Markt voor nieuwbouwwoningen stort in

De recessie hakt er flink in in de markt voor nieuwbouwwoningen. In de eerste 2 maanden van dit jaar zijn 60 tot 70% minder nieuwe woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

26 jaar
Dat is de sterkste daling van verkopen in 26 jaar tijd. Dat heeft de NVB, de Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers berekend. Als de ontwikkeling doorzet dan kan dit volgens de ondernemers de komende jaren 100.000 arbeidsplaatsen in de bouw gaan kosten.

Dalende trend
De woningproductie daalt hierdoor tot 41.000 in 2011, aldus de NVB. De dalende trend van 2008 zet hiermee versterkt door. In heel 2008 liep de de verkoop met 30% terug. Dat kwam vooral door het vierde kwartaal, toen er sprake was van een daling met 50%.

Dieptepunt
Volgens de NVB is het dieptepunt nog niet bereikt.

bron: RTL Z

Share Button
Tagged with: , ,
6 comments on “Markt voor nieuwbouwwoningen stort in
 1. starter says:

  Tsja, wordt het eens tijd om na te denken wat de markt wil in plaats van hand ophouden bij de regering? Dura Vermeer kan huizen bouwen voor 100.000,00 per stuk en waar grote vraag naar is voor starters, singles en gescheiden gezinnen! Waarom doen andere bouwers niet mee? Dat er ontslagen vallen als je geen marketing doet heet marktwerking…

  O nee, de banken, gemeentes en projectontwikkelaars willen geen verlaging van de huidige markt!! Dat geeft ze lagere winsten dan 30% per project per groep!!

 2. Me says:

  Er moet volgens mij eens even flink gesneden worden in het graaiwerk van sommige partijen. In begin jaren negentig kon men in de vinexwijken enorm veel bouwen met name eensgezinswoningen van pak hem beet 130.000 euro. Voor minder dan het dubbele begint men nu niet eens meer met bouwen. Leg dat mij eens uit.

 3. bert says:

  Vindt het niet gek dat mensen weg blijven.
  En ja het helpt mee dat we elkaar zitten gek te maken dat je niet moet kopen.

  Maar het is NIET de oorzaak.
  Als niemand meer weet waar het heen gaat, zelfs balkenende en bos.
  En er elke dag weer negatieve berichten komen uit de financiele sector, dan is het niet gek dat je nu geen huis koopt.

  En dan nog eens te bedenken dat deze hele kredietcrisis voor een groot gedeelte is veroorzaakt door…juist de vastgoed 😉

 4. Martin says:

  ‘t Is verheugend dat mensen zich nog kunnen opwinden over huizenprijzen.

  Maar intussen woekert de kredietcrisis voort. Wie de beurs volgt zou een andere indruk kunnen krijgen – een al dan niet opzettelijk uitgelekt memootje van Citibank zorgde voor een wonderbaarlijke stijging op de beurs van met name de financials. Zo groot is blijkbaar het verlangen naar positief nieuws.

  Maar de werkelijkheid is dat krediet iedere dag schaarser wordt, zo schaars dat zelfs de voedselproductie in gevaar komt.

  Wie, net zoals ik, denkt dat krediet de zuurstof voor de economie is, kan eigenlijk alleen maar concluderen dat het nog maar een kwestie van maanden is voordat de wereldeconomie bijna volledig tot stilstand is gekomen.

  En hoewel ik niet graag ongelijk heb, hoop ik dit keer vurig dat ik ongelijk heb.

 5. Balsaq says:

  Wat een verhaal zeg:

  * Loze maatregel
  * Loze maatregel
  * Loze maatregel
  * Loze maatregel
  * Loze maatregel

  Terwijl er maar 1 maatregel is die echt werkt:

  30-60% van de prijzen af.

 6. xandr says:

  @Martin: yup. De huizenprijs discussie wordt al hypothetischer.

  Als het zo doorgaat, is de vraag niet tegen welke (lagere) prijs je straks een huis kunt kopen van een babyboomer, maar hoe jij en je mede-gangsters het beste de babyboomers van hun huis, voedsel en goud afhelpt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*