Volgens de banken worden er te veel huizen gebouwd in Nederland

Nederlandse bankenBanken voorzien dalende huizenprijzen en leegstand, doordat er de komende jaren volgens hun in het wilde weg wordt bijgebouwd. De woningmarkt zou zelfs kunnen ‘instorten’, aldus de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Maar volgens makelaarsclub VBO houden de banken een eenzijdig verhaal, en moet de woningmarkt worden opengebroken om starters een kans te geven.

Volgens de NVB, waarvan alle grote banken lid zijn, jaagt de overheid de bouwproductie onnodig op. ,,Gestreefd wordt naar een aantal van tachtig tot honderdduizend nieuwe woningen per jaar. Dat getal is verre van realistisch en we houden onszelf daarmee voor de gek. Bouwen, bouwen, bouwen is momenteel het credo. Daarbij wordt helemaal niet gekeken naar de woonwensen van consumenten. Door te focussen op aantallen die per se gehaald moeten worden, bestaat het gevaar dat de markt uiteindelijk instort’’, zegt NVB-directeur N. Rietdijk.

Volgens de NVB is het realistisch om de komende jaren in ons land te streven naar nieuwbouw van zestig tot zeventigduizend woningen per jaar. ,,Daarbij moet de verhouding tussen het aantal gebouwde appartementen en eengezinswoningen veranderen. Er zijn te veel appartementen gepland en daardoor wordt de doorstroming beperkt.’’

De NVB erkent dat er woningschaarste heerst. Hoe kunnen de prijzen dan dalen? Rietdijk: ,,Kijk eens naar het aanbod van nieuwe en bestaande woningen. Dat is de afgelopen jaren fors opgelopen en staat op een historisch hoog niveau. Daardoor dalen uiteindelijk prijzen. Het hoge aanbod is veroorzaakt doordat niet gekeken wordt naar de woonwensen van de consument.’’ Eenzijdig Michiel Goofers van makelaarsorganisatie VBO is het niet eens met de conclusies van de NVB. ,,Banken belichten het probleem te eenzijdig. Als we te weinig bouwen, verandert er niets en wordt het probleem van starters op de woningmarkt niet opgelost. Die kunnen nu niet aan een huis komen omdat woningen te duur zijn.’’ Goofers vreest niet voor dalende prijzen. ,,Zolang nog sprake is van woningnood, lijkt het risico mij zeer beperkt. Een stijgende rente en teruglopende economie kunnen wel zorgen voor een drukkend effect.’’

bron: bouwtrefpunt.nl

Share Button
Tagged with: , , ,
4 comments on “Volgens de banken worden er te veel huizen gebouwd in Nederland
 1. Eric says:

  Ik denk ook dat er teveel appartementen gebouwd worden en dat er meer behoefte is aan betaalbare woonhuizen met voor en achtertuin, ook ivm het krijgen van kinderen.

  Ik denk niet dat er teveel woningen gebouwd worden, want het tekort en de hoge woningprijzen zijn voornamelijk in het westen. Ga je naar Limburg of Groningen/ Friesland / Almere / Amersfoort, kun je zelfs leegstand vinden, woningen die moeilijk verkoopbaar zijn omdat er zoveel te koop staan in de regio en er te weinig werk is in die regio oftewel te veel reistijd naar werk.

  Het fileprobleem moet dus aangepakt gaan worden, en meer bedrijven verteld worden a) nieuwe werknemers zoveel mogelijk uit de eigen regio te nemen b) de bedrijven moet waar het kan, afdelingen in woonkernen gaan plaatsen, zoals Almere en Amersfoort.

 2. Eric says:

  voor de rest vind ik je site geweldig. ik heb bij een verzekeringsbedrijf gewerkt in de ict en weet dus wat een rare cnstructies er soms zijn. Dat gezien te hebben wilde ik dus ook echt alleen maar doorzichtige financiele producten en gewoon een spaarrekening. Ik ben heel blij dat dit soort sites de boel goed belichten.

 3. House says:

  Er wordt onvoldoende onderscheid gemaakt door makelaars, tussen een bestaande woningen en een nieuwbouwwoning. De nieuwbouwwoning is gebouwd onder het “nieuwe bouwbesluit” waarin veel hogere eisen zijn opgenomen in de uitvoering, kwaliteit in materialen van de woning. Het is een verkeerde benadering van de makelaardij om de kwalificatie van het energie label niet op woningen toe te passen.
  In principe heeft een woning met de kwaliteit A van het energie label een hogere waarde. De woning met een laag kwaliteit energie label, dus lager in prijs.

 4. EdFo says:

  De Geschiedenis herhaald zichzelf. Bijna 10 jaar later is de cirkel weer bijna rond.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*