De verschillende soorten hypotheekvormen

Er zijn verschillende hypotheekvormen. De volgende 2 zijn “veilig”:

1 Annuitaire hypotheek: Je leent geld, tegen een van te voren afgesproken rente. Je lost ook af. Aan het einde van de looptijd is gegarandeerd de schuld afgelost.
2 Spaarhypotheek: Je leent geld, en daartegenover staat een spaarpolis met gegarandeerde rente. Formeel los je tijdens de looptijd niets af, maar daar tegenover staat het voordeel dat rente op hypotheken fiscaal aftrekbaar is (binnen zekere grenzen). Op het eind van de looptijd van de hypotheek is gegarandeerd de schuld afgelost

De derde is al heel wat minder veilig:
3 Aflosvrije hypotheek: Je leent geld maar lost niets af. Je gokt erop dat aan het eind van de looptijd van de hypotheek je woning zoveel meer waard is geworden dat bij verkoop alle overwaarde genoeg is om de schuld te betalen. Je gaat er dan ook van uit aan het eind van de looptijd te verhuizen. Dit is niet veilig, want de koper speculeert op eeuwig stijgende huizenprijzen. Je bent dus niet gegarandeerd van je schuld af bij het eind van de looptijd van de hypotheek.

Het onveiligste voor de koper is:
4 Beleggingshypotheek.
Je leent wel geld, tegen een vastgestelde rente. Het kapitaal wat je opbouwt wordt verkregen door beleggingen. Hoeveel deze renderen weet je niet tevoren. Aan het eind van de looptijd van de hypotheek is maar te zien of je genoeg kapitaal hebt opgebouwd om de schuld af te lossen. De vastgestelde rente op de hypotheek wordt wel door de bank geeist, maar het rendement op de beleggingen wordt door dezelfde bank niet gegarandeerd.

Verschil tussen hypotheekvorm 4 en 1/2 is dat de bank geen enkel risico loopt. Zij hoeven namelijk niets te garanderen: Zie bieden geen rentepercentage aan op je beleggingen.

Banken zijn ZEER geïnteresseerd in het verkopen van beleggingshypotheken.

Share Button
Tagged with:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*