Arnoud Boot: Europa moet de Nederlandse tophypotheken tijdbom aanpakken

In het kader van Room for Discussion, georganiseerd door studenten van de Economie faculteit van de Universiteit van Amsterdam en de Partij van de Arbeid, werd afgelopen maandag (06-06-2011) een discussie gehouden over de Griekse schuldencrisis. Deelnemers aan het debat waren Nout Wellink, president van De Nederlandse Bank, Willem Buiter, hoofdeconoom bij Citigroup, Arnoud Boot, professor Corporate Finance and Financial Markets aan de Universiteit van Amsterdam en Sweder van Wijnbergen, professor Macroeconomics aan de Universiteit van Amsterdam. Een zeer interessante discussie en kan nu hier worden teruggekeken.

De Griekse problematiek werd door de deelnemers verschillend ingeschat. Aan de ene kant van het spectrum staat Nout Wellink die, aangezien de economieën van Portugal, Ierland en Griekenland gecombineerd slechts zo’n 6% van Eurozone GDP vormen, van mening is dat dit in principe een oplosbaar probleem moet zijn. Het problematische is echter (volgens Wellink) dat Europa geen solidariteitsgemeenschap is. Vandaar dat geen geldtransfers naar probleemlanden kunnen gaan, maar dat dit moet gebeuren in de vorm van leningen, in de veronderstelling dat die in de toekomst worden terugbetaald. De herstructurering van de Griekse schulden is volgens Wellink niet noodzakelijk; Griekenland moet de tijd worden gegeven om de hervormingen door te voeren en gepraat over herstructurering frustreert dit proces.

Aan de andere kant van het spectrum staat Arnoud Boot, voorstander van herstructurering die gepaard moet gaan met grote fundamentele hervormingen. Niet alleen in Griekenland, maar ook in de Eurozone. Macro-economische onevenwichtigheden (zoals tekorten op de lopende rekening, grote kapitaalinstromen die assetbubbels tot gevolg hebben, etc.) moeten worden geadresseerd. Dit kan worden gedaan door vergaande Europese politieke en fiscale integratie (“fiscal power to Brussels”) of een Europees kader van regulatie die onevenwichtigheden tegen moet gaan. Dit zou bijvoorbeeld kunnen inhouden dat Europa meer inspraak krijgt op overheidsbeleid ten aanzien van de huizenmarkt (Europa zou overheden moeten kunnen dwingen zaken als hypotheekrenteaftrek etc. te beperken, of regulatie af te dwingen ten aanzien van tophypotheken; “Tophypotheken zijn een tikkende tijdbom”). Vergaande bevoegdheden voor Europa om in een vroeg stadium in te kunnen grijpen zouden de noodzaak voor fiscale integratie kunnen verminderen.

Het hele artikel kunt u lezen op money-for-nothing.nl

Share Button
Tagged with: ,
62 comments on “Arnoud Boot: Europa moet de Nederlandse tophypotheken tijdbom aanpakken
 1. Paul99 says:

  Laten we dit a.u.b. niet door
  de EU laten oplossen maar zelf doen. Hoe ? Door zo weinig mogelijk regulering en beinvloeding van de overheid.
  Dus weg met de HRA.
  Weg met de starterssubsidies.
  Overdrachtsbelasting naar maximaal 1% en grondprijzen naar kostprijs. Waar ik wel voorstander van ben, is om niet meer dan 100% van de onderpandswaarde te financieren, maar liever nog niet meer dan een 80% zodat 20% plus de kosten zelf ingebracht moeten worden. Ik verwacht die 100% over maximaal 5 jaar gerealiseerd.
  Vooral door de grondprijs te verlagen kan een gemiddelde nieuwbouw middenwoning naar circa 125.000. Maximaal 125.000 financieren. Kosten zelf inbrengen, geen overdrachtsbelasting, zeg overige kosten circa 5% of 6.250 euro. Als je dat niet kunt ophoesten, ga je eerst maar een jaartje sparen.
  Bij een bestaande woning kosten circa 6% of 7.500.
  Zeg even kort door de bocht totaal bedrag 132.000, financiering 125.000 á 5,5% is 6875
  aflossing lineair á 2% is 2.500
  overlijdensrisicoverzekering 1.200
  Totale lasten hypotheek: 10.575 per jaar niet aftrekbaar ofwel 881,25 per maand netto.
  Elk jaar daalt het maandelijkse bedrag met 11,46 bij gelijkblijvende rente. De inflatie doet de rest.
  Na 30 jaar heb je minimaal 60% afgelost en heb je nog maximaal 40% van 125.000 restant schuld ofwel 50.000. Bij 2% inflatie per jaar wordt dat dan in euro´s van nu een 27.600.
  De woningwaarde zou mee kunnen groeien met de inflatie en 226.420 bedragen over 30 jaar en in euro´s van nu natuurlijk nog 125.000 zijn.
  Je maandelijkse lasten zijn inmiddel wel gedaald.
  Rente 27.600 á 5,5% is 1.518
  Aflossen nog steeds 2.400 maar voor inflatie gecorrigeerd 1.324
  Overlijdensrisicoverzekering zou al lang gestopt kunnen worden want risico is nul.
  Totaal per jaar 2.843 inflatie gecorrigeerd. Maandelijks 236,91 waarvan bijna de helft aflossing is, das dus eigenlijk sparen.
  Veel moeilijker hoeft het niet te worden, maar ja, de banken en hypotheekadviseurs kunnen dan veel minder zaken afsluiten die niet transparant zijn.

  Onderhoud niet meegerekend.
  Huursubsidie ook afschaffen natuurlijk. Kopen wordt op dat niveau weer interessant want het verschil in prijs met de huursector zal kleiner worden.
  Het oplossen van het probleem en deze maatregelen nemen zal veel pijn doen maar hoe eerder hoe beter, vergelijk het maar met de tandarts.

 2. Paul99 says:

  Met die verzekeringspremie van 1.200 per jaar of 100 per maand zat ik véél en véél te hoog.
  Ga uit van 60% van de hypotheeksom ofwel 75.000 overlijdensrisico verzekeren. 2 personen zeg 30 en 28 jaar, het risico kan net als de restant schuld door aflossing daalt, ook lineair dalen. Dan betaal je misschien een 15 á 20 euro per maand en misschien wel minder.
  Dus de nettolasten gaan naar circa 800 euro per maand i.p.v. 881,15

 3. ll says:

  Te laat ? Betaalachterstand bij 1,9 miljoen huishoudens, waarvan 700.000 problematisch ;), niet zo fraai dus.

  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/schulden/schuldenproblematiek

 4. Goudbelegger says:

  @1 dat zijn voorstellen waar de maffia niet aan verdiend dus nutteloos zonder PVV als grootste partij, dan heb je wel een kans.

  @3 totaal onbetrouwbare cijfers. Het gaat om de alinea onderaan, er wordt GELD UITGEDEELD, ambtenaren kunnen weer rechtvaardigen dat ze achter het bureau niets doen. Kijk ook even naar de EURO 110 MILJOEN!!!!!!!!!!!!!!!! die naar organisatie van de hulp gaat. Hoe??????? Niemand weet het, ZAKKKKKKKKKKKKKKKKEEEEEEEEENNNNNNNNNNNNNNNNN VULLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEENNNNN!!!!!!!!!!! Nederland maffialand.

  ——–

  Financiering aanpak schuldenproblematiek
  Om de schuldenproblematiek aan te pakken heeft de overheid € 350 miljoen toegevoegd aan het gemeentefonds voor de bestrijding van armoede en schulden in de periode 2008-2011. Door de economische crisis moeten meer mensen een beroep doen op de schuldhulpverlening. Daarom heeft de overheid € 130 miljoen extra beschikbaar gesteld voor de periode 2009-2011. Daarvan is € 110 miljoen bestemd voor het terugdringen van de wacht- en doorlooptijd van de schuldhulpverlening.

 5. Goudbelegger says:

  In Engeland blijkt dat veel schuldhulpbureau’tjes zogenaamd mensen hielpen maar het geld gewoon hielden zonder schuldeisers te betalen en na een poosje gingen ze failliet. Allemaal vooropgezet. Werd er een gezin geinterviewd die hun huis moesten verkopen door zo’n bureau’tje. Politie? Aangifte? Werd niet over gesproken. Waanzinwereld, to-tale waanzin. Griekse regeringsbetrokkenen die multimiljonair worden met gokken tegen Griekenland, schuldhulpbureau’s die geen schulden afbetalen, op alle niveau’s is blijkbaar alles mogelijk nu.

 6. John says:

  700.000 huishoudens met problematische schulden, da’s inderdaad fraai.

  Die ‘fiscal powers to Brussels’ van Boot gaat nooit meer gebeuren. De EU wordt voor die tijd al voor een gedeelte ontmanteld.
  Onderstaand interview was wel een eye-opener voor me, het zou me niets verbazen als FN al in 2012 aan de macht komt:
  http://ooginoog.kro.nl/seizoenen/2011/afleveringen/01-06-2011/

 7. Marketwatch says:

  De pijn begint nu ook bij grotere makelaarskantoren duidelijk te worden:

  http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/8864605/Bieze-Makelaardij-op-rand-faillissement.ece

 8. dr.t says:

  700.000 problematische schulden.
  Slechts 20.000 wanbetalers van hypotheek.

  Kortom de schulden zullen met namen bij de huurders zitten.

 9. Libertango says:

  @ dr.t.

  Klopt, problemen zitten vooral bij de lagere inkomens, die merendeels huren.

 10. Gwen says:

  @ 8 Dr. T en 9 Libertango, Volgens mij is enige nuancering van jullie negatieve uitlatingen over mensen met een laag inkomen en huurders op zijn plaats, dus bij deze:

  Vandaag 8 juni in de Volkskrant p. 27:

  Artikel met als titel’Lenen raakt nu eenmaal nooit uit’

  [Subkop] ‘Ook de hogere inkomen raken tegenwoordig in de problemen door leningen’

  Uit het artikel:

  ‘Schuldproblemen waren altijd het domein van de minima en de laagstbetaalden, maar dat is nu voorbij merkt het Nibud. ‘Het treft nu ook de hogere inkomens’, zegt Nibud specialist Warnaar. ‘Mensen met dubbele woonlasten bijvoorbeeld, omdat hun vorige huis nog niet is verkocht. Of freelancers die door de crisis minder opdrachten hebben gekregen.

  Ook de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening, ziet de problemen groeien. vorig jaar kwam een kwart van de aanvragen voor hulp van mensen met een modaal inkomen en nog eens een kwart van bovenmodaal.

  Volgens NVVK-voorzitter Joke de Kock gaat het – naast dubbele woonlasten – vooral om mensen die leningen zijn aangegaan op basis van een dubbel inkomen, waarvan er één is weggevallen. Dat kan komen door eens scheiding maar, ook doordat een van de partners werkloos is geworden.’

 11. Peter says:

  @8: dr.t,

  Kun je werkelijk zo kortzichtig zijn?

  Iemand die net zijn hypotheek kan aflossen, kan toch ook gewoon andere problematische schulden hebben?

  En wat denk je dat iemand in geldnood eerst betaald, zijn hypotheek, of die afbetaling van die auto of wasmachine/droger/TV?

  Uit deze rationele logica blijkt dat het veel waarschijnlijker is, dat die 20.000 de peest problematische van die 700.000 zijn. Mensen die nu zelfs hun hypotheek niet eens meer kunnen aflossen.

  En deze groep groeit ieder jaar door, en zal enkel harder groeien als de huizenprijzen blijven dalen…en dit gaat dus gebeuren. Waarom is dit een factor…simpel omdat de bank extra aflossing zal willen zien als het onderpand teveel in waarde daalt. Want “mark to market” geld natuurlijk wel voor de klanten van de banken!

 12. dr.t says:

  simpel omdat de bank extra aflossing zal willen zien als het onderpand teveel in waarde daalt.

  Dat vraag ik me sterk af. Er is nu al sprake van een herfinanciering van de restschuld na verkoop.
  Banken treffen liever een regeling om de klant onder controle te houden, dan dat ze de klant failliet laten gaan.

  Kortom waardedaling hoeft niet samen te gaan met een toename van de schulden.

  En ondanks de stijging van het aantal wanbetalers onder huiseigenaren, is het aandeel marginaal.

  Het is ook logischer dat de genoemde schuldenproblematiek zich des te meer ophoopt bij de minder kapitaalkrachtigen en die zijn nu eenmaal meer bij huurders te vinden.

 13. Sam says:

  @11

  Door meer rente te nemen en dus het aflossen nog moeilijker te maken. Dus als je met pensioen gaat heb je nog een leuke restschuld die afgelost dient te worden, maar ach, verkoop je toch de boot/huis…

 14. Sam says:

  http://www.nu.nl/economie/2535116/staat-haalt-forse-rendementen-bankensteun.html

  Wanneer zullen ze dit geld overmaken op onze rekeningnummers??

 15. dr.t says:

  11.
  Lijkt me wederom niet geheel juist.
  Onderzoek laat zien dat met name ouderen een groot deel van de hypotheekschuld al hebben afgelost.
  Vooral onder (relatief) jongeren zit het probleem. Aflossingsvrije hypotheken zijn bij deze groep vooral te vinden.
  Daar staat tegenover dat ze nog een groot deel van hun leven kunnen werken aan de aflossing.

 16. V says:

  @11, Dr. T

  Je maakt (voor de verandering) eens een slimme opmerking: banken treffen graag een regeling met de klant die even zijn schulden niet netjes kan betalen. Een afschrijving op de balans is immers veel schadelijker dan een tijdje geen rente. Bovendien loste het probleem zich in het verleden vanzelf op door de prijsstijgingen.

  Anders is dat voor bedrijven in de telecom, huishoudelijke apparatuur, etcetera. Daar loont het niet om met de klant een venuftige regeling te treffen. Bovendien is er geen onderpand.

  Welke groep meer problemen heeft weet ik niet: huurders of huiseigenaren. Feit is dat er een hele grote groep de rekeningen niet kan betalen. Je maakt mij niet wijs dat dat alleen maar komt doordat deze mensen op te grote voet leven. Het toont voor mij het faillissement aan van het kapitalistisch systeem. Lees overigens niet ‘vrije markt’. Dat systeem is ook niet ideaal, maar bestaat ook nergens ter wereld.

 17. dr.t says:

  Dank je voor het compliment(tje).
  Kapitalisme failliet? In China en India zijn ze het vast niet met je eens.
  En dat na een economische bloeiperiode een periode van achteruitgang volgt dat is vrijwel onvermijdelijk.
  In elk systeem, denk je niet?

  Probleem zit hem er vooral in dat het lastig is om dat te accepteren.
  Zie bijvoorbeeld de Grieken, maar ook andere landen.
  Hoe langer doorgegaan wordt met het geforceerd handhaven van een bepaald bestedingspatroon (pensioenen mogen niet omlaag, uitkeringen idem dito etc etc) des te harder haalt de werkelijkheid dat in.

  Het huidige kabinet is zo slecht nog niet met het aangaan van de confrontatie, afgezien van het eenzijdige karakter van het gevoerde beleid.

 18. Peter says:

  @15 V,

  We leven momenteel eerder in een anti-kapitalistisch systeem. De problemen lopen niet voor niets uit de hand, vrijwel niemand draagt meer eigen verantwoordelijkheid, alles wordt doorgeschoven naar anderen en de toekomstige generaties. De leugen op papier regeert.

  Grote verliezen worden niet meer genomen door diegenen die de risico’s nemen. Vrijwel alle risico’s zijn virtueel verzekerd, maar geaggregeerd kan dat helemaal niet werken tegen structurele problemen. En die problemen worden weer voornamelijk door wetgeving en overheidsoptreden in de markt veroorzaakt. Klinkt mijn dan ook niet bepaald kapitalistisch in de oren.

  Bovendien staat een aanzienlijk deel van de bevolking buitenspel door het minimum loon en wordt ondersteund door “sociale” maatregelen. Gefinancierd met eindige resources zoals ons gas en door het laten doorrollen van staatsschulden naar de volgende generaties.

  Van het hele principe van kapitalisme en een vrij markt is bij ons dus helemaal geen sprake. Het is eerder een vorm van socialisme met een vleugje vrije markt erdoor.

  Maar als je de gemiddelde Nederlander zou vragen wat kapitalisme betekend, dan zegt men geld…veel groot geld. En aangezien die gemiddelde Nederlander ook het nieuws ziet en ziet dat die grote jongens keer op keer gered worden, gaat men zich tegen kapitalisme keren.

  Veruit de meeste Nederlanders zijn vanwege pure onwetendheid tegen het systeem dat hen welvaart heeft gegeven en er voor meer macht voor de mensen die hen in de problemen bracht.

 19. dr.t says:

  Wat men in socialisme of uberhaupt in elkaars handje vasthouden ziet, heb ik zelf nooit echt goed begrepen anders dan ik het kan opvatten als een dictatuur van de domme massa die door middel van het democratisch principe betreffende one man one vote haar wil kan opleggen aan werkelijk getalenteerde personen.
  Met funeste gevolgen.

 20. dr.t says:

  Overigens hebben ze in Spanje de regelgeving voor hypotheekverstrekking onlangs aanmerkelijk verscherpt.

  Ik snap de ratio best van velen hier dat overheidssteun oneigenlijk is.
  Maar in de genoemde situatie wordt nu wel erg eenzijdig de rekening bij de huizenbezitter neergelegd, terwijl de invloed van deze partij op wat er werd en wordt
  afgesproken minimaal is.

  Hadden ze maar beter moeten weten hoor ik NHZ al zeggen.

  Maar mijn stelling van vandaag luidt dat de veroorzaker van de slechte situatie, lees overheid en banken, wel eens wat meer verantwoordelijkheid mogen nemen, en ook wat meer pijn mogen voelen.
  In die zin voel ik wel voor reactie een en twee (waarop tot nu toe geen tegenreactie is gekomen).
  Waardeer de grondprijs af en trek op deze wijze de woningmarkt mede vlot. Al zal men dat niet doen, grondprijzen blijven hetzelfde en de huizenbezitters mogen bloeden.

 21. Peter2 says:

  Als gemeenten de grondprijzen fors laten zakken, heeft men een een probleem met de begroting. Die is indirect immers gebaseerd op het leen piramide spel van de banken.

  En je raad het al, de overheid die gaat dan de belastingen voor iedereen fors verhogen. Al blijft de meest eenvoudige melkkoe natuurlijk wel de huizenbezitters. Omdat die geen kant op kunnen en omdat het om grote bedragen gaat.

  De eerste reactie van de bevolking zal er een zijn van weerstand tegen deze plotselinge pijn. Pas veel later zal de realiteit inzinken dat de gemeente gewoon minder aan de zieligheidsmens, kunst, werkende vrouwen met kindertjes en megalomane bouwconstructies zal moeten uitgeven.

  Het duurt nog wel even voor die bezinning komt gezien de openbaar vervoer acties en de verontwaardiging m.b.t. het huidige snijden in enkele subsidies.

 22. BalancedView says:

  @19

  Chapeau voor dit stukje proza!

 23. Hugo says:

  Die Arnoud Boot toch. Wat een hardcore communist zeg.

  ”Dit zou bijvoorbeeld kunnen inhouden dat Europa meer inspraak krijgt op overheidsbeleid ten aanzien van de huizenmarkt (Europa zou overheden moeten kunnen dwingen zaken als hypotheekrenteaftrek etc. te beperken, of regulatie af te dwingen ten aanzien van tophypotheken; “Tophypotheken zijn een tikkende tijdbom”). Vergaande bevoegdheden voor Europa om in een vroeg stadium in te kunnen grijpen’….”

  Wat dacht je van gewoon de markt zijn werk laten doen Bootje? Dan hebben we al die mensen zoals jij niet nodig. Welke overigens keer op keer bewijzen dat ze het geld dat ze kosten absoluut niet waard zijn. Enige wat Europa beter kan dan Nederland is zaken nog grandiozer verzieken. Geef hen de macht die Boot voorstelt en voor je het weet leef je in de USSR in het kwadraat, de EUSSR.

 24. Bug says:

  En je raad het al, de overheid die gaat dan de belastingen voor iedereen fors verhogen. Al blijft de meest eenvoudige melkkoe natuurlijk wel de huizenbezitters. Omdat die geen kant op kunnen en omdat het om grote bedragen gaat.

  Ja en de verhuurder gaat dit niet doorberekenen aan de huurder.

 25. Janus says:

  @23

  Inderdaad vreemde gedachtegang. Alsof ‘Europa’ in dat geval ook niet het belang van de meerderheid zal dienen terwijl hij in het geval ‘Nederland’ nog zo wantrouwend is.
  Zijn uiteenzettingen zijn ontzettend politiek gekleurd.

 26. j says:

  @23
  Boot pleit juist voor een vrije markt. In een vrije markt krijg je ook helemaal geen tophypotheek van een bank, maar maximaal +/- 80% van de waarde van een onderpand.

 27. maria says:

  Dames, heren,

  Onderstaand een citaat uit een interview met de heer Frank Ankersmit, geheel te lezen op http://www.sp.nl/nieuws/spanning/201105/neoliberalisme.shtml

  Dicht mij geen waarde of verkiezingsprogramma voor en zeker geen partij maar lees en kijk wat waarde heeft.

  Hoe komen we hier uit?
  ‘Bewustwording is in dit opzicht de eerste stap. Om het maar hard te zeggen: erkennen dat we gechanteerd worden. En dat dit beleid in het belang is van een kleine groep. We zeggen vaak dat we in een representatieve democratie wonen, maar dat klopt niet. We leven in toenemende mate in een oligarchie, een stelsel waarin een kleine groep het voor het zeggen heeft en waarin deze groep door middel van publieke organisaties zijn eigen belang veiligstelt. In dat opzicht zijn we op weg terug naar het feodalisme waar de staat garant staat voor het belang van een bepaalde, private groep.
  In dat opzicht ben ik ontsteld over hoe de Tweede Kamer op dit moment met zich laat sollen. Als je kijkt hoe de regering de Kamer informeert. Onlangs verscheen er een proefschrift over hoe slecht, laat en onvolledig de regering het parlement informeert. En niemand wordt daar boos over. Dat parlementariërs zich zo laten piepelen en niet zeggen: ‘Dit pikken we niet. Zonder informatie gaan wij niet het debat met de regering aan.’ Los van oppositie en coalitie zou daar veel grotere verontwaardiging moeten staan. Knoeien met informatie is knoeien met macht. Als de Tweede Kamer niet ingrijpt, gooien we onze democratie te grabbel.

  Dat we tegelijkertijd ook experimenteren met burgerfora, participatieve democratie en referenda helpt ons niet vooruit. Dat zijn lapmiddelen. Dat is doen alsof je de relatie tussen kat en muis verandert door te zeggen dat de kat de muis nog steeds mag opeten, maar dat de muis protest mag aantekenen. Daar wordt geen bestuurder echt bang van.

  Maar er is hoop. Onderzoek laat zien dat burgers bereid zijn om onder omstandigheden de publieke belangen voorrang te geven boven private belangen. In die zin zouden partijen veel meer werk ervan moeten maken om deze publieke belangen te mobiliseren. CDA en VVD doen dat op dit moment niet en zeggen: wij gaan voor economische groei, daar wordt onze private rijkdom groter van. Maar burgers willen meer en zijn bereid daaraan ook hun stem te verlenen.’

 28. Hugo says:

  @27 (j)

  Wie is Europa uit de quote van Boot? Dat zijn politici die de NL politici gaan ‘reguleren’ (we weten wat daar uit voortkomt). Heeft niets met marktwerking te maken.

 29. bankschroef says:

  bijna 242000 op de fundateller,
  ik schat vraagprijs 350000 gemiddeld
  maakt zo’n 85 miljard totaal aan niet verzilverde waarde, een leuke rem op inflatie?

  een paar jaar geleden:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/05-10-2008/plotselinge-stijging-in-aanbod-koophuizen-funda/
  🙂

 30. ll says:

  Ondertussen in Harderwijk, een tekort van 33 miljoen op 42500 inwoners 😉

  ‘ De gemeente Harderwijk sluit het jaar 2010 af met een negatief resultaat van € 32,7 miljoen. Het negatieve resultaat wordt veroorzaakt door een verlies van € 33,6 miljoen op de gemeentelijke grondexploitaties. Dit als gevolg van de mondiale kredietcrisis. Aangezien Harderwijk een financieel gezonde stad is met voldoende reserves kan de stad deze tegenvaller verwerken. Het college zet in op een pakket aan maatregelen om de stad financieel gezond te houden.’

 31. dr.t says:

  Mooi betoog Maria.

 32. ll says:

  Ondertussen bij de DNB. Het nieuwste woord is balansherstel 🙂

  De gevolgen van de ernstigste crisis na de grote Depressie van 1930 is nog NIET te overzien.

  http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2011/dnb253720.jsp

 33. ll says:

  Maar ja, het balansherstel is een mooi woord, maar deze crisis heeft juist kunnen onstaan door de risico’s van de balans AF TE HALEN. En er dus gefraudeerde balansen konden ontstaan. En aan deze frauduleuze praktijken is nog steeds GEEN eind gekomen, sterker nog, er worden weer nieuwe ‘innovatieve ‘producten ontwikkeld, om de balansen nog MEER te omzeilen ;). Basel III komt eraan…….

  Dus wordt het probleem steeds groter i.p.v. kleiner.

  En dat wordt nog steeds onderkend.

  Om deze balansen te kunnen herstellen moet DNB waarheid onder ogen durvan zien en dat is een pijnlijke zaak, aangezien ze dan moeten toegeven dat hun toezicht heeft gefaald.

  Hoe kan je nou ooit een goede balans hebben als je de risico’s eruit flikkert. Dat zijn nep-balansen 🙂

  De hele financiele wereld is fake.

 34. Nothus says:

  @28,

  Die Ankersmit heeft weer moeite het socialisme/fascimse (eenpotnat) los te laten.

  Betoog Ankersmit: de staat vertegenwoordigt de belangen van een zeer kleine elite. Conclusie Ankersmit: dus meer staat.

  Nothus zegt dat de logica is: MINDER staat.

  “Onderzoek laat zien dat burgers bereid zijn om onder omstandigheden de publieke belangen voorrang te geven boven private belangen. In die zin zouden partijen veel meer werk ervan moeten maken om deze publieke belangen te mobiliseren. CDA en VVD doen dat op dit moment niet en zeggen: wij gaan voor economische groei, daar wordt onze private rijkdom groter van. Maar burgers willen meer en zijn bereid daaraan ook hun stem te verlenen.”

 35. Marketwatch says:

  Ook de gemeente Deventer moet nu met de billen bloot:

  http://www.destentor.nl/regio/deventer/8883544/Grote-zorg-over-financiën-Deventer.ece

  En wat een verrassing, de tegenvallende resultaten van het grondbedrijf zijn weer eens de oorzaak.

  Blijkbaar kunnen ze het nog 1x keer wegpoetsen middels een greep in reserves maarja daar kom je volgend jaar niet meer mee weg…

 36. Bluppie says:

  Ik check dit blog regelmatig en dan vooral voor de discussies. Ik zie vaak verschillende topics door elkaar heen lopen, wat soms jammer is, omdat onderwerpen vaak terugkomen, maar niet voortbouwen op wat eerder gezegd is.

  @Admin. Is het misschien een idee om een paar forum topics op te zetten met verschillende onderwerpen?
  – Huizenmarkt/prijs ontwikkeling
  – Macro-economie/Monetair/M3/Inflatie
  – Beleggen/besparen/investeren/Goud
  – Gemeente/wanbestuur
  – Landelijke besluitvorming
  – …

  Het zou dan handig zijn om elk topic in te leiden met een samenvatting van het onderwerp plus relevante grafiekjes, belangrijke links en verwijzingen, definities, etc.

 37. Sam says:

  @15

  “Daar staat tegenover dat ze nog een groot deel van hun leven kunnen werken aan de aflossing.”

  Héérlijk toch, je hele werkzame leven slaaf zijn v/d bank en ga je eindelijk met pensioen mag je beginnen met aflossen…

 38. Maarten says:

  Die daling duurt wel lang hoor. ik woon nu al een jaar in het gastenverblijf van m’n ouders en daarvoor een jaar in het appartement van mijn oom aan de Keizersgracht, beiden voor 0 euro huur. Ik heb lekker gespaard, maar wat zijn we nu opgeschoten? 10 procentjes? Nee ik kan en wil niet eindeloos bij mijn ouders zitten. Ik ga maar eens wat bieden hier en daar. Maar ja zometeen heb ik ergens 15% korting en ben ik over een jaar nog veel te duur uit.

 39. Peter2 says:

  @38: Men doe er alles aan om de daling zo langzaam mogelijk te laten verlopen. Dit is enkel in het belang van een beperkte groep die op hoog uit wil stappen (zoals de banken). En heel vervelend voor mensen die tegen een redelijke prijs, en met eigendom en zeggenschap in hun eigen huis willen wonen.

  De overheid doet er tevens echt alles aan om de bevolking zo weerloos mogelijk te maken tegen economische tegenslagen.

  Probeer maar eens zilver aan te schaffen bijvoorbeeld, betaal de de volle pond BTW, die je nooit meer terug kan innen als privé persoon. Je zal en moet belasting+inflatie betalen over je vermogen, of de banken spekken+inflatie betalen, of de aandelen bubbel nog groter maken. Doe je dat niet, dan wordt je financieel gestraft door de belasting!

  Men is er in Den Haag echt op uit om ons financieel arm te maken en te houden. Bewust ook, want men heeft de BTW op zilveren munten begin dit jaar zelfs verhoogd naar het hoogste tarief! En dat midden in een financiële crisis waar de vraag naar het metaal het grootst is!

 40. BenBau says:

  @peter2 (39)
  Dat heet “nivilleren”.
  Je kunt je zilver beter in Duitsland kopen. Daar is de prijs scherper en de btw nog 7%. Zelf goede ervaringen met silverbroker punt de.

 41. Goudbelegger says:

  Sociale diensten Euro 300 miljoen tekort.. talloze gemeenten miljoenen, miljarden tekorten. Als je denkt dat dit nog goed komt leef je in een droomwereld. Misschien moet je gewoon een huis kopen, alles gaat toch instorten straks, wat doet het ertoe?

  @Peter, jij snapt het. Er is tientallen jaren geld weggegeven aan linkse flauwekul en rechtse bouwoplichterij. Het volk is een groep debielen die zegt naai me maar.

  ———

  dat de gemeente gewoon minder aan de zieligheidsmens, kunst, werkende vrouwen met kindertjes en megalomane bouwconstructies zal moeten uitgeven.

 42. V says:

  @39

  Ik begin de laatste tijd het gevoel te krijgen dat de banken het helemaal niet zo erg vinden dat de huizenmarkt stil ligt. Beweging kan namelijk alleen worden veroorzaakt door een sterke daling van de huizenprijzen of oplopende risico’s voor de hypotheekverstrekker. Door heel geleidelijk aan de zittende massa een te hoge rente te laten betalen en wat te laten aflossen kunnen banken zichzelf onderhouden en de balansen laten aansterken. Uiteraard allemaal niet te snel en opzichtig, want paniek zal ook voor beweging zorgen.

  Ik zie hooguit een stimulans vanuit de gemeenten en de bouwsector die noodgedwongen grond en produktiekosten gaan verlagen voor nieuwbouw. Als daar het kwartje valt dat er wel degelijk een markt is als ze 30% kunnen inleveren, dan is het hek van de dam.

 43. Claude says:

  @41 Eens, volgens mij maken de banken zich inderdaad op voor wat komen gaat (al gaat het voor de aspirant-huizenkoper in de woorden van Bernanke frustrerend langzaam). Wat ik al schreef, ze zijn daar ook niet achterlijk. Waren de grote hypotheekspelers in het laatste kwartaaloverzicht niet sowieso al marktaandeel aan het verliezen?

 44. Claude says:

  Ach, de Dudok-actie krijgt een staartje.

  Kamervragen CDA over verloten koophuizen

  CDA-Kamerlid Bas Jan van Bochove heeft aan minister Donner (Binnenlandse Zaken) kamervragen gesteld over het verloten van koophuizen in ‘t Gooi door woningcorporatie Dudok.

  Woningcorporatie Dudok hield op 21 mei in Hilversum een kostbare verloting. Vijftig winnaars kregen de kans een koopwoning naar keuze uit te zoeken voor de halve prijs. Dudok past het verschil bij. Vijftig procent is daarbij het maximum. De daadwerkelijke bijdrage is afhankelijk van wat de bewoners zelf gefinancierd kunnen krijgen.

  Als de uitverkorenen hun woning in de toekomst met winst verkopen, moeten ze van de winst het door Dudok bijgepaste bedrag zoveel mogelijk terugbetalen.

  Kamerlid Van Bochove zet vraagtekens bij de handelswijze van Dudok. Hij vraagt de minister of er wettelijke toestemming is gegeven voor deze verloting en wil weten of de minister van mening is of dit een gewenste methode is om starters op de woningmarkt te steunen.

  “Indien u tot de conclusie komt dat de werkwijze van Dudok niet klopt, bent u dan bereid tot het nemen van actie richting de betreffende woningcorporatie?”, stelt Van Bochove.

 45. Okkie says:

  http://www.ru.nl/actueel/nieuws-0/@814428/%27gemeenten-moeten/
  “Gemeenten moeten stoppen met riskante grondaankoop”

 46. Claude says:

  Even zonder bron, anders komt de reactie niet door.

  Shiller: Huizenprijzen VS dalen tot 25%

  De huizenprijzen in de Verenigde Staten kunnen nog fors verder terugvallen. Dat heeft econoom Robert Shiller gezegd tijdens een woningmarktconferentie van S&P.

  Shiller, die de initatiefnemer is van de gerenommeerde S&P/Case-Shiller home price index, zei over de huizenprijzen: ‘my gut feeling is we might see a continuation of the decline’.

  Recente cijfers over de huizenmarkt en de werkgelegenheid wijst er volgens hem op dat de Amerikaanse economie zich in een ‘tipping point’ bevindt.

  Een aanvullende daling van de huizenprijzen van 10 tot 25 procent zou Shiller naar eigen zeggen ‘totaal niet verbazen’, maar voegde hij eraan toe: ‘Dit is geen voorspelling’.

  Volgens Shiller zijn de Amerikaanse huizenprijzen in maart in een double dip verzeild geraakt. Het zou volgens hem een seizoeneffect kunnen zijn of onderdeel kunnen zijn van een neergaande trend.

  Ook de tegenvallende cijfers over het herstel van de werkgelegenheid in de VS zou kunnen wijzen op een doubl dip recessie, aldus Shiller.

  De S&P/Case-Shiller home price index staat bekend als de index die bubbels in de aandelen- en de huizenmarkt voorspelt.

  De huizenbubble was in de VS al kleiner, de prijzen zijn in de VS al sterker gecorrigeerd dan in NL en nu zou er nog eens 10-25% afgaan… Hogeprijzenminnend NL – Hogeprijzenminnend VS 3-0

 47. dalen says:

  @ 41 en 43

  Klopt de banken weten nu ook dat het zwaard van damocles boven het hoofd / de sector hangt. Mede dat wat Duitsland betreft Griekenland failliet mag gaan. Maar er zijn nog grotere zorgen voor de Nederlandse banken.

  Hier staat (vandaag gepubliceerd) een aardig artikel van Harry Huizinga ‘Grootste banken zijn risico voor Nederland’. Ook de link naar de huizenmarkt en de enorme risico’s daarmee worden genoemd.
  http://www.sconline.nl/artikelen/details/2011/juni/09/-Grootste-banken-zijn-risico-voor-Nederland-.html

 48. Dawg says:

  @44 Claude

  Who cares? Die WBV’s hebben toch geld zat:

  http://www.sp.nl/wonen/nieuwsberichten/9661/110607-woonbron_directeur_beloond_met_megabonus_na_stoombootfiasco.html

  Als directeur van een WBV verantwoordelijk zijn voor een verlies van 240 miljoen euro (hoe krijg je het voor elkaar) en dan toch een vertrekbonus van 425.000 krijgen.

  Symptomatisch voor wat zich momenteel in Nederland afspeelt. Heeft allemaal niks te maken met kapitalisme versus socialisme. Eerder met parasitaire netwerken waarin men elkaar voortdurend het balletje toespeelt. Lekker veilig en profijtelijk in het schemergebied tussen markt en overheid.

 49. ll says:

  Mislukt projectje van Dudok woningebouwvereniging. 😉

  14 van de 28 NIET verkocht

  http://www.beatrixhof.nl/prijslijst.html

 50. ll says:

  Maar we zijn toch bezig met een georkestreerde crash ? 🙂

  De echte, ware huizenprijzen zitten n.l. in de NIET verkochte woningen, dus dan maar beter NIET teveel huizen te verkopen dus.

  Hoeven de banken ook niets af te boeken 🙂

  Alles gaat tot nu naar wens van de politiek en van de banken, behalve voor de ongelukkigen die stante pede hun huis kwijt moeten.

  Alleen de rente kan nu nog roet in het eten gooien.

 51. Adamus says:

  Er komt nu ook een periode dat erfgenamen het huis op de markt gaan brengen omdat een van de kinderen het over zou nemen maar het eigen huis niet kwijt komt voor de juiste prijs. Het kwartje gaat echt vallen.

 52. Adamus says:

  51
  Ook de ECB kijkt in de koplampen.

 53. ll says:

  Adamus, als hazen in het donker 🙂

  Hoe kan het dat rode bieten scheuten eigenlijk uitlopers zijn van radijszaad ? Is dat alleen om de kleur ?

 54. Hugo says:

  @49 (dwag)

  Off topic;
  Allicht vind je deze achtergrond informatie over de verwevenheid van de Europese en US financiele belangen wel interessant. De laatste 2 delen moeten nog verschijnen;
  http://deanhenderson.wordpress.com/2011/06/01/the-federal-reserve-cartel-part-i-the-eight-families/
  http://deanhenderson.wordpress.com/2011/06/08/the-federal-reserve-cartel-part-ii-the-freemason-bus-the-house-of-rothschild/

 55. bankschroef says:

  @54 Omdat bij iedere handel het de kunst is om de zaken mooier voor te stellen dan ze zijn; een hele mooi parallel met de woningbeschrijvingen in de makelaardij.
  Maar om knollen te omschrijven met andere knollen is inderdaad een subtiele nuance; er zal daarmee wel een land en tuinbouw- of voedsel en warenwet omzeild kunnen worden waardoor bijv zware bestrijdingsmiddelen kunnen worden gebruikt. Allemaal maffia en VOC mentaliteit tot in het kleinste sla-zakje. 🙂

 56. bankschroef says:

  @54 sorry, lees @57

 57. Dawg says:

  @58 Hugo

  Ga ik zeker lezen,(maar ben nu aan ‘t werk). Je weet waarschijnlijk wel dat ze op “‘t andere forum” de neiging hebben vooral het Amerikaanse financiele circuit US als de bad guys te zien en banksters uit Europa als soort toevallige voorbijgangers. Zelf denk ik dat het geen moer uitmaakt.

  Als ‘t wat is repost ik ‘m daar.
  Gewoon, omdat ‘t kan.

 58. AVE says:

  Iemand van jullie de afgelopen dagen nog op de Provada in de RAI geweest? Nee?
  Vandaag was de laatste dag!
  De kleine vissen rijden in een Audi A6, Mercedes C of BMW 5 serie.
  Trachten modieus te zijn met een lichtblauw krijtstrepen pak, roze overhemd met geel dasje, deerd met bruine schoenen. De dames hebben bij voorkeur een donkere (koker)rok met een wit bloesje.
  De grote vissen, die met chauffeur, zijn wat nonchalanter, maar kunnen wel voor de deur parkeren!

  En om even flauw te zijn, ze lachen zich helemaal niet de ballen uit de broek (de mannen althans), het interesseert ze allemaal geen ene malle moer. Dat is te zeggen, ze zijn binnen!

 59. maria says:

  @35 Nothus

  Ankersmit zegt niet meer Staat.
  Ankersmit zegt: burgers!!

  Maar burgers willen meer en zijn bereid daaraan ook hun stem te verlenen.’

 60. Adamus says:

  Ankersmit, het geweten van de VVD? 🙂

  Na 2007 heeft ie ook nog het een en ander gepubliceerd over hoe die (banken)crisis is gekomen.
  Niet door de VVD.

 61. Adamus says:

  Dawg, de amerikanen trekkennwereldwijd, met steun van een gewelddadige overheid iets meer aan de touwtjes. Dollarhegemonie is er nu eenmaal en die wordt verdedigd.
  Wij doen vrolijk mee middels Navo, zoals nu ook weer in Libië waar die in en in slechte man zijn tent uit moet.
  Op naar Syrie waar de Russen nog een bolwerkje hebben.

 62. Adamus says:

  Maar burgers willen meer en zijn bereid daaraan ook hun stem te verlenen

  Ankersmit snapt dat burgers meer wilen van hun buurman en dat bankiers meer willen van de burger/belastingplichtige. Als we maar van elkaar kunnen jatten, sorry herverdelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*