Strop door Brabantse verkoopgarantie

De provincie Noord-Brabant raakt vrijwel zeker miljoenen euro’s kwijt door een regeling die de woningverkoop had moeten stimuleren.

90%

Noord-Brabant stelde twee jaar geleden de ‘Brabantse verkoopgarantie’ in. Wie in Brabant een nieuwbouwwoning wilde kopen maar bang was te blijven zitten met zijn oude huis, kon zich aanmelden. De provincie verplichtte zich om na twee jaar de woning te kopen voor 90% van de taxatiewaarde.

Muurvast

De regeling is in januari gestopt. In totaal hebben zich 850 mensen aangemeld. De provincie moet binnenkort de eerste huizen overnemen, terwijl de Brabantse woningmarkt ondanks de maatregel muurvast zit.

Verlies

Door de dalende huizenprijzen moet Noord-Brabant de huizen uiteindelijk mogelijk voor minder geld verkopen. De provincie hoopt dat het totale verlies beperkt blijft tot enkele miljoenen euro’s.

bron: RTL Nieuws.nl

Share Button
Tagged with: ,
77 comments on “Strop door Brabantse verkoopgarantie
 1. nhz says:

  zou interessant zijn om eens uit te zoeken welke connecties de verantwoordelijke politici met de vastgoed maffia hebben, en wie hun zakken rijkelijk gevuld hebben dankzij deze regeling. Ik wed dat een groot deel van het geld terechtgekomen is bij mensen met de juiste connecties.

  Maar misschien is er een mooie oplossing: Jan Kees wil vast zorgen dat Noord-Brabant deze huizen kosteloos (voor rekening van de NL belastingbetaler) een paar jaar langer in portefeuille kan houden, want straks gaan de prijzen weer als een raket omhoog. We kunnen hier alleen maar geld mee verdienen, dus dit is typisch een plan voor Jan Kees!

 2. MikeStrike says:

  Verliezen worden publiek gemaakt en de winsten (van jaren geleden) mochten mensen in eigen zak steken. Wat leven we toch in een fijn land!

 3. janh says:

  Beste lezers, al heel lang lees ik deze blog met veel genoegen. Wel word ik steeds cynischer, dat merk ik ook aan alle reacties. Steeds vaker vraag ik mij af wie hier nu zijn verstand aan het verliezen is. Binnenkort maar eens op de bank bij de psychiater……

 4. j says:

  Dit is ook werkelijk zó dom… Als je de woningmarkt op gang wilt brengen moet je de koop van bestaande woningen stimuleren. Met de koop van nieuwbouw heb je geen doorstromers.

  Dit plan is dus alleen goed voor projectontwikkelaars en mensen die hun huis voor teveel geld aan de provincie kunnen verpatsen op kosten van de belastingbetaler.

 5. xenobinol says:

  Volgens mij moet er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld worden. Ik ben er van overtuigd dat er banden zijn tussen politici en de vastgoedmaffia/banken. Noem het maar ‘tunnelvisie’ kijken kan in ieder geval geen kwaad.

 6. Habanero says:

  Nou lekker dan daar gaan weer onze belastingcenten naar de huis eigenaren en wij maar meebetalen aan al die subsidies
  Nog even en ik ga Gillend dit land uit !!!!

 7. Nico de Geit says:

  Off Topic:

  ‘Wit-Russische militaire adviseurs strijden aan de zijde van Kadaffi’

  http://nicodegeit.wordpress.com/2011/04/06/wit-russische-militaire-adviseurs-strijden-aan-de-zijde-van-kadaffi/

 8. AVE says:

  Als ik de voorwaarden zo lees, kan ik me niet anders voorstellen dat de (Brabantse) belastingbetaler gaat bloeden. Het gaat om 850 woningen, veronderstel met een gemiddelde taxatiewaarde van € 100.000,= (maar niet heus), dan betekent dat de belastingbetaler 85 miljoen ophoest. Een bescheiden verliesje van 10% is al 8,5 miljoen!!
  En nog wat,taxatiewaarde, wat is dat nu, de verkopende partij kan de woning voor een bescheiden bedrag in 1985 gekocht hebben!
  Hoe bedoelt sociale woningbouw!!

 9. Nico de Geit says:

  @ Janh 3

  “Steeds vaker vraag ik mij af wie hier nu zijn verstand aan het verliezen is”

  Ik maak me over mijn verstand niet zoveel zorgen, maar wel over mijn valuta en aandelen.

  Veel gemeenten hebben gerekend om miljoenen-inkomsten door de verkoop van bouwgrond. Maar de verkoop valt nogal tegen. Gaan ze er nu nog vanuit dat het aan gaat trekken en wordt het tekort steeds groter?

  Als je bij een bedrijf een miljoenenschade veroorzaakt zijn ze niet blij met je. Bij de overheid ‘was dat gewoon niet te voorzien’ en gaan ze gewoon verder met hun foute aannames.

 10. j says:

  @8
  Als we uit gaan van die 8,5M op een totaal van 2,4M inwoners in de provincie.

  Stel je dan eens voor dat dit niet gewoon werd betaald uit algemene middelen, maar er een provincieambtenaar aan de deur kwam om 3 euro 50 per bewoner van de woning te incasseren om mensen uit hun woning te kopen waarvan de psychische overwaarde de markt-overwaarde overstijgt…

  Dan jaag je hem toch met pek en veren de straat uit 😕

 11. bla says:

  belachelijk dus als je lekker gaat speculeren dan mag iemand anders voor de kosten opdraaien en als ze winst maken mogen ze het wel houden? Laat ze zelf lekker hun verlies betalen achterlijk stelletje! Maar nee de politici willen vast en zeker niet hun eigen woningprijs hoog houden. Oplichting eerste klas!!!

 12. AVE says:

  @ 10

  Het is inderdaad diep triest.

 13. xenobinol says:

  Helaas laten Nederlanders alles gelaten over zich heen komen. Je kan hier op diverse manieren legaal stelen. Maar rijd niet te hard op een half verlaten snelweg… dan moet je namelijk bloeden tot de laatste druppel bloed.

 14. aagje says:

  Eigenlijk vreemd: die belofte dat de provincie de woning voor 90% van de taxatiewaarde gaat opkopen. Geen verkoper dus die zijn woning onder de 90% gaat verkopen. Zo heeft de koper ook geen kans om af te dingen en zo’n woning tegen een meer realistische prijs te kopen. De overheid controleert hier dus volledig een zogenaamd ‘vrije markt’.

  Nog even doorfilosoferend. De provincie komt dus straks met een paar 100 onverkochte huizen te zitten. Wat gaat daar mee gebeuren? Toch niet verkopen met (nog meer) verlies? Dikke kans dat die huizen worden gebruikt voor tijdelijke huisvesting van urgente woningzoekers. Wordt nog spannend voor de buren.

 15. Nou says:

  Bedankt voor de relativerende woorden j,

  wat ik nu wil weten is waneer die regeling stopt.

 16. j says:

  @13
  Maar dáár heb ik iets op gemaakt: http://flitsers.staanhier.nl (iphone/android compatible).

  … aangezien offtopic hier dan toch de norm schijnt te zijn.
  sorry 😛

 17. beurse beurs says:

  @14

  kraken weer legaliseren?

 18. aagje says:

  @17

  Ik vermoed dat we een periode tegemoet gaan waarin het voor sommige groepen erg lastig wordt (betaalbare) woonruimte te vinden.

  Daartegenover staat een aanbod van particulieren dat, zeker in het zgn. ‘lagere segment’ (benedenwoningen/bovenhuizen) nog veel te veel overprijsd is. Ik zie in mijn buurt sommige woningen al een paar jaar leeg staan.
  De particuliere huursector adverteert zich suf met appartementen/woningen met een vanaf prijs van ca. 850 euro. Ik ben eens voor de gein tijdens zo’n open dag in zo’n complex wezen kijken. Die ‘vanaf 850 E’ was een lokkertje. Dit bleken maar een paar woningen te zijn die al verhuurd waren. Daarna begon het vanaf 1000 Euro, excl. een berg servicekosten.
  Welke gewone werkende burger kan dat nou betalen?

  Deze complexen staan al een paar jaar zo goed als leeg:
  http://www.deregenbogen.nl/id/oosteinde-115-131
  Dit zouden oorspronkelijk sociale huurwoningen worden, maar de gemeente had ‘de kleine lettertjes’ met de aannemer niet goed gelezen. Ik heb laatst nog eens gekeken, maar volgens mij staat het merendeel nog steeds leeg. Ik zie ook geen advertenties meer.
  Een ander project is:
  http://www.vesteda.com/nl/leidschendam-voorburg-neherpark/appartementen/direct-beschikbaar.aspx

  Ik vind het een zeer zorgelijk probleem dat er zo veel woonruimte uit speculatieoverwegingen leeg staat.

 19. nhz says:

  @7:
  en Israëlische adviseurs aan beide kanten schat ik; als je maar genoeg betaalt (of kwamen die ‘Wit-Russische adviseurs’ eigenlijk ook al daar vandaan?).

  @11:
  het is het beproefde principe van ‘privatise the gains, socialise the losses’. Wat dat betreft doen de Brabantse kleptocraten niks anders dan hun Haagse vriendjes.

  @13:
  brutalen hebben de halve wereld; behalve in Nederland, daar hebben ze 95%.

  @14:
  goed idee, tijdelijke huisvesting van asielzoekers en probleemgezinnen. Dan ga je binnen een paar jaar van 10% verlies naar 50% verlies. Mijn gemeente heeft er ervaring mee, die hebben al eens eerder peperdure monumentenpanden (die zijn ‘snel beschikbaar’) gebruikt voor huisvesting van illegalen en asielzoekers. Binnen een paar jaar is de hele boel gesloopt; en dat ondanks dat er werkelijk de hele week schilders en aannemers aan het werk zijn om die panden piekfijn in orde te houden (vanwege graffiti, ingegooide ruiten etc.) 🙁

  @18:
  krijgen ze toch nog even 0.25% korting op de te betalen rente ;-(

 20. nhz says:

  @19:
  ja, is bij mij in de stad ook.

  En malafide verhuurkantoortjes zoals Rotsvast durven ook nog doodleuk 2000 euro per maand te vragen voor een etage van 75 m2, of 850 euro voor een spreekwoordelijke bezemkast. Ik heb het aanbod wel eens een tijd gevolgd, en meer dan 90% stond gewoon altijd te huur (en leeg); net als de verkopers wachten ze gewoon op het lot in de loterij, iemand die zo omhoog zit dat de prijs niet uitmaakt. Ook niet verwonderlijk als je ziet dat veel van het verhuuraanbod woningen zijn die ook te koop staan.
  Ook bij nieuwbouw zie ik hetzelfde, gemeente heeft een tijd geprobeerd WBV-stijl koopwoningen te verhuren voor 1250-1500 euro per maand, en surprise-surprise geen interesse. Toen met veel verlies verkocht aan projectontwikkelaar die het nu alweer een jaar voor 1400 euro per maand probeert wat vast ook niks wordt.

  De realiteit is dat boven ongeveer 900 euro per maand er vrijwel geen interesse meer is voor huur, want mensen die dat kunnen betalen zijn met koop bijna altijd veel goedkoper uit. Uitgezonderd grotere steden in de Randstad, waar wel een redelijke markt is voor expats of bijv. mensen die voor tijdelijk werk een tweede woning zoeken, en die daarvoor meer kunnen/willen betalen.

 21. Nico de Geit says:

  @ 20 nhz

  “en Israëlische adviseurs aan beide kanten schat ik;”

  Misschien waren dat die lui die ‘de nieuwe Centrale Bank’ opgericht hebben, en direct even 1,4 miljard in het VK gedrukte dinars aan de rebellen gaven.

  “Nieuwe Centrale Bank voor Libië”

  http://nicodegeit.wordpress.com/2011/04/03/nieuwe-centrale-bank-voor-libie/

  Straks vormen bepaalde immigranten hier ‘de nieuwe Europese Bank’ en worden er even een paar honderd miljard euro’s ingevlogen. Echte euro’s, of zo goed als echt.

 22. aagje says:

  @20
  Als ze zo dom zijn om plan A te kiezen (90% verkoopgarantie) zijn ze volgens mij ook dom genoeg om plan B te kiezen (woningurgentie).

  En dan maar in de tussentijd hopen dat woningmarkt weer aantrekt, zodat die verliezen weer gecompenseerd worden. Keep on dreaming…

 23. Ralph says:

  Ik vraag mij af of het juridisch haalbaar is om als inwoner van Noord-Brabant een procedure te starten tegen dit wanbeleid. Ik zie daar best kansen liggen namelijk.

 24. FT says:

  @8 en 10,

  Die 8,5M is wel heel laag ingeschat. Ik denk dat we hier voornamelijk met de doorstromers aan de bovenkant te maken hebben. Dus laten we voor het gemak de NHG-grens maar nemen, maar het zou me niet verbazen als het nog veel hoger zou liggen.
  Als ik in mijn bestandje kijk naar alle huizen die sinds Q1-2009 in de verkoop staan, dat zie ik toch een verschil van iets meer dan 10.000 per woning.
  Nu laat ik de sukkels die al 2 jaar dezelfde prijs vragen even buiten beschouwing, dan zie ik erg veel huizen die nog steeds te koop staan en de prijzen al tussen 10% en 20% verlaagd hebben.
  Ik denk dat de braboos eerder een voorzieninkje moeten treffen van 30-50M (15% van 350K x 850). En rente verlies 3% op alle 850 loopt ook al snel richting de 10M per jaar.

  PS.
  Oh wat dom van mij, de gemeente raakt ze natuurlijk via de betrouwbare marktpartijen wel snel kwijt.

 25. Get a Life! says:

  Al die koppige verkopers, de overheid die alleen stilaan ingrijpt door de financieringsmogelijkheden geleidelijk te beperken en de maatregelen die zijn/worden getroffen om de boel geforceerd weer in beweging te krijgen zorgen ervoor dat de huizenmarkt in NL uiteindelijk keihard zal klappen!
  Wellicht heftiger dan we tot op heden van andere gewend zijn.

 26. Get a Life! says:

  @Ralph

  Ik dacht exact hetzelfde. Dit is wanbeleid ten top. Gelukkig hebben de lokale overheden voldoende vrijheden om creatief met heffingen om te gaan…

 27. bankschroef says:

  …de taxatiewaarde haha, om weer eens iets te noemen.
  nu nog de juiste taxateur en tel uit je winst
  http://vorige.nrc.nl/economie/article1724576.ece/Fraude_met_taxatie_woningen
  Brabant heeft vast nog wel wat overtollige provincieambtenaren die even een taxatie-krijtstreepje willen aantrekken voor het goede doel.
  Wat is die Nederlandse woningmarkt toch een ongelofelijk stinkende lachwekkende puinhoop. Lekker blijven staren naar die vraagprijzen hoor, hoe meer te koop bordjes hoe leuker, ik ga ze verzamelen denk ik.

 28. Frans says:

  @ jahn: tis even doorbijten om wakker te worden, ik bedoel de wereld te gaan zien voor wat hij is. Toch is het uiteindelijk wel bevrijdend om te begrijpen wat er gebeurd en om voorbereid te zijn op de toekomst: dat 99% van de Nederlanders geen flauwe notie heeft betekend niet dat jij je verstand verliest omdat je dichter bij de waarheid komt.

 29. Frans says:

  @xenobinol: de meeste Nederlanders hebben geen flauwe notie van dit soort zaken.

 30. Frans says:

  We are all getting fucked!

  “in Nederland is het anders” “In nederland is er een ruimte gebrek en is er een sprake van een huizentekort” “We hebben in Nederland geen probleem omdat er weinig mensen hun hypotheek niet kunnen betalen”

  Dit is allemaal de grootste nonsense die je kunt bedenken.

  Door dit blog te volgen ben ik er vooral laatste weken van overtuigd geraakt dat Nederland ABSOLUUT geen uitzondering is ten opzichte van de mondiale ontwikkelingen. Dat het nog relatief goed gaat met de huizenprijzen komt inderdaad door criminele inmenging in de vrije markt door de overheid, hetgeen uiteindelijk niets oplost, maar de problemen alleen maar groter maakt, de makelaars oplichters die onder andere meehelpen dat er geen sprake is van een normale prijsontwikkeling die voor marktevenwicht zorgt, de banken die krampachtig proberen te voorkomen dat de huizenprijs instort, de criminele lobby van de banksters en de liegende bedriegende politici die niet de waarheid vertellen en niet de ballen hebben om echt de problemen te benoemen. We zijn bijvoorbeeld nu weer in een oorlog met Libie gestapt, een oorlog die kunstmatig is opgewekt om de olie. En daar moeten we godomme ook nog belasting voor betalen. Blood for oil.

  Nog een gedachte: bij het aantal procent van de daling van de huizenprijs moet ook de inflatie worden verrekend. Met andere woorden: de daling is veel groter dan hetgeen uit de cijfers blijkt.

  Libya – The DC/NATO Agenda
  And The Next Great War

  KINGSTON, NY, 4 April 2011 — In the 1930s the US, Great Britain, and the Netherlands set a course for World War II in the Pacific by conspiring against Japan. The three governments seized Japan’s bank accounts in their countries that Japan used to pay for imports and cut Japan off from oil, rubber, tin, iron and other vital materials. Was Pearl Harbor, Japan’s response?

  Now Washington and its NATO puppets are employing the same strategy against China.

  Protests in Tunisia, Egypt, Bahrain, and Yemen arose from the people protesting against Washington’s tyrannical puppet governments. However, the protests against Gaddafi, who is not a Western puppet, appear to have been organized by the CIA in the eastern part of Libya where the oil is and where China has substantial energy investments.

  Eighty percent of Libya’s oil reserves are believed to be in the Sirte Basin in eastern Libya now controlled by rebels supported by Washington. As seventy percent of Libya’s GDP is produced by oil, a successful partitioning of Libya would leave Gaddafi’s Tripoli-based regime impoverished. http://www.energyinsights.net

  The People’s Daily Online (March 23) reported that China has 50 large-scale projects in Libya. The outbreak of hostilities has halted these projects and resulted in 30,000 Chinese workers being evacuated from Libya. Chinese companies report that they expect to lose hundreds of millions of yuan.

  China is relying on Africa, principally Libya, Angola, and Nigeria, for future energy needs. In response to China’s economic engagement with Africa, Washington is engaging the continent military with the US African Command (AFRICOM) created by President George W. Bush in 2007. Forty-nine African countries agreed to participate with Washington in AFRICOM, but Gaddafi refused, thus creating a second reason for Washington to target Libya for takeover.

  A third reason for targeting Libya is that Libya and Syria are the only two countries with Mediterranean sea coasts that are not under the control or influence of Washington. Suggestively, protests also have broken out in Syria. Whatever Syrians might think of their government, after watching Iraq’s fate and now Libya’s it is unlikely that Syrians would set themselves up for US military intervention. Both the CIA and Mossad are known to use social networking sites to foment protests and to spread disinformation. These intelligence services are the likely conspirators that the Syrian and Libyan governments blame for the protests.

  Caught off guard by protests in Tunisia and Egypt, Washington realized that protests could be used to remove Gaddafi and Assad. The humanitarian excuse for intervening in Libya is not credible considering Washington’s go-ahead to the Saudi military to crush the protests in Bahrain, the home base for the US Fifth Fleet.

  If Washington succeeds in overthrowing the Assad government in Syria, Russia would lose its Mediterranean naval base at the Syrian port of Tartus. Thus, Washington has much to gain if it can use the cloak of popular rebellion to eject both China and Russia from the Mediterranean. Rome’s mare nostrum (“our sea”) would become Washington’s mare nostrum.

  “Gaddafi must go,” declared Obama. How long before we also hear, “Assad must go?”

  The American captive press is at work demonizing both Gaddafi and Assad, an eye doctor who returned to Syria from London to head the government after his father’s death.

  The hypocrisy passes unremarked when Obama calls Gaddafi and Assad dictators. Since the beginning of the 21st century, the American president has been a Caesar. Based on nothing more than a Justice Department memo, George W. Bush was declared to be above US statutory law, international law, and the power of Congress as long as he was acting in his role as commander-in-chief in the “war on terror.”

  Caesar Obama has done Bush one step better. Caesar Obama has taken the US to war against Libya without even the pretense of asking Congress for authorization. This is an impeachable offense, but an impotent Congress is unable to protect its power. By accepting the claims of executive authority, Congress has acquiesced to Caesarism. The American people have no more control over their government than do people in countries ruled by dictators.

  Washington’s quest for world hegemony is driving the world toward World War III. China is no less proud than was Japan in the 1930s and is unlikely to submit to being bullied and governed by what China regards as the decadent West. Russia’s resentment to its military encirclement is rising. Washington’s hubris can lead to fatal miscalculation.

  By Paul Craig Roberts

 31. ll says:

  In Branbant staan zo’n 35k bestaande woningen te koop, dat is een voorraad van ruim 2 jaar.

  http://www.funda.nl/koop/provincie-noord-brabant/

  Stimulerende maatregelen werkten in het verleden altijd in een crisis, maar niet in deze, deze crisis is anders 😉

  Vandaag gaat Trichet de rente verhogen, hoera, de kredietcrisis is voorbij. 🙂

  Maar helaas, de schuldencrisis gaat nu beginnen.

  Vergeet niet dat 1% renteverhoging op een hypotheek een verhoging betekent van 25 tot 30% van de woonlasten.

  Maar dat is moeilijk uit te leggen voor een hypotheekadviseur.

 32. ll says:

  Tijdens de jaren ’80 was er geen mogelijkheid om een huis te financieren met geleend geld voor een huis met gemeentelijk erfpacht. Dat dreigt nu weer.

  http://www.propertynl.com/producten-old/nieuwsbrief/default.asp?id=31723

 33. nhz says:

  @31:
  niets nieuws nietwaar; ook niet toevallig dat de twee landen met uitgebreide ervaring in koloniale uitbuiting (UK en NL) steeds mee van de partij zijn. En nog steeds, met de zegeb van GL zelfs. Goed koopmanschap heet dat; als het maar wat nieuwe olie/bas concessies voor Shell oplevert, kan de directie weer 10 miljoen extra bonus (pp) incasseren.

  @32:
  in de VS is de inflatie inmiddels 4-5% (op jaarbasis) zelfs volgens officiele cijfers; veel verstandige analisten verwachten dat de inflatie rond de zomer al op 10% zou kunnen liggen. Denk maar niet dat het hier anders gaat zijn, die 0.25% (en wellicht in de zomer nog 0.25% extra) is een druppel op een gloeiende plaat. Kan de ECB zeggen dat ze hun best gedaan hebben ;(

  Nee, de stijgende hypotheekrente gaat de scheefleners niet de das om doen; ik denk dat gierende inflatie eerst komt. Pas daarna gaat de hypotheekrente van historisch laag (zelfs met een paar% extra is het nog steeds historisch laag) naar vet boven de 10-15%.

 34. Adamus says:

  Er kan aangifte worden gedaan, de vraag is of het in behandeling wordt genomen. De politici in privé aanpakken zou nog sneller gaan? Ze zijn wel onze toezichthouders en die kunnen net als bij verenigingen, stichtingen, scholengemeenschappen etc. aangepakt worden. Ik zal wel iets over het hoofd zien: het gaat over goed doen voor de publieke zaak of zoiets.

 35. Rien says:

  Vergeet niet dat de eigenaren van de niet verkochte woningen ook een verlies van 10% op hun verwachte verkoop prijs moeten nemen.
  Ik hoop maar dat ze er niet op gerekend hadden om 100% te krijgen!

  (10% op 200K = 20K verlies, en zelf hebben ze mogelijk een nieuwe woning (ook 200K) met 120% gefinanceerd die nu ook maar 90% waard is. Dat is nog eens 60K die ze missen, totaal: 80K. Hmm, ik denk dat er een aantal mensen behoorlijk begint te zweten…)

 36. Adamus says:

  Toen met veel verlies verkocht aan projectontwikkelaar die het nu alweer een jaar voor 1400 euro per maand probeert wat vast ook niks wordt

  En op dat niveau worden dan de deals gemaakt, zodat ze elkaars handen kunnen wassen. Doe projectontwikkelaar heeft nu een probleem was die kan de bonus niet liquide maken. Hoewel de bank daarbij natuurlijk ook een service kan verlenen; dan wordt de koek wel kleiner uiteraard. Rabo is er ook voor U 🙂

 37. Adamus says:

  . De projectontwikkelaar heeft nu een probleem want die kan de bonus niet liquide maken

 38. Adamus says:

  De provincie blijft ook nog met k.k. zitten als de huizen niet binnen een bepaalde tijdspanne verkocht worden?
  Of zijn daar doorschuif BV’s voor?

 39. Marketwatch says:

  De NVM heeft steeds meer moeite om de boel recht te l*llen:

  http://nieuws.nvm.nl/actual/april_2011/nvm_woningmarkt_nog_niet_uit_het_dal.aspx

  Hukker jongen, kom er maar in!

 40. Adamus says:

  Nhz, is het niet zo dat als er woonruimte ter beschikking wordt gesteld voor de “nog geen nieuwe nederlander” dat de gemeente een extra contingent woningen krijgt toegewezen? Ook vergoedingen voor begeleiding etc horen daarbij 🙂 . Een hele industrie hangt er omheen.

 41. Get a Life! says:

  http://www.z24.nl/economie/artikel_212261.z24/Huizenmarkt_zakt_verder_weg.html

  Goh, zelfs bij NVM is nu weinig optimisme te bekennen. Het valt ook op dat er met geen woord over de openhuizendag wordt gerept.

  Bijna dagelijks ‘nieuws’ feitjes nu over de woning’markt’.

  Binnen een maand gaat er ergens iets mis!

 42. Martijn says:

  @Nico & nhz

  Dit filmpje over (oa) Libië is wel mooi: http://www.youtube.com/watch?v=gXFAsz6_W50

 43. harde werker says:

  Voor de banken is prijsverlaging dodelijk op de boeken. Vandaar dat ze in 2010 giga winsten hebben gemaakt tussen lenen en betalen: van 1% naar 2% verschil.

  En maar zeggen dat ze een bonus verdiend hebben door goed werk te leveren!!

  Kadaffi moeten ze hebben omdat die 87 miljard in GOUD heeft! dat is niet bij te drukken of te bevriezen door een regering. En bij failliete bank ligt dit geld gewoon in de kluis van de bank…

 44. ll says:

  Zou de Heer Hukker nou echt niet in de gaten hebben dat het grote bezoekersaantal niets te maken heeft met een onlustbare verhuisbehoefte, maar dat mensen alleen maar ff gaan kijken of de prijzen al zijn gezakt ? 🙂

 45. nhz says:

  @36:
  ik denk eerder dat de verkopers 10% verlies maken op een véél te optimistische taxatieprijs; ze krijgen veel meer dan ze ooit in de vrije markt hadden kunnen vangen.

  @37-39:
  ik wed dat de projectontwikkelaar het appartementenblok voor de oorspronkelijke verkoopprijs, dus ver boven wat ze betaald hebben, in de boeken heeft staan. Dus die kan alvast een paar miljoen meer lenen bij de bank, lijkt me voldoende bonus.

  @41:
  weet niet hoe het werkt. De praktijk is hier dat ze dan urgent iets gaan kopen, wat in de praktijk meestal zwaar overprijsde monumentenpanden zijn (die al jaren leeg staan omdat ze veel te duur zijn …). Ondertussen worden er hier in de regio nog steeds slooppremies verstrekt; ik zou zeggen laat die nieuwe Nederlanders eerst eens een tijdje in zo’n sloopwijk wonen, spaart misschien ook nog sloopkosten uit als ik zie hoe een deel met het gratis huis omgaat. Er werd de laatste jaren wel geklaagd dat de huisvestingstoelage van het rijk niet kostendekkend was; maar ja, wat verwacht je nou als je de meest luxe woningen daarvoor gebruikt. Ik denk trouwens dat die panden vaak eigendom waren van vastgoed speculanten met nauwe connecties met de plaatselijke vastgoed maffia (twee PvdA wethouders), maar dat weet ik niet zeker.

  @44:
  helaas erg waar allemaal; ik kende de man niet maar hij kan het goed brengen 🙂
  Ik heb wel eens een uitgebreid artikel gelezen over alle oorlogen waar de VS de afgelopen 150 jaar in betrokken raakte. Er was er maar één waar ze NIET zelf de aanleiding georganiseerd hadden; al kun je vermoeden dat daar dan nog wat essentiële informatie ontbreekt 🙁

  @45:
  misschien is het wel leedvermaak; dat was in de VS toen de bubble begon te klappen een belangrijke reden om bij open huizen te gaan kijken 😉
  Naast gratis appeltaart, ballonnetjes of soms zelfs optredens van bekende artiesten.

 46. Dirk says:

  @ 45

  – meer bots op het internet
  – er valt simpelweg meer te kijken op Funda; krijg nu elke dag wel nieuwe huizen in mijn email
  – hoe minder mensen kopen, hoe langer ze blijven kijken

 47. dalen says:

  @ 45

  “Zou de Heer Hukker nou echt niet in de gaten hebben dat het grote bezoekersaantal niets te maken heeft met een onlustbare verhuisbehoefte, maar dat mensen alleen maar ff gaan kijken of de prijzen al zijn gezakt?”

  Hukker ziet nu ook in dat de wal het schip maar keren maar het is nu natuurlijk veel te laat. Hukker voorspelt voor 2011 een daling van 5%. Mischien is dat aanleiding voor volhoudende hogenprijzen vragende verkopers hun prijzen op te schroeven.

  Al het gelobby van Hukker, Elco Brinkman (Algemeen Verbond Bouwbedrijf, bankiers enz enz, heeft totaal niet geholpen maar de woning’markt zelfs vérslechterd.

  Ook ik kijk nog weleens op funda, hetgeen mij meestal een goed humeur geeft.

  Verleden jaar bood ik 20.000 minder op een woning in Friesland, hetgeen 5% onder de vraagprijs was. Verkoper wilde het verschil delen maar ik niet. Na 3 mnd van funda afgeweest te zijn vraagt hij nu 10.000 euro onder mijn biedprijs van toen.

  Ook bij andere woningen zie ik prijsverlagingen, hoewel dat woningen waren die van voor 1930 zijn en een veel te hoge vraapprijs hadden.

  Wie mijns inziens verkopen wil/moet, zal het nu snel moeten doen. Rente stijgt en de voorwaarden voor hypotheekverstrekking worden nog verder aangescherpt.

  Degenen die dit kabinet kozen omdat die riepen dat ze niet aan de HRA komen, worden keihard in de maling genomen omdat alle genomen en komende maatregelen gericht zijn op een daling van de woningprijzen, althans dat is de uitwerking.

 48. nhz says:

  @48:
  ik zie vooral prijsverlagingen die een woning net een beetje minder krankzinnig overprijsd maken, maar niet meer dan dat.
  Zoals mijn vroegere buurman die begon met 1.10 miljoen te vragen (10x aankoopprijs), vervolgens via funda 900K waarbij o.a. een bod van 600K hooghartig van de hand gewezen werd. Inmiddels is de vraagprijs ruim 2 jaar later via 600K aangeland bij 560K (5x aankoopprijs) en ik zie het nog niet verkocht worden. Afgaande op de officiele inflatie zou 2x de aankoopprijs redelijk zijn, en dan heb ik het nog niet over een markt met stijgende rente en een giga overaanbod waar straks niemand meer wil kopen.
  De voormalige buurvrouw aan de andere kan is inmiddels al zeker 4 jaar bezig met verkoop, en zakt soms 5000 euro (da’s 1% van de vraagprijs). Inmiddels aangekomen op 3x haar aankoopprijs van ruim 10 jaar terug, wat een stuk lager is dan diverse biedingen van een paar jaar geleden. Er was zo’n spreekwoord over een kan en een deksel …

  @50:
  “Het geld ontbreekt, de klant wil wel.”

  ja de klant wil wel, met andermans geld. Het ligt allemaal aan de veel te strenge bank, zogenaamd. Domme makelmannetjes en -vrouwtjes, ze hebben het nog steeds niet door.

 49. magnum says:

  goed die 25bpt van Mr T staat
  + nog wat risco opslag er overeen etc.

  kan het template voor de persco voor q2 al wel een beetje beginnen in te vullen.

 50. dalen says:

  De stijging op funda van het te koop aangeboden woningen is ook te wijten aan het toenemende aanbod van recreatiewoningen. Dikwijls met een vraagprijs van 150k t0 300k.

  Onlangs ben ik eens gaan kijken in Wernhout maar ik durfde het park niet op ivm de vreemde talen die er werden gesproken. Op de parkeerplaats stonden ongeveer 200 Poolse auto’s en de wegen naar het park hadden namen als “wachowskiow strasse”.

  Fiets nu weleens langs een niuew recreatiepark in de buurt van Oostvoorne en Zuidland en ook daar zie ik veel Poolse auto’s staan. Uiteraard zijn dit allemaal keihardwerkende mensen maar het geeft aan dat ook deze huizen niet te verkopen zijn.

 51. Frans says:

  @ 34: precies!!! Die gedachte was is bij mij ook naar voren gekomen laatste tijd!

 52. henk says:

  Ik vind het zo mooi dat Hukker weer banken de schuld geeft. Probleem is dat banken hier veel te veel mogen uitlenen. Als ik een auto koop kan ik toch ook niet 110% lenen. Deze waanzin moet eindelijk stoppen. Nu instappen, 10% kk betalen, voor 110% financieren dat is zelfmoord voor banken. Maximaal 75% financiering is een stuk zinvoller voor banken, zitten zij straks niet met de restschulden opgescheept.

 53. ain says:

  rtl heeft weer wat filmpjes over de huizenmarkt op de site:

  – nieuwe regeling sinds januari
  – rente stijgt
  – heel veel aanbod

 54. Nothus says:

  @Dalen, 48

  “[..]] omdat alle genomen en komende maatregelen gericht zijn op een daling van de woningprijzen, althans dat is de uitwerking.”

  Precies, en Nothus zegt dat het geen toeval is. De lokale “nep-mises” riep begin vorig jaar al dat wie wil/moet lenen, snel moest zijn. Korte rente nu ook omhoog.

  TIMBER!!

 55. magnum says:

  D’r is ook niks mis mee om het ook even wat meer op de man te gaan spelen met deze bestuurder.

  T’s bijna net zo’n natural fit als die van onze vorige min. van Econ zaken.

  http://www.ruudvanheugten.nu/over/

  Filmpje vanaf 01:06 is goud. Concreet is Ruud dus op zoek naar 850 x 300k bij mij nog altijd ruim een 0,2-1/4 mld. Ik kan me vergissen maar alleen al de overdrachtsbelasting op die ´deal´ is al 12 milj richting Jan Kees.

 56. RealisT says:

  De NVM verwacht -5% dit jaar. Yeah, right!

  Volgens RTLZ zakten de prijzen
  alleen in het eerste kwartaal al 4.9%.

  En van huizen die 2 jaar of langer te koop staan 18% eraf, dus gem 9% per jaar.

  En dat was dan nog in een tijd waarin de massa nog heilig geloofde dat er slechts sprake was van een tijdelijk dipje…

  Wie nu nog wil verkopen zal snel minstens 25-30% eraf moeten doen. Een lullige paar procent gaat echt niet meer werken. Het schip heeft de wal bereikt…

 57. Ralph says:

  @58 -25% vanaf wat? Vraagprijs? Woningen die vanaf 2008 gemeten gezakt zijn met pakweg 10% tot 25%, afhankelijk van locatie en soort woning, lopen nu ook nog als een trein. Dus wat dat betreft heb je gelijk. Ik vraag me dus alleen af vanwaar jij meet.

 58. Jos says:

  Bijna alles gaat mis als de overheid zich ermee bemoeit.
  Ik ken niet een subsidieregeling die niet vroeg of laat tot scheve gezichten heeft geleidt.
  Gelukkig blijven daar wel heel veel ambtenaren mee van de straat.
  Ik weet niet meer of ik mijn woede of mijn berusting moet laten winnen.
  En dan zeggen die k.ambtenaren ook nog dat het minder slecht ging dan in andere provincies !!!!!!
  Ik ga emigreren en voel me bijna gedwongen eerst de belastingdienst te tillen, onder het motto: “je kunt ze niet voorgestolen blijven! ”

  Potjandikkie nog an toe.
  (de vloek die ik werkelijk op wil schrijven wordt (terecht) gecensureerd)

 59. Dow Jones says:

  Ook Ger Hukker (NVM) lijkt zijn rol als cabaretier nu wel zat te worden en begint dus iets realistischer te worden. Een mooi fragment van de website van RTL-Z…

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/miMedia/livestream/insb.xml

  Hukker zegt: “Verkopers moeten een lagere prijs accepteren.”

  Tsja…

  Cheerio,

  Dow Jones

  PS: Admin, misschien iets voor een aparte thread?

 60. Ralph says:

  @60 “Bijna alles gaat mis als de overheid zich ermee bemoeit.” Dat is inderdaad het moraal van het verhaal. Maar hoe leg je dat uit aan de gemiddelde Nederlander? Want die denken het tegenovergestelde. Hoewel ik totaal geen politieke ambities heb, zou ik het toch ergens wel een nieuwe partij op willen starten die ECHT liberaal is. Er is genoeg animo voor, er zijn genoeg mensen die zo denken. Alleen de gevestigde orde omverwerpen lijkt mij erg lastig.

 61. dalen says:

  @ 62

  Nieuwe partij oprichten is niet moeilijk.

  Stap 1

  Je gaat naar de auteursschool

  Stap 2

  hersencellen weghalen of omzetten naar eigen belangen

  Stap 3

  Gat in je hand laten boren

 62. koos says:

  De huizen worden uiteindenlijk voor minder verkocht,duidenlijke stimulatie voor wie?ze trappen zichzelf de grond in.

 63. Ralph says:

  @63 Ik zeg toch ook niet dat het moeilijk is? Kom er overigens net pas achter dat er al een partij voor echte liberalen is, de Libertarische Partij. http://www.libertarischepartij.nl/
  Schijnen ook steeds meer in de belangstelling te staan, hoewel ik er echt nog nooit van gehoord had.

 64. nhz says:

  grotendeels OT, maar toch:
  lang maar interessant verhaal over de rol van een grote US bank in de criminaliteit, te weten de Mexicaanse drugshandel. En vooral over hoe (net als in Nederland) misdaad loont voor witteboorden criminelen. Nog een reden om die hele bankster maffia in de Marianentrog te dumpen, dit gaat tienduizenden levens sparen alleen al in Mexico …
  http://www.guardian.co.uk/world/2011/apr/03/us-bank-mexico-drug-gangs

  In mijn eigen stad gaan al lang geruchten dat de coffeeshop maffia achter een deel van de prijsstijgingen en vele dure leegstaande panden zit. Als je risicoloos een miljoen per jaar kunt verdienen met een winkeltje dan moet het geld tenslotte ergens naar toe; en geen sector waar ze zo makkelijk doen over crimineel of zwart geld in NL als de vastgoed sector.

 65. Adamus says:

  65

  Dat is een club die niets moet hebben van overheidsinvloed op de financiering van de huizenmarkt 😉
  Makelaars in een meritocratische omgeving……

 66. Risp says:

  Wijsheid van Gerretje Hukker

  “En wat je niet kan lenen, kan je ook niet kopen.”

  http://www.beursgorilla.nl/nieuws-item.asp?titel=Huizenprijzen+blijven+dalen&story_ID=540769

 67. RealisT says:

  @59

  Van de prijzen die een paar jaar geleden (zeg 2007/2008) gangbaar waren.

  Sommige verkopers hebben sindsdien de vraagprijs veel verder opgeschroefd om zodoende een valse korting te kunnen geven (de bekende sigaar uit eigen doos).
  Die zullen dus procentueel gezien nog veel meer moeten zakken.

 68. Goudbelegger says:

  @60 ken geen enkel bedrijf meer die niet gebruik maakt van subsidies, nut 0, sterker nog, iedereen liegt en bedriegt ervoor en de moraal zakt nogggg verder weg..

  Waar ga je heen emigreren? En wat ga je daar doen?

  @41 die man die zich verbrandde op de dam was dus een afgewezen asielzoeker, 4 jaar lang in onzekerheid gelaten, de sector verdiende goed aan hem, en dood. Werd ook lekker stil gehouden door de staatsomroep..

 69. Nothus says:

  @66 Nzh:

  Alles kan altijd nog een graadje erger: google “Inside the Dixie Mafia”.

 70. nhz says:

  @58/69:
  mijn eerdere reactie verschijnt niet, dus nieuwe poging:
  volgens de NVM zit er bij mij in de regio gemiddeld 25-30% tussen vraagprijs en verkoopprijs. En voor zover verkopers de vraagprijzen niet regelmatig neerwaarts bijstellen (meestal niet dus) wordt het gap ieder jaar groter. Kortom, 30% korting is voor velen het minimum om kans op verkoop te hebben, als je er snel vanaf wilt zal er vaak nog meer van de prijs af moeten.

  Overigens liggen veel vraagprijzen in mijn regio ver boven wat een realistische taxatiewaarde voor 2008-2009 zou zijn geweest, dus het is typisch overvragen. Ik snap eigenlijk niet dat makelaars hier aan meewerken, misschien gaat het dan om makelaars waar je ook flink moet lappen als het huis NIET verkocht wordt.

 71. nhz says:

  @70:
  ja, Amerikaanse leger gaat voor de olie of de drugs; beter nog allebei tegelijk zoals in Afghanistan (oliepijpleiding, maar toch …).
  Ik ken de verhalen wel van o.a. ‘From the Wilderness’. Het is evident dat de BV America, met name geheime diensten en de elite daaromheen, net zo goed overigens als BV Nederland en BV Israel, een groot deel van hun inkomen uit drugs halen.

 72. Nico de Geit says:

  @ 44 Martijn

  Mooi filmpje, vooral het slot: ‘Het Westen lost geen problemen op, maar is zelf het probleem’.

 73. Ralph says:

  @71 In dat geval ben ik het dus helemaal met je eens. Dat is ook wat ik in de praktijk zie.

  @Nhz, check ‘Inside job’ als je dat nog niet gedaan hebt. Daar komen allerlei schandalen van dat niveau aan bod.

 74. Sibbie says:

  Gemeentes zijn financieel afhankelijk van de verkoop van bouwgrond. Dit soort regelingen is puur bedoeld om het bouwgrondverkoop-infuus in stand te houden; ze zijn verslaafd geraakt aan de enorme inkomsten veroorzaakt door stijgende grondprijzen.

 75. this here says:

  Hello there! This is kind of off topic but I need some help from an established
  blog. Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Cheers

 76. who called says:

  At this moment I am going away to do my breakfast, when having my breakfast coming again to read further
  news.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*