‘Rutte 1 wordt kabinet van de stilstand’

De VVD en het CDA worden met huid en haar opgegeten door PVV, stelt Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. “Het is economisch bezien vier jaar stilstand en dus drie keer niks.”

Kabinet Wilders 1

Jacobs onderbouwt zijn stelling met een aantal opmerkelijke grafieken van doorrekeningen door het CPB van de verkiezingsprogramma’s en het uiteindelijke regeerakkoord. De econoom wijst er bijvoorbeeld op dat de VVD in het verkiezingsprogramma 24 miljard wilde bezuinigen, het CDA 20 miljard en de PVV 13 miljard. Rutte komt uit op slechts 12 miljard, nog lager dan het PVV-programma.

Belastingverhoging
VVD en CDA hebben ingezet op miljarden lastenverlichting, de PVV wilde de lasten juist met 3 miljard verhogen. Het regeerakkoord: een belastingverhoging van 2 miljard. Jacobs signaleert een zelfde trend bij de verbetering van het begrotingssaldo, de houdbaarheid van de overheidsfinanciën en de werkgelegenheid. Het regeerakkoord zit het dichtst bij de slechtste scores, die van de PVV.

De conclusie van Jacobs is spijkerhard. “Het is economisch bezien dus drie keer niks, ondanks alle getetter over het ‘saneren’ van de overheidsbegroting. Regering Rutte verzuimt het om structurele hervormingen door te voeren. De komende 4 jaar krijgen we een herhaling van de stilstand van Balkenende-IV. Weer zien we allemaal negatieve compromissen op alle belangrijke dossiers: sociale zekerheid, woningmarkt, sociale zekerheid, gezondheidszorg en pensioenen. Daardoor verbetert de kracht van de economie nauwelijks en worden nog steeds ongedekte rekeningen naar de toekomst doorgeschoven”.

‘Verbijsterend’
“Het is eigenlijk verbijsterend dat VVD en CDA liever met de PVV in zee gaan dan met welke andere partij dan ook”, aldus Jacobs. “Iedere andere coalitie had een betere economische score kunnen boeken. Ik kan hieruit maar een conclusie trekken: Rutte en Verhagen zijn met huid en haar opgegeten door Wilders”. De afgelopen week spraken meer economen zich zeer kritisch uit over het regeerakkoord. PvdA-econoom Sweder van Wijnbergen repte van een “beschamende vertoning”.

Verrassender is de harde kritiek van CDA-econoom Lans Bovenberg, hoogleraar aan de universiteit van Tilburg. Hij deelt de conclusies van Jacobs. “Sociaal-economisch is de uitkomst veel dichter bij de PVV dan bij het CDA en de VVD. De werkgelegenheid groeit op lange termijn maar met 1 procent. Dat ligt dichtbij de voorspelde 0,5 procent van de PVV. Het CDA kwam op 4 procent en de VVD op 6 procent”, aldus Bovenberg op 2 oktober tegenover het Financieele Dagblad.

bron:  Blikopdebeurs.com

Share Button
52 comments on “‘Rutte 1 wordt kabinet van de stilstand’
 1. adamus says:
 2. adamus says:
 3. alek_a says:
 4. Janus says:
 5. Frouke says:
 6. piep de clown says:
 7. piep de clown says:
 8. Claude says:
 9. Adamus says:
 10. Adamus says:
 11. piep de clown says:
 12. Claude says:
 13. Claude says:
 14. Adamus says:
 15. piep de clown says:
 16. piep de clown says:
 17. piep de clown says:
 18. Martijn says:
 19. Martijn says:
 20. Wilbert says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*