Helft Senaat wil hypotheekrenteaftrek herzien

Zeven partijen in de Eerste Kamer willen dat het kabinet volgend jaar komt met een geheel nieuwe visie op de woningmarkt en daarbij ook uitgaat van een beperking van de hypotheekrenteaftrek.

De zeven partijen die daarover dinsdag een motie indienden vertegenwoordigen 37 van de 75 zetels in de Senaat. De regeringspartijen CDA en VVD (samen 35 zetels) zijn tegen.

Of de motie, die door staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is ontraden, het volgende week dinsdag bij de stemmingen haalt, is nu afhankelijk van Eerste Kamerlid Henk ten Hoeve van de Onafhankelijke Senaatsfractie.

De motie werd dinsdag in het debat over de miljoenennota van afgelopen Prinsjesdag ingediend door de ChristenUnie, met steun van de PvdA, de SP, GroenLinks, D66, de PvdD en de fractie-Yildirim.

Fel tegen

De regeringspartijen VVD en CDA waren fel tegen, maar zij missen in de Eerste Kamer de PVV om hun aan een meerderheid te helpen. Ook de hulp van de SGP is dan nog niet voldoende.

De ene zetel van de Onafhankelijke Senaatsfractie, een samenwerkingsverband van een aantal regionale partijen, maakt volgende week bij de stemming het verschil. Senator Ten Hoeve was dinsdag bij het debat niet aanwezig.

Motie

De motie vraagt het kabinet om voor eind volgend jaar te komen met een ”integrale herziene visie op de woningmarkt van zowel koop- als huurwoningen”.

In die visie moet wat de indieners betreft ook worden gekeken naar mogelijkheden om de hypotheekrenteaftrek te beperken.

Het kabinet is daar fel op tegen en wil juist rust op de woningmarkt en niet tornen aan de hypotheekrenteaftrek. In de Tweede Kamer heeft het kabinet steun van een meerderheid voor dat standpunt.

Share Button
Tagged with: ,
218 comments on “Helft Senaat wil hypotheekrenteaftrek herzien
 1. Profiteren v/d Arbeiders says:

  Hahaha…hebben we een kabinet dan??

 2. Goudbelegger says:

  Dit is echt proberen om weer ouderwets arm tegen rijk, links tegen rechts te creëren. De rijken met hun hypotheekrenteaftrek profiteren te veel. Blijkbaar denkt links dat er zo stemmen zijn te halen. Begrijp het niet helemaal, de middenklasse zit ook zwaar in de aftrek. Die stoten ze hiermee ook af. Dan wordt je doelgroep wel klein zeg.

 3. Profiteren v/d Arbeiders says:

  Denk dat de aftrek voor lopende gevallen gewoon blijven gelden of in ieder geval of een tiental jaren wordt afgebouwd. Zolang je in je woning wilt/kunt blijven zitten is er niets aan de hand. Heb je een aflossingsvrij gedeelte in je hypotheek zitten? Tja… eigen schuld dan heb je verloren!

 4. @2 Het is niet puur arm vs. rijk. Het is absurd dat we een regeling hebben die mensen die hun hypotheek aflossen in feite een boete geeft. Het stimuleert aflossingsvrije hypotheken, wat zorgt voor bubbels zoals we die nu hebben.

 5. johanna says:

  Hoewel het kabinet er niets mee zal doen,is het goed dat er voortdurend dit soort signalen wordt gegeven, opdat mensen die posities op de huizenmarkt willen gaan innemen, behoedzamer zullen opereren, omdat men er niet van uit kan gaan dat de overheid de kloof tussen middelen en wensen blijft overbruggen.

  Valt me wat tegen van de CDA senatoren die doorgaans wat onafhankelijker tegenover het partijdiktaat staan, temeer omdat invloedrijke CDA economen beperking van de HRA voorstaan, al weet ik niet hoe daar bij de senatoren de lijntjes naar de fin. lobby lopen.

  En ach de VVD, die kunnen zich nog beter het einde van de wereld voorstellen dan beperking van de HRA, al dreigt die ‘muur waarop onze welvaart is gebouwd’ (VVD over HRA) inmiddels te bezwijken onder een gigantische private schuldenberg en kan men de daar gewenste inkomensherverdeling van minder naar meerverdienend(om de progressie in de inkomstenbelasting te compenseren) efficiënter bereiken door een verandering van de inkomstenbelasting dan door een overbodige geldstroom naar de fin. sector te dirigeren.

  Maar ook daar maken de argumenten van de lobbygroepen altijd veel indruk, die frisse wind die Mark bij de VVD gebracht zou hebben, blijkt nog altijd de oude vertrouwde kelderlucht van kleinmoedig cliëntelisme.

 6. nhz says:

  er valt veel geld te verdienen voor Henk; kom er maar in Rabo, AAB, ING, SNS, Aegon, Hypotheker, enz.

  De makelaars hebben nu wel weer een argument voor het feit dat de omzetten laag blijven 😉

 7. nhz says:

  @4:
  zeker, de scheefleners heb je zowel bij de hoge als bij de lage inkomens. Een groep die maximaal profiteert van de samenleving, zowel via subsidies als door – wanneer het even kan – neerwaarts risico af te wentelen op anderen. Mensen die verstandig met hun geld omgaan (minder uitgeven dan er binnenkomt) zijn zwaar de dupe van het huidige beleid; we stimuleren economisch wanbeleid, zowel in prive als bij bedrijven.

  @5:
  de grote rol die de fin. dienstverlening inmiddels in de polder heeft verklaart vast waarom sommige partijen zo hardnekkig vasthouden aan een mateloos ingewikkeld systeem met talloze subsidies, aftrekposten, uitzonderingsregelingen enz. Allerlei dikbetaalde adviseurs hebben een goede boterham aan het creatief misbruiken van deze regelingen, en het is juist deze groep die in Den Haag veel invloed heeft.

 8. anoniempje says:

  ondanks is rechts gestemd heb mogen ze van mij de aftrek eraf gooien, waarom?.. heel simpel de huizenprijs word aantrekkelijker en het is gelijk meer een stimulans zo weinig mogelijk te gaan lenen. eigen geld in je huis stoppen word zo ook een stuk rendabeler. want je mag wel tonnen verdienen wil je er allemaal echt voordeel bij hebben

 9. A says:

  Sinds wanneer is het de taak van de Senaat om wetsvoorstellen te doen?

 10. Jean-Paul says:

  @5 Johanna
  Beperking van de hra betekent voor de VVD juist het einde van de wereld.

  De hra is zo’n beetje de raison d’etre van de VVD.
  Hun standpunt daarover, hoe anti-liberaal en onzinnig ook economisch gezien, zullen ze nooit willen veranderen.

 11. Dow Jones says:

  Het wordt nog een probleem voor het huidige “kabinet” wanneer er in de senaat inderdaad een meerderheid voor herziening van de woningmarkt blijkt te zijn, en daar ziet het op dit moment dus wel naar uit.

  Het is eigenlijk wel goed dat dit nu gebeurt, want het geeft aan dat de HRA gewoon niet meer houdbaar is en op termijn geheel zal moeten verdwijnen. Al die praatjes over hoe de HRA bij deze en gene partij “staat als een huis” of andere verkiezingsretoriek gaan er natuurlijk bij sommigen in als zoete koek, maar dat wil nog niet zeggen dat het allemaal waar is. De HRA-subsidie wordt afgeschaft, de vraag is alleen wanneer – nog tijdens dit kabinet of over vier jaar. Daar kunnen de non-liberale, opportunistische leugens van Stef Blok en kornuiten echt niets aan veranderen.

 12. Pjotr says:

  Heb dit stuk gister in de telegraaf gelezen, vandaag staat er een stuk in dat direct de prullenbak in kan.

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/8173760/__Vertrouwen_in_woningmarkt_neemt_toe__.html?p=1,1

  Ik moest er gewoon om lachen.

 13. Willem Nass says:

  @2 De SP wil de hypotheekrenteaftrek tot 350000 euro ongemoeid laten. Zo veel zorgen hoeft de middenklasse zich dus niet te maken.

 14. dalen says:

  Hier het verslag van de Senaat

  http://www.eerstekamer.nl/stenogram/stenogram_313/f=/vik6geeajiog.pdf

  Klein citaat

  “Hardwerkende Nederlanders. Zij moeten
  bloeden omdat de regering het vertikt om de
  hypotheekrenteaftrek voor de rijken af te schaffen
  of om de banken aan te slaan. 100.000 volwassenen afgedankt, 70.000 kinderen getraumatiseerd. Ik wacht het antwoord van de
  minister af.”

  EN

  “Dat dit kabinet niet wil tornen aan de
  hypotheekrente is een feit. Maar de minister is toch
  met mij van mening dat die status quo niet kan
  blijven bestaan, en dat je dus ook uit financiële
  overwegingen plannen tot aanpassing van de woningmarkt gereed moet hebben om niet
  overvallen te worden, bijvoorbeeld door een nieuwe
  crisis? Regeren is toch vooruitzien, langer dan één
  kabinetsperiode?”

  Antwoord van een VVD lid

  “De
  zeepbeltheorie bijvoorbeeld spreekt de VVD-fractie
  absoluut niet aan. Een zeepbel is een leeg omhulsel. Tegenover een hypotheek staat vaak een
  spaarhypotheek, dus dat omhulsel wordt daarmee
  al gevuld. Bovendien staat er ook de waarde van het huis zelf tegenover. Het is dus geen zeepbel.”

 15. nhz says:

  @12:
  goed nieuws, hoeft VEH niet verder om nog meer subsidie te zeuren, en anders laten ze nog eens extra zien wat een hypocrieten ze daar zijn.

  @13:
  tja, arbeiderswoninkjes van 350K euro; afgerond een miljoen gulden. Ik vind de SP (en de meeste andere partijen) op dit punt net zo ongeloofwaardig als de VVD; puur opportunisme, geen enkel oog voor het landsbelang.

  @15:
  de lagere inkomens kunnen 10% minder lenen, en hogere inkomens 5% minder. Maar u moet vooral niet denken dat er sprake is van inflatie 😛

  @16:
  “Tegenover een hypotheek staat vaak een spaarhypotheek,”

  Sterker nog, misschien wel gewoon een gewone goed gevulde spaarrekening in VVD kringen. Maar over hoeveel % van de hypotheken praten we dan, misschien 30%? En misschien 10% van de recente hypotheken?
  Tegenover de de tulpenbubble stonden talloze bolletjes in de grond die vanzelf in aantal toenemen; tegenover de dotcom bubble stonden talloze bedrijven met ‘briljante’ business plannen waarmee je heel veel geld kon verdienen. Het is maar wat je een leeg omhulsel noemt…

 16. ll says:

  Kees de Kort zegt dat het wel 10 tot 15 jaar duurt voordat alles erdoor is.

  Hij vertelde ook dat voor een heel klein groepje met hoge hypotheken, er tot op heden nog niets aan is gedaan.

 17. Martijn says:

  Haha,

  Ik zie steeds meer borden waarbij de makelaar is verkocht!

 18. FT says:

  HRA is subsidie op schuld, daardoor een mede veroorzaker van de huidige problemen.

  Ik kan me voorstellen dat de politiek “iets” wil doen voor de huizenbezitters, maar om schuld aan te moedigen, dat is niet handig. Zeker niet in deze tijd.

  We zouden moeten kijken naar een subsidie op aflossen. Iets van HAA (Hypotheek Aflossings Aftrek) daar moet een leuke formule voor te bekenden zijn.

 19. Dow Jones says:

  Nog eens zo’n tendentieus onderzoekje van de spin doctors van de Vereniging Eigen Huis (van de website van RTL-Z). Zij zien het vertrouwen in de woningmarkt door het regeer- en gedoogakkoord van dit nieuwe “kabinet” weer toenemen! Hoera, vlaggen uit et cetera…

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/45/1110_VEH_Vertrouwen_in_woningmarkt_neemt_toe.xml

  Ik ben benieuwd hoe het nieuws dat de senaat de HRA wil aanpakken bij de VEH en de NVM gaat vallen. Dat zal wel een domper zijn op de feestvreugde. Nogmaals, de HRA gaat eraan, linksom of rechtsom. Het is namelijk een onhoudbare mega-subsidie (of eigenlijk giga-subsidie). Laat u zich dus niet gek maken door de historisch (hysterisch?) lage rentestand van het moment en de “onaantastbare” HRA, maar ga voorlopig maar uit van een scenario waarbij je in 2020 nog slechts 20% procent van de hypotheek mag aftrekken. Reken dan eens uit wat je netto maandlasten zijn. Vertrouw er ook maar niet op dat de inflatie alles gaat oplossen; deflatie is nog steeds niet geheel onwaarschijnlijk. Zie Japan…

 20. Dow Jones says:

  @20: Wat een fantastisch plan! Je zou inderdaad aflossen fiscaal aantrekkelijker moeten maken. Denk bijvoorbeeld aan vrijstelling van vermogensrendementsheffing (leuk scrabble-woord) op het afgeloste gedeelte van de hypotheek. Dan wil niemand meer een hoge schuld “bezitten.”

  [Ik zie trouwens net dat dit forum nog op zomertijd staat. Kan iemand dat even oplossen?]

 21. Jean-Paul says:

  @16,@17
  Volgens de redenering van deze VVD er zou er eigenlijk ook in de VS nauwelijks van een bubbel sprake zijn geweest.

  Een reeks van marktverstorende maatregelen (starterssubsidies, NHG etc. ) om de gevolgen van andere marktverstorende maatregelen te ‘compenseren’.

  Tophypotheken, veel mensen ‘onder water’, ‘tijdelijke’ schuldproblemen oplossen via de NHG, een kunstmatig opgekrikt prijsniveau, een unieke geforceerde totale hypotheekschuld, gezinnen met onverkoopbare 2e huizen, een CDA-er ( Blanksma ), die vindt dat de regering maar moet bijpassen als mensen die kiezen voor een korte rente in de problemen zouden komen, kortom niets mis met wat dekundigen ‘de gezonde Hollandse huizenmarkt’ noemden.

  “Altough we certainly cannot rule out some home price declines, these declines would not have substantial macro-economic implications”.

  Alan Greenspan 9.6.2005

 22. John says:

  Ook in Nederland begint men het zat te worden dat de financiële sector meer macht krijgt terwijl de gewone burger aan alle kanten wordt afgeknepen en van zijn spaarcentjes wordt beroofd.

  Overigens zie ik dat de oproep voor een bankrun op 7 December a.s. steeds meer momentum oppikt. Als mainstream media dit gaan oppikken kan dit nog wel eens groter worden dan het aanvankelijk leek. Ik denk niet dat we er echt beter van gaan worden als het systeem abrupt instort, maar het kan geen kwaad om de politici en financials even flink wakker te schudden dat hun macht uiteindelijk beperkt is als ze het vertrouwen van de burgers echt verliezen. Aangezien op protesteren in de straten tegenwoordig apathisch wordt gereageerd door politici, kan ik me wel voorstellen dat dit soort oproepen mogelijk luider en luider gaan worden.

  http://www.express.be/business/nl/economy/internationale-bankrun-op-7-december-kan-het-financile-systeem-in-het-westen-platleggen/135059.htm

 23. Jean-Paul says:

  Reagerend op Kees de Kort:

  Het gaat m.i. niet alleen om de gevolgen van prijsdaling voor een kleine groep met een te hoge hypotheek.

  Het gaat er vooral om dat het beeld van het huis als altijd risicoloze, winstgevende investering, met een desnooods door de staat gegarandeerde overwaarde, overeind moet blijven.

  Mede dit idee moest mensen overhalen een hypotheekschuld aan te gaan en werd er jarenlang door NVM cs. ingehamerd.

 24. Hugo says:

  @21

  Ik zag het bericht ook al op de NOS site.
  ‘vertrouwen in de woningmarkt neemt toe’
  http://nos.nl/artikel/197258-vertrouwen-in-woningmarkt-neemt-toe.html

  Het verhaal komt totaal niet overeen met het verhaal van de OBT/TU Delft. Dat zij zich zo laten misbruiken…

  Persbericht OBT:
  http://www.otb.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=12ed77e9-944d-491f-b8fc-7bf53db1d382&lang=nl
  Persbericht NVM:
  http://www.eigenhuis.nl/content/1764/1796/2346/Vertrouwen-in-woningmarkt-keert-terug

  Het bericht van de OBT begint met “Het behoud van de hypotheekrenteaftrek
  door het kabinet-Rutte heeft de rust op de woningmarkt niet
  teruggebracht.”
  In het bericht van de VE staat: “De markt heeft een impuls gekregen door
  het besluit van het nieuwe kabinet om van de hypotheekrenteaftrek af te
  blijven.”

 25. Jeroen says:

  HRA is dit jaar volledig op z’n bek gegaan…

  De afgelopen jaren leek HRA een ‘budgetneutrale’ regeling. Netto betalingen aan woningeigenaren: ruim 9 miljard (Rijksbegroting 2010). Inkomsten woningmarkt: een groot deel komt uit grondverkopen, extra heffingen op nieuwbouwwoningen waarmee sociale huur wordt gefinancierd, BTW over nieuwbouw, overdrachtsbelasting. Totale inkomsten kwamen altijd dicht in de buurt van de HRA uitgaven (even in het midden gelaten of dit op zich een goed mechanisme is). Door inzakken van woningverkoop en totaal lamgeslagen nieuwbouw vallen er dit jaar miljarden aan inkomsten weg. Lees: er ontstaat een gat van miljarden in de financiering van de HRA-regeling. Met krimp van de bevolking in aantocht wordt het compleet onhoudbaar: als we verstandig omgaan met wat we hebben hoeft er niet zo extreem meer te worden bijgebouwd over pakweg 20 jaar en drogen de inkomsten aan die kant dus definitief op. HRA moet tegen die tijd gewoon uitgefaseerd zijn willen we niet gillend failliet gaan…

 26. Get a Life! says:

  @25:

  Die bankrun gaat geen succes worden in die zin dat banken de controle over het geld kwijtraken. Het zou me niets verbazen als banken inmiddels wereldwijd een systeem hebben ingevoerd om dit soort praktijken te voorkomen! Maar als banken door een dergelijke actie worden gedwongen om in te grijpen kan ik me zo voorstellen dat dit tot een ongekende woede van het volk zal leiden, met alle gevolgen van dien…

  @28:

  Aangezien het huidige kabinet de woningmarkt ‘met rust’ wil laten lijkt het alsof het wegvallen van deze inkomsten (een groot deel komt uit grondverkopen, extra heffingen op nieuwbouwwoningen waarmee sociale huur wordt gefinancierd, BTW over nieuwbouw, overdrachtsbelasting) in de begroting is meegenomen. Kan me haast niet voorstellen.

 27. Jean-Paul says:

  @28
  Dit soort scenario is door economen al jaren voorzien.

  VVD-politici zetten dan hun beste oogkleppen op, mompelen korzelig iets over ‘lastenverzwaring’ als de beperking van de HRA aan de orde komt en gaan over tot de orde van de dag.

 28. Martijn says:

  @31 32

  Oud nieuws. Zag ik even niet op de fd-site, daar krijg je vooral gezeur over abo’s te zien.

 29. Claude says:

  TU Delft link werkt niet als je het direct naar toe gaat (indirect wel). Dit is de tekst:

  woningmarkt Rust keert voorlopig niet terug – Alleen prijsdaling verleidt
  huizenkoper

  GERT VAN HARSKAMP

  SAMENVATTING
  Hypotheekrente-aftrek niet de belangrijkste reden om huis aan te kopen, zo blijkt uit onderzoek. Een
  geschikte woning en inkomens- en baanzekerheid blijken voor potentiële koper veel belangrijker.

  VOLLEDIGE TEKST:
  door Gert van Harskamp

  DEN HAAG – Het behoud van de hypotheekrenteaftrek door het kabinet-Rutte heeft de rust op de
  woningmarkt niet teruggebracht. Alleen een flinke prijsdaling zal de doorstroming bevorderen,
  concludeert onderzoeksinstituut Bouwkennis uit een enquête.
  Voor consumenten is de toekomst van de hypotheekrenteaftrek nauwelijks van invloed op de beslissing
  een woning aan te schaffen, aldus Bouwkennis. Huizenbezitters en starters vinden huizen momenteel
  te duur en de beschikbare woningen voldoen niet aan de wensen. Daarnaast wil men zekerheid over
  inkomen en werk, voordat wordt gekocht.
  Zekerheid over hypotheekrenteaftrek is voor slechts weinigen een reden om een huis te kopen, blijkt uit
  het onderzoek. Meer dan de helft van de starters is alleen van plan een huis te kopen als de prijzen fors
  dalen. Slechts 14 procent van de starters zegt dat de renteaftrek leidraad is bij de koopbeslissing.
  Zelfs onder huizenbezitters is de renteaftrek niet meer heilig; zij vinden betaalbaarheid van een
  geschikte woning en inkomens- en baanzekerheid veel belangrijker.
  Bouwkennis-onderzoeker Jesse van Wayenburg concludeert dat het in stand houden van de renteaftrek
  de doorstroming op de woningmarkt niet bevordert.
  “Er is eigenlijk maar één manier om de doorstroming op gang te helpen: de prijs moet dalen. Daar helpt
  de renteaftrek niet bij.”
  De regering heeft een schijnzekerheid gecreëerd, stelt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan
  de TU Delft en directeur van woningmarktonderzoeksbureau OTB Delft. “De kiezer is niet gek. Die weet
  dat bij nieuwe verkiezingen de discussie over de hypotheekrenteaftrek weer oplaait. Iedereen weet dat
  die niet kan blijven zoals die nu is. Wat dat betreft heeft het kabinet de onzekerheid natuurlijk niet
  weggenomen.”
  Dat de rust niet terugkeert op de woningmarkt blijkt ook uit de winstwaarschuwing die bouwbedrijf Bam
  vorige week afgaf.
  De vastgoedtak van het concern presteert veel slechter dan geraamd door de belabberde woningmarkt.
  Ook andere bouwers kampen met problemen bij projektontwikkeling.
  De gemiddelde huizenprijs daalt overigens nog steeds.

 30. Martin says:

  Ja het zou wat zijn als er werd gepubliceerd: Vereniging Eigen Huis en NVM denken dat de huizenmarktzeepbel de komende jaren zal uiteenspatten als in de VS. De verwachting is: -40%. De VVD stemt ermee in date de HRA wordt afgeschaft in 2015, omdat er dan toch weinig over blijft om af te trekken. Ger Hukker nam gisteren ontslag en zei ‘ik heb het altijd al gedacht’

 31. W.Jansen says:

  Als de rente gaat stijgen,dan wordt het uit-te-keren bedrag van de overheids-subsidie ook groter. dus de HRA aftrek word dan alleen maar groter lijkt mij ??

 32. Juan Belmonte says:

  De Tombola Top Tienduizend versie 6
  0) Okkie -50% van 1.295k voor 649k Rijkesluisstraat 43 5688 EC Oirschot.
  1) Spongebob -80% van 151 naar 29 k euro Turkeije 17, Waterlandkerkje
  2) nhz -67% VAN 8 MILJOEN EURO naar 2,6 miljoen euro, om privacy redenen ombekend gebleven villa in Blaricum
  3) Spongebob -47% van 124.5 naar 66k Molendijk 35, Nieuwe-Tonge
  4) Spongebob -44% van 500k voor 282 k Repel 6, 4926 DD LAGE ZWALUWE
  5) eduro -41% van 685k voor 400k huizerweg 66 Bussum
  6) IL -30% Diverse nieuwbouw Woningcorporatie ZVH
  7) Spongebob -38% van 725k voor 453 k Vijfhuizenberg 94 Roosendaal
  8 Spongebob -43% van 199k voor 113k Bergstraat 8 Zegge
  9) Spongebob -31% van 149k voor 104 k Kasterleestraat 362 Breda
  10) Okkie -30% Limburgse bouwbedrijf Jongen op het hele pallet
  11) Spongebob -29% van 219k voor 155k Tramsingel 112a BREDA
  12) Spongebob -33% van 899k voor 599k Wildhage 26 Teteringen
  13) Spongebob -34% van 269k voor 177k Bisschop van Mierlostraat 62 Mierlo
  14) Spongebob -53% van 124k naar 59k Molenstraat 168 Roosendaal
  15) Spongebob De Luther 5, 5095 AC HOOGE MIERDE -41% van 984k voor 576k
  16) admin Opbrengst nieuwbouwgrond Eindhoven -84% van 89,9k naar 14,1 k (ja Juan zit hier cijfers te manipuleren, het jaar is nog niet om, hij heeft er nu desalniettemin aardigheid aan en is voornemens ieder nanoseconde de laatste cijfers te tonen
  17) FT Duinlaan 143 den Haag -33% van 1.120k voor 749k (nota bene: nog te koop)
  18) Z24 met verschil gemiddelde vraagprijs vrijstaande woningen en gemiddelde verkoopprijs = 32 procent
  19) IMF die al een paar jaar beweert dat huizenprijzen in 30% overgewaardeerd worden
  20) Juan Belmonte Van de Veldestraat 68, 2525 AX ‘S-GRAVENHAGE -42% van 101 k voor 58 k euro
  21) Mr. G Hukker met 22102010 het bericht dat NVM wèl betrouwbare informatie over de woningmarkt heeft
  22)Juan Belmonte: bij een daling van 38% komt de NL huizenmarkt op het niveau van gedwongen veilingen en op het niveau van (ongedwongen) Duitse huizenmarkt en dus op gang
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-11-2010/banken-weten-met-nieuwe-truc-executies-te-vermijden/#comment-55315

  Juan ruikt het einde van de tweede ronde
  el final del círculo

  🙂

 33. Juan Belmonte says:

  Herhaling is de kracht van reclame.

  Voor wie niet langer inde hersenspoelingen van de spindoctors van Hogehuizenprijsminnend NL gelooft:

  2 puntjes.

  1) de rekenkundig gemiddelde huizenprijs is 300.00 euro ofwel 700.000 gulden ofwel 10 maal bruto Jan Modaal ofwel 9 maal het netto gezinsinkomen
  2) het grootste gedeelte van de schuldsubsidie HRA gaat naar veelverdieners die naast hun woning zoveel kapitaal hebben dat ze geen lening nodig hebben. Ze lenen alleen om af te trekken en duwen de huizenprijs tot bizarre hoogten. HRA is dus ook voornamelijk inkomenspolitiek

  U bent een <b<Kamikaze Koper als u nu een huis koopt met 100% verhuisboete k.k. en als u zich nu rijk rekent met 100% HRA over 5,10,15,20 jaar.

 34. Juan Belmonte says:

  <b<Kamikaze Koper
  moet zijn
  Kamikaze Koper

 35. Juan Belmonte says:

  En dan heeft Juan het S-woord nog niet gebruikt….

 36. nhz says:

  @28:
  je ziet wel over het hoofd dat inkomsten en uitgaven verregaand bij andere partijen zitten, nl. de inkomsten grotendeels bij lokale overheid en de uitgaven grotendeels bij de nationale overheid. Het rijk merkt er weinig van dat de verkoop opdroogt, de gemeentes des te meer.

  @36:
  ja, dus ook daarom onhoudbaar. Stel je voor dat straks de ECB niet meer de rente voor de banken op 0.5% kan houden en gewoone en markttarief van 10% moet rekenen (da’s 20x hoger dan nu, maar 20 jaar geleden was het nog hoger …). Dan komt er zeker een einde aan HRA, al was het maar door een faillissement van de Staat.

 37. Joselito says:

  A ver lo que se pasa en el polder
  se pasa ahora
  ahora mismo
  🙂

 38. Joselito says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/8177336/__DNB__lage_rentestand_heeft_nadelen__.html?p=25,1

  Het is volgens de centrale bank echter niet uit te sluiten dat de rente op de kapitaalmarkt nog geruime tijd laag blijft.

  Alleen als-i omhoog gaat, dan komt er zeker een klap op vastgoed. Wie nu koopt krijgt dat zwaard van Damocles er “gratis” bij.

  Wie het laatst liegt
  betaalt het gelag 🙂

 39. Joselito says:

  En Joselito wenst u een fijne avond.

 40. nhz says:

  @43:

  “Er zitten ook de nodige voordelen aan de huidige lage rentestand, aldus DNB. De lage rente is positief voor de huishoudboekjes van gezinnen, het bedrijfsleven en de overheid omdat ze minder kwijt zijn aan rentebetalingen.”

  … waardoor ze dus een nog grotere lening of hogere hypotheek kunnen nemen, wat 9 van de 10 direct doen. En waar in beide gevallen de samenleving grotendeels voor garant staat, als het mis gaat. Maar daar praat Ome Nout liever niet over.

 41. floor says:

  Alle gezinnen worden hier voor het gemak maar over één kam geschoren, nl. de gezinnen met schulden cq hypotheken.
  Komt het bij die halve garen daar in den Haag nou helemaal niet in de botte hersens op dat er ook nog mensen zonder renteverplichtingen bestaan?
  Dit is de omgekeerde wereld.

 42. adamus says:

  Ieder gezin dat maatschappelijk functioneert heeft schulden en dienovereenkomstige renteverplichtingen. Wie had het over aflossen? Zo ontzettend vorige eeuw.

 43. Dawg says:

  @46 Floor

  Tsja, “ieder voordeel hep z’n nadeel”, zei onze nationale huisfilosoof JC ooit.

  In de USA stelde een econoom van Goldman Sachs onlangs dat de reele rente eigenlijk -4% zou moeten zijn: als vermogensverschaffer zou je bereid moeten zijn 4% te betalen voor het “recht” om je vermogen risicoloos uit te lenen.

  Grappig he, zo’n omgekeerde wereld.

 44. Joselito says:

  De NVM woningmarktcijfers zijn dé graadmeter voor de woningmarkt, actueel, betrouwbaar, transparant, zoals u van de NVM makelaar gewend bent. Ik ben Ger Hukker, voorzitter van de NVM.

  http://nieuws.nvm.nl/~/media/NVMWebsite/Downloads/BNR_campagne/7%20kwartaalcijfersalgemeen.ashx

  De groeten van de NVM scheefmeters, die nog altijd “6+” maanden voor een huis op hun website zetten, ook als-i er 24 maanden op staat. En anders halen ze hem er ff af en zetten ze hem er weer op, zo weer eentje met 0 maanden.

  Hahahahaaaaaaaaa
  Lachen, gieren, brullen

  Kabaret umsonnst 🙂

 45. Joselito says:

  NVM, de kop van Jut van Hogehuizenprijminnend NL, zou belast moeten worden met een scheefmeetbelasting 🙂

  NVM:
  7 redenen om nu een huis te kopen

  Joselito
  1 reden om nu nog even geen huis te kopen:
  – Ger Hukker is dagelijks op de radio.

  🙂

 46. nhz says:

  @48:
  … kortom dik betalen voor de eer om G$ risicoloos (voor hen vanzelfsprekend) te laten gokken met jouw kapitaal. Voor de eigenaar van het kapitaal is het NIET risicoloos natuurlijk, als G$ of één van de andere struikrovers ooit pleite zou gaan ben je de eerste die zijn centjes NIET terug krijgt.

  Ondertussen gebruikt G$ de spaarcentjes van de halve wereld ook nog om overal de inflatie stevig op te jagen, zodat de werkelijke kosten véél meer dan 4% per jaar zijn. Heliben is ongetwijfeld erg in zijn nopjes met deze constructie.

 47. Adamus says:

  Offtopic

  Ordina, de it’er zit wat krap in de centen en overheidsopdrachten zouden de -tijdelijke- noden kunnen lenigen.
  Uur later op bnr VVD mevr. Hennis over it-problemen politie……

 48. dalen says:

  Ter info:

  De Eerste Kamer stemt dinsdag 16 november over een motie waarin de regering wordt verzocht om een integrale herziene visie op de woningmarkt (EK 32.500, C). In deze visie, die voor eind 2011 zou moeten worden gepresenteerd, moet ook het verband tussen de werking van de woningmarkt en de hypotheekrenteaftrek te worden geanalyseerd.

  De motie werd op 9 november ingediend tijdens de Algemene financiële beschouwingen in de Eerste Kamer door senator De Boer van de ChristenUnie. De financiële woordvoerders van de fracties van de PvdA, SP, GroenLinks, D66, Partij voor de Dieren en de eenmansfractie Yildirim hebben de motie mede ondertekend.

  Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft de Kamer de motie sterk ontraden. Hij deed dit aan het slot van een debat over de financiële maatregelen die het nieuwe kabinet voor 2011 en volgende jaren in petto heeft. In de motie De Boer wordt gevraagd om een integrale herziene visie op de woningmarkt van zowel koop- als huurwoningen, ‘waarbij de huidige knelpunten worden opgelost en waarbij het huidige beslag van de hypotheekrenteaftrek op de algemene middelen substantieel wordt verminderd.’

  Staatssecretaris Weekers motiveerde zijn negatief advies met de stelling dat het onlangs aangetreden kabinet heeft gekozen voor rust op de woningmarkt. Ook op langere termijn wil hij de aftrek van hypotheekrente niet ter discussie stellen.

 49. KariZ says:

  ‘Staatssecretaris Weekers motiveerde zijn negatief advies met de stelling dat het onlangs aangetreden kabinet heeft gekozen voor rust op de woningmarkt.’

  Wat een triest land is dit. Ik ken meerdere mensen in mijn omgeving met eigen huis die om de HRA VVD gestemd hebben. Daarvoor altijd gematigd links/liberaal (pvda/d66)

  Een pyrusoverwinning. Ze gaan zo ongelooflijk hard het deksel op de neus krijgen.

 50. dalen says:

  Als de motie wordt aangenomen zal de regering hier iets mee moeten doen. Een aangenomen motie negeren is de voorbode van keiharde oppositie en een Eerste Kamer die dwars ligt.

 51. nhz says:

  @52:
  reken maar dat onder dit kabinet de grote jongens de ruif extra goed weten te vinden.

  @53,55:
  eindelijk eens wat goed nieuws uit Den Haag. Al denk ik niet dat het invloed gaat hebben met dit kabinet. PVV is een wildcard, maar ik vermoed dat ze het kabinetsbeleid rond de woningmarkt blijven steunen.

  @54:
  ze gaan eerst nog vier jaar profiteren, en daarna zien ze wel weer verder wat voor mogelijkheden er dan zijn om te profiteren.

 52. KariZ says:

  @55 wat heeft meer gewicht:

  een regeerakkoord of een motie van de 1e kamer?

 53. Marketwatch says:

  De Eerste Kamer weet dat ze nu nog een vuist kunnen maken, na de provinciale verkiezingen op 2 maart 2011 is dat waarschijnlijk snel voorbij.

 54. dalen says:

  @ 57

  De partijen in de Eerste Kamer die met de motie instemmen, zitten ook in de Tweede Kamer.

  Komt misschien de VVD wel goed uit. Tegenstribbelen en dan roepen “we kunnen niet anders”.

 55. Onderwaarde says:

  @ 25

  Ben je het laatste jaar eens echt IN een bank geweest? Weet je hoe een bank van binnen intussen eruit ziet? Bij mijn bank, als je echt eens binnen loopt is er maar een persoon te vinden en die kan je ook niet echt verder helpen.

  En heb je wel eens geprobeerd meer dan 500 Euros van je bankrekening te halen? Weet je wat je moet doen? – JUIST!! Jij moet het geld VOORAF BESTELLEN! Het liefst drie dagen van tevoren!!

  Nou, wat denk je dan dat er gebeurt bij zo’n “bankrun”??
  Helemaal niets, tenzij iedereen heeft al op 4 december zijn geld besteld….

  Nog iets anders, wat heel erg interessant is, is het volgend artikel (sorry in het duits)

  http://www.konto.com/news/schwedische-und-norwegische-gewerkschaften-wollen-bargeld-abschaffen.html

  Jaja…. echt geld is dus “boos en evil” en ook niet echt “sexy” meer, omdat alleen jou Oma nog geld nodig heeft 😉

  Het wachten op de “New World Order” heeft een einde….

 56. nhz says:

  enigszins offtopic:
  met start van G20 top is de goudprijs vandaag op weg naar een nieuwe all time high (nog 0.5% te gaan), zowel in dollar als in pleuro. Als de G20 niks doet aan de gekken die de geldpers bedienen (de kans dat ze daar wat aan doen lijkt nihil) dan is het vermoedelijk off to the races na het weekend.

  Zo houden we de nominale huizenprijzen wel op peil 🙁

 57. nhz says:

  @60:
  zoals een kennis van mij al jaren zegt: nog even en er gaat een alarmbelletje rinkelen als je probeert in de supermarkt met echt (kontant) geld te betalen; vermoedelijk gelijk een doormelding aan de FIOD en AIVD wegens verdachte transakties. Het begint heel dichtbij te komen allemaal.

 58. dalen says:

  @61

  Kan je dan wel met een staafje goud aankomen?

 59. nhz says:

  @63:
  als de goudprijs zo blijft doorstijgen denk ik dat we snel in de situatie komen dat iemand met een goudstaafje gelijk wordt opgepakt en het goudstaafje in beslag genomen ‘in het algemeen belang’.

  Ik las ook dat Sarko (een echte moneyprinter net als Bernanke en z’n vrindjes van dezelfde bloedgroep, al wil hij dat openlijk niet toegeven) op de top met een voorstel komt om de gierende stijging van de commodity prijzen een halt toe te roepen. Stoppen met geld bijdrukken zal het zeker niet worden, dus het wordt toenemende manipulatie; handel in commodities voortaan alleen nog toegestaan voor boeren, overheidsinstanties en G$ucks en verwanten.

 60. john says:

  Het is niet zozeer goud dat stijgt in waarde maar de Euro en Dollar die minder waard worden.
  Goud gaat voorlopig nog een mooie hedge blijven.

  Mooi stukje op CNN deze ochtend:
  http://edition.cnn.com/2010/BUSINESS/11/11/currency.war.trade/index.html?hpt=C2

 61. Get a Life! says:

  Ik begin me behoorlijk oncomfortabel te voelen bij deze goudprijs. Zilver lijkt me wat dat betreft interessanter voor nu..

 62. ll says:

  Calon en Bleker, waren hiervoor verantwoordelijk. ” Meerstad ”

  Weer 30 Miljoen door het putje.
  plus 1 miljoen per maand aan rente.

  http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article6555445.ece/Meerstad-verwerkt-megastrop#articleComments

 63. dalen says:

  @ 66

  Dank voor dit bericht.

  Dan te bedenken dat ik daar serieus heb gekeken maar dat, zoals nu blijkt, gelukkig de mooiste plekjes al weg waren.

  Lees nu:

  “Een groot deel van de voor Meerstad aangekochte gronden wordt waarschijnlijk binnen twee jaar van de hand gedaan voor dumpprijzen. Het gaat om 430 hectare grond ten noorden van het Slochterdiep dat begin van deze eeuw voor prijzen tussen de 10 en de 15 euro per vierkante meter werd gekocht.”

  Dat maakt het (misschien?)weer interessant

 64. Martijn says:

  Uiteindelijk gaat vooral goud belangrijk worden.

  Mensen als get a life worden nu bij de gouden eieren weggelokt door de zilvermeeuw.

  Mij maakt het niet uit.

 65. KariZ says:

  @69 de meerderheid hier hoopt op een goedkopere woning (terecht!).

  Maar ondertussen draaien de banken de geldkraan langzaam dicht en wordt de koopkracht weggeïnflateerd.

  Wie over een paar jaar (bij hogere rentes) wil toeslaan voor een huis zal nu zijn centen even ergens anders moeten parkeren (en kans maken op een hefboom die je niet voor mogelijk hield).

 66. nhz says:

  @72:
  niet alleen olie hoor, bijna alle commodities zijn gigantisch gestegen sinds de eerste QE2 aankondigingen, soms nog meer dan goud en zilver.

  Dit belooft wat voor de inflatiecijfers van volgend jaar, wordt overwerken voor de cijferaars bij het Ministry of Truth. Er zullen veel geavanceerde economische modellen nodig zijn om de inflatie onder het tapijt te vegen, maar gezien ervaring in het verleden zal het ook deze keer vast weer lukken. Michiel Vergeer is Ger Hukker in het kwadraat, wat betreft geloofwaardigheid etc.

 67. nhz says:

  @72:
  hilarisch, het NVM-journaal had net een item over ‘valuta-oorlog tussen China en de VS’. Hoe stupide kun je zijn om zo’n nieuwsitem te maken … ze worden daar vermoedelijk geadviseerd door echte economen, het type dat niks van echte economie snapt zoals Paul Krugman, Larry Summers, Ben Bernanke of al die flutfiguren uit de polder die regelmatig hun zonnige visies horen geven op de huizenmarkt …

 68. Joselito says:

  @nhz 74

  Inderdaad.

  Joselito zou ook graag de mening van de vereniging van biologische groentehandelaren horen over de ‘valuta-oorlog tussen China en de VS’.

  Wellicht heeft de Vereniging Geleend Huis, alias VEH, er ook nog een mening over en gaan ze ook over tot dagelijkse spots met “nieuws”.

  Wie mag dan eerst, de NVM, de VGH of de VBG ? 🙂
  Oei, oei dat wordt overleggen in de polder en een compromis vinden, liefst in een achterkamertje want het is juist in achterkamertjes dat men de beste compromissen vindt 🙂

  Toegegeven Juan Belmonte, Victorino en Joslito willen ook nog wel een wat spotten maar dan meer de spot drijven mèt (gratis cabaret) …

  Waar zijn ze in de Polder nou helemaal mee bezig ?

  🙂

 69. Joselito says:

  Het wordt steeds lolliger met Hogehuizenprijsminnend NL, met natuurlijk de kop van jut, de NVM, op kop 🙂

 70. Joselito says:

  Hahahaha

  Juan heeft een jaar lang vragen gesteld over de hoogte van de totale hypotheekschuld en de Vereniging Geleend Huis heeft de antwoorden. Om met hen te spreken,Luister, dat zit zo.

  Niemand weet namelijk hoe hoog onze totale hypotheekschuld werkelijk is, maar het is in ieder geval veel minder dan 621 miljard.
  Dat zit zo. Die 621 miljard is het bedrag waar particuliere huishoudens hypotheekrente over betalen

  Hahahahaha, wat een lolbroeken.
  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/

 71. nhz says:

  @76:
  tja, laten ze de volgende keer maar dichter bij huis blijven en een item doen over de currency war tussen Nederland en Belgie, of die tussen spaarders en scheefleners (maar daar snappen ze al helemaal niks van natuurlijk …).

  P.s., aanrader voor wie interesse heeft in economisch beleid, FED policy, bubbles, commodities, currencies enz. Ook de tulpenbubble komt nog even aan bod. Lang interview met eminence grise Jeremy Grantham:

  http://www.zerohedge.com/article/jeremy-grantham-fed-has-spent-last-20-years-manipulating-stock-market

 72. dalen says:

  @ 73
  “Er zullen veel geavanceerde economische modellen nodig zijn om de inflatie onder het tapijt te vegen, maar gezien ervaring in het verleden zal het ook deze keer vast weer lukken. Michiel Vergeer is Ger Hukker in het kwadraat, wat betreft geloofwaardigheid etc.”

  Inderdaad. Vraag me ook steeds af hoe lang men het nog vol kan houden om het volk zo in de maling te nemen.

  Waarschijnlijk nog heel lang want als ik om me heen kijk en met collega’s praat, allemaal academici, dan is men ziende blind. Ze zijn zeer gelukkig in hun vinex woning van ruim 3000k. Als ik dan zeg dat ik voor minder een grote villa met 1200 m2 grond heb en slechts 50 km verder dan waar zij wonen dan staren ze naar me en begrijpen niet waar ik het over heb.

  Wel knap trouwens van de mensen die aan de touwtjes trekken om iedereen de illussie te geven dat ze het verschrikkelijk goed hebben en dat het elders veel slechter is.

  Zit dat in de cultuur of in de opvoeding of is het gewoon brainwashing?

  Het zal het calvinisme zijn dat zo die geworteld is in deze “beschaving”.

  Misschien is de invloed van andere culturen in het westen toch nog ergens goed voor. Immers, ik zie dat veel alochtonen zich niet zo maar in een hoek laten drukken. Hier kunnen we wat van leren.

 73. Joselito says:

  @77

  In een woningmarkt waar vraag naar woningen is en de grondprijs een reële waarde heeft, onstaat vanzelf aanbod van nieuwe huizen en dus vraag naar gemeentegrond.

  Dat heet MARKT.
  Dat Joselito nog een het markt-principe mag uitleggen aan mewrouwe Jorritsma, grappig.

  Wat mevrouw Jorritsma er niet bijzegt, is dat veel gemeenten hele andere dingen doen met gelden uit grond-exploitatie.

  Laat ze die hobbies dan maar eens uitleggen 🙂

 74. nhz says:

  @78.
  ach ja, als bij bouwbedrijven zoals die van familie Jorritsma de schoorsteen maar blijft roken … verder kan het ze geen ruk schelen.

  Ik hoorde in het NVM journaal ook alweer dat de meeste gemeenten fors gaan bezuinigen, en u gaat dat in de portemonnee merken. Zullen we afspreken dat we het woord ‘bezuinigen’ vanaf 2011 schrappen uit de van Dale? Er zijn weinig woorden die het afgelopen jaar zo verkracht zijn, en dan met name door politici en ambtenaren. Newspeak uit 1984 is er niks bij 🙁

  @79:
  tja, treurig laag nivo dat blog; de reacties zijn op die site doorgaans het enige wat de moeite van het lezen waard is.

 75. Pjotr says:

  Die bankrun op 7 december neemt serieuze vormen aan.

  http://twitter.com/search?q=%23bankrun

  Ik neem maar voor de zekerheid alvast 2500 euro op.

 76. FT says:

  82 Joselito,

  Boelens-Joritsma.
  Wel eens van gehoord? Dus mevrouw Joritsma niet serieus nemen over dit onderwerp.

 77. Claude says:

  VBO Makelaar: nu de overdrachtsbelasting aanpakken

  Nootdorp, 11 November 2010 /EZPress/ – VBO Makelaar roept de regering op de overdrachtsbelasting zo snel mogelijk af te schaffen of significant te verlagen. Nu de normen voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) voor 2011 worden aangescherpt naar aanleiding van nieuwe woonlasten berekeningen van het NIBUD, is dit meer dan ooit noodzakelijk. Met name starters zullen met de nieuwe normen het te lenen hypotheekbedrag verder zien verlagen.

  Directeur Hans van der Ploeg van brancheorganisatie VBO Makelaar: “Na de eerdere afschaffing van de koopsubsidie en de bijdrage aan de starterslening, kan deze regering nu een consumentgerichte maatregel doorvoeren. De koper neemt vaak een 110% hypotheek om de 6% overdrachtsbelasting te kunnen meefinancieren. Met afschaffing van de overdrachtsbelasting is de 110% hypotheek niet meer noodzakelijk en heeft de koper minder hoge hypotheeklasten te dragen. De regering kan met deze maatregel de woningmarkt dus snel een positieve impuls geven. Maar niet alleen de mogelijkheden voor starters worden met deze maatregel bevorderd, ook de doorstroming in de woningmarkt, de economie en werkgelegenheid in zijn geheel hebben daar baat bij. En ook niet onbelangrijk: de regering doet dan meteen ook iets aan het probleem van overfinanciering.”

  VBO Makelaar is overigens uitermate tevreden over het feit dat in de nieuwe NHG-normen het Burgerservicenummer is toegevoegd. VBO Makelaar heeft zich hiervoor het afgelopen jaar hard gemaakt zodat fraude kan worden tegen gegaan. Hans van der Ploeg: “Het kwam regelmatig voor dat één persoon meerdere NHG-hypotheken afsloot. Dat wordt nu voorkomen. Maar ook het feit dat de woonlastenverzekering in de nieuwe normen niet meer mag worden meegefinancierd, is een goede zaak. Ook dat gaat overfinanciering tegen.”

  Eerste Kamer bewijst woningmarkt geen dienst
  VBO Makelaar betreurt het dat de Eerste Kamer opnieuw de nadruk heeft gelegd op de hypotheekrenteaftrek. Het nieuwe kabinet heeft ervoor gekozen om dit onderwerp de komende vier jaar niet op de agenda te plaatsen om rust te creëren op de woningmarkt. Dat geeft de woonconsument weer vertrouwen in de markt. Hans van der Ploeg: “Dat de woningmarkt moet worden hervormd, daar heeft de senaat volledig gelijk in. Maar dat moet echter wel in een tijdsbestek van tientallen jaren worden ingevoerd. De hypotheekrenteaftrek moet onderdeel zijn van een integraal plan en niet apart worden uitgelicht. Door de nadruk alleen op de hypotheekrenteaftrek te leggen, bewijst de Eerste Kamer de woningmarkt geen dienst.”

  http://www.ezpress.eu/news/17057/VBO_Makelaar_nu_de_overdrachtsbelasting_aanpakken

  Ik hoop dat de VBO Makelaart snapt dat juist dit soort berichten de woningmarkt geen dienst bewijzen. Dat de HRA al als een soort zwaard van Damocles over de markt hangt is tot daar aan toe (daar kun je nog van zeggen: er komt ongetwijfeld een phase-out), maar dat mensen zes procent kunnen besparen, dat spreekt de zuinige Nederlander wel aan. En daarom wachten ze nog langer.

  Dat dezelfde Nederlander vervolgens een huis koopt dat nog een procentje of 25 te duur is dat is een heel ander verhaal en een ietwat lastiger concept. Wel of geen overdrachtsbelasting, dat snapt iedereen.

  Dus: dank je wel VBO Makelaars.

 78. nhz says:

  @87:
  eerste keer dat ik iemand uit de sector openlijk hoor toegeven over alweer een vorm van fraude met NHG, namelijk het afsluiten van meerdere hypotheken op één naam. Dat komt dus bovenop het piggybacken van meerdere hypotheken en allerlei andere grappen om zeer riskante hypotheekconstructies af te sluiten voor risico van de samenleving. Het hele systeem moet echt zo lek als een mandje zijn.

  overigens: “En ook niet onbelangrijk: de regering doet dan meteen ook iets aan het probleem van overfinanciering.””

  goed idee, als we dan gelijk afspreken dat meer dan 100% hypotheken per direct verboden worden; maar dat is vast niet de bedoeling, de bedoeling is om de ruimte opnieuw op te rekken op kosten van de maatschappij (want het hele plan komt er uiteindelijk op neer dat huiseigenaars minder belasting betalen).

 79. John says:

  @86

  Waar denken ze die paar miljard aan misgelopen inkomsten vandaan te halen?
  Ik zie maar een potje waar je dit met goed fatsoen kunt doen: de HRA. Je moet hier dan wel in een klap een kwart vanaf halen om budgetneutraal te blijven.
  Wat mij betreft prima.

  Ik zie op zich nog wel een snelle post om geld te besparen: schaf de makelaars af! Scheelt toch al snel 1-2% per transactie. En laten we eerlijk wezen; het beroep stelt echt helemaal niks voor.

 80. spongebob says:

  @ John

  Budgetneutraal ?

  het hele HRA-systeem was tot nu toe als budgetneutraal opgezet.

  De burger kreeg korting op de inkomstenbelasting.

  Daar tegenover stonden:
  Overdrachtsbelasting , OZB en grondopbrengsten voor het rijk en de gemeenten.

  Nu met de stilgevallen bouw en verstopte woningmarkt zijn de verminderde opbrengst overdrachtsbelasting en grondopbrengst samen goed voor een extra tekort, vermoedelijk ter grootte van de helft HRA .

 81. Adamus says:

  Ik las ook dat Sarko (een echte moneyprinter net als Bernanke en z’n vrindjes van dezelfde bloedgroep, al wil hij dat openlijk niet toegeven) op de top met een voorstel komt om de gierende stijging van de commodity prijzen een halt toe te roepen

  Misschien stoppen met subsidiëren van Franse boeren.

 82. vincent says:

  Toch nog heel even @38:) Ik kom af en toe nog eens kijken op het forum en kan het niet laten het hiermee oneens te zijn:

  “2) het grootste gedeelte van de schuldsubsidie HRA gaat naar veelverdieners die naast hun woning zoveel kapitaal hebben dat ze geen lening nodig hebben. Ze lenen alleen om af te trekken en duwen de huizenprijs tot bizarre hoogten. HRA is dus ook voornamelijk inkomenspolitiek”

  Ik zou dit wel eens onderbouwd willen zien. Hoe veel van de mensen met een hypotheek van 4 tot 7 ton hebben daadwerkelijk heel veel spaargeld en geen HRA nodig? Ik denk dat er ook gewoon heel veel twee verdieners met goede banen in deze groep vallen die de afweging inkomen vs maandlasten hebben gemaakt en besloten hebben geen 350.000 voor een starters-rijtesjhuis neer te tellen maar bv 500.000 voor een mooie twee onder een kapper. Deze mensen hebben echt de HRA wel nodig voor de maandlasten, net zoals de mensen met een iets minder hoog inkomen de HRA nodig hebben bij het ‘betalen’ van hun huis van 350.000. De HRA is nou eenmaal verwerkt in de huizenprijzen. Helemaal mee eens dat dit beter niet zo had kunnen zijn maar het is nou eenmaal een gegeven. Alleen de mensen die daadwerkelijk al heel lang wonen hebben door een enorme prijsstijging een gigantische overwaarde en hebben de HRA niet nodig. De mensen die de afgelopen 10 jaar hebben gekocht van goedkoop tot duur wel. Het is in mijn ogen onjuist te stellen dat alleen de rijken ten onrechte profiteren van de HRA. De mensen met een 4x modaal inkomen hebben deze net zo goed nodig om hun huis te kunnen financieren. Wat inderdaad beter zou zijn is om de HRA langzaam af te bouwen en bij al lopende hypotheken een subsidie op aflossing in te stellen ipv op schuld. Maar hoe dit te doen.. De meeste huiseigenaars kunnen niet zakken in vraagprijs van hun te koop staande woning gezien de hoogte van hun hypotheek. Verkopen doen ze dan misschien niet, maar zakken met de vraagprijs ook niet tenzij ze niet anders kunnen. Kortom een impasse.

 83. vincent says:

  en nu komen weer allemaal de voorspelbare reacties van zelf gedaan en hadden ze maar niet moeten kopen etc 🙂

 84. Deniesa says:

  Is voor generaal pardon, meer in het manifest…

 85. Deniesa says:

  En binnen 8 jaar alle regels en gedoe rondom eigen woningen afbouwen naar nul. Inclusief het concept hypotheek, maar die doet zichzelf wel de das om…

 86. Juan Belmonte says:

  @92 Vincent

  “2) het grootste gedeelte van de schuldsubsidie HRA gaat naar veelverdieners die naast hun woning zoveel kapitaal hebben dat ze geen lening nodig hebben. Ze lenen alleen om af te trekken en duwen de huizenprijs tot bizarre hoogten. HRA is dus ook voornamelijk inkomenspolitiek”

  Ik zou dit wel eens onderbouwd willen zien.

  Dat is een goede vraag met een poging tot antwoord:

  De hoogste 10% inkomens heeft:
  – een gemiddelde woningwaarde van 440k
  – een gemiddelde hypotheek van 277k
  – buiten het huis om een eigen vermogen van 387k

  Conclusie: de rijksten in NL hoeven helemaal geen hypotheekschuld aan te houden (met 387 k is 277 k af te lossen) maar doen dat wel. Logisch ook om IB te drukken.

  Bron:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/22-10-2010/rabobank-roept-op-tot-sloop-van-woningen-in-krimpgebieden/#comment-54561
  Achterliggende bron:
  Statline van CBS.

 87. Juan Belmonte says:

  @90 Spongebob

  U beschrijft de architectuur van Hogehuizenprijsminnend NL.

  Een kunstmatig lage euro-rente, gekoppeld aan de $rente werd door HRA nog eens gehalveerd met als gevolg:
  – bizarre overwaardespiraal op huizen, grond.
  – bizarre explosie van de totale NL hypotheekschuld, “tot ongekende hoogte”. 🙂
  – noodzaak tot aflossingsvrij lenen

  Aflossingsvrije leners zijn scheefleners en huren eigenlijk hun eigen huis (Vereniging Geleend Huis) en zijn

  -zo redernerend-

  wellicht de grootste scheefhuurders,
  denkt u hier maar eens over na 🙂

  Het is maar net hoe men zijn land wil besturen zo vlak voor een flinke krimp van de arbeidspopulatie (tussen nu en 2016 worden 1.000.000 NL-ers 65).

  HRA is een schulden-multiplier van de eerste orde.

 88. ll says:

  @ 92 Vincent

  Voorbeeldje van hypothecaire leningen en voorschotten aan DNB prominenten

  H.G.Brouwer 230.000
  L.H.Hoogduin 530.507
  A.Schilder [ niet meer werkzaam bij DNB ] 749.035

  Zie pagina 203 van de bijlagen

  http://www.dnb.nl/binaries/DNB%20Jaarverslag%202009_tcm46-231302.pdf

 89. ll says:

  @ Vincent, kunt U ook zien in het jaarverslag van DNB dat er helemaal geen goud meer aanwezig is, want het is allemaal uitgeleend.

 90. Simon says:

  “Return to normal” is inmiddels afgerond…

 91. Juan Belmonte says:

  HRA is dus een grotendeels onnodige subsidie (zelfs schadelijk, zal blijken) die met andere subsidies (o.a. starterssubsidie) in stand gehouden wordt door liberalen (vrije-markt-denkers ?)

  Hahahaaaa
  Het is de omgekeerde wereld: subsidies die met subsidies instand gehouden worden door de liberalen, nu begrijpen waarom mevrouw Nepperus (VVD) er liever niet over praat 🙂
  Gratis cabaret 🙂

  De afgelopen 20 jaar heeft men gezegd, taboe HRA, niet over praten, NU IS NIET HET MOMENT.

  Kijk dat men HRA niet plotsklaps moet afschaffen is wel duidelijk, maar hoeveel druk is er nu nodig om HRA nu WEL aan te pakken ?

  Nu is niet het beste moment roept men al 20 jaar…. Wanneer dan wel ?

  De Eerste Kamer is in dit licht voor het eerst wakker geworden, bravo 🙂

  Wie durft dan hardop te zeggen dat het grootste gedeelte van HRA ten goede komt aan veelverdieners die het NIET NODIG hebben ?

  D66 mag ook wel eens scoren, maar dan moeten ze wel eerst op het doel schieten:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-11-2010/hypotheekmarges-in-nederland-hoger-door-aflossingsvrije-tophypotheken/#comment-54838

 92. Simon says:

  Oh, oh… ik zie een ongelofelijk diepe afgrond voor ons!

 93. nhz says:

  @101:
  HRA is de belangrijkste factor die het kankergezwel huizenbubble nog in leven houdt, een kanker die de hele poldereconomie sloopt. Deze kanker voedt de veelverdieners ten kosten van de rest van de maatschappijn. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, maar als ook officiele heelmeesters zoals vincent (zich blindstarend op de vette belastingwinst) dat niet willen inzien dan kun je nagaan dat de patient niet meer te redden is. Tegen de tijd dat de dokters in Den Haag doorkrijgen dat ze de foute behandeling geven is de patient vast al overleden.

 94. Juan Belmonte says:

  @101

  Ziet u een afgrond ?

  Juan ziet vooral een dikke vette stier (laten we hem HRA noemen) in een laatste poging de estoque te ontlopen.

  Er zijn ook een hele hoop koeien aanwezig, die zijn inmiddels voorzien van een manlijk gen dat ze op de kleur rood moet laten reageren maar ze blijven wat wezenloos voor zich uit turen.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-09-2010/femke-halsema-de-hypotheekrenteaftrek-is-de-grootste-luchtbel-in-onze-economie/#comment-50955

  Conclusie: de maatschappij is (toch) niet helemaal maakbaar.

  🙂

 95. adamus says:

  Hoe veel van de mensen met een hypotheek van 4 tot 7 ton hebben daadwerkelijk heel veel spaargeld en geen HRA nodig? Ik denk dat er ook gewoon heel veel twee verdieners met goede banen in deze groep vallen die de afweging inkomen vs maandlasten hebben gemaakt en besloten hebben geen 350.000 voor een starters-rijtesjhuis neer te tellen maar bv 500.000 voor een mooie twee onder een kapper.

  of 600/700K voor een vrijstaand gewoon huis. Inkomen gezamelijk 120K en netto maandlasten van €1800. Hybride (!) hypotheek 75% aflossingsvrij natuurlijk.
  Huizen voor een doelgroep die totaal geen sjoeche van financiën heeft. (hier geen smijlie)

 96. Juan Belmonte says:

  @104 adamus

  Logisch 7 ton voor een huis zonder buren, een huis is immers waard wat men
  – met 2 topinkomens
  – via een strophypotheek
  – berekend met 100% HRA ook over 5,10, 20 jaar
  – (grotendeels) aflossingsvrij
  kunt financieren

  De auto’s zijn immers ook geleased, dus wie heeft er nu kapitaal nodig. Carpe diem !

  Nogmaals: die mensen zijn huurder, geen eigenaar.

  Nederland wordt zo net als CH, daar is ook alles van de bank.

 97. Juan Belmonte says:

  Wat kunstmatig lage rente niet met een maatschappij doet

  ons was ooit zunig 🙂

 98. Patrick says:

  Patrick begint zich inmiddels wel in groeiende mate te storen aan grenzeloos eigenwijze verkopers, die ALLES proberen om alsnog de hoofdprijs te vangen, al moeten ze daarvoor de vraagprijs van hun reeds 2 jaar te koop staande huis met 15% VERHOGEN!

 99. Simon says:

  @107

  Absoluut niet aan kopen denken maar van het geld dat je nu teveel zou betalen lekker op vakantie gaan(5x p/j)! Geen cash? Neem je gewoon een PL-etje kun je over een paar jaar wel meenemen in je hypotheek 😉

 100. Juan Belmonte says:

  Absoluut niet aan kopen denken

  U bent namelijk een Kamikaze Koper als u nu koopt:
  – 6% k.k. (overdachtsbelasting)
  – 38 % o.o. (opgave TU Delft)

  Met o.o. = Onrealistische Overwaarde.

  Die is opgebouwd uit diverse zwaarden van Damocles

  Maar u kunt natuurlijk ook gewoon de NVM geloven, die hebben 7 redenen om vorig jaar al te kopen en ze zijn nu (niet voor niets?) dagdagelijkse op de radio, en dan doelt Juan op de gratis cabaretier Mr. G. Hukker.

  In Ierland is de huizenmarkt geimplodeerd vanwege te hoge particuliere schulden, NL heeft een hogere schuldgraad dan IE en hier is niets aan de hand, gaat u maar rustig slapen, ueh kopen (NVM advies, van harte).

 101. Juan Belmonte says:

  Maaruh, niet doorvertellen hoor, het is een poldergeheim 🙂

 102. Juan Belmonte says:

  En verder vandaag wederom wijze woorden:
  ls Ierland een veel hogere rente had gehad toen de huizenzeepbel werd opgeblazen, was de schade aan de Ierse economie nu veel beperkter geweest.
  http://www.telegraaf.nl/dft/goeroes/jaapvanduijn/8203361/__Europa_en_de_G20__.html?p=30,1

  Een een fantastisch bericht over de stabiliteit van ons financiële stelsel:
  “De voorspelbaarheid van het bankwezen is eindelijk terug.”
  http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/van_lanschot/8203381/__Topbankier_ziet_onderlinge_vertrouwen_weer_toenemen__.html

  Juan ruikt met 8 miljoen meter BOG leeg wat méér SUSHI dan de heer Dekkers….

 103. Juan Belmonte says:

  Met de vorige uitspraak plaatst de heer Drs. Jaap van Duijn zich J.i. in het kamp van de economen die het nu (vastgoedcrisis USA, Ierland, IJsland, Spanje)wel aangetoond vinden dat een kunstmatig lage rente niet alleen maar “goed” is voor de economie, zoals vele geldscheppende Keynesssianen ons willen doen geloven. Meestal rijden die mannen in een BMW M3, andere invulling van M3 kennen ze niet en hun M3 opgeven dat al helemaal niet 🙂

  HRA halveert de kunstmatig lage rente, dus dan mag men ook verwachten dat wanneer een principe niet goed werkt, versterkers (HRA) van dat principe des te meer in het verdomhoekje komen…..

  Juan wenst u een buen fin de semana

 104. nhz says:

  108:
  hier in de buurt is iemand die met zijn vraagprijs in 8 jaar tijd van 650K naar 1000K euro is gegaan, huis ongeveer 30x weggehaald en opnieuw aangemeld op de funda website en dus nog steeds niet verkocht. Alleen de laatste twee jaar blijft de vraagprijs ongeveer hetzelfde, soms maar liefst 5K eraf. Dit pand kostte begin jaren ’80 75.000 gulden. Sindsdien is er een nieuwe kap opgezet (vrij duur) en een superluxe keuken en badkamer die ze zelf hebben aangelegd. Blijkbaar is dat klussen bijna 1 miljoen euro waard … Een straat verderop is iemand al zeker zes jaar aan het leuren met een pand dat hem 400.000 gulden kostte maar 850K moest opbrengen; is recent ook gezakt naar 795K. En zo zijn er nog talloze anderen, allemaal hopend dat er een gek voorbij komt met een zak geld.

  @112:
  en reken maar dat als de NL staat straks ook 9% rente op zijn staatsleningen moet betalen, dat ze de HRA (die dan 2-4x zoveel kost als nu) vrolijk handhaven 😉

  @113:
  inderdaad, kunstmatig lage rente en allerlei overheids garanties zijn de wortel van bijna al het kwaad; HRA is hierbij de winstverdriedubbelaar, die de scheefgroei van de economie door gratis geld nog een paar keer erger maakt.

 105. ll says:

  Leningen van ABP aan WBV’s gebaseerd op inflatie.

  Zijn ze daar helemaal goed gek aan het worden ?

  http://propertynl.com/index-newsletter/apg-dichtbij-eerste-kredietverlening-aan-corporatie/

 106. dalen says:

  @ 113
  ” De regering kan het, naar ik aanneem, rustig naast zich neerleggen”

  Grondwettelijk wel maar politiek gezien niet. Rutte heeft de Eerste Kamer hard nodig. Ik zie al het hele jaar dat de Eerste Kamer overal dwars voor gaat liggen. Jammer genoeg ook met een aantal wetsvoorstellen m.b.t. belangrijke wetsvoorstellen die economisch belangrijk zijn voor Nederland.

  De laatste jaren zijn er ook diverse wetsvoorstellen verworpen door de Eerste Kamer, hetgeen niet veel eerder gebeurde.

  Rutte zal derhalve zijn Waterloo vinden in de Eerste Kamer, dit was te voorspellen. Er zit veel kennis in de Eerste Kamer. De PVV heeft geen enkel lid in de Eerste Kamer, dus daar geen steun. De leden die ik ken van de VVD staan ook niet te springen om het kabinet in alles te steunen.

 107. Okkie says:

  @92 Vincent
  Ik zou mensen met 4x modaal inkomen niet echt arm willen noemen. We praten hier over het tiende inkomensdeciel.

  Ondanks dat mijn partner en ik niet zoveel verdienen kunnen wij wel het huis van onze keuze zonder HRA betalen, domweg omdat we voldoende kapitaal gespaard hebben. Wij hebben namelijk niet de intentie om boven onze stand te gaan wonen.

 108. Juan Belmonte says:

  @113 Claude

  Er is zekerheid dat HRA er op termijn aan gaat. De heer Trichet, president ECB was hier heel duidelijk in. NL is het laatste land, we zijn de slome volger die al 20 jaar lang weet en kennelijk veel druk nodig heeft om het echt ook te doen.

  Het marktmechanisme is zo’n drukmiddel als kopers staken omdat ze weten dat HRA er toch aangaat en ze niet HRA prijzen bereid zijn te betalen, dan is dat een prima ontwikkeling.

  Hypotheekadviseurs worden nu ook gedwongen om ècht voor de klant (eindconsument) te werken en niet de tweede klant (bank / verzekeraar) te werken.

  Tsjonge, jonge, jonge anno 2010, hoe naief een hoogopgeleid volkje kan zijn….

 109. Juan Belmonte says:

  Hè, hè. eindelijke vervult de eerste kamer weer een rol.

  Toch maar niet afschaffen 🙂

 110. adamus says:

  Okkie , maar dan koop je ook geen vissershuisje uit 1595 met entree via het pothuisje voor 400K.
  Gefinancierd door de van Bruggen Adviesgroep……
  Volgende week gaan we op zoek naar een appartement in A’dam. En dat allemaal vanavond op tv 😉

 111. ll says:

  6 november 2010 – Het intact laten van de hypotheekrenteaftrek heeft nog weinig effect
  Verwacht zou mogen worden dat het wegebben van de discussie rond de hypotheekrenteafrek de markt wat op gang zou brengen. Makelaars merken daar echter nog weinig van.

  NVB

 112. Goudbelegger says:

  Gisteren bij twee stellen babyboomers langs, hebben allebei een appartement van Euro 7,5 ton en huis van ongeveer die prijs omhooggevallen oud ambtenaren, mbo leraar, secretaresse, oud gemeentewerker en eu ambtenaar. Enorme erfenissen gekregen.

  Mag allemaal maar waar ik me kapot aan erger is die arrogantie………………………….. alsof ze echt zelf iets bereikt hebben, walgelijk. En maar pretentieus praten over ambtelijke onzindingetjes die ze er nog bij doen alsof het zeer belangrijk werk is, kots van dit volk.

  Ken ondernemers die hun eigen zaak hebben opgebouwd, miljonair, meer dan 50 man in dienst, altijd bescheiden, artsen die mensen redden, geen spoortje arrogantie, alle respect voor deze mensen, van mij mogen ze Euro 100 mln. op hun rekening hebben, zijn mijn zaken niet maar dit ambtenarenvolk.

  Ik zal wel weer de enige zijn die dit soort mensen kent. Het wordt hoog tijd dat dit volk eens op hun plaats wordt gezet. De afschaffing van de HRA zal ze trouwens niet eens raken maar inflatie wel…… Laat de pensioencrisis maar komen, hoe meer inflatie hoe beter.

 113. dalen says:

  @ 123

  En dat ondanks de superlage rente en nog steeds werkgelegenheid. Zelfs mensen die kunnen kopen en slechts 2% rente krijgen op hun spaartegoed willen niet kopen.

  Gisteren een bedrijfspand bezichtigd. Vraagprijs 4 jaar geleden 80.000, sindsdien staat het leeg. Vraagprijs nu 95.000. Ik bood 70.000 en meneer deed verontwaardigd en werd tenslotte schofterig en vroeg uiteindelijk hoe ik het in mijn hoofd haalde hem op zijn kostbare vrije dag lastig te vallen. Tenslotte zijn we met ruzie uit elkaar gegaan.

  Voorlopig heb ik weer even genoeg van die kwallen die het nooit leren. Onderhandelen hebben ze nooit geleerd.

  Ben me bewust dat ik generaliseer maar ik heb er nu al zoveel gezien en gesproken dat ik niet anders meer kan concluderen.

  Voorbeeld: tijdje geleden ging ik naar een vrijstaande bungalow in Rhoon kijken. Toen ik er was na een rit van bijna 2 uur bleek het een geschakelde woning te zijn. Toen ik vroeg waarom hij iets anders op de site had staan was zijn antwoord dat hij nog niet om het huis was gelopen. Ook de maten die opgegeven waren klopten niet.

 114. Okkie says:

  @125
  En blij dat we zijn met het kraakverbod. Het is inderdaad belachelijk dat iemand de vraagprijs maar blijft verhogen voor een pand dat hij niet verkocht krijgt.

 115. dalen says:

  @ 124

  Inderdaad triest. Gelukkig ken je ook andere babyboomers en die zijn er zat.

 116. nhz says:

  @124:
  het was nog nooit zo’n mooie tijd om ambtenaar te zijn, zowel in Nederland als in de VS en vele westerse andere landen. Maar ook dit is een bubble (in aantallen, salarissen, arrogantie, verspilling enz.) die nooit meer terug komt. ‘The trouble with socialism is that eventually you run out of other people’s money’.

  Jammer dat de groep die hier aan alle kanten van profiteert niet voor de schade gaat opdraaien, maar nog vele jaren gaat nagenieten van een goudgerand pensioen – verworven rechten, nietwaar? En wat pensioencrisis betreft: zou ik maar niet te hard roepen, als het ABP echt krap bij kas komt te zitten kun je er op wachten dat de belastingbetaler mag bijspringen. Eerder dat dan de goudgerande pensioenen van de boomers verlagen.

 117. Rob Wessels says:

  Dit kabinet is weer een even grote grap als de vorige. Ik kan alleen Rutte iets beter uitstaan dan Balkenende. Mijn voorspelling is dat dit kabinet over drie maanden kapot is…

 118. adamus says:

  En maar pretentieus praten over ambtelijke onzindingetjes die ze er nog bij doen alsof het zeer belangrijk werk is, kots van dit volk.

  gewoon ter kennisgeving aannemen. Die categorie gaat ongecontroleerd gedemoliseerd worden. Voor “gecontroleerd” zijn de Steffen Blok te stupide.

  “Pensioenen zijn een risicoproducten”.

 119. Martijn says:

  @Dalen (118)

  Maart volgend jaar verkiezingen provinciale staten. Er kan nog wat veranderen in de eerste kamer.

 120. adamus says:

  Vraagprijs nu 95.000. Ik bood 70.000 en meneer deed verontwaardigd en werd tenslotte schofterig en vroeg uiteindelijk hoe ik het in mijn hoofd haalde hem op zijn kostbare vrije dag lastig te vallen

  die vroeg zich niet eens af waarom je het in je bolle hersens haalde? Blijkbaar is ie ook niet bereid om wat bij te leren.

 121. adamus says:

  Over vraagprijzen in de Achterhoek, bijv. Zevenaar.
  400K is een cadeautje. Wordt er in de “provincie” echt zoveel geld verdiend?

 122. adamus says:

  Rutte zal derhalve zijn Waterloo vinden in de Eerste Kamer, dit was te voorspellen.

  koekje van eigen deeg. Was Wiegel ook niet een keer Teugen?

 123. adamus says:

  De PVV heeft geen enkel lid in de Eerste Kamer, dus daar geen steun

  Wilders zou de eerste kamer het liefst afschaffen. Hij zal dan ook een lange adem moeten hebben.
  Kennis heeft de 1K zeker; vooral weten hoe de hazen lopen. Eigenlijk een opportunische club van ouwe mannen en vrouwen. Han Noten met een sigaar in het hoofd 🙂

 124. adamus says:

  De afschaffing van de HRA zal ze trouwens niet eens raken maar inflatie wel…… Laat de pensioencrisis maar komen, hoe meer inflatie hoe beter.

  niet of, maar wanneer. Het opmaatje is er al hoor.

 125. KariZ says:

  adamus Zegt:

  is er dan nog iets voor de BAM te verdienen?

  Kwestie van de juiste mensen kennen.

  Chinezen komen er niet op hun contacten…maar met die dikke portemonnee van ze komen die contacten vanzelf wel 🙂

  Dat heet handel.

 126. KariZ says:

  Doorsnee wethouder krijgt al een stijve lul als tie 5000 euro in briefjes van 50 ziet.

  Om als een blad aan een boom. Anders ff naar de Yab Yum. De avond van z’n leven.

 127. adamus says:

  kariz, even eten in de provincie http://www.beemsterhofstee.nl/ en daarna op de dot 🙂 (zijn niet mijn woorden)

 128. boefke says:

  Rob wessels de day-trader…..

  Is dat hetzelfde als niet je geld verspelen over langere termijn maar in korte tijd??

  Wat voegt onze Rob toe aan de daadwerkelijke economie? Of speelt hij graag met andermans centjes (wie niet)…..

 129. ll says:

  Oeps, belastingbetaler, Rutte wil accijnsverhoging op benzine, en nu dit ook nog … Ierland in nood

  http://www.bbc.co.uk/news/business-11750676

 130. nhz says:

  @134:
  bij mij in de (binnen)stad moet je ook moeite doen om een fatsoenlijk huis voor minder dan 400K te vinden. Alles onder die grens is ofwel piepklein, of een appartement (vaak oudere panden die zijn opgesplits in 3-6 appartementen) of er mankeert iets aan zoals geen tuin, veel verkeersoverlast, slecht onderhoud etc. En het mediane salaris is hier echt niet hoger dan voor Nederland als totaal (al zal het gemiddelde wellicht opgestuwd worden door een overmaat aan ambtelijke bobo’s).

  @141:
  en ook deze keer gaan de bond investors (vooral grote banken en hedgefunds) weer vrij uit, en daarvoor gaat de EU zijn belastingbetalers nog eens extra uitpersen. Ongekend schandalig hoe iedere keer opnieuw dezelfde club banksters en andere financieel terroristen profiteert terwijl de bevolking er voor op mag draaien. Ook weer kenmerkend hoe er aan alle kanten door de politici gelogen wordt over de situatie. Die Ieren hebben nog steeds de hoogste ‘welvaart’ van Europa, maar ik zou er niet gerust op zijn als ik daar woonde en er nog wat te halen viel. Voor de vele Ierse scheefleners zal er weinig veranderen denk ik, die peperdure Ierse huizen moeten toch bewoond worden en uit een steen kun je geen bloed persen. Volgens een ander artikel gaan de belastingafdrachten van Ierland over de komende pakweg 5 jaar volledig op aan het redden van enkele banken …
  Wil de laatste Ier het licht uit doen?

 131. nhz says:

  @141:
  wat de accijnsverhoging betreft: misschien een heimelijk plannetje van de bende van Rutte om de huizenprijzen in Zeeuws Vlaanderen te steunen? Als de accijns hoog genoeg wordt zijn de Zeeuws-Vlamingen spekkoper 😉
  Allicht constructiever dan het massaal platgooien van woningen zoals de Rabobank bepleit…

  ‘Heel Nederland gaat straks in Vlaanderen tanken’

  Het plan van het kabinet-Rutte om de accijnzen op brandstof te verhogen om de files te bestrijden, zal ervoor zorgen dat “heel Nederland in Vlaanderen gaat tanken”. Minister-president Kris Peeters van de Vlaamse regioregering heeft dat zondag gezegd.

  Voor de Vlaamse publieke omroep VRT noemde hij het “verbazingwekkend” dat Nederland eerdere plannen voor een kilometerheffing heeft geschrapt. De vorige Nederlandse regering was daarover nog “wildenthousiast”, aldus Peeters.

  Vlaanderen wilde in samenwerking met Nederland een kilometerheffing voor vrachtwagens introduceren. Woensdag kreeg Peeters van premier Mark Rutte te horen dat Nederland daar niets meer voor voelt. Peeters streeft nu naar een kilometerheffing in heel België. Hij overlegt maandag met de deelregeringen van Wallonië en Brussel.

 132. ll says:

  Al bijna 2 jaar negatieve inflatie in Ireland, kleding in twee jaar-
  20%, horeca -5%, dit jaar gas-licht-water -15.2%

  http://www.irishtimes.com/newspaper/breaking/2010/0211/breaking33.html

 133. nhz says:

  @144:
  da’s wel heel bizar als je ziet dat de inflatie in UK al bijna 5% is.

  “The most significant change in the year to January was seen in housing, water, electricity, gas and other fuels, which declined 15.2 per cent. ”

  Zou het echt? Eerlijk gezegd geloof ik er helemaal niks van. De ervaring in de meeste EU landen is dat dit soort kosten alleen maar stijgen.

 134. floor says:

  @ 144 en 145
  UK verkeerd nog in de ontkenningsfase, loopt gewoon iets achter op Ierland.
  Don’t worry, die deflatie gaat helemaal goed komen.
  Nog één keer en dan durf ik niet meer: wanneer het volk het niet meer kan ophoesten komt die deflatie vanzelf en zelfs betreffende belastingen, ik zou niet weten waar een overheid het dan nog vandaan moet halen.
  Ook voor de overheid geldt dat je van een kale kip niet kunt plukken.
  Dan zul je toch echt iets anders moeten verzinnen.

  En nog zoiets, ik krijg hier erg de indruk dat er teveel lieden zitten die wat Au in bezit hebben en kwijlen bij het idee van inflatie.
  En dus dien ten gevolge een eventuele deflatie in logische gevolgtrekkingen volkomen buiten beschouwing laten.

 135. KariZ says:

  @146

  Waarom niet beide?

 136. irydium says:

  De prijs van goud wordt voor op dit moment voor 70-80% bepaald door vertrouwen of beter gezegd angst. Het is aannemelijk dat bij grote deflatie deze factoren niet minder maar zelfs groter zullen zijn. De goudprijs blijft stijgen ongeacht deflatie/inflatie.

  Wanneer verkopen?
  – heel simpel: wanneer de centrale banken de rente omhoog gooien. Dan wordt goud door ontbreken van rente-winst door handelaren massaal verkocht.

 137. floor says:

  Tja, volgens mij gaat de mensheid ten tijde van deflatie alles verkopen wat los en vast zit om maar aan de steeds hoger wordende schulden te kunnen voldoen.
  En voor zover ik het begrepen heb zit het hele westen (en zeker Nederland) tot over zn oren in de schulden.
  Dus of de goudprijs dan nog zal stijgen betwijfel ik ten zeerste.
  En zoals je misschien reeds begrepen hebt, geloof ik niet zo in hoge inflatie.
  Wat betreft het juiste moment van verkopen van goud zou ik zeggen, verkopen op het moment dat alles en iedereen het aan gaat prijzen.
  Daar begint het wat mij betreft al aardig op te lijken en ik ben er van overtuigd dat dat gebeurd voordat de rente omhoog gaat en niet daarna.

 138. floor says:

  @ 148 beide als in deflatie en inflatie? Zo iets als stagflatie?
  Indien je dat bedoelt, nee.
  Schijnt een nederlandse uitvinding te zijn geweest, dat woord stagflatie, maar volgens mij is er geen enkel zichzelf respecterend econoom (indien die überhaupt nog bestaan) die daar iets mee kan.

 139. adamus says:

  succes met papier 🙂

  maar volgens mij is er geen enkel zichzelf respecterend econoom

  Stagflatie komt uit de hoek van Heertje, 1972/73

 140. adamus says:

  Dus of de goudprijs dan nog zal stijgen betwijfel ik ten zeerste.

  hoe wil je dat beprijzen?

 141. floor says:

  Hoe ik dat wil beprijzen?
  Hoe bedoelt U?

 142. floor says:

  @ Adamus
  Moet je Heertje ff vragen of ie nog met zichzelf door de bocht kan.
  Neem aan van wel, want hij zet nog met enige regelmaat een hele grote mond op, terwijl al die babyboomer-economen met zijn gedachtengoed vergiftigd zijn op onze staatsuniversiteiten.

 143. floor says:

  En wat moet ik met dat “grapje” over papier?
  Ik zal wel iets missen hoor, maar met van die halve zinnen die jij altijd de site op slingert kan ik niet zo veel, dus verklaar je nader.

 144. Juan Belmonte says:

  @144 IL

  De Hema biedt hier ook geen 15% op bijna het gehele assortiment, AH heeft absoluut géén 2 halen 1 betalen op premium merken…

  Bovendien is de huizenmarkt hier niet overgewaardeerd en groeit het NL BNP als kool en krimpt de beroepsbevolking de komende jaren evenmin.

  De rente op Ierse staatsleningen is met 54 basispunten gestegen tot 8,2%.
  http://www.fd.nl/artikel/20683914/turbulentie-markt-europese-staatsleningen-ierse-rente-stijgt-explosief

  En deze:
  http://geld.nl.msn.com/nieuws/article.aspx?cp-documentid=155202879

  Kortom: er zitten enorme verschillen tussen IER en NL, die situaties zijn werkelijk volledig en absoluut totaal verschillend, gaat u maar rustig slapen want de lange NL hypotheekrente blijft in de polder eeuwig 4,5% een HRA blijft over 100 jaar is-i er nog

  🙂

 145. Juan Belmonte says:

  Juan oefent in het denken van de afdeling communicatie van de NVM 🙂

 146. Juan Belmonte says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/8214454/__Greenspan__tekort_VS_kan_leiden_tot_crisis__.html?p=1,1

  Wat Greenspan nu weer allemaal voor nieuwigeheden aan het bedenken is. Vroeger was het een strakke redernering:
  “USA consumeeert te weinig dus we drukken de dollar rente” werd
  of
  “Europa consumeert te weinig dus we drukken maar weat dollargeld bij”

  Maar ueh: bezuinigen in de VS, da’s toch nergens voor nodig ?

 147. ll says:

  Het Nieuwe Denken van Greenspan ?

  Greenspan zijn missie was inflatie exporteren over de gehele aardbol.

  Ik denk eerder dat, omdat ie nu zo oud is, zijn daden gaat overzien en zag dat het niet goed was.

 148. Kevin says:

  Ik zie ze al in alle tuinen staan, kruiwagens vol geladen met goudstaven! Met een bordje ‘TE KOOP’ erbij. Weer z’n bubble alleen steekt het allemaal niet zo ingewikkeld in elkaar als met de huizenmarkt. Een sneeuwbal effect heb je zo voor elkaar als het een paar keer herhaald wordt op het nieuws dat nu het beste moment is om UIT te stappen.

 149. nhz says:

  @146/148:
  goud doet het goed in een periode met negatieve reele rente, zoals nu. Meestal zijn dat periodes met deflatie, maar het kan ook met inflatie samengaan (met name als de centrale banken de rentestad manipuleren).

  Als de inflatie hard gaat stijgen gaat meestal ook de rente omhoog, al zie je nu dat die regel niet altijd meer opgaat. Als de rente boven pakweg 8-10% komt is goud historisch gezien geen goede belegging meer. Maar 8-10% rente is nu ondenkbaar, dan zijn EU en VS hardstikke failliet, inclusief een groot deel van hun prive huishoudens.

  @159:
  hoeveel procent van de NL huishoudens heeft meer dan 1% van hun vermogen in goudstaven belegd? Misschien 0,01% ofzo?
  Als het gepeupel al iets gedaan heeft met goud de laatste tijd dan is het eerder de gouden sieraden voor bodemprijzen verkopen, aangespoord door reclamespotjes op TV en bangmakerij van bijna alle beurs’deskundigen’.

 150. Goudbelegger says:

  @159 luister liever naar hen, vooral Bernard Shaw, die van Lenin kon trouwens ook wel eens snel weer heel actueel worden, dan naar jou. Goud kun je altijd iets mee kopen, met papiergeld en rijtjeshuizen niet.

  Gold is money. That’s it.” — J.P Morgan, attributed, circa 1907.

  “The way to crush the bourgeoisie is to grind them between the millstones of taxation and inflation.” — V.I Lenin, 1919

  “You have to choose between trusting the natural stability of gold and the honesty and intelligence of members of the government. With due respect for these gentlemen, I advise you, as long as the capitalist system lasts, to vote for gold.” — George Bernard Shaw, 1928

  “Gold still represents the ultimate form of payment in the world. Fiat money in extremis is accepted by nobody. Gold is always accepted.” — Alan Greenspan

  “No nation in history has ever survived fiat money, money that did not have precious metal backing.” — Ronald Reagan, 1980

  @160 heb het al vaker gezegd maar nog maar een keer, in de jaren ’70 steeg goud bij een stijgende rente.

  Een stijgende rente is vooral de doodsteek voor reguliere aandelen.

  Hoe dan ook, soms gaat het om diepere zaken dan rente, vertrouwen in de overheid bijvoorbeeld, denk dat het nu daar om gaat. Stel je voor, een detail, dat Rutte belasting op benzine verhoogt bijvoorbeeld..

 151. KariZ says:

  @150 Volgens mij verwar jij deflatie met deleveraging.

  Maar goed…

  Geef me een tip wanneer bij jou de boodschappen goedkoper worden en de energie- en ziektekosten omlaag gaan.

  @159 Na de internet bubble en de huizenbubble lult iedereen elkaar maar na wanneer iets hoog geprijsd is. Zonder naar de fundamentals te kijken.

  Op het moment dat er weer voor een kleine 1000 miljard aan $ gecreeërd worden (QE2) en de goudprijs daarop reageert met een stijging, hoe kun je dan zeggen dat goud een bubble is.

  Dan zit papier toch in een bubble?

  Voor Floor, lees deze eens kredietanalist Doug Noland:

  http://www.prudentbear.com/index.php/creditbubblebulletinview?art_id=10458

  ‘From August lows, the S&P500 has gained almost 18%, the S&P400 Mid-Caps 21%, and the small cap Russell 2000 25%.

  Notably, many global market prices have enjoyed even more robust inflation.

  Gold is up 19% and silver has surged 50%.

  The Shanghai Composite has rallied 22%.

  India’s Sensex index rose 18% to a record high.

  Copper is up 23% from August lows.

  Cotton has surged 80%, sugar 82%, and corn 46%.

  The Goldman Sachs Commodities index has gained 21% from mid-August lows.’

 152. Get a Life! says:

  Als je al in goud zit vanaf $251 en je vergelijkt de goudmarkt van toen (10 jaar geleden) met nu dan valt op dat bijna iedereen het inmiddels over goud heeft, vergelijkbaar met de internetbubble.

  In 2000/2001 verklaarde iedereen je compleet voor gek. Denk ook dat ‘goudbeleggers’ van de laatste paar jaar nog niet echt hebben meegemaakt wat een prijscorrectie in goud kan doen…

  Nooit heb ik een markt meegemaakt die zo extreem gemanipuleerd wordt. Het is een illusie om te denken dat je hier als winnaar uit zal komen, tenzij je 10 jaar geleden bent ingestapt! 😉

 153. KariZ says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/8214066/__Greenspan__tekort_VS_kan_leiden_tot_crisis__.html?p=34,1

  De bubble der bubbles zit in de obligatiemarkt.

  Vooral die in de ‘veilige’ obligaties van de VS.

  De Fed koopt de leningen van de US overheid op omdat met verse digitale $ omdat ‘de markt’ ze niet wil hebben )tegen de kunstmatige lage rente).

  Maar goud zit in een bubble?

 154. nhz says:

  @161-160:
  “@160 heb het al vaker gezegd maar nog maar een keer, in de jaren ’70 steeg goud bij een stijgende rente.”

  zoals ik al aangaf: dat kan best, de nominale rente is namelijk niet relevant. Het gaat om de reele rente en die kan best negatief zijn bij stijgende rente; de komende jaren zal dat ongetwijfeld ook het geval zijn (m.a.w. positief voor goud, ondanks oplopende rente/inflatie).

  @163:
  Vergeleken met tien jaar geleden wordt er inderdaad meer over goud gepraat, maar hoeveel beleggers doen er nu eigenlijk wat mee, laat staan gewone burgers? Het is nog steeds iets in de marge, dus geen bubble. Ik denk ook niet dat er veel ‘winnaars’ zullen zijn onder de goldbugs. In dit soort bizarre economische tijden is de winnaar degene die het minst verliest, en voor bescherming van je kapitaal zit je m.i. op langere termijn beter in goud dan in bijv. euro cash of obligaties.

 155. floor says:

  @ Goudbelegger
  En hoeveel daalde goud begin jaren ’80?
  En dat ging hard en heel snel.
  Het is gewoon een belegging en wanneer ik daar 100% winst op zou hebben gemaakt de afgelopen jaren, dan wist ik het wel.
  En wat olie en andere commodities betreft, ook daar zou ik tussen nu en pak ‘m beet een half jaar naar een mooi uitstapmoment op zoek gaan.

 156. KariZ says:

  nhz:

  ‘In dit soort bizarre economische tijden is de winnaar degene die het minst verliest, en voor bescherming van je kapitaal zit je m.i. op langere termijn beter in goud dan in bijv. euro cash of obligaties.’

  Spot on!

 157. floor says:

  @ KariZ
  Ik heb al zoveel van die artikeltjes gelezen en iedereen heeft gelijk, zolang het tegendeel niet bewezen wordt.
  Wat ik hier ventileer is gewoon mn eigen mening en ook voor mij geldt dat ik er volkomen naast kan zitten, want het zijn rare tijden.
  Maar één ding is zeker, 100% winst zou ik gewoon pakken dat ga ik niet in de waagschaal stellen voor nog een beetje meer en ik ga al zeer zeker niet zitten wachten totdat de ami’s ook deze $ 880 miljard er doorheen gejaagd hebben.

 158. KariZ says:

  Floor ik waardeer je eigen mening zeker! Ik zeg ook niet dat ik de wijsheid in pacht heb.

  Het enige wta ik probeer te doen is duidelijk te maken WAAROM goud nu een dergelijk prijsniveau heeft.

  Dus niet blind staren op de getallen an sich.

  De essentie is dat het huidige monetaire systeem met de papieren $ als anker haar langste tijd heeft gehad.

  Goud reageert daarop.

  http://www.rtl.nl/xl/u/6479437c-de06-36e0-9bbe-8110d26b9326

  Er worden hier vragen gesteld die 2 jaar terug ondenkbaar waren.

 159. Martijn says:

  Wat betreft het juiste moment van verkopen van goud zou ik zeggen, verkopen op het moment dat alles en iedereen het aan gaat prijzen.
  Daar begint het wat mij betreft al aardig op te lijken en ik ben er van overtuigd dat dat gebeurd voordat de rente omhoog gaat en niet daarna.

  Dan verkoop je het voor papier dat al honderd jaar lang de meest aangeprijste belegging is.

  Of wou je dat ter discussie stellen?

  Prima dat je stelt dat als “iedereen” het al zo lang normaal vind het dat ook is, maar er zijn mensen die daar aan twijfelen.

  Dat is dus het verhaal met goud.

  Was in de jaren 80 ook en toen werd de goudprijs in korte tijd zo hard omhoog gejaagd dat mensen het wel uit hun hoofd lieten goud te zien als alternatief voor papier.

  Die verticale lijn in de grafiek daar was een dichtslaande deur naar goud.

  Of dat nu weer gaat gebeuren betwijfel ik, maar het staat eenieder vrij daar op te speculeren door papier aan te schaffen.

 160. Kevin says:

  Mensen verkoop de gouden sieraden van oma en de oude munten van opa en neem je winst! En ga snel hamsteren… voor alles op is!!! Zoiets?!

 161. Adamus says:

  En de papieren opbrengst cash onder het hoofdkussen. Of een huis kopen als je een box 1 inkomen hebt.

 162. KariZ says:

  Beter nog: veilig op een Ierse bankrekening. Wedden dat ze een lekkere rente bieden 😉

  http://www.fd.nl/artikel/20704996/ierland-vraagt-eu-steun-zijn-banken

 163. Goudbelegger says:

  @163

  1. er is nog geen crisis geweest
  2. grote kans dat ie komt
  3. grote kans dat de sterke inflatie tot hyperinflatie nog komt, dan praten we verder
  4. komt er oorlog, daaaaaaaagggg geld, weg, niks meer waard, goud zal altijd geld blijven

  @166 je lijkt m’n moeder wel, bij 100% gillen dat ik moest verkopen, nou sta ik bij veel aandelen op +1000%. Wat betreft begin jaren ’80 heb je gelijk maar dat geldt voor alles.. en dit worden niet de jaren ’80, we zouden heel goed terug kunnen naar een goudstandaard, denk dat dat zeker gaat gebeuren, binnen 10 jaar, er zit zoveel fout, dit zou wel eens een combinatie van jaren ’30 en eerst nog een beetje jaren ’70 gecombineerd in het kwadraat kunnen worden…..

 164. Goudbelegger says:

  Willem op RTLZ : )

  Met die charlatan van een Sylvester huppeldepup..

 165. Get a Life! says:

  http://www.dailyfinance.com/story/investing/ten-market-bubbles-that-could-soon-burst/19708093/

  Gelukkig is er geen bubbel in papiergeld!

  Het is aannemelijk dat wij nog een grote oorlog gaan meemaken.. Het is allemaal zo betrekkelijk..

 166. Hugo says:

  Oorlog zit er wel aan te komen. Natte dweil van Rompuy verklaard uitstappers van het vierde rijk, ahem Europa, alvast de oorlog. Grappig om te zien dat er klaarblijkelijk al wat ratten het zinkende Euro(pa) schip willen verlaten. Is dit ook een aankondiging voor het inrichten van gedachtepolitie cq het verbieden van Euro(pa) skepsisme?

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/8124189/Herman-Van-Rompuy-Euroscepticism-leads-to-war.html

  Meest opmerkelijke uitspraak van die clown naast de belofte van oorlog;
  ‘’Our Union is born out of a will to co-operate, to reconcile and to act in solidarity.” Newspeak waar Orwell van kan dromen. Meen me een referendum te herinneren. Weet ook nog de woorden van Monnet in zijn memoires. Europa bouwen we op list, leugens en bedrog (vrij vertaald). Lijkt me goede reden waarom de Euro verder aan het crashen is. Uiteraard laat Tricky Trichet de pers weer eens draaien cq heeft een tweede geconfisceerd (die parasieten weten niet eens wat betalen is).

  Je kan maar beter een gettaway plan hebben.

 167. Kevin says:

  @178

  Geen plan maar gettaway, en snel!

 168. Dow Jones says:

  @175: Als er één ding echt heel erg onwaarschijnlijk is, is dat wel een terugkeer naar een goudstandaard. Dat is namelijk praktisch al helemaal niet haalbaar. Het is wel goed mogelijk dat er een nieuw geldsysteem komt, waarbij de dollar zijn monopolie als wereldreservemunt verliest. Eigenlijk is het daar ook gewoon tijd voor…

  Het zou natuurlijk feest zijn voor goudbeleggers als er veel werd gesproken over het herinvoeren van de goudstandaard of als het zelfs echt (gelooft u in sprookjes) zou gebeuren, maar – nogmaals – dat is dus volkomen onrealistisch.

  Nog even iets over die verhalen betreffende de tekorten van Ierland en Griekenland. Die gaan natuurlijk helemaal nergens over. Je ziet ook dat de markten er helemaal niet op reageren; integendeel, er staan overal in Europa bescheiden winsten op de borden vandaag. De euro verliest ook nauwelijks terrein t.o.v. de dollar, en dat na een weekend vol mediaspektakel.

  Ik ben wel benieuwd wanneer de financiële media aan komen zetten met de zware artillerie (Spanje en Italië), maar het blijkt nog niet mee te vallen om iets negatiefs te vinden, want die tekorten worden toch vrij serieus aangepakt door die landen. Bovendien hebben Italianen ook nauwelijks hypotheekschulden – ze financieren vaak maar 10% van hun huis – ja, dat kan dus ook…

  Het is natuurlijk ook nogal lastig te verkopen voor BBC World dat er problemen in de eurozone zouden zijn als het tekort van het Verenigd Koninkrijk aanmerkelijk hoger is dan dat van Spanje of Italië.

  Goed om te zien dat men er niet meer zo blindelings intrapt…

 169. KariZ says:

  ‘@175: Als er één ding echt heel erg onwaarschijnlijk is, is dat wel een terugkeer naar een goudstandaard. Dat is namelijk praktisch al helemaal niet haalbaar.’

  Wie zegt er hier iets over een goudstandaard?

  Ik niet.

 170. Martijn says:

  @175: Als er één ding echt heel erg onwaarschijnlijk is, is dat wel een terugkeer naar een goudstandaard. Dat is namelijk praktisch al helemaal niet haalbaar. Het is wel goed mogelijk dat er een nieuw geldsysteem komt, waarbij de dollar zijn monopolie als wereldreservemunt verliest. Eigenlijk is het daar ook gewoon tijd voor…

  “Jongens, we gaan vandaag over tot een ander papier als wereldreserve want de dollar heeft status niet kunnen handhaven wegens overmatig bijdrukken.”

  – “Wat een geweldig plan, ik doe mee. Het nieuwe papier lijkt zoveel beter dan de dollar, en is nog mooier ook.”

  Ook zonder goudstandaard zou het zomaar kunnen dat mensen (landen) een deel van hun vermogen liever in goud aanhouden dan in papier.

  Goud als (extra) monetaire reserve, zonder de rigiditeit van een vaste koppeling (goud standaard), het zou zomaar kunnen.

 171. floor says:

  Van mij hoef je niet te verkopen hoor Goudbelegger, met 1000% winst neem ik aan dat je er veel meer verstand van hebt dan ik.
  Maar terug naar de goudstandaard, nee, daar geloof ik niet in.

 172. floor says:

  Is ook niets op tegen om een deel van je vermogen aan te houden in goud Martijn.
  Moet je wel genoeg vermogen hebben natuurlijk en je moet het kunnen missen. Net als met beleggen dus.
  En dat is iets wat voor 99,99% van de wereldbevolking niet op gaat.

 173. chantal says:

  1gram goud kost 30€
  Je bent niet verplicht in tonnen te kopen.
  1gram zilver kost minder dan 1€

  Als je niets kan missen, kan je ook niets verliezen.

 174. bigD says:

  Nieuwe manier om in goud te stappen: http://www.goldrepublic.nl

 175. Jean-Paul says:

  Altijd leuk om te zien dat enkele posters hier ieder thema weer weten om te buigen naar hun favoriete bekommernis: de avonturen van de goudprijs.

  Ter zake, in de VS bestudeert de Deficit Commission op het ogenblik beperking van de mortgage interest deduction, het equivalent van onze hra.

  Een commissie olv. fiscaal econoom Calvin Johnson:

  “No one can make a serious intellectual argument in favor of the m.i.d.. Why should the gov. subsidize homeowners rather then renters? The only thing it is good for, is in getting middle class votes”

  Hebben ze daar soms geen serieuze VVD-type intellectuelen?

  Beseffen wij wel hoe gezegend wij zijn met die politieke groeibriljant Rutte, die precies kan uitleggen waarom het handhaven van subsidies om elkaar de huizen zo duur mogelijk te kunnen verkopen, de bron van onze welvaart is?

  We zouden Rutte moeten invoeren als hij niet bestond.

 176. Martijn says:

  @187

  De oorzaak van de huizenbubble ligt (grotendeels) bij monetair beleid, en daarbinnen speelt goed dan weer een verborgen maar zeer belangijke rol.

  De link is dichterbij dan jij kan of wil zien.

 177. Gold says:

  Wel leuk om te lezen dit gepeupel.

  Ieder is het er over eens dat de $ haar langste tijd gehad heeft……….STOP hier!

  Herhaal het nog eens langzaam, iedereen is het er over eens!!

  Ga dit eens vertellen aan de houders van de grootste reserves in $ (officieel ligt dit iets anders, maar goed) en vertel er daarna doodleuk na dat we een geweldig nieuw gekleurd papiertje hebben.

  Je weet helemaal niet waar je over praat als je zegt de wereldreservemunt is passé.

  Iemand hier ooit meegemaakt?

  Vermoed van niet.

  Niemand die een gedeelte van zijn koopkracht veilig stelt in goud hoopt op deze ineenstorting IMO, maar anticipeert op de ontwikkelde situatie. Verdiept zich en beleert zichzelf.

  Ga dat dan nog maar eens verklaren tegen notoire konijnen die starend in een koplamp blijven zitten……

 178. Martijn says:

  De oorzaak van de huizenbubble ligt (grotendeels) bij monetair beleid, en daarbinnen speelt goed dan weer een verborgen maar zeer belangijke rol.

  De link is dichterbij dan jij kan of wil zien.

  … en daar binnen speelt goud dan weer ..

 179. Adamus says:

  Altijd leuk om te zien dat enkele posters hier ieder thema weer weten om te buigen naar hun favoriete bekommernis: de avonturen van de goudprijs.

  Altijd leuk om af te wijken van huizenmarkt-zeepbel, de avonturen in verweggistan……
  Hou je dan bij het onderwerp!

 180. Goudbelegger says:

  @183 Floor, ‘beleggen’ is zo onwaarschijnlijk moeilijk, Adamus zei al eens dat hij aannam dat zo’n 2% wint op de beurs, ik 3%. Het beste is naar mijn mening er niets mee te doen behalve als je extreme tijden verwacht.

  Wat betreft degenen die niet geloven in een goudstandaard. Stel je voor dat je een centrale bank bent zonder veel goud en alle andere cb’s in de wereld hebben wel goud. Even gedacht vanuit het belang van de directeuren en management van de cb’s en hun aanzien en status. Denk je nou echt dat er één cb in de wereld is die zal zeggen, ‘nou, voor ons geen goud, wij doen het wel met papier’. Ik denk het niet.

  Wat mij betreft is dit een van de allerbeste pijlers onder een sterke goudprijs voor de langere termijn.

 181. KariZ says:

  Hoezo afwijken? Hoogstens verkeerd draadje.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-08-2010/is-goud-gestold-angstzweet/

  Er wordt hier ook weleens gesproken over inflatie/deflatie, juridische aspecten, politiek etc.

  Moet kunnen toch?

 182. Jean-Paul says:

  @188,@190
  Uiteraard speelt bij de huizenbubbel monetair beleid een grote rol, die @190 was wel ovebodig na @188.

  Je kunt de oorzaak trouwens nog wel verder terugvoeren, zoals op het feit, dat bij ons niet, zoals bij slakken, van nature een huis op de rug groeit.

  Heb blijkbaar nog een lange weg te gaan, ben ook pas 3e jaars economie, maar zal me graag blijven laten informeren door de vele eminente deskundigen op dit forum.

  Een toevoeging aan @187 om ook niet verkeerd begrepen te worden:

  Beseffen wij wel hoe gezegend wij zijn met de politieke groeibriljant Rutte, die ons precies kan verklaren waarom het hebben van subsidies om elkaar de huizen zo duur mogelijk te kunnen verkopen, de bron van onze welvaart is?

  De MP wilde de hra zelfs invoeren als hij niet bestond.
  Een uitspraak niet gedaan in de euphorie van de overwinningsroes of in een vlaag van verlaat puberbravoure. Nee, Rutte heeft daarbij diep over de economie nagedacht, we zouden Rutte moeten invoeren als hij niet bestond.

 183. Tom says:

  Ik vind het prima dat de hypotheekrente aftrek afgeschaft wordt, alleen dan wil ik OOOK veel minder loonbelasting betalen. Uiteindelijk maakt het dan geen zak uit.

 184. KariZ says:

  @193 waarom zo zwart/wit? Of fiat of goudstandaard…

  Maar goed wat jij wilt, discussie is al eerder gevoerd.

  Voor diegene die een wat ‘breder plaatje’ op Goud willen en wat willen mee grazen:

  http://forum.goud.com/de-hooimijt/539-goud-en-goudmijnaandelen-de-bearmarket-voorbij.html

  Ik zou aanraden gewoon op de laatste pagina te beginnen 🙂

 185. Goudbelegger says:

  @196 je kan inderdaad misschien tijdelijk ook een informele goudstandaard krijgen, waar centrale banken die veel goud hebben ook een sterkere munt hebben zonder een echte goudstandaard. Eigenlijk is dat nu al aan de gang.

 186. Adamus says:

  Begin maar niet met de laatste 🙂

 187. Adamus says:

  @183 Floor, ‘beleggen’ is zo onwaarschijnlijk moeilijk, Adamus zei al eens dat hij aannam dat zo’n 2% wint op de beurs, ik 3%. Het beste is naar mijn mening er niets mee te doen behalve als je extreme tijden verwacht

  Anders zouden we het wel aan Robeco overlaten.

 188. Dow Jones says:

  @181: ?… Ik sprak volgens mij poster 175 aan. Kijk eerst eens goed voordat je reageert.

  @188: De oorzaak is inderdaad het monetair beleid, dus die link met goud is er zeker, maar de HRA is een goede medeplichtige. Die werkt namelijk als een hefboom voor huizenprijzen bij lage rentestanden. Dat kan niemand ontkennen…

  @194: Ik ben het volledig met je eens dat Rutte daar iets belachelijks zei; dat noemen we dan maar even verkiezingsretoriek. Stef Blok heeft zijn positie binnen de VVD trouwens compleet te danken aan zijn opportunistische leugens betreffende de HRA. Ik herinner me nog dat debatje met Gerard Schouw (D66) bij Nova; dat heeft dhr. Blok geen windeieren gelegd. Ach, je bent een ouwe kale knar en je wilt nog wat; dan lieg je toch gewoon wat bij elkaar over de HRA om te scoren bij de kiezer. We zien dan later wel hoe het afloopt met die schuldenberg.

  Regeren vooruitzien? Ja, maar dat komt de “liberalen” nu even niet uit. Het is nu expedient om een subsidie te handhaven, want het grootste belang is toch wel eigenbelang. Het zou dhr. Blok en de VVD sieren als ze zouden toegeven dat ze vooral opkomen voor de reële belangen van een bepaalde groep, en dat de HRA een probleem is waar we eigenlijk ernstig mee in onze maag zitten. Dat zou ook tot veel meer onderling begrip in het land leiden. Dan zouden we het probleem als natie, eensgezind, kunnen oplossen. Nu schuiven we het door naar de volgende generaties, zodat de budgettaire klap – en de ineenstorting van de woningmarkt – straks nog harder aankomt.

 189. Dow Jones says:

  @175 – de Goudbelegger: Even een grapje tussendoor om het licht te houden…

  “Tien” schrijf je met één nul, dus zo: 10, en niet zo: 1000…

  Hahaha, 1000% rendement op aandelen, wat een lariekoek! Jij bent me er eentje, Goudbelegger! Dat je nou zo tegen vrouwen liegt over je nieuwe sportwagen om indruk te maken in de disco, okay… maar hier? Hahaha!

  Cheers, en neem er nog eentje!

  Dow Jones

 190. Gold says:

  @ 204

  *zucht*

  Als een klein mijnbedrijf aandelen aan enkele centen per aandeel……..en het handelt nu in tientallen $-s hoeveel is dat dan?

  Zie hier het eerste konijn….

 191. Goudbelegger says:

  @204 Waarom kijk je niet eerst naar wat koersen voordat je zoiets zegt?? Een aandeel dat 30x over de kop is gegaan dat is toch 3000%?? 20x 2000%, 15x 1500% etc.

  Dat zijn er maar een paar, gaat niet allemaal zo goed natuurlijk maar gaat wel redelijk.

  Zoek NG, SAS, HRG maar ook ORE eens op, je hoefde niet 2 jaar geleden te kopen, kan nu ook nog.

  Heb net 2 aandelen gekocht waarvan ik denk dat ze gaan knallen, wil de namen wel geven als je je excuses aanbiedt voor je onbehoorlijke gedrag.

 192. Patrick says:

  Zeg chanteur 🙂

 193. kopervink says:

  kees de kort forever!

  En, kort, in jip en janneke- of henk en ingrid taal zeg maar, hoe je het wilt…

  http://www.youtube.com/watch?v=Qt2WOeU-2k8

  27 kijkers is te weinig dunkt mij!

 194. adamus says:

  Nu schuiven we het door naar de volgende generaties,

  nee hoor, die trekken de stekker eruit als de generaties voor hen wat behoeftig worden, misschien wel eerder.

 195. kopervink says:

  hypotek ränteavdrag bostad
  Op zoek naar het juiste moment?
  2009
  http://www.youtube.com/watch?v=uS6JkbfMJb

 196. kopervink says:

  Rutte in een interview tijdens de VVD campagne “Zeker nu!” voorafgaand aan de verkiezingen:
  “Als de hypotheekrenteaftrek niet al bestond had ik hem vandaag ingevoerd” Wie herrinnert hem daaraan?
  Jazeker…

 197. kopervink says:

  Sinterklaas is de schuld,
  Dat mag je gerust subsidie noemen.
  Piet verstrooit.

 198. kopervink says:

  De bank van sinterklaas, sinterklaas, sinterklaas,
  De bank van sinterklaas, is een hele grote baas.
  De bank van sinterklaas, sinterklaas, sinterklaas,
  De bank van sinterklaas, is een hele grote baas.

  ALLEMAAL…

 199. kopervink says:

  @209
  Zou zo maar kunnen.

 200. mikel says:

  DEN HAAG (ANP) – Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag een motie aangenomen waarin het kabinet wordt gevraagd met een visie op de woningmarkt te komen waarin uitgegaan wordt van een beperking van de hypotheekrenteaftrek.

  Van de 75 senatoren stemden er 38 voor de motie van de ChristenUnie, 37 waren er tegen. Vorige week tijdens het debat over het financiële beleid van het kabinet had staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) de motie nog ontraden.

  Regeringspartijen VVD en CDA stemden dinsdag tegen. Zij missen in de senaat echter de PVV om tot een meerderheid te kunnen komen. De PVV is niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer.

 201. Joost says:

  Rutte wil niet luisteren. Hoeveel macht heeft de Senaat?

  http://www.nu.nl/economie/2380298/senaat-wil-hypotheekrenteaftrek-beperken.html

 202. Dow Jones says:

  @206: Excuses aanbieden voor een grap… en – nog mooier – onbehoorlijk gedrag?

  Ik maak uit uw woorden op dat u speculant bent, en u beschuldigt mij van onbehoorlijk gedrag? Het moet niet gekker worden natuurlijk.

 203. Dow Jones says:

  Het lijkt erop dat de nummers van de reacties op deze pagina soms veranderen doordat reacties worden verwijderd. Dat is vrij lastig, want dan werken verwijzingen dus niet meer…

 204. nhz says:

  @213:
  met dank aan Dick Maas …

  @218:
  tja, lastig probleem met die nummering dat af en toe weer opduikt 🙁

 205. kopervink says:

  @220
  Met dank aan de FED !
  Kun je daar chocolade van makem?

  Deze vond ik erg goed
  als de link nu eens wel werkt…
  Het heilige hypotheekrente huisje

  http://www.youtube.com//watch?v=CmpdEIwK8EU

 206. Chelsea says:

  Remarkable! Its actually remarkable article, I have got much clear idea on the topic
  of from this paragraph.

 207. Elvira says:

  We’re a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme in our community.

  Your web site offered us with valuable info to work on. You have performed an impressive process and our whole
  community will probably be thankful to you.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*