Executie: gedwongen onderhandse of openbare verkoop van uw huis door de bank

Ik ben onlangs werkloos geraakt en krijg (voorlopig) geen uitkering. Met een hypotheeklast van 825 euro per maand kan ik eigenlijk niet meer rondkomen. Kan de bank mij meteen uit m’n huis gooien?

Helaas voor u kan dat in het slechtste geval vrij snel gebeuren. Waarschijnlijk staat in uw hypotheekakte dat uw woning bij een betalingsachterstand na aanzegging kan worden ontruimd. Een gerechtelijk vonnis is daarvoor niet nodig. U ontvangt eerst een schriftelijke aanmaning. Wanneer u niet reageert, wordt de deurwaarder ingeschakeld. Die kan u vervolgens zonder gerechtelijk vonnis uit uw woning zetten. Dit kan binnen twee maanden beslag krijgen.

Mocht bovengenoemde bepaling niet in uw akte staan, is een gerechtelijk vonnis vereist. U ontvangt dan een dagvaarding. Reageert u daar niet op, dan ligt er al snel een vonnis en volgt ontruiming.

Ook dit traject kan binnen twee maanden zijn beklonken. Voert u wel verweer, dan volgt uitstel en duurt het proces al snel enkele maanden langer, of uw argumentatie nu deugt of niet.

Zelf huis verkopen verstandiger

Acht u één van deze twee scenario’s onvermijdelijk, dan doet u er wellicht verstandig aan contact met de bank op te nemen en zelf uw huis in de verkoop te zetten. Bij gedwongen verkoop gaat een woning gemiddeld voor 33.000 euro onder de marktprijs van de hand, heeft Woningcijfers.nl vorig jaar onderzocht na analyse van vijfhonderd gedwongen verkopen. Zelf verkopen levert u dus veel meer geld op.

Schuldhulp

Meldt u zich tenslotte aan bij het bureau schuldhulpverlening in uw stad of gemeente. Behalve advies om uit de schulden te komen, heeft deze instantie vaak goede contacten met schuldeisers. Zo mogelijk kan een regeling voor u worden getroffen.

Share Button
Tagged with: , , ,
9 comments on “Executie: gedwongen onderhandse of openbare verkoop van uw huis door de bank
 1. Frank says:

  Als je de rente betaald zou je toch kunnen blijven wonen.
  De aflossing kan toch ook tijdelijk stil gezet worden?

 2. Niels says:

  Ik denk dat je in dit geval ‘aflossing’ zou mogen vervangen door ‘betalen rente’. Enkel het betalen van de rente zal namelijk voor veel mensen al een probleem worden.

 3. Miranda says:

  Wij staan dus op het punt dat het huis geveild word!!!
  We hebben geen idee hoe we het terug kunnen draaien!
  Schuldhulp verlening mag van de bank niks doen!!!

 4. Mijn man en ik gaan scheiden, hij wil mij onze woning n.l.inkopen,hij kan dat wegens vast loon en het verkrijgen van een lening,ik daarentegen kan dat niet,daarom wil ik alles openbaar laten verkopen,hoeveel procent moeten wij betalen op het bedrag en is dat het ganse bedrag,na aftrek hypoteek of alleen op de winst van het bedrag.
  MVG

 5. cornelia says:

  kan iemand mij antwoord geven op deze vraag??
  mijn vader is onlangs overleden, deze had nogal wat schulden. ik heb een broer en een zus. mijn vader heefteen eigen huis dit staat nu te koop bij een makelaar deze heeft een koper gevonden voor de prijs van 400000. nu willen mijn broer en zus het op een executieverkoop aan laten komen. bij de bank staat een schuld open van 275000. kunnen mjin broer en zus de verkoop van 4 ton tegen houden, want ze weigeren te tekenen voor de verkoop omdat ze vinden dat er niet genoeg erfenis over blijft.

 6. FT says:

  Cornelia,

  Moeilijk om zo te antwoorden. Leeft moeder nog? Hoe zit het met een testament?

  En om te bepalen wat de executieverkoop oplevert: Wat is de WOZ waarde? En in welke regio staat het huis?

 7. shar says:

  Hallo,

  Ons huis word doormiddel van executieverkoop verkocht. Nou is het zo per wanneer moeten wij ons huis uit ? want krijg daar van niemand antwoord op en niemand weet is/? ik zou toch wel willen weten waar ik aan toe ben..

  met vriendelijke groet,

  Shar

 8. Hwm.klaassen says:

  Dag Allemaal

  Heb een vraag Ben gescheiden
  Een eigen huis
  Nu krijg ik van het kadaster
  te horen dat er een Eerste en tweede eigenaar is
  Ben gewoon getrouwt geweest
  Want de gemeente belasting doet alles naar de Eeste eigenaar
  En miet de tweede eigenaar
  Wacht op antwoordt En nog maal bedankt

  Hwm.klaassen

 9. sanne says:

  hallo mijn huis word verkocht door de bank we hebben pas brief gekregen van deurwaarder dat we het bedrag van ons huis binnen 8 dagen moeten betalen kbegrijp dit alles niet meer wat kan ik doen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*