Eerste daling huizenprijzen sinds 1990

De gemiddelde huizenprijs is in het derde kwartaal voor het eerst in achttien jaar gedaald. Ook werden er in Nederland minder huizen verkocht.

Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de grootste makelaarsvereniging van Nederland.

Gemiddeld ging een Nederlandse woning het afgelopen kwartaal voor 248.000 euro van de hand, een daling van 0,3 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Het aantal verkochte woningen daalde met 13 procent tot nog geen 32.000 ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

De NVM verwacht de eerder geprognoticeerde prijsstijging van 2 procent voor 2008 naar beneden te moeten bijstellen. In het tweede kwartaal steeg de gemiddelde verkoopprijs van een woning met 1,9 procent, over de eerste negen maanden bedroeg de prijsstijging 1,6 procent.

Reden voor paniek is er is volgens NVM-voorzitter Ger Hukker niet. „Met enig cynisme zou je kunnen zeggen dat de slecht functionerende woningmarkt op dit moment de redding is voor de prijzen van woningen.”

Wel doet de NVM een dringend beroep op de banken om de woningmarkt in Nederland niet te verstoren. „Zorgwekkend is dat de banken de kredietkraan voor hypotheken dreigen aan te draaien”, aldus Hukker. Daar is volgens hem geen enkele reden toe. „De werkloosheid is historisch laag, de staatsschuld evenzo en de rente is nog steeds relatief laag.”

bron: nrc.nl

Share Button
Tagged with: , ,
5 comments on “Eerste daling huizenprijzen sinds 1990
 1. Joop Kl; says:

  “Wel doet de NVM een dringend beroep op de banken om de woningmarkt in Nederland niet te verstoren. „Zorgwekkend is dat de banken de kredietkraan voor hypotheken dreigen aan te draaien”, aldus Hukker.” Een beetje slechte verliezer meneer Hukker? Uw leden hebben jaren lang de buik rond gegeten, nu komt de tijd dat ook bij u de broekriem eens aangehaald moet worden.

 2. Kapotjeplov says:

  Komt meneer Hukker soms net terug van een paar weken vakantie? Hij doet tenminste net alsof er in bankenland totaal geen problemen zijn.

  Het is prima dat de banken nu eindelijk eens ophouden met zeer hoge hypotheken te verstrekken. Dat is een stuk verstandiger op de lange termijn.

 3. Joop Kl. says:

  Banken zouden wel willen maar kunnen niet meer veel hypotheken uitgeven want dat is een rechtstreekse aanslag op hun solvabiliteit aangezien ze de hypotheken nauwelijks meer kunnen doorverkopen in de vorm van obligaties. Maar ja dat zal meneer Hukker wel niet willen horeb/begrijpen…

 4. Niels says:

  Heel vreemd hoe de NVM zo weinig inzicht lijkt te hebben in wat er komen gaat. Dit is het zelfde verhaal als wanneer banken wat van zich laten horen. Ze vertellen nooit de waarheid want zodra ze dat doen onstaat er genoeg paniek dat hetgeen ze vertellen ook direct de waarheid wordt. Gewoon blijven liegen tot het einde…

 5. Igor says:

  > „Zorgwekkend is dat de banken de kredietkraan voor hypotheken
  > dreigen aan te draaien” , aldus Hukker.

  1. Banken worden nu afgestraft voor het overspoelen van de huizenmarkt met geld (met de kredietkraan open). Het heel financiële systeem dreigt om te vallen. Overheden moeten ingrijpen, wat vaak ten koste van belastingbetalers gaat.
  2. Woningmarkt zit op slot omdat er weinig betaalbare huizen zijn. Starters moeten een huis kopen door torenhoge schulden te nemen. Starters hebben weinig keus omdat ze anders jarenlang moeten wachten op een geschikte huurwoning.

  Dit is zorgwekkend, de heer Hukker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*