Een vergelijking met de crash van 1978 in drie grafieken

Zoals je waarschijnlijk weet kun je op deze site zien hoe het aantal woningen op Funda zich sinds 2007 tot een astronomische hoogte heeft ontwikkeld. Wat ik mijzelf altijd wel afvraag bij deze cijfers, is hoe dit zich verhoudt tot bijvoorbeeld de crash in de jaren zeventig.  Nu kom ik zo nu en dan wel cijfers van de NVM tegen in de krantenarchieven, maar het is moeilijk te zeggen hoe groot hun marktaandeel in die tijd was.

Vandaag kwam ik eigenlijk bij toeval een mooie grafiek uit 1984 tegen waarin het aantal te koop staande woningen wordt afgezet tegen het aantal verkochte woningen. Dit getal is ongeacht het marktaandeel van de NVM en de omvang van de totale woningvoorraad een mooie maatstaf om te kijken hoe groot het stuwmeer aan te verkopen woningen is.

In onderstaande grafiek heb ik deze voorraad weergegeven, net als de voorraad nu. De grafiek toont de ontwikkeling per kwartaal, vanaf de piek (qua huizenprijzen). Voor wie denkt dat voorraden tegenwoordig altijd hoger zijn dan vroeger; in het vierde kwartaal van 2007 was de voorraad te koop staande woningen gelijk aan 7 maanden verkoop.

Zoals je ziet is in het 23e kwartaal van deze crisis (het tweede kwartaal van 2014) de totale voorraad op Funda goed voor 22,63 maanden verkoop. Dit is ruim het dubbele van de voorraad in het zelfde kwartaal van de crisis in de jaren zeventig en tachtig. Over de gehele duur is het stuwmeer twee tot zelfs vier maal zo groot als destijds.

Een belangrijke verklaring waarom het aanbod nu zo hoog oploopt ten opzichte van toen, is de renteontwikkeling. Destijds steeg de rente van 8,3% in 1978 naar bijna 11% in 1981. Stijgende lasten maakten de druk om te verkopen bij veel mensen dan ook hoog.

Hoewel de huidige, historisch lage rente het een uitstekend moment maakt om een huis verkopen (een koper kan een gigantische lening op zich nemen en de kans dat de rente gaat stijgen is groter dan dat hij verder daalt), zien de meeste verkopers in deze rente een aanleiding om niet te zakken met de vraagprijs.

Gevolg is dat dertig jaar geleden de verliezen veel sneller werden genomen dan nu. Toen waren huizen gecorrigeerd voor inflatie na vier jaar nog zo’n 53% waard van wat deze op de piek in 1978 moesten opbrengen, nu is er na bijna zes jaar pas een kwart van de prijzen af.

Achteraf kunnen we concluderen dat na vijf jaar de bodem was bereikt in 1983. Of dat nu ook het geval is in 2013 valt nog moeilijk te zeggen. Er zal nog heel wat moeten gebeuren om het stuwmeer op Funda weg te werken en vooralsnog lijkt dat vooral met tijdelijke maatregelen te worden gestimuleerd. Bovendien volgde de crash van de jaren zeventig op een prijsexplosie van 3 jaar, aan de huidige zeepbel gingen maar liefst vijftien jaar van forse prijsstijgingen vooraf.

bron: Woningmarktcijfers

Share Button
Tagged with:
221 comments on “Een vergelijking met de crash van 1978 in drie grafieken
 1. remko says:

  Rente in de vs stijgt alweer. Dat zou het ‘herstel’ absoluut hier de nek omdraaien. Sterker nog…

 2. mafketell says:

  Moody’s heeft een rapportje gemaakt over the old age en de gevaren voor de wereld oekoenomie

  http://www.businesstimes.com.sg/breaking-news/world/global-growth-slow-populations-age-moodys-20140807

  Kan het rapport zelf nergens vinden ….. alleen als je betaalt, geen zin an, consuminderen is het motto nu om de nu aankomende crisis financieel te kunnen overleven 🙂 …… ‘ Global growth to slow as populations age: Moody’s ‘ zo heet het voor de liefhebbers …..

 3. mafketell says:

  QE’s duidelijk zichtbaar in de Baltic Dry 🙂

  http://www.marketoracle.co.uk/images/2011/Apr/baltic-dry-index-23.gif

  Achteraf is alles helder. Nu begrijp ik ook dat oekoenomen de crisis niet hebben zien aankomen …..

  Zeepbellers doen het toch anderssssss 😎

 4. mafketell says:

  Een Hormannetje 🙂 Niemand wordt armer van sparen

  http://www.fabmagazine.nl/2014/08/niemand-wordt-armer-van-sparen/

 5. mafketell says:

  En een Schmulletje
  we worden verwend vandaag 🙂

  Het alarm rinkelt

  http://schmulladdertjeonderhetgras.blogspot.nl/2014/08/overpeinzing-het-alarm-rinkelt.html

 6. mafketell says:

  En hij die de crisis niet zag aankomen moet zijn grote waffel houden, proest 🙂 http://trade.pruiken-winkel.nl/image/large/bordje-haal-een-bak-koffie/10022199.gif

 7. Zilversmid says:

  mafketell: En hij die de crisis niet zag aankomen moet zijn grote waffel houden, proest

  En hij die het einde niet zag aankomen graag ook waffel houden 😉

 8. Zilversmid says:

  mafketell: Moody’s heeft een rapportje gemaakt over the old age en de gevaren voor de wereld oekoenomie

  Dat is nu het grote verschil tussen de gemiddelde zeepbeller en de meer ondernemende types. Jullie zien een bedreiging, de ondernemers een (enorme) kans.

  Deze groep ‘ouderen’ hebben twee hele belangrijke zaken in overvloed; tijd en geld. Deze groep is commercieel gezien een van de meest interessante doelgroepen voor de komende decennia.

  Zien jullie het lekker als bedreiging; pakken wij ondernemers deze kans wel op.

 9. Mr Buitenzuur says:

  En hij die het einde niet zag aankomen graag ook waffel houden 😉

  Ondernemen met een laagloonpool.

 10. Het Zonnetje in huis says:

  De voorraad huizen zal ook wel hoger zijn door een hoger inwoneraantal in Nederland ?
  Beetje slappe stellingen hoor.

 11. a says:

  ML: Deels mee eens. € 222k als gemiddelde woningprijs klopt wel, maar als dit bedrag voor 45% bepaald wordt door starterswoningen (gebruikmakend van de welbekende maatregelen) kunnen we m.i. niet meer spreken van een woning die gemiddeld gezien geschikt is voor een gezinnetje. Dit probeer je te ondervangen door de term ‘gemiddeld nederlands koopgezin’, maar dit gezin bestaat simpelweg niet. Net als dat een gemiddelde woning niet echt bestaat.

  Natuurlijk bestaat gemiddeld in de praktijk niet, maar het blijft zinvoller om naar gemiddelden te kijken dan naar ‘die neef van je vrouw die geen huis kon kopen met anderhalf keer modaal omdat hij een grote alimentatieplicht heeft’. Jij stelt dat, omdat 45% van de kopers starters zijn, de gemiddelde huizenprijs geen gemiddeld huis is. Echter, was het aandeel starters voor de crisis dan zoveel kleiner? Ja wel iets, maar niet extreem volgens mij. Bovendien kopen starters nu eerder huizen waar ze lang in kunnen blijven dan bijv. startersappartementen, omdat het door de crisis wel duidelijk is dat dat niet zo handig is om na 4 jaar weer door te moeten verkopen. Kortom, ik ben niet overtuigd 😉

  ML: hoeveel % van de gezinswoningen worden aangeboden in het segment € 200-225k? Gokje: 10%?
  En hoeveel hoeveel % van de koopwoningzoekende gezinnen kunnen meer hypotheek aan dan 1,5 modaal? Wederom gokje: 75%?
  Gevolg: 25% van een bepaalde groep potentiële kopers is in de running voor 10% van de woningen. Vandaar de beperkte overwaardering hier.

  Het aandeel gezinswoningen in die prijsklasse is in mijn beleving een stuk hoger (door heel Nederland bekeken dan he). Heb even de Funda er bij gepakt en gezocht op ‘woonhuis’ type ‘eengezinswoning’.

  Het resultaat voor Regio Zuid-Oost Noord-Brabant:
  totaal 6759 te koop
  tot 200k – 1748 te koop
  200k tot 225k – 877 te koop
  vanaf 225k – 4339 te koop

  Zelfde zoekactie voor Regio Zuidoost Zuid-Holland:
  totaal 2753 te koop
  tot 200k – 1214 te koop
  200k tot 225k – 449 te koop
  vanaf 225k – 1214 te koop

  Even los van het feit dat deze getallen niks zeggen over de kwaliteit en locaties van die woningen, weerleggen ze wel duidelijk jouw stelling dat slechts 10% van de eengezinswoningen voor 200k-225k te koop is. Bovendien zijn dit allemaal vraagprijzen, koopprijzen zijn lager (behalve in die ene straat in Amsterdam dan :P). Wederom niet eens met je bewering dus.

  ML: In het segment boven de € 225k liggen kwantitatieve vraag en aanbod wel uit elkaar. En als tegenstander van leencapaciteit verhogende maatregelen stel ik via boerenlogica dat de woningen te hoog geprijsd zijn.

  Hier ben ik het voor de verandering dan wel weer mee eens. Hoe hoger het prijssegment, hoe schever de vraag-aanbod verhouding. Uitzondering hierop is wellicht het echte top-top segment van meerdere miljoenen. Met de echt rijken gaat het immers goed en zij nemen in aantal wel toe.

  In mijn optiek gaan prijzen in alle segmenten dalen, maar dus niet vanwege het feit dat ze nu niet te betalen of financieren zijn, maar vanwege het feit dat ik verwacht dat de randvoorwaarden in negatieve zin zullen veranderen. Ooit wordt de rente hoger, ooit gaat de HRA er volledig af, de lagere en middeninkomens staan onder druk, belastingen nemen toe want de vergrijzing moet betaald worden, de vergrijzing gaat voor extra aanbod zorgen, doorstromers zitten met restschulden, aflossingvrijen moeten ooit nog langs de kassa, enz. enz. Deze ontwikkelingen gaan voor prijsdaling zorgen, niet het feit dat nu een gemiddeld gezin geen gemiddelde woning gefinancierd krijgt.

 12. andre says:

  zo is dat, denken in kansen. dank zij de crisis kon ik vorig jaar een huis kopen wat ik voor de crisis nooit had kunnen kopen. Vrijstaand, 180 m2, stond al leeg, fors gezakt in prijs. Mijn oude woning, tussenwoning, 90 m2, goed onderhouden, na 23 jaar nog steeds met winst verkocht, veel minder gedaald tov hoogste punt. Lagere rente. Niet alles is kommer en kwel, ik ben zeer tevreden

 13. tufkaj says:

  andre: na 23 jaar nog steeds met winst verkocht

  Ja, voor wie in een tijd geboren is dat hij 23 jaar geleden een huis kon kopen is de discussie wel even anders natuurlijk.

 14. a says:

  tufkaj: Ja, voor wie in een tijd geboren is dat hij 23 jaar geleden een huis kon kopen is de discussie wel even anders natuurlijk.

  Precies. Mij is een hypotheek op 9-jarige leeftijd helaas geweigerd, ondanks dat ik een glansrijk en veelbelovend schoolrapport kon overleggen. Recent heb ik tevens een rechtszaak verloren waarin ik het gemiste gratis geld (overwaarde) terug heb trachten te vorderen bij de betreffende hypotheekverstrekker.

 15. DenVrolijkeHuurder says:

  a: Precies. Mij is een hypotheek op 9-jarige leeftijd helaas geweigerd, ondanks dat ik een glansrijk en veelbelovend schoolrapport kon overleggen. Recent heb ik tevens een rechtszaak verloren waarin ik het gemiste gratis geld (overwaarde) terug heb trachten te vorderen bij de betreffende hypotheekverstrekker.

  Dat is gek. Nederlandse banken hebben voor minder 500k uitgeleend in het verleden.

 16. Mr. Marty says:

  Het blijft appels met peren vergelijken.

  Voorlopig de kat uit de boom blijven kijken. Met alle brandhaarden in wereld kondigt zich een nieuwe dip (lees recessie; mogelijk wel depressie) aan.

  Het dal wordt dieper en dieper… Echter eens zal het tij keren en hebben we de weg weer naar boven gevonden!

 17. mafketell says:

  a,

  U bent gewoon een pechvogel 🙂

  Ondertussen in de EU, Draghi gaat QE-en en als ie dat doet gaan alle huismoeders per direct in koopstaking …… kleren worden afgedragen, nieuwe kleren worden niet meer gekocht en het menu zal zijn Sheppard’s Pie voor minstens één jaar 😉 en al het geld ( als er nog iets over is ) gaat van de bank …… want we hebben recht op deflatie ……..

  De wereld staat in brand, maar het gaat goed met de huizenmarkt ? Hear, hear hiernaast in de twittertjes ……. speciaal voor Boelhouwer 🙂 http://izquotes.com/quotes-pictures/quote-there-are-lies-damned-lies-and-statistics-mark-twain-188067.jpg

  En Snork is er weer, gelukkig maar 🙂

 18. mafketell says:

  WOZ waarde 40.000 minder in Gelderland, ( en hij loopt nu 1 1/2 jaar achter ……. maar dat staat er niet bij )

  http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2063915/40.000-euro-minder-wozwaarde-in-gelderland.htm#.U-OttKOWoeM

 19. mafketell says:

  Fakton ….. de eerste die járen geleden het verlies bij de gondbedrijven alvast berekende op 5 tot 6 miljard, komt nu met een nieuwe berekening over gemeentelijke leegstand …, en neem ze maar serieus 🙂 want rekenen kunnen ze

  Gemeentelijke leegstand kost burger kapitaal

  http://www.consultancy.nl/nieuws/8894/fakton-gemeentelijke-leegstand-kost-burger-kapitaal

 20. Juan belmonte says:

  @artikel

  De crises op de huizenmarkt van begin jaren ‘i80 en begin jaren ’10 zijn niet te vergelijken.

  In de jaren ’80 was het voornamelijk een stijgende rente die huizenprijzen naar normale nivo’ s deed duikelen. Leenormen waren relatief laag, er werd meer gehuurd dan gekocht., aflossingsvrij bestond niet en geleend werd op ‘een enkel inkomen niet op twee. 100% financiering daar deden banken niet aan, 80% was een maximum.

  In de de jaren ’10 vindt een structuurwijziging plaats op de woningmarkt, met name in de wijze waarop gefinancierd wordt. Dat alles na een huizenprijs- en hypothekenexplosie waarbij hypotheektotalen ruim drie maal harder groeiden dan inkomens. En dat langdurig, over circa 20 jaar. Bovendien wordt aflossingsvrij financieren de das om gedaan. Daarbovenop wordt de HRA aangepakt en vervalt daarmee de subsidie op rentelasten uit hypotheek geheel of gedeeltelijk. Daaarbovenop geldt demografisch ook nog eens een pensioengang van babyboomers en een krimp van de werkende bevolking en dus van de totale huishoudinkomens.
  Bij een historisch lage rente houdt de huizenmarkt met een miljoen woningen onder water het nog steeds droog, maar wat gebeurt er als – net als in de jaren ’80- die rente eens ophoudt historisch laag te zijn ?

 21. Juan belmonte says:

  Kortom

  Holland gaat over
  van gesubsidieerd (100%HRA) huizen lease op twee inkomens zonder spaargeld
  NAAR
  Eerst sparen (20%) en dan gewoon lenen op een inkomen en dan weer terugbetalen.

  Dat de jeugd inmiddels voor de opleiding ook moet lenen zal niet bijdragen aan een snelle opbouw van die 20%.

 22. mafketell says:

  Proest ….. uit bovenstaand Fakton stukje /

  ‘ Gebouwen worden dikwijls door een aparte beleidsafdeling gekocht, waardoor deze informatie niet centraal terug te vinden is.’

  Het lijkt Fortis wel …. 🙂

  Niet alleen de grond staat off-balance bij de gemeenten, maar ook de gebouwen, zeker en vast ook nog eens gesecuritiseerd ? Je blijft lachen in dit landje

 23. mafketell says:

  Valuta – en handelsoorlog tegelijk, is dat ooit eerder voorgekomen ?

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/22941957/__Handelsoorlog_met_Rusland_baart_ECB_grote_zorgen__.html

 24. mafketell says:

  mafketell,

  Nou dat ziet er niet zo best uit

  Currency Wars Often Lead to Trade Wars … Which In Turn Can Devolve Into Hot Wars ……… Zerohedge

 25. mafketell says:

  En alweer een post weg, mag het niet meer ? Is er een limiet aan de te posten posten ? Tufkaj ? Snork ?

 26. mafketell says:

  Deloitte Monday Briefing:
  Where Is Housing Affordable?

  ‘ Elsewhere in Europe, valuations are well above long-term equillibria in Belgium, France and Netherlands.’

  http://www.mondaq.com/x/333356/real+estate/Deloitte+Monday+Briefing+Where+Is+Housing+Affordable

 27. mafketell says:

  Ha, dat snapte ik ook al niet ……

  Inflatie komt niet door huurverhoging ?

  Wel duzzzzz 🙂

  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/blog/2014/08/07/cbs-inflatie-komt-niet-door-huurverhoging/

 28. tufkaj says:

  mafketell:
  En alweer een post weg, mag het niet meer ? Is er een limiet aan de te posten posten ?Tufkaj ? Snork ?

  Je had hem bij ‘overige bestemmingen’ in de bus gedaan. Dan duurt het langer 😉

 29. mafketell says:

  mafketell,

  Zonder die 2 x 4.5 huurverhoging zaten we nu allang in het deflatiekamp …… deflatie is goed voor de spaarders maar niet zo goed voor een schuldgedreven oekoenomie ….. , en dat zijn we, shocking errug http://si.wsj.net/public/resources/images/WO-AI016_DUTCHO_NS_20111204182707.jpg

  http://www.tradingeconomics.com/netherlands/inflation-cpi

 30. mafketell says:

  tufkaj,

  Dank je Tufkaj, zeer lief van je, als altijd 🙂

 31. Adamus says:

  a: Precies. Mij is een hypotheek op 9-jarige leeftijd helaas geweigerd, ondanks dat ik een glansrijk en veelbelovend schoolrapport kon overleggen. Recent heb ik tevens een rechtszaak verloren waarin ik het gemiste gratis geld (overwaarde) terug heb trachten te vorderen bij de betreffende hypotheekverstrekker.

  Er zijn nu 90jarigen die hun kinderen achterlaten met een incontinentiehypo vh de opeethypotheek.

 32. Keesje says:

  Klopt dit commentaar:

  Overigens meldt het Kadaster dat er in het laatste kwartaal van 2013 aanzienlijk minder huizen zijn verkocht dan dat de NVM-Makelaars beweert. Het Kadaster registreert een woning pas als verkocht wanneer de akte getekend is bij een notaris, dit in tegenstelling tot de NVM-Makelaars. Wanneer verkoper en koper akkoord zijn over de prijs en het huis uit de verkoop wordt gehaald is deze in de ogen van de NVM-Makelaars verkocht.

  http://blog.kadasterdata.nl/huizenmarkt-herstellende-in-2014/

 33. Keesje says:

  Rabobank is zo blind als een kip:

  http://www.nu.nl/economie/3847394/rabobank-voorziet-sterkere-stijging-huizenprijzen.html

  Ze zouden kopers moeten gaan waarschuwen of lang rente vast te zetten en vooral op niet meer dan 1 inkomen te kopen…..als de rente 2% stijgt of er komt eenscheiding en de rente is hoger……dikke verliezen!!

 34. mafketell says:

  Sorry kan het niet laten …… ( er komt net een zéér apart plaatje binnen ) …….

  Meerstad ( met oud oekoenomisch grond verdienmodel van Grunn van 4 per m2 naar 250 per m2, met al meer dan 25 miljoen grondverlies afgeboekt ) in beeld, een prachtig maisveld, dat dan weer wel 🙂 En een zoekplaatje naar ‘echte’ gebouwde huizen …… er zal nog het één en ander moeten worden afgeboekt, ben ik bang, ga alvast maar sparen voor de volgende WOZ verhoging …….

  http://www.112groningen.nl/data/fotos/2014/08/02/083205/1.jpg

 35. Zilversmid says:

  Keesje: Ze zouden kopers moeten gaan waarschuwen…

  Waarom dringt het hier bij de zeepbellers maar niet door dat dit allemaal VERKOPENDE partijen zijn?

  Je moet zelf de afweging en de keuze maken en de consequenties daarvan accepteren. Het is niet de taak of plicht van huizenverkopers, makelaars of banken om die beslissingen voor jou te maken of je ervoor te behoeden.

 36. ML says:

  a,

  Ten eerste dank voor je reacties! inhoudelijk en zonder gescheld.

  Ik probeerde overigens niet stellig te beweren dat 10% van de eengezinswoningen in het genoemde prijssegment valt, het was echt een gokje gebaseerd op gevoel/ervaring, dus niet gebaseerd op (via funda) te koop aangeboden woningvoorraad.

  Je opsomming van trends die op langere termijn het prijsniveau van de woningen beinvloeden is m.i. nog niet compleet: er zijn veel gemeenten met een dusdanige grote grondportefeuille dat ze niet alle grond voor de gewenste prijs kunnen verkopen. Grondprijsverlaging (let op: niet overal aan de orde) kan nieuwbouw veel aantrekkelijker maken. Wat zou dat met de bestaande bouw doen? 😉

 37. ML says:

  mafketell: Proest ….. uit bovenstaand Fakton stukje /
  ‘ Gebouwen worden dikwijls door een aparte beleidsafdeling gekocht, waardoor deze informatie niet centraal terug te vinden is.’
  Het lijkt Fortis wel ….
  Niet alleen de grond staat off-balance bij de gemeenten, maar ook de gebouwen, zeker en vast ook nog eens gesecuritiseerd ? Je blijft lachen in dit landje

  Klopt, vraag aan ‘hoofd vastgoedbedrijf’ van een willekeurige gemeente maar eens hoeveel objecten de gemeente bezit. Vermenigvuldig de uitkomst met een factor 5 en je komt in de buurt, simpelweg omdat het vastgoed verdeeld is over de afdelingen en het totaaloverzicht ontbreekt.

  Kleine gemeenten hebben vaak al zo’n 100-200 objecten.
  Grotere gemeenten (met middelgrote stad) zitten op 1000-2000 objecten (= scholen, buurthuizen, sportvoorzieningen, gemeentehuis, werf, huizen, ‘cultuur’)

 38. lorenzo says:

  Juan belmonte: historisch laag te zijn

  Juan , volgens mij de enige topicgerelateerde bijdrage , een compliment zelfs in deze : maar bedenk dat de hyporente niet historisch laag is , ik noem het nog steeds historisch hoog ; de verdiensten zijn navenant namelijk en zelfs gestegen kortgeleden.
  Het lukt dus nog steeds de geitjes zand in de ogen te strooien….ook hier dus .
  Een opsomming van allemaal te verwachten maatregelen : de rente . de HRA aftrek ….grondprijzen ( kortgeleden 6 punten genoemd waarom de grondprijzen niet zullen zakken op korte termijn.. ).
  Onze rijkdom en de te verwachten gevolgen van de te verwachten prijzen zullen veel tegenwerking krijgen (publiekrecherlijk , een private markt ontbreekt namelijk. ) te grote effecten voor de economie uiteindelijk.
  Schuld is een onderdeel van het fiat geldsysteem , we weten niet anders en zijn als mens dissonant ingesteld . De grootste reden van de huidige situatie , met name in Nederland … we kunnen het ons noch immer veroorloven itt vele andere landen.
  Tegen de tijd dat de te komen maatregelen effect krijgen zijn de kinderen toe aan het 2 de kind en bent u op zoek naar de volgende natuurgeneeskundige , de reguliere arts komt namelijk niet verder met u.
  Leef nu , deze is namelijk kort .

 39. Starter says:

  Nu Europa nog verder economisch het moeras in zakt vanwege de problemen met Rusland zal de rente nog langer laag blijven.

  Elk nadeel heeft zijn voordeel.

 40. a says:

  ML: Ten eerste dank voor je reacties! inhoudelijk en zonder gescheld.

  Je oogst wat je zaait he 😉

  ML: Ik probeerde overigens niet stellig te beweren dat 10% van de eengezinswoningen in het genoemde prijssegment valt, het was echt een gokje gebaseerd op gevoel/ervaring, dus niet gebaseerd op (via funda) te koop aangeboden woningvoorraad.

  Mijn gevoel/ervaring was anders, vandaar dat ik getracht heb wat te factchecken door twee “gewone” regio’s in Nederland eens verder te bekijken.

  ML: Je opsomming van trends die op langere termijn het prijsniveau van de woningen beinvloeden is m.i. nog niet compleet: er zijn veel gemeenten met een dusdanige grote grondportefeuille dat ze niet alle grond voor de gewenste prijs kunnen verkopen. Grondprijsverlaging (let op: niet overal aan de orde) kan nieuwbouw veel aantrekkelijker maken. Wat zou dat met de bestaande bouw doen?

  Mijn opsomming was zeker niet limitatief. Echter, het afwaarderen van de grondprijs zie ik meer als een gevolg (van het beperken van de financieringsruimte) dan als een oorzaak voor een dalende huizenprijs. Het spreekt voor zich dat prijzen van bestaande bouw en van nieuwbouw samenhangen. Mijn verwachting van de marktprijzen wijkt volgens mij niet wezenlijk af van die van jou: een trage neerwaartse trend, à la Japanscenario. Een totale ineenstorting (vanaf dit punt nog eens halveren) zie ik echter niet gebeuren, daarvoor is Nederland te rijk en te productief.

 41. Alexander says:

  @Artikel

  Deze crisis is inderdaad veel heftiger dan de crisis uit de jaren ’78-’83. Dat blijkt wederom uit het aantal maanden voorraad aan te koop staande huizen op funda. Leuk dat die cijfers uit de vorige crisis nu ook bekend zijn.

  Maar het is ook geen verrassing. Toen: maximaal 80% gefinancierd. Nu: 110% of meer gefinancierd. Huis staat onder water. Je kan gewoon niet verkopen; al zou je willen.

  Dit is meteen ook de verklaring waarom de prijzen maar niet zakken. Mensen willen wel zakken, maar ze kunnen niet.

  Vanuit het perspectief van de banken is het een meesterzet geweest. Hoe zorg je ervoor dat mensen tot in het oneindige buitensporig hoge woonlasten betalen? Zorg dat bij een corrigerende crisis de mensen niet kunnen zakken met hun prijs omdat ze anders een restschuld overhouden. Dat voorkomt al te sterke corrigerende dalingen die ten koste gaan van de winstgevendheid (en solvabiliteit).

  Huizen zullen langzaam kabbelend verder dalen (of af en toe een beetje stijgen door tijdelijke maatregelen)

 42. Starter says:

  Alexander,

  De politiek heeft nogal veel steken laten vallen.

  Door sterke deregulatie is het mogelijk geweest dat de aflossingsvrije hypotheek op de markt kwam.

 43. eric406 says:

  mafketell:
  a,

  ……want we hebben recht op deflatie ……..

  Je wordt op je wenken bediend:

  http://www.nu.nl/economie/3847640/forse-prijsdaling-groente-en-fruit-sancties.html

 44. Het Zonnetje in huis says:

  De Rabobank verwacht dit jaar sterker stijgende huizenprijzen.
  Dit als gevolg van aanhoudende lagere hypotheekrentes en vertrouwen van de consument.

 45. mafketell says:

  eric406,

  Nikx van gemerkt vandaag 🙂 Supers hebben langlopende contracten, wel zielig dat de aardbeienboeren hun lading nu niet aan Rusland meer kwijt kunnen ….. Menu misschien afwisselen met Chili Con Carne ? Paprika’s zullen binnenkort misschien wel te betalen zijn …..

  Ondertussen is er een rekenkamer in de NL die kan rekenen ……. Starterslening ( sub-prime hypotheek ) risico voor gemeente

  ‘Zij lenen als het ware boven hun stand. De bank geeft hen niet voor niets een plafond mee’

  Tjonge wat een verademing is dit 🙂

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/starterslening-risico-voor-gemeente.9440455.lynkx

 46. mafketell says:

  Had post gepost maar DK had hem ook al 🙂

  Startersleningen zijn sub-prime

  http://daskapital.nl/2014/08/rekenkamer_geeft_daskapital_ge.html

 47. Juan belmonte says:

  lorenzo: Juan , volgens mij de enige topicgerelateerde bijdrage , een compliment zelfs in deze : maar bedenk dat de hyporente niet historisch laag is , ik noem het nog steeds historisch hoog ; de verdiensten zijn navenant namelijk en zelfs gestegen kortgeleden.

  Dat is prima Lorenzo om de rente niet als historisch laag te zien.
  Juan houdt wel van een eigen blik op de zaken.

  Weet wel dat u vrij alleen staat in uw visie
  -dit is echt met recht een visie te noemen, visionair dus ook-
  En op het moment dat de rentes van negatief naar 8+% gegaan zijn zal Juan u wederom om uw visie vragen.

  Het afwegen van diverse argumenten en visies levert altijd meer inzicht op.

 48. Juan belmonte says:

  Het Zonnetje in huis:
  De Rabobank verwacht dit jaar sterker stijgende huizenprijzen.
  Dit als gevolg van aanhoudende lagere hypotheekrentes en vertrouwen van de consument.

  Welnee

  RABO trekt de blufkeutel in inzake huizenprijsverwachtingen.

  Waar eerder dit jaar gewuifd werd met +5%
  Daar wordt nu opeens een schamele 0,5% tot 1,5% uit de hoge hoed getoverd.

  Tien maal zo laag dus
  Voor de pessimisten
  Waar Juan zich zo graag onder schaart 🙂

 49. Maria says:

  Deze al voorbij gekomen, de starterslening:

  http://daskapital.nl/2014/08/rekenkamer_geeft_daskapital_ge.html

 50. Maria says:

  Het begint in de media nu toch wel duidelijk te worden:

  http://www.ftm.nl/column/vastgoedmarkt-nog-ongezond/

 51. Juan belmonte says:

  Maria:
  Het begint in de media nu toch wel duidelijk te worden:

  ftm.nl/column/vast…dmarkt-nog-ongezond/

  Ja, gaan de media na jaren crisis her- en erkennen nu weergeven hoe de structuur van de nl woningmarkt veranderd is
  van
  gesubsidieerd huizen leasen op meerdere inkomens zonder spaargeld
  Naar
  Lenen en terugbetalen na 20% van de aankoopsom gespaard te hebben ?

  Juan is benieuwd 🙂

 52. tufkaj says:

  Maria,

  Maria,

  mafketell,

  en deze: http://daskapital.nl/2014/08/ah_rabobank_droomt_alweer_over.html

  Heerlijk dagje zo 🙂 FTM en daskapital zijn gewoon erg goed bezig. Volkskrant en wegener bij vlagen ook. Eigenlijk alleen NOS en 1vandaag blijven halsstarrig in hun 2009-kramp hangen. Maar ze verliezen terrein.

 53. Maria says:

  Deze nog om de dag af te sluiten, blijf vooral zelf denken en neem niets voor waar aan:

  http://www.burgercomite-eu.nl/nigel-farage-voorspelde-in-2008-al-dat-expansie-eunavo-naar-oosten-zou-leiden-tot-problemen/

 54. Nico de Geit says:

  “Russische sancties kosten 10.000 banen in Nederland”

  http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/russische-sancties-kosten-10000-banen-nederland

  ‘De Russische vraag is nu goed voor 51.000 arbeidsplaatsen in Nederland.’

 55. Keesje says:

  Zilversmid: Waarom dringt het hier bij de zeepbellers maar niet door dat dit allemaal VERKOPENDE partijen zijn?

  Je moet zelf de afweging en de keuze maken en de consequenties daarvan accepteren. Het is niet de taak of plicht van huizenverkopers, makelaars of banken om die beslissingen voor jou te maken of je ervoor te behoeden.

  Jij waarschuwt onwetende jonge mensen die een redelijk ingewikkelde constructie als een langetermijn hypotheek aangaan niet omdat ze maar slim genoeg moeten zijn? Makelaar zeker?

 56. mafketell says:

  tufkaj: Heerlijk dagje zo 🙂

  Een verademing 🙂 zo zag ik het ook …… Maar vergeet niet dat de banken ‘de lachende derden’ zijn ….. de ‘conspiracy of silence’ ( BIS ) wordt nu doorbroken ….. eindelijk, maar eigenlijk ook veel te laat ……

  De zeepbellers zoektocht komt nu tot een einde, maar het volk gaat bloeden, ( hoelang ? ) ……. en dan zijn we weer terug bij de basis van dit blog 🙂

  ‘De schuldgraad van de Nederlandse huishoudens is enorm hoog geworden, zo hoog dat een groot aantal Nederlanders inmiddels slaaf van “de bank” is.’ en dat was in 2007 ! ……. hiernaast in de site balk

  Hulde voor ADMIN, hij die WEL genoemd mag worden, proest 🙂 en een héééél mooie dag zeepbellers 😎

 57. Latida says:

  Vraagje, wie weet of banken inmiddels soepeler zijn geworden met het verstrekken van hypotheken aan ZZP-ers met eigen geld?

  Zou zomaar een deel van de stijging in de transactieaantallen kunnen verklaren, bedacht ik me.

  Stel dat een ZZP-er 100,000 eigen vermogen heeft, en bereid is om 75K in te leggen voor een huis van 150K, zou de bank in dat geval niet inmiddeks geneigd zijn om ongeacht het inkomen van de ZZP-er een hypotheek te verstrekken voor de andere helft, te weten 75K?

  Omdat het maandbedrag in dat geval slecht een paar honderd euro in de maand is, heb ik zo het idee dat men inmiddels soepeler met dit soort regeltjes omgaat voor wat betreft inkomenseisen, en in plaats daarvan de een beleid hanteerd waarbij niet LTI, maar cash en LTV koning zijn.

  Wie heeft enig idee uit de praktijk?

 58. Latida says:

  Wat je tegenwoordig ook vaak ziet op funda bij de omschrijving van een starterswoning is

  “STARTERSLENING MOGELIJK!

  NU EXTRA WOONVOORDEEL VAN € 5.000,- !!!

  Indien u dit appartement koopt ontvangt u een cheque van € 5.000,- die u kunt besteden bij een door ons geselecteerde specialist voor het aanschaffen van een keuken, meubels, witgoed of materialen voor de verbouwing..”

  Zal zo een appartement dan correct zijn of niet?

 59. Latida says:

  moet zijn correct geprijsd

 60. Latida says:

  En deze is ook leuk, alhoewel enigzins verwarrend

  “Deze woning wordt u ook aangeboden i.c.m. het BijZonderPlan – Kopen zonder grond waarop de voorwaarden van de Duokoop-regeling van toepassing zijn. Voor u als koper biedt dat financiële- en rentevoordeel, verbeterde financiële haalbaarheid en mogelijkheid tot gegarandeerde vermogensopbouw en/of extra financiële armslag voor uw oudedagsvoorziening. Voor het gebruik van de grond betaalt u een fiscaal aftrekbare maandelijkse vergoeding. U kunt later op elk gewenst moment de grond bijkopen. Aan u de keuze. U kunt deze woning namelijk ook kopen zonder het BijZonderPlan.”

 61. Latida says:

  Nog eentje

  “De BKZ regeling:
  Kopers betalen via BKZ Instap een percentage van de erfpachtwaarde van de woning. Het overige percentage van de erfpachtwaarde wordt omgezet in een vordering (rentevrij) aan BKZ. Over de grondwaarde wordt een erfpachtcanon (=huur van de grond) in rekening gebracht met een basis canon van 3,1%. Afhankelijk van de inkomensontwikkeling kan er sprake zijn van een hogere erfpacht (tot max 6 %) en bijkoop van delen van de woning. BKZ Instap is haalbaar voor kopers met een inkomen vanaf € 33.000,-. ”

 62. Latida says:

  En zo worden, zo lijkt het, wederom velen bij het kopen van een huis pootje gelicht door de verschillende bemiddelaars, die inmiddels blijkbaar een hele kerstboom aan regelingen hebben weten op te tuigen om mensen over de streep te trekken.

  Er staan in Nederland op dit moment bijna 50,000 woningen te koop voor minder dan 150,000 eurootjes.

  Zelfs zonder eigen geld zou de netto maandlast op on#n woning maximaal 569 eurootjes per maand zijn.

  50,000 stuks te koop! Waar is die zogenaamde schaarste nu?

  Woningen onder de 150,000 euro te koop per provincie

  Drenthe (2.031)
  Flevoland (1.321)
  Friesland (3.354)
  Gelderland (4.919)
  Groningen (3.854)
  Limburg (4.127)
  Noord-Brabant (4.355)
  Noord-Holland (5.305)
  Overijssel (3.135)
  Utrecht (1.965)
  Zeeland (1.890)
  Zuid-Holland (12.784)

 63. lorenzo says:

  Juan belmonte: Weet wel dat u vrij alleen staat in uw visie

  hoewel mijns insziens niet te betitelen als een visie ( betreft slechts een feit).. realiseer ik mij dat ter dege en tevens als volgt uit te leggen : hobbyist met groepsdrang versus centjes verdienen met als referentiekader de praktijk .

 64. lorenzo says:

  aanvullend nog een vraag ( geen prijs te verdienen , derhalve ook geen correspondentie mogelijk ): zijn er meer geitjes of meer leeuwtjes op deze aardkloot ?

 65. Steven says:

  lorenzo,

  Ik zie toch echt ook de hypotheekrente als historisch laag. (misschien ben ik het vermogen kwijtgeraakt om grafieken te lezen?)]

  http://z24feed.nl/wp-content/uploads/2014/01/lange-rente.png

 66. lorenzo says:

  Steven: misschien ben ik het vermogen kwijtgeraakt om grafieken te lezen?)]

  Nee hoor , prima gelezen , het vermogen om de hypotheekrente te lezen is wel zoek kan ik slechts lezen uit je bericht .
  En dat geeft niet , de geitjes maken de dienst uit , dat is altijd zo geweest ,vandaar ook de huidige maleur in zijn algemeenheid.

  Ander voorbeeld , kortgeleden bij de garage , want auto mankement . Dame zei , nee hoor , gewoon betalen , 2 jaar garantie .
  Auto is 3.5 jaar , en gewezen op mijn beroep op non-conformiteit alsmede toepassing van EU wetgeving (Richtlijn 1999/44/EG van het Europees Parlement en de Raad van 25 mei 1999).
  De hele garage in rep on roer,de Dir erbij..maar waarom ?
  Kortom en in wezen ben ik niet aan het praten tegen de , wellicht , lieve dame maar tegen de massa (de geitjes) die deze omissie in stand houdt .
  Er is werk aan de winkel ( als u wilt natuurlijk)….

 67. László says:

  Steven,

  lorenzo: Er is werk aan de winkel ( als u wilt natuurlijk)….

  Overtuigen doe je met passie niet met frustratie.

  Als het om de nominale hypotheek rente kijkt is deze inderdaad historisch laag. Achteraf kun je de reële rente betalen. Dat is de nominale rente min de inflatie. Bij hypotheekrente kijk je dan naar de waardedaling/stijging van het onderpand. Acheraf zou de reële hypotheekrente dus wel eens heel hoog kunnen zijn, als de prijzen maar hard genoeg dalen.
  Tussen 1995 en 2000 was de hypotheekrente ongeveer 6%, de prijzen van de woningen stegen echter met meer dan 6% en was de reële rente dus negatief. Dat was pas laag.
  Jullie hebben dus alletwee gelijk en ongelijk.

 68. Steven says:

  László,

  mmjjjnnnee. Het ging hier echt alleen over de hypotheekrente. Het dalen of stijgen van de huizenprijzen zou je kunnen meenemen in de perceptie of zo, maar dat zou hetzelfde zijn als je zegt (bijv.) : De benzineprijzen zijn laag in Nederland. In Indonesië zijn ze veel lager, maar men verdient daar veel minder dus is de prijs in verhouding in Nederland lager. (ik noem maar iets raars)

 69. Steven says:

  Ik zeg overigens niet dat de hypotheekrente zou stijgen. In Japan daalde die ook steeds, maar ondertussen ging er wel 80 procent van de huizenprijzen af.
  hier is ie weer:

  http://www.marketoracle.co.uk/images/2008/japan-house-prices–nov08.gif

  Je kan er op allerlei manieren naar kijken, maar dat huizenprijzen heel fors kunnen dalen moet toch eens duidelijk zijn.

 70. Keesje says:

  Latida:
  En zo worden, zo lijkt het, wederom velen bij het kopen van een huis pootje gelicht door de verschillende bemiddelaars, die inmiddels blijkbaar een hele kerstboom aan regelingen hebben weten op te tuigen om mensen over de streep te trekken.

  Er staan in Nederland op dit moment bijna 50,000 woningen te koop voor minder dan 150,000 eurootjes.

  Zelfs zonder eigen geld zou de netto maandlast op on#n woning maximaal 569 eurootjes per maand zijn.

  50,000 stuks te koop! Waar is die zogenaamde schaarste nu?

  Woningen onder de 150,000 euro te koop per provincie

  Drenthe (2.031)Flevoland (1.321)Friesland (3.354)Gelderland (4.919)Groningen (3.854)Limburg (4.127)Noord-Brabant (4.355)Noord-Holland (5.305)Overijssel (3.135)Utrecht (1.965)Zeeland (1.890)Zuid-Holland (12.784)

  Lokatie, lokatie, lokatie…….in Den Helder heb je voor 80.000 een tussenwoning, maar ja iedere dag een uur en langer naar Amsterdam voor je werk (los van autokosten)? Weg van een bekende sociale / familie omgeving even in Den Helder gaan wonen…?

 71. Keesje says:

  Latida:
  Vraagje, wie weet of banken inmiddels soepeler zijn geworden met het verstrekken van hypotheken aan ZZP-ers met eigen geld?

  Zou zomaar een deel van de stijging in de transactieaantallen kunnen verklaren, bedacht ik me.

  Stel dat een ZZP-er 100,000 eigen vermogen heeft, en bereid is om 75K in te leggen voor een huis van 150K, zou de bank in dat geval niet inmiddeks geneigd zijn om ongeacht het inkomen van de ZZP-er een hypotheek te verstrekken voor de andere helft, te weten 75K?

  Omdat het maandbedrag in dat geval slecht een paar honderd euro in de maand is, heb ik zo het idee dat men inmiddels soepeler met dit soort regeltjes omgaat voor wat betreft inkomenseisen, en in plaats daarvan de een beleid hanteerd waarbij niet LTI, maar cash en LTV koning zijn.

  Wie heeft enig idee uit de praktijk?

  Ken iemand met een werkvergunning (oosteuropees) die hier een jaarcontract heeft, 60.000 verdient en een hypotheek van 270.000 heeft gekregen (geen eigen geld). Kon mijn oren niet geloven…..

 72. Keesje says:

  Dat is een paar maanden geleden gekocht.

 73. Steven says:

  Keesje: Lokatie, lokatie, lokatie…….in Den Helder heb je voor 80.000 een tussenwoning,

  ook dat is veel geld…. Mensen zijn volledig de weg kwijt met die prijzen. Voor 80.000 euro kan ik een volledig nieuw leven opbouwen in een leuk uitgekozen land.. Maar goed..: We kijken de dommen nog een tijdje aan.

 74. Keesje says:

  Jos Koets deel 2: Wat doet Westland Utrecht na afloop aflossingsvrije hypotheek?

  http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/hypotheek-verplicht-aflossen-deel-2-99924.asp

 75. Keesje says:

  Jos Koets deel 3:

  Controleer je bank op tijd als je een flink deel aflossingsvrij hebt en na het einde van de looptijd binnen bijv 10 jaar met pensioen gaat:

  http://www.homefinance.nl/algemeen/blog/hypotheek-verplicht-aflossen-deel-3-99925.asp

 76. mafketell says:

  Een grappig stukje over het op hol geslagen beest dat zó groot is dat je het niet meer ziet …… 🙂

  ‘ dringt pas door als je weet dat slechts 10 procent van de verhandelde financiële producten betrekking hebben op de reële economie. ‘

  De degeneratie van de banken

  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/opinieblog/opinie/140731-opinie-ivanvandecloot-banken-standard

  En waar was de controle ?

 77. mafketell says:

  2014 IMF nog 22% te dure huizen in de NL

  2008 CPB: ‘er zit geen lucht in de Nederlandse huizenprijzen – IMF heeft het mis ‘

  http://www.imf.org/external/research/housing/index.htm

  HEBBES, lang naar gezocht maar toch gevonden ….. 🙂

  Waarom het huizenmarkthervormingsdossier bij CPB is vergeten …… , lees en huiver ….

  ‘Omdat de terugsluis via de inkomensbelasting in de referentievariant voor circa 1/3 terechtkomt bij niet-eigenwoningbezitters (huurders), leveren eigenwoningbezitters gemiddeld circa 1,75% van hun inkomen in en gaan huurders er gemiddeld 3% op vooruit.’

  3% van de inkomens van de huurders gaat nu naar de kopers, tjonge errug

  ‘hebben bestaande woningbezitters dubbel nadeel: niet alleen verliezen zij de hypotheekrenteaftrek, maar ook lijden zij vermogensverlies door de waardedaling van hun woning.’ en hier zit de clou duzzzzz 🙂

  http://www.cpb.nl/persbericht/329087/hervorming-fiscale-behandeling-eigen-woning

 78. mafketell says:

  ‘Hervorming heeft gevolgen voor de verdeling tussen generaties. Een lagere huizenprijs betekent dat toekomstige generaties minder aan de huidige generaties betalen voor het overnemen van de bestaande woningvoorraad. Starters op de woningmarkt profiteren van de lagere huizenprijzen, terwijl huidige woningbezitters een vermogensverlies lijden.’

  CPB

 79. mafketell says:

  Hervormingen HRA CPB

  ‘De prijs van woningen past zich snel aan en daalt bij de referentievariant voor de hervorming met 4% à 14%. Het volume van de woonconsumptie past zich geleidelijk aan en daalt op termijn met 3% tot 11% ten opzichte van het basispad: bij vermindering van de subsidie gaan mensen een kleiner deel van hun inkomen besteden aan wonen.’

 80. mafketell says:
 81. mafketell says:

  Joepie gelukt 🙂 lees en huiver …….

  Waar was dat rapport ? Lang naar gezocht maar nooit kunnen vinden …….

 82. mafketell says:

  ‘Hervorming van de fiscale behandeling van de eigen woning heeft onvermijdelijk gevolgen voor de inkomensverdeling. Omdat de terugsluis via de inkomensbelasting in de referentievariant voor circa 1/3 terechtkomt bij niet-eigenwoningbezitters (huurders), leveren eigenwoningbezitters gemiddeld circa 1,75% van hun inkomen in en gaan huurders er gemiddeld 3% op vooruit.

  Oh, oh, oh, wat zijn we belazerd ……. HRA is voor een klein groepje mensen K. de K.

 83. mafketell says:

  Worden wij de Grieken van de woningmarkt ? ( Dat zij we nu toch al ? )

  ‘Is het woningmarktdebat echt te ingewikkeld, of zijn de electorale belangen te groot? ‘

  http://www.socialevraagstukken.nl/site/2011/10/24/worden-wij-de-grieken-van-de-woningmarkt/

  Woningmarkt een ‘vergeten’ dossier, tja die hebben we hier al vaker gehoord ……… LOL

 84. Steven says:

  mafketell,

  laten mijn kennissen met een hypotheek van 500.000 plus dat niet horen…. (maar wat duurt het allemaal weer lang; alle smoesjes worden gebruikt om de boel te rekken)

 85. Steven says:

  de smoesjes: hypotheekrente wordt lager, tekort aan huizen, de Chinezen en Russen gaan kopen, de prijzen zijn al zo veel gedaald, heel de provincie wil in de Randstad wonen, dip is geweest, startersleniningen en weet ik wat voor bla, bla.

  Een paar ton lenen voor een hut is gewoon super risicovol, maar daar komt men dan maar vanzelf achter. 😉

 86. tufkaj says:

  Ik vind de stukken van Jos vaak wel inzichtvol, maar deze serie ontgaat me een beetje. Het lijkt mij niet meer dan logisch dat je aan het eind van de looptijd moet terugbetalen?

 87. tufkaj says:

  tufkaj,

  oh, had ff moeten refreshen voor ik dat typte zie ik. Nu staan er een boel reacties tussen mijn post en die van keesje met de blogs van Jos Koets op homefinance 😉

 88. Starter says:

  Steven: ook dat is veel geld…. Mensen zijn volledig de weg kwijt met die prijzen. Voor 80.000 euro kan ik een volledig nieuw leven opbouwen in een leuk uitgekozen land.. Maar goed..: We kijken de dommen nog een tijdje aan.

  Dit soort opmerkingen vind ik echt dooddoeners. Dan moet je vooral naar dat land verhuizen.

  Dat is hetzelfde met die te hoge salarissen in Nederland, waarvan men zegt men vertrekt naar het buitenland als we het niet betalen. Laat ze lekker naar het buitenland vertrekken. Ik denk dat het in praktijk mee zal vallen als ze aan de vrouw en kinderen moeten vertellen dan ze UK of de VS moeten gaan wonen.

  Als je een riante woning van 80.000 kan krijgen dan zijn er in de praktijk vaak wat andere nadelen….

 89. Starter says:

  Keesje: Lokatie, lokatie, lokatie…….in Den Helder heb je voor 80.000 een tussenwoning, maar ja iedere dageen uur en langer naar Amsterdam voor je werk (los van autokosten)? Weg van een bekende sociale / familie omgeving even in Den Helder gaan wonen…?

  Eens, de locatie is een zeer sterke factor in de prijsvorming. Den Helder ik zou er niet aan moeten denken.

 90. lorenzo says:

  László: Overtuigen doe je met passie niet met frustratie.

  Nu is het moment aangebroken dat de archieven worden geraadpleegt , in casu mij te gaan volgen in de toekomst , hoewel mijn tijd ietwat beperkter is dan het gemiddelde alhier.

 91. tufkaj says:

  mafketell: ‘hebben bestaande woningbezitters dubbel nadeel: niet alleen verliezen zij de hypotheekrenteaftrek, maar ook lijden zij vermogensverlies door de waardedaling van hun woning.’ en hier zit de clou duzzzzz

  cpb.nl/persbericht…ndeling-eigen-woning

  Das een mooi rapportje 🙂 Ik zie dat alleen de vrijstelling van de vermogensrendementheffing voor in huizen geïnvesteerd vermogen al hoger is dan wat we aan huursubsidie kwijt zijn. Nog los van HRA dus.

 92. lorenzo says:

  László: Tussen 1995 en 2000 was de hypotheekrente ongeveer 6%, de prijzen van de woningen stegen echter met meer dan 6% en was de reële rente dus negatief. Dat was pas laag.
  Jullie hebben dus alletwee gelijk en ongelijk.

  ergo , de klant kreeg zelfs geld terug , in theorie.
  Gegeven is dat de rentevaste periode een termijn kent en dat is maar goed ook . Klant rekent (en betaald.. ) niet in termen van inflatie .
  Boos zijn op banken impliceert mijns insziens het oderzoeken de kosten structuur ; voor u als klant . Huren kan kopen worden mits u niet ( de meerderheid ) in Adam of omgeving bivakeerd .
  Wellicht is dat het moment van analyse , vanwaar toch die hoge hypotheekrentes ……( u gaat immers pas dan betalen ).
  Dat was de issue .

 93. Apekool says:

  Zeg tufkaj, je blog lijkt het niet te doen:
  http://woningmarktcijfers.staanhier.nl

  Hopelijk heb je een backup…

 94. tufkaj says:

  Apekool,

  vertel mij wat. Mijndomein (host 500k domeinen) ligt er al sinds vrijdag uit. Volgens mij hebben ze ook geen idee waar ze moeten zoeken en is degene die dat wel weet op vakantie. Bovendien geven ze totaal geen informatie over de toedracht en voortgang bij het oplossen. Prutsers.

 95. tufkaj says:

  tufkaj,

  Toen ik door kreeg dat ze mijn wachtwoorden niet-encrypted bewaren had ik mijn biezen moeten pakken. Alleen kost overstappen ook weer een hoop tijd en geld.

 96. Steven says:

  Starter,

  Ik bedoel gewoon iets heel simpels. Heel weinig mensen hebben in Nederland 80.000 euro op de spaarrekening staan. Toch vinden we een lullige tussenwoning in Den Helder (want daar ging het om) dat wel waard. Ik denk dus dat er een enorme gedachte sprong gaat plaatsvinden en dat die woning straks misschien 15.000 waard is of zo.

  En echt. Het is logischer dat het wel gebeurt dan niet. http://www.doctorhousingbubble.com/japan-real-estate-bubble-home-prices-back-30-years-zero-percent-mortgage-rates/

  Ik ben overigens van een generatie die twee keer huizenprijs crashes heeft meegemaakt: zowel in de jaren zeventig als in de tachtiger jaren. Maar deze crash wordt echt naar mijn idee vele malen groter. (veel te hoge prijzen en veel te veel geleend geld)

 97. Juan belmonte says:

  tufkaj,

  Goed punt.

  Hoeveel zou box 1 opleveren als deze net als box 3 zou worden aangeslagen
  Door de makkelijke vrienden van de belastingdienst ?

 98. Starter says:

  Steven,

  Als de locatie rot is dan kan de prijs van een woning sterk dalen. In zijn algemeenheid verwacht ik dat er nog een beperkte daling zal optreden, dit zal per prijssegment wel variëren.

 99. László says:

  lorenzo,

  lorenzo: Nu is het moment aangebroken dat de archieven worden geraadpleegt

  Als je dit blog bedoelt, dat is niet eenvoudig. Zoeken op hypotheekrente op deze site levert denk ik iets te veel hits op.

  Nominale rente vs reële rente.
  Met dat antwoord had je hem de kans gegeven op zelf op zoek te gaan. Had ook minder van je tijd gekost dan het antwoord dat je nu gepost hebt.

 100. Steven says:

  Starter: In zijn algemeenheid verwacht ik dat er nog een beperkte daling zal optreden

  Tja.,, Ik verwacht gewoon een VETTE daling naar koopbare niveaus. Maar dat is zo’n welles nietes discussie… Ik baseer het overigens wel gewoon op historische data.

 101. Steven says:

  dit is wel een leuke grafiek: en bedenk er bij dat goud altijd de basis was van valuta. (nu even niet, maar komt uiteraard weer terug)

  http://www.dekritischebelegger.nl/wp-content/uploads/2009/11/Herengracht-index-Kg-Goud-per-huis-1628-tot-2008-500×375.jpg

 102. Erik says:

  Steven:
  dit is wel een leuke grafiek: en bedenk er bij dat goud altijd de basis was van valuta. (nu even niet, maar komt uiteraard weer terug)

  En gaat goud dan stijgen of de woningprijs dalen?

  dekritischebelegge…008-500×375.jpg

 103. Erik says:

  Heeft iemand toevallig een site waar je kunt kijken naar de de effecten van:
  a) nu met een hoge huizenprijs kopen tegen een lage rente
  b) later met een lagere huizenprijs kopen tegen een hogere rente?

  Het gaat er denk ik vooral om dat je in 30 jaar * 12 maanden in beide situaties. Wellicht is het best voordelig nu een huis kopen welke 30% te duur is tegen een rente die 4 keer lager is.

 104. Keesje says:

  Steven:
  Starter,

  Ik bedoel gewoon iets heel simpels. Heel weinig mensen hebben in Nederland 80.000 euro op de spaarrekening staan. Toch vinden we een lullige tussenwoning in Den Helder (want daar ging het om) dat wel waard. Ik denk dus dat er een enorme gedachte sprong gaat plaatsvinden en dat die woning straks misschien 15.000 waard is of zo.

  En echt. Het is logischer dat het wel gebeurt dan niet.doctorhousingbubbl…cent-mortgage-rates/

  Ik ben overigens van een generatie die twee keer huizenprijs crashes heeft meegemaakt: zowel in de jaren zeventig als in de tachtiger jaren. Maar deze crash wordt echt naar mijn idee vele malen groter. (veel te hoge prijzen en veel te veel geleend geld)

  Het verschil met Japan is dan wel weer dat daar de vergrijzing veel heftiger is dan in Europa. Het is een eiland. Als zij hoogopgeleide jongeren willen aantrekken uit andere landen vraag je wel heel veel incasseringsvermogen qua taal aanleren en cultuur aanpassen. Europa heeft al procentueel vele immigranten, Japan is nog echt van de Japanners, blanke of zwarte mensen zie je bijna niet rondlopen op Tokyo na dan……(en behalve een Amerikaanse legermachtbasis op een eiland in het zuidelijkste puntje van Japan na)

 105. ML says:

  Erik: Heeft iemand toevallig een site waar je kunt kijken naar de de effecten van:
  a) nu met een hoge huizenprijs kopen tegen een lage rente
  b) later met een lagere huizenprijs kopen tegen een hogere rente?
  Het gaat er denk ik vooral om dat je in 30 jaar * 12 maanden in beide situaties. Wellicht is het best voordelig nu een huis kopen welke 30% te duur is tegen een rente die 4 keer lager is.

  geen site, wel wat gemodelleerd in excel. Maar met aannames voor huizenprijs en rentestand ben je er nog lang niet. Tal van andere factoren, zoals inflatie, disconto, al dan niet gebruik van hra, spaarrente etc etc hebben daarnaast nog veel effect op je mogelijke antwoord.

  Tevens zul je scenario’s c) en d) moeten uitwerken, resp hoge prijs icm hoge rente en lage prijs icm lage rente. Tsja, welk scenario is het meest realistisch en waarschijnlijk? en binnen welke bandbreedte bewegen huizenprijs en rente?

  Tot slot zou je nog een monte-carlo-analyse erover kunnen uitvoeren. Ik denk dat je zo wel eens antwoord op je vraag zou kunnen krijgen.

  ik ben benieuwd waar je op uitkomt

 106. Keesje says:

  Ik denk dat een echte flinke huizencrash nog wel eens uit zou kunnen blijven door rijke investeerders die hun centen vastzetten in stenen in grote gewenste woonsteden, waardoor de bevolking die er zou willen wonen of de hoofdprijs zal moeten verdienen of in goedkopere suburbs of (ver) daarbuiten gaan kopen of huren. Hoe hou je de woningmarktprijzen hoog…..ondertussen inderdaad spookdorpen in de uithoeken van Nederland of zeer lage woningprijzen.

  en waarom doen grote investeerders dat in huizen? Omdat de derivatenmarkten en valutamarkten (dollar / euro?) wel eens flink onderuit zouden kunnen gaan door hun schuldenlasten.

 107. beurse beurs says:

  beter kopen als de rente hoog is dan laag. De rente kan dan alleen nog maar dalen.

  (er van uit gaande dat je maandlasten kunt dragen in beide gevallen).

 108. mafketell says:

  In the long run we’re all renters 🙂

  Het beest .

 109. mafketell says:

  mafketell,

  Was voor Keesje 🙂

 110. mafketell says:

  Tufkaj heb je deze al ? Heb jij ook iets over geschreven

  http://www.luxetveritas.nl/blog/?p=3497 Inflatie 0.3% of 0.9%

 111. tufkaj says:

  mafketell,

  nee nog niet. Sowieso is mijn site nu down natuurlijk 😛 Mooi onderwerp, maar wel glad ijs voor mij. Niet iets waar ik veel van weet en voor je het weet wordt je stuk vol gaten geschoten 🙂 Merijn schrijft superinzichtvolle stukken, iemand zou met hem moeten ghostwriten alleen..

 112. Juan Belmonte says:

  László: Tussen 1995 en 2000 was de hypotheekrente ongeveer 6%, de prijzen van de woningen stegen echter met meer dan 6% en was de reële rente dus negatief. Dat was pas laag.

  Bij vraag naar enkele archieven hierbij een kleine poging.

  Bij langdurig kunstmatige lage rentes heeft de heer Prof Dr Lans Bovenberg
  – toch met recht een Hogehuizenprijsminner –
  al is het enkel achteraf
  ook de nodige kanttekeningen geplaatst.

  Maar de kredietcrisis heeft ook de nadelen laten zien van kunstmatige balansverlening waarbij burgers hun huis vol zuigen met aflossingsvrije hypotheekschuld en hun eigen geld elders beleggen.

  Deze fiscale windhandel holt niet alleen de belastingbasis uit, maar resulteert ook in een kunstmatig grotere en kwetsbaarder financiële sector.

  Prof Dr Lex Hoogduin geeft toe dat rentes kunstmatig laag zijn:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2011/nederlandse-hypotheekschuld-groeit-bijna-niet-meer/#comment-94520

  Handleiding kunstmatig lage rente voor Ralph:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/15-01-2011/organisaties-willen-overleg-huizenmarkt/#comment-61279

  Goede analyse
  Prof Dr Dolf van Den Brink onderschrijft het opblazen met geldgroei van vastgoed (sakkerloot)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-06-2010/renteaftrek-en-realiteitszin/
  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/41/1015_1530_kaz_recessie_is_gezond.xml

  IJsland, ABN AMRO, waterhoofden en hoe de prijs van geld kunstmatig (te) laag is geweest:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-06-2012/hertaxeren/#comment-106795

  Greenspan legt de schuld van de kredietbubbel bij banken die langjarig tegen lage rentes lenen (hiermee is NL HRA tot schuld zeepbel: factor 2)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-04-2010/hypotheekmarkt-op-dieptepunt/#comment-35404

  Zelfs ook destijds minister BOS gaf kunstmatig lage rente aan als oorzaak kredietcrisis:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/12-12-2009/meer-mensen-met-schulden/#comment-23460

  Nederland in rijtje landen Griekenland Spanje Portugal Ierland Nederland als hoog risico landen:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/01-01-2010/europese-commissie-hoog-risico-op-financiele-ineenstorting-nederland-2010/

  Inmiddels Stuurloos
  DNB erkent dat kunstmatig lage (euro-)rente niet meer een stuurmiddel is voor Holland (wegens de euro)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/02-02-2012/dnb-wil-bevoegdheid-in-te-grijpen-bij-zeepbel-huizenmarkt/#comment-97069

 113. Juan Belmonte says:

  En verders on-topic.

  Vergelijk met huizencrisis van begin jaren ’80 gaat J.i. niet op omdat de risico’s nu veel groter zijn (“parallellen te over”):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/21-02-2012/rabobank-en-ing-somber-over-woningmarkt/#comment-98559
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/29-02-2012/twee-keer-dezelfde-steen/#comment-99598
  Die discussie is nu (juli 2013) nog niet rijp omdat de noodzaak om te verkopen nog onvoldoende aanwezig is.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-06-2013/dag-pensioentje/#comment-150895
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-10-2013/twijfels-over-freddie-nhi/#comment-164354

 114. Juan Belmonte says:

  En
  – in het kader van verzoek archieven –
  nog een klassieker op de koop toe

  Prachtige post van Claude die aantoont dat het aantal huizen met WOZ tussen 500.000 en 1.000.000 gestegen is met maal 100 (10.000%):
  van 3000 in 1999
  naar 300.000 in 2009.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/10-04-2012/jeroen-pauw-woningmarktexpert/#comment-103010

 115. mafketell says:

  Household debt of GDP Eurostat ….. in euro’s I presume ?

  http://ei.marketwatch.com/Multimedia/2013/05/07/Photos/MG/MW-BC427_dutchd_20130507121619_MG.jpg?uuid=7c2fee52-b731-11e2-9153-002128040cf6

  GDP is 600 mjd. huishoudschulden x 250% is 1.5 triljoen

  6.4 x MODAAL INKOMEN AAN SCHULD, voor IEDER huishouden in appels- en perenland …….

  Hoe hebben we dat in hemelsnaam voor elkaar gekregen ? 😉

  205k schuld per huishouden met eigen- of huurhuis om maar ff on topic te blijven …..

 116. mafketell says:

  mafketell,

  Eurostat doet het toch andersssss …… Plutocraten zijn het ……. de schuld van de bedrijven bij de huishoudens optellen, hoe verzinnen ze het 🙂

 117. mafketell says:

  Juan Belmonte,

  Zó leuk terug kijken 🙂

 118. Juan Belmonte says:

  mafketell,

  Tot nu toe hebben we behoorlijk juist geanalyseerd.

  Rentes zijn lager geworden en huizenprijzen ook.

  Ludwig von Mises adviseerde in 2009 al dat starters niet te lang moesten wachten met kopen
  “Je zegt het zelf. Betaalbaarheid daalt. Komt vanwege het sentiment. Daarmee heb ik gelijk als ik starters adiseer niet te lang te wachten.”
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/30-12-2009/starters-lijken-meer-vertrouwen-te-hebben-op-woningmarkt/#comment-24922

 119. Juan Belmonte says:

  Het geheim van stierenvechten
  is om zelf niet te hard te lopen.

  A gentlemen will walk
  but never run

  (Sting)

 120. tufkaj says:

  Juan Belmonte: Prachtige post van Claude

  Mooie vraag die hij opwerpt ook: “Ik vraag me trouwens af wanneer de eerste rechtszaak komt om de WOZ-waarde te verhogen.”

  Deze zijn er sindsdien inderdaad geweest. Eerst dacht ik dat het onzin was en bangmakerij van gemeenten, maar afgelopen jaar nog was er een rechtszaak om. (die niet ontvankelijk werd verklaard omdat je alleen mag protesteren tegen een te hóge WOZ).

 121. mafketell says:

  Juan Belmonte,

  Zit ook nog steeds op die lange stijgende rente te wachten lol 🙂

 122. Steven says:

  Keesje: Het verschil met Japan is dan wel weer dat daar de vergrijzing veel heftiger is dan in Europa. Het is een eiland. Als zij hoogopgeleide jongeren willen aantrekken uit andere landen vraag je wel heel veel incasseringsvermogen qua taal aanleren en cultuur aanpassen. Europa heeft al procentueel vele immigranten, Japan is nog echt van de Japanners, blanke of zwarte mensen zie je bijna niet rondlopen op Tokyo na dan……(en behalve een Amerikaanse legermachtbasis op een eiland in het zuidelijkste puntje van Japan na)

  Kijk dat is dus voor mij een kromme redenatie. In de tachtiger jaren was dat toch ook al zo? Dat er hier veel buitenlanders wonen is ook een risico. Ik zou als ik Turk was bijvoorbeeld best terug kunnen gaan naar Turkije. En ik zie die rondhobbelende Ghanezen in Nederland nou ook niet bepaald als mensen die de huizenprijzen opdrijven. Laat je niet afleiden door ruis. Kijk gewoon naar de grafiek.

  https://zilvergoudwinkel.nl/blog/wp-content/uploads/2012/03/reeele_huizenprijzen.jpg

 123. Adamus says:

  http://www.zerohedge.com/news/2014-08-10/train-wreck-coming-david-stockman-warns-all-hell-will-break-loose

  Overal boobies! Binnenkort doet alleen een afgelost huis ertoe. De nog bedwaterende koopgaranter moet de tattoo met sinterklaas van zijn onderwaterende ouders krijgen. Rente doet niet meer terzake.

 124. Adamus says:

  Juan Belmonte:
  mafketell,

  Tot nu toe hebben we behoorlijk juist geanalyseerd.

  Rentes zijn lager geworden en huizenprijzen ook.

  Ludwig von Mises adviseerde in 2009 al dat starters niet te lang moesten wachten met kopen
  “Je zegt het zelf. Betaalbaarheid daalt. Komt vanwege het sentiment. Daarmee heb ik gelijk als ik starters adiseer niet te lang te wachten.”
  huizenmarkt-zeepbe…markt/#comment-24922

  Ai, de derde zomer al dat LvM zich hier niet heeft gemeld met ‘leuk’.

 125. Adamus says:

  mafketell:
  eric406,

  Nikx van gemerkt vandaag Supers hebben langlopende contracten, wel zielig dat de aardbeienboeren hun lading nu niet aan Rusland meer kwijt kunnen ….. Menu misschien afwisselen metChili Con Carne ? Paprika’s zullen binnenkort misschien wel te betalen zijn …..

  Ondertussen is er een rekenkamer in de NL die kan rekenen …….Starterslening ( sub-prime hypotheek ) risico voor gemeente

  ‘Zij lenen als het ware boven hun stand. De bank geeft hen niet voor niets een plafond mee’

  Tjongewat een verademing is dit

  binnenlandsbestuur…meente.9440455.lynkx

  WEW gaat nooit meer uitkeren dan hoofdbedrag minus starterslening 😉
  Gemeente kan na afschrijving nog een halve ton overhouden: 85.000 winst op grond -daar kan nog wel een bedragje van 30 mille vanaf. Geld is natuurlijk al uitgegeven……

 126. Steven says:

  Tja een starterswoning voor 120.000 euro… Dat zijn 6 netto jaarsalarissen voor Jan Modaal. En we blijven dat normaal vinden. Daarbij wordt dat niet cash afgetikt maar geleend van een rotte bank.

  Zou zo graag eens 5 jaar in de toekomst willen kijken. (gewoon heel even). 😉

  Adamus,

  Ik heb een paar honderd euro aan put opties.

 127. tufkaj says:

  Adamus: WEW gaat nooit meer uitkerendan hoofdbedrag minus starterslening ;-)
  Gemeente kan na afschrijving nog een halve ton overhouden: 85.000 winst op grond -daar kan nog wel een bedragje van 30 mille vanaf. Geld is natuurlijk al uitgegeven……

  Hoofdbedrag, minus aflossing volgens annuïtair schema, minus 10% eigen risico voor de bank. Meen me te herinneren dat SVn die 10% zegt op te hoesten, maar als de rest van de starterslening niet gedekt is omdat er niet wordt afgelost is dat gewoon misleiding?

  Ik heb gemaild met die rekenkamer btw, morgen telefonisch contact of er meer info beschikbaar is en achterliggende rapporten zijn. Iemand prangende vragen die ik niet moet vergeten?

 128. ML says:

  tufkaj: Ik heb gemaild met die rekenkamer btw, morgen telefonisch contact of er meer info beschikbaar is en achterliggende rapporten zijn. Iemand prangende vragen die ik niet moet vergeten?

  Eerder een algemene vraag, geen idee of dat gepast is, nl: in hoeverre worden hun rapporten serieus genomen door het gemeentebestuur? m.a.w: gebeurt er wel wat met de bevindingen? Mijn ervaring in Zuid-Limburg is dat rapporten met scherpe kantjes snel verdwijnen. Een rekenkamer puur voor de vorm dus…

 129. tufkaj says:

  ML: Eerder een algemene vraag, geen idee of dat gepast is, nl: in hoeverre worden hun rapporten serieus genomen door het gemeentebestuur? m.a.w: gebeurt er wel wat met de bevindingen? Mijn ervaring in Zuid-Limburg is dat rapporten met scherpe kantjes snel verdwijnen. Een rekenkamer puur voor de vorm dus…

  Zuid Limburg, maar dan denk ik aan de maffiose praktijken die uitgebreid op dit blog voorbij kwamen 😀

  Maar zonder dollen, denk dat je een goed punt hebt. Uiteindelijk lijken we een soort democratisch struisvogelgedrag te hebben. Het rapport huizenprijzen is ook in een la verdwenen. Het zou ook zomaar kunnen dat de helft van de rapporten die ik lees en/of beblog zijn ‘besteld’ door belanghebbenden. (besteld in de zin dat ook de uitkomst is besteld)

 130. eric406 says:

  O.T. Ebola kan wel eens de zwarte zwaan blijken.

 131. Steven says:

  eric406,

  sukkel 😉

 132. Juan belmonte says:

  Revolutionair nieuw inzicht:

  De rekenkamercommissie deed onderzoek naar het gemeentelijke beleid rond startersleningen en ontdekte dat er tal van onvoorziene risico’s aan het instrument zitten. Volgens de commissie krijgen huishoudens door de starterslening bijvoorbeeld extra hypothecaire lasten. ‘Zij lenen als het ware boven hun stand. De bank geeft hen niet voor niets een plafond mee’, aldus de rekenkamercommissie

  http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/starterslening-risico-voor-gemeente.9440455.lynkx#.U-hKUi98Tw0.twitter

  Kijk daar kan Juan nu van genieten, vooral van het woord, ontdekten.
  Dat schrijft een aantal bloggers nu namelijk pas een jaar of vijf 🙂
  Nooit deze blog gelezen dus ….

 133. Juan belmonte says:

  Muy buenos dias
  Juan

 134. mafketell says:

  tufkaj: Iemand prangende vragen die ik niet moet vergeten?

  Prangend niet maar wel heel nieuwsgierig 🙂

  Heb wel een idee hoe zo’n rekenkamer werkt, daarom ….

  Waarom hebben dit ze dit onderwerp gekozen ? ( bij ons mogen ze n.l. zelf onderwerpen uitzoeken ) of was er sprake van een opdrachtgever ? /

  Hebben ze voldoende budget ? ….. ( Meeste rekenkamers kunnen niet eens beginnen aan een onderzoek omdat het budget er niet is …… )

  Ben zeer benieuwd 🙂

  En geef ze een compliment namens de zeepbellers 🙂 Prijs ze de pan uit ……..

 135. mafketell says:

  Tufkaj nog eentje 🙂

  Vraag of ze woord sub-prime hypotheek kennen ……

 136. johan says:

  Vandaag is de 10-jaars rente verder gedaald naar 1,25%.
  In de gehele Eurozone daalt de rente.
  Gunstig voor de hypotheekrente, maar dit is een teken dat wij de deflatie inglijden.
  Deflatie is ongunstig voor schulden.

 137. mafketell says:

  Tonnen voor zestig vierkante meter – Amsterdamse woningmarkt gaat Tokyo achterna

  http://www.nrcq.nl/2014/08/11/wonen-in-een-kast-de-amsterdamse-woningmarkt-gaat-tokio-achterna

 138. mafketell says:

  Vraag me af ….. de héle wereld is aan het kapitaalvluchten ( kan er geen ander woord voor vinden )

  London, Amsterdam, Tokyo, Dublin, Berlin

  Het kapitaal gaat naar property in de hoofdsteden
  , maar of die straks ook nog bewoond zijn ?

  Staan die hoofdsteden straks leeg ?

  En zit het volk dan in de suburbs, is dat de nieuwe wereld na de nu aankomende crisis ? Krijg ineens een raar beeld ….. niet zo fraai ……

 139. mafketell says:

  In de nieuwe Middeleeuwen is city centre property als kastelen ……

  Nieuwe Middeleeuwen in aantocht …….

 140. mafketell says:

  Mooie opdracht voor een rekenkamer 🙂 Sorry

  Leegstand boerderijen straks groter dan van kantoren …….

  http://www.welingelichtekringen.nl/economie/348065/leegstand-boerderijen-straks-groter-dan-van-kantoren.html

 141. ML says:

  tufkaj: Zuid Limburg, maar dan denk ik aan de maffiose praktijken die uitgebreid op dit blog voorbij kwamen

  Dat bedoel ik. Voorbeelden van faalprojecten te over, terwijl rekenkamers al in vroeg stadium gewezen hebben op de risico’s, zowel bij ontwikkeling van uitleggebieden als inbreiding, zowel bij woningen als bij commercieel vastgoed en leisure en ook nog eens bij infraprojecten.

  RK’s totaal genegeerd. Kan een keertje gebeuren wellicht, maar dit is structureel, cultureel wellicht…

  De vraag van mafketell over de aanleiding van het onderzoek lijkt me ook van belang, net als de vraag hoe ze tot hun conclusie zijn gekomen? Hebben ze lopen neuzen op deze website? Is er een enkeling in de RK met een zelfde soort fanatisme als sommigen hier? Is er nog misschien nog contact opgenomen met starterslening.nl? Kortom: welke data zijn gebruikt om tot gepresenteerde conclusies te komen.

 142. mafketell says:

  En Bouwend Nederland probeert het nog maar eens een keer, ‘woningnood’ is her name 🙂

  http://www.rtvrondevenen.nl/nieuws/2857-utrechtse-gemeenten-wacht-woningnood

 143. lorenzo says:

  László: lorenzo,

  lorenzo: Nu is het moment aangebroken dat de archieven worden geraadpleegt

  Als je dit blog bedoelt, dat is niet eenvoudig. Zoeken op hypotheekrente op deze site levert denk ik iets te veel hits op.

  Nominale rente vs reële rente.
  Met dat antwoord had je hem de kans gegeven op zelf op zoek te gaan. Had ook minder van je tijd gekost dan het antwoord dat je nu gepost hebt.

  Lorenzo bedoelt in deze de archieven als antwoord op jouw ”emoties , frustraties ” . Dat kan namelijk niet , die zijn er namelijk niet . 20 jaar geprofiteerd en nu tevreden zijn en accepteren de huidige situatie , immers deze was te voorzien .

 144. lorenzo says:

  Keesje: Ik denk dat een echte flinke huizencrash nog wel eens uit zou kunnen blijven door rijke investeerders die hun centen vastzetten in stenen in grote gewenste woonsteden, waardoor de bevolking die er zou willen wonen of de hoofdprijs zal moeten verdienen of in goedkopere suburbs of (ver) daarbuiten gaan kopen of huren. Hoe hou je de woningmarktprijzen hoog…..ondertussen inderdaad spookdorpen in de uithoeken van Nederland of zeer lage woningprijzen.

  en waarom doen grote investeerders dat in huizen? Omdat de derivatenmarkten en valutamarkten (dollar / euro?) wel eens flink onderuit zouden kunnen gaan door hun schuldenlasten.

  Dat heeft niets van doen met de prijzen hoog houden , wel met investment . De kansen zien op de wereld .
  Zuid -Europa kende vorig jaar ruim 3 miljard investments met buitenlandse valuta . Dit jaar wordt dit naar verwachting verdubbeld (..)
  Gevolg van op tijd (want realisme ) de prijzen laten zakken , ook ten faveure van de economie , die landen groeien zelfs weer een beetje.
  Bekijk nu Nederland eens , de onderkenning is er niet eens , de rijkdom zorgt voor de huidige status quo maar het eindeffect zal zijn ;”het slechtste jongteje van de klas” . Hulp zal er komen …

  ps. ik ken meer en meer mensen die overwegen te emigreren ….

 145. Wilbert says:

  Erik:
  Heeft iemand toevallig een site waar je kunt kijken naar de de effecten van:
  a) nu met een hoge huizenprijs kopen tegen een lage rente
  b) later met een lagere huizenprijs kopen tegen een hogere rente?

  http://www.hypotheeklastencalculator.nl/

  NB: Niet van mij, geen garanties.

 146. Zilversmid says:

  Keesje: Jij waarschuwt onwetende jonge mensen die een redelijk ingewikkelde constructie als een langetermijn hypotheek aangaan niet omdat ze maar slim genoeg moeten zijn? Makelaar zeker?

  Als je jong, onwetend en dom bent is het kopen van een huis wellicht niet zo’n goed idee.

  Maar verwacht niet dat verkopende partijen, lees belanghebbende, deze mensen gaan waarschuwen. Zij moeten gewoon zelf goed en onafhankelijk advies inwinnen.

 147. eric406 says:

  lorenzo: Dat heeft niets van doen met de prijzen hoog houden , wel met investment .De kansen zien op de wereld .
  Zuid -Europa kende vorig jaar ruim 3 miljard investments met buitenlandse valuta . Dit jaar wordt dit naar verwachting verdubbeld (..)
  Gevolg van op tijd (want realisme ) de prijzen laten zakken , ook ten faveure van de economie , die landen groeien zelfs weer een beetje.
  Bekijk nu Nederland eens , de onderkenning is er niet eens , de rijkdom zorgt voor de huidige status quo maar het eindeffect zal zijn ;”het slechtste jongteje van de klas” . Hulp zal er komen …

  ps. ik ken meer en meer mensen die overwegen te emigreren ….

  Tja, als je de prijs van een glaasje wijn belangrijk vindt, dan is de keuze gauw gemaakt.

 148. Tijl says:

  Zilversmid: Als je jong, onwetend en dom bent is het kopen van een huis wellicht niet zo’n goed idee.

  Maar verwacht niet dat verkopende partijen, lees belanghebbende, deze mensen gaan waarschuwen. Zij moeten gewoon zelf goed en onafhankelijk advies inwinnen.

  Is dat te halen ergens dan, goed en onafhankelijk advies?

 149. Apekool says:

  Steven:
  Tja een starterswoning voor 120.000 euro… Dat zijn 6 netto jaarsalarissen voor Jan Modaal. En we blijven dat normaal vinden. Daarbij wordt dat niet cash afgetikt maar geleend van een rotte bank.

  Maar beste Steven, een koophuis is helemaal niet geschikt voor Jan Modaal – dat is het nooit geweest en zal het ook niet worden.

  Een koophuis is een luxe die alleen voor kapitaalkrachtigen is weggelegd, omdat er allerlei tegenslagen en onkosten op de loer liggen. Een Woco of investeerder kan die risico’s mooi spreiden over het hele woningbestand, maar een eigenaar gooit al zijn breekbare eitjes in precies 1 zacht mandje.

  Het ligt dus veel meer voor de hand om te kijken vanaf 2x modaal, en dan is het rekensommetje heel anders. Wat ik zelf altijd een mooie maatstaf vind is het afschrijvingsmodel van Woco’s (die typisch na 25 jaar groot onderhoud gaan doen). Bij hen is het nominale huurpercentage van een woning t.o.v. verkoopwaarde ca. 4.5%. Als je tussentijds onderhoud meetelt heb je na zo’n 25 jaar de investering terug – zonder winst of rentekosten!

  Ga dan eens rekenen vanuit een “normale” starttoestand zonder HRA, met 80% LVT, een terugbetalingstermijn van 25 jaar en een woonquote van 20% op dat (gecombineerde?) salaris van 2x modaal (ca. 5500 bruto per maand). Op jaarbasis is dat ongeveer 41000 netto waarvan 20% uitgegeven wordt aan woonkosten = 8200 euro. Het huis mag dan ca. 175000 euro kosten (spaargeld = 35000).
  Ga je naar hogere woonquotes, zeg 30% (hier dus 12300 euro), dan mag het huis ineens 270000 kosten – met spaargeld van 54000.

 150. Steven says:

  Apekool,

  Ja dat zal wel ongeveer kloppen. Wel ga je uit van mensen met flink wat spaargeld. Overigens vind ik de huidige huren ook veel te hoog. Als ik van mijn huur uitga zou ik het huis ook beter kunnen kopen. (maar dan lever ik dus veel vrijheid in). In Duitsland zijn zowel de huren als de koopprijzen veel lager.

  Wat Stef Blok deed: de huren boven inflatie laten stijgen,is gewoon een rare streek. Krijg ik volgend jaar weer zo’n idiote verhoging dan betaal ik het niet.

 151. lorenzo says:

  Apekool: Een koophuis is een luxe die alleen voor kapitaalkrachtigen is weggelegd, omdat er allerlei tegenslagen en onkosten op de loer liggen.

  `
  De potentieel weet van de vele subsidies (hra heet dat ook wel..)en de sociale vangnetten die Nederland kent .

  Een koophuis is immer voor nagenoeg een ieder toegangelijk geweest , er was en is zelfs nog geen eigen vermogen benodigt .

  Ik zou eens een keertje buiten NL gaan kijken ….daar klopt je redenering , bij benadering , wel.

 152. tufkaj says:

  mafketell:
  Tonnen voor zestig vierkante meter – Amsterdamse woningmarkt gaat Tokyo achterna

  nrcq.nl/2014/08/11…-gaat-tokio-achterna

  Ik denk echt dat er mechanismen bedacht moeten worden om de maatschappij te beschermen voor mannen als Boelhouwer.

 153. tufkaj says:

  Vandaag kort gesproken met iemand van de rekenkamer in hoogeveen. Was helaas een wat vluchtig gesprek, hoewel we toch nog wel een kwartier vol hebben gekregen.

  Dit onderzoek betrof een verkennend onderzoek, en de rekenkamer hoopt nu de opdracht te krijgen voor een echt onderzoek. In de eerste scan heeft de rekenkamer wat rapporten van andere gemeenten gevonden en iig opgemerkt dat SVn bij rabobank hoort en als zodanig niet transparant is. Als de rekenkamer de opdracht krijgt om door te gaan zullen we zeker nader contact hebben. Voor die tijd stuur ik wat links, waar hij erg in geïnteresseerd is.

 154. Juan belmonte says:

  tufkaj: Ik denk echt dat er mechanismen bedacht moeten worden om de maatschappij te beschermen voor mannen als Boelhouwer.

  Met wat meer ethiek
  In oekoenomische wetenschap
  en de journalistiek
  ….
  Komen we een heel eind 🙂

 155. Juan belmonte says:

  Ethiek in de politiek
  Dat klinkt als zo’n kasmlozen missie.

  Dat zou de behoefte aan enquete-commissies ook zo wegnemen 🙂

 156. Steven says:

  kan het niet laten hem weer even te tonen. Tenenkrommend met die blik van ik meen het eigenlijk niet en dat Delfse accent. 😉

  https://www.youtube.com/watch?v=QSg4Ht7XPdQ

 157. Steven says:

  En wat is er positiever voor een starter dan een fiks lagere huizenprijs meneer Boelhouwer? Maar goed: die logica snapt ie gewoon niet.

 158. Juan belmonte says:

  Steven,

  Raar he dat geen enkele journalist hem die vraag heeft gesteld 🙂

 159. Grondschrijver says:

  Apekool: Maar beste Steven, een koophuis is helemaal niet geschikt voor Jan Modaal – dat is het nooit geweest en zal het ook niet worden.

  http://info.pcs-duravermeer.nl/nl/productgroepen/woningbouw/starterline

  100.000,- woning (vrij op naam)

  De StarterLine is een door ons ontwikkelde starterswoning met 3 bouwlagen. De woning is voorzien van een volledig woonprogramma met ruime woonkamer met open keuken, 2 slaapkamers en een vrij indeelbare zolder. De woningdiepte is 8,2 meter en de beukbreedte is 4,8 meter. De woning wordt geleverd conform de duurzaamheidseisen van vandaag.

  Als je uitgaat van een LTV van 80% kom je uit op een hypotheek van 80.000 euro. De LTI komt dan op ruim 2,3x het bruto inkomen. Oké, er zullen vast wel wat extra kosten bij komen en de woning zal ook niet op een A-locatie staan. Maar toch kan je op basis van deze feiten stellen dat Jan Modaal zich nu al een gloednieuw nieuwbouwhuis kan veroorloven – met 3 bouwlagen (doorzonwoning).

  Kan je nagaan hoe gemakkelijk het wordt als grondprijzen écht gaan dalen.

  En kan je óók nagaan hoe de economie ervan opknapt als de grootste groep consumenten voor de verandering eens wel geld overhoudt om (vrij) te besteden – in plaats van dat dit opgaat aan vaste (woon)lasten. Ja, zelfs als deze groep meer gaat sparen. Jan Modaal heeft namelijk de sublieme eigenschap dat áls hij spaart, hij dit meestal niet met het zogenoemde speculatiemotief doet. Spaarders met een bescheiden inkomen sparen namelijk meestal met een voorzorgsmotief, of anders wel met een transactiemotief (om met Keynes te praten). En alle rente die deze groep ontvangt, komt daardoor volledig in de reële economie terecht.

  Dit kan echter niet worden gezegd van het spaargeld van de ‘extreem rijken’. Deze groep gebruikt een groot deel van de ontvangen spaarrente namelijk slechts ter vermeerdering van het kapitaal, waar op zichzelf niet eens zo heel veel mis mee is. Tenminste, …zolang deze groep maar niet te groot wordt. Of misschien beter: zolang het kapitaal van deze groep maar niet te groot wordt. En vooral daarom is het volgens mij goed als zowel de middenklasse als de lagere inkomens minder lenen, meer sparen en minder huur betalen. De groep ‘extreem rijken’ (of zo je wilt: het kapitaal van deze groep) wordt zo vanzelf kleiner. Dat moet namelijk wel: communicerende vaten.

  Uiteindelijk leidt dit alles tot een minder instabiele economie én tot hogere consumptieve bestedingen.

  Komt het toch nog goed met Jan Modaal.

 160. Grondschrijver says:

  Grondschrijver,

  Het gaat hier dus om volledige woningen, inclusief de grond…

  Hoe ze dit zo in het algemeen kunnen beloven is mij overigens een raadsel, maar het gaat om het idee 🙂

 161. Latida says:

  Hoe stut je de huizenprijzen?

  1. Dubbele HRA voor 2e woningen die niet verkocht worden, vaak een te hoge prijs
  2. Verhoog de huren 2 jaar op rij flink
  3. Verstrek off-balance leningen door lokale overheden startersleningen te verstrekken met uitgestelde rente en aflossing
  4. Laat woningcorporaties afgeschreven woningen aan zittende huurders verkopen waarbij op de startersleningen wordt gestuurd
  5. Gooi er indien nodig een ‘wooncheque’ tegenaan twv. 1500-5000 euro
  6. Verzin erfpacht constructies waarbij de grond geen eigendom van de koper wordt
  7. Verstrek sloopsubsidies om leegstand te bestrijden
  8. Zorg voor schaarste aan betaalbare huurwoningen door een overschot aan huurwoningen met huren van boven de 1200 op de markt te zetten; dat verhult een al te grote stijging van het aanbod.
  9. Gebruik NHG om de verliezen van dalingen voor banken te beperken
  10. Blaas een nieuwe bubbel op de meest gewilde lokaties zodat je jubelberichten over spectaculaire prijsstijgingen de wereld in kan helpen.
  11. Vermijd praten over leegstand van 408,000 woningen, kantoren, winkels, maatschappelijk vastgoed
  12. Vermijd praten over de houdbaarheid van de HRA
  13. Vermijd praten over LTV van 80% of minder
  14. Vermijd praten over LTV
  15. Maar spaargelden en zelfs zwarte gelden vrij van belasting door schenkingen, maar alleen als het aan een huis wordt besteedt
  16. Geef extra subsidies voor groene en energiezijnige verbeteringen
  17. Bouw zo min mogelijk nieuwe huizen bij
  18. Wacht zo lang mogelijk met het herwaarderen van gemeente en provinciegronden, of zelfs maar met het indexeren van de portfolios
  19. Geef ruim baan aan ZZP-ers met eigen geld om een hypotheek te nemen waar dat vroeger niet mogelijk was
  20. Hou de daling van de bevolking door immigratie op peil door immigratie
  21. Meer geld naar huursubsidies door huurverhogingen
  22. Servicekosten bovenop de kale huur voor huurwoningen verhoogt verder de kosten van huren
  23. Hele strenge huurderseisen, zoals inkomenseisen en beperkingen, zoals op het houden van huisdieren
  24. Lage eisen voor kopers
  25. Geef studenten makkelijk toegang tot het lenen van grote bedragen die over lange tijd terugbetaald dienen te worden
  26. Nauwelijks rente op spaargelden
  27. Geen luisterend oor voor voorkeur van jongere generatie voor huren, hierdoor wordt de sociake mobiliteit beperkt
  28. Niet spreken over langjarige trends
  29. Spreken over volgende zomer, volgent kwartaal, vorig kwartaal, niet over ‘over 5 jaar’ of over ‘5 jaar geleden’
  30. Pretendeer dat er grote schaarste is aan woningen, terwijl dit enkel betaalbare huurwoningen betreft
  31. Na de privatisatie en het zakkenvullersfeest, zie je wel het werkt niet, Sloop de sociale huurwoningensector, gebruik het om transactieaantallen omhoog te pompen, dan lijken de marktcijfers een stuk beter dan de onderliggende realiteit

  Ben ik vast nog iets vergeten?

 162. mafketell says:

  ….. in totaal 1e half jaar 63.000 woningen verkocht waarvan 50.000 met hulp ouders? Wat is dit nu weer 🙂

  ‘Tot en met juni hebben al 50.000 Nederlanders een grote schenking gegeven, zo blijkt uit cijfers van de Belastingdienst.’

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3717027/2014/08/12/50-000-ouders-helpen-kind-belastingvrij-bij-aankoop-huis.dhtml

 163. mafketell says:

  Juan belmonte,

  Gestoorde starters 🙂 Met het alleen in de NL bekende ‘Hoge Hypotheek Prestige Syndroom’ …..

 164. mafketell says:

  1e halfjaar 2014 de feiten ….

  63.000 woningen totaal verkocht ……
  waarvan

  50.000 met geld ouders en
  20.000 verkocht met verlies …..

  Dit begint te lijken op een totale instorting

 165. mafketell says:

  Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat die z.g. ‘ belastingvrije giften van de ouders ‘ naar het buitenland verdwijnt, want de notarissen komen met heel andere cijfers ….

  ‘In de eerste helft van 2014 is 10 tot 15 procent van de transacties gefinancierd ‘

  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3688301/2014/07/12/Familie-en-subsidie-achter-huizenmarktherstel.dhtml

  Beetje verwarrend, dat dan weer wel ……

 166. mafketell says:

  mafketell,

  Ah, daar is ie weer is de NL aan het kapitaalvluchten ? 🙂 Door middel van belastingvrije giften verdwijnt het geld uit de NL ?

  ‘De verruimde vrijstelling geldt ook voor woningen in het buitenland. Ook deze maatregel geldt vanaf 1 oktober 2013 tot 1 januari 2015’. Rijksoverheid .

 167. mafketell says:

  OK ben erachter 🙂 10 tot 15% gaat naar nieuwe hypotheken, en 35 tot 40% gaat naar aflossing oude hypotheken, of naar het buitenland …….. gelukkig maar, dat gekke hoofd van mij toch ……. NL is een rijk land, dat blijkt nu wel weer :-), en héél liefff voor de kinderen ……….

 168. mafketell says:

  Tufkaj je site werkt weer feli 🙂

 169. Zilversmid says:

  Tijl: Is dat te halen ergens dan, goed en onafhankelijk advies?

  Ja hoor, geen enkel probleem. Er zijn genoeg goede financieel adviseurs die werken op uurbasis of fixed-fee voor het verzorgen van een hypotheektraject. Maar ook voor pensioen- of AOV-zaken.

  Op dit blog doet iedereen altijd alsof je per definitie door iedereen genaaid wordt (beetje alu-hoedjes syndroom).

  Mijn inziens ben je zelf verantwoordelijk voor het inwinnen van goed advies en teken je zelf het contract.

 170. DenVrolijkeHuurder says:

  mafketell:
  Het zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat die z.g.‘ belastingvrije giften van de ouders ‘ naar het buitenland verdwijnt, want de notarissen komen met heel andere cijfers….

  ‘In de eerste helft van 2014 is 10 tot 15 procent van de transacties gefinancierd ‘

  ad.nl/ad/nl/1012/N…enmarktherstel.dhtml

  Beetje verwarrend, dat dan weer wel ……

  Meerdere giften kunnen verwerkt zijn in 1 transactie. Schenken staat binnen deze maatregel niet beperkt door bloedverwanten, maar kan belastingvrij aan een ieder die iets met een huis wil doen.

  Zo worden er in de vermogende enclaves van NL in ruime mate constructies opgezet waarin vriendjes elkaars kinderen significante bedragen overmaken.

 171. Grondschrijver says:

  Grondschrijver,

  Hmmm… interessant. Als ik deze redenering doortrek zou je kunnen stellen dat het juist gunstig is als Jan Modaal huurt i.p.v. koopt. De totale schuld van alle huishoudens zou daardoor namelijk afnemen. Nou ja, niet zo’n duidelijk verhaal dus…

  Waar het mij echter vooral om gaat, is dat de bouwkosten van een simpel rijtjeshuis zó laag zijn, dat het raar is om te stellen dat Jan Modaal dit niet zou kunnen kopen. Het is dus vooral ongunstig dat huizen nu (nog steeds) veel te duur zijn en dat huurprijzen hieraan worden aangepast (i.p.v. andersom). En als je ervan uitgaat dat huren enigszins vergelijkbaar is met aflossingsvrij lenen, dan klopt mijn redenering misschien toch 🙂

 172. Sjaak says:

  De schenking kan ook op bestaande hypotheken zijn toegepast, maar dat wil men hier blijkbaar niet zien. Oftewel 63.000 verkochte woningen om 50.000 schenkingen gaat er bij mij niet helemaal in. Aangezien men ook zegt dat het om +/- 15% van de transacties betreft.

 173. Sjaak says:

  De schenking kan ook op bestaande hypotheken zijn toegepast, maar dat wil men hier blijkbaar niet zien. Oftewel 63.000 verkochte woningen om 50.000 schenkingen gaat er bij mij niet helemaal in. Aangezien men ook zegt dat het om +/- 15% van de transacties betreft.

 174. a says:

  Sjaak:
  De schenking kan ook op bestaande hypotheken zijn toegepast, maar dat wil men hier blijkbaar niet zien. Oftewel 63.000 verkochte woningen om 50.000 schenkingen gaat er bij mij niet helemaal in. Aangezien men ook zegt dat het om +/- 15% van de transacties betreft.

  Exact. Iedereen met een hypotheek (dus ook als je al 10 jaar in hetzelfde huis woont) mag een schenking ontvangen. Raar criterium 🙂

  Die 50.000 schenkingen, 63.000 transacties, waarvan 10%-15% m.b.v. een schenking zijn getallen die elkaar dus niet uitsluiten.

 175. Apekool says:

  50000 schenkingen van gemiddeld 60000 hoorde ik op de radio, da’s toch weer 30 miljoen aan belastingderving die door het gepeupel moet worden opgebracht (ja ik ben daar wat zuur over).
  Allemaal een knaak inleggen zodat de allerrijksten belastingvrij kunnen schenken – klinkt eerlijk.

 176. Apekool says:

  Oh sorry, ik kan van schik niet meer rekenen: 300 miljoen derving, dus EUR 25 de man, vrouw, kind en bejaarde.

 177. lorenzo says:

  mafketell: ….. in totaal 1e half jaar 63.000 woningen verkocht waarvan 50.000 met hulp ouders? Wat is dit nu weer

  ‘Tot en met juni hebben al 50.000 Nederlanders een grote schenking gegeven, zo blijkt uit cijfers van de Belastingdienst.’

  ad.nl/ad/nl/1012/N…j-aankoop-huis.dhtml

  Rijkdom versus status quo .
  Als (Don) Juan die maar blijft herhalen …..

 178. Ontwikkelaar says:

  Ik blijf gewoon tellen.

  Woon nu in een huurhuis, in een jaren 70 wijk, Bergermeer Alkmaar. Afgrijselijke wijk met afgrijselijke woningen. bgg-vloer aan de onderkant na-geisoleerd + dubbelglas bgg. De rest geen isolatie.

  Meestal rijtjes van 4, tussenmuren van 12 cm beton. binnenkozijnen van plastic, deuren van karton.

  In deze vorm en kwaliteit bouw je zo’n woning voor 100k (incl. btw) per 450 m2. Vraagprijzen ca. 275-285k. Grondopp. ca. 200 m2. Gemeente vraagt voor bouwgrond 400/m2.

  Zou voor deze woning betekenen: 200×400=80k+100k=180k. Vraagpr. 285k.

  Is dus 37% teveel.

  http://www.funda.nl/koop/alkmaar/huis-48022981-sweelincklaan-76/kenmerken/

 179. tufkaj says:

  Steven:
  En wat is er positiever voor een starter dan een fiks lagere huizenprijs meneer Boelhouwer? Maar goed: die logica snapt ie gewoon niet.

  Hij is best slim denk ik. Heeft andere belangen.

 180. Grondschrijver says:

  Ontwikkelaar,

  …dan ga je nog uit van een zeer hoge grondprijs van 400/m2. Afgaande op de beschrijving die je van de wijk geeft, ga ik zelf liever uit van een veel lager bedrag, bijvoorbeeld 100/m2. Dat is nog veel.

  Daarnaast gaat een huis gemiddeld zo’n 120 jaar mee. Een huis van de kwaliteit zoals jij die beschrijft zal dan, pak hem beet, slechts 100 jaar meegaan? In dat geval zijn er nog maximaal 65 woonjaren te slijten in dat huis. Goed, de afschrijving van een huis zal wel niet lineair zijn, maar toch… Het wordt ieder jaar moeilijker om dat huis nog (voor een hoge prijs) te verkopen, zou je verwachten. Een afschrijving van tien procent lijkt mij dan wel realistisch.

  Dus mijn berekening gaat zo: 200×100=20k en 20k+90k=110k. Vraagprijs: 285k.

  Dat is dus 61% te veel, of 159% (afhankelijk vanaf welke kant je ernaar kijkt).

  Maar goed, dat is natuurlijk niet het punt dat je wil maken. Die 285k is zelfs bij de droomprijs van 400/m2 voor de grond én zonder rekening te houden met afschrijving nog gestoord.

 181. Sjaak says:

  Dat het huis te duur is lijkt me logisch. Alleen een huis kan in mijn optiek niet helemaal worden gezien, zoals een bedrijf een machine of auto afschrijft. Dat komt mede door de markt. Eigenlijk kun je een huis beter zien net als in de aandelen markt waar men met opties werkt. Oftewel op een bepaald moment is een optie “veel” waard en loopt niet lineair af zoals een afschrijving van een machine of auto. Daarnaast is de innovatie van een machine of auto ook vele malen sneller dan bij een huis. Huis 2.0 of versie 3.0 gaat niet zo snel als van een 307 naar een 308.
  Desalniettemin blijft het huis veel te duur. Alleen ik voel niets voor een keiharde 1-op-1 lineaire afschrijving. Volgens mij hoort er nog een variabele bij waardoor een huis vrij lang hetzelfde qua waarde blijft en pas tegen het einde aan snel minder waard wordt., zoals bij opties het geval is.

 182. Sjaak says:

  Dat het huis te duur is lijkt me logisch. Alleen een huis kan in mijn optiek niet helemaal worden gezien, zoals een bedrijf een machine of auto afschrijft. Dat komt mede door de markt. Eigenlijk kun je een huis beter zien net als in de aandelen markt waar men met opties werkt. Oftewel op een bepaald moment is een optie “veel” waard en loopt niet lineair af zoals een afschrijving van een machine of auto. Daarnaast is de innovatie van een machine of auto ook vele malen sneller dan bij een huis. Huis 2.0 of versie 3.0 gaat niet zo snel als van een 307 naar een 308.
  Desalniettemin blijft het huis veel te duur. Alleen ik voel niets voor een keiharde 1-op-1 lineaire afschrijving. Volgens mij hoort er nog een variabele bij waardoor een huis vrij lang hetzelfde qua waarde blijft en pas tegen het einde aan snel minder waard wordt., zoals bij opties het geval is.

 183. Frans says:

  Apekool: 50000 schenkingen van gemiddeld 60000 hoorde ik op de radio, da’s toch weer 30 miljoen aan belastingderving

  Zoals je het hier opschrijft is het totale schenkingsbedrag 3 miljard. 50-duizend * 60 duizend = 3000 miljoen = 3 miljard.
  Het is nog maar de vraag hoe je dan precies de belasting derving berekend. Dit geld zou anders niet geschonken zijn? Of misschien time-ellapsed, gedeeltelijk? Zou misschien later onder het successierecht worden geerfd?
  Maar het is is veilig aan te nemen denk ik dat het enkele honderden miljoenen aan belasting derving scheelt, als je cijfers kloppen.(alhoewel er nog diverse andere effecten zijn die moeten worden meegenomen)

 184. Frans says:

  Grappig genoeg heeft de schenkingsregeling weer alle kenmerken van lenen van de toekomst: Zeer creatieve regeling om weer zoveel mogelijk mensen in de schulden te steken en te zorgen dat ze er nooit meer uitkomen.
  Maar goed, dat is ook de bedoeling: allemaal schuldslaven.

 185. Frans says:

  Met andere woorden: weer meer hypotheken voor de banken. Alles om het stervende monster nog langer in leven te houden. Schuldenproblematiek? No problem! Gewoon meer schulden er tegenaan gooien.

 186. Frans says:

  In het proces dan natuurlijk nog spaargeld weghalen waar dat nog zit.
  Dr zijn natuurlijk ook nog de pensioenfondsen: het is erop wachten (en het zal al wel gebeuren) dat deze worden gedwongen waardeloze derivaten te kopen.
  Daarna de big bang, pensioen foetsie.

 187. Deutsche Mark says:

  Apekool,

  Nog steeds fout: 60k x 50k is 3 miljard.

 188. Frans says:

  Deutsche Mark: Apekool,
  Nog steeds fout: 60k x 50k is 3 miljard.

  Dat zeg ik! (gamma gesproken) O.K. not funny, who cares

 189. mafketell says:

  GDP daalt en staatsschuld stijgt, nu 75 % http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/netherlands

  Vorige Kondratieff winter , staatsschuld steeg van 38% naar 69%

 190. Steven says:

  ja maar 10 procent van 3 miljard is “slechts” 300 miljoen. dat loopt de belasting dus mis.

 191. mafketell says:

  Steven,

  Volgend jaar, niet dit jaar, en het jaar is nog maar half om 🙂 Kom op 720 miljoen aan gederfde vermogensbelasting, bij 6 miljard aan giften 🙂 12 per 1000

 192. ps says:

  mafketell,
  🙂

  Voor mafketell, we hebben recht op de-vla-tie:
  http://www.voordeelmuis.nl/img/gif/1370/1370106.gif

 193. mafketell says:

  Al 3 dagen staat dit filmpje op internet, proest …..

  ‘Wie hebben de crisis zien aankomen ? en wat zeggen ze nu,’ alleen jammer dat Eric Mecking er niet bij zit …..

  https://www.youtube.com/watch?v=sKGUhHS8EQ8

 194. mafketell says:

  ps,

  Beijing 1 in aantocht 🙂

 195. Zilversmid says:

  Frans:
  Grappig genoeg heeft de schenkingsregeling weer alle kenmerken van lenen van de toekomst: Zeer creatieve regeling om weer zoveel mogelijk mensen in de schulden te steken en te zorgen dat ze er nooit meer uitkomen.
  Maar goed, dat is ook de bedoeling: allemaal schuldslaven.

  Nu laat je zien dat je naast een aluhoedje ook een simpele ziel bent. Leg eens uit hoe een SCHENKING een SCHULD maakt?

  Het zorgt er juist voor dat deze mensen met minder of helemaal geen schuld een huis kunnen kopen. Prima toch!

 196. Tijl says:

  Zilversmid: Nu laat je zien dat je naast een aluhoedje ook een simpele ziel bent. Leg eens uit hoe een SCHENKING een SCHULD maakt?

  Het zorgt er juist voor dat deze mensen met minder of helemaal geen schuld een huis kunnen kopen. Prima toch!

  Volgens mij snap jij er geen snars van. Hoeveel mensen kunnen met een gemiddelde schenking van 60k een gemiddeld huis kopen van 220k zonder een schuld van 160k over te houden?

  Zonder deze regeling hadden ze dat huis helemaal niet kunnen kopen. Zodra het geld op is wat geschonken kan worden gaan de huizenprijzen weer gewoon omlaag. Daar gaat je geschonken geld, door het gootje.

  Overigens is het pure discriminatie dat deze regeling alleen voor hypotheek lening bezitters geld.

 197. Juan belmonte says:

  mafketell:
  ….. in totaal 1e half jaar 63.000 woningen verkocht waarvan 50.000 met hulp ouders?Wat is dit nu weer

  ‘Tot en met juni hebben al 50.000 Nederlanders een grote schenking gegeven, zo blijkt uit cijfers van de Belastingdienst.’

  ad.nl/ad/nl/1012/N…j-aankoop-huis.dhtml

  Te mooi om waar te zijn, 50.000 is erg hoog, kijken of de notarissen weer in beeld komen om beeldvorming bij te stellen

 198. Zilversmid says:

  Tijl: Volgens mij snap jij er geen snars van. Hoeveel mensen kunnen met een gemiddelde schenking van 60k een gemiddeld huis kopen van 220k zonder een schuld van 160k over te houden?

  Wie zegt dat de rest ook niet door de ouders betaald wordt? Via tweede schenking aan de partner? Of door gewone schenking met belastingafdracht. Of door hypotheek via een Holding B.V. van de ouders?

  Mensen schenken niet snel 100.000 EUR als hun vermogen tussen de 100.000 en 500.000 EUR ligt. Je kunt er denk gemakshalve vanuit gaan dat deze mensen een vermogen rond of boven het miljoen hebben en zullen naast deze belastingvrije schenking nog meer (kunnen) doen.

  Tijl: Zonder deze regeling hadden ze dat huis helemaal niet kunnen kopen. Zodra het geld op is wat geschonken kan worden gaan de huizenprijzen weer gewoon omlaag. Daar gaat je geschonken geld, door het gootje.

  Waar baseer je dat op? Misschien kopen ze nu groter of mooier of kiezen voor lagere maandlasten. Dalende huizenprijzen is in deze laag van de samenleving geen reden tot slapeloze nachten.

  Tijl: Overigens is het pure discriminatie dat deze regeling alleen voor hypotheek lening bezitters geld.

  Typisch jaloerse reactie waar de afgunst weer vanaf druipt. De wereld is nu eenmaal ongelijk. Of had je liever in een land als Cuba of Noord Korea gewoond?

  Je moet zelf werken aan je toekomst en die van je eventuele kinderen. Zelf werk ik mij als ondernemer drie slagen in de rondte, neem risico’s en steek mijn nek uit. Resultaat; ik doe goede zaken en bouw vermogen op wat ik ter zijne tijd met liefde aan mij kinderen zal schenken als ze dat verder helpt.

 199. dr.t says:

  Zilversmid: Nu laat je zien dat je naast een aluhoedje ook een simpele ziel bent. Leg eens uit hoe een SCHENKING een SCHULD maakt?

  Het zorgt er juist voor dat deze mensen met minder of helemaal geen schuld een huis kunnen kopen. Prima toch!

  Klopt er wordt veel meer gespaard en veel meer afgelost aan schulden.
  Dawg wat wilde je precies zeggen met de link van RTL-Z over Europa. Als je het artikel leest dan kun je niet zomaar de conclusie trekken, dat het over en uit is met de economische groei. Volgens mij probeer je een dergelijke stelling wel te poneren, al is dat lastig als er allen maar een link en een vage mening wordt gemeld.

 200. Keesje says:

  DenVrolijkeHuurder: Meerdere giften kunnen verwerkt zijn in 1 transactie. Schenken staat binnen deze maatregel niet beperkt door bloedverwanten, maar kan belastingvrij aan een ieder die iets met een huis wil doen.

  Zo worden er in de vermogende enclaves van NL in ruime mate constructies opgezet waarin vriendjes elkaars kinderen significante bedragen overmaken.

  In dat geval zijn meerdere duurdere woningen dan zo asngekocht, niet omdat de kidzz goede banen gekregen hebben, maar omdat pa en ma en de vrienden elkaar gestort hebben 🙂

 201. Keesje says:

  Zilversmid: Ja hoor, geen enkel probleem. Er zijn genoeg goede financieel adviseurs die werken op uurbasis of fixed-fee voor het verzorgen van een hypotheektraject. Maar ook voor pensioen- of AOV-zaken.

  Op dit blog doet iedereen altijd alsof je per definitie door iedereen genaaid wordt (beetje alu-hoedjes syndroom).

  Mijn inziens ben je zelf verantwoordelijk voor het inwinnen van goed advies en teken je zelf het contract.

  Tja en hoe weet je dan of iemand echt een goede adviseur is? Ken genoeg mensen met vriendjes en vriendinnetjes die dat goed zouden kunnen maar bij wie het bij allemaal misgegaan is met rommelhypotheken, teveel onzinverzekeringen erbij gekocht, spaarplannen die in rook zijn opgegaan……ze doen wat de rest verkoopt, ze denken niet echt zelf na …..

 202. G says:

  Pak al je bezittingen en verdwijn uit dit financieel gestoorde Nederland.

1 Pings/Trackbacks for "Een vergelijking met de crash van 1978 in drie grafieken"
 1. […] niet binnen een redelijke termijn kunnen verkopen, stomweg omdat het aanbod nog steeds zo groot is. Zie ook deze gegevens op de huizenmarkt-zeepbel site. Hoewel de door het CBS gemeten daling van het aanbod wat dat betreft een goed teken […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*