Plan woningmarkt is klaar, de SER kan naar huis

Het zijn niet alleen de sociale partners die de molens in de polder traag doen draaien. De economische deskundigen in de Sociaal-Economische Raad kunnen er ook wat van.

bron:  Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with: ,
94 comments on “Plan woningmarkt is klaar, de SER kan naar huis
 1. kees says:

  briljant

 2. kees says:

  ant dan verdubbelen al gauw de woonlasten en ze willen de woning ook niet kopen, want blijven huren is veel goedkoper.

  voor een dertig jaar oude woning €680 pmnd betalen vind ik niet scheefhuren. Dezelfde woning was als premieA te koop in 1979 voor €68K.
  Hoe gaat de goede vriend dat verdisconteren? Corportatie land mag blij zijn met mensen die dertig jaar in hetzelfde huis zitten.

 3. Martijn says:

  @Ludwig

  Toch staat de dollar nog niet zo laag als je dacht.

 4. Okkie says:

  Die flauwekul over scheef wonen wordt weer aangehaald. Sociale woningen zijn nu eenmaal kleiner en minder luxe dan in de vrije markt, dus van scheef wonen is geen sprake. Mensen mogen zelf bepalen hoeveel ze over hebben voor de grootte van hun woning. Daar komt nog bij dat huurders niet hoeven op te draaien voor de zeepbel in de woningprijs.

 5. kees says:

  martijn,
  Toch staat de dollar nog niet zo laag als je dacht.

  heeft blijkbaar een clubje monopolie op de wereld in de fik zetten en monopolie op de $$.
  Indien niet dan zwaait er wat. Gaat mij benieuwen hoe voorheen de messias dat gaat afbouwen.

 6. kees says:

  Okkie, Daar komt nog bij dat huurders niet hoeven op te draaien voor de zeepbel in de woningprijs.

  iedereen gaat voor de zeepbel opdraaien. Gaat er alleen nog om: hoe kun je jezelf zoveel mogelijk onttrekken. Zelfs degenen zonder vaste woon- of verblijfplaats gaan het tegenkomen.

 7. kees says:

  Je kunt natuurlijk ook actief gaan worden bij een politieke partij die het nu goed doet in de peilingen 🙂

 8. ZK says:

  1 ton overwaarde die moet betaald worden door de nieuwe huurders. Stel je hebt een inkomen op minimumloon omdat je juist begint op de arbeidmarkt. Je maakt carriere, je bent jong en je wilt wat, na 3 jaar verdien je dubbele, men komt je checken en zegt, hee je verdient teveel, je moet eruit of deze woning kopen van 25 a 30 jaar oud. De woning wordt getaxeerd op 175.000 euro door de woningbouwvereniging. Hou dan in je achterhoofd dat deze woning in rij is neergezet voor 50.000 gulden. Ga als je de woning wilt kopen meteen een technisch taxateur inschakelen, want dan kun je mogelijk voor 50.000 tot 75.000 euro achterstallig onderhoud constateren en doe een tegenbod; gaan ze hier niet mee akkoord , verhuis dan en koop elders een betere woning.

  Er zullen nog heel veel lege koopwoningen komen van woningbouwverenigingen met dit plan waarvan mogelijk de helft gesloopt moet worden.
  Dus geen opbrengst van 1 ton. Nee verlies van 50.000 gulden en sloopkosten en afvoer a 10.000 euro per huis.

  Veel geluk met dit plan

 9. leerling says:

  Maar als de dollar valt is de US in een klap bijna van alle schulden af. Denk dat men daarom in Indie en China met al het goud aan de haal gaat, om de dollar te hedgen, maar kan ook nog wel een tijdje duren. Zijn bananenrepublieke methoden, maar het werkt heel goed. Is afwachten, maar wel spannend.

 10. kees says:

  8
  Er zullen nog heel veel lege koopwoningen komen van woningbouwverenigingen met dit plan waarvan mogelijk de helft gesloopt moet worden

  sloop zal ook een premie op komen, is immers sociaal wenselijk, dus we betalen het hoe dan ook.
  Iedereen gaat ervan uit dat de aanwas van centen oneindig is in de woningbouw/publieke sector. Let maar op wat er de komende twee jaar gaat gebeuren.

 11. kees says:

  9

  wat is ervan waar dat er veel Duits goud in Amerika ligt?

 12. Ludwig von Mises says:

  @3

  We zijn onderweg van .78 naar .72 op de USD index. Er zal ongetwijfeld weer een correctie komen op de trend tussen de .72 en .68.

  Mises is overigens primair long goud – niet zozeer short dollars en telt zijn zegeningen.

 13. Ludwig von Mises says:

  Bestaande scheefwoners ontzien vindt Mises overigens een creatieve oplossing.

  Het zal toch niet gebeuren dat ze met de HRA hetzelfde doen?

 14. Martijn says:

  @12

  Gezellig dat je nog steeds meeleest.

  We delen een deel van onze (primaire) posities zoals je weet.

  En zoals je weet verwacht ik ook een daling van de dollar. Toch ben ik benieuwd hoe snel het gaat. De echt belangrijke dagen zullen sneller gaan dan veel denken. Voorlopig lijken we goed voorbereid.

 15. Martijn says:

  De echt belangrijke dagen zullen sneller gaan dan veel denken.

  Op het moment dat ze aanbreken. Dat hoeft echter niet morgen al te gebeuren. Het lijkt er op dat we voorlopig doorgaan met onzin uit de media over economisch herstel, meer invloed van de fed, en nog wat deflationaire druk voor de man op straat. Al met al een warrig verhaal dus. Hoe verwarder, hoe minder stabiel overigens; wat dat betreft is de richting duidelijk.

  Voorlopig nog even doen alsof het goed gaat terwijl we de druk verder opbouwen. Daar is nog wel wat rek voor.

 16. Ludwig von Mises says:

  @14 en @15

  Met goud en zeker de aandelen is het zo dat ze tijden lang niets doen en dan opeens verdubbelen. Een van de aandelen die ik heb is een paar jaar geleden in een paar maanden van 1.4 naar 10 gegaan.

  We leven in Euroland. Een stijgende dollar is op zich geen probleem – als goud maar niet daalt..

  Ik zie een bodem rond de 1060 USD en 700 Euro nu.

 17. Ludwig von Mises says:

  “En zoals je weet verwacht ik ook een daling van de dollar. Toch ben ik benieuwd hoe snel het gaat. De echt belangrijke dagen zullen sneller gaan dan veel denken. Voorlopig lijken we goed voorbereid.”

  .68 in April lijkt me een mooi moment om winst te gaan nemen..

 18. Ludwig von Mises says:

  Heeft Mises hier niet uitgelegd dat de rentecurve wordt opgepompt?

  Paulson – om iemand te noemen – ziet inflatiepercentages van 10-12%. Greenspan schreef hetzelfde in het postscriptum in the Age of Turbulence met rentepecentage “at times abobe 10”.

  http://www.safehaven.com/pdf/shaw_2009_11_08.pdf

 19. Ludwig von Mises says:

  “Since inflation, default or massive tax increases are the only ways to pay for the past and ongoing “stimulus” and bailout programs, weʼd bet on inflation as the route that government will engineer to keep their jobs and to prevent rebellion.

  Inflation is a problem for investors and households, but is a key debt repayment tool of
  governments. Somehow we seem to accept inflation more readily than default or taxes.”

 20. Igor says:

  Laten we ook scheefrijden, scheefeten etc bestrijden.

  Twee prijskaartjes per artikel in de winkels: prijskaartjes met sociale prijzen en prijskaartjes voor mensen die “te veel” verdienen.

  Mensen die “te veel” verdienen, mogen dan ook niet in goedkope auto´s rijden.

  Geen treinkaartjes voor mensen met bovenmodale inkomen; die moeten taxi nemen.

 21. Buddy says:

  @ 19

  Unemployment rate at 22% (Shadowstats)

  Rebellion is on its way

 22. Martin says:

  Sociale woningbouw was nodig omdat de prijzen door de HRA uit hun realistische verband waren gerukt. Mensen met een gering inkomen konden niet concurreren met anderen die onevenredig veel meer voordeel haalden uit de HRA, bij prijzen die te ver waren opgejaagd.
  Vroeger was het zo dat je werkte voor je reservering in je huis, na 30 jaar had je afgelost en woonde je kostenloos. Dit is nu verworden tot een riskante loterij, waarbij de HRA als een soort Jackpot rondspookt.

 23. bigD says:

  @Igor(20)
  Wat is je punt?

  Scheefwonen is subsidie-ongelijkheid. Wat heeft dat met “scheefrijden” te maken?

 24. kees says:

  @22
  Sociale woningbouw

  1920 bestond hra nog niet denk ik.

  http://www.haagwonen.nl/smartsite.dws?id=1317

 25. Jeroen says:

  Scheefwonen… Het probleem met onze creatiefloze politiek is dat ze altijd ‘een instrument’ zoeken om bepaald consumenten gedrag bij te sturen. In de praktijk komt dat altijd neer op pijnprikkels in de vorm van hogere financiële belasting.

  Scheefhuren moet je niet oplossen door zogenaamde scheefhuurders financieel weg te pesten, maar door ervoor te zorgen dat de koopwoningmarkt weer normaal functioneert op een normaal prijspeil. Dan vertrekken de scheefhuurders vanzelf, omdat ze dan namelijk voor een marktconforme prijs meer waar voor hun geld kunnen krijgen. In de huidige situatie valt er niets te kiezen, gedwongen doorstroming naar een koopwoning of vrije-markt huur is altijd een zeer sterke teruggang in prijs-kwaliteit verhouding.

  Laat ze in Den Haag eerst maar eens leren problemen op te lossen in plaats van alleen maar symptomen te bestrijden…

 26. Jeroen says:

  @Kees (24)

  HRA bestaat al langer, en de veel gebezigde uitspraak (vaak door de politiek) dat het is ingevoerd ter bevordering van eigenwoningbezit is een grove leugen:

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/rubriek/hypotheken/1874229/__Al_in_1893_aftrekbaar__.html

 27. chantal says:

  “Scheefhuren moet je niet oplossen door zogenaamde scheefhuurders financieel weg te pesten”

  Het lijkt me anders ook niet logisch dat men goedkoper huurt dan dat een woning kost. In Belgie zijn de eerste verschijnselen er al : sociaal wonen zal veel minder sociaal worden…
  http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/606675/2009/01/12/Huur-sociale-woningen-tot-30-procent-hoger.dhtml

 28. chantal says:

  oh, en dan het effect daarop in de privé huurdersmarkt komt binnen enkele jaren. Een tekeningske hoeft niet zeker?

 29. Jeroen says:

  “Het lijkt me anders ook niet logisch dat men goedkoper huurt dan dat een woning kost.”

  Centraal in die redenatie is de huidige woningprijs, en die is veel te hoog. Breng de woningprijs eerst eens terug naar een normaal niveau (we zitten nu ruim 30% boven het niveau wat je op basis van lange termijn inflatie mag verwachten), en kijk dan nog eens of je minder betaalt dan een woning zou moeten kosten.

 30. chantal says:

  tgoh, Dat prijzen veel te hoog zijn is toch maar een individuele conclusie. Zou die massa dat toch nog huizen koopt, dan allemaal te veel KUNNEN betalen?
  Misschien is er gewoon geen plaats om iedereen van zijn eigen stulpje te voorzien? Al zeker als die sociale groep, die in veel gevallen ook niet bijdragen kwestie van belastingen etc doordat ze niet werken, ook hun gsm, internet, auto etc als basis overlevingsmiddel aanschouwen.

  Mij maken ze niets wijs, ik ben op zoek naar mijn 4de huis. Prijzen zijn hoog, maar dat is niet hetzelfde als ‘te hoog’. Maarja, ik met mijn huisjes, leef primitief (geen auto, het goedkoopste internetabbo etc)…

 31. Melker says:

  Geil man… gestapelde bakstenen!?

  Hier huren en in Spanje kopen lijkt mij NU een goede oplossing.

  Maar doe het niet voor de stenen maar voor het aangename klimaat!

 32. Jeroen says:

  De ‘massa’ die nog huizen koopt op onze vastgelopen markt, dat zijn bijna alleen maar mensen die de ‘winsten’ uit hun eigen woning meenemen en nauwelijks iets hoeven bij te leggen bij de verhuizing. Het feit dat je als bovenmodale starter maar net een ondermodaal woninkje kan betalen zegt genoeg over het failliet van de huidige woningmarkt en het idiote prijspeil.

  Er is daarnaast genoeg plaats om iedereen van een eigen stulpje te voorzien, zelfs tegen betaalbare prijzen. Je moet eens kijken op recreatieparken wat voor kasteeltjes je daar kan kopen voor relatief weinig geld. Alleen omdat je daar niet permanent mag wonen gaat er zo 2 ton van de prijs af. Het kan dus allemaal best, maar de systeem is verziekt…

 33. chantal says:

  @jeroen
  sorry hoor, maar weer individueel geconcludeer… waarom zou trouwens starters direct een bovenmodaal huis moeten hebben? Je leert toch ook niet autorijden in de duurste porsche? Klein beginnen lijkt me een verstandige keuze… en met de tijd, als het huisje afbetaald geraakt, of half… dan kan je groter en beter gaan. Ik ben ook klein begonnen, en mijn ouders ook. En mijn grootmoeder was steenrijk, maar te gierig om centrale verwarming in haar huis te laten leggen. Die had nog een kolenkachel toen ze stierf… luxe is het probleem, niet de huizenprijzen.

  Al eens over nagedacht welke luxe er allemaal is bijgekomen de laatste 70jaar? Auto’s die nu iedereen heeft, internet met bijhorende snelle pc of laptop, een mini-gsm die jaarlijks vernieuwd wordt (of 2jlijks), digitv, flatscreen, wii, etc… oja, en dubbel glas, centrale verwarming, leder salon, … moet ik nog verder gaan?

 34. chantal says:

  @jeroen
  als ik bij mijn huurders langsfiets (jaja, met de fiets) omdat ze weeral eens niet betaald hebben, dan staat hun bmw voor de deur, doen ze de deur open met gsm in hun hand en als ze mij dan willen bewijzen dat ze ‘te’ veel betalen voor hun huurwoonst trekken ze me achter hun nog steeds werkend internet. Straf toch hé, dat dat allemaal nog werkt, terwijl ze hun huur niet kunnen betalen? Maarja, 3 dagen te laat met betalen voor internet is een afsluiting van het www. Bij mij duurt het maanden voor ik ze uit MIJN huis krijg.

 35. Jeroen says:

  @Chantal:

  “waarom zou trouwens starters direct een bovenmodaal huis moeten hebben”

  Ik schreef bovenmodale starters. Het lijkt me heel normaal dat je als bovenmodale starter die minstens zoveel heeft te besteden als een modale woningbezitter, makkelijk een bovenmodale woning zou moeten kunnen kopen… Gaat alleen niet, omdat de starter de volledige huidige woningprijs moet ophoesten terwijl de zittende eigenaar 10 jaar geleden voor de helft heeft gekocht en dito gehalveerde lasten heeft.

  ‘Al eens over nagedacht welke luxe er allemaal is bijgekomen de laatste 70jaar?

  Niet relevant, en 90 % van de zaken die je opnoemt heb ik niet of op een heel sober niveau.

  @34: volledig irrelevant verhaal. Betrek jouw lokale belevenissen en de foute huurders die je misschien hebt getroffen niet op de problemen van een nationale woningmarkt.

 36. chantal says:

  ahtoe, niet relevant…?
  Alle doppers die ik ken, hebben internet en gsm. De helft daarvan heeft zelf een wagen. Aja, maar nu hebben ze geen geld genoeg, zijn huurprijzen te hoog, laat staan koopprijzen. Ze willen nu sociale woonprijzen (bah)
  Geloof mij maar, dat ik niet de enigste verhuurder ben, die bovenstaand ervaar. Waarom zouden verhuurders zich massaal uit de verhuring in belgie wegtrekken denk je? Overbescherming huurders + veel last.

  Trouwens, wat jij zegt is ook niet relevant. Ik ken jonge starters die direct een bovenmodaal huis hebben gekocht onlangs. En dat met een gewoon inkomen.

  Zelf kan ik overleven met 4 met enkele 100€ per maand. Pak 500€ heb ik nodig, zonder woonst dan. En als een minimum inkomen van een koppel met 2 kinderen tegenwoordig al schommelt rond de 2000€/maand, dan schiet er voor hen nog 1500€ over voor een woonst. Dat dus voor mensen die niet werken en leven van bijstand.

 37. Martijn says:

  @Jeroen (29)

  we zitten nu ruim 30% boven het niveau wat je op basis van lange termijn inflatie mag verwachten

  Daarbij vergeet je te melden dat je er dan van uit gaat dat woningprijzen ooit “correct” waren en er geen andere invloeden dan inflatie op spelen. Dat is nogal een aanname.

 38. kees says:

  Je moet eens kijken op recreatieparken wat voor kasteeltjes je daar kan kopen voor relatief weinig geld.

  heb ik hier al eerder gesuggereerd. Maar ja, monopolie op waar te wonen ligt bij de staat.

 39. kees says:

  38
  je mag er niet permanent wonen, maar de parkjes dragen wel bij aan de financiële haalbaarheid van het gemeentelijk rioleringsplan.

 40. Martijn says:

  @Jeroen (29)

  Los daarvan bestaat “de inflatie” niet. En op basis van het bijdrukken van centen zou je juist heel goed kunnen verwachten dat woningprijzen stijgen. Zo zorgt de markt er voor dat gespaard vermogen niet al te snel waardeloos hoeft te worden; wie investeerde in een woning zag de koopkracht van zijn spaarcenten/inestering niet achteruit gaan.

 41. Martijn says:

  Zou die massa dat toch nog huizen koopt, dan allemaal te veel KUNNEN betalen?

  Die massa is overigens wel aanzienlijk uitgedund in vergelijking met enkele jaren terug.

 42. kees says:

  34
  Straf toch hé, dat dat allemaal nog werkt, terwijl ze hun huur niet kunnen betalen? Maarja, 3 dagen te laat met betalen voor internet is een afsluiting van het www. Bij mij duurt het maanden voor ik ze uit MIJN huis krijg.

  hoeveel maanden borg? 3 maanden? 6 maanden?

 43. Jeroen says:

  @37

  Het is inderdaad nogal kort door de bocht, maar in ogenschouw nemende dat het percentage van het loon dat nu aan wonen wordt besteed, plus de bekende herengracht en andere grafiekje, mag je toch wel aannemen dat de prijzen te hoog zijn. Zie ook mijn argument over starters die alleen met onevenredig mindere prijs/kwaliteit verhouding kunnen ‘instappen’.
  Overigens is het verwoonde deel van het inkomen ook nog eens aardog gedrukt door niet af te lossen, dit op de pof leven is ook niet goed voor de prijs…

 44. chantal says:

  @kees 42
  2 maand borg…
  Wie in Belgie echt wil, betaald 6 maand niet voor de verhuurder hem pas uit zijn huis krijgt. Dus doet de verhuurder zo en zo 4 maand verlies + dat achteraf het huis opnieuw moet verhuurd worden, wat weer enkele weken tot maanden kan duren.

 45. Woonst?? says:

  Volgens mij heeft Chantal teveel van de wijn genoten? Korsakoff? Wat kun jij een onzin uitkramen zeg! Jij beweert in het bezit(huurt v/d bank) te zijn van 4 huizen!! En zit te klagen dat iemand internet heeft en/of en auto om mee naar het werk te gaan??? Ik denk dat de meeste mensen uiteindelijk meer geluk/plezier van een auto hebben dan van een huis! Echt een rare OVERLEVINGS techniek heb jij.

 46. chantal says:

  http://www.gva.be/dekrant/experts/johndewit/nieuwe-huurwet-van-kracht-2.aspx

  “De verhuurders moeten de prijs van hun pand voortaan afficheren en bovendien bedraagt de huurwaarborg nog maar twee maanden in plaats van drie. ”

  Ook komt die waarborg op een gezamelijke rekening. Wil ik die borg recuperen van mijn huurder, heb ik zijn of de vrederechter zijn handtekening nodig. Logisch dat de huurder er niet staat voor te springen zijn handtekening te geven, als ik hem juist op straat heb gezet. Dus ik hang helemaal af van de goedwil van onze vrederechter.

 47. Ludwig von Mises says:

  @45

  Volgens mij ben je nieuw Woonst.

  En dan vind ik je toonzetting wat respectloos.

  En de boodschap inhoudsloos.

  Om van dom maar niet te spreken.

  Hoeveel plezier iemand heeft van zijn auto is zijn eigen zaak – zolang ie maar de huur betaalt.

  Nietwaar?

 48. chantal says:

  @woonst
  Als ik op zoek ben naar een 4de woonst, dan heb ik er geen 4 hé…
  En ik klaag enkel op die werklozen wiens gsm of auto ik betaal. Want ik werk wel, en doe alles met de fiets. Maar lezen blijkt uw sterkste punt niet te zijn. Misschien moet je maar in je auto gaan wonen?

 49. Woonst?? says:

  Dus jij verhuurt ook aan werklozen?

 50. Woonst?? says:

  http://www.nu.nl/economie/2120026/rotterdam-gaat-besparen-bouwkosten.html

  Dus zelfs zonder de HRA af te schaffen kan de prijs al bijna 30% omlaag!!!

 51. Martijn says:

  @49

  En stel dat?

  Overigens noemt men sommige werkelozen ook wel gepensioneerd of rentenier.

 52. Martijn says:

  Dus zelfs zonder de HRA af te schaffen kan de prijs al bijna 30% omlaag!!!
  Dan hebben we het uiteraard wel over de prijs die de eigenaar betaalt, wellicht is die niet hetzelfde als wat de bouwer ontvangt.

  Particulieren krijgen hulp om hun oude woningen te onderhouden en energiezuinig te maken.
  Gaan daar de kabouters aan het werk of zou de gemeente Rotterdam er toch gewoon op toeleggen?

 53. Ludwig von Mises says:

  Prototype woningen. Allemaal dezelfde keuken. Maar wel goedkoop he.

  Stralin deed het ook al zo. Ik begin me te realiseren dat de paar kapitalisme nog zo slecht niet is als ik de mafketels hier hoor zeuren dat de overheid of all people van allerlei maatregelen moet nemen omdat de “de huizenmarkt gaat 70% omlaag” types anders drie hoog achter wonen omdat ze op de markt geen fuck te vertellen hebben.

 54. chantal says:

  @49

  “Een verhuurder mag de werkgever van de kandidaat-huurder bijvoorbeeld niet opbellen om te informeren wat voor iemand hij is en of hij werkzeker is. Hij mag geen kopie maken van de achterkant van de identiteitskaart waarop het rijksregisternummer staat. Nu gebeurt dat allemaal wel en vaak.

  Een loonfiche vragen mag wel, maar de huurder mag zijn persoonlijke gegevens onleesbaar maken.”

  http://www.hln.be/hln/nl/928/Kanaal-Wonen/article/detail/913248/2009/07/02/Privegegevens-van-huurder-beschermd.dhtml

  Hoe kan ik als verhuurder controleren of iemand werkt? Met een naamloze loonfiche?

 55. leerling says:

  @ 53 John Galt woonde ook 3 hoog achter, zegt niets, de mind is on strike.

 56. kees says:

  54
  Werkgeversverklaring
  Burgerserviceno./copie paspoort
  Verklaring van betalingsgedrag door vorige verhuurder of hypotheeknemer.
  3 tot 6 maanden borg.
  Indien niet; gaat het niet door.
  Zo gaat dat in NL.

  kan allemaal, tenzij je in een dubieuze vijver wilt vissen.

 57. kees says:

  LvM
  Prototype woningen. Allemaal dezelfde keuken. Maar wel goedkoop he.

  Alle keukens zijn hetzelfde, je kan de frontjes wel kiezen; dat heet dan keuze. Oké soms ook de kraan.

  de overheid kan zich beter terugtrekken als speler. Als men zo door wil gaan wordt het trekken aan een dood paard.
  Hra, toeslagen, regels opstellen en zelf speler zijn….

  Voorlopig marcheert alles nog in NL en het gaat goed met Floris Deckers. Wat willen we nog meer?

 58. kees says:

  Gaan daar de kabouters aan het werk of zou de gemeente Rotterdam er toch gewoon op toeleggen?

  Misschien zelf kabouter worden en een elfje zoeken?
  Geld kan toch van de overheid komen? Vorige week nog een pleidooi ten gunste van R’dam: het is een stad die niet kan vergrijzen; de moeders worden er zelfs steeds jonger.

 59. Martijn says:

  Doorgaans is het toch niet de beste oplossing dat de overheid ergens belastingcenten tegenaan gaat smijten. Kijk naar scheefhuren of HRA. Of een betuwelijn.

 60. Okkie says:

  @chantal nr.30:
  De massa ‘kocht’ wel, maar loste niets af. Op het moment ligt de verkoop praktisch stil.

  Wie zijn er hier nu beter af, je huurders met hun auto of jij met je primitieve levenswijze?

 61. Boefke says:

  Bij deze deel ik de woningbouwvereniging mede dat ik de rest van mijn leven bezit blijf nemen van dit gezellige huis. Ik neem hierbij op de koop toe, dat de huurlasten NOOIT hoger zullen worden dan 12,5% van ons netto-inkomen.

  Helaas maar het is niet anders 😉

 62. Okkie says:

  @chantal nr.33:
  Ik ben inderdaad klein begonnen met huren, maar ik ga nu niet meer terug naar een kleiner huis om het te kunnen kopen. Het is van de zotte dat ik meer kwijt ben aan rente en bijkomende kosten om hetzelfde huis te kunnen kopen waar ik nu al in zit.

  @nr.36:
  Het merendeel van de huurders betaalt braaf de huur. Ik vind je generalisaties ongepast.

  @nr.54:
  Krijgen huurders van te voren ook privégegevens van de verhuurder om zijn/haar betrouwbaarheid te checken?

 63. hubske says:

  @Boefke

  Je hebt groot gelijk!

 64. Okkie says:

  @Ludwig nr.53:
  De woningen waar men eerder 3 ton voor vroeg waren ook prototypen. Het enige verschil is dat men in prijs is gezakt.

 65. kees says:

  Wat huizeneigenaren ook niet schijnen te begrijpen dat aanpassingen en opknapperij helemaal geen waarde toevoegt. Je kunt net zo goed die aanpassingen aan een huurhuis doen. Voor beiden is het weggegooid geld waar je wel plezier aan kan hebben beleefd als je het huis verlaat of verkoopt.
  Keuken, badkamers, “je huiskamer vergroten middels tuininrichting”; is allemaal gelul. En ik kan het weten 🙂
  Wil je geld verdienen op een koophuis: doe er niets aan, zorg alleen dat er geen lekkage is en dat de plek -driewerf- goed is.

 66. kees says:

  chantal,
  Hoe kan ik als verhuurder controleren of iemand werkt? Met een naamloze loonfiche?

  Verhuren is ook een vak!

  wat hierboven gememoreerd werd: wat mag ik van de verhuurder weten? Huurmarkt is blijkbaar een aanbiedersmarkt. Dus wat is je probleem?

 67. Ludwig von Mises says:

  @ 62

  Zot is wanneer huren goedkoper is dan kopen. Dat is economische waanzin.

  Gelukkig is dat niet het geval.

  @ 64

  Er zat lucht in de vraagprijzen. Zelfs de transactiepijzen zijn licht gezakt. Maar die 70% daling komt er niet in het segment dat je noemt.

  Wat er wel komt is huurverhoging op huurverhoging, 30 jaar lang en dan nog jaar in jaar uit tot je dood.

  Mises zal nog wel eens aan je terugdenken in zijn afbetaalde woning tzt.

 68. Ludwig von Mises says:

  @61 en @63

  De dag dat scheefhuurders aangepakt gaan worden terwijl mijn hyptheekaflossing en rentebetalingen zijn weggeinflateerd tot minder dan 10% van mijn inkomen, zal ik aan jullie ook nog eens terugdenken.

  Mises heeft weer een salaris verhoging van 100% in gedachten de komende 5 jaar.

 69. Igor says:

  @bigD(23)

  > Scheefwonen is subsidie-
  > ongelijkheid.

  Volgens mij krijgen mensen met bovenmodaal inkomen sowieso geen huursubsidie. Ik denk dat het hier om het invoeren van verschillende huurtarieven per woning gaat. Het punt is dat het in mijn ogen raar is. Ik trek parallel met andere situaties: zoals bijvoorbeeld, de prijs van een artikel in de winkel die afhankelijk van het inkomen van de klant wordt gemaakt.

 70. KariZ says:

  ‘Mises heeft weer een salaris verhoging van 100% in gedachten de komende 5 jaar.’

  En nu je werkgever nog 😉 … Anyways ik gun het je van harte ik hoop dat je niet dezelfde kant opgaat als die vele andere financiele ‘toptalenten’ die er de komende jaren uitgeflikkerd gaan worden. Zou tenslotte sneu zijn, op een houtje bijten daar in Almere-city.

  ‘Zot is wanneer huren goedkoper is dan kopen. Dat is economische waanzin.’

  De prijsexplosie van de huizen zoals deze zich sinds 1990, mede mogelijk gemaakt door ABN….eh… de overheid en de banken, heeft voorgedaan is gelukkig de gewoonste zaak van de wereld…over waanzin gesproken.

  ‘De dag dat scheefhuurders aangepakt gaan worden terwijl mijn hyptheekaflossing en rentebetalingen zijn weggeinflateerd tot minder dan 10% van mijn inkomen, zal ik aan jullie ook nog eens terugdenken.’

  Dacht dat je zo geëngageerd was. Maak je eerder druk om de starters van de afgelopen jaren. Veel van hen zullen merken dat ze gevangen zitten in hun doorzonwoning met nieuwe keuken en gaan financieel/emotioneel geknipt en geschoren worden.

 71. Ludwig von Mises says:

  70

  Starters die verstandig gefinancierd hebben, hebben geen enkel probleem.

  De voornaamste reden dat huizenprijzen hoog zijn, is gelegen in het feit dat kredieten sind jaren 90 verzekerd kunnen worden waardoor de rente kunstmatig laag gehouden werd.

  Doordat rente kunstmatig laag gehouden werd, konden huren ook kunstmatig laag blijven.

  Dat is geschiedenis.

  Nu is de hamvraag, wat gaat de toekomst brengen. Welke mechanismen spelen in de huidige dynamiek mee.

  Daarbij is het zaak een paar stappen verder te denken dan de komende 2 jaar.

  Huurders zulle niet woden ontzien.

  Overigens waardeer ik je zorg. Mises is een maand geleden van baan veranderd en heeft alvast een goed begin gemaakt met de toegedachte salarisverhoging.

  Stodenten van nu zullen over 4 jaar 30 meer salaris vragen en krijgen aan de start.

  Net zoals een HBO starterssalaris van 2500 gulden opeens 2500 euro (wie werkt daar nog voor) in 7 jaar is geworden.

  Tot slot begrijpt Mises niet zo goed wat jan en alleman af te zeiken heeft op Almere – een van de weinige plekken waar je geen overwaarde betaalt al je een woning koopt.

  Juist op deze site zou je wat meer begrip mogen verwachten vor iemand die wel een huis koopt maar geen tonnen uitgeeft om maar in Amstelveen te wonen. Of oud zuid. Of Yburg. Of waar je dan ook maar zit in je gesubsidieerde huurwoning.

  Ik begin me meer en mee te realiseren dat er nogal wat mensen zijn hier die denken dat ze voor een dubbeltje op de eerste rang horen en dat wonen eigenlijk geen geld mag kosten – dat je er in Almere geld op toe zou moeten krijgen.

 72. Ludwig von Mises says:

  69

  Wen er maar aan dat je als je de overheid om hulp vraagt van de regen in de drup geholpen wordt.

  Er komt een dag dan gaan we Reagan weer waarderen en in termen van supply side economics denken.

  Maar niet voor we huizentekorten hebben.

 73. Ludwig von Mises says:

  No offence ment, Kariz. Je kent me inmiddels een beetje – ik neem alles pesoonlijk.

 74. Ludwig von Mises says:

  @ Martijn

  En ondertussen ramt de Eurodollar van 1.46 naar 1.50 binnen een paar uur.

  Waanzin.

 75. Henri says:

  “nogal wat mensen zijn hier die denken … dat je er in Almere geld op toe zou moeten krijgen.”
  Daar kan ik me dan wel weer iets bij voorstellen. 😉

 76. Martijn says:

  @Ludwig

  Goud lijkt ook niet al te veel weerstand naar boven te hebben. De waanzin zit hem natuurlijk vooral in het huidige financiële systeem (oa de dollar). Voorlopig lijken wij goed gepositioneerd te zijn.

 77. chantal says:

  ““We will not see less than the $1,000 level again,” Faber said at a conference today in London. “Central banks are all the same. They are printers. Gold is maybe cheaper today than in 2001, given the interest rates. You have to own physical gold.” ”

  http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601012&sid=az6qQ8ZuXg9M

  Zelf heb ik me de laatste 2 weken voorzien van wat goud en zilver. Als beginneling natuurlijk maar pover (die markt moet ik nog beter ontdekken). Geen idee waarom, maar zilver geeft me een nog beter gevoel dan goud.

 78. chantal says:

  misschien is het hierom dat ik meer in zilver geloof :
  “Zilver geleidt warmte en energie het best van alle metalen en bezit het hoogste reflecteringsvermogen. Door verzilvering van glas worden spiegels vervaardigd, zilver vind je terug in elektrische contacten, katalysatoren, zonnepanelen of batterijen.”

  bron : http://www.muisklik.com/beleggen/3-edelmetalen/73-waarom-zilver-kopen.html

  En laten het nu net die dingen zijn, waarin we veel behoefte hebben in de toekomst (zonnepanelen, batterijen …. etc)

 79. Martijn says:

  @Chantal

  Ik bezit ook beide. Op zilver ga je geen verlies maken, zoveel is duidelijk. Wel is goud door de geschiedenis nou eenmaal de primaire bron van waardeopslag gebleken, meer dan zilver. Goud wordt ook door centrale banken gekocht, zilver niet. Als er echt nog een grote verschuiving gaat plaats vinden – iets waar ik twee jaar geleden al rekening mee hield en waarvoor ik nog weinig ontkrachtend bewijs ben tegengekomen – lijkt het voornamelijk goud te zijn wat dat opvangt. Maar goed, met zowel goud als zilver zit je – wat mij betreft – kwa richting goed.

 80. Martijn says:

  Het enige argument voor zilver dat enigszins tot mijn verbeelding spreekt is dat markten eigenlijk altijd ongelijk hebben op de korte tot middelange termijn. Als straks iedereen het goud induikt zou de verrassing in zilver kunnen liggen.

  Maar nogmaals, er zijn meerdere argumenten voor beiden en alles opgeteld neig ik naar goud.

 81. Martijn says:

  @Chantal

  Overigens kan je niet op de support van Kees de Kort rekenen met je aankoop. Volgens hem is goud “leuk om aan je vriendin te geven, maar geen serieuze investering”.

 82. chantal says:

  Maar olie word schaars. Voor dat de autoindustrie bestond, was olie spotgoedkoop, zelfs niet meer dan een vuiligheid.
  Nu geraken de oliebronnen stilaan uitgeput, dus is men op zoek naar een alternatief. Als enigste goede en degelijke alternatief is er momenteel nog maar de elektrische auto. Nu zit die auto toch wel net volgepropt met batterijen en hebben ze veel behoefte aan elektriciteit. Omdat iedereen zich aan het afzetten is van kernenergie, lijken zonnepanelen ook weer een goede optie. Zo heb ik al 2 dingen waarvoor zilver nodig zal zijn.
  Dat zilver de prijs van goud nog niet snel zal voorbijsteken, ben ik met eens. Maar op winstmarge gebied voel ik me beter bij zilver.

  Enigste nadeel van zilver, is de omvang. Je moet je al van een serieuze kluis kunnen voorzien, om een serieus kapitaal te stokkeren.

 83. kees says:

  en als jan met de pet zich op deze markt gaat begeven trekken de groten zich terug om de winst te pakken? Op welk moment is de vraag.

 84. Martijn says:

  @84

  Wie nu goud koopt doet dat mijn inziens om zich in te dekken tegen het zwartste scenario: een flinke crash van alle munten en aanzienlijke inflatie.

  Ik heb zelf het idee dat je beter even buiten de normale beurswijsheden kan denken. Dit gaat om kapitaalbescherming in een tijd dat de overheid het van je probeert te stelen, niet om andere beleggers voor te zijn.

  Er zijn ook mensen die het hebben over een bubbel in goud. Als het financiele systeem overeind blijft zou je daar van kunnen spreken en dan zou het er ook om gaan de meute voor te zijn en op tijd weer uit te stappen.

  Ik houd echter rekening met een scenario waarbij de wereld wat ingrijpender verandert dan een bochtje op de aex. IN dat geval is goud op geen enkele manier in een bubbel en is het zelfs nog goedkoop.

  Wat moet je geloven? De tijd zal het leren. Ik kan je wat vertellen, maar mij ken je ook niet. Eigen afweging maken dus, er is genoeg inhoud te vinden op het topic.

  Gister Middelkoop gezien bij P&W?

 85. Martijn says:

  Ik dacht meer dan een jaar geleden al dat goud een goede investering was en denk zelfs dat wie toen kocht en nu nog bijkoopt niet per se dom hoeft te zijn.

  Grootste risico voor goud is dat de problemen overwaaien.

  We zien wat herstel hier en daar, en er zijn aanzienlijk meer positieve cijfers dan een jaar geleden. Toch lijken zaken achter de schermen eerder verslechterd en in stuctureel herstel kan ik nog niet geloven.

  Ludwig van Mises (de echte) zei het al: het kan soms een goed idee lijken om de kachel te stoken met je meubilair, maar besef je dan wel wat de gevolgen zullen zijn en maak niet de fout om te denken dat je een revolutionaire manier van verwarmen hebt gevonden.

  We zien inmiddels volgens mij wel dat de incrowd – bankiers en financiële politici – best doorheeft wat er aan de hand is. Ik hoor niemand schreeuwen dat we geweldig bezig zijn en de problemen hebben opgelost, en dat zegt mij genoeg.

 86. Martijn says:

  en als jan met de pet zich op deze markt gaat begeven trekken de groten zich terug om de winst te pakken? Op welk moment is de vraag.

  Als de groten blijven zitten is Jan met de Pet mooi te laat.

 87. Martijn says:

  Fysiek of papiergoud kwam eerder aan bod.
  Deze maand november is tot nu toe een voor november recordaantal uitleveringen gevraagd. De markt is langzamerhand aan het schakelen naar fysiek.

 88. Martijn says:

  @Chantal

  Je hebt zeker papieren (digitaal) bewijs van zilverbezit aangeschaft?
  In Nederland betaal je over fysiek zilver 19% BTW, over goud niet.

 89. Martijn says:

  @89

  Zolang zilver op papier blijft geldt geen btw.

 90. kees says:

  Gister Middelkoop gezien bij P&W?

  ja. volg hem vanaf ongeveer 2000 denk ik.

  Ik weet het niet hoor met Willem; Nout en Wouter hebben gewoon gedaan wat ze moesten doen…..
  Klonk alsof hij nog een spreekbeurtje moest houden voor die club. Willem laat zich wel cash betalen, heeft aandelenfonds; allemaal papieren waarde.

 91. kees says:

  Als de groten blijven zitten is Jan met de Pet mooi te laat.

  ook een waarheid als een koe.

 92. Martijn says:

  Willem heeft ook wel door dat men niet zit te wachten op iemand die alleen maar dood en verderf schetst, en weet zijn boodschap altijd beschaafd te houden.

  Dat hij zich cash laat betalen zegt niets, er is niemand die ziet waar die cash de volgende dag heen gaat.
  Verder is hij niet voor niets goudhandelaar geworden.
  Opmerking aandelenfonds is terecht. Ik ga er ook wel van uit dat het aandelen systeem op de een of andere manier blijft bestaan. Het kan zeer zeker een functie vervullen en er is genoeg in geïnvesteerd. Het lijkt me niet wenselijk om dat netwerk volledig te laten klappen. Wat er op korte termijn binnen dat netwerk gebeurt is wat onzekerder, al lijkt het me ondenkbaar dat alle bedrijven er aan gaan.

 93. chantal says:

  @89
  ik heb me voorzien van tastbaar zilver en goud. Eerst ben ik op de bank gaan vragen hoe ik kan aankopen via hen. Daar vielen ze uit de lucht en veel verder gekomen dan ‘eigenlijk doen we dat niet veel meer’ ben ik niet. Dan ben ik in de stad gaan rondzien, bij juwelenzaken, oude munten winkels, etc… en heb ik me voorzien van de zowat gangbare prijzen daar. Uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat je op ebay betere zaken kan doen (je bied maar tot zoveel je zelf wil). Dus via ebay gekocht, bij verschillende aanbieders daar. Me verzekerd door te betalen met paypal en die te koppelen aan mijn visa, zodat ik bij oplichting ergens kan op terugvallen.
  En vorige week hebben we ons ook een kluis gekocht en ingemetst.

  Ik beginneling hé 😉

 94. Martijn says:

  Een beetje door de internets lopen brengt soms ook wel wat. Deze ken ik niet, maar je zou het kunnen proberen:
  http://www.goetz.be/
  http://www.numagold.be/
  http://www.goudgeld.nl/index.php?op=viewpage&page=46

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*