NHG moet steeds vaker uitkeren

Het aantal mensen met een NHG-hypotheek dat hun huis gedwongen met verlies moest verkopen is in de eerste negen maanden van dit jaar opgelopen tot 985, een stijging van 80 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Dat meldde Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitvoert, donderdag.

Volgens WEW wordt bijna de helft van de gedwongen verkopen waar verlies op wordt geleden veroorzaakt door een sterke groei van het aantal onderhandse verkopen als gevolg van echtscheiding. ,,Het aantal echtscheidingen is niet gestegen, maar een echtscheiding leidt momenteel vaker tot een verlies dan in het verleden”, stelde algemeen directeur Karel Schiffer van de NHG.

Verlies

,,De waarde van de woningen is de afgelopen jaren niet gestegen, waardoor de kosten koper bij een volledige financiering nog niet zijn terugverdiend. Dat betekent in die gevallen per definitie een verlies.”

Het aantal mensen dat in de eerste negen maanden van dit jaar een NHG-hypotheek aanvroeg en kreeg, steeg van 65.000 in 2009 tot 96.000 dit jaar. Daarbij ging het om 74.000 van de gevallen om een lening voor de aankoop van een huis en in ongeveer 22.000 gevallen om herfinanciering in verband met woningverbetering.

Grens verhoogd

Sinds vorig jaar juli is de grens voor een NHG-hypotheek verhoogd tot 350.000 euro. Binnen dat prijssegment wordt nu ongeveer 80 procent van de woningaankopen met een NHG-hypotheek gefinancierd.

Ongeveer 12.000 huishoudens vroegen in de eerste negen maanden van dit jaar een NHG-hypotheek aan voor een huis in de prijsklasse tussen de 265.000 en 350.000 euro. Tot juli vorig jaar lag de grens voor een NHG-hypotheek op 265.000 euro.

bron: De Telegraaf

Share Button
Tagged with: ,
11 comments on “NHG moet steeds vaker uitkeren
  1. Claude says:
  2. Patrick says:
  3. Claude says:
  4. magnum says:
  5. margreet says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*