Werkloosheid bouw loopt snel op

Een snel stijgend aantal medewerkers in de bouw hoeft na de bouwvak niet meer terug te komen.

De bouwsector luidt opnieuw de noodklok. Volgens werkgeversorganisatie Bouwend Nederland ziet het er nogsomberder uit voor de bouw dan tot nu werd aangenomen en lijken alle doemscenario’s zich tegelijkertijd te voltrekken. 

Meer over de crisis in de bouw: vandaag in het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
115 comments on “Werkloosheid bouw loopt snel op
 1. bigD says:

  16 miljard voor Griekenland
  160 miljard voor uitkeringen
  ik zeg: 1.600 miljard voor de bouw!

 2. ll says:

  @ BigD, goed idee, [ lange rente staat nu op 2.7 ] , om uit deze deflatiespiraal te geraken.

  Is trouwens wel 3 x BNP hoor, mag het ook ietsje minder …..

 3. Johan says:

  @1

  Er is een hele simpele methode om de bouw aan te jagen: gemeentes en grondspeculanten leveren 75% van de grondprijzen in. Projectontwikkelaars leveren 50% in en de bouwsector snijdt 20% in het frauduleuze management. Huizenprijzen nieuwbouw kunnen dan -50%, zul je zien hoeveel project opeens doorgang kunnen vinden en hoeveel bouwvakkers weer aan het werk kunnen. Subsidies zijn helemaal niet nodig. Super goed voor de reeele economie. Minder goed voor de financiële sector en de corrupte ambtenaren.

 4. Nou, says:

  Tuurlijk moet de overheid de status quo weer handhaven. Dat de bevolking binnenkort gaat pieken en er dus helemaal geen nieuwe gebouwen meer nodig zijn lees je zelden.

  De groei was mooi, maar het is nu tijd voor bloei.

 5. ll says:

  Tjee, schrik me een hoedje, schrijf ik op lange rente 2.7, dat is nog lager dan in 1938 op het dieptepunt van de vorige depressie, toen was de lange rente 2.99

  http://www.homefinance.nl/algemeen/informatie/kapitaalmarktrente.asp

  Is het omslagpunt nu bereikt nhz of Mises, of vallen we nog verder.

 6. dalen says:

  Dus wat ik had gehoord dat de bouw zou gaan lobbyen voor een laag BTW-tarief voor verbouwingen en renoveren, kan wel kloppen.

  Dit zou de bouw door het dal moeten helpen. Waar de gemiste inkomsten dan vandaan worden gehaald, kunt u wel raden.

 7. jasper says:

  met een beetje pech krijgen we een rechts kabinet en dan duurt de onzekerheid over de hra zomaar nog vier jaar langer…

 8. lorenzo says:

  HRA is niet de issue .

 9. nhz says:

  @1: precies

  @2: ja maar… dan wordt het BNP ook gelijk 1600 miljard groter – de polder opgestuwd in de vaart der volken, briljant plan.

  @3:
  en daarbij dan nog bouwen waar vraag naar is, namelijk kleine energie/milieu vriendelijke woningen zonder overbodige luxe. Gegarandeerd volop werk.
  Maar ja, dat gaat ten kosten van de papieren winst van alle grote pyramidespelers, dus zal nooit gebeuren totdat het hele zaakje crasht.

  @5:
  ik weet het net zo min, een aantal mensen die er verstand van hebben denkt dat we na de zomer nog een flinke dip in de rente krijgen, en daarna definitief (hard) omhoog. Maar er is zo’n enorme manipulatie aan de gang dat het eigenlijk puur gokken is. Overigens moet je wel heel dom zijn om nu tegen zo’n rente voor lange tijd geld uit te lenen; 100% garantie dat je er zwaar verlies op maakt, ofwel door faillissement van de overheid of wel door inflatie om het faillissement af te wenden.

 10. nhz says:

  @7:
  met een beetje pech krijgen we eerst nog een half jaar onzekerheid over welk kabinet het wordt, en besluiten CDA en VVD uiteindelijk toch om de HRA ongemoeid te laten, de huren fors te verhogen en de bouwsector heiliger dan de banken te verklaren.

  @8:
  totdat ze er serieus wat aan doen; zeker weten dat dit de speld kan zijn die deze mega-ballon doorprikt. Maar er zijn andere factoren denkbaar zoals stijgende werkeloosheid (gaat pas vanaf 2011 bijten in de polder, vanwege alle riante regelingen) en stijgende rente (ook pas vanaf eind 2010 denk ik). Of een doubledip waardoor de staatsinkomsten en uitgaven extra tegenvallen, en alle heilige huisjes tegen de vlakte gaan (met slooppremie?).

 11. Hugo says:

  @2

  Het is MAAR 3x het BBP, kom op we leven in een 60-100x leverage wereld. Als ik minister van financien was wist ik het wel. Bij goldman de belastinginkomsten van 2025 via derivaten nu contant maken. Via een SPV 60-100x leveragen en lekker gaan spelen, welke markten zullen we gaan corneren? Geld verdienen met productie is zo achterhaald.

 12. nhz says:

  @11:
  yep, gewoon de NHG garantiegrens naar 1 miljoen (of 10 miljoen …), aflossingsvrije leningen tegen 0% rente voor iedereen, 10% van de winst beloven aan Goldman$ucks en voor je het weet komt de hele wereld meespelen in het land waar de huizenprijzen alleen maar omhoog kunnen. En dat terwijl elders in de wereld de huizenprijzen instorten. Speculatie is een kunst, maar de Hollanders zijn er al 400 jaar bedreven in, dus die kun je dat wel toevertrouwen. Welke politicus met ballen durft de bakens te verzetten (zou het niks zijn voor de blonde god?).

 13. ll says:

  @ Hugo, achterhaald via productie, nou ja, er is momentheel een overproductie en die zal gaan lijden naar andere tijden.

  Dus zullen we wel moeten…..Zal B.B. ook zeggen vanavond, denkt U ook niet ?

 14. Mike says:

  Correctie:
  Moet zijn huizenverkopen stijgen.. Sorry

 15. dalen says:

  @ 13 Een voorbode ?

  Ja misschien een voorbode van de Griekse manupilatie.

 16. Mike says:

  Waarom manipulatie ?
  Een heel gezond verschijnsel.
  Prijzen zijn gedaald. Balans wordt gevonden tussen vraag en aanbod.

 17. ll says:

  Terug naar de Middeleeuwen ? Nog een paar puntjes en dan zitten we daar. [ nu 1540 ]

  Daar zal toch wel wat deflatie tegenover moeten staan, om het boeltje weer in evenwicht te brengen. Japanistan.

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/32/0810_1010_rente_laagterecord.xml

 18. TT says:

  @ Mike: huizenverkopen in Spanje stijgen, wat zou dat over de Nederlandse huizenmarkt zeggen? Prijzen in Spanje zijn aanzienlijk harder gedaald dan hier, zou dat er iets mee te maken hebben? Verkopen in 2009 waren in Spanje ruim gehalveerd, dus een kleine stijging is dan makkelijk te behalen.

 19. lxiv says:

  Het probleem zit hem in de grondprijzen. Hier willen gemeentes nog steeds het onderste uit de kan, alsof de crsis niet bestaat of nooit bestaan heeft.
  Amsterdam verhoogde deze prijzen vorig jaar zelfs nog!

  Als de grondprijzen met 50% dalen, wat een hele reële daling is, er kan dan nog steeds ruim winst gemaakt worden, dan zijn bouwers weer aan het werk, vindt de jeugd weer huisvesting, komt de markt weer op gang (makelaars) en kunnen de banken weer verantwoord uitlenen.

 20. nhz says:

  @17:
  balans? makelaarspraatjes, het aanbod is groter dan ooit en de omzet is veel kleiner dan normaal. Balans is precies het omgekeerde.

  @18:
  kun je niet stellen, de rente is niet laag, de rente is omlaag gemanipuleerd. Dat is iets heel anders. Ik zie nergens deflatie, alleen een paar bubbles die heel langzaam leeglopen (en zelfs dat kun je betwijfelen, gezien alle manipulatie van de cijfers – zolang de hypotheekschuld blijft stijgen groeit de bubble feitelijk gewoon door).

  @19:
  prijzen in Spanje zijn helemaal niet hard gedaald, dat geldt alleen voor de Costa’s (vooral 2e woningen van buitenlanders, en soms speculatie pandjes van spanjaarden). In grote delen van het land is de situatie vergeiljkbaar met de polder: patstelling, weinig echte prijsdaling maar een stuwmeer aan huizen die te koop zijn voor onrealistische vraagprijzen. Overheid en vooral ECB hebben een tijd het handje eronder gehouden, zolang de euribor nabij 0% blijft zal de Spaanse huizenmarkt niet klappen, leningen zijn tenslotte goedkoper dan gratis (rente veel lager dan inflatie).

 21. nhz says:

  @20:
  de bubble in bouwtarieven speelt een belangrijker rol in de prijzen van woningen, reken maar uit. Voor de meeste huizen is de grondprijs nog steeds minder dan de helft (gemiddeld 1/3 of 1/4 denk ik), en van de rest van het bedrag is minstens 2/3 werkloon.

  De bouwers zullen ook concurrerend moeten worden, en dat zal niet meevallen nadat ze meer dan 20 jaar in de watten gelegd zijn. Stoere knapen die bouwers, maar financieel zijn het watjes.

 22. nhz says:

  ondertussen probeert Hans de Geus bij RTL-Z weer de neuzen precies de verkeerde kant op te zetten:

  Zorgen over Chinese huizenprijzen zijn terecht

  De markt is terecht bezorgd over de fors gestegen huizenprijzen in China. Het land China ontvangt meer geld uit het buitenland dan dat het betaalt en de geldhoeveeheid groeit er dan ook fors.

  nee, dan kun je beter een land hebben waar de huizenprijzen nog véél meer gestegen zijn, de economie stagneert en waar het geld in flink tempo uitstroomt; dat is tenminste een gunstige en stabiele situatie. En vervolgens komt er nog het verplichte RTLZ riedeltje over delfatie gevaar achteraan.

  Hans kan straks ook solliciteren als opvolger van Ger de Rukker.

  “De Chinese banken slaagden trouwens voor de stress test.”

  yep, de stress test van 60% daling van de huizenprijzen, niet zo’n europese fluttest waarbij prive vastgoed niet kan dalen en commercieel vastgoed met hooguit 10% daalt. Maar pas op, die Chinese bubble staat op klappen !!!

 23. ll says:

  Krullebol op rtlz tv had het over verborgen deflatie in de huizenmarkt door NIET GEREGISTREERDE huizenprijzen.

  Wat bedoelt hij daarmee ? Iemand een idee ?

 24. Claude says:

  @24

  Geen idee. Wellicht over niet te koop staande huizen? Als de piek tot nu toe plus -zeg- 10% ten opzichte van nu, dan heb je daar al wat deflatie te pakken op ‘huizenprijzen’.

  Maar wellicht bedoelt hij iets schimmigs, maar ik zou eigenlijk niet weten wat.

 25. ll says:

  Niet geregistreerde huizenprijzen die nog boven water moeten komen. Zo zei hij het.

 26. Hugo says:

  @ll

  Waar bevind die overproductie zich? Voornamelijk in het Oosten. Hebben wij geen last van op die bouwvakkers na. Zal het oosten de verse Euro’s accepteren of gaan ze lijden? Goed creatief boekhouden is het enige wat Tricky T moet kunnen (zie bijvoorbeeld omvang hypotheekschuld).

  Wat de helikopter gaat zeggen is niet relevant. Alle benodigde ‘ingrediënten’ zitten al in het systeem. Kijk maar naar hoeveel cash er bij de FED is geparkeerd door die paar TBTF’s. Iets van 1.5 biljoen. FED hoeft de rente die de TBTF erop krijgen alleen maar af te schaffen en er kan weer 100 biljoen het systeem in. Zo lijkt het zelfs alsof de FED ‘netjes’ is. Aan de andere kant is eea aankondigen wel handig voor de Ammies (Dollar daalt) Allemaal show voor de bühne.

 27. Martijn says:

  @14

  De prijsontwikkeling wordt voor het gemak weggelaten (want die is negatief).

 28. Dawg says:

  OT

  Let er wel even opvoor dat jullie je gele baartjes op een DROGE plaats bewaren:

  http://www.zerohedge.com/article/rust-discovered-bank-russia-issued-999-gold-coins

 29. nhz says:

  @24,25:
  zal wel betekenen dat hij vindt dat de ECB nog veel meer geld moet bijdrukken, om te voorkomen dat huiseigenaars gaan denken dat hun huis misschien wel eens minder waard zou kunnen zijn dan ze er voor betaald hebben, het geld dan wat minder hard laten rollen.

  @27:
  in de bouw is ook geen sprake van overproduktie, alleen foute produktie (van woningen waar onvoldoende vraag naar is, nu de autopiloot van 10-20% stijging per jaar niet meer werkt).

  @29:
  krijgt die meneer nu een slooppremie en een lintje (voor het heldhaftig verdedigen van de hogehuizenprijzen) van Rutte of Wilders?

  @30:
  met die baartjes zal het wel meevallen, bovendien is ‘onder een eikenboom’ wel wat ruigere omgeving (chemisch gezien) dan alleen ‘vochtig’.

 30. Simply Henky says:

  1.600 miljard ….

  Pas op we krijgen ook ING en ABN-AMRO nog.

 31. irydium says:

  @24
  “zal wel betekenen dat hij vindt dat de ECB nog veel meer geld moet bijdrukken, om te voorkomen dat huiseigenaars gaan denken dat hun huis misschien wel eens minder waard zou kunnen zijn dan ze er voor betaald hebben, het geld dan wat minder hard laten rollen.”

  Men moet zich goed realiseren dat het monetaire beleid van ECB geënt is op de economische situatie in Duitsland en Frankrijk, met daarnaast wat damage-control voor de zuiderlijke buren.
  Dit betekend dat Nederlands-specifieke problemen (opgeblazen prijzen d.m.v. HRA e.d.) geen prioriteit krijgen bij de ECB.

 32. Hugo says:

  @nhz

  Wat zegt u nu? Foute productie? Er is regelmatig overleg tussen gemeenten, provincies, landelijke overheid en de bouwsector met als thema wat wil de bevolking. Alle vergunningstrajecten, het grondbeleid etc is op deze visie naadloos aangepast. Wij hebben onderzoeken laten uitvoeren onder alle betrokkenen vertegenwoordigd in het overleg en de conclusie is dat mensen niet durven en dat het aan de banken ligt. Dit beeld is bevestigd door het totaal onafhankelijk adviesbureau uit Portugal welke we voor de klus hebben ingehuurd. Dat rapport was goed want het kostte 1.5 miljoen en onderschreef het beeld welke de betrokken hadden. Mensen vinden gezellig dicht op elkaar wonen in een 1 gezinswoning in vinexwijk nu eenmaal het einde. Ze kunnen zelfs kiezen tussen een flat, een rijtjeswoning of zelfs (semi)vrijstaand. Dat geroep over woningen voor 1 persoonshuishoudens, senioren woningen, hoogbouw, zelfbouw is allemaal weerlegt in dat totaal onafhankelijke rapport. Daarnaast weet u wel hoe lang het duurt en wat het kost om alle procedures opnieuw in te richten? (ironie weer off)

 33. Ain says:

  Vanochtend hoorde ik het orakel Calon wederom zijn visie braken op radio 1:

  http://goedemorgennederland.kro.nl/uitzending.aspx?id=254635

 34. Ain says:

  het begint bij 1:55

 35. Juan Belmonte says:

  Opmerkleijk niews over Spanje en Amsterdam er wordt weer flink verkocht.

  Toch zijn de belevingen (wat Spanje betreft) uiteenlopend:

  http://www.spanishnews.es/20100602-house-prices-in-spain-could-fall-by-12-per-cent-says-sp/id=2546/

 36. anoniempje says:

  @3 of johan je hebt helemaal gelijk

 37. nhz says:

  @34:
  buro uit Portugaal, da’s mooi als ze anderen ook nog wat gunnen. Bij mij in de stad worden dat soort analyses (meestal over nieuwe appartementenblokken) gedaan voor een ex-ambtenaar die ongeveer 30.000 euro per maand werk rekent, en steevast een flutrapport aflevert dat bij uitkomst al achterhaalt blijkt. Geheel voorspelbare uitkomst dus, en daarom is de gemeente klant aan huis bij hem en hebben wij nu een onbruikbaar openluchtzwembad in plaats van een blok luxe appartementen met parkeergarage.

  @35:
  slechtemorgennederland. dus.

  @37:
  ongeveer -5% klopt met wat ik hoor van mijn Spaanse familie (regio Castilla y Leon). Maar als S&P zegt dat er nog wel 12% af kan, dan moeten we dat minstens met vijf vermenigvuldigen, afgaande op hun voorspelling voor de US huizenmarkt. Of zouden ze bij EU landen juist overdrijven? Grote vragen …

  Woont Juan trouwens in Spanje, of is hij een Spaanse Nederlander?

 38. Juan Belmonte says:

  Y aún así, las casas sólo han caído un 9,5% en dos años, según el Ministerio y un 14,8% según la tasadora Tinsa. ¿Cómo es posible? Sobre todo, cuando en Estados Unidos, el Reino Unido y Francia las caídas han sido mucho más drásticas, por encima del 20% en un solo año.
  http://www.elmundo.es/elmundo/2010/01/15/suvivienda/1263557699.html?a=OUT1d2819913da9cbd6c862b03223293f9a&t=1281471581

  Min 9,5% volgens het ministerie en min 15% volgens een niet overheidsgebonden expert maar inderdaad minder dan UK USA (>20%), de snelle Angelsaksen.

  Let op het woord sólo dwz men verwacht nog een sterkere daling van die prijs.

  Wellicht verklaart dat ook het grotere transactievolume ?

  Juan Belmonte is minimaal zo Spaans als Sinterklaas, hoewel hij zich niet met de Goedheiligman wil meten, het is zeg maar een andere tak van sport dan stierenvechten…..

  Als u meer over Juan zou willen weten, Jean Belmonte is degene die het stiervechten tot de huidige sport maakte. Voorheen rende de vechters hard weg, Juan Belmonte liet de stier rakelings langs zich scheren zonder met zijn ogen te knipperen -hij staat daar gewoon en laat de stier om zich heen dansen.

  Hij werd voor gek verklaard maar later geroemd om zijn stijl. Zijn grootste tegenstander was Joselito, met wie hij vele treinreizen maakte om festivals af te gaan. Buiten de trein waren ze elkaars rivalen.

 39. Juan Belmonte says:

  @Mike

  Huizenprijzen stijgen 6de maand op rij.. Een voorbode ?

  Jazeker, dat is een voobode. U bent een scherpe opmerker.

  Juan denkt dat er ook nog een paar andere voobodes meetellen:
  – min 40% in transactievolume.
  – de grootste hypotheekschuld ter wereld (tov inkomen BNP): 160% (berekening Juan)
  – funda op 213.000 stuks te koop
  – Tombola Top Tien tussen -30% en -80% op prijs bij gedwongen verkoop
  – forse bouwstop
  – overwaardering van bouwgronden van 40% door NVB directeur
  – veilingnotaris op 150 stuks (in zeer korte tijd)

  We zouden het eens kunnen zijn over het belang van de verschillende voorbodes ?

 40. Ricko says:

  Complete onzin, ik heb zo een andere baan in de bouw, je moet alleen niet zo kieskeurig zijn qua werkzaamheden.

 41. Ain says:

  Off-topic:

  Ik hoor Linschoten (VVD) Geert Wilders verdedigen bij Knevel & Van den Brink en praten over het rechtste kabinet en bezuinigen. Ik kan die Linschoten niet uitstaan wat een arrogante kerel. Eerst lekker bij DSB de boel verzieken en nu is hij bestuurslid van een of andere overkoepelenede organisatie in de zorg, terwijl hij in de jaren 90 zijn vrouw verliet toen zij invalide werd. Weer typisch zo’n ‘bestuurder’ die voor eigen gewin gaat.

  Rutte lijkt mij wel een sympathiek en oprecht persoon, maar Linschoten en Verhagen (CDA) vertrouw ik voor geen meter.

 42. Frank says:

  Beetje rare vieze smaak krijg ik in de mond van die P-R-De Vries

 43. juul says:

  @ BigD

  16 miljard voor Griekenland
  160 miljard voor uitkeringen ik zeg:
  1.600 miljard voor de bouw!”

  hahaha Kostelijk vitriool!

 44. ll says:

  China off-balance banken, 200 miljard Pond verborgen leningen

  http://www.telegraph.co.uk/finance/china-business/7937978/China-tackles-banks-213bn-hidden-loans.html

  Houdt het dan nooit op ?
  Hoeveel moet er nog boven water komen.

 45. Betsie says:

  @43

  Wat smerige k*t streek van Linschoten, dat wist ik niet!
  Ik kan helaas op Google ook verdomd weinig vinden over wat die streek die hij geleverd heeft.

  Laat zoiets op dit moment maar in de pers verschijnen!

 46. lorenzo says:

  Spaanse huizenmarkt is snel 40 % gedaald (niet-courante objecten veelal.) en dat heeft weer voor vraag gezorgd. Zo gaat dat in een markt van vraag en aanbod.

  Castilla y Leon is niet bepaald representatief voor dit gegegeven 🙂

 47. Xan says:

  @47 Hoge spaarrente mijn ****
  lees net dat de rabobank weer mijn spaarrente heeft verlaagd naar 2,1%. Dat is fors minder dan de bijna 5% die ik een paar jaar geleden kreeg 🙁

 48. Okkie says:

  @47 Het tekort aan spaargeld is eenvoudig te verhelpen door een hogere rente te bieden. Je wordt echt uitgeknepen waar je bij staat.

 49. lorenzo says:

  Spaarcenten stallen op een buitenlandse bank ? europa toch ?

 50. ll says:

  Verhaal klopt niet, wie heeft de spaarhypotheken bedacht, ik dacht de banken, die spaarhypotheken zijn dus nu bewust naar de dochters van de banken verschoven, naar de verzekeringmaatschappijen.

  Daar zit dus nu een boel spaargeld, maar dat was een bewuste keuze destijds, maar misschien hebben de banken toen een foute beslissing genomen, en zijn wij allen hier ook weer de dupe van…….., niets verbaast mij meer.

 51. lorenzo says:

  Als we op de m2 blijven klagen wel, een bank in het buitenland en massale afspreek acties via het internet .
  ING heeft ruim 1.000.000.000 winst behaald.

 52. C;aude says:

  @52

  Klopt ja. Spaarhypotheken zitten inderdaad bij de verzekeraars. Zonder expert te zijn; ik kan me voorstellen dat dat een negatief effect heeft bij ING als zij de opgelegde splitsing moet doorvoeren.

 53. Claude says:

  Intussen in Griekenland:


  Een nieuw probleem werd pijnlijk zichtbaar toen we over het eiland trokken. Een rit over het eiland liet ons ontelbaar leegstaand vastgoed zien. Niet alleen oude gebouwen, zoals een trainingscomplex en een verloederd bedrijventerrein maar ook ‘nieuw’ vastgoed. Gebouwen die klaar waren, opgeleverd werden maar waar niks meer mee wordt gedaan.

  Als een spookstad deden kleine plaatsjes op onze weg aan. Een appartementencomplex, klaar om geschilderd en ingericht te worden maar overwoekerd omdat er niks mee is gedaan. Uiteindelijk besloot de eigenaar het maar als opslag te gebruiken, getuige de auto en boot die in de ‘ontvangsthal’ stond geparkeerd. Zelfs hele hotels, alles leeg en wachtend op een bestemming.

  http://www.rtl.nl/%28/financien/rtlz/nieuws/%29/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/32/0811_1330_Leegstand_vastgoed_Griekenland.xml

 54. bigD says:

  Laat je niet misleiden door ING cijfers: hoe is de winst opgebouwd? 🙂

  ING betaalt zeker binnenkort alle leningen van de staat en DNB af, nu ze er zo goed voorstaan… NOT! Kans is groter dat ze terugkomen voor meer, dan dat ze het aflossen.

 55. Ain says:

  @ 56 Dit is reeds besproken in een van de eerder items, dus lees de reacties op een paar items terug en je zal er over lezen.

 56. Ain says:

  Het verhaal hangt toch van subsidies aan elkaar!
  Een grote vent draagt niet alleen de lusten, maar ook de lasten!

 57. Patrick says:

  Ain, jij wil het toch niet op je geweten hebben dat gemeenten hun geprognotiseerde winsten op het grondbedrijf voor de komende tien jaar moeten halveren he? 😉

 58. Ain says:

  Ondertussen staat er op de Griekse eilande veel vastgoed leeg…

  Voor foto’s zie:

  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/32/0811_1330_Leegstand_vastgoed_Griekenland.xml

  RTL Z op reis: leegstand vastgoed Griekenland
  De stakingen in Griekenland van twee weken terug zijn voorbij, de rust lijkt teruggekeerd en de toeristische sector kan weer opgelucht ademhalen. RTL Z reisde af naar Kreta, één van de meest populaire vakantiebestemmingen van het land, om te kijken hoe het nu echt is gesteld met het toerisme en de economie.

  Over een flinke leegstand van hotels en appartementen, spooksteden en een benzineprijs die door het dak gaat

  Levensbelang
  Het toerisme is van levensbelang voor de Griekse economie, het land verdient goed aan de vakantiegangers. Vandaar ook de paniek op vakantie-eilanden als Kos, Corfu en Kreta die door een staking van vrachtwagenchauffeurs dreigden failliet te gaan. Benzinepompen werden niet meer bijgevuld en supermarkten dreigden zonder eten komen te zitten. Het leger moest er zelfs aan te pas komen. Met een krappe meerderheid van stemmen bond de vakbond in en stopte met de staking.

  Pijnlijk zichtbaar
  Een nieuw probleem werd pijnlijk zichtbaar toen we over het eiland trokken. Een rit over het eiland liet ons ontzettend veel leegstaand vastgoed zien. Niet alleen oude gebouwen, zoals een trainingscomplex en een verloederd bedrijventerrein, maar ook ‘nieuw’ vastgoed. Gebouwen die opgeleverd waren, maar maar waar niks meer mee wordt gedaan.

  Spookstad
  Als een spookstad doemden kleine plaatsjes op. Een appartementencomplex, klaar om geschilderd en ingericht te worden, maar overwoekerd omdat er niks mee is gedaan. Uiteindelijk besloot de eigenaar het maar als opslag te gebruiken, getuige de auto en boot die in de ‘ontvangsthal’ stonden geparkeerd. Zelfs hele hotels, allemaal wachtend op een bestemming.

  Rustiger
  Omwonenden reageren verdeeld op de lege panden. ‘Ik zie niet in waarom het erg is. Tuurlijk, het is zonde dat het is neergezet maar het blijft zo wel een stuk rustiger in de buurt.’ Een ander is het daar niet helemaal mee eens en zou graag wat ‘blije gezichten zien’ en hoopt dat het hotel in zijn straat wordt bezet, aldus een Griek in gebroken Engels.

  Typisch Grieks
  Volgens de manager van hotel Silva Beach in Hersonissos is het typisch Grieks om gebouwen neer te zetten en dan later pas te kijken wat er mee gedaan wordt. “Het wordt neergezet en als er weer geld is wordt er gekeken naar een eigenaar of bestemming. Het probleem van de laatste tijd is dat er helemaal geen geld meer is en dat panden leeg blijven. Wanneer ze in gebruik worden genomen, durf ik niet te zeggen. Het toerisme is op dit eiland niet veel achteruit gegaan, dus het zal wel goedkomen.”

 59. Ain says:

  @63
  Ik zou het in ieder geval zeker niet op mijn geweten willen hebben om van die gladjakkers als vastgoedlui en makelaars uit de brand te helpen..

 60. Okkie says:

  @ll nr.53:
  Afgezien van het feit dat banken hun best hebben gedaan om aflossingsvrije hypotheken aan te smeren. Ze hoeven er dus niet van op te kijken dat er een groot gat is tussen uitstaande leningen en spaargeld.

 61. Juan Belmonte says:

  @56 Thomas

  Een antwoord staat in 41.

  De wereld zit namelijk vol met tegenstrijdige signalen.

  Het staat u vrij om daar een ordening (welk signalen zijn nu echt belangrijk) in te maken.

  Misschien trekt Amsterdam met deze opleving heel NL of heel EU wel uit het slop. Dat kan, maar Juan denkt dat die kans niet zo groot is (zie 41).

 62. Juan Belmonte says:

  @67 Il

  Frank van Blokland had het hier ook al kunnen lezen:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-06-2010/brinkman-wil-dat-we-nog-meer-lenen/#comment-41302

  En de update van 8 miljoen wisten we ook al:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-06-2010/brinkman-wil-dat-we-nog-meer-lenen/#comment-41246

  Wat er in NL volgens Stroink leegstaat is iets meer dan we in de krant lezen, zo’n 8 miljoen kwadraat meter. Dus niet 5, niet zes maar acht miljoen meters die geen toegevoegde waarde staan te draaien, daar is immers de grond te duur voor…..

  Langzaam, …. langzaaaaam gaan we onderuit (De Dijk).

 63. Ain says:

  @69
  Ik heb onder het nieuwe item op de site een link van EenVandaag van zojuist geplaatst. Daarin hoor je de vastgoedmensen praten over de leegstand. Ze bouwden zonder te weten wie het gingen afnemen, niet dat ons dat niet al duidelijk was, maar toch…Ze laten zo wel duidelijk merken dat er zonder na te denken vooral geld gemaakt werd.

 64. Okkie says:

  “Ventiel hypotheekzeepbel kan open
  W.POST, NOOTDORP
  Het wachten is op duidelijkheid vanuit de overheid. Hoe gaan we in de komende periode gecontroleerd lucht laten ontsnappen uit de hypothekenzeepbel die ons als een molensteen om de nek hangt?”
  Ingezonden opinie in de Volkskrant van vandaag.

 65. Juan Belmonte says:

  @71 Juan is wel voor Geduld en het is daarmee een prima gedachte.

  Maar het wachten is J.i. niet zozeer op de overheid. Het wachten is tot:
  – het publiek doorkrijgt hoe de NL huizenmarkt er voor staat tav schulden
  – het publiek doorkrijgt dat HRA er op korte of middellange termijn aangaat, en men dus niet meer 30 jaar in de toekomst met HRA kan rekenen.

  En daarmee zijn de politici en journalisten aan zet die hun huiswerk doen.

  Geduld 🙂

 66. Juan Belmonte says:

  Wie het signaal van de heer Trichet gemist heeft, kan maar beter uberhaupt geen hypotheek afsluiten, dat is dan veel te ingewikkeld 🙂

 67. adamus says:

  Dit zou de bouw door het dal moeten helpen. Waar de gemiste inkomsten dan vandaan worden gehaald, kunt u wel raden.

  de praktische intellectueel A.Klink denkt naast de wonderdoekjes nog wondermiddelen uit de verkoop van het overtollige griepvaccin te peuren.
  Het gaat allemaal goedkomen.

  Het griekse geld schijnt naar NL te stromen, daarom hier ook die lage rente. Het is pas logisch als je ziet.

 68. adamus says:

  http://www.martinarmstrong.org/files/Staring-into-the-Abyss-7-31-2010.pdf

  fiscal mismanagement, Debt crisis, Land typically declines to its basic value NON LEVERAGED cash value.
  Bovenstaand “nonleveraged” gaat ook gelden voor stenen.

  grondprijsje veranderen gaat niet werken! Te laat en te inhalig geweest.

 69. adamus says:

  Wie het signaal van de heer Trichet gemist heeft, kan maar beter uberhaupt geen hypotheek afsluiten, dat is dan veel te ingewikkeld

  hoogopgeleid hypotheekgevend NL weet niet eens wie Trichet is of wat hij doet. Laat staan dat er signalen opgevangen worden.

  Hugo, op het “andere forum” heb ik opgestoken dat het maar goed is dat niemand iets weet. Laten we dat zo houden. Hoe minder mensen edelmetalen kopen deste beter. Dat we er over schrijven of van gedachten wisselen is misschien niet zo slim.

 70. adamus says:

  Geld verdienen met productie is zo achterhaald.

  ja, malle Duitse hobby. De Chinezen proberen zelfs dat weer te kopiëren. Die aziaten tuinen er wel mooi in en ondertussen heeft VW ook een bank.

 71. adamus says:

  Geld is op, dan maar weer met ruilhandel schulden betalen.

  en de fiscus legt dan permant beslag op je spulletjes om belasting te innen? Paar keer per jaar een openbare verkoping?

 72. Claude says:

  Al door FT geplaatst, maar nu in het FD: Huizenverkopers vragen nog steeds teveel

  http://www.fd.nl/artikel/19601128/huizenverkopers-vragen-nog-steeds-teveel

  Zonder overigens een verdere toelichting wat zij onder ‘teveel’ verstaan. Een vraagprijs is in de regel ‘te veel’, daar de markt (tegenwoordig in ieder geval) minder dan de vraagprijs biedt. En oh ja, de schuld ligt bij de formatie, dat je het weet. Maar toch aardig dat het FD er aandacht aan besteedt, het is ook het best gelezen stuk op die site vandaag.

 73. adamus says:

  De belangstelling voor de zeventien atelierwoningen aan het Triasplein was gering. Maar de fundering voor de woningen ligt er al wel.

  Eisen verhinderen dat er op een bestaande fundering iets anders gezet wordt. Ook al is het gewicht van het nieuwe idee maar een fractie van het oorspronkelijke. Eigen ervaring. Een betonplaat waar de hijswerktuigen van de firma Mammoet op kunnen dansen mag nog geen blokhut op gezet worden.

 74. Claude says:

  Overzicht woningmarkt cijfers per gemeente (PDF): http://www.woningmarktcijfers.nl/downloads/201006_gemeente_ranglijst.pdf

  Gemiddeld verwisselden in de eerste zes maanden van het jaar huizen in Blaricum voor 1.076.000 euro van eigenaar. De gemiddelde koopsom is daarmee bijna de helft hoger dan de 702.000 euro in dezelfde periode een jaar eerder. (RTLZ)

  Spectaculaire huizenprijsstijging trouwens in Blaricum. Ruim 50% hoger dit jaar! Lijkt me een mooi bericht voor de NVM… 😉

 75. adamus says:

  Zonder overigens een verdere toelichting wat zij onder ‘teveel’ verstaan.

  betaalbaarheid. Maximale leenbedrag gaat omlaag.

 76. Claude says:

  @82 Maar dat zie ik er niet bij staan in het artikel.

  Aardige reactie onder het artikel overigens:

  “Maar waar zit het voordeel voor de koper? Naast de gebruikelijke risico’s van verborgen gebreken en een nieuwe woonomgeving die misschien toch niet zal bevallen, neemt hij loodzware financiële verplichtingen op zich, vermeerderd met overdrachtsbelasting, de overige “kosten koper” en vooral het risico op verdere prijsdalingen, i.p.v. waardestijging. Voeg daarbij spaargeld op de bank dat vrijwel geen rente meer oplevert als extra inkomen, onzekere (persoonlijke) economische vooruitzichten, een wankel bankensysteem, dreigende lastenverzwaringen en vrijwel zeker tegenvallende pensioenen: en het voordeel voor de koper, anders dan simpel woongenot (kan evengoed in een huurhuis), is ver te zoeken”

 77. adamus says:

  Nederlanders hebben op spaarrekeningen bijna 300 miljard euro staan. Om huizen te financieren, hebben huizenbezitters 700 miljard euro geleend. ‘Er is een gat van 400 miljard’, stelt Deckers.

  400+700= 1100 miljard.
  300 is 100% spaargeld van woningeigenaren? Dan ben ik daarin niet meegeteld. Ben dan ook een uitzondering 🙂

 78. adamus says:

  Spaarhypotheken zitten inderdaad bij de verzekeraars. Zonder expert te zijn; ik kan me voorstellen dat dat een negatief effect heeft bij ING als zij de opgelegde splitsing moet doorvoeren.

  gelukkig is het spaargeld wel verzekerd………

 79. lorenzo says:

  ”Nederlanders hebben op spaarrekeningen bijna 300 miljard euro staan”

  Naat het buitenland verplaatsen , ergo signalen afgeven.Macht creeren.
  Of blijven we alleen blog verslaafd ?

 80. Ain says:

  @ 81 en ja hoor, het nieuws verspreid zich al. Tijdens het nieuws op radio 3: De huizen in blaricum zijn het duurst, 1.5 keer zo duur al vorig jaar. goedlkoopste huizen in Groningen en Friesland.

 81. ll says:

  @ adamus 80, misschien gaat de fundering dan dansen

 82. ll says:

  @ 86 Lorenzo, wat op de bank staat is zichtbaar, wat niet op de bank staat niet…

 83. KariZ says:

  @76 ‘Hugo, op het “andere forum” heb ik opgestoken dat het maar goed is dat niemand iets weet. Laten we dat zo houden. Hoe minder mensen edelmetalen kopen deste beter. Dat we er over schrijven of van gedachten wisselen is misschien niet zo slim.’

  Hehehehe. Beetje zure sfeer daar. Op zich wel leerzaam. Zitten een paar knapen die echt goeie dingen posten, qua lezen niet bij te houden.

  Dit forum is wat gezelliger 🙂

 84. adamus says:

  Kariz, belerend .

  ik wacht op iemand die samenvatting maakt 🙂

 85. KariZ says:

  ‘ik wacht op iemand die samenvatting maakt’

  Hehehe lees mijn laatste reply daaro (1 min. geleden)

 86. KariZ says:

  Was overigens gezellig in r’dam. Krugers zijn wat roder van kleur (serie van 2010). Wellicht wat meer koper in de legering (verwar niet met gehalte).

  Drukte was enorm toegenomen na griekenland. Nam nu weer af. Ook steeds meer particulieren die ‘aan huis’ kwamen kopen. Ze waren druk aan het verbouwen. Er komen grote vitrines, betere entree etc.

  Het gaat ze voor de wind lijkt het.

 87. Ain says:

  Over welk blog hebben de heren het?

 88. KariZ says:

  Voor een breder zicht op deze crisis…

  …met een gouden randje 🙂

 89. Ain says:

  😉

 90. adamus says:

  Er komen grote vitrines, betere entree etc.

  het wordt een juwelierszaak 😉

 91. adamus says:

  kariz, ik ga straks even kijken of de verbouwing vordert.

 92. angelique says:

  De gevolgen van de recessie waren in het eerste kwartaal van 2010 voor het eerst duidelijk zichtbaar in de woningbouwproductie. Het aantal gereedgekomen woningen lag ruim 44 procent lager dan in het eerste kwartaal van 2009. Verder was het aantal woningen waarvoor een bouwvergunning is verleend bijna 32 procent lager dan een jaar eerder
  Cbs cijfers voor het aantal bouwvergunningen zijn sterk gedaald

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37548&LA=NL

 93. FT says:

  Ik heb net ff 500 euro zakgeld gehaald. Ik ben benieuwd of dit de media gaat halen.

 94. KariZ says:

  @99 een juwelierszaak voor muntjes.

  Het zijn echt munten-jongens.

  De relatie goud – kredietcrisis is nog niet echt helder daar, werd mij duidelijk uit de licht gefronsde wenkbrauwen, toen bleek dat ik niet specifiek geïntresseerd was in de fraaie afslag/kleur van de munten, maar het mij enkel ging om de grammetjes…

 95. KariZ says:

  @102FT

  Waarom niet de logische vervolgstap zetten:

  http://fofoa.blogspot.com/

  Stuur dat waardeloze papiergeld lekker terug naar die banksters en pak je koopkracht verzekering met een aardige (understatement?) kans op toename van je welvaart de komende jaren…

  http://www.bloomberg.com/news/2010-08-11/u-s-is-bankrupt-and-we-don-t-even-know-commentary-by-laurence-kotlikoff.html

 96. KariZ says:

  ‘The reason physical is still available and is not being hoovered up is because the majority still trust the systems, gold buying is still a fringe activity. We are a fair way off a crack-up boom, excepting a black swan event.’

 97. Hugo says:

  @Adamus / KariZ

  Ja ik ken het forum. Wel leerzaam. Verder met je eens. TPTB hebben echt het beste met ons voor. Geen paniek, liever 30 jaar depressie dan in een paar jaar door de zure appel heen. Ook wat religieus getint aldaar.

 98. nhz says:

  @98:
  kortom, de armen in Nederland worden armer en de weinige rijken worden véél rijker. Met het nieuwe kabinet gaat dit nog even in extremum opgerekt worden. Over vier jaar Blaricum gemiddeld 5 miljoen euro, en Vlissingen 25.000?

 99. adamus says:

  De relatie goud – kredietcrisis is nog niet echt helder daar,

  de jongeman maakte wel de opmerking dat de klanten verwachten dat de $ instort.
  Veel zilveren munten worden er per dag verkocht.

 100. adamus says:

  Als ik munten zou willen verzamelen zou ik eerder naar de antiquiteitswaarde kijken; of het geld geleefd heeft zou voor mij van belang zijn. Of wordt naar munten anders gekeken?

 101. adamus says:

  Goudsmelter Schöne = umicore
  en werkt ook voor Duitse markt, vandaar die drukte.

 102. adamus says:

  Hugo, op “dat forum” heeft de oudste het meest te melden.

 103. adamus says:

  Kariz, dat papiergeld terugsturen, maak je dat je pa ook wijs? 😉

 104. adamus says:

  nhz, er zijn in NL geen armen.
  Hooguit een eenoudergezin en een postbaan hebben bij Sandd voor 3 of 4 dagen per wk.

 105. adamus says:

  excepting a black swan event.’

  Let vooral even op het woordje ‘onverwachts’

 106. When I get hot or tired my uti men medicine right leg does not
  lift well. S by Acorda Therapeutics. However, weight
  loss, fever and vomiting, oral moniliasis, periodontal abscess,
  rectal hemorrhage, stomatitis, tongue edema, taste perversion, and tooth caries have also been reported in male patients.
  Paracetamol and non-steroidal anti-inflammatory drugs can often result in cell death.
  Laura Berman, a particular assistant professor of urology at David
  Geffen School of Medicine, New York, which was published in Clinical Gastroenterology, used
  daily doses of 500mg and 1000mg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*