Rem op huizenmarkt komt niet door hoogte rente

De rem die merkbaar is op de Nederlandse huizenmarkt is niet het gevolg van de huidige hypotheekrentetarieven. Het is eerder de algemene onzekerheid over de economie die mensen huiverig maakt zich op de huizenmarkt te begeven.

Dat zei Nick Jue, directeur van ING Nederland, dinsdag in een vraaggesprek met het ANP. Jue voorziet niet dat ING zijn rentetarieven binnenkort zal verlagen, omdat deze volgens hem voldoende concurrerend zijn. Banken hebben veel kritiek gekregen omdat ze de lagere rente van centrale banken niet zouden doorberekenen aan hun klanten.

Dat de hypotheekrente afhangt van tarieven van de centrale bank is volgens Jue een misvatting. “De hypotheekrente is gebaseerd op de rente op de kapitaalmarkt. En onze winstmarges op hypotheken zijn niet toegenomen”, aldus de bestuurder.

Volgens critici tillen de banken de winstmarges op hypotheken juist wel om zich enigszins te herstellen van de klappen die ze hebben opgelopen in het geweld van de kredietcrisis. Jue wijst er echter op dat behalve hypotheekrentes ook spaarrentes bij de banken ver boven de tarieven van de centrale banken liggen.

bron: ANP

Share Button
Tagged with: ,
3 comments on “Rem op huizenmarkt komt niet door hoogte rente
 1. janhuur says:

  Gaan we dit ook voorstellen voor alle mensen die door hun eigen schuld in de financiele problemen komen. Misschien is dit ook geschikt voor huurders met achterstallige huur, mensen die hun energienota niet kunnen betalen, mensen met belastingschuld etc

 2. Renee says:

  Nike Jue durf wel, te gek voor woorden. Die man heeft het nog niet door. De winstmarges op de hypotheken en de vaak daarbij behorende verzekeringen zijn gewoon veel te hoog. Een ander punt is dat ook de grondprijzen en de prijzen van de bouwmaterialen, de kosten van de aannemers, de prijzen van de makelaars etc te hoog zijn. Maw de hele keten is ervoor verantwoordelijk dat er geen betaalbare huizen meer worden neergezet.

 3. Joop Kl; says:

  Ook de Rabobank gelooft niet meer in de hype:

  http://www.z24.nl/z24geld/artikel_54857.z24/Rabobank_voorspelt_betaalbare_huizen.html

  Ze verbloemen het aardig mooi met de term “betaalbaarheid neemt toe” maar ze zeggen gewoon dat de prijzen gaan zakken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*