Wildwest bankieren in Nederland

logo ELQ hypothekenIn Nederland zijn in de afgelopen jaren achtduizend risicovolle hypotheken verkocht door ELQ, een dochterbedrijf van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Net als in de Verenigde Staten richtte ELQ zich met haar hypotheken op een doelgroep van mensen die bij reguliere banken geen hypotheek konden krijgen.

Veel van deze mensen zijn de afgelopen maanden in de problemen geraakt, doordat zij hun hypotheeklasten door de stijgende rente nauwelijks meer konden betalen. Een ex-directeur van ELQ in ZEMBLA: “Ik weet honderd procent zeker dat er fouten zijn gemaakt.”

De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers was hét voorbeeld van een risicobank. Op 15 september ging de bank failliet, het startsein voor de wereldwijde kredietcrisis. Lehman Brothers verkocht in Amerika via dochterondernemingen zogenaamde subprime hypotheken, hypotheken met stijgende lasten, gericht op lage inkomensgroepen.

In 2004 besloot Lehman Brothers ook in Nederland hypotheken aan deze doelgroep te gaan aanbieden. De speciaal daarvoor opgerichte dochteronderneming ELQ richtte zich op mensen zonder vast inkomen, kleine zelfstandigen en mensen met een BKR-notering; een ‘gat in de markt’ volgens ELQ. Een groot deel van de hypotheken die ELQ aanbood hebben een variabele rente: iedere maand opnieuw wordt de rente bepaald, aan de hand van de zogeheten Euribor, de rente van leningen tussen banken onderling. Die rente steeg vanaf september met grote sprongen.

Niet goed voorgelicht
Verschillende cliënten vertellen in ZEMBLA dat zij door de tussenpersonen die voor hen een hypotheek bij ELQ afsloten, niet goed zijn voorgelicht over de risico’s van de variabele rente. Daarnaast sloten tussenpersonen tegelijkertijd verzekeringen met hoge kosten af, waarover geen duidelijke afspraken waren gemaakt.

Volgens ex-directeur E. de Jong van ELQ waren sommige tussenpersonen meer geïnteresseerd in de aantrekkelijke provisies, dan in de vraag of cliënten wel in staat waren om aan hun hypotheekverplichtingen te voldoen.

De Jong stelt ook dat de AFM (Autoriteit Financiële Markten), die toezicht houdt op het werk van hypotheekverstrekkers en tussenpersonen, nauwelijks van zich liet horen. “Ik heb verbijsterend weinig van activiteiten van de AFM gemerkt.” Maar AFM-bestuurder Th. Kockelkoren vindt dat de toezichthouder wel degelijk haar werk heeft gedaan.

klik hier voor de gehele uitzending

bron: ZEMBLA

Share Button
Tagged with: ,
7 comments on “Wildwest bankieren in Nederland
 1. Me says:

  Gadverdamme, nu zien we met eigen ogen hoe de hypotheekcrisis is bewerkstelligd. Wat een boevenbende.

 2. Lex says:

  In de VS zijn dezelfde dubieuze figuren alweer bezig met nieuwe schemes op basis van de bail-out.

  Hier in Nederland hebben we natuurlijk ook gewoon nog onze beleggingshypotheken, tophypotheken, woekerpolissen, etc. Daarnaast zitten de meeste Nederlandse banken aardig diep in de subprimes in de VS.

  De AFM was ondertussen blijkbaar op vakantie.

 3. Hans says:

  Waarvoor hebben we een AFM.
  Legiolaes, een systeem door banken in elkaar gezet, met geleend geld beleggen,en aan veel burgers in Nederland verkocht.
  In Belgie is dit systeem verboden!
  Was er na de Crash in 1929 niet gezegt, …en dat nooit meer???

 4. Me says:

  En dan hebben ze het om ondoorzichtige financiele producten. Dit is toch klinkklaar dat hier een geweldig risico wordt gelopen, ik zou zelfs zeggen gedoemde producten. Welke fatsoenlijke bank gaat hierin investeren?

 5. Goldbug says:

  Erg opvallend dat geen één van de gedupeerde tijdens dit programma de fout bij zichzelf zocht. Het feit dat de buurman zijn huis alleen maar in waarde zag stijgen en de daarmee gepaard gaande opborrelende hebzucht heeft deze mensen ertoe bewogen een hypotheek te nemen bij ELQ en niets anders!!

 6. Lex says:

  @Goldbug Dat is helaas al een tijd het geval bij veel van degenen die risico’s nemen. World online-aandelen, Legiolease, IJslandse banken, top- en beleggingshypotheken, etc. De risico’s waren vrij duidelijk. Toch proberen degenen die snel en makkelijk rijk wilden worden (zodat ze er ook op verjaardagen bij hoorden) iedere eigen verantwoordelijkheid af te schuiven en zelfs nog een vergoeding te krijgen voor de gok die ze zelf hebben genomen.

  Lekkere mentaliteit.

 7. woutje says:

  De AFMarkten moet nu maar eens keihard aantonen dat ze een functie hebben, want mede ook naar aanleiding van deze uitzending hebben velen de stellige indruk dat het geen malle moer uitmaakt, deze club, en dat ze daar gewoon voor jan doedel zitten. Ook die Hogervoorst(?),de topman AFM, (wat heb ik zolangzamerhand een hekel aan dat soort kwalificaties), maakte een zwakke indruk bij Buitenhof, afgelopen weekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*