Eigen woning zonder de grond te kopen

Het Bouwfonds Limburgse Gemeenten (BLG) wil volgend jaar op de markt komen met een constructie waarbij woningen ook zonder de onderliggende grond kunnen worden gekocht.

Het fenomeen, dat in de Randstad al langer bestaat, wordt inmiddels in de praktijk gebracht door makelaar Witte & Verheul uit Weert. Die biedt sinds afgelopen zaterdag een woning aan de Julianalaan in Weert aan, met twee vraagprijzen. Eén keer met grond (195.000 euro) en één keer zonder grond (157.000 euro).
In het laatste geval wordt de grond eigendom van een beleggingsfirma. De woningkoper krijgt vervolgens op de grond een eeuwigdurende erfpacht. Daarvoor moet hij wel een canon (soort huur) betalen, maar die ligt doorgaans 1 tot 1,5 procent lager dan de reguliere hypotheekrente.
Het BLG in Geleen is gecharmeerd van de nieuwe constructie en laat weten dat juristen bezig zijn de laatste haken en ogen te onderzoeken. “De wettelijke consequenties zijn nog niet allemaal in kaart gebracht”, aldus woordvoerder Peter Janssen.
De erfpachtconstructie is met name interessant voor starters omdat er een veel lagere hypotheek nodig is (157.000 in plaats van 195.000 euro). Daardoor kunnen woningen bereikbaar worden, die gezien het huidige salaris eigenlijk net te duur zijn. De koopruimte kan volgens ingewijden met meer dan 20 procent toenemen. De constructie biedt ook mogelijkheden aan mensen die al langer een woning hebben en de overwaarde in contanten willen hebben.

bron: Limburgs Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
7 comments on “Eigen woning zonder de grond te kopen
 1. Zielig says:

  En zo wordt je dubbel genaaid. Dat huis zonder grond is nog steeds te duur. Een leuke truc van de makelaars om de hoge huizenprijzen en hun dikke provisies in stand te houden.

 2. Jasper says:

  157000 euro plus grondhuur voor een huis dat je in dertig jaar moet afschrijven en 38000 euro voor grond dat je voor altijd mag houden. We neigen naar een communistische staat waarin privebezit niet verboden, maar onbereikbaar gemaakt wordt door de ambtenaren. Wat Een Ongelofelijk Schorum

 3. Karel says:

  In de grote steden bestaat dit fenomeen al langer. Huizen met “erfpacht” (zoals dat dan heet) hebben doorgaans een lagere vraagprijs; maar met extra maandlasten vanwege de grond die niet in eigendom is.

  Om een lang verhaal korter te maken ben je kwa maandlasten duurder uit dan met eigen grond. Een “voordeel” is natuurlijk wel dat je een lagere hypotheekschuld hebt.

  En “naai praktijken” of niet; je kiest er altijd zelf voor of je het wilt of niet.

 4. xandr says:

  Beetje depressie en de grondprijzen dalen zo met 80%. Zie Japan, en zie voorspelling voor VS.
  Grondprijs wordt namelijk op de marge bepaald (prijs van woning in de markt minus kosten bouwen, rest = grondprijs). En de grondprijs daalt dus het snelst.

 5. Lex says:

  @Karel
  Starters en anderen zitten inmiddels door de huizenbubbel, kunstmatig schaars houden van bouwgrond en speculatie, met zodanig opgedreven prijzen en een zo verziekte huur- en koopmarkt, dat er steeds minder te kiezen overblijft.

 6. Lex says:

  Overigens is het wel goed te bedenken dat in Nederland slechts rond de 15% van de totale oppervlakte is bebouwd. Hoezo grondschaarste en te weinig oppervlakte om op te bouwen?

 7. Me says:

  @Lex
  Je hebt gelijk. Die eigen keuze die Karel voorstelt is niet echt een keuze, domweg omdat men ergens moet wonen. De woningmarkt is geen vrije markt omdat men er niet voor kan kiezen om niet te wonen. Doordat men nu een huis kan bieden die betaalbaar is, ook al wordt men genaaid, zal men er noodgedwongen voor kiezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*