Beroep op hypotheekgarantie fors toegenomen

Het beroep op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is vorig jaar fors toegenomen. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Zie ook:  Karel Schiffer: 2 miljard staatssteun voor NHG

In 2011 hebben in totaal ongeveer 2.000 huishoudens, vanwege een gedwongen verkoop met verlies, een beroep gedaan op NHG. Dat is ongeveer de helft meer dan in 2010 (1.331). (Echt)scheiding (50%) en werkloosheid (20%) zijn de belangrijkste oorzaken. Het toenemende beroep op NHG is grotendeels toe te rekenen aan de prijsdaling van woningen. Dit verhoogt immers de kans dat bij verkoop de opbrengst van een woning lager is dan de resterende hypothecaire lening. Daarnaast is voor een deel sprake van een volume-effect, vanwege het feit dat de afgelopen jaren meer leningen met NHG zijn verstrekt.

Ondanks de gedaalde huizenprijzen ligt in 2011 het gemiddelde verlies per woning met circa € 34.000 op hetzelfde niveau als vorig jaar. Dit is mede het gevolg van het met de geldgevers gevoerde beleid gericht op het zo veel mogelijk beperken van de omvang van de restschuld. Hieronder valt ook het bevorderen van onderhandse verkoop in plaats van verkoop via de veiling. Zo vond in 2011 nog slechts 25% van de verkopen plaats via de veiling. In 2008 was dat nog 50%.

bron: NHG

Share Button
Tagged with: ,
22 comments on “Beroep op hypotheekgarantie fors toegenomen
 1. Maarten Post says:

  Bog een paar slechte(re) jaren en de bodem van het WEW komt in zicht.

 2. ll says:

  Maarten Post, leuk toch voor de banken 😉 het nieuwe verdienmodel is potje WEW plunderen….in 2010 68 miljoen, tel uit je winst …….

 3. Claude says:

  Banken doen er kennelijk alles aan om hypotheekbetalingen door te laten gaan. Hebben zij dan geen vertrouwen in de achtervang functie van de overheid of is het allemaal, net zoals bij de HRA-discussie lijkt, een doodgewone politiek/banken-spel.

  Trouwens: “Daarnaast is voor een deel sprake van een volume-effect, vanwege het feit dat de afgelopen jaren meer leningen met NHG zijn verstrekt.” Mooie hypotheek genomen dan als bank, als je binnen twee jaar al tig duizend kunt afschrijven.

 4. Steve says:

  Maarten Post,

  Er staan toch 20.000 huizen op de nominatie geveild te worden? Als men alleen al daarmee gaat beginnen is men in een paar maanden door die WEW pot. Dus nog afgezien van de tsunami aan nieuwe gevallen die komen gaat.

 5. Steven says:

  Ik heb een leuke nieuwe nuttige baan gevonden: als detective voor de NHG gaan werken en met camera de gescheiden stellen volgen. Krijg je ze zoenend gefotografeerd gaat het geintje niet door. En natuurlijk opletten of de werkelozen echt nutteloos voor de tv hangen, want als ze toch stiekem werken krijgen ze niets. 🙂

 6. Steven says:

  Straks gaan mensen die een ton onder water staan hun baas uitkafferen of de secretaresse betasten om maar die baan kwijt te raken.

  andere mogelijkheden zijn:

  altijd te laat komen
  Je elke maand ziek melden
  niets uitvoeren
  stinken naar alcohol
  je mail nooit lezen en de telefoon niet opnemen

  enz. enz. De NHG zal u vorstelijk belonen voor uw gedrag. Een hele slechte ongemanierde echtgenoot zijn kan natuurlijk ook altijd nog om de 100.000 binnen te slepen.

 7. racekever says:

  eur/usd = 1,2781 het gaat weer de goede kant op.

  -The stock of the biggest bank in Italy, UniCredit, is absolutely collapsing. Shares of UniCredit fell 14 percent on Wednesday and 17 percent on Thursday.

  -Shares of another major Italian bank, Intesa Sanpaolo, fell 7.3 percent on Thursday.

  -Shares of three major French banks all fell by at least 5 percent on Thursday.

  -Even shares of German banks are falling like a rock. Shares of Commerzbank fell 4.5 percent on Thursday and shares of Deutsche Bank fell 5.6 percent on Thursday.

  De euro gaat eraan!!!

 8. nhz says:

  Steven: Ik heb een leuke nieuwe nuttige baan gevonden: als detective voor de NHG gaan werken en met camera de gescheiden stellen volgen.

  tja, ik garandeer je dat iemand die zoiets zou proberen te controleren keihard aangepakt wordt door de politiek, vanwege schending van de privacy ofzo; ondanks de enorme besparingen die het zou kunnen opleveren als straks het WeW ploft.

  Steven: De NHG zal u vorstelijk belonen voor uw gedrag. Een hele slechte ongemanierde echtgenoot zijn kan natuurlijk ook altijd nog om de 100.000 binnen te slepen.

  inderdaad, het is een extreem duidelijk geval van moral hazard, een superpremie op maatschappelijk valsspelen. Reken maar dat de voordelen hiervan via de social media overal uit de doeken gedaan worden, voor wie het zelf nog niet door had. Geen groter risico op een scheiding dan wanneer je in een huis met NHG hypotheek woont; de cijfers bewijzen het.

 9. nhz says:

  racekever: De euro gaat eraan!!!

  gelukkig voor de politici let het publiek en de economen allen op de euro/dollar koers, en zullen de amerikanen niet accepteren dat de euro onder de 1.20 zakt; die gaan dus straks met een extra lading QE komen om te voorkomen dat ze de race naar de bodem met de ECB verliezen. Zo kan het spel ongehinderd nog lang doorgaan, terwijl de euro in steeds hoger tempo aan waarde verliest (wat precies de bedoeling van de politiek is).

 10. Steven says:

  aan NHZ

  mijn laatste update voegt eigenlijk niets toe, maar dubbelop is eigenlijk nog te weinig voor wat er gaande is.

 11. racekever says:

  Steven,

  Nou zo gewoon is het allemaal niet meer. Voordat de press release van de laatste 450 miljard tellende bailout gelanceerd was hadden de markten er al na enkele dagen geen vertrouwen meer in. Inmiddels zit Italie al weer ruim boven de 7% rente op zijn BTP. De crash is aanstaande, als je werkelijk geloof dat dit proces nog jaren doorgaat omdat het altijd zo ging dan zit je teveel vast in traditionele analyses.

 12. Steven says:

  racekever,

  Staat ook puntje puntje achter.. Kan zo maar elk moment klappen.

 13. Bug says:

  steven

  altijd te laat komen
  Je elke maand ziek melden
  niets uitvoeren
  stinken naar alcohol
  je mail nooit lezen en de telefoon niet opnemen

  Klinkt als de gemiddelde werknemer

 14. racekever says:

  Ja, we geloven allemaal nog steeds dat er straks eenhoorns over de regenboog springen die gouden dubloenen uitschijten, and all is wel. Amerika heeft zijn debt seiling “target” weer bereikt.

 15. Dow Jones says:

  @nhz…

  Ik geloof dat niemand hier zo duidelijk is geweest in zijn mening over de NHG en het WEW als jij. Het zou mooi zijn als mensen eens begonnen te beseffen hoe groot het gevaar van overheidsgaranties echt is. Het probleem van de NHG is minstens even groot als dat van de HRA. Dat heb jij me doen inzien.

  In de eredivisie kan men er echter ook wat van, want het WEW is natuurlijk maar een spaarpotje vergeleken met het EFSF…

  Cheerio,

  Dow Jones

 16. nhz says:

  Dow Jones: In de eredivisie kan men er echter ook wat van, want het WEW is natuurlijk maar een spaarpotje vergeleken met het EFSF…

  Het zal jaren duren voor de volle omvang van de NHG scam duidelijk wordt voor het gewone publiek; maar dat deze Ponzi in het kwadraat gaat klappen daar twijfel ik geen moment aan.
  Ik vrees dat er naast de financiële schade nog meer ellende aankomt, zoals een verplichte herfinanciering van alle NHG hypotheken naar een ‘betaalbare’ versie, of kwijtschelding van alle schuld boven de actuele waarde van het pand. Of misschien wel 3 of 5 jaar uitstel van hypotheekbetaling voor wie even moeilijk zit (zoals die gezinnen die niet kunnen rondkomen van 150K euro per jaar). Vanzelfsprekend alles voor rekening van de belastingbetalers. Zulke voorstellen liggen momenteel in de VS op de plank (officiële bekendmaking vermoedelijk tegen de verkiezingen aan) en zouden hier ook kunnen komen, aangezien we hier in grote lijnen alle stupide ‘innovaties’ uit de VS blind opvolgen.

  Ik snap overigens niet waarom er nog over een EFSF gesteggeld wordt, nu Draghi via de achterdeur onbeperkt aan het printen is. Zouden ze de schijn willen wekken dat ze toch nog op een of andere manier legaal bezig zijn, daar bij de ECB? Of hoopt de Goldman maffia via het EFSF nog een extra molensteen om de nek van de EU burgers te kunnen hangen?

 17. Interessante artikel

 18. Scheefhuurder says:

  Voor de huizenmarkt echt in de crisis komt wordt het hoogtijd om nu iets met de nhg te gaan doen.

 19. nhz says:

  Scheefhuurder:
  Voor de huizenmarkt echt in de crisis komt wordt het hoogtijd om nu iets met de nhg te gaan doen.

  ik vrees dat het daarvoor al te laat is, alle ellende zit al in de pijplijn (namelijk al die subprime kopers die de afgelopen tien jaar véél te dure huizen gekocht hebben); ook al zal het nog wel een paar jaar duren voordat de WeW pijplijn de echte ellende begint uit te braken. Het beste zou zijn om de voorwaarden voor kwijtschelding restschuld aan te scherpen, of te bepalen dat dat stopt zodra de WeW buffer leeg is. Maar ik denk niet dat iemand in Den HAag zich daar aan zal wagen, via een nep-scheiding of georganiseerd ontslag onder tonnen hypotheekschuld uitkomen is tenslotte een ‘verworven recht’ voor NHG scheefleners.

 20. edward says:

  ik denk dat het NHG een mooie speeltje word voor banken om balans weer op orde te krijgen
  mooi speeltje voor de banken om toch nog een groot deel van het geld weer te krijgen als je geen NHG hebt krijg je vast meer tijd om betalings problemen op te lossen dan wannner je NHG hebt

 21. nhz says:

  edward: ik denk dat het NHG een mooie speeltje word voor banken om balans weer op orde te krijgen

  ik vrees vooral een mooi speeltje bij de volgende verkiezingen; ik sluit niet uit dat rond die tijd de bodem van de WeW buffer al in zicht is, dan moeten politici van links tot rechts hun kaarten laten zien. Want als ze dan nog steeds de NHG scheefleners de hand boven het hoofd blijven houden bestelen ze de belastingbetalers voor minstens tientallen miljarden; lijkt me voldoende voor een revolutie.

 22. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Januari 2011.
  Bij een vrijwel niet gestegen aantal gedwongen verkopen(2000) *) is de huizenprijs al zo’n 13 % gedaald.

  Vraag is dan ook wat er gebeurt (richting de -25% extra) als het aantal gedwongen verkopen wel toeneemt.

  *) veel makelaars verkopen vlàk vóór een gedwongen veiling een woning onderhands, scheelt veilingkosten, ook ineteressant voor de koper. Als echter deze woning-“markt”-transacties op deze manier buiten de statistieken van gedwongen verkopen blijven, is het build van hoe de vlag erbij hangt niet juist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*