Lagere rating overheid raakt hypotheken en corporaties

Een eventuele afwaardering van de kredietwaardigheid van de Nederlandse overheid zou breed voelbaar zijn in de financiële sector. De huidige AAA-status van de Staat is de basis voor de rating voor tal van andere instellingen, blijkt uit recente ratingrapporten.

Lees verder op de site van Het Financieele Dagblad

Share Button
Tagged with:
124 comments on “Lagere rating overheid raakt hypotheken en corporaties
  1. ll says:

    Aha……..vandaar wil het CPB naast de gewone begroting een crisisbegroting maken, want hogere renten, hogere HRA aftrek, ook een hoger begrotingstekort. 😉

    En die AA rating is al een feit, alleen nog niet bevestigd, want de ECB print met of zonder toestemming van de parlementen voor Italie en Spanje.

  2. j says:

    Nog even en de pensioenfondsen mogen hun geld helemaal nergens meer in beleggen 🙂

    En dat terwijl de Fed net heeft aangekondigd de rente op 0 – 0.25 te houden de komende twee jaar en de lange termijn rente gelijk mee zakt.
    Weer een voordeel van schulden hebben; je hoeft niet te zoeken waar je met je geld heen moet 😛

  3. djantje says:

    Deze is interessant;

    http://en.wikipedia.org/wiki/Bond_credit_rating

    Ook het stukje ‘Criticism’,
    dat er vanaf de jaren 70 een rating kan worden aangevraagd voor jezelf / de eigen organisatie.

    In plaats van een rating aanvraag door een investeerder op een mogelijke investering.

    Ik ben wel benieuwd hoeveel het nu in rente scheelt, als NL (op basis van S&P) van AAA naar AA gaat.

    Hoeveel procentpunten scheelt dit op een lening, weet iemand dit?

    (Bijvoorbeeld op een NHG hypotheek, of een lening aan een woningcorporatie)

  4. Goudenhoepel says:

    Je kunt de melding vande Fed ook anders interpreteren: de komende jaren zal deflatie optreden.

    Schulden worden afgeboekt i.c.m. een lage economische groei: de geldhoeveelheid zal krimpen. Hét ingredient voor deflatie.

  5. nhz says:

    nog even en de ECB maakt net als de FED bekend dat ze de rente nog minstens 2 jaar nabij nul houdt, en dat je voortaan moet betalen om je spaargeld bij de bank te stallen (dit ondanks hoge en nog steeds stijgende inflatie). Het overeind houden van de huizenmarkt gaat tenslotte boven alles.

    @3:
    voor grote landen als de VS schijnt dit 50-70bp te schelen (dat is 0.5-0.7%). Ik vermoed voor NL wat meer. Maar ik denk niet dat NL lang AA gaat zijn, want er gaan dan allerlei domino steentjes vallen en voor je het weet is de hele tent Junk.

  6. Pinball says:

    “Maandag hintte minister Jan Kees de Jager op de mogelijkheid dat de overgebleven eurolanden met een toprating, waar Nederland toe behoort, worden afgewaardeerd als ze te veel geld steken in het overeind houden van de koersen van staatsobligaties uit Zuid-Europa.”

    Als men ze niet overeind zou houden en landen in Zuid-Europa zouden failliet gaan, kan de Jager onze ING’s overeind gaan houden, dan kan hij ook rekenen op een afwaardering.

  7. Dawg says:

    @5 Pinball

    Als politici hun zin willen doordrijven spelen we weleens in op angstgevoelens. De exposure van Nederlandse banken aan de PIIGS is niet zo heel erg groot:

    http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2011/dnb256251.jsp

    Veel kleiner in ieder geval dan het bedrag dan Nedeland bijdraagt (pardon: garandeert) in het ESEF.

  8. Pinball says:

    @6 Dawg

    Daar heb je wel gelijk in, maar zoals we in 2008 en de afgelopen weken hebben gezien, is de financiële wereld een geheel.

    Op het moment dat er in bijv. Franse banken in de problemen komen om de Zuid Europese landen kunnen Nederlandse banken wel degelijk grote verliezen oplopen.

    Ik weet niet wat ING allemaal op de balans heeft staan, ik sluit niet uit dat indirect een ING of SNS of wat voor Nederlandse bank dan ook flinke verliezen oploopt bij een faillissement of gedeeltelijk afschrijvingen op beleggingen van deze landen.

    En het waarschijnlijke feit dat de Euro ook einde verhaal zal zijn zal een schokgolf door de financiële wereld geven.

  9. Adamus says:

    Schulden worden afgeboekt i.c.m. een lage economische groei: de geldhoeveelheid zal krimpen. Hét ingredient voor deflatie

    Alsof ze nooit hebben bestaan. Soort van ” vaporware”.
    Denk het niet.

  10. ll says:

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10340747/___Banken_stallen_meer_geld_bij_ECB___.html?p=27,1

    It is Lehman all over again.

    De 8 triljoen mondiaal stimulerende maatregelen , zoals Tarp, QE2, banken redden, banken nationaliseren , stimuleren oekoenoemoe etc. na Lehman collpas, zijn in 3 dagen weggevaagd………, en nu zijn we weer terug bij af.

    8 Triljoen hebben NIET geholpen, maar zijn wel uitgegeven, en moeten ook nog eens worden betaald. EXTRA kosten dus.

    En nu begint het hele circus dus opnieuw. Banken geven geen geld meer uit.

    Maar nu is het geld op, en als ING b.v. nu stimulerende maatregelen
    nodig heeft om niet om te vallen, is er geen geld meer om de bank te redden………

    De situatie is nu dus veel ernstiger als toen Lehman viel, mensen zijn bang en angstig, en ook in paniek. Men is zich nu wel bewust van schulden, toen niet.

  11. ll says:

    Lubbers wil AAA status voor de banken, en Junk status voor de burgers 😉

    http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/10344278/___Politiek_moet_ingrijpen___.html?sn=dft

  12. marianne says:

    @Il
    Ja, hoorde Ruudje gisterenavond wauwelen, lag al bijna te pitten en meende een nachtmerrie te hebben.
    Op naar die politieke unie toch?
    Ik raak er zo langszamerhand van overtuigd dat ze ‘m er doorheen gaan drukken, er is geen weg meer terug.

  13. Dawg says:

    @9 Pinball

    En daar heb jij dan weer een punt. Door de verwevenheid van het systeem kunnen de klappen overal vandaan komen. En dan hebben we het nog niet eens over die kredietderivaten achter de schuldenberg. Als die afgaan wanneer er op schulden gedefault gaat worden is de ellende niet te overzien.

    Maar goed, daar heb je dan ook meteen een van de redenen dat ik niks zie in al die bailout-achtige noodfondsconstructies. ‘t Eerst ging ‘t om 450 mld, toen om 750 mld en inmiddels wordt al gepraat over bedragen in de orde van de 3.000 mld euro “om de markten te kalmeren”. Niet zo verbazendwekkend natuurlijk als je landen die gewoon failliet zijn maar van krediet blijft voorzien. Het ESEF is niet meer dan een constructie om onvermijdelijke defaults uit te stellen en door te rollen. Daarbij komt steeds mee schuld en risico op steeds minder schouders die dat kunnen dragen.
    ‘t Eind van het liedje is dat euroland straks afgeladen zit met met een onhoudbare staatschuld. De eurocratie zal dat moment aangrijpen om de belastingheffing te federaliseren. Al lang voor die tijd zal de ECB z’n laatste restjes onschuld hebben verloren en een steeds groter deel van de overheidsschulden met de geldpers moeten financieren.

  14. nhz says:

    @6(Pinball):
    dat overeind houden van de banken is geen automatisme, en als De Jager goed naar de Oosterburen luisters denk ik dat dat een stuk goedkoper kan uitvallen dan de huidige greep in de portemonnee van Trichet c.s.

    @9(Adamus):
    schulden afboeken is ook zooo ouderwets … waarom zou je, als de rente 0 is en je ze mooi voor de volle waarde in de boeken kunt houden?

    @11(ll):
    niet nieuw hoor, gebeurde in de VS na de housingbubble top ook op grote schaal. En het kan nog erger, er waren handige jongens die onder het mom van gunstiger hypotheek gewoon de hele woning op hun naam zetten, zonder dat het ze een cent kostte ;(

    @12,13:
    Lubbers’ praatje gisteravond was diep triest, een duidelijke vertegenwoordiger van het NWO front. Of misschien wil hij gewoon niet toegeven dat hij Nederland een fuik heeft ingestuurd waaruit geen weg meer terug is.

    @14(Dawg):
    het hele beleid is typerend voor het Keynesiaanse denken: als een bailout van 1 biljoen niet helpt, dan gebruik je de volgende keer 2 biljoen. Als jarenlang de rente nabij 0% houden niet werkt, dan probeer je daarna gewoon een rente van minder dan 0 (betalen voor je spaarsaldo). Als QE2 niet werkt dan moet QE3 gewoon 10x groter worden (vandaar dat ze nog even wachten tot iedereen er om smeekt). Nooit toegeven dat je modellen niet kloppen en dat die hele Keynesiaanse economie één grote gekte is, vooral doorgaan, oogkleppen op en de inzet verhogen. Net zolang totdat het hele systeem naar de knoppen gaat.

    Het bailout geld komt voor een groot deel terecht bij de banksters, die het weer recyclen via de ‘speculanten’ (uitlenen in de gewone economie is met het huidige beleid geen optie, dat snap ik ook wel) zodat de volgende bailout per definitie nog véél groter moet worden. FED en ECB leveren zo de firepower voor hun ‘tegenstanders’ in de volgende ronde. Alleen zijn het geen echte tegenstanders, de banksters en de speculanten zijn de enigen die profiteren van dit spel, dus ze zijn eigenlijk bondgenoten. Het begint trouwens erg veel op Japan te lijken in de VS (en straks wellicht ook in de EU). Nog 10-15 jaar downtrend, en nooit toegeven dat het beleid niet werkt?

  15. nhz says:

    P.S. @12,13:
    die Amerikaan (?) die, vermoedelijk in samenspraak met zijn grote vriend Lubbers, het recente beleid van de Jager tot de grond toe afkraakte was nog erger dan de boef zelf. Onvoorstelbaar wat een maffiabaasje; dan zie je weer door wat voor enge figuren het beleid gedicteed wordt. EU ueber alles …

  16. p.j.v.a. says:

    Je moest eens weten wat er zou gebeuren als de ijskappen smelten!!

  17. Pinball says:

    @14 Dawg

    Er zijn dus maar twee keuzes?

    * We heffen de Euro op en ieder land gaat terug naar de oude valuta’s.

    * de belastingheffing federaliseren.

    De laatste optie lijkt mij financieel gezien wel de beste, politiek gezien zal het een harde dobber worden.

    Misschien zou hier een Europees referendum over georganiseerd kunnen worden.
    Bij een referendum zal de waarde van de Euro behoorlijk dalen, is wel goed voor de export.:)

  18. Dawg says:

    @14 nzh

    Je zou bijna zeggen dat het niet meer uitmaakt welke economische theorie de autoriteiten aanhangen. Ze lijken in een hoek gedrukt waar ze geen enkele beleidsruimte meer hebben. Meer geld en/of meer schulden zijn de oorzaak van de problemen en verergeren ze, maar stoppen met die verslaving veroorzaakt een onmiddelijke collapse.

    Overigens, ik ben een van de die onnozelen die het niet uitsluit dat die Japanners het, achteraf bezien, niet eens zo slecht gedaan hebben. Gegeven de problemen waar ze voor kwamen te staan. De overheid heeft daar enorm veel schuld gemaakt maar ze heeft daarmee wel tijd gerekt waarin gezinnen en bedrijven hun balansen konden herstellen. Het reele bbp van Japan stagneert nu al 10 jaar ofzo, maar een collapse had ze per saldo veel en veel meer bbp gekost dan de toename van die staatsschuld. In ieder geval zou ik voor het Europa van nu tekenen voor het Japanse scenario.

  19. Pinball says:

    @15 nhz

    Denk je niet dat de Duitsers uiteindelijk het groene licht hebben gegeven aan de ECB?

  20. J says:

    Ot: nu Nederland weer overtuigd is dat de woningmarkt de weg omhoog heeft gevonden richt de nvm zich ineens op buitenlandse kopers? http://bit.ly/mZxHeZ

  21. Pinball says:

    Geen goed teken voor de toekomst, misschien dat de ECB daarom obligaties is gaan opkopen?

    http://fd.nl/beleggen/334766-1108/banken-vertrouwen-elkaar-minder

  22. Dawg says:

    @18 Pinball

    Als je door het opbreken van de euro van je schulden af zou komen zou je het risico van chaos die je daarmee schept misschien wel moeten nemen. Maar een schuld wordt ALTIJD betaald. Gewoon op de normale manier door de debiteur of anders, bij default, door de crediteur. (Zo’n default kan je natuurlijk ook proberen te camoufleren d.m.v.inflatie)
    Als de euro wordt ontbonden zullen de munten van de PIIGS devalueren. Wordt wel meteen zichtbaar hoe onhoudbaar de schuld van die landen werkelijk is.

    Door federalisering van de belastingheffing kom je ook niet makkelijker van die onhoudbare schulden af. Het wordt alleen wel veel makkelijker om meer staatschuld te maken en/of de geldpers aan te zetten. Nu kan dat eigenlijk niet goed door de Europese verdragen. Je kan dan die 3%-norm van het Stabiliteitspact afschaffen, want als we met z’n allen teveel lenen is dat minder erg als dat 1 afzonderlijke lidstaat dat privilege claimt. De ECB kan omdezelfde redenen nu lekker gaan printen, want dat is nu een collectief balang i.p.v. dat van alleen Griekenland, Ierland of Portugal. Federalisering zou met andere worden gewoon het “kicking the can” makkelijker maken.

    Politiek heeft het, hoe zal ik zeggen, iets ombevredigend om de kaste die ons een systeem heeft opgedrongen dat nu uit de rails loopt, te belonen met nog meer macht in het vertrouwen dat ze in staat zal zijn de schade te herstellen.

  23. Pinball says:

    @23. Dawg

    Deze crisis kent z’n fundament in de V.S., als men lijkt naar de Europese economie als geheel staan we er onder de huidige omstandigheden best goed voor.

    De politici die de Euro bedacht en ingevoerd hebben waren naar mijn mening van een ander kaliber dan de politici van nu.

    Het onvermogen van de huidige politici om duidelijk te maken aan het electoraat dat meer Europa en minder nationale regering noodzakelijk is in de huidige financiële crisis is naar mijn mening het probleem.

    Na de tweede wereld oorlog is integratie van de Europese landen ingezet om hele goede redenen dacht ik zo.
    Dat dat niet zonder problemen verloopt is wel duidelijk.
    De integratie van de 7 gewesten die tot het huidige Nederland hebben geleid en die van de Noordelijke en Zuidelijke staten van de V.S. zijn ook niet soepel verlopen.

    Wat ik er mee wil zeggen is dat uiteindelijk Nederland en de V.S. ook als geheel er veel beter uit zijn gekomen als dat ze als afzonderlijke gewesten of staten waren doorgegaan onder verschillende fiscale eenheden.
    Het vormen van dit soort unies komt meestal voort uit een crisis en de ruimte voor de individuele mening van mensen is, ‘hoe onrechtvaardig dat ook mag zijn’, meestal van ondergeschikt belang.

  24. marianne says:

    @ Dawg
    Japan? nee toch?
    Heeft een schuld van 220% van het BBP, een kredietwaardigheid van een paar stappen lager dan de US en de afgelopen 4 jaar een stuk of 4 cq 8 premiers en min. van financiën versleten.
    Niet bepaald een succesvolle aanpak lijkt mij.

  25. marianne says:

    En om even on topic te blijven, nu de US zijn AAA-rating kwijt is kun je er vergif op innemen dat er jacht gemaakt gaat worden op de overgebleven landen met een dergelijke rating. Te beginnen met Frankrijk.

  26. ll says:

    Amsterdam terug van vakantie ?

    123 woningen op één dag te koop aangeboden

    http://www.huizenzoeker.nl/koop/noord-holland/amsterdam/

  27. nhz says:

    @18(Pinball):
    “Misschien zou hier een Europees referendum over georganiseerd kunnen worden”

    LOL! we weten al hoe dat werkt in de EU, net zolang herhalen totdat iedereen akkoord is, of misschien totdat de kleptocraten besluiten dat een raadpleging van nationale kleptocraten voldoende ‘referendum’ is. Democratisch gehalte nul komma nul.

    @19(Dawg):
    inderdaad, het probleem wordt niet opgelost maar alleen vooruitgeschoven, en ondertussen groeit het. Het enige wat de politiek dus kan doen (en ook doet, met verve) is de problemen nog groter maken dan ze al zijn.

    Bedenk wel dat Japanners een enorm spaartegoed hadden voordat de daling inzette; dat zal in de VS en EU niet zo vrolijk aflopen. Bovendien, ook in Japan moet de echte rekening nog komen. Mee eens dat het tot nu toe voor de gemiddelde burger wel meeviel, al is duidelijk dat in Japan de jonge generatie flink de dupe is.

    @20:
    Nee, de Duitse leden van de ECB raad waren tegen. Blijbkaar regeert Trichet via meerderheidsbesluit en niet via consensus.

    @24(Pinball):
    je ziet het volgens mij veel te rooskleurig. De EU bevatte vanaf het begin ernstige vormfouten, de politici van toen waren zo dom om geen garanties te eisen t.a.v. verstandig financieel beleid. Daar is indertijd al volop voor gewaarschuwd, en we zien nu de voorspelbare gevolgen. In die zin is de situatie verregaand vergelijkbaar met de VS: de schuld blijft oplopen en de politiek ontloopt massaal zijn verantwoordelijkheid, herverkiezing en mooie baantjes bij grote bedrijven gaan boven het landsbelang (of EU belang). Het lijkt er sterk op dat de eurocratie deze crisis gebruikt nog meer macht naar zich toe te trekken, wat in veel opzichten niet nodig is en zeer negatieve effecten heeft. Want Europa is niet het Europa van de burgers, maar het Europa van de multinationals. Ook wat dat betreft net als in de VS. Nog meer macht voor deze lieden is nog meer van hetzelfde, en dus nog grotere crisis op termijn. Dit experiment is m.i. mislukt; maar je ongelijk toegeven is het laatste wat een politicus doet, dus doen ze er nog een schepje bovenop: meer macht voor Brussel.

    @25:
    ja, het lijkt mij ook dat de Japanse aanpak op zijn laatste benen loopt; zie ook de constante valuta interventies die de laatste tijd nodig zijn. Maar misschien kunnen ze nog 1-2 jaar zo doormodderen voordat de rekening echt betaald moet worden, tenslotte is een groot deel van de Japanse schuld binnenlands, dat is een groot verschil met vooral de VS en in mindere mate de EU.

  28. marianne says:

    @ Il
    Allemaal naar Spanje geweest waarschijnlijk en zich het apelazerus geschrokken.

  29. Dawg says:

    @24 Pinball

    Je kan een muntunie alleen in stand houden als de economieen van de lidstaten voldoende convergeren(op elkaar gaan lijken) Als in Duistland bijvoorbeeld de arbeidsproductiviteit veel sneller toeneemt (en de inflatie er ook nog eens lager is) dan in de periferie
    dan concurreert het Duitse bedrijfsleven gewoon iedereen van de markt. De periferie krijgt daardoor een tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans dat niet meer kan verdwijnen omdat er geen wisselkoersen meer zijn. Zo’n tekort moet gefinancierd worden dus loopt er een permanente kapitaalstroom van Duitsland naar de periferie: het zuiden bouwt een schuld op aan het noorden. Die schuldgroei wordt nog eens versterkt door een gebrek aan begrotingsdiscpile bij de overheden in de periferie, maar dat is maar een deel van het probleem. Schuldgroei gaat goed tot het fout gaat en dat moment is nu aangebroken. ‘t Is allemaal voorspeld door tegenstanders van de muntunie, maar de argumenten werden weggewuifd.

    Inmiddels is de schuldenlast van de periferie zo hoog opgelopen dat je er van uit mag gaan dat een deel ervan nooit terugbetaald gaat worden. Handhaving van de unie is alleen mogelijk bij een permanente bailout van noord door zuid, een subsidiestroom van noord naar zuid. Omdat mogelijk te maken is een politieke federatie noodzakelijk. Voor een deel van de eurocratie was het scheppen van die noodzaak zelfs het motief om de muntunie door te drukken: een muntunie als breekijzer voor een politieke unie omdat de eerste niet zonder de laatste kan. Welke risico’s ze daarmee bewust genomen hebben blijkt nu.

    Dezelfde kaste die de burgers van Europa nooit toestemming heeft gevraagd, noch heeft gekregen bij die ene keer dat ze dat wel deden, zet die burgers nu het mes op de keel om de laatste restjes souvereiniteit nu ook maar over te dragen. Omdat ze anders de problemen niet kunnen opkossen die ze in de eerste plaats zelf en tegen beter weten in hebben veroorzaakt. Mijn antwoord daarop is: never!!!

  30. J says:

    @28 ll
    Voor noord holland heb ik niet echt een schokkende trendbreuk geregistreerd: http://fundacijfers.staanhier.nl/graph2.php?soort=koop&gegeven=provincie-noord-holland

  31. Pinball says:

    @29 nhz en @31 Dawg

    Misschien ben ik wel te positief over 1 federaal Europa, maar op de manier waarop het nu gaat kan men ook niet doorgaan en wat betreft de verschillen in economieën tussen de staten in de V.S heb je dat verschil ook.

    Californië heeft een andere soort economie dan Alabama.
    Dit soort verschillen heb je nu eenmaal, maar dat houd niet per se in dat ze niet onder een munt kunnen functioneren.

  32. ll says:

    @ j, jou trendmeter loopt tot 8 augustus, vandaag is het de 10e 🙂 , nog ff wachten dus ?

  33. J says:

    @34 laatste meting is van vanmorgen, alleen de lijn is iets gecomprimeerd tov de x as. Bugje nog, maar als je met muis boven de bolletjes beweegt zie je de achterliggende data 😉

  34. Dawg says:

    @25 marianne

    Echt lekker is het natuurlijk niet wat er in Japan gebeurt Omdat ze zoveel sparen kunnen ze hun eigen staatsschuld welliswaar financieren maar omdat de rente in Japan zo laag is brengen die besparingen (hun toekomstig pensioen) niks op.
    (Begint een herkenbaar probleem te worden)

    Maar je moet het Japanse beleid beoordelen tegen de achtergrond van de alternatieven. Ook in Japan waren met krediet gefinancierde bubbles op de vastgoed- en effectenmarkten ontstaan. Toen die knapten zaten veel bedrijven en gezinnen in een klap met een negatief vermogen opgezadeld.
    (De Nikkei verloor, dacht ik, tachtig procent ofzo). Schulden aflossen was het enige wat er op zat voor die huishoudingen.
    Was de overheid op dat moment ook gaan bezuinigen dan was er van dat deleveragen weinig terecht gekomen omdat de economie dan wel heel erg sterk was gaan krimpen. Dan had er dus nu een veelvoud van die Japanse overheidsschuld gestaan, maar dan bij de bedrijven en gezinnen.

  35. ll says:

    @ j, thnxx

  36. Dawg says:

    @33 Pinball

    Deze EU gaat precies het omgekeerde bereiken van wat met Europese samenwerking bereikt zou kunnen worden. Maakt die samenwerking verdacht bij de burgers en zet ze zelfs tegen elkaar op. Of denk je dat die Griekse jongeren zin hebben de rest van hun leven schuldslaaf te zijn van de noordelijke lidstaten.

  37. nhz says:

    @38(Dawg):
    ik denk dat het probleem vooral is dat de politici (en de welzijnswerkers van de overheid enz. enz.) die jongeren geleerd hebben dat ze overal recht op hebben, ook als ze niet werken en hun land grote economische problemen heeft. Wat dat betreft geheel vergelijkbaar met de rellende jongeren in London en omstreken, die duidelijk zeggen dat er niks fout is aan plunderen en vernieling aangezien ze ‘achtergesteld’ zijn. Die LCD-TV, dure telefoons, sjieke merkkleding enz. enz. daar heb je als werkeloze jongere gewoon recht op. En waarom zou je niet andermans huis afbranden als jij door omstandigheden het met een simpele huurwoning moet doen? Deze geest gaat niet zomaar meer terug in de fles, niet in London en niet in Zuid-Europa.

  38. Dawg says:

    @39 nzh

    Schuldigen genoeg, zeg ik maar.
    Zestig jaar gewenning aan vrede en welvaart zijn niet noodzakelijkerwijs karaktervormend. Maar dat is meer een cultureel probleem.

  39. nhz says:

    dit soort gekte krijg je als je deze kleptocraten vrij spel geeft. De betreffende commissaris komt zeker uit Griekenland? Boeren zijn voortaan ook TBTF, alsof we nog niet genoeg landbouwsubsidies hebben. Wat volgt, een vangnet voor makelaars, hypothekers, bouwvakkers, overbodige ambtenaren? Legio mogelijkheden om te frauderen, je zou bijna overwegen boer te worden …

    Brussel denkt aan vangnet voor boeren

    Brussel denkt aan een financieel vangnet voor boeren en tuinders. Zij kunnen automatisch rekenen op steun, als om welke reden dan ook inkomsten wegvallen.

    Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigde woensdag dat dit een van de vele voorstellen is die worden besproken. Hij benadrukte echter dat er nog geen besluit is genomen.

    De compensatie gaat mogelijk deel uitmaken van de hervormingsplannen voor het Europees agrarisch beleid. Europees Commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) wil later dit jaar zijn visie presenteren.

  40. ll says:

    NHZ, boeren ook al AAA status, burgers Junk status, gaat lekker in Europa. 😉

  41. Steve says:

    @Dawg en nhz

    Zou de kloof tussen arm en rijk er iets met de rellen te maken hebben?

    “Die Schere zwischen Arm und Reich hat sich in den vergangen Jahrzehnten in vielen europäischen Ländern geöffnet. Aber wie eine im Mai veröffentlichte Studie der OECD zeigt, ist heute nirgendwo in der EU der Wohlstand so ungleich verteilt wie in Großbritannien.”

    http://www.faz.net/artikel/C30350/oekonomische-hintergruende-der-aufstand-der-verlierer-30482326.html

    N.b. ook in Engeland zijn de huizenprijzen geexplodeerd d.m.v. ‘zoning laws’ = het kunstmatig schaars houden van de woningvoorraad:

    “…small one-bedroom flats regularly cost some 300,000 pounds.”

    http://uk.reuters.com/article/2011/08/09/uk-britain-riot-contrast-idUKTRE7785XQ20110809

    Er is niet heel veel fantasie nodig om te bedenken wat er gebeurt als een groot deel van de ‘jongeren’ geen uitzicht heeft op een volwaardig toekomst perspectief: Klassestrijd die langs generationele en ethnische lijnen tot uiting komt.

    Interessant genoeg zie ik dit in de Duitse pers veel meer belicht worden dan in de Nederlandse. In NL is het sentiment meer van ‘je bent een loser omdat je lui bent’.

    N.b. FAZ is geen links krantje maar deel van het Duitse establishment.

  42. nhz says:

    @43(Steve):
    natuurlijk heeft die kloof er mee te maken. Maar het idee dat jij recht hebt op alles wat de buurman heeft die misschien zijn leven lang al veel harder werkt dan jij, dat is volgens mij wél nieuw, en dat is zeer sterk gevoed door het politiek geleuter van de afgelopen 30 jaar (door alle grote partijen, ieder op zijn eigen manier: PvdA en GL voor de groepen die niet werken, CDA en VVD voor de groepen die al veel inkomen/bezit hebben). Wel rechten (HRA, uitkering, kinderopvang, gratis onbeperkte medische hulp, talloze andere subsidies) en geen plichten t.a.v. de samenleving. De rellen zomaar wijten aan ‘achterstand’ is mij veel te simplistisch.

    Zomaar een observatie van de plunderaars uit de Guardian (er staan er meerdere, nuttig om te lezen):
    http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/aug/09/uk-riots-psychology-of-looting

    Het gaat hier niet om eerste levensbehoeften, het gaat hier om doelbewuste plundering voor persoonlijk materieel gewin, met de nadruk op dure consumenten artikelen. En erg arm zijn deze zielepieten blijkbaar ook niet, als ze voorzien zijn van Blackberry’s, dure scooters, auto’s etc. Er wordt geplunderd zonder aanzicht, gewoon van andere burgers en buurtgenoten. Egoïsme ten top, klassenstrijd aan me hoela …

  43. nhz says:

    OT:
    Huizendrama VS: in Las Vegas 83% van de hypotheken onder water

    De Amerikaanse huizenmarkt staat er slecht voor. Hoe slecht? In de lijst met plaatsen waar hypotheken onder water staan, gaat Las Vegas met maar liefst 82,7% aan kop.

    Gelukkig kunnen luchtkastelen in de polder nooit onder water komen, daar hebben we de polderpolitiek voor 😎

  44. Claude says:

    Zuid-Europese banken onder druk. Koersen stilgelegd. Geruchten dat een Franse bank op omvallen staat (SocGen?).

  45. ll says:

    Frankrijk is toch loosing AAA ?

    Wat is erger een bank omval of loosing AAA ??

    Nhz, vraagje, waarom zijn de beurzen in Europa 14 tot 21 % year to day naar beneden en USA maar 2.95 %, is dat het resultaat van printing machine ?

  46. Claude says:

    @47 Denk ik ook wel eens aan. Hoe kunnen die aandelen toch zakken als er zoveel geld geprint wordt. Toch liever een deel in een bedrijf dan geld op de spaarrekening zou je zeggen.

  47. Claude says:

    @47 En als antwoord op je vraag: een bank die echt omvalt lijkt me. Maar dat zal toch niet gebeuren. In het geval van Frankrijk zal een downgrade ook niet fijn zijn. Mogen ‘wij Noord-Europeanen’ voor nog meer garant staan.

  48. Vedder says:

    @31 Dawg

    Helder verhaal. Wat ik echter niet goed begrijp is waarom die tekorten van de periferie steeds maar zijn aangevuld. Ondanks de creatieve boekhouding van bijvoorbeeld Griekenland kunnen de risico’s voor investeerders toch niet helemaal als een verassing zijn gekomen. Vaak lees je dat de gemeenschappelijke munt de oorzaak van het kwaad is. Ik begrijp wel dat een land met een eigen valuta via devaluaties zijn concurrentiepositie kan herstellen (wat via het loonmatiging veel moeilijker te realiseren is), maar ook daar hangt toch een prijskaartje aan: in de vorm van rentestijgingen op nieuw uit te gegeven obligaties voor de schuldenaar, en in een gedeeltelijke afschrijving voor de crediteur. Ook als Griekenland nog de drachme had gehad hadden de investeerders deels naar hun geld kunnen fluiten, of zie ik dat verkeerd? Is de oorzaak niet in de eerste plaats dat kopers van die obligaties slecht geinvesteerd hebben?

  49. nhz says:

    @47,48:
    ja, ik denk dat als je corrigeert voor valutaverliezen het verschil veel kleiner is. Bovendien is het een momentopname: nu is het Europa, dan weer de VS die in de picture staat.

    @50:
    er wordt steeds bijgestort omdat grote investeerders (de zakenbanken) onder geen enkel beding verlies mogen lijden. Of dat komt door bankmakerij rond CDO’s of door pure corruptie blijft raden, ik denk eerder het laatste. De politiek wil gewoon de burgers tot de laatste cent uitmelken t.b.v. de banksters, want daaraan ontlenen zij hun macht en hun eigen centjes.

    Lijkt erop dat vandaag Italië en Frankrijk zwaar onder vuur liggen; zo hoeft ons parlement niet eens meer te praten over de risico’s van afwaarderen want dan is NL vanzelf volgende week AA of lager. Kunnen ze misschien eens tijd besteden aan de risico’s die een AA Nederland loopt met een waterhoofd aan subprime hypotheken, via o.a. WeW (om nog maar niet te spreken over 1200 miljard aan andere verplichtingen dankzij de ING banksters).

  50. nhz says:

    @49:
    kunnen wij niet gewoon twee downgrades aanvragen bij S&P en Moody’s, dan hoeven we ook niet meer te betalen aan het bailout fonds 😎

  51. Dawg says:

    @50 Vedder

    Voor de komst van de euro liep je als belegger in de PIIGS altijd een wisselkoersrisico: een risico dat je minder guldens terugkreeg voor je drachmen dan je er ooit voor had betaald omdat de koers van de drachme (vanwege de hoge inflatie in Griekenland) gedaald was ten opzichte van de gulden. Om de belegger voor dat risico te compenseren lag de kapitaalmarktrente in Griekenland een stuk hoger.

    Met de invoering van de euro verdween het wisselkoersrisico en kon de kapitaalmarktrente in Griekenland en de overige PIIGS omlaag. Dat zorgde ervoor dat er meer geleend ging worden in de PIGGS en het kapitaal daarvoor was afkomstig uit de noordelijke lidstaten die door hun handelsoverschot te maken kregen met een een aanbod van kapitaal dat op zoek was naar een renderende bestemming. Zo konden dus de onroerend goed bubbles van Ierland en Spanje gefinancierd worden. Toen die bubbles knapten bleek dat het wisselkoersrisico was omgezt in een defaultrisico.

    ‘t k Ben het met je eens dat het iets ongerijmds heeft dat beleggers het zo ver hebben laten komen. Ierland kon zomaar vier of vijf maal zijn bbp lenen van buitenlandse banken. Niet voor het financieren van bedrijvigheid waarmee die leningen ooit terugbetaald konden worden, maar voor de bouw van woningen. Spanje zelfde verhaal. Onbegrijpelijk ook dat de ECB in die tien jaar nooit eens onraad is gaan voelen dat dat een keertje mis moest gaan.

  52. Dawg says:

    @54 nzh

    Goud kopen lijkt me de aangewezen balanceertruk. Ook handig als de dollar straks dood is en je olie of zo moet kopen.

  53. harde werker says:

    De economische “zeitgeist” theorie die ik volkomen onzin achtte tot een paar weken geleden komt toch wel erg dicht in de buurt van de huidige situatie.

  54. dalen says:

    @ 52

    Zwitserland is allang franken (CHF) aan het bijdrukken. Die zijn de bemoeienissen van het Amerikaanse ministerie van Justitie inzake het bankgeheim en al hun eisen meer dan spuugzat. Waar denk je dat de financiers zitten die Amerika op de knietjes krijgen.

  55. nhz says:

    @55(dalen):
    helaas voor de Zwitsers helpt dat bijdrukken niet meer; de laatste mega-interventie was binnen een paar uur al teruggedraaid. Als straks half Europa zijn geld overmaakt naar Zwitserse banken omdat ze hun eigen bank niet meer vertrouwen dan is er geen houden aan de koers van de Franc.

    Hoe zou het nou gaan met de Griekse Elite die hun nationaliteit en geld het afgelopen jaar naar Cyprus verplaatst hebben, nu de Cyprische banken op een faillissement afstevenen? Moeten wij als Nederlanders dan ook nog opdraaien voor de grijze banktegoeden van de Griekse topcriminelen (sorry, top-industriëlen).

  56. AVE says:

    @36
    Die Japanners hebben weliswaar slecht renderende obligaties en aandelen, anderzijds kennen ze sinds het begin van de 90 jaren deflatie.
    Het een compenseert het ander.

  57. AVE says:

    @56
    En is de Zwitserse kaas onbetaalbaar geworden. Toch wel knap van die Zwitsers om zo’n instabiel geldsysteem te creëren.

  58. nhz says:

    @58:
    een Big Mac schijnt in Zurich inmiddels $17,2 te kosten. Dat is tegenwoordig ongeveer 4 uur werken voor een simpele Amerikaan, en ik denk niet dat je op een Big Mac vier uur vooruit kan (wel als je voor een bank werkt, maar niet bij een lagelonen baantje).

  59. ll says:

    startdatum 6 augustus 2011
    PETITIE:
    Nederlanders willen een geldsysteem-enquête!
    Vul ook zélf een digitale steunbetuiging in! klik hier

  60. dalen says:

    Ja Cyprus is Ijsland in het kwadraat. Jan Kay weet hoe je dit oplost.

    “Linksom of rechtsom krijgen we dat geld terug”…. Ze lachen zich dood in Reykjavic

  61. hugo says:

    @62 (dalen)

    Geef die Ijslanders groot gelijk. Je gaat als burger toch niet opdraaien voor de verliezen van die corrupte banksters welke miljarden hebben gejat? Zouden wij ook moeten doen.

  62. dalen says:

    @ 46 (claude)

    Misschien kan Societé Generale Jérome Kerviel, je weet wel de Franse effectenhandelaar die zorgde voor verlies van 4,9 miljard euro verspeelde, weer eens inschakelen om wat te traden.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9r%C3%B4me_Kerviel

  63. Dawg says:

    @59 AVE

    Met die deflatie loopt het wel los. Er is jaarlijks zo tussen de 0 en 1% inflatie. Wel is er een enorme asset deflation (‘k weet de Nederlandse uitdrukking niet)geweest. Effecten en onroerend goed zijn wel enorm is prijs gekelderd.

    De Japanners hebben pech dat, net nu ze een beetje door de shit van die deleveraging heen waren, de wereldeconomie flink aan het crashen is geslagen. Maar, nogmaals, ik zou mijn handjes dichtknijpen als wij in het Westen de boel draaiende zouden kunnen houden als de Japanners terwijl we tegelijkertijd onze schulden tot een houdbaar niveau terugbrengen.

  64. dalen says:

    @ 59 (LL)

    Inderdaad laat de burger maar verrekken.

    Rutte en zijn bende gaan de geschiedenis in als het meest besluiteloze opportunistische kabinet dat de hielen likt van de banksters.

  65. RealisT says:

    @63 (hugo)

    Ik kreeg toch vooral de indruk dat die IJslanders ook flink meegeprofiteerd hebben van de fratsen van hun banken.

    Volgens mij zit Cyprus nu voornamelijk in de problemen doordat een elektriciteitscentrale ernstig beschadigd is, toch?

  66. j says:

    @66, hoezo besluiteloos. Ze hebben besloten HELEMAAL NIETS te doen. En verdedigen tot de laatste snik. Henk en Ingrid zouden zich omdraaien op hun barkruk als ze het niet deden, maar dat ter zijde.

    ot (sorry ik blijf bezig, maar twitter ontploft met “leuk” nieuws deze dagen): zie ik daar Willem Middelkoop nou retweeten dat de spaarhypotheken en HRA er aan gaan?
    http://twitter.com/#!/marizsmn/status/101372710357176320

  67. ll says:

    Ik hoop dat het nu wel overkomt

    http://geldsysteem.nl/

  68. hugo says:

    @67 (RealisT)

    Even een analogie om je standpunt te duiden. Een medewerker van een willekeurige NV, heeft een goed salaris en een krijgt elk jaar een ‘prestatiebonus’. Nu stort het bedrijf in, het blijkt grootschalige fraude. De medewerker was niet op de hoogte. Moet de beste (waarschijnlijk) ex medewerker samen met de collega’s nu voor alle schulden opdraaien omdat hij er van heeft geprofiteerd? Allicht te samen met de obligatiehouders? Aandeelhouders zijn gevrijwaard van risico en krijgen hun verlies terug, te samen met de leveranciers.

    Ik zal onthouden dat je graag de schulden, veroorzaakt door implosie nr2 van het NL bankwezen, op je zal nemen.

  69. RealisT says:

    @66

    Eens, maar vergeet ook niet de jarenlange hel van Balkenende 😉

    @31 (Dawg)

    Goed stuk! Ik altijd van mening geweest dat een gezamelijke munt best kan werken, mits de (culterele) verschillen tussen de deelnemers niet te groot is.

    Ik denk dat het huidige systeem waarbij een permanente geldstroom van noord naar zuid nodig is, niet lang blijft bestaan. Zelfs niet als Europa en de Euro min of meer overeind blijven. De kiezer kan niet langer met loze beloften over welvaart worden gepaaid.

    Ik ben benieuwd hoe jij tegen een splitsing van de Euro aankijkt. Het zal wellicht een flink aantal vervelende problemen op korte termijn geven, maar op de lange termijn zijn we dan wel de zijdelijke molensteen om ons nek kwijt.

  70. AVE says:

    @60

    Wettelijk minimumloon in de VS is $8,25 per uur. Interessant om te weten is dat Zwitserland daarentegen geen wettelijk voorgeschreven minimumloon kent!
    Overigens, als je in de VS op minimumloon zit, dat heb je te maken met “Negative Income Tax”, met andere woorden, je krijgt nog eens geld toe van de belastingdienst!

    Een Big Mac kost CHF 6,50, bij een koers van CHF 1= USD 1,37 is dat dan $ 8,90 voor een Big Mac. Dik uur werken voor een Amerikaanse minimumloner. Die zou hem trouwens niet kopen voor dat bedrag, die wacht tot na 20.00 uur, dan is het happy hour in sommige fast-food restaurants en kun je soms een Big Mac voor USD 0,99 kopen.

    http://www.mcdonalds.ch/de/menuekarte/burgers-wraps/big-macr

  71. hugo says:

    ps RealisT

    Over cyprus, dat is ook wat ik heb begrepen. Vrij bizar verhaal, ik geloof het niet echt gezien de Iran spin.

    ”De zware ontploffing op 11 juli werd veroorzaakt door in beslag genomen buskruit op een marinebasis. Op de basis was munitie opgeslagen die twee jaar geleden in beslag was genomen, verstuurd vanuit Iran en bestemd voor Syrië of de Gazastrook”
    http://www.nrc.nl/nieuws/2011/07/27/president-cyprus-eist-aftreden-kabinet/

  72. RealisT says:

    @70

    Ik snap je punt, maar toch.

    Cammeron hield vandaag een betoog over gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Je hebt niet alleen rechten (lekker die vette bonus aannemen), maar ook plichten.

    Net zoals op zoveel andere plaatsen in de wereld leek het IJslandse motto te zijn: ‘vraag niet hoe het kan maar profiteer er van’.

    ‘Pak het dan, pak het dan’ riep Joep jarengeleden al. De banken waren de dealers en wij, de junkies, pakten het beide handen aan. We hadden er immers recht op.

    En het probleem is dat er nog steeds hele volksstammen zo denken. De rellen in het VK zijn daar een uitvloeisel van.

  73. RealisT says:

    @73

    ja, een ontploffing op een marinebasis, dat was de oorzaak. Bij mijn weten was dat dus voornaamste reden voor hun geldproblemen en niet financieel wanbeleid oid. Het is natuurlijk maar kleine economie en dus kwetsbaar voor zulke grote calimiteiten.

  74. Peter2 says:

    @J,

    Je moet je afvragen of mensen de daar genoemde financiële voorzieningen wel ooit echt bezit hebben. Op papier natuurlijk wel, maar wel op basis van tal van aannames.

    Er is nogal optimistisch gespeeld met cijfers en modellen. Op basis waarvan zijn niet reële projecties gemaakt om financiële schijnzekerheid te bieden. Als tegenprestatie moeten mensen wel een deel van hun reële verdiensten afdragen. Hierin financieel sterk gestimuleerd door de overheid via fiscaal beleid. Vandaar ook dat onze eerst kleine financiële sector uitgegroeid is tot een reus. Dat is niet gebeurd omdat daar zo veel slimme en maatschappelijk goed functionerende mensen rondlopen.

    Samengevat, alles is gedaan om de massa rustig te houden terwijl ze van boven en opzij werd bestolen. Geen wonder dat er steeds ergere financiële onrust komt, men wordt langzaam wakker.

    En als je het nieuws van bijvoorbeeld de dekkingsgraad van het ABP bekijkt, dan is het een jojo. Eerst solide, na begin crisis in problemen, een paar jaar later en wat boekhoudregels aanpassen week goed en een maand of vier daarna weer in de problemen.

    Geeft maar weer mooi aan hoe fout de modellen zijn waarop de dekking wordt bepaald, want fundamenteel is er in de reële economie weinig veranderd.

  75. AVE says:

    @74
    Ik denk niet zozeer dat de banken de bron zijn van alle ellende. De enige die geld kunnen creëren zijn de overheden, onder andere door te lenen van banken en of de hoeveelheid geld in omloop te vergroten.
    Een mooi voorbeeld vind ik de HSL treintunnel tussen Hazerswoude en Leiderdorp. Nadat de bewoners van Achthoven (weet u waar het ligt?)nogal fors de trommel had geroerd, vond Wim, “slappe knieën” Kok, dat er best een tunnel voor 8 miljard belastinggeld aangelegd kon worden.

    Op een gegeven moment, ongeveer 4 jaar geleden, kwamen die overheden er achter dat niet meer ongebreideld geleend kon worden, hetgeen weer leidde tot banken die daardoor in de problemen kwamen en de verwachtingen uit het verleden voor de toekomst niet waar konden maken.

    Nu zitten een heleboel politici te verzinnen hoe ze zonder grote kleerscheuren door een lange periode van bezuinigingen zullen komen. Ze zullen er namelijk op aangesproken gaan worden.

    Als ik socialist was, dan bleef ik de komende jaren lekker in de oppositie en maakte ik niet teveel ophef!

  76. Dawg says:

    @73 Realist

    Deelname aan de euro is voor de periferie zelf ook, en misschien nog wel meer dan voor ons, een groot probleem geworden. Dan zou je dus zeggen dat we dan maar beter zo snel mogelijk het eurogebied kunnen opsplitsen. En dat dan in het belang van alle lidstaten.
    Ik heb inmiddels wel begrepen dat dat heel moeilijk is. De euro lijkt een soort fuik: once you’re in you’re in.

    Veronderstel dat Griekenland besluit de eurozone te verlaten en weer de drachme te gaan gebruiken. Die drachme zal dan minder waard moeten zijn dan de euro om Griekenland weer competetief te maken. Je mag daarom verwachten dat op het moment dat zo’n beslissing in de lucht hangt een enorme kapitaalvlucht uit Griekenland optreedt: nog vlug even je Griekse euro omzetten in een Duitse voordat ie wordt omgezet in zo’n drachme die nog maar 50 eurocent waard is. Als dat gebeurt liggen de Griekse banken en Griekenland meteen plat. Daarnaast weegt de Griekse schulden aan het buitenland in een klap nog veel meer. Die wordt bij een devaluatie van de drachme t.o.v. de euro opeens 300% van het Griekse bbp ipv 150%.

    Maar ook een land als Duitsland zal bij het verlaten van de eurozone een flinke veer moeten laten. Hun munt zal gaan stijgen ten opzichte van de euro. Hun financiele instellingen moeten bezittingen uit de PIIGS gaan afwaarderen, terwijl de schulden die nu in de nieuwe mark genoteerd worden juist groter worden. Als ze een beetje pech hebben wordt hun eigen vermogen gedecimeerd of weggevaagd. Plus dat de nieuwe dure mark de concurrentiepositie van het Duitse bedrijfsleven verzwakt.

    De euro lijkt daarmee een soort fuik te zijn : once you’re in you’re in.

  77. hugo says:

    @74 (RealisT)

    Cameron uit de UK als voorbeeld nemen… bijzonder. Kan je me uitleggen waarom dat als ik geen partij ben in een deal (niet teken) ik verantwoordelijk gehouden kan worden voor de negatieve uitkomsten van die deal?

    Naast allicht wat van het ‘trickle down effect’ heb ik niet mee geprofiteerd. In de ICT bubble ben ik zelfs op mijn bek gegaan. Zelf schuld(je) afbetaald. Niet gebaild door anderen welke ook hadden geprofiteerd. En terecht!

    Kan het zijn dat ik onderpand ben voor de lening welke is afgesloten (zeker in het geval van het IMF en gerelateerde instanties). De ECB heeft al voetballers als onderpand. Moderne slavernij klink allicht wat ver gezocht.

    Degenen die geluisterd hebben naar het ‘Pak het dan, pak het dan’ zoals je het mooi verwoord zullen op hun bek gaan. Ik denk veel harder dan ik op mijn bek ben gegaan.

    De les die de volksstammen zullen gaan leren is ”Your wealth is not what your digits say it is”. Het is een waardevolle les. Misschien wel de prijs waard.

  78. AVE says:

    @Dawg

    Ik ben ook van mening dat we niet van de € afmoeten/afkunnen.

    Ik denk, en dat is maar mijn bescheiden visie, dat we in een voorfase zitten van reusachtige bezuinigingen en wellicht een een Europese fiscale unie.

    Het lijkt mij dat dit voor de bewoners van Nederland niet eens heel slecht hoeft uit te pakken, aangezien Nederland zo’n beetje de grootste belastingdruk kent in de hele EU. Als we in Nederland nu in de nieuwe situatie naar een gelijkmatige over de EU verdeeld gemiddelde belastingdruk zouden gaan, dan zouden wij er nog wel eens flink op vooruit kunnen gaan.

    Of is dit ijdele hoop?

  79. Get a Life! says:

    Als je gebruik maakt van twitter volg dan vooral zerohedge.. Geweldige info op met een vleugje cynisme.

    zerohedge: who would have anticipated that not paying your mortgage (x 20 million people) would have systemic implications

  80. RealisT says:

    @81 (Dawg)

    Ja, dat van die fuik heb ik al eens vaker gehoord. En daar lijkt het gezien je uitleg ook verdomd veel op.

    Ik doelde alleen niet zozeer op het wederinvoeren van allemaal eigen valuta, maar meer een splitsing van noord en zuid. Ik ben namelijk niet van mening dat we als NL helemaal uit een gezamelijke munt moeten stappen.

    Ik zie echter ook genoeg problemen met slechts een noord-zuid splitsing. Maar we lijken nu op een situatie af te stevenen waarbij de euro slechts door een paar sterke landen gedragen wordt. Wat als het dan alsnog fout gaat. Hoe moeten we dan verder? Zou in dat geval die splitsing er niet gewoon toch komen?

  81. RealisT says:

    @83

    “Ik denk, en dat is maar mijn bescheiden visie, dat we in een voorfase zitten van reusachtige bezuinigingen en wellicht een een Europese fiscale unie.”

    Dat zou dan wellicht nog het gunstigste scenario zijn. Het lijkt mij niet erg waarschijnlijk dat wij (NL) belastingtechnisch er op vooruit gaan. Eerder gaan de belastingen elders (tijdlijk) omhoog. Vooral de middenklasse is de klos.

    Het wordt ook nog spannend voor allerlei soepsidies en natuurlijk de HRA.

  82. RealisT says:

    @82 (hugo)

    “Kan je me uitleggen waarom dat als ik geen partij ben in een deal (niet teken) ik verantwoordelijk gehouden kan worden voor de negatieve uitkomsten van die deal?”

    Nee dat kan ik niet, want daar heb je gewoon gelijk in.

    “Degenen die geluisterd hebben naar het ‘Pak het dan, pak het dan’ zoals je het mooi verwoord zullen op hun bek gaan.”

    Laten we het hopen. Maar ik vrees van niet. Het lijk erop dat de na-mij-de-zondvloed figuren aan het langste eind gaan trekken. Op kleine schaal zijn dat de scheefleners, op grote schaal landen als Griekenland die willens en wetens de kluit belazeren. In het ene geval is er sprake van een ‘interest group’ en het andere een TBTF. Beiden te leuk voor de politiek om te laten liggen.

  83. Steve says:

    @nhz

    De rellen afdoen als een toevallige plunder gelegenheid voor tokkies lijkt mee ook te simplistisch.

    Door te focussen op die plunderaars verlies je de context uit het oog. Je kunt ook stellen dat de normale mensen in die buurten dus al tijden met die figuren moeten samenleven maar dat tot nu toe dat blijkbaar niet op de politieke agenda stond. Blijkbaar moet eerst de vlam in de pan slaan voordat het een ‘issue’ is.

    Om naar NL terug te keren, hoever moet het hier komen voordat iets basaals als betaalbaar wonen een issue wordt? Zolang de electorale meerderheid belang heeft bij het in stand houden van de huizen bubble zal de politiek die in stand proberen te houden. Als de groep mensen die niet aan een fatsoenlijke woning kan komen serieus gaat rellen zou dat helpen?

    Ik heb niet de illusie dat in het tamme NL het woonruimte probleem hier binnenkort tot rellen zou leiden maar het is wel interessant om na te gaan wat de mogelijkheden van een minderheid binnen een democratie zijn. Misschien zou het helpen als massaal leegstaande huizen en kantoren gekraakt worden met greenpeace-achtige PR eromheen. Beetje triest natuurlijk dat een basisbehoefte als wonen blijkbaar een soort luxe is in ons welvarende landje.

    P.s. Engeland is natuurlijk ook gewoon een k*t land om arm te zijn (in het westen):
    “According to the OECD, a rich-country think tank, a father’s income is a stronger predictor of a child’s salary in Britain than in any of the other 11 rich countries surveyed.”

    http://www.economist.com/node/18833559

  84. Steve says:

    @nhz. Connect the dots:

    “After a relatively uneventful first day, a riot broke out on the second day.”

    http://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_prison_experiment

    ……….

    “I have a grandson, he is an angel. Police slapped him up against a wall, and searched him. I asked him the other day, having a sense that something seriously wrong is going on in this country, ‘How many times have police searched you?’ He said, ‘Papa I can’t count, there are so many times.'”

    http://news.yahoo.com/blogs/cutline/writer-bbc-interviewer-show-respect-old-west-indian-203939047.html

  85. Vedder says:

    RealisT, Dawg,

    Mij lijkt idd dat splitsing van de eurozone geen panacee is, echter is het me ook niet duidelijk waarom de monetaire unie oorzaak vd problemen zou zijn.

    “Ik denk dat het huidige systeem waarbij een permanente geldstroom van noord naar zuid nodig is, niet lang blijft bestaan”

    Waarom is een permanente geldstroom nodig? Dat is toch geen onvermijdelijk gevolg van de euro. Het is toch geen wetmatigheid dat de tekorten van de pigs worden aangevuld, dat is toch eerder een verkeerde keuze van de partijen die zo gek zijn om hun obligaties te kopen.

  86. ll says:

    This is Europa man……

    Government debt (as a % of GDP) 86,2 2011Q1

    http://sdw.ecb.int/quickview.do?SERIES_KEY=121.GST.Q.I6.N.B0X13.MAL.B1300.SA.Q

  87. ll says:

    Intussen in Europa.

    Het schuldenplafond is wel heel erg drastisch verhoogd 🙂

    Waar is de controle………

  88. ll says:

    Nog even ter herinnering 😉

    ‘ in Europa is namelijk in het Maastricht verdrag afgesproken dat ieder lang slechts een schuld zal hebben van maximaal 60% van BBP. Een simpele regel die goed zichtbaar is en dus in theorie goed handhaafbaar. ‘

  89. ll says:

    Knap werk van de banken, de schulden zijn overgeheveld naar de staten, geweldig, chapeau 😉

    Mises, waar zijt gij ???

  90. Dawg says:

    @92 Vedder

    ‘k Heb onder @31 al iets geschreven wat ingaat op jouw vraag waaron de monetaire unie schulden in de periferie veroorzaakt.

    Wat die “geldstroom” betreft het volgende.

    Door de manier waarop de muntunie werkt wordt in de landen van de periferie door bedrijven, gezinnen en overheid in totaal meer besteed dan er verdiend wordt. Dat kan alleen maar als er per saldo geleend wordt in het buitenland.
    Dat zal wel bedoeld worden met dat woord geldstroom.

    Op een gegeven moment worden die schulden zo hoog dat de rentelasten niet meer op te brengen zijn. Maar naarmate steeds meer leningen defaulten komen ook de banken en beleggers die aan de periferie hebben geleend in de problemen.
    In die situatie zijn we nu terechtgekomen. De periferie mag niet massaal defaulten want dan gaan onze banken en verzkeraars er aan. Overheden moeten de banken en de periferie te hulp schieten. Daarom moet jij nu als belastingbetaler die kapitaalstroom naar de periferie op gang houden met noodkrediet.

  91. Techneut says:

    Kijk de laatste dagen regelmatig CNBC; wat zijn die Amerikanen toch een opportunistisch volkje.

    De huidige problemen worden veroorzaakt door de schulden in Europa, over het enorme voorschot dat ze zelf op de toekomst hebben genomen hoor je ze niet.

    Duitsland zou de AAA status maar moeten riskeren om de periferie te redden. Er werd zelfs geopperd dat Duitsland dan misschien zelf maar uit de Euro zou moeten stappen.
    Lijkt me een strak plan en dan gaan we als Nederland met onze Oosterburen verder.

  92. Adamus says:

    Il

    De banken zijn van de staat, ze zijn immers failliet
    (BofA -wg ludwig- bijna dood?), maar het mooie is dat de overheden nu via banken- en belastingkanaal denken te innen 😉
    De volgende die omvallen zijn de overheden, die worden naar huis gestuurd. Kunnen we weer echt aan het werk, echt geld verdienen.

  93. Adamus says:

    Techneut, waarom zou Duitsland NL er bij willen hebben? Ik zie de meerwaarde voor hen niet.

  94. Adamus says:

    Edit

    Ik zie Duitsland eerder een alliantie met Rusland aangaan.

  95. Adamus says:

    Steve,

    P.s. Engeland is natuurlijk ook gewoon een k*t land om arm te zijn (in het westen):

    Als je er voor kiest om arm en kansloos te zijn, waarom Uk? Inderdaad goede vraag.

  96. Nitwit says:

    Ondanks overtuiging dat huizenprijzen tot wel 30% kunnen dalen door de malaise, begin ik te twijfelen of ik mijn spaargeld toch niet beter kan inzetten door de huurwoning waar ik in zit te kopen (stond/staat al 2 jaar te koop). Liever 30% daling dan mijn geld zien verdampen door (hyper)inflatie of door failliet gaan van banken nooit meer terug zien (ondanks garanties van staat – weet ik niet meer of ik die garanties kan vertrouwen). Eerst volgde ik de theorie verkopen van mijn woning voordat het inklapt (2 jaar geleden zo gezegd zo gedaan), nu begin ik er op terug te komen.

  97. Heinster says:

    @101: Ik snap wat je bedoelt daar “zat” ik ook mee. Maar ondanks hyperinflatie, zullen de huizenprijzen echt niet plots gaan stijgen.

    Die onzichtbare inflatie van huizen hebben we tenslotte nu al 20 jaar gehad.

  98. Heinster says:

    @Adamus/98: Al is het alleen maar om het feit dat wij de poort zijn van europa met Rotterdam en Duitsland onmogelijk om on heen kan. Een andere valuta dan NL zal dan weer veel kapitaal vernietiging zijn.

  99. ll says:

    @ adamus, hij is getraceerd, hij doceert.

    De volgende die omvallen zijn de overheden…….. LOL

  100. KariZ says:

    @103 stukkie doorvaren Bremen / Hamburg????

  101. Techneut says:

    @Adamus

    Volgens mij zijn Nederland en Duitsland nog steeds belangrijke handelspartners van elkaar.

    Verder lijken J.K. de Hunter en A. Merkel toch dichter bij elkaar te staan bij het oplossen van het schuldenprobleem dan de rest van Europa.

    En alleen is ook maar alleen 🙂

  102. Bug says:

    74 ave

    Overigens, als je in de VS op minimumloon zit, dat heb je te maken met “Negative Income Tax”, met andere woorden, je krijgt nog eens geld toe van de belastingdienst!

    Hier noemen ze het toeslag. Huurtoeslag enzo.

  103. V says:

    @101

    De ECB en FED stoppen een hoop gratis geld in de economie en kopen obligaties op. Dit zal echter niet tot hyperinflatie op korte termijn leiden. De burgers zien namelijk weinig tot niets van al dat extra goedkope geld. Dat geld komt nu slechts in de handen van een kleine club in de financiële wereld die er mee gaat speculeren. Dat doen ze het liefst met grondstoffen omdat ze die ze ook weer snel kunnen omwisselen in geld of andere middelen. De reden voor de prijsinflatie die we nu zien op levensmiddelen: het gratis geld gaat tegen elkaar opbieden op deze grondstoffen. In het geval van voedsel helpt het natuurlijk dat er al sprake was van mondiale schaarste. In Azië verdient Jan Modaal steeds meer en die wil meer eten. Dat wordt weggehaald bij de Afrikanen en de Westerse mensen moeten extra betalen, want voor elk van hen tien Aziaten. De speculanten vergroten hun vermogen, maar doen er verder niet zo veel mee. Ze zullen geen duizend huizen gaan bewonen of voor miljoenen gaan eten.

    Om hyperinflatie te krijgen moet er sprake zijn van een versnelde loon-prijs spiraal. Nu zie je echter dat de lonen amper stijgen. Waar je op moet letten zijn de CAO onderhandelingen. Ik verwacht de komende jaren echter geen hele grote looncorrecties naar boven. Denk aan meer dan 5% er bij. Zo lang dat niet gebeurd zal er sprake zijn van of deflatie over de gehele linie of biflatie. Hyperinflatie zie ik voorlopig niet gebeuren omdat al dat gratis geld de reëele economie nog niet in gaat.

    Ik zou alleen het huurhuis kopen indien:
    – je het leuk vind om zelf te klussen, anders lopen de onderhoudskosten snel hoog op
    – je er lange tijd wilt blijven wonen, zegge 10 jaar
    – je aan maandelijkse kosten minimaal 20% minder kwijt bent dan nu met huren op basis van een 100% annuiteitenhypotheek.

  104. nhz says:

    @66(dalen):
    precies: als de trade goed uitpakt mag je alles houden, als het fout uitpakt dokt de belastingbetaler. Alleen de allergrootste gokkers overleven als de politiek zulke regels hanteert.

    @72(hugo):
    ik zou er zeer voor zijn dat ALLE bonussen in de fin. sector, in ieder geval die van bedrijven die ooit staatssteun geld of garanties) gekregen hebben, volledig teruggeklauwd worden. En natuurlijk ook bonussen helemaal afschaffen, want dat zorgt alleen voor riskant gedrag en benedengemiddelde prestaties (diverse onderzoeken die dat keihard bewijzen!!). Aandeelhouders kregen wel degelijk de rekening, wie al lang geleden in een willekeurige financial gestapt is is een groot deel van zijn geld kwijt. Alleen obligatiehouders (overwegend grote fin. instellingen, pensioenfondsen etc.) gingen tot nu toe tamelijk vrijuit en ook daar moet een eind aan komen.

    @74(AVE):
    fijn dat je het zo goed weet, maar ik denk dat je het mis hebt. Het artikel wat ik las staaft alles met uitgebreide info. Ja, je kunt in de VS met gemak $4-5 per uur krijgen, in dienst van HP of een andere IT schroevendraaier firma in één van de zuidwestelijke staten, met ingehuurde werknemers. Blijkbaar zijn er allerlei mazen om het minimumloon te ontduiken (net als bij ons overigens).

    @76(Realist):
    het leuke was dat het hele betoog van Cameron 1:1 op de banksters van toepassing leek. Alleen bedoelde hij het zo niet, de banksters worden juist aan alle kanten beschermd tegen gewone burgers. Hypocriet in het kwadraat.

    @86(Realist):
    Nederland draait momenteel voor een flink deel op ‘financiele dienstverlening’. Een achterhaald verdienmodel dat hopelijk nooit meer terugkomt. En verder zijn er ontelbare bedrijven die rechtstreeks van de overheid afhankelijk zijn en in een echte markteconomie niet zouden bestaan (of veel minder zouden verdienen); ook daar moet nodig een eind aan komen. Ik zie dus ook weinig positieve kanten voor NL aan een EU harmonisatie, al zou ik persoonlijk de daaraan gekoppelde afschaffing van HRA en grondpolitiek wel weer een goed punt vinden 😉

    @87:
    ik vrees ook dat de profiteurs een groot deel van hun winst kunnen houden, en mensen die niet verantwoordelijk waren het overgrote deel van de rekening krijgen (in de vorm van inflatie, extra belastingen, enz.). En dat is op termijn zéér slecht voor de economie en het ‘verantwoordelijkheidsgevoel’. Waarom zouden productie mensen nog aan de slag gaan in dit land als dat afgestraft wordt, en parasiteren aan alle kanten beloond blijft worden?

    @89(Steve):
    dat kraken zie ik er niet van komen. In mijn omgeving zie ik alleen (massaal) anti-kraak, één van de succesvolle exportprodukten van NL op het moment 🙁

    @92:
    “Het is toch geen wetmatigheid dat de tekorten van de pigs worden aangevuld, dat is toch eerder een verkeerde keuze van de partijen die zo gek zijn om hun obligaties te kopen.”

    de tekorten worden automatisch aangevuld dankzij de ECB (nu) en het EFSF (straks). Geen enkele reden dus om de tering naar de nering te zetten. Zie Griekenland: ze beloven van alles, maar het begrotingstekort blijft dramatisch groeien in plaats van dat het kleiner wordt. mooie praatjes en een lange neus naar Europa, want dankzij BakEllende c.s. zijn er geen sancties mogelijk zonder de hele pleuro te laten ploffen.

    @98(Techneut):
    dat soort commentaar hoor je vooral omdat (zegt men …) de meeste CDS op EU staten verzekerd zijn door Wall Street firma’s. Als de hele zaak klapt hier zal Wall Street, en/of de Amerikaanse belastingbetaler, zwaar bloeden.

    @102(Adamus):
    volgens mij kiezen de meeste mensen die niet willen werken en kansloos zijn gewoon voor Nederland; is al jaren zo. Maar er zal weleens iemand per ongeluk in de UK terechtkomen (waar je het met geluk en hard werken ook verder kunt schoppen dan hier).

    @110(V):
    ik geloof er niks van dat speculatie op wereldschaal voedseltekorten etc. veroorzaakt. Mondiaal is er eerder een voedsel overschot, een groot deel van de wereldbevolking vreet zich dood. Voedsel kun je maar beperkt bewaren, en zelfs bij commodities als olie is bewaren problematisch en alleen aantrekkelijk voor korte termijn of als je zeker denkt te weten dat op lange termijn de prijs alleen maar omhoog kan (net als bij huizen …).
    De stijging van de commodities is wel degelijk inflatie (oplopende prijzen door meer geld in omloop terwijl het aanbod niet significant stijgt), in een vorm die ook de gewone burger momenteel overal kan merken. Afhankelijk van je bestedingspatroon kan het zelfs heel ernstig zijn (bijv. in China).

    Wat betreft hyperinflatie: als je kijkt hoe snel dollar en euro de laatste maanden waarde verliezen gemeten in goud, dan zitten we dichtbij de officiele definitie van hyperinflatie (100% stijging per jaar, ofwel halvering van de koopkracht van de munt).

  105. Adamus says:

    KariZ Zegt:
    11 August 2011 om 12:05 pm
    @103 stukkie doorvaren Bremen / Hamburg????

    Ja, de Duitse infra is wel nrd/zuid en niet Rotterdam/warschau.

  106. Cinelux says:

    103 Nitwit: Zit in dezelfde positie.Ik zelf heb een gedeelte in zilver belegd en de rest hou ik cash aan.
    Dit voelt een stuk beter dan alles cash aanhouden.

  107. Techneut says:

    @Nitwit

    Als ik het goed heb gelezen heb je 2 jaar geleden je woning verkocht en je wacht nu op dalende prijzen.

    Dus in feite ben je short gegaan op de woningmarkt. Weer eens iets anders dan short gaan op aandelen of landen.

  108. Dawg says:

    @114 Techneut

    Wat dacht je wat al die goudkopers doen?

    Die shorten het hele fiancieel-economische systeem.

    Ook apart.

  109. nhz says:

    @114:
    tja, wat zou de regering kunnen bedenken om short gaan op een huis te verbieden? Tenslotte is de politiek er van overtuigd dat short gaan de oorzaak van alle ellende in de EU is. Misschien krijgen we straks wel een mega boete voor iedereen die een huis de polder verkoopt en niet direct iets anders terugkoopt 😎

  110. Nitwit says:

    @techneut:
    short gegaan op twee (goedkope) woningen, vervolgens samenwonen in huurhuis. Puur toeval hoor, wilde eigenlijk kopen maar huidig werk vereist mobiliteit in, let’s say, 3 jaar. Kan zo weer moeten verhuizen. Kozen nu voor huren en dat is uiteindelijk een juiste keuze, maar wat NU! Edelmetaal te laat. Ik denk aan kopen en bij verhuizing aanhouden en verhuren OF bedrijfsobligaties OF op de bank laten staan. Kies de minst slechte…..

  111. Dawg says:

    @110 V

    Hyperinflatie treedt op na een proces van stagflatie: een krimpende reele economie bij een toenemende geldhoeveelheid.
    Zitten we nu al in zo’n sitatie van stagflatie? Mag iedereen voor zich zelf uitmaken.

    Een ding lijkt wel duidelijk: de monetaire autoriteiten en de overheid zullen tot het uiterste gaan om een situatie van deflatoire krimp te voorkomen. Alle maatregelen die ze sinds 2008, of eigenlijk al eerder, hebben genomen wijzen daarop.

    De reele sector hebben die autoriteiten echter niet aan een touwtje. Als bedrijven en gezinnen gaan deleveragen dan komt die krimp er. Je zult zien
    dat centrale banken dan all out gaan om die krimp te stuiten en om te buigen. Als ze dat niet doen zijn de banken er in no
    time geweest.

    Moeilijk is het niet om hyperinflatie te veroorzaken: gewoon de overheidsuitgaven op peil houden als de belastinginkomsten gaan teruglopen. Voor ieder euro die de overheid dan uitgeeft komt er een nieuwe euro in omloop.

  112. AVE says:

    @111 NHZ
    Ik ben blij dat jij denkt dat ik het mis heb, want een ander had ik serieus genomen.
    Het feit dat je meldt dat HP (ik veronderstel dat je Hewlett Packard bedoelt) het minimumloon in de VS tracht te ontduiken, geeft aan dat je niet het flauwste benul hebt van datgene wat in de Amerikaanse maatschappij leeft en “not done” is.
    In jouw geval is het het beste om je te onthouden van commentaar, want je hebt alles in je om hier het “tragisch” nummer te worden, voor zover je dat al niet bent.

  113. V says:

    @ 111, 117

    Ik denk dat het toch goed is om eens te kijken naar naar de condities waar eerder hyperinflatie op heeft getreden.
    Zolang een groot deel van de bevolking amper salarisstijging krijgt en gebukt gaat onder schuldenlast dan zie ik eerder deflatie onstaan.
    Ik vind het vergelijk met goud mank gaan, omdat ik goud niet zie als een absoluut ijkpunt.
    Goud was mogelijk ondergewaardeerd en nu overgewaardeerd waardoor de relatieve stijging t.o.v. munteenheden niet noodzakelijk geldontwaarding hoeft te betekenen.
    Overigens denk ik wel dat hyperinflatie er uiteindelijk zal komen. Dat is namelijk het laatste redmiddel van overheden. Maar het zal m.i. nog wel even duren en ik sluit niet uit dat we een paar jaar van prijsdeflatie tegemoet gaan i.c.m. monetaire inflatie. Dat klinkt als een vreemde combinatie, maar dat is het niet als het extra geld aangehouden wordt als extra kapitaaldekking van banken of maar een beetje heen en weer wordt geschoven in een beperkt clubje mensen.

  114. Techneut says:

    @Nitwit

    Iedereen gaat nu in goud dat wordt natuurlijk de volgende bubbel. Als je lang geleden in goud bent gegaan is je risico natuurlijk beperkt.

    Mijn motto is nu cash is king. Mijn spaargeld smelt nu ook weg als sneeuw voor de Griekse, Italiaanse,…. zon 🙁 Kan er nog wel versneld m’n hypo mee aflossen.

    Ik geloof in het Japan scenario dus ik zie de aankomende 10 jaar nog geen economische lente ontstaan. Maar ja wie ben ik.

  115. lorenzo says:

    ”Iedereen gaat nu in goud dat wordt natuurlijk de volgende bubbel” , het cyclische gedrag van de massa , inhoudende armoede .
    Tip : let nu eens op een zekere W. Buffet.

  116. nhz says:

    @119(AVE):
    er zijn de nodige publicaties geweest, ook in Amerikaanse kranten, over ontduiking van minimumloon in schroevendraaier fabrieken in de VS die weliswaar officieel niet van HP (en enkele conculega’s) zijn, maar die fulltime voor deze firma’s werken. Dat is al jaren zo, maar hou vooral je rozegekleurde bril op bij alles wat je over de VS leest. Ik twijfel er geen moment aan dat ik véél beter op de hoogte ben van dit soort zaken dan jij.

    @120:
    er zijn in de geschiedenis honderden voorbeelden van munten die verdwenen door hyperinflatie (als je hyperinflatie definieert als meer dan 50% waardeverlies van de munt per jaar). Dat gaat lang niet altijd gepaard met loonstijging. Hyperinflatie is gewoon een totaal wegvallen van vertrouwen in de munt, dat kan ook gebeuren doordat de dagelijkse boodschappen bij stabiel loon onbetaalbaar worden.

    @121(Techneut):
    goud is nog lang geen bubble, maar het sentiment kan af en toe (zoals de afgelopen dagen) te optimistisch zijn en dan heb je grote kans op een stevige correctie. De volgende bubble na huizen en stocks is m.i. overheid; deze bubble is al volop aan de gang en wellicht in diverse landen aan het pieken.

  117. Steve says:

    @nhz & Adamus,

    De feiten wijzen er juist op dat de UK een zeer *lage* sociale mobiliteit heeft. Het is dus moeilijk om hogerop te komen.

    Beetje makkelijk om jongere generaties weg te zetten als lui, verwend, etc.

    Het is juist de baby boom generatie c.s. die nu ‘all in’ gaan om de ‘verworven rechten’ vast te houden en de rekening door te schuiven naar de generaties na hen.

    As we speak plunderen de boomers pensioenfondsen etc. en worden de productieve generaties leeggezogen en zoetgehouden met loze beloftes over de toekomstige verworvenheden.

    Die rellen vallen in het niet bij de schade die de eindeloze hordes pensioen sprinkhanen veroorzaken!

  118. nhz says:

    @124:
    ik zeg ook niet dat het probleem alleen bij de onderklasse zit, het egoïsme (ten koste van alles) viert hoogtij in vele lagen van de bevolking. Maar daarmee wordt het nog niet acceptabel. dat de pensioensprinkhanen in geld gezien meer schade veroorzaken maakt dat nog niet een ernstiger probleem. Er is m.i. een aanzienlijk verschil tussen pensionado’s die rekenen op ‘verworven rechten’ en losgeslagen tuig dat dood (soms), steelt en plundert onder de eigen medeburgers om aan zijn ‘consumptierechten’ te komen. Ik denk niet dat de pensionado’s plunderend London doortrekken als straks blijkt dat door inflatie hun pensioen stevig is uitgehold (want dat gaat héél hard daar momenteel, met ruim 5% inflatie en 0% rente).

    Dat laatste geldt ook in NL: een paar maanden geleden klopten de pensioenfondsen zich luidruchtig op de borst over hoe goed ze het deden, nu ziet het er naar uit dat er opnieuw geen indexatie gaat zijn en de echte problemen moeten nog komen. Pensionado’s rekenen op iets wat niet mogelijk is, dus het zal niet gebeuren.

  119. nhz says:

    P.S. @124:
    wat betreft het leegzuigen van productieve generaties: dat gebeurt inderdaad op grote schaal, maar het punt is dat die juist NIET rellen. De rellen worden overwegend veroorzaakt door mensen die niet productief (geweest) zijn, en het ook nooit willen worden als ik het zo hoor. Waarom zou je werken als je het ook voor niks kunt pakken van de buurman?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*