Het nettovermogen van een doorsnee huishouden is sinds 2008 bijna gehalveerd tot 25.000 euro.
Huizenprijzen
Dat staat in ‘Markten in Beweging’ van ING Economisch Bureau. Was in 2008 het netto-vermogen (exclusief pensioenen, maar inclusief de waarde van de eigen woning) van een doorsnee huishouden nog 47.000 euro, vier jaar later is dat nog slechts 25.000 euro. De daling komt vooral voor rekening van gedaalde beurskoersen, dalende huizenprijzen en gestegen schulden.
Hand op de knip
De forse vermogensverliezen zijn volgens ING één van de redenen waarom de Nederlandse consument al drie jaar zijn hand op de knip houdt. Van alle vermogenscomponenten werken veranderingen in de waarde van het liquide, financiële vermogen (aandelen, banktegoeden) doorgaans het snelst door in de consumptie. Zo zijn voor huishoudens koerswinsten op beleggingen duidelijk zichtbaar en kunnen deze eenvoudig worden verzilverd én uitgegeven.
Hogere koersen teniet gedaan door gedaalde huizenprijzen
Het flinke herstel van aandelenkoersen sinds september zullen er volgens ING echter niet toe leiden dat de consumptie zal stijgen. Het totale vermogen daalde namelijk verder, als gevolg van de verdere daling van huizenprijzen. Bovendien staat de koopkracht onder druk door de hoge olieprijs en hebben huishoudens te maken met het vooruitzicht van bezuinigingen.
bron: RTL Z
De forse vermogensverliezen zijn volgens ING één van de redenen waarom de Nederlandse consument al drie jaar zijn hand op de knip houdt.
Aldus de topic.
Twee redenen om de hand op de knip te houden:
Eerste reden is omdat je echt niks meer hebt.
Tweede reden is omdat je vrijwillig zuinig aan doet.
Hopelijk komt reden twee het meeste voor.
Als Juan zijn zin krijgt hebben wij over een jaar dus gemiddeld geen cent meer per doorsnee huishouden.
Wat wordt je volgende wens Juan?
Positief punt in het verhaal:
Zover mensen geheel vrijwillig de hand op de knip beginnen te houden is dat toch een teken dat men het begint te snappen.
Ik ben echter bang, dat als de je door al dat Europese gelazer opgelopen staatsschuld per huishouden omslaat, wij allang gemiddeld per huishouden failliet zijn.
Wie kan hier duidelijkheid in verschaffen!
Moet mogelijk zijn met zoveel kennis in deze zaal.
Voerman de staatsschuldmeter staat nu op 24k per persoon, is dus voor een doorsnee huishouden bijna 53k.
http://www.z24.nl/economie/nederland/artikel_92298.z24/Volg_de_staatsschuld_per_seconde_met_Z24_s_Staatsschuldmeter.html
http://www.elsevierfiscaal.nl/fiscaal-actueel/nieuws/nieuws/2031/vermogen-doorsnee-huishouden-verdampt
Een nog uitgebreider versie van het verhaal, vermogen verdampt, Elsevier
ik denk dat je dan spreekt over mensen die om te beginnen al geen cent hadden, maar die zich ineens rijk waanden doordat ze slim genoeg waren om een huis te kopen?
Overigens, laten we reëel zijn: het vermogensverlies betreft vrijwel uitsluitend de eigen woning, en de gemiddelde scheeflener merkt daar nog steeds niks van omdat de overheid het handje er onder houdt. Als je veel geld verliest met aandelen, een bedrijf dat niet goed loopt door de recessie of doordat de bank met je spaarcenten (van boven 100K euro) failliet gaat dan wordt het ineens een ander verhaal want dat komt wél geheel voor eigen risico. Ik denk trouwens dat vermogenswinst op aandelen maar bij een fractie (zeker minder dan 10%) van de huishoudens een rol speelt in de consumptie, dus dat kan nooit veel invloed hebben op de totale consumptie.
ik zie geen schuldmeter op die pagina, en het is een oud artikel? Overigens zal de stand vast nog exclusief de ‘garanties’ voor Griekenland en co zijn, geld wat feitelijk al uitgegeven is omdat het nooit terugkomt en straks via de ECB gewoon bij de belastingbetalers gehaald gaat worden.
Links klein rood…….nhz 400 miljard en nog wat 🙂
Ah ik zie het al, hij was weggepoetst door mijn Flashblocker 😉
ll,
Vraag ik me wel af waar dat pensioenvermogen van die gemiddelde Nederlander opeens gebleven is. Gaat in de rihting van een ton per huishouden. Jezelf rijk rekenen is niet zo verstandig, jezelf arm rekenen evenmin.
Dawg,
Is exclusief pensioenen.
floor,
Inderdaad, maar dat geeft wel een (heel)scheve voorstelling van zaken. Temeer als bij het bedrag van 42.000 aan “overige schulden” wel de staatsschuld per hoofd inbegrepen is. Zonder de belastinaftrek voor betaalde pensioenpremies had Nederland niet eens een staatsschuld gehad.
OT
http://www.z24.nl/economie/artikel_297737.z24/Grootste_handelstekort_China_in_10_jaar.html
Handelstekort? China? Huh?
Inderdaad op het eerste gezicht vreemd!
Aan de andere kant: minder export door afkoelende economie “buitengaats” ,het verkopen van USD bonds voor de koop van tangible assets.
Natuurlijk ook meer invoer olie (meer auto’s en wellicht aanleggen energie voorraden)
By the way ik ben meer voor de term inflatoire depressie als voor bifaltie.
De term biflatie lijkt neutraal, (willekeurig) het een wordt duurder en het andere goedkoper.
Dit is niet het geval. Datgene wat onmisbaar is zoals voedsel en energie worden duurder, datgene wat al in bezit is (huizen) wordt goedkoper: een dubbel whammy so to speak.
inflatoire depressie is veel zuiverder: inflatoir wegens het bijdrukken van geld en de daardoor duurder wordende energie en voedselprijzen, en depressie wegens de eerder genoemde dubbel whammy.
En uiteindelijk zijn we opweg naar het ineenstorten van het monetaire systeem, wat nog eens de term inflatoire depressie extra leven inblaast!
@15 Frans,
Laat nu net wat jij beschrijft biflatie heten.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Biflatie
Nee, deflatie is gewoon zuiverder .. zo heet het verschijnsel .. en niet inflatoire depressie..
excuus
natuurljk moet deflatie .. biflatie zijn in 16.
aan Frans
ze gaan het zo lang mogelijk rekken. De straat op gaan en de banken vernielen helpt denk ik pas echt. (geintje, maar zal me straks niets verbazen) Wat is dat nou weer met die 130 miljard voor Griekenland? Dat gaat echt niet naar de Grieken, maar naar wat misgokkende banken. Gekke met die banken is dat de baasjes zich altijd idioot gaan gedragen: bonussen van 50 miljoen en zo. Wij hadden bijv. Scheringa met zijn voetbalclubje en zijn museum. Wat krijgen die mensen toch allemaal een kolder in de kop zodra ze andermans geld beheren?? En goed doen ze het natuurlijk niet. Een aap belegt beter met die kwakkelende aex en zakkende huizenprijzen. Kunnen we die banken niet gewoon een keer een trap geven en het personeel bijv. bejaarden laten verzorgen?
Pensioen, achterstand niet aangepaste loonstijging is nu 8.24 % en er komt nog een 1/2 procentje bij…..
Totaal achterstand 8.73 %
Kreeg vandaag deze brief van het pensioenfonds, gaat lekker zo……
Tegen de tijd dat ik pensioen zou krijgen, is er dan nog wat van over ?
Frans, vandaag is het monetaire deflatie en prijsinflatie, maar ook…..
stagflatie, een stagnerende economie en prijsinflatie
Eigenlijk van alles een beetje 😉
Frans,
Zoals bekend speelt mijn beoordelingsvaardigheid zich voornamelijk af binnen het territorium waar ik zelf kan sturen en invloed hebben. Niettemin kan ik mij niet losmaken van de overtuiging, dat alles wat in de wereld gebeurt, plaatsvindt omdat machtige mensen willen dat de dingen ongeveer gaan zoals ze gaan. Daarom word ik een beetje geplaagd door de vraag wie momenteel over dat alles gaat. En zou het nu niet zo zijn, dat nu meneer Poetin weer de baas is over het Russische leger een beetje roet in het eten is gekomen? Goed voor de wederopstanding van die goede oude NAVO in ruste. Zou best eens goed kunnen zijn allemaal. Hebben die machtige mensen iets anders om over na te denken. Tenslotte is het bewust vernietigen van een monetair systeem een niet geringe opgave en daar kan je niet teveel verrassingen bij gebruiken.
Boerenverstand en idioterie liggen bij Voerman dicht naast elkaar?
Ben jaloers op Juan, die beperkt zich voornamelijk tot de vaststelling dat de huizen te duur zijn en verder houdt hij zijn broek aan.
Dawg,
Boom, plof, au
Heb het pak ‘m beet twee jaar geleden al hier neer geplempt dat die booms in Australië, India en China het jaar 2012 niet gingen halen.
Frans,
Ik blijf erbij, allemaal valuta speculatie.
Zowel Bernanke als de ECB laten echt geen inflatie/ hyperinflatie ontstaan, tenminste niet zolang als dat zij daar nog enig vat op hebben. Dat staat gelijk aan een burgeroorlog veroorzaken.
Bovendien maakt inflatie niet alleen het volk kapot, maar ook de binnenlandse bedrijven, die bedrijven kunnen, wat we nu trouwens al een tijdje zien de prijzen wel verhogen, maar dat gaat echt geen extra werkgelegenheid opleveren.
Met andere woorden werkeloosheid blijft hoog en waar ‘ie nog niet hoog is wordt ‘ie hoog.
En hoge werkeloosheid is synoniem aan deflatie.
Het enige wat er aan het hele scenario nog ontbreekt is een hoge rente.
En we kunnen het er toch wel over eens zijn dat die rente bewust en tegen alle wetmatigheden in, gedrukt wordt.
Maar als het volk niet meer wil lenen cq consumeren, kan een overheid op z’n kop gaan staan, maar daar doe je helemaal niets aan.
21: de russen hebben het niet gedaan, de nederlanders zelf. Machtige mensen geloof ik niet in, das voor complotdenkers
Het is jammer dat twee van de leukste landen qua mensen zo worden geslachtofferd: de Portugezen en de Grieken … wie volgt…?
Voerman, zo eens in de tachtig jaar gaat het monetaire systeem eraan. Het is een golfbeweging, zo heeft ene heer Kondratieff, een Rus, die later is verbannen naar Siberié, dit ontdekt.
http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-08-2008/wat-is-de-kondratieff-golf/
hellup onze zeepbel loopt leeg
aan ll
tja dat pensioen.. Ik heb er niets mee en gok er op dat het ook niets wordt. Ik spaar zilveren munten. heb hier bijv. 4 stuks van (volgens mij de enige oude munten waar een jong meisje als staatshoofd wordt geportreteerd en ook zelfs gemunt: http://www.muntenhoek.nl/1-gulden-1892
25 euro voor zoiets moois.. maar ik heb ze al 🙂 (ook de andere jaren)
Steven,
Je moet wel een paar dingen hebben in het leven om vanuit te gaan. In landen waar geen pensioen bestaat zit het leven heel anders in mekaar, daar wonen oude mensen bij hun kinderen en worden door de familie verzorgd.
Denk niet dat je dat moet willen.
Zelf genoeg geld sparen voor een redelijk langdurige en comfortabele oude dag lukt ook niet, zelfs wanneer je je huis afbetaald hebt. Ik zou maar gokken op mijn pensioen als ik jou was en als dat niets wordt, nou ja er zijn tegenwoordig zelfs mobiele euthanasie teams.
@21 Voerman
Je zou je ook tot het onderwerp van deze blog moeten beperken.. net als Juan..
want volgens mij zie je ze vliegen ..
“Poetin die roet in het eten gooit van de machtige heren die het monetaire systeem willen vernietigen.. ”
aan Voerman
Ik krijg ook pensioen. heb zelfs dienstplicht gehad en zo (dat schijnt ook mee te tellen). maar ik gok er op dat ik dus geen pensioen krijg. Ik dek me dus in. Omdat men nu met miljarden smijt om gaten te dichten is het maar de vraag of we iets krijgen straks. In de jaren negentig hebben ze ook een graai gedaan uit de pensioenpot (google het maar)
Rik,
Ben niet verbaasd over je reactie, was ook wel een beetje moed voor nodig om dit hier te durven stellen.
Maar anderzijds, dit topic ging toevallig wel in bredere zin over geldzaken.
Grappig, dat ik ze zie vliegen! Ook dat kan ik me veroorloven want ik ben reeds lang op het droge.
Als ik het helemaal mis heb, kan ik me altijd nog over de humoristische inslag beroepen.
Weet niet hoe oud je bent, maar dat van die machtige mensen maak je op alle niveaus mee, nog niet gemerkt?
Dan heb je je nog nooit op glad ijs begeven.
Doet me goed, ik ben ook in dienst geweest. Daar zie je er steeds minder van. Old soldiers never die!
Ik ontmoet al jaren op rij vijf oude dienstmakkers van weleer. We zijn allemaal rond de 70. Grandioos en een van de meest waardevolle dingen in ons leven.
aan Voerman
ja heel apart wereldje. juist door die extreem doorgevoerde hiërarchie krijg je inderdaad een heel sterke band. Zeker als je 10 kilometer moet rennen met een gasmasker en een wapen om je nek. Maar het schieten was en is leuk. Uiteraard geen oorlog meegemaakt, wel heftige oefeningen in Duitsland met -10 graden en sommigen met bevroren tenen.
Duitsland Luneburgerheide 1964-1965. Laten wij er niet te veel over praten. Diegenen die het meegemaakt hebben genieten ervan; diegenen de het niet kennen zetten zich ertegen af. Was even off-topic, maar wel leuk! Ik verneukte de zaak altijd door de glazen uit mijn gasmasker te schroeven; kreeg je toch genoeg lucht tijdens inspannende zaken.
veel jongeren schijnen er al van uit te gaan dat het tegen die tijd op is; mijn eigen pensioen is al grotendeels op (opgemaakt door de boevenbende van de verzekeraars) en tegen de tijd dat ik aan AOW toe ben zal dat ook wel te weinig zijn om van te overleven.
nou, de prijzen van de meeste commodities staan anders alweer op de hoogste waarde sinds 2008. En dan hangt er ook nog QE-zoveel en de ECB equivalenten boven de markt.
echt grote onzin: kijk eens om je heen in europa, bijna alle landen met hoge werkeloosheid hebben enorme inflatie.
Goh ja, jammer dat niet iedereen in Europa zoals de Grieken doet 😎
ik kon het wel waarderen dat ik, na diverse gesprekken met officieren, als buitengewoon dienstplichtig ingedeeld werd; ze vonden mij een te groot risico om tussen de schaapjes te stoppen 🙂
S5?
@35: De Grieken deden wat GoldmanSachs heeft verzonnen, of niet? Zo kun je er ook naar kijken. Laat Nederland ook niet een beetje zich aanleunen door dit soort private bedrijven? en wat zijn daar dan de risicos van
nee, dat werd mij vooraf door kennissen afgeraden omdat je daar problemen mee zou kunnen krijgen (wat blijkbaar broodje aap verhaal is). Ik ben goedgekeurd maar ‘moeilijk plaatsbaar’ 🙂
ingedeeld bij kannonenvlees? sluit een goede levensverzekering af!
Steven,
De kwestie van de pensioenen is een grote volksvern….rij. Aan de feitelijke eigenaars van dat enorme vermogen, de werknemers, wordt helemaal niets gevraagd. Daar wordt tegen gesproken. Door deskundigen. En die weten het zeker: afstempelen en langer doorwerken. Het liefst tot je er bij neervalt, maar voorlopig is 67 ook goed. Weerstand tegen dit beleid wordt handig verzwakt door ongegeneerd de belangentegenstellingen tussen generaties op te poken.
Als het aan DNB ligt wordt er binnenkort afgestempeld op de pensioenen. Door de lage rekenrente is de dekkingsgraad van een groot aantal fondsen beneden kritische grenzen gekomen. Dus jammer maar helaas, afstempelen is onvermijdelijk huilt de DNB krokodillentranen. Krokodillentranen, want die DNB weet donders goed dat de fondsen zich met derivaten hebben afgedekt met tegen een dalende rente. Hoe DNB dat weet? Wel, dat is een eis die onze centrale bank zelf stelt aan de fondsen. En tot nu toe heeft die eis heel veel geld in het laatje bij de fondsen gebracht.
Toevoeging.
Zie bijvoorbeeld:
http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/10/pensioenfondsen-hebben-45-miljard-euro-verdiend-op-derivaten.xml
floor,
Centrale banken maken geen bewuste keus voor hyperinflatie. Hyperinflatie ontstaat op het moment dat centrale banken de controle over de situatie verliezen. Tot dat moment zullen die centrale banken proberen de nominale groei van de economie aan de praat te houden door geld/schuldcreatie.
En voerman maar twijfelen tussen het zelfoordeel van boerenverstand en idioterie.
Complot?
Is niet nodig. Kwestie van hereboerenverstand aan de kant van de macht.
Het is een spelletje wat je moet spelen!
Voerman werd op zijn 61e overbodig gevonden. Voerman zei, dat hij niet wegwilde en kreeg naast de VUT een afkoopsom mee.
Voerman was 2 maanden thuis en hem werd gevraagd om als free lancer projecten te doen voor ex werkgever.
Bij nader inzien bleek, dat voerman zo nu en dan toch wel nuttig werk had gedaan. Voerman zei ok, maar eerst een welkomstpremie. OK dat kon. Voerman cashte VUT, welkomstpremie en riant overeengekomen vergoeding. Auto, laptop, internetaansluiting en telefoon en AMEX corporate creditcard van de zaak! Nooit zo rijk geweest en dat nog jaren volgehouden.
Je wordt alleen verneukt als je dat zelf toelaat!
Als dat niet lukt, laat dan alles barsten en geniet van je vrijheid. Dat is uiteindelijk het allermeeste waard. Voorwaarde is altijd, dat je geen geld gebruikt wat je niet hebt. De natuur is ook mooi.
Zeg voerman, spaar me 😉
Niet opgeroepen voor BB? 🙂
Voerman,
Voerman gaat short 🙂
Welterusten
welterusten op de huizenmarkt
Vergrijzing is het nieuwe spookbeeld waarmee de geesten rijp worden gemaakt om werkend Nederland nog even wat verslechteringen door de strot te duwen. In de afgelopen twintig tot dertig jaar waren de ontwikkeling op de arbeidsmarkt het Nederlandse bedrijfsleven gunstig gezind. Integratie van ontwikkelingslanden in de werld opende de mogelijkheid om bedrijfprocessen te verplaatsen naar lage lonenlanden en alleen al het bestaan van die mogelijkheid legde een voortdurende druk op de lonen. Uitbreiding van de Europese Unie met de nieuwkomers uit Oost Europa versterkte die tendens nog eens. Binnen Nederland was er tenslotte nog de vrouwenemancipatie die voor een grote aanwas van vrouwelijk (deeltijd)personeel zorgde.
En nu is er dus de vergrijzing van de bevolking. Bedrijven in Nederland zullen in de toekomst wat meer moeite moeten gaan doen om personeel aan te trekken en vast te houden. Is even wennen misschien, maar in 2040(bij het pieken van de vergrijzing)zal de beroepsgeschikte bevolking noch altijd zo’n 95% van de huidige omvang hebben. Een krimp die waarschijnlijk meer dan goed gemaakt gaat worden door verhoging van de arbeidsproductiviteit.
Kijk het is natuurlijk allemaal de schuld van Juan, 🙂
shoot the messenger,
messengers
speak out loud
about
the mess.
Juan denkt dat het verstandig is om niet op de pof te consumeren, huizen niet gesubsidieerd te leasen (maar te lenen en terug te betalen).
Wat dat doet met prijzen en verhoudingen is marktwerking en is een correctie voor kunstmatig hoge huizenprijzen.
Het is gewoon niet fair te doen alsof er niks aan de hand is en starters extra stropleningen te verleiden om bij de huidige hogehuizenprijzen in te stappen.
Juan’s wens is een huizen-markt geen huizen-“markt”.
Maximering van HRA tot een bepaald bedrag is daar een onderdeel van.
Buenas noches
Juan
Voerman,
“Je wordt alleen verneukt als je dat zelf toelaat!”
Bij alle relativering van de te verwachten gevolgen van de vergrijzing voor Nederland is het wel zo dat je moet constateren dat het bevolkingscohort dat geboren is tussen 1940 en 1955,in demografisch opzicht althans, de wind min of meer in de rug heeft gehad. In de afgelopen dertig jaar is het totaal van de leeftijdsgroep jonger dan 15 en ouder dan 65 historisch laag geweest ten opzichte van de bevolking in de leeftijdsgroep 15 – 65 jaar. Er waren m.a.w. ten opzichte van het aantal economisch in-actieven relatief veel economisch actieven. En die verhouding zal de komende jaren minder gunstig worden. Maar dan nog zullen we zo rond 2040 in Nederland te maken hebben met een totaal van groene en grijze druk te die vergelijkbaar is met die van 1970 en stukken lager dan bijvoorbeeld een eeuw daarvoor.
Vakbonden hebben natuurlijk een heel kwalijke rol gespeeld bij het tegen elkaar opzetten van bevolkingscohorten door bij het afschaffen van de VUT-regelingen te kiezen voor harde leeftijdsgrenzen (55 jaar)in plaats van een glijdende schaal.
Voerman, de spijker op de kop: er zit inderdaad een organiserende macht die zorgvuldig decennia van te voren hun plannen maken en ten uitvoer brengen.
In dit korte bestek is het onmogelijk dit met argumenten te onderbouwen, maar er is genoeg bekend.
Zelf ben ik langzaam naar dit inzicht gegroeid, een proces van jaren.
De macht loopt via bloedlijnen terug tot eeuwen, en en eeuwen terug.
De bancaire systeem is de machtszetel van wat wordt genoemd de illuminati.
Inderdaad is het aan de macht komen van Putin niet gewenst voor de illuminati, vandaar dat er pogingen zijn gedaan dit te voorkomen.
Putin is hoe vreemd het ook klinkt de beste man nu voor Rusland omdat hij een krachtig figuur is.
Zelfs zonder te geloven in de illuminati is het niet moeilijk om te zien hoe de banken en de transnationale bedrijven aan de touwtjes trekken.
Als je iets meer te weten wilt komen kun je beginnen te googlen op de Rohschilds.
New world order is ook een goede.
haha! Iedereen die zelf nadenkt en te intelligent is, is moeilijk plaatsbaar!
Het grote probleem en het centrale probleem is de macht van de banken, en de macht om geld te scheppen.
We leven onder wereldwijde bezetting door de banken.
Dit moet worden gebroken, maar tot nu toe is daar niets van te zien.
floor,
**antwoorden**
Ik blijf erbij, allemaal valuta speculatie.
**heeft er weinig tot niets mee te maken**
Zowel Bernanke als de ECB laten echt geen inflatie/ hyperinflatie ontstaan, tenminste niet zolang als dat zij daar nog enig vat op hebben. Dat staat gelijk aan een burgeroorlog veroorzaken.
**Bernanke en de ECB don’t care a shit: they are in on the game, en de volksopstanden die gaan er komen, eerst in Griekenland, misschien (hopelijk) een militaire coup. De problemen in Griekenland zijn, integenstelling tot wat ze ons willen doen geloven, voor geen millimeter zijn opgelost: het is slechts het voorakkoord voor wat gaat volgen.**
Bovendien maakt inflatie niet alleen het volk kapot, maar ook de binnenlandse bedrijven, die bedrijven kunnen, wat we nu trouwens al een tijdje zien de prijzen wel verhogen, maar dat gaat echt geen extra werkgelegenheid opleveren.
** Het zelfde antwoord: they don’t care. **
Met andere woorden werkeloosheid blijft hoog en waar ‘ie nog niet hoog is wordt ‘ie hoog.
**ja**
En hoge werkeloosheid is synoniem aan deflatie.
**nee**. Kijk maar eens naar de Weimar. Niks deflatie.
Het enige wat er aan het hele scenario nog ontbreekt is een hoge rente.
**Een hoge(re) rente zou goed zijn: hierdoor gaat het systeem op zijn gat (landen gaan en masse failliet) en kan er weer worden opgebouwd. De lage rente is bedoelt om het kaartenhuis langer overeind te houden en is DE belangrijkste oorzaak (maar ook gevolg) van het onstaan van de crediet bubbel.
En we kunnen het er toch wel over eens zijn dat die rente bewust en tegen alle wetmatigheden in, gedrukt wordt.
**ja, klopt 100%**
Maar als het volk niet meer wil lenen cq consumeren, kan een overheid op z’n kop gaan staan, maar daar doe je helemaal niets aan.
**Inderdaad, en het is niet alleen een zaak van niet willen, het is meer een zaak van niet kunnen.**
En tot slot: het is allemaal van te voren zo uitgekookt, en de macht van de (centrale) banken moet worden vernietigt!
Dan zou ik maar eens snel je huiswerk doen en wat gaan studeren op bijvoorbeeld de geschiedenis van het centrale bankieren.
Ik bedoelde Rothschild.
Topic.
Vermogen gehalveerd.
Dus een daling van 10% ( van 259k naar 233k, zoals nu al een feit is ) van de waarde van alle eigen woningen zorgt ervoor dat een HELE bevolking een daling van het vermogen heeft van 47% ? Daar komt het eigenlijk op neer 😉
Je zou het vermogen beter kunnen splitsen naar mensen met- en mensen zonder eigen woning.
Dan zijn mensen met een eigen woning met schulden bijna failliet, en de mensen zonder eigen woning of een afbetaalde woning niet :-), want bij de laatste groep is er niets veranderd, het hele vermogen is nog intact.
Maar dat zou ook impliceren dat als Rabo gelijk krijgt, en de komende jaren de prijzen nog met 10 % gaan zakken, alle huiseigenaren met schulden dan met een negatief vermogen komen te zitten, en daarom kan deze groep maar beter snel gaan aflossen, anders ben je je huis kwijt……..
Koopkracht staat wat mij betreft al onder druk sinds het uitbreken van de eerste financiële crisis. Toen er op dat moment vragen werden gesteld over de invloed van deze crisis op de pensioenen begonnen de mensen hun UPO (het Universele Pensioen Overzicht) eens nader te bestuderen en kwamen tot onthutsende conclusies.
1) behaalde rendementen bleken uiterst mager.
2) na vele adviesgesprekken begon duidelijk te worden hoe hoog het geprognotiseerde pensioen zou worden bovenop de AOW.
Men (ik ook) begon stappen te nemen om het pensioen op te krikken naar een acceptabel niveau.
Met name de 50 plussers (generatie NIX) ging met een behoorlijk inkomen (eindelijk) wat bij sparen in het pensioenpotje of via andere constructies.
De bedragen die hiermee gemoeid zijn laten zich makkelijk raden. Kijk naar de groei van het vermogen van de pensioenfondsen.
Maar, wie zijn die spaarders? Kennelijk hebben ze geld over. Het zijn niet de armen van deze wereld.
De gegoede middenklasse misschien? Zij kunnen het missen. Zij zijn gestopt met excessief consumeren en hebben gekozen voor een prudente financiële planning voor de toekomst. Dat geld wordt echter onttrokken aan de cunsumptieve bestedingen. Dus minder uit eten in de sterrenrestaurants (scheelt al snel honderden euro’s per week). Da’s dus snel verdiend.
Niet meer achter elke gadget aanrennen. Niet meer de nieuwste computer kopen (apple uitgezonderd).
Niet meer naar de Maladieven, maar gewoon naar Alanya (wel 5 ***** nemen).
Dit krimp werd nog eens versterkt door discussies over de HRA.
Het is niet toevallig dat bij het verschijnen van duidelijke pensioenoverzichten en het openen van de website http://www.mijnpensioenoverzicht.nl het bewustzijn nog eens sterk vergroot is. Daarmee werd de weg gebaand naar meer spaarzin (voor de oude dag en onzekere tijden). Gevolg: Een kwakkeleconomie, 0,0 groei.
Stijgende prijzen. Er wordt minder gekocht dus verhoogd men de prijzen denk ik wel eens. Tot dat de concurrentie efficiënter gaat werken en de gevestigde “uitzuigers” omver blaast.
Pas als de pensioenfondsen een gezond rendement laten zien (2012 misschien al) kan er weer even opgelucht worden ademgehaald.
De geleden pijn op de huizenmarkt kan echter nog even aanhouden, maar niet iedereen heeft die pijn.
De algehele economie kan weer mondjesmaat groeien, baanzekerheid neemt toe en we kunnen weer vooruit kijken. Als laatste zal Ger H. in eigen persoon komen vertellen dat de huizenprijzen nu al voor de tweede maand op rij een stijging vertonen. In welk jaar dat zal gebeuren? Ger kan het weten. Ik verwacht op basis van de Rabo uitspraken dat Ger zijn kans pakt bij de nieuwjaarstoespraak van 2 januari 2013.
Toch eens kijken of mijn briefje van 1 gulden al iets meer waard is geworden. Want zilveren munten heb ik (nog) niet.
King
De hete hangijzers van Vereniging Eigen Huis, vogelvriendelijk bouwen en VC ketels, maar géén HRA 🙂
http://www.ftm.nl/followleader/vereniging-eigen-huis-passief-in-discussie-rond-h-woord.aspx
“Vermogen gehalveerd” Vermogen opgezocht… is bezit.
Je bezit een woning (die je eigenlijk nog niet eens bezit) en dus niet het geld dat die woning waard is. Hetzelfde geldt voor aandelen, je bezit het aandeel. Je bezit niet het geld dat die aandeel waard is. Dat gebeurt alleen als je hem inwisselt voor geld, datzelfde geldt voor een huis. Ik sta er raar van te kijken als men het vermogen van een land gaat uitdrukken in geld. Want dan zou je toch hypothetisch er vanuit gaan dat iedereen zijn aandeel/huis inwisselt voor geld. Wat zou er dan gebeuren?
Ik ben een psycholoog en geen econoom, dus mijn veronderstellingen zullen wellicht iets te simpel zijn.
Zoals eerder gezegd ben ik ook in het leger geweest, langer dan een paar jaartjes en een voor mijn leeftijd en opleiding een aardige rang bereikt. Mijn eigen keuze op dat moment en het beste leerproces ooit. Door de strakke hierarchie volop mogelijkheden voor vrijheid. Er was namelijk precies omschreven wat je moest doen. Maar er is een vele malen groter gebied waar geen regels voor waren, de dingen die je juist niet hoefde te doen. Had je dat snel genoeg door, dan was het leger het ideale scenario om een tijdlang een leven in perfecte vrijheid te leiden. Temeer daar het hogere middenkader in het algemeen geestelijk zwaar beschadigd was door het verblijf in de toen recente kolonien.
Kijken wat gebeurt en spelen met de situatie!
nhz, je hebt kansen gemist!
Steven, evengoed dienstmakkers!
Huizen en geld zijn het onderwerp hier, maar dat zijn nu juist de zaken in dit land en deze wereld die het meest beperkend kunnen zijn voor de persoonlijke vrijheid en dagelijks geluk van de mens.
Over welke ‘doorsnee huishoudens’ gaat dit?
Van 2006 naar 2011 steeg het gemiddelde vermogen van partuculiere huishoudens van 158k naar 162k. De meeste huishoudens gingen er overigens wel degelijk op achteruit, alleen de minst en meest vermogenden gingen er op vooruit.
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/default.aspx?DM=SLNL&PA=80056ned&D1=2%2c4&D2=0%2c155-164&D3=0&D4=0%2cl&HDR=G1%2cT&STB=G3%2cG2&VW=T
(Zelf even met assen klappen, dat gaat helaas verloren in link).
Als je eigen woningbezit erbij bekijkt, dan is het meest opvallende dat van de laagste vermogensgroep in 2006 47,3% een eigen woning had, waar dit in 2011 is opgelopen tot maar liefst 93,0%.
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80056ned&D1=1-2,4&D2=0,155-164&D3=0,9,14&D4=0,l&HDR=T,G3&STB=G2,G1&VW=T
Ook verbazingwekkend (vond ik althans) is de inkomensverdeling van deze 10% laagst vermogenden.
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80048NED&D1=0,5&D2=1-10&D3=112&D4=l&HDR=G2,T&STB=G3,G1&VW=T
De 10% minst vermogende huishoudens uitgesplitst op inkomensgroeps: aantal huishoudens (x1000) en schuld (x1000 euro)
1e 41 -92
2e 31 -36
3e 46 -33
4e 48 -44
5e 69 -39
6e 106 -43
7e 115 -51
8e 113 -52
9e 92 -67
10e 75 -113
Het max. bruto inkomen per inkomensgroep (cijfers 2010):
1e 10%-groep 16,3k
2e 10%-groep 22,0k
3e 10%-groep 28,2k
4e 10%-groep 35,7k
5e 10%-groep 44,6k
6e 10%-groep 54,7k
7e 10%-groep 66,6k
8e 10%-groep 81,9k
9e 10%-groep 107,0k
10e 10%-groep x
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80048NED&D1=0,5&D2=1-10&D3=112&D4=l&HDR=G2,T&STB=G3,G1&VW=T
De bovenstaande twee tabellen gecombineerd: Per 10% inkomensgroep de gemiddelde schuld (negatief vermogen) en het max. bruto jaarinkomen van de 10% minst vermogende huishoudens:
1e -92k 16,3k
2e -36k 22,0k
3e -33k 28,2k
4e -44k 35,7k
5e -39k 44,6k
6e -43k 54,7k
7e -51k 66,6k
8e -52k 81,9k
9e -67k 107,0k
10e -113k x
De vergelijking landen met BNP en de externe schulden uitgedrukt in %BNP ligt voor de hand. De hogere inkomens hebben eigenlijk nauwelijks een probleem (gemiddeld gesproken).
Met 92k schuld en een inkomen dat beneden de 16,3k blijft, ziet de toekomst er wel vrij somber uit. De kans dat iemand nog uit een dergelijk gat weet te klimmen lijkt me niet erg groot. Hoe 41.000 huishoudens ooit in een dergelijk gat hebben kunnen belanden, dat zou ik wel eens uitgezocht willen zien.
De laagste 4 inkomensgroepen en ongeveer de helft van de 5e inkomensgroep hebben een schuld die hoger ligt dan hun jaarlijkse bruto inkomen groot is. Dat zijn samen zo’n 200k huishoudens. Het overgrote deel hiervan ‘bezit’ een eigen woning. Kijk je naar de totale schuld van deze groep, dan is dat 9 tot 10 mld euro.
Dat idee heeft Voerman ook. Hoef je niet moeilijk voor te rekenen, fiets in je dorp of stad maar door een nieuwbouwwijk en kijk goed rond.
Temidden van dat proces ben ik zelf in de VUT gegaan.
De macht van de vakbonden was toen al heel beperkt. De regering heeft op dat moment de situatie geheel overruled. Ben het ermee eens, dat veel regels en wetten bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspelen.
Grappig (of misschien wel: ironisch) genoeg heb ik juist mijn hypotheekschuld in 4 jaar tijd weten te halveren…
Typisch kwaaltje van economen om te roepen dat je armer of rijker wordt als de waarde van je huis stijgt of daalt.
Als de waarde stijgt moet ik alleen maar meer WOZ en huurwaardeforfait betalen, maar meer geld krijg ik niet zolang ik mijn huis niet verkoop. En als ik mijn huis verkoop, moet ik ook een duur huis terugkopen, dus daar heb ik compleet niks aan.
Dalende prijzen zijn eigenlijk, hoewel gemeenten dan verhogen het tarief van de WOZ zodat ik alsnog meer moet betalen.
Waar het op neer komt. Ik ga niet meer of minder consumeren omdat de waarde van mijn huis verandert, maar misschien kan een econoom mij uitleggen wat daar mis aan is.
het is al laat. Er had moeten staan: Dalende prijzen zijn eigenlijk beter, hoewel gemeenten dan het WOZ-tarief verhogen… etc