Nibud: Traditioneel kostwinnersgezin met modaal inkomen heeft het financieel gezien zwaar

Het Nibud maakt zich zorgen over gezinnen waarbij één ouder werkt en een jaarinkomen heeft tot 35.000 euro, de traditionele kostwinnersgezinnen. Om volledig mee te kunnen doen in onze maatschappij komen zij feitelijk geld te kort. Hierdoor staan ze dagelijks voor moeilijke financiële keuzes. Dit blijkt uit cijfers die het Nibud op een rij heeft gezet voor het Nibud Budgethandboek 2015 dat vandaag is verschenen.

Rondkomen steeds moeilijker

Het Nibud maakt zich al langer zorgen om de bestedingsmogelijkheden van gezinnen op bijstandsniveau. Het instituut ziet nu dat ook gezinnen met twee of meer kinderen, met een inkomen rond modaal, waarbij één van de ouders werkt, steeds meer moeite hebben met rondkomen. Door de afbouw van de overdraagbaarheid van de algemene heffingskorting (aanrechtsubsidie) en de alsmaar stijgende huren, ziet het Nibud dat rondkomen steeds moeilijker wordt. Bij het maken van de berekeningen gaat het Nibud uit van een lage huur. Maar in de praktijk zijn de huren vaak hoger en is het nog moeilijker om goed rond te komen.

Zorgen om gezinnen met inkomen rond modaal

Het Nibud maakt zich zorgen om de traditionele kostwinnersgezinnen met twee of meer kinderen. Hierbij werkt één van de ouders en verdient rond 35.000 euro bruto per jaar. Dit is een modaal inkomen, het inkomen dat het meest voorkomt in Nederland. In Nederland bestaan zo’n 87.000 gezinnen waarbij één van de partners een jaarinkomen heeft tot 35.000 euro per jaar. Deze gezinnen hebben het financieel gezien zwaar en noemt het Nibud een echte risicogroep. Ze krijgen geen kwijtschelding van lokale lasten en krijgen geen zorg- of huurtoeslag.

Het Nibud ziet dat zij rond kunnen komen als zij in een huis wonen met een huur van maximaal 528 euro, wat volgens het CBS de gemiddelde huur is voor deze inkomensgroep. Maar als ze in een duurdere huurwoning wonen, een auto hebben, met het gezin op vakantie willen of als de kinderen lid van zijn een sport- of muziekvereniging zijn, komen zij maandelijks al snel honderden euro’s tekort.

Lees verder bij het Nibud

Share Button
Tagged with: ,
52 comments on “Nibud: Traditioneel kostwinnersgezin met modaal inkomen heeft het financieel gezien zwaar
 1. Frans says:

  Euro valt nog steeds als een baksteen: dat gaat gevolgen hebben voor de prijzen van consumentengoederen.

 2. JPA says:

  Dat lijkt me ook niet zo vreemd dat er zoveel mensen het moeilijk hebben om rond te komen. De economie is jaar in jaar uit vooruit gefinancierd en op een gegeven moment kun je de laten en schulden niet meer terug betalen, omdat de leencapaciteit uit z’n voegen gebarst is in de zogenaamde florerende jaren er geen nee te koop was vanuit het bankwezen. Boontje komt om z’n loontje. Saneren of tijd kopen en wachten tot de bom barst zijn de optie’s nu nog. Alle andere mogelijkheden zijn verleden tijd. Samenwerken en delen biedt weer beperkt lucht. We hebben nog een lange weg te gaan.

 3. Ruront says:

  Als de partener van een modaal traditioneel gezin gaat werken, komen er ineens allemaal kosten bij voor BSO en of Creches. Het loont niet echt om dan te werken

 4. maff says:

  Frans: Euro valt nog steeds als een baksteen

  Zeg dat wel, nu capital controls in de UK, maximum change is nu 2000 euro ……… ze willen de euro niet meer, oef, en dan dit nog ‘Japanization will See a Trillion Euros Leave the Eurozone: EUR Exchange Rate Latest ‘

  https://www.poundsterlinglive.com/eur/eurusd/1911-euro-exchange-rate-outlook-435345

 5. Huisje-gekocht says:

  Inderdaad geeft de overheid het merendeel uit van wat we in Nederland verdienen op wel zeer onprofesionele manier. Ik schat dat er inmiddels 75 procent belasting geheven wordt over bijna ieder inkomen als je alle belastingen accijnzen en eigen bijdrage mee telt. Liever geeft men dat uit aan die hier nieuw zijn. Dan aan de mensen die al jaren bij gedragen hebben aan deze samenleving. Graag ziet men iedereen in de politiek als afhankelijk. Om het daarna weer uit te delen met talloze regeltjes zodat normaal leven bijna niet meer mogelijk is.

 6. Luisindepels says:

  JPA,

  Goed verhaal. Maar het Nibud heeft het over huurders… Dus komen ze op een andere manier in de knoei dan jouw (overigens niet correcte) tirade.

  JPA: zoveel mensen het moeilijk hebben om rond te komen

  In het artikel (de meer persoonshuishoudens met 1 modaal inkomen) 87k huishoudens. Da’s toch al snel een ruime 1 procent van het totale aantal huishoudens.

  #gelukkignibudheefttochbestaansrecht

 7. Luisindepels says:

  Frans: Euro valt nog steeds als een baksteen: dat gaat gevolgen hebben voor de prijzen van consumentengoederen.

  Alles door de helft toch? Dat lees ik hier in ieder geval vaak. Of gaat nu alles keer 2? Oekoenoemie blijft moeilijk…

  Overigens was het ooit het idee om de euro rond par te laten cirkelen. En toen ie onder par zat (jaren 90) ging het pas echt hard met de Oekoenoemie in Nederland. Dikke groeicijfers, lonen harder stijgen dan inflatie, huizenprijzen +20% per jaar. Kom maar door met dat onder par, zou ik dan zeggen.

  Devaluatie is ook beter voor de Zuid Europese landen, die troefkaart waren ze even kwijt dankzij de Euro en strenge Noorderlingen, maar gelukkig gaat nu het grote verstand zegevieren: iedereen rijk, fuck de dollar en de VS!

 8. Luisindepels says:

  maff: Zeg dat wel, nu capital controls in de UK, maximum change is nu 2000 euro

  Ik weet niet of je ooit weleens in Engeland ben geweest, maar elk geldwisselpunt heeft altijd al een max gehad (hetzij voor cash omwisselen, hetzij geld opnemen, hetzij creditcard). Sterker, kan me niet heugen dat ik ooit ergens 2k mocht omruilen in 1 transactie.

 9. Tijl says:

  Ik mis de verplichte zorgverzekering uitgaven in dat Nibud overzicht, of ben ik scheel?

 10. eriktrolnogimmerhier says:

  Probleem zit in de huren en zorgverzekering, werken moet lonen, dus als partner ook wil werken, gratis kinderopvang tot gezamelijk inkomen tot 55-60k, over daadwerkelijk gewerkte uren.

 11. Luisindepels says:

  Tijl:
  Ik mis de verplichte zorgverzekering uitgaven in dat Nibud overzicht, of ben ik scheel?

  vaste lasten –> verzekeringen

 12. Voerman says:

  Kop van dit draadje:

  Traditioneel kostwinnersgezin met modaal inkomen heeft het financieel gezien zwaar

  Wat een onzinnige kreet.
  Onze “tegenleving” gaat er reeds jarenlang vanuit, dat het geschetste gezin geen levensvatbaarheid heeft.
  Kleinverdienende partners moeten samen werken om een gezin te kunnen runnen naar de minimale eisen van deze tijd.

  Het woordje “aanrechtsubsidie” is ergens aan het eind van de vorige eeuw ontstaan toen de hefingskorting van de kostwinner gedeeltelijk toegewezen werd aan de niet werkende partner. Had iets met emancipatie te maken.
  Nou, we zijn erachter gekomen. De voormalig niet werkende partner moet heden werken om het inmiddels afgeschafte deel van de heffingskorting te kunnen verdienen.
  Dit maakt inderdaad met de belachelijk hoge premie voor de zorgverzekering (en het gemakshalve vergeten bedrag wat ingehouden op het loon (inkomensafhankelijke premie) alsmede het stijgende eigen risico en het krimpen van het pakket, dat het leven onbetaalbaar wordt voor veel mensen. Daarbij de hoge huren en…… Voerman houdt er maar mee op…..
  Allemaal werken en betalen zul je.

 13. maff says:

  Hmmm, huisjes waren toch ‘behoudend gefinancierd’ ?

  Maar wat lezen we nu ?

  Het echte probleem zijn de schulden …..
  Cobouw

  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2015/03/12/het-echte-probleem-zijn-de-schulden

 14. Steven says:

  Voerman,

  Wat lagere huren werkt ook…Maar die verhogen ze om de huizenprijzen hoog te houden. De bus naar Duitsland of Spanje is zo genomen overigens (voor mij dan).

 15. maff says:

  Rabo is ook niet erg hoopgevend nu, want de inkomens stijgen nog steeds niet …… in elk geval de komende twee jaar niet

  ‘Rabo verwacht dat het inkomen per hoofd van de bevolking EIND 2016 nog ONDER het niveau van voor de crisis zal liggen ‘

 16. Steven says:

  Kocht net voor de gein een horloge op zo’ n chinese site voor 10 euro. Dat soort dingen zijn dan wel weer leuk tegenwoordig, maar wat heb je er aan als je de vaste lasten niet kan betalen? (Huur, zorg, scholing, energie etc.).
  Ik denk nog steeds dat de wal het schip gaat keren. Hoop niet op een bloedige revolutie, maar wel zoiets van: politici ga naar huis: pak een uitkering en dan nemen wij dat werk wel even over voor de helft van jullie salaris.

 17. Voerman says:

  Steven: Wat lagere huren werkt ook…

  zoals ik al noemde……

  Voerman: dat het leven onbetaalbaar wordt voor veel mensen. Daarbij de hoge huren en……

 18. Maria says:

  De voor- en nadelen van de zwakke euro:

  http://www.telegraaf.nl/dft/23759966/__Voordelen_van_de_zwakke_euro__.html

  Voordelen o.a. de concurrentiepositie van onze multinationals en het importeren van inflatie. De geldontwaarding staat in Nederland op een gevaarlijk laag niveau.

  Dit vereist nog een keer herhaling:
  Het is gevaarlijk dat uw geld te weinig minder waard wordt!!

  Maar van wie krijgen wij meer euro’s om die geldontwaarding te compenseren?
  Ach natuurlijk, van die multinationals die meer binnen kunnen slepen!

  Uw wel?

 19. Maria says:

  Leuk, tegelijk op het FD:

  Fiscale Belgieroute populair bij Nederlandse multinationals.

  Nee, helaas geen compensatie voor de inflatie van de multinationals.

 20. Steven says:

  Voerman,

  Dat zag ik wel hoor, maar aan hogere zorgkosten kunnen we niet veel doen. Ook dat beide partners moeten werken lijkt me niet echt erg..: blijft gewoon die hoge huren over :iets waar we makkelijk iets aan kunnen doen. (Verlagen dus)

 21. Maria says:

  Goh, eenverdieners komen geld tekort, nee, Nederland is te duur!!

  http://daskapital.nl/2015/03/nibud_1.html

 22. Maria says:

  Een voordeel:

  Bij Albert Heijn krijg je “moestuintjes”!!!

  Over die aktie is nagedacht!!

 23. Voerman says:

  Steven: Wat lagere huren werkt ook…Maar die verhogen ze om de huizenprijzen hoog te houden. De bus naar Duitsland of Spanje is zo genomen overigens (voor mij dan).

  De bus wel, maar dan……..

 24. Voerman says:

  Steven: Ook dat beide partners moeten werken lijkt me niet echt erg..

  Dat is op zich wel erg, maar het draadje gaat over gezinnen met één verdiener en tweeverdieners hebben meestal niet zulke problemen, klagen met een volle maag over te hoge huren.

 25. Steven says:

  Steven,

  Als “amateur” macro-econoom heb ik dit al lang voorzien. Bij een euro die op schuld en speculatie gebaseerd is zou ie een keer moeten dalen. En dat is dus nu.

 26. Steven says:

  Laatste post was aan
  Maria,

 27. Steven says:

  Voerman,

  We zijn het eens hoor. Iedereen weet nu wel dat ik single ben. Dan.. is er geen probleem.

 28. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Hulde voor NIBUD.
  Wel wat laat
  -zeg maar mosterd na de crisis-
  maar beter dan eeuwig zwijgen in ontkenning
  zoals de
  -veelal gesponsorde-
  en toch ook volstrekt onafhankelijke weledelzeerhooggeleerde dames en heeren van Mejudice doen

  Referentie uit de oude doos:
  Goede post van ll: vergelijk Ierland daling in Janmo’s en in NL: Van 8.8 x modaal toen, naar nu onder de 4.5 % x modaal ………., p.s ‘onze’ huizenprijzen waren op de top 10 x modaal
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-06-2013/rabobank-de-huizenmarkt-is-een-zeepbel/#comment-147628
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-09-2013/marike-stellinga-ziet-het-al-jaren-helemaal-fout/#comment-161251

  Met meteen een prima onderbouwing waarom Drs Marike Stelinga het al jaaren verkeerd ziet 🙂

 29. Steven says:

  Als single heb ik ook meerdere malen meegemaakt om compleet blut te zijn. (Na een wereld reis of zo). Gaf ook een soort raar triest gevoel dat zelfs verslavend werkt (melancholie of hoe je het wilt noemen). Maar als je fulltime werkt met een gezin is er dan gewoon niets leuks aan. Dat begrijp ik volkomen.

 30. Juan Belmonte says:

  Daarom pleit Juan
  in lijn van het beleid van de afgelopen 20 jaar.

  OOGKLEPPEN OP
  nu doorbijten

  Dus……
  Huren verder omhoog, hiermee creëer je inflatie

  en niet te vergeten:
  Huizenprijzen aanjagen met ALLE middelen:
  – startersleningen
  – startersgiften
  – generatiehypotheken
  – doporstroomleningen
  – restschuldaftrek
  – langer dubbele HRA toestaan voor mensen die verhuisd zijn en hun oude woning maar niet verkocht krijgen tegen de prijs die ze er minimaal voor willen hebben
  – herstel van 100.000 euro giften op vastgoed van janenalleman aan janenalleman
  – NHG terug naar 350.000 euro (11 maal die Janmo bruto)
  – verhuiscoaches om mensen uit hun huurhuizen te lokken, wat, te jagen
  – verplichtingen van gemeentes om wie verkoopt aan een starter die starter een paar duizend euro cadeau te doen(eerder geval in Apeldoorn)
  – meer bouw van Blauwe Steden
  – meer Prof Dr (geen Ir) Peter “Leen je Lek” Boelhouwer in beeld brengen om Kamikazekopers
  – meer starterscafés organiseren
  – aflossingsvrij financieren herintroduceren want aflossen is toch eigenlijk gewoon onwenselijk

  ( 🙂 )

  Kijk laten we het positief bekijken:
  – als er 1 miljoen huizen onder water staan, dan staan er ruim 3 niet onder water.
  Wetende dat de makelleugenaars Holland hebben geklassificeerd als zijnde behoudend gefinancierd is er dus gewoon niets aan het handje.

 31. Juan Belmonte says:

  Godzijdank
  heeft de Dean van Duisenberg School of Finance
  Prof. dr. D. Schoenmaker
  een nieuwe hypotheekvorm bedacht.
  Helemaal nieuw
  en helemaal zelf bedacht.

  Briljant, nomineer de beste man meteen voor alle oekoenomische prijzen die er te winnen zijn.
  Nu zie je hoe waardevol mensen op nivo zijn,
  grootmeester in Finance 🙂

  http://www.mejudice.nl/video/detail/dirk-schoenmaker-over-een-nieuwe-hypotheekvorm

 32. Francois van Fleppesteijn says:

  Traditioneel kostwinnersgezin met modaal inkomen heeft het financieel gezien zwaar.

  Juist, maar dat komt omdat we in een communistisch land wonen! Onderdeel van de EUSSR

  Waarom doet Nederland aan bijstandsmoedersponsoring?

  Ik was getrouwd met mijn vrouw totdat we er samen achter kwamen dat Nederland Neo liberaal communistisch is.

  Het is veel financieel aantrekkelijker om te scheiden.

  Wij hebben samen 2 kinderen na onze scheiding heb ik het appartement op de 1e verdieping gehuurd mijn vrouw met de kinderen blijft op de begane grond wonen met tuin

  Mijn vrouw vangt 2000 netto. Daar kunnen zij en ik niet tegen aan werken.

 33. Juan Belmonte says:

  Voerman,

  Onzin Voerman.

  De constatering van NIBUD is feitelijk.
  Een modale eenverdiener redt het niet om rond te komen.

  Het is een moreel oordeel van u om te stellen
  dat stellen
  willen ze wel normaal meedraaien in de maatschappij
  verplicht zijn om met zijn tweën te werken.

  Dat tekent ook Holland
  Holland is verworden tot een maatschappij waar je
  met twee mensen moet werken om een beetje mee te draaien.

  Dat telt alleen niet voor gepensioneerde babyboomers.
  Veelal eenverdieners, die inmiddels al helemaal niet meer werken.

 34. Juan Belmonte says:

  Muy buenas noches
  Juan

 35. Voerman says:

  Maria: Goh, eenverdieners komen geld tekort, nee, Nederland is te duur

  Niet voor iedereen!

 36. Mr. B says:

  He he komen mensen als Steven en ik ook nog eens in het nieuws :-)Wij willen ook een bail out !!!!! Of toch maar weer een bail in van + 5% in juni ??? 🙁

  Ach dictator Blok zal toch nog wel een beetje gevoel in zijn lijf hebben ? Meneer kan bijna al alle ministerfuncties verzorgen. Nu weer de post van justitie onder zich. Nou dan kan je niet anders dan geweldig zijn toch ???

  Blok for presedent.

  Ga ik alvast ff de grootste kartonnen doos bij de supermarkt uitzoeken. Er moet namelijk wel 4 pers. in kunnen en nog ergens een klein plekje voor de hometrainer……. Doei.

 37. Steven says:

  Juan Belmonte,

  Als die euro daalt naar nul hebben de bbboomers ook niets. Voor hun is het gespreide bedje ook nog niet zeker. Wel kunnen ze er wat makkelijker naar kijken dan de generaties er onder. Ben benieuwd: wel een cliché maar ben blij dat ik nu jonger ben dan een bbb om nog alle kanten op te gaan. (Door gezond en schuldenvrij te zijn)

 38. Voerman says:

  Juan Belmonte: Dat telt alleen niet voor gepensioneerde babyboomers.
  Veelal eenverdieners, die inmiddels al helemaal niet meer werken

  Juan! U wordt een waaghals heden!
  U ligt bijkans reeds op de horens van de stier.
  De meeste stierenvechters draaien rondjes en maken zijsprongen. U loopt nu rechtstreeks in de richting van de stier! 🙂

 39. Steven says:

  Francois van Fleppesteijn,

  Tjonge jonge :;

 40. Steven says:

  Bij veel te hoge prijzen gaan ze uiteindelijk toch wel naar beneden. (Om wat voor reden dan ook)

  Gelukkig!

  Spanje, Ierland maar ook in de wat grotere landjes als de USA en Japan gingen ons voor.

  Alleen nog afwachten binnen welke tijd en mate 🙂 (ik weet het.. Nederland is anders en dus blabla: maar dat moeten anderen uitleggen. Ik zie dat niet)

 41. Steven says:

  Mijn Nederlands stokt weer. Ik denk in beelden (grafieken o.a) en dan wordt de vertaling naar Nederlands wat moeizaam na wat bier. Dus ben voorlopig weer off.

 42. Juan belmonte says:

  Voerman: Juan! U wordt een waaghals heden!
  U ligt bijkans reeds op de horens van de stier.
  De meeste stierenvechters draaien rondjes en maken zijsprongen. U loopt nu rechtstreeks in de richting van de stier!

  Achwelnee,
  De beste stierenvechters
  Laten de Stier
  Om hen heen draaien.

  Stilstand
  Is dus
  vooruitgang.

  Bij dit soort NIBUD berichten
  Mag best belicht worden
  Hoe de hogehuizenprijzen
  Doorwerken
  In het dagelijks leven
  Van werkenden en niet-werkenden

  Sin poesia
  No se puede torear

 43. Juan belmonte says:

  Steven,

  Bbb hebben veelal de schaapjes op het drooge.
  Veelal dankzij de onderwatertoestand die de Kamikazekopers op zich af hebben zien komen.

 44. Voerman says:

  Juan Belmonte: Het is een moreel oordeel van u om te stellen
  dat stellen
  willen ze wel normaal meedraaien in de maatschappij
  verplicht zijn om met zijn tweën te werken.

  Misverstaan, Juan!
  Voerman geeft geen moreel oordeel, doch stelt slechts vast, dat deze feitelijke situatie jammerlijk ontstaan is!

 45. Voerman says:

  Juan belmonte: Bbb hebben veelal de schaapjes op het drooge.
  Veelal dankzij de onderwatertoestand die de Kamikazekopers op zich af hebben zien komen.

  En U wappert Uw frustratie op deze manier af?
  Voerman herkent U niet! 🙂
  Voerman wordt een beetje knorrig op deze Juan!

 46. Steven says:

  Voerman,

  Ik denk dat Juan Voerman niet goed gelezen heeft. 😉
  Het probleem is dat Jan Modaal moeilijk zijn bestaan kan betalen. Huizenprijzen en dus ook de huren naar benee is helaas een taboe behalve op deze site.

 47. tinus says:

  Nibud: Traditioneel kostwinnersgezin met modaal inkomen heeft het financieel gezien zwaar

  met dank aan de belasting prof Theunissen aan het woord
  http://www.gennepnu.nl/fotostorage/2009/20090626%20update/kostwinner/interviewRefDag%2020090627%20Jos.pdf

 48. Liesbeth says:

  Alleenverdieners kunnen niet rondkomen omdat zij veel meer belasting betalen over hun gezinsinkomen dan tweeverdieners.

  Alleenverdiener met € 50.000,00 houdt onder aan de streep duizenden euro’s minder over dan tweeverdieners die 2 x € 25.000,00 verdienen.

  Hoezo eerlijk?

 49. Willem says:

  Gaat tot de mieren gij luiaard. Het wordt eens tijd dat die volgevreten dikke moekes eens de handen uit de mouwen steken. 😉

 50. Frans says:

  Steven: Als “amateur” macro-econoom heb ik dit al lang voorzien. Bij een euro die op schuld en speculatie gebaseerd is zou ie een keer moeten dalen. En dat is dus nu.

  Dat is het niet. Alle valuta zijn op schuld gebaseerd, en wat je de daling van de Euro noemt is de relatieve verhouding tot de andere valuta.
  De reden van de daling van de EUR is ten eerste de en ten tweede de dreigende Grexit en het mogelijk verder ineenstorten van de EUR zone.

 51. Frans says:

  Oeps! Schrap in bovenstaande “ten eerste en de ten tweede” What a mess! Sory, wat meer opletten bij het editen. 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*