Steeds minder mensen willen woning kopen

De plannen van consumenten om een huis te kopen zijn in juli voor de zesde maand op rij gedaald en teruggevallen naar een historisch dieptepunt.

Onzekerheid over de kabinetsplannen, vooral rond de hypotheekrenteaftrek, lijkt de voornaamste oorzaak voor de grote terughoudendheid bij kopers. Dat concludeert het economisch bureau van ING in zijn maandag gepubliceerd kwartaalbericht.

Ook de afloop van enkele koopregelingen maakt het lastiger voor starters om een huis te kopen. De economen verwachten dat door de recente daling van de vraagprijzen, de transactieprijzen in de tweede helft van dit jaar opnieuw gaan dalen.

De verbeterde betaalbaarheid zal echter een dempend effect hebben op de neerwaartse druk.

Herstel

”Hoe snel de woningmarkt het herstel hervat, hangt in belangrijke mate af van wanneer consumenten duidelijkheid krijgen over de kabinetsplannen.

In een scenario met ongewijzigd overheidsbeleid is het aannemelijk dat de huizenprijzen in de eerste helft van 2011 weer voorzichtig stijgen”, aldus ING.

ING heeft er, als belangrijke hypotheekverstrekker, alle belang bij dat de overheid de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laat.

bron: nu.nl

Share Button
Tagged with:
75 comments on “Steeds minder mensen willen woning kopen
 1. Pebbles says:

  HRA is niet van belang. De prijs is gewoon te hoog. Als de bank je 4,5 modaal maximaal gunt dan is het gemiddelde huis nog steeds 30% te duur. En mocht je er wel serieus over denken om een huis te kopen dan zou ik me meer zorgen gaan maken over de alternatieve bezuinigingen dan enkel de HRA

 2. nhz says:

  @1:
  inderdaad, ik heb de indruk dat het meer niet kúnnen dan niet wíllen is. Nieuwe startersregeling en hopla, weer hele volksstammen lemmingen die zich op de koopmarkt storten.

  … en overigens heeft ING er nog veel meer belang bij dat de overheid de NHG garantie ongemoeid laat of nog verder uitbreidt. Risicoloos geld uitlenen, makkelijker kunnen we het niet maken voor de banken.

 3. anderhalf keer modaal says:

  Het was tevens ING bank die medio 2009 allerlei ‘persberichten’ de wereld in hielp waarin werd beweerd dat de huizenmarkt alweer aantrekt.

  “ING: het geloof in de woningmarkt is terug”
  Het artikel is hier te vinden:
  http://www.dag.nlhttp://www.dag.nl/binnenland/ing-geloof-woningmarkt-255652

  Het verbaast me dat deze spin door de media gewoon wordt gebubliceerd. Weliswaar niet door het FD, maar toch.

 4. Mark says:

  @1: De prijs is te hoog, de hypo rente houd de bank kunstmatig hoog. Nog steeds worden er (expres ?) ondoorzichtige hypotheken aangesmeerd. Er wordt nog steeds gewerkt met een grondprijs die nergens op gebaseerd is. en de prijzen zijn nog steeds te hoog.
  Ik zou er ook geen zin in hebben zo.

 5. nhz says:

  @3:
  we hebben hier al vaker vastgesteld dat de pers wat de huizenmarkt betreft goed weet waar hun belangen liggen: ze zijn gewoon de advertentiefuik die klanten vangt voor de vastgoed sector. Alles wat het feestje zou kunnen bederven moet vooral niet gemeld worden.

 6. Johan says:

  Zijn analisten bij banken heel erg dom of weten ze dondersgoed wat er aan de hand is en maken ze het intentioneel mooier dan het is?
  Maar goed, de HRA is maar een klein aspect in het geheel. Nu rechts lijkt te gaan slagen, gebeurd er voorlopig niks. Als er al iets gebeurd met HRA zijn het allemaal zulke langzame maatregelen dat reele impact klein zal zijn.
  De impact van de bezuinigingen zullen echter veel meer impact gaan krijgen. Immers is de VVD er nog nooit in geslaagd om het ambtenarenapparaat te verkleinen (al beweren ze nog zo hard dat ze het willen). De schade afwentelen op de corrupte en disfunctionerende vastgoed- en financiele sector ziet de VVD niet als optie, dus blijft er maar een slachtoffer over: de burger.
  De betaalbaarheid van een woning gaat alleen maar verder achteruit. Geloof niemand die beweert dat het ergste van de crisis al achter de rug is en de huizenprijzen gewoon weer gaan stijgen!

 7. lorenzo says:

  en in de vakantieperiode heeft het laatste restje besloten hun woning maar in de verkoop te zetten en gaan we niet meer terrasje kijken , maar een ieder kijkt een ieder aan in dit net iets te volle landje.
  Toch de hobby van de gemiddelde nederland 🙂

 8. Pebbles says:

  http://www.nu.nl/economie/2308758/nederlanders-betalen-steeds-meer-rioolheffing.html

  Net als bij een huis, komt de rekening vroeg of laat toch op je matje terecht bij achterstallig onderhoud. Vroeger ging men gewoon verhuizen maar nu….?

 9. Pebbles says:

  Niet investeren in duurzame energie loont maar investeren in goedkope energie(zoals kernfusie) loont. Kijk maar naar de verkoop van kleine energiezuinige en wegenbelasting en BPM vrije wagentjes. Misschien een idee voor de heren plan ontwikkelaars?

  http://www.nu.nl/economie/2308710/investeren-in-duurzame-energie-loont.html

 10. Claude says:

  Dit statistiekje van het CBS over het jaar 2009, gepubliceerd in maart dit jaar had ik gemist: “Van de woningeigenaren heeft 15 procent een negatieve overwaarde, dat wil zeggen dat de hypotheekschuld hoger is dan de WOZ waarde.”

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bouwen-wonen/publicaties/artikelen/archief/2010/2010-020-pb.htm

  Vind ik al een vrij hoog percentage. Bovendien dacht ik dat de WOZ-waarde eerder te hoog dan te laag is.

 11. dalen says:

  Niet helemaal on topic maar we het nu toch over banken hebben en de hoge hypotheekrente.

  Vandaag in het FD (p. 9) mooi stukje over een eventuele bankrun en dat banken totaal niet bestand zijn tegen een minimale bankrun. Als een paar procent van de spaarders hun geld opeisen (via een druk op de knop) zijn de rapen al gaar.

  Daarom nieuwe regels zoals Basel 3 waar banken zoveel weerstand tegen hebben.

  Vanavond heb ik toevallig een gesprek met mijn bank en zal voorstellen dat ik mijn geld weghaal, tenzij ik een redelijke rente krijg.

  In het vorige topic heb ik al geopperd om banken over te slaan en zelf geld uit te lenen, bijvoorbeeld aan familie voor aankoop woning of een zogenoemde tante agaath lening.

  Geef alle partijen vele voordelen. geldverstrekker belastingvrije rente en lener lagere rente en ook de voordelen HRA.

  Ik weet niet of iedereen het stuk kan openen ivm autorisatie.

  http://www.fd.nl/artikel/19380706/run-achilleshiel-banken

 12. fidel says:

  Wie kan mij uitleggen wat het verband is tussen de WOZ waarde en de werkelijke waarde is. Wie bepaalt de WOZ waarde? Om de hoeveel jaar wordt de WOZ waarde bepaald?

 13. KariZ says:

  @12 Dalen…op het goud.forum werd enkele dagen geleden een protest aangekondigd tegen de banken/lage rente etc…

  Dit protest bestaat eruit door als particulier simpelweg 500,- te pinnen…

  Zal het ff opzoeken…

  Interessante tijden.

 14. Mike says:

  Wellicht een mooi moment om te kopen. Als het vertrouwen op een dieptepunt is.

  Uiteraard kun je wachten tot een ieder overtuigd is van het hertel, maar ja dan ben je niet enige die op zoek gaat. Herstel gaat komen, de vraag is alleen op welk moment.

  De kop is juist ‘willen’ kopen.
  Er is veel latente behoefte. Onderdrukt door onzekerheid. Vreemd echter dat die onzekerheid vaak slechts een scope heeft van ca. 3-4 jaar. HRA, crisis etc.. Terwijl de totale looptijd (pakweg 30 jaar) buiten beschouwing wordt gelaten.

 15. dalen says:

  Hier wel meer gepost dat je altijd op de conformiteitseis van art. 7:17 BW kan beroepen.

  Vandaag RB die zegt verkoper is aansprakelijk omdat er een verdieping was bijgebouwd zonder vergunning. Was lekkage.

  In het kort:

  RB: nu geldt de conformiteitseis van art. 7:17 BW omdat er geen afspraken gemaakt zijn over het bouwen zonder vergunning.

  Mijns inziens verhaal je dit ook op de verkopende makelaar die een onderzoeksplicht heeft

 16. nhz says:

  @8:
  laten we dan eerst maar eens kijken naar het gebrek aan concurrentie op de spaarmarkt.

  Te lage spaarrente is (op termijn) veel slechter voor de economie dan te iets te hoge hypotheekrente (waar ik pas over spreek als we boven de 10% komen), vanwege de perverse stimulatie van schuldopbouw die zo plaatsvindt.

  @10:
  kernfusie goedkope energie??
  je weet wat niet wat er de afgelopen 60 jaar al aan kernfusie onderzoek verspild is … duurste energiebron ooit.
  Mensen met verstand gebruiken een gratis fusiereactor op veilige afstand (psst … niet verder vertellen, want dan worden er een hoop politici en ingenieurs boos, stel je voor dat de kleine luiden voor hun eigen energie gaan zorgen …).

  @11:
  ik denk dat het veel erger is: bijna iedere hypotheek die de afgelopen jaren werd afgesloten was meer dan 100% (gemiddeld 113% voor NHG hypotheken, als ik mij goed herinner). Met 5-10% waardedaling er bovenop moet een groot deel van het volk dik negatief staan.

  212:
  “Vanavond heb ik toevallig een gesprek met mijn bank en zal voorstellen dat ik mijn geld weghaal, tenzij ik een redelijke rente krijg.”

  heb ik al vaker geprobeerd, en het haalt niets uit. Ze bellen wel netjes terug om uit te leggen dat je niks extra krijgt, da’s al een vooruitgang vergeleken met een paar jaar terug maar verder …

  @15:
  precies, als u snel bent kunt u nog net instappen voor de rit omlaag. Mike is zeker makelaar of hyotheker?

 17. lorenzo says:

  15. Mike , herstel is m.i. er zeker 30/40 % vanaf net als ons omliggende landen . Ik ga er genakshalve vanuit dat je dat bedoelt.

  Anders doe het volgende : 4.5 keer modaal en dan ga je naar Funda.nl (of tweedewoning.eu om nederland te verlaten. ) en kijk je wat je kunt kopen !

 18. Claude says:

  @18

  Of nog aardiger (wat voor heel veel mensen geldt), kijk eens of je je eigen huis zou kunnen kopen met die formule…

 19. Libertariër says:

  De onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek zal nooit meer voorbij gaan. Want een volgend kabinet kan alsnog het mes erin gaan zetten. En dat kan over vier jaar zijn, maar evengoed over 1 of 2 jaar, als het nieuwe kabinet snel valt.

  De HRA had allang afgeschaft of afgebouwd moeten zijn (want is prijsopdrijvende subsidie) en de woningmarkt geheel en al vrij.

 20. Patrick says:

  @15 Mike, je denkt dat het vertrouwen nu zijn minimum heeft bereikt?

  Je moet wachten tot iedereen op een verjaardag je voor GEK verklaart dat je aan het kopen van een huis denkt. Tegen de tijd dat al je vrienden je gaan overtuigen waarom je dat NOOIT moet doen, dan moet je weer ns gaan rondkijken naar een leuk koopje.

 21. Patrick says:

  @20 Staar je niet blind op de HRA.

  Verreweg de grootste reden voor de bubble in huizenprijzen is dat iedereen 20 jaar lang bijna gratis geld kreeg van de banken, tot soms 10x je inkomen…

  De HRA is er al heel lang en heeft al woningmarkt-crashes meegemaakt.

 22. Patrick says:

  @14 Kariz, klopt, komende donderdag 12 augustus wil men met zoveel mogelijk mensen tegelijk 500 dollar/euro/x pinnen om de banken een signaal te geven.

  Interessante ontwikkeling, want de mate waarin gevolg wordt gegeven aan een dergelijke oproep geeft ons ook wat inzicht in de hoeveelheid mensen die “alternatieve” sites bezoekt en openstaat voor nieuws buiten de main stream media.

 23. Johan says:

  @14

  De dreiging van een bankrun bestaat al een tijdje. Zodra de dubbele dip geen theorietje meer is van een paar “doemdenkers” maar door de mainstream erkent wordt en er vraagtekens gezet gaan worden bij de kapitaaldekking van bepaalde banken, zal het balletje vanzelf gaan rollen. De vraag is of er dan ook een nieuwe bail-out gaat komen. Ik hoop het niet. Het is eventjes slecht voor een economie als systeembanken omvallen, maar het is de enige redding van het Westen om op de langere termijn de welvaart veilig te stellen: overstappen van van een virtuele (financiële) naar reële (innovatie & duurzame productie) economie.
  Duurzame productie heb je als land nodig omdat duurzame produkten (d.w.z. tasbare) een intrinsieke waarde hebben. Innovatie heb je nodig om de kwaliteit van de produkten en de leefomgeving alsmede de efficientie te verbeteren (iets wat al tientallen jaren niet wordt toegelaten in de huizenmarkt) en ook om de benodigde stroom aan grondstoffen beter af te stemmen aan recyclage of grondstoffen die we in het Westen zelf kunnen delven.
  De financiële sector bestaat voor 90% uit gebakken lucht ; m.a.w. waardeloos. Het heeft ons tot nu toe via inventieve constructies geholpen om ontwikkelingslanden uit te buiten en hun grondstoffen en produktiecapaciteiten voor weinig tegenprestatie volledig te benutten. Die tijd is echter voorbij aan het gaan: over twintig jaar hebben landen als China en India het Westen niet meer nodig en hebben ze onze toegang tot grondstoffen in Afrika geblokkeerd.

  Om een lang verhaal kort te maken: een revolutionaire economische en mentaliteits-verandering is nodig in het Westen. Alleen een totale ineenstorting van het huidige economische systeem zal de weg hiervoor vrij maken. Daarna komt het op de mensen aan om hun democratisch recht in te zetten voor progressieve plannen i.p.v. kansloos conservatisme.

 24. FT says:

  @Claude (11)

  WOZ hoger dan de vraagprijs?
  Zo maar even een paar voorbeeldjes:

  http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/appartement-74138913-thomsonlaan-182/omschrijving/

  http://www.funda.nl/koop/s-gravenhage/appartement-74084956-akeleistraat-94/omschrijving/

  Ik kan er niet meer geven, want dan werkt het forum niet meer.
  Maar je begrijp dat deze huizen wel HEEEEL SPECIAAAAAAAL zijn.
  Heb je de keukens gezien? WOW en de badkamers? hebbuh.

 25. FT says:

  @Fidel,

  De gemeente stuurd een taxateur langs om aan de BUITENKANT!!! een inschatting te maken van de verkoop prijs. Ik dacht dat het nu om de 5 jaar gaat. Er wordt 1 representatief pand uitgezocht en de rest er op aangepast.

  Maar eigenlijk moet ik jouw vraag terug kaatsen:
  Wie kan mij uitleggen wat het verband is tussen de VRAAGPRIJS en de werkelijke waarde is. Wie bepaalt de VRAAGPIJS?

 26. Claude says:

  @25

  Ik bedoel niet dat de WOZ waarde hoger dan de vraagprijs is, dat weet ik niet of dat het geval is, ik zou zeggen meestal van niet, ik bedoel wel dat de WOZ waarde eerder te hoog dan te laag wordt vastgesteld.

  @26

  De WOZ waarde wordt vanaf dit jaar elk jaar vastgesteld op de peildatum een jaar daarvoor (voor 2010 is de peildatum 1 januari 2009). Het prijsdaling van 2009 is dus nog niet in de huidige WOZ-waarde ingecalculeerd.

  Dat zet direct het CBS cijfer dat 15% een negatieve overwaarde in 2009 heeft in een nog negatiever perspectief. Dat zou dus nog stevig kunnen groeien als de peildatum 1 januari 2010 of 1 januari 2011 wordt (resp. in 2011 en 2012).

 27. nhz says:

  @19:
  en dan met de nadruk op ‘kopen’ vs. financieren met een mickey mouse constructie …

  @21:
  ik kom nog steeds zelden mensen tegen die denken dat de huizenprijzen serieus omlaag kunnen. Meestal vooral met het argument dat er zoveel geld onder de mensen is (inkomen niet nodig, we hebben vette erfenissen, pensioenen enz.)

  @22:
  HRA is een multiplier, geen oorzaak. Het maakte de stijging door ‘easy money’ veel erger, en op de weg omlaag zal hetzelfde gebeuren (extra grote crash dus).

  @23:
  heb je daar een linkje van? dan doe ik misschien ook mee. En dan de volgende week dreigen met allemaal 5000 (of 500.000) euro pinnen, voorzover de limiet dat toelaat 😉

  @24:
  grotendeels mee eens, al betwijfel ik of een totale ineenstorting veel positief gaat doen voor de mentaliteit in het Westen.

  @26:
  om de twee jaar toch? Ik heb ooit (lang geleden) een WOZ taxatie gekregen van 3.5x de aankoopprijs. Kostte vervolgens 2 jaar om dat gecorrigeerd te krijgen. Ik mag hopen dat de rekenmodellen tegenwoordig wat beter zijn …

 28. KariZ says:

  Zitten we in dezelfde vijver te vissen FT?

  😉

 29. KariZ says:

  @23 leuk initiatief. Vooral symbolisch,maar je moet ergens beginnen.

  Maar wordt er verder ook ruchtbaarheid aan gegeven?

  Hebben de initiatiefnemers zich georganiseerd bijvoorbeeld?

 30. dalen says:

  @ 14 24

  Ik wist niet dat men dan 500 euro zal gaan pinnen. Dus kennelijk nog niet genoeg bekend gemaakt of ik heb het gemist. Misschien iets voor de pers?

  Ik doe mee want de rente dekt niet de vermogensrendementsheffing en zeker niet de inflatie (10%?) die ik in mijn portemonnee voel.

  Daarnaast gun ik de banken net zoveel als ze mij gunnen.

  @ 17 nzh

  Mee eens. Ken die arrogante kwasten al jaren.

  Of ik leg het in de kast of ik koop onroerend goed in het buitenland.

 31. FT says:

  @27 en 28,

  Wat Claude aangeeft klopt.
  Maar wat ik bedoelde, 1x per 5 jaar komt er een taxateur kijken. Alle tussen liggende jaren wordt met de natte vinger gedaan. Elk jaar op 1 jan van het jaar ervoor.
  Dus de komende 4 jaar gaan de speculatie-prijzen (WOZ) waarschijnlijk nog gewoon een procentje of 10 p/j omhoog 😉

 32. FT says:

  @KariZ,

  Wie weet?
  Maar dit waren gewoon voorbeeldjes van de vele. En ik heb alles wat de afgelopen 2 jaar wat er op Funda voor Den Haag is gepubliceerd, dus als je ooit iets nodig hebt ….

  Maar als jij belangstelling voor een pandje hebt, maakt ik eerst een afspraak en vertel de makelaar dat hij een belachelijke prijs vraagt. Doe jij het omgekeerde 🙂
  Dan weten we ook dat we nooit tegen elkaar zullen opbieden.

 33. Claude says:

  @32

  Klopte niet helemaal wat ik zei. Per het ‘belastingjaar’ 2008 geldt al de peildatum van 1 januari het jaar ervoor. De prijzen worden ook vastgesteld op recente transacties van soortgelijke woningen in de buurt. Door het uitblijven van die transacties door de matige verkoop zal er inderdaad wel een gat blijven tussen de WOZ-waarde en de realiteit en zal die ‘brievenbus-taxateur’ nog steeds zijn expertise inbrengen.

  De mensen die ik ken die een WOZ-waarde beschikking hebben ontvangen wilden overigens praktisch allemaal hun huis nog diezelfde dag verkopen tegen die ‘waarde’.

 34. Patrick says:

  @30 ik heb het uit een uitzending van Alex Jones.

  Volgens mij is het ook voorbijgekomen op zerohedge en op http://www.kickthemallout.com

 35. dalen says:

  Ik hoorde dat er misschien een lager btw-tarief aan zit te komen voor verbouwingen, vergelijkbaar met België.

  Als dit doorgaat vraag ik me af waar ze de misgelopen inkomsten gaan halen. Misschien besparingen op de ww kosten van bouwvakkers?

 36. FT says:

  @Claude,

  In mijn vocabulair is dit ook de “Speculatie-belasting”

 37. Patrick says:

  @38 FT, jammer, je hebt de piek alweer gemist.

  Hij duurde 3 uur en 40 minuten.

  Jammer joh, nu gaan we weer gewoon verder dalen 😉

 38. KariZ says:

  @33 FT ‘Maar als jij belangstelling voor een pandje hebt, maakt ik eerst een afspraak en vertel de makelaar dat hij een belachelijke prijs vraagt. Doe jij het omgekeerde’

  Hahaha…ja die is goed, gaan we doen! Misschien doe ik ooit een beroep op je database 🙂

  Ik heb geen haast want ik huur nu voor een vriendenprijsje en zit nu wat in fysiek.

  Wellicht rekenen we over een paar jaar een huis af in kilo’s (of aantal m2 per ounce) 😉

  @35 Thanx!

 39. FT says:

  http://nieuws.nvm.nl/Actual/Augustus/Hypotheekomzet%20blijft%20op%20peil.aspx

  Hier het bewijs!!

  In de vorige discussie ging de gemiddelde prijs van huizen omhoog. We zien hier duidelijk dat met minder huizen de totale koopsom omhoog gaat. Daar is maar 1 uitleg voor mogelijk. Minder in het lage segment en meer in het hoge segment.

 40. FT says:

  @KariZ,

  Ik had de conclusie al gemaakt dat we waarschijnlijk 2 straten bijelkaar vandaan wonen. 🙂

 41. nhz says:

  @41:
  komt dat niet gewoon door verhoging van de NHG grens van 265K naar 350K? Vrijwel iedereen neemt de maximale hypotheek, dus lijkt me logisch dat sinds die maatregel het gemiddelde stevig omhoog is, ongeacht de waarde van de verkochte huizen.

 42. FT says:

  @44,

  Ik zie 3 gegevens:
  1. gemiddelde prijs omhoog
  2. totaal van de leningen iets omhoog
  3. aantal transacties naar beneden.

  Jou conclusie kan kloppen op basis van 2 en 3. Maar als ik 1 mee in overweging neem (Kadaster) dan zie ik een verschuiving als enige mogelijkheid.
  En ja, door de NHG zijn er waarschijnlijk wel meer boven de 265k verkocht dan anders, maar dus ook minder aan de onderkant (starters subsidie effect?)

 43. Juan Belmonte says:

  @artikel

  Steeds minder mensen willen woning kopen ?

  Laten we het eens omdraaien.
  Complimenten aan Hogehuizenprijsminnend NL om zo lang en zo veel kamikaze kopers te verleiden om een huis te kopen en niet te wachten.

  Wie het laatst liegt,
  betaalt het gelag

  🙂

 44. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  – AIG
  – Freddie Mac
  – Fannie Mae
  – en straks NHG

  …denken met u mee

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/7362592/__Amerikaanse_hypotheekgigant_wil_meer_geld__.html?p=24,1

 45. nhz says:

  @45:
  “Wie het laatst liegt,
  betaalt het gelag
  🙂 “

  maar pas nadat alle mensen die niet wilden liegen maximaal zijn uitgeknepen 🙁

  @46:
  ja, zou zomaar kunnen dat Karel Schiffer over twee jaar om 100 miljard extra moet vragen, om al die zielige scheefleners te beschermen. Al zal hij voor die tijd wel met een gouden parachute het veld ruimen en de puinhoop aan een ander overlaten.

 46. ll says:

  @ 46 juan, mooi gedicht

 47. Hugo says:

  @KariZ

  Van die 500 Euro heb ik ook op ZH gelezen echter alleen in de comments. Ik doe niet mee aangezien ik elke maand nadat het salaris is gestort meteen mijn rekeningen betaal en de rest opnemen. Fuck em. Spaarrekening is er voor onvoorziene zaken. Rest in metaal.

 48. Juan Belmonte says:

  @ 47,48

  Tx, maar daarmee zijn de gaten nog niet gedicht…..

  Andere dichter 🙂

 49. Juan Belmonte says:

  Sin poesía
  no se puede torear 🙂

  Zonder poesie
  kun je niets met je rode lapje

 50. Juan Belmonte says:

  Verder op het thema: steeds minder mensen wilden een vakantiehuis kopen.

  Waarmee bewezen dat huizen die ooit 100% rendement opleverden met méér dan 1,5% kunnen dalen:

  http://www.nrc.nl/economie/article2597859.ece/Projectontwikkelaar_Duizendstraal_probeert_schuldeisers_af_te_kopen

  In totaal heeft La Perla ruim 750 huizen gebouwd en opgeleverd. De gemiddelde bouwkosten per huis bedroegen circa 350.000 euro, waarbij Duizendstraal ze „normaal gesproken met een winst van 50 tot 100 procent” verkocht. Het was dus geen enkel probleem om de forse rentes – 12 tot 20 procent – te betalen aan de mensen die hem geld hadden geleend.

  De kunstmatig lage rente goldt niet voor investeerders die ten tijde van de werkende overwaardespiraal 12% rendement haalden.

  … als ze zich tijdig terugtrokken ….

 51. Buddy says:

  Er is steeds minder AANWAS (vergelijk voor de aardigheid bevolkingsopbouw pyramide van het CBS met aantal verkochte woningen vanaf 2005, en men ziet -toeval of niet- dezelfde curves) en het lijkt er verdacht veel op dat dit een belangrijkere variabele van de NL huizenmarkt zal zijn dan de HRA.
  Dr. Maartje Martens publiceerde niet zo lang geleden een ‘doordacht’ artikel over in doorstroommarkt.
  Ik zou graag met een slimme econometrist en behulp van een ‘Design of Experiments’ het bewijs willen leveren.
  Iemand op dit forum?

 52. nhz says:

  @52:
  tja, la Perla – op de plaatjes zag het er vaak erg mooi uit, al werd er soms gebouwd op plaatsen waarvan je je afvroeg hoe ze daar ooit toestemming voor hadden gekregen. De cijfertjes wijzen overduideijk op een pyramidespel.

  Ik wed dat de bouwkosten nog veel lager zijn dan hij zegt, ben benieuwd voor hoeveel deze pareltjes uiteindelijk verkocht gaan worden.

 53. nhz says:

  @53:
  ik denk dat de markt tijdelijk heel erg opgeblazen is door mensen die meerdere huizen kochten om in te handelen, of die steeds doorverhuisden om de overwaarde te incasseren en investeren. Jan en alleman handelde in opknappertjes, appartementen, vakantiehuizen enz. want het was gratis geld. Het laatste jaar hoor ik het veel minder. Als maar een paar % van de bevolking dit spel speelt heeft het grote invloed op de omzet.
  Nu de muziek van de stoelendans gestopt is zullen we zien hoeveel spelers een betrouwbare stoel weten te vinden.

 54. Hugo says:

  Joy proef ballonnetjes voor Europabelasting voor ons allen.
  http://www.volkskrant.nl/economie/article1316219.ece/Idee_voor_EU-belasting_begint_te_rijpen

  Wel verder bezuinigen he landen? Hier in Europa hebben we al 15 jaar geen begroting goedgekeurd gekregen gebaseerd op simpele zaken als doelmatigheid en rechtmatigheid maar daar hebben we het niet over!

 55. Hugo says:

  Geef ons gewoon 2,6 dag loon van wat je in een jaar verdiend en alles komt goed. Anders komen we het halen, wij zijn de wet nietwaar?

 56. ll says:

  Maar dat impliceert, dat alle mensen die een nieuwbouwwoning hebben gekocht die geen ” left-over ” woning is, nu al klem zitten met een onderwaarde van 20%.

  Een huis in het midden van een wijk of rijtje , is een ” left over ” met korting, maar trekt het hele rijtje of wijkje met huizen, dat wel duur heeft gekocht naar beneden, met de taxatiewaarde.

  En dus ook alle nieuwbouwwoningen verkocht na 2005.

  Dit is een enorme kapitaalverdamping.

 57. lorenzo says:

  55. als de markt het toelaat/ liet , wat is dan het probleem ?

 58. nhz says:

  @59:
  dat was in de VS één van de grootste problemen, waardoor nieuwbouwwijken in recordtempo verpauperden. Zoals ze daar zeggen: waarom zou je nog een bord in de tuin zetten als je aan het vergeelde gras, ingegooide ruiten etc. al kunt zien welke woningen onbewoond en eventueel te koop zijn…

  @62:
  het probleem is dat de risico’s grotendeels worden afgewenteld op de belastingbetaler. Het was allemaal een fake-markt, dankzij onze zorgzame overheid die heel goed zorgt voor hun vriendjes in de bouw, en alle kleine speculantjes.

 59. lorenzo says:

  Maar jij als belastingbetaler hebt er toch een Porsche aan overgehouden ? Derhalve gaat die dubbele moraal er bij mij niet zo goed in.

 60. Martijn says:

  @64

  Er zijn meer mensen die een porsche kunnen kopen als ze gaan huren. Zo bijzonder is dat niet.

 61. Pebbles says:

  Mijn Porsche heeft is juni een GROTE beurt gehad 3000 euro! Je kunt het ook aan een schilder geven natuurlijk

 62. Ricko says:

  @23 (patrick)
  Ik doe donderdag ook mee met die 500 opnemen.

 63. KariZ says:

  @43 die kans is groot ja!

  @49 Hugo…zó jij zit al ruim op diepe crisiskoers!!

  🙂

 64. nhz says:

  @64:
  nee, ik heb er niks aan overgehouden want het huis dat ik 10 jaar terug verkocht zou nu pakweg 1 miljoen meer kosten als ik het terug zou kopen. En in een paar jaar spendeer je makkelijk meer aan huur dan aan een tweedehands Porsche 😉

  @66:
  ik wacht nog tot er hypotheekrenteaftrek op Porsches is, je bij aankoop van een Porsche van 500K euro pakweg een ton gratis erbij krijgt, en alle onderhoudskosten en benzine belastingaftrekbaar zijn – net als bij een huis. Misschien ook een goed idee voor Wilders? (Audi TT zal ook wel onder de regeling vallen dan).

 65. nhz says:

  @69-66:
  oja, en natuurlijk zonder BPM of met hooguit 6% belasting voor een tweedehandsje.

 66. Pebbles says:

  Net als huizen kun je ook beter een Porsche in Duitsland kopen…

 67. lorenzo says:

  69. dat was dus een leugen toen , geeft niets , hoor ik vaker.

 68. lorenzo says:

  71, en dat heb je dus ook gedaan ? Of alleen bazelen ….hoor ik ook vaker namelijk…

 69. lorenzo says:

  Niek , buiten het feit dat je je 1.000.000 eurotjes door de neus hebt laten boren , zoek ik nog steeds een Porsche van 500.000. Ik krijg steeds centjes terug zegt de meneer van de garage…..

 70. Hugo says:

  @KariZ

  Ik noem het de prettig gevoel koers. Een bank heeft mij naast gevaren zeer weinig te bieden. Het is dat ik de meeste rekeningen en salaris niet cash kan afhandelen. Anders had ik de bank er helemaal uit geknikkert.

 71. adamus says:

  Maar dat impliceert, dat alle mensen die een nieuwbouwwoning hebben gekocht die geen ” left-over ” woning is, nu al klem zitten met een onderwaarde van 20%.

  zoiets ja. Leuk om te gaan verhuizen naar een ander deel van het land en je 2 jaar oude huis daarom willen verkopen. Komt nu in mijn omgeving voor. 325 wordt 265.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*