Notarissen stunten met tarieven

Notarissen stunten massaal met hun tarieven, nu ze de afgelopen maanden dertig procent van hun omzet hebben verloren. De Koninklijke Notariële Beroepsvereniging (KNB) vreest dat de kwaliteit van het werk in het geding komt door de hevige onderlinge concurrentie.

De economische crisis treft het notariaat hard. De omzetten zijn volgens KNB-voorzitter Erna Kortlang flink gedaald. De hardste klappen vallen bij kantoren die het vooral van vastgoedtransacties moeten hebben.

”Die moeten in sommige gevallen tien tot dertig procent van hun personeel ontslaan,” aldus Kortlang. In totaal staan volgens de beroepsvereniging circa duizend banen op het spel.

”Je kunt zien dat er ongelooflijk wordt geconcurreerd op prijs,” zegt Kortlang. ”Dat is slecht voor elke branche, en dat geldt dus ook voor het notariaat.” De KNB is medeverantwoordelijk voor het toezicht op notarissen. De vereniging houdt volgens Kortlang nauw contact met andere toezichthouders om op tijd in te kunnen grijpen indien de kwaliteit van het notariële werk onder druk komt te staan.

Volgens directeur Peter Ruys van de vergelijkingswebsite degoedkoopstenotaris.nl zijn de gemiddelde tarieven de laatste drie maanden met ten minste een kwart gedaald.

”Zo gek als het nu is, hebben wij het nog nooit gezien,” zegt hij. Ruys’ internetbedrijf houdt al tien jaar de tarieven van notarissen bij. Circa de helft van de kantoren is bij de website aangesloten.

Een hypotheek- en transportakte kostte tot dusverre ongeveer dertienhonderd euro. De prijsvechters bieden die nu aan voor achthonderd euro (inclusief de kosten voor het kadaster). Ruys vindt de prijsdaling niet zonder meer een gewenste ontwikkeling. ”Het lijkt een beetje doorgeschoten.

Er is een kantoor dat 250 euro honorarium vraagt voor een hypotheekakte. Dat kan helemaal niet qua aantal werkuren.” Het risico bestaat dat notarissen haastwerk gaan leveren. ”Notarissen besparen kosten door kantoren te openen op industrieterreinen en door koffie te schenken in plastic bekertjes. Maar in sommige gevallen komt ook de eierwekker op het bureau,” aldus Ruys.

bron: het Parool

Share Button
Tagged with: ,
8 comments on “Notarissen stunten met tarieven
 1. John says:

  Ja, en zou het niet een tijd worden dat de concurrentie zijn werk doet bij deze overbeschermde beroepsgroep.
  Geloof me het is in 99% van de gevallen totaal standaard werk wat achter de schermen door een assistent afgehandeld wordt.

 2. Niek says:

  “250 euro honorarium vraagt voor een hypotheekakte. Dat kan helemaal niet qua aantal werkuren.”

  nee, dat kan inderdaad niet als je 500 euro per uur rekent voor wat knutselen met een tekstverwerker (dat dan ook nog door een laagbetaald hulpje wordt gedaan). De notaristarieven zijn net zo’n bubbel als de huizenmarkt zelf; hoogste tijd dat ze eens kennismaken met de normale maatschappij.

 3. John says:

  @niek
  Great minds think alike!

 4. sven says:

  En of de huizenmarkt als een plumppudding in elkaar gaat zakken!

 5. Lex says:

  Ja, het is even slikken als je belachelijk overmatige tarieven (vooral jezelf wijsmaken dat die tarieven terecht zijn omdat je er zo hard voor heb geleerd) niet meer te handhaven zijn.

  Best vervelend dat die prijsafspraken van vroeger niet meer mogelijk zijn 😀

 6. Niek says:

  @Lex: die tarieven zijn niet hoog vanwege hard studeren (kom nou, bij het studentencorps zeker?) maar omdat notabelen geacht worden eerlijker te zijn naarmate ze meer verdienen.

  hoe waar dat is hebben we het afgelopen jaar overal gezien; hoogste tijd voor een korrektie dus, worden ze misschien ook nog eens eerlijk en betrouwbaar 🙂

 7. Kapotjeplov says:

  ”Je kunt zien dat er ongelooflijk wordt geconcurreerd op prijs,” zegt Kortlang. ”Dat is slecht voor elke branche, en dat geldt dus ook voor het notariaat.”

  Huh? concurrentie in welke vorm dan ook is nooit slecht, zeker voor de consument!

 8. Spaarvarken says:

  Helemaal met Niek eens. Deze gasten verdienden ook jaren veel te veel geld met niks doen en de helft van een werkweek op de golfbaan staan. Ik heb voor mijn werk met een notaris te maken gehad die nog geen zin in goed Nederlands op papier kon zetten. Hoezo studie?
  Nu die advocaten nog. Ook zo’n over het paard getilde beroepsgroep.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*