32% Meer startersleningen in gemeenten met riskante grondpositie

Door: Tufkaj

Vandaag publiceerde Vereniging Eigen Huis (VEH) het onderzoek dat ze door RIGO heeft laten uitvoeren naar de samenhang tussen risico’s op gemeentelijke grondposities en de OZB. Baanbrekend en niet eerder vertoond, volgens de zegsman van RIGO. Strekking van het verhaal is dat gemeenten het schip in zijn gegaan door te speculeren met bouwgrond en nu de eigenwoningbezitter voor de brokken laten opdraaien middels de OZB. Als we de VEH moeten geloven, is dit niet eerlijk naar huizenbezitters en moeten de huurders bijdragen in de kosten.

Dat verhuurders de OZB gewoon doorrekenen in de huur en de huurder dus indirect ook meer OZB betaalt om de verliezen van vastgoedspeculanten te socialiseren negeert VEH dus. Dat ze stonden te dansen op tafel toen huurders de gaten in de rijksbegroting mochten dichten is men ook vergeten. Dat daargelaten, steun ik VEH wel in de oproep om bouwgrond reëel te (af)waarderen om nieuwbouw mogelijk te maken.

Het bevreemd me echter wel, die roep van de VEH om goedkopere grond. Huiseigenaren hebben immers gewoon belang bij dure grond aangezien dit hun bezit ook meer waard maakt. Niet voor niets draaide VEH als een blad aan een boom in hun mening omtrent startersleningen toen de huizenprijzen begonnen te dalen. Die startersleningen bestaan bij de gratie van gemeenten die vastgoed en grond duur willen houden. Kennelijk wil men grond goedkoop kopen en moet het daarna vooral zo snel mogelijk duur worden en blijven. Dat dit niet past binnen een eerlijk systeem van residuele grondwaarde bepaling wil er maar niet in bij de VEH.

Onderzoeksresultaten

In haar onderzoek heeft RIGO de gemeenten gerangschikt op basis van het risico dat zij lopen op grondposities. Uiteraard heb ik deze lijst gekoppeld met de gegevens van de SVn. Hieruit blijkt dat van de 100 gemeenten met het grootste risico er maar liefst 79 een starterslening bieden. Van de 100 gemeenten met het kleinste risico bieden er ‘slechts’ 60 een dergelijke subprime regeling. In een risicogemeente heb je dus 32% (19 procentpunt) meer kans op een starterslening, dan in een gemeente met een laag risicoprofiel.

Gemeenten die een starterslening bieden om ‘verliezen te beperken’ proberen dus niet alleen het verlies naar starters te schuiven, maar zullen starters in de toekomst óók meer OZB laten betalen. En dan hebben we het ook nog over een groep die democratisch waarschijnlijk geen enkele stem heeft gehad in de speculatie. Echter hebben starters geen vereniging met 690.000 leden die 25 euro per jaar betalen voor WC-eend onderzoekjes. Dus lees je daar morgen niet over in de krant.

Share Button
Tagged with: , ,
141 comments on “32% Meer startersleningen in gemeenten met riskante grondpositie
 1. Heinz says:

  Als gemeenten hun burgers verder belasten zal er weer minder te besteden overblijven. Wanneer nemen ze hun verlies? Waarschijnlijk nooit, dan gaan ze technisch failliet, als ze dat al niet waren. Er is inmiddels weinig vet meer op de botten, zorgvuldig opgebouwde reserves zijn verjubeld tijdens het grote feest waar gemeenten zich massaal vertilden aan politieke stokpaardjes en grondaankopen. Want niet allen de bouwgrond voor woningen ligt braak, er liggen ook leuke lapjes bedrijfsgrond ongebruikt.
  Op de failliete boel wordt nu door deze regering ook nog een pakket uitvoeringsmaatregelen gegooid, waarvan iedereen nu al weet dat de zak met geld die erbij komt bij lange na de kosten niet zullen dekken.
  Ondanks het mooie weer waait er een schrale wind door gemeenteland. Treffend was een opmerking op een verkiezingsposter van de vvd: de gemeente beweegt oid stond geschreven: naar de voedselbank!

 2. xenobinol says:

  Natuurlijk gaan ze de rekening doorschuiven naar de burger, wie anders dan deze gaan de rekening van de grondspeculatie betalen? Helaas wil geen enkele politici er voor de gemeenteraadsverkiezingen over praten m.a.w. men wil de burger nog niet confronteren met de puinhopen die onder het vloerkleed geveegd zijn.
  Ik verbaas mij iedere keer weer over het gemak waarmee velen blijven herhalen dat het straks allemaal weer goed gaat. Dat klopt, wacht lang genoeg en het gaat vanzelf weer beter… maar die passieve houding is wat mij het meeste tegenstaat. Moet dan eerst een hele generatie kansen laten liggen om diegene te beschermen die grote steken hebben laten vallen? We leven in een tijd met enorme technologische mogelijkheden maar laten ons gijzelen door een falend economisch en financieel systeem.

 3. mafketell says:

  xenobinol: We leven in een tijd met enorme technologische mogelijkheden maar laten ons gijzelen door een falend economisch en financieel systeem.

  ‘ It’s insane to have a model of macroeconomy that excludes banks, money and debt ‘

  Steve Keen (University of Western Sydney)

 4. mafketell says:
 5. mafketell says:

  Mooi stuk Tufkaj 🙂 een compleet beeld …..

  Aan de grond met de grond ……… in de boeken volgens de DCF methode, inkomsten die nooit kwamen …….

  Toch gek dat een daling van slechts 20% van huis en grond zo’n impact kunnen maken ……..

 6. mafketell says:

  Oef, pensioenfondsen nationaliseren ? Kan dat ?

 7. Adamus says:

  mafketell:
  Oef, pensioenfondsen nationaliseren ? Kan dat ?

  Eigen schuld: TBTF.

 8. Karel600 says:

  “Oef, pensioenfondsen nationaliseren ? Kan dat ?”

  Jazeker, dat kan en gaat ook gebeuren, Mafketell. Ze moeten de poen ergens vandaan halen en daar ligt héél veel. Polen heeft dat een jaartje geleden nog gedaan. Spanje verplicht pensioenfondsen volledig over te gaan op Spaanse staatsobligaties, net als Italië. Er ligt een plan om -na EU verkiezingen- de pensioenpotten en al het andere opgebouwde vermogen van inwoners en bedrijven af te romen met 10%. Maak je geen zorgen: we komen allemaal straatarm uit deze depressie.

  Verder valt alles terug te voeren op het “Nieuwe Normaal” zoals in de lifespan van een zeepbel. Deze grafiek is al meermalen op deze site gezet. Na het Nieuwe Normaal komt Angst en Capitulatie.

 9. lorenzo says:

  Zoals eerder gesteldt is onze (uw) enorme rijkdom in dit landje de resultante van deze ontwikkeling die in wezen geen ontwikkeling is ; de makelaars foldertjes zien er in 2014 nog uit als in 2007 is mijn indruk .
  Een te kleine groep is slechts gebaat bij dalende prijzen zeker op korte termijn, we kunnen het ons dus veroorloven.
  Smachtende huurders raad ik aan een wereldreis te gaan maken , niet een jaar maar iets langer want na terugkomst mag u weer participeren in de oplossing , maar wellicht en naar gelang de bestemming(en) zijn uw ogen , ter plaatse, open gegaan . Een mooie dame en/of gewoon ”the way of life” die u eigenlijk wel bevallen is .
  Niettegenstaande en realiserende aldaar dat u als huurder dan wel en vooral niet meebetaalt aan een oplossing voor de gronden in zijn algemeenheid ter plaatse in het koude ollanda besluit u om toch maar nog iets langer te blijven waar u bent.
  Wellicht vind ze u ook leuk en wil ze wel trouwen . Het belastingklimaat is tevens aangenaam.

 10. lorenzo says:

  mafketell: Oef, pensioenfondsen nationaliseren ? Kan dat ?

  Ja hoor , dat kan .
  BTW de Aow , gaat ook iets mee gebeuren ( op termijn hoor..)

 11. lorenzo says:

  Waarom ? Nou , omdat nu dus de korte termijn in de naar verluidt (.) cognitieve ingestelde hoofdjes van de bepalenden aan de beurt is maar de lange termijn ooit zijn beslag gaat krijgen.

 12. Starter says:

  Wat vinden jullie hiervan? Mensen liggen een week in de rij voor ‘klushuizen’. Prijzen van 30.000 euro tot 2 ton voor een kavel/klushuis http://www.omroepwest.nl/nieuws/08-03-2014/haagse-kavels-en-klushuizen-vloek-en-zucht-verkocht

 13. tufkaj says:

  Starter,

  ‘We’ denken nogsteeds dat de maximale hypotheek te laag is, ipv de huizenprijzen te hoog. Dé manier om NIBUD om de tuin te leiden is een krot te kopen en gigantische kosten buiten de hypotheek om te hebben.

  En gemeente Den Haag faciliteert daar graag bij http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/03/05/gemeente-den-haag-lanceert-nieuw-financieel-gedrocht/

 14. Starter says:

  Behalve als die krot, niet echt een krot is en de opknapkosten meevallen. De meeste kluishuizen kun je ook op erfpacht (3,1% aftrekbaar, soort van aflossingsvrijehypotheek bij de gemeente) nemen waardoor je alleen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. Wanneer je de opknapkosten zelf hebt en je geen hypotheek hoeft woon je daardoor voor 300-400 in de maand in een meestal groot/uniek huis lijkt me toch wel een goede deal, jammer dat alle mooie objecten verkocht zijn.

 15. tufkaj says:

  Starter,

  Erfpacht kun je idd zien als aflossingsvrije lening. Ben ik sowieso tegen, of iig om het aftrekbaar te laten zijn. Maar besef dat als je 3,1% betaalt over de woningwaarde, al het klussen leidt tot stijging van je maandlasten wanneer de erfpacht opnieuw wordt vastgesteld.

 16. Starter says:

  In ieder geval goedkoper als huren. Ik dacht dat de afkoopsom eeuwig hetzelfde blijft maar de rente elke 5 jaar kan veranderen. Maar dat weet ik niet zeker.

 17. tufkaj says:

  Starter,

  Goedkoper dan huren hangt een beetje af hoeveel geld je in het huis steekt, hoe lang je blijft en hoeveel je er voor krijgt bij verkoop.
  Als het bij verkoop geen klushuis meer is, valt het in een kennelijk stukken minder populair segment van de woningmarkt.

 18. tufkaj says:

  Starter,

  dit dus: http://www.omroepwest.nl/nieuws/07-03-2014/kluswoning-den-haag-weet-waar-je-aan-begint
  aanschaf 50K, verbouwing 100K en nog niet klaar. Actuele taxatie: 140k.

  … Waar potentiële kopers geen starterslening voor kunnen inzetten, want gemeente Den Haag eist dat je 80% van die lening inzet voor achterstallig onderhoud. Dat is er niet meer na het verklussen.

 19. architectos says:

  We zijn uit de crisis!!!!!
  In de woningbouw nam de werkvoorraad met een tiende maand toe naar 5,6 maanden.

  http://architectenweb.nl/aweb/redactie/redactie_detail.asp?iNID=34243

  Dit is toch om te huilen. Zoiets kleins is heel positief blijkbaar.

 20. Dystopia says:

  tufkaj,

  HAhaha Samson voor betaalbaar wonen spot on!

  Let wel, woningen met schulden… de journalist.
  Hoe je mensen Amsterdam uitjaagt of Nederland uit. Het zou zomaar kunnen. De newspeak gaat er weer in als koek natuurlijk in de reclamespotjes van de neoliberalen die participeren tot levenskunst hebben verheven. Er is geen armoede in Nederland? De geestelijke armoede beleeft hoogtijdagen kiezen is belangrijk en de schuld zit gewoon in je navel is aangeboren. Van die dingen…

  Comp kapot

 21. lorenzo says:

  tufkaj: al het klussen leidt tot stijging van je maandlasten wanneer de erfpacht opnieuw wordt vastgesteld.

  Een wel heel merkwaardig argument , maar goed : was het beter geweest deze hutten op de markt te brengen tegen ”marktwaarde” dan ? Zagen we tot nu toe namelijk.

 22. Latida says:

  Tot nu toe komen er in 2014 steeds meer skeletten uit de kast rollen en dan moeten de verkiezingen nog aanvangen.

  Lijkt me verstandig om in ieder geval tot 3 maanden na de verkiezingen te wachten met kopen om dan te zien hoe de vlag erbij hangt.

  In ieder geval is het mij inmiddels duidelijk dat een groot deel van de groei in transactieaantallen op het conto van de startersleningen komt, veel meer dan wordt gerapporteert, als er al ergens wordt bijgehouden hoeveel startersleningen er nu precies door wie allemaal aan de man worden gebracht.

  Het rijk, de gemeentes, woningbouwverenigingen etc. etc. allemaal op zoek naar useful idiots.

  Ondertussen zitten we alweer bijna 7 jaar in de crisis met een dalende trend, zitten we overduidelijk midden in de paniekfase, zijn er tekenen van een dead cat bounce te zien, en dan moeten de grote afschrijvingen op grondposities, portfolio’s en niet presterende leningen nog plaatsvinden.

  Voeg daar de snel stijgende werkeloosheid, faillissementen en het dalende BBP aan toe, en je hebt een recept voor de nodige klappen die nog zullen gaan vallen dit jaar.

 23. Voerman says:

  Dystopia: Bump

  Een aanvalsplan voor een leefbaar inkomen voor iedereen lijkt mij beter.

 24. Latida says:

  “De PvdA stelt dat het mogelijk is om kleine volwaardige woningen te bouwen voor 10.000 euro.”

  http://www.almerevandaag.nl/almere/article27012394.ece/PvdA-presenteert-aanvalsplan-voor-betaalbaar-wonen?lref=vptop

  Verkiezingstijd zeker?

  En wat was ook al weer de gemiddelde vraagprijs?

 25. Bubbelonia says:

  ps,

  Hahaha! Die gaat de Twitter op

 26. ps says:

  Bubbelonia:
  ps,

  Hahaha! Die gaat de Twitter op

  Pak ze!
  🙂

 27. dr.t says:

  Latida je schrijft
  ‘Ondertussen zitten we alweer bijna 7 jaar in de crisis met een dalende trend, zitten we overduidelijk midden in de paniekfase, zijn er tekenen van een dead cat bounce te zien, en dan moeten de grote afschrijvingen op grondposities, portfolio’s en niet presterende leningen nog plaatsvinden.’

  Wie zit er precies in paniek en waarom?
  De huizenprijzen zijn gedaald tot een niveau waarop sinds 7 maanden prijsstabilisatie plaatsvindt.
  En zelfs al zakt de prijs nog geleidelijk, dan nog is dat geen reden tot paniek. Het betekent dat huizenbezitters extra moeten toeleggen, maar daar is uit te komen als de tijd (en daar lijkt het op) ze gegeven is voor een dergelijke financiering.
  En een daling van de prijs betekent voor anderen dat ze weer wat meer van hun salaris overhouden, als er gekocht wordt. Afschrijvingen op grondwaarden?, in Amsterdam is er nu voor het eerst sinds jaren weer winst geboekt, waardoor men daar mogelijk weer wat kan bouwen. Gemeenten kunnen bovendien eindeloos wachten (doseren) met het af te schrijven. Komt men krap bij kas, dan kunnen ze de rekening bij de huizenbezitter plaatsen, maar ook dat heeft zijn grenzen.

  Latida ik begrijp jouw argumenten, maar draaf je niet een klein beetje door?

 28. Luisindepels says:

  Goede kop weer. En wat is eigenlijk de conclusie van dit artikel? Wat is de boodschap, de eye-opener?

 29. Luisindepels says:

  tufkaj: NIBUD

  Ook weer zo’n clubje bemoeiallerige welzijnswerkers zonder echte toegevoegde waarde voor de economie. Lekker op basis van de 3% probleemgevalletjes normen en regeltjes vaststellen, terwijl 97% helemaal geen regeltjes nodig heeft om zich verstandig te gedragen.

  Leuk die overdreven betutteling, gek ook dat de economie niet meer op gang gaat komen. Wat zou het gemiddelde salaris zijn, van deze omhooggevallen wijkcoaches?

 30. Juan belmonte says:

  @ artikel

  De starter is er voor de gemeente
  In die zin was een huis leasen anno 2011
  Een SLIMME Z
  Althans voor de gemeente dan….

  Stichting Starter
  Kan dan ook maar beter
  Stichting Gemeentekasstromen heten 🙂

 31. Juan belmonte says:

  Luisindepels,

  Juan heeft u wat stof gegeven
  Om te laten bezinken.

  Laat u er vooral niet inluisden 🙂

 32. Juan belmonte says:

  Verder is het geheel en vooral volstrekt geloofwaardig
  Om in tijden van de HRA subsidie van 14 miljard euro per jaar
  En verhuurdersheffingen
  Doodleuk te melden dat huurders ook OZB moeten lappen
  Om de excessen van Hogehuizenprijsminnend NL
  Zoals gemeentelijke tekorten bij tegenvallende uitgifte van woekergronden
  In toom te houden

  Grapneuzen 🙂

  De Joris Luijendijk van de NL Woningmarkt
  Moet nog gevonden worden

 33. Latida says:

  http://www.nachthemel.nl/index.php/26-werk-inkomen/182-nederlandse-economie-trekt-aan-houd-het-simpel

  @luisindepels de eye-opener is wat mij betreft dat er een sterke indicatie op tafel ligt dat er een relatie is tussen startersleningen en grondposities.

  Als tegelijkertijd een pvda beweert dat je voor 10,000 euro een starterswoningkje kunt bouwen, dan zijn die startersleningen van een wel heel erg dubieus allooi en zitten verdere dalingen ongetwijfeld in de pijplijn terwijl alles en iedereen nu alleen nog maar bezig lijkt te zijn met de eigen balansen en zelfbehoud.

  De echte crisis kan na de verkiezingen pas echt beginnen. Vermoedelijk komt er een grote nederlaag van gevestigde partijen en winnen de kleine lokale partijen, des te meer reden om straks moord en brand te schreeuwen, er komt een nog groter gebrek aan behoorlijk openbaar bestuur, waardoor de chaos groter wordt, waardoor.. vul maar in.

  Ik geloof wel dat er krachten aan het werk zijn om de prijs van het wonen op te blazen en vooral duur te maken maar dat er schaarste is lijkt me steeds moeilijker vol te houden, alleen maar een groter verschil tussen vraag en aanbod, een mismatch en een gedrocht van een woningmarkt waarbij zoals nu de enige kopers jongeren zijn die door anderen met bedriegelijke kadootjes over de streep worden getrokken.

  De crisis moet dus nog beginnen.

  Waar zijn immers dan de indicatoren van herstel op gebaseerd? De aandelenmarkten?

 34. Steven says:

  Latida,

  Ik had (vooral op mijn werk) ook heel erg het idee dat de kopers steeds jonger zijn. Die kennen hun hele leven namelijk niets anders dan stijgende huizenprijzen. Zit een grafiek te zoeken van de tijd afgezet tegen de gemiddelde leeftijd van de koper, maar kan het niet vinden

 35. bay says:

  Wat ik me afvraag is hoeveel van de tot nu toe 34000 mensen die met ton belastingvrij schenken een huis hebben gekocht. Mijn vermoeden is dat deze club mensen de transactie aantallen en prijzen kunstmatig hoog houden. Goed nieuws voor de kakelaars en propaganda voor verkiezingen. Dat dan weer wel. Men had verwacht over het hele jaar 20000 verzoeken tot schenking te krijgen maar nu na 2 mnd zitten we dus al op 150% daarvan. En bedenk maar dat dit geld ws afkomstig is van de fijne babyboom generatie die jarenlang geprofiteerd hebben en het nu dus weer voor de jongere generatie verpesten door mooie schulden mee te geven. Men zegt terecht de meest asociale generatie die er is geweest. Wanneer staan de jongeren op? Of duurt dit nog zo lang totdat de bbgeneratie voldoende uitgedund is en ze hun getalsmatig voordeel kwijt zijn? Alle privileges van vut, 100% betalde studie van kinderen en noem maar op. Nee het heeft ons veel goeds gebracht die schuldenlast die er veroorzaakt is…

 36. Stoelgang says:

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/huis-hypotheek/22368410/___Starterslening_verstikt_door_regeldrang___.html

  The madness continues. In plaats van het beschermen van mensen die per definitie te weinig geld hebben en verdienen om verantwoord een toch al exorbitant overprijsd huis in NL te ‘kopen’, wordt het gedrocht starterslening meer kracht bijgezet door Maxime ‘grondprijzen moeten halveren’ Verhagen. Wat een klucht. En wat hebben de leenkneuzen die deze molenstenen afnemen nog een lange, lange weg te gaan tot realiteitsbesef. Ongelooflijk 🙂

 37. dr.t says:

  bay,

  Beste Bay,

  Wat een frustratie van jouw kant, gaat de huizenprijs je niet snel genoeg omlaag?
  Schenkingen worden ook gebruikt om af te lossen op de hypotheek en dat geeft de verkopende partij enige ruimte om in prijs te kunnen zakken. Of men lost gewoonweg af en ook dat kan geen kwaad.
  Trouwens de prijs van een huis of van brood of benzine etc. wordt altijd bepaald door de financierbaarheid ervan. In landen waar het prijsniveau extreem laag is, heerst meer armoede, tot aan het meest primaire niveau. Denk daar ook eens over na!

 38. Dawg says:

  bay: En bedenk maar dat dit geld ws afkomstig is van de fijne babyboom generatie die jarenlang geprofiteerd hebben en het nu dus weer voor de jongere generatie verpesten door mooie schulden mee te geven

  Wacht even,….ik geloof dat ik de nu even draad kwijt ben. Welke schulden geven die verdomde boomers dan mee?

 39. Stoelgang says:

  mafketell:
  Mooi stuk Tufkajeen compleet beeld …..

  Aan de grond met de grond ……… in de boeken volgens de DCF methode, inkomsten die nooit kwamen …….

  Toch gek dat een daling van slechts 20% van huis en grond zo’n impact kunnen maken ……..

  Die 20% is nog maar het begin. Er wordt driftig geknabbeld aan de verdiencapaciteit en de inkomens in NL. Om nog maar te zwijgen van de onvermijdelijke rentestijging die zal optreden.

 40. dr.t says:

  Latida
  Quote uit het artikel, dat je aanhaalt:

  ‘Als wij horen dat de Nederlandse economie aantrekt moeten we ons daarom afvragen wie dat dan betaalt? Want als steeds meer burgers (gezinnen) armlastig worden of zelfs failliet gaan, wie gaat dan de producten en diensten van de bedrijven kopen? Dat kan dus helemaal niet. Indien je klanten per saldo almaar armer worden kun je als bedrijf ook niet meer winst maken. En kan een nationale economie dan structureel aantrekken? Ik geloof er helemaal niets van.’

  Latida, de koopkracht en werkloosheidsafname loopt altijd een jaar of twee achter het economisch herstel aan. Bovendien moeten veel bedrijven het hebben van de export.
  Je vertelt kortom niet het hele verhaal, maar pikt van internet alleen hetgeen wat in je eigen straatje past.
  Wil je ook nog reageren op mijn vorige inbreng? ik ben benieuwd. Wie weet levert het een leuke discussie op!

 41. Dirk says:

  dr.t: Latida, de koopkracht en werkloosheidsafname loopt altijd een jaar of twee achter het economisch herstel aan. Bovendien moeten veel bedrijven het hebben van de export.

  Dus je wilt beweren dat 0,7% economische groei, groei is?
  Volgens mij is dat nog steeds een achteruitgang van 1,3%, boven de 2% is er namelijk groei, want bedrijven gaan investeren en mensen aannemen bij dat percentage, dus alles onder de 2% is achteruitgang.

 42. dr.t says:

  Beste Dawg,

  Bij het vorige onderwerp wierp jij een interessant thema op. Enerzijds lijkt er voor de laag- en middelmatig opgeleiden steeds minder werk te zijn. Dat zorgt meer en meer voor een tweedeling tussen arm en rijk. Anderzijds is de economie ook afhankelijk van de koopkracht van deze groep.
  Nivellering is uiteraard een optie, maar rijkere mensen stemmen uiteindelijk met hun voeten en een hoge belastingdruk stimuleert een economie niet (concurrentieverhoudingen).
  Zie jij nog een oplossing?
  Laagopgeleide personen, zonder economisch meerwaarde, maar met een door de overheid gegarandeerde inkomen alleen maar de verkoop op peil te houden, dat concept zal het op de lange termijn toch ook niet worden?

  Daarentegen besteden puissant rijke personen relatief maar een klein deel van hun inkomen in de economie.

  Zonder nu direct een stelling in te willen nemen, lijkt me dit toch een actueel en intrigerend vraagstuk.

 43. dr.t says:

  Dirk,

  Ach Dirk na zoveel ellende is een lichte groei aangenaam om te verwelkomen.

 44. Stoelgang says:

  Latida:
  Tot nu toe komen er in 2014 steeds meer skeletten uit de kast rollen en dan moeten de verkiezingen nog aanvangen.

  Lijkt me verstandig om in ieder geval tot 3 maanden na deverkiezingen te wachten met kopen om dan te zien hoe de vlag erbij hangt.

  In ieder geval is het mij inmiddels duidelijk dat een groot deel van de groei in transactieaantallen op het conto van de startersleningen komt, veel meer dan wordt gerapporteert, als er al ergens wordt bijgehouden hoeveel startersleningen er nu precies door wie allemaal aan de man worden gebracht.

  Het rijk, de gemeentes, woningbouwverenigingen etc. etc. allemaal op zoek naar useful idiots.

  Ondertussen zitten we alweer bijna 7 jaar in de crisis met een dalende trend, zitten we overduidelijk midden in de paniekfase, zijn er tekenen van een dead cat bounce te zien, en dan moeten de grote afschrijvingen op grondposities, portfolio’s en niet presterende leningen nog plaatsvinden.

  Voeg daar de snel stijgende werkeloosheid, faillissementen en het dalende BBP aan toe, en je hebt een recept voor de nodige klappen die nog zullen gaan vallen dit jaar.

  +10

  Het is nog maar net begonnen. Noem eens één bubbel die terwijl hij onder zijn eigen gewicht bezwijkt bij het bereiken van het niveau van nog slechts 20% onder de historisch hoge top de koers naar het noordoosten weer heeft ingezet. Bestaat niet en gaat niet gebeuren. Het duurt alleen lang want het gaat nog net te goed maar de correctie zet gewoon door. Het is dat letterlijk het HELE land in meer of mindere mate verslaafd is of was aan vastgoedspeculatie, het liefst met bergen geleend geld. Als speculeren in vastgoed op de pof minder een hoofdzaak was en minder een volkssport (zoals bijvoorbeeld in Ierland of Spanje), zou de implosie een veel natuurlijker (lees: sneller) verloop hebben. Dat is in NL anders en de belangen van velen zijn ermee gemoeid en zijn groter. Het verloop van het leeglopen van de zeepbel zal niettemin hetzelfde zijn, maar het proces lang en slopend.

 45. Dirk says:

  dr.t: Ach Dirk na zoveel ellende is een lichte groei aangenaam om te verwelkomen.

  Het is dus maar net hoe iemand het brengt, de werkelijkheid is dat die 0,7% dus geen groei is, 2,7% zou wel 0,7% groei geweest zijn 😉

 46. dr.t says:

  Dawg,

  Laat ik zelf maar eerst een idee poneren.
  Een (iets lagere vaste basis inkomen) voor alle uitkeringsgerechtigden in combinatie met het afschaffen van het minimumloon, op vooraarde dat je tot een bepaald niveau de te genereren inkomsten niet verrekend worden met dat basisinkomen, lijkt me wel wat.
  Voor de echt schrijnende gevallen, kan dan een uitzondering gemaakt worden. Vele ambtenaren worden zo overbodig (hoera kleinere overheid) en het aantal beschikbare banen zal sterk stijgen (het wordt bijvoorbeeld weer de moeite waard om bijvoorbeeld een portier, beveiliger of huismeester aan te nemen bij een flatgebouw (zoals je in een land als Thailand aantreft, waar de lonen heel laag liggen). De werklozen van nu kunnen zich dan toch weer nuttig maken, en er ontstaat een prikkel om wat te ondernemen. Door de toegenomen servicegraad wordt het bovendien prettiger om in NL te leven.

  Wat denk je ervan?

 47. dr.t says:

  Dirk: Het is dus maar net hoe iemand het brengt, de werkelijkheid is dat die 0,7% dus geen groei is, 2,7% zou wel 0,7% groei geweest zijn

  Daar heb je zeker een punt!

 48. Stoelgang says:

  Latida:
  nachthemel.nl/inde…-aan-houd-het-simpel

  @luisindepels de eye-opener is wat mij betreft dat er een sterke indicatie op tafel ligt dat er een relatie is tussen startersleningen en grondposities.

  Als tegelijkertijd een pvda beweert dat je voor 10,000 euro een starterswoningkje kunt bouwen, dan zijn die startersleningen van een wel heel erg dubieus allooi en zitten verdere dalingen ongetwijfeld in de pijplijn terwijl alles en iedereen nu alleen nog maar bezig lijkt te zijn met de eigen balansen en zelfbehoud.

  De echte crisis kan na de verkiezingen pas echt beginnen. Vermoedelijk komt er een grote nederlaag van gevestigde partijen en winnen de kleine lokale partijen, des te meer reden om straks moord en brand te schreeuwen, er komt een nog groter gebrek aan behoorlijk openbaar bestuur, waardoor de chaos groter wordt, waardoor.. vul maar in.

  Ik geloof wel dat er krachten aan het werk zijn om de prijs van het wonen op te blazen en vooral duur te maken maar dat er schaarste is lijkt me steeds moeilijker vol te houden, alleen maar een groter verschil tussen vraag en aanbod, een mismatch en een gedrocht van een woningmarkt waarbij zoals nu de enige kopers jongeren zijn die door anderen met bedriegelijke kadootjes over de streep worden getrokken.

  De crisis moet dus nog beginnen.

  Waar zijn immers dan de indicatoren van herstel op gebaseerd? De aandelenmarkten?

  +10 🙂

 49. dr.t says:

  Stoelgang,

  Stoelgang, wat fijn dat je zo zeker weet, dat de bodem nog lang niet bereikt is. Je komt wel heel erg stellig daarin op me over.

 50. Stoelgang says:

  bay:
  Wat ik me afvraag is hoeveel van de tot nu toe 34000 mensen die met ton belastingvrij schenken een huis hebben gekocht. Mijn vermoeden is dat deze club mensen de transactie aantallen en prijzen kunstmatig hoog houden. Goed nieuws voor de kakelaars en propaganda voor verkiezingen. Dat dan weer wel. Men had verwacht over het hele jaar 20000 verzoeken tot schenking te krijgen maar nu na 2 mnd zitten we dus al op 150% daarvan. En bedenk maar dat dit geld ws afkomstig is van de fijne babyboom generatie die jarenlang geprofiteerd hebben en het nu dus weer voor de jongere generatie verpesten door mooie schulden mee te geven. Men zegt terecht de meest asociale generatie die er is geweest. Wanneer staan de jongeren op? Of duurt dit nog zo lang totdat de bbgeneratie voldoende uitgedund is en ze hun getalsmatig voordeel kwijt zijn? Alle privileges van vut, 100% betalde studie van kinderen en noem maar op. Nee het heeft ons veel goeds gebracht die schuldenlast die er veroorzaakt is…

  Iedereen moet langs de kassa en onbalans herstelt zich altijd op natuurlijke wijze.

  BB-ers die jaren hun zakken en buiken gevuld hebben in de weelde van de huidige op schuld gebaseerde schijnwelvaart (waarvoor de rekening zich nu steeds nadrukkelijker aandient) worden op hun beurt bijvoorbeeld afhankelijk van zorg die opgehoest en verleend zal moeten worden door jongere generaties. What goes around…

 51. Stoelgang says:

  Triest dat een generatieconflict het gevolg lijkt te zijn van de ontstane schuldentoestand, terwijl je hier nu juist door samenwerking uit zou moeten komen 🙁

 52. Dirk says:

  Stoelgang: Triest dat een generatieconflict het gevolg lijkt te zijn van de ontstane schuldentoestand, terwijl je hier nu juist door samenwerking uit zou moeten komen 🙁

  Iedereen samen zouden er ook uit moeten komen, als ouderen nu ook eens erg tegen startersleningen zouden zijn en de HRA zouden vervloeken, zou dat al een hele vooruitgang zijn.

 53. Steven says:

  die cartoons uit Amerika over babyboomers. ha ha. Maar goed, ze hebben natuurlijk de mazzel gehad met de goedkope huizen en zo, maar we moeten het niet overdrijven. Wel vind ik het jammer dat veel BB’ers echt bepaalde economische dingen niet zien. (ook mijn vader niet die met 56 met pensioen ging)

  http://verkoren.files.wordpress.com/2013/04/whenever-a-baby-boomers-tells-me-how-easy-i-have-it-i-think-of-this-comic.jpg

 54. huizenhyper says:

  dr.t:
  Dawg,

  Laat ik zelf maar eerst een idee poneren.
  Een (iets lagere vaste basis inkomen) voor alle uitkeringsgerechtigden in combinatie met het afschaffen van het minimumloon, op vooraarde dat je tot een bepaald niveau de te genereren inkomsten niet verrekend worden met dat basisinkomen, lijkt me wel wat.
  Voor de echt schrijnende gevallen, kan dan een uitzondering gemaakt worden. Vele ambtenaren worden zo overbodig (hoera kleinere overheid) en het aantal beschikbare banen zal sterk stijgen (het wordt bijvoorbeeld weer de moeite waard om bijvoorbeeld een portier, beveiliger of huismeester aan te nemen bij een flatgebouw (zoals je in een land als Thailand aantreft, waar de lonen heel laag liggen). De werklozen van nu kunnen zich dan toch weer nuttig maken, en er ontstaat een prikkel om wat te ondernemen. Door de toegenomen servicegraad wordt het bovendien prettiger om in NL te leven.

  Wat denk je ervan?

  In zekere zin een aardig idee.
  Wij hebben een 5 tal dezelfde flat’s in ons dorp die in de jaren 60 zijn gebouwd (en een beetje gemoderniseerd). Op de benedenverdieping bij elke flat is een huismeesterruimte met balie. Helaas is dezr ruimte niet meer bemand. Jammer.
  Mooi als daar weer gebruik van word gemaakt. Zeer goed voor de veiligheid en leefomgeving, en levert 5 banen op.

  Nog een verbetering op jouw idee:
  Men stopt met de prijs-opdrijvende maatregelen zoals HRA en “schaarste manipulatie”.
  Hierdoor kunnen de huren van bijvoorbeeld beschimmelde ongeisoleerde puin-huizen ( en jaren 60 kippenhokflats’s) drastisch omlaag van bv 900 euro naar 450 euro in de maand.
  Hierdoor nemen de maandelijkse lasten van bv uitkeringsgerechtigden af, waardoor zij ( na enige reductie van hun maandelijkse uitkering), toch een redelijk bestaan op kunnen bouwen.
  Weg met die huursubsidie.

 55. Dawg says:

  dr.t: Zonder nu direct een stelling in te willen nemen, lijkt me dit toch een actueel en intrigerend vraagstuk.

  Verdeling van de welvaart, zowel intra- als internationaal, is zeker een actueel topic. Sinds de jaren ’70 is dat steeds meer een vraagstuk waar politici in afzonderlijke landen het nakijken hebben. Kapitaal en bijzonder talent is door de globalisering steeds meer footloose geworden en strijkt daar neer waar het meest te verdienen valt. De factor arbeid heeft daardoor het nakijken.Ik zie nog niet zo snel een oplossing voor dat probleem. Basisinkomen? Het eigenlijke probleem is dat een kleiner wordend aantal economisch actieven een groter aantal niet-actieven moet gaan onderhouden. Dat probleem blijft ook bestaan met een basisinkomen lijkt me.

 56. Frans says:

  Luisindepels: Goede kop weer. En wat is eigenlijk de conclusie van dit artikel? Wat is de boodschap, de eye-opener?

  De condlusie is dat er van alles wordt gedaan om maar het probleem van de huizenmarkt op te lossen, en dat dit allemaal roeien tegen de stroom in is.
  Was het niet Baron van Munchhausen die zichzelf aan zijn haar het moeras kon trekken? Helaas is dat het enige voorbeeld.
  Conclusie moet ook zijn dat er aan de hele reeks aan krankzinnige maatregelen om de problematiek (voor de banken) op te lossen voorlopig nog geen einde is, maar dat, gezien het magere resultaat, dit een voorbode is voor nog slechtere tijden als al het kruid verschoten is.
  Dr t is blij met de green shoots, ik denk dat de komende jaren niet hoeven te gaan snoeien om de weelderige uitgroei van deze shoots in toom te houden.
  Ik ga in ieder geval nog geen nieuwe heggeschaar aanschaffen.

 57. Voerman says:

  Dirk: Iedereen samen zouden er ook uit moeten komen, als ouderen nu ook eens erg tegen startersleningen zouden zijn en de HRA zouden vervloeken, zou dat al een hele vooruitgang zijn.

  Ouderen hebben geen starterslening meer nodig en de HRA is ook voor hun van minder belang. Wat bedoel je nu eigenlijk?

 58. Steven says:

  Voerman: Ouderen hebben geen starterslening meer nodig en de HRA is ook voor hun van minder belang. Wat bedoel je nu eigenlijk?

  Als ze zouden pleiten voor goedkopere grondprijzen en woningen (dan hoeven startersleningen niet en ook geen HRA). Het maakt voor jou toch ook niet uit of je woning 300.000 of 150.000 waard is? : het woont hetzelfde.

 59. Maria says:

  En nog meer om over na te denken:

  “…Er is in de grove leugen altijd iets geloofwaardigs gelegen, omdat de grote massa, in haar primitieve eenvoud van geest, eerder zwicht voor een grote dan een kleine leugen, aangezien zij zichzelf wel aan leugens om kleinigheden schuldig maakt, maar zich ervoor zou schamen leugens op grote schaal te debiteren.

  Het zou nimmer bij de grote massa opkomen enorme onwaarheden te vertellen, en zij weigert dus ook te geloven dat anderen zo brutaal zijn om de waarheid op zulke onbeschaamde wijze te verdraaien…”

  J. Goebbels,

  (Minister van Propaganda onder Adolf Hitler)

 60. Steven says:

  Maria,

  ben blij dat ik niets snap van Goebbels redenering. 😉

 61. Steven says:

  Maria: en zij weigert dus ook te geloven dat anderen zo brutaal zijn om de waarheid op zulke onbeschaamde wijze te verdraaien…”

  Ik als “massa” zijnde zie het elke dag: maar dat zal wellicht door internet komen: een grafiekje is zo opgezocht.

 62. Steven says:

  Steven: Het maakt voor jou toch ook niet uit of je woning 300.000 of 150.000 waard is? : het woont hetzelfde.

  en als de HRA wordt afgeschaft.. betaal je minder belasting en kan je er een ezel en tractor bijkopen. Dat dat huis (eindelijk) goedkoper wordt moet je gunnen aan de generaties na je.

 63. Steven says:

  maar goed.. is weer een (beschonken) monoloog: ik bedoel het alleen maar goed.

 64. king says:

  Voorbeeld van de totaal onwetende massa:
  Net nog meegemaakt dat iemand die voor een paar honderd euro huurt een bod doet op een koopwoning met leuke tuin en verder alles wat op een huis lijkt oud is.
  vraagprijs: 150.000 Wat wordt er geboden…. juist 150.000 “want anders krijg ik het misschien niet”.
  De koop ging niet door. Er waren deuren die klemden en de cv was 10 jaar ouder dan opgegeven bleek uit een rapport van de deskundige. Gelukkig had men die wel een opdracht gegeven.

  Ik zei dat ik een ton zou bieden voor dat huis. Tsja … “jij wilt altijd alles voor de helft”.
  Precies.

 65. mafketell says:

  Een Voerman en Voervrouw ( andere dan onze Voerman 🙂 )

  Met 70 jaar een restschuld van een ton en binnenkort in de schuldsanering …………

  http://www.plusonline.nl/geld-recht/mijn-verhaal-hoge-schulden

 66. mafketell says:

  Steven:
  marketupdate.nl/wp…ningen-nederland.png

  He ? vanaf 2006 al een dalende lijn …..in de verkopen …….. bijna 10 jaar …..

 67. mafketell says:

  Crash in aantocht ? Minstens 20 bankers dead …..

  Alex Jones and Gerald Celente Connect Conspiracies

  http://www.theepochtimes.com/n3/507259-at-least-20-dead-bankers-alex-jones-and-gerald-celente-connect-conspiracies/

 68. lorenzo says:

  Juan belmonte: Doodleuk te melden dat huurders ook OZB moeten lappen

  Al zouden we het in grote aantallen willen , het kan niet eens meer . Blijkt dat er grote aantallen de zon hebben opgezocht in Maleisie , Kaapverdie ed lustoorden.
  Of de ”aantallen” een causaal verband hebben met het zijn van huurder blijft vooralsnog ongewis. Slechts een vermoeden.

 69. lorenzo says:

  mafketell: Crash in aantocht ? Minstens 20 bankers dead …..

  Alex Jones and Gerald Celente Connect Conspiracies

  theepochtimes.com/…onnect-conspiracies/

  Genieten toch ?

 70. lorenzo says:

  Maria , we zijn het eens : je bedoelt namelijk de geitjes en de leeuwtjes , en daar is geen oorlog voor nodig.

 71. Ontwikkelaar says:

  Grondprijzen zijn van ’95 tot ’08 met 1000% verhoogd.

  Denken dat het met een daling van 12,5% (Deloitte) of 20%, voor degene die denken dat huizenprijzen en grondprijzen evenveel dalen, het wel weer mooi geweest is, heeft toch iets simpels.

 72. Steven says:

  mafketell: andere dan onze Voerman

  gelukkig maar.. 😉 “Ik heb me nooit met de financiën bemoeid. Hein had een goedlopende zaak en financieel konden we doen en laten wat we wilden: verre reizen, luxe etentjes, dure design-spullen. Er kwam pas een kink in de kabel toen we speciaal voor onze oude dag een te dure bungalow lieten bouwen. Hein ging ervan uit dat hij, ook na zijn

 73. Dirk says:

  Steven: Het maakt voor jou toch ook niet uit of je woning 300.000 of 150.000 waard is? : het woont hetzelfde.

  Voerman blijft liever deze dingen uitdelen aan z’n kleinkinderen…

  http://static.mijnwebwinkel.nl/winkel/jurcatsenterprise/full6967020_b.jpg

 74. Voerman says:

  Steven: Er kwam pas een kink in de kabel toen we speciaal voor onze oude dag een te dure bungalow lieten bouwen. Hein ging ervan uit dat hij, ook na zijn

  Mens, klaag niet!
  Je hebt alles gehad, alleen in omgekeerde volgorde. Veel mensen hebben er ook nog ziektes bij of kinderen die niet meer thuis komen en nog veel meer! 🙂

 75. Voerman says:

  Voerman: Mens, klaag niet!

  Wat is nog mooier dan rijk leven en arm sterven!
  De volgorde kan dan wel omgekeerd zijn, maar wel zo prettig.

 76. Steven says:

  Voerman: Wat is nog mooier dan rijk leven en arm sterven!

  vrees dat ze nog wel even door gaan: ze heeft het al over schuldsanering…

 77. Voerman says:

  Ontwikkelaar: Denken dat het met een daling van 12,5% (Deloitte) of 20%, voor degene die denken dat huizenprijzen en grondprijzen evenveel dalen, het wel weer mooi geweest is, heeft toch iets simpels.

  Voerman denkt, dat het toch inderdaad zo simpel ongeveer is. Voor Voerman is echter alles prima, zolang het dak maar niet lekt.

 78. Apekool says:

  Steven: Het maakt voor jou toch ook niet uit of je woning 300.000 of 150.000 waard is? : het woont hetzelfde.

  Als huizen te goedkoop worden kan iedere voetbalhooligan jouw buurman worden, dat op zich is een goede reden waarom sommige buurten duur zijn.

  Ik kan je garanderen dat wel of niet een wietplantage bij de buren heel anders woont. En ja, dat weet ik uit ervaring – dan komt ‘s ochtends om 7 uur de politie bij de buren aankloppen met een Amsterdammertje.

 79. Voerman says:

  lorenzo: en daar is geen oorlog voor nodig.

  Eens! Een lichte dreiging werkt bij een laffe tegenstander ook als een speer, kost geen cent en tast je goede naam niet aan. 🙂

 80. Appel says:

  Hallo,

  Ik heb een vraag en zou het waarderen als U met me mee denkt:

  Ik wil in 2021 zo veel mogelijk overwaarde (if any) hebben in een nu volledig te financieren koopwoning.

  In welke regio kan ik het best wat voor object in welke prijsklasse kopen om over 7 jaar de kans op overwaarde te maximaliseren?

  Of kan ik beter mijn pijlen op Duitsland richten hiervoor?

  Bij voorbaat excuses voor het verwateren van dit topic maar wel alvast enorm bedankt voor U inzichten.

  Groet,

  Appel

 81. mafketell says:

  Bad Banks in aantocht …..

  UniCredit Italy
  Hypo Alpe Oostenrijk
  NHI NL einde jaar

 82. Voerman says:

  Appel: Hallo,

  Ik heb een vraag en zou het waarderen als U met me mee denkt:

  Koop als U geen eigen geld hebt géén – of een zo klein en goedkoop mogelijk huis.

  Als U na 7 jaren nog met Uw neusgaten boven water staat heeft U alle geluk van de wereld gehad.

  Elke maand een lot in een loterij biedt meer kans op rijkdom.

  De koek is namelijk op.

 83. tufkaj says:

  Appel: In welke regio kan ik het best wat voor object in welke prijsklasse kopen om over 7 jaar de kans op overwaarde te maximaliseren?

  In de regio waar je iets kunt financieren waarbij je heel veel geld over houd om af te lossen.

 84. mafketell says:

  Inflation Netherlands

  http://www.tradingeconomics.com/netherlands/inflation-cpi

  Gaat de goede kant op 😎

 85. Appel says:

  Dank voor uw reactie. Om niet relevante en nader te noemen redenen wil ik echter toch kopen ondanks het feit dat het als een paal boven water stat dat de koek op is.

  Desalniettemin zal het toch zo zijn dat de ene woning harder in prijs zakt dan de andere. En daar gaat mijn vraag over. Welke regio, wat voor soort opbject en welke prijsklasse zal het meeste restwaarde genereren als ik een financiering neem die ik in 2021 volledig wil hebben afgelost?

  En zoals gezegd is Duitsland ook nog een optie al lijkt het daar NL achterna te gaan.

  Voerman: Koop als U geen eigen geld hebt géén – of een zo klein en goedkoop mogelijk huis.

  Als Una 7 jaren nog met Uw neusgaten boven water staat heeft U alle geluk van de wereld gehad.

  Elke maand een lot in een loterij biedt meer kans op rijkdom.

  De koek is namelijk op.

 86. Appel says:

  Dus jij zegt: koop iets in het hoge noorden van Friesland?

  tufkaj: In de regio waar je iets kunt financieren waarbij je heel veel geld over houd om af te lossen.

 87. Appel says:

  Trouwens Tufkaj, jij zit toch achter http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/ als ik mij niet vergis?
  Ik kan me herinneren dat jij ooit een post had geplaatst met daarin het vergelijk van prijsontwikkelingen per prijsklasse. Zou jij mij daarop kunnen wijzen, ik kan hem niet meer vinden.

  Dank!

 88. Philippulus says:

  Latida,

  “als er al ergens wordt bijgehouden hoeveel startersleningen er nu precies door wie allemaal aan de man worden gebracht”

  http://www.svn.nl/producten/Paginas/Map.aspx

 89. Dirk says:

  Philippulus: cobouw.nl/nieuws-k…t-feest-is-afgelopen

  Het verlies komt toch voor de kiezen van de burger, dus inderdaad, wat is het probleem van gemeenten om het verlies te nemen 🙂

 90. Bubbelonia says:

  Apekool: Als huizen te goedkoop worden kan iedere voetbalhooligan jouw buurman worden, dat op zich is een goede reden waarom sommige buurten duur zijn.

  Niet als de leeneisen meebewegen. Als we teruggaan naar de leennormen van 30 jaar geleden dan kan de gemiddelde tokkie nog steeds geen huis lenen.

 91. tufkaj says:

  Appel,

  prijsontwikkeling per prijsklasse heb ik niet, wel ontwikkeling in transactie-aantallen: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/02/24/transactieaantallen-per-prijssegment-in-vierde-kwartaal-2013/

 92. tufkaj says:

  Appel:
  Dus jij zegt: koop iets in het hoge noorden van Friesland?

  Als je daar een goede baan kunt vinden, misschien. Wat ik wil zeggen is vooral dat je op geen andere overwaarde moet rekenen dan datgene wat je aflost.

 93. Appel says:

  Nee die pretentie heb ik zeker niet. Maar the next best thing voor mij is geld in een woning stoppen die het minst hard in waarde afneemt over de komende jaren.

  Jij zegt dus dat lokatie vooral afhanelijk is van werk. Wat denk je over leegloopgebieden nu en straks? Dat zal ook wat doen met de prijzen waarschijnlijk.

  Ook kijk ik naar nieuwbouw vs oud ivm de enrgierekening en comfort en ik kijk naar de ontwikkeling per prijsklasse (te verwachten is dat het duurdere segment meer leidt en zal gaan leiden).

  Dank voor de link, ook heel erg hadig. Alhoewel ik er geen conclusie aan durf te verbinden (bvb onverklaarbare terugval 200-300k).

  tufkaj: Als je daar een goede baan kunt vinden, misschien. Wat ik wil zeggen is vooral dat je op geen andere overwaarde moet rekenen dan datgene wat je aflost.

 94. Juan belmonte says:

  Apekool: Als huizen te goedkoop worden kan iedere voetbalhooligan jouw buurman worden, dat op zich is een goede reden waarom sommige buurten duur zijn.

  Ik kan je garanderen dat wel of niet een wietplantage bij de buren heel anders woont.En ja, dat weet ik uit ervaring – dan komt ‘s ochtends om 7 uur de politie bij de buren aankloppen met een Amsterdammertje.

  U gaat al een tijdje mee.

  Kennelijk is het nog niet helemaal tot u doorgedrongen dat Holland gaat VAN
  gesubsidieerd huizen leasen
  NAAR
  eerst SPAREN (20% volgens d’r Wijffels)
  En dan lenen en weer terugbetalen.

  Hoe u dan het beeld heeft als zouden woningen te goedkoop worden
  Is dan weer voor Juan een volstrekt raadsel.

  Maar het kan ook zijn dat Juan er snars van snapt…

 95. Juan belmonte says:

  De kern van het betoog van een zeepbel
  Is dat woningwaarden
  Tov inkomens en daarmee leenvermogen
  ….
  Veel te DUUR zijn.

  Holland heeft een paar geleden nog bedacht om de NHG op te trekken naar 11maal een bruto jaarsalaris van jan modaal.

  Wie o wie o wie gaat dat uitleggen aan Juan Modalo
  Otto normalverbracher
  Joe sixpack

  In Holland staat een huis
  In Holland staat een huis
  Van je hypotheek-hypotheek-hopsasa….
  🙂

 96. Juan belmonte says:

  Buenas noches
  Juan

 97. Apekool says:

  Bubbelonia:
  [ over slechte elementen in te goedkope huizen ]
  Niet als de leeneisen meebewegen. Als we teruggaan naar de leennormen van 30 jaar geleden dan kan de gemiddelde tokkie nog steeds geen huis lenen.

  Da’s ook weer waar

 98. Voerman says:

  Apekool: Da’s ook weer waar

  Anderzijds horen strenge leennormen niet bij goedkope huizen. De huizen werden 30 jaar geleden naar de maatstaven van die tijd overigens ook niet gratis verstrekt. 50 jaar geleden ook al niet. Eigenlijk nog nooit! 🙂
  Eigenlijk is een eigen huis bij mijn weten nog nooit eerder voor zo’n grote groep mensen bereikbaar (dat is iets anders als betaalbaar) geweest. Iedereen doet maar raak, alsof het niks kost.

 99. maarten says:

  Apekool,

  En kaneen jonge academicus dan wel je buurman worden? Of blijven alleen de financieel specialisten over?

 100. maarten says:

  Apekool,

  Nou beste apekool. Hier in de buurt rijden ze in maseratis hoezo privacy hoor je ze denken

 101. maarten says:

  maarten,

  En gvd ze hebben nog gelijk ook

 102. Voerman says:

  maarten: Hier in de buurt rijden ze in maseratis hoezo privacy hoor je ze denken

  Dealers?

 103. Bubbelonia says:

  Voerman: Eigenlijk is een eigen huis bij mijn weten nog nooit eerder voor zo’n grote groep mensen bereikbaar (dat is iets anders als betaalbaar) geweest. Iedereen doet maar raak, alsof het niks kost.

  Eens!

 104. Voerman says:

  maarten: En kaneen jonge academicus dan wel je buurman worden?

  Kunnen behoorlijke lamzakken zijn.
  Ik ken er een bij mij in de buurt. Omgeving van het huis ziet eruit alsof er een rattenkolonie woont.

 105. Voerman says:

  Voerman: Omgeving van het huis ziet eruit alsof er een rattenkolonie woont.

  Hij denkt, dat de gemeente daarvoor moet zorgen!
  Nou, dat doet de gemeente mooi niet meer.
  Die hebben het geld nodig om het aantal ambtenaren op peil te houden. Dat is weer nodig om het gemeentelijk management voor narigheid te behoeden. Klotezooi! 🙂

 106. maarten says:

  Voerman,

  Lamzakken? Tsja. Dus als je geen geld hebt voor een huis ben je meteen een lamzak dan?

 107. maarten says:

  Voerman,

  Welterusten voerman slaap lekker door in lalaland

 108. maarten says:

  Voerman,

  Zoiets als hra dus?

 109. Voerman says:

  maarten: Lamzakken? Tsja. Dus als je geen geld hebt voor een huis ben je meteen een lamzak dan?

  maarten: Welterusten voerman slaap lekker door in lalaland

  Je leest weer slecht vanavond, Maarten!
  Is er zo’n jongen in een maserati langsgeweest?
  Of juist nog niet?
  🙂 🙂

 110. Voerman says:

  maarten: Zoiets als hra dus?

  Volgens mij is dat de enige uitkering die jij nog nooit hebt ontvangen! 🙂

 111. maarten says:

  Voerman,

  Helaas voerman betaal ik voornamelijk mee aan je prepensioen en hra linksom of rechtsom. Jij hebt een prettiger arrangement als ik.

 112. maarten says:

  Voerman,

  Een mooie maserati en niet een keet maar honderd keer of duizend keer steeds met een andere vrouw erin

 113. maarten says:

  maarten,

  Ook steeds een andere “maserati” trouwens. To each its own…

 114. Voerman says:

  Truste allen!

 115. maarten says:

  Voerman,

  Dus ga je schamen

 116. Stoelgang says:

  Steven: Als ze zouden pleiten voor goedkopere grondprijzen en woningen (dan hoeven startersleningen niet en ookgeen HRA). Het maakt voor jou toch ook niet uit of je woning 300.000 of 150.000 waard is? : het woont hetzelfde.

  Verworven rechten Steven. Daar doet de club die nu politiek, bestuurlijk, maatschappelijk, arbeidsrechtelijk en dus qua welvaart en bezit aan de touwtjes trekt onder geen beding afstand van. Een zwaar overprijsd en aan niemand te slijten huis is door hen opgebouwde ‘waarde’ en dus hun ‘verdienste’. De niet BBers mogen het uitzoeken. Maar, what goes around…

 117. Stoelgang says:

  Steven: en als de HRA wordt afgeschaft.. betaal je minder belasting en kan je er een ezel en tractor bijkopen. Dat dat huis (eindelijk) goedkoper wordt moet je gunnen aan de generaties na je.

  En juist daar gaat het fout. Ze zien een exorbitant duur huis als verdienste, de resultante van een leven lang hard werken. Niets is echter minder waar, it’s the HRA, stupid 🙂

 118. Stoelgang says:

  Appel:
  Hallo,

  Ik heb een vraag en zou het waarderen als U met me mee denkt:

  Ik wil in 2021 zo veel mogelijk overwaarde (if any) hebben in een nu volledig te financieren koopwoning.

  In welke regio kan ik het best wat voor object in welke prijsklasse kopen om over 7 jaar de kans op overwaarde te maximaliseren?

  Of kan ik beter mijn pijlen op Duitsland richten hiervoor?

  Bij voorbaat excuses voor het verwateren van dit topic maar wel alvast enorm bedankt voor U inzichten.

  Groet,

  Appel

  Koop geen huis in NL als je een appel voor de dorst wil overhouden. Een vastgoed investering in een economisch sterfhuis is mijns inziens namelijk nooit een slimme Z. De liquidatiefase begint namelijk nog maar net…

 119. Stoelgang says:

  mafketell:
  Inflation Netherlands

  tradingeconomics.c…rlands/inflation-cpi

  Gaat de goede kant op

  Deflatie in aantocht! Het is al zover, maar de modelletjes worden steeds creatief aangepast en uitgelegd. Reken de daling van de koophuttenprijzen maar eens mee in de ‘inflatie’cijfers van vastgoedspeculantennederland 🙂

 120. Maria says:

  Stoelgang: Deflatie in aantocht! Het is al zover, maar de modelletjes worden steeds creatief aangepast en uitgelegd. Reken de daling van de koophuttenprijzen maar eens mee in de ‘inflatie’cijfers van vastgoedspeculantennederland

  Wellicht toch handig om deze topic nog een keer door te lezen:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-07-2011/de-winter-duurt-nog-jaren/#comments

 121. Adamus says:

  Voerman: Kunnen behoorlijke lamzakken zijn.
  Ik ken er een bij mij in de buurt. Omgeving van het huis ziet eruit alsof er een rattenkolonie woont.

  Geen onderhoudsvrije tuin dus.

 122. Adamus says:

  maarten:
  maarten,

  En gvd ze hebben nog gelijk ook

  @GVD daar wil je de kiesdrempel mee halen?

 123. Adamus says:

  Voerman:
  Je leest weer slecht vanavond, Maarten!
  Is er zo’n jongen in een maserati langsgeweest?
  Of juist nog niet?

  Misschien een functie als voorleesopa iets voor je? Maakt Maarten de zinnen af.

 124. mafketell says:

  http://www.volkskrant.nl/static/nmc/red/frameset/VK080314GemeentelijkeGeldzaken/index.html

  Gemeentelijke geldzaken ……… huurkosten, koopkosten alles 🙂

  En …. schulden per persoon gemeenten op een rijtje , Grunn 12k per huishouden, oef

 125. maarten says:

  Adamus,
  De kiesdrempel halen ? Met de nieuwe partij: de GVD,haha geniaal

 126. mafketell says:
 127. DenVrolijkeHuurder says:

  mafketell:
  volkskrant.nl/stat…Geldzaken/index.html

  Gemeentelijke geldzaken ……… huurkosten, koopkosten alles

  En …. schulden per persoon gemeenten op een rijtje , Grunn 12k per huishouden, oef

  Grappig plaatje. Leuk om eens naar Wassenaar te kijken:

  – overschot
  – bovengemiddeld hoge lasten voor zowel huur/koop
  – benedengemiddeld lage uitgaven per burger

  Rarara, waar gaat dat geld naar toe? 😀

 128. lorenzo says:

  maarten: Apekool,

  Nou beste apekool. Hier in de buurt rijden ze in maseratis hoezo privacy hoor je ze denken

  Het kan natuurlijk zo zijn dat ze aldaar net zo hard hard werken als lorenzo alhier.

  ps. tip en voorspelling: de welvaartsgraadmeter van dit fantastische land is hedenmiddag ruim af te meten aan de kwantiteits coefficient van de , veelal , gepachte horeca terras meters.

 129. tufkaj says:

  mafketell,

  ze weten het leuk aan te dikken daar 🙂 Wel leuk om te zien hoe mijn pennevruchten vaak tot een beter leesbaar stuk worden gemaakt.

 130. Keesje says:

  Hmmmm we hebben een leuk pand gezien, dat net in de verkoop is gegaan, maar we vinden de vraagprijs te hoog….ook als we kijken naar andere gelijkwaardig in oppervlakte en onderhouden huizen, jaren 1970 stijl alles. Het pand is te koop gegaan voor boven de 500.000, zou 80% bieden erg fout zijn of zou ik beter kunnen wachten? Wat mij zowiezo opvalt dat gedateerde (stijl 1970 of ouder) huizen nog weinig verkocht worden(regio Amsterdam). Zien jullie dat ook? Doen de banken nu zo moeilijk over grote verbouwingen?

 131. Philippulus says:

  Keesje,

  Ik zou héél voorzichtig zijn Jo, met het kopen van een 70-er jaren huis, wij wonen in een 70-er jaren (huur)huis, en hebben (een jaar of wat geleden, in onze pré huizenmarkt-zeepbel periode)overwogen het te kopen, maar om het een beetje up to date te krijgen moet er zóveel gebeuren dat nieuwbouw verstandiger zou zijn, schrootjes zo ver het oog reikt, elektra, radiatoren, dubbel glas dat aan vervanging toe is enz. enz.
  Realistisch bekeken is zo’n beetje alles aan vervanging toe (of iig binnen een jaar of 3), en die 70-er jaren “feel” raak je ook niet zo maar kwijt.

  Wil niet zeggen dat alle 70-er jaren huizen gelijk zijn, maar ik denk dat je toch tegen héél veel (verborgen) kosten aanloopt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*