Maartje Martens:“Niet huisvesting als investering, maar huisvesting als dienst.”

Paul van Liempt in gesprek met woningmarktexpert Maartje Martens over de coronacrisis en de woningmarkt. Ze betoogt: “Niet huisvesting als investering, maar huisvesting als dienst.” Martens zet een aantal verschillen tussen de woningmarkt tijdens de coronacrisis en tijdens de financiële crisis van 2008 uiteen.

Lees ook: Corona als katalysator voor de woningmarktcrisis anno 2020 – Maartje Martens

Ten eerste zijn er nu veel meer eigenaren die verhuren, het zogenaamde ‘buy to let’. “Dat heeft de woningmarkt veranderd [..] het is gecombineerd met een verhuursector.” Ten tweede werd de woningmarkt tot 2008 vooral gestimuleerd door schuld door hoge hypotheken, terwijl er nu veel meer eigen vermogen van beleggers, pensioenfondsen en particulieren in zit. Martens verwacht dat niet zozeer banken last gaan hebben van de coronacrisis, maar vooral het vermogen dat de markt in is gestroomd. Ten derde is nu het woningtekort zeer groot. “Maar daardoor gaan de prijzen niet gelijk stijgen. Dat heeft bijvoorbeeld ook te maken met de koopkracht van mensen.” Volgens Martens is eerder te verwachten dat de prijzen naar beneden zullen gaan. Al langere tijd stelt Martens dat het huidige systeem, dat gebaseerd is op doorstroming naar duurdere huizen, problematisch is. “Je kan daar niet op bouwen, dat kan geen lange termijn ontwikkeling zijn” Wat is volgens Martens een beter systeem? “Het normale systeem van de eigen woningsector is [..] dat je een woning koopt voor permanent gebruik. Dus dat je niet eerst een klein huis koopt en als de prijzen hoger zijn dan ga je groter worden etc. Dan is het eigenlijk een woningcarrièremarkt.” Daarnaast pleit ze ervoor dat er meer aandacht moet komen voor bestaande woningen. “Er is vooral een tekort aan betaalbare woningen.” Daar kan volgens Martens met concrete maatregelen wat aan gedaan worden. Suggestie: “Je zou de inkomensgrens voor sociale huurwoningen flink omhoog kunnen brengen.” Martens schetst dat de sociale sector is gericht op de allerlaagste inkomens en de probleemgevallen, en de particulieren kijken voornamelijk naar de grote portemonnee. “Daartussen zit natuurlijk heel veel.” Vooral voor die groep is het de komende tijd zeer lastig, zoals jongeren. Wat zou de politiek of andere partijen hieraan doen? “Het probleem is: wij weten niet wat de woningbehoefte wordt in de toekomst.” Daarom stelt Martens: “Ik denk dat het aanbod flexibel moet zijn en dat je moet nadenken over woningontwerpen en wijken met een flexibel aanbod.” Dat betekent ook anders nadenken over financiering. Dit kan door bijvoorbeeld duurzaamheid van een gebouw mee te nemen in de plannen, of bouwonderdelen opnieuw te gebruiken. Martens: “Dan is het niet huisvesting als investering, maar huisvesting als dienst. [..] Dan kunnen we flexibel inspelen op toekomstige onzekerheden.” —

0:25 Nu in deze crisis, is de woningmarkt al ingrijpend veranderd?
1:30 Welke richtingen zou het op kunnen gaan in deze tijd?
5:01 Verwacht je dat de woningprijzen gaan dalen?
6:07 Sommige mensen zeggen: dit is het moment om te gaan bouwen!
9:12 Over ‘buy to let’, mensen die een huis kopen om te verhuren: dat doen vooral mensen die tussen de 3 en 50 huizen hebben?
14:05 Wat is een beter systeem dan doorstroming?
15:26 “Ik denk dat er goed nagedacht moet worden over hoe de huursector er in Nederland uit moet zien”
18:41 Hoe staan jonge starters er nu en de komende jaren voor op de woningmarkt?
23:39 Wat zou de rol van de politiek kunnen zijn?
30:44 Wat zou je over de financiering kunnen zeggen?
35:40 Hoe staat het ervoor met de huizenmarktzeepbel?

Share Button
Tagged with:
253 comments on “Maartje Martens:“Niet huisvesting als investering, maar huisvesting als dienst.”
 1. Nico de Geit says:

  We leven in een schuldgedreven economie. Het is essentieel dat de schulden alsmaar toenemen, anders klapt de economie in elkaar. Via de woningmarkt worden mensen min of meer gedwongen een mega-schuld op hun nek te nemen, alternatieven om te wonen worden onmogelijk gemaakt.

 2. Nico de Geit says:

  Oksana nog een keer met haar vrijstaande bouwpakketwoning van € 6.500,–

  https://www.youtube.com/watch?v=Doez6tKA1bE

  Alles nieuw, 20 cm isolatie in de wanden, vloer en plafond. De grond kan gewoon gepacht worden, dan heeft de gemeente ook meteen inkomsten.

  In Nederland mag zoiets misschien als recreatieverblijf, absoluut niet als permanente woning. Want: wonen moet duur zijn in een schuldgedreven economie.

 3. maff says:

  ‘De coronacrisis zou daarmee de diepste economische neergang zijn sinds de Grote Depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw. ‘

  https://www.welingelichtekringen.nl/economie/1842879/rabobank-verwacht-beperkt-herstel-nederlandse-economie-van-crisis.html

  Ps 🙂 100 year cycles https://d1yhils6iwh5l5.cloudfront.net/charts/resized/41447/large/Peak_cycle_cartoon_04.15.2016.png

 4. maff says:

  Staatssecretaris wil renteaftrek bedrijven verder beperken ….. ?

  ” Vijlbrief zegt “geschrokken” te zijn van hoe snel veel bedrijven in moeilijkheden zijn geraakt door de coronacrisis. ‘

  https://www.taxlive.nl/nl/documenten/nieuws/staatssecretaris-wil-renteaftrek-bedrijven-verder-beperken/

 5. Arjan says:

  Nico de Geit: We leven in een schuldgedreven economie. Het is essentieel dat de schulden alsmaar toenemen, anders klapt de economie in elkaar. Via de woningmarkt worden mensen min of meer gedwongen een mega-schuld op hun nek te nemen, alternatieven om te wonen worden onmogelijk gemaakt.

  Je blijft dezelfde onzin keer op keer herhalen. Zelfs Maartje zegt iets anders.

 6. Nico de Geit says:

  DNB: huizenprijzen onder druk door coronacrisis

  De coronacrisis zal ook de huizenmarkt gaan treffen. Nu stijgen de prijzen nog, maar in de tweede helft van dit jaar komt er een omslag. De woningprijzen zullen vanaf dat moment gaan dalen.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/453669847/dnb-huizenprijzen-onder-druk-door-coronacrisis

 7. Nico de Geit says:

  Vanwege de crisis zijn enorme hoeveelheden geld gecreëerd. Dit geld zoekt uiteindelijk een veilige haven. De Nederlandse huizenmarkt is zo’n veilige haven. Ik verwacht dat dat geld agressief in de markt gezet gaat worden: mega-XXL-kredieten met extreem lage maandlasten.

 8. Nico de Geit says:

  DNB: ruim 400.000 mensen worden werkloos door crisis

  De economische crisis als gevolg van de corona-uitbraak is met een beetje geluk het dieptepunt al gepasseerd, maar de pijnlijke gevolgen gaat de maatschappij nog lang voelen. Pas volgend jaar komt de grote werkloosheidsgolf.

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5146346/dnb-werklozen-crisis-coronavirus-coronacrisis-400000

 9. Nico de Geit says:

  DNB verwacht voor het eerst sinds 2013 dalende huizenprijzen

  Gaandeweg zal de kooplust flink terugvallen, met dalende prijzen tot gevolg, denkt DNB. Dat komt door drie factoren. Ten eerste: het consumentenvertrouwen is naar een historisch dieptepunt gezakt. Dat betekent dat mensen veel pessimistischer zijn geworden over de vooruitzichten voor hun eigen portemonnee en voor de economie in het algemeen.

  Ten tweede: de werkloosheid neemt fors toe. DNB schat dat er door de coronacrisis meer dan 400.000 werklozen bijkomen, en de grootste stijging van de werkloosheid volgt pas in 2021.

  Ten derde: de inkomens groeien minder snel. DNB denkt zelfs dat de lonen de komende jaren minder hard zullen stijgen dan de inflatie. Dat betekent dat huishoudens in de praktijk minder te besteden krijgen. Dat alles zorgt ervoor dat mensen minder snel een huis willen kopen.

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5146461/woningmarkt-huizenprijzen-daling-coronacrisis-dnb

 10. Arjan says:

  Nico de Geit: mega-XXL-kredieten met extreem lage maandlasten.

  Arjan: Je blijft dezelfde onzin keer op keer herhalen. Zelfs Maartje zegt iets anders.

 11. maff says:

  ps: …vraag niet hoe het kan…

  🙂 niets lijkt wat het is https://twitter.com/SteveStuWill/status/1269423595236675584

 12. maff says:

  Nico de Geit: DNB: ruim 400.000 mensen worden werkloos door crisis

  Klopt niet, alleen al 400.000 ZZP-ers hebben niets meer https://www.ad.nl/economie/er-is-een-gigantische-crisis-op-komst~add9ddac/ Maja die staan nergens in de statistieken ……

 13. Nico de Geit says:

  maff: Klopt niet

  Alles wat je ziet of leest in de MSM schijnt een bepaalde agenda te volgen. Dat was bij corona zo, dat zal nu niet anders zijn.

 14. Nico de Geit says:

  Massa-protesten, wereldwijd. Georganiseerd, aangestuurd, er wordt een agenda gevolgd, met een doel. Useful idiots laten zich lekker gebruiken. Politie is afwezig of beschermt de demonstranten die vernielingen plegen, als je vernielingen wilt voorkomen word je opgepakt. Alles kapot slaan en angst zaaien. Nergens meer veilig, dat is het nieuwe normaal.

 15. Nico de Geit says:

  Overwaarde huis meenemen bij eigen bijdrage verpleeghuiszorg

  Voortaan zou ook de overwaarde van een huis mee moeten worden genomen bij het bepalen van de eigen bijdrage voor verpleeghuiszorg. Op die manier kan de overheid de financiële gevolgen van de eigen bijdragen beperken zonder dat het geld kost. In het huidige systeem telt het eigen huis pas na twee tot vier jaar mee.

  https://www.telegraaf.nl/financieel/2109221759/overwaarde-huis-meenemen-bij-eigen-bijdrage-verpleeghuiszorg

 16. Steven says:

  Gisteren even de huizenprijzen op het nieuws met Jasper in Maarssen. Alles werd weer wat gezapig gemeld. Dalingen zijn goed voor starters en zo. Helaas nooit iemand die over halvering van prijzen begint en het gevaar van de gigantische nederlandse hypothekenbubble.

  Ik begrijp uiteraard waarom ze het niet doen, maar 1 keer moet toch kunnen?

 17. Nico de Geit says:

  Steven: gigantische nederlandse hypothekenbubble

  Die bubble kan nog groter. Van mega-XL naar mega-XXL. Uiteraard met extreem lage maandlasten.

  Als de keuze is om geld op te slaan in geldpakhuizen of het uit te lenen aan muppets, zal vaak voor het laatste worden gekozen. En er is gewoon veel te veel geld.

 18. Nico de Geit says:

  Ik verwacht dat er een tsunami van geld aan komt, geld dat een veilige haven zoekt. Dat het water voor de tsunami terugtrekt is normaal.

  Dat geld moet niet mijn probleem worden. Ik wil het wel aanpakken, maar niet lenen.

  Als ze van dat vele geld fijne huurwoningen bouwen wil ik er misschien één huren. Maar zodra mijn inkomsten opdrogen ga ik me heroriënteren.

  Verder rekening houden met de zombie-apocalyps: groepen van honderden zombies die iedereen aanvallen. De politie is afwezig of beschermt de zombies. Dus kun je maar beter een veilig heenkomen zoeken. Als ze je huurwoning helemaal kapot slaan, dat is niet zo erg, dan moet ik iets anders huren. De schade is voor de eigenaar.

 19. washuurderin2016 says:

  Nico de Geit,

  Jij raakt steeds meer de werkelijkheid kwijt.

 20. Magnum says:

  @Washuurder was me voor.

  Draadje hier had ooit best potentie en een aardig platform van verschillende contraire meningen en invalshoeken maar is met name door Nico de Geit en z’n eindeloze reeksen onzin posts en zelf quotes mede volledig om zeep geholpen.

  Als admin dat allemaal maar laat gaan (en op Twitter een eeuwenoude Hogervorst post vastgeklikt laat staan) blijft de rest vanzelf weg.

  Da’s jammer want als er zoals nu weer een mogelijk draaimoment komt zou discussie weer best aardig kunnen zijn.

 21. Magnum says:

  Bijvoorbeeld of in tijden met/na Corona wonen in de stad nog wel een premium heeft of herwaardering voor buiten ontstaat.

 22. NewKid says:

  Nico de Geit:
  DNB: ruim 400.000 mensen worden werkloos door crisis

  De economische crisis als gevolg van de corona-uitbraak is met een beetje geluk het dieptepunt al gepasseerd, maar de pijnlijke gevolgen gaat de maatschappij nog lang voelen. Pas volgend jaar komt de grote werkloosheidsgolf.

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/artikel/5146346/dnb-werklozen-crisis-coronavirus-coronacrisis-400000

  “In slechtste scenario loopt werkloosheid op tot bijna 1 miljoen”

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/in-slechtste-scenario-loopt-werkloosheid-op-tot-bijna-1-miljoen~b9d77cc5/

 23. NewKid says:

  08-06-2020 08:00 uur.

  “De woningmarkt zakt weg (en daar kan geen ronkende goednieuwsshow wat aan doen) Jasper du Pont

  NVM-voorzitter Onno Hoes ergert zich aan ‘onheilsprofeten’ die zeggen dat een crisis in de woningmarkt op komst is: het gaat juist prima! De cijfers laten echter een ander verhaal zien.

  Als nog eens een grote meteoriet op aarde stort, overleeft naar verluidt alleen de kakkerlak dat. De woningmarkt gooit echter ook hoge ogen. Terwijl de meeste mensen hun adem inhouden en afwachten wat er gaat gebeuren als hele bedrijfstakken van het infuus van staatssteun worden gehaald, buitelen belanghebbenden op de woningmarkt over elkaar om wereldkundig te maken hoe hun broodwinning vol-ko-men bestand is tegen welke catastrofe ook.

  Zo laten de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), woningwebsite Funda, het Kadaster, de TU Delft en diverse hypotheekverstrekkers bij toerbeurten weten dat nog helemaal niets wijst op een teruggang op de woningmarkt. Wie nu treuzelt, loopt zelfs risico om een heuse prijsexplosie voor de kiezen te krijgen. Dus hup: op naar de makelaar. Koop een huis!

  Is dit wel zo? Als de vorige crisis ons iets geleerd heeft, is het wel dat partijen als de NVM graag in hun imposante bak met marktdata cherrypicken tot alleen de ontwikkelingen eruit springen waarvan zij willen dat je ze kent.

  Gelukkig hoef je als potentiële huizenkoper — die vooral baat heeft bij een eerlijk en objectief beeld — niet op de duiding van deze marktpartijen af te gaan. Je kunt immers ook zelf in de data duiken. Nadeel daarbij is wel dat het Kadaster, de NVM en het CBS over het algemeen per maand of per kwartaal rapporteren en daarom meestal iets achterlopen op de realiteit. Wie wil weten hoe de markt nú reageert op de pandemie, kan beter kijken op websites die het huizenaanbod inzichtelijk maken, zoals HuizenZoeker, Jaap.nl en Funda.

  Precies dat deed ik voor dit artikel. Sinds een aantal jaar bezoek ik de laatstgenoemde website een paar keer per week — niet om de merkwaardige interieurs te bewonderen, maar vooral om bij te houden hoeveel woningen volgens de website op verschillende peildata waren verkocht. Uit deze data kwam na verloop van tijd een trend naar voren. Daarmee valt uit te rekenen hoe de woningverkoop zich ten opzichte van een jaar eerder ontwikkelde:

  Wat blijkt: de verkoopcijfers mogen na een matig 2018 in 2019 en begin 2020 in een opgaande lijn hebben gezeten, maar die trend wordt halverwege maart van dit jaar abrupt onderbroken. Vrijwel direct nadat premier Mark Rutte op 15 maart de ‘intelligente lockdown’ afkondigde, lijkt de verkoop van woningen met een golvende beweging weg te zakken.

  Op Funda werden in de maand mei zo’n 15 procent minder bestaande woningen verkocht dan een jaar eerder. Het Kadaster loopt iets achter in de registratie, maar de komende tijd kunnen we van hen vergelijkbare cijfers verwachten.

  De laatste keer dat we een terugval van deze omvang zagen, was in 2012 en 2013. Die terugval was destijds dat geheel te wijten aan de grote — en tijdelijke — schommelingen als gevolg van de afschaffing van hypotheekrenteaftrek op aflossingsvrije hypotheken, en van de aangekondigde verhoging van de overdrachtsbelasting.

  Omdat een vergelijking van de coronacrisis met de crisis in 2008 voor de hand ligt, is de ontwikkeling van de woningverkoop destijds toegevoegd met de stippellijn.
  Dossier: Coronacrisis

  De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen zijn ongekend; de uitwerking ervan nog grotendeels onbekend. Wat we al wel kunnen vaststellen: een nieuwe economische crisis is begonnen.

  De maatregelen die we nu nemen zullen bepalen hoe de economie van de toekomst eruit zal zien. Hoe verdelen we de schaarse middelen, en hoe houden we essentiële diensten en structuren overeind? Welke oplossing dient welke belangen? Die vragen staan centraal in dit dossier.

  Waarom is dit anders dan de krantenkoppen?

  Goed, de markt zakt dus weg. Dit beeld wijkt om twee redenen af van wat je in de meeste nieuwsberichten leest. Ten eerste vergelijken makelaars de verkoop op dit moment het liefst met die in de periode direct vóór corona. Dat wil zeggen, met januari en februari. Op de woningmarkt zijn de seizoenen echter van grote invloed op de verkoop: uit de cijfers van het Kadaster blijkt dat er in een normale meimaand 21 procent meer woningen worden verkocht dan in januari en februari van datzelfde jaar.

  De tweede reden is dat de nadruk vaak wordt gelegd op de ‘Grote Regionale Verschillen’. Of, in de woorden van NVM-voorzitter Onno Hoes: de huizenmarkt laat een verschuiving zien, ‘in provincies als Groningen, Friesland, Drenthe en Zuid-Limburg, waar ik woon, gaat het sky high op het moment.’.

  Deze regionale verschillen bestaan, dat is waar. Maar als ze ter sprake komen, wordt vrijwel altijd de nadruk gelegd op de regio’s waar het wél goed gaat. Ook hier is het makkelijk goochelen met cijfers. Als je actief de ontwikkelingen per regio volgt, zijn er vrijwel altijd wel regio’s die er vanwege een (tijdelijke) groeispurt positief uitspringen. Een beetje makelaar zal zijn of haar klanten dus gerust kunnen stellen: de gemiddelde huizenprijs mag landelijk dan wegzakken, dat komt vooral door andere regio’s. Het gras in de eigen tuin is nog altijd buitengewoon groen.

  Een betere manier om naar deze regionale verschillen te kijken, is door ook het totaalplaatje mee te nemen. Daarom zie je in onderstaande kaart alle regio’s in Nederland, met per Corop-gebied de ontwikkeling van het aantal verkochte woningen ten opzichte van een jaar eerder. Hoe verder je inzoomt op een gebied, hoe groter de uitschieters en hoe minder dus de nauwkeurigheid van de gehanteerde methode. Desondanks kun je zien dat niet alleen de periferie van ons land kampt met vraaguitval, maar juist ook gebieden als Den Haag, Haarlem en de noordelijke Randstad.

  Nu is er ook heus iets te zeggen voor positieve duiding van de woningmarkt om het consumentenvertrouwen niet onnodig te laten wegzakken. Minder vertrouwen kan de terugval immers versterken, wat de hele economie zou kunnen raken.

  Maar wie als woningzoekende echter voor waarschijnlijk de grootste financiële keuze van zijn of haar leven staat — het kopen van een eerste huis — heeft wat mij betreft recht op een objectief en integraal beeld van de markt. Het moge duidelijk zijn: bij partijen die hun geld verdienen aan de woningmarkt ga je zo’n beeld niet vinden.”

  Lees het hele verhaal op FTM inclusief kaarten per deelprovincie en grafieken.

  Eigenlijk is het natuurlijk puur gezond verstand z’n werk laten doen en logica.
  Ergste recessie in 100 jaar, sterk stijgende werkeloosheid en faillissementen, en dan zouden de woningprijzen NIET in elkaar zakken, duh..

  https://www.ftm.nl/artikelen/woningmarkt-zakt-weg-goednieuwsshow

  Maar Onno van de NVM “adviseert” nog steeds: koop NU dat huis, NU, NU, NU !

 24. Maria says:

  Magnum,

  Yep!

 25. Nico de Geit says:

  washuurderin2016: Jij raakt steeds meer de werkelijkheid kwijt.

  Magnum: Nico de Geit en z’n eindeloze reeksen onzin posts

  https://www.youtube.com/watch?v=BXrkhfya0fo

 26. Nico de Geit says:

  Arjan: Je blijft dezelfde onzin keer op keer herhalen.

  Vóór corona puilden de geldpakhuizen al uit. En nu is er dus ca. 30% geld bijgekomen. De MSM hoor je er niet over, te druk met ‘belangrijkere dingen’.

  Ondertussen op de gang van de intensive care:

  https://arthusiast.art/gif/wp-content/uploads/2020/03/giphy-9.gif

  Martin North over extreem lage rendementen en de gevolgen (saai en niks nieuws): https://www.youtube.com/watch?v=QlK6mOFUxWU

  North nam contact op met de MSM maar de MSM heeft geen interesse.

 27. maff says:

  Wetenschappers beginnen kort geding tegen de staat wegens ‘verwoesting economie’

  https://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/20360/wetenschappers-beginnen-kort-geding-tegen-de-staat-wegens-verwoesting-economie.aspx

  Overheden kunnen bedrijven niet voor altijd bail-outen er zullen klapjes gaan vallen …….

 28. Nico de Geit says:

  CBS-hoofdeconoom ontrafelt sombere mythes:
  ’WIJ NEDERLANDERS ZIJN RIJKER DAN OOIT’

  Achter betaalmuur

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/1008374788/wij-nederlanders-zijn-rijker-dan-ooit

 29. Steven says:

  dr.t: De stemming zit er gelukkig nog in.

  Tja.. niet te geloven eigenlijk. Ik las wel ergens dat de ouders er ook weer veel geld in (weg) kieperen.

 30. Arjan says:

  Steven,

  Hoe kan dat nou Steven? Dan gaat jouw eeuwige argument van 100% lenen voor een nieuw huis toch niet meer op?

 31. maff says:

  ‘After all, most of us have been locked down in our house or apartment for a very long time.’

  Coronavirus may have huge impact on property markets
  https://www.bbc.com/news/business-52977890

  Alles is anders nu, kantoren die verdwijnen, winkels die verdwijnen, banen die verdwijnen, de vraag is wat blijft er over. Ik was ff in de kringloopwinkel en die was ook al leeg …… ik snap er niets meer van

 32. Steven says:

  Arjan,

  Als iets nog duurder is dan dat ze kunnen lenen dan moeten ze dus bij de ouders smeken. (Wel weer jammer voor de jongeren zonder rijke ouders: die moeten maar op kamers blijven wonen als de prijzen niet een frisse duik nemen)

 33. maff says:

  coronaschuld-over-meer-generaties-spreiden-vindt-klaas-knot

  Poor kids
  http://kidsacrosstheglobe.weebly.com/uploads/2/3/6/4/23646910/7327682_orig.gif

 34. Arjan says:

  Steven,

  Goh dan hebben veel starters blijkbaar rijke ouders.

 35. Steven says:

  Arjan,

  Dat blijkt ja.

 36. Steven says:

  In plaats van dat de huizen goedkoper worden laat je je ouders betalen.

  Zo bijvoorbeeld https://www.rabobank.nl/particulieren/hypotheek/hypotheekvormen-en-voorwaarden/generatiehypotheek/

 37. maff says:

  De starter in de UK ( 90% LTV )

  Number of small deposit mortgage deals halve overnight
  ‘ The number of 90% loan to value (LTV) mortgages on the market for low deposit holders fell by almost half in one day this week ‘
  https://www.yourmoney.com/mortgages/number-of-small-deposit-mortgage-deals-halve-overnight/

 38. b says:

  Nog meer statistieken ivm invloed Covid op het GDP:
  https://twitter.com/ONS/status/1271326172433924096

 39. maff says:

  Een 15 kilometer afstand verschilletje …….

  Grunn, koophuis 285k https://www.funda.nl/koop/groningen/huis-41952500-selwerderstraat-19/ , maar 15 kilometer verder in het paradijsje ligt deze woning van 269k https://www.funda.nl/koop/noordhorn/huis-41829018-borgweg-74/ vlakbij de maisvelden, hertenkamp en leuke koeien die van een liedje houden, school en peuterspeelzaal ook, en een convenience store

 40. maff says:

  England’s first-time buyers with 10% deposit struggle to find mortgage
  https://www.theguardian.com/money/2020/jun/12/england-first-time-buyers-with-10-per-cent-deposit-struggle-to-find-mortgage

  en heb je die gevonden, dan gebeurt er dit …. ( Gepikt van de twittertjes 🙂 ) https://www.property118.com/mortgage-company-put-me-on-variable-rate-doubling-my-interest-payments/

 41. maff says:

  En wat gaat de aflossingsvrije lening met het NIEUWE pensioen doen ?
  ‘ Als je op het moment dat je met pensioen gaat geen recht meer hebt op hypotheekrenteaftrek, kan je bij dit pensioeninkomen ongeveer € 116.000 aan hypotheek krijgen. Dit betekent dat je € 131.000 moet aflossen op jouw hypotheek ‘ https://www.ing.nl/particulier/hypotheken/hypotheekvormen/aflossingsvrije-hypotheek/pensionering.html

 42. Nico de Geit says:

  b: Huizenprijzen zakken dan niet?

  Huizenprijzen zijn kredietgedreven. Als de muppets een mega-XXL-krediet kunnen krijgen met extreem lage maandlasten doen ze het.

  Anderzijds zijn er factoren die de prijs-opstuwing beperken, zoals belastingheffing en het wettelijk beperken van krediet.

  Voorlopig is geld extreem goedkoop en is in principe de sky the limit.

 43. Arjan says:

  Nico de Geit: mega-XXL-krediet

  Mega extra extra large krediet. Overdreven zeg.

 44. Steven says:

  Als je zo’n beetje 7 keer je netto jaarsalaris mag lenen voor een vrij nietig huisje is dat best veel.

  Als je van je netto loon vaste lasten zoals verzekeringen,vervoer, eenvoudig eten en kleding vanaf haalt kan je van wat je echt overhoud natuurlijk nog veel meer jaren in de min staan.

  A.u.b niet direct antwoorden, maar begrijpen wat ik zeg.

  Leen je bijvoorbeeld 250.000 euro en je hebt normaal gesproken 50 euro per dag vrij te besteden (best veel toch?) dan sta je dat 5.000 keer in de min. Klinkt niet leuk toch? Volgens mij denken kopers over die xxl leningen nog steeds te makkelijk. En proost.. ik zit weer aan het bier, maar extreem lenen voor een huis is nu erger denk ik. 🙂

 45. Steven says:

  maff,

  Als stadsmens vind ik die eerste toch een stuk stijlvoller en prettiger. (maar smaken verschillen). In A’ dam zijn ze beiden 3 keer duurder.

 46. Mr. Marty says:

  Maartje heeft helemaal gelijk. Al jaren trouwens. Het ‘treintje’ van kopen, wachten op prijsstijging en doorverkopen/doorstomen naar een groter huis met overwaarde komt tot stilstand. We gaan weer terug naar normale waarden wat mensen zich kunnen veroorloven op basis van hun inkomen en terug naar het begin van de trein de starter. Ook die moet kunnen wonen/beginnen met op eigen benen staan.
  Het aanbod zal gaan stijgen. Cash is king in deze tijden. Investeerders/huisjesmelkers willen geld en verkopen hun, tweede, derde, of vierde huis. De overheid zal ook moeten instappen en maatregelen nemen om deze groep fiscaal harder aan te pakken. De VVD heeft zijn langste tijd gehad. Tijd voor een frisse wind tijdens deze crisis voor een volgend kabinet .
  Terug naar het treintje. Niemand stapt of kan meer instappen. Trein komt leeg te staan. Met velen oude huizen op de markt. Vergroening van het woningaanbod staat we hoog op de kalender van het kabinet. Die moeten nu miljarden richting de bouw schuiven en plekken in Nederland aanwijzen waar gebouwd kan worden. Nieuwe dorpen kunnen rijzen. Jonge mensen zullen daar gretig gebruik van maken om tegen lage kosten gesubsidieerde koopwoning te kunnen bemachtigen.
  De bouw is belangrijk voor de economie. Dat mensen het kunnen kopen is misschien nog wel belangrijker, want dat zorgt ervoor dat de retail draait. Dat mensen voldoende geld hebben voor eten, een dakkapel, een vakantie en 1 of 2 keer per maand uit eten te gaan,l zorgt ervoor dat de economie gezond is en floreert. Nu de economische neergang heerst zullen alle sectoren uiteindelijk hard geraakt worden. Nu veel mensen torenhoge huren betalen of hypotheken maakt ze kwetsbaar en is ongezond voor de economie, omdat ze geen geld over hebben om te spenderen. De lage rente blijft nog 10-tallen jaren. In Japen zijn de huizenprijzen ook gedaald of dalen nog steeds, zelfs met ‘gratis’ geld. De rek is eruit, de trein staat stil de economie krimpt met tot gevolg dalende huizenprijzen. Dat is eigenlijk heel logisch zou Cruijf zeggen.

 47. Steven says:

  Mr. Marty,

  Met echt gratis geld is het niet logisch. Dan krijg je overigens hyperinflatie en verdien je niets en het laatste wat je dan wil is een groot huis.
  Geld is niet gratis… Als je 1000 euro leent voor een wasmachine met 0 procent rente kost ie toch nog 1000 euro. Dat men die logica niet snapt bij huizen (?!)

 48. washuurderin2016 says:

  Mr. Marty,

  Waarom zou de VVD bij de laatste peiling ver boven de andere partijen uitstijgen.

 49. Mr. Marty says:

  Peilingen zeggen tegenwoordig niet zo veel meer. Kijk naar Amerika, Brexit, enz. Er is veel onvrede en armoede in NL. Alleen de welvarende en rijken stemmen VVD. Die groep is kleiner dan de rest van de populatie. Moet de rest wel hun stem uitbrengen en daar schiet het vaak bij in. Rutte moe… D66, GroenLinks, PvdA, CDA. Zij moeten de kar trekken!

 50. Mr. Marty says:

  Juist niet. VVD is over en uit.
  washuurderin2016,

 51. Mr. Marty says:

  washuurderin2016,

  Peilingen blijven peilingen. Kijk naar de US. Trump was niet de favoriet. Brexit? Dat zou nooit gebeuren. Je weet niet wat er in de tussentijd gaat gebeuren.
  Vooral welvarende en rijke mensen steunen de VVD. De rest van de populatie (die groter is) stemt andere partijen echter kent meer verdeeldheid. Willen we echt verandering moeten we eensgezind worden. Dat wat betreft de politiek.

  Als we nu allemaal geen huis meer kopen stort de markt vanzelf in. Allemaal 1 tot 2 jaar de koop uitstellen. Als we die eensgezindheid kunnen opbrengen, zal dat heel wat euro’s, koopkracht en welvaart opleveren.

 52. washuurderin2016 says:

  Mr. Marty:
  washuurderin2016,

  Als we nu allemaal geen huis meer kopen stort de markt vanzelf in. Allemaal 1 tot 2 jaar de koop uitstellen. Als we die eensgezindheid kunnen opbrengen, zal dat heel wat euro’s, koopkracht en welvaart opleveren.

  En dan ben jij de eerste die koopt en dan waarschijnlijk VVD gaat stemmen, omdat de VVD de belangen van woningbezitters behartigt.
  Ruim 60% van de huidige woningmarkt is in eigen beheer, dus zal de VVD op veel steun kunnen rekenen.

 53. maff says:

  Steven,

  Zoo grappig dat verschil in de mens, ik ben geboren Amsterdamse, maar houtjes hakken, dode bomen omtrekken, bramen trekken, bospaden vrijkappen is het leukste wat er is ….. 🙂

  Het kabinet moet stoppen met investeren in biomassacentrales en de gaskraan weer openzetten, vindt Urgenda-directeur Marjan Minnesma.
  https://nos.nl/artikel/2337270-urgenda-activist-minnesma-stop-subsidie-biomassa.html

 54. maff says:

  Coronavirus Live Updates: As Social Distancing Wanes, Cuomo Warns of Another Lockdown

  https://www.nytimes.com/2020/06/14/world/coronavirus-updates.html

 55. maff says:

  En we gaan weer lockdownen ……

  China kondigt nieuwe lockdown aan in nog eens tien wijken in Peking
  https://www.nu.nl/coronavirus/6057979/china-kondigt-nieuwe-lockdown-aan-in-nog-eens-tien-wijken-in-peking.html

 56. maff says:

  Typisch, de site van het cbs ligt eruit

  Het IP-adres van de server van http://www.cbs.nl kan niet worden gevonden.

 57. maff says:

  En de huizenprijzen blijven stijgen ……

  https://www.huizenzoeker.nl/

 58. Arjan says:

  Mr. Marty: Juist niet. VVD is over en uit.

  Gezwets. De VVD steekt met kop en schouders uit boven de rest van de partijen in de peilingen.

  https://www.ipsos.com/nl-nl/politieke-barometer

 59. Mr. Marty says:

  Maak je niet druk als je al een koophuis hebt. Op de lange termijn is het kopen van een huis altijd het beste. Helemaal als je ook volledig aflost. Een kleine cyclische correctie is heel normaal, dus accepteer de tijdelijk huizenprijsdaling, daar is niks mis mee. Dat is goed voor de economie! Tuurlijk heb je trieste gevallen van mensen die straks de hypotheek of huur niet meer op kunnen brengen. Dat is de andere kant van de medaille, maar dat hoort er helaas ook bij. Wie er aan het roer staat van NL. Maakt ook niet uit. Dat de huizenprijzen gaan dalen staat als een paal boven water. Dat een X percentage van de huizenbezitters dan ook onder water leeft is ook een tijdelijk gevolg. De geschiedenis herhaalt zich. Dat heet conjunctuur. Nog meer vragen?

 60. huizenhyper says:

  Wat ik denk over wat de huizenprijzen gaan doen.

  Er zijn 3 categorieën woningen.

  1]
  flats en kleine rijtjeshuizen.

  Hiervan zal de prijs op zijn minst stabiel blijven, maar een stijging van prijs ligt meer voor de hand.

  Onze regering heeft de hele wereld uitgenodigd om hier te komen wonen, op kosten van de Nederlandse samenleving (lees: belastingbetaler). Deze mensen komen in deze woningen (met voorrang op de NL-bevolking).
  Verder zullen er (door oa de corona crisis) steeds meer mensen hun (te grote/te dure) woning kwijtraken, en die moeten toch ergens wonen. Die komen dan terecht (of tenminste, dat willen ze) in dit laagste segment.
  De ouderen willen op den duur ook dit type woning betrekken.
  Er komt dus een run op woningen in het laagste segment.

  2]
  gemiddeld rijtjeshuis, 2-ondereenkap, alles formaatje 120-150m2 woonoppervlak ruwweg.
  De migrant heeft hier geen geld voor, en dit soort woningen zijn ook met een uitkering niet bereikbaar.
  Dalen, stijgen? Moeilijk te zeggen.

  3]
  Villa’s, grote bungalows, formaatje woonoppervlak 180m2 en hoger.
  Dit zijn de woningen van een groot deel van de generatie 60+
  Als deze woningen vrijkomen (door sterfte of doordat de bewoner naar een kleinere woning (zie categorie 1) verhuist zijn er bar weinig kopers voor.
  De migrant kan dit wel vergeten (een paar mensensmokkelaars uit Noord-Afrika daargelaten).
  Een forse daling in dit segment is de verwachting.

 61. Mr. Marty says:

  Eens met Huizenhyper.

  Je ziet nu al dat die woningen langer te koop staan en sommige in prijs dalen.

  De duurdere huizen worden vaak ook het hardst geraakt in een crisis. 10% op 300000, 600000 of 900000 is nogal een verschil.

  Het doorstroom treintje is een halt toe geroepen door Covid-19.

  Doorstromen naar dat duurdere huis van 500k plus. Is minder vanzelfsprekend. Mensen die het duurdere huis kunnen kopen zijn grootverdieners, vermogende mensen met veel poen op de bank dat alleen maar geld kost en niets opleverd, dan maar in stenen wat de laatste jaren is gebeurd evenals het belastingvrij schenken van een 100.000 ter aanschaf van een woning, wat ook een prijsopdrijvend effect heeft gehad. Allemaal gebeurtenissen die nu zijn uitgedund en lam gelegd. Als je 100.000 verdiend (wat een flink inkomen is) moet je toch een aardig optrekje kunnen bemachtigen, doch heb je daar vaak niet eens meer een twee-kapper voor laat staan een vrijstaand huis in de Randstad.

  Als Corona meer en meer levens zal opeisen. Des te groter de kans dat meer oudere, grotere huizen op de woningmarkt komen met uiteindelijk een overschot daarvan die voor velen nog onbereikbaar is. In die categorie zullen de grootste prijsdalingen plaatsvinden. Wetende dat je ook veel cash mee moet nemen om die woningen up-to-date te krijgen en energie neutraal wat eigenlijk al onhaalbaar is met die oude woningen. De bank financiert zo’n verbouwing bovenop en hypotheek ook niet voor de volle 100%.

  De overheid zou goedkoop grond moeten aanbieden en zelfbouw of particulier opdrachtgeverschap moeten bevorderen. Dat is ook een goede manier om een koopwoning bereikbaar te houden.

 62. maff says:

  VAT UK
  Mehrwertsteuer Germany ……
  Alles gaat omlaag behalve onze eigen BTW
  TAX CUT HOPE VAT could be slashed to help get Brits spending again https://www.thesun.co.uk/news/11863874/vat-cut-hope/
  ps 🙂 http://static.politico.com/50/8a/91c3f50d476fb408b7828555f592/economy-brianstauffer.jpg

 63. maff says:

  ‘NIBUD VOORSPELT ENORME DALING KOOPKRACHT’ ….. verwacht 2.5 miljoen huishoudens in problemen
  Twee crisis boeken …… 😉
  https://static.hebban.nl/covers/00000655/normal/5eddc874cb0486.88540206.jpg
  https://goudtekoop.files.wordpress.com/2012/06/deflatie_in_aantocht.jpg?w=640

 64. maff says:

  Probeersel 🙂 ivm moderation

  NIBUD VOORSPELT ENORME DALING KOOPKRACHT

 65. Nico de Geit says:
 66. maff says:

  ‘ It’s the liquidity, stupid ‘
  Een opkoopfonds voor schulden, ( 2,6 MILJOEN HUISHOUDENS IN GELDNOOD IN 2021, BNR ) en een nieuwe vastgoedbank ?
  https://vastgoedjournaal.nl/news/45611/nederland-is-klaar-voor-een-nieuwe-vastgoedbank
  ps 🙂 holy cow https://d1yhils6iwh5l5.cloudfront.net/charts/resized/49151/original/07.21.2017_NASDAQ_holy_cow.png

 67. Hans- says:

  Ollongren weigert huren te bevriezen. Huur bevriezing zit er niet in.(i.v.b. corona)Als de minister tienduizenden sociale huur woningen verkoopt aan buitenlandse investeerders, deze nemen geen genoegen met huur verlaging. Ze hebben een doel: maximaal rendement.En maatwerk, is alleen een zoethoudertje!(gaar in de praktijk niet lukken, maar wel in het nieuws natuurlijk.

 68. maff says:

  De permafrost begint nu te ontdooien, en methaangassen komen nu vrij, en die verwarmen de aarde extra snel ( maar zitten niet in de CO2 modellen ), dussss de zeeën worden ook warmer, in de zee zitten ook veel methaangassen. In die ontdooiende permafrost zitten ook eeuwenoude bacteriën en virussen opgesloten, en die beginnen nu ook vrij te komen, ik vraag me af ………

  ps 🙂 https://i.redd.it/chdu1uxf7ol41.jpg

 69. Nico de Geit says:

  De langste dag vandaag.

  Vanwege de maatregelen in verzorgingshuizen zal het jaren langer duren voordat de babyboomwoningen op de markt komen.

 70. Steven says:

  Nico de Geit,

  Ha ha. De babyboomers gaan toch wel dood. Ik heb me suf gezocht hoeveel vierkante meters men heeft per leeftijdsgroep, maar geen duidelijk antwoord gevonden.
  Uit gewoon levens ervaring heb ik de indruk dat 60 plussers in heel kleine aow flatjes wonen of bijv. in Marcel van Dam (pvda) villa’s zitten te genieten. Zou leuk zijn dat eens echt te onderzoeken.

 71. Steven says:

  Mijn moeder is ook van die leeftijd en heeft gewoon geen enkel benul van prijzen.

  Ze bezuinigt op alles maar korten op wonen doet ze niet.

  https://www.bekendeburen.nl/oud-pvda-topman-marcel-van-dam-verruilt-riant-landhuis-voor-eeuwenoud-kasteel

 72. Steven says:

  Het is toch ergens van de zotte dat je als pvda’ r in een kasteel gaat wonen terwijl de rest van Nederland zich schomp betaalt aan kleine Arjan huisjes.

  Marcel van Dam is al jaren niet op tv, maar dat drammerige kent iedereen boven de 40 of zo.

 73. maff says:

  Ondertussen bij de Deutsche Bank …….

  Trump Has a Half Billion in Loans Coming Due. They May Be His Biggest Conflict of Interest Yet.

  https://www.motherjones.com/politics/2020/06/donald-trump-loans-deutsche-bank/

 74. Arjan says:

  Steven,

  Wat een stompzinnig en bekrompen idee dat je als rijke PvdA’er in een kleine lawaaiige tussenwoning zou moeten wonen. Ik zou het ook doen als ik het geld had. Je leeft maar 1 keer.

 75. washuurderin2016 says:
 76. b says:

  washuurderin2016,

  Deze cijfers zijn gebaseerd van voor de Corona, lopen 3 maanden achter.
  Over ~1 maand zijn er andere cijfers, neerwaarts.

 77. Arjan says:

  b,

  Je hebt nog niet eens de eerste zin gelezen!

  Bestaande koopwoningen waren in mei 7,7 procent duurder dan in mei 2019.

 78. washuurderin2016 says:

  Uit ervaring kan ik meedelen dat de gekte nog steeds bestaat.
  Op 15 juni j.l. wordt woning op Funda geplaatst;op dezelfde dag staat bij de makelaar de telefoon roodgloeiend en wordt er zelfs een wachtlijst aangemaakt.
  De vraagprijs is 50000 euro hoger dan de WOZ waarde peildatum 01012019 (WOZloket).

 79. maff says:

  ps: kan er ook nog wel bij

  Komt goed …. moedertje aarde begint gewoon opnieuw, maar nu met de mosjes op de zuidpool ‘Antarctica’s ‘green snow’ is sucking carbon out of the air’

 80. maff says:

  Ondertussen in de US

  30% Failed to Make Housing Payments in June

  https://www.thestreet.com/mishtalk/economics/30-percent-failed-to-make-housing-payments-in-june

 81. maff says:

  ‘ FHFA Announces Extension of Fannie Mae and Freddie Mac Foreclosure and Eviction Moratorium Through August 31 ‘

  https://www.jdsupra.com/legalnews/fhfa-announces-extension-of-fannie-mae-90375/

  ps 🙂 In sub-prime we trust https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/animals-bird-birdhouse-scams-fannie_mae-housing_crisis-rman16976_low.jpg

 82. maff says:

  maff: In sub-prime we trus

  ABP ruim 10 miljard https://www.abp.nl/images/top-100-grootste-beleggingen.pdf

 83. washuurderin2016 says:

  een bewijs dat er nu nog steeds de gekte heerst, wordt geblokkeerd.
  Admin verklaar u nader.

 84. washuurderin2016 says:

  Op 15 juni j.l. woning geplaatst op Funda;vraagprijs 50000 euro hoger dan WOZ (peildatum 01012019).
  Makelaar moet wachtlijst aanleggen i.v.m. grote belangstelling.

 85. László says:

  “Ik denk dat het aanbod flexibel moet zijn en dat je moet nadenken over woningontwerpen en wijken met een flexibel aanbod.”
  Geef eens een voorbeeld.

  Huurbescherming opheffen?
  Of heeft iemand anders een beter idee?

 86. Steven says:

  washuurderin2016: Makelaar moet wachtlijst aanleggen i.v.m. grote belangstelling.

  Vandaar de naam van deze site. Hoe zeepbelliger wil je het hebben? De kunst blijft natuurlijk de bel te zien. Veel mensen zitten er zelf middenin en zien het niet.

 87. Hans- says:

  Ollongen uit eerste kamer gekieperd, Hoe moet, zonder huurverhoging Stef de buitenlandse inversteerders in sociale huurwonigen dan tevreden stellen. (waar hij mee heeft staan leuren )Zal destijds meegegeven zijn, prima belegging, elk jaar huurverhoging in NL. En dit jaar i.v.b. met extra verhoging van vorig jaar op het lage btw tarief, een bonus!… Stef ziet de bui al hangen,had hij Ollongen in gepalmd??

 88. Steven says:

  En.. elk jaar huurverhogingen boven inflatie kan gewoon niet.

  Dat die politici met hun pretstudies alleen al dat niet snappen blijft voor mij bijna iets onwerkelijks.

  Hoezo steeds huren boven inflatie omhoog gooien?; en wanneer stop je daar mee?

  Vragen vragen

 89. Nico de Geit says:

  De ‘pandemie’ psyop voor totalitaire controle (met Karel van Wolferen) | Compendium Pandemonium #2

  https://eenoorlogreedsverloren.nl/2020/06/21/de-pandemie-psyop-voor-totalitaire-controle-met-karel-van-wolferen-compendium-pandemonium-2/

  Deel 1 en 2 zijn al van Youtube verwijderd, blijkbaar wordt er iets gezegd wat echt ‘fout’ is.

 90. meelezer says:

  Steven:
  En.. elk jaar huurverhogingen boven inflatie kan gewoon niet.

  Dat die politici met hun pretstudies alleen al dat niet snappen blijft voor mij bijna iets onwerkelijks.

  Hoezo steeds huren boven inflatie omhoog gooien?; en wanneer stop je daar mee?

  Vragen vragen

  En toch blijft het gebeuren. Hele volksstammen hebben volgens mij geen last van die verhoging, die krijgen een verhoogde huurtoeslag.

  Dan blijft over de rest. En daar geldt kwestie van vraag en aanbod. Voor individuele gevallen heb je gelijk, ooit komen die aan een max huur die ze kunnen dragen. En dan moet je verkassen of toch weer ergens op bezuinigen.
  En zo lang er nog grote groepen bereid zijn(of niet anders kunnen) om die verhoogde huren te betalen zal het doorgaan en doorgaan.
  Of de politiek dwingt het af, wat men nu probeert via dat gebeuren in de 1e kamer.

  Maar dan komen de lobbygroepen van de bouwers in beweging, dat wil er gebouwd worden voor de sociale huur dan moet men toch echt geen maximum huren afspreken ect.

  Als niet sociale huurder word je financieel lekker genaaid door je buurman die wel een sociale huurwoning heeft.

  Ik ben trouwen wel geinteresseerd in je wiskundige bewijs dat dit niet kan doorgaan. Je schermde met uitspraken dat het wiskundig niet kon huren boven inflatie keer op keer verhogen.

 91. Arjan says:

  László: Huurbescherming opheffen?

  Liberalisatiegrens opheffen ( dwing particulieren niet om te verhuren voor sociale sector), verhuurdersheffing afschaffen, HRA afschaffen, meer huurwoningen bouwen, beperkingen opleggen voor stijging huren vrije sector.

 92. Martino says:

  Huurverhoging met inflatie plus x% is op zich al fout omdat in de inflatie is de huurverhoging van het vorige jaar al verrekend, het is dus eigenlijk inflatie op inflatie.

  Niet voor niets heeft Nederland altijd een van de hoogste inflatie zijfers van Europa!

  In geen ander land heb je wettelijk verordende huurverhoging!? Dat is gewoon gek!

  Huurverhoging met inflatie zou terecht zijn zoals dat was tot 2013 en dan kwam Blok!

 93. b says:

  meelezer:…. die krijgen een verhoogde huurtoeslag.

  De verhoogde huurtoeslag is parallel aan de inflatie? De huurtoeslag wordt juist afgebouwd, daarover is al gepost op dit forum.

  Steven heeft een punt dat de huurverhogingen niet eindeloos boven de inflatie kan blijven stijgen: het deel van je inkomen dat je kwijt bent aan huur is veelal de helft of meer van je inkomen en het steeds kleiner overblijvende deel is voor de consumptie (lees: voedsel).
  Wanneer mensen steeds minder te besteden hebben heeft dat een neerwaartse invloed op de economie.
  In de Australische media is men hier meer open voor (zie eerdere posts), jongeren trekken weer bij hun ouders in of vice versa (pensionado’s), onderhandelen met de verhuurder voor lagere huur etc…

  Vervolgens ‘naait’ de buur die sociale huur heeft de ander niet, de huurder bepaalt de huur namelijk niet, de verhuurder wel.

 94. b says:

  b,

  In de Australische media is men hier meer open over (ipv voor)…correctie.

 95. b says:

  Arjan,

  Nog beter: huizenprijzen neerwaarts, dan zijn de huren dat ook.
  Inkomen versus huizenprijs is nogal ‘scheef’.

 96. b says:

  washuurderin2016:
  Op 15 juni j.l. woning geplaatst op Funda;vraagprijs 50000 euro hoger dan WOZ (peildatum 01012019).
  Makelaar moet wachtlijst aanleggen i.v.m. grote belangstelling.

  Wees dan zo eerlijk om de prijsklasse te noemen van dat segment huis.
  50k meer dan de WOZ lijkt te wijzen op een huis in een lagere prijsklasse.

  Hier in de buurt vraagt men vaak 100k meer dan de WOZ, die huizen blijven lang met een bord ‘te koop’ staan.

 97. b says:

  https://www.metafoorro.nl/wp-content/uploads/2020/05/Outlook-2020-Update-Coronacrisis-Metafoor-Ruimtelijke-Ontwikkeling.pdf
  Door de Coronacrise gaan de prijzen van koop- en huurhuizen, grond etc omlaag. Hoeveel exact weet men nog niet.
  Het dokument bevat een overzicht met plaatjes….blz 5 🙂
  Metafoor adviseert o.a. overheden.

  En bijstand wordt basisbaan (van 40 u per week)?
  https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/gronings-college-enthousiast-over-eerste.13661246.lynkx

 98. maff says:

  Ondertussen in de UK
  Bad News For House Prices As Banks Withdraw Mortgage Products

  https://www.forbes.com/sites/garybarker/2020/06/24/bad-news-for-house-prices-as-banks-withdraw-mortgage-products/#67be07e63fb8

  Als de huisjesprijs daalt dan staan de LTV 90% en 95% morgages direckt onder water … maar aan de andere kant …… de waarde van de lening is ook de prijs van een huis, wat is dan wijsheid ?

 99. maff says:

  Moderation is booming 😉

 100. Arjan says:

  b: Arjan,

  Nog beter: huizenprijzen neerwaarts, dan zijn de huren dat ook.
  Inkomen versus huizenprijs is nogal ‘scheef’.

  Tja, de rente is daar in hoge mate debet aan.

 101. meelezer says:

  b: De verhoogde huurtoeslag is parallel aan de inflatie? De huurtoeslag wordt juist afgebouwd, daarover is al gepost op dit forum.

  Vervolgens ‘naait’ de buur die sociale huur heeft de ander niet, de huurder bepaalt de huur namelijk niet, de verhuurder wel.

  Je hebt helemaal gelijk.. de huurder bepaalt inderdaar niet de huur… Was erg kort door de bocht.

  Het is de politiek die dit systeem bepaalt. Forse hoeveelheid huizen die onder de kostprijs moeten worden verhuurd.
  Maar goed, die politiek partijen worden wel gekozen door mensen. Is het misschien toch je buurman die je weet naait 😉

  En de materie is veel complexer dan ik dacht. Ik had begrepen dat de meeste huurverhogingen werden gecompenseerd door een verhogin van de huurtoeslag.

  https://financieel.infonu.nl/geld/171412-gevolgen-huurverhoging-voor-de-huurtoeslag.html

  Conclusie van artikel is ook weinig hoopgevend voor beweging in de huurdersmarkt.

 102. washuurderin2016 says:

  b: Wees dan zo eerlijk om de prijsklasse te noemen van dat segment huis.
  50k meer dan de WOZ lijkt te wijzen op een huis in een lagere prijsklasse.

  Hier in de buurt vraagt men vaak 100k meer dan de WOZ, die huizen blijven lang met een bord ‘te koop’ staan.

  prijsklasse 350000 euro

 103. maff says:

  ps,

  🙂 ‘KLM krijgt steunpakket van 3,4 miljard euro’, later persconferentie

  nice flight https://masculineepic.com/wp-content/uploads/2020/03/chinese-coronavirus-pandemic.jpeg

 104. maff says:

  Corona: De economie van straks
  Nu alle pijnpunten zijn blootgelegd, door Dirk Bezemer 🙂

  ‘ In de Amsterdamse grachten zijn forellen waargenomen. Onder de Magere Brug heeft zich een beverpaar gevestigd.’

  https://www.groene.nl/artikel/nu-alle-pijnpunten-zijn-blootgelegd

 105. maff says:

  Departures and arrivals
  Up-to-the-minute flight information at London Southend Airport

  No flights …… https://southendairport.com/flights/departures-and-arrivals

 106. ps says:

  maff, 🙂

  …van vliegende kist naar…lipjes getuit… 😉
  https://pbs.twimg.com/media/EbV1jiCWkAERcUC?format=jpg&name=small

 107. Steven says:

  Nico de Geit,

  meelezer: Ik ben trouwen wel geinteresseerd in je wiskundige bewijs dat dit niet kan doorgaan. Je schermde met uitspraken dat het wiskundig niet kon huren boven inflatie keer op keer verhogen.

  Als je huren BOVEN inflatie blijft verhogen kan na verloop van tijd de “onderklasse” de huur niet meer betalen en sterft van de honger. Ga je daarna nog steeds door met huurverhogingen BOVEN inflatie dan gaat ook de middenklasse er aan. Zit lekker aan de wijn, dus die wiskundige verklaring hoeft toch niet? Of wil je die echt hebben?

 108. meelezer says:

  Steven:
  Nico de Geit,

  Zit lekker aan de wijn, dus die wiskundige verklaring hoeft toch niet? Of wil je die echt hebben?

  Stop eens met die wijn drinken.. ga je helderder van denken..

  En natuurlijk wil ik dat wiskundige bewijs.. daar beriep je je op. Dat het wiskundig niet kon.

  Maar het heeft geen haast.. Je mag je zelf weer lekker volgieten met wijn.

 109. Steven says:

  meelezer: Maar het heeft geen haast.. Je mag je zelf weer lekker volgieten met wijn.

  Ik verbaas me er over dat je met gewoon helder verstand niet begrijpt dat prijzen die steeds stijgen boven inflatie niet houdbaar zijn. Echt raar.

 110. Steven says:

  En ik zie dat met 2 flessen wijn op. Ik probeer even niet te reageren

 111. Steven says:

  Speciaal voor de meelezer
  L=loon
  Huur=h
  B=besteedbaar inkomen
  I=inflatie
  V=verhoging van huur
  J=het aantal jaren

  Ik zet voor het gemak de inflatie op nul en het loon houd ik daarom ook gelijk.
  De huurverhoging zet ik op een 10 procent.
  Het inkomen zet ik op 2000 netto in het begin en de huur op 1000.

  Dan is de huur na 8 jaar al hoger dan het netto inkomen. Dus dat kan niet. (Wiskundig wordt het dus al na 8 jaar onmogelijk het te betalen)

  Daarom was ik ook best wel boos over de laatste huurverhoging van 5 procent. Een keertje kan wel, maar 10 jaar lang of zo is onbetaalbaar. En me tonnen in de schuld steken voor een huis doe ik uiteraard ook niet. Dan ga ik liever emigreren

 112. Nico de Geit says:

  Martin North – Inside Property Bubbles With Ben McEvoy

  https://www.youtube.com/watch?v=m7M_aMcIcoI

 113. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Inside Property Bubbles

  Enorme bedragen lenen om deel te nemen aan een Groot Piramidespel, bang dat je winst misloopt. Wat kan er mis gaan?

 114. b says:

  Juniraming 2020 CPB:
  https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Juniraming-2020.pdf

  ‘Investeringen in woningen nemen af met 6% in 2020 en 3% in 2021, vooral doordat de corona-uitbraak
  tot vertragingen leidt bij bouwprojecten. De contactbeperkende maatregelen vertragen
  bestemmingsprocedures en de bouwvergunningverlening. Hoewel de vraag naar woningen daalt door de
  afname van de werkgelegenheid, lagere groei van besteedbare inkomens en een dalend migratiesaldo, blijven
  de economische gevolgen voor de woningmarkt mild en blijft de woningschaarste groot. Wel komt de
  gedaalde vraag naar woningen tot uitdrukking in lagere huizenprijzen dan zonder de coronapandemie het
  geval zou zijn geweest. ‘

  Noot: Een tweede ‘Coronagolf’- waarbij de werkloosheid oploopt en (daardoor) de mensen minder consumeren- zal een negatiever effect hebben op o.a. de huizenprijzen (imo).

 115. maff says:

  De onzichtbare crisis die nog erger is dan corona
  https://www.rtlnieuws.nl/economie/opinie/column/5168003/corona-crisis-biodiversiteit-klimaat-natuur-herstel-politiek-dnb

  Ik zag een veldje met koekoeksbloemen en toen zei mijn buurman tot mijn stomme verbazing dat hij daar die zaadjes daar had uitgestrooid ….. verzamel zaadjes en strooi ze overal uit, stokrozen doen het overal, ook tussen de straatstenen, bijen en hommels love them

 116. maff says:

  New HELOC frozen in de US …..

  The Economy Is in Disarray. But Borrowers Aren’t Getting Home-Equity Lines. https://www.wsj.com/articles/the-economy-is-in-disarray-but-borrowers-arent-getting-home-equity-lines-11592472601

 117. maff says:

  Voor de liefhebbers 🙂

  Money matters https://www.porterenee.nl/

 118. maff says:

  Er is veel vraag naar mondkapjes en heb nog zo veel stofjes liggen, elastiekjes ook genoeg en de overheid is zo liefff om het patroontje te geven 😉
  https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2020/05/09/covid-19-niet-medisch-mondkapje

  Ps 🙂 something lost
  https://s3.amazonaws.com/lowres.cartoonstock.com/animals-animal-sloths-laziness-laze_about-unmotivated-cgan4525_low.jpg

 119. Martino says:

  Steven,

  Precies, het is nu al 7 jaar huurverhoging boven inflatie, rond 3,5-6,6%. Dat is ieder jaar weer €400-600 meer! Hypotheken gaan toch ook niet ieder jaar omhoog?!

  Het was de beruchte Stek Blok die dit landsverraad heeft gepleegd, gemeenschappelijke woningvoorraad aan buitenlandse investeerders ala Blackstone verkopen en rendite garanderen door exorbitante jaarlijkse huurverhoging.

  Dat is dan ook de reden waarom Ollongren geen huurstop mag. Blackstone heeft garanties gekregen van de regering dat er altijd huurverhoging boven inflatie is.

 120. maff says:

  De UK heeft een betaalsysteem uit de lucht gehaald ( ivm failliet Wirecard ) waarop meerdere gebruikers in dit systeem zaten en die nu de huur en benzine niet kunnen betalen en bang zijn dat hun geld verdwenen is ……

  Hundreds of thousands of customers are cut off from their cash
  https://www.dailymail.co.uk/news/article-8465587/Customers-cut-cash-watchdog-freezes-British-arm-collapsed-German-firm-Wirecard.html

 121. Hans- says:

  Martino, je hebt het goed geformuleerd,de huizenmarkt volgens Stef Blok. Onze roverheid, heel duidelijk!!HET BEDROG.

 122. Nico de Geit says:

  maff: failliet Wirecard

  Een omvallende dominosteen.

 123. Steven says:

  Martino: Blackstone heeft garanties gekregen van de regering dat er altijd huurverhoging boven inflatie is.

  Als er nog een schavot bestaat zouden we Stef Blok een weekje er in moeten zetten. (Als het waar is wat je zegt, want huren wettelijk boven inflatie blijven verhogen is misdadig tegenover de hurende bevolking)

 124. meelezer says:

  Martino:
  Steven,
  Het was de beruchte Stek Blok die dit landsverraad heeft gepleegd, gemeenschappelijke woningvoorraad aan buitenlandse investeerders ala Blackstone verkopen en rendite garanderen door exorbitante jaarlijkse huurverhoging.

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2005/47/huurstijging-in-juli-historisch-laag

  Huren boven de inflatie laten stijgen is van alle tijden. Bijna vaker wel dan niet..

  “In 1982 was de huurstijging zelfs 8,4 procent. De inflatie lag in deze jaren zo’n 0 tot 4 procent lager. Van 1984 tot 1991 schommelden de jaarlijkse huurverhogingen rond de 3 procent. In deze periode was ook de inflatie laag.”

 125. maff says:

  Probeersel 🙂 Over 70% of more than 160 economists from Asia to Europe to the Americas in the latest poll said the bigger threat once the pandemic is under control would be lower prices.

  https://www.nasdaq.com/sites/acquia.prod/files/2020-06-26T001115Z_1_MI4_RTRLXPP_2_LYNXPACKAGER.JPG?404337571

 126. meelezer says:

  Martino:
  Steven,

  Precies, het is nu al 7 jaar huurverhoging boven inflatie, rond 3,5-6,6%. Dat is ieder jaar weer €400-600 meer! Hypotheken gaan toch ook niet ieder jaar omhoog?!

  Het was de beruchte Stek Blok die dit landsverraad heeft gepleegd, gemeenschappelijke woningvoorraad aan buitenlandse investeerders ala Blackstone verkopen en rendite garanderen door exorbitante jaarlijkse huurverhoging.

  https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2005/47/huurstijging-in-juli-historisch-laag

  Wel een oud artikel, maar er wordt verwezen naar jaren voor 2000. Ook toen werden huren boven inflatie verhoogd. Eigenlijk is het van alle tijden huren verhogen boven inflatie.

 127. b says:

  Steven,

  Steven de ‘huur’ is iets gecompliceerder, de Woco verhuurt zijn huizen tegen een ‘gereduceerd’ tarief tov de ‘woningwaarde’, men kan eigenlijk meer huur vragen. Om dat ‘gat’ te dichten gaat de huur extra omhoog (buiten inflatie). imo.
  Een van de bijkomende problemen is dat het loon niet evenredig stijgt met deze huur en sommigen de helft van hun loon aan huur betalen.
  Sparen voor een koophuis is dan moeilijk.

 128. b says:

  Wat zou Maartje bedoelen met ‘huisvesting als dienst’ (ipv investering)? En hoe zou je dat vorm kunnen geven?

 129. Nico de Geit says:

  Waarom het toeslagenplan van D66 het niet gaat redden

  Steven van Weyenberg van D66 heeft een revolutionair plan. Hij wil af van het toeslagencircus.

  (inclusief huurtoeslag en HRA)

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/tv/video/5168628/toeslagen-afschaffen-plan-d66-van-weyenberg-belastingdienst

 130. maff says:

  De onderste helft van 7,7 miljoen huishoudens heeft nauwelijks vermogen of alleen maar schulden ……

  ‘ Vermogensongelijkheid in Nederland groter dan gedacht: rijkste 1 procent bezit derde van vermogen ‘

  https://www.welingelichtekringen.nl/economie/1901973/vermogensongelijkheid-in-nederland-groter-dan-gedacht-rijkste-1-procent-bezit-derde-van-vermogen.html

  Ps 🙂 en de andere helft https://media.newyorker.com/photos/5a821e5856b75c08a3e5b5c8/master/w_727,c_limit/991018_ra483.jpg

 131. maff says:

  Te beginnen met een negatieff vermogen 214k

  Over reuzen en dwergen

  Parade van Pen https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2020/10/parade-van-pen-de-vermogensverdeling-in-2018

 132. Steven says:

  maff,

  b: , de Woco verhuurt zijn huizen tegen een ‘gereduceerd’ tarief tov de ‘woningwaarde’, men kan eigenlijk meer huur vragen. Om dat ‘gat’ te dichten gaat de huur extra omhoog (buiten inflatie). imo.

  Daarom alleen al blijven huren voorlopig,: maar er zit een ratrace/bullmarket in natuurlijk. Hogere huizenprijzen, hogere huren en dus weer hogere huizenprijzen. Denk echt dat het gros van de mensen dit niet ziet. (Huren is weggooien van geld en zo denken ze en kopen is een investering): vaak hebben ze nog nooit een investering gedaan behalve het lenen van geld voor consumptiegoederen en een huis is dat ook.

 133. b says:

  MOGELIJK 51 PROCENT MEER BIJSTANDSUITKERINGEN IN 2022
  https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/mogelijk-51-procent-meer-bijstandsuitkeringen-in.13722582.lynkx

  en de minister blijft volharden in geen huurbevriezing….

 134. b says:

  Handreiking effecten corona op het terrein van werk en inkomen
  22 juni 2020
  https://www.berenschot.nl/actueel/2020/juni/handreiking-effecten-corona/

 135. Nico de Geit says:

  maff:
  Te beginnen met een negatieff vermogen 214k

  Over reuzen en dwergen

  Parade van Pen https://www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2020/10/parade-van-pen-de-vermogensverdeling-in-2018

  Grappig om te zien dat bij een vermogen boven een half miljoen het aantal huurders weer omhoog schiet.

 136. Nico de Geit says:

  Steven: het lenen van geld voor consumptiegoederen en een huis is dat ook

  Als je rijk wilt worden moet je geen woning kopen.

 137. Nico de Geit says:

  Steven: Huren is weggooien van geld

  Dat zeggen ze. Maar wat ook meespeelt is de status die een eigen woning met zich meebrengt.

 138. Arjan says:

  Steven: voorlopig

  Altijd Steven, altijd.

 139. washuurderin2016 says:
 140. Hans- says:

  Als de huizenmarkt instort, heeft het een groter impact dan corona. Dus het wordt voorlopig nog gestuurd door de overheid.Het is en blijft ponzi scheme!

 141. Steven says:

  washuurderin2016,

  Simpel de huizenprijzen naar beneden is een optie die niet mag,, lijkt het. (Gebeurt natuurlijk toch wel, maar dat uitstellen heeft ook wel iets grappigs)

 142. Steven says:

  Even ter verduidelijking: als je meer mensen in de schuld laat staan voor een woning dan stel je de daling van de prijzen uit, maar je vergroot het schulden probleem.

 143. Steven says:

  Arjan: Altijd Steven, altijd.

  Hangt van de prijs af. (Dat heb ik je al 100 keer uitgelegd)

 144. Arjan says:

  Steven: Hangt van de prijs af.

  Sinds het dieptepunt 7 jaar geleden al 50% erbij en toen waren de huizen je al veel te duur… vind je het zelf niet ontzettend triest? Je zult toch nooit meer iets kopen. Je bent ook te oud geworden. De Nederlandse huizenmarkt is een trein waar je op tijd in moet stappen. Het enige wat je nog kunt doen is hopen dat je ooit nog eens een flinke smak geld vergaart.

 145. Arjan says:

  Steven: maar je vergroot het schulden probleem.

  Dat probleem is juist steeds kleiner geworden. Heb ik je al 100x uitgelegd.

 146. Arjan says:

  En waar blijft die daling waar ik op hoopte? Ik wil weer een stap maken in m’n wooncarrière.

 147. Arjan says:

  Arjan: Dat probleem is juist steeds kleiner geworden. Heb ik je al 100x uitgelegd.

  Of is het moeilijk te bevatten dat het steeds meer inleggen van eigen geld het aandeel schuld in de eigen woning kleiner maakt? Ik mag toch aannemen dat iemand die over zichzelf roept dat ie zo’n enorm hoog iq heeft dat wel begrijpt?

 148. bosa says:

  Mensen ik ben vanavond om 19:00 uur door mijn geboortestad gelopen. Ik was daar een half jaar niet meer geweest.

  Ik ben mij kapot geschrokken. Wat een leegstand. Denk dat er een gigacrisis aankomt. En dat de woningmarkt ondanks alle stimuleringsmaatregelen een genade klap maakt.

  https://youtu.be/AfBffPGfEe4
  Een impressie. Kopieeren en kijken hoe de binnenstad eruit ziet anno 2020.

  Niet prettig.

 149. Nico de Geit says:

  VEH: oplossing voor ‘duurhuurders’ is symptoombestrijding

  Huurders met hoge maandlasten zouden makkelijker een hogere hypotheek moeten krijgen.

  Video: https://www.rtlnieuws.nl/economie/video/5169049/huizenmarkt-veh-huis-huurhuis-huurders-hypotheek-koopwoning-makelaar

 150. Steven says:

  Arjan: Je zult toch nooit meer iets kopen. Je bent ook te oud geworden

  Hoe ouder hoe meer geld ik gespaard heb. Dus de kans dat ik iets koop wordt steeds groter.

  Je haalt kopen en lenen weer eens doorelkaar.

  Ik ga uiteraard niet veel lenen voor een huis.

 151. Steven says:

  Arjan: Ik mag toch aannemen dat iemand die over zichzelf roept dat ie zo’n enorm hoog iq heeft dat wel begrijpt?

  Ha ha. Dat doe ik alleen als ik enorm veel gezopen heb. Maar ik kan nuchter prima abstract nadenken ja. (Heb nu helaas weer wat bier op)

  En veel inleggen in je huis maakt je schuld kleiner. (Tja?)
  Ik heb liever geen schuld. Tijdens de corona crisis werd ik 1500 euro rijker (o.i.d.)

 152. maff says:

  Nog nooit zoveel huizen voorlopig verkocht ( verkocht onder voorbehoud of onder bod ) de laatste 2 weken in onze postcode, er is iets, maar ik heb geen idee wat het is

  ps 🙂 https://www.dailynews.com/wp-content/uploads/2020/03/kn031220dAPR.jpg?w=620

 153. maff says:

  Psss 🙂 moderation again

 154. maff says:

  ‘ Dat weten individuen niet. Die zien de hoge huizenprijzen op Funda en denken: het gaat best goed!’’

  De crisis is in aantocht, maar hou vol! We komen hier weer uit!
  https://www.lc.nl/economie/De-crisis-is-in-aantocht-maar-hou-vol-We-komen-hier-weer-uit-25802852.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

 155. Steven says:

  maff,

  Daar staat ook.. :
  Natuurlijk is die redding er, schrijven Verdegaal en haar co-auteur Marieke Henselmans in Crisis, wat te doen? Van rood naar groen! ,,Wij slepen je de crisis door’’, belooft het duo op de achterflap. ,,Met gouden tips voor wat je moet doen.’’ Sparen, schulden aflossen, zuinig leven, luidt het devies. En daarmee oefenen, zodat je goed voorbereid bent als het mis gaat. Overzicht leidt tot inzicht. Dat is niet saai of sober. Dat is juist leuk. Sterker nog: het geeft voldoening.

 156. b says:

  Off-topic:
  St Pensioenbehoud heeft een recente rapportage laten maken mbt toekomstige koopkracht voor gepensioneerden- gezien in het nieuwe kader van het pensioenakkoord- door een Actuarieel adviesbureau (voor ‘2 situaties’):
  https://www.stichtingpensioenbehoud.nl/images/pdf-bestanden/2020/22062020/20200618-Gevolgen-pensioenakkoord-voor-gepensioneerden.pdf
  Hier zie je dat ~2030 het algeheel -voor iedereen- niet zo goed gaat.

  Je zal dan maar een huis bezitten dat aan renovatie of energietransitie toe is….

 157. b says:

  Dit is het originele linkje van de vorige post:
  https://www.stichtingpensioenbehoud.nl/nieuwsbrieven

 158. b says:

  b,

  Idem fig 2.1 blz 7\16 CPB rapprtage;
  https://www.cpb.nl/sites/default/files/omnidownload/CPB-Notitie-juni2020-Nieuwe-pensioenregels.pdf
  mbt ~ 2030 is het behoorlijk minder geworden mbt vervangingsratio van je pensioen.

  Bij welk percentage vervangingsratio wordt het toekomstige reservepotje geactiveerd, verdeeld over 10 jaren: betekent voor diegenen die het betreft dat ‘aanvulling’ nogal laat en weinig is?

 159. maff says:

  Blij met aflossingsvrij 🙂

  Hier een handige Mortgage Repayment Calculator waar je het verschil tussen aflossingsvrij ( interest only ) en met aflossing ( capital and interest ) met een makkie kan uitrekenen, uiteraard is dan #allesdoordehelft, en je kan 30 jaar invullen net zoals in de NL https://moneyfacts.co.uk/mortgages/mortgage-repayment-calculator/

 160. Nico de Geit says:

  Voor het eerst in jaren dalen huurprijzen in grote steden

  In Amsterdam zou de huur 1,4% zijn gedaald naar 23,09 euro per vierkante meter. In Den Haag gaat het om 0,5 procent en Eindhoven -1,9%. Ook in andere delen van Nederland zijn steeds meer prijsdalingen zichtbaar.

  https://www.telegraaf.nl/nieuws/207861217/voor-het-eerst-in-jaren-dalen-huurprijzen-in-grote-steden

 161. NewKid says:

  De huren vrije sector in de grote steden dalen, o.a. wegens vertrek expats en wegblijven nieuwe expats.

  “Woninghuren in grote steden dalen door expat die wegblijft”

  https://nos.nl/artikel/2339813-woninghuren-in-grote-steden-dalen-door-expat-die-wegblijft.html

  https://www.trouw.nl/economie/huurprijzen-vrije-sector-dalen-in-grote-steden-door-corona~b1f6d3dc/

  “Huurprijzen dalen in enkele steden voor het eerst sinds lange tijd”

  https://www.ad.nl/wonen/huurprijzen-dalen-in-enkele-steden-voor-het-eerst-sinds-lange-tijd~a7509537/

  Dan komt de koopmarkt er snel achteraan. Nog geen cijfers juli bekend ?

 162. ps says:

  maff, alien invasion has been cancelled 🙂

  …what’s next?… 😉
  https://pbs.twimg.com/media/EVYuzcXXsAAVu2R?format=jpg&name=small

 163. maff says:

  Corona of niet; hypotheekaanvragen blijven stijgen HDN q2
  https://www.hdn.nl/kwartaalcijfers-q2-2020/

  Ohhhh, ‘ De gemiddelde woningwaarde is 9% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal 2019 naar €380.000 ‘

  Ps 🙂 moon talk https://www.toonpool.com/user/589/files/the_cow_that_almost_jumped_over_56885.jpg

 164. Voerman says:

  NewKid: Dan komt de koopmarkt er snel achteraan. Nog geen cijfers juli bekend ?

  Wishful thinking?

 165. b says:

  Voerman: Wishful thinking?

  Nee hoor Voerman, de cijfers komen 3 maanden erna pas.

  Heb je het gelezen in de krant die niet genoemd mag worden dat bijv. het werkeloosheidscijfer 5% is en wanneer je diegenen meetelt die thuis zitten met een ‘nooduitkering’: 26,1%.(Ierland)

  Andere krant: ~25% van de huizenbezitters(NL) vrezen dat ze hun hypotheekverplichtingen niet meer kunnen ophoesten indien ze hun baan kwijtraken.

 166. Steven says:

  b: niet meer kunnen ophoesten indien ze hun baan kwijtraken.

  En dat bij die belachelijk lage rente: dan heb je het vroeger gruwelijk slecht gezien.

 167. washuurderin2016 says:

  Steven,

  Dat worden zeer veel daklozen, want huren is helemaal geen optie.

 168. Steven says:

  Ik betaal nog geen 30 procent van mijn loon aan huur. Het is wel duur, maar voor mij een prima optie.

  Wat is dat toch steeds bij jullie? Zie je de bubble niet? Lukt het je niet abstract na te denken? Geen gevoel en kennis van economie en geschiedenis?

  Waarom geloven in altijd stijgende huren en huizenprijzen boven inflatie? Dat is echt een absurde gedachte.

  En proost… Ik ga maar weer off met mijn fles wijn.

 169. Steven says:

  washuurderin2016: Dat worden zeer veel daklozen, want huren is helemaal geen optie.

  Denk dat je het anders bedoelt… . Misschien is het inderdaad geen optie als je EN onder water staat EN de hypotheek niet meer kan opbrengen. Want dan kan er ook geen buurtje meer vanaf.

  Wonderlijk hoe mensen zich met “gratis” geld elke keer weer in de vernieling weten te helpen.

  Woekerpolissen
  Dotcombubbles
  Bankencrises
  Huizenbubbles

 170. Steven says:

  buurtje?=huurtje

 171. Arjan says:

  Voerman: Wishful thinking?

  Zielig hè. Ze kopen toch nooit een huis, al gaat er 50% van de prijs af.

 172. Arjan says:

  Eeuwige huurders die zich druk maken om de prijzen van koophuizen. Get a life.

 173. maff says:

  Inflatie laat de koopkracht dalen. De rente is nu 0 en inflatie 1.7%
  https://tradingeconomics.com/netherlands/inflation-cpi

  en als je even rekent wat dit betekent ? alle spaargeld in de NL is nu 384 miljard ( DNB ) , het verlies is duzzz 6.5 miljard en dit is per gezinnetje een koopkrachtverlies van 826,00 dit jaar op je spaargeld en dan tellen we de vermogensbelasting nog niet eens mee …… 😉

 174. maff says:

  In Grunn hebben we een kraai met een manke poot ( één voetje staat naar voren, maar het andere voetje staat naar achteren, en daardoor heeft ie evenwichtsproblemen en kan ie ook niet goed landen ) en die wordt al jaren en jaren gevoederd door de hele buurt, nu zat ie hier net te krijsen op de lantarenpaal voor brood, bij anderen wil ie pinda’s, koekjes, appels, kraai weet precies waar hij moet gaan zitten bedelen, een slim beest is het ……

 175. maff says:

  AFM-baas Van Geest: ‘Stilte voor de storm in crisis’
  Telegraaf.nl-1 uur geleden
  … vijf huishoudens in de coronacrisis is heel zwak. Vooral jongeren en flexwerkers hebben nauwelijks een buffer, waarschuwt AFM-voorzitter Laura van Geest.

  Onleesbaar, je moet er eerst voor betalen en geld hebben duzzzzz …. maar dit zou toch voor iedereen leesbaar moeten zijn ?

 176. meelezer says:

  maff:
  AFM-baas Van Geest: ‘Stilte voor de storm in crisis’
  Telegraaf.nl-1 uur geleden

  Onleesbaar, je moet er eerst voor betalen en geld hebben duzzzzz ….maar dit zou toch voor iedereen leesbaar moeten zijn ?

  Het is ook (nog) voor iedereen leesbaar .. in de bibliotheek..

  Kranten zullen steeds meer achter een betaalmuur komen. En de betaalmuur van de telegraaf kost je nu 1.07Euro per week. Die heb jij vast wel. Je hebt gewoon geen zin om te betalen. Prima. Ik ook niet.

 177. adamus says:

  Nico de Geit:
  We leven in een schuldgedreven economie. Het is essentieel dat de schulden alsmaar toenemen, anders klapt de economie in elkaar. Via de woningmarkt worden mensen min of meer gedwongen een mega-schuld op hun nek te nemen, alternatieven om te wonen worden onmogelijk gemaakt.

  schuldgedreven politieke economie. Waar de bureaucraten de vinger in de pap hebben. https://kunstler.com/ heeft het ook over racketeering.

 178. adamus says:

  Steven:
  Ik betaal nog geen 30 procent van mijn loon aan huur. Het is wel duur, maar voor mij een prima optie.

  Wat is dat toch steeds bij jullie? Zie je de bubble niet? Lukt het je niet abstract na te denken? Geen gevoel en kennis van economie en geschiedenis?

  Waarom geloven in altijd stijgende huren en huizenprijzen boven inflatie? Dat is echt een absurde gedachte.

  En proost… Ik ga maar weer off met mijn fles wijn.

  maar dat is Amsterdam. Den Helder is dat veel minder.

 179. Hans- says:

  AD vandaag:Huizenmarkt was zelden zo krap, prijzen stijgen opnieuw flink. Eergisteren,8 uur journaal; Nederland haalt de komende jaren miljoenen migranten binnen, hebben ze nodig in de zorg. Maar dan moet wel onze jongeren het land verlaten om plaats te maken.De jongeren hebben geen kans meer op een woning, die zijn voor de nieuwe Nederlanders, Gratis, en zakgeld toe!

 180. Arjan says:

  b: Nee hoor Voerman, de cijfers komen 3 maanden erna pas.

  https://www.ad.nl/wonen/huizenmarkt-was-zelden-zo-krap-prijzen-stijgen-opnieuw-flink~a13fa562/?referrer=https://www.google.com/

  Mijn advies aan jou, blijf lekker in die goedkope sociale huurwoning van jou zitten en maak je niet druk over dingen die jou niet aangaan.

 181. DD says:

  ABN AMRO: eerste signalen dat een kentering op de woningmarkt al gaande is. Volgend jaar 2% prijsdaling verwacht
  https://www.abnamro.nl/nl/media/Woningmarktmonitor%20juli%202020_tcm16-62584.pdf

 182. b says:

  maff,

  Rechtsclick op de pagina, selecteer Paginabron (Chrome): het is leesbaar. 🙂

 183. b says:

  Arjan: https://www.ad.nl/wonen/huizenmarkt-was-zelden-zo-krap-prijzen-stijgen-opnieuw-flink~a13fa562/?referrer=https://www.google.com/

  Mijn advies aan jou, blijf lekker in die goedkope sociale huurwoning van jou zitten en maak je niet druk over dingen die jou niet aangaan.

  Arjan, je beroept je op een zwak artikel (bijv een zin met …kenners….helemaal niet onderbouwd).
  Dit artikel komt bij mij persoonlijk over als een wanhopige poging van bepaalde belangengroepen die het reclameblad (uit de vorige eeuw) genaamd de Huizenkrant vervangen door de krant om hun waar te slijten.

  Ik heb geen advies gevraagd en ook niet van iemand met een beperkt referentiekader.

 184. Arjan says:

  b: Arjan, je beroept je op een zwak artikel (bijv een zin met …kenners….helemaal niet onderbouwd).

  Kenners, misschien Prof. dr. Peter Boelhouwer? Als er iemand kundig is betreffende de Nederlandse huizenmarkt is hij het wel.
  Niks zwak, gewoon harde cijfers van NVM die keer op keer overeenkomen met die van het ‘betrouwbare’ CBS. Of wil je zeggen dat die twee samenspannen om de woningmarkt te manipuleren?

  Geloof me, ik hoop stiekem ook dat de prijzen gaan temperen en wellicht gebeurt dat nog, maar hou je wel bij de feiten graag.

 185. b says:

  ‘DNB rekent op een prijsdaling van 2,1% in 2021 en zelfs op 3,7% in 2022.’ (noot: is dit de opmaat voor een langdurige trend?)
  https://www.telegraaf.nl/financieel/533245252/huizenprijzen-blijven-stijgen-bekijk-hier-de-situatie-in-jouw-regio
  Omslagpunt van een verkopers- naar een kopersmarkt zijn bijv een groter aanbod van huizen en daling van (huizen-)prijzen.

  Expats, studenten vanuit het buitenland, AirBnB dat verhuurt niet meer zo goed als voor de Corona-crises, daarom -denk ik- zal het aanbod van huizen groter worden.
  Ja, meer mensen zullen de kans van huren krijgen, maar zullen zij die hoge huren vol kunnen houden?
  Zie Australie waar huurders huurverlaging bedingen bij hun ‘landlords’. Terecht!
  Wat kan dat betekenen hier in NL: dat beleggers hun rendement (~5-6% na aftrek kosten) misschien helemaal niet zo interessant meer vinden en de boel verkopen. Meer aanbod.

 186. b says:

  Arjan: Kenners, misschien Prof. dr. Peter Boelhouwer? Als er iemand kundig is betreffende de Nederlandse huizenmarkt is hij het wel.
  Niks zwak, gewoon harde cijfers van NVM die keer op keer overeenkomen met die van het ‘betrouwbare’ CBS. Of wil je zeggen dat die twee samenspannen om de woningmarkt te manipuleren?

  Geloof me, ik hoop stiekem ook dat de prijzen gaan temperen en wellicht gebeurt dat nog, maar hou je wel bij de feiten graag.

  Arjan, kenners is meervoud, en niet op 1 persoon PB.
  PB is naar mijn mening gewoon een marketing mannetje met bepaalde belangen die niet de mijne zijn. Er wordt elke keer genoemd dat hij een TU-opleiding heeft gevolgd, maar inhoudelijke argumenten worden niet genoemd, en dat laatste daar gaat het om.

  Dat ik het niet bij ‘jouw feiten’ (welke ‘feiten’?) houd is jammer voor jou, lees je meer in. Verbreed je wereld. Geniet meer van het leven 🙂

 187. b says:

  In de krant die niet genoemd mag worden, vandaag:
  ‘Ruim een derde zelfstandigen zakt na een jaar onder het minimum’.

  Kan je je hypotheek dan nog betalen? Of moet je verkopen?
  Het is niet fijn voor deze mensen.

 188. Arjan says:

  b: Kan je je hypotheek dan nog betalen? Of moet je verkopen?

  Vooral voor die mensen die huren

  b: Dat ik het niet bij ‘jouw feiten’ (welke ‘feiten’?) houd is jammer voor jou, lees je meer in. Verbreed je wereld. Geniet meer van het leven

  De klinkende data van NVM. Geniet meer van het leven? Lekker doorstromen naar een mooie woning is mijn doel. Voor de rest gaat het prima hoor.
  Waarom is Boelhouwer een marketingmannetje? Hij heeft kennis van zaken, meer dan jij hebt.

 189. Arjan says:

  Arjan: Vooral voor die mensen die huren

  hebben een probleem

 190. Arjan says:

  b: Corona-crises

  B, crises is meervoud.

 191. b says:

  Arjan: B, crises is meervoud.

  Dat is ook de bedoeling (meervoud). tweede golf Corona bijv.

 192. b says:

  10 redenen waarom je beter geen huis koopt:
  Bijvoorbeeld #9:
  ‘Stel een huis kost €200.000 en je kan in dezelfde regio zo’n huis huren voor €12.000 per jaar, dan bedraagt de koop/huur ratio 16,7. Met andere woorden, je kan 16,7 jaar huren voor de kostprijs van een huis te kopen.

  16,7 is volgens de experts de richtlijn om naar te kijken. Ligt de ratio lager dan 16,7 wordt kopen interessant, ligt de ratio boven 16,7 wordt huren interessant.’
  https://slimbeleggen.com/10-redenen-waarom-beter-nooit-huis-koopt/139067/

 193. Arjan says:

  b: Dat is ook de bedoeling (meervoud). tweede golf Corona bijv.

  Natuurlijk joh. Je leeft immers in de toekomst dus weet je ook wat de huizenprijzen gaan doen.

 194. DD says:

  consumentenvertrouwen in de woningmarkt inmiddels ook flink negatief: juni 91. https://www.eigenhuis.nl/woningmarkt/eigen-huis-marktindicator#/ (Er staat 93 maar is gem van afgelopen 3 maanden, juni alleen is dus ongv 91). Maar laten we vooral de NVM bril niet afzetten: niks aan de hand

 195. Steven says:

  Arjan: Je leeft immers in de toekomst dus weet je ook wat de huizenprijzen gaan doen.

  1 ding weet ik zeker: huren en huizenprijzen kunnen niet boven inflatie blijven stijgen. Zeer logisch dat ze een keer vet dalen. En zelfs jij kent het rijtje wel: Ierland, Spanje, Amerika, Japan en zet Nederland er straks ook gewoon bij.

 196. Steven says:

  “huren en huizenprijzen kunnen niet boven inflatie blijven stijgen”

  Dat is dus niet mijn mening, maar een wiskundig feitje.

 197. Arjan says:

  Steven,

  Je valt voor de zoveelste keer in herhaling.

 198. b says:

  ‘Prijzen van appartementen in studentensteden laten iets geks zien’AD 10 July 2020:
  https://www.ad.nl/wonen/prijzen-van-appartementen-in-studentensteden-laten-iets-geks-zien~a4267e3b/
  -8,8% in 1 kwartaal etc..

  ‘Het Kadaster komt in het najaar met een onderzoek naar de rol van beleggers op de woningmarkt.’.
  Ben benieuwd hiernaar.

 199. Steven says:

  Arjan: Je valt voor de zoveelste keer in herhaling.

  Ik moest het steeds herhalen omdat je het niet begreep. Als je het wel begrijpt zal ik het ook niet meer hoeven herhalen.

 200. b says:

  Bleak financial outlook for PhD students in Australia 9 July 2020:
  https://www.nature.com/articles/d41586-020-02069-y
  PhD studenten die hun bijbaantje verliezen zijn financieel gedwongen hun studie te stoppen.
  Bijbaantjes in de horeca etc verdwijnen, zie Japan waar dit al gaande is dat er op iedere hoek een automaat staat.

  Studeren alleen voor de rijken in de toekomst?

 201. b says:

  Voor NL: Verwachte gevolgen van corona voor scholing, werk en armoede. 9 July 2020, SCP:
  https://www.scp.nl/publicaties/publicaties/2020/07/09/verwachte-gevolgen-van-corona-voor-scholing-werk-en-armoede

 202. maff says:

  Het lijkt wel georkestreerd ……..

  A Serious Message From Chris Martenson
  Time is running short to brace for impact

  https://www.peakprosperity.com/a-serious-message-from-chris-martenson/

 203. maff says:

  [column] Crossmarks: Bereid je voor op de retailrecessie

  https://www.marketingtribune.nl/food-en-retail/weblog/2020/07/crossmarks-bereid-je-voor-op-de-retailrecessie/index.xml

  ‘ Dit betekent dat 32,5% van de Nederlandse huishoudens onder water komt te staan. ‘

 204. maff says:

  Ondertussen op Canary Wharf 😉 Property and commercial property for sale

  https://www.rightmove.co.uk/property-for-sale/Canary-Wharf.html

  vhttps://www.rightmove.co.uk/commercial-property-to-let/Canary-Wharf.html

 205. maff says:

  En …….. is er genoeg antibiotica ?

  Na corona nu builenpest en mysterieuze longinfectie: bezorgdheid terecht? https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5170641/coronavirus-builenpest-longinfectie-uitbraken

 206. Arjan says:

  Steven: Ik moest het steeds herhalen omdat je het niet begreep.

  ?

 207. b says:

  Economische adviseurs nemen Kifid onder de loep. 8 July 2020:
  https://www.consultancy.nl/nieuws/29462/economische-adviseurs-nemen-kifid-onder-de-loep

  ‘Op verzoek van het ministerie van Financiën wordt het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) doorgelicht door SEO Economisch Onderzoek. ‘

 208. Steven says:

  Arjan,

  Je gaat nooit ergens inhoudelijk op in. Dan ga ik er vanuit dat je het niet begrijpt en herhaal ik het als je dingen zegt als dit:

  “Natuurlijk joh. Je leeft immers in de toekomst dus weet je ook wat de huizenprijzen gaan doen”

  In de toekomst leven doen we niet, maar er zijn gewoon wetenschappelijke grenzen aan steeds hogere prijzen. Als je daar tegen bent dan is dat zo, maar dan ben je in mijn ogen natuurlijk een idioot.

 209. Arjan says:

  Steven,

  Je moet beter lezen hoor! B had het over meerdere coronacrises en hij had het over dalende huizenprijzen, dus leeft hij in de toekomst.

  Jullie (jij en Nico vooral) gaan nooit ergens inhoudelijk op in en blijven dezelfde retoriek keer op keer herhalen. Niet interessant voor andere forumleden die een beetje kunnen nadenken en van een discussie houden.

 210. Arjan says:

  Steven,

  Je moet beter lezen hoor! B had het over meerdere coronacrises en hij had het over dalende huizenprijzen, dus leeft hij in de toekomst.

 211. Arjan says:

  Steven: Als je daar tegen bent dan is dat zo, maar dan ben je in mijn ogen natuurlijk een idioot.

  ?

 212. Arjan says:

  Steven: Je gaat nooit ergens inhoudelijk op in.

  Op de knip- en plak-retoriek van jou en Nico bedoel je?

 213. Korinde says:

  Want: wonen moet duur zijn in een schuldgedreven economie

  Nico de Geit, kan je dit uitleggen?

 214. Korinde says:

  Het zou logisch zijn, als de overheid basis huizen faciliteerde, die heel goedkoop zijn

  En dat er daarnaast dan nog ruimte zou zijn voor de vrije markt en voor mensen die wel heel duur kunnen wonen

  Ik bedoel, we hebben een overheid, waarom doet deze niets voor de mensen? Waarom zouden we dan een overheid hebben, als zij alleen maar tegen werkt? Waar slaat het dan nog op? Je hebt dan een VVD regering, die er alleen voor de vastgoedspeculanten en CEO’s en managers is. Waarom zou iemand daar op stemmen? miljarden naar KLM, maar je mag niet op een vakantiewoning wonen en niet een kamer verhuren. Dat is dan het VVD beleid. Het is slechts in het voordeel van de 0,01 procent van de mensen. Vrienden van Rutte.

  We moeten gewoon weer terug naar de sociaal democratie. Sociaal liberalisme. Een vrije markt, maar wel met een overheid die een basis faciliteert en zorgt dat mensen niet naar de tering gaan.

  Jammer dat links helaas nooit meer met cruciale thema’s bezig is. Links houd zich liever bezig met woke thema’s en onzin. Daarom gingen alle proteststemmen naar FVD etc. Maar, niemand heeft iets aan FVD. Ik vind die Thierry maar vaag.

  Waarom stemmen mensen VVD, als dat objectief gezien niet in hun belang is? Je snijdt in je eigen vlees, ermee. Dit komt dan weer door het slechte onderwijs, in Nederland, denk ik. Het slechte onderwijs maakt dat mensen niet door de leugens en gladde praatjes heen weten te prikken. Ze zijn simpel gehouden, zodat ze goed functioneren als knechten

  En mensen weten dat ik gelijk heb. Dit zijn de taboes, die nooit besproken worden

 215. Korinde says:

  Nico de Geit,

  Nico heeft hier dus wel een punt hé

  Als ze écht zouden willen, zouden ze makkelijk mega goedkope woningen kunnen faciliteren.

  Wel miljarden voor KLM, maar niets om de crisisen in het land op te lossen

  Met die corona toestand, was er ineens wel geld en kon er ineens wel van alles geregeld worden, dat anders nooit kon

  Ik denk dat vastgoedspeculanten lobbyen in Den Haag, om te zorgen dat de prijzen hoog blijven. Zij zorgen er dan voor, dat het probleem niet opgelost wordt en dat er niet bijgebouwd word en dat wonen onmogelijk gemaakt word

  Huisjesmelkers willen dat jij 1500 per maand betaald en ze willen niet dat de gemeente voor jou een woning van 300 per maand kan faciliteren.

  Deze huisjesmelker zal zo zijn contacten hebben, in Den Haag en bij de gemeente. We weten hoe dat gaat, in andere dictaturen. Corruptie?

  Maar mensen zijn zo naïef, om te denken dat hier geen corruptie is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*