Ondanks de rijkdom aan indexen die de ontwikkeling in huizenprijzen per land opsommen, leek er maar steeds nergens een grafiek te vinden die de huizenprijzen voor verschillende landen vergelijkbaar maken. Hoe ze hem sinds 2012 hebben weten te verstoppen weet ik niet, maar zojuist duikelde een fanatieke zeepbeller hem voor ons op. De grafiek verdient wat mij betreft gelijk een eigen post:
bron: Woningmarktcijfers
Ook hierbij weer de vraag. Gerekend per huishouden of per hoofd?
gezien de grafiek zijn we toch nog ergens echt goed in.. 😉
Steven,
*traantje wegpinkt*
‘Wat zijn we toch een ongelooflijk goed land’
meer is toch beter ? 🙂
Nederland oh Nederland jij bent de kampioen
Wij houden van hoge prijzen, ook al hebben we geen poen.
De trend is omlaag…
En nou in combinatie met hypotheekrente aftrek en de huidige prijzen.
In mijn zoektocht naar mijn gelijk 🙂 dat woningschaarste op zeer korte termijn voorbij is ben ik opzoek naar cijfers rond de woningvoorraad. Deze cijfers stonden altijd op CBS maar kan die nu niet meer terugvinden (alleen periode 2008-2012). Heeft iemand die data prognose en historie?
Dank
Henk 6,
https://twitter.com/bartlvink/status/508145511250280448
Ik weet niet wie deze prognose gemaakt heeft, zullen wel niet dezelfde zijn die ons al jaren 3% economische groei voorspellen.
Het enige waar ik wel zeker van ben, is dat de sterftecijfers van 135.000 naar 200.000 per jaar gaan.
Henk 6,
is naar het archief verplaatst (http://statline.cbs.nl/StatWeb/dome/?TH=80578&LA=nl -> bouwen en wonen). Sinds vorig jaar wordt BAG (http://bagviewer.geodan.nl/index.html) als bron gebruikt, denk dat ze vanwege trendbreuk de oude meting hebben gestopt
Overigens lees ik net in een verder vrij oninteressant document (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-376769) dat in Dememarken een gemiddeld huis 51m2 is per persoon en hier 41m2 pp.
Dus het kortstondige moment dat zij ons van de troon stootten kregen ze er nog altijd een groter huis voor terug.
per huishouden, zie voetnoot in de grafiek.
Kruipt internationaal aardig naar elkaar toe. Alle landen tussen de 4 tot 5.
Kan je er ook even bij melden dat
a. de vergelijking over de totale woningmarkt gaat (huur en koop)
b. de sociale huurwoningen in Denemarken relatief groot zijn en
c. in dit leuke sommetje je voor het gemak even vergeet dat er ook een verschil in gemiddelde huishoudgrootte kan bestaan (Nl 2.2 pers per huishouden, Denemarken 1.9) wat uiteraard de gemiddelde meters per persoon beinvloed (en dus niet per definitie huizen in Denemarken groter zijn, een huis met dezelfde afmeting geeft in Den meer meters per persoon, omdat de huishoudens gemiddeld kleiner zijn dan in nl).
Tufkay, ML en Laslo dank.
Ik denk dat het issue van woningschaarste echt voorbij gaat de komende jaren. Als schaarste geen issue meer is dan komen we in de wel bekende fear fase.Ik ben nog even met de cijfertjes bezig.
Ik haat schaarste en zeker als het primaire levensbehoeftes betreft zoals woningen, voedsel en water. Ik word boos als mensen(banken en overheden) schaarste stimuleren, om maar vooral hun eigen belang veilig te stellen…..
En dan te bedenken dat dit maar tot 2011 loopt. Mist het nog de 2 jaren met de grootste dalingen in Nederland, terwijl in andere landen (oa Belgie, Duitsland, UK, VS) sindsdien de prijzen juist weer zijn gestegen. Benieuwd of de auteur dit plaatje ook laat zien als het is bijgewerkt tot en met 2013…
Luisindepels,
als je zelf nou eens op zoek gaat.. Echt. Wij zoeken juist de meest recente data. Kan jij ook doen. Een tegengeluid is prima als je met mooie grafieken komt. Wie weet ga ik dan ook 3 ton in de min staan voor een Vinex….
@ artikel
Hoe slim moet je zijn om te bedenken
Dat de bodem van huizenprijzen
Optreedt bij een historisch lage rente ?
🙂
We zijn met zijn allen de laatste 30 jaar steeds hoger opgeleid
Maar wie denkt er nog zelfstandig na ?
🙂
Prof dr Arnout Boot zegt het ook hardop op BNR wat Juan altijd verwoord heeft.
Holland gaat van gesubsidieerd huizen leasen
Naar
Eerst sparen (20% van aankoopbedrag huis volgens dr Wijffels)
En dan gewoon lenen en weer terugbetalen.
Niks niet geen poespas met een aflossingsvrije lening op 2 inkomens op 160% (quote dr Wellink ) van welke huizenwaarde dan ook waarbij de lening gesecuritiseerd werd en men ook nog eens verplicht was om een woekerpolis samen met de hypotheek te nemen.
Van harte geadviseerd door: Jazeker de Hypotheker die enkele duizenden euro’s commissie ontving van de bank, betaald door de consument.
Drs Taco van Hoek probeert in zijn boek “de risicomijdende samenleving” uit te leggen hoe je Kamikazekopers kweekt. Nou zo dus (zie boven) met als hoogtepunten ” Huis kopen in 2011 slimme Z” en “de nl woning is over het algemeen Behoudend Gefinancierd (quote Mr Ger Hukker 2012).
http://t.co/5AaZVgAMtj
Geen journalist die nog eens terugblikt, terwijl het toch een grote mate van Gratis Cabaret heeft, de schertsvertoningen van de laatste 6 jaar inzake die o zo ondergewaardeerde nl woningmarkt 🙂
Klopt!
Aantal puntjes:
Het geboortecijfer is nog maar 30k hoger dan het sterftecijfer. geboorte daalt, sterfte stijgt trend zet door. De groei over 2013 was maar 49k (veroorzaakt door een positieve migratie en geboorte saldo) terwijl we in 2000 nog een groei hadden van 120k per jaar.
bevolkingsgroei vlakt sterk af en in alle segmenten m.u.v. 65+ is er nu al absolute krimp:
in 2014 is het aantal mensen onder de 20 jaar met 13% afgenomen t.o.v. 1980
in 2014 is het aantal mensen onder de 40 jaar met 7% afgenomen t.o.v. 1980
sinds 2013 neemt zelfs het aantal mensen jonger dan 65 af.
De enige groep die nog groeit is de groep boven 65.
Tevens zagen we dat erin 1995 nog een “tekort” was van 192k huizen in 2015 is dit gedaald naar nog maar 66k, binnenkort hebben we meer huizen dan huishoudens.
We komen bij een kantelpunt en zeker gegeven de foutmarges en gevoeligheden t.o.v. economie etc etc zal die eerder zijn dan verwacht….
Als zeepbeller geeft de grafiek mij eigenlijk toch de indruk dat we inmiddels op de gezonde situatie zitten dat een huis in ons dichtbevolkte land gemiddeld 4,5x een jaarinkomen kost. De grafiek loopt tot 2011 en NL staat dan nog op 5x, dus anno 2014 gaan we misschien zelfs wel richting 4x het jaarinkomen. Neem daarbij de ongelofelijk lage rente en de Nederlandse hypotheeksubsidie en ik kom tot de conclusie dat een Nederlands huis heel goed betaalbaar is. Iets dat ik sinds afgelopen zomer zelf ook merk, want ik heb een huis gekocht en ik bespaar direct op mijn maandlasten t.o.v. huren.
Een huizenprijs van 2 of 3 keer een huishoud-jaarinkomen lijkt me iets voor landen waar meer grond beschikbaar is en/of arbeid minder kost. Ik heb niet de illusie dat we dat in Nederland gaan beleven.
Maar als ik het verkeerd zie mag u het zeggen hoor… ik ben immers overgelopen naar het kamp van de kopers, dus ik ben mogelijk minder objectief geworden. 🙂
Voor wie
Zoals Juan
Kort van memorie is
Of kort van memorystick zoals de iPad Juan weer eens corrigeert ( 🙂 )
….
Zal zich bedenken dat op deze blog “Tongeren beweren” dat
huizenprijzen na de vorige huizenprijsexplosie
bodemden begin jaren ’80
bij een rentestand (kort en lang) van 10+%.
Wie dan ook nog tegelijkertijd kan bedenken dat
Die is iets aan het bedenken wat totaal nieuw is voor alle casametristen, EIB hotemetoooten, mainstream media, oekoenomen en wat dies meer zij, uitgezonderd enkele bloggers alhier, Drs Kees de Kort en
……
Sinds kort, ook kritische notarissen.
Huis kopen in 2014 slimme Z, we zullen zien.
Overigens is de kwaliteit van de woningen niet meegenomen in de grafiek. Erg leuk om te zien dat in de VS de woningen gemiddeld 1,6x het huishoud jaarinkomen kosten. U weet wel, dat zijn die huizen die omwaaien bij een storm. Voor zulke huizen lopen we hier niet zo warm.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/23066137/___Hausse_aan_koopwoningen___.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter
er zijn meer mensen mee bezig 🙂
Timo,
In de regio Parijs
In een gebied ter grootte van de hollandsche provincie Utrecht
Wonen meer mensen dan in heel Holland.
Die Hollanders denken wel dat ze een heel heel dichtbevolkt land zijn
Maar in werkelijkheid hebben er hier meer een achtertuin dan elders.
Woningschaarste
Beste Timo
Is een beetje passé
DEN HAAG –
In 2030 zullen de babyboomers (geboren tussen 1945 en 1960) in groten getale hun koopwoningen verlaten. Nu al komen door de uitstroom van oudere huishoudens jaarlijks circa 30.00 koopwoningen vrij. In 2030 zullen dat er 50.000 zijn. Dat evenveel als de totale jaarlijkse nieuwbouwproductie aan koopwoningen van vóór de kredietcrisis.
Geen probleem volgens de NvM en die beheersen de mainstream media dus denkt iedereen zo en kan er ook geen probleem ontstaan.
Alleen een beetje leegstand
Op t platteland
(Rijmt ook nog 🙂 )
In 2009 verwachtte Drs Ed van de Bijl
Leasing visionair futuroloog en oppermakelleugenaar
nog een prijsexplosie van nieuwbouw.
Als we daar op moeten gaan wachten 🙂
Timo,
U kunt ook anders tegen van de prijsexplosie van huizen de laatste 20 jaar aankijken
Die zat hem niet in de bouwkosten, niet in de stenen, maar in de waardering van grond dankzij een totaal geëxplodeerde hypotheekschuld tov inkomens.
Tussen 1990 en 2008:
gingen inkomens maal 1,7
Gingen hypotheekschulden maal 6
Dat is niet zozeer gekomen door andere bouwmaterialen te kiezen oid.
Maar het kan zijn dat Juan zich volstrekt vergist.
Drs elco Brinkman
Voormalig voorman van bouwend Nederland en tegelijktijd politicus
(Die twee banen zijn ook niet van elkaar te scheiden in de polder, wat op zich al exemplarisch is, de voorzitter van de belangenclub van electronicaproducenten heeft een andere signatuur, maar schrijft Juan weer eens teveel en te lange bijzinnen…..)
Gaf al eerder aan dat grondposities 10 maal harder stegen dan materiaalkosten.
En dan heeft-i het nog niet eens over de periode einde jaren ’90.
Het telegraaf stukje toont aan dat het piramide spel is afgelopen, klaar!
De overheid weet al jaren dat het aantal jonge gezinnen (de koper) in en significante minderheid is dan de babyboomers (verkopers). Piramide spel is dus over, de overheid weet het.
En het kan ook zijn dat Drs elco Brinkman zich vergist.
En zowel Juan als Elco
Zullen zich ooit vergist hebben.
Maar in dit theater hebben ze voldoende vrinden om hen te corrigeren.
Dus laten we. Even uitgaan van bovenstaande.
Zeg maar gerust: gemakshalve.
🙂
Onzin.
Gaat nog jaren duren vooraleer die zeepbel een beetje leeg gelopen is.
Dat heeft deze blog ons wel geleerd.
De feiten waren in 2008 al genoegelijk bekend
En let op dit najaar gaat de fundateller onder de 250.000.
Deze is namelijk opgeblazen dus ze kunnen makkelijk
– dan voelt heel Holland zich weer wat beter-
Laten zakken.
What Goes up
Must come down
(Alan Parsson)
Juan belmonte,
Tussen 1990 en 2008:
gingen inkomens maal 1,7
Gingen hypotheekschulden maal 6
Op zich al een prachtige illustratie van de risicomijdende samenleving zoals Drs taco van hoek het graag had gezien (maar dan liever een factor 8 of 10 want zolang hij maar kan bouwen boeit het hem kennelijk niet wat er met zijn klanten gebeurt, daar is-i immers oekoenoom voor)
Buenas noches
Juan
Als je nu instapt maak je dan nog winst dan?
Als je nu instapt maak je dan nog winst dan?
Als je nu instapt maak je dan nog winst dan?
Piramide spel is over dus.
Juan belmonte,
zakken van de prijzen is logisch. Zou graag van dr.T luisindepels en erictrol en zo graag eens wat grafieken willen zien.
ze zijn misschien niet al te slim, maar een paar grafieken plaatsen kunnen ze vast wel. 😉
Halloooooo ik ben geen goed betaalde columnist zeg. Hele geile grafiek inderdaad. Maar deze knakkert heeft hem dan ook niet zelf gemaakt he? Gewoon een oudrapportje tegengekomen, knippen, plakken en ludiek tekstje erbij en cashen maar.
Is het nou echt zo moeilijk om even naar de OECD database te gaan en deze 2 variabelen op te halen, te delen en te plotten? Of is het niet moeilijk, maar past het verhaaltje dan niet meer? Ik weet het antwoord wel…
Hihi, maakt niet uit of ik wel of niet een grafiek ga plaatsen. Van de grafieken die wel geplaatst worden begrijp jij al geen reet, dus waarom nog moeite doen?
ok. aan jou hebben we dus echt niets. 😉
“Arbeid minder kost”
Arbeid zal in in Nederland steeds minder gaan kosten.
Het kan niet anders, en eigenlijk moet het ook wel.
Ik roep al jaren dat dit proces bezig is.
Ik heb het zelf gezien bij de bedrijven waar ik heb gewerkt.
Reorganisaties en ontslagen. Mensen er uit met een bepaalde functie. Om enkele maanden later diezelfde functie weer vervuld te zien door een ZZP-er of iemand van een uitzend of detacheringsburo.
Dit proces zal snel gaan in de lagen van laagbetaalde arbeid zoals schoonmakers, chauffeurs, fabrieksarbeiders, ambtenearen uit de de lagere lagen, balimedewerkers, inpakkers etc etc.
Dit proces zal een heel stuk langzamer gaan bij de groep die werkelijke kennis hebben zoals HTS of TU werktuigbouwkundigen, chirurgen, fysici, doktoren(medisch) etc.
Ik bedoel dus niet “hoogopgeleiden”. Wat heet hoogopgeleid tegenwoordig.
Henk 6,
Winst is niet iets wat past bij huizenprijzen.
Dat is wellicht nieuw, hier heeft de minister van wonen ons het nodige te leren.
Er is geen andere reden dan inflatie voor stijging van huizenprijzen (tov inkomens, op lange termijn).
Het idee dat je rijk wordt van stenen
Is iets tijdelijks.
Met de huidige Hollandse huizenprijzen hebben rond de 100.000 Nederlanders vastgoed in armere landen, Frankrijk, Spanje. Andersom is dat niet of nauwelijks het geval. Vaak hebben Hollanders gekocht waar de originele bewoners het platteland verlieten voor de stad en een hoop lege woningen achterlieten. Soms werd gekocht in ski dorpen of zeeflats die tegen lage lage grondslagen en lage arbeid aldaar gebouwd konden worden.
Vraag is of dat zo blijft,
Zeker in het licht van de val de dollar en daarmee euro ten opzichte van opkomende economieën
Juan snapt dit plaatje ook niet:
pic.twitter.com/qifNtNtW9l
Kamikazekopers
Opstellen in rijen van 250.000 graag !!!!!
Wellicht werkt de volgende link wel
https://mobile.twitter.com/huizenprijzen/status/509879714270679040/photo/1
Per huishouden. Dat staat er toch.
Wat zou toch de reden zijn dat de meeste grafieken hier altijd maar lopen tot 2010 of 2011?
Graag even de grafiek actualiseren in de tijd.
aa,
household staat er onder de grafiek.
Zilversmidje… Wat zou toch de reden zijn… Ik hou het niet meer! Vertel op… Ach nee toch, dat meen je niet!!!! Het gaat lang nog niet zo slecht, eigenlijk wel prima. Snel weg van de site… Er valt niks meer voor je te halen!
Doet me aan dit filmpje denken: ‘Gelink, geniaal in geld’:
https://www.youtube.com/watch?v=Oe_PUve7kpc
Ik bespaar gigantisch door te huren. Onderhoud komt voor rekening van de verhuurder, ik lijdt geen verlies door waardedaling en ik kan ook nog ieder moment weg.
1 dag werken in de week om te wonen is het zelfde als 50 jaar geleden, maar toen wel op basis van 1 salaris.
Als het volgens jou allemaal niet zo moeilijk is, laten we dan dit afspreken: Jij levert alle cijfers aan t/m 2014, ik zet ze in een grafiek. Aangezien we beide geen goedbetaalde columnisten zijn, verdelen we ze het werk eerlijk.
Deal?
“Weer” suggereert dat je de vorige keer de voetnoot in het plaatje ook al niet goed had gelezen 😉
Wie denk je precies dat er hier casht?
Voor de goede orde; ik heb tot op de dag van vandaag geen cent gehad voor mijn columns, op wat kruimels via banners na. Die kruimels zouden omgerekend naar een uurloon te weinig zijn om een ongeschoolde dagloner in bangladesh uit zijn bed te krijgen 😉
En nu nog op basis van netto inkomen en na aftrek van alle vaste lasten. Dan springt NLD er nog slechter uit.
Ik praat net met een makelaar en ik meld dat het huis van 575 nog veel te duur is en dat ik verwacht dat de prijzen verder dalen.
nou, die deed alsof ik gek was en of ik zo goed in een glazen bol kon kijken….
warhoofd.
Nico de Geit,
ja, dat heb ik ook jarenlang gedaan. Nu denk ik dat mijn verhuurder de komende jaren weinig aan onderhoud zou hebben gedaan, behalve schilderen. Inmiddels ben ik zelf met de kwast aan de slag gegaan en het valt me best wel mee. Een paar honderd euro aan kwaliteitsverf en een aantal adv dagen/weekenden, meer kost dat niet. Die onkosten zijn lager dan de besparing op maandlasten na één maand.Rest dus alleen de waardedaling die me geld zou kunnen kosten. We gaan het zien, maar op korte termijn lijken de prijzen zich vlak te ontwikkelen. Als dat nog even aanhoudt, kan ik weer wat waardedaling lijden op grond van mijn maandelijkse besparing. Het risico wás al relatief laag met mijn 80% hypotheek, maar wordt vooralsnog per maand lager
Gemiddelde huizenprijs is minder dan x het gemiddeld netto gezinsinkomen ? Als het gemiddeld netto beschikbaar gezinsinkomen per jaar 40000 EUR is, zou een gemiddeld huis dus minder dan 200 000 EUR moeten kosten ? Deze ratio lijkt me niet te kloppen, en al zeker niet in de Randstad.
Moest uiteraard zijn “5x het gemiddeld netto gezinsinkomen”.