Nationale Hypotheek Garantie omhoog naar 350000 euro

NHG Logo

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de motie van Brigitte van der Burg (VVD) om de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tijdelijk te verhogen.

Brigitte schrijft:
“Ik ben blij dat een meerderheid in de Tweede Kamer de VVD steunt in haar verzoek de Nationale Hypotheek Garantie voor een periode van twee jaar te verhogen van 265.000 euro naar 350.000 euro. Deze maatregel helpt het vertrouwen in de woningmarkt te verbeteren.”

Terughoudende banken
De lat ligt nu 264.000 euro. Dat gaat, als het aan de Kamer ligt, naar 350.000 euro. De verhoging heeft ermee te maken dat banken terughoudender zijn geworden om hypotheken te geven.

Zekerheid
De verhoging van de NHG moet banken meer zekerheid geven. Mocht de huizenbezitter zijn hypotheek niet meer kunnen ophoesten, kunnen banken dadelijk tot 350.00 terug krijgen uit een waarborgfonds.

Banken
Voor deze hypotheken lopen banken geen risico op een restschuld, omdat het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) garant staat voor aflossing van het hele leenbedrag. De onderzoekers van NIBC wijzen er op dat bij een daling van de huizenprijzen het vermogen van WEW al snel tekort kan schieten. Mocht deze situatie zich ooit voordoen dan kan WEW een beroep doen op renteloze leningen van de overheid.

Risico
Benadrukt moet worden dat NHG-voorwaarden uitsluitend het risico op een restschuld van banken afdekt. Huishoudens profiteren van een rentekorting, maar zijn wel aansprakelijk als op enig moment sprake is van een restschuld.

Minister
Vorige week zei minister Eberhard van der Laan voor Wonen en Wijken dat hij het op dit moment niet nodig vindt om het maximumbedrag voor de NHG te verhogen.

Share Button
Tagged with: , , ,
11 comments on “Nationale Hypotheek Garantie omhoog naar 350000 euro
 1. Xandr says:

  Aan de ene kant: als een dief in de nacht.
  Aan de andere kant: niet dat er op dit moment echt veel nieuwe hypotheken worden afgesloten.

 2. House says:

  Goed nieuws!!!

 3. Jeff says:

  Volgend jaar dus een total collapse van de huizenmarkt.. Dat extra aanvullende bedrag tot 350.000 euro in het NHG Fonds bestaat helemaal nog niet.

 4. johanna says:

  De NHG waarbij uiteindelijk een
  eventuele restschuld bij de over-
  heid neergelegd kan worden is
  vooral een paradijs voor fraudeurs en speculanten en zet
  de deur open voor een Nederlandse
  subprime variant. Solide trans-
  acties hebben geen NHG nodig.
  Dit toont ook weer eens de Janus-
  kop van de VVD die zijn liberale
  principes van eigen verantwoor-
  delijkheid graag overboord zet
  als de vastgoedlobby aanklopt.

 5. bear says:

  En de banken worden wederom in de watten gelegd door daar gratis en voor niks risico
  weg te nemen.

  Conclusie? Begin een bank, dan zit je als ondernemer goed.

 6. Jasper says:

  Als liberaal in hart en nieren moet het mij van het hart dat ik een gevoel van walging niet kan onderdrukken. De VVD laat zich voor de strontkar van de vastgoed lobby spannen en plaats van aich te richten op haar toekomstige stemmers. Met grote sptijt moet ik constateren dat we gotbetert nog meer aan de PVDA hebben als jongere generatie die in de toekomst – zonder lening – een huis wil kopen.

 7. Lex says:

  @bear Als je voor je onderneming het etiket ‘mag niet omvallen’ weet te versieren (banken, auto-industrie, ed) gaan de regels die voor andere ondernemers gelden, blijkbaar niet meer op. Goed signaal weer van onze overheid, die meer brokken maakt door de zucht de boel onder controle te krijgen dan problemen oplost.

  En wat de VVD betreft: als de PvdA nog liberaler blijkt dan de VVD, weet je wel waarom ze het zo slecht doen in de peilingen.

  Overigens is dit nog maar een plan in de kamer. Vooralsnog heeft het kabinet het nog niet overgenomen.

 8. Piet says:

  ff dat stukje van de vvd gelezen.
  Ik vraag me af wat mevr van de brug zich voorstelt bij betaalbare koopwoningen? Dat moeten dus huizen zijn van 1,5 ton. Nou ga maar eens kijken wat je daar momenteel voor krijgt, en daar moeten er dus meer van komen.
  En duurdere huurwoningen. Huurwoningen in het dure segment zijn al bijna onbetaalbaar, en daar moeten nog duurdere woningen bij komen.
  Klinkt allemaal zo mooi, maar men kan er niet onderuit dan de prijs kwaliteit verhouding behoorlijk zoek is, en die moet worden gecorrigeerd om de boel weer op gang te laten komen.

 9. johan says:

  Dit doet mij meteen denken aan dat RTL-programma “uitstel van executie”, waar banken een huis soms liever verkopen en de bewoners op straat zetten dan een betalingsregeling te treffen.

  Het belang van de bank is: geld zien.

  Als de NHG het risico van de bank toch dekt dan zullen banken geneigd zijn eerder voor die optie te kiezen…

 10. Hans says:

  Johan, waarschijnlijk nooit van de AFM (toezichthouder van de financiele sector)gehoord? De consument krijgt wel 0,4 % of 0,5 % lagere rente of willen ze die ook niet? Verdiep je eerst in de materie, voordat je iets schrijft.

 11. Niek says:

  kunnen banken dadelijk tot 350.00 terug krijgen

  ik hoop dat dat er ook letterlijk instaat ;^)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*