Rabobank: het huizenfeestje is voorgoed voorbij

Terugkeer naar de woningmarkt van voor 2008 is niet alleen onwaarschijnlijk, maar ook onwenselijk, stelt de Rabobank. De doorstroming zal steeds meer gaan haperen, mede doordat de groeiende groep ouderen langer in een koopwoning blijft wonen. De huidige woningbezitters zullen volgens de rabo-onderzoekers hun verlies moeten nemen.

Share Button
Tagged with: , ,
774 comments on “Rabobank: het huizenfeestje is voorgoed voorbij
 1. ll says:

  Korte samenvatting in Jip en Janneke Taal 🙂

  Huizenprijzen gaan halveren, en de banken nemen 20-30 jaar de tijd om verliezen te nemen ……..

  En de burger is de pisang ….. Precies wat hier altijd al is voorspeld , Japanistan we komen eran ……

 2. nhz says:

  Mooi perspectief, ‘eigendomsneutraal woonbeleid’, LOL! Politiek Den Haag krijgt nachtmerries alleen al bij de gedachte dat het er ooit van komt.

  20-30 jaar wachten tot er een verstandig en eerlijk woningmarkt beleid is? Ik denk niet dat Rabo zoveel tijd krijgt om de verliezen onder het kleed te vegen of over te hevelen naar andere partijen. En 20-30 jaar wachten voordat u keus hebt uit een flink aanbod aan goede, realistisch geprijsde huurwoningen in de particuliere markt? Ik denk dat als het al zo lang moet duren, de BV Nederland voor die tijd overleden is aan de totaal verziekte woningmarkt.

  Overigens vermakelijk dat dit onderwerp komt van MeJudice, waar al jaren in alle toonaarden ontkend wordt dat er een huizenbubble is en de oenconomen en vastgoed professortjes over het algemeen heel positief zijn over het Nederlandse woningmarktbeleid (met hooguit kleine aantekeningen).

 3. Floor says:

  Philippulus,

  Een duidelijk pleidooi van meneer Asmussen voor het laten investeren van pensioenfondsen op de Nederlandse huizenmarkt. Het volk wordt rustig en beheerst in de voorwas gezet.

 4. Floor says:

  nhz,

  Dit Rabo verhaal is inderdaad een sterk staaltje wishful thinking.
  Gaat alleen gebeuren in het meest optimistische geval dat de overheid ook 20 jaar in staat zal zijn het handje er onder te houden.
  En ondertussen moet we ook dat Europese probleempje nog oplossen.

 5. Floor says:

  Even rust tot de maand september zullen we maar denken.
  En dat niet ivm Prinsjesdag, maar meer ivm de Bondsdagverkiezingen op 22 september, daarna geht’s los, want nog 20 jaar het handje onder de euro houden is volkomen uitgesloten.

 6. Bart says:

  In tegenstelling tot wat de Europese Centrale Bank-directeur Jörg Asmussen zegt is niet de huizenmarkt, maar de hoge schulden voor gezinnen veroorzaakt door de huizenbubbel het grootste probleem voor de economie in Nederland.

  http://waarheidzoeker.nl/2013/07/08/niet-huizenmarkt-maar-hoge-hypotheken-grootste-probleem-nederlandse-economie/

 7. NewKidInTown says:

  “Forse daling prijzen architectendiensten
  Maandag 8 juli 2013 09:30
  In het eerste kwartaal van 2013 waren zowel de prijzen als de omzet van architecten fors lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal faillissementen was even hoog als in het eerste kwartaal van 2012.”

  http://www.beurs.nl/nieuws/cbs/3202356/forse-daling-prijzen-architectendiensten

  En dan de bouwkosten verder omlaag.

  MAAR NATUURLIJK BOVENAL:

  De gemeentelijke tarieven voor al het “nuttige” werk wat ze doen EN
  De grondprijzen, daar moet echt 80% vanaf.

  Dan hebben we een leuke basis om verder te praten.

 8. NewKidInTown says:

  100 jaar real estate US (een soort Snorkel-US-plaatje)

  http://goldonomic.be/onroerend-goed

 9. Frans says:

  Hahaha! Wat een verhaal…..
  Wie had dit een paar jaar geleden kunnen denken. (Nou ja, op dit blog misschien de verkeerde vraag)
  Ik ga er eens goed overnadenken welk spelletje hier precies gespeeld wordt. Communicatie van de banken is altijd bewuste manipulatie.
  Het doet me een beetje aan Lambikske denken he, die een ravijn in loopt, maar denkt zolang hij niet naar beneden kijkt hij niet zal neerstorten.
  Price finding en failissement zoveel mogelijk beperken, want als er niet wordt verkocht…
  En dan maar hopen dat de mensen gewoon blijven aflossen.
  Als dat laatste erg op de toch komt te staan, dan is het spel alsnog snel uit…
  Kortom: de huizenmarkt was zo fucked up, wij hebben een aantal decennia nodig om de pijn te nemen van de afwikkeling van de schade. Niet te snel anders gaan we kopje onder.

 10. Frans says:

  Voerman: denk je dat er een verband is, dat er voor een slechte boodschap een dame de was kan doen die niet een bepaald aantrekkelijk gebid heeft?
  (of kijk je daar graag overheen?) 🙂

 11. Frans says:

  nhz: Mooi perspectief, ‘eigendomsneutraal woonbeleid’

  prachtige term voor “met je tengels van de marktwerking afblijven”. 🙂

 12. latida says:

  Toch kun je wel zien dat het onvermijdelijk is dat de hypotheekrenteaftrek nu ook door de banken als zeer onwenselijk gezien wordt.

  Maar als je naar de laatste peilingen kijkt kun je je afvragen of men het politiek opportuun acht om dit soort veranderingen door te voeren, een kabinet met de VVD lijkt daar op dit moment niet toe in staat, zal tot nog meer stemmenverlies leiden. Dit speelt al ruim 10 jaar en is nog steeds een probleem van de landelijke politiek die beloftes maken die dodelijk zijn voor de nederlandse economie.

  Er zit dus een groot gapend gat tussen wat men wil zien vanuit Europa, de toezichthouders en de banken (waarbij onderwaarde op de burger wordt verhaald) en dat wat politiek haalbaar wordt geacht.

 13. latida says:

  Deze is ook mooi:

  “Bijvoorbeeld door aflossingen voor iedereen aftrekbaar te maken, in plaats van de betaalde rente”

  van: http://waarheidzoeker.nl/2013/07/08/niet-huizenmarkt-maar-hoge-hypotheken-grootste-probleem-nederlandse-economie/

  Hoor ik voor het eerst, maar hoe zal dat in de praktijk uitvallen?

 14. nhz says:

  Floor: Een duidelijk pleidooi van meneer Asmussen voor het laten investeren van pensioenfondsen op de Nederlandse huizenmarkt. Het volk wordt rustig en beheerst in de voorwas gezet.

  niet mee eens, gezien de vele eerdere uitlatingen van Asmussen denk ik dat hij eerder bedoelt dat er gewoon teveel hypotheek verstrekt wordt, en dat de LTV (en dus leverage bij de banken) terug moet naar normale waardes. Hij zegt ook dat het jaren gaat duren, dat wijst niet op een snel even overhevelen van alles naar de pensioenfondsen.

  Bart: In tegenstelling tot wat de Europese Centrale Bank-directeur Jörg Asmussen zegt is niet de huizenmarkt, maar de hoge schulden voor gezinnen veroorzaakt door de huizenbubbel het grootste probleem voor de economie in Nederland.

  waarheidzoeker.nl/…ederlandse-economie/

  alweer een onzin verhaal om de schulden van scheefleners op het bordje van de belastingbetaler te schuiven. Aflossing fiscaal aftrekbaar maken, briljante vondst; leuk voor scheefleners maar het geld komt gewoon uit de zak van de rest van de bevolking, dit domme voorstel lost dus NIETS op.

  NewKidInTown: En dan de bouwkosten verder omlaag.

  bij architectenburo’s is al een paar jaar een harde sanering aan de gang; maar van lagere bouwkosten (of lagere grondkosten) valt nog niks te merken, het monopolie van overheid en bouwmaffia dat de prijzen huizenhoog houdt werkt nog steeds.

  latida: “Bijvoorbeeld door aflossingen voor iedereen aftrekbaar te maken, in plaats van de betaalde rente”

  van: waarheidzoeker.nl/…ederlandse-economie/

  Goh, zullen misschien de huren ook fiscaal aftrekbaar maken dan? Goed voor de economie joh!! Domme kletspraatjes, niks meer dan dat.

 15. Jeroen says:

  latida: “Bijvoorbeeld door aflossingen voor iedereen aftrekbaar te maken, in plaats van de betaalde rente”

  Van HRA krijg ik al een vieze smaak in m’n bek (meebetalen aan de kosten van een hypotheek van een ander), maar als ik straks direct moet gaan meebetalen aan de aankoop van een woning van een ander breekt de pleuris uit! Het moet toch niet gekker worden in dit totaal verknipte land….

 16. SchuurHuurder says:

  latida:
  Deze is ook mooi:

  “Bijvoorbeeld door aflossingen voor iedereen aftrekbaar te maken, in plaats van de betaalde rente”

  van: waarheidzoeker.nl/…ederlandse-economie/

  Hoor ik voor het eerst, maar hoe zal dat in de praktijk uitvallen?

  De volledige aflossing aftrekbaar maken? Tophypotheek here I come! Openstaande hypotheekschuld is zo’n 800 miljard? Gemiddeld 40% terug door de aftrekbaarheid is een kostenpost van 320 miljard? Als je het hebt over een (zeer klein) percentage over de afgeloste schuld is het nog het overdenken waard.

 17. asd says:

  Vrijheid, blijheid! Weg met die ouwe NL-meuk. Wordt niks meer de komende decennia. Verkopen die stapel stenen tegen iedere prijs, anders kom je nooit meer uit dat buurtje weg.

  Gewoon een camper kopen, variërend van groot en luxe tot en met een tweede hands dakje boven je hoofd, afhankelijk van geïnde “overwaarde” of betaalde “restschuld”.

  Op mooie plekjes bivakkeren, waar een Albert Heijn in de buurt is om proletarisch te winkelen, zo ook een leuk schooltje om je kinderen op te doen.

  Woonwagenkampje – waar bewoners van alle gemakken zijn voorzien – met geestverwanten opzetten, wederzijdse hulp organiseren, evenals kaartavonden, mini-Gelredomehappenings, sportevenementen, scrabble-wedstrijden, kortom als de gemeente dat allemaal niet mee financiert, dan gewoon met al die campers het gemeentehuis bezetten.

  En zo moeten er steeds meer van die camperkampjes in NL worden opgezet, dan kunnen we ook wat menswaardiger omgaan met de asielzoekers door ze in onze ouwe verlaten meuk hun intrek te laten nemen. Gratis, natuurlijk.

  En als de NL’se voormalige huizenbezitters dan langzamerhand de kans hebben gekregen door een soberder camperleven echte vrije mensen te worden, dan kan er in plaats van een diesel- of benzinemotor met inruil ook nog wel een electrisch aangedreven woonmobiel vanaf. Ook het milieu mag niet vergeten worden.

  En zo heeft een instortende NL-huizenmarkt vele positieve gevolgen!

 18. Bart says:

  Overigens heeft Dijsselbloem het komen van een bail-in regeling nogmaals bevestigd. Benieuwd hoe mensen met een spaarhypotheek en een spaarsom van meer dan 100.000 euro hierop zullen reageren.

  http://waarheidzoeker.nl/2013/07/08/spaartegoeden-boven-e-100-000-niet-veilig-als-bank-in-problemen-komt/

 19. Bart says:

  SchuurHuurder: De volledige aflossing aftrekbaar maken? Tophypotheek here I come! Openstaande hypotheekschuld is zo’n 800 miljard? Gemiddeld 40% terug door de aftrekbaarheid is een kostenpost van 320 miljard? Als je het hebt over een (zeer klein) percentage over de afgeloste schuld is het nog het overdenken waard.

  als je ervan uitgaat dat mensen er 30 jaar over doen hun hypotheek af te lossen, is dat dus maximaal 32 miljard per jaar. Bovendien kun je het nog wat beperken, zodat de kosten even hoog zijn als de kosten van de HRA.

 20. Bart says:

  Ik bedoel dus maximaal 10 miljard per jaar.

 21. Derp says:

  Dus dan leen ik 200 euro, die ik in 5 jaar terugbetaal met 5% rente per jaar.

  Betaal ik elk jaar 40 euro aflossing en 10, 8, 6, 4 en 2 euro rente. Van die 40 euro mag ik dan belasting aftrekken, 40 procent ofzo, dus krijg ik 16 euro per jaar terug.

  Dan heb ik na 5 jaar 230 euro betaald en 80 euro teruggekregen, dus 50 euro gratis geld?

 22. SchuurHuurder says:

  Bart: als je ervan uitgaat dat mensen er 30 jaar over doen hun hypotheek af te lossen, is dat dus maximaal 32 miljard per jaar. Bovendien kun je het nog wat beperken, zodat de kosten even hoog zijn als de kosten van de HRA.

  Persoonlijk zou het erg fijn zijn als dit werd ingevoerd. Dan neem ik gewoon een tophypotheek (aflossingsvrij en variabele rente voor makkelijke aflossing) en zorg dat ik de nooit meer loonheffing betaal (daarna gewoon met vrienden onderling voor steeds hogere prijzen verkopen). Lijkt mij alleen een slecht idee als dit collectief gedaan werd. Zelfs als deze loophole wordt gedicht is het moreel niet te verantwoorden om als belastingbetaler tot 52% van de koopsom te moeten voldoen.

 23. ll says:

  Bart,

  Spaarhypotheken bestaan niet, dat zijn verzekerproducten en vallen niet onder het DGS, alles weg bij failliete boel duzzzzz.

  Bank-spaarhypotheken wel, geblokkeerde rekening bij de bank.

 24. Bart says:

  SchuurHuurder: Persoonlijk zou het erg fijn zijn als dit werd ingevoerd. Dan neem ik gewoon een tophypotheek (aflossingsvrij en variabele rente voor makkelijke aflossing) en zorg dat ik de nooit meer loonheffing betaal (daarna gewoon met vrienden onderling voor steeds hogere prijzen verkopen). Lijkt mij alleen een slecht idee als dit collectief gedaan werd. Zelfs als deze loophole wordt gedicht is het moreel niet te verantwoorden om als belastingbetaler tot 52% van de koopsom te moeten voldoen.

  Hoeveel procent van de koopsom betalen we nu als belasatingbetaler als iemand een aflossingsvrije hypotheek heeft over 30 jaar?

 25. SchuurHuurder says:

  Bart: Hoeveel procent van de koopsom betalen we nu als belasatingbetaler als iemand een aflossingsvrije hypotheek heeft over 30 jaar?

  Ook teveel, gelukkig mag dit niet meer. Hierbij betaald de koper nog wel (veel) meer dan de helft van de totale kosten.

 26. ll says:

  NHZ hiernaast gezien ? 🙂

  ‘ Wie nu nog vraagt waarom komende jaren geen inflatie maar deflatie toeslaat wordt met deze chart om de oren geslagen http://bit.ly/1afsxJt

 27. latida says:

  Als je wilt verkopen, is het misschien een idee om je huis op een chinese website aan te bieden?

  http://money.cnn.com/2013/07/08/real_estate/chinese-homebuyers/index.html

 28. Floor says:

  nhz: niet mee eens, gezien de vele eerdere uitlatingen van Asmussen denk ik dat hij eerder bedoelt dat er gewoon teveel hypotheek verstrekt wordt, en dat de LTV (en dus leverage bij de banken) terug moet naar normale waardes. Hij zegt ook dat het jaren gaat duren, dat wijst niet op een snel even overhevelen van alles naar de pensioenfondsen.

  Wel om dat reeds gedaalde percentage huizenwaarde netjes recht te trekken bij de banken, waarmee had je dan gedacht dat te doen?

 29. Michel says:

  Jeroen,

  Nee maar, kinderopvang toeslag voor twee kinderen voor maar van 1600,-/2000,- per maand kan natuurlijk ongezien je goedkeuring wegdragen.

 30. NewKidInTown says:

  ll: Bank-spaarhypotheken wel, geblokkeerde rekening bij de bank.

  Dat is nog maar de vraag. Hoe zit het bij de Rabobank, stel spaarhypotheek met een overlijdensdekking. Zit het spaargedeelte echt bij de Rabo of bij Achmea ?

 31. snorkel says:

  NewKidInTown,

  Daarvoor zal men de hypotheekakte in moeten duiken. Als daar “Kapitaalverzekering” of “Kapitaalverzekering Eigen Woning” in staat, dan kun je er donder op zeggen dat die bij Interpolis staat en dus niet onder het DGS valt en in het nieuwe belastingplan niet meer belastingvrij mag worden uitgekeerd. Bij een Rabo Opbouwhypotheek is dit het geval volgens mij. Het verwarrende is dat de Rabo wel gewoon de term “sparen” gebruikt, ook als het eigenlijk om een kapitaalverzekering gaat…

  Als de klant een echte “bankspaarhypotheek” heeft dan zou ik me nóg meer zorgen gaan maken. Dan ben je als klant mooi aan de beurt als er een bail-in gaat plaatsvinden. Je zit natuurlijk als snel boven de €100.000, helemaal als je nog maar een paar jaar te gaan hebt. Wel een slimme truc om geld los te peuteren bij degenen die het kunnen missen. En “salderen” tegen de schuld (dus wegstrepen) gaat natuurlijk niet gebeuren als de hypotheek reeds is verkocht aan het “Gegarandeerde Nationale Hypotheekverhikel” waar de pensioenfondsen grootaandeelhouder in zijn. Waarom zouden ze jouw schuld kwijtschelden op kosten van de staat/pensioenfondsen?

 32. snorkel says:

  snorkel: Je zit natuurlijk als snel boven de €100.000

  en dat is als het DGS nog steeds tot een ton garandeert tegen die tijd. Als het weer teruggezet is naar de €20k die het voor de crisis was dan is het helemaal feest

 33. ll says:

  Jongens, die bank doet vervelend ! Zeer vervelend ! , maar heb wel de info.

  Bank-spaar hypootje zit vast op een geblokkeerde rekening. Dat valt makkelijk te checken als je een aparte rekening hebt lijkt me. Is er gekoppeld met een verzekering, dan zit ie daar aan vast, en foetsie dus DGS

 34. De Pessimist says:

  ll: Is er gekoppeld met een verzekering, dan zit ie daar aan vast, en foetsie dus DGS

  Is eg niemand die het wil verzekeren ?

 35. NewKidInTown says:

  ll: Jongens, die bank doet vervelend ! Zeer vervelend ! , maar heb wel de info.
  Bank-spaar hypootje zit vast op een geblokkeerde rekening. Dat valt makkelijk te checken als je een aparte rekening hebt lijkt me. Is er gekoppeld met een verzekering, dan zit ie daar aan vast, en foetsie dus DGS

  Dat bedoel ik, zo gauw er ook maar enig verzekeringsaspect aan vast zit, loop je een dikke kans dat het elders loopt en niet bij de eigenlijke bank. Ik heb bij Rabo Toekomstsparen (lijfrente), zit dus niet bij Rabo maar bij Achmea.
  Nou weet ik niet of dat nou gunstiger of ongunstiger is, maar ik bedoel maar. Kan, als het fout gaat, wel voor verrassingen zorgen wat je niet verwacht.
  Natuurlijk zou het in de aktes, contracten en afschriften terug te lezen moeten zijn, maar 90% doet dat niet normaal gesproken als je alles thuis krijgt gestuurd of bij de notaris zit.

  Alert !

 36. nhz says:

  Bart: waarheidzoeker.nl/…k-in-problemen-komt/

  Let wel: ‘dat zijn we nu aan het regelen’. Als dit echt wordt ingevoerd (gesproken wordt over 2015 resp. 2018, het artikel doet alsof het nu al geldt) dan zal de rente enorm omhoog moeten want dan wil geen grote spaarder meer geld uitlenen aan de bank (solide banken zijn er nauwelijks, voorlopig dus je loopt overal groot risico van confiscatie door de politiek).
  Hoe dan ook game over lijkt me; en de kleine spaarders die denken de dans te ontspringen zijn blij met een dode mus, want die garantiegrens gaat vast omlaag zodra die voor heel Europa geldt (plus vast een aanvullende voorwaarde dat spreiden geen extra rechten geeft, dus 100K per persoon en niet per bank).

  Bart: als je ervan uitgaat dat mensen er 30 jaar over doen hun hypotheek af te lossen, is dat dus maximaal 32 miljard per jaar.

  ach ja, 10 miljard per jaar, 30 jaar lang, waar praten we over … is een schijntje om wat scheefleners nog 30 jaar door te laten feesten 😎
  Doen we gewoon de huidige bezuinigingen keer 2 nog eens er bovenop, ieder jaar opnieuw; het is voor een goed doel tenslotte.

  ll: Wie nu nog vraagt waarom komende jaren geen inflatie maar deflatie toeslaat wordt met deze chart om de oren geslagen http://bit.ly/1afsxJt

  allemaal klets, maak we wakker als de deflatie toeslaat; het is al 15 jaar ‘in aantocht’ maar ik merk er niks van.

  snorkel: en dat is als het DGS nog steeds tot een ton garandeert tegen die tijd. Als het weer teruggezet is naar de €20k die het voor de crisis was dan is het helemaal feest

  precies, als straks iedereen met meer dan 100K spaargeld is kaalgeplukt dan ben je een smerige kapitalist als je meer dan 50K of 10K hebt …

 37. NewKidInTown says:

  “Onroerend goed cycli

  Onroerend goed cycli zijn per definitie lange termijn cycli (+76 jaar). De meeste mensen zullen gedurende hun leven slechts één cyclus meemaken. Hierdoor is het erg belangrijk om elke sub- cyclus te herkennen in de lange termijn seculiere op- of neerwaartse trend. Seculiere trends duren tot 75 jaar. Als ik de ellende zie waarin de vastgoedmarkt verkeert en een link maak naar de historisch lage rente, houd ik mijn hart vast als ik me bedenk wat er zal gebeuren zodra de rentetarieven onder druk van (hyper)inflatie gaan stijgen.

  Er is geen twijfel dat we het einde van een seculiere hausse trend hebben beleefd en de euforie van de zeepbel zoals gezien over de gehele wereld, zal in de geschiedenisboeken belanden. De huidige seculiere baisse markttrend voor vastgoed is echt en dingen zullen met de maand slechter worden.

  Het grootste verschil tussen vastgoed en aandelen is dat het normaal gesproken een generatie duurt voordat vastgoedverliezen zijn gecompenseerd (Florida 1926). Beursverliezen komen vaker voor, kunnen ernstig zijn (-50% in 2008), maar het herstel van alle verliezen gebeurt vaak in minder dan een jaar tijd.”

  “Hoe diep kunnen vastgoedprijzen dalen?

  Wie een huis heeft gekocht en elke maand dubbel zo veel moet afbetalen als wat de buren aan huur moeten ophoesten, weet dat er fundamenteel iets fout zit.

  Ik ben het compleet oneens, met de pratende hoofden die schreeuwen, dat wat we vandaag de dag niets meer zien dan een onbeduidende reactie en dat binnen 3 jaar van nu, mevrouw Goudlokje terug hand in hand zal zijn met de vastgoedmarkt. Men moet de potentiële dramatische gevolgen begrijpen van een lange termijn beremarkt, die is gestart op een moment waar de algemene niveaus van wereldwijde RENTETARIEVEN op een LAAGTEPUNT liggen. Zodra rentetarieven stijgen (gebeurt al in landen met zwakkere economieën – en dit ZAL GEBEUREN) onder druk van inflatie, is de enige weg voor vastgoed de weg naar beneden.

  Op basis van de statistieken (inclusief Japan), stellen we vast dat de vastgoedprijzen vanaf de piek met 75% tot 80% kunnen dalen, eer er een bodem is bereikt.”

  http://goldonomic.be/onroerend-goed

 38. ll says:

  Die man deed inderdaad erg vervelend, meestal zijn ze heel aardig, heb dit nog nooit meegemaakt ……. klopt niet ……. klopt nikx van ……. Als ie de kans krijgt moet ik morgen mijn hele hypootje gaan aflossen, zo naar deed ie ……, akelig gewoon, krijg er de creeps van ……

  NewKidInTown: Dat bedoel ik, zo gauw er ook maar enig verzekeringsaspect aan vast zit, loop je een dikke kans dat het elders loopt en niet bij de eigenlijke bank.

  Zo helder is het ……. en zo eenvoudig is het, maar niemand weet dit, je denkt een bank-spaar te hebben ……..

 39. nhz says:

  De Pessimist: Is eg niemand die het wil verzekeren ?

  ongetwijfeld zijn er zat bedrijven die het willen verzekeren, maar ik zou er niet op rekenen dat ze ook uitkeren als dat nodig mocht blijken 😉

 40. NewKidInTown says:

  nhz: ongetwijfeld zijn er zat bedrijven die het willen verzekeren, maar ik zou er niet op rekenen dat ze ook uitkeren als dat nodig mocht blijken

  Als ze er maar “garantie” op geven, dan zit je “goed” 😎

 41. nhz says:

  NewKidInTown: Als ze er maar “garantie” op geven, dan zit je “goed” 😎

  zeker weten, dat geld dat ze achter de hand houden om eventueel uit te betalen staat veilig op een rekening bij een EU bank met de allerhoogste credit rating (resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstig overleven …).

 42. renren says:

  snorkel:
  NewKidInTown,

  Als de klant een echte “bankspaarhypotheek” heeft dan zou ik me nóg meer zorgen gaan maken. Dan ben je als klant mooi aan de beurt als er een bail-in gaat plaatsvinden. Je zit natuurlijk als snel boven de €100.000, helemaal als je nog maar een paar jaar te gaan hebt.

  Banksparen bestaat pas sinds 1 januari 2008 en zal na 1 januari 2013 niet (veel) meer worden afgesloten (niet meer aftrekbaar; alleen volgens annuiteiten schema). Dus de meeste mensen zullen niet al binnenkort aan die 100.000 euro zitten.
  Maar aanpassingen zijn altijd mogelijk door het betrouwbare gezelschap.

 43. Frans says:

  nhz,

  ll: Die man deed inderdaad erg vervelend, meestal zijn ze heel aardig, heb dit nog nooit meegemaakt ……. klopt niet ……. klopt nikx van ……. Als ie de kans krijgt moet ik morgen mijn hele hypootje gaan aflossen, zo naar deed ie ……, akelig gewoon, krijg er de creeps van ……

  ll, er al aan gedacht de man nog eens te benaderen en hem te zeggen dat je het eerdere contact als zeer onaangenaam hebt ervaren, en wat daar de reden van is?
  Gewoon rechtstreeks benoemen, zonder kwaad te worden, het bij jezelf te houden, (“ik heb het gevoel dat…”) levert vaak goede resultaten.
  Het is natuurlijk van de gekke dat hij je zo behandeld. Daar is natuurlijk ook een reden voor: I Smell a rat!!

 44. Frans says:

  @ ll, je kunt ook daarbij zeggen, zeker als de reactie teleurstellend is, dat je alle feiten boven water wil hebben, tot in het kleinste detail, en daar fijntjes aan toevoegen dat je daar in kader van de zorgplicht recht op hebt, aangezien je niet het idee krijgt dat deze belofte uit zichzelf wordt waargemaakt.

 45. Frans says:

  (fucking banksters!)

 46. ll says:

  Frans,

  Vanmorgen nog langs gekomen, werd er nog gezwaaid, ( beetje dorps hier ), maar bellen doe je met het hoofdkantoor of zoiets.

  Trouwens in het verleden al eens een akkefietje gehad met een hele grote bank, over een wijziging bestemmingsplan, hoorzitting gehad op stadhuis met de bazen van die bank en hun advocaten, en dan de gemeente ook met allemaal adviseurs eromheen, en als argeloze huismoeder zat ik daar alleen aan een super grote vergadertafel ( zonder adviseur, geen advocaat nikx ) en ik dacht, dit ga ik niet redden, zoveel overmacht……..

  Daarna zelf de lokale radio, en lokale kranten ingeschakeld ( landelijke TV kwam spontaan naar me toe, was heel leuk ) , en maanden daarna naar het provinciehuis voor weer een hoorzitting … Werd zowat met gejuich ontvangen, bekend van radio, krant en TV en heb GEWONNEN ( had toen wel een advocaat meegenomen, maar die hoefde nikx meer te doen………. , en hij wou ook niet betaald worden, zo leuk vond ie het …..

 47. Steven says:

  Jeroen: Van HRA krijg ik al een vieze smaak in m’n bek (meebetalen aan de kosten van een hypotheek van een ander), maar als ik straks direct moet gaan meebetalen aan de aankoop van een woning van een ander breekt de pleuris uit! Het moet toch niet gekker worden in dit totaal verknipte land….

  Ze hadden de NHG EN de huren verhoogd.. straks aflossen aftrekbaar maken past helemaal in het beleid de zielugguh mis-investeerders een extra pamper aan te doen. Maar je hebt gelijk: op een gegeven moment wordt het te gek en ga ik gewoon weg hier. (als dat tegen die tijd nog mag)

 48. snorkel says:

  renren: Banksparen bestaat pas sinds 1 januari 2008

  Ja, maar ik mag toch hopen dat niet alle (bank)spaarhypo’s van voor die tijd eigenlijk verzekeringen zijn? Dan is half NL min of meer voor de gek gehouden…

 49. Marco says:

  Rabobank is dat die bank die gigantisch moet afschrijven op agrarisch vastgoed?

 50. Frans says:

  snorkel: Ja, maar ik mag toch hopen dat niet alle (bank)spaarhypo’s van voor die tijd eigenlijk verzekeringen zijn? Dan is half NL min of meer voor de gek gehouden…

  Dat zou dan de reactie verklaren van de vriendelijke vriend, onze bankman haha!?

 51. Frans says:

  Marco: Rabobank is dat die bank die gigantisch moet afschrijven op agrarisch vastgoed?

  Mijn buurman probeert zijn agrarisch bedrijf al tijden te verkopen. Het is al een tijdje uit de verkoop gehaald, maar er wordt weer een poging gedaan.
  De prijs is ERUG laag naar mijn oordeel, maar nog steeds niet verkocht die hap.

 52. De Pessimist says:

  Marco: Rabobank is dat die bank die gigantisch moet afschrijven op agrarisch vastgoed?

  En op die schepen.

 53. NewKidInTown says:

  Steven: ga ik gewoon weg hier. (als dat tegen die tijd nog mag)

  Moet je niet op de PVV stemmen want die willen de grenzen dicht. Of heb ik het niet goed begrepen ?

 54. nhz says:

  Steven: (als dat tegen die tijd nog mag)

  tuurlijk mag dat, nadat je je spaargeld en je pensioenrechten ingeleverd hebt 😉

 55. Steven says:

  NewKidInTown,

  Je denkt toch niet dat ik op de pvv stem? Die blonde god krijgt half het volk achter zich met “handjes af van de HRA” en zo. En verder is het gewoon een rechtse bal die het liefst een kwart van de inwoners in de cel wil of buiten de grens.

  NewKidInTown,

  NewKidInTown,

 56. Steven says:

  huh? die twee laatste NewKidInTown’ s typte ik blijkbaar per ongeluk.

 57. Voerman says:

  Frans: Voerman: denk je dat er een verband is, dat er voor een slechte boodschap een dame de was kan doen die niet een bepaald aantrekkelijk gebid heeft?
  (of kijk je daar graag overheen?)

  Als je het videootje niet start houdt zij haar mond dicht! Heb even weinig tijd; ben bezig om mijn huis te schilderen.
  Een zzp-er vroeg daar 3.500 euro voor. 3 dagen werk en 85 euro materiaal voor Voerman zelf. Ze willen Voerman nog steeds belazeren! 🙂

 58. renren says:

  snorkel: Ja, maar ik mag toch hopen dat niet alle (bank)spaarhypo’s van voor die tijd eigenlijk verzekeringen zijn? Dan is half NL min of meer voor de gek gehouden…

  “De term banksparen doelt echter op fiscaal aantrekkelijk geld sparen op een geblokkeerde bankrekening met een doel waar voorheen enkel producten met een gekoppelde verzekering voor in aanmerking kwamen.”

  Dus voorheen altijd een koppeling met een verzekering

 59. snorkel says:

  renren,

  Wow. En al die hypotheekleners maar denken dat ze veilig zitten met een ‘spaarhypotheek’. Alles wat vóór 2008 is afgesloten is dus eigenlijk helemaal niet zo veilig…

 60. Kunnen de leners met een spaarhypotheek de hypotheek om laten zetten in een andere vorm of zitten daar vaak boetes aan vast?

 61. Steven says:

  snorkel,

  een Spaar-Lening klinkt al niet goed…

 62. latida says:

  De Pessimist:
  rtlnieuws.nl/nieuw…-herstel-huizenmarkt
  rtlnieuws.nl/nieuw…markt-nog-heel-broos
  Doe het licht maar uit hier de crisis is over al is het nog wat broos

  “het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting ziet eveneens een opleving onder starters. Zij regelen namelijk de aanvragen van zogenoemde startersleningen

  Dit zijn hele gunstige leningen die worden verstrekt door het Rijk en de gemeente om het voor starters makkelijker te maken een huis te kunnen kopen. Stimuleringsfonds kreeg de eerste vijf maanden van dit jaar werden er gemiddeld 85 per week aanvragen voor een starterslening, afgelopen maand waren dat er 125 per week.”

  Er worden dus miljoenen uitgetrokken om onwetende starters over de streep te jagen en bij alle makelaars samen vinden wel 40 starters per week en vervolgens wordt dat een herstel en opleving van de huizenmarkt genoemd.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-07-2013/pensioenfondsen-gaan-in-nederlandse-rommelhypotheken/#comment-151337

  Het gaat dus om gemiddeld 1 a 2 starters per gemeente waar die startersleningen worden ingevoerd.

  Dus in plaats van realistische prijzen, dwards tegen alle logica in, jonge mensen met extra hoge leningen opzadelen waarvan je nu al weet dat ze straks met onderwaarde te maken krijgen, alles om maar over een ‘lichtpuntje’ te kunnen berichten.

 63. latida says:

  Voerman: Als je het videootje niet start houdt zij haar mond dicht! Heb even weinig tijd; ben bezig om mijn huis te schilderen.
  Een zzp-er vroeg daar 3.500 euro voor. 3 dagen werk en 85 euro materiaal voor Voerman zelf. Ze willen Voerman nog steeds belazeren!

  Voor dat geld wil ik het ook best in 2 dagen voor je doen Voerman ;D

  Arbeidsloon is niet meer wat het geweest is..

 64. nhz says:

  Voerman: ben bezig om mijn huis te schilderen.
  Een zzp-er vroeg daar 3.500 euro voor. 3 dagen werk en 85 euro materiaal voor Voerman zelf.

  Kun je nagaan hoe goed de economie er voor staat als een huisschilder (je mag aannemen dat die wat efficiënter kan schilderen dan Voerman) voor minder dan 140 euro per uur zijn bed niet uitkomt …

  Kom er maar in dr.t, hoeveel bewijs hebben we nog nodig dat de economie draait als een tierelier?
  Wat kost re-integratie advies tegenwoordig, 400 euro per uur ofzo? 😎

  Steven: nog erger dan de vvd

  pvv.nl/index.php?o…ask=view&id=227

  sommige partijen zijn nog meer populistisch dan de andere 😎

 65. Juan de Meeleezer says:

  @ artikel

  Rabo geeft eigenlijk aan:
  – einde overwaardespiraal
  – HRA gaat eraan
  – meer mensen gaan huren
  – verlies nemen is aan de orde

  Complimenten: Mejudice heeft een vooruitziende blik.
  Straks komt de theorie van mevrouw Dr Ir Maartje Martens ook nog eens in beeld 🙂

 66. Steven says:
 67. tufkaj says:

  Juan de Meeleezer:
  @ artikel

  Rabo geeft eigenlijk aan:
  – einde overwaardespiraal
  – HRA gaat eraan
  – meer mensen gaan huren
  – verlies nemen is aan de orde

  Complimenten: Mejudice heeft een vooruitziende blik.
  Straks komt de theorie van mevrouw Dr Ir Maartje Martens ook nog eens in beeld :-)

  Martens is opgenomen als voetnoot in het beleidsstuk van de Rabo. Ze ís al in beeld.

  Overigens denk ik nu aan de implicaties. Starterswoningen wil men niet meer kopen straks. Dat zouden dus huurwoningen moeten gaan worden. Echter wordt juist die markt overspoeld met corporatiewoningen die naar vrije sector-huur danwel koop worden geduwd. Mensen met een ‘starterswoning’ zijn fucked.

 68. latida says:

  Juan de Meeleezer:
  @ artikel

  Rabo geeft eigenlijk aan:
  – einde overwaardespiraal
  – HRA gaat eraan
  – meer mensen gaan huren
  – verlies nemen is aan de orde

  Complimenten: Mejudice heeft een vooruitziende blik.
  Straks komt de theorie van mevrouw Dr Ir Maartje Martens ook nog eens in beeld

  En ook: LTV is koning.

  Blijft staan de vraag hoe banken akkoord hebben kunnen gaan met leningen met LTV waardes groter dan 100. In combinatie met aflossingsvrij is daarmee de koper de strop om de nek gelegd.

  Het antwoord is te vinden in de fiscale regelgeving, en de onwetende koper (financiele leek) die eens in zijn leven een huis koopt en op de deskundigheid van de adviseur dacht te kunnen vertrouwen.

 69. snorkel says:

  tufkaj,

  En “investeerders” rapen de koopjes op. De terugkeer van de pandjesbaas?

 70. tufkaj says:

  Overigens; het enige cijfer dat zojuist in het RTL nieuws promo-item werd genoemd was dat nu 65% van de hypotheken door een starter werd afgesloten. Zijn tamelijk korte huizentreintjes dus.

 71. nhz says:

  Juan de Meeleezer: Complimenten: Mejudice heeft een vooruitziende blik.

  bedenk wel dat de visie een tijdperk betreft waarin de meeste MeJudice medewerkers al lang onder de zoden liggen …

  tufkaj: Starterswoningen wil men niet meer kopen straks.

  Ja hoor, die wil men best kopen als de prijs maar goed is. Voor 75K inclusief de grond kan een prima starterswoning gebouwd worden in het overgrote deel van Nederland (nee, niet op de Zuidas o.i.d.). Kwestie van realistisch eisen stellen en niet van je eerste salarisstrookje een luchtkasteel willen kopen.

  De afgeleefde WBV meuk zal in prijs moeten dalen tot onder die 75K als ze echt willen verkopen (want de gemiddelde WBV woning heeft slechtere isolatie, en je krijgt er steeds vaker ook nog een aardig verpeste leefomgeving gratis bij).

  Mensen die een starterswoning gekocht hebben voor de prijs van een villa, ja die zijn straks de pineut. Al zal het meestal wel weer de belastingbetaler zijn die er voor opdraait, want bij deze groep is niks te halen omdat ze alles wat binnenkomt direct weer uitgeven.

 72. Steven says:

  tufkaj,

  Ik merk het op mijn werk. Simpele redenatie van de starter is: Ik moet toch ergens wonen en het is goedkoper dan huren. Het simpele “wacht nou nog effe” heeft geen enkel effect.

  65 procent…: echt weer een cijfer om van om te vallen: hoezo starters nog meer stimuleren? ze kopen wanneer ze dat kunnen. (helaas)

 73. tufkaj says:

  Steven,

  exact. De doorstromer moet maar ‘gestimuleerd’ worden.

 74. tufkaj says:

  nhz: Ja hoor, die wil men best kopen als de prijs maar goed is. Voor 75K inclusief de grond kan een prima starterswoning gebouwd worden in het overgrote deel van Nederland (nee, niet op de Zuidas o.i.d.). Kwestie van realistisch eisen stellen en niet van je eerste salarisstrookje een luchtkasteel willen kopen

  Nou… Ik ben het met de Rabo eens dat mensen straks een huis kopen dat levensloopbestendig is. Een appartementje huur je dan gewoon.

 75. Juan de Meeleezer says:

  latida: Er worden dus miljoenen uitgetrokken om onwetende starters over de streep te jagen en bij alle makelaars samen vinden wel 40 starters per week en vervolgens wordt dat een herstel en opleving van de huizenmarkt genoemd.

  Slim bezig (althans in de zin van 2011 Slimme Z )

  Geen journalist die nog eens een keertje een kritische vraag stelde want de heer Mr Ger Hukker geeft zulke goede colleges over de hollandse huizen-“markt”. 🙂

  De “altijd kritische media” laten de makelleugenaars er gewoon wéér mee wegkomen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-07-2012/huizenprijzen-dalen-63/#comment-108894
  Juli 2013: NVM toont nog even aan dat de relaties met de pers zo goed zijn dat ze gewoon alles napraten:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-07-2013/pensioenfondsen-gaan-in-nederlandse-rommelhypotheken/#comment-151757

 76. VSH says:

  Wow, wat enorme propaganda bij RTL nieuws en RTLZ.

  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/opleving-woningmarkt#node_293651

 77. Juan de Meeleezer says:

  VSH: Wow, wat enorme propaganda bij RTL nieuws en RTLZ.

  rtlnieuws.nl/nieuw…ingmarkt#node_293651

  Tsja.

  “Het is heel belangrijk dat starters weer vertrouwen hebben gekregen in de woningmarkt. Zodra de starter weer aan de slag gaat, komt de woningmarkt weer op gang, ook in de hogere prijsklassen.”

  Die hebben als straks het niet langer vol is te houden dat mevrouw Dr Ir Maartje Mertens gewoon gelijk heeft een hoop nieuw inzicht te vergaren 🙂

  Zeg niet dat NIEMAND het voorzien heeft.
  Zeg niet dat huizenprijsontwikkelingen NIET TE VOORSPELLEN zijn.

  Dat:
  – de Vereniging Geleased Huys,
  – de Nederlandsche Vereeniging van Makelleugenaars
  – de meeste banken tot 2012
  – de het Centraal Predictie Bureau (alias Wetenschappelijk Bureau van Hogehuizenprijsminnend NL)
  er volstrekt en structureel naastzitten
  ….
  wil niet zeggen dat men met gewoon boerenverstand het kon voorzien.

  Maar het kan ook
  gewoon en puur toeval zijn
  dat een aantal professionals en zeepbelbloggers
  het wèl zagen aankomen

 78. Steven says:

  nhz: Al zal het meestal wel weer de belastingbetaler zijn die er voor opdraait, want bij deze groep is niks te halen omdat ze alles wat binnenkomt direct weer uitgeven.

  denk het ook.. het is eigenlijk ongelooflijk dat het allemaal zo lang heeft kunnen duren. Meen dat Floor net als ik in 2001 al dacht: nu tettert ook de huizenprijs in elkaar, maar door de rente gewoon abnormaal laag te houden suddert het dus al meer dan 10 jaar door. In 2001 was overigens de aandelenmarkt inelkaar gedenderd, maar jaren er voor dacht ik al dat de huizenprijzen zouden zakken. Heb het compleet fout gezien omdat ik me nog niet verdiept had in bubbles. (de naam van deze site geeft al aan dat ik dat beter wel had moeten doen)

 79. Juan de Meeleezer says:

  Kent u deze:

  De Beste Belgenmop ooit:

  Die Belgische expert de heer Machon snapt méér van de Hollandse Huizen-”markt” dan welke Hollandse makelleugenaar dan ook

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-04-2013/huizenprijs-in-nederland-niet-overgewaardeerd/#comment-140865

  Belgisch expert, de heer Luc Machon van BIV in Canvas: Ik denk dat ze in Nederland op de huizenmarkt een gróter probleem hebben dan deze in de Verenigide Staten.
  We hebben een expert te pakken die snapt dat Holland overgaat: – vàn gesubsidieerd (100% HRA) huizen leasen (aflossingsvrij, alleen rente betalen) naar – gewoon lenen en weer terugbetalen (rente + aflossing).
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/25-04-2013/huizenprijs-in-nederland-niet-overgewaardeerd/#comment-140855

 80. Juan de Meeleezer says:

  latida: Blijft staan de vraag hoe banken akkoord hebben kunnen gaan met leningen met LTV waardes groter dan 100. In combinatie met aflossingsvrij is daarmee de koper de strop om de nek gelegd.

  Het antwoord is te vinden in de fiscale regelgeving, en de onwetende koper (financiele leek) die eens in zijn leven een huis koopt en op de deskundigheid van de adviseur dacht te kunnen vertrouwen.

  ….

  en zelf te weinig boerenverstand had
  om te kunnen bedenken
  dat prijzen óók kunnen dalen
  zeker juist (en precies dàn) wanneer gesubsidieerd huizen leasen de norm geworden is

 81. asd says:

  Leuke probeerseltjes van hypotheek tussenpersonen en makelaars, dat de huizenverkoop weer aantrekt.
  Hella Hueck van RTL4 doet de promotie, maar spreekt zich binnen een tiental seconden weer tegen.

  Ja Hella, het zit ’em inderdaad in de zeepbel, die nog lang niet is leeggelopen en de economische vooruitzichten van NL.

  Of “de bodem is bereikt”? Kun je nog wel een jaartje of tig op wachten , nu ook de exporten van Duitsland stijl afnemen en Frankrijk bezig is het nieuwe Griekenland te worden.

  Geen goede perspectieve voor het afhankelijke NL, Hella. Het is je baan, dat begrijp ik best, maar je bent gewoon een intermediair voor het verkopen van
  (misleidende) nonsens.

 82. Juan de Meeleezer says:

  Het parlement wist al

  …in 2004…

  dat hypotheekschulden in NL de pan uit gerezen waren:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-04-2012/vereniging-eigen-huis-tweedeling-renteaftrek-zet-rem-op-doorstroming/#comment-104398

 83. Juan de Meeleezer says:

  asd: Leuke probeerseltjes van hypotheek tussenpersonen en makelaars, dat de huizenverkoop weer aantrekt.

  Laat de ältijd kritische pers” nu eens uiteenzetten.

  Waarom een consument ann 2013 UBERHAUPT nog naar een tussenpersoon gaat.

  Consument: ik had graag advies, ik wil geld lenen voor de aanschaf van een huis
  Adviseur: wij zijn u graag van dienst
  Consument: welke keuzes moet ik maken en wat adviseert u ?
  Adviseur: gegeven de wetgeving inzake HRA heeft u de hoofdkeuze uit één product: de aloude annuïtaire hypotheek en de 100.000 subkeuzes (de fritsfratsen) die er eigenlijk niet toe doen maar het geheel wel zo verschrikkelijk ondoorzichtig maken dat u echt een adviseur nodig hebt.

  …. 🙂

 84. Juan de Meeleezer says:

  Rekening: 7000 euro.

  In de Hoogtijdagen van Hogehuizenprijsminnend NL betaalde de argeloze consument onbewust 7000 euro voor een hypotheekadvies. JAZEKER.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-09-2012/vereniging-eigen-huis-opent-de-aanval-op-de-vvd/#comment-112926

 85. nhz says:

  Steven: Ik merk het op mijn werk. Simpele redenatie van de starter is: Ik moet toch ergens wonen en het is goedkoper dan huren. Het simpele “wacht nou nog effe” heeft geen enkel effect.

  inderdaad, lees ik overal in tijdschriften en natuurlijk ook bij de diverse trollen op dit forum. Als dan later de rekening komt zijn deze slimme consumenten ineens niet thuis en mag de belastingbetaler er voor opdraaien; goedkoop is duurkoop maar dat wil men niet horen.

  tufkaj: Nou… Ik ben het met de Rabo eens dat mensen straks een huis kopen dat levensloopbestendig is.

  ben ik het niet mee eens, 95% van de huizen is niet levensloopbestendig, en voor zover ze nieuw gebouwd worden zijn ze meestal héél duur. Het is financieel véél efficiënter om gewoon een paar keer in je leven te verhuizen (bijv. als je een relatie start, kinderen krijgt, kinderen het huis uit gaan etc.).

  Juan de Meeleezer: De “altijd kritische media” laten de makelleugenaars er gewoon wéér mee wegkomen:

  dat geldt niet alleen voor de makelleugenaars, maar ook voor de leugenaars uit Den Haag en de spindokters van bijna alle grote bedrijven. Deze meeste kranten zijn gevuld met leugen en bedrog, en als ze al een keer iets melden dat wél klopt dan is er vermoedelijk een verborgen agenda.

  VSH: Wow, wat enorme propaganda bij RTL nieuws en RTLZ.

  kwestie van voldoende betalen …

  Steven: Meen dat Floor net als ik in 2001 al dacht: nu tettert ook de huizenprijs in elkaar, maar door de rente gewoon abnormaal laag te houden suddert het dus al meer dan 10 jaar door. In 2001 was overigens de aandelenmarkt inelkaar gedenderd, maar jaren er voor dacht ik al dat de huizenprijzen zouden zakken.

  ik dacht rond 2000 ook al dat de huizenprijzen véél te hoog waren en dat er een zware correctie zou komen; maar tegelijk heb ik rond die tijd mijn vingers aan de beurs gebrand, daarmee had ik helemaal geen ervaring en dat is dus een dure les geweest. Net zoals een hele generatie huizenkopers nu een dure les moet krijgen, al zullen ze hun uiterste best doen om de kosten op anderen te verhalen 🙁

 86. Marco says:

  De Pessimist: En op die schepen.

  Ik ben bezig om een bedrijf te kopen, 5600m2 kas met rolcontainers, en bouwkop om huis op de bouwen. Ik kon 25% neerleggen, ze hadden geen interesse.
  Paar jaar geleden zou zoiets grif voor 6 ton zijn gegaan. Rare wereld zeg, ik snap er bar weinig van.

 87. Juan de Meeleezer says:

  Leuker konden we het niet maken
  Wel ietsiepietsie goedkoper

  Jazeker,
  de beste groeten aan de Hypotheker 🙂

 88. Frans says:

  Voerman: Heb even weinig tijd; ben bezig om mijn huis te schilderen.

  Zo gaat er tenminste zo weinig mogelijk naar de (belasting) staat. 🙂

 89. Juan de Meeleezer says:

  Voerman: Heb even weinig tijd; ben bezig om mijn huis te schilderen.

  De enige manier
  om gelegaliseerd zwart te schilderen
  is door het dan maar zelf
  zwart te maken

  Maar Voerman kennende
  is zwart enkel
  en alleen
  voor de Zwarte Cross

 90. Voerman says:

  nhz: Kun je nagaan hoe goed de economie er voor staat als een huisschilder (je mag aannemen dat die wat efficiënter kan schilderen dan Voerman) voor minder dan 140 euro per uur zijn bed niet uitkomt …

  En die huisschilder gebruikt nog waterbase verf ook die bij de buren na 2 jaar begon te bladderen.!
  Volgens de ARBO wet mag een professionele schilder niet met ouderwetse solventbase verf werken. Kan ik me iets bij voorstellen, maar een keer in de vijf jaren daar lijdt Voerman niks mee. Geen probleem, Voerman doet het zelf wel. Als je te vaak moet schilderen loop je bovendien statistisch gezien ook nog het risico, dat je een keer van de trap lazert. Kan ook heel ongezond af lopen! 🙂

 91. asd says:

  Sorry, “steil”. NL met zijn “stijl” heeft mij teveel beïnvloed.

 92. asd says:

  Juan de Meeleezer: Laat de ältijd kritische pers” nu eens uiteenzetten.Waarom een consument ann 2013 UBERHAUPT nog naar een tussenpersoon gaat.Consument: ik had graag advies, ik wil geld lenen voor de aanschaf van een huisAdviseur: wij zijn u graag van dienstConsument: welke keuzes moet ik maken en wat adviseert u ?Adviseur: gegeven de wetgeving inzake HRA heeft u de hoofdkeuze uit één product: de aloude annuïtaire hypotheek en de 100.000 subkeuzes (de fritsfratsen) die er eigenlijk niet toe doen maar het geheel wel zo verschrikkelijk ondoorzichtig maken dat u echt een adviseur nodig hebt.….

  Ik verbaas mij er iedere keer weer over dat die “fritsfratsers” telkens weer als onkruid de kop opsteken.

  Hoogst noodzakelijk, dat die jungle totaal wordt geëlimineerd en de jongleurs achter slot en grendel verdwijnen.

 93. latida says:

  VSH:
  Wow, wat enorme propaganda bij RTL nieuws en RTLZ.

  rtlnieuws.nl/nieuw…ingmarkt#node_293651

  NOu inderdaad het lijkt erop dat ze wat reclame uit de vastgoedsector tegemoet kunnen zien 😉

  De reacties op Feestboek zijn er niet minder grappig om:

  “Merk alleen dat de media constant de boel manipuleert doormiddel van propoganda waar jullie met nog een aantal Nieuwsbladen maar wat graag aan meewerken..opvallend dat dit soort berichten dan ook altijd na uitspraken zoals Rutte dat we geld moeten gaan uitgeven komen”

  en

  “is het de bedoeling dat er met dit valse optimistische bericht nu meer huizen verkocht gaan worden?”

  en

  “net nu komen na een bericht dat de nederlanders die niet kunnen betalen schandalig behandeld worden door de banken geef die mensen geen false hoop aub.”

  en

  “Het moet eens over zijn met dat positieve gelieg … mensen op het verkeerde been zetten . Kijk draai je eens om ,en hoppah een mes in je rug met de groeten van Rutte”

  en

  ‘Ik zie wel de RTL-propaganda op volle toeren draaien. RTL nieuws staat vol met dit bericht achter elkaar. Waar copy en pasten ze dat van eigelijk. Het is pure manipulatie.
  5% Méér dan vorig jaar is volstrekt geen opkrabbel-punt. Het is komkommertijd en dat gaan nieuwe stellen soms wat actiever zijn met wat spaargeld. En startersleningen zijn daarbij zeer beperkt. Voor Brabant is daarvoor b.v. maar 6 miljoen beschikbaar.
  Je wordt gewoon keihard bedrogen en de media wordt er voor gebruikt. Liegen en bedriegen…
  Het wordt tijd voor onafhankelijke media !”

  en

  “Gebakken lucht bedoel je!
  Onzin huizenmarkt herstel echt niet:

  Wie koop ze dan Sinterklaas????”

  Gelukkig zijn een hoop mensen inmiddels een stuk wijzer geworden.

 94. Juan de Meeleezer says:

  nhz: Mooi perspectief, ‘eigendomsneutraal woonbeleid’, LOL! Politiek Den Haag krijgt nachtmerries alleen al bij de gedachte dat het er ooit van komt.

  Tsja beste oekoenomen wilt u nog eens uitleggen
  de noodzaak van het volgende ?

  De spaarder krijgt bij Triodos 0,9% rente per jaar
  Om vervolgens 4% over zijn tegoed bij de belasting op te mogen geven.
  EFFECTIEF betaalt de spaarder méér geld danni redelijkerwijs als rente kan krijgen.

  De vermogende Huizenleaser krijgt 52% korting op de rente van 4,0% een huis terwijl hij de lening überhaupt niet nodig heeft en alleen om fiscale redenen heeft afgesloten.

  Van Lanschot heeft een LTV op hypotheken van 91% en ll: 3/4 van de hypotheekportefeuille van Lanschot is aflossingsvrij
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-06-2013/voor-een-kalmeringsmiddel-ga-je-naar-de-drogist/#comment-148255

  Hoogste tijd dan ook om eens hardop te zeggen dat 10% van de HRA subsidie-ontvangers 30% van het HRA subsidie budget ontvangen terwijl ze het aantoonbaar geeneens nodig hebben.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-11-2010/helft-senaat-wil-hypotheekrenteaftrek-herzien/#comment-55492

  EFFECTIEF ontvangt de scheeflener méér schuldsubsidie danni redelijkerwijs als rente kan krijgen.

  Neeeeeeeeeee.
  Het is hard nodig om de hollandse huizen-“markt” flink bij te sturen door:
  – particulieren het vrijwel onmogelijk maken om zelf te bouwen

 95. Juan de Meeleezer says:

  ‘t is weer mooi mooi geweest
  (althans een prima weertje)

  buenas noches
  Juan

 96. Frans says:

  Voerman: Volgens de ARBO wet mag een professionele schilder niet met ouderwetse solventbase verf werken.

  Dat geldt alleen voor binnen hoor! 🙂

 97. nhz says:

  Voerman: En die huisschilder gebruikt nog waterbase verf ook die bij de buren na 2 jaar begon te bladderen.!

  Bij mij schilderden ze indertijd (kleine 15 jaar geleden) de kozijnen etc. met de allerduurste verf en dat bladderde ook binnen 2 jaar. Heeft denk ik meer te maken met (niet) zorgvuldig schuren/gronden en optimaal weer afwachten om te schilderen. Dus inderdaad, er valt veel te zeggen voor zelf doen tenzij je het veel te druk hebt met je betaalde werk …

 98. eric406 says:

  Ik denk ook dat er een wonder plaats vind op de huizenmarkt. Nog een paar dagen, en er staat geen enkel huis meer op veilingbiljet.nl (nu nog maar 30 huizen)
  Zijn dit de laatste stuiptrekkingen??

  We zouden dit getal breed in de publiciteit moeten brengen als zijnde super positief, dan kunnen we later elke 100% stijging nog veel meer uitmelken. 30 naar 60 naar 120 naar 240 naar 480 is zomaar 4 keer scoren voor open doel.

  http://www.veilingbiljet.nl/veilingen.asp

 99. Steven says:

  kan het toch niet laten even te vermelden. De woco is druk bezig panden om me heen te verkopen en hebben buiten al het nieuwe schilderwerk zelfs alle stenen muren schoongespoten met een hogedruk spuit. als (bijna)alles verkocht is zullen ze het wel weer laten verkrotten.

  welterusten en een fijne verdere daling van de huizenprijzen voor ons als consument.

 100. latida says:

  5% meer transacties met 8% lagere huizenprijs is overigens nog steeds een dalende omzet.

 101. tufkaj says:

  Dat infographic dinges blijft de rest van mijn content uit de statistieken wegdrukken man 🙁
  http://www.nujij.nl/economie/400-jaar-huizen-prijzen.23981899.lynkx

  wie heeft déze nu weer toegevoegd 🙁

  😉

 102. tufkaj says:

  eric406,

  geheel in lijn met de gedaalde werkloosheid?

 103. Voerman says:

  Ken een stelletje, +/- 23 jr jong.
  Hebben al 5 jr vriendschap; zij, wajong zonder oleiding, hij timmerman sinds een paar maanden WW.
  Ouwe auto en verder geen cent te makken. Lopen alle makelaars en banken af om te ontdekken of ze een huis kunnen kopen. Hebben momenteel optie op een huis (ouders van beide kanten zijn nodig als borg).
  Voerman heeft de ouders van de jongelui gezegd, dat de gehele familie rijp is voor opname in een gesticht.
  Voervrouw vond, dat Voerman dat eigenlijk niet had mogen zeggen. De betrokken jongelui en ouders zijn ook uit Voermans netwerk verdwenen. Voerman is eenzaam maar gelukkig zonder dat soort idioten in zijn leven! 🙂

  Hoe is het in deze tijd nog mogelijk in dit landschap!
  Binnenkort introductie van de ADHD-hypotheek! 🙂

 104. Voerman says:

  nhz: Dus inderdaad, er valt veel te zeggen voor zelf doen tenzij je het veel te druk hebt met je betaalde werk …

  Met die tijdelijke contracten van tegenwoordig zou je inderdaad bijna en sabbatical nemen om je huis zelf te schilderen. 🙂

 105. VSH says:

  Deze maand ook NHG naar 290000. In juni nog even snel financieren.

 106. eric406 says:

  tufkaj:
  Dat infographic dinges blijft de rest van mijn content uit de statistieken wegdrukken man
  nujij.nl/economie/…ijzen.23981899.lynkx

  wie heeft déze nu weer toegevoegd

  Moet alleen nog een beetje op gestemd worden, anders verdwijnt hij van de hoofdpagina

 107. Adamus says:

  NewKidInTown,

  En de rente blijft laag: geld vertegenwoordigt geen waarde , dus waarom daarvoor betalen?

 108. Hermanes says:

  Voerman Ik weet niet wat voor schilder je gevraagd hebt bij mij hebben ze 2 weken geschilderd met 2 man.. Als jij het in 3 dagen doet alleen werk je of 24 uur per dag,of je woont in een zeer klein huisje.

 109. Adamus says:

  Frans:
  nhz,

  ll, er al aan gedacht de man nog eens te benaderen en hem te zeggen dat je het eerdere contact als zeer onaangenaam hebt ervaren, en wat daar de reden van is?
  Gewoon rechtstreeks benoemen, zonder kwaad te worden, het bij jezelf te houden, (“ik heb het gevoel dat…”) levert vaak goede resultaten.
  Het is natuurlijk van de gekke dat hij je zo behandeld. Daar is natuurlijk ook een reden voor: I Smell a rat!!

  Yep. Die persoon wordt ook maar gestuurd.

 110. tufkaj says:

  tufkaj,

  overigens om misverstanden te voorkomen, ik heb hem niet zelf toegevoegd. Voor iedereen denkt dat ik die poster ben 😛

 111. Adamus says:

  Marco:
  Rabobank is dat die bank die gigantisch moet afschrijven op agrarisch vastgoed?

  Ja. Hier al eerder geschreven. Familiebedrijf voldouwen met krediet en vervolgen van het bedrijf verwijderen om de toko door te schuiven naar de buren die nog wat overwaarde hebben …..the greater fool ;-)…. Nu aan het eindpunt van deze financiëel creatieve treinreis.

 112. Voerman says:

  Hermanes: Als jij het in 3 dagen doet alleen werk je of 24 uur per dag,of je woont in een zeer klein huisje.

  Niet bepaald klein, wel zeer onderhoudsvriendelijk. Zeer bewust voor gekozen na de nodige ervaring.
  In dat opzicht levensloopbestendig! 🙂
  Overigens, schilders zijn meesters in tijdbesteding!
  Te vergelijken met dameskappers.

 113. KoophuisXXL says:

  Waarom zou men (Voerman) alles in 1 keer doen?

  Wel prettig als je het zelf doet, kun je het in fases doen.

  Als je het zelf doet is de kwaliteit ook nog eens beter;-) Als je het leuk vindt om te doen tenminste;-)

  Aldus mezelf;-)

 114. Maria says:

  Voerman: Overigens, schilders zijn meesters in tijdbesteding!
  Te vergelijken met dameskappers.

  En dat heet: levenservaring!!!

 115. Maria says:

  Zo, de NVM heeft het vaak genoeg geprobeerd en die arme Hukker is al zo vaak afgeschoten, nu is het de beurt aan de VBO:

  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/opleving-woningmarkt#node_293651

 116. Adamus says:

  renren: “De term banksparen doelt echter op fiscaal aantrekkelijk geld sparen op een geblokkeerde bankrekening met een doel waar voorheen enkel producten met een gekoppelde verzekering voor in aanmerking kwamen.”

  Dus voorheen altijd een koppeling met een verzekering

  Maar wel “ter beschikking gesteld” aan de bank die een invulling geeft aan het begrip bankieren.

 117. Adamus says:

  Voerman:
  Ken een stelletje, +/- 23 jr jong.
  Hebben al 5 jr vriendschap; zij, wajong zonder oleiding, hij timmerman sindseen paar maanden WW.
  Ouwe auto en verder geen cent te makken. Lopen alle makelaars en banken af om te ontdekken of ze een huis kunnen kopen. Hebben momenteel optie op een huis (ouders van beide kanten zijn nodig als borg).
  Voerman heeft de ouders van de jongelui gezegd, dat de gehele familie rijp is voor opname in een gesticht.
  Voervrouw vond, dat Voerman dat eigenlijk niet had mogen zeggen. De betrokken jongelui en ouders zijn ook uit Voermans netwerk verdwenen. Voerman is eenzaam maar gelukkig zonder dat soort idioten in zijn leven!

  Hoe is het in deze tijd nog mogelijk in dit landschap!
  Binnenkort introductie van de ADHD-hypotheek!

  Stelletje met kind, nog huis samen met ex, een uwv en de ander vreest voor baan. Komen gezien inkomsten in aanmerking voor soc.huur. Hebben gekocht (110K+verbouwen van spaargeld) want kunnen straks huur van €720 niet meer opbrengen als beiden uwv-plichtig zijn …..
  Btw vraagpr. was omgeveer €140K

 118. Adamus says:

  ll:
  Frans,

  Vanmorgen nog langs gekomen, werd er nog gezwaaid, ( beetje dorps hier ), maar bellen doe je met het hoofdkantoor of zoiets.

  Trouwens in het verleden al eens een akkefietje gehad met een hele grote bank, over een wijziging bestemmingsplan, hoorzitting gehad op stadhuis met de bazen van die bank en hun advocaten, en dan de gemeente ook met allemaal adviseurs eromheen, en als argeloze huismoeder zat ik daar alleen aan een super grote vergadertafel ( zonder adviseur, geen advocaat nikx ) en ik dacht, dit ga ik niet redden, zoveel overmacht……..

  Daarna zelf de lokale radio, en lokale kranten ingeschakeld ( landelijke TV kwam spontaan naar me toe, was heel leuk ) , en maanden daarna naar het provinciehuis voor weer een hoorzitting … Werd zowat met gejuich ontvangen, bekend van radio, krant en TV en heb GEWONNEN ( had toen wel een advocaat meegenomen, maar die hoefde nikx meer te doen………., en hij wou ook niet betaald worden, zo leuk vond ie het …..

  Moet je iedere keer naar de kapper, kleding shoppen als het goedkoop is met in het achterhoofd dat je wel eens representatief moet opdraven. Een job op zichzelf.

 119. Maria says:

  Michel,

  “438.Michel Zegt:
  7 July 2013 om 11:40 am (Quote) (Reply)

  Maria,

  Armoede, achterhaald concept in Nederland. Een medewerker van een bank die deze uitspraak doet is totaal ongeloofwaardig.

  Kan me het nauwelijks voorstellen! Of zijn ze zo druk met die armoedige klanten dat de wel liquide klanten, meestal `ongezien de tyfus kunnen krijgen`?!

  En dat gebeurt nu nu nét iets te vaak. Kul!”

  Armoede, Michel, ik heb het vandaag weer gezien!

  Armoede! Denken dat je veilig bent, na alles wat je is aan gedaan, in je eenvoudige tussenwoning, gekocht met een hypotheek die de aankoopprijs en de k.k. omvat.

  Hypotheeklasten ca. 500,= euro per maand, de nieuwe keuken die erin moest (!), de laminaat, vloerbedekking en de eenvoudige raambekleding zijn betaald met spaargeld.

  Tevreden en veilig, met je hond en je zoon, tot je ziek wordt en niet meer kunt werken.

  In ene bedraagt je inkomen nog maar 70% van je laatst verdiende loon en is er met geen mogelijkheid meer te voldoen aan de vaste lasten.

  In arren moede bel je de makelaar waarvan je hoopt dat er spoedig resultaat zal zijn want anders verval je tot nog een grotere armoede.

  Armoede!!

 120. Adamus says:

  Frans: Zo gaat er tenminste zo weinig mogelijk naar de (belasting) staat.

  “Koop een boot verf je dood”

 121. Adamus says:

  tufkaj:
  Steven,

  exact. De doorstromer moet maar ‘gestimuleerd’ worden.

  Gratis naar een “massageinstituut” 😉

 122. Hermanes says:

  Voerman .Er zullen schilders zijn die meesters zijn in tijdsbesteding de jongens die bij mij kwamen niet ik was er vaak genoeg bij had vakantie.Volgende keer mag je bij mij komen schilderen als het jaar erop niet de verf loskomt.Bij mij was het trouwens aangenomen werk dus het had voor hun geen nut om er lang over te doen.

 123. Frans says:

  Voerman:
  Ken een stelletje, +/- 23 jr jong.
  Hebben al 5 jr vriendschap; zij, wajong zonder oleiding, hij timmerman sindseen paar maanden WW.
  Ouwe auto en verder geen cent te makken. Lopen alle makelaars en banken af om te ontdekken of ze een huis kunnen kopen. Hebben momenteel optie op een huis (ouders van beide kanten zijn nodig als borg).
  Voerman heeft de ouders van de jongelui gezegd, dat de gehele familie rijp is voor opname in een gesticht.
  Voervrouw vond, dat Voerman dat eigenlijk niet had mogen zeggen. De betrokken jongelui en ouders zijn ook uit Voermans netwerk verdwenen. Voerman is eenzaam maar gelukkig zonder dat soort idioten in zijn leven!

  Hoe is het in deze tijd nog mogelijk in dit landschap!
  Binnenkort introductie van de ADHD-hypotheek!

  hahaha! Prachtig verhaal weer Voerman! 🙂 🙂 🙂

 124. Frans says:

  Adamus: “Koop een boot verf je dood”

  Valt wel mee hoor. Polyester met Gelcoat is meer zo af en toe polijsten en in de was zetten.
  Meeste teak gewoon kaal, en datgene wat niet kaal is en buiten zit, uhhhh, shit, moet ik nodig kaalschuren en weer 5 lagen lak erop….
  Hmmm….. Misschien heb je toch gelijk!
  In ieder geval is het “koop een boot werk je dood”: die staat sowieso.

 125. BlijeHuurder says:

  Huizenmarkt krabbelt héél voorzichtig op

  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/opleving-woningmarkt

  Een hele pagina vol oplevingsnieuws! Of is het propaganda?

 126. ll says:

  eric406: Ik denk ook dat er een wonder plaats vind op de huizenmarkt. Nog een paar dagen, en er staat geen enkel huis meer op veilingbiljet.nl (nu nog maar 30 huizen)

  Het wonder is een korting van 80% ……(las net ergens dat er op de veiling huizen met 80% korting worden verkocht ……..) of het waar is weet ik niet ……..

  Die poster van Knork is ingeslagen als een bom ……. , maar hij is ook zó mooi 🙂

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/wp-content/uploads/2013/07/400jaar_compressed-1.jpg

 127. Juan de Meeleezer says:

  BlijeHuurder: Een hele pagina vol oplevingsnieuws! Of is het propaganda?

  Het zou inderdaad zó uit de koker kunnen komen van het
  Centraal Prpaganda Bureau (CPB)
  alias het wetenschappelijk buro van Hogehuizenprijsminnend NL

  🙂

 128. Juan de Meeleezer says:

  eric406: Ik denk ook dat er een wonder plaats vind op de huizenmarkt. Nog een paar dagen, en er staat geen enkel huis meer op veilingbiljet.nl (nu nog maar 30 huizen)
  Zijn dit de laatste stuiptrekkingen??

  Die sluiten voor de zomer ?

 129. Juan de Meeleezer says:

  Off-topic

  Na de spins van Prof Dr Boelhoewer…
  Geef starters leningen en desnoods startergiften

  wordt er nu ook gewoon ontdekt dat Gemeenten iets héél anders kunnen DOEN om enige beweging in de woning-“markt” te faciliteren: afwaarderen van de bizar hoge grond prijzen.

  Getuige ook het volgende:

  Dat brengt Van de Groep bij de tweede mogelijkheid om de woningbouw te helpen: het afwaarderen van grond. Zo kon de eerste fase van het nieuwbouwproject Zuyderzee in Spakenburg van de grond komen, met een korting van tien procent op de huizen. “Het afwaarderen zorgt ervoor dat er gebouwd en verkocht wordt. Anders gebeurt er niets.”
  http://www.gemeente.nu/Ruimte-Milieu/Nieuws/2013/7/Waar-regionale-afstemming-de-lokale-woningmarkt-helpt-1301994W/

  Wij constateren dat verlaging van grondprijzen inmiddels wel een mogelijkheid gezien wordt (wel als een tweede, maar toch 🙂 )

  Past geheel in lijn met:

  De grondprijs is in Spanje met 40% gedaald in de grote steden, sinds de top in 2007.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78685

  NVB stelt dat de grondprijs 40% omlaag moet
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/09-02-2012/nvb-grondprijzen-moeten-40-procent-omlaag/

  Juan is de weg kwijt: De BODEM in de huizen-“markt” zou bereikt zijn en tegelijkertijd pleit Bouwend NL om de grondprijzen te halveren (-50%)
  (TERECHTE BRANDBRIEF)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/20-06-2013/kees-de-kort-de-huizenprijzen-zullen-gewoon-blijven-dalen-2/#comment-149239

  Er komt langzaam beweging in de woning-“markt”.

 130. ll says:

  Voor de liefhebbers van gesecuritiseerde spaarhypotheken, proest ….. 🙂 Zie boven …..

  http://www.moodys.com/research/Moodys-Investors-Service-assigns-definitive-ratings-to-Dutch-RMBS-notes–PR_270792

 131. Steven says:

  moet je dit nou lezen.. Het gaat weer geweldig.

  http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/opleving-woningmarkt#node_293651

 132. lapje says:

  Voor iemand met een micropenis is een groei van 1mm ook een opleving. 😉

 133. ll says:

  Steven,

  Zeg dat wel, omzetniveau GEDAALD MET 60% in de architektenwereld …..

  http://www.nrc.nl/carriere/2013/07/08/architectenwereld-stort-verder-in/

 134. Floor says:

  Steven:
  moet je dit nou lezen.. Het gaat weer geweldig.

  rtlnieuws.nl/nieuw…ingmarkt#node_293651

  “De omstandigheden op de woningmarkt zijn natuurlijk sterk verbeterd. De betaalbaarheid is toegenomen waardoor starters meer huis kunnen kopen voor hun geld. Bovendien is het vertrouwen in de woningmarkt gestegen”, zegt Boelhouwer

  Bovenstaande uit de reactie van Boelhouwer op dezelfde site.
  Geen woord over ‘het minder kunnen lenen’, maar wel over ‘meer huis kunnen kopen voor je geld’ waardoor de betaalbaarheid zou zijn toegenomen.

  Dit soort uitspraken zijn gewoon misdadig, heeft niets met domheid te maken.

 135. nhz says:

  VSH: Deze maand ook NHG naar 290000. In juni nog even snel financieren.

  yep, daar kan de verwegvakantie dan weer van betaald worden, en straks nog even een nieuwe auto 😉

  Frans: Polyester met Gelcoat is meer zo af en toe polijsten en in de was zetten.

  Oei polyester, zijn dat niet de boten waarvoor de samenleving straks vele duizenden euro’s mag ophoesten om er vanaf te komen als de booteigenaar zelf geen geld voor onderhoud meer heeft? ;-(

  Frans: CHECK THIS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  marketwatch.com/st…?mod=wsj_share_tweet

  vermakelijk, maar typisch engelse euro-bashing met heel veel onjuiste informatie.

 136. Philippulus says:

  Frans: Valt wel mee hoor. Polyester met Gelcoat

  Vergeet de topcoat (en DD-lak niet), sticky-fingers (nee, niet dát soort sticky-fingers), op open zee, dat kan niet goed gaan.
  ————————————————–
  On-topic:

  ‘Makelaar, zet vrijwillige woningveiling in’

  http://www.vastgoedactueel.nl/index.php?option=com_k2&view=item&id=1409:makelaar-zet-vrijwillige-woningveiling-in&Itemid=2

 137. Philippulus says:
 138. De Pessimist says:
 139. snorkel says:

  tufkaj:
  tufkaj,

  overigens om misverstanden te voorkomen, ik heb hem niet zelf toegevoegd. Voor iedereen denkt dat ik die poster ben

  Ik ook niet!

  Ik ga er wel even een postje naar je “vertraging”-blog onder zetten. 😉 On de “het enige relevante bij huiskopen zijn de maandlasten”-roepers de pas af te snijden!

 140. Lex says:

  Frans: De prijs is ERUG laag naar mijn oordeel, maar nog steeds niet verkocht die hap.

  Economie 101: dan is de prijs dus TE HOOG, anders was het wel weg geweest. Vroeg hij 1 euro was het weg, vraagt hij zijn huidige prijs, dan blijft het staan. Dus de prijs zit daar ergens tussen in. Het is of zeiken of zakken.

  Marco: Ik ben bezig om een bedrijf te kopen, 5600m2 kas met rolcontainers, en bouwkop om huis op de bouwen. Ik kon 25% neerleggen, ze hadden geen interesse.
  Paar jaar geleden zou zoiets grif voor 6 ton zijn gegaan. Rare wereld zeg, ik snap er bar weinig van.

  Argrarische sector in NL is niet heel erg winstgevend als je de cijfers bekijkt. Bovendien heb je het over het bouwen van een huis op het terrein. Dat is dan weer wonen, en dat soort woningen met agrarisch bedrijf erop lopen momenteel ook niet hard. Bovendien vergroot dat huis je omzet van je bedrijf niet.

  Beter kun je je plannen voor het bouwen van het huis op dat kavel bij die kas niet in je plannen voor je bedrijfslening meenemen. Alleen een lening vragen voor het bedrijf, daar je 25 procent in stoppen. Ook aangeven als je heel erg relevante ervaring hebt om het bedrijf goed lopen te krijgen. Netwerk afnemers, ervaring met wat je wilt verbouwen etc. alles wat risico verkleind noemen op een heel gestructureerde manier, van groot naar klein risico reducerend detail.

  Voorlopig even pendelen tussen huidige huis en het bedrijf. Dan later, of tegelijk als je voldoende geld hebt, een aparte lening nemen voor het te bouwen huis evt. bij andere financiele instelling dan waar je geld voor het bedrijf leent. Misschien zelfs eerst het bedrijf goed draaiende krijgen voordat je aan dat huis begint. Bij een goede cashflow is geld veel minder een issue dan als je een bedrijf nog moet starten.

  latida: Ik zie wel de RTL-propaganda op volle toeren draaien

  Ik niet, maar ja ik kijk ook niet meer naar RTL(z) 😉

  Voerman: Voerman heeft de ouders van de jongelui gezegd, dat de gehele familie rijp is voor opname in een gesticht.

  Kost de belasting betaler hoe dan ook geld 😉 Ja dat domme volk jongt er maar bij alsof ze streng gelovig zijn en er geen morgen is. Maar de maatschappij is dol op dat soort consumerende mensen, en is niet zo happy met centeknijperds zoals wij. Kijk maar naar HRA, vermogensbelasting. En dan ondertussen de grote groepen dom houden door het schoolsysteem uit te kleden en duur te maken zodat kritisch denken verdwijnt uit de samenleving. Tsja, dan krijg je meer van dat soort stelletjes en ouders die blijven vasthouden aan een model uit het industriele tijdperk wat allang niet meer houdbaar is. De overhoud houdt van dat soort volk. Dat soort volk is compleet afhankelijk van de overheid. Die kunnen geen eigen wil hebben, en zitten vast. Ze moeten werken zolang als de overheid dat wil. Ze moeten soliciteren en werk aannemen wat de overheid wil. Ze zijn gewoon slaaf van de overheid en hebben het niet door. Snap wat je bedoelt Voerman, maar ik denk dat het eenvoudiger is om wakkere mensen binnen een hek te zetten dan gekke mensen in een gesticht te zetten. Er zijn immers teveel gekke mensen, dus een groot genoeg gesticht is er helaas niet meer. En het gaat binnenkort ook niet snel veranderen als je scholen ziet, het onderwijscurriculum bekijkt, en ziet wat er in het politieke spectrum gebeurd. Meer regels van zogenaamde “slimmerikken” die het voor de schaapjes wel gaat regelen. Duidelijk teken laatste stuiptrekking van een niet houdbare situatie.

  nhz: yep, daar kan de verwegvakantie dan weer van betaald worden, en straks nog even een nieuwe auto

  Oei polyester, zijn dat niet de boten waarvoor de samenleving straks vele duizenden euro’s mag ophoesten om er vanaf te komen als de booteigenaar zelf geen geld voor onderhoud meer heeft? ;-(

  vermakelijk, maar typisch engelse euro-bashing met heel veel onjuiste informatie.

  nhz: vermakelijk, maar typisch engelse euro-bashing met heel veel onjuiste informatie

  Oh. Dus de eurofielen gebruiken alleen juiste informatie om de burgers zo goed mogelijk te informeren. Of je gebruikt heel erg verkapte sarcasme, of iemand is er wel erg naief 😉 Zo herinner ik me Donner nog. Als we niet voor het referendum zouden zijn, dan komt er mogelijk wereld oorlog 3. 🙂

  Hermanes: Voerman Ik weet niet wat voor schilder je gevraagd hebt bij mij hebben ze 2 weken geschilderd met 2 man.

  Zo iemand heeft zich flink laten misleiden door een schilder(sbedrijf) dat weinig opdrachten heeft momenteel en een welkome klant zagen binnenkomen in hun zaakje.

  BlijeHuurder: Een hele pagina vol oplevingsnieuws! Of is het propaganda?

  Heb het nog niet gelezen, maar ik kan het antwoord toch al geven. Vreemd he?

 141. Philippulus says:

  Aantal hypotheekaanvragen stijgt in juni

  In juni zijn meer hypotheken aangevraagd dan in mei. Het aantal aanvragen, 14.100, lag zelfs 12 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

  http://www.nugeld.nl/wonen/3521609/aantal-hypotheekaanvragen-stijgt-in-juni.html

 142. snorkel says:

  De Pessimist,

  Prima stuk inderdaad! Heb een half jaartje geleden nog een hele discussie met iemand gehad over het NHG/WEW. Toen steeg de inhoud van hun ‘pot’ nog, en die persoon concludeerde daaruit dat het NHG geen enkel probleem had en eeuwig toe kon. Want “hoe kun je in de problemen komen als je pot met geld steeds groter wordt?”. Ik maar proberen hem er van te overtuigen dat je pot geld wel groter kan worden, maar als dat gepaard gaat met meer risico, exponentieel stijgende (toekomstige) aanspraken, en dalende inkomsten… dat dan je potje met vet heel snel opperdepop kan zijn… Goed dat Jesse dit nu heeft uitwerkt! Hulde 😉

 143. snorkel says:

  Der Zeit: Griekse schulden afschrijven na bondsdagverkiezingen: http://www.zeit.de/wirtschaft/2013-07/griechenland-finanzhilfe-sparpolitik

 144. Jasper says:

  En wat moet je hier nu weer van vinden:

  Gisteren in ad:
  http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3472257/2013/07/08/Economen-Nederland-bijna-uit-recessie.dhtml

  En dan vandaag in de dft:
  http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/randstad/21717053/__Krimp_uitzendmarkt_houdt_aan__.html

  Wie proberen ze nu voor de gek te houden, en dat zijn dan hoogleraren bij de Erasmus universiteit…

 145. De Pessimist says:

  Jasper: Gisteren in ad:
  ad.nl/ad/nl/5597/E…a-uit-recessie.dhtml

  Ik heb die Prof de Groot gisteren gemaild en een zeer genereus aanbod gedaan om er wat geld op te zetten .Zijn antwoord was dat hij mijn mailtje een jaar ging bewaren ongetwijfeld met de reden dat als er een of ander aardbeving hier plaats vind en het bbp flink groeit om mij vervolgen om me oren te slaan .Hij vertelde mij dat hij systeem van hem al enkele keren goed had gewerkt in 2003 en nog paar data .Ik wou nog terug mailen dat 4 keer goed gokken weinig wetenschap is .
  Ik laat ze maar .Ben je dan Prof voor om de economie te voorspellen aan de hand van uitzendcijfers van een half jaar oud .Journalisten die niet door dit soort priet praat heen prikken zijn het nog niet waard om de krant te mogen bezorgen

 146. De Pessimist says:

  De Pessimist,

  https://twitter.com/RF_HFC/status/354212775863676928/photo/1
  Wat groei uitzenduren
  Toch schandelijk dat ze ongestraft onzin mogen verkopen,

 147. Hermanes says:

  LEx

  De schilders die bij mij geweest zijn zitten helemaal vol met werk zomers en in de winter,ze werken als zzper.Zie ze hier in de wijk weer aan het volgende huis beginnen.Schilders hebben een mooi en groot koophuis en werken voor bedragen lager als de de schildersbedrijven met een kantoor.

 148. Adamus says:

  Frans: hahaha! Prachtig verhaal weer Voerman!

  Heel erg onzuidelijk om zo direkt te zijn 😉

 149. Tsjaa.. says:

  De Pessimist: Ik heb die Prof de Groot gisteren gemaild en een zeer genereus aanbod gedaan om er wat geld op te zetten .Zijn antwoord was dat hij mijn mailtje een jaar ging bewaren ongetwijfeld met de reden dat als er een of ander aardbeving hier plaats vind en het bbp flink groeit om mij vervolgen om me oren te slaan .Hij vertelde mij dat hij systeem van hem al enkele keren goed had gewerkt in 2003 en nog paar data .Ik wou nog terug mailen dat 4 keer goed gokken weinig wetenschap is .

  Hahaha, thumbs up!

  De paniekfase lijkt nu echt aangebroken, als mensen hysterisch gillen dat er niks aan de hand is dan kan je je maar beter bergen.

  Het is net alsof je in een vliegtuig in een duikvlucht zit en er via de intercom door de piloot en de stewardess om de beurt wordt geroepen: “we gaan even naar beneden”……….. “maar we gaan straks weer stijgen!”…………. “Jullie moeten ons vertrouwen en dan komt het goed!!!”……………….. “ER IS ECHT NIKS AAN DE HAND!!!”…………… “WE HEBBEN ALLES ONDER CONTROLE EN HET DIEPTEPUNT IS BIJNA BEREIKT!!!!”

 150. Frans says:

  nhz: Oei polyester, zijn dat niet de boten waarvoor de samenleving straks vele duizenden euro’s mag ophoesten om er vanaf te komen als de booteigenaar zelf geen geld voor onderhoud meer heeft? ;-(

  Nee hoor, polyester boten gaan gewoon zolang mee als je ze opknapt. Dit merk is ook niet iets wat snel op de vuilnisbelt beland, naar het zich laat aanzien zeker niet binnen 100 jaar.

 151. Frans says:

  (dus als je geen geld meer hebt om op te knappen, dan wel weer de volgende eigenaar.)

 152. Voerman says:

  Adamus: Heel erg onzuidelijk om zo direkt te zijn

  Ach, wilde eigenlijk toch al van die mensen af. Schaamde me zelfs een beetje als ze op visite kwamen. Geen bloedverwanten, maar verweg aangetrouwde familie.
  Maar je hebt gelijk; zo zegt men in het zuiden de dingen niet. Anderzijds, wat je met heel veel nette woorden en goed onderbouwd vertelt wordt door domoren helemaal niet begrepen en de meer schranderen wisten het zelf al! 🙂

 153. De Pessimist says:

  Tsjaa..,

  Energie prijzen stijgen
  rellen in Egypte die zullen wel iets met speculatie met voedsel te maken hebben.
  Beurskoersen exploderen .
  lonen van sporters en ander niks welvaartsverhogende beroeps groepen stijgen weer onevenredig hard.
  Om dit alles te stutten is belooft de rente eeuwigdurend laag te houden.De burger begint te geloven dat beleggen/speculeren een gegarandeerd rendement heeft zonder risico .meestal een teken dat de vulkaan op ploffen staat

 154. ll says:

  Ondertussen in Amsterdam .

  Zelfs de zelfbouw stagneert …

  ‘ De bank stelde dat bouwers de grond te duur hebben ingekocht en weigerde hypotheken ‘.

  http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/3472828/2013/07/09/Zelfbouwgroepen-onzeker-over-hypotheek.dhtml

  Philippulus: Aantal hypotheekaanvragen stijgt in juni

  Oh aanvragen ? 😉 Dacht al, nog meer schulden ?

 155. ll says:

  Krullebol heeft het in de gaten, waarom is de rest zo stubborn ? Of geloven ze nog steeds in hun eigen modelletjes, waarin de schulden off-modell staan ? 😉

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/de-geus-oeso-en-imf-zitten-er-continue-naast-door-aflossen-schulden

 156. Philippulus says:

  Kleine meerderheid vindt 80%-hypotheek een goed idee.

  fluistertoon: je-weet-wel-welke-site.

 157. De Pessimist says:

  ll,

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/valentijn-van-nieuwenhuijzen-en-hans-de-geus-fileren-voorspellingen-imf
  Zo als ik nu begrijp raakt de intelligentsia zijn geduld met het IMF op .40 jaar lang met onbewezen beleid dood en verderf onder de bevolking van de terechtgestelde landen veroorzaken ,daar kan je mee wegkomen tot dat het te dicht bij huis komt .Maar ze kunnen niet stoppen dat zou politieke zelfmoord zijn en er zijn wel wat volken die bloed willen zien van deze kwakzalvers.

 158. asd says:

  Wat er dezer dagen met Griekenland gebeurt is exemplarisch voor het machtsdenken van de hotemetoten in de EU en aan de andere kant van de plas.

  ECB, EU en IMF hebben weliswaar strenge eisen gesteld aan het crisisland om de nodige tranches beschikbaar te stellen, maar Griekenland kan dat gewoon niet waarmaken.

  Het blijft bij beloften alles beter te zullen doen, waarmee de Trojka gewoon bij de neus wordt genomen, zoals de Grieken al eerder hebben gedaan middels boekhoudkundige trucs à la Goldman Sachs, toen het ging om het land de Eurozone binnen te sjoemelen.

  Het probleem is helaas, dat zonder overmaking van verdere hulpgelden, Griekenland slechts het staatsbankroet resteert.

  En dat willen de hotemetoten in Brussel en van het IMF ten koste van alles voorkomen: politiek is het niet gewenst, dat Griekenland de Eurozone verlaat, hoewel dat voor het land toch de oplossing is. De hotemetoten vrezen namelijk chaos en verlies van vertrouwen bij de jongleurs van de financiële markten en is daarom ook geen onderwerp van discussie bij ECB, IMF en EU.

  Die beperken zich tot het SCHIJNBAAR opvoeren van de druk, door de gereserveerde 6,8 miljard Euro niet in zijn geheel, maar in tranches te betalen. Minster Schäuble verwoordt het aldus: “De uitbetaling zal in termijnen plaats vinden omdat Griekenland met veel op de goede weg is, maar ook de programma’s vertraagt”.

  Toch begrijpelijk? De bezuinigingen in de Griekse gezondheidszorg heeft al tot dramatische gevolgen voor de bevolking geleid. Zo schuiven steeds meer Grieken al na een jaar werkloosheid het ziekenfonds uit. Dan wordt vervolgens de WW stopgezet, waarna verdere uitsluiting van sociale verzekeringen volgt. Dat geldt inmiddels voor een derde deel van de bevolking.

  Tegelijkertijd schiet het met de reductie van het immens grote ambtenarenapparaat niet erg op, hetgeen nou juist de voortgang remt op de bezuinigingsmaatregelen.

  Hoewel de media graag het tegendeel beweren, gaat het met de EU(RO) echt niet goed en is de Eurocrisis nog lang niet voorbij. Dat zal ook niet gebeuren, zolang politici de huig naar de wind van de financiële markten hangen. Ik heb dit verhaal gedropt, omdat NL veel in zich heeft Griekenland achterna te gaan.

  Indien de jongeren in Voerman’s kennissenkring nog effe wachten, kunnen ze over enige tijd hun nestje bouwen. In de huidige economische omstandigheden zullen de huizenprijzen alleen maar dalen. Maar dan ben je er nog niet!

 159. Steven says:

  Floor: Dit soort uitspraken zijn gewoon misdadig, heeft niets met domheid te maken.

  Las je antwoord wat laat. Maar het is inderdaad vreemd. Hoe krijgt ie het uit zijn strot.

 160. Voerman says:

  Floor: Bovenstaande uit de reactie van Boelhouwer op dezelfde site.
  Geen woord over ‘het minder kunnen lenen’, maar wel over ‘meer huis kunnen kopen voor je geld’ waardoor de betaalbaarheid zou zijn toegenomen.

  Gelul.
  De hele “malaise” op de woningmarkt heeft natuurlijk vooral te maken met de economische situatie die geen mm verbeterd is en dat met zekerheid nog reeksen van jaren niet gaat doen. Zolang die situatie zo blijft is het kopen van een huis, hoe goedkoop dan ook, en afgezien wat je kunt lenen tegen welke kondities ook voor de gemiddelde mens zonder veel eigen geld of een goudomrand toekomstperspektief verstandelijk gezien niet weggelegd.
  Miskopers van nu worden de paupers van de toekomst.

 161. Steven says:

  Voerman: Miskopers van nu worden de paupers van de toekomst.

  Tjonge! Je bent echt helemaal overtuigd opeens door die “nare” kennissen van je (die klojo schilder en zijn wajong vrouw)

  Ik vind ze nog meevallen hoor want die willen vast een klein huisje kopen. Ik ken ze dus met vrij simpele banen die huizen kochten op IJburg van over de 500.000 euro (dus dik over de miljoen gulden in de min door een handtekening)

 162. Voerman says:

  asd: Indien de jongeren in Voerman’s kennissenkring nog effe wachten, kunnen ze over enige tijd hun nestje bouwen. In de huidige economische omstandigheden zullen de huizenprijzen alleen maar dalen. Maar dan ben je er nog niet!

  Eens. Veel jongeren van nu, vooral kanslozen op de arbeidsmarkt hebben in de huidige – en vrees ik ook in de voorlopige economische situatie geen schijn van kans op toekomstperspektief.

 163. Adamus says:

  asd,

  Hoeveel inwoners? Gaat nergens over hoor.

 164. Adamus says:

  Steven: Tjonge! Je bent echt helemaal overtuigd opeens door die “nare” kennissen van je (die klojo schilder en zijn wajong vrouw)

  Ik vind ze nog meevallen hoor want die willen vast een klein huisje kopen. Ik ken ze dus met vrij simpele banen die huizen kochten op IJburg van over de 500.000 euro (dus dik over de miljoen gulden in de min door een handtekening)

  Is ook nog een referendum over gehouden. Ken voorstemmers die minder dan €33K verdienden en dachten daar terecht te kunnen. Wonen als autochtoon nog steeds op de Tugelaweg 🙂

 165. Adamus says:

  ll:
  Steven,

  Zeg dat wel, omzetniveau GEDAALD MET 60% in de architektenwereld …..

  nrc.nl/carriere/20…eld-stort-verder-in/

  Ze zouden misschien wat creatiever moeten ontwerpen i.p.v allerlei variaties op een thema uit te melken. Over het paard getilde beroepsgroep.

 166. Steven says:

  Adamus,

  ik snap je niet? Bedoel je nou echt dat mensen met een inkomen onder de 33.000 ook graag iets wilden kopen van 500.000 euro? Dat zijn 25 netto jaarsalarissen of zo. (toch?)

 167. maarten says:

  Voerman,

  Misschien kun je uitleggen wat je bedoelt met: “kansloos op de arbeidsmarkt” ? van HRM heb ik geen kaas gegeten, is toch iets met enneagrammen?

 168. Maria says:

  Voerman: Voervrouw vond, dat Voerman dat eigenlijk niet had mogen zeggen. De betrokken jongelui en ouders zijn ook uit Voermans netwerk verdwenen. Voerman is eenzaam maar gelukkig zonder dat soort idioten in zijn leven!
  Hoe is het in deze tijd nog mogelijk in dit landschap!
  Binnenkort introductie van de ADHD-hypotheek!

  Eenzaam, maar gelukkig, ijzersterk Voerman!

 169. maarten says:

  Maria,

  ik wordt niet overtuigd door dit soort stoere praatjes

 170. maarten says:

  zonder t dan hé

 171. Voerman says:

  maarten: Misschien kun je uitleggen wat je bedoelt met: “kansloos op de arbeidsmarkt” ? van HRM heb ik geen kaas gegeten, is toch iets met enneagrammen?

  Maarten, als je nu effe in klare taal zegt wat je van Voerman wilt weten, dan heb je wellicht kans op succes, maar op deze manier niet! 🙂

 172. Voerman says:

  maarten: ik wordt niet overtuigd door dit soort stoere praatjes

  Maarten, je hebt weer een van je zeveravonden. Gooi er maar even een stukje horrorfilm of iets anders tussendoor en je bent weer compleet!

 173. maarten says:

  nou voerman, het feit dat je zelf nog in staat bent je huis te schilderen is mooi. Dat je het extrapoleerd naar de economische stand van zaken is een beperkte kijk op de problematiek. Dat je je kennis niet inhuurt om te schilderen wil wel iets zeggen, maar ik weet niet precies wat.
  Ik krijg er geen warme gevoelens bij.

 174. Voerman says:

  Maria: Eenzaam, maar gelukkig, ijzersterk Voerman!

  Ach, Maria, alleen zijn is een toestand.
  Eenzaamheid is een status.
  Wordt door weinigen gesnapt; je reactie geeft denk ik aan, dat jij het ook aankunt.

 175. maarten says:

  Voerman,

  in gelul ken je niet wonen voerman

 176. Voerman says:

  maarten: Ik krijg er geen warme gevoelens bij.

  Jij zoekt heden mot met Voerman!
  Gaat je niet lukken, Maarten. 🙂
  Probeer het een bij iemand anders.

 177. maarten says:

  Hier nog een mooie film!:
  http://www.youtube.com/watch?v=n7PAC3IvhVA

 178. Maria says:

  Voerman,

  Inderdaad!

 179. Maria says:

  maarten:
  Maria,

  ik wordt niet overtuigd door dit soort stoere praatjes

  Het zijn geen stoere praatjes, maar het is de waarheid.
  Als onze politici boodschappen op deze wijze, de afgelopen jaren, verteld zouden hebben, zaten we nu, om met Voerman te spreken, in een ander landschap.

  Onze politici hebben dit niet zo gedaan omdat ze natuurlijk wel vriendjes moeten blijven houden.
  Ze willen uiteraard niet eenzaam zijn.

  Boodschappen zouden, al la Voerman, duidelijker verteld moeten worden.
  Op het gezegde: “Geen gezeik, iedereen rijk”, zou ik willen zeggen: “geen gefluis, niet iedereen een huis”.

  Zonder vooroordelen maar met boerenverstand:
  Een Wajonger en een werkeloze timmerman een huis kopen, wie gaat dat betalen?

 180. asd says:

  Adamus: asd, Hoeveel inwoners? Gaat nergens over hoor.

  Ooo,zit dat zooo!

 181. asd says:

  asd,

  asd: Ooo,zit dat zooo!

 182. Steven says:

  Voerman: Probeer het een bij iemand anders.

  hier nog één. Heb op het moment een hele foute band met mijn ouders. Heb het idee dat zo’ n crisis mensen terugbrengt naar heel essentiele menselijke eigenschappen: Overleven, je vrienden kennen en zorgen voor je dierbaren. Als sommigen rare verwachtingen van je willen en niet de intelligentie hebben om mee te denken in het grote geheel (en ook nog eens een buitengewoon makkelijk leven leiden) dan is het voor mij op een gegeven moment basta. Zie ze over een paar jaar wel weer.

  zo dat was even wat persoonlijks.. scroll er maar over heen. 😉

 183. Voerman says:

  Steven: zo dat was even wat persoonlijks.. scroll er maar over heen.

  Overleven is een oerdrift, Steven.
  Wij mensen hebben nog een paar dimensies meer.
  Liefde is er een van. Dat onderscheidt mensen van dieren. Met je ouders………. jammer.
  Eens is het te laat en is herstelling niet meer mogelijk. Maak er geen casino van! Wel eens ooit spijt gehad?

 184. Juan de Meeleezer says:

  Off-topic:

  De mainstream media worden steeds minder eenzijdig en daarmee eerlijk over de situatie op de kantorenmarkt:

  Aanbod kantoren neemt komende jaren toe
  `Den Haag – De komende jaren komt er boven op het huidige aanbod van 7,2 miljoen vierkante meter nog zeker 2,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte bij op de markt, exclusief de mogelijke gevolgen van het ‘nieuwe werken’.

  Dat schat vakblad Vastgoedmarkt op basis van eigen onderzoek. Bij tal van kantoorgebruikers zit verborgen potentieel aanbod. Ook zijn er omvangrijke reorganisaties aan de gang bij verschillende grote partijen, zoals het Rijk, banken, verzekeraars, lagere overheid, sociale instellingen en ook industriële ondernemingen.

  Alleen het Rijk zal in de periode tot 2020 al ongeveer 1,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte achterlaten, bleek vorige week. Als alle aangekondigde plannen doorgaan, zal dit de markt volgens een schatting van Vastgoedmarkt overspoelen met 2,3 miljoen vierkante meter afgestoten kantoorruimte.

  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2013/07/09/aanbod-kantoren-neemt-komende-jaren-toe

  Eerlijk zijn over BOG is de norm aan het worden.
  Wanneer volgt de woning-“markt” ?

  Banken spreken af geen voorspellingen te doen (want niemand weet het en niemand kan het weten als de banken het niet weten… 🙂 )

  Makelleugenaars verwijten banken toen ze wel open en eerlijk waren over het feit dat ze destijds zo open en eerlijk waren:
  Mr Ger Hukker positioneert de uitspraak van Rabo-bestuurder Ir. Piet van Schijndel dat de huizen 10 procent te duur zijn, als “onverantwoord”. Hogehuizenprijsminnen was kennelijk wèl verantwoord.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-02-2012/rabo-huizen-10-te-duur-in-nederland/#comment-99291

  Kennelijk mag eerlijk zijn over huizen niet maar inmiddels mag eerlijk zijn over bedrijfspanden weer wèl: (Juan snapt er gene snars van) Het is wel een vrij ingewikkeld vak, hoor dat makelliegen…

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/27-02-2012/rabo-huizen-10-te-duur-in-nederland/#comment-99293

 185. Juan de Meeleezer says:

  Eerlijk over de woningmarkt

  =

  Het is dus NIET DE STARTER maar de onredelijke verkoopprijzen die de woningmarkt op slot zetten.

  Het verkrampte hogehuizenprijsminnen van de NVM (makelaars zelf hekelen Hukker) wordt ook genoemd:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97622
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-02-2012/cda-dwingt-tot-hervormen/#comment-97623

 186. Juan de Meeleezer says:

  NVM augustus 2012:

  De woningmarkt bevindt zich momenteel rond de bodem.

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-08-2012/onroerendgoedzeepbel/#comment-110358

  Hahahahaha, ze zaten er weer (keurig) volstrekt naast.

  En de Mainstream media lieten de makelleugenaars er traditioneel ouderwets gewoon mee wegkomen.

  De “altijd kritische media” laten de makelleugenaars er gewoon wéér mee wegkomen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-07-2012/huizenprijzen-dalen-63/#comment-108894
  NVM toont nog even aan dat de relaties met de pers zo goed zijn dat ze alles napraten:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-07-2013/pensioenfondsen-gaan-in-nederlandse-rommelhypotheken/#comment-151757

 187. Juan de Meeleezer says:

  buenas noches
  Juan

 188. Maria says:

  Steven: zo dat was even wat persoonlijks.. scroll er maar over heen.

  Sterkte!

 189. Steven says:

  Maria,

  ha ha bedankt. klinkt dramatisch als ik het zo nalees, maar valt uiteraard wel mee. Tot morgen!

 190. ll says:

  ‘ ANGLO boss David Drumm laughed about the bank breaking basic financial accounting rules as it moved around billions to boost its balance sheet ‘

  Anglo tapes …..

  http://cdn4.independent.ie/incoming/article29406611.ece/binary/ANGLO-7-col-July-9-A.png

 191. ll says:

  Juan de Meeleezer: Wanneer volgt de woning-”markt” ?

  Als er afgeboekt moet worden bij de banken ? 😉

 192. ll says:

  ‘ But, while Americans’ low savings rates have been cause for alarm, there are a number of other countries where citizens save at similarly low rates. The US ranks closest to Estonia, Ireland, Italy and the Netherlands.

  50% van de Amerikanen heeft niet genoeg gepaard om 3 maanden te kunnen overleven …….. In de NL nog minder ? Zijn dat misschien de huizenbezitters ? 😉

  Putting savings in perspective BBC ……

  http://www.bbc.com/capital/story/20130708-putting-savings-in-perspective

 193. ll says:

  ll,

  Foutje, moet natuurlijk zijn de hypotheekgevers 🙂

 194. ll says:

  Ah, de rekening ……..

  ‘ Als we ons huis nu bij hem uit de verkoop halen, komt hij met een rekening voor geleverde diensten ‘

  http://www.gelderlander.nl/algemeen/economie/zoek-klik-met-lokale-makelaar-1.3897987

 195. Stoelgang says:

  De Pessimist:
  De Pessimist,

  twitter.com/RF_HFC…775863676928/photo/1
  Wat groei uitzenduren
  Toch schandelijk dat ze ongestraft onzin mogen verkopen,

  Ik denk dat je voor wat betreft de hoogleraren met hun goednieuwsshow met onzin VERKOPEN niet ver uit de buurt zit 😉

 196. Stoelgang says:

  Tsjaa..: Hahaha, thumbs up!

  De paniekfase lijkt nu echt aangebroken, als mensen hysterisch gillen dat er niks aan de hand is dan kan je je maar beter bergen.

  Het is net alsof je in een vliegtuig in een duikvlucht zit en er via de intercom door de piloot en de stewardess om de beurt wordt geroepen: “we gaan even naar beneden”……….. “maar we gaan straks weer stijgen!”………….“Jullie moeten ons vertrouwen en dan komt het goed!!!”……………….. “ER IS ECHT NIKS AAN DE HAND!!!”…………… “WE HEBBEN ALLES ONDER CONTROLE EN HET DIEPTEPUNT IS BIJNA BEREIKT!!!!”

  100% eens. Als je je gevoel volgt, weet je voldoende. Het topzware systeem piept en kraakt en het brokkelt steeds verder af en het is niet meer te ver(dijssel)bloemen. Het sprookje is uit!

 197. Stoelgang says:

  asd:
  Wat er dezer dagen met Griekenland gebeurt is exemplarisch voor het machtsdenken van de hotemetoten in de EU en aan de andere kant van de plas.

  ECB, EU en IMF hebben weliswaar strenge eisen gesteld aan het crisisland om de nodige tranches beschikbaar te stellen, maar Griekenland kan dat gewoon niet waarmaken.

  Het blijftbij beloften alles beter te zullen doen, waarmee de Trojka gewoon bij de neus wordt genomen, zoals de Grieken al eerder hebben gedaan middels boekhoudkundige trucs à la Goldman Sachs, toen het ging om het land de Eurozone binnen te sjoemelen.

  Het probleem is helaas, dat zonder overmaking van verderehulpgelden, Griekenland slechts het staatsbankroet resteert.

  En dat willen de hotemetoten in Brussel en van het IMF ten koste van alles voorkomen: politiek is het niet gewenst, dat Griekenland de Eurozone verlaat, hoewel dat voor het land toch de oplossing is. De hotemetoten vrezen namelijk chaos en verlies van vertrouwen bij de jongleurs van de financiële markten en is daarom ook geen onderwerp van discussie bij ECB, IMF en EU.

  Die beperken zich tot het SCHIJNBAAR opvoeren van de druk, door de gereserveerde 6,8 miljard Euro niet in zijn geheel, maar in tranches te betalen. Minster Schäuble verwoordt het aldus: “De uitbetaling zal in termijnen plaats vinden omdat Griekenland met veel op de goede weg is, maar ook de programma’s vertraagt”.

  Toch begrijpelijk? De bezuinigingen in de Griekse gezondheidszorg heeft al tot dramatische gevolgen voor de bevolking geleid. Zo schuiven steeds meer Grieken al na een jaar werkloosheid het ziekenfonds uit. Dan wordt vervolgens de WW stopgezet, waarna verdere uitsluiting van sociale verzekeringen volgt. Dat geldt inmiddels voor een derde deel van de bevolking.

  Tegelijkertijd schiet het met de reductie van het immens grote ambtenarenapparaat niet erg op, hetgeen nou juist de voortgang remt op de bezuinigingsmaatregelen.

  Hoewel de media graag het tegendeel beweren,gaat het met de EU(RO) echt niet goed en is de Eurocrisis nog lang niet voorbij. Dat zal ook niet gebeuren, zolang politici de huig naar de wind van de financiële markten hangen. Ik heb dit verhaal gedropt, omdat NL veel in zich heeftGriekenland achterna te gaan.

  Indien de jongeren in Voerman’s kennissenkring nog effe wachten, kunnen ze over enige tijd hun nestje bouwen. In de huidige economische omstandigheden zullen de huizenprijzen alleen maar dalen.Maar dan ben je er nog niet!

  100% eens. NL zal qua vastgoed hetzelfde patroon doorlopen als Ierland en voor wat betreft de sociale en overige maatschappelijke gevolgen van de depressie gaat NL Griekenland achterna. De hoge werkloosheid en de exploderende jeugdwerkloosheid zijn een voorbode. De crisis is ook nog maar net begonnen.

  En er is niets aan te doen, behalve wellicht drastisch bezuinigen op de overheid en onzinnige overheidsuitgaven, maar dat gaat nu niet en nooit niet gebeuren, daar zijn oerkrachten voor nodig. Die komen helaas ook nog, net als na de jaren ’30 van de vorige eeuw. De mens is in eeuwen echt niet veel veranderd en er worden wederom netjes dezelfde fouten als destijds gemaakt.

 198. Stoelgang says:

  Voerman: Gelul.
  De hele “malaise” op de woningmarkt heeft natuurlijk vooral te maken met de economische situatie die geen mm verbeterd is en dat met zekerheid nog reeksen van jaren niet gaat doen. Zolang die situatie zo blijft is het kopen van een huis, hoe goedkoop dan ook, en afgezien wat je kunt lenen tegen welke kondities ook voor de gemiddelde mens zonder veel eigen geld of een goudomrand toekomstperspektief verstandelijk gezien niet weggelegd.
  Miskopers van nu worden de paupers van de toekomst.

  Juist. En dan heb je het nog niet over het landschap waarin de gekochte luchtkasteeltjes over een tijdje staan. Als een land en zijn bevolking gebukt gaan onder enorme publieke en private schulden, is de grens tussen (schijn)welvaart en absolute armoede zeer dun. Er is namelijk nauwelijks marge tussen die twee, maar schulden hebben de hardnekkige eigenschap welvaart langzaam op te vreten en zelf als laatste over te blijven. Als je nu een huis financiert, is je financiële doodvonnis een feit. Nog afgezien van de vraag of je überhaupt in NL zou willen wonen 😉

 199. Stoelgang says:

  Voerman: Eens. Veel jongeren van nu, vooral kanslozen op de arbeidsmarkt hebben in de huidige – en vrees ik ook in de voorlopige economische situatie geen schijn van kans op toekomstperspektief.

  Dat heet een economische depressie. De jongere generaties zijn de eerste slachtoffers 🙁

 200. Stoelgang says:

  ll: Als er afgeboekt moet worden bij de banken ?

  De handtekeningen van accountants zijn tot op heden nog netjes onder de cijfertjes gezet en decharges zijn netjes verleend. Wie betaalt bepaalt?

 201. Stoelgang says:

  Een beetje gratis cabaret, nu eens uit een andere hoek dan de VGH of de NVM:

  http://www.rtlnieuws.nl/sites/default/files/styles/landscape/public/content/images/2013/07/09/Cowboy%20Rutte%20Houston%20anp_0.jpg?itok=tNrKIxuy

  Wat
  een
  aan
  flui
  ting

  😐

 202. SchuurHuurder says:

  Stoelgang: De handtekeningen van accountants zijn tot op heden nog netjes onder de cijfertjes gezet en decharges zijn netjes verleend. Wie betaalt bepaalt?

  Bij dames van lichte zeden mag tot op zekere hoogte door de klant bepaald worden wat er gebeurd, bij accountants is deze vrijheid aanzienlijk groter.

 203. Filosoof says:

  Stoelgang,

  Ik heb al een aantal jaren het gevoel dat we op de rand van de financiële afgrond staan. De huizenmarkt is een belangrijk component in de economie maar staat niet op zichzelf. Als de huizenprijzen een duikvlucht gaan maken dan zal dat gepaard gaan met meer economische rampspoed. Voorspellingen over wanneer en hoe dit gaat verlopen waag ik me ondertussen niet meer aan. De reaktie van de politiek en de massa op bepaalde gebeurtenissen laten zich moeilijk voorspellen (vooral die combinatie). Misschien glijden we nog een paar jaar verder naar beneden zonder aardverschuivingen of extreme sociale onrust. Misschien komt er binnenkort een crash en slaat de vlam in de pan. Wat je niet hebt kun je ook niet verliezen, dat is vaak de gedachte. Helaas heeft iedereen wat te verliezen: zijn gezondheid, zijn leven, zijn vriendschappen, zijn liefde. We leven in zeer onzekere tijden waarbij ook globale problematiek een bepalende rol gaat spelen (klimaatverandering, eindige middelen, nog steeds groeiende bevolking, opbouwende spanningen).
  Laatst sprak ik een man die trots vertelde dat hij goud had gekocht en zijn toekomst daar mee zeker had gesteld. De man eet erg slecht (obesitas) en rookt als een ketter…. Zoals velen in deze tijd verengen ze (on)zekerheid in het leven tot een louter financiële.

 204. asd says:

  Steven,

  Steven, hoor meer van die herkenbare verhalen. Gewoon de “factor tijd” inschakelen als reparatiemiddel!

 205. asd says:

  Juan de Meeleezer,

  Fijn, Juan, dat je de makelleugenaars c.s. zo op de hielen zit!

 206. asd says:

  Stoelgang:
  10 July 2013 om 8:23 am

  Stoelgang/Pessismist: En het treurige is, dat die z.g. positieve ontwikkeling in de (uitbuitende) uitzendbranche grotendeels is gebaseerd op de import van Polen en Bulgaren!

 207. Voerman says:

  Filosoof: Als de huizenprijzen een duikvlucht gaan maken dan zal dat gepaard gaan met meer economische rampspoed.

  Huizenprijzen zijn slechts een bijveschijnsel van een tanende economie.
  Niet andersom, was het maar zo! 🙂

 208. Voerman says:

  asd: Stoelgang/Pessismist: En het treurige is, dat die z.g. positieve ontwikkeling in de (uitbuitende) uitzendbranche grotendeels is gebaseerd op de import van Polen en Bulgaren!

  En dit ook al bij de gratie van het Europese rijk!

 209. asd says:

  Stoelgang,

  Ik zie het ook zo. Dat was dan even Griekenland, maar Letland treedt ook tot de Eurozone toe, zoals Kroatië omlangs EU-lid is geworden. Weinig florissante landen, waar een afhankelijk NL niets aan heeft.

  Een goed samenwerkend Europa zou een geschenk voor de bevolking kunnen zijn, maar dan moet ie wel op andere leest geschoeid zijn met integere en onverdachte bestuurders en geen pleitbezorgers van het roofdierkapitalisme, zoals we dat op de financiële markten aantreffen, die belang hebben bij het handhaven van de status quo.

  Dit soort hotemetoten vergroot alleen maar de kans op oorlog, zoals een ander soort hotemetoot à la Hitler en trawanten (.o.m. uitmondend in de Wannseeconferenz 1942) al eerder heeft gedaan. Ook hun eigen bevolking werd in het verderf gestort.

  Je bent nu verplicht iedere hotemetoot op de voet te volgen: toen werd er een knieval gemaakt voor het NS en het Facisme, tegenwoordig voor het wel en wee van de financiële markten, alweer ten koste van de bevolking. Dat kan zo niet doorgaan!

 210. asd says:

  Filosoof,

  Ik ben danook van mening, dat we onder de hotemetoten veel meer filosofen en biologen moeten aanstellen!

 211. asd says:

  Voerman,

  En dat kan zo mooi zijn, als het maar met wijsheid is georganiseerd door de juiste mensen!

 212. Adamus says:

  asd:
  Steven,

  Steven, hoor meer van die herkenbare verhalen. Gewoon de “factor tijd” inschakelen als reparatiemiddel!

  Moet er geen onverwachte kink in de kabel komen. Dan kan het beest onbeheersbaar zijn.

 213. Adamus says:

  Voerman: Huizenprijzen zijn slechts een bijveschijnsel van een tanende economie.
  Niet andersom, was het maar zo!

  Dat er met er in egocentrische (bouw/makelaars) wereld zoveel geld te verdienen viel. We wilden er (bijna) allemaal wel deel van uitmaken 😉

 214. snorkel says:

  De Pessimist,

  Vooral dankzij Tufkaj hoor 😉 Maar evengoed bedankt!

 215. Adamus says:

  Maria: Het zijn geen stoere praatjes, maar het is de waarheid.
  Als onze politici boodschappen op deze wijze, de afgelopen jaren, verteld zouden hebben, zaten we nu, om met Voerman te spreken, in een ander landschap.

  Onze politici hebben dit niet zo gedaan omdat ze natuurlijk wel vriendjes moeten blijven houden.
  Ze willen uiteraard niet eenzaam zijn.

  Boodschappen zouden, al la Voerman, duidelijker verteld moeten worden.
  Op het gezegde: “Geen gezeik, iedereen rijk”, zou ik willen zeggen: “geen gefluis, niet iedereen een huis”.

  Zonder vooroordelen maar met boerenverstand:
  Een Wajonger en een werkeloze timmerman een huis kopen, wie gaat dat betalen?

  Als die twee dan nog een 20jarig ritalin kind hebben met een pgb ……

 216. De Pessimist says:

  snorkel,

  Het wordt tijd voor een snabbel tour door Nederland
  In achterafzaaltjes uitleggen waarom mensen hun huis niet kwijtraken en wat hun makelaar niet verteld.Een mooie presentatie met wat leuke anekdotes en filmpjes van Hukker en Boelhower om de lachspieren wat los te maken .Ik zie het wel zitten .
  De 400 jaar huizenprijzen tour .
  doe je mee ,op een eerlijk manier verdienen aan de crisis .

 217. snorkel says:

  De Pessimist,

  Ik zie het wel zitten! Grote koffer met Hormann-boeken mee voor de toegestroomde huizeneigenaren, en een ingelijste versie van deze blog van Tufkaj voor de potentiele kopers: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2013/07/07/vertraging/

 218. De Pessimist says:

  snorkel,

  Foldertjes delen bij de huizen met een te koop bord in de tuin met een uitnodiging in de lokale kroeg een presentatie bij te wonen 20,- per persoon en zo mogen geld terug als ze het niks vonden achteraf
  eind van het verhaal natuurlijk flink zakken met de prijs maar nu begrijpen ze waarom en zullen eeuwig dankbaar zijn als de prijzen daarna jaren dalen .We kunnen alles wat we vertellen onderbouwen met links op internet.

 219. Bart says:

  Het is er bijna door: eerst moeten de spaarrekeningen boven 100.000 euro geplunderd worden, pas dan mag de overheid bijspringen om een bank te redden.

  EU is met voorstellen gekomen:

  http://waarheidzoeker.nl/2013/07/10/meebetalen-rekeninghouders-wordt-voorwaarde-voor-redden-van-banken/

 220. Voerman says:

  latida:
  Kortste werkweek ter wereld:

  money.cnn.com/gall…ork-weeks/index.html

  Geldt alleen voor de “genaaide generatie”.
  Voerman was te een generatie te vroeg op deze aardkloot. Kon natuurlijk toen al niet op zijn beurt wachten.

 221. snorkel says:

  latida,

  Meeste vrije tijd, hoogste salaris betaald per “weekuur” http://postimg.org/image/nkmiit691/

  En ook nog eens een vrij bescheiden belasting in vergelijking met veel andere westerse landen: http://www.businessinsider.com/worlds-highest-effective-personal-tax-rates-2013-1 (let op: hier is HRA, die nergens zo hoog is als in NL, NIET in verrekend)

  Wat klagen we eigelijk in NL? 😉

 222. Voerman says:

  Bart: Het is er bijna door: eerst moeten de spaarrekeningen boven 100.000 euro geplunderd worden, pas dan mag de overheid bijspringen om een bank te redden.
  EU is met voorstellen gekomen:

  Je zal maar aan het sparen zijn om een huis cash af te tikken! 🙂

 223. snorkel says:

  Voerman: Je zal maar aan het sparen zijn om een huis cash af te tikken!

  Gewoon je geld verspreiden over meerdere banken.

  Je zal maar aan het “spaarhypotheken” zijn om je hypotheekschuld an het einde van de looptijd “in te lossen”. Dan heb je die keuze niet… 🙁

 224. Adamus says:

  Steven:
  tufkaj,

  Ik merk het op mijn werk. Simpele redenatie van de starter is: Ik moet toch ergens wonen en het is goedkoper dan huren. Het simpele “wacht nou nog effe” heeft geen enkel effect.

  65 procent…: echt weer een cijfer om van om te vallen: hoezo starters nog meer stimuleren? ze kopen wanneer ze dat kunnen. (helaas)

  “kopen voordat ik werkloos word, kan dan de huur (>€700) niet meer betalen”

 225. Adamus says:

  snorkel: Gewoon je geld verspreiden over meerdere banken.

  Je zal maar aan het “spaarhypotheken” zijn om je hypotheekschuld an het einde van de looptijd “in te lossen”. Dan heb je die keuze niet…

  Volgende stap: verplicht overwaarde op geblokkeerde rek. zetten om het vermogen van bank/overheid op peil te houden. Boel manieren van creatief boekhouden, maar het einde van dit schuldsysteem is natuurlijk in zicht -nog een generatie en “atlas gaat in staking”?

 226. De Pessimist says:

  Bart,

  Zo lang je niet meer dan 15 miljoen hebt valt er nog wel wat te spreiden over de banken van Europa lijkt me zo.
  Ik verwacht wel dat een burger binnenkort maar een keer in zijn leven de dgs garantie krijgt en dat de belasting betaler zijn verlies compenseert.Aan beleggen en sparen zitter risico’s verbonden en mensen moeten zelf maar afwegen of ze genoeg worden beloond voor de die risico’s lijkt mij. Dat rendement een recht is moet toch wel een zeer hardnekkige misverstand zijn en dat rendement niet te geven is zonder groei kan dit land ook al niet geloven . Als er in het verleden te veel rendement is gegeven zal dat linksom of rechtsom weer terug gepakt worden via een bail-in of heel langzaam met arbeid en afglijden naar een derde wereld land van wegen decennia lange krediet schaarste voor innovatie en eigen consumptie.

 227. asd says:

  Adamus: Moet er geen onverwachte kink in de kabel komen. Dan kan het beest onbeheersbaar zijn.

  Er is één ding zeker en dat is dat de onzekerheden toenemen. Anticiperen en bijsturen is de boodschap, zeker in eigen kring!

 228. Dawg says:

  De Pessimist,

  Een geldscheppende bank is per definitie nadelig voor de spaarder. Als klap op de vuurpijl mogen de geldscheppende instituties die het ‘te veel aan rendement’ hebben afgeroomd er nu vandoor met het vermogen van de spaarder.

 229. asd says:

  Bart: Het is er bijna door: eerst moeten de spaarrekeningen boven 100.000 euro geplunderd worden, pas dan mag de overheid bijspringen om een bank te redden.EU is met voorstellen gekomen:waarheidzoeker.nl/…r-redden-van-banken/

  Bart, goed om de EU zo op de voet te volgen. Dit belooft natuurlijk nog meer narigheid gezien de uitdijende EU met marode staten!

 230. latida says:

  “Federal regulators are cracking down on questionable debt collection practices by some of the nation’s biggest lenders.”

  “on Wednesday, the Consumer Financial Protection Bureau plans to assert at a hearing that it has the authority to regulate banks’ debt collection practices under the Dodd-Frank financial overhaul law. The act bars the firms from employing “unfair, deceptive or abusive acts.“

  “It doesn’t matter who is collecting the debt — unfair, deceptive or abusive practices are illegal,” Richard Cordray, the agency’s director, said in a statement early Wednesday.”

  http://dealbook.nytimes.com/2013/07/10/u-s-vows-to-battle-abusive-debt-collectors/

 231. De Pessimist says:

  Dawg: Een geldscheppende bank is per definitie nadelig voor de spaarder.

  Ben ik het niet mee eens .Zonder geld schepende banken is groei eigenlijk niet mogelijk en hadden we nu nog in het stenen tijdperk gezeten .Fred Flinstone zou wel willen dat de economie naar onze omvang was gegroeid zonder dat er meer geld was gekomen ,dan was ome Fred onwaarschijnlijk rijk geworden met alleen maar op zijn geld te zitten .

 232. snorkel says:

  De Pessimist,

  Haha, ja ik werk vandaag weer eens thuis 😉

 233. Dawg says:

  De Pessimist: Ben ik het niet mee eens .Zonder geld schepende banken is groei eigenlijk niet mogelijk en hadden we nu nog in het stenen tijdperk gezeten .Fred Flinstone zou wel willen dat de economie naar onze omvang was gegroeid zonder dat er meer geld was gekomen ,dan was ome Fred onwaarschijnlijk rijk geworden met alleen maar op zijn geld te zitten .

  Dit begrijp ik niet. Enerzijds is er zonder geldscheppende banken geen groei mogelijk, anderzijds was Fred Flintstone onwaarschijnlijk rijk geworden.

 234. Jeroen says:

  snorkel: Gewoon je geld verspreiden over meerdere banken.

  De rente is zo laag dat je misschien dan nog beter je geld om kan zetten in staatsobligaties op een beleggingsrekening. Die blijven buiten schot en ben je altijd veilig.

 235. snorkel says:

  Jeroen,

  Ja goed punt. Eigenlik had ik moeten zeggen: Je geld spreiden. Punt. 😉

 236. De Pessimist says:

  Dawg: Dit begrijp ik niet. Enerzijds is er zonder geldscheppende banken geen groei mogelijk, anderzijds was Fred Flintstone onwaarschijnlijk rijk geworden.

  Kan ook niet ,Het zou de droom van Fred zijn .Risico loos iets bewaren wat steeds meer waard word.

 237. tufkaj says:

  snorkel:
  De Pessimist,

  Vooral dankzij Tufkaj hoor ;-)Maar evengoed bedankt!

  Echt niet. Is gewoon een mooie plaat 🙂

 238. NewKidInTown says:

  Even een visie over bezuinigingen, staatsschuld, creditswaps en eurozone (mevrouw Mees uit 2010):

  “Last but not least, de regeringen in de eurozone hebben in de afgelopen weken forse bezuinigingsvoorstellen gedaan in een poging om de eigen begroting en nationale staatsschuld weer onder controle te krijgen.

  Op deze maatregelen valt het een en ander af te dingen. WILLEM BUITER, chief economist van Citigroup, beveelt een reddingsfonds van 2.000 miljard in plaats van 860 miljard euro aan. Volgens Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus School of Economics, heeft het de voorkeur dat de ECB credit default swaps verkoopt voor de staatsobligaties van probleemlanden in plaats van de staatsobligaties van die landen zelf aan te kopen. Sylvester Eijffinger en Edin Mujagic betogen in de Volkskrant (19 juni) dat een bankbelasting onwenselijk is omdat deze het internationale speelveld voor de banken zou verstoren. En over de stresstest bestaat vooral veel onduidelijkheid. Zo is niet bekend wat er gebeurt met de banken waarvan de testresultaten tegenvallen.”

  http://weblogs.nrc.nl/mees/2010/06/25/europese-daadkracht/

 239. Femke says:

  De huizenmarkt zak nog met zo 65%.

  De overheid moet ook eens hun verlies nemen op de grote grond speculaties en de grond betaalbaar maken zodat er eens meer eengezinswoningen onder een ton gebouwd kunnen worden.

  En dat is echt wel mogelijk, dan is meervraag dan aanbod van woningen neem dat van mij maar aan. In Duitsland kan ik ook voor dat geld een huis neerzetten en ook in België.

 240. Voerman says:

  Femke: De huizenmarkt zak nog met zo 65%.

  Is te hopen; dan koopt Voerman er ruim voor die tijd ook nog een paar huisjes bij.
  Overigens welkom; je spreekt al aardig double Dutch.
  Voor velen de voertaal op dit log! 🙂

 241. erik(trol) says:

  Ik lach me echt te pletter hier. Gemiddelde huizenprijs naar 130k, leuk grafiekje hoor slaap zacht. Femke ga is kijken in de centra gebieden in Duitsland en kom dan nog is terug met woningen onder de ton. Het is in vele grote plaatsen in Duitsland duurder dan hier om een huis te kopen. De gemiddelde huizenprijs gaat niet onder de 200k komen, dat hele grafiekje gaat uit van mensen die in het verleden 1 inkomen hadden. Tegenwoordig werkt vrijwel iedereen met minimaal 1 full timer en 1 part timer. Dat kan straks ook bijvoorbeeld 25 uur en 25 uur worden, maar daar daalt de gemiddelde huizenprijs niet meer van. Blijf vooral wachten tot de huizen 130k zijn, en wordt lekker oud in je huurwoning, niks mis mee.

 242. ll says:

  Een huis bouwen voor 67.000 Wethouder Gemeente Assen doet het, een beetje soberder dan de WBV het doet, dat wel …… en eh oh ja, Marc Calon is de baas van de WBV’s, hier in Grunn wordt ie de sloper genoemd, alles dat ie onder handen krijgt wordt gesloopt, zie Blauwe Stad en Meerstad, dat zijn twee van zijn projectjes ….., en dan nu de Woco’s, ook gesloopt …….

  http://nieuwsuur.nl/onderwerp/525439-wethouder-assen-gaat-zelf-bouwen.html

 243. snorkel says:

  Hogehuizenprijzenmiddend Nederland is weer goed bezig hun blijde boodschap te verspreiden. Nu ook al via de NOS. http://nos.nl/artikel/527920-hypotheekrente-zeer-laag.html

  Eerste twee zinnen (titel van het artikel en onderschrift bij het plaatje):

  Hypotheekrente zeer laag.

  Voor starters is het aantrekkelijker geworden om een huis te kopen

  Je zou zeggen dat het na 5 jaar hetzelfde verhaaltje toch wel eens leuk geweest is. Maar nee hoor…

  “Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.” – Albert Einstein

 244. ll says:

  Voerman,

  Nou nee hoor klopt precies met wat de BIS ( Bank der Banken ) zegt, nikx geen double Dutch, wat dat ook mag betekenen 🙂

  ‘In other words the housing market for owner-occupiers in the Nederlands is overvalued by around 100% ‘ Overgetypt, is een pdf-etje, hier wel bekend ……….

  .

 245. ll says:

  @ Admin alles Goed ?

 246. Hermanes says:

  En Voerman zit de verf er nog op of begint hij al te bladderen?

 247. Meelezer 2 says:
 248. asd says:

  NewKidInTown: Even een visie over bezuinigingen, staatsschuld, creditswaps en eurozone (mevrouw Mees uit 2010):“Last but not least, de regeringen in de eurozone hebben in de afgelopen weken forse bezuinigingsvoorstellen gedaan in een poging om de eigen begroting en nationale staatsschuld weer onder controle te krijgen. Op deze maatregelen valt het een en ander af te dingen. WILLEM BUITER, chief economist van Citigroup, beveelt een reddingsfonds van 2.000 miljard in plaats van 860 miljard euro aan. Volgens Casper de Vries, hoogleraar monetaire economie aan de Erasmus School of Economics, heeft het de voorkeur dat de ECB credit default swaps verkoopt voor de staatsobligaties van probleemlanden in plaats van de staatsobligaties van die landen zelf aan te kopen. Sylvester Eijffinger en Edin Mujagic betogen in de Volkskrant (19 juni) dat een bankbelasting onwenselijk is omdat deze het internationale speelveld voor de banken zou verstoren. En over de stresstest bestaat vooral veel onduidelijkheid. Zo is niet bekend wat er gebeurt met de banken waarvan de testresultaten tegenvallen.”weblogs.nrc.nl/mee…europese-daadkracht/

  Alle genoemden, met de Citibank voorop, zijn foute lieden.

  Hoogste tijd het huidige banksysteem te ontmantelen, te beginnen met derivaatprodukten, inclusief CDS’en!

  Lukt misschien wel met een beetje druk vanuit de samenleving: de z.g. vrijhandelsbesprekingen tussen Texas, Holland (Weet je wel die NL-autist met cowboyhoed!) en Vlaanderen lopen inmiddels stuk op het hoofdstuk ingewikkelde derivaatprodukten. Gelukkig maar dat we nog niet meer VS-troep, behalve Mac Donalds, op ons dak gestuurd krijgen!

 249. asd says:

  erik(trol): Ik lach me echt te pletter hier. Gemiddelde huizenprijs naar 130k, leuk grafiekje hoor slaap zacht. Femke ga is kijken in de centra gebieden in Duitsland en kom dan nog is terug met woningen onder de ton. Het is in vele grote plaatsen in Duitsland duurder dan hier om een huis te kopen. De gemiddelde huizenprijs gaat niet onder de 200k komen, dat hele grafiekje gaat uit van mensen die in het verleden 1 inkomen hadden. Tegenwoordig werkt vrijwel iedereen met minimaal 1 full timer en 1 part timer. Dat kan straks ook bijvoorbeeld 25 uur en 25 uur worden, maar daar daalt de gemiddelde huizenprijs niet meer van. Blijf vooral wachten tot de huizen 130k zijn, en wordt lekker oud in je huurwoning, niks mis mee.

  Lach jij je maar te pletter, Femke heeft volstrekt, gelijk.
  Ik lach mij ook te pletter, om jou, telkens weer!
  Graag tot de volgende keer.

 250. ll says:

  Voorgeprakte en gaargestoomde securitisatie’s voor de pensioenfondsen ( lees BAD BANKS ) Balansherstel weet u nog wel ? ( Knot ) ………

  http://www.reuters.com/article/2013/07/10/fitch-assigns-lowland-mortgage-backed-se-idUSFit64961820130710

 251. snorkel says:

  130 jaar Amerikaanse huizenprijzen. http://www.craigkamman.com/wp-content/uploads/2011/10/case-shiller-index-1890-2010.png

  Alle argumenten die je voor NL kunt verzinnen gelden daar ook (Lage rente, bevolkingsgroei, welvaart, kwaliteit huizen, overheidsbemoeienis, etc). En toch gewoon netjes teruggekeerd naar het langjarig gemiddelde.

 252. Voerman says:

  ll: Nou nee hoor klopt precies met wat de BIS ( Bank der Banken ) zegt, nikx geen double Dutch, wat dat ook mag betekenen

  Als Engelsen onder elkaar zeggen “speaking double Dutch” dan hebben zij het over dronkemanstaal of brabbeltaal. In het algemeen staat de toevoeging “Dutch” in het Engels niet voor erg positief.

 253. asd says:

  ll: Voor asd, banken blokkeren openheid derivatenmarkt .nieuws.nl/economie…nheid-derivatenmarkt

  Dank voor je altijd weer informatieve en vaak geestige posts. Daar heb ik wat aan!

 254. nhz says:

  Lex: De overhoud houdt van dat soort volk. Dat soort volk is compleet afhankelijk van de overheid. Die kunnen geen eigen wil hebben, en zitten vast. Ze moeten werken zolang als de overheid dat wil.

  absoluut 🙁

  Lex: Oh. Dus de eurofielen gebruiken alleen juiste informatie om de burgers zo goed mogelijk te informeren. Of je gebruikt heel erg verkapte sarcasme, of iemand is er wel erg naief

  ik bedoel maar dat ze allebei zo hun eigen belangen hebben; negatieve artikelen over de Euro uit grote Engelse kranten zijn net zo interessant als artikelen over de oplevende economie en huizenmarkt op RTLZ of de meeste andere NL media.

  Frans: (dus als je geen geld meer hebt om op te knappen, dan wel weer de volgende eigenaar.)

  dat was dus het probleem met die polyester boten, dat er uiteindelijk geen nieuwe eigenaar meer voor te vinden valt. Ik vond het wel een triest verhaal, nadat de eigenaars jarenlang de blits hebben gemaakt met hun mooie boot en uiteindelijk de belastingbetaler voor de rekening laten opdraaien (o.a. gebracht door de Fabeltjeskrant, maar ik heb van een kennis ook al eens van dit probleem gehoord).
  Het lijkt de huizenmarkt wel …

  asd: ECB, EU en IMF hebben weliswaar strenge eisen gesteld aan het crisisland om de nodige tranches beschikbaar te stellen, maar Griekenland kan dat gewoon niet waarmaken.

  ik zou zeggen Griekenland wil dat gewoon niet waarmaken. Laat ze eens beginnen met de belasting innen die inwoners officieel verschuldigd zijn. Als ze dan ook nog de meest brutale fraude aanpakken dan kunnen ze een groot deel van de rekening moeiteloos betalen. Maar ja, ze weten daar blijbkaar prima hoe de voet-tussen-de-deur techniek werkt :-(.

  asd: En dat willen de hotemetoten in Brussel en van het IMF ten koste van alles voorkomen: politiek is het niet gewenst, dat Griekenland de Eurozone verlaat, hoewel dat voor het land toch de oplossing is.

  … en al helemaal niet de Eurozone verlaten vóór de verkiezingen in Duitsland, stel je voor wat een onrust dat geeft. Nee, vooral doen alsof Frau Merkel alles onder controle heeft (en ook even niet praten over de Duitse Stasi …).

  asd: Dat geldt inmiddels voor een derde deel van de bevolking.

  Tegelijkertijd schiet het met de reductie van het immens grote ambtenarenapparaat niet erg op, hetgeen nou juist de voortgang remt op de bezuinigingsmaatregelen.

  Er is inderdaad alleen gesaneerd in de private sector, en bij de overheid vrijwel niet. Als ze al mensen ontslagen hebben dan werden die via de achterdeur vaak weer aangenomen. Veel Griekse ambtenaren verdienen nog steeds 2-3x meer dan net na toetreding tot de euro, onvoorstelbaar.

  Voerman: De hele “malaise” op de woningmarkt heeft natuurlijk vooral te maken met de economische situatie die geen mm verbeterd is en dat met zekerheid nog reeksen van jaren niet gaat doen.

  nee hoor, die malaise heeft te maken met de gigantische blunders die in het verleden gemaakt zijn en waarvoor nu de rekening komt. Met een beetje economische groei los je dat echt niet meer op.

  Steven: Ik ken ze dus met vrij simpele banen die huizen kochten op IJburg van over de 500.000 euro (dus dik over de miljoen gulden in de min door een handtekening)

  Ach ja, in Californië kochten de spreekwoordelijke strawberry pickers in 2006, en nu opnieuw, ook huizen van $ 1 miljoen ook met alleen een handtekening (vermoedelijk een kruisje in dat geval …).

  Voerman: Liefde is er een van. Dat onderscheidt mensen van dieren.

  echt niet hoor …

 255. De Pessimist says:

  Voerman: Is te hopen; dan koopt Voerman er ruim voor die tijd ook nog een paar huisjes bij.

  Waarom zou je dat doen voerman ?Om mij een goedkope woning te kunnen laten huren je bent immers 90 toch?Er zullen er niet veel zijn die hun vermogen over de crisis zullen heen kunnen dragen zonder kleerscheuren velen hindernissen staan ons te wachten zorg voor moeder en kinderen zonder baan met restschuld het zal er bij ieder inhakken .135K is in 2035 vreselijk veel geld misschien nog wel meer dan nu en misschien zijn er wel meer renderende beleggingen tegen die tijd

 256. nhz says:

  Stoelgang: Ik denk dat je voor wat betreft de hoogleraren met hun goednieuwsshow met onzin VERKOPEN niet ver uit de buurt zit

  de hoogleraren weten waar hun belangen liggen; doorlopend meeliegen met de overheid is prima voor je carrière.

  asd: Stoelgang/Pessismist: En het treurige is, dat die z.g. positieve ontwikkeling in de (uitbuitende) uitzendbranche grotendeels is gebaseerd op de import van Polen en Bulgaren!

  ik las recent dat nu in Amerika één van de allergrootste bedrijven (ik geloof nummer twee) een uitzendburo voor laagbetaald personeel is … dezelfde ontwikkeling als hier dus, heel voorspelbaar.

  asd: Ik ben danook van mening, dat we onder de hotemetoten veel meer filosofen en biologen moeten aanstellen!

  Ook geen garantie, één van de grote schurken uit de vorige Amerikaanse regering, Rumsfeld, is een biochemicus. Over biochemicus Ronald Plasterk zal ik maar helemaal niet beginnen. En Gollum van Rompuy waant zichzelf ongetwijfeld een topfilosoof 🙁

  De Pessimist: Aan beleggen en sparen zitter risico’s verbonden en mensen moeten zelf maar afwegen of ze genoeg worden beloond voor de die risico’s lijkt mij.

  dat rendement kun je helemaal niet afwegen want de overheid manipuleert de spaarrente omlaag naar bijna 0 (de laatste tien jaar verloor je 2-3% per jaar op je spaargeld, zelfs als de politiek geen greep in de kas doet). Gevolg: zodra ze die nieuwe regeling invoeren gaat er massaal spaargeld bij de banken verdwijnen en begint de crisis pas echt. Iedere ton die wordt weggehaald vanwege deze greep in de kas betekent 2 miljoen minder voor hypotheken.

  De Pessimist: Zonder geld schepende banken is groei eigenlijk niet mogelijk en hadden we nu nog in het stenen tijdperk gezeten .

  onzin, fractional reserve banking in zijn huidige vorm bestaat nog maar 100 jaar; dat is echt niet noodzakelijk voor vooruitgang in tegendeel: het is een garantie voor instorting van de maatschappij door o.a. een extreem scheve verdeling van de welvaart, alleen gebeurt dat met enige vertraging.

  Jeroen: De rente is zo laag dat je misschien dan nog beter je geld om kan zetten in staatsobligaties op een beleggingsrekening. Die blijven buiten schot en ben je altijd veilig.

  denk maar niet dat je in crisistijd ‘gratis’ kunt overstappen op staatsobligaties; alle eigenaars daarvan gaan de komende jaren ook zware verliezen voor de kiezen krijgen (wel beetje afhankelijk van de vraag of het kort- of langlopend is).

  ll: Een huis bouwen voor 67.000 Wethouder Gemeente Assen doet het, een beetje soberder dan de WBV het doet, dat wel

  moet kunnen ja; als je voor 75K een goede woning incl. grond kunt bouwen in Nederland, dan is bij 50 tegelijk er vast nog quantum korting te halen …

  asd: Alle genoemden, met de Citibank voorop, zijn foute lieden.

  Helemaal eens, Buiter is gewoon een bankmannetje die overheden zoveel mogelijk schuld wil aanpraten, waar $hiti dan weer lekker aan kan verdienen. Totaal ongeloofwaardig, ook zonder de verhalen van Heleen M.

 257. Maria says:

  Meelezer 2:
  ING accepteert geen klushuizen meer voor nieuwe hypotheken.

  homeinvest.nl/advi…atiebeleid-juli-2013

  Dan zijn de Woco’s ook klaar!!

 258. Maria says:

  nhz: dat rendement kun je helemaal niet afwegen want de overheid manipuleert de spaarrente omlaag naar bijna 0 (de laatste tien jaar verloor je 2-3% per jaar op je spaargeld, zelfs als de politiek geen greep in de kas doet). Gevolg: zodra ze die nieuwe regeling invoeren gaat er massaal spaargeld bij de banken verdwijnen en begint de crisis pas echt. Iedere ton die wordt weggehaald vanwege deze greep in de kas betekent 2 miljoen minder voor hypotheken

  Helemaal juist!!

 259. asd says:

  nhz: absoluut ik bedoel maar dat ze allebei zo hun eigen belangen hebben; negatieve artikelen over de Euro uit grote Engelse kranten zijn net zo interessant als artikelen over de oplevende economie en huizenmarkt op RTLZ of de meeste andere NL media.dat was dus het probleem met die polyester boten, dat er uiteindelijk geen nieuwe eigenaar meer voor te vinden valt. Ik vond het wel een triest verhaal, nadat de eigenaars jarenlang de blits hebben gemaakt met hun mooie boot en uiteindelijk de belastingbetaler voor de rekening laten opdraaien (o.a. gebracht door de Fabeltjeskrant, maar ik heb van een kennis ook al eens van dit probleem gehoord).Het lijkt de huizenmarkt wel …ik zou zeggen Griekenland wil dat gewoon niet waarmaken. Laat ze eens beginnen met de belasting innen die inwoners officieel verschuldigd zijn. Als ze dan ook nog de meest brutale fraude aanpakken dan kunnen ze een groot deel van de rekening moeiteloos betalen. Maar ja, ze weten daar blijbkaar prima hoe de voet-tussen-de-deur techniek werkt .… en al helemaal niet de Eurozone verlaten vóór de verkiezingen in Duitsland, stel je voor wat een onrust dat geeft. Nee, vooral doen alsof Frau Merkel alles onder controle heeft (en ook even niet praten over de Duitse Stasi …).Er is inderdaad alleen gesaneerd in de private sector, en bij de overheid vrijwel niet. Als ze al mensen ontslagen hebben dan werden die via de achterdeur vaak weer aangenomen. Veel Griekse ambtenaren verdienen nog steeds 2-3x meer dan net na toetreding tot de euro, onvoorstelbaar.nee hoor, die malaise heeft te maken met de gigantische blunders die in het verleden gemaakt zijn en waarvoor nu de rekening komt. Met een beetje economische groei los je dat echt niet meer op.Ach ja, in Californië kochten de spreekwoordelijke strawberry pickers in 2006, en nu opnieuw, ook huizen van $ 1 miljoen ook met alleen een handtekening (vermoedelijk een kruisje in dat geval …).echt niet hoor …

  Ja, nhz, het is wel enigszins gechargeerd, maar in grote lijnen wel waar.

  Nou effe wachten op het volgende EU-land, dat in de schijnwerpers staat, Italië, dat door de ratingmaffia is afgewaardeerd tot twee plaatsen verwijderd van de junkstatus.
  Maar de beurzen floreren als een tierelier op het hoofstuk Italië! Dat weer wel.

 260. asd says:

  nhz: de hoogleraren weten waar hun belangen liggen; doorlopend meeliegen met de overheid is prima voor je carrière.ik las recent dat nu in Amerika één van de allergrootste bedrijven (ik geloof nummer twee) een uitzendburo voor laagbetaald personeel is … dezelfde ontwikkeling als hier dus, heel voorspelbaar.Ook geen garantie, één van de grote schurken uit de vorige Amerikaanse regering, Rumsfeld, is een biochemicus. Over biochemicus Ronald Plasterk zal ik maar helemaal niet beginnen. En Gollum van Rompuy waant zichzelf ongetwijfeld een topfilosoof dat rendement kun je helemaal niet afwegen want de overheid manipuleert de spaarrente omlaag naar bijna 0 (de laatste tien jaar verloor je 2-3% per jaar op je spaargeld, zelfs als de politiek geen greep in de kas doet). Gevolg: zodra ze die nieuwe regeling invoeren gaat er massaal spaargeld bij de banken verdwijnen en begint de crisis pas echt. Iedere ton die wordt weggehaald vanwege deze greep in de kas betekent 2 miljoen minder voor hypotheken.onzin, fractional reserve banking in zijn huidige vorm bestaat nog maar 100 jaar; dat is echt niet noodzakelijk voor vooruitgang in tegendeel: het is een garantie voor instorting van de maatschappij door o.a. een extreem scheve verdeling van de welvaart, alleen gebeurt dat met enige vertraging.denk maar niet dat je in crisistijd ‘gratis’ kunt overstappen op staatsobligaties; alle eigenaars daarvan gaan de komende jaren ook zware verliezen voor de kiezen krijgen (wel beetje afhankelijk van de vraag of het kort- of langlopend is).moet kunnen ja; als je voor 75K een goede woning incl. grond kunt bouwen in Nederland, dan is bij 50 tegelijk er vast nog quantum korting te halen …Helemaal eens, Buiter is gewoon een bankmannetje die overheden zoveel mogelijk schuld wil aanpraten, waar $hiti dan weer lekker aan kan verdienen. Totaal ongeloofwaardig, ook zonder de verhalen van Heleen M.

  Daarom gaat het in de uitzendbranche zo goed met al die Polen, Bulgaren en Mexicanen in de VS. Alleen krijgen ze daar bij binnenkomst voedselbonnen en hier een leuk basisinkomen;

  Dat stelt mij teleur van biochemici à la Plasterk. Heb ik nooit geweten, evenals van de anderen;

  Die Citibank daar in New York was dat niet de bank waar voormalige bekketrekkende VVD-ministers voort konden gaan met graaien, waarvan je tegenwoordig nauwelijks nog iets hoort? Ze kijken wel mooi uit net als hun P.v.d.A-grootgrondbezitters.

 261. Adamus says:

  Nijkerk: 18/7 info avond. 1op 1 praten met fin.onafhakelijk deskundige, zoals makelaar, fin.adviseur en notaris. Onderwerpen: startersleningen en regelingen 🙂

  Montferland: startersleningen van 20 naar 30K…..

 262. Adamus says:

  asd: Ja, nhz, het is wel enigszins gechargeerd, maar in grote lijnen wel waar.

  Nou effe wachten op het volgende EU-land, dat in de schijnwerpers staat, Italië, dat door de ratingmaffia is afgewaardeerd tot twee plaatsen verwijderd van de junkstatus.
  Maar de beurzen floreren als een tierelier op het hoofstuk Italië! Dat weer wel.

  It. Goede klant van Duitsland en Merkel c.s. hebben nu even een grote mond -willen autonomie niet opgeven- dus die zijn weer terug in het hok.

 263. Henk 6 says:

  Maria: Helemaal juist!!

  Waarom starten we niet een bank, leggen bv 1 miljoen in. Kunnen dan 20 miljoen uitlenen.
  Dit is serieus bedoeld.

 264. Voerman says:

  nhz: echt niet hoor …

  Zou er bij die leeuwen van een paar dagen geleden dan toch ook liefde in het spel zijn?

 265. asd says:

  Adamus: It. Goede klant van Duitsland en Merkel c.s. hebben nu even een grote mond -willen autonomie niet opgeven- dus die zijn weer terug in het hok.

  Andersom ook!

 266. snorkel says:

  Schaamteloze reclame in Nieuwsuur van Jazeker! De Hypotheker

  Ze trekken zelfs een leuke jonge blonde koop-meid voor de camera

 267. Maria says:

  Behalve nieuwe olie/gas voorraden hebben we ons goud toch nog, of niet dan:

  http://www.gewoon-nieuws.nl/2013/07/o-jee-is-ons-goud-nu-toch-foetsie/#.Ud2-8orCRjo

 268. Maria says:

  Henk 6: Waarom starten we niet een bank, leggen bv 1 miljoen in. Kunnen dan 20 miljoen uitlenen.
  Dit is serieus bedoeld.

  Heb ik al een keer naar voren gebracht met als voorbeeld een Belgische bank, we zouden het kunnen!!

 269. Maria says:

  Maria: Heb ik al een keer naar voren gebracht met als voorbeeld een Belgische bank, we zouden het kunnen!!

  Ik denk alleen dat dan de regels op zeer korte termijn zullen worden aangepast, sneller in ieder geval als de regels voor de bijstand!

 270. asd says:

  Henk 6: Waarom starten we niet een bank, leggen bv 1 miljoen in. Kunnen dan 20 miljoen uitlenen.Dit is serieus bedoeld.

  Henkie, prima idee, waar de Belgen ons inmiddels in zijn voorgegaan met de oprichting van de NewB-bank en een startkapitaal van 60 miljoen Euro. Het begint te komen!

 271. Adamus says:

  asd,

  Derivaten zijn erg uit beeld.

 272. asd says:

  snorkel: Schaamteloze reclame in Nieuwsuur van Jazeker! De Hypotheker Ze trekken zelfs een leuke jonge blonde koop-meid voor de camera

  De NL-reclame IS per definitie schaamteloos en zonder geest. Je wordt er kotsmisselijk van. Hoe anders bijvoorbeeld de Italiaanse reclame. Ik heb er met mijn neus bovenop gestaan.

 273. asd says:

  Adamus: asd, Derivaten zijn erg uit beeld.

  Hangt er vanaf bij wie!

 274. Voerman says:

  De Pessimist: Waarom zou je dat doen voerman ?Om mij een goedkope woning te kunnen laten huren je bent immers 90 toch?Er zullen er niet veel zijn die hun vermogen over de crisis zullen heen kunnen dragen zonder kleerscheuren velen hindernissen staan ons te wachten zorg voor moeder en kinderen zonder baan met restschuld het zal er bij ieder inhakken .135K is in 2035 vreselijk veel geld misschien nog wel meer dan nu en misschien zijn er wel meer renderende beleggingen tegen die tijd

  Je voelt het vlekkeloos aan, Pessimist. Voordat de huizenprijzen zover gezakt zijn, dat het echt leuk begint te lijken zijn er inmiddels andere en grotere problemen gegroeid. Ook zullen overheden dmv allerlei regelgeving, belastingen en heffingen het voor de normale mens onmogelijk makken om enig voordeel te behalen bij een inzakkende woningmarkt.
  Laten we eerlijk zijn; als we zeven jaar geweten hadden, dat de rente vandaag zo laag zou zijn en de woningprijzen “zo laag” zou iedereen gezegd hebben: In 2013 koop ik een huis! Toch gebeurt het niet! Denk eens na!

 275. Henk 6 says:

  Maria: Heb ik al een keer naar voren gebracht met als voorbeeld een Belgische bank, we zouden het kunnen!!

  asd: Henkie, prima idee, waar de Belgen ons inmiddels in zijn voorgegaan met de oprichting van de NewB-bank en een startkapitaal van 60 miljoen Euro. Het begint te komen!

  Let’s start ik leg in, wie doet mee.

 276. Henk 6 says:

  Naam voor onze bank coöperatie. EerlijkNL?

 277. De Pessimist says:

  snorkel: Schaamteloze reclame in Nieuwsuur van Jazeker! De Hypotheker

  Ze trekken zelfs een leuke jonge blonde koop-meid voor de camera

  Aan een dood paard kun je trekken wat je wilt maar gaat niet werken. En maak je niet druk om die paar slachtoffers ,wees blij voor die enkeling die nog een restschuld overhoud die hij kan behappen .Een beetje socialisering van het verlies kan soms geen kwaad ik ken zelfs iemand die het bewust deed die zat er niet zo mee dat hij te veel betaalde ,hij kreeg er een goed gevoel bij.

 278. Maria says:

  Henk 6:
  Naam voor onze bank coöperatie. EerlijkNL?

  Huizenmarktzeepbel?

 279. Juan de Meeleezer says:

  Voerman: Laten we eerlijk zijn; als we zeven jaar geweten hadden, dat de rente vandaag zo laag zou zijn en de woningprijzen “zo laag” zou iedereen gezegd hebben: In 2013 koop ik een huis! Toch gebeurt het niet! Denk eens na!

  Ha Voerman,

  Dat kan allemaal wel wáár zijn maar twee maanden gelee was de klacht van met name de VEH nog dat de rente in NL bija twee procent hoger was dan in Duitsland.

  Dat betekent dus dat -in de deflatoir scenario waar we nu (zeker nu er over negatieve rentes door ECB gespeculeerd wordt) inzitten deze rentes nog makkelijk 1,5% VERDER kunnen dalen.

  het gaat er namelijk NIET ALLEEN om waar we nu staan
  maar vooral waar we NAAR TOE gaan 🙂

  En dat is een verdere daling van huizenprijzen
  en mogelijk ook van korte en lange rentes.

 280. Juan de Meeleezer says:

  Ennueh als waar is wat RABO voorspelt
  een herhaling van begin jaren ´80
  waarin het % eigenhuisbezitters sterk daalde
  dat betekent dus ook méér aanbod.

  Bij Juan´s boerenverstand dalen de prijzen dan.
  Hogehuizenprijsminnenden bedenken vast iets waardoor het in de voorspelling LIJKT dat ze weer stijgen.

  DE BODEM de bodem wordt nu al VIER JAAR voorspeld.

  Zolang de theorie van Dr Ir Maartje Martens geen gemeengoed is, is het atboe en dus dalen de de prijzen.

  Simple as pie ±/’

 281. nhz says:

  Maria: Ik denk alleen dat dan de regels op zeer korte termijn zullen worden aangepast, sneller in ieder geval als de regels voor de bijstand!

  zeker weten, DNB heeft al eerder pogingen om een alternatieve bank op te zetten hardhandig de nek om gedraaid. Concurrentie voor de maffia wordt niet geduld!

  Henk 6: EerlijkNL?

  Dat klinkt als de bank waar de Spaanse PP, of hun Nederlandse equivalent (VVD, PvdA, whatever …) zou bankieren; misschien is meneer Barcenas nog beschikbaar als bewindvoerder? 😉

 282. Juan de Meeleezer says:

  Referentie

  Tijdens de vorige huizenmarkt-crisis in 1980 is het percentage eigen woning bezit gedaald van 74% naar 45%.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-07-2013/pensioenfondsen-gaan-in-nederlandse-rommelhypotheken/#comment-151537

 283. Juan de Meeleezer says:

  We zitten nog lang niet op de door Redevco voorspelde -42%

 284. De Pessimist says:

  Voerman,

  Henk 6: Let’s start ik leg in, wie doet mee.

  Ja leuk idee en alleen geld schepen voor de productieve sector de rest is belegen of speculeren en dat hoort niet met vers geschapen geld te gebeuren .
  Eigenlijk zo elke christen en moslim wel verplicht zijn deze bank te nemen omdat de rest ordinaire woekeraars zijn .
  Zorg maar voor TV tijd om het idee onder de aandacht te brengen .

 285. nhz says:

  Juan de Meeleezer: Dat betekent dus dat -in de deflatoir scenario waar we nu (zeker nu er over negatieve rentes door ECB gespeculeerd wordt) inzitten deze rentes nog makkelijk 1,5% VERDER kunnen dalen.

  dat zou kunnen, maar de rente zou ook met gemak in korte tijd kunnen verdubbelen. Kijk eens wat er in de VS de afgelopen weken gebeurde nadat de Bernank héél voorzichtig suggereerde dat ze ooit, misschien, een beetje, gaan stoppen met QE. Begin jaren ’80 ging de rente van ongeveer 10 naar ongeveer 12%, de situatie is nu volstrekt omgekeerd …

  Een huis moet je liefst kopen (en dan bedoel ik dus echt kopen, en niet lenen) als de rente skyhigh staat en het scheeflener bloed door de straten gutst. Als je geen cent te makken hebt en alleen een huis kunt lenen, ja … dan is het aantrekkelijk om te wachten tot de rente superlaag is en iedere deadbeat voor risico van de belastingbetaler en zonder eigen inleg een huis kan kopen (ongeveer nu dus). Maar ik wed dat sommige scheefleners in spee al met spanning wachten op het moment dat je negatieve hypotheekrente hebt op een huis, en ieder jaar een nieuwe oto kunt kopen van de rentebijschrijving van de ECB omdat je veel geld geleend hebt 😎

 286. Juan de Meeleezer says:

  Hoe kunnen we NU op de bodem van huizenprijsdaling zitten als Bouwend NL -alias de Bouwpolder- pleit om de grondprijzen door gemeenten -alias de Bouwpolder- te laten HALVEREN ?

  Wat gaat dat met de huizenprijzen doen die door de overkeurige accountants (voor wie afboeken een vies woord is) via een residuele waardering HOOGGEWAARDEERD zijn ?

  Zo HOOGGEWAARDEERD
  dat de woningmarkt op slot zit
  mensen de boel niet mee bijeen kunnen lenen
  RABO (zie boven) spreekt van een structurele verandering in de woningmarkt (lees: het vervangen van een overwaardespiraal door een onderwaardespiraal)

  Referentie:
  Juan is de weg kwijt: De BODEM in de huizen-“markt” zou bereikt zijn en tegelijkertijd pleit Bouwend NL om de grondprijzen te halveren (-50%)
  (TERECHTE BRANDBRIEF)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/20-06-2013/kees-de-kort-de-huizenprijzen-zullen-gewoon-blijven-dalen-2/#comment-149239

  Wie houdt er nu WIE voor de gek ?

  WIE NU KOOPT is nog steeds een KAMIKAZEKOPER

 287. nhz says:

  De Pessimist: Ja leuk idee en alleen geld schepen voor de productieve sector

  was het maar zo simpel … veel ‘ondernemers’ die bij de bank aankloppen voor een zak geld hebben mooie praatjes en doen weinig anders dan de zak zo snel mogelijk opmaken en dan zorgen dat er niks te halen valt (alles op naam van de vrouw gezet enzo). Anderzijds zijn er mensen met prima ideeën die geen mooi PR verhaal uit hun duim kunnen zuigen en dus nooit geld zullen krijgen van een bank.
  Als je ziet wat er in Nederland de afgelopen jaren is uitgekeerd aan innovatiesubsidies, daar wordt ik diep treurig van. Miljoenen voor volstrekt waardeloze ideetjes, mensen die het buskruit gaan uitvinden op internet etc., er zit bijna niks bij wat echte innovatie is. En als je over produktie praat dan vinden ze bij ING vast ook dat ze veel produceren 😎

  De Pessimist: Eigenlijk zo elke christen en moslim wel verplicht zijn deze bank te nemen omdat de rest ordinaire woekeraars zijn

  weet je wel hoe islamitisch bankieren werkt? Het is echt niet zo dat je daar gratis geld krijgt hoor, een bank mag niet zomaar ‘rente’ vragen maar wel een vergoeding voor kosten en risico’s. Inflatie is ook gewoon een kostenfactor die doorberekend wordt, anders zouden islamitische banken in landen als Turkije gelijk failliet gaan. Ik zou al heel blij zijn als de bank mij geen rente gaf maar wél een inflatievergoeding …

 288. Juan de Meeleezer says:

  Meelezer 2: NG accepteert geen klushuizen meer voor nieuwe hypotheken.

  OEI OEI OEI

  Het is daarmee onzeker of en wanneer een waardestijging kan worden gerealiseerd. Daarnaast geldt dat deze panden vaak gedurende een bepaalde periode niet mogen worden doorverkocht. ING verstrekt daarom geen hypotheek op deze incourante onderpanden. Dit geldt zowel voor hypotheken met als zonder Nationale Hypotheek Garantie.

  ING stelt dat kluswoningen incourante onderpanden zijn, de investering in opknappen uit zich op korte tot en met middellange termijn NIET in waardevermeerdering.

  EAT that Hogehuizenprijsminnnend NL, dat is een grotere DOODSTEEK voor de woning-“markt” dan een inperking van overvloedige startertersstimulerings_extrabijscheefleen_mogelijkheden 🙂

 289. Juan de Meeleezer says:

  Banken doen geen uitspraken meer over prijsontwikkeling op de woning-“markt”.

  Want als de specialisten er steevast naastzitten met hun rooskleurige voorspellingen, dan kan NIEMAND het voorspellen.
  Logisch 🙂
  (deze blog wordt kennelijk nog steeds niet gelezen 🙂

  En ondertussen financiert de ING geen kluswoningen meer want die zijn op korte en middellange termijn incourant

  Hiermee wordt een grotere impliciete voorspelling op een daling van de huizenprijzen gedaan dan welke bankvoorspelling (Rabo gaf eerder minus 20%-30% aan) dan ook.

  Wie dit wetende NU Koopt
  zet een SLIMME Z anno 2013
  BKK: Bewuste Kamikazekoper

 290. Juan de Meeleezer says:

  again buenas noches
  Juan

 291. Maria says:

  Juan de Meeleezer:
  Referentie

  Tijdens de vorige huizenmarkt-crisis in 1980 is het percentage eigen woning bezit gedaald van 74% naar 45%.
  huizenmarkt-zeepbe…eken/#comment-151537

  “Vergeleken bij de jaren ’80 is de going in position NU veel slechter.
  De leasekleuters hebben zijn er in geslaagd om huizenprijzen op te pompen tot hoogten waarbij maandlasten alleen op te hoesten zijn door huizen gesubsidieerd (100% HRA) te leasen (100% aflossingsvrij).

  Juan vermoedt dat LTV waarden nu véél hoger liggen dan toen, destijds werd op 1 inkomen gefinancierd en was SPAREN gewoon gewoon (geen typefout).”

  Sparen gewoon, gewoon.

  Vanmiddag naar de markt, woensdag, kaas halen, op de markt.
  De mevrouw die voor mij stond was een zakelijke relatie, hoewel, ik had haar huis verkocht, zij hadden een andere woning gekocht en, waren nog steeds blij met mij.

  Hoe gaat het met je, vroeg ze, op een meewarige toon waaruit ik een hoop medelijden kon filtreren.

  Goed zei ik, ja zei ze, je ziet er ook goed uit.

  Dank je, zei ik, ik mag wel 10 kg kwijt.

  En toen begon ze over de woningmarkt.
  Wat haar kinderen moesten doen?
  Even huren zei ik, en zeker sparen (alhoewel?).
  Tja, zegt ze, dat heb ik ook al gezegd.

  Maar zei ik, en ze is ongeveer mijn leeftijd, hebben wij anders gedaan?

  Nee, nog niet zo heel lang geleden (!!!25 jaar) spaarde je als je iets wilde kopen. Een fiets, een horloge, een huis, een servies of een handdoeken-set.

  Stukje bij beetje werd het eigendom, niks kopen op afbetaling maar eigenlijk bij vooruitbetaling.

  Zijn er hier nog van die ouderlingen bij wie de naam Walra iets oproept?
  Super kwaliteit handdoeken, ben er nog steeds niet vanaf, hoewel het huidige modebeeld iets anders voorschrijft. Laat het ons het maar als een diepte-investering zien.

  Sparen, iets wat we weggegooid hebben met het accepteren van het Angel-Saskische model, daarmee ook Nederland naar de vuilnisbak verband hebben.

  Calvinisme en zuinig Nederland, zegt dat iemand nog iets? Sparen? Aflossen van schulden?

 292. Voerman says:

  Zolang de redenen om GEEN huis te kopen sneller stijgen dan de woningprijzen dalen………..

  Voerman zegt truste allemaal.

 293. Maria says:

  Juan de Meeleezer: En ondertussen financiert de ING geen kluswoningen meer want die zijn op korte en middellange termijn incourant
  Hiermee wordt een grotere impliciete voorspelling op een daling van de huizenprijzen gedaan dan welke bankvoorspelling (Rabo gaf eerder minus 20%-30% aan) dan ook.
  Wie dit wetende NU Koopt
  zet een SLIMME Z anno 2013
  BKK: Bewuste Kamikazekoper

  Zeg maar dag met het handje tegen de Woco’s, die raken hun ….. dus nooit meer kwijt!

 294. Juan de Meeleezer says:

  Maria: Zijn er hier nog van die ouderlingen bij wie de naam Walra iets oproept?

  Ha
  herkenbaar
  Juan wappert
  ook graag met Walra 🙂

 295. Adamus says:

  Maria:
  DSK, alle shit is naar buiten gebracht, hij mag/kan nu:

  telegraaf.nl/dft/n…teem_erg_ziek__.html

  Heeft i niet meer te melden? Wat heeft dsk al die tijd gedaan?

 296. De Pessimist says:

  Maria: Sparen, iets wat we weggegooid hebben met het accepteren van het Angel-Saskische model, daarmee ook Nederland naar de vuilnisbak verband hebben.

  Vroeger werd er ook op de pof gekocht er zijn velen temen nog voor zo als op de lat .Een koelkast de auto de wasmachine de kleuren TV zijn dingen die in het verleden ook werden aangeboden met leningen en huurkoop .Ik zie dat hele proces nu voor mijn ogen ook in de derde wereld gebeuren .er is echter een verschil denk ik want toen was het een service nu is de financiering het hoofd product om de consument leeg te trekken

 297. Frans says:

  Maria: Zijn er hier nog van die ouderlingen bij wie de naam Walra iets oproept?

  It did ring a bel, en even opzoeken: het bestaat nog!
  http://www.walra.nl/Flex/Site/Page.aspx?PageID=18148&Lang=NL

 298. Frans says:

  nhz: dat was dus het probleem met die polyester boten, dat er uiteindelijk geen nieuwe eigenaar meer voor te vinden valt. Ik vond het wel een triest verhaal, nadat de eigenaars jarenlang de blits hebben gemaakt met hun mooie boot en uiteindelijk de belastingbetaler voor de rekening laten opdraaien (o.a. gebracht door de Fabeltjeskrant, maar ik heb van een kennis ook al eens van dit probleem gehoord).
  Het lijkt de huizenmarkt wel …

  Nou, meer dan 50 jaar oude polyesterboten drijven nog steeds rond in goede staat, en blijven waarde houden. Dan heb ik het over de betere merken, zoeen waar ik er 1 van bezit….
  Polyester boten bestaan niet veel langer dan dat, maar de staat van de romp kan nog steeds uitstekend zijn.
  In ieder geval gaat mijn boot mij erg lang overleven, dat is een ding dat zeker is. (En ik hoop er nog wel een aantal decennia aan te schroeven)

 299. Frans says:

  Filosoof: Ik heb al een aantal jaren het gevoel dat we op de rand van de financiële afgrond staan

  Het punt is dat we er al jaren erin aan het glijden zijn: het is al begonnen.

 300. Frans says:

  De Pessimist: Foldertjes delen bij de huizen met een te koop bord in de tuin met een uitnodiging in de lokale kroeg een presentatie bij te wonen 20,- per persoon en zo mogen geld terug als ze het niks vonden achteraf

  Die komen alleen maar als in de folder staat: “hoe toch uw huis te verkopen voor uw prijs!”

 301. ll says:

  Voor Tufkaj, eerste hypotheken eerste half jaar…………

  Starters laten zich niet tegenhouden…….

  ‘ Exacte cijfers kunnen of willen de meeste banken en ook het ministerie niet geven. Alleen de Hypotheker noemt een getal.’

  http://www.gelderlander.nl/algemeen/economie/starters-laten-zich-niet-tegenhouden-door-strenge-hypotheekregels-1.3906424

 302. Maria says:

  Lees voor Duitse banken/spaartegoeden, Nederlandse banken/spaartegoeden:

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2013/07/11/bankenunion-eu-will-ueber-deutsche-spareinlagen-verfuegen/

 303. ll says:

  Gossie die KPN toch, laatste tijd steeds last van storingen, heeft die man ‘op afstand’ mijn experiabox op een ander kanaal gezet, en hij hoopt dat het beter gaat ……. wonderlijke wereld 🙂

 304. ll says:

  Curator op Radio 1

  Als we zo 10 jaar doorgaan, is dit hele land kapot ……..

  http://nos.nl/audio/528209-dit-zijn-bizarre-tijden-voor-curatoren.html

 305. ll says:

  Uit de oude doos van mijn opoetje, vond ik een paar bonnetjes 🙂

  Ontvangen van Mevrouw …..

  Voor een maand huur der maandwoning verschenen heden.
  1 mei 1957

  Zegge F 36.15 ( die 0.15 cent is zegeltjes-geld )

  ( Woning Achillesstraat 64 II Amsterdam ) .

 306. Nico de Geit says:

  De ‘huiseigenaren’ zijn aan het klussen geslagen en schilderen hun eigen huis. Nu maar hopen dat ze over voldoende vaardigheden beschikken. De ervaring leert dat dat niet zo is. ING weet dat en weigert hypotheken te verstrekken op kluswoningen.

  Over enkele decennia is de meerderheid van de woningen in Nederland te kwalificeren als ‘kluswoning’ of ‘derdewereldwoning’.

  Je hele huis schilderen met 85 euro materiaal? Geit wenst alle ‘huiseigenaren’ veel plezier bij het klussen.

 307. snorkel says:

  ll: F 36.15

  Holy mackerel! Tegenwoordig kost een lunch dat al 😉

 308. Frank2 says:

  Als dit door meerdere banken wordt overgenomen, vallen al een heel deel starters af. Woningmarkt nog verder op slot…..wat willen ze nu eigenlijk?

 309. snorkel says:

  Frank2,

  Denk je nou echt dat de banken ook maar ene zier geven om de woningmarkt? Geld, dat willen ze hebben! En snel een beetje! Ze weten prima dat de huizenmarkt nog jaren zal blijven dalen, zowel in volumes als in prijs. Geld hebben ze nodig, om hun balansen te versterken en toekomstige verliezen alvast in te calculeren. Nu een hypotheekje verstrekken aan een armlastige starter draagt niet op korte termijn bij aan hun doel: Meer geld (en minder risico) voor de bank!

 310. Frank2 says:

  snorkel,

  Zou je wel eens gelijk in kunnen hebben.

 311. Nico de Geit says:

  Kluswoningen niet meer gefinancierd. Wat volgt? Woningen zonder grond, ex-wbv, woningen in derdewereldwijken? Nederland gaat Detroit achterna. De banken haken af omdat ze verwachten dat daar harde klappen gaan vallen. Omdat ze geen leningen meer verstrekken wordt dat onvermijdelijk.

 312. Willem Zoveel says:

  Voerman,

  Waarschijnlijk doel je op de uitdrukking ‘dutch courage’ hetgeen jenevermoed betekent. Double dutch is een touwtjespring of taalspelletje, en kent nog wat andere exponenten.
  Verder overigens helemaal eens met wat je zegt.
  Vooral het stelletje uit je eerdere voorbeeld, die denkwijze was tot voor kort(en voor een deel nog, helaas) exemplarisch voor mijn generatie (25-35 jr.), dat is gelukkig nu langzaaaaam aan het veranderen. Hoor regelmatig dat ik het toch niet zo gek bekeken heb met mijn huurhuisje, waar ik jaren terug nog voor gek werd versleten dat ik geen starterswoning kocht.
  Heb zo gewaarschuwd, heeft helaas niet willen baten, de helft van mijn kennissenkring staat flink onder water in een starterswoning. De rest staat flink onder water in een woning die gelukkig wel met het oog op de lange termijn is gekocht, dus bij niet al teveel persoonlijke gekkigheid zingen die het wel uit, en anders is er vast nog NHG-pensioengeld beschikbaar in de toekomst.

 313. Bart says:

  Wat een spin zeg van de NVM dat de cijfers een herstel laten zien. Ze laten juist zien dat de woningmarkt steeds verder in het moeras zakt. Vergelijk de cijfers maar eens met hethzelfde kwartaal vorig jaar:

  http://waarheidzoeker.nl/2013/07/11/huizenverkopen-blijven-dalen-84-minder-woningen-verkocht-in-tweede-kwartaal/

 314. Willem Zoveel says:

  Bovenstaande is deels te danken aan dit blog, zo’n jaar of 4, 5 geleden wilde ik maar wat graag een starterswoning kopen. Het was op dit blog dat ik las, dat je prijshistorie kon opvragen, het was op dit blog dat ik voor het eerst kritiek, bijvoorbeeld op de vele exotische hypotheekvarianten die dit land rijk is, las.
  (hoewel ik van huis uit al conservatief qua financiën ben, zie die hypotheker nog een vies gezicht trekken, toen ik hem vroeg naar lineair)
  Hartelijk dank aan alle zeepbellers!!

 315. Mark says:

  NVM cijfers:
  verkoopaantallen jaar-op-jaar met 10% gedaald, alweer.

  Wat zal het staatsjournaal liegen als de totale verkoopaantallen dit jaar onder de 100.000 blijven?

  m.a.w. een woningvoorraad van 3 jaar….3 jaar!

 316. snorkel says:

  Er zijn nog steeds te veel schilders, doe-het-zelf-zaken, en woonwinkels. Consolidatie in de branche zet versneld voort: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/veiligheid-recht/publicaties/artikelen/archief/2013/2013-046-pb.htm

  Trouwens best scary: in de 1e helft van het jaar is ±0,5% van ALLE Nederlandse bedrijven failliet gegaan. Er zullen ook wel weer nieuwe bij gekomen zijn, maar scary is het desalniettemin.

  En offtopic: CBS Staline is ook (eindelijk) eens geredesigned 😉 Ziet er een stuk beter uit http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=80232NED&D1=0&D2=0-1,5,9,34,36,41,45,49,55,58,65,69,71,79,86,88,90,94,99&D3=a&HDR=T,G2&STB=G1&VW=T

 317. Afbetaalde huiseigenaar says:

  Bart,

  Ah die hoera show komt toch precies na de nhg aanpassing..logisch hebben er weer een paar gekocht..en dan als iedere stakeholder hoera roept dan is het toch voor de politiek veel eenvoudiger te zeggen dat de veranderingen die nodig waren dus niet negatief uitpakken voor de woningmarkt..dus kunnen ee een nieuwe ronde veranderingen er best nog achtrraan schuiven.. ik benklaar voor de volgende ronde..laat maar komen..

 318. hj says:

  sorry ff geen tijd om alle commentaren te lezen, alleen ff filmpje gezien

  mens is compleet van de pot gerukt, heeft totaal geen weet van de huurmarkt, dom mens

 319. hj says:

  dwz sociale huurwoningen

  (met sociale huurprijzen, dat was)

  wishful thinking inderdaad

  particulier huren, ja haha

  beetje erg duur voor bijna niks

 320. Tsjaa.. says:

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-11072013-AP/EN/2-11072013-AP-EN.PDF

  En hoe gaat het met het onderpand van al doe Italiaanse, Portugese en Spaanse hypotheken? Toch maar hopen dat het bankentoezicht er snel komt, zodat we snel kunnen opdraaien voor die bankenverliezen voordat de aap uit de mouw komt.

  ZOMBIEBANKEN!

 321. Tsjaa.. says:

  Gelukkig worden die banken wel gered en kan de kleine ondernemer creperen. Het corporatisme viert weer hoogtij.

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/recordaantal-bedrijven-over-de-kop

 322. hj says:

  oh ja, nog even mijn situatie:

  sociale huurwoning, ongeveer 400 euro huur voor 3 kamerappartement in Randstad (65 vierkante meter), mooi uitzicht naar o.a. Noordwijk, de bossen, bollenvelden

  (extra) huurverhoging 1.5 %

  1.5 % van 400 = 6 euro extra per maand

  ga ik verhuizen wordt de huur meteen opgetrokken naar ongeveer 550 per maand

  + 275.000 euro op de bank

  nu een huis kopen? nee echt niet

 323. Tsjaa.. says:

  Gelukkig kunnen banken (too big too fail) door al dat gratis geld gewoon lekker deelnemingen kopen in producerende bedrijven, allee al van vandaag.

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/beurs/ubs-verkleint-belang-de-master-blenders-wft

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/beurs/bank-new-york-mellon-neemt-belang-elsevier-van-459-wft

 324. svg says:

  ll:
  Uit de oude doos van mijn opoetje, vond ik een paar bonnetjes

  Ontvangen van Mevrouw …..

  Voor een maand huur der maandwoning verschenen heden.
  1 mei 1957

  Zegge F 36.15 ( die 0.15 cent is zegeltjes-geld )

  ( Woning Achillesstraat 64 II Amsterdam ) .

  ll , mijn ouders betaalden in 1961 ongeveer 60 gulden aan huur per maand effe door http://www.iisg.nl/hpw/calculate2-nl.php gehaald fl 60.00 in het jaar 1961

  heeft een “koopkracht” van

  fl. 366.42 (€ 166.27) in het jaar 2012 , en dat voor een fatsoenlijke eengezins woning die nu http://www.iisg.nl/hpw/calculate2-nl.php moet opbrengen(niet helemaal hetzelfde huis maar in dezelfde straat 100 meter verder.

 325. Steven says:

  tjonge wat een grappige blunder. Zie http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/huizenmarkt-cijfers

  staat er 128 minuten geleden : er wordt weer een BEETJE gelachen. Wordt hetzelfde bericht nog een keer geplaatst met dat woord Beetje er af.

 326. De Pessimist says:

  snorkel: Er zijn nog steeds te veel schilders, doe-het-zelf-zaken, en woonwinkels. Consolidatie in de branche zet versneld voort: cbs.nl/nl-NL/menu/…2013/2013-046-pb.htm

  Ben ik niet mee eens Snorkel .Er ontstaat veel achterstand in onderhoud van huizen omdat de middelen er niet meer zijn aan de andere kant zijn er veel werkelozen .Er is iets mis en dat is de crisis .vraag aanbod en noodzaak houden zich niet in evenwicht .doffe ellende is het

 327. asd says:

  Henk 6: Let’s start ik leg in, wie doet mee.

  Het beste is om aansluiting te zoeken bij de Belgische iniatiefnemers van NewB-bank, of eerst daar de ontwikkelingen even af te wachten.

 328. Nico de Geit says:

  ‘NVM: herstel woningmarkt in zicht’

  filmpje met Held hukker:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21723411/__NVM__herstel_woningmarkt_in_zicht__.html

 329. hj says:

  lalala gratis geld is niet meer

  alle wajongers in de herkeuring

  shit nog aan toe

 330. snorkel says:

  De Pessimist,

  Haha, was inderdaad vrij gechargeerd 😉 Maar er zit natuurlijk wel een kern van waarheid in: Op dit moment zijn voor de woonconsument andere zaken belangrijk dan onderhoud van (en dus waardebehoud van) de eigen woning. De huizenbezitter geeft toekomstige waarde (waardebehoud) op om acute gaten in de huishoudebegroting te dichten. Dan weet je inderdaad dat het doffe ellende is.

 331. asd says:

  Maria,

  Goed zo Maria. Met jou zou ik zaken doen. Het gros van je collega’s blijft voor mij verder een bron van vermaak.

  Ook nog een schier onuitputtelijk bron als je de berichten uit de NVM-hoek vandaag weer eens leest: de NL-huizenmarkt klimt namelijk uit het dal, terwijl die in de hele EU maar blijft dalen! Zijn ze naast hun hebzucht ook nog hartstikke dom! Maar ja, dat gaat vaak samen.

  Hoe dan ook, let erop, dat je kinderen geen stommiteit begaan en de dupe worden in NL!

 332. nhz says:

  Juan de Meeleezer: En ondertussen financiert de ING geen kluswoningen meer want die zijn op korte en middellange termijn incourant

  ik ben benieuwd hoe ‘courant’ de talloze monumentale kluswoningen van 0.5-1 miljoen in mijn omgeving zijn. Zouden ze daarvoor ook geen hypotheken meer verstrekken?
  Dan blijven alleen nog mensen met een riante erfenis over als potentiële koper, dat wordt lastig gezien het grote aanbod aan dit soort kluswoningen 😉

  Maria: Sparen, iets wat we weggegooid hebben met het accepteren van het Angel-Saskische model, daarmee ook Nederland naar de vuilnisbak verband hebben.

  Calvinisme en zuinig Nederland, zegt dat iemand nog iets? Sparen? Aflossen van schulden?

  Eens, mensen is geleerd dat je jarenlang ver boven je stand kunt leven en vervolgens de rekening kunt doorschuiven naar de buren. De banken vinden het prima, want die verdienen dik aan alle schuld én aan de tot 0% omlaag gemanipuleerde rente die noodzakelijk is om die schuldenberg overeind te houden (gratis geld en risicoloos speculeren, want bij verlies betaalt de spaarder of de belastingbetaler de rekening). Onverantwoordelijk gedrag is aan alle kanten gestimuleerd, dat moet wel grote ongelukken geven en dat begint nu zichtbaar te worden. Voor een hele generatie zal het een harde les worden (vooral voor de generatie van ongeveer 20-40 denk ik; mijn generatie = generation X heeft al eerder een crisis meegemaakt dus ik denk dat financieel onverstandig gedrag daar veel zeldzamer is).

  De Pessimist: Vroeger werd er ook op de pof gekocht er zijn velen temen nog voor zo als op de lat

  ja, maar dat ging niet om enorme bedragen en meestal werd er ook nog een goede check gedaan of iemand het kon betalen, of er werd een stevige aanbetaling vereist. De schulden die dat opleverde (bij postorderbedrijven bijvoorbeeld) zijn helemaal niks vergeleken bij wat je nu aan schuld kunt opbouwen (via studie, hypotheek, autolease, PL, jarenlang niet betalen van je belastingen / ziektekosten enz.).

  Maria: Lees voor Duitse banken/spaartegoeden, Nederlandse banken/spaartegoeden:

  deutsche-wirtschaf…reinlagen-verfuegen/

  Ik hou het goed in de gaten, moeilijk te zeggen wat men er allemaal door durft drukken in deze zomer als het toezicht minimaal is en landen als Duitsland graag alles in de doofpot stoppen om de herverkiezing van Merkel niet in gevaar te brengen … Zodra dit soort plannen echt worden ingevoerd haal ik al mijn geld weg bij de bank; voorbereidingen inmiddels getroffen 😉

  Nico de Geit: De banken haken af omdat ze verwachten dat daar harde klappen gaan vallen.

  wat niet wegneemt dat dat de prijsval alleen maar versneld, inclusief de prijsval voor de panden die ze nog op de balans hebben staan.

  hj: sorry ff geen tijd om alle commentaren te lezen, alleen ff filmpje gezien

  mens is compleet van de pot gerukt, heeft totaal geen weet van de huurmarkt, dom mens

  ik denk dat je het filmpje niet goed begrepen hebt. Ze praat over een situatie die 20-30 jaar in de toekomst ligt. Als de HRA wordt afgeschaft dan zal particulier (ver)huren weer aantrekkelijk worden, net als dat in bijna alle andere landen in de wereld het geval is. Maar de giga korting die huiseigenaars krijgen op hun eigen huis, daar kan een huisbaas (die die korting niet krijgt maar wél de volle mep voor het pand moet betalen) niet tegenop. Particuliere verhuur betreft nu vooral oude pandjes die al 20-30 jaar in bezit zijn en dus afgeschreven zijn. Een nieuwe woning kun je onmogelijk rendabel verhuren, dat kan alleen met fraude (bijv. HRA claimen en toch verhuren, gebeurt op grote schaal).

  Ik betaal zelf een huur in de vrije sector die jaarlijks 3% van de vraagprijs van het appartement bedraagt. Daar moet dan nog de VVE, onderhoud, andere lasten vanaf; en over de waardedaling zullen we maar helemaal niet praten …

  Tsjaa..: En hoe gaat het met het onderpand van al doe Italiaanse, Portugese en Spaanse hypotheken? Toch maar hopen dat het bankentoezicht er snel komt, zodat we snel kunnen opdraaien voor die bankenverliezen voordat de aap uit de mouw komt.

  je weet hoe het gaat, linksom of rechtsom worden ze toch gered inclusief de miljoenenbonussen voor de maffiosi die de leiding hadden (in Spanje waren de management bonussen vaak 20 miljoen of daaromtrent). Als het niet betaald wordt via het ESM/EFSF, dan halen ze het wel bij de spaarders in andere landen …

  Tsjaa..: Gelukkig kunnen banken (too big too fail) door al dat gratis geld gewoon lekker deelnemingen kopen in producerende bedrijven, allee al van vandaag.

  ik hoop maar dat ze die deelnemingen dan niet ‘kopen’ maar ‘financieren’ omdat de rente toch bijna nul is (een multinational betaalt nauwelijks meer dan een grote bank, dus bijna niks). Dan gaan ze straks lekker allemaal failliet als de rente gaat stijgen 🙂

  De Pessimist: Er ontstaat veel achterstand in onderhoud van huizen omdat de middelen er niet meer zijn aan de andere kant zijn er veel werkelozen

  er is ook heel veel vraag naar Porsches en Ferrari’s en genoeg werkelozen die die in elkaar zouden kunnen schroeven, maar de middelen zijn er even niet bij de kopers 😉

 333. snorkel says:

  ING heeft een off-balans-dag… http://daskapital.nl/2013/07/ing_loost_hypotheken.html

  (CC @ll)

 334. snorkel says:
 335. NewKidInTown says:

  Nico de Geit:
  ‘NVM: herstel woningmarkt in zicht’

  filmpje met Held hukker:

  telegraaf.nl/dft/n…arkt_in_zicht__.html

  He he, gelukkig, het gaat binnenkort weer duurder worden, hiep hoi !

  Gekkigheid natuurlijk.

  Ik noem het selectief winkelen uit de cijfers (leugens en statistieken enzo).

  – prijzen: dalen de laatste 8 kwartalen onafgebroken, elk kwartaal weer lager dan het vorige.
  – aantallen: het 2e kwartaal is altijd het kwartaal met de hoogste aantallen, het 2e kwartaal met het 1e kwartaal vergelijken zegt dus helemaal niets. Ook in 2009, 2010, 2011 en 2012 was het 2e kwartaal beter dan het 1e kwartaal, dus deze stijging is beslist geen teken van herstel maar een drogreden/verklaring. Vergeleken met het 2e kwartaal 2012 is het aantal weer lager. Het 4e kwartaal 2012 liet een incidentele hoge omzet zien i.v.m. verslechterde verstrekkingsvoorwaarden in 2013. Je zag dus de omzet 4e kwartaal 2012 extra hoog en de omzet 1e kwartaal 2013 extra laag. Om de omzet 2e kwartaal 2013 met 1e kwartaal 2013 te vergelijken, levert allicht eeen toename op omdat het 1e 2013 extra laag was wegens verschuiving/vervroeging naar 4e kwartaal 2012.
  Het zou kunnen dat het laatste kwartaal nog enigzins naar boven is vertekend wegens de verlaging van het NHG-maximum naar 290.000 euro per 01-07-2013.
  – aanbod: situatie is nu zo dat het aantal verkochte woningen op circa 80.000 uitkomt in 2013 en het aantal te koop staande woningen is een 170.000 op funda, ofwel een stuwmeer van meer dan 2 jaar omzet.

  Ik kan er niets anders van maken. Het is maar wat je ziet en graag wilt zien en of je salaris van de woningmarkt afhankelijk is zoals bij de makelaars. Al een jaar of drie probeert de NVM de stemming te laten omslaan (huis kopen nu, SLIMME ZET) en telkens hadden ze ongelijk en was het alleen maar wensdenken en toekomstige kopers misleiden zodat die nu allemaal onder water staan als ze gekocht hebben met minder dan 15% eigen geld.

 336. De Pessimist says:

  nhz: Ik hou het goed in de gaten, moeilijk te zeggen wat men er allemaal door durft drukken in deze zomer als het toezicht minimaal is en landen als Duitsland graag alles in de doofpot stoppen om de herverkiezing van Merkel niet in gevaar te brengen … Zodra dit soort plannen echt worden ingevoerd haal ik al mijn geld weg bij de bank; voorbereidingen inmiddels getroffen

  Pertinente onzin de eerste wasmachine en koelkasten en kleuren TV en een Ford taunus waren enorme bedrage

  nhz: er is ook heel veel vraag naar Porsches en Ferrari’s en genoeg werkelozen die die in elkaar zouden kunnen schroeven, maar de middelen zijn er even niet bij de kopers

  Lulkoek Het kan er bij jouw blijkbaar niet in dat de mens niet is gebouwd om het kapitaal in stand te houden maar dat het kapitaal een middel is om de samenwerking tussen mensen te vergemakkelijken .In jouw denk wereld draait alles om de centjes op de bank en is alles daar ondergeschikt aan .Als puntje bij paaltje komt is dat vermogen helemaal niks waard .
  Een kul argument van Porsches en feraries te vergelijken met onderhoud eerste levensbehoefte .
  Ga maar gouw denken hoe je je bail in kan ontlopen zonden risico’s te nemen lijkt me beter

 337. De Pessimist says:

  Voor alle Colijn lovers en wie willen kijken of het ook zo ver kan komen als in Griekenland moet vooral proberen kapitaal tot de laatste cent te beschermen .

  http://www.multiplier-effect.org/?p=8822

 338. Animal Crackers says:

  NewKidInTown: He he, gelukkig, het gaat binnenkort weer duurder worden, hiep hoi !

  Gekkigheid natuurlijk.

  Ik noem het selectief winkelen uit de cijfers (leugens en statistieken enzo).

  (..)

  Ik kan er niets anders van maken. Het is maar wat je ziet en graag wilt zien en of je salaris van de woningmarkt afhankelijk is zoals bij de makelaars. Al een jaar of drie probeert de NVM de stemming te laten omslaan (huis kopen nu, SLIMME ZET) en telkens hadden ze ongelijk en was het alleen maar wensdenken en toekomstige kopers misleiden zodat die nu allemaal onder water staan als ze gekocht hebben met minder dan 15% eigen geld.

  Hahaha, onze nationale massamedia de onafhankelijke berichtgeving in de klas bij deze docent. Het was te verwachten natuurlijk, in juli zijn er altijd meer verkopen dus op zoek naar momentum met propaganda, lichtpuntjes. Ik kijk nu alweer uit naar september als de zon weer verdwijnt en donkere wolken zich samenpakken waardoor alle optimistische geluiden weer verstommen en er nieuw geroep komt ter onderstutting van het tegengaan van omlaag stuwende huizenprijzen.

  Blijkt het optimisme alweer wishfull thinking te zijn geweest. Journalisten met restschuld praten ons ook dàn weer bij door de juiste deskundigen opnieuw te laten doceren oreren!
  De Rabo had gelijk, wat heeft het voor zin voorspellingen te doen wanneer de geschiedenis zich blijft herhalen.

  Steeds meer lege bijenkasten 🙁

 339. Magnum says:

  @ newkid

  Exact y-o-y is het een daling .

  Q1 was heel beroerd omdat Q4 2012 door de veranderen van de regels een eenmalige plus lieten zien.

  Dat het Funda aanbod stokt lijkt meer te maken te hebben met het technisch maximum ingebouwd van 270.000 met max zoveel per aanbieder dan met de markt.

  Zou weer eens random een paar makelaars moeten uitspittten met ‘eigen’ aanbod vs hun ‘funda’ voorraad.

 340. Voerman says:

  Willem Zoveel: Waarschijnlijk doel je op de uitdrukking ‘dutch courage’ hetgeen jenevermoed betekent.

  Ook hier is het “dutch” niet erg complimenteus bedoeld.
  “Double Dutch” wordt dechter door veel Engelsen begrepen als “brabbeltaal of dronkemanstaal”, Voerman werd daar vooral in de buurt van Manchester van verdacht. 🙂
  Ook grappig is, dat “going Double Dutch” in de pub betekent, dat (Hollandse zuinigheid) ieder voor zichzelf betaalt. Even genoeg hierover? Dank overigens voor je reactie!

 341. nhz says:

  snorkel: Hahahaha! Geldwolf terug in Nederland

  tja, nooit weggeweest maar na een aanrijding verschijnt er wel eens eentje in de pers …

  De Pessimist: http://www.multiplier-effect.org/?p=8822

  Pfff … zijn er wel eens EC/ECB ramingen die achteraf NIET mateloos optimistisch bleken?

  Voerman: Ook grappig is, dat “going Double Dutch” in de pub betekent, dat (Hollandse zuinigheid) ieder voor zichzelf betaalt. Even genoeg hierover? Dank overigens voor je reactie!

  Er is ook nog ‘Double Irish with Dutch Sandwich’, zo zomaar met Double Dutch te maken kunnen hebben. Financiële oplichterij, waar een klein land groot in kan zijn 😎

 342. nhz says:

  P.S.: dat laatste betekent dus NIET dat iedereen voor zichzelf betaalt, maar dat de belastingbetaler de riante vergoedingen voor eigenaars en management van de multinationals betaalt 🙁

 343. De Pessimist says:

  nhz: Pfff … zijn er wel eens EC/ECB ramingen die achteraf NIET mateloos optimistisch bleken?

  http://www.smh.com.au/business/world-business/wheels-coming-off-southern-europe-20130711-2psa2.html
  En onze minister maar stoer volhouden dat we ze aan afspraken houden. Het zou beter voor ze zijn hun eigen weg op te gaan en hun vrienden ergens anders te zoeken

 344. Animal Crackers says:

  Animal Crackers:

  Steeds meer lege bijenkasten

  Subsidie op onkruidverdelgers die nog 15 jaar lang in het milieu vernietigend hun werk blijven doen…
  Dag bijen, dag libellen, dag zweefvliegen kortom dag bestuivers

  Hartstikke off topic natuurlijk tenzij je de analogie ziet, nature vs nurture, natuur vs cultuur. De term ‘onkruid’ is ook zoiets, rare benaming. En mieren zijn ook niet nuttig.

  Tijd voor ‘n paradigmashift met ‘t stimuleren van het één bevorder je de afbraak van het ander en verstoor je het natuurlijk evenwicht. Huizenmarkt?
  Naar ‘n vegiftigde bodem en oppervlaktewater tot aan de lippen.

 345. Voerman says:

  Nico de Geit: De ‘huiseigenaren’ zijn aan het klussen geslagen en schilderen hun eigen huis.

  Geit, ik weet niet welke stemming je wilt oproepen, maar ik wil je als volgt geruststellen:
  De buitenkozijnen en deuren van mijn huis zijn uitgevoerd van nagenoeg onderhoudvrij tropisch hardhout (klasse 1). Een keer in de 8 jaar beitsen en om de vier jaar de liggende laten behandelen volstaat. Verder is bij mij al het buitenhoutwerk beschermd tegen weersinvloeden. (grote overstekken, geen windveren en entrees overdekt door carport en veranda. Verder (niet erg fraai) aluminiumpuien. Voerman deed het onderhoud altijd al zelf (een keer in de acht jaar afwassen, licht schuren en beitsen. Liter hoogwaardige beits kost 65 euro; de rest is een pakje schuurpapier en een kwast en drie dagen stevig bezig zijn. Als je een keer begint met dekkend schilderen (voorkeur van de schilder) dan kan je inderdaad om de vier jaar bezig! 🙂
  Maar toegegeven, de meesten zijn slechter af wat dat betreft. Bij het bouwen te zuinig geweest.

 346. De Pessimist says:

  nhz: P.S.: dat laatste betekent dus NIET dat iedereen voor zichzelf betaalt, maar dat de belastingbetaler de riante vergoedingen voor eigenaars en management van de multinationals betaalt

  Maar dat is politiek.en heel lang vond het volk alles best zo lang ze maar meer leencapaciteit kreeg en rendement op hun speculatie. wie misgunt iemand nauw een mega salaris als die persoon jouw 10% meer krediet ruimte geeft ?

 347. ll says:

  Animal Crackers: Steeds meer lege bijenkasten 🙁

  Heb dit ook nog nooit meegemaakt, zelfs de metselbijtjes zijn ineens helemaal weg …..

  Af en toe een verdwaalde gast bij, het is echt vreselijk ……, wel veel hommels, dat wel …….

 348. NewKidInTown says:

  OOK een betekenis van Double Dutch, daar heeft Voerman vast wel iets aan op zijn leeftijd:

  double dutch

  Using both a condom and anticonception pills when making babies without making babies.

  If you’re both too ugly to curse this world with a bilateral product, you should be doing it double dutch.

  http://www.urbandictionary.com/define.php?term=double%20dutch

 349. De Pessimist says:
 350. Voerman says:

  nhz: Er is ook nog ‘Double Irish with Dutch Sandwich’, zo zomaar met Double Dutch te maken kunnen hebben. Financiële oplichterij, waar een klein land groot in kan zijn

  Inderdaad. Een slimme manier van belastingontwijking.

  De nieuwste wordt waarschijnlijk simpelweg als het zo doorgaat:

  Dutch sandwich, oftewel een boterham met niks! 🙂

 351. Voerman says:

  NewKidInTown: OOK een betekenis van Double Dutch, daar heeft Voerman vast wel iets aan op zijn leeftijd:

  Voerman is ook gek op cupmaat DD 🙂

  Maar dat is meer Italiaans; zo’n bos hout voor de deur.

  Hou der verder over op, Kid, niet goed voor het aanzien van een ouwe vent!

 352. Animal Crackers says:

  ll,

  Hele kleine hommeltjes dit jaar! Te weinig stuifmeel voor ‘t broed door late lente maar ze lijken minder gevoelig voor thiacloprid. Raapte gisteren een versufte bij op van straat en m’n hart bloedde. Toen ik ongeveer achtien was had ik zelf bijenvolken atypisch voor ‘n imker jatte ik echter nooit de honing!
  Nog steeds zijn die onkruidverdelgers of insektenbestrijders vrijelijk verkrijgbaar bij tuincentra welliswaar met disclaimer dat ze de bijenstand bedreigen. Daar trekken mensen met tuinen zich vast wat van aan. Steeds meer enorme barbeque tuin-keukens is kennelijk ook ‘n trend en typeert het volk dat er bakken geld uitgeeft, want goedkoop is dat helemaal niet. Zie jij veel vlinders dit jaar? Ik ben geschrokken!

 353. Voerman says:

  NewKidInTown: Using both a condom and anticonception pills when making babies without making babies.

  Voerman is sterilised as well!
  Triple Dutch! 🙂

  (Not for bible belt members)

 354. nhz says:

  Animal Crackers: Hartstikke off topic natuurlijk tenzij je de analogie ziet, nature vs nurture, natuur vs cultuur. De term ‘onkruid’ is ook zoiets, rare benaming. En mieren zijn ook niet nuttig.

  De economische crisis en de milieucrisis zijn twee kanten van dezelfde medaille. Het systeem is doodziek en op ramkoers met de planeet, alles draait om maximaal profiteren door de elite, tot elke prijs. Voor onkruid moet je m.i. op de Zuidas in Amsterdam en op het Binnenhof zijn; en dan bedoel ik niet buiten maar binnen ;-(

  Het aantal libellen en vlinders is hier de afgelopen 2 jaar inderdaad dramatisch afgenomen; het weer kan een rol spelen maar waarschijnlijk is Bayer (imidacloprid etc.), en de hele Haagse en Wageningse maffia die ze de hand boven het hoofd houdt, de grote boosdoener. Als je de laatste rapporten leest, schrikbarend! Al in 2005 was de concentratie in sommige wateren 10.000x hoger dan de norm. Volgens Bayer zelf is het het meest gebruikte insecticide ter wereld. Inmiddels is in sommige sloten de concentratie van deze Bayer troep zo hoog dat je al het slootwater als insectenverdelger zou kunnen verkopen. Alle oppervlakte water is ervan vergeven, en we stoppen het ook nog lekker in ons drinkwater etc. dus wie weet wat dat voor gevolgen heeft (het is een neurotoxine voor insecten en ‘schadelijke gevolgen voor mensen zijn niet bekend’ maar dat betekent natuurlijk alleen dat ze daar niet naar gezocht hebben). Het aanstaande verbod gaat ongetwijfeld door Bayer ontdoken worden via een andere naam of formulering, ze worden er slapende rijk mee en de consument vind ik het ook prachtig om alles in de tuin, op het hockeyveld of de golfbaan mee plat te spuiten 🙁

  Ik denk niet dat mensen de grootste vervuiler zijn (zoals hier ook wel eens beweerd wordt), maar mensen die economisch en milieutechnisch ver boven hun stand leven – zeg maar volgens het angelsaksische model.

 355. ll says:

  Animal Crackers,

  In het voorjaar alle voorjaars vlinders gezien, behalve oranje tipje, is ook gek want waardeplanten genoeg in de buurt.

  Veel blauwtjes, van die kleine….. Babyhommels hier normaal formaat, heb meestal 3 nesten in de tuin.

  Libelle’s die neuzebijters, die hele grote ook weinig, de kleine gekleurde wel normaal.

  De meeste vlinders komen nog is nog een ietsiepietsie te vroeg. Vlinderstruiken bloeien nog lang niet ……, en wat ook zo raar is, nog geen mug gezien, is weer slecht voor de vleermuizen, die lusten ze wel rauw ……. 🙂

  Bomen doen trouwens ook gek, komen niet tot volle bloei ……., t’is allemaal een beetje anders dan anders ……

 356. Voerman says:

  Animal Crackers: Zie jij veel vlinders dit jaar? Ik ben geschrokken!

  We hadden het hier een tijdje geleden nog over schaliegas als milieuverwoester.

  Nu, even later wordt scalieolie en schaliegas openlijk beschouwd als de redder van ‘slandschaps economie. Amerika is met grootschalige winning bezig; neemt alvast afstand van arabische landen en pompt het spul binnen een paar jaren naar hier toe. Tenminste, als wij niet nog sneller zijn! Denk, dat snelle ontwikkelingen en opgedane kennis met conventionele aardgaswinning alhier ervoor zorgen, dat milieueffecten overwonnen worden en wij alhier een grote speler gaan worden. Wat Voerman er persoonlijk van vindt, terzijde, maar let op!
  Technische ontwikkelingen zijn niet tegen te houden of af te remmen. Nooit en voor geen prijs!

  Maar wij hebben wel bestuivers nodig! Zou daar ook wat op te vinden zijn?
  Bronnen beweren, dat na het sterven van de laatste bij de mensheid ook het loodje legt.

  Als we het toch even over het milieu hadden! 🙂

 357. Voerman says:

  Voerman is gereed met schilderen; vandaar! 🙂

 358. ll says:

  Dft.nl NVM herstel woningmarkt in zicht

  Nu.nl Slechtste tweede kwartaal woningmarkt sinds
  crisis……..

  Holografisch gehakt 🙂

 359. Voerman says:

  ll: t’is allemaal een beetje anders dan anders ……

  Is niet elk jaar alles een beetje anders dan anders? 🙂
  Elk jaar opnieuw beginnen met hopen !

 360. Animal Crackers says:

  Hope in reality is the worst of all evils because it prolongs the torments of man.

  ~ Friedrich Nietzsche

  Kijk vooral niet achterom als je de schulden niet aflost of nieuwe schulden aangaat 😉

 361. nhz says:

  Voerman: Denk, dat snelle ontwikkelingen en opgedane kennis met conventionele aardgaswinning alhier ervoor zorgen, dat milieueffecten overwonnen worden en wij alhier een grote speler gaan worden.

  ja, dat zeggen de belanghebbenden in de industrie altijd, dat de milieu effecten meevallen en dat ze hun stinkende best gaan doen om het allemaal helemaal schoon te regelen. De pegels voor de maffia en de ellende voor wie in de buurt woont en de belastingbetalers (die later de rommel mogen opruimen), goed geregeld zoals we dat gewend zijn in de polder.

  Voerman: Technische ontwikkelingen zijn niet tegen te houden of af te remmen. Nooit en voor geen prijs!

  dat zie je maar weer bij Fukushima, de schattingen voor de schade lopen al door de 100 miljard maar Obama en een aantal andere maffiose gaat weer extra kerncentrales bouwen. En waarom niet, net als bij schaliegas zijn de winsten voor de maffia en de schade voor de gewone bevolking. Leve grootschalige technologie! Politici leren het nooit … hier in Zeeland ligt er een radioactieve gifberg die minstens 100 miljoen kost om op te ruimen. De verantwoordelijke gifmenger Thermphos is nog niet gesloten of regionale politici staan alweer te juichen over een mogelijke doorstart. Die 100 miljoen is geen probleem, gewoon het energietarief in Zeeland flink omhoog en probleem opgelost. Over de kosten om Borssele en de Covra op te ruimen zullen we het maar niet hebben, dan lijkt 100 miljard me een aardige schatting. Hoeft gelukkig allemaal niet op de balans van de overheid, want het energiebedrijf spaart daar zelf voor via een potje waar ze jaarlijks een miljoen instoppen en dat dan dankzij 20% beleggingsrendement per jaar over 50 jaar het beoogde bedrag moet opleveren. Juridisch allemaal prima voor elkaar 😎

  Voerman: Maar wij hebben wel bestuivers nodig! Zou daar ook wat op te vinden zijn?

  twee Amerikaanse universiteiten zijn al bezig met mini-drones als vervanger van bijen. Kost minstens een miljoen keer meer, maar dan heb je ook wat; Paul Krugman moet watertanden bij het idee. Wel eerst de bijen goed uitroeien, anders krijgt deze ‘innovatie’ geen kans …
  Kan ook zijn dat straks de lonen zo laag zijn dat we hier (net als op sommige locaties in China) weer gewoon met de hand kunnen gaan bestuiven voor de telers 😎

 362. Animal Crackers says:

  nhz,

  I donn’t know what it was, but it looked like a Telefunken U 47
  ~ Frank Zappa

 363. RealisT says:

  ll: Dft.nl NVM herstel woningmarkt in zicht

  Bijna 30.000 woningen verkocht in 3 maanden tijd door bijna 7000 makelaars. Gemiddeld net geen 1.5 woning per makelaar per maand. Allemachies, da’s nog eens topdrukte! 🙂

  Ik vond vandaag zomaar een euro op straat. Hoera, een fragiel herstel van mijn inkomen!

 364. RealisT says:

  nhz: Kan ook zijn dat straks de lonen zo laag zijn dat we hier (net als op sommige locaties in China) weer gewoon met de hand kunnen gaan bestuiven voor de telers

  Of we halen Chinese bestuivers hier naar toe, geven ze een sch**tloontje voor 6 maanden en voor de rest van het jaar een uitkering 😉

 365. Voerman says:

  Animal Crackers: Hope in reality is the worst of all evils because it prolongs the torments of man.
  ~ Friedrich Nietzsche

  Er is één ding wat wij van alle wijsgeren weten:

  Zij hadden niet altijd gelijk!

 366. Animal Crackers says:

  Voerman: Is niet elk jaar alles een beetje anders dan anders?
  Elk jaar opnieuw beginnen met hopen !

  Je grossiert in tegenstrijdige uitspraken wat af en toe best vermakelijk is waarbij je discussies op gang houdt, dus wat dat betreft is die principiele gespletenheid wel te verklaren eventueel http://www.dewerkmarkt.nl/over-de-vinger-en-de-maan/

  Ik ga ook wel eens off topic maar met een bedoeling, niet om uit verveling het onderwerp op tieten te gaan brengen. Ook al probeer je te verontschuldigen door jezelf ‘n ouwe lul te noemen. Heeft er ook al niets mee te maken. Voerman hoopt doorlopend volgens mij!

 367. Animal Crackers says:

  RealisT,

  Wat het ambtenaren apparaat kost om de hra te bekostigen vergeten we dan even in de berekeningen. Stelselmatig. 😎 Gastarbeiders, ploerten!

 368. Floor says:

  Voerman: Maar dat is meer Italiaans; zo’n bos hout voor de deur.

  Sofia schijnt een nieuwe film gemaakt te hebben, daar mag je wel naar gluren zonder dat het je aanzien afbreekt.

 369. Voerman says:

  nhz: Wel eerst de bijen goed uitroeien, anders krijgt deze ‘innovatie’ geen kans …

  Nou maak je het wel heel erg, nzh! 🙂

  Mocht je een dezer dager per toeval getracteerd worden op een vreugdevol moment; geef je dan even een seintje?
  Dit bedoel ik niet kwaad, maar een van ons beiden heeft moeite met het gevoelsmatig verwerken van waarnemingen.
  Ik hoop dat ik het ben, en ik wil het houden ook! 🙂 🙂

 370. asd says:

  Voerman: We hadden het hier een tijdje geleden nog over schaliegas als milieuverwoester.Nu, even later wordt scalieolie en schaliegas openlijk beschouwd als de redder van ‘slandschaps economie. Amerika is met grootschalige winning bezig; neemt alvast afstand van arabische landen en pompt het spul binnen een paar jaren naar hier toe. Tenminste, als wij niet nog sneller zijn! Denk, dat snelle ontwikkelingen en opgedane kennis met conventionele aardgaswinning alhier ervoor zorgen, dat milieueffecten overwonnen worden en wij alhier een grote speler gaan worden. Wat Voerman er persoonlijk van vindt, terzijde, maar let op!Technische ontwikkelingen zijn niet tegen te houden of af te remmen. Nooit en voor geen prijs!Maar wij hebben wel bestuivers nodig! Zou daar ook wat op te vinden zijn?Bronnen beweren, dat na het sterven van de laatste bij de mensheid ook het loodje legt.Als we het toch even over het milieu hadden!

  Sorry Voerman, de grootschalige winning van schaliegas in de V.S. leidt alleen maar tot grotere milieuschade gezien de gebruikte chemicaliën en mogelijke aardverschuivingen.

  Echt iets voor het land der onbegrensde mogelijkheden, Mark met z’n grote cowboyhoed en het aslfaltmeisje Melanie, maar niet voor de rest van Europa.

  Duitse industriëlen zijn sowieso mordicus tegen, zoals het overgrote deel van de politiek, dat veel werk maakt van milieuvriendelijke technieken.

  Komt nog een economisch probleem bij, zoals het “Deutsche Institut für Weltwirtschaft” heeft onderzocht, namelijk de daling van prijzen voor fossiele brandstoffen onder invloed van fracking en dientengevolge toename van dat fossiele gebruik, waardoor nog meer milieuschade ontstaat.

  Immers, het schaliegas dat in de VS op grote schaal wordt gewonnen heeft geleid tot gasprijzen, die nog maar een derde bedragen van de oorspronkelijke. Dat levert op de wereldmarkt een flinke benedenwaartse druk op de prijzen van fossiele brandstoffen, zoals kolen met als gevolg toenemend gebruik en milieuvervuiling.

  En zoiets mag een wijs man als ome Voer zijn nazaten niet aandoen. Dus Voerman moet er zelf wèl wat persoonlijk van vinden, anders komen zijn kleinkinderen hem later nooit meer een bloemetje brengen.(Ook wanneer hij met gestrekte knieën ligt!)

 371. Voerman says:

  Floor: Sofia schijnt een nieuwe film gemaakt te hebben, daar mag je wel naar gluren zonder dat het je aanzien afbreekt.

  Heel lief dat jij me dat gunt, Floor.
  Dat is voor mij vele malen waardevoller dan de takkebos van Sofia! 🙂

 372. Animal Crackers says:

  Voerman: Nou maak je het wel heel erg, nzh!

  Ik hoop dat ik het ben, en ik wil het houden ook!

  Niet voor mij maar cognitieve dissonantie is al tijden ‘n gevleugelde term hier. Wellicht dat volk toespreken in ‘n zaal er iets mee te maken heeft? Dit is geen zaal! Het is verbaal, en af en toe banaal. Dat dan weer wel.

 373. nhz says:

  RealisT: Of we halen Chinese bestuivers hier naar toe, geven ze een sch**tloontje voor 6 maanden en voor de rest van het jaar een uitkering 😉

  en een verblijfsvergunning; huizenbubbles kennen ze in China al dus het zal ze vast bevallen hier 😉

  Voerman: nhz: Wel eerst de bijen goed uitroeien, anders krijgt deze ‘innovatie’ geen kans

  Nou maak je het wel heel erg, nzh! 🙂

  Helaas werkt het soms zo, al wil ik niet beweren dat de betreffende drone onderzoekers zulke plannen hebben. Maar vaak wordt er bewust een giga probleem gemaakt om een dure oplossing te kunnen verkopen die anders nutteloos zou zijn (kijk eens in de medische sector bijvoorbeeld).

  Het gaat echt verschrikkelijk beroerd met onze planeet, alle seinen staan op rood en het gemak waarmee er nog allerlei extra vervuiling en afbraak georganiseerd wordt gewoon om een paar centen extra te verdienen vind ik schokkend.

 374. ll says:

  Is dit het laatste draadje ?

  Als je de laatste twee teksten naast elkaar zet.

  Huizenfeestje is voorgoed voorbij …….en
  wie nu nog vraagt waarom komende jaren geen inflatie maar deflatie toeslaat, kom je op het einde van het boek ….

  Iemand ?

 375. RealisT says:

  Animal Crackers: Wat het ambtenaren apparaat kost om de hra te bekostigen vergeten we dan even in de berekeningen. Stelselmatig. 😎 Gastarbeiders, ploerten!

  Je vergeet nog de ambtenaren die de 1e groep ambtenaren moet controleren. En de AIVD(D) die iedereen weer in de gaten moeten houden. De chinezen stoppen die achterdeurtjes niet in onze routerchips om onze staatsgeheimen (*proest*) te stelen, maar om te leren hoe je Big Brother het beste in de praktijk uitvoert. 🙂

 376. ll says:

  nhz: Het gaat echt verschrikkelijk beroerd met onze planeet

  Om de aarde hoef je je echt geen zorgen te maken, die laatste 800 jaar mens overleeft ze met een makkie :-), ze bestaat al zo’n 4.5 miljard jaar …….

 377. RealisT says:

  ll:

  Als je de laatste twee teksten naast elkaar zet.

  Huizenfeestje is voorgoed voorbij …….en
  wie nu nog vraagt waarom komende jaren geen inflatie maar deflatie toeslaat, kom je op het einde van het boek ….

  Iemand ?

  Nee, er zit nog een chapter 11 aan te komen. Als je in NL woont, wordt het binnenkort automatisch toegestuurd. 😉

 378. nhz says:

  Eindelijk eens een goede idee aan de overkant van de grote plas: een einde aan de overheidsgaranties voor de huizenmarkt binnen 5 jaar en opheffing van de GSE’s in hun huidige vorm. De belangen van de belastingbetalers moeten voortaan vóór die van de real estate maffia gaan. Misschien kan MediaMark dit briljante (nou ja …) idee van zijn Grote Voorbeeld meenemen naar Nederland? Als liberaal zou hij moeten gruwen van al die overheidsgaranties en interventies in de huizenmarkt…

  http://www.zerohedge.com/news/2013-07-11/house-proposes-wind-down-gses-within-5-years

  Ik denk dat dit in de VS in de praktijk net zo min uitvoerbaar is als in NL (zonder expliciete of impliciete overheidsgaranties gaan alle luiken naar de diepte over) maar laten we kijken hoe ver we kunnen komen. Te beginnen met opheffing van NHG, volledige afschaffing van HRA (binnen 5 jaar en niet binnen 40 jaar) en een verbod op starterssubsidies, opkoopregelingen, terugkoopgaranties enz. van (lokale / regionale / landelijke) overheden.

 379. RealisT says:

  RealisT,

  AIVD(D) moet natuurlijk AI(V)VD zijn…

 380. ll says:

  RealisT: Nee, er zit nog een chapter 11

  Doet me ergens aan denken, NHZ chapter 4 nog iets van gehoord ?

 381. nhz says:

  RealisT: De chinezen stoppen die achterdeurtjes niet in onze routerchips om onze staatsgeheimen (*proest*) te stelen, maar om te leren hoe je Big Brother het beste in de praktijk uitvoert.

  Geef mij maar een Chinese telefoon of router, vele malen veiliger dan al die IT/telecom apparatuur uit de USSA met ingebouwde NSB faciliteiten. Van diverse Chinese apparatuur is zelfs alle firmware gepubliceerd juist om te laten zien dat er geen spionage rommel inzit; geen Amerikaanse firma die dat durft, en van operating systems zoals Windows en Android is bekend dat daar een hack in zit die de NSB zo toegang geeft tot je telefoon/computer.

  Maar ik geef toe dat als je wilt weten hoe je Big Brother het beste uitvoert je gewoon moet kijken wat ze in Nederland, de VS en de UK doen; want die zijn koploper op dat gebied.

  ll: Om de aarde hoef je je echt geen zorgen te maken, die laatste 800 jaar mens overleeft ze met een makkie 🙂 , ze bestaat al zo’n 4.5 miljard jaar …….

  de aarde zelf wel, maar het uitsterven is de laatste eeuw erger dan het ooit geweest is, nog erger dan na die mega-meteoriet die de dinosauriers velde 🙁

 382. nhz says:

  ll: Doet me ergens aan denken, NHZ chapter 4 nog iets van gehoord ?

  nee geen reactie; misschien eens vragen bij Assange of Snowden of die het hebben? Misschien valt die BIS analyse van de NL huizenmarkt wel onder staatsgeheimen 😉

 383. Stoelgang says:

  Juan de Meeleezer: OEI OEI OEI

  Het is daarmee onzeker of en wanneer een waardestijging kan worden gerealiseerd. Daarnaast geldt dat deze panden vaak gedurende een bepaalde periode niet mogen worden doorverkocht. ING verstrekt daarom geen hypotheek op deze incourante onderpanden. Dit geldt zowel voor hypotheken met als zonder Nationale Hypotheek Garantie.

  ING stelt dat kluswoningen incourante onderpanden zijn, de investering in opknappen uit zich op korte tot en met middellange termijn NIET in waardevermeerdering.

  EAT that Hogehuizenprijsminnnend NL, dat is een grotere DOODSTEEK voor de woning-”markt” dan een inperking van overvloedige startertersstimulerings_extrabijscheefleen_mogelijkheden

  De doodsteek is daar. Het is er eentje die nog bredere toepassing moet krijgen bij andere banken en financiers, maar de template is daar.

  Tel hierbij ook de toekomstige hogere energiebelasting voor oude slecht geïsoleerde hutten op.

  Zie dit bovenstaande in het licht van het artikel van Maartje Martens http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/een-ding-is-zeker-woningprijzen-in-nederland-zullen-scherp-dalen/ met het oog op de zogenaamde geïntegreerde woningmarkt in NL met bijbehorende woningvoorraad.

  Tel hierbij op de (door het CPropagandaB stelselmatig veel te rooskleurige ingeschatte) ramingen over de scherp stijgende werkloosheid voor de komende tijd, het politieke onvermogen in de polder, de algehele schuldencrisis, een woning’markt’ topzware economie, de vergrijzing, de onmogelijkheid voor jongeren om een vast arbeidscontract te bemachtigen, het recordaantal faillissementen en de nog steeds toenemende (!) schulden en het rampscenario is daar.

  Dit wordt een bloedbad.

 384. Voerman says:

  asd: En zoiets mag een wijs man als ome Voer zijn nazaten niet aandoen. Dus Voerman moet er zelf wèl wat persoonlijk van vinden, anders komen zijn kleinkinderen hem later nooit meer een bloemetje brengen.(Ook wanneer hij met gestrekte knieën ligt!)

  Voerman denkt echt wel over dat soort dingen na, is zelf van een generatie die dat meer dan de huidige en andere generaties doen. Echter, de aarde laat op geen enkele manier ongestraft zijn bodemschatten aan zich onttrekken. Denk bij steenkool die voornamelijk uit China komt maar eens aan de mijnwerkers en de manier waarop die werken en vaak hun leven geven voor dat produkt, wat milieuonvriendelijk naar hier vervoerd moet worden en bij verbranding ook nog de nodige zichtbare – maar vooral onzichtbare (fijnstof) schade aanricht. Beste asd, dit weblog biedt als platform, niet alleen voor huizenprijzenfetisjisten, maar voor tal van andere itemaanhangers, zoals ook milieumensen de mogelijkheid om hun woord te doen. Het diepgaand uitspitten van andere dan huizenprijsgebonden gevoelens gaat hier denk ik niet lukken, hoezeer ik daar ook natuurlijk wel een mening over heb die denk ik in beginsel niet zoveel afwijkt van de jouwe.
  Het meest pijnlijke vind ik, dat mijn kleinkinderen zelfs in het middelbaar onderwijs hierover nagenoeg niets meekrijgen. Zij en hun vriendjes zijn vergeleken bij opa Voerman demente kindjes. Helaas! I-speeltjes, dat wel!

 385. Stoelgang says:

  Aanvullend: uiteraard nog afgezien van de afnemende financierbaarheid van woningen (huizenleasen = speculeren met geleende geld), maar dat is natuurlijk bekend.

 386. Stoelgang says:

  ll: Om de aarde hoef je je echt geen zorgen te maken, die laatste 800 jaar mens overleeft ze met een makkie , ze bestaat al zo’n 4.5 miljard jaar …….

  Inderdaad. De arrogantie van de mensheid om zich daar druk over te maken. De natuur maakt wel een keertje schoon schip en dan is het toedelodokie! Ijstijdje om de het probleempje NL-huizenmarkt te herstellen? Geen woonakkoord voor nodig 😉

 387. Voerman says:

  nhz: Het gaat echt verschrikkelijk beroerd met onze planeet, alle seinen staan op rood en het gemak waarmee er nog allerlei extra vervuiling en afbraak georganiseerd wordt gewoon om een paar centen extra te verdienen vind ik schokkend.

  Dat versta ik beter nhz. Meer begrijpelijk en minder confronterend gezegd. Ben der blij mee!

 388. Stoelgang says:

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/21723411/__NVM__herstel_woningmarkt_in_zicht__.html

  “…aan de onderkant de starters weer kiezen voor koop ook omdat ze vaak voor huur niet in aanmerking komen…”

  De woorden van de oppermakelleugenaarsbaas. Wat is het systeem door en door ziek. Propaganda in optima forma.

  Hoe kan het bestaan
  dat mensen op zoek naar een woning
  niet voor huur in aanmerking kunnen komen
  maar wel een koophut kunnen ‘kopen’

  Banken, financiers, vraag voortaan of potentiële huizenleasers / kamikazekopers een doorverwijsbriefje van de verhuurder op zak hebben in het kader van wat zorgplichtachtig vooronderzoek 🙂

  Gratis cabaret!

 389. Stoelgang says:

  Wel bemoedigend: de reacties onder het NVM-feestartikel & bijbehorende filmpje op Telegraaf.nl zijn steeds sceptischer en realistischer. Dat is in een paar jaar in ieder geval sterk veranderd!

 390. Voerman says:

  Stoelgang: Hoe kan het bestaan
  dat mensen op zoek naar een woning
  niet voor huur in aanmerking kunnen komen
  maar wel een koophut kunnen ‘kopen’

  Vrees, dat we op weg zijn naar een situatie waarin jongeren (echte jongeren en geen 40ers of nabij) en aankomende jongeren geen van beiden nog kunnen.

 391. Stoelgang says:

  Voerman: Vrees, dat we op weg zijn naar een situatie waarin jongeren (echte jongeren en geen 40ers of nabij) en aankomende jongeren geen van beiden nog kunnen.

  Die situatie is er nu al, maar zal niet lang bestaan. Beperkt mensen in eerste levensbehoeften en er treden andere krachten op. Dat weet je zelf ook.

 392. ll says:

  Scholen zijn blut, mkb is blut, huishoudens zijn blut, Staat is blut, geld wordt er niet meer uitgeleend, Minsky voorbij, credit-game is over ………. en het boek is uit …..

  Maar alles loopt gewoon door ……… tot een nieuwe credit-cyclus, maar hoe ?

  Wat gaat er nu gebeuren ? Geen idee……..

  Zal Chapter 4 wel zijn, dat nu in werking treedt, proest 😉 Top-secret, dat dan weer wel…….

 393. De Pessimist says:

  ll: Scholen zijn blut, mkb is blut, huishoudens zijn blut, Staat is blut, geld wordt er niet meer uitgeleend, Minsky voorbij, credit-game is over ………. en het boek is uit …..

  Kamp vandaag op RTL gezien over het balansprobleem ?
  de tranen schieten in je ogen als je het onbenul van deze clown hoort .Het is wachten op een verlosser .Ik weet niet waar hij vandaan komt maar niet uit de democratie vrees ik

 394. ll says:

  Jonge huishoudens kunnen straks niet meer de rente betalen, moeten huizen verkopen, banken komen daardoor in de problemen en moeten gaan afboeken, en gaan failliet, dan een moderne term, template, alle spaartegoeden weg, alles weg en dan ?

  Maar er zijn ook mensen die wel liquide zijn, en die slaan nu hun slag, zoals nu al is gebeurd op de Zuidas, het Atrium waarde eens 200 miljoen, nu verkocht voor 115 miljoen.

  Als alles in waarde halveert, zijn we er dan uit ? Is dat de prijs die we nu gaan betalen ?

 395. nhz says:

  Voerman: Echter, de aarde laat op geen enkele manier ongestraft zijn bodemschatten aan zich onttrekken. Denk bij steenkool die voornamelijk uit China komt maar eens aan de mijnwerkers en de manier waarop die werken en vaak hun leven geven voor dat produkt, wat milieuonvriendelijk naar hier vervoerd moet worden en bij verbranding ook nog de nodige zichtbare – maar vooral onzichtbare (fijnstof) schade aanricht.

  Vandaar dat de VS en EU jaarlijks ongeveer 640 miljard subsidie geven op dit soort vieze energiebronnen; stel je voor dat schone energie een kans krijgt, dat kan de maffia niet hebben …
  Als de energieviespeuken zelf alle milieuschade moesten repareren en zich indekken tegen de risico’s voor de maatschappij van calamiteiten dan zou het snel met ze gedaan zijn. Helaas hebben we een overheid die vooruitgang op alle mogelijke manieren tegenhoudt. En overigens is China nu erg vies, maar ik durf te voorspellen dat ze binnen 10-15 jaar schoner zijn de EU en VS. Want ze hebben daar inmiddels heel goed door hoe belangrijk het milieu is; zondaars worden steeds vaker keihard aangepakt en bedrijven krijgen gewoon de rekening voor alle schade die ze veroorzaken (nu nog niet in heel China, maar gaat wel komen). Terwijl in het westen mensen die het milieu aan hun laars lappen minister worden of een andere overbetaalde topfunctie waar ze nog meer schade kunnen aanrichten en nog meer foute voorbeelden geven voor de burgers; en bedrijven die het milieu verzieken zoals Monsanto en Bayer behoren hier tot de grootste profiteurs. Misdaad tegen het milieu loont hier, zeker weten.

  Stoelgang: Hoe kan het bestaan
  dat mensen op zoek naar een woning
  niet voor huur in aanmerking kunnen komen
  maar wel een koophut kunnen ‘kopen’

  Dat kan doordat alle kosten en risico worden afgewenteld op andere burgers. Nog even en koopwoningen zijn alleen nog voor asielzoekers en mensen die niet willen werken; daar zou de PvdA wel garen bij spinnen.
  Overigens ken ik het uit eigen ervaring ook: bij de WBV kom ik niet in aanmerking voor huur o.a. omdat ik niet aan de inkomenseis voldoe, terwijl ik zo een rijtje van hun woningen zou kunnen kopen …

  Stoelgang: Die situatie is er nu al, maar zal niet lang bestaan. Beperkt mensen in eerste levensbehoeften en er treden andere krachten op. Dat weet je zelf ook.

  denk je? In Spanje en Italie wonen veel jongeren noodgedwongen thuis tot hun 30-ste of 40-ste. Dat zijn we hier niet gewend, maar als de subsidies voor een eigen huis wegvallen zou het kunnen dat de prioriteiten veranderen. Er zijn blijkbaar mensen die dat ‘thuis blijven wonen’ prima vinden als ze daardoor meer kunnen uitgeven aan iPhones, gaming en uitgaan.

 396. ll says:

  De Pessimist,

  Ach Stoelgang, als wij allemaal in dit landschap maar zeepbel-believers of Voermannen waren geweest, dan was er nu nikx aan de hand ……. 😉

  GEKKEN zijn we genoemd ……… door het oud hoofd van het CPB, en wie is nou de gek ?

 397. Steven says:

  ll,

  dit soort sites vind ik wat dat betreft wel interessant:

  http://www.beurs.com/2009/11/26/vastgoed-nog-nooit-zo-duur/1121

 398. Voerman says:

  De Pessimist: Het is wachten op een verlosser

  Voerman is geen pessimist, maar in wonderen gelooft hij ook niet. Vandaag gaat alles nog ogenschijnlijk gewoon zijn gangetje. Voerman kent wel een paar mensen die het lastiger hebben, maar uit de kliko wordt nog niet gegeten. Het lijkt alsof we met zijn allen ergens op wachten. Waar het vandaan komt en hoe groot het is weten we niet. Ook is niemand er bang voor. Vreemd! 🙂
  Iedereen gedraagt zich, of hij nog veilig bij pappie en mammie thuiswoont!

 399. nhz says:

  ll: Als alles in waarde halveert, zijn we er dan uit ? Is dat de prijs die we nu gaan betalen ?

  Denk het niet, waarde van de derivaten is wereldwijd tientallen malen groter dan de onderliggende waarde van reële goederen (land, vastgoed, bedrijven etc.). Het is game over voor het financieel systeem, het enige wat de politiek kan doen is uitmaken wie de rekening krijgt voor tientallen jaren wanbeleid nu de zaak gaat instorten. En dat doen ze met verve – alle grote schurken(banken) worden uit de wind gehouden en de gewone burgers, vooral degenen die niet meededen aan de gekte, krijgen de rekening.

 400. Voerman says:

  nhz: Er zijn blijkbaar mensen die dat ‘thuis blijven wonen’ prima vinden als ze daardoor meer kunnen uitgeven aan iPhones, gaming en uitgaan.

  Denk dat je dat goed ziet. In Voermans jeugd wilde je zo snel mogelijk onder de controlerende macht van je ouders uit. Al was het maar om zelf uit te kunnen maken hoe je met je liefdesleven omging. Dat argument bestaat niet meer. Iedereen ligt maar in elk vertrek van het ouderlijk huis te n##ken zonder dat iemend ervan opkijkt. Wel handig nu voor de jonge lui. Verder worden zij er ook niet veel aktiever of wijzer van!

 401. ll says:

  nhz: alle grote schurken(banken) worden uit de wind gehouden

  Nieuwe term ……. to big to jail …….

 402. Hypotheekje says:

  Starters zullen het waarschijnlijk niet kunnen opbrengen om straks 20% te moeten aflossen met eigen geld. Wat wel goede maatregelen zijn zoals die begin dit jaar zijn doorgevoerd is het verplicht deels moeten aflossen van een hypotheek, meeste ideale lijkt hiervoor de spaarhypotheek, zie ook: http://www.koopwoningforum.com/info/spaarhypotheek/

 403. Voerman says:

  Voerman: Denk dat je dat goed ziet. In Voermans jeugd wilde je zo snel mogelijk onder de controlerende macht van je ouders uit. Al was het maar om zelf uit te kunnen maken hoe je met je liefdesleven omging. Dat argument bestaat niet meer. Iedereen ligt maar in elk vertrek van het ouderlijk huis te n##ken zonder dat iemend ervan opkijkt. Wel handig nu voor de jonge lui. Verder worden zij er ook niet veel aktiever of wijzer van!

  Eureka!!!!!
  Het zedelijk verval heeft de woningmarkt naar de filistijnen geholpen!

 404. Nico de Geit says:

  nhz: Dan blijven alleen nog mensen met een riante erfenis over als potentiële koper

  Die erfenis zit vast in het huis.

 405. De Pessimist says:

  nhz,

  http://ineteconomics.org/institute-blog-0/let-them-eat-credit-has-financial-capitalism-failed-world
  misschien een antwoord hier
  In ieder geval leuker dan tv kijken

 406. De Pessimist says:

  De Pessimist,

  bij minuut zeven zie ik Paul K op rij drie zitten

 407. Dawg says:

  Hypotheekje: Starters zullen het waarschijnlijk niet kunnen opbrengen om straks 20% te moeten aflossen met eigen geld.

  Dan verdienen ze dus niet genoeg/zijn huizen te duur.
  Moeilijk he.

 408. nhz says:

  Steven: dit soort sites vind ik wat dat betreft wel interessant:

  beurs.com/2009/11/…g-nooit-zo-duur/1121

  Is wel een aardig artikel; in 2011 was de prijs van een huis in goud uitgedrukt in Nederland al weer bijna terug bij die van 1990, toen de bubble echt begon. Inmiddels zal door de sterkere prijsdaling van goud de prijs in goud weer iets opgelopen zijn; maar het kan vast nog terug naar nivo 1982 of nog lager 😉

  ll: Nieuwe term ……. to big to jail …….

  of TBTFW 😉

  Hypotheekje: Starters zullen het waarschijnlijk niet kunnen opbrengen om straks 20% te moeten aflossen met eigen geld.

  20% aflossen, LOL! 20% aanbetalen, dat is andere koek 🙂

  Nico de Geit: Die erfenis zit vast in het huis.

  erfenissen waarvan je de klushuizen hier in de buurt kunt betalen (inclusief benodigde verbouwing) die zitten zelden vast in een huis maar eerder in één of andere familietrust of CIV.

  De Pessimist: ineteconomics.org/…italism-failed-world
  misschien een antwoord hier

  Ik ken de discussies en ben van mening dat niet het kapitalisme gefaald heeft, maar dat het kapitalisme geen kans heeft gekregen te functioneren door eindeloos risico afschuiven en garanderen door onze politici in de afgelopen 20-30 jaar. Als de speculanten nooit beschermd waren dan hadden al die mega-bubbles nooit kunnen ontstaan en waren ze vroegtijdig doorgeprikt. De markt weet het ook niet perfect, maar zeker veel beter dan een paar politici of burocraten.

  Dawg: Dan verdienen ze dus niet genoeg/zijn huizen te duur.
  Moeilijk he.

  ja er zijn nog steeds mensen die denken dat in dat geval de huizenprijzen blijven zoals ze zijn en dat er bijgevolg gewoon geen huizen meer verkocht worden, of hooguit onderling tussen degenen die al voorzien zijn. Blijkbaar weinig inzicht in marktwerking, maar dankzij jarenlange indoctrinatie door de overheid (o.a. in het onderwijs) is dat niet verwonderlijk.

 409. Voerman says:

  Dawg: Dan verdienen ze dus niet genoeg/zijn huizen te duur.
  Moeilijk he.

  Hebben ook nog niet lang genoeg gespaard!

 410. Nico de Geit says:

  nhz: Particuliere verhuur betreft nu vooral oude pandjes die al 20-30 jaar in bezit zijn en dus afgeschreven zijn

  Er zijn ook heel veel panden heel duur doorverkocht. Met studenten erin bijvoorbeeld, ‘omdat ouders hun kinderen toch wel naar de universiteit sturen’.

  Helaas voor die beleggers: de middenklasse verarmt. Ik heb zo mijn twijfels of een universitaire opleiding ooit zal renderen. Dat geldt natuurlijk niet voor iedere richting.

 411. maarten says:

  Hoe meer ze de boel bedotten, des te groter de tegenreactie wordt, Hegeliaans bijna

 412. maarten says:

  Het ergst vindt ik het gebrek aan vertrouwen (in de ander), want eerlijk gezegd leek het op een normale dynamiek toen we er middenin zaten, huizen konden alleen maar duurder worden, logisch toch?

 413. maarten says:

  We hebben een wereld gecreëerd waar de ene tafel altijd te vol gedekt staat. Daarnaast staat een tafel met altijd te weinig voedsel

 414. maarten says:

  hoort u tot de skeletten of tot de volgevretenen? is de enige relevante vraag

 415. tufkaj says:

  ll,

  gezien, volgen elkaar via twitter en heb ooit een kop koffie gedaan met de auteur. https://twitter.com/Mersbergen/status/354293467372982273

 416. snorkel says:

  Nieuwsuur: Redding SNS gaat duurder uitvallen dan verwacht, omdat aandeelhouders vandaag hun zaak hebben gewonnen en ‘gecompenseerd’ moeten worden. Hoe hoog die compensatie moet zijn is nog niet bekend. Maar dat het de belastingbetaler geld gaat kosten lijkt zeker…

  Volgende keer de bank maar laten klappen? Of gewoon snel de bail-in-template instellen?

 417. RealisT says:

  Voerman: Het zedelijk verval heeft de woningmarkt naar de filistijnen geholpen!

  Die jongeren van vandaag zijn ook niet op hun achterhoofd gevallen. Als ze thuis blijven wonen, hebben ze er zelf nog plezier aan. Als ze het huis uit gaan, worden ze door een ander gen@@id. 🙂

  Voerman: Het lijkt alsof we met zijn allen ergens op wachten. Waar het vandaan komt en hoe groot het is weten we niet. Ook is niemand er bang voor. Vreemd! 🙂

  Ik denk dat veel mensen nauwelijks nog doorhebben wat er gebeurt. Men kiest er blijkbaar steeds vaker voor het nieuws maar gewoon te negeren.

  Zo sprak ik vorige week een wat oudere eigenaar van een vrijstaand jaren-70 huisje. Sinds de aankoop in feite niets meer aan gedaan, dus mooie ‘antieke’ details zoals een bruine badkamer en groene keuken. Met gratis airconditioning vanwege enkel glas en ontbrekende muur- en dakisolatie. De ketel was ook nog maar 15 jaar oud. Vraagprijs: 600.000 Euro.
  Dus een leuke discussie met de eigenaar gehad over de scheve vraagprijs, NHG van 265k, 80% LTV, verplicht aflossen, renovatie/isolatiekosten die niet meer meegefinancierd kunnen worden, etc, etc. Wist ie allemaal niets van af. Hij was gewoon afgegaan op het advies van de makelaar. Zelf had ie liever nog wat meer gevraagd. Een gevalletje van de lamme die de blinde begeleid.

 418. RealisT says:

  snorkel: Nieuwsuur: Redding SNS gaat duurder uitvallen dan verwacht, omdat aandeelhouders vandaag hun zaak hebben gewonnen en ‘gecompenseerd’ moeten worden. Hoe hoog die compensatie moet zijn is nog niet bekend. Maar dat het de belastingbetaler geld gaat kosten lijkt zeker…

  Volgende keer de bank maar laten klappen? Of gewoon snel de bail-in-template instellen?

  Aandeelhouders compenseren met bail-in geld van spaarders. 😉

 419. Voerman says:

  RealisT: Aandeelhouders compenseren met bail-in geld van spaarders.

  Moet je bewaren voor een redding van een grote bank.

  Nu niet doen, want dan stelt iedere spaarder bij andere banken zijn geld op een andere manier veilig. 🙂
  Ook al op=op.

 420. Voerman says:

  Voerman: Nu niet doen, want dan stelt iedere spaarder bij andere banken zijn geld op een andere manier veilig.

  De staat lijkt op een radeloze huisvader die probeert zijn gezin aan het eten te houden door een voor een alle spaarvarkens van de kinderen kapot te slaan.

 421. De Pessimist says:

  snorkel: Volgende keer de bank maar laten klappen? Of gewoon snel de bail-in-template instellen?

  Dat dacht ik ook .Beter nieuws was er dus niet vandaag de volgende bank kan een redding of welke hulp dan ook wel vergeten.
  zo keert toch langzaam aan de tucht van de markt terug .

 422. Floor says:

  snorkel: omdat aandeelhouders vandaag hun zaak hebben gewonnen en ‘gecompenseerd’ moeten worden.

  Kon je op wachten natuurlijk, aandeelhouders zijn een stukje eigenaar van de bank, dus als de bank gebailed wordt, dan worden zij dat automatisch ook.
  Enige manier om dat te voorkomen is de bank laten omvallen en dan is iedereen zn poen kwijt.

 423. Nico de Geit says:

  Animal Crackers: Steeds meer lege bijenkasten

  Moet je ook wespen of hommels nemen. Honingbijen zijn eeuwenlang kapot gefokt voor steeds meer honing, wespen zijn puur natuur.

 424. snorkel says:

  Voerman: oet je bewaren voor een redding van een grote bank.

  We hebben er nog maar 1 “te gaan” Voerman 😉 En die heeft geen aandeelhoudenrs. Ben wel benieuwd of ledencertificaathouders hetzelfde gaan worden behandeld

 425. asd says:

  Voerman: Voerman denkt echt wel over dat soort dingen na, is zelf van een generatie die dat meer dan de huidige en andere generaties doen. Echter, de aarde laat op geen enkele manier ongestraft zijn bodemschatten aan zich onttrekken. Denk bij steenkool die voornamelijk uit China komt maar eens aan de mijnwerkers en de manier waarop die werken en vaak hun leven geven voor dat produkt, wat milieuonvriendelijk naar hier vervoerd moet worden en bij verbranding ook nog de nodige zichtbare – maar vooral onzichtbare (fijnstof) schade aanricht. Beste asd, dit weblog biedt als platform, niet alleen voor huizenprijzenfetisjisten, maar voor tal van andere itemaanhangers, zoals ook milieumensen de mogelijkheid om hun woord te doen. Het diepgaand uitspitten van andere dan huizenprijsgebonden gevoelens gaat hier denk ik niet lukken, hoezeer ik daar ook natuurlijk wel een mening over heb die denk ik in beginsel niet zoveel afwijkt van de jouwe.Het meest pijnlijke vind ik, dat mijn kleinkinderen zelfs in het middelbaar onderwijs hierover nagenoeg niets meekrijgen. Zij en hun vriendjes zijn vergeleken bij opa Voerman demente kindjes. Helaas! I-speeltjes, dat wel!

  Zo is het maar net,Voerman. Alweer een herkenbaar verhaal.

  Een dicussie opzetten over aanverwante onderwerpen zoals milieu (hoewel, mede bepalend voor “woongenot”)is niet mijn bedoeling. Ik kijk wel mooi uit!

  Als zoiets toch ter sprake komt, dan liggen soms wat “annotaties” voor de hand en meer ook niet.

  Wat dat onderwijs betreft, waar je kleinkinderen slachtoffer van zijn, de ellende is in 1968 begonnen met een niet aflatende stroom vernieuwingen gevolgd door steeds meer graaiende “ceo’s” en uitgebluste leerkrachten.

  Nee, geef mij dan maar een lekkere non voor de klas of een gezellige betrouwbare pater met sigaar, die af en toe nipt aan zijn ouwe klare in de vensterbank! Die gaan ervoor. Kijk maar naar de nonnen in Vught!

 426. De Pessimist says:

  maarten,

  Geniaal filmpje 🙂

 427. Nico de Geit says:

  ll: zelfs de metselbijtjes zijn ineens helemaal weg

  De natuur loopt een paar weken achter vanwege het laat ingezette voorjaar. De Duitse wespen vreten mijn verweerde schutting helemaal kaal.

  Honingbijen leggen het af, wespen en hommels gaan stug door. Honingbijen zijn huisdieren, wespen en hommels zijn wilde dieren. Bijen kunnen niet zonder mensen overleven, wespen en hommels kunnen heel goed zonder mensen.

 428. Tsjaa.. says:

  De Pessimist:
  maarten,

  Geniaal filmpje

  Dat gaat de catch-22 worden. Ze kunnen niet stoppen, want anders schiet de rente op staatsschuld omhoog en kan de overheid die niet meer betalen. (Als ze echter rigoreus hun wereldwijde militaire betrokkenheid zouden terugschroeven zou dat een hoop schelen)

 429. Nico de Geit says:

  Animal Crackers: Hele kleine hommeltjes dit jaar!

  Vind je het gek met zo’n koud voorjaar?! Ze hebben nauwelijks te vreten gehad. Maar ze gaan dapper verder. Vliegen zijn helemaal niet kapot te krijgen.

 430. Nico de Geit says:

  Animal Crackers: Zie jij veel vlinders dit jaar?

  Er zijn veel te weinig wilde bloemen, alles in Nederland is ‘in cultuur gebracht’. Meer info op http://www.vlinderstichting.nl

 431. asd says:

  nhz: Denk het niet, waarde van de derivaten is wereldwijd tientallen malen groter dan de onderliggende waarde van reële goederen (land, vastgoed, bedrijven etc.). Het is game over voor het financieel systeem, het enige wat de politiek kan doen is uitmaken wie de rekening krijgt voor tientallen jaren wanbeleid nu de zaak gaat instorten. En dat doen ze met verve – alle grote schurken(banken) worden uit de wind gehouden en de gewone burgers, vooral degenen die niet meededen aan de gekte, krijgen de rekening.

  Goed zo nhz, dat is het kernprobleem! Eigenlijk wel leuk om te zien hoe daar de komende tijd door de hotemetoten en natuurlijk door de op winst uit zijnde gokkers mee wordt omgegaan. In ieder geval: aan mijn lijf geen polonaise!

 432. tufkaj says:

  Wat niemand waarschijnlijk opviel: dit 2013Q2 verkocht NVM 20625 huizen van in totaal 27900. Vorig jaar was dat 22554 van de 30000. Dit zou betekenen dat NVM 1,3% marktaandeel verloor, óf de cijfers wil oppoetsen.

 433. Nico de Geit says: