Den Haag kent het hoogste percentage leegstand

In Den Haag staan bijna 20.000 woningen leeg, 8,3 procent van het totaal. De stad heeft daarmee de hoogste leegstand onder de 31 grootste gemeenten van het land. Dat blijkt uit het rapport Leegstand en Kraken, in opdracht van de ministeries van VROM en Economische Zaken. De Haagse Stadspartij is verontrust door de cijfers en heeft het college schriftelijke vragen gesteld.

Joris Wijsmuller van de Stadspartij stelt nogal sarcastisch: “Den Haag heeft er weer een eretitel bij. Het is de stad met het hoogste leegstandspercentage van woningen.”

Volgens het rapport van VROM en EZ, dat zich baseert op cijfers van het CBS, telde Den Haag begin 2006 bij elkaar 19.650 leegstaande woningen. De Haagse Stadspartij vraagt aan het college om een sluitende verklaring te geven voor deze hoge leegstand. De gemeente zou indien nodig zelf onderzoek moeten doen naar de achtergronden ervan.

bon: Haagse Stadspartij

Share Button
Tagged with: , ,
8 comments on “Den Haag kent het hoogste percentage leegstand
 1. De Buitenlander says:

  Wat er aan de hand is, is voor mij heel erg duidelijk…. als ik hier zo door mijn buurtje loop, dan zie ik een heel groot aantal huizen, die te koop staan en dat niet pas sinds gisteren. En ik zit al een jaar te wachten dat sommige de prijzen zakken, maar ze doen het niet….en het lijkt mij duidelijk dat hier met lege huizen een artificeel tekort werd gekreert en dat daarom onze makelaars sinds jaren ZO zelfbewust van de “krpate” op de huizenmarkt konden ligen. En nu zijn ze erg koppig om te begrijpen dat er nu een ECHTE KRAPTE is in de huizenmarkt, namelijk de KRAPTE AAN KOPERS!
  Dat duurt nog een tijdje, dan zien we de prijzen wel zakken hier in het mooie Den Haag, “City of Peace and Justice”.

 2. Me says:

  Kraken die hap. Door de achtelijke prijstoename van woningen zijn er steeds minder betaalbare woningen beschikbaar. Als ik dan lees dat er 20.000 woningen leeg staan, dan kan ik niets anders concluderen dan kraken.

 3. mirjam says:

  @ Me
  Ik ben het helemaal met je eens.

  Als huizen langer dan 1 jaar leeg staan mag je ze kraken. Dan heeft die leegstand ook nog nut als je dat doet.

 4. Peter de Jong says:

  Waarom zouden andere mensen iets over jouw eigendom te zeggen moeten hebben ? Al wil iemand zijn geld in het water gooien, het blijft ZIJN geld.

  En wie zegt dat anderen hun spullen wel “nuttig” genoeg gebruiken ? Dan kan je nog wel meer dingen die niet van jou zijn, maar die door de eigenaar niet optimaal worden gebruikt, gaan stelen. Staan er caravans in de stalling ? Gewoon meenemen, zonder de eigenaar te betalen. Staan er boeken/DVDs/schoenen in de kast ? Gewoon gebruiken, al zijn ze niet van jou. En als je je auto niet gebruikt kan een ander er in rijden. Gratis! En 1 nier kan je ook wel verplicht afstaan.

  Allemaal net zo onzinnig en immoreel als het kraken van panden. Niemand heeft “recht” op spullen. Als er geen huizen zijn, of je kan ze niet betalen, is dat jouw probleem. Daar moet je zelf wat aan doen (sparen, bouwen, emigreren) en hoor je andere mensen niet mee lastig te vallen.

 5. Marie Louise says:

  Je hebt,grof weg gezegd,met je poten van andermans eigendommen af te blijven!Kraken die hap?Die mensen hebben er woor gewerk en wat ze er verder mee doen is hun zaak.het is en blijft hun eigendom en inderdaar het zou een bende worden als je zo maar de spullen van een ander zou toe eigenen.Maar het is altijd zo dat mensen die te belazerd zijn zélf een huis tekopen,want ze hebben hekel aan bezit,wél de eigendommen van een ander willen HEBBEN!
  Inderdaad:sparen,bouwen emigreren zijn een aantal mogelijkheden.

 6. nhz says:

  @5:
  LOL! prijsopdrijving en speculatie ten koste van een ander is blijkbaar het hoogste recht in Nederland. Ik denk dat emigratie dan toch de enige bruikbare optie is, wat een land (de bewoners dan …).

  en dat ook nog in een draadje van 1.5 jaar geleden …

 7. khut de krep says:

  we hebben het over leegstand vastgoed, niet over spullen

  als je langdurige leegstand hebt ben je je maatschappelijke taak als vastgoedeigenaar aan het verloederen, en dat is een kwalijke zaak en daar heeft de samenleving last van, leegstand zou geen winst moeten geven, we hebben het over ruimte, lokaties, panden die niet worden ingezet in de economie. of woningen die langzaamaan wegrotten,uit eigen belang van een eigenaar ofzo? belasting voordeel?..wat is dat? als daar uit eigen beweging gebruik van word genomen zou dat juist n positief ding moeten zijn, hellemaal met het vooruitzicht in de economie en een generatie studenten die het zorgwekend hoge studieschulden de markt opkomen, die hebben geen schijn van kans die gaan niet zomaar even een paar duizend huur kunnen neergooien voor een lokatie die nu nogaltijd leegstaat, ze kunnen het niet betallen!!!
  ze zouden het wel willen
  ze hebben ook de inteligentie om nieuwe bedrijven op tezetten maar ze komen er zo niet door.

  als je het kraken van leegstand lokaties op een zuiverdere manier handteert kan dit een zeer vruchtbare backup zijn voor wat er staat te gebeurden, in de nederlandse economie.
  aangezien er een kraakverbod is ingegaan is het zaak dat er een betere onderhandeling hierover word gevonden, tegenwoordig zijn er heel veel kraakpanden met goede afspraken met de eigenaren

  het is heel zwak om je te verschuilen achter een vooroordeel over het kraken van leegstand, dat betekend dat je niet beter hebt gekeken,.. ja in het verleden heeft deze leefvorm voor problemen gezorgd en er is misbruik van gemaakt, daar kan je je op blint staren maar dat is in maximaal 25% van de gevallen het geval geweest

  je moet de ander 75% niet onderschatten in hun maatschappelijke taak als sociaal netwerk en kunstgehalte waar de gemeentelijk opgeveegde broedplaatsten een dikke punt om kunnen zuigen

  kraken heeft de toekomst. en als je niet berijd bent om daarover natedenken en intezien dat daar een kern van waarheid in zit, staat je nog een flinke kluif te wachten

  denk liever aan nieuwe mogenlijkheden bijvoorbeeld een donatiecontract met startende ondernemers
  denk aan bestemmingen om culturele bezuinigingen in natura te compenseren en zelf zo geen boete te moeten betalen voor je leegstand
  wat kan je allemaal doen met ruimte vanuit een onbegrensde krakers blik
  ruimte is van levensbelang
  en het vrijgeven van kraakbare lokaties is hellemaal nog niet zo brutaal en gek nog niet, en n dak boven je hoofd is een menselijkrecht.

  de oplossing die na mate dit jaar aan problemen duidelijk word, is ruimte

 8. jj says:

  Mirjam, laat even weten als je een jaartje geen sex heb gehad:-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*