Tienduizenden ontslagen in bouwsector

Een op de tien medewerkers in de bouw verliest de komende twee jaar zijn baan. In totaal verdwijnen er 50.000 arbeidsplaatsen in de bouwsector als gevolg van de economische neergang in Nederland.

bron: FD.nl

Share Button
Tagged with: ,
58 comments on “Tienduizenden ontslagen in bouwsector
 1. Pelgrim says:

  Oh gelukkig. Ik was even bang dat er geen slecht nieuws meer te melden was..

 2. Boefke says:

  Ik zet de reactie even bij het nieuwe onderwerp 😉

  Nu komt er weer een rapport uit dat stelt dat er 50.000 werkelozen bouwvakkers zullen bijkomen in de komende 2 jaren. ECHTER dit rapport is gebasseerd op de negatieve groeicijfers van het CPB van 3,5% op jaarbasis.

  Dit is inmiddels volkomen achterhaald omdat het CBS heeft berekend dat de krimp in het 1e kwartaal al 4,5% bedroeg. Hierop sloeg zelfs Wouter aan door te stellen dat de cijfers van het CPB onmogelijk nog gehaald kunnen worden, en dat een teruggang van meer dan 5% reëler zou zijn.

  Dit heeft tot gevolg dat dit rapport alweer gedateerd is en ergo nog slechter zal uitpakken, lees: meer werkelozen.

  Nu is mijn vraag aan alle inwoners van NL maar vooral aan de bouwers, die zogenaamd in zwaar weer zitten:” Als uw producten niet verkocht worden omdat u uzelf de markt uit prijst door exhorbitante prijzen te vragen, waarom verlaagt u dan niet “gewoon” die prijs om weer meer afzet te genereren????”.

  Degene die hierop een weldoordacht antwoord kan geven ben ik dankbaar, maar mijn stelling is de volgende: “Bouwondernemingen hoeven niet failliet te gaan in Nederland, dat is een bewuste keuze”.

  P.S. Ikzelf werk in de installatietechniek en ben dus mede enorm afhankelijk van de bouw, kom dus niet aan met jij heb makkelijk praten. 😉

 3. Woger says:

  Boefke,

  De hoge huizenprijzen worden grotendeels veroorzaakt door de belachelijk hoge grondprijzen. Daar kunnen bouwers niet zoveel aan doen, maar wel de gemeentes en projectontwikkelaars aka bouwmaffia.
  Overigens zag ik hier in de wijk bij een nieuwbouw project vorige week de aannemer even komen kijken in zijn gloedjenieuwe Audi Q7 quattro. Dus er kan inderdaad ook bij de bouwers nog wel iets af.

 4. Eric says:

  En dit zijn de bouwvakkers in loondienst ´nog maar´

  Wat te denken van een meervoud aan ZZP´ers, die er al eerder uitvliegen en niet als werklozen bij het UWV geregistreerd staan….

 5. kees says:

  het valt dus allemaal wel mee; er worden nog steeds huizen gebouwd, want wat is nu 15%.
  De huurprijzen gaan naar €2000 pmd voor een eengezinswoning, dus er is maar een alternatief: kopen.

 6. huizenhyper says:

  [quote]De huurprijzen gaan naar €2000 pmd voor een eengezinswoning, dus er is maar een alternatief: kopen. [/quote]

  De huren voor kleine woningen zijn erg scheef gegroeid t.o.v. de inkomens. Omdat mensen steeds meer zijn gaan vragen voor hun koopwoning (let op mijn formulering) kregen verhuurders de indruk dat ze hun woningen voor een veel te lage huur in de markt zetten. Hierdoor vlogen ook de huren omhoog, met de zelfde snelheid als de huizenbubble.

  Naar mijn mening zijn de huren van veel woningen op dit moment veel te hoog, en staan ze in geen verhouding meer tot het inkomen. Zouden huur en koopprijzen in de toekomst nog schever groeien dan ze nu al zijn, dan moeten veel mensen eigenlijk de conclusie trekken dat ze het zich eigenlijk niet meer kunnen permiteren om in Nederland te wonen.

  Bij het door Kees geschetste scenario zullen de eerste tekekenen zijn dat er legio situaties ontstaan in Nederland zoals in de Bijlmer.

 7. Get a life! says:

  Hier loop ik nu tegenaan.. Er wordt voor een kansloze middenwoning gewoon keihard 1200 EUR gevraagd. En als je dan wat van de prijs af wilt praten wordt je hard uitgelachen.. Echt, ik hoop dat juist die mensen heel hard op hun bek gaan.
  Niet dat ik het niet kan betalen, integendeel. Maar ik weiger principieel zoveel geld neer te leggen voor iets dat het bij lange na niet waard is..
  En misschien wordt het dan inderdaad tijd om NL te verlaten..

 8. ZK says:

  Net weer vernomen hoe de markt op slot zit, mijnheer wil boederij verkopen met 1,5 hectare grond. Tot nu toe 2 gegadigden, die eerst hun eigen huis willen verkopen. Dus alle drie kopen nu niet. Willen allen nog de hoofdprijs.
  Huren van 1200 euro voor een middenwoning is ronduit belachelijk. De helft moet hier af.

 9. kees says:

  ZK Zegt:
  7 June 2009 om 2:45 pm
  Net weer vernomen hoe de markt op slot zit, mijnheer wil boederij verkopen met 1,5 hectare grond.

  boerderij verkoper wil natuurlijk ook de hoofdprijs.

  Gelukkig is de jeugd erg braaf en lijdzaam en zal niet in opstand komen als er geen huis voor ze is.

  Misschien een idee: permanent mogen wonen op de recreatieparken, zonder te worden lastiggevallen door controlerende particuliere recherchebureaus.

 10. Mike says:

  Vanochtend was op rtl4 weer een schoolvoorbeeld van de ontkenningsfase te zien.
  Een “keeping up appearences” mevrouwtje kon haar oude huis aan de straatstenen niet kwijt, en kreeg ze eindelijk een aanbod van 410k eur was ze hevig verontwoordigd.
  Quote “Ik ga het toch niet verkopen tegen ongeveer dezelfde prijs als wat ik het had gekocht!”.
  Aanbod was slechts 16% onder vraagprijs, maar dit was schandalig volgens madame.

 11. Mike says:

  Programma was van kavel tot kasteel

 12. De Ruijter says:

  Dat huis uit Van Kavel tot Kasteel staat inmiddels niet meer op Funda, het lijkt verkocht te zijn.

  Oorspronkelijke vraagprijs was € 500,000 voor een flat in Amsterdam-Noord. Weliswaar een oppervlak van 250m2, maar dan nog ….

 13. huizenhyper says:

  Was dat voor de hele flat 🙂

 14. Boefke says:

  @Woger.

  Van die grondprijzen klopt deels. Ikzelf ben ingeloot in een project waarvan ik weet dat de aannemer zelf deze toenmalige landbouwgrond voor een prikkie heeft gekocht.

  Als die aannemer nu vervolgens van zijn hele plan van 53 woningen er 5 verkocht heeft en meerdere projecten heeft die niet van de grond komen zeg ik dus, verlaag je prijs en i’m your man.

  Doen ze dat niet, zeg ik (omdat ik nog niks getekend heb) mijn interesse op en bekijken ze het maar mooi.

  Vandaar in deze situatie dat ik zeg, failliet gaan is een keuze.

 15. Niek says:

  @Mike(10);
  tekenend inderdaad, en je komt het in de diverse woonprogramma’s regelmatig tegen. Iedere huis’eigenaar’ meent recht te hebben op slapende rijk worden om de simpele reden dat ze ooit een handtekening onder een koopkontrakt gezet hebben (van echte koop is doorgaans geen sprake, want het hele bedrag is geleend). En als de winst tegenvalt moet de overheid helpen, spreekt vanzelf, ook daar heb je als huiseigenaar recht op.

  Ik hoop dat al deze mensen lekker eigenwijs blijven, zodat ze over een 1-2 jaar kunnen kiezen tussen 40-50% korting op de vraagprijs of helemaal niet verkopen.

  Nog vele jaren te gaan voordat de bubble in het ego van huiseigenaars weer tot normale properties is teruggebracht.

 16. Niek says:

  @Boefke(2) / Woger(3):
  ook nog maar even reageren hier: de lonen in de bouw zijn m.i. net zo’n bubble als de huizenmarkt zelf. Als ik zie in wat voor auto’s de werklui in de nieuwe woonwijken in aanbouw in mijn omgeving naar hun werk komen, dan slaat de schrik me om het hart. De allergrootste SUV’s (t/m Porsche Cayenne en Toyota Landcruiser), of dikke Duitse bolides, allemaal alsof het niks kost. Ik wens ze veel sukses straks met hun WW. Ze zullen ongetwijfeld een extra riante wachtgeld regeling krijgen, maar ooit wordt de bodem van de schatkist bereikt en dan zal blijken wat ze echt waard zijn.

 17. Niek says:

  @Boefke(14):
  projectontwikkelaars en gemeentes kopen doorgaans voor 15-25 euro per m2 (= ongeveer 5x wat die landbouwgrond echt waard is). Daarbij komen wel de kosten van bouwrijp maken, die aanzienlijk kunnen zijn; maar dat er sprake is van superdikke winst daar kan geen twijfel over bestaan.

  Bij mij in de provincie zijn enkele gemeentes recent begonnen met korting geven op de grondprijzen, omdat de verkoop van nieuwe woningen stilligt. Ik denk dat we dat dit jaar vaker gaan zien, lijkt me ook slimmer dan de grondpoot stijf houden met als gevolg geen inkomsten.

  In de VS gingen de grondprijzen in populaire regio’s zoals Las Vegas en rond Phoenix met soms meer dan 90% achteruit in een jaar tijd, omdat gemeentes en bouwers enorm veel grond hadden ingeslagen in de verwachting van eeuwig hard stijgende grondprijzen. Projectontwikkelaars kunnen daar met gemak failliet gaan aan de kosten van hun grondportefeuille (geen idee in hoeverre dat hier een risico is). Mijn eigen gemeente heeft ook voor ruim 20 jaar vooruit grond aangekocht, in de verwachting dat de prijzen en bevolkingsaantal eeuwig blijven stijgen (m.i. allebei een foute aanname). Zolang de prijzen blijven stijgen tilt niemand aan de rentelasten, maar als de prijzen straks gaan dalen denk ik dat ze moeten heroverwegen.

 18. Buddy says:

  @ Niek

  onderonsjes tussen rijk, provincie, gemeente, projectontwikkelaars, makelaars, onroerend goed speculanten, grondbezitters etc zoals in Nederland kent men in de VS in veel mindere maten. Dit heet ‘collusion’ is anti-vrije markt en is daarom strafbaar.

  Sinds kort is dit fenomeen ook in EU als strafbaar aangemerkt en zal hopelijk voor de gewone burger tot meer transparantie leiden.

  De bolides van de ZZP-ers op de bouw worden dan weer ingeruild tegen de kadetjes van weleer.

 19. Niek says:

  @Buddy(18):
  gezien de ervaring met de bouwfraude affaire denk ik niet dat ze zich iets aantrekken van de nieuwe EU regels …

  ik denk wel dat als de markt hard achteruit gaat de belangentegenstellingen die er altijd al waren tussen deze partijen op scherp gezet worden. Het is makkelijk delen als de koek ieder jaar veel groter wordt; sinds dit jaar wordt de koek snel kleiner. Ik denk dat dit tot een gezonde sanering kan leiden, inclusief een sanering van allerlei ongezonde relaties tussen overheid en bouwmaffia.

  Ik denk dat veel van die bolides gekocht zijn van geleend geld resp. van overwaarde in de bouwvakkers villa’s. Als de huizenbubbel leegloopt worden de auto’s van gewone bouwvakkers vast ook weer wat modaler.

 20. Nico says:

  Het zal nog wel even meevallen wat die dure bolides van de bouwvakkers betreft. Maar voorzover er dure auto’s zijn zullen die vooral zakelijk gereden worden.

  Als je 70 uur per week werkt en redelijk betaald krijgt is dat zonder problemen aftrekbaar. Als het rustig wordt met werk is dat wat moeilijker, zeker als de bolide nog niet betaald is.

  Vooralsnog staan er geen koopjes op Marktplaats.

 21. hans says:

  Geweldig om te zien wat een afgunst er vanaf druipt ten aanzien van de dure bolides. Iedereen moet lekker zelf weten waar hij zijn centen aan uitgeeft, de meesten kopen een te duur huis, anderen een sportwagen en ik geef het liever uit aan reizen, concerten en uitgaan. De overeenkomst is dan allemaal geen waarde creeren en dus geen belegging zijn. Pas als mensen inzien dat huizen een kostenpost zijn in plaats van een investering zullen prijzen gaan dalen, tot die tijd gaat er niet veel van de prijzen af.

 22. kees says:

  [Quote]”Pas als mensen inzien dat huizen een kostenpost zijn in plaats van een investering zullen prijzen gaan dalen, tot die tijd gaat er niet veel van de prijzen af.” [quote]

  Huizenmarkt is ook onderdeel van de banken, dus het systeem. Wanneer en hoe gaat de regering ingrijpen?

 23. Boefke says:

  @Hans 22

  Helemaal gelijk, ieder moet maar lekker zelf weten waar hij/zij het zuurverdiende geld aan uitgeeft.

  Er is van afgunst bij mij i.i.g. nooit géén sprake, want als je dan met deze jongens in gesprek gaat blijkt dat ze bijna altijd zakelijk rijden of leasen.

  Als je dan gaat rekenen ben je vaak niet erg veel duurder uit en doordat je altijd wat kan rommelen met je kilometers rijdt je dus privé een leuke auto.

  Ik ga zelf ook graag op reis, en spendeer nogal wat aan feesten…..ieder zijn ding.

  Er is echter wel 1 verschil mijnsinziens. Ik zit niet vast aan contracten of verplichtingen maandelijks, en als je roerende zaken financiert dan is dat wel het geval. Dat kan dus bij inkomensterugval een groter probleem opleveren dan dat ik “gewoon” de kraan dichtdraai.

 24. Niek says:

  @hans(22):
  bij mij ook geen sprake van afgunst hoor; ik kan makkelijk een Porsche rijden maar gebruik gewoon een fiets (heb wel een rijbewijs maar al jaren niet gebruikt; spaart geld en veel parkeer ergernis).

  Maar ik ben wel boos dat hele volksstammen met een minimale opleiding, die iets produceren met maatschappelijk bedenkelijke waarde, blijkbaar met geld kunnen smijten dankzij grenzeloze subsidies door onze kleptocraten. Als de overheid dan toch met geld wil smijten, laat ze dat dan eens doen voor aktiviteiten die maatschappelijk wél echt waarde hebben zoals voor goed onderwijs, goede gezondheidszorg en duurzame en milieuvriendelijke energievoorziening (en dan bedoel ik niet nog hogere salarissen voor de managers in die sector).

 25. Lex says:

  @Hans – Waar mensen in rijden moeten ze zelf maar weten inderdaad. Alleen wordt het weer een iets ander verhaal als dat met zeepbelgeld gebeurt waar wij als maatschappij uiteindelijk voor opdraaien om de brokken te repareren. En als dezelfde personen ook nog eens een keer gemeenschapsgeld willen hebben om hun levensstijl aan te kunnen houden als het misgaat, ipv als echte ondernemers zelf dat risico te dragen.

 26. Nico says:

  Voor dat zeepbelgeld staan de heren bouwvakkers wel vroeg op en er moet echt voor gewerkt worden. De huizen zijn echt en blijven gewoon staan als de zeepbel uiteenspat.

 27. Boefke says:

  Het lijkt me duidelijk dat bouwvakkers zo’n beetje de laatsten zijn die schuld hebben aan de nu ontstane situatie.

  Wat erger is, is dat zij wel het 1e kind van de rekening zullen zijn.

 28. Fustus says:

  @23
  “Huizenmarkt is ook onderdeel van de banken, dus het systeem.”

  Inderdaad dus als we nu ineens de prijs van een huis met 30% gaan verlagen heeft de bank ook 30% minder onderpand op de balans staan. Dat betekend een nieuwe creditcrunch.
  Dat zal niet gaan gebeuren. Het zakken van de prijzen zal heel langzaam gaan. Dat gaat dus nog jaren duren. Je hebt gezien dat de Rabo ca 5% per jaar zal TOESTAAN (vertaling van eigen publicatie). Als het meer wordt zal deze bank ook bij Woutertje moeten aankloppen om de balans te versterken. Dat wil deze bank zich niet laten gebeuren. Slecht voor het misplaatste vertrouwen wat deze bank de afgelopen maanden heeft gekregen.

 29. kees says:

  “Je hebt gezien dat de Rabo ca 5% per jaar zal TOESTAAN (vertaling van eigen publicatie).”

  5% van wat? Dat is mij nog niet duidelijk geworden van welk peilbedrag ze uitgaan.

 30. Niek says:

  @kees(30):
  tegen de tijd dat het NOS journaal meldt dat de huizenprijzen 10% gedaald zijn sinds de top is de werkelijke daling vast al meer dan 50% … je kunt al die voorspellingen en statistieken beter niet lezen, dat zet je alleen maar op het verkeerde been.

  Waarom denk je dat Rabo 11% rente betaald op hun laatste lening? Rabo heeft niks ‘toe te staan’, ze zijn net zo machteloos als de grote manipulators Bernanke en Geithner als de bal echt omlaag gaat rollen. Vandaar die 11%.

 31. Niek says:

  @27, 28:
  gut … ik krijg nu al medelijden met die zielige bouwvakkers, de hoeksteen van onze samenleving en dan ook nog zwaar ondergewaardeerd.

 32. Boefke says:

  @Niek32

  Sorry Niek, in heel veel gevallen ben ik het met je eens, en zitten we op 1 lijn.

  Maar bij dit onderwerp dus duidelijk niet.

  Besef wel dat voor iedereen die werkeloos wordt/is dit een persoonlijk drama is. Aangetoond is dat het tot enorme stijgingen van suïcidaal gedrag en alcoholisme kan leiden.

  Dat je nu zo argeloos over mensen praat die in vele gevallen gewoon het werk doen waar hun hart ligt, namelijk iets moois met elkaar maken en daar plezier in hebben vind ik niet terecht.

  Dat bouwvakkers zwaar ondergewaardeerd worden weet ik niet waar je dat vandaan haalt, dit is in iig niet te merken aan de salarissen. Daar valt over te discussiëren maar dat is tegenwoordig in elke sector naar mijn mening.

  Er vloeien in ieder geval geen bonussen zoals in de financiële en dienstensector.

  Iets meer respect lijkt me dan ook op zijn plaats, ongeacht wie je tegenover je hebt……we hebben het hier wel over mensen.

 33. Lex says:

  @Nico 27 – We hebben het hier niet zozeer over bouwvakkers alswel de lieden die op de treden daarboven staan. Bouwvakkers in loondienst rijden meestal niet rond in dure auto’s die ze kunnen aftrekken van de belasting en inderdaad voor een flink deel betaald zijn met zeepbelgeld (lees: de gewone burger).

  Wat het vroege opstaan betreft: je beroep kies je gewoonlijk zelf en daar wordt je voor betaald. Dus verwacht ook geen extra medeleven. Anderen staan weer laat op omdat ze ook tot laat werken. Valse sentimenten zijn dus niet nodig.

 34. marcel says:

  Boefke,wat een mooie reactie!!!!

 35. chantal says:

  jep, de bouwvakkers… die zijn het… Als we afgeven op een groep, nemen we de zwakste groep. Dus die groep die zich voor een hongerloon invalide werkt. En dan zeggen dat ze overbetaald zijn….

  Volgens mij zijn het de huurders die van bijstand leven, maar soit. We geven die nog wat subsidies op mede kosten van die invalide werkende bouwvakkers.

  Profiteurs zijn het, iedereen, behalve ik 🙂

 36. Niek says:

  @33-36:
  ik blijf van mening dat deze sector (inclusief veel ‘gewone ‘bouwvakkers, en dan bedoel ik dus niet Polen etc. die voor 5 euro per uur worden ingehuurd) buitensporig geprofiteerd hebben van de bubbel. Ik heb echt geen medelijden met ze, zeker niet vergeleken met die honderdduizenden anderen die als gevolg van de huizenbubbel hun werk gaan kwijtraken of anderzijds er zwaar door gedupeerd worden.

  en wat betreft vroeg opstaan: ach, ze liggen vaak al op het strand (of ze zijn op weg naar hun tweede – zwartbetaalde – baan) als ik nog maar halverwege mijn werkdag ben. Zegt allemaal niks. En voorzover mensen zich echt kapot werken in hun reguliere baan (ik denk dat het eerder door het extra zwartwerk komt) ben ik er helemaal voor om ze tijdig recht te geven op vervroegd pensioen ofzo.

 37. chantal says:

  je weet echt niet wat je zegt Niek

  Bij ons krijgt een beginnend gyprocwerken 12.5€/uur
  Met de belasting eraf en onder voorwaarde dat hij full-time werkt, houd hij daar een 8€/uur aan over.

  Als beginnend gyprocwerker, mag je dan ook ganse dag gyprocplaten sleuren van 45kg het stuk. Natuurlijk ALLEEN, trap op, trap af, ALLEEN… met een plaatje van 3m op 1.2m

  Geloof mij, dat als die 8 uur om zijn (zijn schift) dat die kerel amper nog energie vind om thuis te geraken. Laat staan dat hij nog gaat bijklussen.

  In de vakantie gaan ze dan weer wel bijklussen… blame them… met hun 8€/uur officieel en met wat geluk 13€ in het zwart.

  Oja, ik heb ondertussen hulpjes gevonden aan 6.5€/uur in het zwart (belgen wel te verstaan, niet de slimste dus 🙂 )
  Hun motto : beter iets, dan niets… want er is geen werk

 38. Niek says:

  @chantal:
  jij weet blijkbaar niet hoe de zaken staan in NL. Een bouwvakker vraagt hier zwart soms meer dan 40 euro per uur voor een klus. Ik heb een familielid die standaard 50 euro per uur vraagt (wit) voor simpel werk, en zwart hetzelfde ‘want ze betalen het toch wel’. Als ik via de aannemer een timmerman moet laten komen betaal ik 45-60 euro per uur, over loodgieters praten we al helemaal niet (voor 75 euro per uur sturen ze het knechtje dat een half jaar in dienst is). Dat zijn belachelijke bedragen vergeleken met wat bijv. een academicus, of een gemiddelde hardwerkende ondernemer, per uur verdient.

  Ik had trouwens gisteren een belgische kennis op bezoek die mij vertelde dat zijn woning, gekocht voor 70.000 gulden eind jaren ’70 (prijs inclusief 30.000 gulden opknappen) nu getaxeerd wordt op bijna 1.5 miljoen euro. Hij heeft een klein pensioen en geen hypotheek, verhuizen wil hij niet. Maar hij ziet ook wel dat hier iets flink scheef zit, met alle risico van dien.

 39. kees says:

  [quote]Dat zijn belachelijke bedragen vergeleken met wat bijv. een academicus, of een gemiddelde hardwerkende ondernemer, per uur verdient.[quote]

  en toch leeft de hogeropgeleide gezonder, wordt ouder, heeft een beter huis, etc.

  de prijzen die jij noemt zijn calculatieprijzen in de bouw, die ontvangen de bouwvakkers echt niet.

 40. Niek says:

  @kees:
  ik snap best dat het tarief via een aannemer voor een flink deel elders terecht komt, maar zelfs als ze de helft zelf vangen is het m.i. een riant uurloon. En mijn neef vangt die 50 euro per uur (zwart) gewoon zelf.

  Dat hogeropgeleiden een beter huis hebben geldt misschien voor de babyboomers, maar zeker niet voor de generatie daarna (want sindsdien kon je tijdenlang beter géén opleiding hebben). Mensen met een hoge opleiding hebben vaak wel jaren achterstand t.a.v. geld verdienen en een stevige studieschuld (een serieuze studie valt niet met werken te combineren). Dus het zou logisch zijn als ze per uur wat meer verdienen dan mensen die gelijk met 18 aan het werk gaan.
  Betere gezondheid heeft alleen indirekt met de opleiding te maken, is gevolg van (on)gezonde leefgewoontes die vaak al op jonge leeftijd ontstaan. Een hoge opleiding verandert daar zelden wat aan; een hoog inkomen heeft wel invloed op gezondheid, maar dat korreleert dus slecht met hoge opleiding.

 41. chantal says:

  @ niek

  En die loodgieter komt dan ook toe, met een bestelwagen van 30000€, zit er in zijn wagentje voor 150000€ aan werkmateriaal etc…
  Of dacht je dat dat allemaal gratis was?

  En die accademicus die je opnoemt, heeft een pen ter waarde van 50cent nodig.

 42. chantal says:

  toevallig heb ik hier een factuurtje in de hand.

  1 draadloze boormachine makita : 640€
  1 paar veiligheidsschoenen : 115€
  1 werkbroek : 85€
  2 vouwmeters : 8.6€
  1 waterpas laser : 2000€
  1 statief hoogte 3.2meter : 850€

  proffesioneel gerief kost wel iets meer, dan dat wij amateurs gewoon zijn.

 43. Niek says:

  @chantal 43/44:
  dat was zeker een faktuur van 20 jaar geleden? die bedragen slaan helemaal nergens op …

  ik ken trouwens weinig academici die met alleen een pen werken; misschien wat gesjeesde figuren in de financiele dienstverlening (maar direkt uit de schoolbankjes hebben ze daar liever denk ik).
  In mijn sector heeft iemand vaak voor 100-1000K euro aan labuitrusting nodig; niet dat het erg relevant is voor het uurtarief overigens …

 44. chantal says:

  @niek,

  nee, die factuur is van 2 weken geleden. 20jaar geleden was het goedkoper (of bestond het gewoon niet).

  Een voorbeeld van zo een laser waterpas : http://www.geosim.be/index.php?p=/nl/products/list/95/33/topcon-rlh3c-

  Afgeven op bepaalde groepen mensen is niet moeilijk hoor, zeker als je niet weet waar je over spreekt.
  Voor u zijn die bouwvakkers geldscheppers geweest, voor mij zijn het sukkelaars die blij mogen zijn als ze hun pensioen op een deftige manier halen.

 45. Niek says:

  ik kwam pas nog een geavanceerde laser waterpas tegen van $6.50, zag er prima uit. Statief van 15 pleuro erbij en je bent klaar.

  een draadloze boormachine van 640 euro lijkt me ook lichtelijk aan de hoge kant.

 46. chantal says:

  tja, niek, je bent dus duidelijk geen bouwvakker.
  Stel u voor dat ik mijn bouwvakkers naar de klanten stuur met een waterpas gelijk jij bedoeld, dan hebben ze al een ganse dag nodig om een plafond hun waterpas af te tekenen. Tegen ze de kamer rond zijn, krijgen ze een verschil van 10cm of meer, want dat waterbolletje dat in het midden moet staan, is daar zeer relatief. En doen ze er dus ook nog dagen lager over dan dat ze met die laserwaterpas werken.
  De klant zal tevreden zijn… want ook dat zou hij moeten betalen.

  Straf dat ik er als vrouw meer van ken dan jij 😉

  Oja, en die boormachinekes van black&decker van 70€ zouden welgeteld stuk zijn na 2 dagen werken. Die professionele doen het maanden tot jaren, ook de batterij… en er is niets rotter voor een bouwvakker, dan dat hij halverwege de dag moet stoppen met werken omdat hij geen gaatjes meer kan boren. Want dan moet hij telkens naar de winkel om nieuw gerief, ook weer kosten die doorgerekend worden aan de klant.

  http://www.kruis.nl/artikelen/711330/makita-accu-boorm-lithium-ion-18v-3ah-lxt.html

  En nee hoor, die bouwvakkers willen niet van dat duur gerief, om de klant te kloten.

 47. chantal says:

  oja, en als de nieuwe werkkracht, met zijn nieuwe werkschoenen, al direct beton kan gaan afmaken, daarbij nog wat smost op zijn schoenen, dan is het al zeker dat zijn schoentjes 3 maand later uit elkaar vallen van de cement die alle stiksels kapot vreet.

 48. Lex says:

  @chantal – De opleiding van een academicus kost gewoonlijk ietsje meer dan die van een loodgieter. Dat moet ook afbetaald worden.

  Overigens gaan in een zeepbeleconomie gewoonlijk de prijzen van alle partijen gezellig samen omhoog, volgens het principe: wat de consument ervoor wil betalen/lenen. Dus slaan de producenten en leveranciers van gereedschap daar weer een slaatje uit. Begrijpelijk overigens, maar het maakt de prijzen opvallend relatief. De prijzen die vakmensen als loodgieters e.d. rekenen, worden oa bepaald door de schaarste aan vakmensen.

  Kijk maar eens wat er opeens allemaal vanaf kan als men zijn best moet doen een deel van de markt in handen te houden, omdat er een overschot aan aanbod is of een tekort aan vraag.

  Het kan verkeren.

 49. Niek says:

  @48:
  ik had het dus over een geavanceerde LASERwaterpas, met twee beams en ingebouwde meetcomputer met allerlei mogelijkheden. Ik heb genoeg kijk op technologie, en weet dat hoge prijzen voor gereedschap voor 90% baseren op marketing (maximum wat je kunt vragen) en soms betere support. Van binnen zit er tegenwoordig vaak verregaand hetzelfde in (zeker bij produkten die vnl. op electronica gebaseerd zijn).

  Dat een bouwvakker of zijn baas 2000 pleuro neertelt voor een laserwaterpas die nog geen 20 euro aan komponenten kost, dat is voor mij alleen maar extra bewijs dat het geld in het rond spat in die sector.

 50. chantal says:

  ik ben wel benieuwd niek achter een zelfnevilerende waterpas van 6.5$

  Eentje die niet zelfnevilerend werkt, heeft een prfessional niets aan. Ook ben ik benieuwd naar wat foutmarge die 6.5$ waterpas heeft die jij bedoeld. Die dat ik bedoel, heeft een foutmarge van max enkele mm op 100m afstand.

  Geloof mij, ik ken de goedkope en de dure. En ik weet ook welk kwaliteitsverschil daarop zit.

  Maar wacht hoor… zeuren kunnen we altijd. Als ons plafond 3 mm afwijkt van waterpas, laten we de bouwheer alles afbreken en opnieuw plaatsen. Juist dan…

  En als hij dan daarna afkomt met een factuur van 50€/uur, snappen we niet hoe het komt dat die prijs zo hoog ligt.

  Zolang er maar vrijheid op zeuren is.

  ‘Geld rondspat in die sector’? Ik ken genoeg bouwvakkers die een armzalig bestaan hebben. En zelf problemen hebben om prof. gerief aan te schaffen. Daardoor aan jobs langer werken als hun concurentie en daardoor ook veel contracten mislopen.

 51. Boefke says:

  @ Chantal 52,

  AMEN

  @Niek 51,

  onvermurwbaar ben je op dit vlak, misschien zelfs wel zwartgallig.

  Verkeerde of traumatische gebeurtenis meegemaakt in het verleden met bouwvakkers of iets dergelijks? Ik begrijp werkelijk waar niet waarom je zo negatief doet en in discussie gaat over een onderwerp (laser apparatuur e.d.) waar je werkelijk waar GÉÉN kaas van hebt gegeten.

  Ik ben zelf in het bezit van een ‘goedkope’ lijnlaser om ophangingen te meten op rondingen en/of grote hoogtes. ter waarde van E.210,-

  Geloof me die heb ik in 1 week terugverdiend aan het meetwerk wat het me bespaart. Dan heb ik het nog geen eens over professionele lasers die veel duurder zijn.

  Om mijn punt te verduidelijken: Een laborant kan toch ook bij de blokker een microscoop van E.15,- kopen, die heeft mijn neefje ook, prima ding! Dat hij zich zover in de schulden steekt!? Tja erlemeyers zijn toch ook niet duur, euro’tje per stuk dus vanwaar die investering?? Die hij dan nog wil terugverdienen over de rug van zieke mensen waarvan van alles onderzocht moet worden…..schandalig!! Studieschuld??? Je bedoelt papa die alles voorschiet aan zijn ‘úitwonende’zoon zeker? En die zieke mensen maar uitmelken, dieven zijn het!

  Kijk ik geef gewoon toe dat ik geen verstand van die beroepsgroep heb, en ga dan ook niet in discussie over zulks gebeuren.

  Bescheidenheid siert de mens Niek 😉

 52. Niek says:

  @Boefke:
  het is me duidelijk dat je je aangesproken voelt als goedbetaalde ‘bouwvakker’, het zij zo…

  ik erger me mateloos aan het gezeur uit deze branche en de super beschermde status die ze genieten; hoogste tijd dat daar een eind aan komt en dat ze gewoon betaald krijgen wat ze waard zijn – zonder wagonladingen aan overheidssubsidie. Een enkeling zal dan wellicht hetzelfde verdienen als nu (misschien wel inclusief de loodgieters), maar velen een stuk minder.

 53. Niek says:

  P.S. Boefke:
  de rest van je verhaal lijkt me geen zinvol vergelijk, omdat een wetenschapper niet zelf bepaalt welke spullen hij koopt en dat vervolgens zomaar aan de klant kan doorberekenen (die het weer voor een groot deel doorschuift naar de belastingbetaler), zoals in de bouw. Daarvoor zijn allerlei commissies en regels die soms misschien bepalen dat die microscoop van 15 euro genoeg moet zijn (bij wijze van spreke). Er zijn vakgroepen waar ze vanaf september vnl. in de bibliotheek zitten omdat het budget voor materialen dan al op is (een aantal terug in ieder geval, ik weet niet exact hoe dat tegenwoordig geregeld is).

  Het probleem met de bouwsector is dat er tamelijk onbeperkt geld beschikbaar is (of was) omdat uiteindelijk de belasting resp. de prijsstijging zorgt dat het de opdrachtgever geen cent kost.

 54. Boefke says:

  hahaha Héla noemt gij mij een bouwvakker!? helaas, ben ik niet.

  Maar ik begrijp je frustratie volkomen, en ben het deels wel met je eens….maar betalen naar wat iets waard is, mijn god wat zal de wereld dan op zijn kop staan.

 55. Niek says:

  @56:
  een bouwvakker tussen aanhalingstekens; ik dacht dat je iets met de bouw/installatie branche te maken had, maar wellicht verwar ik je dan met iemand anders hier…

 56. Boefke says:

  installatie inderdaad, maar das nog géén bouwvakker………toch??

  😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*