NVM wil hulp voor ‘probleemgevallen’ woningmarkt

Huiseigenaren die het hardst worden geraakt door de verslechterde situatie op de woningmarkt moeten hulp krijgen. In totaal gaat het om de bezitters van ongeveer tienduizend woningen, die een echte probleemgroep vormen.Dat zei voorzitter Ger Hukker van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bij de presentatie van de woningmarktcijfers over het eerste kwartaal van dit jaar.

Momenteel zijn er ongeveer 30.000 tot 35.000 huiseigenaren die hun huis moeten verkopen, omdat ze inmiddels een andere woning hebben gekocht.

Overbruggingskrediet

Volgens Hukker kan een groot deel van deze mensen best wat zakken met de prijs, omdat er nog steeds veel overwaarde op de woning zit. Maar bij zo’n tienduizend is dat niet het geval.

Zij moeten verkopen onder de prijs die ze eigenlijk minstens moeten hebben om hun nieuwe woonsituatie te kunnen betalen.

Hukker: ”Voor deze mensen is dat pijnlijk. Het kan gaan om een gat van tien- tot vijftienduizend euro. Dat is voor een bank niet zoveel, maar een particulier kan daar tientallen jaren last van blijven houden. Het is maatschappelijk heel kwalijk als we deze mensen laten vallen.”

Hukker stelt voor dat de banken deze mensen helpen aan een overbruggingskrediet.

”Parkeer het probleem. Want over vijf jaar ziet de woningmarkt er weer heel anders uit en kunnen deze mensen dat geld gewoon aflossen.”

AFM

Hukker stelt dat het in wezen gaat om overkreditering, iets waar de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) tegen is. Maar volgens hem moet de AFM in deze situatie een oogje toeknijpen.

Momenteel staan in Nederland ongeveer 150.000 woningen te koop.

bron: ANP

Share Button
Tagged with: ,
54 comments on “NVM wil hulp voor ‘probleemgevallen’ woningmarkt
 1. Evolutie says:

  ”Parkeer het probleem. Want over vijf jaar ziet de woningmarkt er weer heel anders uit en kunnen deze mensen dat geld gewoon aflossen.”

  Als Ger Hukker zo goed in de toekomst kan kijken,vraag ik mij toch af waarom deze man(en de NVM)niet eerder gewaarschuwd hebben dat er problemen op de woningmarkt aan zaten te komen,dan hadden al deze mensen nu geen vooruitzicht gehad op een nog grotere schuld,met volgens mij een onzekere toekomst of ze dat wel terug kunnen betalen.

 2. Scheefhuurder says:

  Oogje toeknijpen? De regels moeten juist verder aangescherpt worden! Een ander en waarschijnlijk duurder huis kopen in de verwachting dat je oude huis snel en met voldoende winst verkoopt is risicovol. Als eigenaar heb je daar een vrije keus in gemaakt, en bent ervoor verantwoordelijk. En wie zegt dat de markt er over 5 jaar anders uitziet? Dezelfde heer Hukker stelt dat eind 2009 de bodem alweer in zicht is. Het is verbazingwekkend wat hij allemaal in zijn kristallen bol ziet. Bewering dat zich een structurele daling heeft ingezet en waarschuwing dat vooral starters beter weg kunnen blijven van de koopmarkt, zouden beter op zijn plaats zijn maar dat zul je Hukker nooit horen zeggen: dat is net zoiets als een bank “sorry” laten zeggen. Het is overigens voor het eerst dat ik NVM hoor zeggen dat meeste eigenaren voldoende overwaarde hebben om te kunnen zakken. Hier dient zich alweer de volgende probleemgroep aan nl. de eigenaren die hun overwaarde reeds verzilverd hebben. Moeten die dan ook geholpen worden? Nee, de markt moet nu zijn werk doen: geen steun, gewoon laten zakken die prijzen! En wat de echte probleemgevallen betreft: Nederland heeft nog steeds een ongekend goed vangnet, dat moet voldoende zijn. Uiteindelijk draait de staat er toch wel voor op.

 3. Woger says:

  Stop die mensen nog verder in de schulden, pas de wet er maar voor aan, laat de AFM een oogje dicht knijpen ALS DE MAKELAARS MAAR KUNNEN VERKOPEN!
  Ik hoorde uit betrouwbare bron dat de NVM een nieuwe actie gaat starten genaamd “verkoop je kind en koop een huis”

 4. Niek says:

  ”Parkeer het probleem. Dan is het over vijf jaar helemaal oplosbaar en kan de belastingbetaler er voor opdraaien.”

  Ik zeg het nog maar eens, SCHANDALIG!!

  Als ik huiseigenaar was die altijd netjes zijn hypotheek betaalde en de overwaarde niet opgesoupeerd heeft dan zou ik trouwens ook boos zijn over dit soort voorstellen. Dit is een premie zetten op onverantwoordelijk gedrag.
  Hukker c.s. hebben waarschijnlijk goed gekeken naar hoe Messiah Obama denkt de huizencrisis op te lossen: alle deadbeats helpen (tomatenplukkers met woningen van 1 miljoen, die zijn pas zielig …), en wie altijd netjes betaald heeft wegzetten als een ongelofelijke sukkel. Yes we can !

  En nu snel een huis kopen zolang er nog sukkels zijn die netjes de rekening en de belasting voor u betalen 🙂

 5. Nederland is anders says:

  Het feestje is voorbij.
  Bij de AFM zijn ze er net iets sneller achter als bij de gewone huizenbezitter, die hoopt nog steeds op een kleine dip om daarna weer de hoofdprijs te kunnen vangen.
  Het wordt helaas nooit meer zoals het was.
  Rijk worden door wat te schuiven met huizen gaat gewoon niet meer lukken. Mensen: verlaag de prijs, accepteer je verlies en ga verder met leven.

 6. Niek says:

  P.S.: ik zag net al weer wat zielige verhalen langskomen op SBS6, die worden duidelijk ook gesponsord door de vastgoed maffia.

  Wat is er toch gebeurd met al die Nederlandse huizen dat ze ineens onverkoopbaar zijn? Volgens de makelaars en andere vastgoed deskundigen zijn de prijzen vooral gestegen door ‘kwaliteitsverbetering’ (u weet wel, met een nep-granieten aanrechtblad of highspeed internet aansluiting is een woning zo 20K euro meer waard). Blijkbaar is er iets misgegaan bij al die upgrades …

 7. Okkie says:

  Dat hadden Hukker en zijn maten moeten voorzien toen ze die sukkels een te duur huis aansmeerden.

 8. M says:

  De maten van Bukker hebben lekker hun eigen zakken gevuld en smeren hem straks naar een goedkoop huis aan de Spaanse Costa.

 9. Scheefhuurder says:

  @Niek,

  Ja, gisteren Huis-te-Koop. Drie lastig te verkopen huizen die door een styliste worden opgepimpt, afgewisseld met de trieste verhalen van de verkopers die in de problemen zijn geraakt en beslist niet verder in prijs kunnen zakken. Dan nog statement van de drie verkopende makelaars dat de woningen inderdaad “scherp” geprijst zijn. En tenslotte de aspirant-koopster die in vervoering raakt van de gepimpte woningen en vervolgens een van de drie woningen koopt tegen de vraagprijs.
  STARTERS TRAP ER NIET IN! Makelaardij probeert u via de media te bewerken. Dat is al meer dan 10jaar aan de gang. Zet de TV uit en blijf weg van de koopmarkt. Ik herhaal nog eens: ga huren, blijf op kamers of bij je ouders, maak een wereldreis. Blijf in ieder geval uit handen van de makelaardij. De toegevoegde waarde van een makelaar is in deze markt nul-komma-nul. Neem een zakelijk ingestelde kennis mee en voor een bouwkundig onderzoek heeft u ook al geen makelaar nodig. Koopt u nu toch, dan benadeelt u niet alleen uzelf, maar ook allen die na u komen. Laat de markt eerst in elkaar zakken, en geniet ervan.

 10. Ton says:

  De provisie van die deal heeft Hukker allang in z’n mooie boot zitten.

  Het lijkt mij overbodig om te helpen waar men hun hand overspeeld hebben.

  Bij Holand Casino gaat men ook niet met de pet rond voor de klanten die aan de speeltafel te ver zijn gegaan

 11. M says:

  Ach, het leven is simpel. Voor mensen die hun hand overspelen en niet meer uit de schulden komen wordt toch wel met de pet rondgegaan: kunnen ze zelf de schulden niet dragen dan komen ze vanzelf bij (een deel van) de rest van de maatschappij terecht.

 12. Eric says:

  150.000 woningen staan te koop??

  Zelfs op de eigen Funda site staat de teller boven de 186.000!

  En op huizenzoeker.nl staat zelfs het volgende:

  HuizenZoeker heeft in totaal 269.469 koopwoningen gevonden op de verschillende huizensites.

  Nadat deze huizen zijn gefilterd blijven er in totaal 201.123 unieke koopwoningen over.

  http://www.huizenzoeker.nl/

 13. i says:

  Goeie zet van die Ger Drukkert want dit houdt de vraagprijs hoog. Deze man blijft maar liegen maar zal daar wel goed voor beloond worden. Tekort aan woningen geloof ik ook niet in. Als je kijt in andere westerse landen zie je steeds vaker meerdere gezinnen in een huis wonen of jonge stelletjes die een appartement delen. In Nederland heeft nog steeds eleke student zijn eigen kamer in bv Australie wonen 4 studenten op z’n kamer. Als de prijs van wonen te duur word neemt men genoegen met minder maar zo hou je wel nog geld over om van te leven.

 14. W . Jansen says:

  @ Niek. Ik ben het volkomen eens met uw zienswijze.,
  Makelaars zijn doorgaans viezerikken, ze komen met een glimlach bij de verkopende partij, en met een nog vuilere glimlach bij de kopende partij.
  Als er ook maar iemand schijnheilig kan zijn , dan is het wel een makelaar,men moet ook wel ver in morele waarde gedaald zijn, als je als makelaar je er voor inzet om nog meer gezinnen in de financiele SHIT te krijgen .Ik heb wel eens een makelaar aangesproken over zijn gedrag met deze praktijken.,zijn antwoord was ,dat het niet zijn zorg was of de kopers het financieel op konden brengen.,als het huis maar verkocht werd., met hypo adviseurs hetzelfde ze zijn er in getraind om de voor hen ja de voor HEN zo,n best-mogelijke provisie er uit te krijgen. voor de rest interesseert het hun niks., moet men maar eens naar zo,n hypoadviseur gaan naar jaren, meestal staat het kantoor er niet meer , en anders is de hypoadviseur vertrokken naar een andere baan elders, het hele stelsel van makelaars en hypo-adviseurs banken ,enz. is gewoon een complete VUILE GOORE STINKENDE massa met een vernietigende werking voor jonge gezinnen in de toekomst !! ….en de overheid helpt deze groep….met ons belastinggeld….laat de overheid de getroffenen eens onder de loep nemen !!

 15. johnny says:

  1. je kan zelf een woning verkopen.
  2.je kan zelf de hypotheek samenstellen.

  Of klagen we liever ?

 16. Niek says:

  @Scheefhuurder (9):
  ik zat net op RTL-Z te lezen, stukje over de ‘crisis op de huizenmarkt’ (die volgens hen natuurlijk niets voorsteld en zo weer over is, de prijzen gaan straks nog VEEL hoger). In samenwerking met Vereniging Eigen Huis (tegenwoordig vooral de marketing afdeling van NVM), maar toch – echt verbijsterend wat een onzin ze daar durven opschrijven ter advisering van de lezers.

  Maar het is natuurlijk niet vreemd bij omroepen die al jarenlang leven van vastgoed advertenties en flauwkul programma’s over slapende rijk worden met huizen pimpen, vakantiehuisjes verhuren of speculeren met smakeloze optrekjes in het buitenland 🙁

 17. johnny says:

  van dat laatste zijn er toch hele leuke bij 🙂

 18. Okkie says:

  @Niek nr. 16:
  De koopprijs zou volgens RTL Z een kleine 5% lager liggen dan de vraagprijs. Ik heb hier mijn twijfels bij.

 19. Spaarvarken says:

  Ik wil toch een opmerking maken richting de media w.o de commerciele zenders met hun belangen in de woningmarkt. Zij zijn er mede de oorzaak van dat mensen lekker zijn gemaakt met allerlei snufjes op het gebied van “wonen en klussen”. Het begon ooit met “eigen huis&tuin”.
  Mensen werden klaargestoomd om een eigen droomhuisje te kopen en eigen tuintje in te richten. Doe het zelf zaken en tuinierszaken bloeiden als nooit tevoren. Typisch toch dat het RTL-Z broertje toch vaak heel andere geleuiden laat horen waarbij Willem Middelkoop (beurscommentator)een van de eerste was die begon te waarschuwen voor de huidige crisis. Regelmatig zijn wij als gebruiker van dit soort fora afgeschilderd als azijnpissers waar je niet naar moest luisteren. Mede dankzij deze fora heb ik “prive” op tijd de juiste beslissingen kunnen nemen waarbij mij een hoop ellende bespaard is gebleven. Wanneer je met beide voeten op de grond staat en je informatie op de juiste plaats weet te halen hadden ook anderen daar hun voordeel mee kunnen doen. Sommigen waren echter drukker met het opmaken van hun overwaarde en 3 x op vakantie gaan per jaar. Deze mensen hebben hulp nodig ? Zolang de mensen naar de Aldi gaan voor de goedkoopste boodschappen en een hypotheekbesluit nemen binnen een half uur, zoals vaak gebeurde, zonder dat ze wisten wat ze hadden gekocht maar wel voor een heel leven vast zitten aan bedenkelijke beleggingsconstructies lijkt mij de beste oplossing dat deze mensen gewoon teruggaan in hun mogelijkheden en wordt geleerd dat de euro maar 1x kan worden uitgegeven. Dit heet ook marktwerking. En bij marktwerking kun je failliet gaan. Dat is het risico dat we met zijn allen “willens en wetens” hebben gelopen !

 20. M says:

  @Spaarvarken

  Zo’n schuldvraag is moeilijk te beantwoorden. Wat je zegt over de commerciële zenders klopt wel, maar aan de andere kant waren er blijkbaar wel genoeg mensen die graag naar dat soort programma’s keken. Waren de kijkcijfers te laag geweest dan waren die programma’s waarschijnlijk van de buis gehaald.

 21. Okkie says:

  @M nr. 20:
  Mensen met een beetje scholing hou ik zelf verantwoordelijk. Ik heb wel medelijden met de financieel ongeletterden die zich dergelijke producten laten aansmeren.

 22. M says:

  @Okkie (21)

  Ik heb ook wel medelijden met die mensen hoor. Zijn vaak hardwerkende mensen die het niet al te breed hebben en toch proberen iets goed te doen. Denken ze het net goed voor elkaar te hebben blijken ze toch genaaid te zijn.

  Het lullige is dat die producten weer zijn ontstaan omdat er zoveel geld in omloop werd gebracht dat banken toch wat trucjes nodig hadden om al die centen te slijten.

  Zo zijn de “zwakkeren” slachtoffer geworden van een fout in het systeem (waarvoor de centrale bank en de marktautoriteiten tot op zekere hoogte verantwoordelijk gehouden kunnen worden).

 23. Eric says:

  Tja, iets zegt me dat Willem Middelkoop niet vrijwillig is weggegaan bij RTL Z…

  Het lijkt mij dat hij iets te kritisch werd en de commerciele belangen van de zender begon tegen te werken.

  En ja, dan moet je weg he

 24. Niek says:

  @johnny(17):
  natuurlijk zijn er leuke optrekjes in het buitenland, maar wat ik in die programma’s voorbij zie komen daar wordt ik treurig van. Dit nog los van de tenenkrommende marketinghype en vaak VEEL te hoge prijzen. Maar ik volg het niet echt, dus misschien hebben ze ook weleens iets dat de moeite waard is.

  @Okkie(18):
  het hele verhaal is ‘spin’, de feiten zo manipuleren dat het de eigen boodschap (Buy, buy, buy!) ondersteunt. Aan RTL-Z mag ik dacht ik iets hogere eisen stellen dan aan een huizenbubble-website …

  Wat Middelkoop betreft: ik denk dat die intern aanvankelijk een beetje als de dorpsgek gezien werd (leuk voor een afwijkend geluid) maar nu zijn voorspellingen gaan uitkomen wilden ze er denk ik vanaf. Inderdaad slecht voor de advertentie inkomsten enzo. Middelkoop was een beetje vroeg met zijn voorspellingen (ik herinner me een en ander al van +/- 2000/2001) maar ik heb verder veel waardering voor zijn inbreng, ook rond andere beurs gerelateerde zaken. Jammer dat zulke mensen niet vaker op TV hun tegendraadse mening mogen brengen.

 25. Niek says:

  P.S.: misschien nog opvallender dan de manipulatie van RTL-Z & Co was de doodse stilte in het NOS journaal rond de laatste NVM cijfers. Normaal hebben ze minutenlange commercials om een huis te kopen (het lijkt dan wel of het hele item door de NVM aangeleverd is). Nu werd tussen neus en lippen door gemeld (in het 8 uur journaal) dat de prijzen wat gedaald zijn, en daarna snel over tot belangrijker zaken …

 26. Woger says:

  Ik heb, uitzonderingen daargelaten, medelijden met de mensen die dadelijk in de problemen raken door het ploffen van de huizenbubble. 99,9% van de mensen loopt gewoon de rest achterna en als de een met de ogen dicht tegen een muur aanloopt doet de ander dat ook. Dat zit nu eenmaal in de natuur van de mens. Ikzelf heb het geluk gehad om mijn huis te verkopen net voor de 2e kredietcrisis. En als de kredietcrisis 1 maand later was begonnen zat ik nu met een veel te duur huis. Ondertussen weet ik wel beter, maar dat is pas sinds een half jaartje.
  Je kan mensen niet beschuldigen van gokken of smijten van geld als ze zelf niets door hebben. In dat andere artikel over de werking van een bubble wordt ook mooi verteld dat mensen eerst moeten leren en dan pas gaan begrijpen wat een bubble inhoudt. En zelfs Newton (niet een van de domste mensen lijkt me) blijkt grof geld verloren te hebben met een bubble.

 27. sven says:

  @ Woger

  Ik heb geen medelijden met deze mensen, ik wil namelijk niet dat mijn kinderen de zelfgecreëerde schuldenlast gaan opruimen van deze mensen in de toekomst. Mijn kinderen hebben geen enkel aandeel in het onverantwoord leengedrag van een ander. GEEN HULP voor de doodziekgecreëerde huizenmarkt dus!

 28. Okkie says:

  @sven nr. 27:
  Hoe kun je mensen de schuld geven van iets dat volgens jou het gevolg is van financiële wetmatigheden en modellen?

 29. Ger de Rukker says:

  Wanneer komt mijn Broer Ger Hukker eindelijk bij mijn deur bellen en me vertellen, dat HIJ alle risikos overneemt als ik NU een huis ga kopen?

 30. M says:

  @Okkie (28)

  Interessante kwestie inderdaad.

 31. M says:

  @Ger de Rukker

  Aanstaande woensdag komt je broer bij je langs. Ik zou die hele dag dus maar thuisblijven.

 32. sven says:

  @ Okkie niet gaan doe alsof je lomp bent hè.
  @ M het slijm druipt eraf.

  Jullie vormen wel een eensgezind stelletje hè? Proficiat!

 33. Essy van Noorwegen says:

  Dat was ik vergeten te vermelden: de reden om o.a. een daling van de huizenprijzen toe te juichen, maar meer nog een totale schoonmaak en revolutie in dit verziekte systeem van lenen op gebakken lucht, hoeft niet persé eigenbelang te zijn.
  Ik wil graag zien dat mijn kinderen in een andere economische situatie terecht komen dan dat er nu heerst. En daar hoort (leve de wetmatigheid) soms een pijnlijke periode van recessie bij, om te corrigeren wat buitensporig is geworden.

 34. johnny says:

  niek, ik kan me bij jouw niet aan de indruk ontrekken dat jj alles veel te duur vind , anderen veel te veel verdienen etc.
  Het komt dan bij zo over van : ik heb pech gehad en nu moet een ander maar lijden en ik maar genieten, toch ?

 35. Overhijd says:

  hoe komt dat nou eigenlijk dat hier in NL, als er problemen zijn, en dus ook eigenlijk problemen, die JEZELF VOOR JEZELF hebt veroorzaakt, dat je daar het LEF hebt om naar de OVERHEID te roepen om het VOOR JOU op te lossen?

  hoe komt dat nou?

 36. johnny says:

  een soort verzorgingsstaat , zeg maar . Dat zijn we gewend .

 37. Okkie says:

  @Essy van Noorwegen:
  Deze recessie zal ook mensen treffen die er niets mee te hebben inclusief kinderen waarvan het studiegeld verdampt is.

 38. Essy van Noorwegen says:

  Onzin.
  Het studiegeld voor mijn kinderen verdampt toch ook niet?!
  Of gaat dit weer over de ik-ben-gewend-slapend-rijk-te worden ‘slachtoffers’, die studiegeld dachten te verwerven via woning, aandelen, beursgenoteerde fondsen?

 39. Okkie says:

  Je spaargeld kan heel goed verdampen als de inflatie hoog genoeg is. De kinderen van die andere mensen kunnen er trouwens moeilijk iets aan doen dat hun ouders niet met geld kunnen omgaan. Ik denk niet dat iemand het je kwalijk neemt dat je je eigen kinderen belangrijker vindt dan die van anderen, maar dan kun je moeilijk volhouden dat er geen sprake is van eigenbelang.

  Het is trouwens de vraag of je bewust bent blijven huren omdat je zo goed met geld kan omgaan. Achteraf is het makkelijk praten.

 40. Peet says:

  @Okkie,
  (het is trouwens de vraag of je bewust bent blijven huren omdat je zo goed met geld kan omgaan. Achteraf is het makkelijk praten.)

  Heel juist.

 41. Niek says:

  @johnny(34):
  ik vind inderdaad alle vastgoed in NL (en ver daarbuiten) krankzinnig overgewaardeerd; wat Nederland betreft vind ik dat al zeker tien jaar trouwens. Ik vind ook dat een groot deel van de financiele dienstverlening etc. véél te veel verdient dankzij de financial/vastgoed bubble en allerlei overbodige overheidssubsidies die mensen dwingen aan deze onzin mee te doen (HRA, pensioensysteem enz.).

  Verder sluit ik me aan bij de er boven staande reactie van Essy. Ik hoop dat deze bubble zo hard klapt dat we hem nooit meer overdoen (weinig kans, maar laten we zeggen voor de komende 30 jaar). En dat we weer een economie krijgen die zich vooral bezighoudt met zaken produceren en bedenken die nodig zijn. Voor veel mensen is dat slecht nieuws maar dat is hun probleem. Het lijkt me trouwens prima voor het milieu en dat wordt hoog tijd.

  Verder heb ik geen pech gehad hoor, ik heb +/- 350% ‘winst’ gemaakt op mijn eigen huis (daarna werd het nog eens 2-3x meer waard, dus van winst is eigenlijk geen sprake). Als de omstandigheden anders waren geweest woonde ik daar nog steeds. Maar goed, nu huur ik en voor het moment ben ik daar tevreden mee; met de huidige prijzen ga ik never nooit niet een huis kopen in NL.

 42. Okkie says:

  @Niek nr. 41:
  Tja, het zijn zeker niet alleen de huizenbezitters en mensen in de financiële sector die nu de klappen opvangen. Ook de maak-industrie gaat er aan onder door.

  Wat versta je trouwens onder zaken die ‘nodig’ zijn? Bijvoorbeeld een pc en internetverbinding zijn niet nodig, maar wel handig om o.a. dit forum te kunnen volgen.
  Je wilt toch hopelijk niet terug naar de situatie dat er hier alleen nog maar ongeschoold werk is. Er valt trouwens toch niet te concurreren met ontwikkelingslanden.

 43. Niek says:

  @Okkie 42:
  overbodig vind ik bijvoorbeeld veel te grote huizen en auto’s die energie slurpen, vier vliegvakanties per jaar en allerlei andere vormen van luxe. Maar bijv. ook voedselkonsumptie waardoor mensen in tonnetjes veranderen in plaats van dat ze er gezond van worden , of de gemiddelde moderne PC die 500 Watt slurpt terwijl het doorgaans ook met 20x minder kan (zoals die waarmee ik nu werk). Natuurlijk is dat voor iedereen een beetje anders, maar ik denk dat de overheid op zijn minst dit soort overconsumptie zou moeten ontmoedigen; helaas doen ze precies het omgekeerde.

  Verder ben ik een voorstander van kwaliteit in plaats van kwantiteit, en meer aandacht voor immateriele in plaats van materiele zaken. Is ook beter voor het milieu en de rest van de wereld.

  Ik denk dat in landen als NL een inhaalslag in de kennis industrie nodig is om niet achterop te raken. Maar ja, ik verwacht eigenlijk weinig meer van een land dat jaarlijks meer geld uitgeeft aan subsidie voor slapende rijk worden (als huiseigenaar) dan aan onderwijs en gezondheidszorg bij elkaar.

 44. johnny says:

  Dat laatste is te relativeren , er is al veel gedaan de subsidie van de renteaftrek te beperken. Ook in duur .
  De (centrale) overheid heeft geen signalen afgegeven om de arme woningbezitter behulpzaam te zijn. Integendeel , er zal in de toekomst steeds minder voor de woningbezitter overblijven. En zo hoort het het .
  Van de prijzen van vastgoed in het buitenland heb je geen verstand meen ik weer te constateren . De mening is al eerder gevormd en zal standhouden……
  Als de immateriel zaken je echt zo aan het hard gaan maak je je daar toch niet zo druk om 🙂
  ps. een algehel instorting beperkt zich niet alleen tot de woningprijzen , denk daar eens aan.

 45. Niek says:

  @johnny:
  de NL overheid subsidieert jaarlijks huiseigenaars voor 31 miljard (incl. de huursubsidie, die feitelijk ook grotendeels bij huiseigenaars zoals corporaties terechtkomt). Volstrekt belachelijk, dat geld kan VEEL beter gebruikt worden; er zijn genoeg echte problemen in de wereld die dringend om aandacht en geld vragen. Dat de politiek nu niks doet voor huiseigenaars heeft niks met principes te maken, komt gewoon doordat de bodem van de schatkist in zicht komt.

  een instorting beperkt zich niet tot de woningprijzen, maar als we al die ‘zielige’ huiseigenaars gaan helpen wordt het probleem zeker vele malen groter; niets aan doen dus. Met de huizenmarkt gaat trouwens wel een ander deel van de parasitaire economie onderuit, en dat is dan weer een goede zaak.

 46. johnny says:

  tegenover die subsidie komen van diezelfde eigenaren ook veel inkomsten terug.Het overgrote deel zelfs . Het kost de staat (ons) per saldo niet al teveel.
  Tegenover afschaffing zal er ander maatregelen nodig zijn die per saldo ook geld kost .
  De motivatie is dus niet grotendeels de schatkist maar vele andere.
  Geen repliek aangaande de andere punten ?

 47. johnny says:

  ”de parasitaire economie”, er is door jouw 350 procent winst gemaakt in het verleden (..) , mede en dankzij de HRA . Dezelfde HRA die je nu verafschuwt en wenst te laten verdwijnen . De algehele economie mag in mekaar storten , nou nou . Ik vind het nogal iets.

 48. Ger Koper says:

  Ik koop wel een huis nu….als Ger Rukker mij persoonlijk de waarde voor mijn huis voor ALTIJD garandeerd en PERSOONLIJK (dus niet van belastinggeld) inspringt als mijn huis zijn waarde verliest…zo’n 70% bijvoorbeeld….dan kan GER mijn het geld geven, dat ik verloren heb…DAN en PAS DAN ga IK ook een huis kopen

  😉

 49. Hukker for president says:

  Onlangs ben ik mijn baan kwijt geraakt. Het gevolg is een flinke huurachterstand. Gelukkig zijn er nog mensen als Rukker die het opnemen voor mensen met financiële problemen. Nu kan ik toch lekker blijven wonen in mijn comfortabele woning. Zodra ik een nieuwe job heb ga ik gelijk weer vaart zetten in mijn woon carrière. Ger je bent een koning. Het is dus toch waar! Iedereen kan slapende een luxe leventje leven. Dit keer is het gewoon anders…

 50. Okkie says:

  @johnny nr.46:
  De HRA zorgt in de eerste plaats voor een andere inkomensverdeling. Het nivellerend effect van de belastingschijven wordt ongedaan gemaakt zo niet omgedraaid. Daarnaast zorgt het voor risicovol koopgedrag en prijsopdrijving, waardoor een koophuis onbereikbaar wordt voor degenen die niet aan deze ratrace willen meedoen.

 51. johnny says:

  okkie , het zal niet waar zijn:)

  nogmaals , nr. 46 dan maar .

 52. Maarten says:

  Blijkbaar hebben die probleem gevallen dus te hoog ingezet en kunnen het niet veroorloven. Lijkt mij de meest logische oplossing de woning te verkopen en terug naar de oude woning te gaan.

 53. W . Jansen says:

  NMA heeft zelf de prijzenverhoging gestimuleerd., persoonlijk zou ik zeggen laat ze het zelf maar uitzoeken.,algemeen gezien had die verkoopstop allang in een eerder stadium moeten plaats vinden., iedereen is voor zichzelf verantwoordelijk voor zijn daden., niemand heeft de kopers verplicht om te kopen.,als men destijds enkele jaren geleden al de verkoop geboycot hadden was het nu niet zo ver gekomen., trouwens de hypo-renteaftrek heeft deze ellende mede veroorzaakt

 54. Niek says:

  @johnny:
  dat inkomsten en uitgaven van overheid t.a.v. huiseigenaars ongeveer in evenwicht zijn is grote onzin; kijk de begroting er maar eens op na. En ik vind helemaal niet dat de economie volledig mag crashen, dat maak jij ervan. Ik ben ook niet van mening dat ik 350% winst gemaakt heb op mijn huis, want dat is geen echte winst maar puur huisprijs inflatie. Maar wij willen elkaar niet snappen blijkbaar als het om zulke zaken gaat, dus ik ga hier niet verder over discussieren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*