Nadelen waardedaling woning

Door Jos Koets

Zoals bekend is de waarde van de koopwoningen gedaald. Nu het kabinet de overdrachtsbelasting voor bestaande woningen voor een jaar heeft verlaagd naar 2%, kan het zo zijn dat de de prijzen van de woningen niet meer dalen of zelfs gaan stijgen.

Het tegendeel is waar, vooral omdat per 1 augustus de nieuwe gedragscode is ingegaan. U heeft in eerdere columns van mij kunnen lezen dat kopers minder hypotheek kunnen krijgen waardoor vooral de starters eigen geld moeten meenemen. Bovendien is de kans groot dat per 1 januari 2012 de NHG-grens weer naar 265.000 euro gaat (is nu 350.000 euro).

Het is dus niet verwonderlijk als de komende tijd de woningen nog in prijs dalen. Bovendien is het heel goed mogelijk dat bepaalde woningen in bepaalde gemeentes of wijken in prijs blijven stijgen. Bij een verdere daling is het mogelijk dat veel mensen een “te hoge” hypotheek krijgen in vergelijking met de waarde van hun woning.

Vergelijkend onderzoek
Nu nemen veel kopers die een hypotheek afsluiten niet de moeite om de kleine lettertjes van hun hypotheek eens goed door te lezen. Het is dan ook logisch dat zij niet weten wat hun geldgever eventueel kan doen bij waardedaling van hun koopwoning. Via Moneyview, die veel hypotheekproducten op voorwaarden vergelijkt, heb ik de geldgevers vergeleken op de volgende vraag.

Komt er na waardedaling van de woning weer een topopslag op de rente (hypotheken zonder NHG)? De volgende geldgevers hebben hier ‘ja’ op geantwoord.

 • BOS
 • FBTO (via Vereniging Eigen Huis)
 • Friesland Bank
 • Hypotrust
 • Nationale Nederlanden
 • Rabobank
 • Reaal (Verantwoord Wonen)

Al met al een aardig lijstje, waarbij natuurlijk de Rabobank (30% van de hypotheekmarkt) heeft de meest opvallende is. Het nadeel van de Rabobank is dat hun hypotheekrentes en voorwaarden niet op hun website staan. Het is daarom moeilijker om hun te controleren op de kleine lettertjes.

Lees verder op  IEX.nl

Share Button
Tagged with:
261 comments on “Nadelen waardedaling woning
 1. Dow Jones says:

  Maar… wees gerust, scheefleners, de GHF staat ook alweer op losse schroeven…

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/36/banken-in-overleg-over-hypotheken.xml

  All animals are equal, but some are more equal than others…

  Gaan we dat nu krijgen? Flesje wijn mee voor de filiaalhouder van de bank et cetera. Het wordt steeds overzichtelijker…

  Cheerio,

  Dow Jones

 2. Dow Jones says:

  Als je wat tijd over hebt, bekijk dan eens deze prachtige tekenfilm…

  All animals are equal…

  http://www.youtube.com/watch?v=AtbksuYAZNI

  Ik ben benieuwd waar Nederland over drie jaar staat op de Corruption Index. Net even boven Wit Rusland?

  Cheers,

  DJ

 3. Harry says:

  Zo lang de ballon niet barst is verder blazen heel goed mogelijk.
  Er is echter geen model dat voorspellen kan wanneer de knal komt!!!

 4. Michel says:

  Als ze dan toch bezig zijn, laat een bank of tussenpersoon gewoon MAATWERK hypotheken leveren.

  Nu wordt alles en iedereen ingedeeld bij bepaalde groepen/verwachtingen die in de toekomst, met als uitgangspunt een momentopname, moeten plaatsvinden.

  Kost meer tijd, zal iets duurder zijn, maar kan op den duur beter uitpakken voor zowel de bank als ook voor de consument.

 5. Johan35 says:

  > Komt er na waardedaling van de woning weer een topopslag op de rente (hypotheken zonder NHG)?

  Met NHG en 30 jaar rentevast hier geen probleem.

 6. rob says:

  je weet ook dat vele banken in de kleine lettertjes hebben staan dat 30 jaar rentevast alleen geldig is bij voldoende onderpand.

  DUS..

  bij het fors dalen van de prijzen..gaat de hypotheekrente ook mee omhoog..

  ook al heb je hem vast staan voor 30 jaar..

  PLUS dat een bank je kan dwingen om extra bij te storten..!!!

 7. nhz says:

  ach ja, officieel dalen de waardes maar 2% per jaar. Maar alleen al in de afgelopen week is de echte waarde meer dan 10% gedaald, gemeten in echt geld. De pleuro is in vrije val sinds begin juli (en zeker vandaag, vanwege geruchten over Grieks faillissement dit weekend). De politiek kiest massaal voor het beschermen van de grote schuldenaars en vooral doen alsof er niks aan de hand is; helaas … game over!!

 8. lorenzo says:

  30 jaar rentevast : 30 jaar ”pay to much”.

 9. Get a Life! says:

  Geen idee of deze hier al is langsgekomen:

  Een huis is een waardeloze belegging:
  http://www.dekritischebelegger.nl/technische-analyse/patroonherkenning/een-huis-is-een-waardeloze-belegging/

 10. Dow Jones says:

  @7 (nhz)…

  Net op RTL-Z:

  Jürgen Stark stapt op uit het bestuur van de ECB omdat hij het niet eens is met het opkopen van staatsobligaties van failliete landen door de ECB. Dat lijkt me ook geen goed nieuws voor de euro.

  Cheerio,

  Dow Jones

 11. martino says:

  appartment vanaf 24.700,- !!!

 12. Jos de Man says:

  Ik wil best een huis kopen. Over 10 jaar, als de prijzen 75% zijn gedaald en ik voldoende EIGEN spaargeld heb. De banken maak ik niet nog rijker (of: “leveraged”) dan ze al zijn.

 13. Michel says:

  Jos de Man:
  Ik wil best een huis kopen. Over 10 jaar, als de prijzen 75% zijn gedaald en ik voldoende EIGEN spaargeld heb. De banken maak ik niet nog rijker (of: “leveraged”) dan ze al zijn.

  En toen werd je wakker? Of droom je nog steeds?

 14. nhz says:

  Dow Jones: Jürgen Stark stapt op uit het bestuur van de ECB omdat hij het niet eens is met het opkopen van staatsobligaties van failliete landen door de ECB. Dat lijkt me ook geen goed nieuws voor de euro.

  inderdaad, maar bepaalt niet de eerste keer dat iemand die voor verstandig monetair beleid pleit wordt beentje gelicht. Het beleid van de ECB is, ondanks alle kletspraat van ‘Tricky’ over prijsstabiliteit, m.i. momenteel nog erger dan de FED en de grafieken bewijzen het. Het hele systeem is aan het instorten en de politiek zal straks wel weer juichen dat de economie groeit (in pleuro’s gemeten, koud kunstje …). De kans dat de euro in de huidige vorm eind 2011 haalt lijkt me inmiddels nihil; mocht dat wel lukken dan vermoedelijk met een koers van minder dan 1 dollar (i.p.v. de $1.50 van pas geleden). Regelrechte diefstal van spaarders, en dat allemaal om geen maatregelen te hoeven nemen die negatief zijn voor mensen en landen die boven hun stand leven 🙁

 15. nhz says:

  Jos de Man:
  Over 10 jaar, als de prijzen 75% zijn gedaald

  Zoals het nu gaat daalt de euro met gemiddeld 1% per dag in waarde, en kan het niet lang meer duren voor de huizenprijzen weer gaan stijgen; en omdat de rente kunstmatig laag gehouden wordt kun je daar met geen mogelijkheid tegenop sparen. Nog even afgezien van het feit dat de komende tien jaar de kans dat je bank failliet gaat bijna 100% is, welke bank je ook kiest.

 16. Johan35 says:

  @6 > je weet ook dat vele banken in de kleine lettertjes hebben staan dat 30 jaar rentevast alleen geldig is bij voldoende onderpand.

  Hier niets van dat. Verder is mijn WOZ nog steeds hoger dan mijn Hypotheek, dus ik voorzie geen enkel probleem.

  @8 > 30 jaar rentevast : 30 jaar ”pay to much”.

  Klopt, maar wel veilig.
  En nog altijd veel goedkoper dan 30 jaar huren.

 17. ll says:

  Miljoenenstrop in Utrecht

  http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/386990

  Nhz, onbetrouwbare ECB ?

 18. nhz says:

  ll:
  Miljoenenstrop in Utrecht

  http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/386990

  Net zoiets als het theater/bouwput drama in Middelburg dus. Ook hier is zeker een miljoen besteed aan plannen, notities, evaluaties etc. Een ex-ambtenaar maakte diverse van zulke rapportjes a 30.000 euro per stuk, en die waren dan in 1 maand klaar (éénmans adviesbedrijfje, kun je inschatten hoe buitensporig eraan verdiend wordt). En het waren natuurlijk ook rapportjes van geen enkele waarde, alleen bedoeld om verantwoordelijkheid van politici af te schuiven. De politiek leert eht nooit want er is geen enkele sanctie voor incapabele of corrupte politici, hooguit een schop onder de k… met een paar miljoen aan zwijggeld of een nog dikker betaald baantje elders in het land.

  ll: Nhz, onbetrouwbare ECB ?

  afgelopen week is wel gebleken dat de ECB een slangennest is; vooral ook slangen in de zin van het ene zeggen en het andere doen. Misschien houden ze even grote schoonmaak voordat volgende maand G$ucks de financiële leiding van Europa overneemt.

 19. Dow Jones says:

  nhz: inderdaad, maar bepaalt niet de eerste keer dat iemand die voor verstandig monetair beleid pleit wordt beentje gelicht. Het beleid van de ECB is, ondanks alle kletspraat van ‘Tricky’ over prijsstabiliteit, m.i. momenteel nog erger dan de FED en de grafieken bewijzen het. Het hele systeem is aan het instorten en de politiek zal straks wel weer juichen dat de economie groeit (in pleuro’s gemeten, koud kunstje …). De kans dat de euro in de huidige vorm eind 2011 haalt lijkt me inmiddels nihil; mocht dat wel lukken dan vermoedelijk met een koers van minder dan 1 dollar (i.p.v. de $1.50 van pas geleden). Regelrechte diefstal van spaarders, en dat allemaal om geen maatregelen te hoeven nemen die negatief zijn voor mensen en landen die boven hun stand leven

  We zitten weer even in een gecoördineerde devaluatiefase van de euro. Eerst gisteren het praatje pot van Trichet over de korte rente en de inflatie in de eurozone, en nu dit. Ik denk dat het bedrijfsleven even orders moet ophalen en heeft gevraagd om een goedkope euro, en bij de ECB is het dan “u vraagt, wij draaien.” Het is echt belachelijk dat een lid van het bestuur van de ECB gewoon zou opstappen, op vrijdagmiddag, dat dan weer wel. Dit is gewoon geregisseerd vanuit Frankfurt. Die euro moet tijdelijk naar $1,25 of $1,30, want dat is goed voor de export. Bovendien kan Mario Draghi dan straks mooi beginnen met een renteverhoging na 1 november. Kijk eens, hij is dan wel een Italiaan, maar hij voert gewoon stevig monetair beleid! Zoiets.

  Ik geloof er allemaal geen bal van; men weet precies wat men aan het doen is. Die belachelijke brief van Rutte en de Jager (over de zwakke eurolanden) aan de Financial Times was ook zo’n mooie stunt om de financiële markten een beetje onrustig te maken. Maar goed, de markten reageren wel…

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/36/europese-beurzen-dieper-in-het-rood.xml

  Cheerio,

  Dow Jones

 20. ll says:

  Laat de huizenmarkt maar rustig instorten.

  http://www.ravagedigitaal.org/2011nieuws/54/tekst.php

 21. nhz says:

  ll:
  Laat de huizenmarkt maar rustig instorten.

  ravagedigitaal.org…1nieuws/54/tekst.php

  het is duidelijk dat de bende van Rutte nog liever de hele economie laat instorten dan dat men de huizenbubble doorprikt. Al zijn dat feitelijk twee handen op één buik, want de poldereconomie van nu bestaat voor een groot deel uit financials en (semi-)overheid, de rest is weggejaagd over de grens of kapotgemaakt door jarenlange manipulaties van de markt. De echte economie is al ingestort, nu het nationale pyramidespel nog dan kunnen we uithuilen en overnieuw beginnen.

 22. Okkie says:

  http://www.intermediair.nl/epaper/2011/36/index.html#/16/
  Een kleine duizend Nederlanders hebben hun hypotheek in Zwitserse Franken.

 23. marianne says:

  @ Nhz
  Ophouden nu, ik word helemaal dépri van machteloosheid zo langzamerhand.
  En wat dat opnieuw beginnen betreft, heb zo’n scheef vermoeden dat ons landje dat er niet best vanaf gaat brengen.

 24. hugo says:

  @marianne,

  Het is allemaal niet zo moeilijk. Eventuele schuld aflossen. Groententuintje aanleggen (liefst met kippen, wat ik niet kan). Euro’s dumpen en goud en zilver (fysiek) kopen en een goed gevulde voorraadkast aanleggen. Vrienden, familie etc peilen en informeren en wat plannen als de poep echt de ventilator raakt.

  Mijn ervaring is dat dit het gevoel van machteloosheid flink verminderd. Macro beeld is gewoon wachten op de collapse. Geen ontkomen aan.

 25. nhz says:

  Okkie:
  intermediair.nl/ep…1/36/index.html#/16/
  Een kleine duizend Nederlanders hebben hun hypotheek in Zwitserse Franken.

  die hypotheek is de afgelopen 1-2 jaar dan pakweg 50% hoger geworden, da’s niet vrolijk. Maar het goede nieuws is: sinds deze week kan het niet meer erger worden, ze zijn gered door de euro-peg van de Zwitserse bankiers.

  marianne:
  @ Nhz
  Ophouden nu, ik word helemaal dépri van machteloosheid zo langzamerhand.

  De hele wereld gaat onderuit, maar de huizenprijzen in de polder blijven fier overeind; waar een klein land groot in kan zijn, zolang het duurt. 2 of 5% verlies per jaar, daar zou een gemiddelde belegger tegenwoordig graag voor tekenen. fijn weekend, benieuwd of de pleuro maandag nog bestaat 😎

 26. Maria says:

  @24 Okkie

  Och arm, moeten we daar nu net zo’n medelijden mee hebben als diegene die destijds hun geld bij Isesave gestald hadden.

  Sorry, maar; die het onderste uit de kan had willen hebben, moet, mijn inziens (!), de deksel op de neus krijgen!

 27. marianne says:

  @nhz
  That would make my day als ‘ie niet meer bestaat.
  Gaat alleen niet gebeuren, als Griekenland de euro kan laten ophouden te bestaan was dat al lang geleden gebeurd.
  Jij ook prettig weekend.

 28. Maria says:

  @ 26 NHZ

  De prijzen in de polder blijven niet overeind en ik heb het idee, en het heeft lang geduurd, dat iedereen toch wakker begint te worden, laat ik zeggen, in mijn omgeving.

  Zonder namen te noemen weet ik dat grote woningcooperaties in ieder geval al 20% van hun woningwaarden hebben afgeschreven, dat grote belanghebbende pensioenfondsen zonder morren akkoord gaan met een verlaging van verkoopprijzen t.o.v. van vorig jaar en dat privaat personen naar je luisteren als je verteld dat die badkamer of keuken best nog een jaar meegaan.

  Pfffff………

  Het was een lange en zeker niet gemakkelijke weg maar ik zie eindelijk licht aan het einde ervan.

  Nee, we kunnen geen 3 keer meer op vakantie, maar die ene keer genieten we ontzettend!!!

  Nee, die laminaatvloer hoeft niet vervangen te worden, die kan best nog mee!!

  Nee, helaas deze winter geen nieuwe jas want die van het vorige jaar is nog helemaal goed!

  Nee, geen Bijenkorf, Blokker of Xenos voor de nieuwe trends in onze huizen want wat we hebben is meer dan voldoende!

  We wonen, behaaglijk, we eten, nog veel te veel, we hebben alles en nog teveel aan basis behoeften welk we ons nooit hadden kunnen wensen!

  De aandeelhouder van de Bijenkorf, Blokker of de Xenos moet tevreden zijn met hetzelfde of kleiner groeipercentage van vorig jaar, de directeur ook met zijn bonus, maar hadden ze het nu zo slecht?

  Wanneer is genoeg, genoeg?
  Voor de aandeelhouder, de bonusontvanger, de …….

  Nog 1 keer:

  Voor wat je niet uitgeeft, hoef je niet te werken!

  Wat je niet verdient, kun je niet uitgeven!

  En wat de overheid uitgeeft, dat ben jij!!!!!

  Fijn weekend,

  Maria

 29. marianne says:

  @ Maria
  Never, wij kennen geen medelijden toch?
  Het hele zootje aan de bedelstaf, heb het er helemaal mee gehad.
  Ook dat gaat echter niet gebeuren, banken en afschrijven schijnt de doodsstraf op te staan.
  Dus plunderen we de nog over gebleven solvabele Nederlanders.

 30. Maria says:

  @ 30 Marianne

  Never what, Marianne?

 31. hugo says:

  Banken kunnen niets afschrijven omdat ze geen bezittingen hebben.

 32. Scheefwoner says:

  Aandeel ING heden 6.93% gedaald. Staat mijn geld daar nog veilig?

  (dit is geen (verkapte) oproep tot bankrun!!)

 33. Scheefwoner says:

  @2 Dow Jones

  Mooie film, net ruim een uur naar gekeken. Ik blijf anti kapitalist in hart en nieren.

 34. marianne says:

  @ Maria
  Medelijden had je het over.

 35. Bug says:

  scheefwoner

  Ja en ik wil terug naar de natuur. Maar dan wel met de auto 🙂

 36. hugo says:

  @34 (scheefwoner)

  +-25 % er vanaf deze maand. Je hebt geen geld staan bij de ING, je hebt er krediet staan. Geld is heel wat anders dan die Euro trash.

 37. Scheefwoner says:

  @37 Hugo

  Stond in 2008 euro 2,50 maar toen hadden ze nog back up van de belastingbetaler. Potjes zullen nu niet meer zo vol zitten. Misschien kunnen ze nog wat Rothschild dollars lenen bij de Fed.

 38. Laurens says:

  Maria,

  Ik denk dat je eerder moet denken aan geen vakantie, 2 weken vakantie per jaar als je uberhaupt werk hebt. Nee, een huis kopen is een van de domste dingen die je nu kan doen. Nu lees ik net dat de US postal service per kwartaal (Q2 2011) meer dan 2 miljard dollar VERLIEST.

  En ik wens iedereen een prettig weekend toe.

 39. Scheefwoner says:

  @36 Bug

  Je zal er van staan te kijken hoe gelukkig je kan zijn in je schuldenvrije plaggenhut met een kever voor de deur.

 40. Steven says:

  funda zet weer een record neer (of in ieder geval bijna). Vraag me af wie nu nog 100 maandlonen wil neerlappen voor een vinex en daar eeuwig rente over wil betalen. Het is echt de top van de huizenmarkt geweest, die we in eeuwen niet meer terug zien.

 41. Maria says:

  @ 35 Marianne

  Helemaal mee eens Marianne, geen medelijden maar ik wist even niet over welk nummer je het had, we spreken over @27.

 42. hugo says:

  lol scheefwoner, ik blijf mens en word geen hokje. Allicht dat je deze, modernere, docu ook kunt waarderen http://www.openfilm.com/videos/psywar . Die vid van Dow is zeker leuk.

 43. Maria says:

  @ 41 Steven

  Het zo te lezen, zet je wel aan het denken en ik denk met mij velen………

  “100 maandlonen wil neerlappen voor een vinex en daar eeuwig rente over wil betalen”

 44. hugo says:

  ps de tekenfilm welke DJ heeft gepost is gemaakt nav het boek Animal Farm van George Orwell, kan deze ook van harte aanraden. Net zoals het boek 1984 van zijn hand. Hier kan je ze vinden (copyright is thank god verlopen)
  Animal farm; http://www.george-orwell.org/Animal_Farm/index.html
  1984; http://www.george-orwell.org/1984

 45. Steven says:

  aan Maria (44)

  Kan het niet anders zien. 🙂

  Straks maken ze van europa 1 financiele bende dus dan zit je helemaal scheef zonder HRA en met buurlanden waar de prijs de helft lager is, maar de prijzen zakken maar heel langzaam jammer genoeg. Ti’s vrijdag en heb wat gedronken dus ben maar weer off. Fijn om zo veel te lezen van intelligente mensen.

 46. Bug says:

  Scheefwoner

  Dat geloof ik direkt. Zelf heb ik dan geen kever maar een 12 jaar oude Jap, maar zou liever geen auto hebben. Wel een meer dan behoorlijke hypotheek. Herbeleggen van de overwaarde van het vorige verkochte huis in een nieuw huis was nou eenmaal wenselijker dan te gaan huren. De komende waardedaling van 50 % zie ik dan ook met vertrouwen tegemoet 🙂 in het kader van zo gewonnen zo geronnen (Wat met weinig moeite of op oneerlijke wijze wordt verkregen, blijft niet lang.)

  Overigens vraag ik me af waar je in aanraking bent gekomen met het kapitalisme waardoor je zo anti bent geworden. Nederland kent namelijk geen kapitalistisch systeem. Of je moet de bemoeinissen van de overheid in alle sectoren, waaronder de (sociale) woningbouw, tot een kapitalistisch verschijnsel rekenen. Dat kapitalisme soms minder prettige, die niet altijd aan het kapitalisme zijn toe te wijzen, bijverschijnselen heeft ben ik met je eens.

  Overigens is je plaggenhut niet schuldenvrij. De schulden staan op andermans naam. De huur die je betaalt wordt gebruikt om rente oid te betalen de rest van de kosten wordt gesubsidieerd. Maar mogelijk ben je tegen persoonlijke schuld.

 47. Scheefwoner says:

  hugo:
  lol scheefwoner, ik blijf mens en word geen hokje. Allicht dat je deze, modernere, docu ook kunt waarderen http://www.openfilm.com/videos/psywar . Die vid van Dow is zeker leuk.

  Bedankt Hugo, het is een latertje geworden voor me maar ik heb hem gezien.

  The American dream: vertrapt worden bij Wall mart in de uitverkoop.

 48. Scheefwoner says:

  @47 Bug,

  Het is gewoon het totale gevoel van onrechtvaardigheid. Hoe kun je jezelf als miljardair recht in de ogen kijken als er mensen in bijvoorbeeld de hoorn van Afrika liggen te verhongeren.
  Heb ik nooit begrepen. Ik zou er eerlijk waar nooit mee willen ruilen met dat soort decadente hypocrieten. Wordt trouwens in het filpmje van hugo ook goed geopenbaard. Het is een smerige wereld maar je kunt er als eenling weinig tegen doen.

  Welterusten

 49. ja says:

  Ik hou het kort rondom de ID-kaart, overheid mag jarenlang onterecht iets in rekening brengen. Zodra blijkt dat ze onterecht gehandeld hebben had je een bezwaarschrift moeten indienen.

  Mij werdt niets verteld bij burgerzaken toen ik een nieuwe moest hebben dus kan ik ze officieel voor de rechter slepen vanwege het doelbewust verzwijgen van lopende zaken.

 50. ja says:

  Voortaan bij elke betaling alvast een bezwaarschtift indienen?

 51. ja says:

  Heb de naam de advocaat die dit aangespannen heeft:

  Clemens Meerts

 52. Double D says:

  BN-ers geloven nog wel in een waardestijging.
  Wesley voor Yolanthe gekocht eind november 2009 voor 1,7 milj nu te koop voor 2,3 milj.
  http://www.funda.nl/koop/amsterdam/appartement-47148789-bloemgracht-129-a-pp/

 53. Techneut says:

  @ Maria,

  Je bent een wijze vrouw 🙂

  Als meer mensen dit inzicht en bewustzijnsniveau zouden hebben dan zou de wereld er een stuk beter uitzien.

 54. Eertje says:

  Michel,

  Deze jongeman heeft het heel scherp gezien. Inderdaad wachten tot de zeepbel is leeggelopen en intussen sparen. Nog een extra gratis advies: Spaar een deel in fysiek goud en/of zilver om je te beschermen tegen door de centrale banken gecreeerde inflatie waardoor je spaargeld snel in waarde zou kunnen verminderen.

 55. lorenzo says:

  1. 90 % procent is dus het product geworden van een cyclische levensstijl. Dat was te voorzien , heb teveel gehoord afgelopen jaren. Niet dat het tij kon keren , kwam niet in ons op. We moesten meer.
  Kortom , hoe kunnen we nu onze kinderen he wijzen op evt. gevaren in hun gedrag , als we zelf niet eens ons eigen gedrag kunnen beheersen ?
  2. Laten we oppassen met die al te depressieve toon die ik ook hier bespeur. Nederland is volgens mijn inzichten het meest volgevreten landje die ik ken ( en ik kom nog al eens ergens) , met een pot van 900 miljard ( uniek) voor onze pensioenen. Waar we strak staan van de afgesloten verzekeringen , we VW en Toyota rijden opdat ons niets kan overkomen. Prima, allen wordt het gehalte Paris Hilton wel erg hoog. We zijn nl. met al onze materieel en welvaart ( we zakken al letterlijk door onze hoeven zie ik dagelijks), niet een bepaald leuk volkje ,wel opgefokt , asociaal en niet voor niets kampioen vakantie gaan, eigenlijk net als Paris Hilton. Het verhaaltje is rond volgens mij…

 56. Eertje says:

  Ik schaar mij trouwens volledig achter Maria. Zulke wijsheid geeft inderdaad hoop. Er was een tijd dat je dacht alleen te staan met zo’n mening. Gelukkig blijkt nu dat dat niet zo is.

 57. ll says:

  G7 weet het ook niet meer 🙂

  http://www.telegraaf.nl/dft/10523636/__G7_weet_het_ook_niet__.html

  Kijk eens naar de reactie’s … 187

  ” Men kan sommige mensen aan één stuk door bedriegen, en alle mensen een tijdje, maar men kan niet aan één stuk door bedriegen. ”

  Abraham Lincoln.

 58. ll says:

  Foutje……..Maar men kan niet alle mensen aan één stuk bedriegen.

 59. nhz says:

  Laurens: Ik denk dat je eerder moet denken aan geen vakantie, 2 weken vakantie per jaar als je uberhaupt werk hebt.

  als je niet werkt heb je toch 52 weken vakantie per jaar? Het is maar wat je vakantie noemt (ik snap dat het voor sommige mensen pas telt als je met een bus/vliegtuig vol halve zolen naar Verwegistan reist, waar iedereen zich voldrinkt, misdraagt of gewoon de hele dag aan het strand ligt – maar dat kun je thuis ook doen als je dat leuk vindt, toch?).

  Scheefwoner: Je zal er van staan te kijken hoe gelukkig je kan zijn in je schuldenvrije plaggenhut met een kever voor de deur.

  zelfs meerdere kevers moet lukken denk ik, ze vermenigvuldigen zich helemaal

  hugo: (copyright is thank god verlopen)

  mooi niet in alle landen dus; vandaar dat Amazon een jaar of wat terug stiekum met een ‘update’ van hun ereader de electronische versies bij iedereen wiste. Hilarisch, ik ben wel benieuwd hoeveel mensen zijn ga nadenken doordat na een ‘update’ ineens 1984 uit hun prive bibliotheek verdwenen was.

  papo: Nadelen waardedaling woningen: Ook nadelig voor je ABP pensioen dus:

  ik betwijfel of dat op langere termijn echt zo is – als de prijzen stevig dalen hoeft de overheid straks véél minder uit te geven aan HRA, dat lijkt me dan weer goed voor de pensioenen 🙂

  Double D: Wesley voor Yolanthe gekocht eind november 2009 voor 1,7 milj nu te koop voor 2,3 milj.

  inclusief golddigger premie denk ik.

  ll:
  G7 weet het ook niet meer

  ik denk eerder dat de onderlinge verdeeldheid nu zo ver uit de hand is gelopen dat het ‘ieder voor ze eige’ is. Ze proberen allemaal de zwarte piet door te schuiven naar de ander, een gezamenlijke aanpak kun je dus vergeten.

 60. Wilbert says:

  Waar iemand als Koets zich al niet druk over wil maken.

  Stel eens dat (zoals sommigen hopen) de rente fors oploopt. Laten we zeggen dat de hypotheekrente op 15% uitkomt.

  Wat gaat er dan gebeuren?

  Ten eerste halveert bij een dergelijke rente de leencapaciteit van ‘starters’. Wat met enige vertraging de huizenprijzen ook ruwweg zal halveren.
  Zodra de waarde van het onderpand genoeg is gezakt kun je een brief van je hypotheekverstrekker verwachten.
  Zij trekken je rente op naar marktconforme niveaus of je mag tienduizenden euros bijstorten.

  Zoals rob in @6 al stelt.

  De enige hypotheekvoorwaarden die ik ooit heb gezien waarin een dergelijke clausule niet was opgenomen waren voorwaarden van een hypotheek gesloten in de jaren 70. De banken hebben echt wel wat geleerd van de dip in de jaren 80.

  @17, Johan35.
  Ik kan het me nauwelijks voorstellen, onmogelijk is het niet, maar ik vrees dat het eerder ligt aan je onvermogen de voorwaarden goed te lezen.

  Het ontbreken van een dergelijke clausule zou een faillissement van je hypotheekverstrekker betekenen als de woningmarkt instort.

  Overigens heeft je WOZ waarde weinig met de daadwerkelijk waarde van je woning te maken. Recent nog een woning gezien waarbij er binnen 3 jaar tijd meer dan 20% van de WOZ waarde was gegaan (van ruim 5 naar 4ton).

  Wat online hypotheek voorwaarden die ik ooit eens voor een andere discussie had gezocht:

  http://www.polisvoorwaardenonline.nl/docs/polisvoorwaarden/avero_achmea/bancair_hypotheken/hypotheken/d-3204-05-06_hypotheek_vw_met_voordeelrente.pdf

  Art. 16
  16.1 Achmea heeft te allen tijde het recht het Onderpand op haar kosten te laten (her)taxeren door één of meer deskundigen.
  16.2 Indien na de hertaxatie blijkt dat deze lager is dan de voorafgaande taxatie, is de Schuldenaar, indien Achmea dit wenst, op eerste verzoek van Achmea verplicht aan-vullende of vervangende zekerheid te stellen.

  http://www.abnamro.nl/nl/prive/hypotheken/voorwaarden.html

  Algemene bepalingen voor hypotheken
  ARTIKEL 4: Regels over het Onderpand

  Inspectie, (her-)taxatie en controle
  De Bank is steeds gerechtigd om het Onderpand:
  a. te laten inspecteren;
  b. te laten hertaxeren;
  c. te controleren of de Schuldenaar al zijn verplichtingen betreffende het Onderpand tijdig, volledig en behoorlijk nakomt.
  De Schuldenaar zal aan deze inspectie, taxatie en/of controle zijn volle medewerking verlenen. Hierbij geldt het volgende:
  a. De Schuldenaar zorgt ervoor dat de door de Bank hiervoor ingeschakelde personen toegang krijgen tot het Onderpand.
  b. Taxatie zal plaatsvinden door een beëdigd taxateur. De Bank is gerechtigd deze aan te wijzen en/of te benoemen. De Schuldenaar zorgt ervoor dat de taxateur in de gelegenheid wordt gesteld om alle volgens de taxateur noodzakelijke werkzaamheden te verrichten. De aan de taxatie verbonden kosten zijn voor rekening van de Schuldenaar.
  Het kan zijn dat is overeengekomen dat op bepaalde tijden hertaxatie van de executiewaarde van het Onderpand plaatsvindt of kan plaatsvinden. Als de getaxeerde executiewaarde daartoe in vergelijking met de Schuld volgens de Bank aanleiding geeft kan de Bank – met inachtneming van hetgeen daarover verder mocht zijn overeengekomen – het rentepercentage voor de Lening aanpassen en/of vervroegde aflossing van (een deel van) de Schuld verlangen.

 61. Techneut says:

  Ik kan me niet voorstellen dat zoveel “wijzen” het niet weten. Maar hoe dit aan het volk uit te leggen.

  “Beste mensen. We hebben jarenlang op de pof geleefd en uw welvaart is er een gebouwd op schulden. Nu is de tijd gekomen om uw schuld in te lossen.”

  Maar schulden inlossen en economische groei gabaseerd op consumptie bijten elkaar een beetje “veel”.

  Men begeeft zich op volkomen nieuw terein en angst voor het onbekende werkt verfrissende oplossingen tegen.

 62. Techneut says:

  @58 Eertje

  Steeds meer mensen krijgen een ander inzicht en bewustzijnsniveau net zoals Maria dit zo mooi heeft verwoord.

  Het duurt alleen even voordat deze groep een critische massa heeft bereikt en werkelijk veranderingen kan bewerkstelligen.

 63. Techneut says:

  Aanvulling op m’n post 62.
  Dit gaat over de G7 die met een mond vol tanden staat.

 64. hugo says:

  @64 (Techneut)

  Klaarblijkelijk weet het IMF het wel. Extra kredietlijnen beschikbaar stellen; http://www.zerohedge.com/news/here-comes-threat-international-monetary-system-number-three

  Vergeet niet dat er al in januari in Davos (World Economic Forum) werd gesproken over de noodzaak voor 100 biljoen extra krediet.
  http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/davos/8267768/World-needs-100-trillion-more-credit-says-World-Economic-Forum.html

 65. hugo says:

  Kijk eens hoe goedkoop grond is….

  ”In het voorstel van Bleker wordt zo’n 20.000 tot 25.000 hectare rijksgrond verkocht. Volgens ingewijden zou zeker 500 miljoen euro met het plan gemoeid zijn.”

  Mag je zelf uitrekenen hoeveel dat per m2 is. Kreeg een huizenkoper maar zo een deal…
  http://www.powned.tv/nieuws/politiek/2011/09/overheid_wil_grond_verkopen.html

 66. Charlie says:

  hugo,

  0,50 EUR per m2

  WTF

 67. hugo says:

  @50 (scheefwoner)

  Hier wat inzicht hoe het komt dat de meeste van die lui geen probleem hebben om in de spiegel te kijken.
  http://jessescrossroadscafe.blogspot.com/2011/09/psychopaths-among-us.html

 68. hugo says:

  @67 (Charlie)

  Jup zo ongeveer 50 cent per m2. Some animals are more equal than others.

 69. Frans says:

  @ nhz & hugo: jullie commentaren klinken me (echt waar) als muziek in mijn oren.
  (Helaas) ben ik het 100% met jullie eens.
  Muziek, omdat ik niet meer kan tegen de leugens, en de waarheid ALTIJD te prefereren is boven de leugen.
  Ik snap dat veel mensen niet vrolijk worden hiervan, dat is echter niet de fout van de boodschapper.
  Ik heb ook mezelf gewapend tegen wat komen gaat. Ik hab al een waterfilter en een Zibro, naar mijn gevoel moet ik nu wat meer haast maken de rest van de voorraad aan te leggen. Als het niet nodig mocht blijken: prima, graag zelfs, maar het geeft inderdaad een stuk rust om enigzinds voorbereid te zijn, al wordt het voor niemand leuk.

 70. hugo says:

  Over spin en propaganda gesproken. Hier een leuke uit, jawel, de Donald Duck. Wie o wie is uit de hedendaagse politiek is de Grote Boze Wolf….
  http://www.dumpert.nl/mediabase/1702491/00acc970/grote_boze_wolf_gaat_in_de_polletiek.html

 71. hugo says:

  @70 (Frans)

  Goed te horen maar het is een illusie dat het voor niemand leuk wordt. Er zijn al een aantal spelers welke extreem gaan profiteren van de ellende van miljarden mensen. Wealth & macht wordt niet vernietigd maar verplaatst en verder geconsolideerd.

 72. marianne says:

  http://www.businessinsider.com/citi-willem-buiter-a-third-outcome-in-europe-thats-neither-breakup-or-fiscal-union-2011-9

  ANYBODY????????
  Iemand die iets van die 3e optie begrijpt, kan aan die paar wijntjes liggen, maar ik kan er geen touw aan vastknopen.
  Maar wil wel graag weten hoe dhr Buiter die 3e optie ziet.

 73. Techneut says:

  @74 Marianne,

  Ben geen econoom maar ik zie het simpel gezien als volgt:

  Ieder land mag bij de Euro blijven maar is wel zelf verantwoordelijk voor het huishoudboekje. Dus als je er een tering zooi van maakt zoals nu velen dit doen dan los je het zelf maar op.

 74. Steven says:

  aan Marianne (74)

  Lijkt wel Thais door een vertaalcomputer gehaald. (en in elke zin twee afkortingen maakt het nog onleesbaarder.

  straks zeggen ze: goed doe maar die derde optie (omdat ze er niets tegen in kunnen brengen, omdat ze er niets van begrijpen)

  verder geen idee. Misschien dat ik het morgen eens ga vertalen.

 75. Adamus says:

  74

  Gewoon oproep tot printen. Er is geen derde weg, laat staan van een uitweg. Teveel schulden/derivaten en wat stelt griekenland nu helemaal voor, California is toch ook failliet en daar valt gewoon de airco af en toe uit, niet meer.
  Citibank is toch ook failliet en anders wel onderdeel van een club die er ook niet best voorstaat.

  Griekenland de katvanger?

 76. Adamus says:

  Steven, mooie afkortingen. Ik las ze allemaal als MYOB. Samengevat: PRINTEN

 77. Adamus says:

  Leuk techneut 9minuten voor mij reageren terwijl je er niet op stond toen ik verzond 🙂

 78. Adamus says:

  Griekse Y.

 79. hugo says:

  @73 (adamus)

  Bedankt voor de link en goed je weer te zien!

 80. Scheefwoner says:

  marianne:
  businessinsider.co…-fiscal-union-2011-9

  ANYBODY????????
  Iemand die iets van die 3e optie begrijpt, kan aan die paar wijntjes liggen, maar ik kan er geen touw aan vastknopen.
  Maar wil wel graag weten hoe dhr Buiter die 3e optie ziet.

  @74 Marianne

  Hier kun je e.e.a. nog eens nalezen over het debat. is een paar maanden geleden op tv geweest. Toen had Buiter het ook al over een You break it You own it Europe.

  rustig aan met de wijntjes! of heb je een lekkere baron de Rothschild. Hihi, hik.

 81. Adamus says:

  Misschien heb je meer aan deze link dicht bij huis
  http://www.permacultuur.eu/. Vancouverdreef is nog wat te doen met tuinieren.

 82. Scheefwoner says:

  @ adamus,

  lachen, jij tomaten ik radijsjes.

  ruilen? zeg me nou aub niet dat je er geld bij wilt.

 83. Adamus says:

  Mwa geld en Hugo? Ik denk dat ie nog niet alles naar de European Goldsmiths op de zadelstraat heeft gebracht?

  Crimescene Overvecht 😉

 84. marianne says:

  @ scheefwoner en alle anderen
  thanks, maar begrijp hieruit dat uiteindelijk de burger de schuldige is omdat ‘ie geen cent meer uitgeeft toch?
  Of ligt dit ook aan de wijntjes.

 85. Adamus says:

  83 scheefwoner

  Blahblahblah.

  Allemaal mannen die de crisis niet hebben zien aankomen. Het stond niet in hun modelletjes.

  Zal er dan echt geen oplossing zijn anders dan collectieve verarming?

 86. Adamus says:

  Wijntjes? Je spreekt de gehamsterde voorraad aan?

 87. Bug says:

  Adamus

  Zal er dan echt geen oplossing zijn anders dan collectieve verarming?

  Nee

 88. Bug says:

  Volgens mij is dit de site van AA leden in spe. Overigens zit ik aan het gerstennat

 89. Steven says:

  Het besteedbaar inkomen in goederen zal wel verdubbelen in China en hier halveren. Je kan dan nog prima leven als je niet zo achterlijk veel voor huizen en zo moet betalen. Dus het halveren van huizenprijzen is prima. Als olie halveert in prijs is iedereen blij, dus laat men dat nou ook gewoon worden met huizen. Als je hoopt dat olie in prijs stijgt dan kan je op de pof je opslag volzetten met vaten olie. Als je denkt dat huizenprijzen stijgen kan je op de pof huizen kopen, maar ga niet zeiken als de prijs daalt.

 90. AVE says:

  @Juan
  Het overgrote deel van de economen werkt bij kennisinstituten als universiteiten, hogescholen, etc.
  Een aantal onder hen werkt bij hele grote ondernemingen.
  Vooral de eerste groep economen is gebaat bij zoveel mogelijk publicaties, omdat dat de basis is waarvoor zij extra beloningen mogen.
  En net zoals iedere voorspeller, voorspel je het liefst datgene wat het meest waarschijnlijk is.
  Het enige wat we kunnen concluderen is dat economen wellicht zwaar overgewaardeerd worden.

 91. Laurens says:

  marianne:
  @ scheefwoner en alle anderen
  thanks, maar begrijp hieruit dat uiteindelijk de burger de schuldige is omdat ‘ie geen cent meer uitgeeft toch?
  Of ligt dit ook aan de wijntjes.

  Zoals altijd zijn mensen zuiniger gaan leven en hun schulden aan het afbouwen. Wij geven inderdaad minder “nog te verdienen in de toekomst” (lees lenen) geld uit.

  Adamus,

  Een complementaire munt invoeren zal een hoop schelen, alleen dat zorgt voor minder groei. Ik denk dan ook niet dat het snel ingevoerd zal worden, als het uberhaupt ter sprake komt.

 92. Adamus says:

  Groei? Ik zie niet hoe de schulden van het ganse westen weggewerkt kunnen worden. Derivaten, verzekeringen…..stel dat er uitgekeerd moet worden…..
  Las dat de USA overheid in geval van uitkering via AIG de uitkerende instantie is 🙂

 93. ll says:

  Olland in beweging 😉

  Zeeland pas op uw ( kerncentrale ) zaken

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Roerdal_graben_map_NL.svg

  Adamus, blij dat u ER weer bent 🙂

 94. ll says:

  De onderkant van de samenleving, filmpje 12 minuten.

  http://sargasso.nl/archief/2011/09/10/het-verote-leven-van-frankie/

 95. Juan Belmonte says:

  AVE: Het enige wat we kunnen concluderen is dat economen wellicht zwaar overgewaardeerd worden.

  Ja, het is op zijn minst opmerkelijk dat al die economen de huidige kredietcrisis niet hebben (willen) zien aankomen of er in ieder geval niets over gemeld hebben. Hetzelfde met de schuldenzeepbel in de huizenmarkt. Er zijn maar een paar uitzonderingen.

  Of zoals die vastgoedman zei: Iedereen hield iedereen voor de gek.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-08-2011/de-nederlandse-vastgoed-zeepbel-dreigt-uit-elkaar-te-spatten/#comment-84988

  Van de andere kant: alleen maar pessimisten in de redacties van de media is een droomscenario voor de anti-depressiva industrie, niet echt iets om passievol naar uit te kijken dus 🙂

  Kijken hoe lang het nog duurt voordat de 400.000 probleemhypotheken in Spanje het NL nieuws halen, zolang iedereen gefocust is op de honderduizend miljarden tegenvallers in Griekenland niet, denkt Juan dan maar.
  Heeft Griekenland toch ook positieve bijwerkingen 😛

  Buenos días
  Juan

 96. lorenzo says:

  Ze moeten ook niet naar die economen luisteren , ze hebben het niet voorspelt , zien aankomen zelfs. Nee , gewooon hier je oor te luister leggen . WIJ weten wat er gaat gebeuren.
  Steenrijk zijn we er mee geworden , het ultieme bewijs in deze.

 97. dalen says:

  @ 100

  “Steenrijk zijn we er mee geworden , het ultieme bewijs in deze.”

  In ieder geval niet straatarm en slaaf van de bank.

 98. nhz says:

  Wilbert:
  Stel eens dat (zoals sommigen hopen) de rente fors oploopt. Laten we zeggen dat de hypotheekrente op 15% uitkomt.

  Wat gaat er dan gebeuren?

  ach ja, de Grieken betalen inmiddels 160% rente (voor een 3-jarige staatslening). Misschien is 15% rente wel een heel rooskleurig scenario 😎

  Charlie:

  0,50 EUR per m2

  WTF

  als dat een stuk bosgrond is dat je vast een paar EUR per m2 per jaar aan onderhoud kost, dan is het misschien helemaal niet goedkoop. Ik denk niet de overheid veel landbouwgrond in bezit heeft.

  AVE:
  En net zoals iedere voorspeller, voorspel je het liefst datgene wat het meest waarschijnlijk is.

  ik denk eerder dat ze voorspellen wat het beste voor hun carriere is; de baas naar de mond praten. Vandaar dat ze allemaal dezelfde onzin uitkramen.

  ll:

  Zeeland pas op uw ( kerncentrale ) zaken

  dat moest toch al vanwege ligging onder zeenivo (en de noodstroomvoorziening is inmiddels al meer dan 10x uitgevallen). Nee, een aardbeving is daar niet nodig voor verhoogd risico.

 99. Nitwit says:

  Ik lees:

  16 – de komende tien jaar de kans dat je bank failliet gaat bijna 100% is, welke bank je ook kiest.
  27 – 2 of 5% verlies per jaar, daar zou een gemiddelde belegger tegenwoordig graag voor tekenen.
  41 – een huis kopen is een van de domste dingen die je nu kan doen.

  Mijn vraag: ik ben zuinig, altijd pas kopen als je het geld ervoor hebt verdiend.
  Waar moet ik dit dus zuur verdiende spaarpotje veilig stellen, het is immers mijn pensioen (goud te laat las ik eerder).
  Of komt het neer op:

  31 – Dus plunderen we de nog over gebleven solvabele Nederlanders.

  En dan moet ik niet depressief worden?

 100. AVE says:

  Juan Belmonte,

  In oktober 2008 was ik werkelijk geheel toevallig bij een bijeenkomst waar de toenmalige Duitse minister van financiën, Peer Steinbrück sprak.

  Hij reageerde nogal verongelijkt over de situatie van de banken in de VS en dit zou volgens hem in Duitsland nooit van zijn levensdagen voorkomen!

  Echter, toen waren er al verhalen over de problemen bij de diverse Duitse Landesbanken, HRE, etc.

  Mijn reactie ter plaatse was dat die man of dronken was of niet wist waar hij over praatte. Ik gaf hem geen jaar meer als minister. Ik uitte dat ook in de diverse gesprekken die ik ter plaatse had. Dat was nogal tegen het zere been en één gesprekspartner maakte de opmerking dat degene waarover ik het had niet zomaar Minister van Financiën was, waarop ik antwoordde dat dat schijnbaar wel het geval was. In zo’n situatie had ik me als minister niet van zulke zware woorden bediend.

  Nu weten we nog niet hoe diep de Duitse bankensector in leningen en obligaties van Zuid-Europese landen zit.

  Voor het individu maakt dat trouwens allemaal niet zoveel uit, zolang je maar van je zondagse eitje met een kopje thee kunt genieten in een redelijk comfortabele woning.

  Ben alleen benieuwd hoe we dat verloren gegane geld de komende jaren terug gaan verdienen.

  Er zijn wel mogelijkheden, die in absolute en ook relatieve zin weinig verstoring van ons dagelijks leven zullen veroorzaken.

  De politieke wil of druk is er nog niet echt, maar die zal er de komende 12 maanden zeker komen.

 101. AVE says:

  ll,

  Dat mogen we niet hopen, we zien al wat voor maatregelen Zwitserland heeft moeten nemen!

 102. dalen says:

  Ik vind het wel een geruststelling dat op de website voor makelaars staat dat investering in een tweede huis een solide investering is.

  Wel jammer dat het verhuur seizoen nu is afgelopen. Misschien iets voor de wintersport?

  http://www.vastgoedactueel.nl/

  Waar heb ik dat meer gehoord. Lorenzo misschien?

 103. ll says:

  Moody’s gaat waarschijnlijk morgen Franse Banken afwaarderen, en dan…… ?

  http://www.welingelichtekringen.nl/15289-moody-s-verlaagt-rating-van-franse-banken.html

 104. Dow Jones says:

  @66 (hugo)…

  500 miljoen euro voor 25.000 hectare: dat is toch 20.000 euro per hectare? Dan kom ik uit op twee euro per vierkante meter… Nog steeds een prijs waar ik voor zou tekenen trouwens…

  Cheerio,

  Dow Jones

 105. Dow Jones says:

  Laatste nieuws over de vervanging van Jürgen Stark bij de ECB. Jörg Asmussen wordt genoemd als opvolger…

  http://de.wikipedia.org/wiki/J%C3%B6rg_Asmussen

  Cheerio,

  Dow Jones

 106. hugo says:

  @85 (adamus)

  Beetje te prijzig die cursus. Heb minder dan 15m2 ter beschikking. Alleen als ik voor zeg 50 cent per m2 een flink stuk grond kan kopen (en verder vrijgesteld ben van belastingen daarover) zou het het overwegen waard zijn. Anders is het vooral weggeven van energie en middelen aan de overheid. Zoals je weet pas ik daarvoor :).

 107. hugo says:

  @DJ,

  Je hebt gelijk, het is 2 Euro de m2.

 108. dalen says:

  @ 105 LL

  Het sleurt in ieder geval Belgie mee naar beneden.

  http://www.dagongcredit.com/dagongweb/english/pr/show.php?id=120&table=web_e_zxzx

  Maar “wij staan er goed voor”

  zei Balkelende een haring happend

  http://tweedekamer.blog.nl/algemeen/2008/01/12/we-staan-er-goed-voor-volgens-jp

 109. Adamus says:

  Voorlopig hebben de natuurbeherende organisaties de prijzen lekker hoog kunnen houden. Achterhoek tot 70k per ha. Landeigenaren kunnen nu wel door winnen van proces tegen staat een claim indienen, maar wie betaald dat? Hugo niet? Wij wel 🙁

 110. dalen says:

  Na Prinsjesdag beginnen we aan het lang verwachte zoet, zei hij vanaf zijn roze wolk.

  We kunnen het niet genoeg herhalen

  “wij staan er goed voor” !!

 111. Adamus says:

  Moody’s gaat waarschijnlijk morgen Franse Banken afwaarderen, en dan…… ?

  welingelichtekring…n-franse-banken.html

  Maar ze hebben wel de oliebronnen van Libië in handen.
  Khadaffi heeft ook zijn Franse bankrekeningen niet leeg kunnen halen. En de “rebellen” hebben nu de beschikking over 49ton goud. Frankrijk vallen???

 112. nhz says:

  dalen:
  Ik vind het wel een geruststelling dat op de website voor makelaars staat dat investering in een tweede huis een solide investering is.

  Wel jammer dat het verhuur seizoen nu is afgelopen. Misschien iets voor de wintersport?

  diezelfde verhalen zie je ook in de makelaarskrantjes voor Zeeland. Slapende rijk worden met een investering in een tweede huis in Zeeland; wat je daar buiten het strandseizoen meot doen als toerist daar praten we niet over. Een simpel optrekje in de kustzone kost vlug 300-400K euro, maar dan heb je ook wat: de hele zomer (pakweg 2 maand, even afgezien van het regenseizoen) verhuren voor 1500-2000 euro per week (voor de gek die er in trapt) en je hebt de vaste lasten er al uit, over de jaar op jaar waardestijging praten we dan nog niet eens 😎

  dalen:
  @ 105 LL

  Het sleurt in ieder geval Belgie mee naar beneden.

  Belgie kan niet failliet gaan want het bestaat al meer dan een jaar niet meer 😉

  dalen:
  “wij staan er goed voor” !!

  ja, met pakweg 150K werkeloosheidsuitkering per jaar is het makkelijk praten voor politici. En dat de baasjes bij (semi-)overheids organisaties er goed voorstaan dat voel ik aan mijn water, steeds meer overschrijdingen van de BakEllende norm zegt genoeg.

 113. dalen says:

  @ 112 nhz

  “diezelfde verhalen zie je ook in de makelaarskrantjes voor Zeeland.”

  Was gisteren bij kennissen die vlakbij het prestigieuze park “zuytland buiten” wonen.

  Een paar jaar geleden was je een sukkel als je daar niet investeerde (vanaf 250k). Volop verhuur mogelijkheden blablabla.

  Nu staat een groot deel te koop en een ander groot deel wordt verhuurd aan Polen, maar die betalen ook grof geld (smiley).

  De projectontwikkelaar heeft aangekondigd daar nog meer huisjes te bouwen en heeft alvast overal piketpaaltjes neergezet. Een regelrechte doodsteek voor degeen die dacht zijn object te verkopen.

 114. Frans says:

  Griekenland gaat nieuwe belasting op onroerend goed invoeren.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/36/griekenland-voert-extra-belasting-in.xml

  Denk nu niet dat is Griekenland, we leven in Nederland.
  Je wordt gepakt waar je bij staat: de banken moeten immers overeind blijven, en de overheid moet immers betaald worden.
  Tijd om te gaan beseffen dat de overheid echt niet voor het volk is, maar voor de internationale bedrijven en de banksters.
  De wereld is in de greep van de banksters.
  Zolang er nog geen banksters achter de tralies worden gezet, zolang zijn we nog precies op schema voor de ondergang van de welvaart, en eventuele extra belastingen.
  Het is krankzinnig wat er in Griekenland gebeurd: dat land moet gewoon failliet, maar nee, bezuinigen, met als gevolg het teruglopen van de economie, ergo de belastingen: dit moet worden gecompenseerd, vandaar.

  Wat ik maar wil zeggen in dit niet al te sterke betoog: regeringen in nood maken vreemde sprongen & de huizenmarkt zakt nog 99% zeker tientallen procenten in elkaar….

 115. Charlie says:

  Offtopic:

  Hele glastuinbouwbedrijven worden online geveild.

  http://www.foodlog.nl/artikel/veil-je-bedrijf-in-plaats-van-je-paprikas

  Dàààg Rabobank.

 116. Steven says:

  heb ik wel eens verteld over mijn Poolse kennissen? Die werkten dus in Nederland en betaalden te veel aan huur (vonden ze zelf). Ze dachten goedkoper uit te zijn door een huis te kopen… Maar ze vergisten zich een factor 10 in de prijs.. Ze wilden dus iets kopen voor 20.000 euro maar was uiteraard 200.000: kwam door de wisselkoers met de zloty en onwetenheid uiteraard. Dit is wel 7 jaar geleden dus zou best kunnen dat de verhoudingen nu al anders liggen. Maar gewoon het feit dat ze serieus dachten voor 20.000 euro een huis te kopen zegt al genoeg.

 117. nhz says:

  @116(dalen):
  paar jaar terug was er ook zo’n mooie zaak in een vergelijkbaar park bij Breskens, waar vooral Duitse investeerders zo dom waren geweest om de Rabo op hun blauwe ogen (prospectus over huurrendementen etc.) te geloven. Toen ze na jarenlang zware verliezen collectief besloten de hypotheek niet meer te betalen wegens simpel gezegd oplichting liet Rabo gewoon alle huisjes veilen. Het meeste werd door stromannen van Rabo gekocht voor een relatief hoge prijs, pakweg de helft van wat de Duitsers betaald hadden. Zo doen we dat in Zeeland; mensen vergeten gauw, het volgende jaar pak je weer mensen met geld over in een ander land, de autoriteiten kijken graag een andere kant op en de boerenbank wint altijd.

  Als je puur voor je rust in het weekend een peperduur vakantiehuisje in zo’n park gekocht hebt (ik moet altijd aan ‘The Truman Show’ denken) mag je hopen dat de Polen in het weekend en de vakanties naar Polen terug gaan ;(

  @117(Frans):
  “Griekenland gaat nieuwe belasting op onroerend goed invoeren.”

  en Brussel is blij! Een kinderhand is snel gevuld. Alleen sukkels geloven nog dat die belasting iets gaat opleveren, geen Griek betaalt nog belasting. Met je eens dat het vooral om de banken gaat, maar de houding van de gemiddelde Griek daar kots ik ook van. Profiteurs in het kwadraat (al zal het in NL wel niet anders zijn als er harde keuzes gemaakt moeten worden).

  @119:
  zou deze klacht dan wél op tijd ingediend zijn? Merkwaardig dat ze er meer dan vijf jaar over doen om er achter te komen dat ze beetgenomen zijn; sterker nog, als je er een paar jaar terug bij ABP over begon kreeg je de wind van voren, het waren allemaal uitstekende beleggingen.

  @120(Steven):
  ik denk dat ze inmiddels wel wijzer zijn, ik hoor dat in de grote steden in Polen de prijzen inmiddels aardig op West-Europees nivo zijn. Het platteland is vast goedkoop, maar daar wil de gemiddelde Pool die rijk geworden is in NL niet meer wonen.
  Ik denk wel dat ze vaak schandalig veel huur betalen, da’s ook de reden dat ze vrij makkelijk aan woonruimte komen: met tien man in één aftands huurhuis, Nederlanders zouden dat nooit accepteren. En dan betalen ze nog per persoon pakweg 2x meer huur dan iemand met een uitkering die zo’n heel huis voor zichzelf heeft (tegenover mij zijn een paar afbraakpandjes die aan seizoensarbeiders uit Polen, Roemenie oid verhuurd worden – ik heb een redelijk idee wat ze betalen en wat ze daarvoor krijgen; echt schandalig).

 118. Willem Zoveel says:

  Valt me trouwens op dat de Funda-teller weer behoorlijk snel oploopt de afgelopen week, en men heeft van het recent gewijzigde koopprijs weer vraagprijs gemaakt. 🙂

 119. Juan Belmonte says:

  lorenzo: WIJ weten wat er gaat gebeuren.

  Lorenzo, complimenten voor de vorm, helemaal goed 🙂

  Inderdaad is het opvallend dat deze site beide kanten van de huizenmarkt belicht, zowel realisten als aanhanger van Hogehuizenprijsminnnend NL.

  voor een tussenstand over wie er “gelijk” kreeg over verloop woningmarktprijzen:
  Mr G. Hukker: 0% van de verwachting
  Prof Dr Ir Priemus: 100% van verwachting.
  Dr. Ir. Martens: 60% van de verwachting (richting is juist)
  Prof Dr M Francke 0% (voorspelde een maximale daling van 3% in zijn casametrische theorie)

  en naturlijk en niet te vergeten: Maurice de Hondt alias El Perro:
  0%
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-12-2009/nederlanders-verwachten-geen-verdere-daling-woningprijzen/

  Bronnen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-08-2011/hollandse-zaken-pijn-in-de-portemonnee/#comment-86267

  Ondertussen zouden de Prof Dr Marc Francke’s van deze Aarde wel eens weer iets van zich kunnen laten horen. Men kan in Holland een promoveren en een Professoraat in de wacht slepen met een volstrekt ongeloofwaardig verhaal dat een jaar later empirisch ook gewoon onwaar blijkt, het blijft een mooie polder.

  Dus het Motto van Juan, gestolen van Freek de Jonge:

  Geduld, komt u volgend jaar maar terug

  heeft opgeleverd:

  Minus 20% in vraagprijs (bron NVM over huizen die al langer te koop staan)
  Minus 4% overdrachtbelasting
  Minus nntb onderhandelingsruimte met 247.000 woningen op Funda

  Sommetje: 25 % 😛

  Kortom, nog even wachten en er zal blijken dat niet alleen Prof Dr Ir Hgo Priemus mar ook mevrouw Dr Ir Maartje Martens een betere kijk op huizen hebben dan de 10.000-den economen die het allemaal niet hebben zien aankomen.

  Maar Juan kan het natuurlijk allemaal helemaal verkeerd zien en Juan’s bronnen kunnen niet goed zijn, zeker wanner u El Mundo tot een niet betrouwbare bron verklaarde, dat is uw keuze.

  lorenzo: Steenrijk zijn we er mee geworden , het ultieme bewijs in deze.

  U maakt J.i. een denkfout met het bestempelen van geldelijk rijkdom als universele waarde, “you are what you consume” is niet voor iedereen de Heilige Graal in het leven, of dat ook echt zo is, is een keuze voor ieder individu.

  dalen: In ieder geval niet straatarm en slaaf van de bank.

  Aan het Kamikazekoperschap kleven inderdaad ook nadelen 😛

  Wie het laatst liegt
  betaalt het gelag

  Buenas noches
  Juan

 120. Juan Belmonte says:

  Excuus voor de vorm, deze bleek met blockquotes wat te ingewikkeld voor Juanito.

 121. dalen says:

  @ 119

  Ik rij regelmatig langs een bungalowpark bij Wernhout (Belgische grens). Mooie huizen die inmiddels gezakt zijn van 250k tot ver onder 100k.

  Op de parkeerplaats voor het park vind je geen Nederlandse auto meer, wel minimaal 200 Poolse auto’s. Zelfs de wegen ernaar toe hebben Poolse namem gekregen.

  Ook dat park was een win-win situatie.

  Ja hoor WIN-verlies kan je beter zeggen.

  De vastgoed makelaars maar roepen “Tweede huis is een solide belegging”.

  http://www.vastgoedactueel.nl/Nieuws/Tweede-huis-solide-investering-520.html

  Inderdaad in Zeeland hetzelfde. Ik zie dat momenteel ook in de buurt van Burg Haamstede(Schouwen Duiveland).

  Volop verhuur mogelijkheden. Ja ja.

 122. josH says:

  Familie van Koos ?

 123. Jos de Man says:

  Aantal te koop aangeboden huizen op Funda stijgt alweer aardig richting de 250000. Daling uit juli alweer teruggedraaid.

 124. dalen says:

  eentje voor LL

  ‘Deze week afwaardering Franse banken’; UBS Bank waarschuwt voor burgeroorlog Europa”.

  http://xandernieuws.punt.nl/?id%3D639980%26r%3D1

 125. dalen says:

  eentje voor de webmaster en Juan vanwege de grafieken tav de hypotheekschuld/BBP

  http://www.artikel7.nu/?p=69438

  Ter onderbouwing van de stelling “we staan er goed voor”

 126. lorenzo says:

  104 Dalen , laat jalouzi niet je gedachten bepalen , Lorenzo handelt immer cyclisch en maakt zich niet zo druk hoe te leven in het mooie Holland (..) komende jaren.

 127. lorenzo says:

  122 : ”De vastgoed makelaars maar roepen “Tweede huis is een solide belegging”.

  Wat verwacht je dat ze dan gaan roepen ? De geitjes grazen nog steeds en blijven zoeken , de leeuwtjes liggen op de loer.
  Let vooral op de volgorde…

 128. ll says:

  Dalen thankxx

  Voor Juan, daling Spaanse huizenverkoop 40%, jawel, in de Ollandse Pers

  http://www.gelderlander.nl/nieuws/algemeen/economie/9441014/Spaanse-woningverkopen-dalen-40-procent.ece

 129. lorenzo says:

  ll. Juan is druk doende de web-site http://www.promootdespaansewoningmarkt.nl aan het afbouwen. Het instapmoment is gekomen (dank huizenmarkt-zeepbel) , de voorbereidingen voltooid en heeft Lorenzo al benadert.
  Eindelijk genieten voor de mens zoals ie nu eenmaal is (..) .

 130. nhz says:

  over waardedaling gesproken: de pleuro heeft nu 10% van zijn waarde verloren in minder dan twee weken tijd, dankzij de clowns die doen alsof ze in de EU de leiding hebben. Helaas voor huiseigenaars daalt de waarde van de huizen vrolijk mee met het spaargeld.

  @132(ll):
  niks nieuws hoor, ik kreeg begin jaren ’90 al eens een aanslag WOZ die ruim 3x te hoog was, terwijl ik het pand net gekocht had (je zou zeggen dat de aankoopprijs dan een goede richtlijn is). Kostte 2 jaar en eindeloos correspondentie met de gemeente om de taxatie te corrigeren (die uiteindelijk vooral gebaseerd bleek op de breedte van de stoep …).

 131. nhz says:

  P.S.: kwam net een leuke link tegen i.v.m. met mijn opmerking over de EU leiding:
  Things that make you go Hmmm …
  http://www.zerohedge.com/news/things-make-you-go-hmmm-such-keystone-cops-helm-eurozone

 132. ll says:

  Hmmmmmmm, Europa geeft niet het goede voorbeeld :-), de afgesproken 60% staatsschuld is nu ruimschoots overschreden……

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10533346/__Staatsschuld_EU_loopt_verder_op__.html?sn=dft

 133. Martijn says:

  over waardedaling gesproken: de pleuro heeft nu 10% van zijn waarde verloren in minder dan twee weken tijd

  Hoe meet je die 10% dan?

 134. Dow Jones says:

  BREAKING NEWS

  Kernramp(je) in Zuid Frankrijk…

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/37/Explosie-in-kerncentrale-Zuid-Frankrijk.xml

  Als u volgende keer terugkomt van vakantie, en men zegt dat u er stralend uitziet, kijk dan nog eens op de kaart waar u ook alweer precies uw camper had geparkeerd…

  Cheerio,

  Dow Jones

 135. ondernemer says:

  nieuwbouw gekocht casco, flink afgedongen, goed maar goedkoop verbouwd (20.000), net verkocht met 60.000 winst..hoe kan dat nog in deze tijden?

 136. Adamus says:

  139

  Doe er maar een stuk of tien. Waar is dat feest te doen?

 137. Adamus says:

  Alleen sukkels geloven nog dat die belasting iets gaat opleveren, geen Griek betaalt nog belasting. Met je eens dat het vooral om de banken gaat, maar de houding van de gemiddelde Griek daar kots ik ook van. Profiteurs in het kwadraat (al zal het in NL wel niet anders zijn als er harde keuzes gemaakt moeten worden

  Wat het ook is, overheid kan onbeperkt geld bijprinten, dus waarom nog ophalen bij de burger?
  Greenspan heeft het zelf gezegd en die is niet de eerste de beste.

 138. Eertje says:

  Denkt U zich eens in wat er gebeurt met de huizenmarkt als al die oost-europeanen terug naar huis moeten omdat er geen werk meer voor ze is…. Aan wie gaan we dan nog die leegstand verhuren?

 139. Frans says:

  Hoera! Het volk wordt weer bestolen van een paar miljard!
  “Rente staatsleningen zakt tot 2,17%, De Jager bespaart miljarden”
  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/37/duitse-en-nederlandse-staatsleningen-stijgen.xml
  De lage rente betekend dat spaarders en pensioenfondsen worden uitgekleed. Er is geen vrij geld, de meevallers van de regering zijn uw tegenvallers. De lage rente maakt onderdeel uit van het grote piramidespel en de oplichterij. Mad as hell, but what can you do about it?

 140. Michel says:

  Eertje:
  Denkt U zich eens in wat er gebeurt met de huizenmarkt als al die oost-europeanen terug naar huis moeten omdat er geen werk meer voor ze is…. Aan wie gaan we dan nog die leegstand verhuren?

  Non issue, dat woont met 20 man op 30 M2.

  Of op de o zo geweldig-rendement-op-brengende RECREATIE woningen.

  Gek, dat ondanks de huurwet, die dat eigenlijk zou moeten voorkomen, er toch een paar kadavers van voor de watersnood, d’r toch nog geld uit rammen.

  En jammer dat daarop (die uitwassen) onze huurwet gebaseerd wordt. Met alle doorstroom problemen van dien.

 141. Adamus says:

  http://www.gelderlander.nl/nieuws/algemeen/economie/9464605/IAEA%3A-gebruik-kernenergie-stijgt.ece

  Heb vertrouwen en laat U niet afleiden door een ontplofte oven in FR. 😉

 142. nhz says:

  Martijn:
  over waardedaling gesproken: de pleuro heeft nu 10% van zijn waarde verloren in minder dan twee weken tijd

  Hoe meet je die 10% dan?

  in goud, maar gemeten in onafhankelijke valuta zoals AU/NZ$ zie je hetzelfde (die zijn ruim 50% gestegen t.o.v. euro in afgelopen 1.5 jaar).

  Dow Jones:
  BREAKING NEWS

  Kernramp(je) in Zuid Frankrijk…

  ik snap niet dat ze dit melden, misschien is het wel als PR bedoeld (aangezien er ‘geen straling is vrijgekomen’). Er gebeuren daar bij dat complex aan de lopende band ongelukken, en vaak wél met vrijkomen van flinke hoeveelheden straling.

  Eertje:
  Denkt U zich eens in wat er gebeurt met de huizenmarkt als al die oost-europeanen terug naar huis moeten omdat er geen werk meer voor ze is…. Aan wie gaan we dan nog die leegstand verhuren?

  dan zal de belastingaftrek voor de tweede (en meerdere …) woning permanent moeten worden. En waarschijnlijk nog sterkere anti-kraak wetgeving ;(

  Adamus:
  gelderlander.nl/ni…rnenergie-stijgt.ece

  Heb vertrouwen en laat U niet afleiden door een ontplofte oven in FR.

  ja, betrouwbare informatie van de lobbyclub van de kernenergie maffia. Dezelfde mensen die een aantal jaren geleden beweerden dat in Nederland snel het licht uit zou gaan als er geen tweede kerncentrale kwam (en zo …).

  Frans:
  De lage rente betekend dat spaarders en pensioenfondsen worden uitgekleed.

  De dekkingsgraden van de (grote) Nederlandse pensioenfondsen gaan momenteel keihard omlaag. Onder invloed van de slechte beurs en gedaalde rente zakken de fondsen richting afstempelen. Lees verder voor een analyse.
  Dekkingsgraad

  Het grootste pensioenfonds van Nederland, het ABP, meldde op 31 augustus nog een dekkingsgraad van 99 procent. Een stuk lager dan de minimaal vereiste 105, maar nog niet acuut laag. Nu vandaag staat de dekkingsgraad echter wel op paniekniveau: rond de 92.
  En dat begint zorgelijk te worden.

  en de beurs gaat straks nog veel lager, en de afschrijving op commercieel vastgoed moet nog beginnen. Vandaar dat de FNV keihard vasthoudt aan de eisen in het pensioenoverleg: vastbesloten het hele fonds leeg te zuigen in de komende paar jaar, zodat er voor wie na de boomers komt niks meer overblijft.

 143. Dow Jones says:

  Voor wie tussen de regels door kan lezen: HRA wordt verder afgebouwd na 2015…

  http://nos.nl/artikel/272084-overheidstekort-verdubbelt-in-2015.html

  Cheerio,

  Dow Jones

 144. Dow Jones says:

  @150 (Frans)…

  Inderdaad. Ook opvallend dat dat (zie link hieronder) weer in het najaar gebeurt… Ik zou willen dat ik net zoals Bill Hicks kon zeggen: “What a coincidence!”

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/37/Rekenrente-doet-pensioenfondsen-sidderen.xml

  Cheerio,

  Dow Jones

 145. nhz says:

  Martijn:
  over waardedaling gesproken: de pleuro heeft nu 10% van zijn waarde verloren in minder dan twee weken tijd

  Hoe meet je die 10% dan?

  P.S.: bij nader inzien is die 10% daling in de laatste anderhalve week vooral t.o.v. de dollar, dus niet zo’n goede indicatie. Maar op middellange termijn is het waardeverlies t.o.v. degelijker valuta (waar niet de geldpers vol aan staat) en goud wel een goede indicatie, en dan zie je dat de euro echt gekelderd is. Zoals we nu zien (PIGS problemen, totaal gebrek aan leiderschap en overeenstemming binnen de EU) niet ten onrechte overigens …

 146. ll says:

  De kredietlijn bij de ECB is weer geopend, hiep, hiep, hoera 😉

  Crisis ?……. Uw Centrale Bank lost al Uw problemen snel op.

  http://www.independent.ie/business/european/ecb-willing-to-pump-money-into-banks-ndash-trichet-2873990.html

 147. nhz says:

  ll:
  De kredietlijn bij de ECB is weer geopend, hiep, hiep, hoera

  it’s all about ze price stabeeleetee 🙂

 148. hugo says:

  Die gratis geld lijn gaat niet open voor de gewone mensch. Die mag 1% reeel + zeg 5% inflatie = 6 procent inleveren. http://www.nu.nl/economie/2613525/koopkracht-alle-huishoudens-omlaag.html

  Uiteraard zal de koopkracht van de elite, zoals gebruikelijk, met zeker 5% stijgen.

 149. hugo says:

  Nog even ter herinnering waarom je de Euro zsm moet dumpen (met dank aan de link van nhz);

  “Monetary policy is a serious issue. We should discuss this in secret, in the Eurogroup […] I’m ready to be insulted as being insufficiently democratic , but I want to be serious […] I am for secret, dark debates

  Getekend, onze aartsleugenaar Jean-Claude Juncker (heeft hij zelf erkend). Hier een andere bron voor de quotes; http://euobserver.com/19/32222

 150. Laurens says:

  Youp van ‘t hek – lenen lenen betalen betalen:

  http://humortv.vara.nl/ca.1549.lenen-lenen-lenen.html

 151. Steven says:

  aan Laurens (159)

  een huis van 4 ton is meestal dus een dikke schuld van bijna 1 miljoen guldens. een bedrag dat je als jongetje alleen zag bij de topsporters en quizmasters (noem maar een zijstraat). Maar nu kan elke boerelul dat aan SCHULD hebben. doe mee. doe mee..

 152. Steven says:

  beetje overdreven, maar een gewone werknemer kan toch zo 250.000 gulden in het krijt staan voor 60 m2 en dat vinden we allemaal normaal. tot nu hoop ik.

 153. Adamus says:

  160

  Ik heb recent een 600K hypo contract dwars over de tafel gezien en daar kwam ook een bedrag in voor van 1miljoen. (??)

 154. Steven says:

  aan Adamus (162)

  ik had het over guldens: 400.000 euro leent een stelletje al snel, maar dat zijn dus 881 duizend gulden. met wat verbouwingtjes etc. plus dit en dat is al snel een miljoen: Wat voor mij vroeger een ver van mijn bed show was, is de afgelopen 10 jaar door veel van mijn kennissen makkelijk effe geleend van de bank….

 155. Frans says:

  Rente op 1 jarige staatsobligaties Griekenland 111%. Meer dan 100% schuld ten opzichte van het BNP. Griekenland IS dus failliet.
  Wat bedoeld de elite met een geordend failliet gaan? Dat de landen en banken die Griekse staatsobligaties hebben niet ten onder gaan, dus: aan met de geldpersen.
  Bij het failliet gaan krijgen de banken door de ECB waarschijnlijk 60% vergoed, de rest van de schuld dragen ze zelf.
  Als u zelf een bedrijf hebt wat failliet gaat bent u Uw geld kwijt, de banken dus niet.
  Het gaat echt nergens meer over, het monetaire stelsel is zelf failliet.

 156. Jos de Man says:

  @ Steven 163

  Is dat geleend van de bank? Volgens mij wordt het geld in de computer bijgemaakt, dus is het niet van de bank zelf. Het verdwijnt ook na aflossing. De bank verdient aan de rente.

 157. dr.t says:

  En Jos er staat tevens, weliswaar in waarde dalend bezit tegenover, net als spaargeld overigens, maar op deze site maak je je populair door alleen de schuld-kant van het verhaal te benadrukken.

 158. lorenzo says:

  129 Dank Juan , om het compleet te maken , want ik maak me hier een beetje zorgen : we kijken nu massaal de koe in de economische kont ,de opleiding voor econoom is masaal afgerond ( visuele waarneming want overal nu opduikend ), allemaal huisjes kenners, alleen…..waren we , toen we de koe nog van voren zagen, niet zo intelligent om een paar centjes te verdienen in , zeg , de afgelopen 20 jaar ? We willen nu alleen maar dat de hele zooi instort , begrijp het even niet.

 159. lorenzo says:

  167 , genoemd boek is aan te bevelen (want gekocht) , heb niet zo veel tijd als jullie maar zal worden geconsumeerd.

 160. ll says:

  Heerlijk positief berichtje, hoera, de rente gaat omhoog 🙂

  http://www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?Story_ID=549337

 161. ll says:

  Sorry Mises, de rente bestaat niet, ik bedoel dus de spaarrente 🙂

 162. nhz says:

  Steven:
  beetje overdreven, maar een gewone werknemer kan toch zo 250.000 gulden in het krijt staan voor 60 m2 en dat vinden we allemaal normaal. tot nu hoop ik.

  niet overdreven hoor; bij mij in de binnenstad kost bijna ieder huis (appartementen niet meegerekend) nu meer dan een miljoen gulden (450K euro). Heel veel mensen kopen dat zonder een cent aan te betalen, vaak gaat het om gewone ambtenaren (met dubbel inkomen neem ik aan, of al langer geleden gekocht). In de buitenwijken waar de gemiddelde tweeverdiener-met-kinderen woont is 300-450K ook vrij normaal. Er zijn hier in de provincie hele nieuwbouw wijken waar de prijzen pas bij 400 of zelfs 500K euro beginnen; daar wonen bijna per definitie vooral ambtenaren …

  lorenzo:
  alleen…..waren we , toen we de koe nog van voren zagen, niet zo intelligent om een paar centjes te verdienen in , zeg , de afgelopen 20 jaar ?

  lorenzo weigert nog steeds in te zien dat een huiseigenaar (van één huis) niet kan verdienen aan een huizenbubble, er van uitgaande dat je gewoon moet wonen en niet gaat emigreren ofzo, en dat schulden terugbetaald moeten worden (ik weet het, vreemd concept tegenwoordig …). Tijdelijk gaan huren kan in theorie maar je moet dan feilloze timing hebben (= veel geluk hebben) om de markt te verslaan als je ooit weer terug huiseigenaar wilt worden.
  Allemaal fabeltjes dus. De enigen die verdienen aan een huizenbubble zijn de banksters en de vastgoedmaffia, inclusief makelaars etc. Voor gewone burgers betekent het alleen maar dat je je nek veel verder in de strop kunt steken.

  ll:
  Sorry Mises, de rente bestaat niet, ik bedoel dus de spaarrente

  ik hoorde het ook op het nieuws, maar nog niks van de bank gehoord. Allebei mijn spaarbanken betalen nog steeds een historisch lage rente van minder dan 2% (dus ver onder inflatie), het lijkt wel alsof ze de spaarders willen wegjagen. En nog voordat de grootbanken de spaarrente verhogen begint de G$ucks-ECB alweer met renteverlagingen, dus het is hooguit om even wat domme spaarders binnen te halen (misschien wel met 5 jaar vastzetten voor 0.5% extra rente, hoor ik soms van oude familieleden). Ik denk dat er een aardig moment aankomt om heel veel spaargeld over te hevelen naar goud, het moet er een keer van komen.

 163. Mr. B says:

  Spaarrente = Schaamrente.

  Nieuwe sokken ….Nieuwe sokken te koop 🙂

  Gaatloos – graailoos – bonusloos – risicoloos. Echte top kwaliteit voor een redelijke prijs. Slechts 2.9%

 164. Dow Jones says:

  @170 (ll)…

  Maar dat (hogere spaarrentes) zou gewoon “rechtvaardig” zijn…

  En we hebben toch regeringen en centrale bankiers om ervoor te zorgen dat rechtvaardige dingen nooit gebeuren.

  Ik ben benieuwd hoe de scheefleners dit gaan beleven…

  Cheerio,

  Dow Jones

 165. dalen says:

  @ 173

  Ja met een effectieve vermogensrendementsheffing van 1.2% en een inflatie van > 5% mogen we de dieven dankbaar zijn.

  Nu gaan de dieven ook nog minder uitlenen.

  Kennelijk zien ze dat de donkere
  wolken de roze wolkjes gaan overheersen.

  http://www.amweb.nl/nieuws/nederland/sns-reaal-volgt-maximum-gedragscode-voor-nhg.161271.lynkx

  SNS Reaal volgt maximum gedragscode voor NHG-hypotheken

 166. ll says:

  Vraagje aan de EMU kenners.

  Als er een lidstaat failliet gaat, is dan automatisch de monetaire unie ontbonden ?

  En houdt dan ook de Euro direkt op te bestaan ?

  Heeft iets te maken met wisselkoersen.

  ECB waarschuwt hier al lang voor, en Jaap van Duijn zei vandaag hetzelfde op rtlz.

 167. dalen says:

  Ik heb het rapport van DNB er nog maar eens op nagelezen hoe dat nu eigenlijk zit met die banken.

  http://www.dnb.nl/binaries/OFS_April_2011_tcm46-251397.pdf

  Conclusie

  “We staan er goed voor”. Wat had u ook anders verwacht?

  Klein puntje “Een faillissement van een grote financiele instelling is vanuit
  het oogpunt van financiële stabiliteit veelal niet wenselijk.” (Pagina 33)

  Hoezo, is dat risico er dan?

  Waarschijnlijk is het een boodschap aan de banksters om maar te doen wat ze willen doen. Wij redden u wel……graaien maar.

 168. xenobinol says:

  Om de markt te gaan laten crashen deponeer ik al mijn spaargeld bij de bank die het minst in Nederlandse hypotheken zit 🙂

 169. dalen says:

  @ 176

  Juridisch failliet lijkt mij onmogelijk. Een land kan officieel niet failliet gaan (is een juridische term), maar ze zullen wel mortuarium instellen. Wanbetaling dus.

  Mijns inziens hebben ze wel een aardige boedel. Misschien kunnen we Griekenland opsplitsen met een deel voor de belastingbetalende Nederlander.

  Mijn eigen aanlegsteiger direct aan de middellandse zee.

  PS Technisch is Griekenland waarschijnlijk wel failliet maar dat is Belgie al jaren.

 170. asd says:

  De weinigen (vnl. de oudere generatie), die hun huis, tegen de “adviezen” in van banksters, makelmannetjes, hypotheekshops e.d. hebben gefinancierd op basis van een annuïteitenhypotheek (waarmee leerlingen van de ouderwetse HBS zijn opgevoed middels de vakken bedrijfseconomie en financiële rekenkunde) kunnen met de financiële en economische problematiek in de komende jaren redelijk ontspannen omgaan. Net zoals de beide Françaises in bijgaand filmpje, zoals de NRC dat liet zin. Even met de beide dames lachen.

  http://www.nrc.nl/nieuws/2011/09/13/de-beurzen-kelderen-maar-deze-nieuwslezeressen-lachen-zich-rot/

 171. lorenzo says:

  @172 LL : ben al aardig ingeburgerd , maar de droom voor alle loon-en krediet slaven (grapje natuurlijk).

  bol.com/nl/p/neder…20081001004004800415

  en dan de beschrijving ..

  Heb je je ooit afgevraagd waarom je naar je werk zou gaan? En waarom de consumentencultuur uit zoveel rotzooi bestaat? Of er geen betere, vrijere en vrolijkere manier van leven bestaat? Als dat zo is dan is dit een boek voor jou.Met verwijzingen naar de Franse existentialisten, de Britse punks, de Amerikaanse hippies, middeleeuwse denkers en anarchisten geeft de ongekroonde koning van de klaplopers Tom Hodgkinson een nieuwe, opgewekte blauwdruk van het moderne leven. Hij laat zien dat de consump…

 172. lorenzo says:

  ik lees net , heel toevallig , het volgende nog :

  ”Hodgkinson bekritiseerd onze maatschappij op een bijzonder vermakelijke wijze. Tevens houdt hij je een spiegel voor en zet je aan het denken. Absolute aanrader voor carrieretijgers, politici, loonslaven, werklozen en bankiers.
  ‘.

 173. hugo says:

  @176 (ll)

  ”Als er een lidstaat failliet gaat, is dan automatisch de monetaire unie ontbonden ?”

  Nee, dan wordt er meer geleend en geprint om het goed te maken. Hence EFSF. Derivaten mogen worden ‘omgenummerd’ in de nieuwe currency. Hier een ‘hypothetisch’ stuk in geval Italie gaat;
  http://www.zerohedge.com/news/guest-post-credit-events-and-lire

  En houdt dan ook de Euro direkt op te bestaan ?
  Nee dus.

  ”ECB waarschuwt hier al lang voor, en Jaap van Duijn zei vandaag hetzelfde op rtlz.”

  Fearmongering om meer macht naar Brussel en ECB over te kunnen hevelen om deze zo (verder) te kunnen consolideren. Per definitie niet geloven die lui. Zoals Juncker (permanent president of the Eurogroup) al, vrij vertaald, stelde, ik lieg als het me uitkomt. Uiteraard blah blah blah voor het grote goed.

 174. hugo says:

  @179 (dalen)

  Natuurlijk kan een land wel failliet gaan. Doen ze aan de lopende band. Op mijn oude WW rechten heeft de staat deels gedefault, op mijn pensioen heeft de staat deels gedefault, op de staatsschuld heeft de staat met de Euro wisseltruck deels gedefault op de staatsschuld en dat zijn 3 voorbeelden uit de recente NL geschiedenis.

  Wat verder terug NL heeft zonder problemen gedefault toen het de goudstandaard verliet.

 175. Laurens says:

  Dit is ook een ontzettend goed boek van een historicus: http://www.selexyz.nl/product/9789461160102/eric-mecking/deflatie-in-aantocht/

 176. hugo says:

  @184 (Dwag)

  Dat hele Griekenland verhaal lijkt sterk op gebruik van Hegeliaans dialect. Thesis, antithesis en synthesis. Ik verwacht niet dat de Grieken de Euro verlaten maar 1 van de eerste openlijke vazallen / als land ophoudt te bestaan. En onderdeel is van Europaland.

  Oom Barosso droomt ervan om de EU tot een empire om te bouwen. Toevallig hebben de Grieken 1 van de grootste en geavanceerde legers van de EU. Gezien het feit dat de EU en ECB zeer grote misdaden begaan hou ik mijn hart vast.

 177. hugo says:

  @186 (Laurens)

  Ik merk helemaal niets van deflatie. In goud en zilver gaat de Euro (en de rest van het fiat) nu redelijk richting hyperinflatie. Die printers blijven maar door drukken. Kan je me vertellen wanneer die printers uitgezet worden en er dus kansje bestaat dat die deflatie gaat komen?

 178. ll says:

  Thankxx guys, hoorde net op CNN dat als Griekenland failliet gaat dit wel ” overnight ” moet, want als de Grieken het in de gaten krijgen, komt er een bankrun…..dan wil iedereen Euro’s hebben en geen drachme’s…., want die zijn dan minder waard, voor wat het het waard is, is niet leuk voor het volk, trouwens voor ons ook niet, want we staan als volkje garant voor 200 miljard aan garantstelling voor zowat alles, transport, banken, en noem maar op.

 179. Dawg says:

  Zie ik eerlijk gezegd niet zo gauw gebeuren. ‘k Denk wel dat ‘t voor Griekenland beter is om uit de euro te stappen.

 180. dalen says:

  187 @

  Grieken hebben allang geld in Zwitserland gestald, zowel zwart, donkergrijs, lichtgrijs en gewoon grijs. Wit geld bestaat daar niet. Oh ja toch, hetgeen wij schenken.

 181. Dawg says:

  @187 ll

  Als Griekenland failliet gaat moet er een sanering van de staatsschuld volgen. Wil nog niet zeggen dat ze terug gaan naar de drachme.

 182. Frans says:

  Financien gaat uit van faillissement Griekenland

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/37/Financien-gaat-uit-van-faillissement-Griekenland.xml

  Hehe, als dan eindelijk het onvermijdbare gebeurd, dan hebben we dat tenminste gehad.

  Natuurlijk krijg je een bankrun als de massa er lucht van krijgt. Deze bankrun is overigens al aan de gang, maar dan uitgestrekt over weken, maanden. De banken gaan natuurlijk dicht bij een faillisement.

  Wat voor consequenties heeft dit? Ten eerste wist ik het maar, ten tweede denk ik dat dit de eerste domino is.
  Als het spel eerlijk gespeeld wordt gaan ook meteen het merendeel van de banken failliet in Europa, en stort het allemaal razendsnel in, maar zoals we weten het spel wordt niet eerlijk gespeeld, en ondertussen is er koortsachtig gebouwd aan nood-dijken.
  Een ding is zeker: things will get tough.

  USBS & riots: het valt me op hoe steeds meer banken “the other side of the trade” gaan bezoeken.
  Ze zien het natuurlijk aankomen, en willen als de pleuris uitbreekt niet als fout in de oorlog bekend staan: banken, wees niet bevreesd, we weten hoe jullie tientallen jaren de media hebben gemanipuleerd, de regeringen hebben omgekocht en gemanipuleerd, het volk hebben belogen en bestolen, en puur uit winst en machtsbejag hebben gehandeld: we weten u te vinden zal ik maar zeggen.

 183. Frans says:

  Ik heb net het bovenstaande artikel ook nog maar even gelezen:
  “Binnen of buiten de euro
  Of Griekenland bij een failliet ook stopt met de euro is een keus die de Grieken uiteindelijk zelf moeten maken. Ook bij faillissement kan het voor de Grieken gunstig zijn om in de euro te blijven, omdat het afbetalen van het buitenland is Griekse drachmen waarschijnlijk nog veel duurder gaat uitpakken.”

  RTLZ: wakker worden! naar dat geld kun je fluiten. Als je je schulden af kunt betalen dan hoef je ook niet failliet: sukkels!
  Als Griekenland verstandig is, dan gaan ze terug naar de Drachme. Ik bedoel als ze in de Euro blijven: hebben ze dan niets geleerd????
  Wat een kul.

 184. Frans says:

  Mensen, kijk ook maar eens op Zero hedge. http://www.zerohedge.com/
  Tis vuurwerk vandaag qua EU.

 185. racekever says:

  Meer schulden en minder democratie. Verdrag van Lissabon??? in geval van ernstige crisis, worden welke noodwetten van Kracht???
  Dit is een systeemcrisis, het systeem is dus kapot. Italie wil al geld van China lenen. Bij de ECB en bij de EU weten ze het niet meer.

  Alleen Nigel Farage weet het nog leuk op te sommen en voorzag dit al veel eerder

  http://www.youtube.com/watch?v=2YcgACl1Sr8

  @ 190 Griekenland schuld saneren? Komt er dan een curator op de b.v. griekenland? Wordt dan vast een duitser.

 186. bankschroef says:

  en willen de Chinezen niet liever de euro op niveau houden en nog 2 generaties lekker blijven exporteren; ga langs start en ontvang 20.000.000.000….om deze vervolgens weer uit te MOETEN geven in de straatjes van Shanghai?

 187. Dawg says:

  De financiele sector hoeft waarschijnlijk nergens bang voor te zijn. Daar staan niet alleen schulden geparkeerd, maar ook spaartegoeden en pensioenvoorzieningen ed. Onze spaartegoeden en pensioenvoorzieningen dus. En die laten we laten we liever repareren met heel veel geld van de ECB dan ze op te geven in een default.

 188. Frans says:

  @ racekever: zeer goede video: indrukwekkend. Ik mag Nigel Farage niet bepaald, maar alles wat hij zegt in de video is spot on en voorspellend.
  Er zijn wel meer mensen geweest die dit hebben voorzien, zelfs al bij de oprichting van de EUR.

 189. papo says:

  @ll 176

  Onvermijdbaar bankroet van Griekeland was ook een item bij nieuwsuur.
  http://nieuwsuur.nl/uitzending/2011-09-13/

  Vooral wat die duits econoom Sinn zei (vanaf 18 minuten) ben ik het helemaal mee eens.

  Tevens zei hij dat griekeland niet uit de euro hoeft, maar dat het voor Griekeland zelf wel het beste is om er economisch boven op te komen.

  Daarnaast bevestigde hij dat de amerikanen waarschijnlijk gaan verliezen met de CDS op Griekeland.

  Ook een aardige quote “Ik zie liever bankbalansen in vlammen opgaan dan bankgebouwen”

 190. Frans says:

  @ 198: Timothy Geithner ook uitgenodigd bij het overleg to safe the ass of US banksters: ik hoop dat ze hem zeggen: “take a hike”

 191. ll says:

  “We’re getting close to a full-blown banking crisis in Europe,” El-Erian, Pimco’s chief executive officer and co-chief investment officer, said in a radio interview on “Bloomberg Surveillance” with Tom Keene and Ken Prewitt. “We are in a synchronized global slowdown. There’s very little confidence in economic policy making both in Europe and the U.S.”

  Duidelijke Jip en Janneke taal.

 192. ll says:

  Baltic dry is helemaal van streek, zij stijgt, en stijgt, net zoals de olieprijs, een anti groeimiddel.

  http://www.investmenttools.com/futures/bdi_baltic_dry_index.htm

  Dit impliceert hogere gasprijzen voor de huishoudens, hou er rekening mee, dit maakt het schuldenprobleem alleen maar groter. De basisuitgaven zullen fors hoger worden.

  Neem dan ook nog eens een lagere huizenprijs, een bankencrisis, en de schulden die gemaakt zijn voor Griekenland ( ook nog eens geleend ), en wat ik nog allemaal vergeet en je hebt een oekoenoemische dodelijke cocktail gebrouwen, helaas.

 193. lorenzo says:

  191 : ik merk weer enige sensatie bevrediging in zijn algemeenheid (..) maar frans in het bijzonder :
  ”Als het spel eerlijk gespeeld wordt gaan ook meteen het merendeel van de banken failliet in Europa”

  Of de burgers ? Banken gaan niet failliet , worden geholpen , burgers niet. Dat we het beseffen.

 194. dalen says:

  @ 202

  DSB?

 195. dalen says:

  In US > 300

 196. Adamus says:

  Il,

  Rusland heeft nogal reserve in euro’s die met de dag minder waard worden. Rusland maakt zich inmiddels een beetje boos: gevolgen voor gasprijs?

 197. SB says:

  Als ik op straat loop, heb ik het gevoel dat ik de enige ben die wel eens omhoog kijkt en die gigantische meteoriet die op de aarde afkomt, in de smiezen heeft.
  Niemand praat erover.
  Alleen op dit forum komt een handjevol mensen bijeen om te klagen over het fenomeen.

  Als Griekenland failliet gaat, is dat niet het einde van de problemen, maar het begin.
  Het stelt een enorm precedent voor Italië en Spanje.

  In mijn ogen hebben we de keus: óf heel Europa aan de bedelstaf (als landen binnen de munteenheid failliet gaat, gaan er miljarden in rook op. Dat zijn niet miljarden van onbekende buitenlandse banken. Dat is spaargeld, hypotheekaflossingen, pensioengeld, van u en mij), óf Noord-Europa behoudt haar welvaart (door een nieuwe munteenheid op te richten), maar riskeert daarmee wel oorlog met Zuid-Europa. (want u dacht toch zeker niet dat de Zuid-Europeanen het over hun kant laten gaan dat zij van de honger omkomen en wij er warmpjes bij blijven zitten?)

  De gevolgen zullen in ieder geval gevoeld worden door iedereen hier; ook de mensen die netjes hun huis hebben afgelost (asd).
  Net als een meteoriet, zie ik echt niet in hoe dit nog goed kan aflopen.
  Ik raad iedereen aan niet teveel waarde te hechten aan eventuele bezittingen en de boel (vergeet vooral uw goud en zilver niet) op te pakken en Europa te ontvluchten, zodra Berlusconi het woord ‘oorlog’ in de mond neemt.

 198. Frans says:

  @ 202 Lorenzo: dat bedoel ik, het spel wordt niet eerlijk gespeeld, banken worden geholpen, burgers niet.
  Sensatie? We zullen zien…..

 199. Nico de Geit says:

  Ik kreeg een brief van mijn verhuurder – een pensioenfonds – dat hij van zijn woning af wil – met spoed. Als het voor 31-12 rond is krijg ik extra korting.

 200. Nico de Geit says:

  Adamus: Rusland maakt zich inmiddels een beetje boos: gevolgen voor gasprijs?

  Straks gaat de gaskraan nog dicht.Wat moet ik dan met mijn slecht geïsoleerde huis? Hout sprokkelen in het bos wordt natuurlijk weer verboden.

 201. Bluppie says:

  @207 Nico de Geit

  Kun je misschien zeggen welk pensioenfonds?

 202. nhz says:

  Laurens:
  Dit is ook een ontzettend goed boek van een historicus: selexyz.nl/product…eflatie-in-aantocht/

  deflatie, al 30 jaar in aantocht maar nog steeds niet gearriveerd. Zou het er dan toch ooit van komen? Ik geloof er niks van.

  Frans:
  Mensen, kijk ook maar eens op Zero hedge. http://www.zerohedge.com/
  Tis vuurwerk vandaag qua EU.

  inderdaad, het was weer een dag van gratis cabaret. De ene leugen is nog niet verspreid of ze bedenken een nog brutalere leugen, gewoon om het volk onwetend te houden en het eindspel nog wat langer te rekken.

  racekever:
  @ 190 Griekenland schuld saneren? Komt er dan een curator op de b.v. griekenland? Wordt dan vast een duitser.

  dan mogen ze het Duitse leger wel meesturen ter beveiliging 😉

  bankschroef:
  en willen de Chinezen niet liever de euro op niveau houden en nog 2 generaties lekker blijven exporteren; ga langs start en ontvang 20.000.000.000….om deze vervolgens weer uit te MOETEN geven in de straatjes van Shanghai?

  De Chinezen kopen gewoon het Parthenon en al die andere Griekse oudheden voor een grijpstuiver. De haven van Piraeus hebben ze al, dus voor je het weet is het gedemonteerd en verscheept naar China, te verdelen onder de nationale miljardairs en partijbaasjes.

  ll: Baltic dry is helemaal van streek, zij stijgt, en stijgt, net zoals de olieprijs, een anti groeimiddel.

  inderdaad, geen spoor van deflatie dus. Commodity indexen zijn de laatste weken ook weer sterk gestegen.

  Maar verder: crisis, what crisis? Het plein van het Zeeuwse bestuurscentrum staat weer vol met opulente bolides. Zelfs minister JK met maffiabaas V. kwam langslopen, blijkbaar belangrijker die meeting daar dan de zorgen rond Griekenland. Ja, er is een Oesterparty vandaag – voor de happy few, gezien alle beveiliging die er rondloopt. Geen spoor van geldgebrek, net als bij de Euro kleptocraten en de banksters.

 203. Michel says:

  Nico de Geit:
  Ik kreeg een brief van mijn verhuurder – een pensioenfonds –dat hij van zijn woning af wil – met spoed. Als het voor 31-12 rond is krijg ik extra korting.

  Mooi, kopen dus………… Indien ze er toch van af willen.. 40/50 korting op de nog door een taxateur vast te stellen marktprijs bedingen.

  Of zijn ze toch niet zo wanhopig ?!……….

 204. dr.t says:

  Even of topic
  Vandaag toch weer een aspirant koper die zeer geïnteresseerd bleek te zijn.
  Mijn wonig staat scherp geprijsd en dat trekt aan en
  godzijdank staat mijn appartement in Amsterdam.

  Terug naar het faillissement van Griekenland. Las zojuist dat de europese unie en Frankrijk maximaal inzetten op het redden van Griekenland.
  Niet zo vreemd als je weet wie de grootste vorderingen hebben uitstaan en de meeste baantjes hebben te verliezen.. Het is allemaal zo doorzichtig

  Frankrijk wordt de grootste verliezaar.
  In Nederland lijkt de situatie erg mee te vallen. Een miljardje hier en daar verspreid over diverse banken.
  Indirecte gevolgen zijn er natuurlijk wel, maar nadelige effecten treden nu ook al op.

  in tegenstelling tot de meesten hier, zie ik het eigenlijk wel zitten, hup Griekenland en als het moet andere arme landen eruit en doorgaan met de sterke landen als aparte unie. Desnoods alleen met Duitsland, de rest lijkt toch alleen maar een blok aan het been te zijn .

 205. Marketwatch says:

  Krijg dit net via de mail binnen van de Rabobank:

  “Nu de overheid de overdrachtsbelasting heeft verlaagd naar 2%, de huizenprijzen zijn gedaald en de rente ook nog eens relatief laag is, is het kopen van een eerste huis ineens wel heel aantrekkelijk. De Rabobank doet hier nog een schepje bovenop: als u voor 31 december 2011 een hypotheek afsluit voor uw eerste huis, betaalt u de eerste vier maanden geen rente. Ook krijgt u dan vier maanden gratis Interpolis woonverzekeringen.”

  Nou mensen, zo’n aanbod laat je toch niet liggen?!….

 206. dalen says:

  @ 212

  Ik dacht dat koppelverkoop (hyp en verzekering)al jaren verboden was?

  Misschien geldt dat niet voor de bank en alleen voor de winkelier op de hoek?

 207. w. says:

  dr.t,

  Ik ben het niet helemaal met je eens. Je begrijpt toch wel dat dit veel kwaad bloed zet bij de zuiderburen? Een oorlog is dichterbij dan je denkt. Het is het verhaal van de 7 eendjes die in het water zwemmen. Als de zwakste afvallen wordt Nederland automatisch de zwakste. Nederland samen met Frankrijk en Duitsland is niet per sé slecht, maar de kans dat Nederland dan eerst uitgezogen en wordt en vervolgens als een baksteen wordt laten vallen is groot. In het land der blinden is Eenoog koning, en als klein land moet je dan heel slim zijn om te kunnen compenseren voor het formaat.

 208. nhz says:

  dr.t: In Nederland lijkt de situatie erg mee te vallen. Een miljardje hier en daar verspreid over diverse banken.
  Indirecte gevolgen zijn er natuurlijk wel, maar nadelige effecten treden nu ook al op.

  de schade voor de banken is beperkt, want die hebben hun troep lekker voor het volle pond bij Trichet mogen dumpen. Wacht maar tot de rekening van ECB, IMF en EU komt dan ziet het er ineens een stuk minder gunstig uit. En reken maar dat de kleine zonnekoning alles op alles gaat zetten om de schade zoveel mogelijk op andere EU landen te verhalen.

  Wil je nog steeds naar Italië? Binnen 1 jaar vast ook weer de Lire terug ipv de pleuro, en de maffia weer vast in het zadel…

  @216:
  ik zou zeggen: ‘LET OP, geld lenen kost geld!’ Maar bij hypotheken is dat nog steeds niet verplicht geloof ik, onvoorstelbaar …

 209. xenobinol says:

  I said it before and I’ll say it again: “koopt geen financiële producten”

  De financiële maffia is een parasiet waar nodig DDT tegen ingezet moet worden om de infectie terug te brengen tot een controleerbare omvang.

 210. dr.t says:

  NHZ

  Wacht maar tot de rekening van ECB, IMF en EU komt dan ziet het er ineens een stuk minder gunstig uit.

  Ik heb het idee dat de ECB gewoon de geldpers aanzet. Wat feitelijk al is gebeurd door obligaties op te kopen, waar geen waarde tegenover staat.
  Waarom niet gewoonweg afschrijven bij de ECB?

  Of anders hoe kan NL gedwongen worden de rekening te betalen?
  Frankrijk zou het inderdaad wel willen, maar kan het ook?

  Gaat me boven mijn pet eerlijk gezegd.

 211. dr.t says:

  NHZ

  Nog even wachten met kopen dan in Italië?

  Het blijkt overigens dat de huizenmarkt in Italië heel solide is. Hypotheekconstructies als in NL kennen ze daar niet, een groot deel van de woningen is volledig afbetaald.
  De schuldenlast van de inwoners zelf is er bijzonder laag. Zou je niet zo snel gedachten hebben, nietwaar?

  Maar tja de overheid. mr Bunga Bunga houdt ervan de belasting en regelgeving te ontduiken.
  Dat is de reden waarom ze op hem stemmen. Iedereen daar heeft een hekel aan de overheid…
  Dezelfde overheid die tot in haar nek toe en er overheen in schulden zit.

 212. Scheefwoner says:

  Toch maar even Pieter Lakeman om advies vragen.

  http://www.iexprofs.nl/profsnieuws/66719/Leegloop-depositos-Europese-banken.aspx

  Kortom banken gaan meer spaarrente geven om kapitaal aan te trekken. Terwijl momenteel dat kapitaal onttrokken wordt en richting goud en matras gaan. Lijkt mij onvermijdelijk dat de hypotheekrente ook zal gaan stijgen.

 213. hugo says:

  Voor ons dagelijkse portie WFT.

  ”De Europese sociaaldemocraten hebben altijd gepleit voor euro-obligaties”, aldus Europarlementariër Thijs Berman in een verklaring.

  ”Door gezamenlijk onze schuld uit te geven staan we ijzersterk tegenover de financiële markten en bepalen we zelf de prijs van onze schuld.”

  Thijs knul, zoveel onbenul. Werkelijk in en intriest dat dit soort lui zo een positie weten te krijgen. Weer een voorbeeld waarom Euro(pa) zal instorten. With ‘friends’ like these, who needs enemies?

  http://www.nu.nl/economie/2615080/barroso-ziet-geen-wondermiddel-in-eu-obligaties.html

 214. Scheefwoner says:

  xenobinol:
  I said it before and I’ll say it again: “koopt geen financiële producten”

  De financiële maffia is een parasiet waar nodig DDT tegen ingezet moet worden om de infectie terug te brengen tot een controleerbare omvang.

  Helemaal mee eens xenobinol,

  Geld = arbeid. Niet die smerige derivatenhandel waar de een wijzer wordt en de ander verliest. Geld is de wisselkoers, het ruilmiddel van arbeid. Leg de eerste bom maar onder het FED systeem.

 215. hugo says:

  @dr.t

  Overheden in nood maken rare bokkensprongen. In Griekenland is er net een verhoging van de belasting op onroerend goed ingevoerd. Kan een flinke duit kosten. Met dit en andere grappen en grollen om je zakken te rollen zou ik wel rekening houden.
  http://www.irishtimes.com/newspaper/finance/2011/0913/1224304026864.html

 216. hugo says:

  @222 (scheefwoner)

  Het ECB systeem is net zo pervers. Zo niet perverser aangezien er een extra laag ‘verdienen’ aan is toegevoegd. Van de Italiaanse, en Belgische centrale bank weet ik zeker dat ze privaat eigendom zijn. De NL cb is officieel niet privaat maar in praktijk wel. Van wie de ECB is is een heel goed bewaard geheim.

  Gold is money, the rest is credit. (JP morgan) Silver was money and might become money again (Hugo 🙂 ).

 217. Laurens says:

  “Deze variant laat zien hoe zwaar ons land kan worden getroffen. „Gezinnen worden in het crisisscenario geconfronteerd met forse vermogensverliezen”, valt te lezen. De huizenprijzen zullen in 2012 dalen met 4,5 procent en de aandelenkoersen met 15 procent. De pensioenen worden evenzeer hard getroffen. De indexatie zal in het rampscenario volgend jaar tot 90 procent beperkt moeten worden.”

  Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/10549346/__Fikse_bezuinigingen_bij_nieuwe_crisis__.html

  Dus bij een “ernstige” economische neergang gaan we er maar 4,5% op achteruit met onze huizen. Wat een ongelooflijk verhaal zeg. Ik verwacht bij een Griekse exit eerder een neergang van de huizenprijzen van 10+ % volgend jaar, tevens verwacht ik ook een exit van Italie.

 218. Scheefwoner says:

  @ 222 Hugo

  Inderdaad Hugo,

  Dat is nou precies de reden dat ik ook bij een daling van 30% op de Nederlandse huizenmarkt niet meer zal kopen. Jan Kees noemt dit “instrument” bezitsbelasting. Hoe bedoel je vrijheid met een koophuis!!

  auto = melkkoe 1

  koophuis = melkkoe 2

  Jan Kees heeft dit in 2009 al eens geopperd, zit nog steeds in z’n bolletje hoor. Misschien weten we meer met Prinsjesdag of in juli 2012 ter vervanging van de OB die dan wellicht afgeschaft wordt.

  http://www.accountancynieuws.nl/actueel/fiscaliteit/de-jager-oppert-omvorming-overdrachtsbelasting.88846.lynkx

 219. Nico de Geit says:

  Bluppie:
  Kun je misschien zeggen welk pensioenfonds?

  Nee

  Michel: 40/50 korting op de nog door een taxateur vast te stellen marktprijs bedingen.

  Of zijn ze toch niet zo wanhopig ?!……….

  Nee, ik verwacht niet dat ze zo wanhopig zijn. Het zal wel gewoon de taxatiewaarde zijn. Maar ik heb geen interesse, ik blijf lekker huren.

  3 jaar terug deden deze woningen zo’n 4 ton, nu nog 3 ton.

 220. Scheefwoner says:

  @223 Laurens,

  Als je puur naar de intrinsieke waarde van de AEX aandelen kijkt dan is meer dan de helft overgewaardeerd. Dus die 15% kunnen er inderdaad zo af zijn.

  De intrinsieke waarde van huizen staan helemaal niet in verhouding met de huidige vraagprijzen. Die zijn gewoon opgeblazen door het subsidiesysteem+lage rente en de verwachting dat ze altijd maar in waarde bleven stijgen. Die verwachting is weg dus ik verwacht dat die daling groter zal zijn dan de daling op de beurs. 4,5% is dan inderdaad een beetje karig. Trouwens mensen de nu een bod doen bieden toch minimaal 20% lager want anders begrijp je volgens mij niet helemaal wat er gaande is.

 221. Scheefwoner says:

  Nico de Geit:
  Ik kreeg een brief van mijn verhuurder – een pensioenfonds –dat hij van zijn woning af wil – met spoed. Als het voor 31-12 rond is krijg ik extra korting.

  Nico,

  Nu begrijp ik de spoed. 33000 euro per jaar verliezen. Ja, dan zou ik je ook een leuke korting geven. Lekker blijven huren hoor. Ze kunnen de pot op.

  Ik woon ook heerlijk scheef, wel 15 graden.

 222. Frans says:

  ‘t acht uur journaal van Woensdag gaf eigenlijk precies weer wat ik al eerder hier heb gezegd: het overgrote deel van de banken gaat failliet in Europa als Griekenland default en er niet op gigantische manier geld wordt gedrukt.
  Het is allemaal 1 grote scam, het gaat echt helemaal nergens meer over. Geen enkele bankster zit al in de bak, noppes, nada. Het is werkelijk te gek voor woorden.
  Het loopt slecht af: honger en opstanden in Europa.
  Ik vind het onbestaanbaar dat wat ik al anderhalf jaar geleden wist en velen met mij of al eerder, dat het nu pas gemeengoed gaat worden: Griekenland gaat failliet. (En daar wordt alsnog over getwijfeld haha!)
  Gecombineerd met de opgeblazen huizenprijzien in Nederland hebben we de perfecte mix voor 1 grote diepe ellende.

 223. ll says:

  Systemen houden zichzelf instant, banksters met de mentaliteit van tweedehands autohandelaren, het bankensysteem.

  Politiek systeem, mensen met onvermogen, intelligentie niet vereist.

  http://universonline.nl/2011/09/02/eijffinger-nieuwe-recessie-door-politiek-onvermogen/

 224. ll says:

  Dinsdag in het vragenuurtje, Tweede Kamer, je kan zien dat het kleedgeld weer is verhoogd. 🙂

 225. ll says:

  Ok, adamus, deze man zag de crisis niet komen, maar hij weet wel hoe je een landen default moet afhandelen ….. 😉 , de man met ervaring….

  Makkie…..

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2011/37/sweder-failliet-griekenland-kan-zeker.xml

 226. Nico de Geit says:

  Frans: Griekenland gaat failliet

  De economie van Griekenland is zo groot als die van de provincie Utrecht. Als het systeem gezond was was er niets aan de hand. Griekenland krijgt de schuld, maar het systeem is ziek.

 227. ll says:

  Techneut, klopt helemaal 🙂

  Verkopers hebben er ook weer zin in.

  http://www.floris.nu/?postid=134

 228. dr.t says:

  Griekenland is allang failliet, het systeem wordt alleen nog kunstmatig in leven gehouden, omdat externe partijen hun verlies niet willen of kunnen pakken.

 229. M. Akelaar says:

  Haha, jullie zaten er allemaal naast. Het vertrouwen in de woningmarkt stijgt! Zonde van alle tijd die jullie op dit blog verspild hebben. Ik neem er een biertje op vanavond!

 230. Mr. B says:

  Meneer M. Akelaar doelde denk op het volgende:

  http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/ing_groep/10551637/__Vertrouwen_in_woningmarkt_stijgt__.html?p=2,2

  Oja en Jan Kees draait ook weer is:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10551845/__De_Jager_verwacht_dat_Athene_terugbetaalt__.html

  Ff kijken hoor waar is die link naar het Pinokkio filmpje ook al weer.

  Het komt allemaal helemaal goed weet je wat stap alvast vol in aandelen ! :-p

  hahahahaha.

 231. M. Akelaar says:

  IK neem toch maar geen biertje… Ik ga hardlopen is goed tegen depressies.

 232. Maria says:

  @ 236 Mr. B

  Ook fijn dat in het betreffende stukje van de Telegraaf erbij staat wie dit gezegd heeft:

  Dennis Noordervliet, directeur Marketing Hypotheken bij ING.

  Hoogstwaarschijnlijk
  “uitgepoept” met alle marketing-instrumenten.

 233. Tufkaj says:

  Mooi bericht in de telegraaf ja. Ook hoe de directeur marketing hypotheken anno 2011 nog even uit mag leggen dat de lagere ovb nu sneller is “terugverdiend”!

  Lijkt me een term uit een ander tijdperk.

 234. Tufkaj says:

  Eer marketingdirecteur die nogsteeds praat over het terugverdienen van de overdrachtsbelasting ja…

 235. Claude says:

  Kadaster: Daling geregistreerde verkochte woningen in augustus 2011

  In augustus 2011 registreerde het Kadaster 10.009 verkochte woningen. Dit is een daling van 3,9 % ten opzichte van augustus 2010 (10.411). Vergeleken met juli 2011 is er sprake van een daling van 4,1%. Het Kadaster registreerde toen 10.433 verkochte woningen.

  Woningtypen

  Van de verschillende woningtypen stijgen alleen de vrijstaande woningen (9,6%) en de 2-onder-1 kapwoningen (0,3%) ten opzichte van augustus 2010. De grootste daling doet zich voor bij de tussenwoningen met -7,5%.

  Provincies

  De provincies laten een wisselend beeld zien. Vijf provincies tonen een stijging ten opzichte van augustus 2010, waarvan Groningen de hoogste met 7,0%. De sterkste daling zien we bij Flevoland met -20,5% ten opzichte van augustus 2010.

  Executieveilingen

  In augustus 2011 vonden 144 executieveilingen plaats. In augustus 2010 waren dat er 134.

 236. Tufkaj says:

  Nvm: toename verkopen in 5 provincies en meer vrijstaande woningen verkocht. Deze geweldige resultaten bevatten nog niet de invloed van de lagere ovb, omdat het kadaster drie maanden acher loopt.

 237. ll says:

  UBS verliest 2 mld. aan ongeautoriseerde transactie.

  Het blijft wel lachen bij die banken. 🙂

  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Economie/316593/Aandeel-UBS-hard-onderuit-na-miljardenblunder.htm

 238. dalen says:

  @ 236 mr b

  Ja Jan K(laas) Vaak blijft de bevolking in de maling nemen.

  Dat hij slaapt en de Sint uithangt over de ruggen van de bevolking wil niet zeggen dat wij slapen.

  Opzouten met die dieven in Den Haag. Non actief en zonder wachtgeld.

 239. marianne says:

  @ Il
  Een medewerker de schuld geven is wel zo makkelijk.
  Geloof er alleen geen bal van.
  Ik heb politici de laatste dagen een draai van 180 graden zien maken, de verkeerde kant op, het spel wordt weer anders aangepakt, vandaar.
  De boel gaat op de schop en ondertussen Griekenland even “redden” is de prijs die Europa moet betalen om te voorkomen dat er een giga bankrun plaats vindt.
  No way dat Duitsland de komende 100 jaar de zuidelijke landen in leven gaat houden.
  En in Griekenland bouwen ze ondertussen nog wat moskeetjes van de europese centjes.
  Lachen toch?

 240. dalen says:

  @ 239 Claude

  Dat zijn andere cijfers dan de leugenmachine ING. De stijging van vrijstaande huizen met bijna 10% is natuurlijk de grootste onzin die er is. De meesten gaan met tonnen tegelijk naar beneden in prijs.

  De enkele die verkocht is bepaalt dan het cijfer bij de propaganda-machine ING.

  Na volgende week de presentaties gehad hebbende van het langbeloofde “zoet”, zullen de prijzen nog harder duikelen.

  Rente stijgt en werkloosheid neemt toe. Vertrouwen is 3x zero. Je moet wel een uilskuiken zijn om dan nog te denken dat de prijzen stijgen.

  Zelfs Jan en Truus in de straat beseffen dat het een grote luchtbel is.

 241. dalen says:

  @ 242 marianne

  Kennis van mij was onlangs in Griekenland en heeft wat foto’s gemaakt. Onder andere van een verlaten haventje met leegstaande winkels en wegen halfafgebouwd.

  Daarbij een bord

  “This is realized with support of EU union”

 242. Claude says:

  @252 Volgens mij gaat het enkel over de aantallen. De gemiddelde koopsom voor vrijstaande huizen is 1,3% gedaald ten opzichte van de vorige maand (en overigens ook JoJ). Hetzelfde percentage geldt overigens voor appartementen, zowel MoM als JoJ.

  Voor alle huizen is de daling MoM 2,8% (JoJ een stuk minder). Maar dat is erg volatiel en je kunt er geen zinnig woord over zeggen.

  Wat betreft de vraagprijsdaling, op http://www.huizenzoeker.nl/woningmarkt/grafieken.html zie je de trends (maar die worden gedurende het jaar nog wel eens aangepast). Maar wil je die terug zien in het PBK of bij het Kadaster, dan moet het natuurlijk eerst verkocht worden.

 243. Ralph says:

  dalen:
  @ 239 Claude

  Dat zijn andere cijfers dan de leugenmachine ING. De stijging van vrijstaande huizen met bijna 10% is natuurlijk de grootste onzin die er is. De meesten gaan met tonnen tegelijk naar beneden in prijs.

  De enkele die verkocht is bepaalt dan het cijfer bij de propaganda-machine ING.

  Na volgende week de presentaties gehad hebbende van het langbeloofde “zoet”, zullen de prijzen nog harder duikelen.

  Rente stijgt en werkloosheid neemt toe. Vertrouwen is 3x zero. Je moet wel een uilskuiken zijn om dan nog te denken dat de prijzen stijgen.

  Zelfs Jan en Truus in de straat beseffen dat het een grote luchtbel is.

  Het enige dat er toe doet voor de ontwikkeling voor de prijs zijn de woningen die verkocht worden…

 244. Fuzzems says:

  Ralph: Het enige dat er toe doet voor de ontwikkeling voor de prijs zijn de woningen die verkocht worden…

  Publieert het Kadaster dat maandelijks ergens?

 245. dr.t says:

  Dalen

  Heb je dan een alternatief om de gemiddelde verkoopprijs te berekenen, anders dan de som van de verkoopprijs gedeeld door het aantal verkochte woningen?

 246. Techneut says:

  M. Akelaar: IK neem toch maar geen biertje… Ik ga hardlopen is goed tegen depressies.

  Hier kan ik als fanatiek hardloper het volledig mee eens zijn.

  De post ervoor:
  Haha, jullie zaten er allemaal naast. Het vertrouwen in de woningmarkt stijgt! Zonde van alle tijd die jullie op dit blog verspild hebben. Ik neem er een biertje op vanavond!

  Hoop doet leven zullen we dan maar zeggen.

 247. Adamus says:

  Dalen, het olympisch zwembad was geloof ik al in 2005 dichtgegroeid volgens krantenartikel in die tijd. Alles gods water over zijn akker….
  alternatief is kolonels zal de verklaring zijn om te redden, maar waaron zijn ze niet in staat om een badje bezwembaar te maken?

  Ik heb een vermoeden dat een hele horde niet grieken ook de zakken heeft gevuld.

  Het gaat overigens niet zo goed in de beroepsgroep van zelfstandig gevestigde subsidiologen.

 248. marianne says:

  Even ter aanvulling op post 251,
  er zijn er meer die er zo over denken.
  http://www.zerohedge.com/contributed/ubs-and-big-trade

  Mensen, mensen, wat laten we ons toch belazeren, begin zo langszamerhand te geloven dat we niet beter verdienen.

 249. hugo says:

  @260 (marianne)

  Aanschouw de kracht van propaganda middels de MSM….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*