Hugo Priemus:”Woningmarkt nog slechter af door Wandelgangenaccoord”

Door de Kunduz-coalitie is een heus “woningmarktmonster” gecreëerd, stelt Hugo Priemus, emeritus hoogleraar Volkshuisvesting. Het woningmarktbeleid dat onder meer VVD, CDA, en D66 nu met elkaar zijn overeengekomen, leidt alleen maar tot nog meer ontwrichting op de woningmarkt.

bron: Radio 1

Share Button
Tagged with: , ,
24 comments on “Hugo Priemus:”Woningmarkt nog slechter af door Wandelgangenaccoord”
 1. road runner says:

  Gelukkig de website werkt weer! Maandag op veiling huis in Bloemendaal weg op 545.000 euro. Laatst gedane zaak was in 2007 voor 835.000,is toch 35% minder in 5 jaar tijd voor A locatie. De overige 7 huizen in de straat die te koop staan krijgen toch wel te maken met kopers die hun vraagprijs niet meer accepteren.

 2. bankschroef says:

  mooie prijs, voor wie blijft zitten kan de WOZ flink omlaag in die buurt. Gaat er iemand folders rondbrengen met dit goede nieuws?

 3. bankschroef says:

  en Priemus, ach.
  Hervormen kun je pas na een crash, anders zit toch het electoraat ieder gezond beleidsbesluit steeds weer in de weg. Gefaseerd afbouwen tot 2040, nog erger dan ik dacht. Lachwekkend ook.
  Zo’n beetje een hele generatie die niet koopt en niet verkoopt, wat een enorme economische schade, want immers de koop van een huis doet vervolgens lekker spenderen bij de bouwwinkels, keukenboeren, inrichtingszaken etc etc. Dat ligt ook allemaal voor jaren stil. De enige weg is de totale crash, en die komt stilletjes heus wel met nog wat jaartjes broekriem, crisis en werkeloosheid.

 4. Cinelux says:

  TUFKAJ: Sta je nou alweer op geenstijl met je site 😉

 5. ll says:

  Yes….. online

  Ondertussen in Ierland.

  Geldleningen kunnen worden bevroren tot de dood erop volgt, de rest van uw leven slaaf van de bank, maar uw kinderen ook…….

  http://www.independent.ie/business/personal-finance/latest-news/plan-to-freeze-part-of-mortgages-offers-hope-to-struggling-families-3102200.html

 6. Tufkaj says:

  Cinelux,

  Ja mooi he 🙂 helaas nog net wel naar oude site. Crisis of geen crisis, ik was mijn site net aan het renoveren. Kon niet langer de weg vinden en leven met de oogverblindende lelijkheid. Nieuwe site staat hier: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/

 7. Ma Ling says:

  @ Tufkaj: top, ziet er wederom goed uit!

  @ All/admin (nieuw topic?), uit nieuwsbrief vastgoedmarkt:
  “Starters kunnen ook vanaf 1 januari 2013 rekenen op een NHG-hypotheek met een loan-to-value van 106 procent. Dat zegt Karel Schiffer, directeur van Nationale Hypotheek Garantie (NHG), in reactie op het Kunduz-akkoord over de woningmarkt.”

  poging zoveel om leenvoorwaarden te versoepelen…

 8. Ma Ling says:

  vervolg artikel nieuwsbrief:
  Na 2013 ziet Schiffer de leencapaciteit wel dalen, met vraaguitval en prijsdalingen tot gevolg. ‘Tot 2015 daalt volgens het Centraal Planbureau het besteedbaar inkomen. Het Nibud zal daardoor de leennormen tot die tijd aanscherpen. Dan wordt volgens het Kunduz-akkoord ook nog de loan-to-value afgebouwd tot 100 procent in 2015. Er is een sterk verband tussen leencapaciteit, vraaguitval en prijsdruk. Een prijsdaling van nog eens 10 procent acht ik zeker niet ondenkbaar.’
  NHG kan een dergelijke klap echter goed opvangen, stelt Schiffer. ‘We zullen ons waarborgfonds de komende tijd moeten aanspreken. Het aantal gedwongen woningverkopen zal dit jaar oplopen naar 3.000 tot maximaal 4.000 in 2013. Met 740 miljoen euro is ons fonds echter robuust genoeg. Pas bij een prijsdaling van 20-25 procent en een werkloosheid van 9,5 procent is de bodem van het fonds bereikt. Maar dat scenario is niet reëel.’

 9. Steve says:

  Famous last words van Schiffer:
  “…Een prijsdaling van nog eens 10 procent acht ik zeker niet ondenkbaar.’

  NHG kan een dergelijke klap echter goed opvangen, stelt Schiffer. ‘We zullen ons waarborgfonds de komende tijd moeten aanspreken. Het aantal gedwongen woningverkopen zal dit jaar oplopen naar 3.000 tot maximaal 4.000 in 2013. Met 740 miljoen euro is ons fonds echter robuust genoeg. Pas bij een prijsdaling van 20-25 procent en een werkloosheid van 9,5 procent is de bodem van het fonds bereikt. Maar dat scenario is niet reëel.’”
  http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2012/05/10/NHG-vangt-problemen-starters-op

  Toch fijn dat Schiffer even de grenzen van de realiteit voor ons afbakent. Kan iedereen weer gerust gaan slapen…

 10. Draaikont says:

  Die 740 Miljoen in kas bij het NHG hebben ze vast niet in een oude sok zitten. Waarschijnlijk is het geld belegd. In vastgoed ofzo :P.

 11. ll says:

  Olland is zó zielig, Bloomberg telt meer voedselbanken dan banken 😉

  Dutch with food-aid etc.

  http://www.bloomberg.com/news/2012-05-09/dutch-with-food-aid-shows-new-economic-reality-engulfing-europe.html

 12. maarten says:

  voedselbanken, prima manier om verspilling tegen te gaan; ik bedoel het doordraaien van voedsel. Niks zielug das allemaal onzin.

 13. maarten says:

  even afgezien van verspilling van menselijk kapitaal, maar dat is een volledig ander thema

 14. Frans says:

  De kern van de zaak, wat een kind van 12 jaar kan begrijpen!
  MUST WATCH!!!!!!!!!!!

  http://www.youtube.com/watch?v=Bx5Sc3vWefE&feature=player_embedded

 15. emiel says:

  Is dat kunduz (of lente) plan niet juist eenvoudig en slim? Ok de starter heeft veel minder bugdet om een huis te kopen. Alleen de huizenprijzen zullen snel dalen tot de starter wel kan kopen. Ondertussen blijft de categorie die wel een huis heeft met bijv onderwaarde beschermd door volledige aftrek. Er zijn twee groepen die het wel zwaar zullen hebben; de bestaande eigenaar die door inkomstenderving de lasten niet meer kan opbrengen en de startende huiseigenaar die te snel een huis koopt na ingaan van de regeling.

 16. SchuurHuurder says:

  emiel:
  Is dat kunduz (of lente) plan niet juist eenvoudig en slim? Ok de starter heeft veel minder bugdet om een huis te kopen. Alleen de huizenprijzen zullensnel dalen tot de starter wel kan kopen.

  Ik denk dat dit vies tegen zal vallen. Alleen de mensen die al 10+ jaar geleden hebben gekocht hebben genoeg overwaarde of spaargeld om tegen een flink lagere prijs te verkopen, deze groep zit over het algemeen niet meer in een starterswoning. De groep die momenteel in een starterswoning zit kan er niet makkelijk uit. Ik zie de prijs eerder nog 5-8 jaar lang met 3-7% per jaar dalen dan een daling van 40% in 2 jaar tijd. Op de NHG en de banken na kan ik geen belangengroep verzinnen voor wie dit een goed vooruitzicht is. Iedereen moet blijven zitten waar hij zit en starters willen geen vallend mes vangen.

 17. jim says:

  Volgens de DNB : De onlangs door het parlement voorgestelde maatregelen gaan de risico’s van de verzwakkende overheidsfinanciën en de hoge hypotheekschuld tegen…
  http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/persberichten-2012/dnb272649.jsp
  Ik ben geen linguist maar dit lijkt mij misleidend. Hooguit nog hógere hypotheekschuld op nieuw hypotheken 2013.

 18. jim says:

  Ik bedoel met elke verstrekte hypotheek groeit de hypotheekschuldenberg dus hoe kun je dan beweren dat je de risico’s van de hoge hypotheekschuld tegengaat?
  Bedenk daarbij hoe meer hypotheken hoe groter het NHG risico voor de belastingbetaler. Aan bestaande subsidies voor ‘n elite met verworven rechten wordt niet getornd! Dat daar ‘n signifante groep bijzit die er fiscaal van profiteert terwijl ze vermogend genoeg zijn om het zelf op te hoesten. In plaats van afbetalen gaat die elite dan shoppen in London en op vakantie in Griekenland bijvoorbeeld. Zoiets wekt natuurlijk enorme wrevel op in de samenleving.
  Waar ik vertrouwen in heb?
  Don’t buy and the dealer will die.

 19. jim says:

  Ik bedoel met elke verstrekte hypotheek groeit de hypotheekschuldenberg dus hoe kun je dan beweren dat je de risico’s van de hoge hypotheekschuld tegengaat?
  Bedenk daarbij hoe meer hypotheken hoe groter het NHG risico voor de belastingbetaler. Aan bestaande subsidies voor ‘n elite met verworven rechten wordt niet getornd! Dat daar ‘n significante groep bijzit die er fiscaal van profiteert terwijl ze vermogend genoeg zijn om het zelf op te hoesten. In plaats van afbetalen gaat die elite dan shoppen in London en op vakantie in Griekenland bijvoorbeeld. Zoiets wekt natuurlijk enorme wrevel op in de samenleving.
  Waar ik vertrouwen in heb?
  Don’t buy and the dealer will die.

 20. Henk 6 says:

  Frans,

  dank goed filmpje

 21. De ontwikkelaar says:

  Hugo is een prima vent maar ik richt me op Maartje.
  35-40% Gaat er van de woningprijs af, 50% van de grondprijs, t.o.v. de top 2008.

  Gedwongen verkopen zullen de prijs gaan bepalen. Banken proberen dat te voorkomen, geleerd van begin jaren ’80. Uiteindelijk zal dat niet meer lukken.

 22. Adamus says:

  ll,

  Emigreren zegt de ierse jeugd.

 23. Adamus says:

  ll:
  Olland is zó zielig, Bloomberg telt meer voedselbanken dan banken

  Dutch with food-aid etc.
  bloomberg.com/news…ngulfing-europe.html

  Andere koek. Een bank die niet om kan vallen. Eigenlijk moeten de bezoekers een plastic pasje krijgen van een “tbtf” om bij de duurdere supermarkt te kunnen winkelen. Niet meteen goudkleurig, dat zou opvallen, vooral niet stigmatiseren. Zo zouden we dat in 1980 opgelost hebben. Wel zo sociaal 😉

 24. Adamus says:

  maarten:
  voedselbanken, prima manier om verspilling tegen te gaan; ik bedoel het doordraaien van voedsel. Niks zielug das allemaal onzin.

  Vooral als dat voedsel vanuit verre oorden wordt aangevoerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*