Bouw krijgt komende jaren harde klappen

De bouw van nieuwbouwwoningen zal de komende twee jaar met bijna 20 procent afnemen. Dat stelt het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) maandag in een tussentijdse raming.

Normaliter treedt het instituut niet naar buiten met tussentijdse ramingen. ‘We hebben nu te maken met uitzonderlijk grote aanpassingen’, zei directeur Taco van Hoek. De bouwmarkt als geheel zal de komende twee jaar 12 procent inleveren. Dit jaar realiseert de sector nog een groei van 1 procent.

De bouwsector zag de orderportefeuille niet eerder zo hard inzakken als in de maand september van dit jaar. ‘En dat in een pas langzaam verslechterende conjunctuur’, aldus Van Hoek. Daar moet wel bij aangetekend worden dat de orders op een behoorlijk hoog niveau stonden.

De werkgelegenheid in de bouw zal in 2009 en 2010 met 4,5 procent dalen, voorspelt het EIB. In eerste instantie zullen flexibele arbeidskrachten, zoals buitenlanders, daar de dupe van worden. Ook het MKB zal het gaan voelen, verwacht het EIB. ‘Er zijn 14.000 bedrijven actief in de bouw waarvan veel MKB. Die leveren vooral veel spullen aan voor de nieuwbouw. Het zou daar kunnen leiden tot faillissementen en verlies van werkgelegenheid.’

bron: ANP

Share Button
Tagged with:
2 comments on “Bouw krijgt komende jaren harde klappen
  1. Me says:

    Ik vind dit echt treurig. Jarenlang bij explosief stijgende woningprijzen waren er legio mogelijkheden om zowel de kwantiteit als de kwaliteit van de huidige woningvooraad te verbeteren. Het tegenovergestelde gebeurde. De prijzen stegen maar de aanbouw daalde. Nu is er geen geld meer en zitten we met een tekort aan woningen waar ook nog eens een behoorlijk deel kwalitatief onder de maat is. En dat terwijl het aantal huishoudens de komende tijd nog blijft stijgen. Kortzichtig geweest? Nogal!

  2. Karel says:

    “Er is geen geld meer”

    Er is geld genoeg; maar de banken zijn zijn het probleem. Ook de consument is het vertrouwen verloren (niet gek).

    Wat ik jammer vind is er dat op deze site geen artikel is te vinden (of ik heb niet goed gezocht) over de projectontwikkelaars, bouwbedrijven EN gemeenten die al jaren samenwerken om hun eigen zakken te vullen bij nieuwbouwprojecten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*