CU: Minder hypotheekrenteaftrek en hogere BTW

De ChristenUnie wil de hypotheekrenteaftrek op verschillende punten aanpakken, ook voor de bestaande gevallen. Verder wil de partij de btw tijdelijk verhogen tot maximaal 20% om de financiële gevolgen van de kredietcrisis te boven te komen. Dat staat in het verkiezingsprogramma van de partij.

Wat de hypotheekrente betreft, denkt de partij aan een aftopping bij hypotheken van 750.000 euro. Voor de hogere bedragen zou met onmiddellijke ingang geen aftrek meer moeten gelden; dat bedrag wordt niet geïndexeerd. Bovendien wil de partij voor nieuw ingaande hypotheken het tarief waartegen aftrek mogelijk is, beperken tot 42%. Voor de starters op de woningmarkt staat daar tegenover dat zij een vrijstelling van de overdrachtsbelasting van 6% krijgen. Vanaf 2022 gaat het aftrektarief van de hypotheekrente voor iedereen terug met één procent per jaar totdat in 2034 het eigen huis samen met de hypotheekschuld in box 3 van de inkomstenbelasting zit. Daar is een aftrek van 30% mogelijk. Voor de lopende hypotheken gaat het maximale niveau van de aftrek jaarlijks terug van 52%, met één procent per jaar naar 42% over tien jaar. Vanaf dat niveau zet dan ook de daling door naar 30% in 2034.

bron: nrc.nl

Share Button
Tagged with: , ,
16 comments on “CU: Minder hypotheekrenteaftrek en hogere BTW
 1. RealisT says:

  Ik denk dat we ondertussen wel kunnen stellen dat er aan de HRA praktisch NIETS gaat veranderen. Op z’n best voorstellen om over een veel te lange periode een beetje af te bouwen.

  Onder het motto “volgende week ga ik stoppen met roken door elk jaar een sigaretje minder op te steken”.

  Bijzonder tekenend voor de gemiddelde volksmentaliteit. Geen ruggegraat en al helemaal geen doorzettingsvermogen.

 2. adamus says:

  Als een echte schavuit van Oranje gaan we over op een pijpje. Dokter Bernard……..

 3. nhz says:

  @1:
  inderdaad, alle voorstellen zijn gerommel in de marge. Kunnen ze zeggen dat ze wat gedaan hebben (of wat wilden doen) en hoeven ze tegelijk niet bang te zijn voor boze huiseigenaars die hun de waardedaling in de schoenen schuiven.

  regeren is vooruitschuiven, tegenwoordig van links tot rechts.

 4. Dimdab says:

  “… meteen beginnen met het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters”
  Dat zou leuk zijn. 🙂

 5. nhz says:

  @4:
  dom: dat is alleen leuk voor huiseigenaars, want in de huidige situatie betekent het gewoon dat de prijzen 6% omhoog gaan.

  Dus EERST HRA afschaffen, en pas daarna de overdrachtbelasting.

 6. adamus says:

  4 Eens, dan kan de vraagprijs ook 6% omhoog. Zo is het met de 6% BTW voor kappers etc. ook gegaan.

 7. Dimdab says:

  @5,6 Niet alle kopers zijn starters, zeker niet in het 250+ segment.

 8. adamus says:

  7
  Klopt, jongeman heeft al een appartemet met ex gehad en koopt met nieuwe vlam nu een echt huis.
  Hij weet al wat erop toeleggen is.

 9. RealisT says:

  @5

  Helemaal mee eens. Sprak vanmiddag iemand die nav de voorstellen van de PvdA en CU van mening was dat potentiële kopers nu maar eens haast moesten maken om tot aanschaf over te gaan omdat de prijzen binnenkort weer flink gaan stijgen. Hij verlekkerde zichzelf al bij een minstens 6% hogere vraagprijs als
  de overdrachtsbelasting er ook af gaat.

  De persoon in kwestie heeft nl al ruim 2 jaar een 20-jaar oude starterswoning type tussendoos met 2 verdiepingen en een betontuintje op het noorden voor 300k in de ‘aanbieding’. Hij was ronduit kwaad op recente bezoekers die heel ver beneden zijn vraagprijs boden. Van starters kon hij het bloed helemaal wel drinken. “Allemaal opportunisten en armoezaaiers die gewoon te belazerd zijn om de marktprijs te betalen” brulde hij. Ik heb hem maar niet naar zijn definitie van ‘markt’ gevraagd.

  Zover zijn sommigen dus al gezonken. En hij is niet bepaald de enige.

 10. regeren is vooruitschuiven

  🙂

  Het is prima dat na 40 jaar het taboe van HRA af is, ook in de polder…..

 11. Verders allemaal politieke praat vlak voor verkiezingen, dus aan briljante gedachten geen gebrek…

 12. bigD says:

  “Verder wil de partij de btw tijdelijk verhogen tot maximaal 20% om de financiële gevolgen van de kredietcrisis te boven te komen.

  Waarom in dat geval het BTW tarief niet naar 50% of nog beter 100%? Financiële gevolgen van de kredietcrisis in minder dan een jaar opgelost! Joehoe!

 13. adamus says:

  Nederland=D66
  Beetje minder, andere invulling koningshuis.
  Beetje gekozen burgemeester.
  Beetje andere HRA
  Beetje redelijkheid.
  Beetje etc. (voedselbank? nee dat toch maar niet; vieze smaak past niet)

  koninginnedag, op naar Wemeldinge. Opdat we een dagje ellende kunnen vergeten.

 14. boefke says:

  hahaha, prachtige reacties jongens. Wat hier dus speelt is gewoonweg in 1 woord samen te vatten, wantrouwen. Wantrouwen in de regering, wantrouwen in de toekomst enz enz. En terrecht in mijn ogen.

  Het verleden heeft aangetoond dat jan modaal voor alle shit kan opdraaien, en de “adel” vrolijk verder afroomt.

  Zolang er geen complete hervorming van het hele economische gebeuren in de wereld komt, zal er niets veranderen. Hetzij door terug te gaan naar de goudstandaard (welvaartsbeperking maar wel duurzaam) of het omgooien van het establishment………of een combinatie hiervan. Er zal NIETS maar dan ook NIETS veranderen eer de wal het schip gekeerd heeft.

  Dat de wal in de verte opdoemt ziet een ieder, maar verwacht van onze stuurmannen geen actie. Matrozen dienen het roer over te nemen, ouderwets op de barricade!!!

 15. adamus says:

  omgooien van het establishment…

  laten die nou net het monopolie op geweld bezitten. En aangezien Jan Modaal of lager om te kopen is gaat die het gevecht aan met de eigen soort.

 16. Zielig says:

  @15
  Helemaal gelijk. Jammer dat er zo weinig Jan Modaals zijn die die fout bij zichzelf ontdekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*