Onverkoopbare huizen massaal in de verhuur

Koopwongingen verhurenDe stilgevallen verkoop van woningen leidt tot een spectaculaire stijging in het aanbod van huurwoningen in de vrije sector. Dat aantal is het afgelopen kwartaal met 25 tot 30 procent toegenomen tot ruim 300.000. Banken gaan ook veel soepeler om met hun hypotheekregels die verhuur in principe verbieden.

Huizenverkopers gooien hun onverkochte woning massaal in de verhuur, zeggen de grootste huurwoningbemiddelaars. Bij de landelijke bemiddelaar Pararius steeg het aanbod de laatste drie maanden van 2008 met ruim dertig procent. Nederlands grootste woningbemiddelaar Direct Wonen heeft er diezelfde periode 24 procent meer huurhuizen bijgekregen.

“Je kunt die hele toename toeschrijven aan de koopmarkt die in het slop zit”, zegt Pararius-directeur Jasper de Groot. Bianca Arts, directeur verhuur bij Direct Wonen, beaamt dat. “Wij horen hetzelfde in gesprekken met onze klanten. Die zeggen: wij krijgen ons huis niet verkocht en willen het verhuren. De vraag is of wij dan kunnen bemiddelen.”

Makelaars in Breda en omgeving merken niets van deze trend. NVM-kringvoorzitter Lennart van Oosterhout: “Het zal zo zijn dat men er meer voor open staat. Ik kan me voorstellen dat het gebeurt als een verkoper een periode moet overbruggen en er een bekende is die juist een tijdje wil huren.” Maar van massale verhuur van koopwoningen merken de makelaars niet veel.

Daarentegen banken melden dat zij steeds vaker het verzoek krijgen van particulieren of zij hun woning mogen verhuren.

Huizenbezitters moeten toestemming vragen aan de bank omdat in hypotheekakten verhuur doorgaans niet is toegestaan. Nog geen jaar geleden was het bijna onmogelijk om voor verhuur toestemming te krijgen, maar de hypotheekverstrekkers gaan nu aanmerkelijk soepeler met de regels om.

Rabobank Nederland, de grootste hypotheekverstrekker, laat de beslissing over aan de lokale kantoren. Rabobank Breda zegt, bij monde van dirceteur Willem-Peter Kriek: “Verhuur van koopwoningen is hier geen trend. En we hebben ons beleid ook niet aangepast. Iemand die bij ons een hypotheek heeft, moet van ons toestemming hebben om zijn huis te kunnen verhuren. Daarbij kijken wij naar twee dingen: de verhouding lasten-inkomen, ook op wat langere termijn. En we kijken naar de waarde van het huis, onze zekerheid. Als dat wordt verhuurd, daalt die waarde als regel. Maar die kun je laten taxeren. En komt daar een besluit uit.”

Bij Obvion, hypotheekverstrekker van pensioenverzekeraar ABP en de Rabobank, wordt erkend dat er gemakkelijker toestemming wordt gegeven voor verhuur van de woning. “Er is meer realiteitszin bij de banken”, zegt adjunct-directeur Douwe Dijkstra van Obvion. “Dat de koopwoningmarkt is stilgevallen is een gegeven. Als hypotheekverstrekker kun je dan de regels wel strikt hanteren, maar je hebt er als bank niets aan als een klant door dubbele woonlasten zijn verplichtingen niet meer kan nakomen.”

bron: bndestem

Share Button
Tagged with: ,
14 comments on “Onverkoopbare huizen massaal in de verhuur
  1. Scheefhuurder says:
  2. Zielig says:
  3. Richard says:
  4. Harrie says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*