ECB heeft de geldpersen weer gestart; een steeds grotere geldcreatie tegen een zo laag mogelijke rente

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het rentepercentage in de eurozone donderdag met 0,5 procentpunt verlaagd. Bij zijn maandelijkse vergadering over het rentepeil besloot het bestuur van de ECB het belangrijkste rentetarief terug te brengen van 3,75 naar 3,25 procent.

Door extreme verlagingen van de korte rente proberen centrale banken huizenmarkten op peil te houden.

Op de site van de ECB staat duidelijk dat de geldgroei(M3) in de eurozone niet boven de 4,5% uit mag komen:

In zijn vergadering van 6 december 2001 heeft de Raad van Bestuur van de ECB de referentiewaarde voor de geldgroei herbeoordeeld. De Raad heeft besloten de bestaande referentiewaarde voor de geldgroei, namelijk een jaarlijkse groei van 4½% voor het ruime aggregaat M3, te herbevestigen.

De onderstaande grafiek geeft duidelijk aan dat de ECB niet te vertrouwen is.

Monetary aggregate M3

Geldgroei M3

Of het de centrale bankiers gaat lukken om dit kaartenhuis overeind te houden is maar zeer de vraag, Albert Spits schreef hierover:

Ook moet men ophouden liquiditeit te blijven pompen in het financiële systeem – de onophoudelijke geldstroom vanuit de centrale bank richting bancaire sector – want dit zorgt enerzijds voor een verlenging en uitrekking van de crisissituatie en staat de broodnodige sanering van het financiële systeem in de weg en anderzijds is dit een nutteloze bezigheid, want de bereidheid om geld te lenen is tot nul gereduceerd zoals de Japanse ervaring ons sinds 1989 leert. Het is als het ware het toedienen van een bloedtransfusie op een lijk.

Ook de bekende econoom Paul Krugman heeft hier begin dit jaar een stuk over geschreven, hij noemt het Pushing on a string (duwen aan een touw)

Share Button
3 comments on “ECB heeft de geldpersen weer gestart; een steeds grotere geldcreatie tegen een zo laag mogelijke rente
 1. House says:

  Het is ook niet effectief om uit te leggen aan de drenkeling, wat je allemaal doen met een reddingsboei.
  Het nu pompen of verzuipen, dus pompen met zijn allen, dus weinig keus!
  Het alternatief is een lange weg van kommer en kwel en daarna puin ruimen.
  Het is niet anders!!!

 2. woutje says:

  Het punt is ook dat banken zich allemaal hebben ontpopt als wolven in schaapskleren. Het zijn in NL(EU) zowel zakenbanken met een leverage van 50, alsook gewoon nutsbedrijven voor spaarders in één bedrijf. En aan dergelijke lieden leveren we onze spaarcenten uit …! Deze menging is zeer kwalijk. Het laten omvallen van banken is daardoor moeilijk geworden. En dat wisten de bankiers, dat ze wel hulp zouden krijgen. Het zit heel dicht tegen malversatie aan, zwaardere woorden zijn ook nogwel van toepassing, het is totaal uit de hand gelopen. Transparantie ho maar. Een van de eerste maatregelen (van Bos) moet zijn het splitsen van de banken (zaken/commercieel=nuts)

 3. Jasper says:

  Willempie de babyboomer heeft met zijn kornuiten babyboomers alle markten gecornered met funny munny. Willempie de huizenflipper heeft zijn protefeuille op het toppunt van de markt aan jongeren verkocht die nu onder een top hypotheek lijden. En nu moeten de geldpersen dicht, want het moch eens zo zijn dat de volgende generatie ook consumeert. Alles is voor willempie. En de rest mag schuldslaaf worden. Van speculeren heeft willem verstand, van een sociale economische politiek niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*