‘Hypotheekbemiddelaar in verdrukking’

Hypotheekbemiddelaars krijgen het steeds moeilijker. Dit komt niet alleen door de sterk gedaalde verkoop van hypotheken. Ook aangescherpte wetgeving speelt de branche parten.

Dit zegt directeur Bas Millenaar van De Hypotheker, de grootste bemiddelaar in hypotheken in Nederland. ,,Intermediairs komen steeds meer in de verdrukking. In aantal zijn ze daardoor sterk afgenomen. Vooral in december waren er veel faillissementen”, aldus Millenaar.

Veel hypotheekbemiddelaars kampen met een ,,liquiditeitsdal”, zegt Millenaar. Zij moeten de kosten voor het aanbrengen van hypotheken bij banken gelijk financieren, terwijl ze hun inkomsten gespreid over enkele jaren ontvangen. In een markt die in drie jaar tijd is gehalveerd wordt dat voor velen fataal.

Onderzoek

Het adviesbureau IG&H Consulting, dat uitvoerig onderzoek verrichtte naar de hypotheekmarkt, heeft becijferd dat vorig jaar meer dan honderd hypotheekintermediairs failliet zijn gegaan. Vooral de middelgrote kantoren moesten er aan geloven. Het bureau verwacht dat de komende jaren veel intermediairs samen moeten gaan met concurrenten om het tij te keren.

Op dit moment is er volgens De Hypotheker geen gelijk speelveld tussen de bemiddelaars in hypotheken en de banken. Millenaar: ,,De wetgever richt zich op consumentenbelangen, hetgeen tot uiting komt in transparantie en een gedegen opleidingstraject voor de hypotheekadviseur. Dit zou in dezelfde mate voor banken moeten gelden. Nu is het zo dat een bankmedewerker die een reisverzekering verkoopt ook over hypotheken mag adviseren.”

Concurrentie verminderd

Bij de verkoop van hypotheken hebben banken, ondanks de grote problemen die zij hebben gehad met de kredietcrisis, 60 procent van de markt naar zich toe getrokken, zo schat Millenaar. Daarmee is de concurrentie verminderd. In 2008 konden hypotheekspecialisten, verzekeraars en andere partijen nog de helft van de koek verdelen. Verzekeraars hebben wel fors marktaandeel gewonnen, maar intermediairs zijn sterk gezakt.

Millenaar de gladde hypotheekverkoper

Voor de hypotheekspecialisten dreigen nog meer donkere wolken. Steeds minder kunnen zij hun inkomsten uit provisie halen. Banken en verzekeraars willen volgens Millenaar het liefst dat de klant de bemiddelaars een vergoeding in uurlonen betaalt. ,,Daardoor gaan de kosten voor huizenkopers oplopen. Wij vinden dat banken en verzekeraars ook moeten betalen. Zij krijgen immers een kant-en-klaar dossier op een presenteerblaadje aangereikt.”

Hogere interesse

Hoewel makelaars begin dit jaar melding maakten van een hogere interesse in huizen die te koop staan, ziet Millenaar de hypotheekmarkt nog niet aantrekken. Bij het Kadaster zijn in januari minder hypotheken aangemeld dan een jaar eerder, toen er al sprake was van een sterke neergang.

Een gebrek aan concurrentie speelt de markt nu ook parten, aldus de directeur van De Hypotheker. ,,Door de kredietcrisis zijn er al veertien financiers verdwenen. Banken zijn nu bezig wat meer vet op de botten te krijgen. Wanneer dat gelukt is, zullen zij weer meer gaan concurreren op de prijs van hypotheken. Dat versterkt ook ons aanbod richting de klant”, aldus Millenaar.

bron: ANP

Share Button
Tagged with: ,
20 comments on “‘Hypotheekbemiddelaar in verdrukking’
 1. Bouke says:

  Het kost me bijzonder veel moeite om sympathie te voelen voor deze ‘beroepsgroep’ …

  Ik doe mijn best, maar het lukt niet.

  Hun business is er toch vooral op gebaseerd dat ze een informatievoorsprong op hun klanten hebben en die voorsprong uitbuiten.
  Begrijpelijk dat ze een hekel hebben aan transparantie.

 2. Goudbelegger says:

  Zij moeten de kosten voor het aanbrengen van hypotheken bij banken gelijk financieren

  —–

  Welke kosten?

  Oplichters, mensen aan gigantische leningen helpen. Een gigantisch pyramidespel opbouwen. Maar ja, ik klaag niet alleen, probeer ook te profiteren.

 3. Martijn says:

  Hypotheekbemiddelaars krijgen het steeds moeilijker. Dit komt niet alleen door de sterk gedaalde verkoop van hypotheken. Ook aangescherpte wetgeving speelt de branche parten.

  Laten we het internet niet vergeten.

 4. Spaarvarken says:

  De boeven gaan stuk voor stuk voor de bijl. Het uitdraaien van poten is dus niet alleen voorbestemd aan banken. Sneu toch voor die adviseurtjes. Laat ze maar iets gaan doen met hun handen !!

 5. ll says:

  Ja, helemaal in de verdrukking, maar door een andere oorzaak hoor, een nieuwe ijstijd.

  http://www.ijstijd.com/

 6. adamus says:

  http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1264627

  hoe zit dat nou met die kalender? Heb je wat te doen 😉

 7. Martijn says:

  @6

  Voordat je daar iets zinnigs over kan zeggen ben je een paar jaar verder. Gaat je niet lukken voor 2012…

 8. ll says:

  Tsja, die kalender, dat is van de mensen, ik hou me meer bezig met de paleontologie, da’s van voor de mensheid.

 9. ll says:

  Huizen in Europa, allemaal onder ijs en sneeuw, onverkoopbaar, strakjes over een jaartje of twee…..

  http://spaansnieuws.com/nieuws_artikel_5182.php

 10. nhz says:

  @9:
  niet zozeer koudere winters, maar extremer weer. Dat is iets anders en veel moeilijker om huizen en bijv. landbouw op aan te passen. Dit is een voorspeld effect van de klimaatverstoring door CO2, wegens het afremmen van de ‘Great Ocean Conveyor Belt’ (met name in Atlantisch Europa).

 11. ll says:

  @ 10 Eerst de opwarming, dan als resultaat van de opwarming de CO2 en dan een ijstijd, dat is de volgorde uit het verleden.

  En als de warme golfstroom stopt, dan volgt direkt een ijstijd.

 12. Jasper says:

  @1,

  Ik heb precies hetzelfde gevoel bij dit soort noodkreten. Het komt op mij over als “Help, de markt wordt te transparant voor ons om voldoende geld te verdienen”.

  Mijn stelling is dat banken en verzekeraars financiële produkten simpel en transparant moeten maken, eventueel getoetst door hetde AFM. Een aantal hypotheekconstructies mag wat mij betreft door het volgende kabinet direct de prullenbak in.

  Klanten die een grote lening aan gaan mogen wat mij betreft op hun beurt verplicht worden gesteld om voldoen informatie in te winnen.
  Misschien is een financiëel examen om een hypotheek aan te gaan, vergelijkbaar met een rijexamen, niet eens zo een slecht idee.
  Financiële adviseurs voor particulieren hebben wat mij betreft alleen nog bestaansrecht als klanten hier duidelijk voor kiezen en 100% van de kosten zelf betalen.

  Het is even lullig voor een aantal financiele adviseurs die het wel goed voor hebben met hun klanten, maar de klappen vallen overal in de economie en een sanering in de financiële sector is hard nodig om geen gebakken-lucht-economie over te houden (een financiele sector die doordraait en een producerende sector die stil staat).

  PS
  De discussies worden af en toe wel erg profetisch.

 13. Martijn says:

  @Kees

  Over 2012 is vanalles gezegd en geschreven. Ik sluit niet uit dat de Maya’s iets zagen dat we naderhand vergeten zijn en dat er in 2012 iets gebeurt. De schaal waarop dat impact heeft en de diepte daarvan laat zich echter raden. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat de wereld vergaat en ik houd me daar dan ook niet mee bezig.

  Wat ik wel een zeer interessante lezing vond – vooral vanwege het perspectief op de geschiedenis – is deze: http://video.google.com/videoplay?docid=-8689261981090121097&ei=f3PGSfDcIcTC-AbXoZnCAQ&q=ervaar+ziel&hl=en#

  Als je de tijd hebt het te kijken zeker de moeite waard.

 14. nhz says:

  @11:
  daar zitten verschillende mechanismes achter, dus de volgorde zou zomaar anders kunnen zijn deze keer.

  @13:
  mijn ervaring is ook dat oude culturen soms ‘modellen’ hebben die wetenschappelijk gezien onzin lijken, maar die in de praktijk wél werken. En dan vooral in die zin dat ze ‘the big picture’ goed in beeld hebben, terwijl moderne wetenschappelijke modellen meestal vooral goed zijn als het om de (vaak onbelangrijke) details gaat.

  Er is bijvoorbeeld een interessant verhaal over de ontdekking van antibiotica – avant la lettre – door Nostradamus, als middel tegen de pest. Hij maakt zijn middel op basis van esoterische inzichten maar het werkte dus prima (kwam alleen een beetje laat, de pestepidemie had de meeste schade al aangericht). Achteraf kun je wetenschappelijk analyseren dat hij penicilline maakte, zonder dat hij iets afwist van antibiotica of bacterien.

 15. Martijn says:

  Op zich wel interessant van Nostradamus.

  Is daar wat gemakkelijk toegankelijke informatie over, of gaat dat me heel veel tijd kosten?

 16. nhz says:

  @15:
  ooit in een boek gelezen, ik heb wel eens via google gezocht maar kon het niet zo snel online vinden. Het verhaal zelf is niet zo gecompliceerd, het komt er op neer dat hij via allerlei ‘magische formules’ bepaalt waar het geneesmiddel te vinden is. Die formules komen (wetenschappelijk gezien) neer op het vinden van precies de juiste rozenplanten, waarop luizen zitten die de penicilline schimmel kweken (per ongeluk, geloof ik). De rest van de formules hebben te maken met het optimaal verzamelen en concentreren van de penicilline. Deze ontdekking maakte hem alom beroemd en zorgde dat hij aan het hof van de koning kon gaan werken; dat was dus lang voordat hij aan zijn kwatrijnen begon.

 17. adamus says:

  Alles was voor Bassie.

  Een aantal hypotheekconstructies mag wat mij betreft door het volgende kabinet direct de prullenbak in.

  waarom zou dat niet kunnen? Ze zijn toch afgesloten, in strijd met de intenties van de regeling(en) ? Kan een rechter er dan geen streep door halen?
  (hoewel de enige rechter in mijn familie op een zijspoortje staat omdat zijn rekenvaardigheid ver onder maat is, maar dat terzijde)

 18. nhz says:

  @17:
  verworven rechten, nietwaar? Dit schijnt het allerhoogste principe in het Nederlandse recht te zijn, zoiets als ‘eerlijk gestolen’ waar d’n Hollanders lang geleden ook al om bekend stonden.

 19. nhz says:

  valt Bas zelf trouwens ook onder de crisiswet? Het zou me niks verbazen, dan kan hij binnenkort weer een grote zak geld tegemoetzien 🙁

  Als het aan mij lag zouden ze dit soort figuren wegens financieel terrorisme tot op het bot uitkleden; helaas worden zulke schurken zelden persoonlijk aansprakelijk gesteld voor de misdadige praktijken van hun bedrijf.

 20. adamus says:

  19

  wanhoop niet/dispereert niet, ontziet Uw vijanden niet, want God is met ons.

  Van JPCoen, H.Colijn tot JP!Balkenende een bekende Calvinistisch gezegde.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Pieterszoon_Coen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*