‘Alleen verdere prijsdaling kan woningmarkt nog vlottrekken’

De vraag is niet óf maar hoe de bubble van de huizenprijzen gaat leeglopen, betoogt Gerhard Hormann. Dat is geen aangenaam vooruitzicht, maar op de lange termijn wel de enige oplossing.

De euforie rondom het lente-akkoord heb ik vanaf het eerste begin niet zo goed begrepen. Inmiddels zijn zo’n beetje alle belangrijke beslissingen en pijnlijke ingrepen van de Kunduz-coalitie verschoven tot na de verkiezingen – wanneer er waarschijnlijk toch geen meerderheid meer voor te vinden is – maar zelfs als compromis om Brussel tevreden te stellen schoot het schromelijk tekort

radio-interview BNR

Lees verder op de site van de Volkskrant

Share Button
Tagged with:
94 comments on “‘Alleen verdere prijsdaling kan woningmarkt nog vlottrekken’
 1. Marieke says:

  Lagere prijzen? Echt?
  Journalisten zijn ook niet meer wat het ooit eens geweest zouden moeten zijn….

  Anyway, de prijsverlagingen buitelen hiero over elkaar heen. Vooral de +350.000 huizen bieden eenmalig de “unieke” kans om voor 324.000 van eigenaar te veranderen….soms inclusief 2 iphones!
  Haha.
  De +750.000 blijven stoicijns stilzitten, zij zullen straks tonnen verlies (minder winst) moeten gaan nemen. Rot voor de…euhh…erfgenamen….heel rot.

  Ondertussen:
  Blijf zitten waar je zit en verroer je niet.

 2. hugo says:

  leuk stuk maar ik denk dat er wel wat meer nodig is dan prijsdaling alleen. Al dalen de prijzen 50%, ik koop niet. Waarom zou ik? De totaal niet te vertrouwen overheid (van lokaal tot en met EU). Ik blijf graag flexibel in tijden zoals deze.

 3. De Markies says:

  Als ik zie hoe weinig er tot nog toe is veranderd in de prijzen, dan denk ik dat de werkelijke daling nog wel even op zich laat wachten. Verwacht dat pas over een paar jaar er echt duidelijkere verschillen met nu zichtbaar worden. Een mentaliteitsverandering bij mensen is nodig voordat de prijzen echt gaan dalen en die stap is volgens mij de eerstvolgende stap nadat mensen zich bewust zijn (de bewustwording heeft deels plaatsgevonden maar moet ook bij een deel nog plaatsvinden). daar gaat denk ik echt nog wel een aantal jaren overheen.

 4. Ex scheefhuurder says:

  Zolang de aftrek er is, is de prijs verstoord. En blijft het risico van inperking.
  Wil je kopen, best koop je over de grens, als je kunt.

 5. Adamus says:

  hugo:
  leuk stuk maar ik denk dat er wel wat meer nodig is dan prijsdaling alleen. Al dalen de prijzen 50%, ik koop niet. Waarom zou ik? De totaal niet te vertrouwen overheid (van lokaal tot en met EU). Ik blijf graag flexibel in tijden zoals deze.

  Niet iedereen denkt zo 😉
  Velen balen dat ze het geld niet kunnen “krijgen”; dat is wat ik bij de kapper opvang.

 6. Adamus says:

  Voorlopig 100 miljard voor de Spaanse staat. Morgen is alles weer normaal Hugo.
  De prijzen dalen voorlopig alleen voor degenen die moeten verkopen. En dalingen worden niet aan de grote klok gehangen. Behalve anecdotisch over bedrijfs o.g.: 1400m2 voor €350K, maar dat staat los van de woningmarkt ……..

  Ik zag dit weekeinde nog een Rabo lichtgewicht uitleg geven over de schenking aan Spanje.
  Gewoon een land dat niet aan het onze grenst, gewoon ver weg allemaal.

 7. Troy Ounce says:

  Er zijn geen markten meer, alleen nog maar manipulaties en interventies.

  Markten winnen toch, de overheid heeft heeft de keuze om zich terug te trekken van markten en de boel de boel te laten of manipuleren met geld dat later blijkt weggegooid te zijn en de pijn zodanig te verlengen dat het niet meer te verdragen is.

  Probleem is dat de laatste optie politiek niet te verkopen is.

 8. Steven says:

  wat ik inderdaad ook bij veel (slimme) jongere collega’s zie is dat ze graag een lening zouden willen nemen omdat ze iets verder denken en verwachten dat de euro minder waard wordt. Maar dan moeten ze nog een stapje verder denken, want de salarissen zullen echt niet veel stijgen en levensonderhoud wordt ook gewoon duurder. De denk-ommezwaai is er in ieder geval nog lang niet bij de meesten.

  Er zit nog steeds ingebakken dat door inflatie huizen duurder worden, maar dat klopt gewoon niet. (zie zeventiger jaren)

 9. De ontwikkelaar says:

  Als je Maartje mag geloven, en waarom niet, dalen de prijzen met 40% vanaf 2008 voor er weer een evenwicht is bereikt.

  Punt is dat zij nog geen rekening heeft gehouden met beperking van de HRA.

  Die prijsdaling gaat nog jaren door.

 10. Frans says:

  “de meeste kenners verwachten dat de daling die is ingezet op de huizenmarkt nog lang niet tot stilstand is gekomen”

  Dat zij wij dus haha!

 11. ll says:

  Aha, nou begrijp waarom Knot naar de ECB is gestapt voor de hypothekenmarkt, de wanbetaling is boven de 0.6% ( klasse AAA )n.l. naar de 1% gestegen, en dit betekent een afwaardering voor de ( gesecuritiseerde ) hypotheken…….

  http://www.z24.nl/z24geld/artikel_344773.z24/Wanbetaling_hypotheken_neemt_toe__11_duizend_gevallen_erbij_in_2012.html

 12. ll says:

  Lagere prijzen kunnen de woningmarkt vlottrekken ?

  Ik dacht het niet, iedereen wacht, en wacht, en blijft wachten, want je gaat toch niet teveel voor een huis lenen ? 😉

  Kijk maar eens naar Ierland, ons voorland, gemiddeld zijn de prijzen nu 60 % gezakt, en nog blijven mensen wachten. Mensen met cash zitten nu in een dilemma, kopen of niet kopen, want de prijs kan altijd nog verder gaan zakken, maar……. de prijs kan ook weer gaan stijgen.

  Waar zit het kantelpunt……, een huis kopen is en blijft een gok. 🙂

 13. Tufkaj says:

  ll: Voor tufkaj calcasa.nl/nl/over…n-met-45-gedaald/110

  thx, ik had hem gezien inderdaad. Vond het wel een interessante term, paar dagen later deze gemaakt: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/tabellen/marktliquiditeit/

 14. ll says:

  Er is een omslag aan de gang…….

  Startersleningen zijn niet meer nodig omdat de prijzen van de woningen nu toch hard zakken en lastenverhoging mensen afschrikt.

  ‘Kritiek op lening voor koophuis in Arnhem’
  De Gelderlander.

 15. De ontwikkelaar says:
 16. RealisT says:

  @14

  Toch kopen de meeste mensen gewoon een huis wanneer ze er ééntje vinden dat ze bevalt en kunnen betalen.

  Bij dat laatste zit het probleem, zoals Adamus al zegt. Men ‘krijgt’ het geld niet van de bank. Er is gewoon een financieringsgat.

  Dat kleine deel van kopers met veel cash speelt eigenlijk geen significante rol.

  Ik verwacht dan ook absoluut geen grote dalingen van 30% of meer in korte tijd. In Ierland kreeg men te maken met enorme werkloosheid. Zolang zoiets hier niet gebeurt, blijven de meeste eigenaren lekker zitten. En ze worden geholpen door gemeenten en provincies die een bouwstop hanteren. Starters zitten klem tussen de bank die geen hoge hypotheek wil verstrekken en verkopers die weigeren flink te zakken. Ook al kunnen ze dat makkelijk. Indertussen stijgen de huren en komt men aan sparen voor een huis niet meer toe. Een grote groep zal zo waarschijnlijk van kopen gaan afzien. Uiteindelijk zal dat de prijzen wel doen drukken, maar dat duurt nog even.

 17. eric406 says:

  ll:

  Waar zit het kantelpunt……, een huis kopen is en blijft een gok.

  Denk anti-cyclisch, als iedereen zit te wachten, en de grootste daling heeft al plaats gevonden dan heb je nu de grootste keuze. Wellicht betaal je wat meer, maar je hebt wel 1e keus

 18. aleksandar says:

  Onlangs heb ik een interessante argument gehoord.

  Als ze de ontslagrecht versoepelen, wat voor invloed zou dit hebben op de financieringsbeleid van de banken? Ik denk dat ze dan nog moeilijker gaan doen en uiteindelijk eigen inbreng van hypotheeknemers gaan eisen, zoals in DE.

 19. Claude says:

  ING: Vooruitzichten woningmarkt versomberen (via Z24)
  http://www.z24.nl/economie/artikel_356429.z24/ING__vooruitzichten_woningmarkt_versomberen.html

  Kan de kwartaalmonitor zelf overigens nog niet vinden.

 20. adamus says:

  ll:
  Lagere prijzen kunnen de woningmarkt vlottrekken ?

  Ik dacht het niet, iedereen wacht, en wacht, en blijft wachten, want je gaat toch niet teveel voor een huis lenen ?

  Kijk maar eens naar Ierland, ons voorland, gemiddeld zijn de prijzen nu 60 % gezakt, en nog blijven mensen wachten. Mensen met cash zitten nu in een dilemma, kopen of niet kopen, want de prijs kan altijd nog verder gaan zakken, maar……. de prijs kan ook weer gaan stijgen.

  Waar zit het kantelpunt……, een huis kopen is en blijft een gok.

  koop nooit in een dalende markt denk ik dan.

 21. adamus says:

  RealisT:
  @14

  Toch kopen de meeste mensen gewoon een huis wanneer ze er ééntje vinden dat ze bevalt en kunnen betalen.

  Bij dat laatste zit het probleem, zoals Adamus al zegt. Men ‘krijgt’ het geld niet van de bank. Er is gewoon een financieringsgat.

  Dat kleine deel van kopers met veel cash speelt eigenlijk geen significante rol.

  Ik verwacht dan ook absoluut geen grote dalingen van 30% of meer in korte tijd. In Ierland kreeg men te maken met enorme werkloosheid. Zolang zoiets hier niet gebeurt, blijven de meeste eigenaren lekker zitten.

  in Oost Gelderland is de helft van de bouwbedrijven omgevallen, dat tikt denk ik echt wel aan. Moet de ene helft van NL nu diensten verlenen aan de andere helft die van UWV afhankelijk is of anderszins onder water staat?
  Gemeenten gaan minder geld uitgeven, den Haag steeds meer tekort……Rutte kan wel een grote broek aantrekken door naar Spanje af te reizen…..(is ie er wel echt geweest/ontvangen?)

 22. adamus says:

  eric406: Denk anti-cyclisch, als iedereen zit te wachten, en de grootste daling heeft al plaats gevonden dan heb je nu de grootste keuze. Wellicht betaal je wat meer, maar jehebt wel 1e keus

  wachten tot de stijging echt is ingezet. Bull market huizen 😉

 23. Claude says:

  ING verwacht ook volgend jaar een -5%. -15% in totaal dan van 2010-2013.

 24. renren says:

  ING is ineens wel geloofwaardig geworden?

 25. Kariz says:

  adamus: koop nooit in een dalende markt denk ik dan.

  Mwah… forget gewoon dat fuckin huizentreintje idee.

  Gewoon instappen op 200+ m2 met luxe badkamer, dakterras etc. Beetje mazzel komende 30+ jaar blijven zitten 😉

 26. Peter2 says:

  In het AD over de 100 miljard garantie aan Spaanse banken:

  Vraag aan Sylvester Eijffinger (citaat):

  AD: Het moet ook een sterk signaal zijn voor de financiële markten. Waarom eigenlijk?

  Sylvester Eijffinger:

  De reacties zijn positief omdat het een structurele oplossing is.

  Ja mensen het staat er echt, 100 miljard aan garanties aan een bankenstelsel waarvan je nu al weet dat er 40 miljard nodig is, is een structurele oplossing volgens de hoogleraar financiële economie.

  Verder ziet hij in die 100 miljard aan garanties, waar tot nu toe 40 miljard van gedacht is nodig te zijn, als een sterk signaal.

  De financiële markten ondertussen weten dat de risico’s waar zij kosten voor in rekening brengen er helemaal niet meer zijn. Het plunder feest door de financiële wereld is nog lang niet voorbij in Europa. Het feest dat U mag betalen, maar niet aan mag deelnemen!

  Met de vriendelijke groeten uit Den Haag!

  Oh…gaat U nog stemmen op welke idioot daar dan ook? Zo ja, dan legitimeert u de macht van dat stelletje kleuters daar en bent U zelf geen haar beter!

  Geen enkel stem op welke partij dan ook zal geïnterpreteerd worden als protest stem of stem van afkeuring. Maar wel als steun voor het voorgestane beleid naar uw keuze!

  Mijn advies: wees mens, durf individu te blijven en boycot de corruptie door NIET te stemmen!

 27. Kariz says:

  Claude,

  Enige dat nog telt zijn het aantal transacties.

  Vergeet de rest.

  Er gaat gewoon niks meer verkocht worden. Geen transacties = geen markt.

  Kun je ook geen % daling uit distilleren.

  Ja bankiers wel…zij hebben hun modellen.

 28. Kariz says:

  Peter2,

  Beurzen gaan alweer langzaam omlaag…euforie duurt even…financiele doping is steeds sneller uitgewerkt.

  Eijffinger…waar was Sylvester voordat Lehman viel?

  ‘The problem with our current economists is that they don’t understand the value of money’.

 29. Kariz says:

  Brussel kom er maar in:

  http://fd.nl/dowjones/686560-1206/spaanse-banken-moeten-matigen_bron_dow_jones

  Ik zei toch dat Brusselse ambtenaren de overbetaalde bankjongens terug hun hok in trappen.

  Daarom zitten de clows van Wall Street & The City de Euro ook graag dwars terwijl de fundamentals minstens zo slecht zijn als in de EU…

 30. Michel says:

  adamus: koop nooit in een dalende markt denk ik dan.

  Geen probleem, net een appartement erbij gekocht. Prima voor de verhuur. Over 2 jaar weer eens kijken, en eventueel weer wat erbij kopen.

  Gewoon doen wat jou het beste lijkt, alle grafieken en voorspellingen ten spijt!

  De ideale glazen bol bestaat nog niet.

 31. Kariz says:

  http://nos.nl/video/382545-jongerius-treedt-op-23-juni-af.html

  We nemen in sneltreinvaart afscheid van de wereld van vóór de crisis. Met de poppetjes en machtsstructuren die daar bij horen.

  Da’s de dynamiek vd crisis. Hebben we nodig voor fundamentele veranderingen. Dit is niet zomaar een crisis. Dit is het eind van de wereld zoals we die kennen sinds 1945. Het grote plaatje.

  Staat hier te lezen:

  http://www.leap2020.eu/GEAB-N-65-is-available-Global-systemic-crisis-Second-half-of-2012-Convergence-of-four-explosive-factors-Banks-Stock_a10517.html

 32. Peter2 says:

  ll:
  En we staan al 13 jaar op de nullijn DNB

  telegraaf.nl/dft/n…niet_op_stoom__.html

  EN dan denken ze dat als er vertrouwen is over pensioenen e.d. De bestedingen vanzelf weer omhoog kunnen.

  ook daar leven ze nog in een droomwereld, waar bij geen rekening wordt gehouden met onwrikbare zaken als demografie en kosten van energie.

  Hoe meer je leert over deze crisis, hoe duidelijker het wordt dat de poppetjes bij de belangrijke instituten ook maar ongeletterde apen zijn met een veel te simpel en dan ook nog verkeerd beeld van de realiteit.

 33. maria says:

  @ 34 Peter

  “Hoe meer je leert over deze crisis, hoe duidelijker het wordt dat de poppetjes bij de belangrijke instituten ook maar ongeletterde apen zijn met een veel te simpel en dan ook nog verkeerd beeld van de realiteit.”

  En bovenstaand is wat mij zo verbaasd heeft in 2008.
  Altijd gedacht dat daar mensen zaten met een onmetelijk hoog IQ.

  Is misschien ook zo, het ontbreekt ze alleen aan “boerenverstand” en een normale kijk op de wereld omdat ze die niet meer op kunnen vangen vanuit hun prive auto met chauffeur.

  Onbegrijpelijk!

 34. Frans says:

  @ maria: in de top ligt alles (figuurlijk) met elkaar in bed. Het heeft niets met intelligentie te maken met pure macht en fraude. De wereld is heel anders als hij er uitziet.
  Het wordt tijd dat men @#*@# wakker gaat worden.
  Denk je dat we in een democratie leven?
  NEE! We hebben eens in de zoveel jaren verkiezingen omdat dit het idee geeft dat we in een democratie leven: het is een cover up operatie, net zoals het journaal op de televisie.
  Ik ben het met Peter2 eens: NIET GAAN STEMMEN!

 35. ll says:

  They are all God’s.

  Hubris

  The Greeks had a word for this
  reckless arrogance, which inevitably
  leads nations and people
  to disaster. They called it
  ‘hubris’. “It is the kind of supreme
  arrogance that causes
  an individual or a nation to
  boldly defy all the accumulated
  wisdom of the past, to ignore
  history, to break all the established
  rules and imagine themselves
  masters of fate. Or as
  the Greeks would put it, ‘to defy
  the immortal gods.'”

 36. Peter2 says:

  Dit is nu eens een zeldzaam heerlijk open/direct en voor velen bezienswaardig interview. Al had ik zelf de man een beter zittende tuinstoel aangeboden!

  Met als titel: Europeanen teveel afhankelijk van verzorgingsstaat

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/24/europeanen-zijn-teveel-afhankelijk-van-verzorgingsstaat.xml

  Zeker vanaf 4:50 worden er een aantal leuke weetjes gedropt die wel wat ogen zouden moeten openen!

 37. RealisT says:

  adamus: in Oost Gelderland is de helft van de bouwbedrijven omgevallen, dat tikt denk ik echt wel aan. Moet de ene helft van NL nu diensten verlenen aan de andere helft die van UWV afhankelijk is of anderszins onder water staat?
  Gemeenten gaan minder geld uitgeven, den Haag steeds meer tekort…

  Ja er vallen idd steeds meer bouwbedrijven om. En gemeenten zetten bouwplannen in de ijskast. Er komt dus steeds minder nieuwbouw bij. Maar hoe precies zet dat verkopers volgens jou onder druk? Zolang ze de maandlasten kunnen ophoesten, blijven ze zitten. Bij de kapper hoor ik dezelfde verhalen als jij. En dan blijkt dat zelfs al kunnen ze een groter huis veel goedkoper overnemen, met een restschuld op hun oude woning willen ze zeker niet blijven zitten. Dus een dikke vette streep door hun ‘wooncarriere’.

  Starters kunnen voorlopig niet veel anders dan de onverkoopbare meuk huren of langer bij paps en mams blijven wonen. Dat laatste is overigens handig om te kunnen sparen, maar dan komen straks de SP en de PvdA wel langs om je ‘dode’ vermogen af te romen. Als er tegen die tijd sowieso nog iets over is…

 38. RealisT says:

  Frans: Ik ben het met Peter2 eens: NIET GAAN STEMMEN!

  Ik zou ook absoluut niet weten op wie straks te moeten stemmen. Geen enkel redelijk of vooruitstrevend voorstel gehoord. Alleen maar persoonlijke belangen. Het komt er voornamelijk neer op dat de ene helft het van groep A wil afpakken en aan groep B wil weggeven, terwijl de andere helft precies het omgekeerde voor ogen heeft.

 39. ll says:

  Waanzin.

  EIB verwacht eind 2012 herstel woningmarkt, eergisteren

  ING: vooruitzichten woningmarkt versomberen, vandaag

 40. Peter2 says:

  Heb je een half uurtje en wil zien wat voor mensen in de VS aan het roer staan (in hun natuurlijke omgeving), bekijk deze opname en LEER:

  http://www.youtube.com/watch?v=UvMGHzB37lo&feature=plcp

  Dit gaat over overheidsinmenging in de huizenmarkten en in de VS zijn daar ook weer instituten voor. Een van de reacties gaf nog wat interessante informatie:

  I would have asked not only the congressmen but the other lobbyists if they even know how FHA got started? The answer is the National Housing Act of 1934, which created FHA and Federal Savings and Loan Insurance FSLIC, which went broke in the 1980s leaving over $30BIL of debt in 1987. The FSLIC is now FDIC.

  Ze proberen daar nu via weer een andere groep (de arme langdurige werkelozen en gezinnen hebben ze al gehad), overheidsgeld de huizenmarkt in te pompen.

  Ook daar denken de politici dat iedereen dezelfde droom heeft (namelijk een eigen huis) en dat dat een recht is! En hebben schijt aan mensen die andere dingen in het leven waarderen!

  Kortom knap staaltje waanzin, het zien waard en dan even terug reflecteren naar onze eigen situatie in NL.

 41. maria says:

  @ 38 Peter

  Duidelijk verhaal van mijnheer.
  Terug gaan naar burgerlijke waarden.
  Wat je niet hebt, kun je niet uitgeven.

 42. maria says:

  @ 39 RealistT

  En geen enkele partij kijkt naar het belang van het land.

 43. hugo says:

  Alleen als de Libertarische Partij meedoet ga ik stemmen. Hebben itt de gevestigde orde veel goede en vernieuwende ideeen. Gekke dingen zoals, geen/minder staat, eigen verantwoordelijkheid, TBTF bestaat niet (dus laten klappen), non agressie principe, meer vrijheid, respect voor privacy, niets storten in bodemloze putten genaamd EU, uittreden uit EU etc etc. Stemmen op een andere partij geeft idd alleen maar legitimatie aan dit door en door rotte systeem.

 44. RealisT says:

  Peter2: Hoe meer je leert over deze crisis, hoe duidelijker het wordt dat de poppetjes bij de belangrijke instituten ook maar ongeletterde apen zijn met een veel te simpel en dan ook nog verkeerd beeld van de realiteit.

  Economie is dan ook geen exacte wetenschap. Slechts psychologie opgeleukt met wat wiskunde om het nog wat te doen lijken (of juist te verhullen dat het in feite gebakken lucht is). Een grote blackbox met een heleboel draai- en drukknopjes zonder opschrift. En terwijl de politici en zgn experts aan de knopjes frunniken, brullen ze naar elkaar: “En? Verandert er al wat aan uitgang?”

 45. tufkaj says:

  ll:
  Waanzin.

  EIB verwacht eind 2012 herstel woningmarkt, eergisteren

  ING: vooruitzichten woningmarkt versomberen, vandaag

  EIB: doorbouwen want er is binnenkort weer vraag naar miljoenmiljard huizen

  ING: Wacht maar even met een hypotheek aangaan, we kunnen het geld zelf goed gebruiken

 46. Peter2 says:

  RealisT,

  Dat is zwaar overtrokken :), maar goed, economie is een wetenschap waar psychologische invloeden en informatie beschikbaarheid eveneens een grote rol spelen. Helaas is men te veel in de psychologie babbel gaan geloven en dan wordt het religie in plaats van wetenschap.

  Dingen als een “een prijscurve”, “vraag aanbod verhouding die prijzen bepalen” en dat je in een systeem “niet meer kan uitgeven dan er wordt geproduceerd” zijn gewoon onderdelen die onbetwistbaar zijn.

  Waar het misgaat is het vlak psychologie en politiek, die hebben een gedrocht van een politiek/financieel systeem voortgebracht waar de echte kern eigenschappen van een economie vrijwel geheel onzichtbaar gemaakt is.

  Dan krijg je van die kromme gedachten dat je uit een economische krimp kan komen door op krediet meer spullen die je niet nodig hebt te kopen. Al dan niet aangelengd met een politiek groen tintje, zoals de bouw steunen door huis isolatie minder te belasten of rechtstreeks te subsidiëren e.d.

  Eenmaal verzand in zo’n kromme denk toestand, is het niet zo vreemd meer te denken dat de overheid alles kan en moet oplossen met regels en geld. De psychologie daarvan is denk ik best een interessante, evenals het gevoel de heren aan de centrale draaiknoppen zullen hebben. Als je zo belangrijk ben, waarom zou je dan nog naar de argumenten van een gewone man luisteren?

 47. Steven says:

  aan Peter2

  Denk ook aan de globalisering. Een chinees is minstens zo productief als een europeaan (straks/nu), maar verdienen 5 keer minder (weet geen exacte cijfers). Dan zou je eigenlijk in je handjes moeten klappen en sparen, maar wat deden we? : We kochten appartementen voor omgerekend 1000 chinese maandsalarissen op de pof en dan nog denken dat ze MEER waard zouden worden. Of de euro pleurt nach unten of we gaan minder verdienen of de huizenprijzen dalen gigantisch (ik denk alledrie)

 48. maarten says:

  @48: China is vooralsnog een ecologische ramp zonder weerga

 49. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  ‘Alleen verdere prijsdaling kan woningmarkt nog vlottrekken’

  Alsjemenou ?

  UITSTEKEND ARTIKEL 🙂

  De sleutel van de woningmarkt
  gaat langzaam over
  Dankzij de Hogehuizenprijsminners
  Van de STARTER (arme Kamikazkoper)
  naar de VERKOPER (die vaak jarenlange exorbitantie huizenprijsstijgingen achter de rug heeft)

  Voor wie zich stuk wil bijten in enige achtergronden:

  Prachtige post van CLaude die aantoont dat het aantal huizen met WOZ tussen 500.000 en 1.000.000 gestegen is met maal 100 (10.000%): van 3000 in 1999 naar 300.000 in 2009.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/jeroen-pauw-woningmarktexpert/#comment-103010

  buenas noches
  Juan

 50. Adamus says:

  Mijn advies: wees mens, durf individu te blijven en boycot de corruptie door NIET te stemmen!

  Kan gezien worden als een ondermijnende- of terroristische actie hoor. Bij “defensie” zijn ze zich aan het omscholen naar naar “andere manieren van omgaan met het publiek” 😉

 51. hugo says:

  Adamus,

  Dat zie je veel te negatief adamus. Het leger stelt het zo;

  ”Door de missies in Irak en Afghanistan heeft defensie capaciteiten ontwikkeld die heel goed op straat in Nederland toepasbaar blijken”

  ”De samenwerking met de politie heeft volgens hem de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. In alle 25 veiligheidsregio’s zitten tegenwoordig militairen die de hulpvragen van politie, justitie en burgemeesters omzetten in een aanbod van defensie.”
  http://binnenland.nieuws.nl/694652/leger_springt_steeds_vaker_bij_in_nederland

  Zoals de geschiedenis altijd heeft laten zien is dat het uitstekend is voor de veiligheid van de bevolking als het leger tegen, ahem voor, de bevolking wordt ingezet (sarc uiteraard allemaal)

 52. Juan Belmonte says:

  Adamus: SPANJE: Gewoon een land dat niet aan het onze grenst, gewoon ver weg allemaal.

  Adamus, volgens DFT zit ING voor 44 miljard in Spanje.
  “De posities van andere partijen in vastrentende waarden van Spaanse banken, en in die van de Spaanse staat, is erg groot”, stelt Wind dat een failliet van de Spaanse bankensector voor een ramp kan zorgen. ING heeft zelf voor ongeveer €44 miljard uitstaan in Spanje.

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/12331429/___Positieve_marktreactie_kortstondig___.html?utm_source=dft&utm_medium=email&utm_campaign=06/11/2012&tsi=dft11822

  Ze hebben het nu zelfs ook nog over JAPAN (deflatie).
  Japanscenario

  Desondanks moeten we natuurlijk niet doen alsof de crisis nu is opgelost. “Het gaat om het oplossen van een acuut probleem en dat besef zal weer terugkomen in de markt. Dit is een opluchtingseffect. Dit lost het gevaar voor een Japanscenario in Europa niet op.”

  Zo’n twee jaar gelee werden we hier hard uitgelachen -en we lachten vrindelijk terug- toen we vergelijkingen met Japan maakten, nu staat het in DFT.

  Waarom zou ABN AMRO nu genationaliseerd zijn, vanwege de overname van Anton Veneta ?

  Al die ontdekkingen, Juan eet zijn pet op.

 53. Adamus says:

  Dan krijg je van die kromme gedachten dat je uit een economische krimp kan komen door op krediet meer spullen die je niet nodig hebt te kopen. Al dan niet aangelengd met een politiek groen tintje, zoals de bouw steunen door huis isolatie minder te belasten of rechtstreeks te subsidiëren e.d.

  Water naar de zee dragen voor een uitkering of een “crisis- en herstelwet” invoeren zodat Elco’s klauwend NL ook door kan draaien.

 54. Adamus says:

  Waarom zou ABN AMRO nu genationaliseerd zijn, vanwege de overname van Anton Veneta ?

  Al die ontdekkingen, Juan eet zijn pet op.

  Omdat ze de Belgische Generale Bank niet over mochten nemen. De vorige eeuw of zoiets? Pffff

 55. Adamus says:

  Juan Belmonte,

  Het tweede echelon spaanse ecomen was al weer aan het woord om te vertellen dat het nog niet helemaal jofel is.

 56. Adamus says:

  maria,

  IQ? Lex Hoogduin zit de hele dag te twitteren 😉

 57. tufkaj says:

  Een best wel erg goed artikel dat ik nog niet eerder voorbij had zien komen: http://www.nul20.nl/issue62/10jaar

  Kwam hem tegen omdat er vandaag een weerwoord op is geschreven, minder indrukwekkend naar mijn mening 😉

 58. Adamus says:

  RealisT: Ik zou ook absoluut niet weten op wie straks te moeten stemmen. Geen enkel redelijk of vooruitstrevend voorstel gehoord. Alleen maar persoonlijke belangen. Het komt er voornamelijk neer op dat de ene helft het van groep A wil afpakken en aan groep B wil weggeven, terwijl de andere helft precies het omgekeerde voor ogen heeft.

  De elite plus ambtenaren en beneden modaal is meer dan 50% en ze brengen samen 10 tot 15% van de belastingopbrengsten binnen. De minderheid, de middenklasse moet dus flink buffelen; wie hun vertegenwoordigers zijn ? Geen idee. De autoleasemaatschappijen misschien; ergens moeten ze gecompenseerd worden 😉

 59. tufkaj says:

  Begint me trouwens op te vallen dat er meer en meer “broedplaatsen” bij mij in de wijk komen (Amsterdam Oost). In het flop-project MuzyQ is een atelliertje, in de bedrijfsruimten die aan het nieuwe stadsdeelkantoor zijn gebouwd. Maar ook rondom het station zag ik nu een oud ROC gebouw aangeboden worden voor anti-kraak / broedplaatselarij. Een korte zoektocht leerde me dat het stadsdeel 22 broedplaatsen heeft en dan staan degene die ik hierboven noem er op 1 na niet tussen.

  Is het alleen hier zo dat leegstand op die manier wordt weggemoffeld door het aan doelgericht minder rendabelen weg te geven ‘omdat zij anders naar een andere stad gaan’?

  Intussen in de bouw van een nieuw kantoor/winkelgebied (oostpoort) hier lekker aan de gang 🙂

 60. Adamus says:

  tufkaj:
  Een best wel erg goed artikel dat ik nog niet eerder voorbij had zien komen: http://www.nul20.nl/issue62/10jaar

  Kwam hem tegen omdat er vandaag een weerwoord op is geschreven, minder indrukwekkend naar mijn mening

  Wat heeft ze al die jaren de kindertjes van -daar istie weer- de Amsterdam School of Real Estate bijgebracht? Deze “Oostblokplanner” gaat ook nog uit van volledige werkgelegenheid. Waarom gaat het in de 020 regio beter als in Oost Gelderland de bouwbedrijven bij bosjes omvallen. Dat het succes van de as van zuid, “onze” economische motor niet genoemd wordt – op de scooter binnen 15 minuten op de lunchafspraak in het centrum!

 61. Steven says:

  ondertussen zijn we van computer naar laptop en nu smartphone en ipad steeds kleiner gegaan, maar ze blijven dus blijkbaar kantoren bijbouwen terwijl er miljoenen vierkante meters leeg beginnen te staan. rare jongens die nederlanders.. (ala asterix en Obelix: rare jongens die romeinen)

 62. Adamus says:

  tufkaj:
  Begint me trouwens op te vallen dat er meer en meer “broedplaatsen” bij mij in de wijk komen (Amsterdam Oost). In het flop-project MuzyQ is een atelliertje, in de bedrijfsruimten die aan het nieuwe stadsdeelkantoor zijn gebouwd. Maar ook rondom het station zag ik nu een oud ROC gebouw aangeboden worden voor anti-kraak / broedplaatselarij. Een korte zoektocht leerde me dat het stadsdeel 22 broedplaatsen heeft en dan staan degene die ik hierboven noem er op 1 na niet tussen.

  Is het alleen hier zo dat leegstand op die manier wordt weggemoffeld door het aan doelgericht minder rendabelen weg te geven ‘omdat zij anders naar een andere stad gaan’?

  Intussen in de bouw van een nieuw kantoor/winkelgebied (oostpoort) hier lekker aan de gang

  Die creatieve nestjes ken ik nog uit de jaren 85/ 90 van de vorige eeuw. Ook Herman Brood zat in zo’n pandje 🙂 Ik ken gasten uit de provincie die een ateliertje kregen en wonen er nu met gezin. Later werd het weer “ambachtelijk”, dat was ook een tijdje hip.

 63. Adamus says:

  Steven:
  ondertussen zijn we van computer naar laptop en nu smartphone en ipad steeds kleiner gegaan, maar ze blijven dus blijkbaar kantoren bijbouwen terwijl er miljoenen vierkante meters leeg beginnen te staan. rare jongens die nederlanders.. (ala asterix en Obelix: rare jongens die romeinen)

  7.000.000 m2 , maar misschien wel een veelvoud?

  Over bouw- en ontwikkelplannen waar mevr.JJ over sprak: er is een paar jaar geleden al in het nieuws geweest dat als alle plannen uitgevoerd zouden worden er 3x zoveel gebouwd zou worden. II zal dat wel in zijn geheugen opgeslagen hebben…..

 64. Adamus says:

  Peter2: EN dan denken ze dat als er vertrouwen is over pensioenen e.d. De bestedingen vanzelf weer omhoog kunnen.

  ook daar leven ze nog in een droomwereld, waar bij geen rekening wordt gehouden met onwrikbare zaken als demografie en kosten van energie.

  Hoe meer je leert over deze crisis, hoe duidelijker het wordt dat de poppetjes bij de belangrijke instituten ook maar ongeletterde apen zijn met een veel te simpel en dan ook nog verkeerd beeld van de realiteit.

  Zag bij het journaal een nieuwe talkinghead van DNB zoiets vertellen. Journaille mocht aanhoren hoe de vlag er volgens DNB bijhangt. Vraguh? Nee, geen vragen……

 65. Steven says:

  aan Adamus

  7.000.000 m2 , maar misschien wel een veelvoud?

  valt nog mee hoor. want 3 bij 3 kilometer is al 9 miljoen vierkante meter. (1 laag). geeft al direct aan dat nederland nog lang niet vol is, maar lege gebouwen hebben we echt niets aan. 🙂 Tot morgen!

 66. Frans says:

  RealisT: Ik zou ook absoluut niet weten op wie straks te moeten stemmen. Geen enkel redelijk of vooruitstrevend voorstel gehoord. Alleen maar persoonlijke belangen. Het komt er voornamelijk neer op dat de ene helft het van groep A wil afpakken en aan groep B wil weggeven, terwijl de andere helft precies het omgekeerde voor ogen heeft.

  Tja, maar het gaat er ook om dat de echte macht door de banken en de internationale bedrijven wordt uitgeoefend, en dat zonder het ons te vragen de EUR zone tot de verenigde staten van Europa wordt omgetoverd. De banksters maken de dienst uit, en de politiek is er niet voor ons maar voor de heersende klasse: het maakt dus geen fuck uit waarop je stemt.

 67. Frans says:

  Betref economen: ik wordt een beetje moe, misschien moet ik me maar niet meer vertonen op dit blog…
  Welke economen hebben deze crisis voorspeld?
  juist ja, (bijna) geen enkele.
  Ik zeg vaak in mijn vakgebied (1 van de 2) dat je opleiding je gevangenis is: daar moet je uitbreken.
  Die economen hebben een opleiding waar je ook al vraagtekens bij kan zetten: deze is natuurlijk precies zo ingericht dat de grote scam van het centraal bankieren, het scheppen van geld en de geldstromen niet worden meegenomen: ra, ra hoe zou dat toch komen?
  Dit is ook precies waarom ze allmaal de boot missen om dat ze met achterlijke modellen werken.
  Ze moeten allemaal hun brood moeten verdienen en zitten lekker in de schoot van het instituut “econoom zijn”: zel nadenken ho maar.
  Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat je (meestl) niet rijk wordt om authentiek en eerlijk in het leven te staan.
  Veel van de commentaren die ik lees laten de grote lijnen volkomen buiten beschouwing: het gebied van de grote machtslijnen, de financieele sectorm, de internatuionale bedrijven en veel meer.
  Dit resulteerd in mijn optiek in zinloze conversaties.
  Mensen die nog niet door hebben dat de regering er niet voor ons is moeten wakker worden. Ik kan er niet genoeg op hameren om eens verder te kijken.
  OK, ik maak mezelf hiermee onmogelijk op dit blog, I know.
  Uhmmmm je zou als blogger op deze site toch nu wel moeten begrijpen dat we worden voorgelogen, al is het slecht alleen maar op het gebied van de huizenmarkt.
  Je wel eens af gevraagd waarom wij al jaren wisten wat er aan ging komen, en er in die tijd bijna niemand te horen was inclusief economen die uitlegde dat “we are all fucked”?
  Die 100 miljard voor de Spaanse banken is een lachertje: dat is slechts een klein voorproefje.
  @#(!@# {

 68. Frans says:

  Veel typo’s dat krijg je als je kwaad bent en een niet goed functionerend toetsenbord hebt, en bovendien een beetje taal blind. Excuus!

 69. Frans says:

  Vraag je ook eens af waarom een niet econoom zoals Willem Middelburg wel van te voren de crisis zag aankomen: gewoon boeren verstand en je verdiepen in de financieele wereld.
  Economen zijn opgeleid om ons te misleiden!
  Leuk voor TV wat ook een middel is om ons dom te houden. Heb voor de grap maar weer eens naar het 8 uur journaal gekeken: ik ga bijna letterlijk over mijn nek van de disinformatie.

 70. Adamus says:

  Steven:
  aan Adamus

  7.000.000 m2 , maar misschien wel een veelvoud?

  valt nog mee hoor. want 3 bij 3 kilometer is al 9 miljoen vierkante meter. (1 laag). geeft al direct aan dat nederland nog lang niet vol is, maar lege gebouwen hebben we echt niets aan. Tot morgen!

  Zo heb ik ook wel eens gerekend, dus denk dat er gejokt wordt.

 71. Adamus says:

  Frans:
  Veel typo’s dat krijg je als je kwaad bent en een niet goed functionerend toetsenbord hebt, en bovendien een beetje taal blind. Excuus!

  Uit het raam gooien die rotzooi.

 72. Hendrik says:

  hugo,

  Blijf jij vooral mokken.

  Als de prijzen van woningen halveren ben ik zeker weer in de markt!

 73. Frans says:

  @ Adamus: hij zit aan een laptop vast!

 74. ll says:

  Volgens mij hebben we dit interview gemist met Dolf van den Brink, die het allemaal wél zag aankomen Frans :-), en ook uiteraard Historicus E.Mecking, en W.Middelkoop. Nogmaals de Krondratieff-golf. 🙂

  DNB schijnt nu een beginnetje te krijgen van wat er zich eigenlijk allemaal afspeelt ? Verbazingwekkend 13 jaar 0 lijn ? 😉

  Auteur: Jan Kooistra

  heeft uiteindelijk tot een schuldvorming geleid die ver uitstijgt boven het verdienvermogen van de economie.’

  http://managementscope.nl/magazine/artikel/617-dolf-van-den-brink-kondratieff

 75. ll says:

  Maar gelukkig heeft dit blog geen last van ‘collectieve bewustzijnsvernauwing ‘ 🙂

 76. ll says:

  Nieuw begrip van DNB, negatieve inkomsten……..
  Als je negatieve inkomsten hebt door de correctie van inflatie, krijg je deflatie…….., ra,ra 😉

  ‘Huishoudens zien hun inkomens, gecorrigeerd voor inflatie, volgens DNB tot en met eind volgend jaar nog eens met 4 procent dalen.’

 77. Adamus says:

  Frans:
  @ Adamus: hij zit aan een laptop vast!

  Hoe is het afgelopen?

 78. ll says:

  @ adamus, waar zijn de slakken ? Raar verschijnsel ze zijn weg, spontaan ? ……. 🙂

 79. ll says:

  En El-Erian van Pimco weet het weer eens heel treffend te zeggen. 🙂

  Wie kan er nog vertrouwen hebben politieke beleidsmakers als die zomaar, pardoes, en zonder controle van buitenaf 100 miljard aan Spaanse Banken schenken ?

  Spain Shows Policymakers Are Running Out of Time
  http://www.cnbc.com/id/47775613

 80. Rik says:

  [quote][quote] Frans:
  @ Adamus: hij zit aan een laptop vast!

  Hoe is het afgelopen?[/quote][/quote]
  Ik vrees dat ‘hij’ naast zijn toetsenbord op straat ligt.

 81. Rik says:

  [Herstel zowel inhoud als opmaak]

  Frans:
  @ Adamus: hij zit aan een laptop vast!

  Adamus: Hoe is het afgelopen?

  Ik vrees dat ‘hij’ naast zijn laptop op straat ligt

 82. lorenzo says:

  Frans: Ik ben het met Peter2 eens: NIET GAAN STEMMEN!

  De massa gaat nu SP stemmen , om de verworvenheden nog zo lang mogelijk veilig te stellen . De kleinkinderen zijn een gedrocht ,zelfs het woord ”hekel aan..” mag gebruikt worden.
  Ergo , de man met de hamer gaat komen ..
  Niet stemmen ? Diegene die het begrijpt gaat emi..

 83. duufbier says:

  ll: Wie kan er nog vertrouwen hebben politieke beleidsmakers als die zomaar, pardoes, en zonder controle van buitenaf 100 miljard aan Spaanse Banken schenken ?

  De “spaniek” slaat toe: het plan van 100 mrd is zó slecht doordacht, dat het op zijn best niet uitvoerbaar is (waar moet die 100.000 miljoen euro vandaan komen?) en op zijn slechtst een tegengesteld effect heeft.

  Niet uitvoerbaar: EFSF heeft geen 100 mrd meer; ESM bestaat nog niet (en is nog niet geratificeerd door de Duitsers).

  Tegengesteld: Indien de ESM tijdig wordt opgericht en volgestort, dan is dat slecht nieuws voor de huidige houders van Spaans schuldpapier, aangezien de ESM lening senioriteit geniet (wat weer vragen oproept of dit geen CDS-trigger is, wat de ISDA al heeft ontkend, maar dat zei de ISDA eerst ook van Griekenland). Met andere woorden: zodra de ESM 100 mrd leent aan Spanje, is Spanje de facto failliet.

  Om dan nog maar te zwijgen van het feit dat er zomaar 100 mrd van de Europese belastingbetaler wordt overgedragen aan een paar Spaanse banken, commerciële bedrijven die slecht hebben gepresteerd door het geld dat ze al nooit hadden zwaar te investeren in waardeloze vastgoedprojecten.

  Ondanks alle voetbal hebben mensen dat echt wel in de gaten. Hoewel ik mijn vertrouwen in de toestand van onze democratie kwijt ben, geloof ik toch nog altijd dat het volk haar fiat kan intrekken. En ik geloof ook dat de politici dit fiat met dit soort wanstaltige acties kunnen verliezen.

 84. Frans says:

  @ 84 Duufbier: “de paniek slaat toe”
  De banksters zagen dit natuurlijk van mijlen ver aankomen. Ook wel de kleine incrowd top van de regering.
  Die paniek op zich is een tactiek van de banksters!
  Tis te simpel om te verwoorden, maar ze komen ermee weg.

 85. Frans says:

  O ja dat toetsenbord: maakt dus onderdeel uit van mijn laptop 🙂
  Misschien maar eens proberen wat toetsen te verwijderen en de meuk eronder weghalen.

 86. Dawg says:

  Frans,

  Hoe denk jij over een debt jubilee zoals bijv die Australische econoom Steve Keen dat voorstelt? Gefinancierd door schuldvrij overheidsgeld. Worden de schulden voor de verandering is een keer kleiner en houden de bestedingen op met krimpen.

 87. Ma Ling says:

  @ tufkaj: Arnhem en eindhoven staan ook bol van de creatieve broedplaatsen. Gezien de monumentale status van veel leegstaand vastgoed (cultureel/industrieel) komen er nog meer van deze broeinesten bij.

  @ frans, als ik je posts gisterenavond laat had gelezen was mijn eerste reactie: denk aan je hart!
  Nu is mijn reactie: fijn dat je er nog bent!

 88. azclwsoduurr says:

  leyotonwlxyw

 89. qroufgcknzbb says:

  lbzcewfeaifn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*