Het gejank van de scheefleners en de makelaars

Te gast bij het radioprogramma van Frits Huffnagel waren Eric Bond, directeur-eigenaar van Hoekstra & Van Eck Makelaars en Ben van der Burg. Oud schaatser van den Burg legt de huilende makelaar en de jankende VVD-er even uit hoe het zit.

 Ik hoop dat iedereen begrijpt dat startersleningen er zijn om het piramidespel zo lang mogelijk overeind te houden.  Starters zelf hebben hier niets aan!

 

Share Button
Tagged with: , ,
358 comments on “Het gejank van de scheefleners en de makelaars
 1. ulrich says:

  Volgens mij wordt het nieuwe prijsniveau voor een gemiddelde eensgezinswoning max 160.000

  Er kan nog maar op 1 inkomen worden geleend. Kinderopvang wordt gewoon botweg te duur, voor modaal. En dat voor 100%.
  Gemiddeld gezininkomens van 50.000 is volgens mij een verzamelinkomen.

  Dus starters die nu voor 106 procent instappen op een dubbel inkomen nemen grote risico’s. En aangezien er bijna geen vaste aanstellingen zijn gegeven de afgelopen twee jaar zal het aanbod van solvabele starters gering zijn.
  Ook is de bereidheid van banken om de overwaarden van ouders te verzilveren sterk gereduceerd. Nu al ontstaan de omgekeerde huizentreintjes.

 2. ulrich says:

  Die van den Burg maakt wel een goed punt. Er wordt gehuild dat de banken de klos zijn en dat makelaars geen schuld treft.
  En van den Burg zegt treffend:

  -Heeft er een makelaar of financieel adviseur gezegd dat het niet handig is om maximale hypotheek te nemen?

  Maar de makelaar volgt gewoon de markt en de koper/verkoper.

  Makelaars is het laagste soort op aarde. Ze zeggen alles wat jij wil horen alleen voor de courtage. Nodig ze uit voor een inteek en observeer. Ze hebben kennis van de markt en hebben zij geen zorgplicht gehad. Is het niet tijd tegen een massa proces tegen deze beroepsgroep en ook de financieel adviseurs/banken.
  In de zelfde geest als met de woekerpolissen. Volgens mij hebben we nog wat taakstraffen in de ouderenzorg nodig.

 3. jim says:

  Waar ging het verkeerd? De juiste vragen werden niet gesteld en de juiste conclusies niet getrokken. Ben lust ze rauw. Mooie ontmaskering! Beuken, met je kop naar beneden. Karakter tonen!

  Wilt u mee huilen met de wolven in het bos koop een huis en denk niet na als u de scheve schaats aantrekt.
  Op glad ijs ga je sneller, dus luister niet naar de weerberichten die voorspellen dat de dooi zal intreden tijdens de elfstedentocht. Een wak is onvoorspelbaar, dat is de natuur. Bovendien, er zijn toch reddingsploegen?

 4. jim says:

  De makelaars zijn doodsbenauwd! Dit is de storm voor de stilte die ze proberen te creëren want er moet even snel omzet gedraaid worden voordat ze straks werkloos zijn geworden. Zien jullie die kooplustigen dat dan niet? Het is onvermijdelijk dat ze straks vrijwel niets meer te doen hebben! Bij het kopen van ‘n *staatslot kun je eventueel nog geluk hebben maar een hypotheek gaat je absoluut geld kosten. Of men zich dat kan veroorloven met de onherroepelijke waardevermindering die nog we even doorgaat, valt nog te bezien. Luister dan ook vooral niet naar het gekrijs van de horde’s die nu al moord en brand schreeuwen omdat hen beloofd was dat het niet hun schuld was waardoor het voordeel ‘n nadeel bleek.

  *Niet dat ik ooit aan enige loterij van wat dan ook zou meedoen. Ik denk namelijk NIET dat ik geen geluk heb.

 5. cartoonist says:

  Normaal gesproken vind ik die beroeps opportunist Frits Huffnagel niet om aan te horen met zijn BNR flutprogramma ‘zaken doen’. Maar nu hij in het nauw is gebracht en financiele nattigheid aan voelt komen kan ik wel om hem grimlachen.

  Bij mij gaat BNR in het algemeen iets na half 12 aan en voor half een weer af.

 6. tinus says:

  Leuk!

  Je hoort onze makelvrind eerst als belangenpartij tekeer gaan tegen het aanstaande beleid omtrent hra.

  Maar als vervolgens de vraag komt of de makelaardij niet een beetje verantwoordelijk is voor het oppoken van de bubble komt hij plots met “we volgen alleen de markt”.

  Ook leuk, beroepsleuteraar Frits H. die nog een poging doet om het terugdraaien van de kredietkraan door de banken als oorzaak van alle problemen aan te wijzen.

 7. jim says:

  Ik zie weer kansen voor programmamakers als Martijn Krabbe. Mensen die onder water staan gaan helpen. 🙂 Bij de oplevering weten ze dan precies wat er van hen verwacht word en hoe zich te gedragen:
  ‘Kijkt om zich heen, slaat handen voor de open mond onder het roepen van oooh en aaah en op de vraag wat er door ze heen gaat komen de waterlanders’. Succes verzekerd, vrijwel alle kijkbuiskijkers zwijmelen mee in zelfmedelijden! Kijkcijfers, op open huizendag. Hoezo gouden kooi?

 8. Voerman says:

  ulrich: Dus starters die nu voor 106 procent instappen op een dubbel inkomen nemen grote risico’s.

  Bestaan dat soort konijnen nog?

  ulrich: Ook is de bereidheid van banken om de overwaarden van ouders te verzilveren sterk gereduceerd.

  En bestaan er konijnen die zulk waanzinnig domme ouders hebben?

  Ja, zulke jonge en oude konijnen bestaan!

  En zij bestaan omdat de jonge konijnen in een huis willen gaan wonen waar ze geen geld voor hebben en omdat die oude konijnen niet voldoende cash hebben om die jonge konijnen op een andere manier te helpen.

  Hier heeft voerman maar drie woorden voor voor, en dat is: ‘VRIJWILLIG GEKOZEN ARMOEDE’.
  En dat voor de beide generaties konijnen.

  Het meest trieste is, dat alle huurholletjes in konijnenland veel te duur zijn of sociaal verhuurd zijn aan konijnen die zelf geen holletje kunnen graven of konijnen uit andere knollenvelden.
  Maar ja, uiteindelijk kan je als jong konijn niet eeuwig bij die oude konijnen in het hol blijven, dus moet je wat.

  Tot zover deze fabel.
  —————————————————–

  Je moet wel erg optimistisch zijn om te geloven, dat dit probleem opgelost wordt, tenzij je een gunstige wending verwacht als gevolg van kosmische straling of iets dergelijks. Zal dus niet gebeuren.

  Het is te verwachten, dat het probleem als maar groter wordt en zal groeien, totdat alle mensen in dit land (behalve wat slimme uitzonderingen en boeven) tot op het bot uitgekleedt zijn.

  Als de gemiddelde mens dat door krijgt zal ingegrepen worden door zelfreddend menselijk gedrag. Men moet sociaal psycholoog zijn om hier een goed ei over te leggen.
  Voerman kan dat in elk geval niet! 😐

 9. cartoonist says:

  Frits H. en andere scheefleners hoeven in ieder geval niet van de honger om te komen.

  Bij Ikea Spanje is eten in het restaurant goedkoper dan thuis zelf eten maken.
  http://inspanje.nl/algemeen/5114/ikea-spanje-als-gaarkeuken/
  (Vandaag eten we met zijn zessen bij de Ikea voor 8 euro)

  Ook bij Ikea hier in NL kun je voor een prikkie eten. Nog niet zo goedkoop als in Spanje maar volgend jaar misschien wel.

 10. jim says:

  Zal ‘m zelf maar even inkoppen, vandaag…

  All time high: 275.518 op 08-12-2012
  http://www.floris.nu/funda/

  Er staat ons iets te wachten…

 11. jim says:

  cartoonist,
  Sorry, Off Topic. Maar breekt mij de bek open. Juist nu! Hier koopt men nog gewoon goedkoop maaltijdsalade met kip (kip met garnering) bij de AH bijv. voor ‘n prikkie vanwege subsidie op kip door uw EU.
  Weet u waarom pluimveehouders -onder meer, ook varkenshouders kennen dit probleem- niet toegelaten worden in het ziekenhuis maar direct doorverwezen worden naar een polikliniek?

  31% kalkoen & 27% kip besmet met MRSA die niet met antibiotica te bestrijden is. Lekkere onslimme subsidie op volksongezondheid!!!
  http://evmi.nl/voedselveiligheid-kwaliteit/mrsa-zit-vaakst-op-kip-en-kalkoen/

 12. Victor says:

  Ik had het stukje afgelopen vrijdag gehoord op BNR. Ik vond de opmerking mooi dat de prijs los van de markt 9% daalt. Daar moest ik in de auto toch even over nadenken. Ik wist niet dat prijs ook los van de markt kan dalen.

  Dus je hebt een marktprijs en een ‘los-van-de-marktprjs’ die dan samen een prijsvormen: de marktprijs of zoiets.

 13. ulrich says:

  nu op kassa, advies over de aflossingvrije hypotheek. Ben benieuwd hoe de sociale stemming is.
  @voerman ik zie alleen een mechanisme waar alle bezittingen geroofd worden uit pensioenfondsen en kapitaal. Kijk maar wat er nu met pensioenen gebeurd en indexering.

 14. jim says:

  Victor,

  Markt? Welke markt? Of bedoel je dat je de rest van de economische problemen niet zag of aan ziet komen. Je bent helaas niet de enige dan.

 15. Steven says:

  aan Victor

  Ik begrijp wel wat ze bedoelen. Er staan bijv. 10 ongeveer dezelfde appartementen te koop voor 330 duizend, maar alleen die ene wordt verkocht voor 300. Zie je ook in de praktijk als je funda volgt, maar zij vinden de marktprijs blijkbaar gelijk aan waar het voor aangeboden wordt… De versnelling omlaag moet nog komen, wat een kop in het zand steken nog steeds..

 16. Voerman says:

  cartoonist: Ook bij Ikea hier in NL kun je voor een prikkie eten. Nog niet zo goedkoop als in Spanje maar volgend jaar misschien wel.

  Voerman moet met schaamte bekennen, dat hij Voervrouw regelmatig tracteert op een lunch bij IKEA of Intratuin.
  Net zo sociaal en gezellig als een echt restaurant, goedkoper als thuis en je ontmoet ook nog wat gelijkgestemde mensen rond je tafel.

  Zo ook vandaag bij Intratuin.
  Parkeerplaats boordevol, restaurant gezellig boordevol en kwartier in de rij voor de kassa met de aangeschafte kerst bling-bling.
  Op weg naar huis zagen wij nog net dat de harmonikaspeler voor de supermarkt opgepikt werd door een dure auto.
  Thuisgekomen bleek ook de kliko nog steeds onaangeroerd te zijn.
  En dat allemaal op één dag en prima voor het ontluikende kerstgevoel!

  Ons landschap barst van de luxe tegenstrijdigheden.
  Mooi wit landschap, maar crisis?
  Ze zeggen ‘t! 🙂

 17. BoosBasje says:

  Merkwaardig dat de staatschuld ongeveer even groot is
  als wat er in 30 jaar aan HRA is uitgekeerd.
  De scheefleners heben Slogteren (GAS)Opgevreten.
  Sukkels.

 18. jim says:

  BoosBasje,

  Helium ofwel lachgas…
  Veel leuker 🙂

 19. Voerman says:

  jim: Weet u waarom pluimveehouders -onder meer, ook varkenshouders kennen dit probleem- niet toegelaten worden in het ziekenhuis maar direct doorverwezen worden naar een polikliniek?

  Heb veel met levensmiddelen technologie van doen gehad. Volgens zeggen wordt de mens op den duur zelf resistent tegen allerlei bacterien. We worden steeds ouder, zal allemaal wel meevallen. Bio-industrie heeft ook zijn lobby!

 20. Dirk Lietzow says:

  Wat ik nu niet snap is dat de huizenprijzen nog veel verder zouden zakken ondanks de rest van de economische problemen en de verder oplopende inflatie…. Ik denk dat er niet meer veel van de prijs af kan gaan en misschien ergere dingen gebeuren en de huizenbezitter aan het eind toch weer als laatste lacht.

 21. jim says:

  Tufkaj heeft ‘n zesde zintuig en overtreft zichzelf!
  Hoe leg je het uit aan je kinderen dat je verkeerd gokte omdat iedereen het deed?

  I see bankrupt people
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2012/12/08/cinema-ik-zie-failliete-mensen/

  🙂

 22. jim says:

  Voerman,

  Volgens zeggen er wel meer, spot er maar mee.

 23. cartoonist says:

  Dirk Lietzow: en de verder oplopende inflatie…

  Prijsinflatie JA </strong . . . . . Looninflatie NEE .

 24. jim says:

  Dirk Lietzow,

  Kom tegen die tijd vooral even terug om ons opnieuw te vermaken 🙂

 25. cartoonist says:

  Dirk Lietzow,

  Prijzen zakken omdat de lonen niet stijgen

 26. Steven says:

  prijzen zakken omdat de huizenprijzen veel te veel waren gestegen met geleend geld. (en omdat lonen niet meer stijgen) 😉

 27. Voerman says:

  cartoonist: Prijzen zakken omdat de lonen niet stijgen

  Zo is het en tegelijk met het afschaffen van de HRA zou ook nog het vakantiegeld, de winstuitkering, pensioenen, kinderbijslag, reiskostenvergoeding, huurtoeslag, zorgtoeslag, ploegenwerktoeslag, alle heffingskortingen en nog veel meer afgeschaft moeten worden!
  Ook alle vormen van belasting drastisch verhogen.

  Dan heb je pas echte armoede, heeft geen mens nog geld om teveel te betalen voor een huis en dan pas heb je de ideale situatie bereikt voor een prettige huizenprijs. 🙂

 28. maria says:

  Het is inderdaad druk in makelaarsland op het ogenblik.
  Ik geloof niet dat de drukte komt omdat mensen een huis willen kopen maar omdat…..
  ze voor 1-1-2013 nog een hypotheek willen hebben!

  Zodat ze nog in het oude regime vallen.
  En dat met een onbetrouwbare overheid.

  Wie is er gek? De makelaar of de kandidaat-koper?

 29. jim says:

  Willibrord Frequin, de nieuwe ambassadeur van bouwend Nederland. Of is het deurwaarder 🙂 Fucking veel mega verdiend door alle bobo’s en projectontwikkelaars, speculanten en beleggers, onder meer met inmiddels (ja toen ook al) leegstaande kantoren en nu nemen ze het op voor de arbeider die brodeloos dreigt te geraken? Wanhoop niet, er is nog werk. Bij de tele-visie. 🙂
  Geniet u mee met een buis voor je kop?
  http://www.youtube.com/watch?v=hsZ03SEfasY

 30. Steven says:

  aan Voerman

  Als het absurd stijgt zakt het ook weer absurd.. De rest is bijzaak. (wel echt op de link klikken)

  http://beleggen.com/wp-content/uploads/2011/12/Huizenprijzen-op-hoogste-punt-van-afgelopen-362-jaar.jpg

 31. Voerman says:

  maria: Zodat ze nog in het oude regime vallen.

  Behaalde resultaten onder oudere regimes bieden geen garantie voor de toekomst! 😐

 32. Voerman says:

  Steven: Als het absurd stijgt zakt het ook weer absurd

  Om daarna opnieuw weer……..

 33. Steven says:

  jim: Willibrord Frequin, de nieuwe ambassadeur van bouwend Nederland

  ha ha ha. Hij klinkt altijd alsof ie na een nacht flink doorpimpelen opeens voor de camera wat moet brabbelen..

 34. jim says:

  maria:

  Wie is er gek? De makelaar of de kandidaat-koper?

  Ja, open deurendag. Allebei natuurlijk, maar je hebt wel gelijk als je verwijst naar de problemen met nog uitstaande hypotheken. Steek je kop in ‘t zand dan kunnen we volgend jaar allemaal struisvogelbiefstuk eten met de kerst!

 35. Steven says:

  Voerman,

  Ja maar dat zakken kan dus makkelijk 10 jaar duren met doorschieten naar onderen.. en dan krijg je dus situaties dat een huis van nu 300.000 nog maar 75.000 kost of zo over 10 jaar. (zie Japan). maar maakt voor jou niet uit: ik weet het… Het gaat ook om de rest.

 36. Voerman says:

  Steven: Het gaat ook om de rest.

  Behalve ‘de rest’ zijn oor ook heeel veeel Voermannen in dit landschap; veelal aardige mensen ‘waar het toch ook wel een beetje om gaat’ niet dan, Steven?
  Je ontwikkelt op deze manier een vete met Voerman! 🙂

 37. jim says:

  Eelco Brinkman:
  Tijd voor een nieuwe generatie!
  http://nos.nl/audio/448429-elco-brinkman-tijd-voor-een-nieuwe-generatie.html
  Gaat ie nu een toontje lager zingen?
  http://www.youtube.com/watch?v=JDACkMZ7roc

 38. Voerman says:

  Voerman: oor

  oor=er

 39. Voerman says:

  jim: Tijd voor een nieuwe generatie!

  De mens is omstreeks 65 Jim!
  Dan wordt alles minder en je moet tenslotte ook nog wat energie overhouden voor werkelijk belangrijke zaken.
  Voerman weet er alles van!

 40. Steven says:

  Voerman,

  Ik bedoel dat jij je huis hebt afbetaald en toch niet verkoopt. Het kan mij bijv. niets schelen wat mijn wasmaschine waard is nu. (net als een huis een gebruiksvoorwerp). Het zou pas spannend zijn als ik 50.000 euro had geleend voor het apparaat.

 41. Dawg says:

  Alle beetjes helpen, dus laat nu niemand beweren dat dit kabinet z’n prioriteiten niet op orde heeft:

  http://www.z24.nl/z24geld/artikel_399382.z24/Rollator_en_loophulp_ook_niet_meer_aftrekbaar.html

 42. jim says:

  Voerman,

  Je kleinkinderen genieten 😉

 43. jim says:

  Heb je hem beluisterd? Echt?

  ‘Ik heb het nu over de studentenstad Leiden, De burgemeesters doet niet anders dan mij bellen… (tringtringtring) en zegt dat het toch… dat het toch te dol voor woorden is dat mensen hier in het park moeten slapen. Dat zijn normale maatschappelijke behoeften..[..]’

  Man ik ga die retoriek missen!

 44. Voerman says:

  Steven,

  Voerman heeft geen leesles meer nodig met visualiseren volgens de aap-noot-mies methode. Snapt je best!

 45. jim says:

  jim:
  Heb je hem beluisterd? Echt?

  ‘Ik heb het nu over de studentenstad Leiden, De burgemeesters doet niet anders dan mij bellen… (tringtringtring) en zegt dat het toch… dat het toch te dol voor woorden is dat mensen hier in het park moeten slapen. Dat zijn normale maatschappelijke behoeften..[..]‘

  Man ik ga die retoriek missen!

  Hij is nog wel steeds senator dus als hij z’n mond niet meer open doet kan ie in de 1ste kamer nog wel steeds gewoon stemmen. Blij mee 🙁

 46. Steven says:

  aan Voerman

  nou ok… Ik wijs er gewoon op dat de huizenprijzen makkelijk nog 50 procent kunnen dalen en dat geeft gewoon een hele heftige crisis.. : niet alleen in de huizenmarkt, want het sleept van alles mee. Ik reageerde gewoon op het feit dat je in feite zei dat het ook weer up gaat (Om daarna opnieuw weer……); maar daar zitten we zo ver vandaan dat ik daarom zo reageerde. Dat upgaan kan wie weet wel 20 jaar duren en dan ben ik tegen de zeventig en jij tegen de negentig dus dat heeft denk ik weinig zin daar nu al op te anticiperen toch?

 47. martijnB says:

  Ik denk eerder dat Brinkman de burgemeester plat heeft gebeld met het verzoek om van het park voor zijn deur een A.P.V gebied te maken tegen zwervers en samenscholing van onze Leidse daklozen.

 48. Adamus says:

  tufkaj: had je niet gezien? http://forum.huizenmarkt-zeepbel.nl/

  Forum gemist ….

 49. jim says:

  Dawg:
  Alle beetjes helpen, dus laat nu niemand beweren dat dit kabinet z’n prioriteiten niet op orde heeft:

  z24.nl/z24geld/art…meer_aftrekbaar.html

  Embryo’s? Nooit geweten dat daar ‘n gesubsidieerde markt voor was. Als ik dat had geweten was het huis te klein. 🙂 Wat die looprekken betreft, mwah. Rekken is juist het probleem!
  🙂

 50. jim says:

  Adamus,

  Om te voorkomen dat er teveel off topic gepost?

 51. Voerman says:

  Steven: Dat upgaan kan wie weet wel 20 jaar duren en dan ben ik tegen de zeventig en jij tegen de negentig dus dat heeft denk ik weinig zin daar nu al op te anticiperen toch?

  Steven, Voerman denkt het niet nog mee te maken dat zijn huis verkocht wordt en dat jij het niet meemaakt det je ooit nog een huis koopt; daarom evengoed nog wel gezellig hier! 🙂

  Nu tijd voor een borrel of een pintje!
  Proost Steven!

 52. jim says:

  Heeft u vertrouwen in een goede afloop? Laat u zich vooral niet afschrikken en post hier waarom u denkt dat het weer goed gaat komen met de huizenmarkt. Zelfs als u zich realiseert dat het een zeepbel is. U staat heus niet alleen!

 53. Voerman says:

  jim: Om te voorkomen dat er teveel off topic gepost?

  Neen, digitale ballotage.

 54. jim says:

  Even m’n bril zoeken. Shit, op de redactie laten liggen.
  Iets nieuws.

 55. jim says:

  De wereld graait door, leuke abberatie 🙂

 56. jim says:

  Morgen weer ‘n dààààg.

 57. Adamus says:

  Juan zou zeggen:
  – vraag vooral Maurice de Hond om dat onderzoek uit te voeren, hij was eerder zeer succesvol in het voorspellen en spinnen van Huizenprijzen

  Als een echte klusjesman: altijd zoeken naar het mes.

 58. Steven says:

  aan Voerman

  Mijn ouders hebben twee afbetaalde huizen (één in Frankrijk en een in Nederland). Niet dat ze zo rijk zijn, maar hadden gewoon maximaal geprofiteerd van goedkope prijzen met hypotheekrente aftrek in de jaren 60-70. Als er iemand is die bij lage prijzen wel koopt ben ik het misschien wel: vaste baan, spaargeld (zilver) en ook eventueel familiegeld, maar voorlopig effe niet inderdaad. Laat maar zakken die hap. Na uitbodeming koop ik waarschijnlijk ook, maar tijdens 15 jaar zeurend naar beneden uiteraard niet. Huren is prima.

 59. Adamus says:

  Bond vraagt zich af waarom het peil van de Gouwzee verhoogd is -spelregels veranderd- en
  voor hoeveel Vollendam nu virtueel zwaar onderwater staat, hoewel niemand daar verhuist (?) 🙂 what’s the problem….toen er nog paling zwom in het meer was het waterpeil lager…..was t ook weer niet goed, werden dammen opgeworpen, paling bleef weg…..spelregels veranderen: that’s life in een schuldproducerende politieke economie.

 60. Adamus says:

  ! Bij het kopen van ‘n *staatslot kun je eventueel nog geluk hebben maar een hypotheek gaat je absoluut geld kosten.

  Min.fin. Zalm zei daarover: “belasting voor de dommen”. De hoofdprijs is voor de staatskas 😉

 61. Adamus says:

  jim:
  Waar ging het verkeerd? De juiste vragen werden niet gesteld en de juiste conclusies niet getrokken. Ben lust ze rauw. Mooie ontmaskering! Beuken, met je kop naar beneden. Karakter tonen!

  Wilt u mee huilen met de wolven in het bos koop een huis en denk niet na als u de scheve schaats aantrekt.
  Op glad ijs ga je sneller, dus luister niet naar de weerberichten die voorspellen dat de dooi zal intreden tijdens de elfstedentocht. Een wak isonvoorspelbaar, dat is de natuur. Bovendien, er zijn toch reddingsploegen?

  Die Frits, ook een lul met vingers. Ook iets met bonnetjes of zoiets http://nl.wikipedia.org/wiki/Frits_Huffnagel

 62. Steven says:

  aan Adamus

  yep.. die schulden.. Heb zelf zoals wel eens eerder vermeld eens een schuld van 18.000 euro moeten terugbetalen wegens een domme investering en dat kostte heel wat maandjes bloeden. Nu leent men zo 110.000 euro voor een klein hutje in Almere en vindt het vervelend het af te betalen. En nog erger: 500.000 voor iets lelijks op IJburg. Jammer, dom, pech: had het dan niet geleend.

 63. Adamus says:

  cartoonist:
  Normaal gesproken vind ik die beroeps opportunist Frits Huffnagel niet om aan te horen met zijn BNR flutprogramma ‘zaken doen’. Maar nu hij in het nauw is gebracht en financiele nattigheid aan voelt komen kan ik wel om hem grimlachen.

  Bij mij gaat BNR in het algemeen iets na half 12 aan en voor half een weer af.

  Na 8.00 gaat i op zwart, daarna wordt het de herhalingshow. De Kort komt dan een keer per week binnen op de uitzending gemist.

 64. HNK says:

  Het gaat goed met de NVM poll Ik ga in 2013 een huis kopen:

  Ja, de prijzen zijn dermate gunstig dat dit aantrekkelijk is 36%

  Nee, ik wacht nog even af 64%

  Vanmiddag was het nog 47 om 53%

  http://www.nvm.nl

  Ik vraag me ook af waar het “de open huizen dag was een groot succes” bericht blijft.

 65. Voerman says:

  Truste!

 66. Adamus says:

  cartoonist:
  Frits H. en andere scheefleners hoeven in ieder geval niet van de honger om te komen.

  Bij Ikea Spanje is eten in het restaurant goedkoper dan thuis zelf eten maken.
  inspanje.nl/algeme…anje-als-gaarkeuken/
  (Vandaag eten we met zijn zessen bij de Ikea voor 8 euro)

  Ook bij Ikea hier in NL kun je voor een prikkie eten. Nog niet zo goedkoop als in Spanje maar volgend jaar misschien wel.

  Ken mense uit het Gooi die er op de zaterdag of zondag dineren …..toetje is bakels prinsessen gebakje 🙂

 67. Adamus says:

  jim:
  cartoonist,
  Sorry, Off Topic. Maar breekt mij de bek open. Juist nu! Hier koopt men nog gewoon goedkoop maaltijdsalade met kip (kip met garnering) bij de AH bijv. voor ‘n prikkie vanwege subsidie op kip door uw EU.
  Weet u waarom pluimveehouders -onder meer, ook varkenshouders kennen dit probleem- niet toegelaten worden in het ziekenhuis maar direct doorverwezen worden naar een polikliniek?

  31% kalkoen & 27% kip besmet met MRSA die niet met antibiotica te bestrijden is. Lekkere onslimme subsidie op volksongezondheid!!!
  evmi.nl/voedselvei…t-op-kip-en-kalkoen/

  Nog meer OT.
  Vleeskoeien verkoop uit natuurgebieden aan de zelfslachtende slagers, die hun zaakje “op stand” hebben is nog maar helft van een paar jaar geleden. Crisis wordt als oorzaak aangewezen.

 68. Adamus says:

  Voerman,

  Voerman, heb jij wel iets in de kliko?

 69. Adamus says:

  Steven:
  aan Adamus

  yep.. die schulden.. Heb zelf zoals wel eens eerder vermeld eens een schuld van 18.000 euro moeten terugbetalen wegens een domme investering en dat kostte heel wat maandjes bloeden. Nu leent men zo 110.000 euro voor een klein hutje in Almere en vindt het vervelend het af te betalen. En nog erger: 500.000 voor iets lelijks op IJburg. Jammer, dom, pech: had het dan niet geleend.

  Je had een huis moeten kopen dan kon de schuld verwerkt worden in de hypotheek.

 70. Frans says:

  HNK: Vanmiddag was het nog 47 om 53%

  nu 66 om 34. Ik heb natuurlijk ook ff gestemd.

 71. Frans says:

  jim: De wereld graait door

  OMG! Hoe vaak ik dit nu al gelukkig gemist heb sinds ik niet tot nauwelijks meer TV kijk! Wat een tijdsbesparing!! 🙂 Maar die ben ik weer kwijt door dit blog te volgen 🙁

 72. Frans says:

  O! ik las “de wereld draait door”
  De wereld graait door is een veel diepere spreuk in deze illustere tijden… 🙂

 73. Frans says:

  Ik moet zeggen die bilogische rode wijn doet wel zijn werk… ‘
  LEKKER!!! (maar dit natuurlijk volokomen terzijde….)

 74. ll says:

  Een nieuw verschijnsel, hier in de straat :-), meer dan één jaar……..

  4 Onbetaalbaar verklaarde en leegstaande woningen ( c. adamus )

  Voor een regenachtige zondag……. gelukkig…… eindelijk terug gevonden. This Is It! 2007

  The party’s over
  It’s time to call it a day
  They’ve burst your pretty balloon
  And taken the moon away
  It’s time to wind up the masquerade
  Just make your mind up the piper must be paid

  http://www.cycleprooutlook.com/Share/IanGordon_0712.pdf

 75. ll says:

  Het gat van 12 miljard……., bij één bank.

  Een gat van 12 miljard on-balans, maarrr hoe groot is dan de derivaten positie off-balance ? , daar horen we als gewoonlijk weer nikx van 😉

  http://biflatie.nl/artikelen/58-crisis/48873-deutsche-bank-een-gat-van-12-miljard

 76. ll says:

  ulrich: Volgens mij wordt het nieuwe prijsniveau voor een gemiddelde eensgezinswoning max 160.000

  Maar dan hebben we hier ook de prognose gezien van Nothus en die was 3.5 tot 4 x modaal = 128.000

  Nog een gat dusssss ……. We Zien Wel 🙂

 77. ll says:

  En nog een gat 🙂

  Gemiddelde vraagprijs ( Huizenzoeker ) 305.000
  Gemiddelde waarde woning 209.000 ( NVM )

  Een gat van bijna één tonnetje……..

 78. ll says:

  En, nu als slot kom ik tot mijn grote verdriet tot de ontdekking, dat er nu ook nog een gat in mijn dak zit, hopenlijk is alleen maar ingewaaide sneeuw …….., oef.

 79. Voerman says:

  Adamus: Voerman, heb jij wel iets in de kliko?

  Daar zeg je zowat……….

 80. tufkaj says:

  HNK: Het gaat goed met de NVM poll Ik ga in 2013 een huis kopen:

  Ja, de prijzen zijn dermate gunstig dat dit aantrekkelijk is 36%

  Hebben we het toch nog altijd over iets van 6 miljoen mensen die volgend jaar een huis gaan kopen 🙂

  ll: Maar dan hebben we hier ook de prognose gezien van Nothus en die was 3.5 tot 4 x modaal = 128.000

  Ik denk ook liever in modale inkomens dan absolute bedragen. Ik sluit ook niet uit dat modaal gaat stijgen omdat een loon/inflatiegolf een makkelijke uitweg kan zijn.

 81. tufkaj says:

  Philippulus:
  Restschuld groter probleem voor tweeverdieners?

  blog.eyeopen.nl/hy…-voor-tweeverdieners

  Het is maar hoe je het causaal verband legt en welke boodschap je wilt brengen. Er had ook kunnen staan dat jongeren vaker een restschuld hebben, jongeren vaker twee banen nodig hebben om rond te komen, of bijvoorbeeld dat mensen met een restschuld bovengemiddeld vaak Jasper of Steven heten en mensen zonder restschuld Truus of Jan.

  Het CBS onderzoek suggereert eea maar gaat niet diep genoeg wmb. Begint iedereen tegenwoordig met twee inkomens en werken deze mensen beide door omdat ze een restschuld hebben? Heeft het hebben van twee inkomens ze overmoedig gemaakt? Of is het puur demografisch en leeftijd gebonden?

 82. lorenzo says:

  ll: eensgezinswoning

  eengezinswoning.

 83. lorenzo says:

  ulrich: Die van den Burg maakt wel een goed punt. Er wordt gehuild dat de banken de klos zijn en dat makelaars geen schuld treft.En van den Burg zegt treffend:-Heeft er een makelaar of financieel adviseur gezegd dat het niet handig is om maximale hypotheek te nemen?Maar de makelaar volgt gewoon de markt en de koper/verkoper.Makelaars is het laagste soort op aarde. Ze zeggen alles wat jij wil horen alleen voor de courtage. Nodig ze uit voor een inteek en observeer. Ze hebben kennis van de markt en hebben zij geen zorgplicht gehad. Is het niet tijd tegen een massa proces tegen deze beroepsgroep en ook de financieel adviseurs/banken.In de zelfde geest als met de woekerpolissen. Volgens mij hebben we nog wat taakstraffen in de ouderenzorg nodig.-

  ach Ulricg , er wordt al wat afgeprocedeerd , we hebben het nog te goed. Sommigen denken aan etnische rellen en meer , het ligt eraan welke chaos we gaan tegemoet zien.
  Zijn vandaag trouwens de woonboulevards open ?

 84. Voerman says:

  tufkaj: jongeren vaker twee banen nodig hebben om rond te komen

  Ligt er maar aan, wat voor eisen de tweeverdieners stellen.
  ‘Rondkomen’ is evengoed een suggestief woord en lijkt familie van armoede.

 85. Voerman says:

  tufkaj: restschuld Truus of Jan.

  Geef je kinderen dan de opvoeding die Truus en Jan gehad hebben (aleen in financieel opzicht, verder hoeft niet!).

 86. Voerman says:

  Praktizerende katholieken en homofielen die nog in de kast zitten hebben ook lagere restschulden!
  Je zou der bijna voor kiezen! 🙂

 87. Voerman says:

  tufkaj: Ik sluit ook niet uit dat modaal gaat stijgen omdat een loon/inflatiegolf een makkelijke uitweg kan zijn.

  Lijkt Voerman, dat dat de enigst wenselijke uitweg kan zijn!
  De economische veiligheidsklep voor huizenbezitters; met of zonder restschuld of hypotheek.
  Huis is niet alleen maar goed om in te wonen, maar ook als geldbelegging altijd goed geweest. Je moet alleen wel gevoel hebben voor verhoudingen en timing!

 88. ll says:

  tufkaj: Ik sluit ook niet uit dat modaal gaat stijgen omdat een loon/inflatiegolf een makkelijke uitweg kan zijn.

  En hoe moet dat worden betaald ? De staatsschuld laten oplopen ? Begrotingstekort is er ook al……., ja misschien over 25 jaar ? 🙂

 89. Buddy says:

  OT

  Hedge Funds en Private Equity kopen in VS grote partijen woningen op die vervolgens te huur worden aangeboden. Dit zou de trendbreuk kunnen verklaren in de Case/Shiller Index

  Het bloeden stelpen op de woningmarkt gaat in Nl gepaard met het leegroven van pensioenfondsen die op de top van de markt te prijzige woningen in het bezit van scheefleners met fictieve aflossingsschema’s moeten gaan financieren.

  http://www.fastcash4homes.net/?oid=94&aid=207&subid=1048&subid3=sellhouse&subid2=1020529c1bd76edbd0c8633ffe18b1

 90. ll says:

  ‘Zolang je woont waar je woont en je de hypotheeklasten prima kunt betalen, is er niet direct iets aan de hand ‘

  Uit stukje van Philipulus…

  Klopt niet, mag niet van Basel III, banken mogen in de boeken ( volgens nieuwe regels ) geen lagere onderwaarden hebben voor de panden dan de uitgeleende hypotheken, het verschil moet worden bijbetaald.

  De ‘onderwaterbrieven’ liggen al klaar voor verzending 😉

 91. tufkaj says:

  ll: Klopt niet, mag niet van Basel III, banken mogen in de boeken ( volgens nieuwe regels ) geen lagere onderwaarden hebben voor de panden dan de uitgeleende hypotheken, het verschil moet worden bijbetaald.

  Weet je toevallig ook per wanneer dat deel ingevoerd wordt/is?

 92. ll says:

  Buddy ook back ? 🙂 Nu Boefke nog, en Martijn, en Mises, en Floor, en Chantal, en Goudbelegger, en……..

  Buddy, pensioenfondsen worden BAD BANKS ? 🙂

 93. Harold says:

  POLL
  Ik ga in 2013 een huis kopen

  ja 28%
  nee 72%

  ……

  Natuurlijk onzin. Als men morgen 100.000 euro van de prijs afdoet ga ik deze week nog…euh…een bod doen!

 94. ll says:

  tufkaj: Weet je toevallig ook per wanneer dat deel ingevoerd wordt/is?

  Is al begonnen, de onderwaterbrieven……

  http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/banken-benaderen-hypotheekklanten-99551.asp

 95. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  December 2012. Waar Tros RADAR er nog tradioneel voor kiest om zich voor de leugens van de VGH te laten spannen om -net als in 2010- nog even wat Kamikazerkopers aan te sporen om NU HET NOG KAN in te stappen op het huidige prijsniveau….

  Referentie:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-122125
  Het beeld geven om NU nog snel even een huis te moeten kopen hebben we in 2010 ook al eens gezien:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-122136

  Dus terwijl de Staatsmedia nog op het Hogehuizenprijsminnende pas zitten, durft BNR het aan om hardop op de nationale radio:
  1) te spreken van een bubbel op de NL woning-“markt”
  2) te spreken van het maken van die bubbel

  Dat is opmerkelijk omdat de NVM 1 maand gelee, wetende dat er zo’n 700.000 huizen onder water staan (hypotheek > huizenwaarde), doodleuk stelde dat de huizenmarkt in NL over het algemeen behoudend gefinancierd is.
  We hebben ons een kriek gelachen om deze doldwaze uitspraak.
  Mr Ger Hukker: De Nederlandse huizenmarkt is over het algemeen behoudend gefinancierd
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-112903

  Maar terug naar dit radiofragment:
  Journalist: We wisten al jarenlang, jongens , dat gaat niet goed. Dat gaat ooit fout. …. Dit is heel pijnlijk, maar zo is het vaak
  Makelaar: daar ben ik het mee eens.
  Let op deze makelleugenaar is nu gewoon een makelaar want hij is uit de zeepbel-kast gekomen…

  Terecht stelt de journalist ook vast hoe de bubbel gecreëerd is: makelleugenaars en hypotheekadviseurs spinden de huizenmarkt omhoog door aan te raden om maximaal te lenen. Maximaal lenen èn aflossingsvrij = gesubsidieerd leasen want wie dat niet deed was een dief van eigen portomonnaie.

  Wat ontbeekt in deze overigens goede analyse is dat, consumenten en banken samen de contracten sloten, de toezichthouders waren vrindelijk en de politiek was “verantwoordelijk” afwezig.

 96. Juan Belmonte says:

  Het werd ook wel tijd dat we een keer een realistische makelaar aanhoren.

  Juan kan wel een paar voorbeelden geven van voorspellingen die niet getuigen van Vakmanschap en Meesterschap 🙂

  Hoe zouden de volgende bekende Nederlanders inzake de woning-“markt” het radiofragement beleven:
  – Drs Ed van de Bijl, de man die sinds 2010 wacht op een prijsexplosie in de nieuwbouw, dit soort radiofragmenten zien.
  – Prof Dr Marc Fracke die in 2010 promoveerde op een model waarmee hij voorspelde dat eind 2011 de prijzen weer op of boevn het nivo 2008 zouden zitten
  – Mr Ger Hukker die de woningmarkt anno 2012 als behoudend gefinancierd ziet
  – Paul van den Putten van ERA makelaars die stelde dat banken niets van de woningmarkt afweten en daarom geen prijsontwikkelingsverwachtingen zouden mogen doen
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-11-2012/ec-bekijkt-nederlandse-huizenbubbel/#comment-122107
  – Drs Rob “Aflossen is onwenselijk” (één van de Grote Voorvechters van het Gesubsidieerd Huizen leasen wat J.i. tot deze Bubbel heeft geleid)
  We lezen het wel weer op hun blogs dan wel in de Hogehuizenprijsminnende Media.

  Toch ervaren zij bovenstaande radiofragment waarschijnlijk héél anders dan minder bekende mensen als:
  – Dr Ir Maartje Martens die het in duigen vallen van de geintegreerde woningmarkt voorspelde al jááren gelee
  – Prof Dr Dolf van den Brink die het opblazen van vastgoedprijzen door middel van (kunstmatige) geldgroei al enig jaren hardop uitspreekt.
  Dolf van Den Brink onderschrijft het opblazen met geldgroei van vastgoed (sakkerloot)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-06-2010/renteaftrek-en-realiteitszin/
  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/41/1015_1530_kaz_recessie_is_gezond.xml
  – Prof Dr Ir Hugo Priemus die stelde dat huizenprijzen waarschijnlijk jaren aaneen gaan dalen.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-03-2010/hugo-priemus-de-huizenprijzen-zullen-waarschijnlijk-jaren-blijven-dalen/#comment-33842

 97. De ontwikkelaar says:

  Sinds ’95 zijn er zoveel maatregelen genomen om die schommel iedere keer maar weer een extra zetje te geven dat je van tevoren wist dat je er een keer vanaf gelanceerd zou worden. Maar ja het ging zo lekker.

  Al die maatregelen worden nu teruggedraaid.

  Dus niks “tijdens het spel de regels veranderen”.

  Gewoon terug naar de basis.

 98. Juan Belmonte says:

  Adamus: Juan zou zeggen:
  – vraag vooral Maurice de Hond om dat onderzoek uit te voeren, hij was eerder zeer succesvol in het voorspellen en spinnen van Huizenprijzen

  Idd, Juan begint die onderzoeken van meneer de Hond steeds meer te waarderen 🙂

  Sommige zaken, met name inzicht, nemen nu eenmaal tijd 🙂

 99. Juan Belmonte says:

  De ontwikkelaar: Al die maatregelen worden nu teruggedraaid.

  Dus niks “tijdens het spel de regels veranderen”.

  Gewoon terug naar de basis.

  Eens.

  Het is J.i. aantoonbaar onmogelijk om in een woningmarkt gesubsidieerd huizen leasen te introduceren als oplossing voor gebrek aan leenruimte door al te uitbundig gestegen huizenprijzen (dat is dan het probleem of is die huizenprijsstijging ZELF het probleem ?).

  Leuk opdrachtje voor een (kritische) oekoenomie student ?

  En de grap is: twee hoogleraren willen NU met het Staatsgestuurd off-balancen van hypotheekschulden naar Pensioenfondsen wéér precies dezelfde Kunstgreep uithalen.

  Zeg niet later dat we er niet voor gewaarschuwd hebben.

 100. Juan Belmonte says:

  Zolang zelfs professoren
  PROBLEEM
  en
  OPLOSSING
  door elkaar halen
  is er nog een hoop gratis cabaret
  die later duur betaald zal worden

 101. Juan Belmonte says:

  ll: Gemiddelde vraagprijs ( Huizenzoeker ) 305.000
  Gemiddelde waarde woning 209.000 ( NVM )

  Een gat van bijna één tonnetje……..

  Ja het is ijzig stil rondom het verschil tussen vraag en transactieprijs, Gelukkig heeft Juan het nodige in de archiven zitten om aan te kunnen refereren als hier wel sprake van wordt.

  Juan denkt dat het volgende gebeurt
  – Makelaars gaan snappen dat er voor een transactie zowel een verkoper (die zijn er wel) als een koper (schaarser) het eens moeten worden. Beiden zijn dus eigenlijk klant anders staat de makelaar transactieloos droog. In Spanje in hetzelfde gebeurt en is (tov 2007) nog maar 20% van de makelaarskantoren over.
  Transparantie (eerlijkheid) wordt sleutel: we krijgen gewoon echte cijfers zonder hele redactionele aanpassingen door SPIN teams

  Maar of Mr Ger Hukker die draai kan maken ?
  Juan denkt van wel 🙂

 102. Juan Belmonte says:

  Juan roept zo nu en dan:
  sin poesía
  no se puede torear

  Iedere gek
  zijn gebrek

  buenos días
  Juan

 103. Adamus says:

  Juan Belmonte,

  Hoeveel heeft die Dr Franckenhuizen gepubliceerd in buitenlandse wetenschappelijke tijdschriften?

 104. Voerman says:

  Zou het de bedoeling zijn,dat dat nieuwe forum:
  http://forum.huizenmarkt-zeepbel.nl/
  de huidige zeepbelsite gaat vervangen?

  Zou niet fijn zijn, maar Voerman niet verbazen, gezien het uitgesteld verversen van de topics de laatste tijd.

  Wie weet er het fijne van?

 105. Adamus says:

  ll: Is al begonnen, de onderwaterbrieven……

  homefinance.nl/alg…eekklanten-99551.asp

  Dat verschil kan straks worden bijgeleend tegen 15% intrest bij de PFen. ABP plichtigen lenen dan hun eigen centen 😉

 106. Adamus says:

  Voerman: Lijkt Voerman, dat dat de enigst wenselijke uitweg kan zijn!
  De economische veiligheidsklep voor huizenbezitters; met of zonder restschuld of hypotheek.
  Huis is niet alleen maar goed om in te wonen, maar ook als geldbelegging altijd goed geweest. Je moet alleen wel gevoel hebben voor verhoudingen en timing!

  Huis is niet liquide. Heeft niets met veilig wegleggen van spaargeld van doen. Nou ja, de meesten beginnen met hypotheek……is niet sparen, liefst zelfs niet aflossen, maar eigenlijk ordinair op afschrijven.

 107. ll says:

  Taxateurs hebben ook een probleempje.

  De waarden schieten alle kanten op, tja als waarde geen waarde meer is ? 🙂

  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/12/03/taxatievolgsysteem-brengt-rust-in-vastgoedmarkt

  Adamus: Dat verschil kan straks worden bijgeleend tegen 15% intrest bij de PFen. ABP plichtigen lenen dan hun eigen cente

  En…. aftrekbaar in Box 1…….. 15% maximaal? 🙂

 108. Dawg says:

  ll,

  Als iets slechts is voor de overheidsfinancieen dan zijn het nou net die stagnerende lonen. Dat is alleen maar goed voor de achterban van Bernard Wientjes, maar daardoor nog niet meteen een algemeen belang. De koopkracht van werkend Nederland moet omhoog en daarom moeten gestopt worden met die aanhoudende loonmatiging. Dat kan en dat moet:

  http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/nederland-snakt-naar-loonstijging

 109. HNK says:

  tufkaj: Hebben we het toch nog altijd over iets van 6 miljoen mensen die volgend jaar een huis gaan kope

  Lol, ik keek net even de NVM polbeheerder krijgt een hartverzakking maandag.

  POLL
  Ik ga in 2013 een huis kopen:

  Ja, de prijzen zijn dermate gunstig dat dit aantrekkelijk is 9 %

  Nee, ik wacht nog even af 91 %

  Op nog iets verder en het wordt bijna realistisch.

 110. Juan Belmonte says:

  Adamus: Hoeveel heeft die Dr Franckenhuizen gepubliceerd in buitenlandse wetenschappelijke tijdschriften?

  Dat weet Juan zo niet.

  In Spanje is-i geen casametrie niet tegengekomen, … terwijl er toch spaanse woorden in het begrip zitten.

 111. ll says:

  Dawg: De koopkracht van werkend Nederland moet omhoog

  De koopkracht t.o.v huizenprijzen ( deflatie ) gaat omhoog, nog even…….en je koopt 2 huizen voor de prijs van één 🙂

  De koopkracht t.o.v. dagelijkse boodschappen gaat omlaag, alleen al door de prijsopdrijving ( inflatie) opgelegd door de overheid.

  Looninflatie ? Tja, wie gaat dat betalen ?

 112. Dawg says:

  ll,

  Die boodschappen, bedoel je?

 113. Juan Belmonte says:

  Voerman: Zou het de bedoeling zijn,dat dat nieuwe forum:
  http://forum.huizenmarkt-zeepbel.nl/
  de huidige zeepbelsite gaat vervangen?

  Juan Belmonte bestaat alleen op http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl (vergelijk met Japi en Bavink)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/18-09-2010/rechts-mikt-op-invoeren-vlaktaks/#comment-51510
  en tevens bij congressen van casametristen en VBO verkiezingscongressen (en twetteren is ook niks voor Juan):
  De inhoudelijke discussie over de woning-”markt” vindt J.i. plaats HIER al een jaartje of VIER (Juan laat zich niet uit zijn arena lokken)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-112888

  Oersaai en oerconservatief 🙂

 114. Voerman says:

  Juan Belmonte: (Juan laat zich niet uit zijn arena lokken)

  Juan, trouw en honkvast!
  Voerman ziet overigens wel posters en weggelopen posters van dit huidige log vreemdgaan op dat nieuwe Forum!
  Snap die lui niet, bereongezellig!

 115. ulrich says:

  Stel de prognose toch een beetje bij van de prijsontwikkeling.
  Huidig gemiddeld inkomen werkzame beroepsbevolking (dit zijn 7.785.000 personen) is € 34.600 per jaar. Met kinderen wordt kinderopvang onbetaalbaar of het levert weinig extra op.

  Maal 4 is 140.000 Euro

  In 2008 primair gezinsinkomens gezin 75.000. maal 6 dan kon je kopen voor 450.000 Euro. En dat gebeurde volgens mij ook. Ulrich kreeg nog een hogere factor aangeboden.

  Dus dat leuke rijtjeswoning met twee inkomen wordt volgens mij een blok aan je been.

  @voerman als je nu een baantje heb als starter in de randstad en je wil op je 24ste na je studie niet meer bij mams wonen dan heb je het bijzonder zwaar. Uit je studentenflat ben je dan al gegooid. Een beetje kamer kost in Den Haag 600 Euro en dan blijft er weinig over als je daar zorgpremie en verzekeringen aftrekt. Ik heb het dan zeker niet over een auto.

 116. tufkaj says:

  Voerman,

  Weglopen zal ik niet en ik zie het ook niet als vervanging. Lijkt me wel een mooie aanvulling, zeker voor hele specifieke onderwerpen of als er eens een onderwerp nader uitgediept kan worden.

  De gezelligheid van hier kun je niet overnemen naar een forum met vele draadjes. We moeten een beetje zoeken naar waar beiden elkaar kunnen aanvullen denk ik.

 117. Voerman says:

  ulrich: @voerman als je nu een baantje heb als starter in de randstad en je wil op je 24ste na je studie niet meer bij mams wonen dan heb je het bijzonder zwaar. Uit je studentenflat ben je dan al gegooid. Een beetje kamer kost in Den Haag 600 Euro en dan blijft er weinig over als je daar zorgpremie en verzekeringen aftrekt. Ik heb het dan zeker niet over een auto.

  Dat realiseert Voerman zich met overtuiging!
  Mijn kleinkinderen hebben nog een jaartje of 8 te gaan en dan zijn zij ook zover.
  Dan hebben wij het alleen nog maar over wonen!

 118. ulrich says:

  @voerman
  Moet wel zeggen dat de zuchtende starters wel met een iphone 5 lopen. Want daar hoef je bijna niet voor bij te betalen.

 119. cartoonist says:

  Juan Belmonte: Let op deze makelleugenaar is nu gewoon een makelaar want hij is uit de zeepbel-kast gekomen…

  hahaha, de schizofrene makelleugenaar heeft twee gezichten.
  Enerzijds als leugenaar om zijn klanten/slachtoffers voor te liegen en naar de mond te praten.
  Anderzijds als makelaar die brood op de plank moet hebben en omzet moet maken.

  Hij moet nu kiezen, verder gaan als leugenaar en proberen dromen te verkopen of verder gaan als makelaar en huizen gaan verkopen.

 120. ulrich says:

  Nog even de banken op een rij gezet

  Een eventueel deel van de onderwaarde terugbetalen (in door de bank vastgestelde termijnen)

  Westland Utrecht
  Nationale Nederlanden,
  ABN
  Florius
  Argenta
  ASR Woninghypotheken
  ING
  Obvion
  Rabobank (Rabo dreigt ook nog boete)

  SNS binnen een maand het verschil inlopen
  BLG dan kan de hypotheekbank de lening opzeggen. En direct het geld opeisen.

  Bron: staat wat verder in het draadje, ulrich heeft geen zin om te zoeken

  Wat ook nog aardig is dat het spaardeel en de hypotheek vaak los staan. Als de bank met je spaardeel op de fles gaat blijft je hypotheek staan.

 121. maarten says:

  gelukkig zijn is ook niet alles
  http://www.youtube.com/watch?v=CGiwqYljOD0

 122. Voerman says:

  ulrich: @voerman
  Moet wel zeggen dat de zuchtende starters wel met een iphone 5 lopen. Want daar hoef je bijna niet voor bij te betalen.

  Nou ja, je kunt niet alles hebben, maar in de tijd van voerman was het evenmin simpel allemaal.

 123. Voerman says:

  PVV is inmiddels weer de grootste in de peilingen volgens Maurice.
  Beginnen de mensen zich belazerd te voelen?

 124. ulrich says:

  @voerman

  Mensen zoeken de ellende toch altijd elders: Europa, buitenlanders.

  En op deze site: makelaars, banken. Maar zelf de hand in eigen boezem steken….

  De laatste zijn ook schurken maar de druk uit de eigen sociale omgeving is volgens mij het grootst. Huren is nog steeds iets doms.

 125. Voerman says:

  ulrich: De laatste zijn ook schurken maar de druk uit de eigen sociale omgeving is volgens mij het grootst. Huren is nog steeds iets doms.

  Huren is natuurlijk niet in elke situatie dom; het kan afhankelijk van omstandigheden een goede keuze zijn.

  En ach, je sociale omgeving is zolang je daarvan afhankelijk bent een veilige plek.
  Jezelf daar los van maken (niet afstand ervan nemen, want er zitten ook altijd dierbaren bij) is een proces wat zich spelenderwijs voltrekt.

 126. Voerman says:

  Niet dom van de Europese jongens.
  De manier bij uitstek eventueel om de toenemende anti-europese stemming vanuit Nederland een beetje te ontwapenen. Zo doe je dat in de politiek!
  http://www.telegraaf.nl/binnenland/21143226/__Rutte__opvolger_Juncker___.html

 127. Frans says:

  Over huren gesproken: hoe zal de particuliere huurmarkt zich ontwikkelen?
  Vandaag ff op funda kaart overgeschakelde van koop naar huur: ineens een veeeeeel rustiger beeld!

 128. jim says:

  ll:
  Een nieuw verschijnsel, hier in de straat , meer dan één jaar……..

  4 Onbetaalbaar verklaarde en leegstaande woningen ( c. adamus )

  Voor een regenachtige zondag……. gelukkig…… eindelijk terug gevonden. This Is It! 2007

  The party’s over
  It’s time to call it a day
  They’ve burst your pretty balloon
  And taken the moon away
  It’s time to wind up the masquerade
  Just make your mind up the piper must be paid

  cycleprooutlook.co…e/IanGordon_0712.pdf

  Aah nu snap ik ‘m! De meteorologische winter is zopas begonnen. Kende deze paper niet, maar uiterst leerzaam te lezen over de kondratieff winter waar we in zitten volgens deze visionair. Bedankt!

  Geschreven in 2007 toen ABN druk bezig was ingewikkelde derivaten constructies uit te buiten:
  ‘In late 2006 the Dutch-based ABN Amro global investment bank began to offer corporations and public utilities around the world an extraordinary trick of financial conjuring. This complex golden egg would pay investors an interest rate of up to 2 per cent more than they could get from a rock-solid government bond. Most amazingly, it looked just as safe. ABN Amro’s product came with the top drawer, AAA rating from Standard & Poor’s. The premium rating immediately opened up the products to a wide pool of investors who are often barred from holding assets with less than stellar credit ratings; investors such as pension funds, public utilities — local councils in Australia — could all buy in.’

  http://www.theglobalmail.org/feature/the-smartest-girls-in-the-room/503/

  Overigens hier de laatste analyses van Ian Gordon op
  Business News Network, (mind you, interview begint pas op ongeveer 1/5e)
  http://www.longwavegroup.com/news/2012/121128_Economically_Speaking.php

 129. jim says:

  Frans:
  Over huren gesproken: hoe zal de particuliere huurmarkt zich ontwikkelen?
  Vandaag ff op funda kaart overgeschakelde van koop naar huur: ineens een veeeeeel rustiger beeld!

  Was mij ook al opgevallen. Bijna een halvering t.o.v. eerste halfjaar: http://www.funda.nl/media/10626628/marktscan_wonen_1e_helft_2012.pdf
  Andere berekeningsmethode ingevoerd? Verklaart dat soms ook de wel heel plotselinge spike in te koop staande huizen? Wie weet het?

 130. jim says:

  Overigens ben ik bang dat er weer gouden tijden aan gaan breken voor huisjesmelkers. Er is kennelijk ook geen geld meer om huizen op te knappen en kraken is zo goed als onmogelijk gemaakt door wetgeving. Krotten kun je nog gewoon ophokken. Woco’s moete 2 miljard afdragen die ze niet kunnen gebruiken om te investeren.
  Ziedaar de gevolgen van het stimuleren van eigen woningbezit met belastinggeld in Nederland. Geen geld voor de woningbezitter in wezen, maar geld voor de scheefwoners om de bank, de eigenlijke eigenaar te betalen! De bankschroef waar we in zitten.

 131. Frans says:

  jim: Verklaart dat soms ook de wel heel plotselinge spike in te koop staande huizen? Wie weet het?

  Interessante gedachte! Zou heel goed kunnen.
  Dan zou in 2013 het aantal weer moeten toenemen, nadat de laatste hoop voor huiseigenaars om hun huis tegen een voor hun nog enigzins aantrekkelijk bedrag te verkopen is vervlogen.

 132. jim says:

  Na Wonen 2.0 nu ook Eurozone 2.0
  Twopack, bankenresolutiemechanisme? Europese beslissingsmacht over nationale begrotingen…
  http://www.hln.be/hln/nl/3424/economische-crisis/article/detail/1544987/2012/12/06/Van-Rompuy-heeft-rapport-klaar-over-eurozone-2-0.dhtml
  Wie gaat er straks over onze pensioenen om maar eens wat te noemen?

  Kan niet zeggen dat ik het allemaal begrijp maar Ewald Engelen drenkt zijn pen in vitriool en denkt er zo het zijne van:
  http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3360397/2012/12/08/Waar-je-pas-echt-het-schuim-van-op-je-bek-krijgt-is-Lid-12.dhtml#.UMMbIJJjTKY.twitter

 133. De ontwikkelaar says:

  @128

  En dan te bedenken dat ik 12-12-12 jarig ben.

 134. Dawg says:

  jim,

  “Een jaar later moet de eurozone uitgerust zijn met een bankenresolutiemechanisme en moeten lidstaten contracten met de Europese Unie kunnen afsluiten over noodzakelijke structurele hervormingen, in ruil voor “tijdelijke” financiële steun. Een Europees depositogarantiestelsel zou er niet komen, het volstaat voor Van Rompuy om volgend jaar al de nationale stelsels op elkaar af te stemmen.”

  Bankenresolutiemechanisme: jij gaat mee betalen aan bailouts van speculerende banken in Spanje, Frankrijk, Griekenland of waar dan ook in de EU. Het depositogarantiestelsel dat eerst nog genoemd werd als een belangrijke, zo niet de belangrijkste reden voor de vorming van een bankenunie hoeft nu ineens niet meer zo nodig.

 135. eric406 says:

  jim: Was mij ook al opgevallen. Bijna een halvering t.o.v. eerste halfjaar: funda.nl/media/106…en_1e_helft_2012.pdf
  Andere berekeningsmethode ingevoerd? Verklaart dat soms ook de wel heel plotselinge spike in te koop staande huizen? Wie weet het?

  De mensen die in 2009 met twee huizen kwamen te zitten, hebben hun 3 jaar dubbele hypotheekrente aftrek er op zitten. Cijfers over aantallen zijn er niet, maar het zouden er wel eens tienduizenden kunnen zijn. Die mensen hebben hun mogelijke verlies 3 jaar vooruitgeschoven, en constateren nu dat 20% daling toch best wel veel is. Vooral als je twee huizen hebt. Met dank aan de VGH, zij hebben deze 3 jaar uitstel bij elkaar gelobbyd.
  Wellicht dat deze huizen op aandrang van de bank nu in de verkoop worden gezet?

 136. jim says:

  Dawg:
  jim,

  “Een jaar later moet de eurozone uitgerust zijn met een bankenresolutiemechanisme en moeten lidstaten contracten met de Europese Unie kunnen afsluiten over noodzakelijke structurele hervormingen, in ruil voor “tijdelijke” financiële steun. Een Europees depositogarantiestelsel zou er niet komen, het volstaat voor Van Rompuy om volgend jaar al de nationale stelsels op elkaar af te stemmen.”

  Bankenresolutiemechanisme: jij gaat mee betalen aan bailouts van speculerende banken in Spanje, Frankrijk, Griekenland of waar dan ook in de EU. Het depositogarantiestelsel dat eerst nog genoemd werd als een belangrijke, zo niet de belangrijkste reden voor de vorming van een bankenunie hoeft nu ineens niet meer zo nodig.

  Ach zo. Dat geld dat daar voor nodig is, waar gaan ze dat hier vandaan halen dan?
  Plotseling begrijp ik Ewald Engelen veel beter als ik dit artikel van hem lees:
  Opstand?
  (moest door de titel onwillekeurig meteen denken aan het gelijknamige kraakcafe ooit gevestigd vlak achter het concertgebouw en bijna naast van Lansschot bankiers gelegen in Amsterdams rijke stadsdeel Oud Zuid jaren 80, Een betere naam was daar op die plek waar men ‘op stand’ woonde, niet te bedenken geweest!)

  ‘Europese banken zijn saaie, goedmoedige reuzen, misdachten we in 2008. En dus worstelen we vijf jaar na dato nog altijd met zombiebanken die ieder douceurtje van de ECB aan huishoudens en bedrijven gebruiken om hun balansen te repareren.’

  http://www.groene.nl/2012/49/opstand

 137. jim says:

  eric406,

  Dan zou dat niet zo ‘plotseling’ te zien zijn lijkt mij.
  Overigens is de politiek volgens mij alweer bezig met verzachtende voorlopige maatregelen voor te stellen voor lui met dubbele hra. Die zijn natuurlijk dubbel zielig.

 138. Frans says:

  jim: Overigens is de politiek volgens mij alweer bezig met verzachtende voorlopige maatregelen voor te stellen voor lui met dubbele hra. Die zijn natuurlijk dubbel zielig.

  Ach ja, dat is de algemene tendens: alles wat met schuld heeft zo gemakkelijk mogelijk maken, vandaar de lage rente stand. Zal nog wel even zo blijven: rente omhoog en all hell breakes loose.

 139. Dawg says:

  jim: Ach zo. Dat geld dat daar voor nodig is, waar gaan ze dat hier vandaan halen dan?

  Bij jou. En mij. Via het EMS en de balans van de ECB.

  Overig ben ik van mening dat in het door jou gelinkte artikel Ewald v Engelen een wel heel rooskleurig beeld schetst van de situatie in de VS.

 140. Steven says:

  Ik heb nu twee ferrari’s. De eerste kreeg ik niet direct verkocht, maar vond een snellere en leuker nieuw model dus die had ik alvast gekocht voor 350.000. Was fijn dat de bank dat zo aan me wilde lenen omdat ik en mijn vrouw genoeg verdienen. Hoop wel dat ik de rente nog van mijn bruto loon mag aftrekken, want ik wil ze eigenlijk allebei houden totdat ik met allebei op winst sta. Gelukkig is er nog de NFG (nationale ferrari garantie) zodat als ik mijn baan of mijn vrouw verlies wel geld krijg van de overheid. Heb geen zin in minder winst op mijn eerste ferrari: ik zak niet in prijs al zit daar nog steeds fikse winst op als ik die nu verkoop. (zoiets?)

 141. cartoonist says:

  jim: Plotseling begrijp ik Ewald Engelen veel beter als ik dit artikel van hem lees:
  Opstand?

  Als ik zijn artikel lees krijg ik het idee van een dronken scheeflener die wat onzin neerpent.

  De Usa economie, zoals hij die beschrijft, is als een Munchhausen economie die zich aan de eigen schoenveters uit het moeras trekt.

 142. tufkaj says:

  jim,

  het aantal huurhuizen is altijd al vrij raadselachtig berekend. Als je op de voorpagina van Funda op ‘huur’ klikt, krijg je 34K huizen te zien.
  Klik je nu op ‘bladeren’ zijn het er nog maar 14K. Dat laatste houd ik bij en daar is geen schokkende halvering te zien maar een sluipende groei: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/grafieken-aanbod/lijngrafieken-woningmarkt/?soort=huur&gegeven%5B%5D=Totaal

 143. jim says:

  Dawg:

  Overig ben ik van mening dat in het door jou gelinkte artikel Ewald v Engelen een wel heel rooskleurig beeld schetst van de situatie in de VS.

  Wellicht te rooskleurig in zijn reflectie op de afgelopen tijd? Over de toekomst blijft hij er redelijk op de vlakte. Zijn conclusie dat de middenklasse “steeds meer hoogopgeleide veertigers met kinderen die op de top van de huizenmarkt een woning hebben gekocht ” de tol gaan betalen laat buiten beschouwing dat ze, hoogopgeleid als ze zijn, beter hadden kunnen weten maar blind hebben gevaren op belofte’s van allerlei mensen (politici,makelaars,banken) die gewantrouwd hadden kunnen worden! En ja ook de werkeloosheid onder die hoogopgeleide groep stijgt http://www.nrc.nl/nieuws/2012/08/11/hogeropgeleiden-ook-steeds-meer-slachtoffer-economische-crisis/
  Natuurlijk zit daar ook ‘n motor vd economie en is het kapitaalvernietiging als ze failliet gaan. Toch is het goed hier naar te kijken: wiens schuld is het nu wanneer je gedwongen de schulden van anderen dan jezelf mag betalen? En is het rechtvaardig dat anderen die geen schulden zijn aangegaan steeds meer moeten betalen aan hun die de schuld aangingen en nu lopen te janken?

 144. jim says:

  tufkaj,

  Aha dat had ik niet gezien, vreemd.
  Bedankt.

 145. Steven says:

  aan Jim (vanaf zo maar een link)

  Voedselbank ZO zoekt vrijwilligers voor vrijdagochtend
  Het aantal klanten van de Voedselbank Zuidoost stijgt zo snel, dat de uitgifte van de voedselpakketten over 2 dagen zal moeten worden verdeeld.
  Wie kan en wil de Voedselbank ZO elke week op vrijdagochtend (09.00 – 12.30 uur) helpen met het uitdelen van eten aan de klanten.
  Zie Vacature

 146. Steven says:

  en dan aan de blije wereld:
  Leaseauto en een ov-kaart

  De commissie heeft signalen gekregen van fraude en zelfverrijking door bestuurders. Topmensen zouden zichzelf bijvoorbeeld dure, soms zelfs meerdere, leaseauto’s hebben toegekend, terwijl ze ook een ov-kaart en/of taxi-vergoedingen kregen. Een bestuurder bleef na zijn aftreden nog jarenlang aan als adviseur, met behoud van salaris, terwijl hij weinig tot geen werkzaamheden hoefde te verrichten. En is sprake van schimmige vastgoeddeals.

 147. jim says:

  Steven,
  In de kliko van de plaatselijke supermarkt is vaak ook nog van alles te vinden dat niet wordt uitgedeeld.
  Moeten vrijwilligers daar bordjes neer gaan zetten?

 148. Steven says:

  aan Jim. Ha ha. geen idee. Denk wel dat we steeds meer op ons zelf worden aangewezen straks.. als zelfs veel middenklasse al naar de voedselbank moet, dan is er echt iets mis aan het gaan. En het is natuurlijk ook niet zo vreemd met al die schulden voor bijv. een hutje.

 149. cartoonist says:

  Dawg: De koopkracht van werkend Nederland moet omhoog en daarom moeten gestopt worden met die aanhoudende loonmatiging. Dat kan en dat moet:
  http://www.mejudice.nl/artikelen/detail/nederland-snakt-naar-loonstijging

  Ik ben het niet eens met het artikel. Door de lonen omhoog te laten gaan zal de koopkracht niet voor lange duur stijgen. De prijzen van alle goederen gaan soms vertraagd mee omhoog. Het wordt gewoon inflatie.

  Inflatie is een vorm van belasting, een stiekeme vorm die niet direct zichtbaar is en die iedereen raakt in zijn koopkracht. Overheden inflateren meestal liever dan belastingen te heffen.

  Ik lees in het artikel

  Loonmatiging was een goed beleid in de jaren 80 en 90, en wellicht ook de afgelopen 10 jaar om de concurrentie met China aan te kunnen gaan. Maar de lonen in China zijn de afgelopen 10 jaar met 700% gestegen en het verschil in lonen is teruggelopen van 33 keer hoger in 2000 tot 4 keer hoger nu. Momenteel stijgen de lonen in China met 13% per jaar

  Nog even en de lonen in de USA en China zijn gelijk.
  Ik krijg het idee dat dit ook de opzet is van de globalisten.

 150. Steven says:

  cartoonist: Nog even en de lonen in de USA en China zijn gelijk.

  Dat lijkt me logisch als chinezen meer produceren dan Amerikanen. Dat krijg je bij globalisering. Ik klap in mijn handjes dat ik 4 keer meer zilver kan sparen dan een chinees (terwijl die misschien wel harder werkt)

 151. eric406 says:

  Toch nog wat aantallen gevonden:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-07-2009/circa-30000-huisverkopers-in-nood-door-dubbele-lasten/

  Het zou best wel eens zo kunnen zijn, dat een groot deel van deze woningen in een korte tijd op de markt komen. Immers voor alle woningen aangeschaft in 2009 eindigt de dubbele aftrek op 1 januari (kalenderjaar aanschaf + 3 jaar)

 152. Steven says:

  4 keer meer verdienen dan een chinees is natuurlijk leuk, maar slaat nergens op met minder output uiteindelijk.

 153. Dawg says:

  cartoonist,

  Als je lonen te snel stijgen kan je inflatie krijgen, maar als de loonstijgingen jaar in jaar uit achterblijven bij de groei van arbeidsproductiviteit en de inflatie daalt de arbeisinkomensquote en krijg je afzetproblemen. Kan je de economische stoelendans alleen nog maar aan de gang houden door nog meer geld/schuldcreatie. In die situatie zitten we nu wereldwijd.

  Zolang de lonen niet sneller stijgen dan de loonruimte veroorzaken ze geen inflatie. Alleen is dat op korte termijn minder gunstig voor de aandeelhouderswaarde. Een klein beetje klassenstrijd kan de komende jaren geen kwaad.

 154. Adamus says:

  Voerman:
  PVV is inmiddels weer de grootste in de peilingen volgens Maurice.
  Beginnen de mensen zich belazerd te voelen?

  Maurice “waar is het mes van de klusjesman” heeft hier allang afgedaan 😉

 155. jim says:

  eric406,

  Je hebt zeker ‘n punt, op grond van dat gegeven is enig effect te verwachten. De waarneembare zichtbaarheid van dit effect is dan echter toch wel erg ‘bijzonder plotseling’ opgetreden. Te plotseling lijkt mij om daarvoor verantwoordelijk te kunnen zijn of het te kunnen verklaren. Lijkt mij ook sterk dat men massaal allemaal tegelijk in toevallig dezelfde week op dezelfde dag op hetzelfde idee komt. Een ding staat al vast. Er staat ons nog een hoop gemèkker te wachten van de sheeple in 2013.

 156. cartoonist says:

  Dawg,

  Ik denk dat zich nogal wat loopholes in deze ouderwetse economische theorie schuilhouden.
  Hoe kun je arbeidsproduktieviteit vaststellen in een economie, zoals die van NL, die voor meer dan de helft uit ambtenaren en financiele dienstverleners bestaat.
  Is produktiviteit dan evenredig aan het aantal bekeuringen dat wordt uitgedeeld ? Of is produktiviteit evenredig aan het aantal onzinnige financiele produkten wat de consument wordt aangesmeerd ?
  Of is produktiviteit evenredig met het aantal onzinnige radio en televisie programma’s wat wordt geproduceerd ?

  De grootste produktiviteit die mij zo gauw tebinnen schiet is die van varkens en kippen die naar mediterrane landen wordt geexporteerd om via het ESM uiteindelijk door onszelf gefinancierd te worden. 🙂

 157. Voerman says:

  Wonen en de daarmee samenhangende belastingen en heffingen alsmede autorijden en wat daarmee samenhangt slokken langzamerhand het grootste deel van ons besteedbaar inkomen op.
  Dat zijn standaard vaste lasten geworden. Samen met de vaste lasten voor energie en zorg en opvoeding en kinderopvang blijft voor de gemiddelde mens zo weinig ruimte over om creatief met geld om te gaan, dat de gemiddelde mens op de armoedegrens leeft. Er valt mi niet te ontkomen aan significante inkomensstijgingen om de zaak draaiende te houden. Zoniet, dan is het moment dichtbij dat de controle over menselijke emoties verloren gaat. Temeer gelet op wat “de man in de straat” aan onrecht door overheidsdienaren ziet geschieden.

  Oppervlakkig bekeken lijkt het allemaal nog wel mee te vallen, maar toch…

 158. cartoonist says:

  In de bouwwereld hebben we jarenlang een stijging van produktiviteit gekend. Een produktiviteit die zich alleen in euro’s uit liet drukken. Euro’s die goedkoop geleend moesten worden. Nu blijkt dat al die huizen niet waard zijn wat er voor betaald is. Terugredenerend moet je dus concluderen dat de arbeidsproduktiviteit in de bouw van de afgelopen jaren gecorrigeerd moet worden met de faktor huizenprijsdaling. Is er in de bouw dan nog sprake van arbeidsproduktiviteitsstijging ?

 159. Voerman says:

  cartoonist,

  Dat geldt natuurlijk voor ook alle industriele produkten. Wat daar dan mee? Je praat op deze manier over een deflatiegolf die er niet was. Leuke theorieen, maar weinig oplossend.

 160. cartoonist says:

  Voerman: alsmede autorijden en wat daarmee samenhangt slokken langzamerhand het grootste deel van ons besteedbaar inkomen op.

  Misschien moeten degenen die daar een probleem mee hebben weer de fiets of solex uit de schuur halen.

 161. cartoonist says:

  Voerman: Leuke theorieen, maar weinig oplossend.

  Er zijn in Nederland ca 7,5 miljoen huishoudens en er staan ca. 1 miljoen huishoudens onder water en ook nog eens paar honderd duizend hebben andere schulden.

  Hooguit 1 op de 5 huishoudens heeft een financieel probleem, moet dat opgelost worden door de 6 miljoen huishoudens die geen financieel probleem hebben ?

 162. cartoonist says:

  Voerman,

  Ook een oplossing: leg het probleem bij je buurman (buurcontinenten) op de stoep.

  Laten we alle landen die rijk zijn aan grondstoffen destabiliseren en daar corrupte en meewerkende marionetten regimes aan de macht helpen.
  Dan kunnen we goedkoop onze natuurlijke grondstoffen importeren en kunnen we onze exportprodukten duur aan diezelfde landen verkopen.

  Oh shit, dat hebben we al een paar eeuwen zo gedaan en de laatste tijd levert dat problemen op.

  Hellup, Tom Poes, verzin een list!

 163. Dawg says:

  cartoonist,

  So what? Wat je maakt moet je ook een keer verkopen anders valt de economische kringloop een beetje stil. Als de in geld uitgedrukte productie per manjaar (hoe dan ook verder gemeten)jaar in jaar uit met een procentje of vier toeneemt en je loongroei daarbij stelselmatig achterblijft roep je de problemen over je af. Zeker als dat op wereldwijde schaal gebeurt. De loonarbitrage die voortkomt uit de globalisering(en de concentratie van inkomen en vermogen die daar weer een gevolg van is) wordt m.i. terecht als één van de oorzaken van de schuldencrisis genoemd.

 164. Voerman says:

  cartoonist: Misschien moeten degenen die daar een probleem mee hebben weer de fiets of solex uit de schuur halen.

  Ik had het niet over uitsluitend autorijden, maar indedaad, het zou helpen!

 165. Voerman says:

  cartoonist: Hooguit 1 op de 5 huishoudens heeft een financieel probleem, moet dat opgelost worden door de 6 miljoen huishoudens die geen financieel probleem hebben ?

  Dat heb ik niet gezegd. Daar hebben wij een regering voor’maar die is in korte tijd ook alle vertrouwen verloren (voor zover dat al aanwezig was).

  Wij kunnen hier alleen maar signaleren met z’n allen. Oplossen kunnen wij ook niets.

  Hopen, dat alles vanzelf goed komt of blijft. 🙂

 166. cartoonist says:

  Dawg: Als de in geld uitgedrukte productie per manjaar (hoe dan ook verder gemeten)jaar in jaar uit met een procentje of vier toeneemt en je loongroei daarbij stelselmatig achterblijft roep je de problemen over je af

  De marktwerking theorie vertelt ons dan dat die produkten goedkoper moeten worden zodat er een nieuw evenwicht ontstaat. Dat het probleem zichzelf oplost. Wet van vraag en aanbod.

  Blijbaar is ons economisch systeem niet op marktwerking gebaseerd maar op planeconomie en burocratie. Zeg maar een soort van socialistisch/communistisch systeem.

  En we weten hoe het gaat met dat soort systemen. De produktie en de kwaliteit van de produkten neemt evenredig af met de tevredenheid v/d bevolking.

 167. Dawg says:

  cartoonist: Blijbaar is ons economisch systeem niet op marktwerking gebaseerd maar op planeconomie en burocratie.

  Planeconomie, burokratie, kleptocratie. You name it. Geen reden om van de werkende mens een verarmde middenklasse te maken. Is op de langere duur ook geen algemeen belang want, wat ik al eerder zei, wat je maakt moet je ook een keer verkopen.

 168. Voerman says:

  Truste

 169. Long Time Lurker says:

  Bizar die huurwoningen volgens funda nu; 34,000.

  Ik weet dat op huizenhype altijd naast de fundateller voor koopwoningen ook die voor huurprijzen werd bijgehouden. Grafiek is inmiddels down maar uit de comments haal ik dit:
  http://www.huizenhype.nl/funda-indicator/

  “?? wat is er met de huur grafiek gebeurd van 76.000 naar 65.000 dat lijkt me erg onwaarschijnlijk??

  March 4th, 2010 | 09:42”

  oftewel -50% huurwoningen in NL binnen 2 jaar..

 170. cartoonist says:

  Dawg: Planeconomie, burokratie, kleptocratie. You name it

  Ik verdedig het systeem niet. Ik stel vast dat dit systeem volledig de weg kwijt is en ontspoord in een orgie van financiele derivaten.

  Het lijkt er soms op alsof er een kleine groep mensen is die er plezier in heeft om financiele spelletjes met de rest v/d wereld te spelen. Uit verveling of gewoon omdat ze het kunnen. Ik zie namelijk geen logica meer in het systeem.

 171. Steven says:

  cartoonist: . Ik zie namelijk geen logica meer in het systeem.

  dat komt omdat geld uit het niets wordt gemaakt bij de banken en dan vragen ze er nog rente voor ook. Ik spaar daarom dus ook gewoon het echte geld.. (zilver)

 172. Steven says:

  al die hersenspinsels heb ik al lang gehad. voor mij is het oude koek.

 173. cartoonist says:

  Steven,

  Welke psych heb je daarvoor geraadpleegt ? 😉

 174. Steven says:

  het is gewoon zo: banken maken het geld en wij lenen tegen rente. Zorg dat je in de plus staat en lach er om en laat hun je overschrijvingen regelen, maar meer ook niet.

 175. Steven says:

  aan mij verdienen ze niets (hoop ik)

 176. cartoonist says:

  Steven: aan mij verdienen ze niets (hoop ik)

  Je zit er ook tot je nek in Steven, ook jij moet betalen voor al die financiele derivaten. Iedereen is @#*!!@^%%

 177. ll says:

  Juan Belmonte: Prof Dr Marc Fracke die in 2010 promoveerde op een model waarmee hij voorspelde dat eind 2011 de prijzen weer op of boevn het nivo 2008 zouden zitten

  Toen werden er nog huizen verkocht, het model werkt niet als……..

  1. er geen huizen worden verkocht ( bij de WOZ waardering neemt men dan de n.b. gewoon de VRAAGPRIJS als referentie kader, bij gebrek aan beter, en dan blijft de WOZ lekker hoog, goed voor de gemeenten)
  2. het model houdt geen rekening met menselijk handelen, zoals b.v. nu een koopstaking.

  Dit casametrische model van Prof. Dr. M. Francke kan net zoals alle oekoenomische modellen gevoegelijk in de prullenmand……, ( zelfs het IMF is er nu achter gekomen 🙂 )

 178. ll says:

  Even wat cijfertjes.

  Per dag verdampt er nu 334 miljoen aan woningwaarde, is 45 per woning per dag………( voor een gemiddelde woning prijs van 209k NVM )

  En de staatsschuld loopt per dag op met 70 miljoen.

  Het vermogen verdampt, en de schulden lopen op met ruim 400 miljoen PER DAG…..

  Waar een klein land groot in kan zijn 😉

  n.b. de huisjeswaarde is berekend volgens het CBS systeem, het ( vroegere ) reken je als land rijk systeem…….. 🙂

 179. ll says:

  Oef, ons bankwezen is weer eens in het gevaar…….maar daar wordt hier toch al jááren en jááren op dit draadje voor gewaarschuwd ?

  Hypotheekschuld enorm gevaar voor Olland

  http://biflatie.nl/artikelen/37-huizenmarkt/48918-hypotheekschuld-enorm-gevaar-voor-nederland

  En lees de reactie’s……… 🙂

 180. NewGen says:

  Voerman: Dat heb ik niet gezegd. Daar hebben wij een regering voor’maar die is in korte tijd ook alle vertrouwen verloren (voor zover dat al aanwezig was).

  Wij kunnen hier alleen maar signaleren met z’n allen. Oplossen kunnen wij ook niets.

  Hopen, dat alles vanzelf goed komt of blijft.

  Typische opmerking van de oude generatie. Hopen dat alles vanzelf goed komt, en in jou geval Voerman, blijft.

  De tegenslagen die jongeren krijgen de komende jaren zijn enorm. Deze tegenslagen werden en worden veroorzaakt door het “graai” beleid uit het verleden van o.a. de babyboom generatie. Hoeveel werkenden babyboomers hebben daadwerkelijk tot 65 jaar leeftijd gewerkt?. En tot welke leeftijd moeten jongeren werken (62 is niet genoeg om de rekening te betalen).

  Nog steeds word ik misselijk als ik babyboomers hoor klagen over AOW en pensioen. Totaal geen oog voor nieuwe generaties die de rekening gaan betalen voor de huidige ellende. En onze jonge premier is zo te zien erg in de ban van deze grote groep kiezers.

  Willen we uit de crisis komen dan moet er wat veranderen.

  AOW aanpassen of privatiseren. Door vergrijzing is deze niet meer te betalen. Mensen maakten bewust minder kinderen, kunnen ze ook minder AOW krijgen. De AOW moet nu eenmaal betaald worden door de werkenden. Nieuwe generaties langer laten werken is wederom de rekening vooruit schuiven.

  Pensioenen moeten komende jaren gekort worden. Rekenrentes aanpassen om dit te voorkomen is wederom een voorbeeld van de rekening vooruit schuiven.

  Zorg aanpassen. Zorg moet betaald worden door de mensen die dat gebruiken. Ouderen en mensen met een ongezonde levensstijl moeten meer betalen indien zij dat kunnen. Het huidige zorgstelsel is wederom een voorbeeld van de rekening vooruit schuiven.

  Grond. De grondprijs in Nederland is veel te hoog. Dat is de enige reden dat de bouw nu stilstaat. Huizen zijn steeds goedkoper en duurzamer te bouwen, daar kan het niet aan liggen. Gemeentes willen niet afboeken op grond en een koe in Nederland heeft meer rechten dan een burger. Kunstmatig de grondprijs en de prijs van bestaande bouw hoog houden om het verlies uit te stellen is wederom een voorbeeld van de rekening vooruit schuiven.

  De rekening voor de jongere wordt groter en groter. Het lijkt wel een bubbel. Ook deze gaat knappen en dan hebben we pas echt een probleem. Een generatie crisis.

 181. ll says:

  NewGen, nieuw verdienmodel ? Methaangas afvangen in Siberië……….. 🙂

  Kondratieff Winter……., is van alle tijden ……

 182. ll says:

  Hypotheken in de aanbieding, maximaal 1 per klant :-), wegens lange wachtrijen……….

  http://www.telegraaf.nl/overgeld/hypotheken/21144466/__Lange_wachttijden_bij_omzetten_hypotheek__.html

 183. Voerman says:

  NewGen: Een generatie crisis.

  Jij hebt een generatiecrisis tussen je oren. 🙂

 184. xenobinol says:

  ll:
  NewGen, nieuw verdienmodel ? Methaangas afvangen in Siberië………..

  Kondratieff Winter……., is van alle tijden ……

  Wel vervelend dat de Kondratieff winter deze keer plaatsvindt met een zeer ongunstige demografie.

 185. xenobinol says:

  Toch wel grappig dat ouderen vaak aanspraak durven te claimen op verworven rechten en gelijktijdig roepen ‘wie dan leeft wie dan zorgt’ 🙂

  Wie dan betaald bepaalt 😉

 186. ll says:

  Drastische daling huizenprijzen in 2013……

  DNB -9%
  Rabo -7%
  ING -7% in 2013 en -5% in 2014

  Door Jos Koets.

  http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/drastische-daling-huizenprijzen-99593.asp

 187. Adamus says:

  ll:
  Drastische daling huizenprijzen in 2013……

  DNB -9%
  Rabo -7%
  ING -7% in 2013 en -5% in 2014

  Door Jos Koets.

  homefinance.nl/alg…zenprijzen-99593.asp

  >€43000
  “Misschien dat deze doelgroep een woning gaat kopen. Bovendien is de verwachting dat de hypotheekrente verder daalt”

  Ik kom mensen tegen die er gewoon geen “zin meer an” hebben. Of 50+ of geen baanzekerheid (voor een van de twee).

 188. Adamus says:

  xenobinol: Wel vervelend dat de Kondratieff winter deze keer plaatsvindt met een zeer ongunstige demografie.

  Siberië is dan metafoor voor verpleeghuis?

 189. Adamus says:

  NewGen: Typische opmerking van de oude generatie. Hopen dat alles vanzelf goed komt, en in jou geval Voerman, blijft.

  De tegenslagen die jongeren krijgen de komende jaren zijn enorm. Deze tegenslagen werden en worden veroorzaakt door het “graai” beleid uit het verleden van o.a. de babyboom generatie. Hoeveel werkenden babyboomers hebben daadwerkelijk tot 65 jaar leeftijd gewerkt?. En tot welke leeftijd moeten jongeren werken (62 is niet genoeg om de rekening te betalen).

  Enig idee hoeveel er van de generatie voor de boomers in de WAO terecht kwamen vanaf 1972???? Of de voermannen en jonger die voor de VUT moesten betalen en er nooit een cent voor terug zagen.

 190. snorkel says:

  “De makelaar volgt gewoon de markt”

  Dus je zag het wel aankomen maar heb wijselijk je mond dicht gehouden… Houd dan nu ook je bek te klagen en te zeuren. Ga je werk doen en ga de markt (omlaag) volgen

 191. xenobinol says:

  Adamus: Siberië is dan metafoor voor verpleeghuis?

  We vriezen die oudjes gewoon in de permafrost 🙂

  Kunnen we ze in de toekomst ontdooien als het weer tijd is voor een toekomstige zeepbel, hun kennis en ervaring zal dan goed van pas komen.

 192. Adamus says:

  Frans: Ach ja, dat is de algemene tendens: alles wat met schuld heeft zo gemakkelijk mogelijk maken, vandaar de lage rente stand. Zal nog wel even zo blijven: rente omhoog en all hell breakes loose.

  Kabinet gaat toegefelijk zijn naar van Rompuy et al. -bankentoezicht naar Parijs/”grondwet”- en we kabbelen nog ff verder.

 193. NewGen says:

  Voerman,

  Ondanks dat mijn naam op dit forum anders doet vermoeden behoor ik niet tot de jongere generatie. Wel werk ik veel met jongeren en heb ik zelf kinderen. Het wordt mij steeds duidelijker dat de nieuwe generaties de rekening gaan betalen voor het wanbeleid van voorgaande generaties. De media besteed hier gelukkig meer en meer aandacht aan.

  Ik blijf mijn mening verkondigen op dit forum zolang leeftijdsgenoten en ouderen mij blijven verbazen met hun leugens, onnozelheid en hebberigheid.

  De generatiecrisis zit inderdaad tussen mijn oren. Ik hoop dat die daar blijft. Toch zijn er meerdere signalen dat er een generatiekloof aan het ontstaan is. Ik weet in ieder geval welke kant ik kies. NewGen.

 194. onderwaarde says:

  Ah joh …. Nederland is gewoon anders!!!

 195. snorkel says:

  Steven: Ik heb nu twee ferrari’s. De eerste kreeg ik niet direct verkocht, maar vond een snellere en leuker nieuw model dus die had ik alvast gekocht voor 350.000.

  Precies datzelfde heb ik met mijn twee luxe jachten. En de vermaledijde bank wil maar geen leningen verstrekken aan mensen die mijn boten willen kopen. Misschien moeten wij samen een “Masters of Luxury” fonds in het leven roepen dat van pensioengeld startersleningen verstrekt aan toekomstige kopers van onze auto’s / boten? Zo verdienden we op de verkoop én op de leningen! Win-win heet dat.

 196. Adamus says:

  snorkel:
  “De makelaar volgt gewoon de markt”

  Dus je zag het wel aankomen maar heb wijselijk je mond dicht gehouden… Houd dan nu ook je bek te klagen en te zeuren. Ga je werk doen en ga de markt (omlaag) volgen

  Bond zegt: groot deel Volendam onder water. Hij moet zich ook nog eens verantwoorden in de community. Hell of a job 🙂

 197. Adamus says:

  “This is worse than the S&L crisis. This is the first time – this is the worst credit bubble we’ve ever had in American history. No – ever in American history have people been able to buy a house with no money down, never. That’s never happened anytime in the world. So, we have the worst credit bubble. It’s going to take a long time to work its way out. You don’t cure a bubble in five or six months… It takes five or six years.”
  Jim Rogers, November 6, 2007 (Bloomberg interview with Kathleen Hays)

  Waar staan we nu?

 198. Voerman says:

  NewGen: Het wordt mij steeds duidelijker dat de nieuwe generaties de rekening gaan betalen voor het wanbeleid van voorgaande generaties

  Klinkt menselijker. Voerman deelt die zorg, maar is geen graaier en geen beleid-maker. Elke generatie – en ook de aankomende heeft zijn graaiers. Overigens heeft voerman tussen zijn eerste werkdag (met 14 jaar) en zijn laatste werkdag (met 67 jaar) nog zijn studies moeten plegen en nooit een cent uitkering ontvangen. Gun jou ook het beste! Frustratie is zo dodelijk als tabak roken.

 199. Rexpat says:

  Adamus:
  “This is worse than the S&L crisis. This is the first time – this is the worst credit bubble we’ve ever had in American history. No – ever in American history have people been able to buy a house with no money down, never. That’s never happened anytime in the world. So, we have the worst credit bubble. It’s going to take a long time to work its way out. You don’t cure a bubble in five or six months… It takes five or six years.”
  Jim Rogers, November 6, 2007 (Bloomberg interview with Kathleen Hays)

  Waar staan we nu?

  In de US kon je kopen “without money down”. In Nederland kon je kopen zonder “money down” + een bonus om het huis wat gezelliger (keukentje, badkamertje, wijnkeldertje, paardenboxje) te maken. Kon je allemaal meefinancieren omdat de markt alleen maar omhoog kon.

  De markt heeft slechts de gezelligheidsbonus van de “waarde” van het huis afgesnoept. Zit je dan met je Poggenpohl keuken en je Siberisch eiken vloer. Ja maar, ja maar…

  De echte afwaardering (op stenen en grond) moet nog plaatsvinden.

  In de US heeft men de verliezen heel snel moeten pakken. In Nederland echter verdelen we de pijn over allen en jaren en zitten we in een comfortabele glijvlucht richting de guurste winter ooit.

 200. xenobinol says:

  Voerman: Klinkt menselijker. Voerman deelt die zorg, maar is geen graaier en geen beleid-maker. Elke generatie – en ook de aankomende heeft zijn graaiers. Overigens heeft voerman tussen zijn eerste werkdag (met 14 jaar) en zijn laatste werkdag (met 67 jaar) nog zijn studies moeten plegen en nooit een cent uitkering ontvangen. Gun jou ook het beste! Frustratie is zo dodelijk als tabak roken.

  Als je in de juiste tijd geleefd hebt dan hoefde je ook geen dag werkeloos thuis te zitten. In Spanje is de werkeloosheid 26% en onder jongeren vaak het dubbele, allemaal luie mensen zonder de juiste papieren?

  Leuk toekomst perspectief, geen betaald werk te krijgen en de lasten mogen dragen van een vastgoedzeepbel, kredietzeepbel, pensioen ponzispel, stijgende zorgkosten en de kosten die gemaakt moeten worden om de samenleving te verduurzamen.

  Tenslotte hebben de babyboomers vooral verzaakt om grote vorderingen te maken op dat gebied. Al decennia lang weten ze dat de olie opraakt, grondstoffen schaarser worden etc… maar er wat tegen doen? Nope… liever goed graaien, zelf op tijd stoppen met werken en de boel de boel laten, na mij de zondvloed.

 201. snorkel says:

  Zouden er cijfers zijn over de stijging / daling in aantallen makelaars / hypotheekadviseurs / hypotheekverstrekkers dat een huis voor zichzelf (om in te wonen) koopt?

 202. jojolurker says:

  @Rexpat

  Goed punt zeg. Vooral die afwaardering van de grondprijzen zal hard aankomen als die ooit echt handen en voeten krijgt.

  De politiek in Nederland heeft bouwgrond bewust schaars gehouden. Gemeentes zitten er tot de nek aan toe in en daarom laat dat verhaal nog evenopzich wachten schat ik.

 203. Kees Z. says:

  In 1962 verkocht de gemeente Haarlem bouwgrond voor fl. 4500,= voor 120 vierkante meter. Omgerekend 17 Euro per vierkante meter. Tegenwoordig vragen ze er rustig 600 voor. Dat staat toch in geen enkele verhouding meer tot de loon/prijsontwikkeling? De grootste verliezen zijn nog lang niet genomen!

 204. Voerman says:

  snorkel,

  De tijd is voorbij, dat mensen met dollartekens in de ogen hun huis als een handelsobject te koop hebben gezet. De aantrekkelijkste huizen in goede omgevingen zijn inmiddels verkocht – of niet meer te koop – of nog niet te koop. (‘te duur’ is hezelfde als ‘niet te koop’)

 205. magnum says:

  Ik hoop voor Jos Koets dat z’n surprise vorige week iets beter gelukt is dan z’n stukje op home finance

  Normaal wel een liefhebber van z’n bijdragen maar deze was wat mij betreft onder de maat.

  Zo’n kansloze tabel waar 200+6% – 10% = 180 + 17.7%

  Waar veel te weinig de nadruk opigt is dat kopers die nu nog snel van de oude regeling willen ‘profiteren’ en de gevolgen daarvan.

  Als ik b.v. even gebruik maak van z’n eigen calculator is volgens mij van veel groter belang: wat is beter

  Stel ik ga nog even uit van dezelfde bedragen. Wat betaal ik dan over 30 jaar

  Hypotheek € 180.000 200.000

  2012 – 50/50 203.972 227.000
  2013 – 100 % 268.862 299.000

  Hetzelfde hypotheek bedrag nu of in 2013 is over de loopttijd 299-227 = 72k lijkt op het eerste gezicht goedkoper. Maar vergeet even niet de stijging van het eigen vermogen van de koper met 100k mee te tellen! Hij lost immers 100% dus is hij over 30 jaar per saldo 28k rijker.

  Als de prijs zakt van 200 > 180k zoals in het voorbeeld dan is het verschil in woonlasten 268 – 227 = 41 maar ook hier moet nog wel even de ‘andere 50%’ ad 90k die wel afgelost gaat worden er bij optellen. Dan is de koper dus + 49k beter af.

  Aan u de keuze

 206. magnum says:

  En dan kun je de komende 15 jaar wel verhuizen,je partner de deur wijzen of de boot krijgen, ontslagen worden, andere baan zoeken, etc. om maar iets te noemen.

 207. afbetaalde huiseigenaar says:

  Long Time Lurker,

  volgens mij is de markt in 2 jaar tijd de-centraler..
  veel huurobjectken worden nu aangeboden via Parasius
  die is nu een van de grote aanbieders voor huur.. funda belegt plaats 2

 208. Long Time Lurker says:

  http://www.pararius.nl/nederlands/nieuws.php?name=Huuraanbod+stagneert

  Interessant inderdaad, lijkt dat men inderdaad shift van funda naar pararius. vergelijk de cijfers.. van 5000 woningen per kwartaal in 2008 naar 20000 woningen per kwartaal nu.

  http://www.pararius.nl/nederlands/nieuws.php?name=Verhuurde_woningen_neemt_fors_toe

 209. afbetaalde huiseigenaar says:

  Long Time Lurker,

  ja en hier vind je dus ook de onverkochte huizen die tijdelijk verhuurd mogen worden door de bank..
  maar het grootste deel staat ook nog eens separaat
  p http://www.huisover.nl
  of http://www.prevenda, of
  123wonen.nl en als laaste tijdelijktweewoningen.nl
  dit zijn de klassieke adressen voor de onverkoopbare huizen die “onderwater” staan en dus onder strikte voorwaarden door de bank in de verhuur worden genomen..

 210. afbetaalde huiseigenaar says:
 211. afbetaalde huiseigenaar says:

  http://www.overbruggingsverhuur.nl/huurder/aanbodhuurhuizen.html

  hier een kaartje met de aanbiedingen..
  aanblik laat even slikken..
  en dat is dus uitsluitend bij 1 van de bovenstaande verhuurorganisaties..
  slik….

 212. magnum says:

  Nog even over dat idiote ´tijdens het spel de regels veranderen argument´ en waarom het totaal niet klopt.

  Daar hoorde ik niemand over toen:

  – het partnerinkomen volledig mee ging tellen
  – 100% aflossingsvrije hypotheek stilaan wel mogelijk was
  – +100% financiering en god en z´n ouwe moer mee financieren ineens ook kon
  – 2 huizen – 3 jaar dubbel aftrekken even in zwang raakte
  – de overdrachtsbelasting van 6 naar 2% ging
  – de NHG bedrag omhoog ging
  etc. etc.

  Het is zo 100% porto lullen. Het klinkt redelijk maar het is klets. IEDERE model dat alleen kan overleven op fiscale maatregelen en dat bovendien bedrijfsmatig volledig uitgeperst gaat worden is eindig. Het is inherent aan het systeem dat het zichzelf zal gaan vernietigen. Hoe groter het succes hoe eerder het over en uit is. Ze zijn gedoemd om aan hun eigen succes ten onder te gaan wegens onuitvoerbaar en onbetaalbaar.

 213. snorkel says:

  magnum: Nog even over dat idiote ´tijdens het spel de regels veranderen argument´ en waarom het totaal niet klopt.

  Tegelijkertijd roepen alle belangenorganisaties, handelaren en onderwaterwezens nu wel om het hardst om coulanceregelingen, verlengde overstapperiodes, goedkopere leningen (desnoods met pensioengeld), verhoging van NHG, extra subsidies voor de sector, staatssteun voor de markt, etc etc etc. Alsof dat NIET het veranderen van de regels is… Alleen veranderingen van regels waar men zelf baat bij heeft, en waar een ander de rekening voor betaald, zijn gewenst…

 214. zjondoo says:

  Wat een ordinaire titel heeft deze posting.

 215. Michel says:

  Steven:
  Voerman,

  Ja maar dat zakken kan dus makkelijk 10 jaar duren met doorschieten naar onderen.. en dan krijg je dus situaties dat een huis van nu 300.000 nog maar 75.000 kost of zo over 10 jaar. (zie Japan). maar maakt voor jou niet uit: ik weet het… Het gaat ook om de rest.

  De Kerstman is vroeg dit jaar……

 216. afbetaalde huiseigenaar says:

  magnum,

  grins je spreekt voor de meeste van ons hier..en je misnoegen is totaal op zijn plaats..

  en al die mensen die in die prietpraat shows zieluugh zitten te doen daar krijg ik dus ook de hik van..middels een klisma van de goedkope ja zuster nee zuster journalistiek over ons uitgekakt.. en de makelaar en de ypotheek adviseur gaan er naast liggen en zeggen: het systeem is ziek.. waar is de doktor?

  en nu is er tenminste een schaatser die de boel reduceert op het wezenlijke.. beuken met je kop naar beneden ..ja hollands glorie..eenvoud maar stavast..dit is wat we verloren hebben en moeten het doen met het typetje makelaar, woco meneer, en al die andere eingebildete windbuilen zich vooral voordoen als adviseur .. man laat me niet lachen, sjacheraars, spindoktors met een stropdas.
  lang leve de elfsteden tocht.. lang leve de schaatser.. een soort eenzamer fietser tegen de wind in.. prachtig

 217. cartoonist says:

  Rexpat: In de US heeft men de verliezen heel snel moeten pakken. In Nederland echter verdelen we de pijn over allen en jaren en zitten we in een comfortabele glijvlucht richting de guurste winter ooit.

  De guurste winter ooit was waarschijnlijk die van 1944-1945.
  Als we de vergelijking tot in het absurde doortrekken dan kunnen de scheefleners straks de kliko van Voerman uitschrappen voor een hap voer en kunnen ze het siberische eikenhouten parket in de allesbrander gooien voor een beetje warmte.
  Bij de boeren kunnen de scheefleners een zak aardappels ruilen voor een gouden ring, armband of munt. Het papiergeld is nauwelijks meer waard dan het papier waarop het gedrukt wordt.

  Nee, zo bar zal deze winter wel niet worden.
  En mocht het wel zo zijn dan kan de elfstedentocht eindelijk weer eens gehouden worden.
  Dat zal Ben van der Burg leuk vinden

 218. xenobinol says:

  afbetaalde huiseigenaar:
  magnum,

  lang leve de elfsteden tocht.. lang leve de schaatser.. een soort eenzamer fietser tegen de wind in.. prachtig

  Toevallig deze eenzame fietser 🙂

  http://youtu.be/P71bbUYDFpQ

 219. Michel says:

  eric406:
  Toch nog wat aantallen gevonden:
  huizenmarkt-zeepbe…door-dubbele-lasten/

  Het zou best wel eens zo kunnen zijn, dat een groot deel van deze woningen in een korte tijd op de markt komen. Immers voor alle woningen aangeschaft in 2009 eindigt de dubbele aftrek op 1 januari (kalenderjaar aanschaf + 3 jaar)

  Die staan al lang en breed te koop. Zelfs onder auspiciën van de bank welteverstaan! Dus die zondvloed zal je tegenvallen.

 220. Voerman says:

  afbetaalde huiseigenaar: zo nu heb je ze allemaal

  Los van alles wat alreeds via de bank te huur staat:

  Verhuren en huren wordt langzaam maar zeker gewoonte in dit landschap.
  Waarom zou je als eigenaar verlies nemen op je huis, terwijl je het niet persé hoeft te verkopen. Verhuren is ook prima; de huren worden alleen maar hoger en de woningprijzen zullen op de duur volgen.
  Iedereen zal uiteindelijk toch ergens moeten wonen!

 221. cartoonist says:

  Voerman: Verhuren is ook prima; de huren worden alleen maar hoger

  Lijkt mij een variatie op “huizenprijzen kunnen alleen maar omhoog”

 222. xenobinol says:

  cartoonist: Lijkt mij een variatie op “huizenprijzen kunnen alleen maar omhoog”

  Het is er gewoon een variatie op. Huizenprijzen konden omhoog duur meer beschikbaar inkomen, als dit gaat dalen dan dalen de prijzen, ook voor de huren.

  Ik denk dat Voerman zich niet realiseert dat we gewoon weer gaan ‘indikken’ als wonen te duur wordt t.o.v. het inkomen. Of denkt Voerman dat we het een goed idee vinden om straks 80% van ons inkomen af te staan aan de huisbaas? Kan je gewoon beter op je werk blijven overnachten 🙂

 223. magnum says:

  Het we moeten ergens wonen argument klinkt logisch maar daarmee krijgen mensen niet meer besteedbaar inkomen.

  Globalisering heeft al een grens gesteld en zal dat blijven doen aan het inkomen wat we in NL gemiddeld naar binnen zullen trekken.

  Je kan automatisch prijsindexeren wat je wilt. Als het geld er niet is gaat het niet

  Dus we gaan én met minder m2 per persoon genoegen moeten nemen én en daar per m2 minder voor kunnen uitgeven.

  Roommates en pension zouden veel groter zijn dan nu als het fiscale stelsel (daar heb je hem weer) dat nu niet zeer risicovol zou maken. Met dat geneuzel of er wel of niet sprake is zelfstandige woonruimte is.

 224. afbetaalde huiseigenaar says:

  xenobinol,

  dat is em 🙂

 225. snorkel says:

  magnum: Het we moeten ergens wonen argument klinkt logisch maar daarmee krijgen mensen niet meer besteedbaar inkomen.

  Daartegenover kun je ook stellen: “We wonen toch al ergens.” 😉

 226. magnum says:

  Maar volgens het cbs komen er iedere maand toch een fiks aantal extra mensen hier de koffer uitpakken

  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=37943NED&D1=0-9&D2=16,33,50,67,84,101,118,135,152,169,186,203,220,237,254,271-l&HD=110419-1328&HDR=T&STB=G1

  Of het zijn er echt meer of ze meten beter of ze laten zich beter registreren

 227. Mastah says:

  magnum,

  Meesten vallen niet onder de titel ‘immigratie’ omdat ze hier enkel op een soort van werkvakantie komen, niet om zich hier te vestigen. In het land van herkomst laten ze zich ook maar soort van semi-uitschrijven (iig in Polen). Dit houdt in dat ze niet meer worden meegeteld bij de gemeentelijke belastingen e.d., maar dat ze nog wel hun papieren zaken op dat adres kunnen regelen (zoals hun paspoort, inkomstenbelasting etc.).
  Als ze vervolgens korter dan 4 maanden aaneengesloten in Nederland verblijven hoeven ze zich niet te registreren in het GBA, en doen ze dat dus ook niet.

  De CBS-cijfers die komen uit het GBA van de gemeenten geven dus geen goed beeld van de EU-ingezetenen die werken in Nederland. De belastingdienst zou betere cijfers kunnen geven, want die weet wel de ‘herkomst’ van iedere persoon met een Sofi-nummer, en kan ook zien of betreffende nummer dat jaar in Nederland inkomensten heeft gehad 🙂
  Misschien dat CBS daar dus eens gegevens zou kunnen gaans hoppen?

 228. cartoonist says:

  magnum: Maar volgens het cbs komen er iedere maand toch een fiks aantal extra mensen hier de koffer uitpakken

  Dat is het ultieme gereedschap van de globalisten, het toelaten van asielzoekers en vreemdelingen.

  Dat houdt enerzijds de druk op de ketel wat betreft huisvesting en anderzijds is het een instrument om lonen laag te houden.

 229. Voerman says:

  xenobinol: Of denkt Voerman dat we het een goed idee vinden om straks 80% van ons inkomen af te staan aan de huisbaas? Kan je gewoon beter op je werk blijven overnachten

  Dat lijkt voerman helemaal geen goed idee, sterker nog, een waanzinnig idee. Toch zie je nog geen enkele indicatie, dat huren dalen of de neiging daaetoe hebben, integendeel. Tot het moment dat er iets opvallends met de huren gebeurt in benedenwaartse richting Zal de hele koopwoningmarkt ook geen stappen maken.

  Wellicht zal een externe positieve – of negatieve faktor voor grote gebeurtenissen moeten zorgen.
  Moeilijk te voorspellen.

  cartoonist: Lijkt mij een variatie op “huizenprijzen kunnen alleen maar omhoog”

  Voerman zit lang genoeg op dit log om nuchter te zijn. 🙂

  magnum: Roommates en pension zouden veel groter zijn dan nu als het fiscale stelsel (daar heb je hem weer) dat nu niet zeer risicovol zou maken. Met dat geneuzel of er wel of niet sprake is zelfstandige woonruimte is.

  Als de nood maar hoog genoeg is.

  Andere mogelijkheden:
  Bij mams blijven wonen.
  In het leger gaan en op de kazerne wonen.
  Intreden in een klooster.
  Een kamer huren.
  Bij de koopvaardij gaan en op het schip wonen.
  Bejaardenhuis als je oud genoeg bent.
  Verpleegtehuis als je erg zorgbehoevend bent.
  De offshore biedt ook mogelijkheden.

 230. Steven says:

  cartoonist,

  Wat die globalisering betreft maak je soms rare dingen mee. In India zitten veel helpdesken (alleen omdat het daar goedkoper is en omdat ze engels spreken): Er was een dikke glasvezelkabel in zee kapot en die moest gerepareerd worden. Ze belden om het half uur voor een “update”. Ik zei dan dat het reparatie schip onderweg was en het nog zeker 24 uur kon duren. Dat maakte ze niet uit: ze moesten om het half uur een update hebben… Dus werden we steeds gebeld door allerlei helpdesken(met: we just need an update) en als antwoord: het schip is nog onderweg…. : dan mogen die helpdesken goedkoop zijn, efficient zijn ze niet. En overigens nauwelijks te verstaan dat Indiaas engels.

 231. Voerman says:

  snorkel: Daartegenover kun je ook stellen: “We wonen toch al ergens.”

  “We” wel, maar die anderen?

 232. snorkel says:

  Voerman: “We” wel, maar die anderen?

  Die wonen ook al ergens. Dat ze misschien groter/kleiner/duurder/leuker/dichterbij/verderweg willen wonen doet daar niet zo veel an af…

 233. Voerman says:

  cartoonist: Dat houdt enerzijds de druk op de ketel wat betreft huisvesting en anderzijds is het een instrument om lonen laag te houden.

  Asielzoekers worden van vaak overheidswege van onderdak voorzien en komen later vaak hoog op de prioriteitslijst voor een sociale huurwoning.

  Tijdelijke oost europeanen worden door hun werkgever (koppelbaasachtig) in grotere groepen ondergebracht in huurwoningen.

  Als de echte Nederlanders geintegreerd zijn (kwestie van wat normen aanpassen) zouden die dat ook moeten kunnen op die manier.

 234. Voerman says:

  Als je de kranten overigens mag geloven, dan zijn er zolangzamerhand heel veel woningen – of gedeeltes in gebruik voor de wietteelt. Niet jammer van de ruimte schijnbaar. 🙂

  Wie eet – of snuift al die rommel op in godsnaam?

 235. cartoonist says:

  Voerman: Als de nood maar hoog genoeg is.

  Andere mogelijkheden:
  Bij mams blijven wonen.
  In het leger gaan en op de kazerne wonen.
  Intreden in een klooster.
  Een kamer huren.
  Bij de koopvaardij gaan en op het schip wonen.
  Bejaardenhuis als je oud genoeg bent.
  Verpleegtehuis als je erg zorgbehoevend bent.
  De offshore biedt ook mogelijkheden.

  Je vergeet :

  Onder een brug wonen en zo nu en dan ‘leger de heils’

  In een tent, auto of caravan wonen.

  Vooral dat laatste is populair in de USA. Die mensen verdwijnen helemaal van de radar. Daar heeft de overheid geen probleem mee, dat is alleen maar goed voor de werkeloosheidscijfers, die blijven lekker laag zo.

  Hier in NL heeft men enige decennia geleden al slimme oplossingen bedacht om de werkeloosheidscijfers omlaag te kneden. Helaas kost dat wel klauwen met geld.

 236. Willem Zoveel says:

  Voerman,

  Nou, nou Voerman, natuurlijk is er zoiets als eigen verantwoordelijkheid, maar ik wens dit toch wat te nuanceren. Vadertje Staet heeft de keuze van deze mensen ten kwade beïnvloed, want door de HRA is de maandlast (en mijn generatie heeft helaas van foute lieden aangenomen dat dat het belangrijkste is) honderden euro’s per maand lager.
  En dan hebben we nog de decennialange media-indoctrinatie, waarvan de voordelen maar al te goed bekend zijn op dit blog. Ik vind velen in mijn kennissenkring erg schaapachtig waar het hypotheken betreft en dàt neem ik hen wel kwalijk, meestal merk ik namelijk vrij snel in een gesprek dat ikzelf beter weet wat er te koop is en wat de risico’s kunnen zijn, en ik heb er niet eens een hypotheek.
  Het leeuwendeel van mijn generatie weet domweg niet beter, hoe triest en grenzeloos naïef dit ook is. Tot vorig jaar hoorde ik nog geregeld termen als waardevermeerdering(het ging dan over een nieuwe keuken of dakkapelletje), en dàt vind ik grenzeloos naïef. Van je ouwelui hoor je ook niet anders dan dat ze zoveel overwaarde opgebouwd hebben… Het doet me een beetje denken aan die filmpjes uit Noord-Korea, als je die mensen over de grote leider hoort, compleet gebrainwashed. Collectieve indoctrinatie, decennialang.
  Ja er is ook sprake geweest van collectieve verstandsverbijstering en dàt neem ik hen ook enigszins kwalijk, maar deze is gevoed door politiek en media. En mijn generatie leerde op de middelbare school in de jaren ’90 hoe goed alles in NL geregeld was en dat wij een gidsland waren enzo. En dat wij met zijn allen de overheid vormen, mwhahaha. Gelukkig weet ik nu beter, toen Wouter B. wat banken overnam, gingen bij mij(doordat ik wat van geschiedenis weet) alle alarmbellen rinkelen…Helaas gold dat niet voor de meeste van mijn generatiegenoten(en andere generaties ook uiteraard), en dàt kan ik hen niet kwalijk nemen, o.a. omdat het mijzelf anderhalf jaar (na het Wouter B. ‘incident’) heeft gekost om te aanvaarden dat NL toch niet veel meer lijkt te zijn dan een bananenrepubliek vol ouwejongenskrentenbroodnetwerken met de graag opgewekte schijn van een democratische rechtsstaat.(die overigens ook al decennialang, ingezet jaren voor mijn geboorte, haar leiders niet heeft gecorrigeerd, beurtelings dezelfde corrupte kutpartijen heeft verkozen) Ik vind mezelf grenzeloos naïef als ik terugdenk aan hoe ik een jaar of 5 geleden over zulke zaken dacht, maar ik wist simpelweg niet beter. Vertrouwende op ouders(die ook niet beter wisten), de overheid(waarvan ik dacht dat deze het beste met ‘ons’ voorhad, grrrr.) en de gevestigde (kuch) ‘vrije’ media (nogmaals grrrr.)
  Persoonlijk ben ik eigenlijk tegen zulke bailouts zowel voor personen als bedrijven. We zijn helaas al tegen wil en dank de financiële sector overeind aan het houden, als me dat dan toch door de strot geduwd wordt…betaal ik liever voor een medemens die met zijn hypotheek in de problemen zit dan voor een overleveraged faalbank.
  Dat is hoe ik erover denk, maar ik ben ook maar een geïnteresseerde boerenlul.

 237. Willem Zoveel says:

  De voordelen(mwaha) van de decennialange media-indoctrinatie(2e alinea), moeten natuurlijk voorbeelden zijn.

 238. TP says:

  PvdA wil plannen huurmarkt herzien

  DEN HAAG – De PvdA wil dat de afspraken in het regeerakkoord over het bepalen van de maximale huurprijs worden herzien.

  In het regeerakkoord is opgenomen dat huren voortaan moeten worden vastgesteld aan de hand van de WOZ-waarde van de woning. Het Centraal Planbureau en het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) kwamen echter allebei met totaal andere berekeningen van de effecten hiervan.

  Zo berekende het CPB dat 2,5 miljard aan extra huurinkomsten kan worden opgehaald, genoeg om de aangekondigde verhuurdersheffing van 2 miljard te kunnen betalen. Het CFV ging juist uit van 600 miljoen minder huurinkomsten.

  Het verschil zit er vooral in dat het CPB uitgaat van groei en het CFV van daling van de WOZ-waarde

  http://www.nu.nl/economie/2979222/pvda-wil-plannen-huurmarkt-herzien.html

 239. Keesje says:

  Verhuurders zullen alleen gaan kopen als huizen goedkoop genoeg worden. Laatste 2 maanden wordt er veeel onder voorbehoud verkocht hier in de randstad, maar nog veeeel meer “te koop” gezet per dag! Veel verkopers worden nu huurders, maar zij zullen alleen weer kopers worden als de vrije huren te hoog worden tov verkooppprijzen & natuurlijk het gedoe met 1 jaarscontracten over en over en het aankomende versoepelde ontslagrecht. Ik ken een paar van die crash huurders (met geld op de bank van koophuizen) en keken ze tot een paar maanden goed rond voor koopjes, kregen ze steeds de deksel op hun neus als ze flink onderboden en nu met d ekomende maatregelen en verwachtingen van waardedalingen kijken ze amper meer, ze stellen het zowiezo tot ergens in 2014 uit voor ze er uberhaupt nog naar gaan kijken om nog te gaan kopen….wordt rampzalig met al die aflopende regelingen en verslechteringen voor verkopers die maar neit genoeg willen zakken om snel verkocht te gaan krijgen…..

 240. Keesje says:

  cartoonist: n brug wonen en zo nu en dan ‘leger de heils’

  In een tent, auto of caravan wonen.

  Vooral dat laatste is populair in de USA. Die mensen verdwijnen helemaal van de radar. Daar heeft de overheid geen probleem mee, dat is alleen maar goed voor de werkeloosheidscijfers, die blijven lekker laag zo.

  Hier in NL heeft men enige decennia geleden al slimme oplossingen bedacht om de werkeloosheidscijfers omlaag te kneden. Helaas kost dat wel klauwen met geld.

  In een yurt tent bij de boer of bij kennissen met een grote tuin, toch maar gaan samenwonen vanwege de financien ipv LATten, semi illegaal op een vakantiepark permanent gaan wonen in een hut van 30.000 euro….officieel in een kamertje wonen als postadres ;))

 241. Voerman says:

  Keesje: wordt rampzalig met al die aflopende regelingen en verslechteringen voor verkopers die maar neit genoeg willen zakken om snel verkocht te gaan krijgen…..

  Had ik het al eerder over:
  Bekijk het ook eens vanuit het perspectief van de eigenaar; waarom zou je verlies nemen, zolang je dat niet hoeft en prima woont in je huis?

 242. Voerman says:

  Heb het idee, dat de meeste kooplustigen het idee hebben, dat iedere eigenaar/bewoner er met dollartekens in zijn ogen om zit te springen om zijn huis te verkopen.

  DAT IS NIET MEER ZO! 😐

  Heb eerder het idee, dat de dollartekentje verhuisd zijn naar de ogen van hen die op zoek zijn naar een koopwoning.

  Niet slecht bedoeld van Voerman, maar nu allemaal en aan beide kanten van de lijn wel realistisch blijven.

 243. Steven says:

  Voerman,

  Dat denken mensen met twee huizen ook.. Daar hebben we het gisteren al over gehad. Dat eerste huis verdwijnt straks denk ik op een veiling (dus nog meer aanbod)

 244. cartoonist says:

  TP: Het verschil zit er vooral in dat het CPB uitgaat van groei en het CFV van daling van de WOZ-waarde

  nu.nl/economie/297…urmarkt-herzien.html

  Hier zie ik nog volop mogelijkheden voor het casametriemodel van Prof Dr. Marc Francke.

  Als het in een wiskundige formule staat dan moet het gewoon waar zijn. Prof Francke voorspelde al in 2008/20099 tijdens zijn afstuderen dat eind 2011 de WOZ waarden weer gelijk aan of hoger dan de WOZ waarden van voor 2008 zouden staan.

  Als het aan de politiek en het CPB ligt krijgt hij gelijk.

 245. Steven says:

  Aan Voerman

  en realistich blijven is de stijging zien van de afgelopen 25 jaar en de daling bij de landen die ook die stijging hadden. (USA, Japan, Spanje Ierland)
  en hier is het erger omdat wij het meest van allen hebben geleend: dus de rake klappen moeten nog komen..

  gewoon realistisch kijken is wel een voorwaarde om het te zien inderdaad.

 246. Voerman says:

  Voerman: zolang je dat niet hoeft en prima woont in je huis?

  Goed lezen Steven!

 247. snorkel says:

  Voerman: waarom zou je verlies nemen

  Omdat je scheidt/overlijdt/uittreedt/downscalet/werkeloost/kindern outsourcet/herlocaliseert/faillieteert/…/etc? Of omdat je een brief van de bank krijgt dat je je onderwaarde even bij moet leggen

 248. Keesje says:

  …en niet te vergeten mantelzorger worden door inwoning 🙂 Nee natuurlijk zijn er geen financiele transacties, we wonen nu eenmaal samen en ik verhuur alleen maar een kamer….

 249. Steven says:

  aan Voerman

  Het gaat niet om jou (en anderen die het huis hebben afbetaald).. Ik heb het over de huizenprijzen.

  maar goed: Ik zeg nog zeker 30 procent er af in vijf jaar. wat denk jij? (ben er nu wel benieuwd naar)

 250. Voerman says:

  snorkel: Omdat je scheidt/overlijdt/uittreedt/downscalet/werkeloost/kindern outsourcet/herlocaliseert/faillieteert/…/etc? Of omdat je een brief van de bank krijgt dat je je onderwaarde even bij moet leggen

  Snorkel; niet selektief quoten en dan een verhaal geven wat dus niet past. Je lijkt Steven wel. 🙂

 251. Voerman says:

  Steven: Ik zeg nog zeker 30 procent er af in vijf jaar. wat denk jij? (ben er nu wel benieuwd naar)

  Je zou best gelijk kunnen hebben, maar voerman is bang, dat zich dan inmiddels rampen van een geheel andere orde voltrokken hebben. Jij zal er in elk geval geen voordeel van hebben! 😐

 252. Steven says:

  Tjonge jonge…

  Ik kijk gewoon naar de geschiedenis en de landen om ons heen. Het absurde financieringsbeleid in Nederland en dan de opmerking van Voerman:

  Heb eerder het idee, dat de dollartekentje verhuisd zijn naar de ogen van hen die op zoek zijn naar een koopwoning.

  Het is overigens HET dollartekentje en het verhuisT

 253. Steven says:

  Voerman,

  man man man. wat een onzin. Huizenprijzen dalen gewoon (heb ik voordeel mee). Dat huizenprijzen dalen en allerlei scheefleners (niet alleen voor huizen) het zwaar krijgen is alleen maar prima. Dat hoort bij de winter (Kondratiev)

 254. Voerman says:

  Steven: Het is overigens HET dollartekentje en het verhuisT

  De ‘s’ is inderdaad blijven hangen; verhuisd moet met een ‘d’ ; namelijk voltooid deelwoord!

  Je wordt een ouwe zeveraar! 🙂

 255. Rexpat says:

  Voerman: Los van alles wat alreeds via de bank te huur staat:

  Verhuren en huren wordt langzaam maar zeker gewoonte in dit landschap.
  Waarom zou je als eigenaar verlies nemen op je huis, terwijl je het niet persé hoeft te verkopen. Verhuren is ook prima; de huren worden alleen maar hoger en de woningprijzen zullen op de duur volgen.
  Iedereen zal uiteindelijk toch ergens moeten wonen!

  Beste Voerman,

  De prijs van een gemiddelde woning ligt zo rond de 215.000. Indien we uitgaan van de 4,5% aan huurpenningen van de waarde van de woning (zoals voor de sociale woningbouw besloten is) komen we op ongeveer 800 Euro per maand aan huur. Indien de “eigenaar” een rente betaalt van 5% en een hypotheek heeft van 215K. Zit hij/zij al op €900 per maand aan rente. Tel daar de kosten bij op en dan zit je al snel op 1.000 per maand. Natuurlijk moeten we hierbij de hypotheekrente aftrek meerekenen. Ware het niet dat je bij verhuur geen aanspraak meer hebt op je renteaftrek.

  Bruto wordt netto.

  Dan vraag je als huiseigenaar natuurlijk 1.250 per maand. Dan kun je in ieder geval de directe kosten dekken. Nu weet je dat de prijzen dalen met gemiddeld 8% per jaar. Dat is 1.400 netto per maand aan wat je aan het huis moet afwaarderen.

  Dan moet je natuurlijk 1.250 + 1.400= €2.650 per maand vragen om enigszins quitte te spelen.

  Ik zou inderdaad niet verkopen en dus geen verlies nemen op mijn huis. Veel prettiger is het het hoofd in het zand te steken rustig te wachten met de bips omhoog.

  Misschien is het wel lekker.

 256. Steven says:

  zijn verhuisD is goed. ha ha sorry; keek het weer niet goed na. sorry (vloog even uit mijn slof)

 257. Voerman says:

  Dat zijn tenminste politici met ballen!
  Geen achterbaks gesmiespel of gelul.

  Naar de hoeren! 🙂 🙂 🙂

  http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3361191/2012/12/10/Penningmeester-Groenen-met-partijkas-naar-de-hoeren.dhtml

  Hebben ze tenminste geen tijd om onnuttigs uit te halen.

 258. cartoonist says:

  De NVM heeft de poll van dit weekeinde maar offline gehaald. 97% van de mensen gaf aan nog even te wachten en geen huis te kopen in 2013.

  Nu weer een nieuwe poll over de verhuurdersheffing. Uiteraard willen de hogehuizenprijzenminners de verhuurdersheffing gewoon door laten gaan. Want anders valt er een gat in de begroting van 2 miljard.

  Dat gat van 16 miljard door de HRA is wel wat groter, hoe huichelachtig kun je zijn NVM ?

 259. snorkel says:

  Voerman,

  Selectief quoten is niet netjes, dus fair point van jou. 😉

  Op zich heb je gelijk dat ALS je niet hoeft, ALS je goed woont, ALS je je kosten gewoon kunt blijven betalen, ALS je niet onderwater staat, ALS je pensioen niet afhankelijk is van de waarde van je huis, ALS je gegarandeerd voldoende inkomen of vermogen hebt… dan is er niet zo heel veel mis

  Maar jammergenoeg verkeren niet alle Nederlanders in dezelfde bevoorrechte positie als Voerman. Ik zou graag willen dat dit wel het geval was. De (trieste) waarheid is echter dat er nu al 700.000 mensen (volgend jaar een miljoen) aan het beleven zijn dat het verhaal van kapitein Ortega best wel eens waar zou kunnen zijn…

 260. snorkel says:

  cartoonist,

  Wat heeft de NVM nou weer met een verhuurdersheffing te maken? Ze volgen toch alleen maar de (koop)markt? 😉

  Heb wel even gestemd natuurlijk. Jammer dat de optie “schaf de HRA af, dat levert 7,5 x zo veel op” er niet bij zit

 261. Adamus says:

  Voerman: Asielzoekers worden van vaak overheidswege van onderdak voorzien en komen later vaak hoog op de prioriteitslijst voor een sociale huurwoning.

  Tijdelijke oost europeanenworden door hun werkgever (koppelbaasachtig) in grotere groepen ondergebracht in huurwoningen.

  Als de echte Nederlanders geintegreerd zijn (kwestie van wat normen aanpassen) zouden die dat ook moeten kunnen op die manier.

  In prov. NH mochten woco’s soms ipv 40 woningen 80 stuks bouwen met als voorwaarde dat er een handvol naar Vietnamese bootvluchtelingen gingen. Nu waren die lui niet echt gecharmeerd van de overheid, dus de gang naar het gemeentehuis was niet aan ze besteed. Dit tot ongenoegen van sociale zaken…..totdat er in Hoorn een interne vietnamese kwestie werd opgelost middels een steekpartij met de dood als gevolg: “we moeten meer inzicht krijgen in deze groep” . Is ze linksmannen nooit gelukt 🙂 totop de dag van vandaag kunnen ze nog steeds met de loempiakar op een plek staan waar een ander nooit vergunning voor zou krijgen 😉 Ik vind dat wel mooi. Survive!

 262. Adamus says:

  cartoonist:
  De NVM heeft de poll van dit weekeinde maar offline gehaald. 97% van de mensen gaf aan nog even te wachten en geen huis te kopen in 2013.

  Nu weer een nieuwe poll over de verhuurdersheffing. Uiteraard willen de hogehuizenprijzenminners de verhuurdersheffing gewoon door laten gaan. Want anders valt er een gat in de begroting van 2 miljard.

  Dat gat van 16 miljard door de HRA is wel wat groter, hoe huichelachtig kun je zijn NVM ?

  Extraatje:
  http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/3360965/2012/12/10/Belastingdienst-zet-commerciele-deurwaarders-in.dhtml

  ” they are not just coming after your pension ” (Carlin)

 263. Adamus says:

  snorkel:
  cartoonist,

  Wat heeft de NVM nou weer met een verhuurdersheffing te maken? Ze volgen toch alleen maar de (koop)markt?

  Heb wel even gestemd natuurlijk. Jammer dat de optie “schaf de HRA af, dat levert 7,5 x zo veel op” er niet bij zit

  GEÏNTEGREERDE WONINGMARKT

 264. Voerman says:

  Adamus: Ik vind dat wel mooi. Survive!

  Echt mooi.
  Zucht.

 265. anon says:

  Voerman:
  Heb het idee, dat de meeste kooplustigen het idee hebben, dat iedere eigenaar/bewoner er met dollartekens in zijn ogen om zit te springen om zijn huis te verkopen.

  DAT IS NIET MEER ZO!

  Heb eerder het idee, dat de dollartekentje verhuisd zijn naar de ogen van hen die op zoek zijn naar een koopwoning.

  Niet slecht bedoeld van Voerman, maar nu allemaal en aan beide kanten van de lijn wel realistisch blijven.

  Zoals al vaker hier is duidelijk gemaakt: prijzen worden bepaald door wat er WEL wordt verkocht. Eigenaars die hun huis niet verkopen zijn irrelevant voor prijzen, dus het maakt niet zo veel uit wat ze wel of niet willen.

 266. Voerman says:

  anon: Eigenaars die hun huis niet verkopen zijn irrelevant voor prijzen

  Zelfs die zijn relevant, want door niet te verkopen wordt het aanbod kleiner wat weer iets doet (niet zoveel) met de prijzen.

 267. jim says:

  Adamus
  Totop de dag van vandaag kunnen ze nog steeds met de loempiakar op een plek staan waar een ander nooit vergunning voor zou krijgen Ik vind dat wel mooi. Survive!

  Kan het wat ongenunceerder misschien?

  Een vergunning is een vergunning! En de loempiaboer op de Dappermarkt die er al jaren staat met zijn eenvoudige zaak is een hele leuke aardige vent die heerlijke vegetarische loempia’s maakt voor een schappelijke prijs. Sommigen gaan liever naar de Mac Donalds om te snacken. Kwestie van smaakverschil.
  Een tijdje geleden leverde ik ‘n stukje onder de titel: ‘Waar ik bang voor ben’ als je je dat nog kunt herinneren.

  Vergeet waarom er politieke vluchtelingen bestaan die een heenkomen zoeken. Geef ze de schuld!

 268. jim says:

  En waarom schrijf je noord-holland met hoofdletters en Vietnam met een kleine letter? Onbewust?

 269. BalancedView says:

  Voerman: Zelfs die zijn relevant, want door niet te verkopen wordt het aanbod kleiner wat weer iets doet (niet zoveel) met de prijzen.

  Zolang het aantal mensen dat serieus wil (of meestal “moet”) verkopen groter is dan het aantal mensen dat überhaupt in aanmerking komt om te kopen doet dat niks met de prijs en zijn ze wel degelijk irrelevant.

  Komende jaren: zeer lage transacties en veel lagere prijzen (afhankelijk van segment -20% tot -40%). Mensen die niet hoeven te verkopen zullen ook niet verkopen. Huren dalen (dat doen ze trouwens al 4 jaar) en worden een steeds serieuzer alternatief. Sociale huur zal steeds kleiner worden m.n. ten faveure van particuliere huur. Consumentenvertrouwen gaat nog verder plumeten en starters krijgen het nog veel moeilijker (geen vast contract? -> geen hypo, significante studieschuld? -> geen hypo, geen eigen geld? -> geen hypo, 4x jaarsalaris geen hypo). Met andere woorden, de vraag zal veel harder dalen dan dat het aantal koppige huiseigenaren kan stijgen.

  Ben het wel met je eens dat veruit de grootste groep potentiële kopers hier niet van zal profiteren want geen financiering. Over een paar jaar geldt: cash i.c.m. vast inkomen is king. De meesten zullen dat echter niet hebben.

 270. BalancedView says:

  edit: 4x jaarsalaris is minder dan prijs starterswoning? -> geen hypo

 271. BalancedView says:

  Voerman:
  Heb het idee, dat de meeste kooplustigen het idee hebben, dat iedere eigenaar/bewoner er met dollartekens in zijn ogen om zit te springen om zijn huis te verkopen.

  DAT IS NIET MEER ZO!

  Heb eerder het idee, dat de dollartekentje verhuisd zijn naar de ogen van hen die op zoek zijn naar een koopwoning.

  Niet slecht bedoeld van Voerman, maar nu allemaal en aan beide kanten van de lijn wel realistisch blijven.

  Eerlijk weten? Ja, ik heb inderdaad dollartekens in mijn ogen ja. Niet in de zin dat ik dikke winst hoop te gaan maken, wel in de zin dat ik hoop de schade voor mij persoonlijk te kunnen beperken en toch normaal een huis te kunnen kopen. Mag dat van je of moet ik naast het financieren van de pensioenen, zorg en AOW van de gouden generatie ook nog hun vermeende overwaarde financieren? En dat alles zonder gratis geld uit een ooit volle gasbel in Slochteren, dat is immers door diezelfde generatie “nooit-genoeg” lekker opgefeest.

 272. jim says:

  Ik ben er weer ff klaar mee.
  Zeg ik ‘t wel truste.

 273. BalancedView says:

  Voerman: Had ik het al eerder over:
  Bekijk het ook eens vanuit het perspectief van de eigenaar; waarom zou je verlies nemen, zolang je dat niet hoeft en prima woont in je huis?

  Zoals gezegd: als dat niet echt moet, dan doe je dat niet. Dan ga je sober leven en aflossen als je verstandig bent. Daarom komen er dus ook nog veel lagere transactie aantallen aan. Voor de prijsvorming is dit verder niet relevant.

 274. maarten says:

  Schuldenposities hypotheekhouders zijn onhoudbaar. Oplossen gvd… en niet door andermans geld, pensioenhouders of huurders gvd.

 275. BalancedView says:

  Voerman: Toch zie je nog geen enkele indicatie, dat huren dalen of de neiging daaetoe hebben, integendeel. Tot het moment dat er iets opvallends met de huren gebeurt in benedenwaartse richting Zal de hele koopwoningmarkt ook geen stappen maken.

  Nogmaals, dit is al 4 jaar lang aan de hand in de particuliere huursector. Word wakker Voerman!

 276. maarten says:

  schuldsanering in, en laat de investeerders afschrijven op deze producten

 277. BalancedView says:

  magnum: Nog even over dat idiote ´tijdens het spel de regels veranderen argument´ en waarom het totaal niet klopt.

  Of…
  – bij de langstudeerboete;
  – bij de scheefhuurverhoging;
  – bij de onbelaste reiskostenvergoeding;
  – bij het inkomensafhankelijk eigen risico;
  – bij het verlengen van de IB schijven;
  – bij het anders vormgeven van de vermogensrendementsheffing;
  – bij het veranderen van het successierecht;

  Met andere woorden… bij elke beleidswijziging.

 278. Steven says:

  BalancedView,

  En de verkopers aantallen stijgen alleen maar op Funda. Denk niet dat ze rekenining houden met één zittenblijver.. 🙂

 279. BalancedView says:

  Overigens wel een aardige update van DNB vandaag:
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21145656/__DNB__economie_krimpt_harder_dan_verwacht__.html

  De grote vraag is: wordt de afbouw van de HRA al versneld nog voordat ie begonnen is of pas daarna?

  Zoals een trouwe poster hier wel eens zegt: wie het weet…

 280. tufkaj says:

  snorkel: Wat heeft de NVM nou weer met een verhuurdersheffing te maken? Ze volgen toch alleen maar de (koop)markt?

  NVM is er als de kippen bij om huurders als criminelen of uitvreters te framen, woco’s als graaiersnesten en huren als duur.

 281. maarten says:

  de overheid heeft niets te schaften met mijn inkomen en hoe ik dat wens uit te geven gvd

 282. BalancedView says:

  Steven:
  BalancedView,

  En de verkopers aantallen stijgen alleen maar op Funda. Denk niet dat ze rekenining houden met één zittenblijver..

  Precies… en daarmee het aantal gedwongen verkopers dus ook. Werkloosheidsprognoses voor komende twee/drie jaar al gezien trouwens?

 283. maarten says:

  Wat een incompetentie weer, het cpb zegt dit, het cfv dat en de politiek volhardt in haar foute beleid waaraan een aantal fantasieen ten grondslag liggen, van oneindige groei

 284. maarten says:

  mijn huur zou juist gaan dalen bij die 4,5 procent woz waarde. Nu wordt het weer afwachten hoe ze water uit een steen gaan persen

 285. maarten says:

  De oplossing is natuurlijk goede huurvoorzieningen tegen een lage prijs, en dat mensen met onmogelijke schulden zo snel mogelijk de sanering in gaan; met toekomstperspectief en een lage huur

 286. Voerman says:

  jim,

  Truste ook
  BalancedView,

  Realistisch verhaal!
  Wij denken in hoofdlijnen hetzelfde.

 287. Voerman says:

  Voerman denkt natuurlijk ook en met allen mee, dat de huizenprijzen lange tijd gaan zakken, alleen de grond hiervoor betaat uit argumenten van armoede.
  Zal blijken, wie daarvan beter worden. Denk niemand van ons.

 288. snorkel says:

  Adamus: GEÏNTEGREERDE WONINGMARKT

  Ohja, huren moet zo vervelend/duur mogelijk gemaakt worden… Want als mensen al hun geld aan huur uitgeven komt de economie er in no time weer bovenop

  tufkaj: NVM is er als de kippen bij om huurders als criminelen of uitvreters te framen, woco’s als graaiersnesten en huren als duur.

  Allemaal in het belang van de consument natuurlijk. Want de makelaar, die is er om het beste belang van de klant te dienen

 289. snorkel says:

  BalancedView: Met andere woorden… bij elke beleidswijziging.

  En wat dat argument nog mooier, en oneigenlijker, maakt: Aangezien het spel ALTIJD CONTINUE doorgespeeld wordt (er is geen eindsignaal na 2x 45 minuten) zou je dus nooit een regel mogen veranderen. De enige mogelijkheid om regels te kunnen veranderen zou dan zijn wanneer de hele economie, wat zeg ik de hele samenleving, neen het gehele leven, een maand stilgelegd wordt.

 290. tufkaj says:

  Voerman: Denk niemand van ons.

  Misschien niet. Misschien heeft mijn zoontje er profijt van.

 291. Hans- says:

  Oplossing in hand bereik,
  net zo zoals de auto handel,
  koop nu, betaal in 2020, zonder rente
  (hoezo krediet crisis)
  Oudere mensen moesten vroeger sparen om hun kolenhok vol te krijgen in de zomer, voor de winter!

 292. snorkel says:

  Voerman: Heb het idee, dat de meeste kooplustigen het idee hebben, dat iedere eigenaar/bewoner er met dollartekens in zijn ogen om zit te springen om zijn huis te verkopen.

  DAT IS NIET MEER ZO!

  Heb eerder het idee, dat de dollartekentje verhuisd zijn naar de ogen van hen die op zoek zijn naar een koopwoning.

  Niet slecht bedoeld van Voerman, maar nu allemaal en aan beide kanten van de lijn wel realistisch blijven.

  Voerman, ik vind het geen enkel probleem als iemand verdient op zijn ‘waar’. Als mijn buurman een tweedehands auto met winst weet te verkopen, more luck to him. Het wordt echter een ander verhaal als ik
  1) meebetaald hebt aan de financiering van die auto
  2) geen cent van de winst krijg
  3) meebetalen moet om de koper de mogelijkheid te geven die auto te kopen
  4) de buurman de winst al heeft uitgegeven voordat hij de auto uberhaubt te koop zette. En als hij dan de verwachte winst niet haalt, mag ik weer meebetalen
  5) de auto bovendien ook nog eens kapot is
  6 en het mooiste van alles: Dat ik door mijn buurman jarenlang ben uitgemaakt voor domme gans omdat ik geen auto kocht maar lekker gezond de fiets nam. Tja, wie het laatst lacht…

 293. Dawg says:

  Debt is great until there’s too much of it.

 294. cartoonist says:

  BalancedView: Overigens wel een aardige update van DNB vandaag:
  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21145656/__DNB__economie_krimpt_harder_dan_verwacht__.html

  Uit het artikel:

  ,,De banken hebben het in feite zelf in de hand hoeveel lucht ze uit de huizenmarkt laten ontsnappen en wanneer het ventiel weer dicht gaat”, aldus Job Swank. [Job Swank is Directeur Monetaire Zaken en Financiële Stabiliteit bij De Nederlandsche Bank (DNB).]

  Een mooier bewijs voor de juistheid van onderstaande quote kan ik me niet voorstellen.

  “If Americans ever allow banks to control the issue of their currency, first by inflation and then by deflation, the banks will deprive the people of all property until their children will wake up homeless.”
  bron: Thomas Jefferson

 295. Hans- says:

  snorkel, dat zijn toch die auto’s in CUBA,
  hou ouder en rotter, hoe hoger de waarde

 296. Adamus says:

  jim: Kan het wat ongenunceerder misschien?

  Een vergunning is een vergunning! En de loempiaboer op de Dappermarkt die er al jaren staat met zijn eenvoudige zaak is een hele leuke aardige vent die heerlijke vegetarische loempia’s maakt voor een schappelijke prijs. Sommigen gaan liever naar de Mac Donalds om te snacken. Kwestie van smaakverschil.
  Een tijdje geleden leverde ik ‘n stukje onder de titel: ‘Waar ik bang voor ben’ als je je dat nog kunt herinneren.

  Vergeet waarom er politieke vluchtelingen bestaan die een heenkomen zoeken. Geef ze de schuld!

  Je leest het maar zoals je wilt. Schluss.

 297. Adamus says:

  snorkel,

  Solidariteit heet dat 😉

 298. Voerman says:

  tufkaj: Misschien niet. Misschien heeft mijn zoontje er profijt van.

  Goede hoop!
  Hopelijk ook mijn kleinkinderen!
  Wordt vrees ik een pssr generaties klote. 😐

 299. Voerman says:

  ss-aa (zitten naast elkaar).
  den borrel! 🙂

 300. Voerman says:

  snorkel,

  Niemand lacht nog!

 301. Voerman says:

  Was een leerzame en respectvolle avond.
  Truste allemaal.

 302. jim says:

  Adamus: Je leest het maar zoals je wilt. Schluss.

  Schluss bepaal jij dat?
  https://www.google.nl/search?q=tibetans+setting+themselves+on+fire&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:nl:official&client=firefox-a#q=tibetans+setting+themselves+on+fire&hl=nl&client=firefox-a&hs=pZX&tbo=d&rls=org.mozilla:nl:official&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ei=MV7GUKCJMcS_0QWo9oGoBg&ved=0CAoQ_AUoAA&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=2074c98689915955&bpcl=39650382&biw=1024&bih=496
  En jij hebt ‘t over solidariteit?
  Beter op je woorden passen zou niet misstaan.
  Zojuist kreeg ik dit verzoek:
  Tell HuffPo: Remove Graphic Video Immediately!
  ‘Dear jim,

  To date, 102 Tibetans have given their lives in protest of the oppressive policies of the Chinese Communist Party. Almost all have died of severe fourth degree burns, as they call for freedom for Tibet and the return of the Dalai Lama to Tibet. But for the Huffington Post, their suffering is just an opportunity to gather more readers.

  Last week, Huffington Post science reporter Cara Santa Maria posted graphic video footage of recent Tibetan immolations in her story about “regenerative medicine” for burn victims. Martyrs remain nameless, though the doctor with whom she discusses “burn care” receives full credits in her story.

  Care2 activist Heidi Minx, who has devoted herself to working for human rights in Tibet, has created a petition asking Arianna Huffington to remove the video. She writes:

  “Tibetans are using immolation to call attention to their over-50-year hardship and suffering under Communist China. They do not deserve to be trivialized in Cara Santa Maria’s ‘shock value’ science reporting attempts.”

  Will you join Heidi in signing the petition to stand up for Tibetans? Tell Arianna Huffington that respecting human tragedy is more important than driving site traffic.
  care2′
  Wat moet ik er mee aan? Juist nadat de Dalai Lama heeft beweerd dat we te zwaar tillen aan religie?
  Zeg jij het maar. Maar goed, zand erover.

 303. nick says:

  Frans – en anderen-,

  In de vorige draad stelde je de vraag naar het denken van anderen en vroeg je af of je geïsoleerd was in wat je naar voren bracht.
  Ik kan je geheel volgen en je verkeert overigens in goed gezelschap van velen.
  O.a. de voormalige Assistant Secretary of Housing in de VS in de regering van G.H.W. Bush zo rond 1990.
  Bijgaand een interview, over de lintwormeconomie die tot fascisme leidt. En ja, e.e.a. is in overeenstemming met de definitie daarvan van Mussolini zelf. Duurt een klein uur:
  http://www.youtube.com/watch?v=oUlQ7vElqqo

  Daarin zegt ze ook e.e.a. over de huizenbubble en de financiering ervan.

  M.b.t. wat daarin op 48’40”en verder genoemd wordt, nog een link naar de Vereniging van Praktijkhoudende Huisartsen en het kort geding dat zij aanspanden – wat nog moet dienen – tegen 4 ziektekostenverzekeraars:
  http://www.vphuisartsen.nl/Persberichten/Huisartsen-starten-Kort-Geding-tegen-de-vier-grote-Zorgverzekeraars.html

  En aansluitend op de inhoud ook nog een keer de link naar een petitie tegen het verwerven van het monopolie op plant en dier – ook niet genetisch gemodificeerde – door naties overstijgende bedrijven.
  http://www.thepetitionsite.com/535/033/147/end-patents-on-plants-and-animals/?z00m=20419101

  Het lijkt erop dat men zich van de ernst daarvan in het algemeen niet erg bewust lijkt te zijn. Denk aan de gevolgen voor de voedselproductie, maar ook voor medische toepassingen in bijv. fytotherapie.
  Gevolgen van dergelijke monopolies worden wat betreft de voedselproductie en de kleine(re) ondernemer goed onder woorden gebracht door o.a. Vandana Shiva.
  Zal je aanspreken.

 304. jim says:

  Toen ik nog lid was van ‘de jonge onderzoekers’, toen was de wereld veel onschuldiger…

 305. Patrick says:

  @ Jim,

  Moet dat? Dit soort foto’s op een huizenmarktblog?

  Ga dat ergens anders doen.

 306. jim says:

  Patrick,

  Oh nou heb ik ‘t gedaan.

 307. jim says:

  Dawg:
  GODVERDOMME !!!!

  http://i.imgur.com/OuvzY.png

  In elk geval schrijven ze er nederland met ‘n Hoofdletter.

 308. Dawg says:

  jim,

  Je begint op de huizenmarkt, gaat nadenken over geld en kapitaal en merkt dan al vlug dat het konijnenhol alsmaar dieper gaat. Ondertussen kom je steeds meer wormen en maden tegen waar je normen en waarden verwachte.

  Je heb ‘t gedaan Jim, krijgt nog de schuld ook. Voor straf een liedje voor je:

  http://www.youtube.com/watch?v=UluxqRuLjcE

 309. jim says:

  Yeah, well thanks (no sarcasm) I just love American singers songwriters. (where dj’s are the norm!)
  It’s the same old song and I can listen to it every day for sure: http://www.kutwereld.nl/HELP.HTM
  Nowadays I listen to songs like:
  http://www.youtube.com/watch?v=YED4sf6b9r4
  Tells me eveything to get through the day.
  My heart beats to a different drummer…
  😉

 310. Frans says:

  Dawg: GODVERDOMME !!!!
  http://i.imgur.com/OuvzY.png

  Mhahahaha!!! LOL!
  Corporate fascism. Told you so….

 311. Frans says:

  Dawg: Je begint op de huizenmarkt, gaat nadenken over geld en kapitaal en merkt dan al vlug dat het konijnenhol alsmaar dieper gaat. Ondertussen kom je steeds meer wormen en maden tegen waar je normen en waarden verwachte.

  ha! Bij mij was het omgekeerde volgorde. Eerst wereldwijd gekeken, daarna gezocht of er in Nederland nog iets te vinden was. Aangezien de huizenbubbel duidelijk een exponent was van het bestudeerde heb ik me bij dit zooitje ongegregeld 🙂 gevoegd!

 312. Frans says:

  jim: Toen ik nog lid was van ‘de jonge onderzoekers’, toen was de wereld veel onschuldiger…

  Dat had je gedacht….. (en denkt dat misschien nog steeds)

 313. Frans says:

  nick: O.a. de voormalige Assistant Secretary of Housing in de VS in de regering van G.H.W. Bush zo rond 1990

  Yes! Catherine Austin Fits: that’s my baby.
  Ook graag geziene gast bij Max Keiser, zodoende ken ik haar al een tijd. Bedankt voor je reactie en je links! 🙂
  (zie ook 296)
  Ben verder helemaal niet zo op de westerse geneeskunst die veel te veel door de pharmacie bedrijven wordt beheerst. Kan ik een boekje over open doen, maar dan krijg ik het hier weer van voren wegens off topic..
  De gehele GMO is een verschrikkelijk monster, het kwaadst van het kwaad, woorden schieten tekort, en verder geld hetzelfde qua mondje toe voor mij.

  Het gaat natuurlijk allemaal over corporate fascism. Ik hoop dat mensen dit gaan zien, hoe dit een centraal begrip is. (heeft inderdaad ALLES te maken met de huizenmarkt). De wereld van het voedsel en de pharmacie ziet er al even misdadig uit als die van de financieele en monetaire wereld, en dat wil wat zeggen..

 314. Frans says:

  jim: Sommigen gaan liever naar de Mac Donalds om te snacken. Kwestie van smaakverschil.

  Dat zijn dan vooral de mensen die een pijnlijke dood willen sterven.

 315. Frans says:

  snorkel: Wat heeft de NVM nou weer met een verhuurdersheffing te maken? Ze volgen toch alleen maar de (koop)markt?

  Ja, dat is echt achterlijk. De huizen zijn te duur, laten we de huren ook te duur maken om minder concurrentie te krijgen. De NVM wil dus tegen de stroom inroeien: veel succes NVM!

 316. nick says:

  Fans,

  ‘k schreef in – bij mij – reactie nr. 289 nog een reactie op je vraag uit de vorige draad. Maar heb de indruk dat die niet doorkomt. Geen idee of je die kunt zien.

 317. nick says:

  Fans = Frans

 318. ll says:

  Een aflossingsvrije hypotheek is eigenlijk hetzelfde als een spaarhypotheek, maar dan ZONDER spaargeld……… 🙂

  Aan het einde van de looptijd (maximaal 30 jaar) moet je het geleende bedrag aflossen.

  Hoe je dat doet ? Je ziet maar………

  Je kan b.v. je huis verkopen………

 319. ll says:

  Loondeflatie

  ‘ de salarisstijging houdt de toenemende kosten voor het levensonderhoud niet meer bij”,

 320. ll says:

  Ondertussen in Deventer

  Het grote afboekgebeuren op aangekochte, en nu waardeloze grond komt eraan……..

  De financiële gevolgen zijn niet te overzien …….

  In de Stentor.

 321. peter says:

  het famous poll van gisteren op NVM website is makelijk weg (noog gisteren avond).

 322. Juan Belmonte says:

  ll: Ondertussen in Deventer

  Het grote afboekgebeuren op aangekochte, en nu waardeloze grond komt eraan……..

  De financiële gevolgen zijn niet te overzien …….

  In de Stentor.

  Heeft-i ook een linkje ?
  (Juan is met name tijdens de winterstop een luie wapperaar)

 323. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Wie dit artikel leest
  snapt ook het belang van WOZ in het Hogehuizenprijsminnen, hoe hoger WOZ hoe méér de Staat kan innen, hoe méér Gemeenten kunnen verdienen op Gronduitgifte.

  En dan maar gesubsidieerd (100% HRA) leasen (aflossingsvrij) dat huis, een prachtige gedachte (ook voor de lange termijn 🙂 )

  Dus ALLE maatregelen uit de kast:
  – incluis NHG naar 11 maal een jaarsalaris van Jan Modaal
  – incluis (straks) pensioenfondsen verplichten in te stappen in derivaten uit de behoudend gefinancierde (bron NVM) NL woning-“markt”
  om een inzakking van huizenprijzen en daarmee WOZ waarden en daarmee belastinginkomsten te voorkomen.

 324. Juan Belmonte says:

  buenos días
  Juan

 325. ll says:

  ‘ De economische crisis en de onzekerheid op de woningmarkt hebben tot gevolg dat steeds meer mensen een deel van hun hypotheek tussentijds aflossen ‘

  Vandaag in het dft.

  En dan is nu de vraag, gaan de luitjes aflossen met spaargeld, of gaan de luitjes aflossen van het inkomen ?

  Als de luitjes gaan aflossen van het spaargeld, dalen de balansen van de banken, is slecht, want elke cent die wordt afgelost, mag de bank 30 x minder uitlenen :-), en moet de bank leningen terughalen …..

  Als de luitjes gaan aflossen van het inkomen, is het slecht voor de oekoenomie, want dat geld rolt alleen nog maar naar de banken, en kan de retail het wel schudden………….

  Allebei is slecht, alleen is het natuurlijk wel goed voor het percentage loan to income 🙂 nog 249% ?

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/images/WO-AI016_DUTCHO_NS_20111204182707.jpg

  De deflatiespiraal………. 😉

 326. Juan Belmonte says:

  Off-topic

  Kansen voor de bouw/projectontwikkeling: zet kantoren in steden om in bejaardenwoningen. Die kantoren moeten goedkoop aan te kopen zijn als iedereen de werkelijkheid hardop beaamt.

  http://www.destentor.nl/2.2545/binnenland/nog-altijd-tekort-aan-seniorenwoningen-1.3554671

  De Stentor werkt niet met Firefox, wel met Internet Explorer.

 327. ll says:

  Gadsie mijn posten verdwijnen weer, nou ja misschien laterrrrrs 😉

  De Stentor doet het bij mij bijna niet meer, heb inderdaad Firefox 🙂

  WOZ waarde woningen CBS 1.706 miljard
  Volgens NVM ( volgens CBS rekenmethode 🙂 ) 1.525 miljard.

  Gaatje van 181 miljard, tel uit je winst gemeenten 🙂 lekker incasseren over virtuele WOZ prijzen…..

  Verlies op grond moet ergens vandaan komen……

 328. Michel says:

  Voerman: Toch zie je nog geen enkele indicatie, dat huren dalen of de neiging daaetoe hebben, integendeel. Tot het moment dat er iets opvallends met de huren gebeurt in benedenwaartse richting Zal de hele koopwoningmarkt ook geen stappen maken.

  Nou Voerman, er is wel degelijk een neerwaartse trend in de particuliere huursector. Deze sector lijkt namelijk nog het meeste op een markt. (Indien we Utrecht en Amsterdam even vergeten.) Vraag en aanbod bepalen gewoon de prijs. Het volume (aanbod) stijgt woningen appartementen van 450,- tot 600,- ( ja hoor die zijn er ) zijn binnen een week verhuurd, anderen van 750 tot 1200 staan maanden in de etalage. Gevolg het segment 750-1200 daalt in prijs. Soms met 150-300 euro per maand. Het segment boven de 1200,- blijkt vaak een markt voor expats, vermogende ouderen of veelverdieners die flexibel moeten wonen.

 329. NewGen says:

  ll: Gaatje van 181 miljard, tel uit je winst gemeenten lekker incasseren over virtuele WOZ prijzen…..

  Voor de inkomsten van de gemeente maakt de (virtuele)WOZ-waarde eigenlijk niets uit. Zodra de WOZ-waarde omlaag gaat, gaat de OZB omhoog. De inkomsten van de gemeenten en overheid kunnen nu eenmaal niet omlaag gaan in deze tijd. Het betalen van minder belasting gaat de komende 5 jaar zeker niet gebeuren.

 330. Philippulus says:

  Michel: Nou Voerman, er is wel degelijk een neerwaartse trend in de particuliere huursector.

  “De particuliere vrije huursector was flink in beweging in het eerste kwartaal van 2012. Het aantal huurtransacties kende een spectaculaire stijging van 34% ten opzichte van het eerste kwartaal in 2011. De gemiddelde huurprijs kwam uit op € 12,06 per m2 per maand. Dit is een daling van 5% ten opzichte van het voorgaande kwartaal”
  http://www.bouwkennis.nl/database/woningbouw/woningbouwmarkt/achtergronden/veel_beweging_in_huursector_en_prijzen_dalen

  Huurprijzen dalen fors in vrije sector

  08-01-2010 | Gepubliceerd 11:00

  De huurprijzen in de vrije sector daalden in 2009 met 9,7 procent. Die van gemeubileerde villa’s kelderde zelfs met 21,7 procent.
  http://www.z24.nl/z24geld/huizen_wonen/artikel_113772.z24/Huurprijzen_dalen_fors_in_vrije_sector.html

 331. Philippulus says:

  ING gaat huizenbezitter actiever benaderen

  AMSTERDAM – ING gaat huiseigenaren, van wie de bank vermoedt dat ze financiële problemen zullen krijgen, actief benaderen om betalingsachterstanden op de hypotheek te voorkomen.

  http://www.nu.nl/economie/2979526/ing-gaat-huizenbezitter-actiever-benaderen.html

 332. Adamus says:

  jim,

  Spammer ga ff terug naar je 020 dorpskrantje.

 333. ll says:

  NewGen: Het betalen van minder belasting gaat de komende 5 jaar zeker niet gebeuren.

  Precies……is ook één van mijn verdwenen postjes 🙂

  Loondeflatie

  ‘ de salarisstijging houdt de toenemende kosten voor het levensonderhoud niet meer bij ‘

 334. snorkel says:

  Voerman: Niemand lacht nog!

  Altijd blijven lachen Voerman. Niet óm de medemens (alhoewel, op zijn tijd…), maar vooral mét de medemens!

 335. Steve says:

  In A’dam:

  De grond is te duur voor de eigen bevolking:
  “Het geplande nieuwbouwcomplex De Kiezel aan de Ouddiemerlaan in Diemen wordt niet door De Key gebouwd. De bouw van 39 koop- en 43 huurwoningen en een parkeergarage is niet haalbaar omdat de benodigde voorverkoop niet is gehaald.”
  http://nul20.nl/nieuwbouwcomplex-diemen-van-baan

  Dus dan vult A’dam de gaten op met asielzoekers:
  “De gemeente Amsterdam kiest bewust voor asielopvang op een gewone bouwlocatie. Op deze manier zijn asielzoekers volgens wethouder Van Poelgeest van het begin af aan deel van de wijk.”
  http://nul20.nl/wooncomplex-voor-asielzoekers-houthaven

  Hoezo cynisch? De eigen bevolking moet schuldslaaf worden anders plempen ze de beschikbare bouwgrond gewoon vol met asielzoekercentra of GRAS:
  “De bouwhekken worden verwijderd en het terrein zal worden ingezaaid met gras.”

  Conclusie: de overheid prefereert gras boven betaalbare huisvesting.

 336. ll says:

  Adamus: 020 dorpskrantje.

  De siamese kat van Paul Huf zat vast in een schoorsteen in de Beethovenstraat……… 🙂

 337. Philippulus says:

  De Nederlandse hypotheekschuld in 2025

  Om meer inzicht te krijgen in de problematiek van de Nederlandse hypotheekschuld is een model ontwikkeld. Hiermee is mogelijk vast te stellen hoe de hypotheekschuld zich zal ontwikkelen op de korte en middellange termijn.

  http://www.asre.nl/nieuws/recent-onderzoek/de-nederlandse-hypotheekschuld-in-2025.html

 338. ll says:

  Philippulus: Om meer inzicht te krijgen in de problematiek van de Nederlandse hypotheekschuld is een model ontwikkeld

  Moest even heel hard proesten 🙂 Hoe hoog is die hypotheekschuld dan ? Het best bewaarde geheim van Olland…….. welk bedrag hebben ze in hun mooie modelletje geinput ?

 339. ll says:

  Philippulus: Hiermee is mogelijk vast te stellen hoe de hypotheekschuld zich zal ontwikkelen op de korte en middellange termijn.

  En hoeveel BAD BANKS hebben we nodig voor al onze toxic hypotheken ? Waar is die berekening ?

  Merijn Knibbe noemde ons landje ooit eens klein Ierland, en nu ?

 340. snorkel says:

  ll: Hoe hoog is die hypotheekschuld dan ?

  “tè” hoog… Aangezien de verschillende belangenorganisaties en de collectieve burgerij blijven roepen om soepeler voorwaarden, hogere kredieten en lagere rentes zal NL zich eerst maar eens bewust moeten worden van het voorzetsel “tè”. Daarna komt het “hoe”, en pas daarna het “minder” om hopelijk te eindigen in “verantwoord”…

 341. Michel says:

  Philippulus:
  ING gaat huizenbezitter actiever benaderen

  AMSTERDAM – ING gaat huiseigenaren, van wie de bank vermoedt dat ze financiële problemen zullen krijgen, actief benaderen om betalingsachterstanden op de hypotheek te voorkomen.

  nu.nl/economie/297…iever-benaderen.html

  Hoor zo links en rechts ook eens wat, het onderstaande is de praktijk. Staat mijlenver af het reclame-praatje wat ze de wereld in slingeren.

  Vooral NIET aan de bel trekken bij een bank, om het even welke, deze blokkeert gelijk je rekeningen en sluist je subiet door naar speciaal beheer.

  De ING/Abn-Amro/Rabobank/SNS helpen huizen-leasers sneller en makkelijker -> de afgrond in.

  Het enige doel is de schade voor de bank zoveel mogelijk te beperken. De hypotheekgever die maar iets van problemen meld, wordt onbeschoft behandeld en kan daarbij gewoon d**dvallen.

 342. Frans says:

  nick: Fans,
  ‘k schreef in – bij mij – reactie nr. 289 nog een reactie op je vraag uit de vorige draad. Maar heb de indruk dat die niet doorkomt. Geen idee of je die kunt zien.

  Volgens mij geef je het verkeerde nummer: 289 is Tufkaj, maar ik heb mijn reactie al gegeven op 324.
  Greetz Frans.

 343. Ma Ling says:

  ll: En hoeveel BAD BANKS hebben we nodig voor al onze toxic hypotheken ? Waar is die berekening ?Merijn Knibbe noemde ons landje ooit eens klein Ierland, en nu ?

  En nu? Groot Ierland 😉

  Was even weg, maar heb weer wat scherpe reacties gelezen. O.m. van Adamus & Snorkel, dank daarvoor!

  Daarnaast nog wat praktijkvoorbeelden: De huizenprijsvoorspellingen van de banken hebben in gemeenteland voor redelijk veel onrust gezorgd. Dat een woningprijsdaling van 7% kan dalen tot een grondprijsdaling van bijv 25% wordt afgedaan als ‘ongewenste theoretische doorrekeningen’ en wethouders geven en masse de voorkeur aan het doorschuiven van pre-crisis grondprijzen. Hun posities staan immers op het spel en ze hebben hun controlerende macht, de gemeenteraad, vaak in the pocket.
  Kortom: ik denk dat we de voorspellingen van Deloitte(afschrijving van 3 miljard op gronden) straks nog als best-case moeten beschouwen.

 344. cartoonist says:

  Juan Belmonte: De Stentor werkt niet met Firefox, wel met Internet Explorer.

  Heb je misschien een Ad-blocker aktief ?. Die moet je op sommige sites,zoals stentor, uitschakelen anders zie je een lege pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*