’Toezichthouder onvoldoende inzicht in financials’

Toezichthouders zijn onvoldoende op de hoogte van de “grote verknooptheid” van de hele financiële sector. Dat zegt oud-voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) Arthur Doctors van Leeuwen vrijdag in het actualiteitenprogramma NOVA.

“We wisten dat de markt aan het mondialiseren was. Daar hebben we toch onvoldoende inzicht in”, aldus Doctors van Leeuwen, nu regeringscommissaris van Aegon. Bedrijven mondialiseren en het toezicht is nog steeds nationaal geregeld. Onbegrijpelijk, vindt Doctors van Leeuwen. “Deze bedrijven zouden wereldwijd toezicht moeten hebben, maar dat is er dus niet”, legt Doctors van Leeuwen uit. “Zolang het toezicht zo geregeld blijft, word ik daar niet vrolijk van.”

Doctors van Leeuwen vindt het een raadsel dat alle risicobeheerssystemen in een paar weken tijd op hetzelfde moment gefaald hebben. “Het is net alsof er op een continent of in een land alle stoppen doorslaan.” Volgens Doctors van Leeuwen zijn er veel etiketten op dit fenomeen geplakt, maar “een verklaring waar ik waarde aan kan hechten en die enige voorspellende kwaliteit heeft, heb ik nog niet gehoord.”

Desastreuze effecten

Wat toezichthouders wel zagen aankomen, waren de desastreuze effecten van de goedkope geldpolitiek van Alan Greenspan, oud-voorman van het stelsel van de Amerikaanse centrale banken (Federal Reserve). Hij dacht een recessie te voorkomen door goedkoop geld aan te bieden na het barsten van de internetbubbel in 2000 en de aanslagen in 2001.

Hierdoor kregen mensen die het eigenlijk niet konden betalen, gemakkelijk hypotheken en andere leningen. Deze zogenoemde subprime-leningen staan aan het begin van de eerste problemen op de financiële markten. “Als je geld zo goedkoop maakt, moet je niet verbaasd zijn dat het risico laag ingeprijsd wordt”, aldus Doctors van Leeuwen.

bron: Telegraaf.nl

Opmerking: Ik wist het niet…. sorry

Share Button
Tagged with:
One comment on “’Toezichthouder onvoldoende inzicht in financials’
  1. House says:

    Waarom heeft Docters van Leeuwen niet aan de bel getrokken toen hij voorzitters was van AMF.
    Het verhaal wat nu door Docters van Leeuwen word afgegeven had zelf ik kunnen bedenken.
    Dit is mosterd na de maaltijd!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*