Vraag naar huurwoningen neemt fors toe

De vraag naar huurwoningen neemt de komende 8 jaar toe met 75.000, waar 2 jaar geleden nog werd uitgegaan van een daling van de vraag met 45.000.

Dat blijkt uit een onderzoeksrapport over de woningmarkt dat minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Oorzaak van de stijgende vraag is onder meer de economische crisis, waardoor minder mensen een huis durven te kopen.

Huurstijgingen

Uit het rapport blijkt verder dat er meer vraag komt naar commerciële huurwoningen in de vrije sector en dat de gereguleerde huursector in omvang zal afnemen. Mensen in steden of regio’s met weinig huurwoningen en mensen die in de vrije sector huren, moeten rekening houden met huurstijgingen die boven het inflatiecijfer uitkomen.

Lees verder op de site van De Telegraaf

Woonlasten Nederland hoogste van Europa.

Woonlasten Nederland hoogste van Europa.

Share Button
Tagged with:
311 comments on “Vraag naar huurwoningen neemt fors toe
 1. maarten says:

  huren gaat de woningmarkt redden. En met name lage huren.
  Overigens lees ik hier en daar meningen over wat een sociale huurwoning zou moeten zijn, nou gewoon een basisvoorziening voor iedereen ongeacht je achtergrond.
  En waarom zou ik meebetalen aan om het even welke kosten m.b.t. de privewoning/privebezit van iemand door hypotheekrenteaftrek, nhg, en dergelijke. Dit is zeer problematisch mijns insziens. Terwijl die sociale huurwoning voor iedereen gelijk bereikbaar is.

 2. maarten says:

  kom maar op ideol-oogjes

 3. floor says:

  In de vrije sector worden huren al jarenlang met percentages boven die van de inflatie verhoogd Spiesje!
  Met dank aan de liberalisering, remember? En die nieuwe keuken en badkamer die ik de afgelopen 4 jaar al 3 keer betaald heb zit ik nog steeds op te wachten, want de poen schijnt op te zijn.
  Sorry mensen, ben een beetje link vandaag, ze hebben m’n fiets gejat.

 4. maarten says:

  @3 ach wat een rotboeven! ik leef met je mee

 5. floor says:

  maarten,

  Dank, ben zo langszamerhand de tel kwijtgeraakt, maar wennen doet het nooit.

 6. Steven says:

  aan Floor

  voor mijn zogenaamd sociale huurwoning heb ik in 11 jaar zo’n 60.000 euro huur betaald. Denk dat ie zo’n 50.000 gulden heeft gekost in het jaar dat het gemaakt is (1985); dat zuig ik uit mijn duim hoor; heb er een keer naar gezocht, maar dan raak je dus verstrikt in allerlei gemeentelijke bla bla. Gewoon qua bouwen en grond was het vast zoiets. Als ze dan zeggen dat de huur omhoog moet dan klopt het gewoon niet. Eigenlijk zou de huur elk jaar naarbeneden moeten omdat alleen al de keuken en de badkamer verouderd.

 7. maarten says:

  @6 sinds de privatisering moet er ook nog iemand rijk worden van die huur.

 8. maarten says:

  o sorrie sociale huur zei je he… hehe

 9. Voerman says:

  maarten: huren gaat de woningmarkt redden. En met name lage huren.

  Mis, Maarten. Niet lage huren, maar juist hoge huren gaan de woningmarkt nieuw leven inblazen. Hoe hoger de huren, des te aantrekkelijker het wordt om te kopen. Weet je nog? Wet van de communicerende vaten. Geen populair verhaal in deze zaal, maar realiteit. Zo reageren mensen nu eenmaal op zaken.

  Overigens, sociale huurwoningen zijn een de meeste gemeenten zeer onbereikbaar door lange wachttijden, inkomenseisen, instroom en woonurgentie van nieuwe nederlanders etc.

 10. hugo says:

  Damn de huizenmaffia, bankenmaffia en regering (zit er een verschil tussen?) zijn echt gewetenloos…. Hier een leuk muziekje over fysiek vs fiat om de gemoederen wat op te beuren. Zodra ze geen (spaar)geld meer hebben…. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=MJqWyFN0tkw . Nogmaals, ik ben het met boefke eens, dit fiat stelsel is doomed, alleen zie ik niet gebeuren dat de EUro een oplossing is.

 11. maarten says:

  ja daar is Voerman, hoera… we zijn weer on speaking terms…
  Ik wil helemaal niets kopen voerman, al dat bezit is me een last ik heb al zoveel troep.
  Basisvoorzieningen en kwaliteit van de overheid die gaan hand in hand. Ik sta achter het scandinavische model

 12. maarten says:

  afgezien van dat bezit voerman ik zou weleens op een aantrekkelijke plek willen wonen, maar als jonge onderbetaalde al lang niet meer veelbelovende academicus (bioloog) is het teveel gevraagd om mooi stil in de natuur te wonen dan maar in de bijlmermeer op een postzegel

 13. Voerman says:

  maarten: Ik wil helemaal niets kopen voerman, al dat bezit is me een last ik heb al zoveel troep.

  Zeer respectabele levensstijl Maarten. Heb ik ook jarenlang gedaan. Het probleem is, dat het op den duur voor weinigen weggelegd is om er vrede mee te houden. Materialisme en zo………
  En vind maar eens iemand die zo’n sober leven met je wil (blijven) delen!

 14. Voerman says:

  maarten: teveel gevraagd om mooi stil in de natuur te wonen dan maar in de bijlmermeer op een postzegel

  Wel erg gemakkelijk voor het makkelijkste van twee uitersten gekozen, Maarten. Wel eens aan een tussenweg gedacht, die misschien wat meer energie kost?

 15. maarten says:

  @15 das een goeie voerman, je hebt gelijk, ik begin wat vadsig te worden

 16. Steven says:

  aan Voerman

  Waar begint je volwassen leven mee? Een dak boven je hoofd toch? Men heeft het in Nederland gepresteerd dat je daar al niet aan moet beginnen als je jong bent. hoera. En nu beweer je dat “Niet lage huren, maar juist hoge huren gaan de woningmarkt nieuw leven inblazen. Hoe hoger de huren, des te aantrekkelijker het wordt om te kopen” Leuk hoor als starter of als veel betaler aan huur zoals ik. Wat is nou je visie? Je ziet toch ook wel dat mensen straks uit nederland wegtrekken met dit rare beleid?

 17. maarten says:

  @17 bij hoge huren kunnen mensen ook niet meer sparen voor een koopwoning

 18. Steven says:

  sommigen hebben vast baat bij die hoge huren http://www.youtube.com/watch?v=Y1st6O1tqII&feature=related (grappige clip van Rammstein)

 19. Adamus says:

  Steven,

  In 1982 waren de stichtingskosten van een 1gezinswoning incl. de grond en het schuurtje 100.000 gulden. Dit werd tot de laatste steen gecontroleerd door de overheid. Bij mijn weten waren die stichtingskosten in heel NL hetzelfde.

 20. Aurely says:

  @floor: sterkte.
  @Steven: Voerman beschrijft hoe het werkt. Daar ben ik het mee eens. Maar het is ook niet zoals ik het zou willen zien.

  Wat mij betreft functioneert een maatschappij het beste als de meerderheid in die maatschappij goed functioneert. En “het gepeupel” 😉 / de mensen doen dat volgens mij het beste wanneer ze zeker zijn van eerste levens behoeften (eten, onderdak, gezin, zorg), hoop hebben op een nog beter bestaan, zichzelf kunnen ontwikkelen, fouten kunnen en mogen maken (studie, baan, partnerkeuze), etc. Iets meer dan alleen “chips” en “iPad” dus.

  Als ik het nieuws zo volg zie ik dat die essentiële mogelijkheden van de bevolking beperkt worden doordat men op beleidsniveau afgeleid is door de waan van de dag, men gebrek toont aan gezond verstand en lange termijn visie.

  Kort door de bocht: de vrijheden die we voor normaal hebben aangenomen lijken met de dag verder beperkt te worden. Dat lijkt mij een kwalijke zaak die de maatschappij als geheel meer kwaad dan goed kan doen.

  Maargoed. Misschien zie ik het allemaal iets te zwart in.

  Ontopic: bouwen van deze huurwoningen levert het broodnodige aan werkgelegenheid op. Lijkt me wel dat dit efficiënt aangepakt moet worden. Misschien combineren met een soortement van troika op een noodlijdende woningbouwvereniging :). Want het is inmiddels wel gebleken dat 100% privatiseren ook geen oplossing is.. *prutsers*

 21. Aurely says:

  Excuus. Niet privatiseren maar het stichtingswezen waarop weinig(?) controle wordt uitgevoerd.

 22. Steven says:

  aan Aurely

  Ik zit zeker niet in een gezinswoning. Ik zit in een beneden appartement en heb toevallig(niet helemaal natuurlijk anders nam ik het niet) door de ligging een voor en achter tuin. Mijn boven buren betalen bijna net zo veel als ik en hebben niets behalve een l.llig balkonnetje). Ik ga echt uit van 50.000 gulden. Het zegt al genoeg dat we al deze discussies hebben. er klopt gewoon iets helemaal niet. Moet je je voorstellen dat de rente naar 12 procent gaat of zo? Dan betaal je voor een vinex hut van zeg 300.000 36000 aan rente per jaar en de schuld en onderhoud blijft gewoon staan. Ik ben nog steeds blij met huren natuurlijk.

 23. Steven says:

  wat betreft 100.000/50000 was dus aan Adamus…

 24. Steven says:

  aan Aurely : helemaal mee eens!

  Aurely: de mensen doen dat volgens mij het beste wanneer ze zeker zijn van eerste levens behoeften (eten, onderdak, gezin, zorg), hoop hebben op een nog beter bestaan, zichzelf kunnen ontwikkelen, fouten kunnen en mogen maken (studie, baan, partnerkeuze), etc. Iets meer dan alleen “chips” en “iPad” dus.

 25. dalen says:

  @ 61

  “Zit nu in een 20m2 kamertje van 600 euro in de maand. Leuk hoor, meer verdienen dan 33k/jaar. Bovendien is 6 jaar ingeschreven staan lang niet genoeg, dus hoef nog niet om een loonsverlaging te vragen.”

  Jeetje schuurwoner. Kom toch naar België en laat ze verrekken in Nederland met dat achterlijke woningbeleid. Reed vanavond door de wijk en zag zeker 15 woningen te huur staan waar je morgen in kan.

  Mooi appartement vanaf 550 euro en vrijstaand rond de 1000 euro. Als ik in België wel eens vertel over de idiote wachtlijsten voor woningen, ziekenhuizen, specialisten, goede scholen enz enz staan ze mij hier met vreemde ogen aan te kijken want wij; ‘De Nederlanders’ hebben toch alles zo goed geregeld!!

  Spreek ook wel eens iemand die zegt dat hij wel eens naar Nederland rijdt om al die huisjes te zien die identiek zijn in een woonwijk (Vinex of vergelijkbaar). Dat vinden ze zo bijzonder.

  Voorheen hadden ze in België het idee dat Nederlanders ontzettend rijk zijn en alles hebben en veel verdienen enz. Dat wordt nu wel wat minder en men begint nu toch wel te lachen om die schreeuwhollanders.

  Kortom ik wil niet een te rooskleurig beeld van België scheppen want de sociale voorzieningen, waar Nederland zo trots op is (was) zijn hier wel een stuk minder, met name voor de ouderen.

  Door mijn werk in NL en als belastingplichtige kan ik voor alle voorzieningen ook in NL terecht maar een dokter of wat dan ook raadpleeg ik liever in België. Sneller en menselijker.

  Zie nu dat ik antwoord geef op een vorig topic excuses hiervoor. Is al laat en zit wat muziek te maken met een wijntje naast me.

 26. Ralph says:

  Steven:
  aan Aurely

  Ik zit zeker niet in een gezinswoning. Ik zit in een beneden appartement en heb toevallig(niet helemaal natuurlijk anders nam ik het niet) door de ligging een voor en achter tuin. Mijn boven buren betalen bijna net zo veel als ik en hebben niets behalve een l.llig balkonnetje). Ik ga echt uit van 50.000 gulden. Het zegt al genoeg dat we al deze discussies hebben. er klopt gewoon iets helemaal niet. Moet je je voorstellen dat de rente naar 12 procent gaat of zo? Dan betaal je voor een vinex hut van zeg 300.000 36000 aan rente per jaar en de schuld en onderhoud blijft gewoon staan. Ik ben nog steeds blij met huren natuurlijk.

  Als je destijds die woning had gekocht had je nog wat verdiend…

 27. Steven says:

  aan Ralph

  Ik had inderdaad niet verwacht in 2000 dat de huizenprijzen nog verder gingen stijgen. (zo van: ze zijn toch niet echt allemaal gek?) . Maar maakt niet uit hoor. Ben één van de weinigen van mijn leeftijdgenoten zonder een cent schuld en een hele frisse kijk op de toekomst.

 28. Dawg says:

  Steven,

  Types zoals jj verpesten het voor iedereen. We hadden in Nederland gewoon door moeten gaan met elkaar huizen te verkopen tegen steeds hogere bedragen.

 29. Steven says:

  aan Dawg

  😉

 30. Adamus says:

  floor:
  dalen,

  Omdat het voor mij geen enkel nut heeft om te emigreren misschien? Gewoon 9 maanden per jaar vakantie houden in een zonnig land totdat ik de zon zat ben?
  Ben bang dat dat trouwens voor de meeste mensen geldt, how about you?

  En dan moet er weer een postadres geregeld worden of je eigen dure huurhuis delen met anderen die min of meer in hetzelfde schuitje zitten. Niet iedereen kan bij het leger des heils wonen. Virtueel zou wel mooi zijn; voor een donatie of zoiets 🙂

 31. azijnseikerT says:

  Al met al komt het er op neer dat je steeds een groter deel van je salaris besteedt aan wonen. Dat is allemaal het gevolg van het woningbeleid hier in Nederland. Gaan ze ook nog afvragen waarom de binnenlandse consumptie achterblijft bij Duitsland. Dat gaat er op deze manier niet beter van worden. Maar goed, alles (zelfs een recessie) om de woningmarkt te redden.

 32. SchuurHuurder says:

  dalen,

  Ik heb teveel verbindingen hier in de omgeving om zomaar mijn spullen te pakken en te verhuizen. Anders zou België zeker een optie zijn.

 33. Adamus says:

  Steven:
  aan Ralph

  Ik had inderdaad niet verwacht in 2000 dat de huizenprijzen nog verder gingen stijgen. (zo van: ze zijn toch niet echt allemaal gek?) . Maar maakt niet uit hoor. Ben één van de weinigen van mijn leeftijdgenoten zonder een cent schuld en een hele frisse kijk op de toekomst.

  Heb ik rond 2000 ook gedacht. Ik deed iets in houtproductie en verkocht wel eens vloerhout aan pariculieren, gewoon cash. Op een gegeven moment kwamen er een ander soort klanten, met offertes van bedrijven ‘die met hun tijd meegingen’. Complete vloeren incl. onderhoudsmiddelen en boenmachine, stofzuiger etc. moesten via de hypotheek gefinancierd worden! Was mijn idee niet van de handel maar van de mondige nieuwe klant wel. En de “hypotheker” heeft het ook geen windeieren gelegd 🙂
  Toch heb ik gemerkt dat verschillende van die klanten een paar jaar later weer een duurder huis gingen kopen. Ik denk dat er weinig leasers zijn die echt geprofiteerd hebben van de prijsstijgen; allemaal tot hun oogballen erin.

 34. ll says:

  Hypotheekonderzoekje van verbond van verzekeraars maart 2012.

  63 % aflossingsvrij ?

  http://www.verzekeraars.nl/UserFiles/File/download/Hypotheekonderzoek-CVS.pdf

 35. azijnseikerT says:

  @LL

  Wat mij het meest verbaast is dat veel aangeven “het niet te weten” of “neemt geen maatregelen”.

 36. maarten says:

  http://www.rigo.nl/rigosite/nl-NL/Onzepublicaties/Publicatie/_p/itemid/2360/page/5/Onrendabele-nieuwbouw-in-de-sociale-huursector.aspx
  http://www.watkostdebouwvaneenhuurwoning.nl/

  Professionalisering bij een corporatie dient toch kostenbesparing, is geen rechtvaardiging voor kostenstijging?
  verkeerde mentaliteit als je het mij vraagt

 37. maarten says:

  van wikipedia
  De coöperatie is een vorm van zelforganisatie van producenten of verbruikers, gericht op het vergroten van de economische macht en het behalen van schaalvoordeel. De wet in België, Nederland en andere landen maakt het bestaan van een ‘coöperatieve vereniging’ mogelijk.
  Coöperaties hebben een belangrijke rol gespeeld in de economische emancipatie van grote groepen van de bevolking, vooral rond de eeuwwisseling van de 19de naar de 20e eeuw. Via de coöperatie konden producenten (vooral boeren) en consumenten zich verenigen en zo gezamenlijk doelen bereiken die voor elk individu onbereikbaar zouden zijn geweest, vooral op het gebied van investeringen. Wereldwijd zijn vele coöperaties actief…
  Die coöperatieve gedachte lag in 1867 ook ten grondslag aan de oprichting van een woningbouwvereniging in Rochdale, wat wordt gezien als de oorsprong van de sociale woningbouw door woningcorporaties, onder andere tot uiting komend in de naamgeving van de Nederlandse woningcorporatie Woningstichting Rochdale…

 38. dalen says:

  Weet iemand of er een actief forum is voor makelaars? Heb al eems gekeken maar degeen die ik vind, zijn nagenoeg opgeheven.

  Dank alvast

 39. Dawg says:

  Voerman,

  Toch maar eens even naar het grafiekje kijken? Hoe “marktconform” moeten de huren worden om de woningmarkt “nieuw leven in te blazen”?

  Je bent als de spreekwoordelijke automobilist die beweert niet één maar wel honderden spookrijders te zien.

 40. Buddy says:

  On Topic

  vooral de vraag naar huurwoningen tbv 1-persoons huishoudens zal toenemen. (Journalisten zijn tegenwoordig te lui/onkundig/corrupt om degelijk onderzoek te verrichten alvorens een artikel te plaatsen.)

  De wet van communicerende vaten (huur vs koop) gaat ook hier niet op. Politici denken met dit soort natuurkundige wetjes (burgklas voortgezet onderwijs) maatschappelijke processen te kunnen begrijpen en manipuleren. Helaas past de wetenschap van Dr Maartje Martens niet in hun partij politieke agenda.

  Om de woningmarkt??? gezond te krijgen moet per direct de HRA beperkt worden tot maximaal 250k op basis van een annuiteitenhypotheek en 10% eigen geld, particulier opdrachtgeverschap worden gestimuleerd, assimilatie bouwgrondprijzen met Europese buurlanden, Woco’s bedienen uitsluitend de zwaksten in de maatschappij, …

  Verandering vindt plaats tijdens een ‘echte’ crisis, wanneer de wal het schip keert. In NL zitten we momenteel in het oog van de crisis-orkaan. Elk moment kan de wind opsteken en dan is er geen houden meer aan.

  Ben benieuwd wanneer die kikker (NL-burger) uit het te warme water springt (en gaat demonsteren als een Griek). Ik denk namelijk dat de polderkikkers midden jaren 90 door de Zalm/Kok combinatie op het “financiele” fornuis zijn gezet waarbij het gas (financieringsruimte) steeds hoger werd gedraaid.
  Daarbij ontving men ook nog een lastenverlichting bekend als de “zalmsnip”, meestel een korting op OZB om het gas te kunnen betalen.

  Zie je die kikkersmoel van Zalm al?

 41. Juan Belmonte says:

  Dawg: Je bent als de spreekwoordelijke automobilist die beweert niet één maar wel honderden spookrijders te zien.

  🙂
  Mooie dawg, humor !

  Buenos días,
  Juan

 42. Juan Belmonte says:

  ll: Hypotheekonderzoekje van verbond van verzekeraars maart 2012.

  63 % aflossingsvrij ?

  Som >100%
  Een hypotheek kan uit meerdere delen bestaan.

  63% heeft “een” aflossingsvrije component.
  Dat wil niet zeggen dat 63% een hypotheek heeft die enkel en alleen uit aflossingsvrije componenten bestaat, er kunnen ook spaar en annuitaire elementen in zitten.

 43. Buddy says:

  vervolg 42

  Zalm –> ABN AMRO
  Kok –> ING

  carriere-planning? Toeval? Belangenverstrengeling!

 44. Juan Belmonte says:

  Voerman: Niet lage huren, maar juist hoge huren gaan de woningmarkt nieuw leven inblazen.

  Hahahahahahahahaaaaaa. 🙂

  De woningmarkt die met de HuidigeHogehuizenprijzen onfinancierbaar duur is, zou een opkikker krijgen van het duurder maken van alternatieven ?

  Hoe dan ?

  Wat een bak, beste Voerman, zo kent Juan u niet.
  Die is te simpel.

 45. maarten says:

  @46 met een hoge huur kun je niet sparen voor een koopwoning

 46. maarten says:

  maar de woningbezitter wordt in… zijn beleving… niet armer als de marktconforme koopprijs gelijk blijft, totdat de rente stijgt! ha

 47. Dawg says:

  maarten: rigo.nl/rigosite/n…iale-huursector.aspxhttp://www.watkostdebouwvaneenhuurwoning.nl/Professionalisering bij een corporatie dient toch kostenbesparing, is geen rechtvaardiging voor kostenstijging?verkeerde mentaliteit als je het mij vraagt

  Sinds 1997 worden scholen in het voortgezet onderwijs (VO)gefinancierd dmv een zgn “lumpsum”. Zeg maar: een zak met geld die niet gebaseerd is op de werkelijk gemaakte uitgaven, maar op een (per leerling) genormeerd bedrag. Die lumpsum wordt beheerd door professionele besturen die in de jaren’90 zijn ontstaan als gevolg van een proces van fusies en schaalvergroting. Toen de lumpsum in 1997 in het VO werd ingevoerd ging het om een bedrag van 5 miljard euro per jaar, inmiddels is dat bedrag opgelopen tot 12 miljard. Van die toename is misschien 30% te verklaren uit de inflatie, naar waar die resterende 4 tot 5 miljard naar toe gaat kunnen we slechts gissen.
  Naar de salarissen van de mensen voor de klas in ieder geval niet, want dat hield de inflatie niet eens bij. Tijd voor een parlementair onderszoek.

 48. maarten says:

  @49 ‘dat doen we goed’ zullen de besturen wel zeggen… visieloze, out of touch met reality, struisvogels dat het zijn

 49. Nou says:

  inderdaad Buddy,
  Dit “onderzoek” is helemaal politiek,

  eigenlijk zegt deze prent alles:
  http://despair.com/economics.html

 50. Voerman says:

  Juan Belmonte: De woningmarkt die met de HuidigeHogehuizenprijzen onfinancierbaar duur is, zou een opkikker krijgen van het duurder maken van alternatieven ?

  Beste Juan,
  Voor de meeste mensen in dit land geldt, dat een heel groot deel van het inkomen wordt uitgegeven aan primaire woonkosten, zoals rente en aflossing en huren. Dan praat ik nog niet over energie, verzekeringen, onderhoud, belastingen etc.
  Huursector en koopsector zijn primair rechtstreekse concurrenten van elkaar. Kijk maar naar het fenomeen dat de vraag naar huurwoningen toeneemt als gevolg van de hoge huizenprijzen. Omgekeerd zal het effect van hoge huren de mensen weer meer motiveren om kopen ta gaan overwegen. Simpel toch?
  Ik ben echter persoonlijk van mening, dat elke vorm van wonen in verhouding tot het modale inkomen in Nederland volledig buiten proportie is. Belachelijk, dat het zover heeft kunnen komen.

 51. tufkaj says:

  dalen: een actief forum is voor makelaars? Heb al eems gekeken maar degeen die ik vind, z

  descherpepen ken ik. Is best een constructieve discussie zelfs over het algemeen.

 52. tufkaj says:

  Het moge duidelijk zijn dat de huidige regering stijgende prijzen synoniem heeft gesteld aan herstel. Niets is minder waar helaas, maar met deze muppets moeten we het nog even uitzingen…

 53. Steven says:

  aan ll

  leuk onderzoek 🙂 vooral vraag 5: Welk probleem op het gebied van uw eigen woning vreest u het meeste?

 54. philipulus says:

  @34 ll, Punt 8: “Welke maatregelen treft u voor de mogelijke waardedaling van uw woning?”

  – Ik neem geen maatregelen 67%

  Mooi, dan hoef ik mij op geen enkele manier meer schuldig te voelen wanneer zij allen failliet gaan, sterker nog, ik hoop er eigenlijk op.

 55. nhz says:

  maarten: o sorrie sociale huur zei je he… hehe

  socials huur betekent dat er heel veel (nep-)socialisten nog rijk moeten worden van die huur.

  maarten: Basisvoorzieningen en kwaliteit van de overheid die gaan hand in hand. Ik sta achter het scandinavische model

  inclusief vijf jaar ouderschapsverlof voor pa en ma, neem ik aan? werken is voor de dommen, dat hebben ze in Scandinavië goed begrepen.

  Adamus: In 1982 waren de stichtingskosten van een 1gezinswoning incl. de grond en het schuurtje 100.000 gulden. Dit werd tot de laatste steen gecontroleerd door de overheid. Bij mijn weten waren die stichtingskosten in heel NL hetzelfde.

  mooi rond bedrag, ruikt naar fraude. In mijn gemeente werden ruime gezinswoningen (met 4 slaapkamers geloof ik) in de jaren 50 gebouwd voor 5000 gulden per stuk, en begin jaren 60 voor 18.000 gulden per stuk (ruim opgezette wijk met grote tuinen, en veel twee-onder-één-kappers). Zou het in twintig jaar echt al zo sterk opgelopen zijn?? De grote fiat inflatie bing pas rond 1975 van start.

  Aurely: Want het is inmiddels wel gebleken dat 100% privatiseren ook geen oplossing is.. *prutsers*

  het was ook helemaal geen privatiseren: privatise the gains, socialise the losses: de WoCo’s ten voeten uit.

  Adamus: Op een gegeven moment kwamen er een ander soort klanten, met offertes van bedrijven ‘die met hun tijd meegingen’. Complete vloeren incl. onderhoudsmiddelen en boenmachine, stofzuiger etc. moesten via de hypotheek gefinancierd worden! Was mijn idee niet van de handel maar van de mondige nieuwe klant wel. En de “hypotheker” heeft het ook geen windeieren gelegd 🙂

  volgens mij is dat in heel veel branches begonnen, zo eind jaren ’90, en is het tegenwoordig het ‘verdienmodel’. De spullen worden gratis geleverd, ze verdienen aan de creditcard/onderhouds etc. contractjes; allemaal via grote anonieme firma’s die onbeperkt geld krijgen van de overheid, kleine leveranciers hebben het nakijken.

  Dawg: Van die toename is misschien 30% te verklaren uit de inflatie, naar waar die resterende 4 tot 5 miljard naar toe gaat kunnen we slechts gissen.

  gaat net als bij de WoCo’s op aan management denk ik. Ik ken de nodige voorbeelden, o.a. een koekebakker die het geschopt heeft tot een salaris van 400K (plus tonnen aan fraude inkomsten) als onderwijsbaasje dankzij een volstrekt gebrek aan inzicht in het onderwijs.

  Dawg: Naar de salarissen van de mensen voor de klas in ieder geval niet, want dat hield de inflatie niet eens bij.

  onjuist, volgens mij zijn de salarissen in het (basis/middelbaar) onderwijs de afgelopen tien jaar juist fors gestegen, flink meer dan inflatie.

  Voerman: Ik ben echter persoonlijk van mening, dat elke vorm van wonen in verhouding tot het modale inkomen in Nederland volledig buiten proportie is. Belachelijk, dat het zover heeft kunnen komen.

  en dus moeten de huren (en de prijzen) omlaag in plaats van omhoog. Kappen met al die overheids bemoeienis en het regelt zichzelf, zeker weten.

  philipulus: – Ik neem geen maatregelen 67%

  ‘als de hemel valt heeft iedereen een blauwe hoed’.
  Is inderdaad de opvatting die ik bij heel veel huiseigenaars tegenkom – bij mij valt niks te halen als het misgaat, dus haal het maar bij een ander (bij de huurders, dus).

 56. huurhuis says:

  Hogere of lagere huren gaan de huizenmarkt niet redden van een enorme daling. Alleen inkomstenstijging en gezonde banken die scheutig zijn met hypo-verstrekking en spaarzaamheid (je geld niet elke maand WILLEN uitgeven), kan de huizenmarkt behoeden van een forse daling. Ik zie dit absoluut niet gebeuren. Kom maar op huizencrach!

 57. Voerman says:

  maarten:
  @46 met een hoge huur kun je niet sparen voor een koopwoning

  Wie niet nu alreeds een bedrag gereserveerd heeft als eventuele aanbetaling van een woning kan het veel kans levenslang vergeten. Nu nog beginnen met sparen is te laat.

 58. Voerman says:

  huurhuis: Kom maar op huizencrach!

  Hoop er maar niet op!
  Eerder loopt het bloed om andere redenen dan een huizencrach door Neerlands straten. En dan zijn wij er allen zeer slecht aan toe!

 59. maarten says:

  @59 de rente hoeft maar een klein beetje op te lopen en een boel hypotheekhouders (banken dus) staan onder water met hun shit, want rente betalen das nu alleen voor grieken

 60. Voerman says:

  Dawg:
  Voerman,

  Toch maar eens even naar het grafiekje kijken? Hoe “marktconform” moeten de huren worden om de woningmarkt “nieuw leven in te blazen”?

  Je bent als de spreekwoordelijke automobilist die beweert niet één maar wel honderden spookrijders te zien.

  Ik heb het woord “marktconform”niet gebruikt, omdat de markt naar mijn gevoel momenteel niet bestaat bij gebrek aan serieuze kooplustigen en serieuze verkopers.
  Hier zal denk ik nog heel lange rijd geen verandering in komen. Net een kashba; kijken niet kopen.
  Sterker nog, naar mijn idee is er niet eens sprake van een huizenmarktprobleem. Er is geen woningnood, er is verzadiging en geen serieuze behoefte.
  Wel veel speculatieve gekmakerij.

 61. De ontwikkelaar says:

  Het staafdiagram:

  Weet iemand of het de netto- of brutokosten aangeeft?
  Voor of na verrekening HRA, huursubsidies?
  Koop en huur door elkaar?

  Of is het zo iets als de gemiddelde Nederlander, die ook niet bestaat.

 62. nhz says:

  Voerman: Sterker nog, naar mijn idee is er niet eens sprake van een huizenmarktprobleem. Er is geen woningnood, er is verzadiging en geen serieuze behoefte.
  Wel veel speculatieve gekmakerij.

  ga je nu beweren dat de huidige situatie zonder probleem vol te houden is? Misschien moet je het eens gaan vertellen aan lachebekje in het Catshuis, zal hij vast blij mee zijn 🙂

  volgens mij staat het kaartenhuis van de NL huizenmarkt weliswaar nog steeds overeind, maar vele kaarten (vooral van onder, de starters) wiebelen en de windstilte gaat niet lang meer duren. HRA, stijgende rente, wankelende banken en een economie die steeds verder afglijdt omdat alle aandacht van de politiek gericht is op het overeind houden van het kaartenhuis, in plaats van op productieve zaken.

  De ontwikkelaar: Weet iemand of het de netto- of brutokosten aangeeft?

  disposable income zal vermoedelijk netto zijn, maar ik denk dat het onmogelijk is dit ‘eerlijk’ te vergelijken met andere landen vanwege de grote fiscale verschillen. Feit is dat de woonlasten van huurders in NL relatief zeer hoog zijn, maar voor huiseigenaars vrij gemiddeld (zolang de rente laag is).

 63. asd says:

  @64 (nhz) “kaartenhuis”

  http://www.youtube.com/watch?v=zsyRhRR5Iu4

  doing a runner 😉

 64. dalen says:

  @ 64nhz

  “HRA, stijgende rente, wankelende banken en een economie die steeds verder afglijdt omdat alle aandacht van de politiek gericht is op het overeind houden van het kaartenhuis, in plaats van op productieve zaken.”

  Inderdaad en voeg daar aan toe het sentiment van de kopers, welke omgeslagen is van “je bent gek als je geen huis koopt” naar “je bent totaal gek als je nu een huis koopt”. Dit sentiment begint behoorlijk ingeburgerd te raken en zoals het een calvinistische Nederlander beaamt, zal dat weer lastig te veranderen zijn.

  Daarnaast staan 3 op de 10 woningen onder water http://fd.nl/economie-politiek/334707-1201/ing-drie-op-de-tien-hypotheekbezitters-onder-water?visited=true hetgeen waarschijnlijk voorzichtig is berekend omdat ING dat publiceerde.

  Neem nog eens de gedwongen verkopen, scheidingen en werklozen (1 van de 2 is meestal al genoeg) en we hebben een scenario van een instortend kaartenhuis.

  Daarnaast diverse banken die nog steeds technisch failliet zijn. Misschien ING wel die voor 96% met haar kapitaal in Spanje zit of SNS waar ook slechte berichten vandaan komen. Je ziet dat Friesland-bank het ook onder de pet wist te houden maar er nog even dure reclamespotjes met Jort Kelder tegenaan gooide om toch maar wat spaarcentjes binnen te harken.

  De mensen hebben nu heus wel in de gaten dat een woning uit 1970 die max 40k euro kostte en totaal is verouderd geen 220k of meer zou moeten opbrengen.

  De postzegelgrond is nog geen 20k waard in die verouderde wijken.

  Zelfs het buitenland heeft NL in het vizier en zien dat we de zo’n beetje de grootste huizenbubble in de wereld hebben.

  Voerman hoezeer ik je redenering ook waardeer: dit komt nooit meer goed. Wel is dit tijdperk verplichte kost voor de leerboekjes op school zodat iedereen weet hoe een wereld te manipuleren is met onzin.

  PS men dacht ook dat de wereld was geholpen door de schulden van Griekenland maar weg te schrappen en ze vol te stoppen met miljarden. En is het opgelost nu?

 65. hugo says:

  Hier het zoveelste voorbeeld dat als je vastzit (aan bv een huis) door de overheid keihard genomen wordt als ze teveel verspild en gefaald heeft.

  ”Komt er op neer dat bewoners (modale arbeiders) die een koophuis hebben in Amsterdamse volkswijken als Bos en Lommer vanaf 2015 maarliefst 1500 (!!!) procent meer aan “erfpachtskosten” moeten afdragen. ”

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/04/pvda_verdedigt_zakkenvullerij.html#comments

 66. nhz says:

  dalen: Je ziet dat Friesland-bank het ook onder de pet wist te houden maar er nog even dure reclamespotjes met Jort Kelder tegenaan gooide om toch maar wat spaarcentjes binnen te harken.

  in ieder geval kan Jort zo ook weer wat spaarcentes binnenharken, en nog wat langer blijven volhouden dat zijn te koop staande ‘kasteelappartement’ veel meer dan een miljoen waard is. Ik herinner me ooit een reportage gezien te hebben in Vivenda (?) kort na aankoop daarvan, ik meen dat het nog geen 500K gekost had (vermoedelijk in guldens).

  dalen: Zelfs het buitenland heeft NL in het vizier en zien dat we de zo’n beetje de grootste huizenbubble in de wereld hebben.

  Dat is nog maar heel beperkt het geval, in de meeste artikelen wordt hooguit gesignaleerd dat er wat probleempjes zijn in de huizenmarkt in de polder, maar de olifant in de porseleinkast (record schuld t.o.v. inkomen en de NHG garanties) wordt meestal over het hoofd gezien. Bij Griekenland heeft het uiteindelijk ook jaren geduurd voordat de markten echt doorkregen hoe foute boel het daar was, terwijl dat toch allang duidelijk had moeten zijn. Dus ik vrees dat 🙂 met zijn club nog wel een tijdje kan doorgaan met doen alsof er niks aan de hand is. De schade wordt zo wel veel groter dan wanneer ze tijdig hadden ingegrepen maar ach, voor politici is het altijd ‘na ons de zondvloed’.

  Ik denk dat er eerst ergens letterlijk koppen moeten rollen (misschien een voorzetje uit Griekenland?) in parlementaire kringen voordat men in actie komt en de ernst van de situatie onder ogen ziet.

 67. Splinter-balk says:

  maarten:
  huren gaat de woningmarkt redden. En met name lage huren.
  Overigens lees ik hier en daar meningen over wat een sociale huurwoning zou moeten zijn, nou gewoon een basisvoorziening voor iedereen ongeacht je achtergrond.
  En waarom zou ik meebetalen aan om het even welke kosten m.b.t. de privewoning/privebezit van iemand door hypotheekrenteaftrek, nhg, en dergelijke. Dit is zeer problematisch mijns insziens. Terwijl die sociale huurwoning voor iedereen gelijk bereikbaar is.

  Ja, en waarom zou ik meebetalen aan jouw kinderen, je ziektekosten en verdraaid jouw uitkering of jouw kinderopvang?

  Moet ik even doorgaan?

 68. Splinter-balk says:

  floor:
  In de vrije sector worden huren al jarenlang met percentages boven die van de inflatie verhoogd Spiesje!
  Met dank aan de liberalisering, remember? En die nieuwe keuken en badkamer die ik de afgelopen 4 jaar al 3 keer betaald heb zit ik nog steeds op te wachten, want de poen schijnt op te zijn.
  Sorry mensen, ben een beetje link vandaag, ze hebben m’n fiets gejat.

  Voor jou passen we hem aan.

  “Ga KOPEN mens!”

 69. Splinter-balk says:

  maarten:
  ja daar is Voerman, hoera… we zijn weer on speaking terms…
  Ik wil helemaal niets kopen voerman, al dat bezit is me een last ik heb al zoveel troep.
  Basisvoorzieningen en kwaliteit van de overheid die gaan hand in hand. Ik sta achter het scandinavische model

  We zitten hier in Nederland en niet in Noord-Korea.

 70. maarten says:

  @69 zeg splinter, ik betaal toch belasting?

 71. dalen says:

  @ 67

  Wat een titel heeft GeenStijl erbij staan.

  Wel goed dat ze dit aan de kaak stellen.

  En dan te weten dat woningen met erfpacht totaal onverkoopbaar zijn, mits je er geen hypotheek op krijgt.

  http://www.parool.nl/parool/nl/30/ECONOMIE/article/detail/1869418/2011/04/02/Banken-verstrekken-geen-hypotheek-bij-erfpacht.dhtml

  Dus blijven en stikken tot je uitgeknepen bent.

 72. tufkaj says:

  hugo:
  Hier het zoveelste voorbeeld dat als je vastzit (aan bv een huis) door de overheid keihard genomen wordt als ze teveel verspild en gefaald heeft.

  ”Komt er op neer dat bewoners (modale arbeiders) die een koophuis hebben in Amsterdamse volkswijken als Bos en Lommer vanaf 2015 maarliefst 1500 (!!!) procent meer aan “erfpachtskosten” moeten afdragen. ”

  geenstijl.nl/mt/ar…llerij.html#comments

  Alles wat de overheid in rekening brengt stijgt een veelvoud van de inflatie. Het is om gek van te worden. Maar eigenlijk is het een grote rode lijn. De rijksoverheid gaf teveel uit en ging om -op papier- te bezuinigen taken naar de gemeenten afstoten. Daar kregen de gemeenten geen extra inkomsten voor.

  En dus moesten zij meer geld binnen gaan krijgen. Zie daar de grondprijzen. Door deze jarenlang schofterig op te voeren betaal je nu als starter al gauw een tonnetje belasting aan een gemeente in de vorm van grond “waarde”. De mensen die vóór deze schofterige verhogingen een huis kochten blijven hierbij buiten schot, sterker nog -hun huis is alleen maar in waarde gestegen omdat er geen gezonde concurrentie meer was van betaalbare nieuwbouw.

  Dit is één van de tig manieren waarop 40- in dit land genaaid wordt.

 73. dalen says:

  Splinter soms pas gekocht en blijkt te duur te zijn of staat de deurwaarder op de stoep?

 74. Voerman says:

  nhz: ga je nu beweren dat de huidige situatie zonder probleem vol te houden is? Misschien moet je het eens gaan vertellen aan lachebekje in het Catshuis, zal hij vast blij mee zijn
  volgens mij staat het kaartenhuis van de NL huizenmarkt weliswaar nog steeds overeind, maar vele kaarten (vooral van onder, de starters) wiebelen en de windstilte gaat niet lang meer duren. HRA, stijgende rente, wankelende banken en een economie die steeds verder afglijdt omdat alle aandacht van de politiek gericht is op het overeind houden van het kaartenhuis, in plaats van op productieve zaken.

  Ik sprak over het niet bestaan van een huizenmarktprobleem! Impliceert, dat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft en met een paar uitzonderingen niemand hoeft te verkassen. Als iemand toch nodig wil en over geen eigen vermogen beschikt heeft diegene wel een financieringsprobleem, evenals degenen die in het recente verleden overgefinancierd hebben. Dat heeft weinig met een woningmarktprobleem van doen, maar met het uitgeven van geld wat je niet hebt. Dat gebeurt ook op andere terreinen, bijv met die andere heilige koe die auto heet en nog veel meer speelgoed. De idioten die zichzelf op die manier doorlopend slachtofferen moeten niet ouwehoeren over politieke oplossingen, babyboomers en huizenprijzen.
  Als geen geld, dan thuisblijven. Zo simpel is dat.
  Ik daag degenen die politieke oplossingen aan kunnen dragen voor het “woningmarktprobleem” om voor de dag te komen.

 75. maarten says:

  @71 noord korea is wel mn ideaal ja dat heb je wel heel goed gezien…not

 76. Voerman says:

  maarten:
  @71 noord korea is wel mn ideaal ja dat heb je wel heel goed gezien…not

  Maarten, ik gun je dat van harte, maar voerman was daar een tijdje en is niet gebleven…….
  Je zou het eens kunnen proberen in een van de Balkanlanden of voormalige oostbloklanden. Het leven is in dat soort landen rijker geworden voor diegenen die reeds rijk waren. De sloebers zijn nog grotere sloebers geworden. Maarten, vluchten kan allang niet meer, weet je nog?

 77. asd says:

  @76 (Voerman)

  Na lenen, lenen, is het nu – hoe dan ook – betalen betalen (vraag maar aan Kees de Kort of aan Bubbles 😉 ).

  http://www.youtube.com/watch?v=N4nB0g8eYAc

 78. nhz says:

  Splinter-balk: Ja, en waarom zou ik meebetalen aan jouw kinderen, je ziektekosten en verdraaid jouw uitkering of jouw kinderopvang?

  wat mij betreft wordt er alleen meebetaald via de belasting aan eerst levensbehoeften voor wie dat écht niet zelf kan opbrengen. Kinderopvang/kinderbijslag en een bovenminimale uitkering horen daar m.i. over het algemeen niet bij, maar HRA en al die andere huiseigenaar subsidies zijn wel het allerlaatste wat ik onder ‘solidariteit’ zou scharen. Hypocriet argument dus, zoals van ‘splinter-balk’ ver verwachten.

  Voerman: Dat heeft weinig met een woningmarktprobleem van doen, maar met het uitgeven van geld wat je niet hebt.

  natuurlijk heeft dat er alles mee te maken, door dit ongekende subsidiebeleid (van huiseigenaars, vooral) zit de woningmarkt en de economie muurvast, en dat is nog maar een voorspel van wat komen gaat. Dit is echt veel meer dan een ‘financieel’ probleem.

  Voerman: Ik daag degenen die politieke oplossingen aan kunnen dragen voor het “woningmarktprobleem” om voor de dag te komen.

  het is heel simpel: stoppen met alle overheidssubsidies en garanties, gekoppeld aan een algemene belastingverlaging van vergelijkbare grootte als de besparing. Wie boven zijn stand woont krijgt de rekening, en voortaan mag iedereen weer gewoon zelf bepalen hoeveel hij voor een woning over heeft.

  asd: Na lenen, lenen, is het nu – hoe dan ook – betalen betalen

  voorlopig nog niet helaas, of hooguit voor huurders. Zie de talloze Amerikanen die al jaren in een huis wonen zonder een cent hypotheek te betalen, dankzij Saint Obama. In NL zijn er vast ook talloze politici te vinden die als heilige de geschiedenisboekjes in willen met zo’n grandioos betalingsamnestie plan voor zielige huiseigenaars, dus gaat hier ook komen.

 79. nhz says:

  P.S.: wat betreft lenen, lenen, betalen, betalen: zullen we raden welke politicus als eerste voorstelt om de hypotheekvakantie van NHG uit te breiden tot 2 en vervolgens 5 jaar, voor iedereen die ‘betalings problemen heeft’ (zoals die gezinnen met 150K euro inkomen die het zielig vinden als ze van drie naar twee auto’s moeten , en de kinderen van hockey en paardrijden af moeten, en daarom stoppen met hypotheek betalen)? Als politici slim zijn komen ze daar nu mee, nu het WeW zogenaamd nog volop geld in kast heeft. Leuke dingen voor Henk en Ingrid, met de verkiezingen in aantocht. Wie durft, Betty de Boer misschien? Of één van de PvdA lakeien van de vastgoed maffia?

 80. JR says:

  De gestegen vraag naar huurwoningen heeft mijn inziens alles te maken met onbetaalbare koopwoningen. Starters komen niet meer op de koopmarkt en verkiezen huur boven koop.

 81. asd says:

  @79 (nhz)

  Tja, je zult helaas wel weer gelijk krijgen.

  Maar er zullen er toch wel bij zijn die denken:

  Life is a bitch,
  first you marry one and live in a mort-cage,
  then you die.

  Ook niet echt gezellig, me dunkt.

 82. asd says:

  @80 (nhz)

  John Leerdam in ieder geval niet.
  ff nadenken…

 83. Dawg says:

  Voerman,

  “Overigens, sociale huurwoningen zijn een de meeste gemeenten zeer onbereikbaar door lange wachttijden, inkomenseisen, instroom en woonurgentie van nieuwe nederlanders etc”

  “Ik ben echter persoonlijk van mening, dat elke vorm van wonen in verhouding tot het modale inkomen in Nederland volledig buiten proportie is. Belachelijk, dat het zover heeft kunnen komen.”

  Probleem of “probleem”?

 84. scheefhuurder says:

  Laten we wel wezen; iedereen is het er inmiddels overeens dat de prijzen van koopwoningen de pan uit gerezen zijn en veel te hoog zijn. In plaats van dat ze de koopmarkt aanpakken gaan ze die nog wat langer in stand houden (of iig proberen te houden), door sociale huurwoningen duurder te maken. Hoe lachwekkend. Alsof scheefhuurders nu opeens een huis gaan kopen. Die wachten echt nog wel eventjes tot de koopmarkt is afgekoeld en de prijzen weer een beetje normaal zijn geworden. Slikken verkopers, gewoon de prijs omlaag en je bent zo van je prijs af 😀

 85. maarten says:

  iedereen wordt misbruikt om een bepaalde groep huizenbezitters (natuurlijk eigenlijk de banken)te pleasen, zolang het duurt… wat een beschamende vertoning: planeconomie en clientelisme. Allemaal ten gunste van rijke stinkerds die in hun hemd staan door de transparante markt die het internet is. historici zullen wel gehakt maken van onze huidige politici en onze hedendaagse mores

 86. Voerman says:

  scheefhuurder: Slikken verkopers, gewoon de prijs omlaag en je bent zo van je prijs af

  In deze zaal zitten naar mijn waarneming geen of weinig mensen die hun huis in de verkoop hebben of dat overwegen. Ik heb wel een huis naar tevredenheid en wil het niet verkopen; moet er niet aan denken, verhuizen, risico van buurt met lastige hangplek, inrichtingskosten, kortom, alle redenen waarom ik in het huidige huis woon even met het huis mee verkopen aan een arrogante kwast die afkeurend mijn huis komt bezichtigen en zeurt over een gedateerde WC en dat soort flauwekul. En dan ook nog blij zijn met een klotebod. Dat geldt overigens ook voor de meesten die wel een bord in de tuin hebben. Vergis je niet, er zijn weinig aantrekkelijke huizen te koop, want die worden naar tevredenheid bewoond door de huidige bewoners. Jammer dat er zoveel “spookverkopers” zijn die de echte situatie onduidelijk maken.

 87. RealisT says:

  Ook leuk: nu in 1 Vandaag een item over hoe de stumperds die nog wel een nieuwbouwwoning durfden te kopen nu de dupe worden van sterk toenemende faillissementen onder aannemers.

  http://www.eenvandaag.nl/economie/40124/faillissementen_bouw_nemen_flink_toe

  Zo neemt de vraag naar huurwoningen idd verder toe.

 88. Juan Belmonte says:

  Voerman: Kijk maar naar het fenomeen dat de vraag naar huurwoningen toeneemt als gevolg van de hoge huizenprijzen. Omgekeerd zal het effect van hoge huren de mensen weer meer motiveren om kopen ta gaan overwegen. Simpel toch?

  Klopt, heerlijk eenvoudig.
  Er ontvalt dus vraag op de koopwoningmarkt omdat er meer vraag naar huur ontstaat (die wegvalt bij koop).
  Er ontstaat dus vraag op de koopwoningmarkt omdat er minder vraag naar huur ontstaat omdat (sommige) huren omhoog gaan.

  Echter:
  – wetende dat huizenprijzen zullen blijven dalen
  – wetende dat verkopers hun prijzen marginaal aangepast hebben
  – wetende dat er hele mini-enclaves aan nieuwbouw leeg staan (getuige ook het recente artikel over Vathorst)
  – wetende dat HRA er aan gaat

  geldt vooralsnog:

  wie nu huurt
  kan maar beter blijven huren

 89. Juan Belmonte says:

  Voerman: Vergis je niet, er zijn weinig aantrekkelijke huizen te koop, want die worden naar tevredenheid bewoond door de huidige bewoners.

  Inderdaad, Juan ziet tussen de 250.00 woningen op Funda weinig dat realistisch geprijsd is.
  Eigenlijk is er nog steeds woningnood, nood aan realistisch geprijsde woningen.

 90. Voerman says:

  Juan Belmonte: geldt vooralsnog:
  wie nu huurt
  kan maar beter blijven huren

  Daar ben ik het volledig mee eens, Juan.
  Pas zodra het in een koophuis wonen goedkoper is dan huren en die zekerheid biedt gedurende een lange te overziene periode zou ik gaan overwegen om te kopen.

 91. Juan Belmonte says:

  Voerman: Pas zodra het in een koophuis wonen goedkoper is dan huren en die zekerheid biedt gedurende een lange te overziene periode zou ik gaan overwegen om te kopen.

  Prachtig, Juan en Voerman gaan nog een
  Daarenboven (extra op de door u ingebrachte) : uitzicht op prijsdalingen van woningen van de baan is.

  SCHAF
  DE HRA
  VOLLEDIG AF.

  SCHAF huizen leasen (50% aflossingsvrij is nog steeds gemeengoed)
  AF

 92. Juan Belmonte says:

  Prachtig, Juan en Voerman gaan nog een

  Perdón, zin niet af.

  Prachtig, Juan en Voerman gaan nog eens samen een corrida doen. 🙂

 93. Voerman says:

  Juan Belmonte: Inderdaad, Juan ziet tussen de 250.00 woningen op Funda weinig dat realistisch geprijsd is.
  Eigenlijk is er nog steeds woningnood, nood aan realistisch geprijsde woningen.

  Ga er van uit, dat huizen die in de teneur van deze site niet realistisch geprijsd zijn IN FEITE NIET TE KOOP ZIJN.
  Met alle respect, Juan.
  Ga eens een in de ogen van deze site realistisch geprijsd huis bezichtigen en doe meteen een buurtonderzoekje. Veel kans, dat je ter plekke niet zou willen sterven!

 94. Juan Belmonte says:

  Voerman: Veel kans, dat je ter plekke niet zou willen sterven!

  Even los van de plek (hoewel iets als Arenastraat of Stierenvechtersboulevard in de buurt komt) is het inderdaad bizar dat NL huizenprijzen gedurende ruim 10 jaar harder gestegen zijn dan die in Duitsland. Puur dankzij extra Schuld.

  Over de grens halveert de huizenprijs
  http://www.nrc.nl/economie/article1829223.ece/Over_de_grens_halveert_de_huizenprijs
  In Duitsland stegen woningprijzen vanaf 1990 met 0,7% per jaar in NL met 7%.
  Verder mooie voorbeelden: Bij de buren is het gras grüner
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-03-2012/wat-is-er-mis-met-de-nederlandse-woningmarkt/#comment-100479

 95. dalen says:

  Voerman

  “IN FEITE NIET TE KOOP ZIJN.”

  Moet dat niet zijn IN FEITE NIET TE KOOP willen ZIJN.

  Je bent het hopelijk toch wel met mij en velen eens dat veel woningen, gezien de ouderdom, verval, herbouwwaarde, locatie enz enz veel te hoog geprijsd zijn.

  Wanneer je een stukje bouwgrond koopt, hetgeen nu ook overprijsd is, zijn er zat firma’s die voor 2 ton een leuk vrijstaand huisje kunnen neerzetten. Natuurlijk naar wat je verlangt en misschien in dat geval casco maar vergelijk dat eens met de rotzooi (excuses) wat nu veelal te koop staat.

  Tijd dat BIK sloopwerken met de buldozer over half Nederland walst.

 96. asd says:

  @95 (Juan Belmonte)

  Arriba, arriba! 🙂

  Per slot van rekening is dit een waarschuwingsblog. En een gewaarschuwd mens telt voor dos!

  Het credo is geniaal: Gelooft u de overheid, de banken en de makelaars nog? (en de NL media)

 97. Voerman says:

  nhz: het is heel simpel: stoppen met alle overheidssubsidies en garanties, gekoppeld aan een algemene belastingverlaging van vergelijkbare grootte als de besparing. Wie boven zijn stand woont krijgt de rekening, en voortaan mag iedereen weer gewoon zelf bepalen hoeveel hij voor een woning over heeft.

  Heb veel respect voor je kennis en nuchtere kijk op zaken, nhz.
  Ik heb dat ook sterk over me, maar word hier vaak op afgerekend omdat het tegelijkertijd het risico inhoudt van ongenuanceerdheid. Naar de inhoudelijke quote:
  Dit landje met zijn vele inwoners, culturen, nationaliteiten is natuurlijk erg gecompliceerd om te besturen. Subsidies, toelagen etc. zijn op vele gebieden denk ik een voortvloeisel van de behoefte om niet altijd het recht van de sterkste te doen gelden. Hoewel ik zeer bepaald geen socialist ben, maar wel een sociaal mens naar ik hoop, snap ik het bestaan van dat soort regelingen.
  Ik ben er wel van overtuigd, dat vaak misbruik wordt gemaakt van allerlei subsidies en tegemoetkomingen. Hier moet natuurlijk tegen opgetreden worden, maar de echte zwakkeren mogen hier nimmer het slachtoffer worden.

 98. Juan Belmonte says:

  Tsja, maar wat moeten we hier dan mee ?

  “We streven ernaar om goed greep te krijgen op de manier waarop de kosten en de prijzen van huizen totstandkomen. Dat geldt voor de prijsvorming van bestaande woningen en nieuwbouwwoningen. Nu is de prijsvorming een ‘blackbox’. En als de huizenprijzen een ‘black box’ blijven, dan blijft het een ongrijpbare markt. Dan kunnen politici en consumenten ook moeilijk wat aan die prijzen veranderen”, zegt Verhoeven.

  http://www.nvm.nl/actual/april%202012/verhoeven_d66_leidt_onderzoek_huizenprijzen.aspx

  Inderdaad VERKOPERS kunnen onmogelijk hun prijzen aanpassen tot een niveau waarop wèl gekocht wordt. 🙂

  Als huizen verplicht voor 1 euro te koop worden, met hierna een veilingmechanisme, gaan de notarissen het nog druk krijgen

  Zouden ze echt Hogehuizenprijsminnend NL (o.a. zichzelf) gaan ontdekken ?

  KANSLOOS DIE TWEEDE KAMER
  SCHAF ZE AF ! 🙂

 99. RealisT says:

  Juan Belmonte: Inderdaad, Juan ziet tussen de 250.00 woningen op Funda weinig dat realistisch geprijsd is.
  Eigenlijk is er nog steeds woningnood, nood aan realistisch geprijsde woningen.

  Zo is het Juan! Vergeet al dat gezeur over vertrouwen en onzekerheid. Wie wil er nou nog een 6-dehands tussenhutje in een bloemkoolwijk voor 250k of meer kopen? En nog even afgezien van de te hoge prijs, waar kom je naast te wonen?

  Vinex zo nog mogelijk slechter, want daar proppen ze arm en rijk op elkaar. Zit je dan met je woning vanaf 450k tegen de sociale flats aan te kijken. Als ik nog een 1x zo veel geld voor een woning uit ga geven, wil ik er tenminste zeker van zijn dat de buurt er niet razendsnel op achteruit gaat.

 100. Voerman says:

  dalen: Je bent het hopelijk toch wel met mij en velen eens dat veel woningen, gezien de ouderdom, verval, herbouwwaarde, locatie enz enz veel te hoog geprijsd zijn.
  Wanneer je een stukje bouwgrond koopt, hetgeen nu ook overprijsd is, zijn er zat firma’s die voor 2 ton een leuk vrijstaand huisje kunnen neerzetten. Natuurlijk naar wat je verlangt en misschien in dat geval casco maar vergelijk dat eens met de rotzooi (excuses) wat nu veelal te koop staat.

  Natuurlijk mee eens, maar blijft, dat de koper over de keuze van het te kopen huis gaat, terwijl de verkoper gaat over de keuze van zijn koper.

 101. Juan Belmonte says:

  asd: Het credo is geniaal: Gelooft u de overheid, de banken en de makelaars nog? (en de NL media)

  Precies, het stikt van de malloten die (dankzij of ondanks) een universitaire opleiding:
  – een prijsexplosie in de nieuwbouw verwachten (Drs Ed van de Bijl)
  – promoveren op een theorie die herstel van topprijzen uit 2008 voor 2011 voorspelde (Prof Dr Marc Francke)
  – stellen dat AFLOSSEN onwenselijk is (Drs Rob Mulder van de VGH)
  – stellen dat de NL huizenmarkt er “nog zo slecht niet is” (Mr Ger Hukker)

  En nu wil Juan de niet-meer kersverse minister van Gratis Cabaret en Binnenlandse Zaken niet scharen onder de malloten maar de KENNIS VAN TOEN was gewoon aanwezig:

  De kennis van NU ? DE KENNIS VAN TOEN WAS ER GEWOON.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/28-03-2012/minister-liesbeth-spieswe-dachten-dat-de-crisis-wel-zou-overwaaien/#comment-101893

 102. Juan Belmonte says:

  RealisT: Vergeet al dat gezeur over vertrouwen en onzekerheid.

  Allemaal prietpraat.
  Er is altijd een markt.

  Als huizen verplicht voor 1 euro te koop worden, met hierna een veilingmechanisme, gaan de notarissen het nog druk krijgen

 103. Voerman says:

  Juan Belmonte: Als huizen verplicht voor 1 euro te koop worden, met hierna een veilingmechanisme, gaan de notarissen het nog druk krijgen

  Juan toch!
  Dat kan in dit land helemaal niet verplicht. Zapathero wil het stoffelijk overschot van Franco opgraven, maar laat zijn geest svp waar die is.
  Overigens grappig idee van die euro! Alle rijken zouden armer worden. Het ware socialisme!

 104. Voerman says:

  Heeft iemand in deze zaal enig idee, waar al die miljarden die de laatste jaren niet uitgegeven zijn in de woonindustrie nu besteedt zijn?

  Ik lees in de krant van omvangrijke supermarktomzetten en gezellige familiebijeenkomsten en restaurantbezoeken tijdens de paasdagen, maar er moet toch nog wat over zijn? Toch?

 105. Juan Belmonte says:

  Voerman: Dat kan in dit land helemaal niet verplicht.

  Ook Vrijdenkers
  kunnen vergaande
  gedachten genereren 🙂

  Overigens zijn er soms in het kader van ruilverkaveling mogelijkheden voor aanliggende eigenaren om een concept koop van een eigenaar met derden te overbieden. Dat is een soort (beperkte) verplichte veiling.

  Maar het kan zijn dat Juan Nl en ES wetgeving door elkaar haalt, net als Friesland en Groningen, Rode en Blauwe Steden 🙂

 106. Juan Belmonte says:

  Voerman: Zapathero wil het stoffelijk overschot van Franco opgraven, maar laat zijn geest svp waar die is.

  Schoenmaker blijf bij je leest 🙂

 107. Juan Belmonte says:

  (Zapatero = Schoenmaker)

 108. tufkaj says:

  Voerman:
  Heeft iemand in deze zaal enig idee, waar al die miljarden die de laatste jaren niet uitgegeven zijn in de woonindustrie nu besteedt zijn?

  Ik lees in de krant van omvangrijke supermarktomzetten en gezellige familiebijeenkomsten en restaurantbezoeken tijdens de paasdagen, maar er moet toch nog wat over zijn? Toch?

  Die miljarden zouden zijn geleend. Ze zijn dat nu niet.

 109. Juan Belmonte says:

  Hoe zou het zijn met http://www.biedenenwonen.nl ?

  De NVM site die probeert met 5%, 6%, 7% prijsverlaging een rij voor de vers gebakken appeltaart te creëren ?

  Woningmarkt op slot? Wij hebben de sleutel!
  http://www.biedenenwonen.nl/

  HAHAHAHA: hebben ZIJ de sleutel ?

  Als huizen verplicht voor 1 euro te koop worden, met hierna een veilingmechanisme, gaan de notarissen het nog druk krijgen

 110. Voerman says:

  Juan Belmonte: (Zapatero = Schoenmaker)

  Hij had inderdaad beter bij zijn leest kunnen blijven, want ES komt Griekenland nabij in de race om de euromiljarden.
  Leuk overigens, dat je het vrijdenken nog niet heheel hebt losgelaten! Om erbij te doen als gelegenheidsspel is het verrijkend, maar laat het nooit je hoofdrol worden, want dan is het wel eens lastig, aldus door voerman ervaren.

 111. Juan Belmonte says:

  Voerman: Hij had inderdaad beter bij zijn leest kunnen blijven, want ES komt Griekenland nabij in de race om de euromiljarden.

  Griekenland was een mug, precedentzetter.

 112. Juan Belmonte says:

  Voerman: Leuk overigens, dat je het vrijdenken nog niet heheel hebt losgelaten! Om erbij te doen als gelegenheidsspel is het verrijkend, maar laat het nooit je hoofdrol worden, want dan is het wel eens lastig, aldus door voerman ervaren.

  Geen zorgen, primair voor Juan is de dichtkunst of wat daar voor doorgaat.

  Sin poesiá
  no se puede torear 🙂

 113. Dawg says:

  Voerman,

  Die miljarden schiepen de banken uit het niets, maar die valsmunterij (om het maar eens zwart-wit te stellen) komt stil te liggen als er geen nieuwe hypothecaire leningen worden aangegaan.

 114. Voerman says:

  tufkaj: Die miljarden zouden zijn geleend. Ze zijn dat nu niet.

  Och ja, domme vraag.
  Die miljarden waren er ook niet, ze zouden door de banken uit het niets tevoorschijn getoverd zijn.
  Net als de europese miljarden.

 115. Juan Belmonte says:

  Off-topic:

  PvdA-020 neukt huizenbezitter in kont

  Kostelijk LOL-boosmaakstukje in de TMG-bode, gebracht door topverslaggever Jan Willem Navis. Omdat de gemeente Amsterdam failliet is (Noord-Zuidlijn, metro, OV, stadsdelen, taximarkt, musea, D66, etc.) moet de burger aldaar bloeden. Dus hebben ze een nieuwe manier gevonden om de gemeentekas te vullen: erfpachtcanon. Komt er op neer dat bewoners (modale arbeiders) die een koophuis hebben in Amsterdamse volkswijken als Bos en Lommer vanaf 2015 maarliefst 1500 (!!!) procent meer aan “erfpachtskosten” moeten afdragen.
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/04/pvda_verdedigt_zakkenvullerij.html

  Hoewel de poëzie in dit stuk proza onbreekt en de stijl kan naast poezie ook de nodige omgnagsvormen onbeert, is de boodschap bruut en duidelijk.
  Maar het is modern en hip en dergelijke om GeenStijl te hebben, fatsoen is klaarblijkelijk uit.

  Maar inhoudelijk gebeurt hier wat Juan enigzins voorspeld had:

  DE POELGEEST IS UIT DE FLES 🙂

  Poelgeest is uit de fles in Rdam waar een boom kappen opeens 700 euro kost
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/23-11-2011/91-procent-gaat-geen-woning-kopen/#comment-92252
  Niet kappen dus 🙂

  Quote van de eeuw, wethouder (zonder titel) Maarten van Poelgeest over de burger die zou moeten opdraaien voor verliezen op overgewaardeerd particulier vastgoed
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-08-2011/de-nederlandse-vastgoed-zeepbel-dreigt-uit-elkaar-te-spatten/#comment-84988

 116. nhz says:

  Voerman: Ga eens een in de ogen van deze site realistisch geprijsd huis bezichtigen en doe meteen een buurtonderzoekje. Veel kans, dat je ter plekke niet zou willen sterven!

  twintig jaar geleden, toen de huizen hier pakweg 10x goedkoper waren, was er volop aanbod aan realistisch geprijsde huizen in goede staat, met alle voorzieningen, op een prima lokatie. Maar je werd bijkans voor gek verklaard als je wilde kopen (o.a. vanwege de hoge hypotheekrente) … nu is dat alles precies andersom; nog een lange weg te gaan. Ik denk dat de vraagprijzen in de polder nog véél realistischer moeten worden, ongeveer 75% lager dan ze nu zijn. Met Voerman eens dat wie naar wens woont (in een koophuis of huurhuis) gewoon moet blijven zitten waar ie zit, en geen spelletjes spelen op funda dus.

  Voerman: Subsidies, toelagen etc. zijn op vele gebieden denk ik een voortvloeisel van de behoefte om niet altijd het recht van de sterkste te doen gelden.

  dat denk ik niet, ik denk dat het voortkomt uit de behoefte bij politici en andere bestuurders om te scoren bij een favoriete doelgroep. Iedereen in dit land is al voorzien van alle basisbehoeften, wat de politiek doet is luxe verdelen. Ik ben niet voor het recht van de sterkste, en absoluut voorstander van een sociaal vangnet; maar wat in de polder is opgetuigd (vooral de laatste 20-30 jaar) heeft daar weinig meer mee van doen.

  RealisT: Als ik nog een 1x zo veel geld voor een woning uit ga geven, wil ik er tenminste zeker van zijn dat de buurt er niet razendsnel op achteruit gaat.

  door ‘mixen’ van de bevolking kwa afkomst, inkomen etc. is een buurt op de lange termijn vaak juist beter bestand tegen verloedering, mits het met verstand gedaan wordt (en dus niet tussen dure koopwoningen allemaal ex-asielzoekers en mensen met bijstand etc. dumpen).

  Voerman: Heeft iemand in deze zaal enig idee, waar al die miljarden die de laatste jaren niet uitgegeven zijn in de woonindustrie nu besteedt zijn?

  uitgegeven aan hogere kosten van levensonderhoud, hogere belastingen en misschien wel een beetje aan schulden afbetalen?

 117. Voerman says:

  RealisT: Als ik nog een 1x zo veel geld voor een woning uit ga geven, wil ik er tenminste zeker van zijn dat de buurt er niet razendsnel op achteruit gaat.

  Inderdaad, als woningen qua prijs voor iedereen toegankelijk worden werkt de “natuurlijke” ballotage niet en loop je allerlei risico. Het millieu waar een huis zich bevindt is een door kopers vaak vergeten meerwaarde.

 118. Juan Belmonte says:

  Lachen toch? Hoewel, de bewoners in Bos en Lommer lachen niet. Die moeten in 2015 ineens ca. tweeduizend euro per jaar betalen, in plaats van de ca. 100 euro nu. Geld dat ze niet hebben. Allemaal dankzij Michiel Mulder van de PvdA.
  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2012/04/pvda_verdedigt_zakkenvullerij.html

  Reclame: Koop NU een huis in Amsterdam,
  SLIMME Z mèt gemeentelijke erfpacht,
  u bent daarmee erg sociaal
  en overgeleverd aan de Goden
  want de burger “onder” de heer Maarten van Poelgeest
  woont met erfpacht in Amsterdam

  Die maffe Mises krijgt toch nog (deels) gelijk dat wonen veel duurder wordt 🙂

 119. dalen says:

  @ 101 voerman

  “Natuurlijk mee eens, maar blijft, dat de koper over de keuze van het te kopen huis gaat, terwijl de verkoper gaat over de keuze van zijn koper.”

  Dit kan ik natuurlijk niet met u eens zijn. De keuze van de verkoper is veel beperkter en soms, steeds meer, is er helemaal geen keuze. (gedwongen verkoop, veiling enz)

  Ik heb veel (20 jaar) op veilingen en alternatieve veilingen gezeten (niet met huizen maar dat ter zijde) en heb altijd ervaren dat er altijd aanbod is en dat nerveuze kopers (soms in opdracht) altijd te duur kochten. Er kwam namelijk altijd weer nieuw en dikwijls beter.

  Wie zijn geld voor het laatst bewaarde was meestal King en kocht voor veel minder omdat anderen niet meer konden of het aanbod toch te groot was.

  Zie een markt als een weegschaal ookwel balans. Vijf procent te veel naar 1 kant en hij klapt geweldig door. Dit dus in een niet gereguleerde markt.

  Toch kan ook een markt die aan alle kanten wordt geregeld ook geweldig doorslaan naar 1 kant.

  Ik heb het jaren gezien bij cooperaties die een markt willen regelen en waar de markt toch zijn eigen weg zocht. Een markt is niet te regelen omdat er dan een parallel markt ontstaat omdat er behoefte naar is.

  Ik kan hier een heel epistel over schrijven maar laat het hierbij omdat een forum daar niet geschikt voor is.

  PS zelfs goud en zilver en andere zeldzame producten zijn niet teregelen. Olie is denk een uitzondering omdat we ons zelf hebben opgehangen en alternatieven door machten worden tegengehouden.

 120. tufkaj says:

  nhz: Maar je werd bijkans voor gek verklaard als je wilde kopen (o.a. vanwege de hoge hypotheekrente) … nu is dat alles precies andersom; nog een lange weg te gaan.

  Zoals ik al eerder betoogde; je moet kopen als de rente net voorbij het hoogtepunt is, niet op het dieptepunt. Immers, bij dalende rente:
  – kunnen maandlasten alleen maar dalen
  – is woningwaarde eerder geneigd te stijgen
  en bij lage/stijgende rente omgekeerd.

  Juan Belmonte: Lachen toch? Hoewel, de bewoners in Bos en Lommer lachen niet. Die moeten in 2015 ineens ca. tweeduizend euro per jaar betalen, in plaats van de ca. 100 euro nu.

  twee jaar terug hebben ze hier geprobeerd om parkeren zo schofterig duur te maken dat er daadwerkelijk niemand meer met de auto kwam. Leverde destijds een strop op van 12M op de begroting. Nu zoekt de gemeente het dus in andere inkomsten… en dat blijven ze doen. De schoenmaker is uit de fles, zou Juan zeggen. of zoiets 😉

 121. Juan Belmonte says:

  tufkaj: De schoenmaker is uit de fles, zou Juan zeggen. of zoiets

  Zoiets: De Leest is volledig zoek 🙂

 122. Voerman says:

  Juan Belmonte: Lachen toch? Hoewel, de bewoners in Bos en Lommer lachen niet. Die moeten in 2015 ineens ca. tweeduizend euro per jaar betalen, in plaats van de ca. 100 euro nu.

  Zelfs in mijn plattelandsdorp heeft men nu erfpachtgrond “gecreeerd” om het koophuis goedkoper te maken. Past helemaal niet in het boerendenken bij ons, maar er is genoeg stadsimport die er niet wakker van liggen. Ik krijg bij het aanhoren van het woord alleen al hoofdpijn. Je wordt verneukt als je zo’n huis koopt en met zekerheid over een aantal jaren nog eens genaaid. De grond waarop een huis staat is de meest inflatiecorrigerende factor! Een extra belastingvrij pensioen als het ware. Zuinig op zijn dus! De eigen grond is nl de “stille kracht” van een huis.
  Hoop, dat niemand in deze zaal dit alles met mij eens is.

  Jee, moet je niet aan denken, 2000E per jaar aan erfpachtcanon, en bij een appartement nog een fors bedrag aan servicekosten. Ben je al een halve maand huur kwijt voor je eigen woning. En dan nog rente en aflossing. Om gek van te worden.

 123. asd says:

  @118 (Juan Belmonte)

  Mokum? Geest? Al een halve eeuw geleden verdwenen.

  Tegenwoordig? Poel des verderfs. Poelgeest dus!

 124. tufkaj says:

  Voerman,

  Heel veel woningcorporaties verkopen het huis zonder grond. Viel me op toen ik zelf wat rond keek op funda dat zeker in de regio Amsterdam en Hilversum er altijd een deel van de corporatie blijft. Is uiteindelijk gewoon een volgende vorm van aflossingsvrij volgens mij.

 125. Juan Belmonte says:

  asd: Poelgeest dus

  Tsja Juan heeft e heer Peolgeest ook onder de malloten geschaard. De beste man doet natuurlijk ook zijn best en kan er weinig aan doen datti boodschapper is van een situatie die over de jaren gegroeid is maar wie een uitspraak doet als:

  Interviewer: De burger gaat betalen ?
  De heer Maarten van Poelgeest, wethouder Ruimtelijke Ordening in Amsterdam: Ik zou niet zo snel iemand anders weten die gaat betalen.

  Kijk dan valt Juan uit de Arena 🙂

  Immers de vraag was wie zou moeten opdraaien voor verliezen op particulier vastgoed.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/13-08-2011/de-nederlandse-vastgoed-zeepbel-dreigt-uit-elkaar-te-spatten/#comment-84988

  Welnu iemand die dergelijke uitspraken doet mag J.i. best “op de hak” (op een nette manier) genomen worden.

 126. asd says:

  @124 (Juan Belmonte)

  Juan had een échte Amsterdammer kunnen zijn! 🙂

 127. Juan Belmonte says:

  Voerman: Zelfs in mijn plattelandsdorp heeft men nu erfpachtgrond “gecreeerd” om het koophuis goedkoper te maken.

  We leven in een vrij land.
  Wie wil kopen
  – bij de huidige HogeHuizenPrijzen
  – en daarbij óók zijn nek in de erfpacht-strop wil steken (vrijwillig)
  die moet op de risico’s gewezen worden (minimaal de notaris) en vooral doen watti denkt dat goed is.

  (P.S. wat een vrijdenker hè)

  Voor de goede orde: Juan denkt dat dat geen SLIMME Z is

  Maar als dit alles gebeurt gaarne dan geen garanties afsluiten waarbij de belastingbetaler voor de Puinhopen mag opdraaien.

  Hogehuizenprijsminnend NL mag zijn eigen rommel opruimen: de vervuiler betaalt.

 128. Juan Belmonte says:

  asd: échte Amsterdammer

  échte Amsterdammers, wonen die niet in Almere ?

 129. Voerman says:

  tufkaj: Is uiteindelijk gewoon een volgende vorm van aflossingsvrij volgens mij.

  Daar lijkt het inderdaad op.
  Zij het, dat de “restschuld” een blanco cheque is, die meegroeit als het weetikwie op een gegeven moment uitkomt. Levensgevaarlijk en crimineel in mijn boerenplattelandsogen.

 130. asd says:

  @127 (Juan Belmonte)

  Ja, ze zitten tegenwoordig overal, maar niet meer in Amsterdam. Das war einmal.

 131. nhz says:

  Voerman: Jee, moet je niet aan denken, 2000E per jaar aan erfpachtcanon, en bij een appartement nog een fors bedrag aan servicekosten. Ben je al een halve maand huur kwijt voor je eigen woning. En dan nog rente en aflossing. Om gek van te worden.

  ach, ik heb wel eens treurige verhalen gelezen over gewone Amerikanen die rond hun pensioen, een jaar of 25 geleden, verhuisden naar Florida omdat huizen en levensonderhoud daar goedkoop waren; van een klein pensioentje kon je een leuke bungalow met tuintje kopen, minimale belasting, genoeg geld over voor de dagelijkse boodschappen en mooi weer op de koop toe. Totdat er pakweg tien jaar geleden genoeg pensionado’s waren, de US huizenbubble van start ging en de overheid de OZB opschroefde naar soms meer dan $20.000 per jaar. Let wel: $20K belasting per jaar voor bungalows die indertijd bij aankoop misschien niet eens $20.000 kosten, maar volgens de overheid nu bijv. $ 400.000 waard waren. Veel van die mensen moesten verkopen om de belastingaanslag te kunnen betalen, en helaas kocht je voor het na verkoop en belasting resterende bedrag dan hooguit een veel kleiner bungalowtje in bedenkelijke staat, waarna het ritueel zich over een paar jaar kan herhalen. In sommige opzichten is de overheid overal heel betrouwbaar 😉

  asd: Tegenwoordig? Poel des verderfs. Poelgeest dus!

  maar … volgens dr.t wil iedereen in Amsterdam wonen! Zou het komen door de ‘aantrekkelijke’ prijzen, of vanwege de ‘extraatjes’ die je van de PvdA krijgt? Raar volk daar in de grote stad…

 132. Juan Belmonte says:

  asd: Ja, ze zitten tegenwoordig overal, maar niet meer in Amsterdam. Das war einmal.

  En anders helpen de wethouders ze wel de stad uit:
  – met erpacht
  – en voor de forenzen: zo’n beetje de hoogste parkeertarieven op aarde

  Parkeertarieven zijn eigenlijk een gift aan het Goede Doel Amsterdam, ze zouden aftrekbaar moeten zijn van de inkomstenbelasting:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/03-02-2011/helft-hypotheek-moet-afgelost/#comment-63627

 133. tufkaj says:

  nhz: volgens dr.t wil iedereen in Amsterdam wonen! Zou het komen door de ‘aantrekkelijke’ prijzen, of vanwege de ‘extraatjes’ die je van de PvdA krijgt? Raar volk daar in de grote stad…

  Ik woon met heel veel plezier in Amsterdam en zou er graag blijven. Echter ga ik er niet kopen tegen huidig prijspeil.

  Juan Belmonte: Parkeertarieven zijn eigenlijk een gift aan het Goede Doel Amsterdam, ze zouden aftrekbaar moeten zijn van de inkomstenbelasting:

  Ik vind eigenlijk dat ik geld toe moet krijgen als ik mijn auto mee neem buiten mijn parkeerzone. De plek hier voor mijn deur is 3,20/u waard als ik de gemeente mag geloven. Dus als ik dan zou parkeren in een gebied waar het 1,20 kost stel ik voor dat die gemeente eea verrekend met gemeente Amsterdam en het verschil aan mij betaalt 🙂

 134. Voerman says:

  Juan Belmonte: échte Amsterdammers, wonen die niet in Almere ?

  Wonen tegenwoordig ook in mijn dorp; hebben die nieuwe huizen op erfpachtgrond gekocht, daar herken je ze aan, die Amsterdammers bedoel ik. Verder aardige lui, maar ze hebben in mijn dorp zelfs een PVDA opgericht. Dat gaat nooit goed blijven in ons dorp…

 135. asd says:

  @130 (nhz)

  Zoals jij altijd reageert, zou ook jij een échte Amsterdammer kunnen zijn. 🙂
  Een échte dus, niet wat er tegenwoordig zit. Dat is quantité negligeable, en die verdienen de poelgeest.
  🙂

 136. Juan Belmonte says:

  Voerman: Verder aardige lui, maar ze hebben in mijn dorp zelfs een PVDA opgericht.

  Is de PVDA in uw dorp dan wellicht de Partij Van De Amsterdammers ?

  Juan snapt niet het verschil tussen links en rechts en Friesland en Groningen en dat is wellicht maar beter ook.

  Koeien en stieren daarentegen 🙂

 137. tufkaj says:

  Overigens, stel nu dat mijn vrouw in het centrum zou willen gaan winkelen. Dan zou ik haar in haar peugeot 107 daarheen kunnen brengen. Ik kan dan parkeren voor 5 euro/uur, óf ik kan rondjes gaan rijden.

  In dat laatste geval rijd ik waarschijnlijk zo’n 36km/u ofwel 2 liter ofwel 4 euro. Het is dus goedkoper om een rotonde op te zoeken dan haar auto emissieloos aan de kant te zetten(!).

  maar genoeg over parkeren. Ik lijk wel een echte Amsterdammer zo.
  Tufkaj moet bij het begrip “echte amsterdammer” altijd terug denken aan de “echte Vinkeveners” uit zijn jeugd die vochten met “echte Wilnissers”, want nou, wat waren dat eikels 🙂 Echte Vinkevener werd je pas na 5 generaties voorouders die te indolent waren om eens een dorp verder te kijken.

 138. asd says:

  @131 (Juan Belmonte)

  Als je in Amsterdam wil wonen verdien je de poelgeest, anders ga je daar niet zitten. 🙂

 139. Juan Belmonte says:

  asd,

  Mooie afsluiter.

  Buenas noches,
  Juan

 140. maarten says:

  ik ga maar vast sparen voor een plekje op de begraafplaats, dat zal tegen die tijd flink wat kosten

 141. asd says:

  @136 (tufkaj)

  Tufkaj, rekenen we ook goed: echte Vinkeveners en echte Wilnissers.
  Daar heeft het altijd al gebarsten van de echte Amsterdammers. 🙂

 142. Voerman says:

  Juan Belmonte: Is de PVDA in uw dorp dan wellicht de Partij Van De Amsterdammers ?

  Dat moet het zijn!
  Ook welterusten allemaal.

 143. tufkaj says:

  asd,

  Ik heb destijds gelijk overgestoken met Andre Hazes. Hij mijn 2e generatie import-Vinkevenerstatus en ik zijn Amsterdammerschap 🙂

 144. asd says:

  @143 (tufkaj)

  Da’s precies wat ik bedoel! 🙂

 145. Voerman says:

  maarten: ik ga maar vast sparen voor een plekje op de begraafplaats, dat zal tegen die tijd flink wat kosten

  Zelfs in mijn dorp is cremeren tegenwoordig heel normaal met die import Amsterdammers. Doe ik tzt ook.
  Jij niet? Als echte Amsterdammer?
  Spaar liever voor een huis, tegen de tijd dat je een aardig bedrag bij elkaar hebt kan je er alsnog iets anders van kopen als een huis kopen nog klote is.

  Ook welterusten Maarten.

 146. dalen says:

  @ 140

  Kan ook in erfpacht.

 147. maarten says:

  @144 dan maar de brand erin 😉
  http://www.youtube.com/watch?v=j6MZCJD2GlY

 148. Adamus says:

  asd,

  De voormalig studentenactieleider Van Poelgeest; dat is toch die jongen die kooldorp Warmenhuizen ontvlucht is en vervolgens van A’dam Oost naar de betere buurt van Javaeiland verhuisd is. “de kinderen gaan wel naar de goede school” 😉

 149. Adamus says:

  Voerman: Zelfs in mijn dorp is cremeren tegenwoordig heel normaal met die import Amsterdammers. Doe ik tzt ook.
  Jij niet? Als echte Amsterdammer?
  Spaar liever voor een huis, tegen de tijd dat je een aardig bedrag bij elkaar hebt kan je er alsnog iets anders van kopen als een huis kopen nog klote is.

  Ook welterusten Maarten.

  In een dorp het dat “ik laat me verbranden”.

 150. Steven says:

  ik ken een neef van die van poelgeest. schijnt een beetje door de ouders in de politiek gepushed mannetje te zijn. Één troost: hij heeft dus ook tonnen schuld. Al zal dat wel weer betaald worden door desnoods het IMF. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/04/07/china-en-japan-overwegen-samen-imf-te-spekken/

 151. dalen says:

  @ 151 Steven

  De link betreft het bericht dat China en Japan overwegen het IMF te spekken – ‘Azië moet wereldeconomie leiden’.

  Uiteraard is dit eigen belang en weten de Aziaten veel beter te schaken en handel te plegen dan de volgevreten Europeanen die denken China als goedkoop productieland te gebruiken terwijl ze zelf de winst opstrijken. Nu China rijk en machtig is en half Amerika in der zak hebben zitten komen ze ongetwijfeld met een Marshallplan. Hetgeen betekent dat Europa jaren aan het infuus komt te liggen van deze landen.

  Ik kan me niet voorstellen dat het uit empathie is. Ze hebben al eerder aangeboden te hulp te schieten en staatsobligaties te kopen maar achter de schermen wordt er natuurlijk keihard onderhandeld.

  Wat Jan K denk te kennen, kunnen Aziaten in het kwadraat. Wie ooit zaken heeft gedaan met deze slimme zakenmensen kan er over meepraten.

  En vergeet niet: zij zijn niet calvinistisch en wijzigen de wet wanneer het hun beter uitkomt, zie voormalig Rusland.

 152. Juan Belmonte says:

  ll,

  De groei van het aantal gedwongen verkopen met verlies wordt grotendeels veroorzaakt door de toename van het aantal
  huishoudens dat na echtscheiding de woning met verlies moet verkopen. Het betreft voornamelijk huishoudens waarin geen
  van beide partners afzonderlijk de woonlasten kan betalen.

  Kortom: toegang tot een huis op de koopwoningmarkt is betaalbaar gemaakt:
  – vermits tweeverdieners
  – vermits HRA rentesubsidie van 40% op rentelasten
  – vermits de huidige kunstmatig lage rentes (lange markt-rente op zuidelijke landen > 10%)
  – vermist er aflossingsvrije componten worden gebruikt om maandlasten te drukken en HRA subsidies te maximaliseren.
  – extra Kunstgrepen als Starterssubsidies, generatiehypotheken, etc.

  Àlles om de huizenprijzen maar omhoog te rekenen 🙂

  Fijne dagen, igualmente.

 153. Ulrich says:

  @123 voerman bouwgrond pensioenvoorziening?

  Grondspeculatie wordt de volgende crisis.

  Pyramide Stap 1 : beleggersfraude: royal bank of schotland geeft factor 10 hypotheek en verpakt deze voor buitenlandse belegger in veilige investering

  Stap 2: feest: huizenprijzen gaan omhoog, gemeentes verhogen grondprijzen. Boeren projectontwikkelaars cashen. Bewoners gebruiken overwaarde en hypotheek als flappentap. Economie boemt op geleend geld.

  Stap 3: stoelendans: beleggers banken trekken zich terug uit Nederland. Bijna geen geld beschikbaar. Geleend geld moet worden terugbetaald. Veel zzp-ers die uberhaupt niet kunnen lenen.
  Financiering terug na jaren 80 modellen.

  Stap 4: toekomst: iers of japans model

  Het was een leuk feestje, veel hebben kunnen cashen en op tijd weg kunnen komen. Maar de echte pijn is nog niet zichtbaar. Vooral de grondprijzen. Ulrich werd jaren geleden al gepolst of er nog gebouwd kon worden als er voor deze grondprijzen wordt gekocht. Dit ivm stijgende wettelijke eisen,Voor koop en huur is het antwoord helaas nu duidelijk. Nee
  Maar dat heeft weinig met eisen te maken.

 154. hugo says:

  Mocht Juan zich vandaag vervelen hier een prima stuk (54 pagina’s) over het probleemgeval Spanje. ”iet giet oan”

  http://www.zerohedge.com/news/spain-ultimate-doomsday-presentation

 155. Dawg says:

  Ulrich,

  En in de boomfase komt een steeds groter deel van met arbeid en ondernemen verdiend inkomen toe aan grondeigenaren. Een nieuw soort feodaliteit waarmee iedereen die niet op straat woont te maken krijgt via “marktconform” beprijzen.

 156. Dawg says:

  dalen,

  Streep Japan maar door. Lijkt al z’n kracht te hebben verspild aan twintig jaar uitstellen van het onvermijdelijke. Die kant lijken we nu in Europa ook uit te worden gestuurd: schuldslavernij en armoede voor iedereen door het collectiviseren van particuliere schuld.

 157. Steven says:

  aan Dawg

  eerst allemaal meebetalen voor de leensubsidie en als men zich tot de kruin in de schulden heeft gestoken, kunnen we weer gaan betalen ze op het droge te trekken. 🙂 Ben off. lekker weer.

 158. koga maurata says:

  Huren is populair. Als je koopt, dan ben je een domkop.

  ?

  Het grote publiek wordt om de tuin geleid, zeker in tijden van crisis. Geen enkele crisis verloopt op dezelfde manier. Ze lijken op elkaar, dat wel.

  Hoe een en ander zich gaat ontvouwen, dat weten we pas over een aantal jaren.

 159. asd says:

  @149 (Adamus)

  Zo zit dat inderdaad. Helaas moet je dan weer het oud vaderlandse gezegde van stal halen: Wanneer niets tot iets komt…

  De ellende is natuurlijk al eerder begonnen met het optreden van Nieuw Links in 1970 en de jaren daarna.

  We hoeven alleen maar de carrière na te gaan van degenen, die daar deel van uit maakten en te zien hoe die op riante wijze inmiddels het zinkende schip hebben verlaten om het maar eens terughoudend te zeggen.

  Een enkeling is dan nog zo dom – of meent het wel erg met zichzelf te hebben getroffen – dat hij ijskoud in de publiciteit treedt bij bijvoorbeeld de dames Pauwel en Wauwel of de neuroot DWDD. Zoveel hebben zij in deze tijd niet meer te vertellen. Waardeloze mensen en programma’s dus. Ik zou mij doodschamen.

  @151 (Steven), @153 (Dalen),

  You are telling me!
  Hoop verder, dat er bij dat overleg van de G 20 verstandige vertegenwoordigers van landen zijn, die zich ervan bewust zijn, dat de bereidheid tot verhoging van bijdragen aan het IMF door China en Japan (landen, die zelf al geteisterd worden door een neerwaartse trend ook op maatschappelijk gebied) er alleen maar toe dient de koopkracht op peil te houden om nog meer containers met PCB-troep via Rotterdam en zijn fantastische Maasvlakte door te voeren en Europa te vergiftigen.

  @154(Juan), @155(Ulrich),

  Helemaal mijn idee. Kan niet vaak genoeg onder de aandacht worden gebracht!

 160. nhz says:

  asd: Zoals jij altijd reageert, zou ook jij een échte Amsterdammer kunnen zijn.

  indertijd vonden de Amsterdammers mij meestal een ‘Turk’ (dat was toen de uitdrukking voor alles van buiten de Randstad).

  maarten: ik ga maar vast sparen voor een plekje op de begraafplaats, dat zal tegen die tijd flink wat kosten

  tja, ze zullen wat moeten verzinnen als vervolg op de huizenbubble. Iets waarmee je de koopkrachtige boomer generatie maximaal kunt plukken misschien? De PvdA kennende moet het mogelijk zijn een deal te maken met Den Haag dat je je nalatenschap belastingvrij kunt besteden aan een plekje op het kerkhof. Misschien is er dan gelijk een goede bestemming voor al die leegstaande kantoorpanden etc. …

  Dawg: En in de boomfase komt een steeds groter deel van met arbeid en ondernemen verdiend inkomen toe aan grondeigenaren.

  vandaar misschien ook die aantrekkingskracht van ‘boer zoekt vrouw’: de nieuwe rijken.

 161. Voerman says:

  Ulrich: @123 voerman bouwgrond pensioenvoorziening?
  Grondspeculatie wordt de volgende crisis.

  Weet je, in de meeste mensenlevens blijkt na 25 jaar veel anders gelopen als voorzien of gepland.
  Maar wie niets plant of probeert te voorzien heeft helemaal geen toekomst. Ik bedoel te zeggen; maak tenminste plannen als je niet volledig de speelbal wilt worden van het lot.

 162. Ulrich says:

  Huren als indicatie voor kosten koophuis?

  Ulrich begreep dat het met de huidige grondprijzen grondgebonden woningen niet gebouwd kunnen worden voor verhuur.
  Met een dalende markt wat kan je nog investeren voor een woning voor een huuropbrengst van 1000 euro per maand? Dit is wel een redelijke grens voor een woning Qua betaalbaarhwid.
  12000 euro per jaar, 4 procent opbrengs, 1 procent onderhoud, 0,5 procent verzekering en belastingen. 0,5 procent beheer is circa 6 % . Is 200.000 euro. dit is maar een wilde gok
  Dat is niet veel.
  Maar nog veel minder is het als je kijkt naar wat een woningcorperate woning gemiddeld waard is op basis van huurinkomsten. Dan vallen bij ulrich echt de kllompen af.

 163. Ulrich says:

  @164 voerman
  Planten is inderdaad verstandig zeker op de lange termijn.
  De keuze is lastig, wat wordt de nieuwe tulpenbol:
  Fiatgeld, goud, huizen…
  Voorspellen is lastig, aan de poten voor de huidige huizenprijzen lijkt echter gezaagd te worden

 164. Voerman says:

  asd: Misschien is er dan gelijk een goede bestemming voor al die leegstaande kantoorpanden etc. …

  Leuk idee; grote ladenkasten maken van die gebouwen en alle boomers die niet verstookt willen worden een eigen laatje! Moet dan wel snel gebeuren, want de boomers beginnen langzamerhand door te krijgen, dat het leven comfortabeler wordt, naarmate je je geld sneller uitgeeft. (moet je niet doen als je nog jong bent!)

 165. Voerman says:

  Sorry, laatste post was antwoord voor nzh.

 166. asd says:

  @163 (nhz)

  Het vocabulaire van de echte Amsterdammer kent geen grenzen. Waar ie op let in de communicatie is of de ander geen spatsies maakt.

  Zo heeft ie met Haagsche windhappers helemaal niks op.
  Ze werden zelfs boeren genoemd. Alles buiten Amsterdam was trouwens boer.

  Een neo-darwinist zal het verder wel “Wurst egal” zijn. Toch?

 167. Voerman says:

  Ulrich: @123 voerman bouwgrond pensioenvoorziening?
  Grondspeculatie wordt de volgende crisis.

  Voerman is reeds enige jaren met pensioen en heeft voordeel uit het gratis bewonen van zijn afgeloste huis op eigen grond. Dat is ook geld en was minder geweest ingeval van erfpachtgrond.

 168. koga maurata says:

  Ulrich:
  Huren als indicatie voor kosten koophuis?

  Ulrich begreep dat het met de huidige grondprijzen grondgebonden woningen niet gebouwd kunnen worden voor verhuur.

  140k euro op de bank tegen 2.8% rente is 3.920 Euro rendement in box 3.

  140k euro geinvesteerd in een appartement op goede locatie kan worden verhuurd voor minimaal 800 p/maand. Bruto rendement in box 3 is dan 6.85 procent. Wordt ook in box 3 belast.

  Optie 2 lijkt me ook veiliger. Het is mij te stil rond de Euro. De nzd heeft nieuwe hoogten bereikt tegenover de EU-munt. Spaarders let op.

  Die grondgebonden woning wordt lastig, eens.

 169. Voerman says:

  koga maurata: Die grondgebonden woning wordt lastig, eens.

  Waarom en wanneer?

 170. deutsche mark says:

  asd:
  Een enkeling is dan nog zo dom – of meent het wel erg met zichzelf te hebben getroffen – dat hij ijskoud in de publiciteit treedt bij bijvoorbeeld de dames Pauwel en Wauwel of de neuroot DWDD. Zoveel hebben zij in deze tijd niet meer te vertellen. Waardeloze mensen en programma’s dus.

  Over P&W gesproken:
  Maandag komen ze met de “huizenmarkt-uitzending”, als ik de rommelige afkondiging van de vrijdag-editie goed begrepen heb.
  Kunnen we van een flinke portie “huilie huilie” genieten.
  En de zielige slachtoffertjes zal beslist een begrijpend hart onder de riem worden gestoken.

 171. tufkaj says:

  deutsche mark,

  Ik durf wel te wedden dat er afgevaardigden van VEH, NVM en NVB in de zaal zitten om nog maar eens uit te leggen dat iedereen in de problemen komt omdat de banken niet bij wet verplicht wordt om 10 jaarsalarissen hypotheek te verstrekken.
  Paa zielige stellen er bij die hun huis al drie keer hadden kunnen verkopen, maar de bank wilde de hypotheek niet verstrekken. Dat werk, de standaard zeg maar.

 172. Okkie says:

  In de Lichtstad is het ondertussen een rommeltje. De ontwikkelaar van het bouwproject Hartje Eindhoven staat op het punt van omvallen en de hoofdaannemer heeft de bouw stilgelegd.
  http://www.hartjeeindhovenvandaag.nl/

 173. lorenzo says:

  nhz: maarten: ik ga maar vast sparen voor een plekje op de begraafplaats, dat zal tegen die tijd flink wat kosten

  Buiten het feit dat het zeker veel zal kosten ook behoorlijk egoistisch . Eerst een jaar of 80 (wellicht) de aarde leegtrekken en dan weer een plekje eisen. Cremeren lijkt enige soelaas in deze m.i.

 174. Voerman says:

  Ulrich: Voorspellen is lastig, aan de poten voor de huidige huizenprijzen lijkt echter gezaagd te worden

  Weinig interessant, als je alreeds een huis hebt en zolang je je huis niet ziet als handelswaar en er zelf in blijft wonen. Huren van een gelijkwaardige woning is altijd nog duurder. Ik heb de huren nog nooit naar beneden zien gaan, zelfs niet in 1980 toen de huizenprijzen met zo’n 40% kelderden.

 175. lorenzo says:

  MikeStrike: Nog nieuws over de huizenmarkt in Spanje:
  globaleconomicanal…estate-loans-in.html

  Wat staat er dan ?

 176. Adamus says:

  Steven:
  ik ken een neef van die van poelgeest. schijnt een beetje door de ouders in de politiek gepushed mannetje te zijn. Één troost: hij heeft dus ook tonnen schuld. Al zal dat wel weer betaald worden door desnoods het IMF. nrc.nl/nieuws/2012…amen-imf-te-spekken/

  Ma was nogal van de “sociale” geloof ik, maar die jongen ordentelijk zijn school af laten maken is teveel gevraagd 😉

 177. lorenzo says:

  deutsche mark: Over P&W gesproken:
  Maandag komen ze met de “huizenmarkt-uitzending”, als ik de rommelige afkondiging van de vrijdag-editie goed begrepen heb.
  Kunnen we van een flinke portie “huilie huilie” genieten.
  En de zielige slachtoffertjes zal beslist een begrijpend hart onder de riem worden gestoken.

  Een beter contrast is niet te zien , ”slachtoffers” welke dezelfde zijn die de 2 heren financieel onafhankelijk hebben gemaakt , evenals u en wellicht ik dan.
  Enige meelevendheid van de 2 sterren (..) is derhalve op zijn plaats .

 178. Adamus says:

  Ulrich:
  @164 voerman
  Planten is inderdaad verstandig zeker op de lange termijn.
  De keuze is lastig, wat wordt de nieuwe tulpenbol:
  Fiatgeld, goud, huizen…
  Voorspellen is lastig, aan de poten voor de huidige huizenprijzen lijkt echter gezaagd te worden

  “all paper will burn”, dat is zeker. Schulden verbranden nooit, is ook zeker.

 179. Adamus says:

  vandaar misschien ook die aantrekkingskracht van ‘boer zoekt vrouw’: de nieuwe rijken.

  Het infuus blijft voorbehouden aan de nieuwe rijken:
  http://www.boerenkans.nl/grondgebonden-landbouw-nog-steeds-toekomst-in-randstad-232.html

 180. asd says:

  @173 (deutsche mark)

  Dank. Zal zien waar ze met het programma heen willen en of er niet alleen slachtoffers maar ook politici, banksters en makelmannetjes bijzitten.

  Jawel, gedegen opgezet zoals bij “Hart aber fair”, “Menschen bei Maischberger”, “Markus Lanz” en “Anne Will”. Die kunnen in ieder geval een talkshow in hun eentje presenteren, op niveau nog wel.

 181. Adamus says:

  lorenzo: Buiten het feit dat het zeker veel zal kosten ook behoorlijk egoistisch . Eerst een jaar of 80 (wellicht) de aarde leegtrekken en dan weer een plekje eisen. Cremeren lijkt enige soelaas in deze m.i.

  Wat is het meest co2 neutraal? Ik denk van begraven. Maarten ‘t Hart heeft er over gepubliceerd geloof ik. De wilde tomaten deden het goed op het kerkhof of zoiets.

 182. asd says:

  @183 (Adamus)

  Ha, ha, wilde tomaten van het kerkhof.
  Geen Wasserbomben uit het Westland.

 183. nhz says:

  koga maurata: 140k euro op de bank tegen 2.8% rente is 3.920 Euro rendement in box 3.

  140k euro geinvesteerd in een appartement op goede locatie kan worden verhuurd voor minimaal 800 p/maand. Bruto rendement in box 3 is dan 6.85 procent. Wordt ook in box 3 belast.

  Optie 2 lijkt me ook veiliger.

  gezien de kosten van onderhoud, leegstand, niet-betalende huurders die je er niet uitkrijgt en daarbij nog de mogelijkheid van aanzienlijk waardeverlies van de woning, oplopende OZB belasting en daartegenover de kans op een sterk oplopende spaarrente (op langere termijn) lijkt optie 2 mij helemaal niet zo veilig.

  Adamus: Wat is het meest co2 neutraal? Ik denk van begraven. Maarten ‘t Hart heeft er over gepubliceerd geloof ik. De wilde tomaten deden het goed op het kerkhof of zoiets.

  er was recent een ‘wetenschappelijke publicatie’ die beweerde dat die nieuwe vorm van ‘begraven’ (een soort oplossen in zoutzuur, bot gezegd) het meest milieuvriendelijk zou zijn. Het onderzoek was gesponsord door één van de grote NL uitvaartboeren die deze optie zelf inmiddels aanbiedt; geheel onafhankelijk onderzoek, vanzelfsprekend 😉
  Ik geloof er dus niks van, maar in de praktijk hangt het sterk af van de details van de proceduren. Ouderwets begraven lijkt me inderdaad CO2 neutraal, of het milieuvriendelijk is met mensen die een leven lang zijn volgestopt met gif (‘medicijnen’) is nog maar de vraag. Moeten we alle familie die met de auto naar de begrafenis komt ook meenemen in de berekening?

  Gelukkig valt het allemaal in het niet bij het giga milieubeslag en CO2 vervuiling van woningen (om te beginnen al vanwege al het beton), dus kunnen we ons daarop concentreren.

 184. Adamus says:

  asd:
  @183 (Adamus)

  Ha, ha, wilde tomaten van het kerkhof.
  Geen Wasserbomben uit het Westland.

  Maassluis is randje westland 🙂

 185. dalen says:

  @ 176 lorenzo

  “Buiten het feit dat het zeker veel zal kosten ook behoorlijk egoistisch . Eerst een jaar of 80 (wellicht) de aarde leegtrekken en dan weer een plekje eisen.”

  Je kan in die 80 jaar ook een positieve bijdrage leveren zoals het hoort “in deze”.

 186. dalen says:

  Adamus

  “Wat is het meest co2 neutraal? Ik denk van begraven”

  De gasbel van Slochteren die snel op zijn eind loopt, is al gereserveerd voor CO2.

 187. Voerman says:

  Pasen inspireert kennelijk niet tot het genereren van gedachten over het woongebeuren. Voerman adviseert iedereen om uit arren moede morgen een woonboulevard te gaan bezoeken.

 188. Voerman says:

  dalen: De gasbel van Slochteren die snel op zijn eind loopt, is al gereserveerd voor CO2.

  Bedrog! Ze zeiden ook al verschillende malen, dat de olie bijna op was. Ze bereiden ons op een ordinaire manier voor op verhoging van de aardgastarieven! Let maar op.

 189. dalen says:

  @ 189 voerman

  Nee geen bedrog het is echt aan zijn einde, weet ik uit goede bron. Geen zorgen er is gas in de wereld genoeg en de Gasunie heeft onlangs weer aardige vondsten gedaan. CO2 opslag is ook een goede bron van inkomsten voor de staat.

  Dat ze je meer laten betalen met een achterhaalde smoes is niet nodig want dit is dus een markt (zie hierboven) die perfect georkestreerd wordt en kan worden. De machten zijn hier groter dan de miljarden mensen die het eigenlijk voor het zeggen hebben.

 190. Voerman says:

  dalen: Nee geen bedrog het is echt aan zijn einde, weet ik uit goede bron.

  OK, ik geloof je, maar het gas sist nog net zo hard als vroeger. Ze kunnen die naald toch een beetje dieper in de grond duwen? Verzin een list, dalen, want anders zijn we aangewezen op gas uit Rusland en dan zal je een aap zien fietsen!

 191. ll says:

  Aan die Amsterdamse grachten …….. met je eigen microwave maaltijd naar de kroeg, toch nog gezellig 😉

  http://uk.reuters.com/article/2012/04/03/uk-dutch-economy-idUKBRE8320N520120403

 192. dalen says:

  @ 192 ll

  Het zijn niet alleen de Engelsen die zo naar de zuinige Nederlander kijken. Hier in België weet men dat al jaren.

  Aan de andere kant zie ik toch veel terrassen nog vol zitten met broodjes a 7,00 euro verorberende mensen en een kopje koffie erbij voor 2,50 euro.

  Dat andere landen enigszins smalend naar NL kijken en constateren dat ons begrotingstekort hard oploopt en en wijzen naar de huizenbubble is natuurlijk leedvermaak maar ze hebben wel gelijk en wanneer dit herhaald blijft worden zal het ook zijn uitwerking niet missen.

  Rente zal oplopen en het internationale zakendoen zal er hinder van ondervinden.

  Het zal de politiek een worst zijn zolang het piramidespel “de huizenmarkt” maar in stand wordt gehouden. Dit ten gunste van het eigen belang en de alle zakelijke belanghebbenden.

  Later kun je zeggen; met de wetenschap van nu redden we Jezus.

 193. lorenzo says:

  Adamus: Wat is het meest co2 neutraal? Ik denk van begraven. Maarten ‘t Hart heeft er over gepubliceerd geloof ik. De wilde tomaten deden het goed op het kerkhof of zoiets.

  Als we de ruimte zouden hebben op deze planeet zou het c02 verhaal ook bij mij een onderwerp kunnen worden.

 194. lorenzo says:

  dalen: Je kan in die 80 jaar ook een positieve bijdrage leveren zoals het hoort “in deze”.

  vertel er eens meer over, houvast over een eventuele discussie onbreekt me nu ….

 195. lorenzo says:

  Voerman: Pasen inspireert kennelijk niet tot het genereren van gedachten over het woongebeuren. Voerman adviseert iedereen om uit arren moede morgen een woonboulevard te gaan bezoeken.

  Ik neem aan u bedoelt geestelijk armoede , maar het klopt de parkeerplaatsen zullen weer uitpuilen ,en in de wetenschap dat de benzine nu fl . 4.18 de liter kost .
  Maar stop , er is verandering gaande volgens de krant . Mobiel shoppen neemt een gigantische vlucht !
  Ik ben in ieder geval , en zeker op 2 de paasdag dankbaar in dit rijke land te mogen leven .

 196. dalen says:

  lorenzo Zegt:
  9 April 2012 om 9:15

  dalen zegt: Je kan in die 80 jaar ook een positieve bijdrage leveren zoals het hoort “in deze”.

  Lorenzo: vertel er eens meer over, houvast over een eventuele discussie onbreekt me nu ….

  @ indien dat nodig is, is het nog erger dan ik dacht. Wel een bevestiging dat wel.

 197. Voerman says:

  lorenzo: Ik ben in ieder geval , en zeker op 2 de paasdag dankbaar in dit rijke land te mogen leven .

  Deze vaststelling getuigt van het ware inzicht en standvastigheid! Ook mijn idee. Wie het leven na geruime tijd deelname aan dit blog zo kan blijven bekijken is in elk geval nog niet gehersenspoeld door het (met een knipoog) vaak negatieve karakter van de gepresenteerde onderwerpen. Complimenten!

 198. lorenzo says:

  dalen: lorenzo Zegt:9 April 2012 om 9:15 dalen zegt: Je kan in die 80 jaar ook een positieve bijdrage leveren zoals het hoort “in deze”.Lorenzo: vertel er eens meer over, houvast over een eventuele discussie onbreekt me nu ….@ indien dat nodig is, is het nog erger dan ik dacht. Wel een bevestiging dat wel.

  waarvan akte.

 199. lorenzo says:

  Voerman: Deze vaststelling getuigt van het ware inzicht en standvastigheid! Ook mijn idee. Wie het leven na geruime tijd deelname aan dit blog zo kan blijven bekijken is in elk geval nog niet gehersenspoeld door het (met een knipoog) vaak negatieve karakter van de gepresenteerde onderwerpen. Complimenten!

  Dank maar vanzelfsprekend voor mij , een zekere ‘groepsdruk’ is tevens iets wat niet in mijn woorden boek past , welke laatste in Nederland niet altijd als normaal wordt gezien , daar waar je geacht wordt nu eenmaal ‘tussen de lijntjes te kleuren’.

 200. Voerman says:

  dalen: Het zijn niet alleen de Engelsen die zo naar de zuinige Nederlander kijken. Hier in België weet men dat al jaren.

  Met Belgen, heb ik geleerd moet je altijd op je hoede zijn als Ollander. De meeste Belgen voelen zich op een natuurlijke wijze ondergeschikt aan Nederlanders en dat brengt hun veelal in een situatie van wantrouwen en frustratie die werkelijk in de verte begint te grenzen aan een verholen gevoel van haat. Dat heeft er in geresulteerd, dat de Belg na het niet 100% winnen van een discussie of zakelijke deal met een Nederlander zegt: Ik trek mijn plan!
  Dat betekent zoveel als, val maar dood, wij hebben niets met elkaar afgesproken en bekijk het verder maar. De Nederlander die dit niet eerder heeft meegemaakt weet dit niet en wordt (maar een keer en daarna nooit weer) ingepakt door de Belg.
  De Belg is overigens een ware en betrouwbare vriend voor de Nederlander wanneer zij samen aan de bar toeven onder het genot van een goede pint en serieuze materiele zaken niet aan de orde zijn.
  Het oordeel over Nederlanders in de rest van de wereld valt wel mee! Wij worden over het algemeen beschouwd als betrouwbaar en gewoon verstandig.

 201. dalen says:

  Voerman

  “Het oordeel over Nederlanders in de rest van de wereld valt wel mee! Wij worden over het algemeen beschouwd als betrouwbaar en gewoon verstandig.”

  Late we hopen dat dit zo blijft. Het ging echter over zuinig zijn ook wel door velen geïnterpreteerd als gierig zijn.

  Zaken doen vereist in ieder land aanpassingen en inleven in de ander. Het is inderdaad soms lastig om tot goede afspraken te komen, maar waar is dat niet. Punt is inderdaad wel dat een Belg je uiteindelijk laat weten niet gediend te zijn van verdere afspraken en de onderhandeling zomaar af kan breken. Het hangt altijd van de situatie af en in welke positie je zit om hoe hier mee om te gaan.

  Tot op heden heb ik daar geen moeite mee en trek ook mijn plan in een dergelijke situatie.

  Gewoon streep eronder en verder gaan.

  Deed in het verleden veel zaken met Arabische mensen die enthousiast ja zeiden en vervolgens op de tweede afspraak niet meer kwamen.
  Ook hier leer je van.

 202. Voerman says:

  dalen,

  Leuk onderwerp om over van gedachten te wisselen. Ook ik heb veel ervaring met andere culturen en landen, zij het niet in direct zakendoen, maar in de hoedanigheid van troubleshooter en trainer.
  Veel meegemaakt met Arabieren, samen met hen “gerecreeerd”in de golfstaatjes waar zij ineens heel westers worden, meer geld als water. Amerika meestal saai of gevaarlijk. Rusland, heel rijk of heel arm, maar nooit nuchter. Afrika, meestal gevaarlijk, Azie meestal eenzaam en onbegrijpelijk, Scandinavie heel “Nederlands”,etc.
  Ieder heeft persoonlijk zijn gevoelens over de rest van de wereld, maar altijd interessant.

 203. Adamus says:

  Voerman: OK, ik geloof je, maar het gas sist nog net zo hard als vroeger. Ze kunnen die naald toch een beetje dieper in de grond duwen? Verzin een list, dalen, want anders zijn we aangewezen op gas uit Rusland en dan zal je een aap zien fietsen!

  Gazprom is een paar jaar geleden al begonnen met het leggen van leidingen vanaf Delfzijl.
  Balkenende: “NL moet de gasrotonde van Westeuropa worden”! Beetje bijmengen met ‘gronings’ 😉

 204. Adamus says:

  ll:
  Aan die Amsterdamse grachten …….. met je eigenmicrowave maaltijd naar de kroeg, toch nog gezellig

  uk.reuters.com/art…dUKBRE8320N520120403

  Het bekende angelsaksische gelul dat we ook in de economist kunnen lezen. Het almachtige £ blijft het goed doen en de € gaat onderuit……dat het GBP een USD derivaat is hoor je ze niet over 😉

 205. Voerman says:

  Adamus: Het bekende angelsaksische gelul dat we ook in de economist kunnen lezen. Het almachtige £ blijft het goed doen en de € gaat onderuit……dat het GBP een USD derivaat is hoor je ze niet over

  Ach, Engelsen…..
  Ze blijven alleen langer dan een uur in de pub als er voetballen op TV is.
  Nederlanders in UK daarentegen beginnen te consumeren als de pub opengaat en gaan pas weg als de pub sluit.
  Daar staan wij ook om bekend bij elke Engelsman. Dan vinden zij ons opeens niet te benauwd. Overigens meestal grappig volk als je ze snapt. Ook als je ze niet snapt.

 206. Voerman says:

  Adamus,

  Je kunt m.i. zonder te generaliseren van elke politicus in elk land ter wereld zeggen, dat hij politieke tegenstanders heeft. Elke politicus wordt wereldwijd en uit “het point of vieuw” van tegenstanders en hun aanhang zoveel mogelijk belasterd of in de zeik gezet. Buitenlanders weten dat dat ook in Nederland zo werkt, en ze gunnen ons Nederlanders ook graag onze idiote politici.
  Daarom worden wij nog niet beschouwd als een idioot volk! Geen paniek dus.

 207. asd says:

  @205 (Adamus)

  “…dat het GBP een USD derivaat is hoor je ze niet over”

  Oftewel een big Anglo-American mess, sinds de VS het laatste restje gouddekking in 1971 heeft los gelaten.

  Geeft nu honderd miljard Dollar per maand meer uit dan er binnen komt, terwijl het VK al lang een ontwikkelingsland is.

  De Anglo-American mentaliteit van Wallstreet en London City met zijn financiële wanprodukten is de oorzaak van hun eigen ondergang en van staten in Europa.

  EU, ECB, IMF en overheden mogen nu zowel de jongleurs bij de banken als de banken zelf met grote bedragen in het zadel houden en de lasten bij de bevolkingen leggen.

  Als je miljardair kunt worden door te speculeren op de ondergang van landen is er wel wat mis in het ondermaanse.

  En daar zit je dan in 2012 ook nog met je huizenmarktzeepbel, omdat het financiële wereldje in NL de afgelopen 40 jaar eveneens op die Anglo-Amerikaanse toer meende te moeten gaan.

  Een situatie die voordien, bij het bestaan van een andere maatschappelijke mentaliteit, ondenkbaar was.

  http://www.youtube.com/watch?v=8uhG0sx6P0k 🙂

 208. hugo says:

  Adamus: dat het GBP een USD derivaat is hoor je ze niet over

  Ach dat die EUro een $ papiergoud derivaat is hoor je ook niemand over.

 209. dalen says:

  @ 207

  “Daarom worden wij nog niet beschouwd als een idioot volk! Geen paniek dus.”

  Oh, dan klopt de definitie “volksvertegenwoordiger” niet.

  Misschien wijzigen in “industrievertegenwoordiger” of beter nog “grootkapitaalvertegenwoordiger”.

  Of zoals Wilders het plastisch uitdrukt “bedrijfspoedels” van de kapitalisten.

 210. Voerman says:

  dalen: Oh, dan klopt de definitie “volksvertegenwoordiger” niet.

  Geheel mee eens.
  Dat woord “volksvertegenwoordiger” is m.i. het summum van zelfbenoeming. Maar dat vond Juan al veel eerder.

 211. dalen says:

  Voor degeen die het nog niet wil geloven….

  “Daling huizenverkoop in alle wijken”

  http://www.dichtbij.nl/groot-leiden/regionaal-nieuws/artikel/2313620/daling-huizenverkoop-in-alle-wijken.aspx

  Het staat in de krant dus……

  Er wordt in ieder geval aandacht aangegeven. Voorheen stond er “De huizenprijzen blijven maar stijgen”. Deze leus kan je met één woord te veranderen, weer kloppend maken.

 212. Voerman says:

  dalen,

  Omdat veel verkopers van appartementen graag in deze populaire wijk willen blijven wonen, werd de doorstroming belemmerd.

  Een zin uit het aangehaalde artikel:
  Omdat veel verkopers van appartementen graag in deze populaire wijk willen blijven wonen, werd de doorstroming belemmerd.

  Verkopers die graag willen blijven wonen zijn toch geen verkopers?
  Ah, dat wil ik steeds duidelijk maken! Dat zijn natuurlijk die spookverkopers waar ik het steeds over heb en die een duidelijk zicht op de woningmarkt vertroebelen.

  Terzijde nogmaals:
  Een aktieve markt en doorstroming worden m.i. teveel gezien als een doel op zich. Belanghebbende partijen in deze zijn makelaars, projectontwikkelaars en de rest van de bouwwereld.
  Kopers en verkopers worden door het hanteren van lage prijzen gestimuleerd (bijna gedwongen) tot transacties.
  De woningmarkt is m.i. de idioterie van de bouwwereld en aanhang. Echter, de mensen zijn langzamerhand uitgekeken op die manie, blijven waar zij zijn en hebben er niet meer het geld voor (over). De markt is verzadigd, dood en fini. Wordt nooit meer zoals het was.

 213. Adamus says:

  Voerman,

  Yep, aandachtsveld wordt verplaatst naar overleven.

  Veel “verkopers” hebben wel een 57 jarige mts’er met 30 jarig dienstverband in de kennissenkring die zich niet meer hoeft te melden op de job.

 214. Voerman says:

  Dalen, Ik mag barsten als onze blog collega’s momenteel niet in grote getale op woningboulevards en tuincentra te vinden zijn.
  Of zouden de kerken vol zitten?
  Laten we maar even op aktie wachten. We hebben ze langzamerhand genoeg gegeven om het niet mee eens te zijn.

 215. Voerman says:

  Adamus,

  Adamus: Yep, aandachtsveld wordt verplaatst naar overleven.

  Precies mijn gevoel!
  Vrees, dat velen op dit blog de eenmaal (langzamerhand door elkaar besmet) ingenomen positie, dat huizen zometeen bijna gratis verstrekt moeten worden het hier niet mee eens zijn.

 216. dalen says:

  Voerman, Adamus

  “De markt is verzadigd, dood en fini. Wordt nooit meer zoals het was.”

  “Yep, aandachtsveld wordt verplaatst naar overleven.”

  Eens. TV-programma’s als Huizenjacht en Droomhome ook maar afschaffen. Populair wordt het tv programma met de zielige verkwister die een faillissement moet zien te voorkomen.

 217. Voerman says:

  dalen: Eens. TV-programma’s als Huizenjacht en Droomhome ook maar afschaffen. Populair wordt het tv programma met de zielige verkwister die een faillissement moet zien te voorkomen.

  Dit soort programma’s zijn denk ik bedoeld als amusement voor sexueel inactieve huisvrouwen die graag bij een ander binnenkijken hoe goed het zou kunnen zijn als…
  Dat programma van die bijna failliete lui is onmisbaar, om hen weer te leren, hoe slecht het kan aflopen als je te gevoelig bent voor indrukken uit die “binnenkijkprogramma’s”.

 218. tufkaj says:

  Net nog een overzichtje toegevoegd, percentage te koop staande woningen naar totaal aantal koopwoningen in de provincies: http://fundacijfers.staanhier.nl/provincies.php

 219. Voerman says:

  dalen: TV-programma’s als Huizenjacht en Droomhome ook maar afschaffen. Populair wordt het tv programma met de zielige verkwister die een faillissement moet zien te voorkomen.

  Dit blog kan dan ook afgesloten worden.
  Om de door dit log ontstane sociale banden geen geweld aan te doen, zouden wij het daarna kunnen hebben over de autohandel en alles wat daarmee samenhangt!

  Daar is wat loos……..
  Kan je jaren mee vooruit.

 220. maarten says:

  @218 autos zijn slechts speeltjes, huizen een basisvoorziening/behoefte, een territorium, een mensenrecht, ja voerman zelfs voor een huurder dat bind de mensen op dit blog geen auto blabla graag

 221. eric406 says:

  Voerman,

  Dit blog afsluiten? Volgens mij heet dit blog huizenmarktzeepbel, en zou dit blog pas zijn functie verliezen als die bel is leeggelopen. En volgens mij is dat nog niet aan de orde. Overigens zijn de meeste mensen hier naartoe gekomen, omdat zij in hun omgeving niet serieus werden genomen. De meesten zagen allang aankomen wat zich nu voor onze ogen ontspint. Een harde landing, met de daarbij behorende ellende. Het slechtse wat je nu kan doen, is de focus verliezen. Alle scenario`s die hier voorbij zijn gekomen (voordat de Ralphjes en dr. T-tjes zich op dit blog lieten zien) staan ons nog te wachten. Ergo, er is nog nlets veranderd het is zelfs nog slechter geworden. Laat je niet in slaap sussen!!!!

 222. eric406 says:

  Voerman,

  Dit blog afsluiten? Volgens mij heet dit blog huizenmarktzeepbel, en zou dit blog pas zijn functie verliezen als die bel is leeggelopen. En volgens mij is dat nog niet aan de orde. Overigens zijn de meeste mensen hier naartoe gekomen, omdat zij in hun omgeving niet serieus werden genomen. De meesten zagen allang aankomen wat zich nu voor onze ogen ontspint. Een harde landing, met de daarbij behorende ellende. Het slechtse wat je nu kan doen, is de focus verliezen. Alle scenario`s die hier voorbij zijn gekomen (voordat de Ralphjes en dr. T-tjes zich op dit blog lieten zien) staan ons nog te wachten. Ergo, er is nog nlets veranderd het is zelfs nog slechter geworden. Laat je niet in slaap sussen!!!!

 223. AzijnseikerT says:

  CO2 opslag? Waarom zou je CO2 willen opslaan? Is de hoax dat dit de oorzaak is van de “temperatuurstijgingen” is nog niet de wereld uit. LOL.
  Overigens wat versta je onder dat het einde van de gasbel nabij is. Wij gaan zeker nog tot 2050 door. Overigens is het niet zo dat de we “ordinair voorbereid worden op prijsstijgingen”. Ten eerste wordt gas schaarser, dus duurder. Dat is gewoon marktwerking. Ten tweede wordt het gas duurder, omdat het winnen/onderzoek duurder wordt.
  Soms krijg ik het gevoel dat makelaars de site ook hebben gevonden en hun vrije tijd de sociale media proberen te manipuleren. Zo, ben ik ook even achterdochtig.

 224. Tijl says:

  @211 Op belemmering van de doorstroming kan natuurlijk maar één straf staan, namelijk het onteigenen van de woning. Wat denken ze wel niet.

 225. maarten says:

  hier een aantal redelijke standpunten
  http://www.sp.nl/wonen/
  Ze hébben tenminste een visie

 226. ll says:

  Eric 406 🙂

  Inflatie in Griekenland gedaald van 4.5 naar 1.7 in één jaar…….

  De verwachting is voor het hele jaar 2012 0.6 %

  http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11875793/__Griekse_inflatie_scherp_gedaald__.html

 227. Ma Ling says:

  tufkaj,

  Volgens mij missen deze gegevens i.t.t. je andere grafieken/charts de nodige zuiverheid. Het totaal aan koopwoningen van 2010 is mogelijk te veel veranderd.

  Wat mogelijk wel interessant is: het % te koop staande woningen van bouwjaar 2000 en verder vergelijken met het % te koop staande woningen met bouwjaar t/m 1999 (en dit dan uitsplitsen naar stad?)

  Het zou me niet verbazen als de leegstand van woningen met bouwjaar 2000 e.v. (groot deel Vinex) als percentage significant hoger ligt…

  Graag je reactie (en begrijp me niet verkeerd: je fundacijfers waardeer ik zeer)

 228. maarten says:

  lees de reacties hier eens… en reageer ook:
  http://www.vvd.nl/actueel/1779/huurverhoging-sociale-huurwoning-tenzij

 229. tufkaj says:

  Ma Ling:
  tufkaj,

  Volgens mij missen deze gegevens i.t.t. je andere grafieken/charts de nodige zuiverheid. Het totaal aan koopwoningen van 2010 is mogelijk te veel veranderd.

  Wat mogelijk wel interessant is: het % te koop staande woningen van bouwjaar 2000 en verder vergelijken met het % te koop staande woningen met bouwjaar t/m 1999 (en dit dan uitsplitsen naar stad?)

  Het zou me niet verbazen als de leegstand van woningen met bouwjaar 2000 e.v. (groot deel Vinex) als percentage significant hoger ligt…

  Graag je reactie (en begrijp me niet verkeerd: je fundacijfers waardeer ik zeer)

  Thx voor je reactie en mee denken! Het aantal koopwoningen in 2010 was het nieuwste getal dat ik kon vinden op statline (http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71446NED&D1=1&D2=5-16&D3=a&VW=T). Ik ben het met je eens dat dat na 2 jaar tot een vertekend beeld kan leiden. Het aantal woningen zal zijn gegroeid en dus liggen de percentages waarschijnlijk iets lager. Echter denk ik dat de verhoudingen tussen de provincies niet heel schokkend zullen zijn veranderd?

  De cijfers voor bouwjaren haal ik op dit moment alleen geaggregeerd voor heel Nederland op. Ik probeer het aantal pagina’s dat ik van Funda uit lees te beperken en voor iedere stad moet ik 1 pagina extra opvragen (2 als ik ook verkochte aantallen wil weten). Een totaal beeld voor alle steden ga ik dan ook niet kunnen bieden denk ik. Hooguit zal ik dit gaan doen voor enkele steden waar ik zelf mogelijk naar een huis ga zoeken.

  De voorraad koopwoningen naar bouwjaar zou inderdaad een mooie toevoeging kunnen zijn. Ik weet alleen niet of ik deze ergens kan vinden, ik zal eens kijken. De grafieken/tabellen die ik er mee maak zullen echter wel over heel Nederland gaan in dat geval vrees ik. Misschien benadert deze bubble-chart wat je bedoelt? http://fundacijfers.staanhier.nl/bubble.php?groep=periode

  Uit deze grafiek meende ik ook al op te kunnen maken dat het m.n. de groep verkopers van een huis van na 2000 is die moeite heeft van zijn huis af te komen / zijn verlies te nemen…

 230. Ulrich says:

  New thinking, new possibilities, Huizenjacht, het is weer lekker zwijmelen. Leuke kachel. Gezellige minikeuken, midden in de woonkamer. Minibadkamer wel mooi gedaan. 100 m2 . Slaapkamer laten vervallen. Gekocht in 2006, verbouwinkje. 2 onder 1 kap midden in de noord hollandse polder. En dan de prijs voor deze 2 onder 1 kapper. Zag er wel mooi uit”……………..375 kEuro… Hapte even naar lucht

  Ulrich denkt dat hij nog lang deze blog blijft lezen.

  Het peleton denkt dat het nog feest nog doorgaat, terwijl de hapjes op zijn……….

  Voerman: goede investering? Vrees dat kleine ulrich de erfenis dan gaat weigeren.

 231. dalen says:

  @ 229

  “hier een aantal redelijke standpunten
  http://www.sp.nl/wonen/
  Ze hébben tenminste een visie

  Ze kunnen mij niet overtuigen. Te veel naar het bekkie van de kiezer gepraat.

  Tijd dat de Tegenpartij weer actueel wordt. Het is ook niks maar je hebt wat te lachen. Nu hebben we een premier die zelf lacht maar niet weet en begrijpt waarom

 232. tufkaj says:

  maarten,

  Ik weet het niet hoor. Wat mij betreft is SP pro-huur en VVD pro-leen. Ik denk echt dat we dat patroon moeten doorbreken om deze crisis op te lossen.

  Tufkaj is pro-starter. De starter is nog niet huur of leen. De starter is starter. Daar ligt voor mij de oplossing. D66 benadert voor mij het meest een visie van vrij marktwerking en komt daarmee voor mij het meest in de richting van een gezonde oplossing.

 233. Ulrich says:

  @232 vvd satandpunt.
  Reacties begrijp ik helemaal. Net boven de 43000 val je in een gat, Ook ik huur maar dan vrije sector.
  Vrees echter dat niet alle mensen aan de voorwaarden kunnen voldoen.
  1000 euro +
  Nette hypotheek verleden
  Wergeversverklaringetc, etc.

  Maarten stond je ook tussen de reacties ; -)

  Waar kan je in de randstad leuke 4 kamerwoning huren in redelijke wijk voor 800?

 234. tufkaj says:

  Ulrich: Waar kan je in de randstad leuke 4 kamerwoning huren in redelijke wijk voor 800?

  Tis mij gelukt via woningnet/vrije sector. Helaas besloot de gemeente daarná wel een cruyff court in mijn achtertuin te plempen en ging mijn wijk dus van redelijke wijk naar redelijke wijk met hangmarokanen, maar toch zijn er via woningnet zo nu en dan kansjes 🙂

 235. maarten says:

  @236 ik heb vorige verkiezingen d66 gestemd, vooral vanwege hun standpunt om woningmarkt koopmarkt en huurmarkt tegelijk aan te pakken
  het standpunt van d66 in deze:
  http://www.d66.nl/d66nl/item/wonen
  hier zie ik niets concreets en ik vind het d66 standpunt momenteel vaag, te vaag

 236. Voerman says:

  maarten: lees de reacties hier eens… en reageer ook:

  Doorstroming in de sociale huurmarkt is een normale wens. Niet goed, dat mensen die qua inkomen in een vrije sector huurwoning of een koopwoning een huis bezetten, wat met allerlei kunstgrepen, zoals subsidies, korting bij grondaankopen door de WBC een huis bewonen, wat voor een andere doelgroep gebouwd is. Dient door forse financiele afroming van deze scheefhuurders gesanctioneerd te worden. Bovendien zet elk individueel geval van doorstroming een treintje op gang, misschien zelfs doorwerking in het koopsegment.

 237. Voerman says:

  maarten: hier zie ik niets concreets en ik vind het d66 standpunt momenteel vaag, te vaag

  Maarten, D66 is toch ook maar een politieke partij!
  Die moeten het als het even kan zoveel mogelijk kiezers naar de zin maken. Dat is iets anders dan het jouw alleen naar de zin maken.

 238. tufkaj says:

  maarten: http://www.d66.nl/d66nl/item/wonen
  hier zie ik niets concreets en ik vind het d66 standpunt momenteel vaag, te vaag

  Kiezen voor een politieke partij is als kiezen voor een huis vanwege de plaatjes op funda. Het is het “dagelijkse geluid” waar je op af moet gaan dat meer zegt dan wat mooie beloften.

 239. Voerman says:

  tufkaj: Helaas besloot de gemeente daarná wel een cruyff court in mijn achtertuin te plempen

  1 Het huis
  2 De grond waarop het huis staat
  3 De omgeving waarin het huis staat

  Dat zijn de faktoren die de waarde van een huis bepalen.

 240. tufkaj says:

  tufkaj: Kiezen voor een politieke partij is als kiezen voor een huis vanwege de plaatjes op funda

  Uhm, voor een partij -vanwege het programma-, is als kiezen voor een huis vanwege de foto’s, bedoelde is 🙂

 241. tufkaj says:

  Voerman: 1 Het huis
  2 De grond waarop het huis staat
  3 De omgeving waarin het huis staat

  Dat zijn de faktoren die de waarde van een huis bepalen.

  Hoe jammer alleen als je in Amsterdam-Oost woont en een clubje incompetente gemeente ambtenaren besluit om
  – parkeren tweemaal zo duur te maken
  – een cruyff court in je achtertuin te dumpen
  – een sporthal en muziekcomplex voor enkele honderden mensen neer te leggen met een parkeerplek of 50.
  Daar kun je niet tegenop plannen. Daar helpt alleen heel veel eigen grond tegen.

 242. Voerman says:

  maarten: hier een aantal redelijke standpunten
  http://www.sp.nl/wonen/
  Ze hébben tenminste een visie

  Als je zoveel mogelijk mensen gelukkig tracht te maken dan ontwikkel je een universele visie. Dat wordt populisme genoemd wanneer een andere partij dat doet.

  Ulrich: Voerman: goede investering? Vrees dat kleine ulrich de erfenis dan gaat weigeren.

  Een erfenis krijg je voor niets, meestal pakken!
  Een investering kost geld, dan ff nadenken!

 243. maarten says:

  @246 Populisme volgens wikipedia:
  Politicologen kennen kenmerken toe aan populistische politici[4]:
  afkeer van het partijestablishment;
  het volk staat op een voetstuk en aan haar wil wordt constant gerefereerd;
  charismatisch leiderschap;
  er wordt een beroep gedaan op eenheid en vaderlandsliefde.

 244. Voerman says:

  tufkaj,

  De faktoren die je noemt hebben allemaal te maken met de omgeving warin het huis staat.
  Je kunt daar in een stad als Amsterdam moeilijk tegen plannen, tenzij je heel veel geld betaalt in in heel invloedrijke en sjieke buurt. dat bedoel ik met bepaling van de waarde van een huis. Ik heb al eerder aangegeven, dat in de ogen van dit blog “realistisch” geprijsde huizen per definitie een risicofactor zijn voor verzekering van (toekomstig) woongenot.
  Voerman kan er ook niks aan doen. Hoe goedkoper de huizen hoe beter, maar voordelen die je koopt met wat meer geld die heb je niet voor minder geld.

 245. Adamus says:

  http://pauwenwitteman.vara.nl/

  Vanavond weer een poging op de staatstelevisie 🙂

  De bekende koppen 🙁

 246. Ma Ling says:

  @ Tufkaj (233),

  die bubblechart is inderdaad handig. Ik was alleen benieuwd naar een eventuele verdeling naar steden. Dan zie je waarschijnlijk echte probleemgevallen bovendrijven.

  @ All,
  Vanavond Marlies Pernot op tv bij PenW. Kijk nu al uit naar jullie zalige reacties op de uitzending 🙂

 247. Voerman says:

  maarten,

  Ik heb geen waarde oordeel over populisme uitgesproken!

 248. Voerman says:

  eric406: Volgens mij heet dit blog huizenmarktzeepbel, en zou dit blog pas zijn functie verliezen als die bel is leeggelopen.

  Als de zeepbel helemaal is leeggelopen staan dus theoretisch alleen nog in de ogen van dit blog “realistisch geprijsde” huizen te koop. Alles wat maar een beetje duurder was, is dan reeds verkocht. Lijkt me moeilijk, om dan uit dat “realistisch geprijsde” aanbod nog een huis te selekteren wat enige zekerheid op woongenot biedt. Ik denk echter eerder, dat ruim voor het leeglopen van de zeepbel alle deelnemers aan dit blog wijlen zijn.

 249. Voerman says:

  maarten: afkeer van het partijestablishment;
  het volk staat op een voetstuk en aan haar wil wordt constant gerefereerd;
  charismatisch leiderschap;
  er wordt een beroep gedaan op eenheid en vaderlandsliefde.

  Noem mij dan een populist of populistische partij of populistisch regime ter wereld.

 250. maarten says:

  Voerman, ik weet het niet het is ook maar een woord, vraag het een politicoloog zou ik zeggen

 251. Dawg says:

  Voerman,

  Voerman: 1 Het huis2 De grond waarop het huis staat3 De omgeving waarin het huis staatDat zijn de faktoren die de waarde van een huis bepalen.

  4.vraagstimulering door excessieve
  kredietverlening uitgelokt door lage rente, wat al te exotische kredietvormen (bijvoorbeeld aflossingsvrij) en fiscale stimulering van hypotheekschuld.

 252. floor says:

  Voerman,

  Voerman, je bent aan het doordraven.

 253. Voerman says:

  Dawg:
  Voerman,

  4.vraagstimulering door excessieve
  kredietverlening uitgelokt door lage rente, wat al te exotische kredietvormen (bijvoorbeeld aflossingsvrij) en fiscale stimulering van hypotheekschuld.

  Moeilijk om waterdicht te omschrijven wat Voerman bedoelt.
  Voerman bedoelt de bewoningswaarde van een huis.

  Door de financieringmethodes bij die waarde te betrekken creeer je nu juist die zeepbel die we allemaal niet willen. Niettemin bedankt voor het genoemde punt.
  Maakt voor mij ineens de definitie van het woord zeepbel zo klaar als een klontje.

  Je zou misschien kunnen zeggen, dat de zeepbel bestaat uit een waardeloze toegevoegde waarde van een huis.

 254. Dawg says:

  floor,

  Dat heet tegenwoordig cognitieve dissonantie.

  Heeft deze man ook nogal last van:

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/15/ecb_bestuurder-voorziet-griekse-groei-in-2014.xml

 255. Voerman says:

  floor,

  Je hebt gelijk.
  Ik had beter ook naar een woonboulevard kunnen gaan.
  Welterusten allemaal.

 256. Voerman says:

  Dawg: Dat heet tegenwoordig cognitieve dissonantie.

  Dat zou je met hetzelfde gemak kunnen zeggen van elk ander die wat meer energie steekt in om het even welk project. Weinig indrukwekkend.

 257. maarten says:

  @253 de nsb? dan

 258. Voerman says:

  maarten,

  1 afkeer van het partijestablishment
  2 het volk staat op een voetstuk en aan haar wil
  wordt constant gerefereerd

  Je kunt toch niet zeggen, dat de nsb punt 1 en 2 respekteerde. Moeilijk, Maarten

 259. maarten says:

  @ P&W, sla de startfase over in G*Ds naam door te sparen

 260. maarten says:

  maar ik als iemand met een liberale inborst overweegt ironisch genoeg volgende keer sp te stemmen, omdat ik het van deze partij moet hebben, die opkomt voor de lagere lonen

 261. maarten says:

  advies voor jonge mensen: ga studeren in Belgie/ ga wonen en werken in Duitsland

 262. Chateau Bellevue says:

  Toch nog een aardige P&W uitzending waarin wat zinnige dingen werden gezegd met name door de INg man over hoe meer schulden niet de oplossing zijn.Let ook op hoe de suggestie voor een starter om nu geen huis te kopen tenzij hij er zeker van is er de komende twintig jaar in te blijven wonen gelijk wordt afgekapt en hij het later zelf ook weer afzwakt.

  Ook weer een hoop struisvogels/ De tip “neem een verkoopstyliste” Ja, dat gaat zeker werken,haha

  Mijn tip, als je huis al twee jaar te koop staat” Verlaag de prijs drastisch!” Ook aan dat domme mens met haar lelijke designhuis die niet onder de hypotheekprijs wilt zakken want “ik wil geen verlies”
  Durft er nou niemand aan tafel te zeggen” Dan heb je maar verlies, je bent er tenminste vanaf!” Nee nu gaat ze na haar pensioen doorwerken en wachten op een gek die de hoofdprijs biedt.

 263. Peter2 says:

  @maarten,

  Wat met zegt en wat met doet, zijn twee heel verschillende dingen. Als ik als “grote rode leider” morgen een regeling invoer die een bepaalde groep een voordeel op moet gaan leveren, dan komt er vanuit de samenleving vanzelf een tegenreactie.

  Even concreet:

  Ik besluit ontslag duurder te maken en werkgevers voor meer zaken op te laten draaien…vanuit maatschappelijk belang zogenaamd. De tegen reactie zal zijn dat er minder mensen worden aangenomen en als het al gebeurd, voor zo’n kort mogelijke tijd. Tevens zullen de lonen omlaag gaan, ter compensatie voor de grote risico’s waar werkgevers zich ineens voor moeten verzekeren.

  De grootste verliezers zijn uiteindelijk degene die door de politiek begunstigd zijn. Verder verliezen we allemaal door toenemende terughoudendheid en dus minder ondernemen en afnemende investeringen (het grote geld gaat elders rendement zoeken).

  Kortom, op een politieke partij stemmen omdat ze je gaan begunstigen is kortzichtig en dom. Verder zou ik gezien de consequenties het als landverraad bestempelen, maar dat ben ik dan even zonder enige nuance hier. Maar ja, hoe met je het anders noemen, als medeburgers je kaalplukken via de overheid ten einde de illusie te hebben er zelf beter van te worden! Stemmen op welke partij dan ook is stemmen voor slavernij van medeburgers, en is op geen enkele manier te rechtvaardigen!

 264. maarten says:

  @ peter2, hoe solidair ben jij met academische bijlmerbewoners? verder begrijp ik werkelijk geen jota van je verhaal sorrie… ik verwacht van niemand meer een oplossing in het leven moet je het zelf uitzoeken… maar goed jij vindt stemmen op een politieke partij dus landverraad begrijp ik…

 265. Startert says:

  @263 Maarten: Wel nee man, de vrouwen in Australie zijn veel mooier!

  Los van de huizenmarkt, zou je als (mannelijke) “starter” sowieso niet in Europa moeten willen zijn.

 266. Peter2 says:

  @Maarten,

  Zo onduidelijk is mij uitleg niet maarten. Iedere vorm van macht die de regering verkrijgt over de middelen die we als maatschappij opbrengen, heeft consequenties. Ik heb daar een glashelder voorbeeld van gegeven tussen werknemers en werkgevers.

  Of ben je er voor alle middelen, ongeacht komaf in 1 grote pot te doen en een paar malloten in Den Haag te laten beslissen wie wat krijgt en wanneer? Dan strip je toch echt alle beschikkingsrecht van mensen weg. Vandaar landverraad!

  Wie ben jij om mee te bepalen hoeveel ik van mijn verdiensten af moet dragen en waar dat aan besteed wordt? Zijn we getrouwd of zo?

 267. Chateau Bellevue says:

  @Startert

  Australie lijkt mij een puriteins, autocratisch land.
  Bovendien veel te duur. Ik ben er overigens nooit geweest dus mijn mening is alleen gebaseerd op wat ik lees.

  Bovendien kun je wel makkelijk gaan zeggen dat je buiten Europa moet zijn, maar voor veel mensen is Europa toch de realiteit, want andere landen kom je gewoon niet in tenzij connecties /baan enzo.

  Duitsland lijkt mij dan helemaal niet zo’n slechte keuze.

 268. maria says:

  Iemand iets werkelijks verhelderend gehoor, vanavond bij P & W, iets wat bij “ons” nog niet de reveu was gepasseerd, al lang geleden?

 269. maarten says:

  zeg peter2 je gaat er wel erg gemakkelijk vanuit dat anderen (zoals ik) je verhaal goed kunnen volgen… ik ben niet intelligent genoeg vrees ik. WErkgevers zullen mensen aannemen als ze het idee hebben dat ze er geld aan kunnen verdienen ongeacht het juridische aspect dat is vaak lastig te overzien en ongewenst

 270. maria says:

  @265 Peter2

  En wat wel te doen?

 271. maarten says:

  @267 Australie. De andere kant van de wereld. Het is een onaangename plek om te wonen qua temperatuur, droogte en zandstormen enzo.

 272. maarten says:

  @peter2 ik kan niet tegen leiders sorrie, autoriteit-complex mag ik effe een teiltje?

 273. Chateau Bellevue says:

  @ 247,253,259
  Er zijn moeilijk eenduidige definities van populisme te geven, omdat er zo weinig sprake is van een sterk gedefinieerde ideologie, net zoals er bij bijv socialisme is. Bij populisme draait het ook vaak om stijl en methode.

  Daarom wordt over hedendaags Westers politiek populisme
  gesproken over de twee kenmerken die altijd sterk naar voren komen.
  De populist(ische) leider, partij enz komt op voor het ‘volk’ en vertegenwoordigt hen.
  In deze zin is het een verlengstuk van het volk( wat onderdrukt wordt) versus de ‘elite’ (die corrupt, onbekwaam en wereldvreemd) is

  De nsb was niet populistisch, ze was fascistisch.
  Het volk wordt ook niet noodzakelijkerwijs op een voetstuk geplaatst, het wordt wel als onderdukte groep tegenover de corrupte elite gezet.
  Het vaderland en een zogenaamde eenheid heeft er ook niet noodzakelijkerwijs altijd mee te maken, er zijn genoeg links populisten, die bijvoorbeeld naar arbeiders als groep refereren

 274. deutsche mark says:

  Chateau Bellevue:
  Duitsland lijkt mij dan helemaal niet zo’n slechte keuze.

  Maar niet allemaal tegelijk. Teveel nederlanders om me heen zit ik niet echt op te wachten.
  En wel eerst even een technische studie doen, of goed praktisch technisch opgeleid/ervaren hier naartoe komen. Dan heb je de beste kans op een behoorlijke baan. Voor ambtenaar heb je zowiezo het verkeerde paspoort, en in de financiele sektor loopt het hier ook niet meer op rolletjes.

  Duidelijk werd vanavond wel weer dat we nog in de ontkenningsfase zitten.
  Een probleem is weliswaar gesignaleerd, maar het moet vooral zonder pijn worden opgelost.
  HRA hooguit op heeeeeel lange termijn afschaffen, en de prijzen mogen in geen geval duidelijk zakken. Er werd gesuggereerd dat we nu al dicht bij het dieptepunt zouden zitten. Aan me hoela, koppies uit het zand please.

  Conclusie: Nederland moddert nog wel even door.

 275. Peter2 says:

  maarten:
  zeg peter2 je gaat er wel erg gemakkelijk vanuit dat anderen (zoals ik) je verhaal goed kunnen volgen… ik ben niet intelligent genoeg vrees ik. WErkgevers zullen mensen aannemen als ze het idee hebben dat ze er geld aan kunnen verdienen ongeacht het juridische aspect dat is vaak lastig te overzien en ongewenst

  Als je inziet dat werkgevers enkel mensen aannemen als ze er geld aan kunnen verdienen, dan is meteen duidelijk dat salaris daar het andere ingrediënt is. Meer kosten, of meer risico (zijn ook kosten), betekend impliciet dat de salarissen naar beneden onder druk komen te staan.

 276. maarten says:

  @277 ja dus moet je zo goedkoop mogelijk mensen voor je bedrijf aan het werk zetten

 277. Chateau Bellevue says:

  Ja Maria.
  Als je je huis niet kunt verkopen moet je een huis-stylist in de hand nemen. Dat is de oplossing!

 278. Peter2 says:

  maria:
  @265 Peter2

  En wat wel te doen?

  De mensen meer met rust laten, de overheid moet zich niet overal mee gaan bemoeien. Orde handhaven prima, kwaliteit van voedsel en water monitoren, dat soort zaken, ook prima.

  Maar op veel andere gebieden waar ze nu intens actief is, inclusief de huizenmarkt, nee alsjeblieft niet. Vooralsnog gaan we precies de andere kant op, en niet omdat de mensen het zo graag willen. Beetje bij beetje neemt de overheid meer macht.

 279. Chateau Bellevue says:

  @ 276 Deutsche Mark
  Helaas ben ik daar niet erg goed in, maar is ICT ook technisch genoeg?
  Of bijvoorbeeld meer handwerk: metaalbewerker?

  En Duitsland is toch groot genoeg om elkaar als Nederlanders niet in de weg te lopen?

 280. maria says:

  @280 Chateau Bellevue

  Is wel waar hoor!

  Bij de de Open Huizen route wist de enige bezoeker me te melden dat ze in de tuin de “tuinschermen” miste om in privacy te verblijven. Verdere rest was helemaaal “opgeleukt”.

  Onze aanstaande kopers verwachten een huis welk helemaal “done” is, waar ze enkel hun meubels willen neer zetten en dat liefst ook niet.

  We zijn klaar voor de volgende fase: geen bezit: alleen instapklaar.

 281. Peter2 says:

  maarten: eiders als groep refere

  Precies, maar er is een balans, als ze goed aan je verdienen is je positie als werknemer een stuk sterker dan als ze dat maar een beetje doen. En dus kun je dan een hoger salaris verkrijgen.

  Maar als er voor jou verborgen kosten zijn die de werkgever moet dragen, ook al zijn ze incidenteel, dan gaat dat af van de voor jou beschikbare onderhandelingsruimte. Met andere woorden, jij kan minder gaan verdienen.

 282. Peter2 says:

  Maan laatste post was een reactie op:

  @277 ja dus moet je zo goedkoop mogelijk mensen voor je bedrijf aan het werk zetten

 283. Peter2 says:

  Daar komt dan nog eens bij dat goedkoop mogelijk slechts 1 aspect is. Betere machines zodat de arbeidsproductiviteit omhoog gaat is de andere. Met machines (kapitaal) heeft een werknemer een hogere productiviteit en is hij dus meer waard. Moet je er wel gebruik van kunnen maken natuurlijk!

 284. Chateau Bellevue says:

  @ 268 Peter2
  Ja we zijn met zijn allen getrouwd, vanaf onze geboorte.
  Dit heet het ‘ sociaal contract’. Dat is een benaming voor iets wat Hobbes heeft uitgevonden ongeveer 400 jaar gelden en wat nog steeds als rechtvaardiging geldt voor de macht van de staat en de relatie tot haar ‘onderdanen’ Als er namelijk geen sterke staat is, zo stelt men, vervalt de mens automatisch tot barbarisme en geweld. (men zou elkaar de hersens in slaan)

  Daarom geven wij vanaf onze geboorte onze rechten (o.a het recht op geweld om onze doeleinden te bereiken, op de inkomsten van onze arbeid, vrijheid en nog wat dingen) af aan de staat en in ruil daarvoor ‘beschermt’ de staat ons tegen buiten en binnelandse vijanden/kwaad dat ons geschiedt.

  Tegenwoordig hebben we dankzij de democratie iets meer rechten, wat meer vrijheid en heeft de staat wat meer plichten maar de basis is nog steeds hetzelfde.

  Ik heb echter nooit gevraagd om dat contract en ik denk dat als ik met rationele, verstandige mensen zelf een contract zou kunnen maken waarbij we beloven dat we elkaar met rust laten en elkaar niet lastig te zullen vallen we prima onszelf zouden kunnen redden, maar helaas wordt mij dat belet door een bende gewapende huurlingen die mij bij een verbreking mijnerszijds van het mij door de staat opgelegde contract mij ontvoeren en opsluiten.
  Deze mensen noemt men ‘politie’ en hun macht ‘het geweldsmonopolie’.
  Dat dit allemaal een juiste gang van zaken is wordt mij dagelijks mede gedeeld door een propoganda organisatie die men ‘publieke omroep en de pers’ tracht te noemen.

 285. deutsche mark says:

  Waar ik ook nog steeds niet aan kan wennen is het begrip “huizentreintje”.
  Een branche die ervan afhankelijk is, dat mensen meermaals in hun bestaan een steeds groter en duurder huis kopen. Ik vind dat lariekoek, en tegelijkertijd een flink deel van het probleem.
  Ik heb het duitsers proberen uit te leggen, maar ze kijken of ik hen vertel dat water kan branden. Ook ik vind het absurd.

  Hoe loopt het bij ons in de regel:
  Je gaat eerst huren, want je bent jong en weet nog niet waar je uiteindelijk terecht komt. Een enkeling koopt een appartement, en je hebt vooral in landelijke gebieden veel jongeren die in (afbetaald) familievastgoed blijven wonen. Soms voor altijd, soms gaan ze nog eens wat moois bouwen als ze geld, gezin met kinderen hebben.
  Ik kwam als late 20iger naar Dld. en huurde tot ik tussen de 35 en 40 was. Toen heb ik met m’n vrouw besloten te bouwen. Verhuizen tot ons pensioen staat niet op de agenda, en zullen we slechts in een noodgeval gaan doen.
  Leuk treintje met 1 wagon dus.
  En dat geldt voor de meeste duitsers.

  Ik geloof dat de woningmarkt daardoor veel gezonder blijft, omdat het hele speculatieaspect uit de markt is.
  Pernod nam ook het woord “investeren” weer in de mond. Gelul, een huis is een consumptiegoed zolang je er zelf in woont. De verhuurder investeert in vastgoed, want die probeert daarmee kapitaal te vergaren, ergo winst te maken. Als je als consument toevallig duurder kunt verkopen als je gekocht hebt, is dat mazzel. Niet meer en niet minder.
  Die gedachtenkronkels omtrend wonen zijn voor een buitenstaander als ik werkelijk bijna niet te volgen.

 286. deutsche mark says:

  Chateau Bellevue:
  …. is ICT ook technisch genoeg?
  Of bijvoorbeeld meer handwerk: metaalbewerker?

  En Duitsland is toch groot genoeg om elkaar als Nederlanders niet in de weg te lopen?

  Metaalbewerking oude school is voorbij, en ICT hangt er vanaf, maar is niet kansloos. Flink wat ICT-ers verdienen echter niet geweldig. Autoindustrie doet het erg goed, maar dan direkt bij de producenten (behalve Opel en Ford) werken en niet bij de toeleveranciers.

  Dat andere was natuurlijk een geintje, hoewel ik in de laatste 2 dorpen waar ik woonde en nu woon niet de enige nederlander ben, en dat bij ~1500 inwoners.
  Je treft ze dus overal.

 287. Chateau Bellevue says:

  @ 287
  Dat komt, m.i.omdat in Nederland een huis als speculatieobject wordt beschouwd. Het moet meer geld opbrengen. Het is een belegging. Dit is in Belgie ook zo, het wordt daar als pensioenspaarpot gezien; niet geheel ontoevallig twee hoogeplaatste landen op het ‘the economist’ lijstje.

  Als die belegging dan niet goed uitpakt en de zeepbel in elkaar stort gaat iedereen klagen en moet de politiek met ‘maatregelen’ komen. Maar er zijn geen maatregelen te nemen tegen een verstoord marktevenwicht dus het enige wat de politiek kan doen is geld van de ene afpakken en het aan de ander geven (vb startersubsidie)

  Daarom zou ik het fair vinden als de Nederlandse politiek ook mijn verliezen op enkele aandelen zou aanzuiveren.

  Tenslotte zijn beide speculatie. Gegokt en verloren en het zou niet eerlijk zijn als de een wel wordt gesteund en de ander niet. Dat moeten we niet willen met zijn allen ‘Het moet eerlijker’!

  Bovendien vind ik dat ik met mijn aandeelverlies meer recht heb want ik ben niet zo dom geweest om geld te lenen voor mijn speculatie. (immers regel 1 is, leen nooit geld om te beleggen)
  De huizenkoper heeft zich echter tot de nek toe in de schulden gestoken en heeft ook totaal niet gediversifieerd (regel 2 bij beleggen)

  Maar, zoals de VEH mevrouw zei in de uitzending “een eigen huis is net zo noodzakelijk als ademhalen” dus daar zal het dan wel aan liggen

 288. Chateau Bellevue says:

  @287
  Is het overigens niet zo dat tegenwoordig (bemiddelde) duitsers massaal appartementen in de grote steden opkopen?
  Dat zou dan toch wel een treintje moeten opstarten, lijkt mij, want waarschijnlijk gaan die mensen die hun appartement verkopen wel ergens anders, groter, wonen. (of ze waren overleden, dat kan natuurlijk ook)

  @288 Bedankt ook voor je tips mbt carrierekansen 😉

 289. deutsche mark says:

  Ja Chateau, er mag in geen geval verlies geleden worden. De hele P&W van vanavond ademde dat dit taboe niet mag worden doorbroken. En juist daarom zal het keihard gaan gebeuren. Beter, het is al bezig.

  De reactie op het woord “annuiteitenhypotheek” van de bankiers was heel aardig. Ze mepten het truusje van de CU nog net niet de studio uit, maar veel scheelde het niet. Verplicht worden om het minst lucratieve product te moeten verkopen, hoe durven ze.
  Overigens hoef je na afschaffing van de HRA niemand een ann.hyp. te verplichten. Dan komt de consument zelf wel op het idee dat een zinkende rentelast lekker is voor je portemonnai.

  En in Duitsland wordt het eigen huis ook als pilaar van het pensioen beschouwd. Daarvoor moet het wel zijn afbetaald als je stopt met werken, anders stelt het niks voor.

 290. Chateau Bellevue says:

  @287
  Is het overigens niet zo dat tegenwoordig (bemiddelde) duitsers massaal appartementen in de grote steden opkopen?
  Dat zou dan toch wel een treintje moeten opstarten, lijkt mij, want waarschijnlijk gaan die mensen die hun appartement verkopen wel ergens anders, groter, wonen. (of ze waren overleden, dat kan natuurlijk ook)

  Bedankt ook voor je tips mbt carrierekansen 😉

  Server rookt, bedtijd…

 291. deutsche mark says:

  @290
  Wie daar de verkopers zijn is me niet helemaal duidelijk. Ik woon niet in de stad, zit er dus niet bovenop. Zullen wel veel ouderen zijn. Die vertrekken soms volledig naar Spanje of zo. De markt is bovendien erg klein. Was al nooit groot, en nu is er helemaal niks meer te vinden. Verkopers kunnen dus evt. beleggers van het 1e uur zijn, die al winsten willen meenemen.
  Het gaat ook om bepaalde steden, en zelfs wijken daarvan. Op heel Duitsland gezien een klein segment.

 292. Frans says:

  P&W: Niet veel nieuws onder de zon, echter wat me opvalt dat het een gesprek is alsof er niet erg veel aan de hand is, behalve een probleem op de woningmarkt, met op de achtergrond nog een tijdelijke crisis, terwijl we het hebben over een huizenbubbel die niet zomaar los staat van alles wat er nu gaande is.

  Neem nu het bericht dat de voedselbanken laatste tijd zelfs mensen op de wachtlijst moeten zetten… Zo’n bericht lijkt op zich niet belangrijk in dit opzicht, maar het is een symptoom van het grote geheel, en zegt erg veel.

 293. Claude says:

  Cobouw: Commissie huizenprijzen kan aan de slag

  Den Haag – Hoe komt de prijs van een Nederlandse woning tot stand? De parlementaire commissie die dat gaat onderzoeken, kan aan de slag.

  D66’er Kees Verhoeven is gisteren benoemd tot voorzitter. Zonder argwaan jegens de bouwsector is hij zeker bereid belanghebbende deskundigen door te zagen. “Wij willen een vinger achter de prijs en de kosten krijgen.” Insiders en betrokken Kamerleden zagen het al aankomen. Kees Verhoeven zou de kar voor het onderzoek naar huizenprijzen gaan trekken. De vier overige leden van de tijdelijke commissie, Lucassen (PVV), Van Bochove (CDA), Groot (PvdA) en Houwers (VVD) hoefden alleen nog op hem te stemmen. Hetgeen ook gebeurde.

  Samen met PvdA’er Monasch plaatst Verhoeven al langer vraagtekens bij de prijs van een Nederlandse, net opgeleverde woning. Hij denkt stiekem dat het goedkoper kan. “Nee, onze stelling is niet dat een huis duur is. Maar als je de prijzen in ons land vergelijkt met andere landen scoren wij wel vrij hoog.”

  http://www.cobouw.nl/nieuws/algemeen/2012/04/06/commissie-huizenprijzen-kan-aan-de-slag

 294. lorenzo says:

  Record omzet Woonboulevards afgelopen weekend , nou ik ben alweer bezig de voorjaarsvakantie aan het boeken , omdat het crisis is gan ik maar naar Spanje . Heerlijk , genieten in dit landje …we hebben het zo goed met z’n allen.

 295. Claude says:

  @296 We hebben het zeker goed in dit landje. Nu even ervoor zorgen dat het weer gespaarde welvaart wordt, en geen geleende welvaart. Wel zo netjes voor de volgende generatie.

 296. Dawg says:

  Frans,

  Eensch. Heeft iets zeer onwerkelijk eens je wat meer verdiept heb in de eigenschappen van ons financiele systeem. Tegelijkertijd ook weer begrijpelijk als je ziet hoeveel ruis en desinformatie de MSM continu verspreiden. Zo is zo’n beetje het hele bankwezen insolvabel, maar wordt door die MSM vanaf het begin van de schuldencrisis het beeld uitgevent dat er slechts een liquiditeitsprobleem is. En er wordt uitgebreid verslag gedaan van en gespeculeerd over het gechicaneer rond noodfondsen als het ESEF, maar geen moment wordt de fundamentele vraag opgeworpen waarom de belastingbetaler borg zou moeten staan voor de particuliere schulden van de financiele sector. En alles komt uiteindelijk weer op z’n pootjes terecht “als het consumentenvetrouwen maar weer tergkeert”. Yeah right.

 297. Voerman says:

  Dawg: Dat heet tegenwoordig cognitieve dissonantie.

  Je zit op de verkeerde site man!
  Volgens mij is er wel iets anders te vinden waar pseudo psychologen hun ei kwijt kunnen.

 298. Dawg says:

  Voerman,

  Allerminst, bestudering van het zelfbedrog van speculanten bij ontstaan en weer knappen van zeepbellen vormt een ware goudmijn voor de (pseudo)-psycholoog.

 299. ll says:

  Vanaf vandaag is krediet holografisch gehakt voor de ondernemers 😉

  http://www.bnr.nl/topic/beurs/473765-1204/nvb-vindt-rol-bankkrediet-te-groot

 300. Dawg says:

  ll,

  “In het verleden is er te makkelijk krediet verleend. Het geld was goedkoop, het klopte tegen de muur op. We hebben geleerd dat de tijden van veel geld en lage rente heeft geleid tot schuldmaximalisatie en dat dat de crisis heeft veroorzaakt.”

  Goh,’t is niet waar. No shit, Sherlock.

  “De precieze oorzaak van de financiële crisis is voor Staal een gepasseerd station. Basel III is een goed antwoord op de crisis, evenals goed Europees toezicht en minder risico’s van banken.”

  De precieze oorzaak van de financiële crisis is voor Staal een gepasseerd station. Basel III is een goed antwoord op de crisis, evenals goed Europees toezicht en minder risico’s van banken.”

  Zou ik ook zeggen als ik Boele Staal was. Komen alleen maar lastige vragen van. Bijvoorbeeld waarom de belastingbetaler dan wel moet opdraaien voor de gevolgen. En Basel III is too little and too late.

 301. Juan Belmonte says:

  hugo,

  Dank hugo.

  In summary, here are Carmel’s five reasons why Spain’s problems are worse than the market anticipates:

  1. Spain’s national debt is 50% greater than the headline numbers

  Spain’s debt-to-GDP balloons from 60% to 90% of GDP with regional and other debts

  2. Spain’s housing prices will fall by an additional 35%

  Spain built one house for every additional person added to the population during the past two decades; the fall will decrease GDP by ~2% each of the next two years

  3. Spain has “zombie” banks with massive loans to developers and to homeowners

  Banks have not begun to realize losses and are vastly undercapitalized

  4. Spain’s economy has not stabilized and will continue to deteriorate

  Spain has the highest unemployment in the developed world, one of the highest overall debt loads, and the most uncompetitive labor market in Europe

  5. The EU will not have the firepower or political will to bail out Spain

  Rescue fund headline numbers are misleading and count capital that is not yet committed

  Tsja.

  Eigenlijk zijn er twee:
  – La burbuja que no rie: een enorme schuldgevoedde vastgoedbubbel
  – beperkt verdienpotentieel samenhangend met hoge werkloosheid.

  Kortom:
  – veel geleend
  – niet kunnen terugbetalen.

 302. Ik geloof ook dat in deze tijd de vraag naar huurwoningen nog steeds toeneemt. Niet iedereen kan als starter een huis kopen. Ik ben benieuwd naar deze ontwikkelingen in de komende jaren.

 303. Vincent says:

  Ik kan mij voorstellen dat men tegenwoordig vaker kiest voor een huurwoning. Daarnaast merk ik dat mijn vrienden graag verhuizen en een niet al te lange tijd op een plek willen wonen. Ook is een huis kopen lang niet altijd een optie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*