Wat zal de toekomst ons brengen ten aanzien van inflatie? Zullen de prijzen gaan stijgen of gaan dalen? De vraag of de prijzen zullen dalen of stijgen is naar mijn mening ook niet de juiste vraag. De betere vraag is of de economie zal stabiliseren of zal destabiliseren. En wat zullen de gevolgen zijn voor de gewone man of vrouw.
Inflatie kun je zien als de toename van de geldhoeveelheid of als het stijgen van de prijzen. Kijken naar de toename van de geldhoeveelheid is eenvoudiger en duidelijker. Het stijgen van de prijzen is een gevolg van de toename van de geldhoeveelheid. Het lastige is dat deze toename van de prijzen nauwelijks te meten valt. Je kan wel de kosten van het levensonderhoud meten. Maar het is niet gezegd dat het juist die prijzen zijn die stijgen door de toename van de geldhoeveelheid. Inflatie kan bijvoorbeeld ook leiden tot hogere huizenprijzen of hogere prijzen van aandelen. De laatste tijd lijkt het erop dat het nu juist de grondstoffen zijn de stijgen door de inflatie.
Lees verder op De vrije economie
Jawel de grondstoffen stijgen door de QE, is logisch toch, het geld moet ergens heen, dus naar Wallstreet.
Maar de producenten kunnen dit niet doorberekenen naar Main street, want dat geld van Main Street is in staking of op, die voelen zich belazerd door Wall Street, en overheid, die Wall street steunt.
Adamus had het over stagflatie, wel de tijd zal het leren.
@1:
het overschot is een overduidelijk gevolg van gebrek aan marktwerking, ontstaan in een tijd dat alles blind gekocht werd nog voordat de bouw begonnen was. Dan krijg je dus ‘luxe’ appartementen zonder balkon, parkeerplaats of andere tamelijk essentiële voorzieningen, voor een relatief kleine groep burgers met groot woonbudget. In werkelijkheid werden die appartementen vooral door speculanten gekocht, of gebouwd door WBV’s die van de gekkigheid niet wisten wat ze met hun geld moesten doen. In mijn stad staat er enorm veel leeg aan luxe appartementen, ik denk genoeg voor zeker 5 jaar omzet. Prijzen zullen héél ver omlaag moeten.
In het artikel staat ook:
“De woningmarktcijfers van de NVM tonen echter aan dat de appartementen juist het meest in waarde zijn gestegen ten opzichte van de andere woningtypen.” (gecorrigeerd voor rare spel/taalfouten)
merkwaardig, in mijn stad zijn overduidelijk de appartementen de woningen met de kleinste prijsstijging, +300-400% sinds 1990; alleen op heel dure lokaties wellicht meer. Gewone woningen zijn zeker 500-1000% duurder geworden.
@2:
en daar gaat het ook om: nog meer geld voor de piraten op Wall Street. PPI blijft overal hard oplopen en inflatie ook hoor, veel landen zitten inmiddels rond de 5%. De VS zit officieel op 2.6% maar volgens de eerlijke berekening al op bijna 9%. Grote kans dat ze volgend jaar boven 15% uitkomen volgens shadowstats. 15% wordt meestal gezien als de kritieke startwaarde voor hyperinflatie.
Kantoorruimte -> appartementen. Gaat vast ook niet helpen op deze markt.
http://www.vastgoedmarkt.nl/nieuws/2010/11/05/Binnen-drie-jaar-ombouw-miljoen-m-lege-kantoren
@4:
die plannetjes circuleren al jaren, meestal draait alles om de subsidie. Uit dit bericht blijkt dat niet direct, maar als ze praten over studentenhuisvesting en zorginstellingen dan ga ik vermoeden dat ze een koper voor al die nieuwe woonruimte in gedachte hebben die altijd de hoofdprijs wil betalen.
“Ruim 40 procent van deze gebouwen is zo verouderd dat ze niet eens meer als kantoorgebouw te gebruiken zijn. ”
dit is dezelfde kletspraat die WBV’s gebruiken om ‘verouderde woningen’ te slopen. Het enige probleem is dat de eigenaar niet meer de hoofdprijs kan vragen, en soms doorgeschoten ARBO normen. De sector wil niet dat huurders goedkopere alternatieven hebben, alles wat ‘goedkoop’ is moet daarom worden neergemaaid of geconverteerd naar iets dat meer geld oplevert.
Net als bij huizen hebben oudere kantoren vaak bepaalde voordelen, bijv. de lokatie en een eigen karakter. Maar als je ondanks achterhaalde voorzieningen (bijv. weinig parkeerruimte, hogere energiekosten) toch de hoofdprijs per m2 vraagt, tja … dan blijft het leegstaan.
Het zal er wel op neerkomen dat al die kantoren met veel subsidie moeten worden omgebouwd tot woonruimte; tegen de tijd dat dat klaar is zijn de prijzen op de woningmarkt zo ver gezakt dat ze niet meer rendabel te verkopen zijn en gaan ze om subsidie bedelen om er weer kantoorruimte van te maken, of misschien toch voor een sloopfonds. Als Elco en z’n vrindjes maar aan de slag blijven nietwaar?
inmiddels is de pleuro al weer terug bij af, na de ‘stijging’ van gisteren. Tricky Trichet is blijkbaar vastbesloten mee te doen in de race naar de bodem.
Gisteren schoot goud omhoog, vandaag zijn de commodities in de race. Dit gaat slecht aflopen 🙁
en inmiddels staat de pleuro zelfs nog lager dan voor Helibens aankondiging dat de VS enthousiast Zimbabwe achterna gaat. Way to go Trichet, lekker trashen die pleuro, daar kun je mee scoren bij de Euro kleptocraten. t.z.t. zullen we wel horen wat er achter deze daling zit, maar normale marktwerking is het zeker niet.
en nhz vraagt zich ook af waarom goud niet naar 1401 geweest is, maar onder de 1400 blijft.
Je denkt toch niet aan manipulatie? 😉
8:
$1400 was de target die een aantal mensen recent noemden.
Inmiddels staat euro goud ook op uitbreken omhoog, we gaan het maandag zien. Zilver ziet er helemaal spectaculair uit, en technisch gezien kan het nog best een eind omhoog.
Als goud door de 1000 euro/ounce gaat dan ga ik toch maar wat bijkopen en een deel fysiek laten uitleveren, TSHTF ….
@3 startwaarde van 15% voor hyperinflatie is totale onzin. Hyperinflatie kan alleen als de overheid geld blijft pompen, elke week meer en meer, anders kan het niet. In de jaren ’70 kwam de inflatie toch ook boven de 15%, kreeg je toch ook geen hyperinflatie. Dus de vraag is niet of de reguliere inflatie boven de 15% komt maar of overheden bereid zijn om te pompen en pompen en pompen. Dat lijkt me wel. Verder kan het nu digitaal gecreëerd worden, makkelijker dan in Weimar waar het met vrachtwagens naar de fabriek gereden werd. Krijgen nu al miljoenen mensen geld cadeau zonder te werken, was in Weimar voor zover ik weet ook niet zo. En is iedereen links wat betreft overheidsingrijpen, zelfs rechts.
Ik schat de kans op sterke inflatie op 99%, zo’n 5 jaar inflatie elk jaar tussen de 10% en 40%, hyperinflatie is moeilijk te zeggen, 10% kans?
@10:
die 15% is een vuistregel op basis van honderden voorbeelden in de afgelopen eeuw (er zijn er héél veel, het gekke is dat bijna niemand dit schijnt te weten). Inderdaad, de omstandigheden zijn in deze tijd van electronisch geld creatie anders. Maar hyperinflatie is niet gerelateerd aan de hoeveelheid geld die gepompt wordt, het wordt veroorzaakt door een totaal verlies van vertrouwen in de currency.
Blijkbaar is 15% een grens waarbij de gemiddelde burger het doorkrijgt en zijn consequenties trekt; nogmaals, gemiddeld gesproken. Het huidige TV/Hyves publiek is zo dom dat ze het misschien pas bij 50% in de gaten krijgen (digitale kruiwagens zijn een stuk makkelijker in gebruik dan de echte), dat werkt dan weer in het voordeel van de politici.
Keynessianen denken alleen aan geld. Geld creeren is welvaartscreatie.
Geld is er uiteindelijk alleen bij gratie van goederen en diensten.
Al 8 miljoen vierkante meter BOG leeg staat en de werkende bevolking sterk krimpt de komende 5 jaar met een miljoen, kan men de rente net zo laag maken als men wil, net zoveel QE toepassen als men wil.
Het enige effect is sushi balansen.
Meer reële behoefte aan BOG ontstaat er niet.
Maar Juan is geen econoom en die hebben er voor gestudeerd 🙂
Al goud gekocht Juan?
je bent er klaar voor lijkt het.
Aristotle (05/07/03; 18:17:02MT – usagold.com msg#: 102497)
TRUTH!
“*Money* in its purest form is a mental association of values in trade…a concept IN MEMORY…NOT A REAL ITEM!!!
Understand money and you understand Gold!”
@KariZ
Nee, Juan heeft al zijn tanden nog.
Maar het is waarschijnlijk geen onverstandige zet voor wie veel cash te makken (en de tijd) heeft: de grootste geduldige genieters van HRA bijvoorbeeld.
‘Nee, Juan heeft al zijn tanden nog.’
HAHAHAHA
Ok dan, maar pas op niet gebeten te worden door de papieren tijgers 😉
@11 ok, beetje botte tekst van mij ook, niet richting jou uiteraard. Hoe dan ook, heb veel nagedacht over hyperinflatie laatste tijd en zonder een overheid die geld blijft bijcreëren, drukken is tegenwoordig een verkeerd woord eigenlijk, wordt/ blijft het niet hyper. Mensen kunnen best vertrouwen verliezen, wat dan blijkbaar vaak gebeurt rond een bepaald percentage, maar als ze als een gek dan gaan uitgeven en de overheid drukt niet bij dan is het gauw afgelopen met de inflatie.. dat is de kern van wat ik bedoel.
@17:
ja, de overheid kan stoppen met bijdrukken maar willen/durven ze dat ook vandaag de dag? Als er één ding is wat duidelijk wordt dan is het dat de FED van Heliben nooit meer zal stoppen; stoppen met geld bijdrukken gebeurt alleen als de FED wordt opgeheven. FAT chance …
Euro zone zelfde verhaal, zodra we in meer EU landen Griekse taferelen gaan zien dan zal de geldpers op grote schaal aangaan om alle mooie beloftes van politici nominaal te kunnen realiseren, en zo de druk van de ketel te halen. En dan is er geen houden meer aan; stoppen met bijdrukken betekent dramatische verhoging van de rente, dan is de bulk van de huiseigenaars in NL etc. failliet. De geschiedenis laat zien dat zo’n monetary easing beleid vrijwel altijd doorgaat tot het eindspel, wat betekent dat de currency dramatisch in waarde daalt of zelfs helemaal verdwijnt.
@18 eens. Beetje academische discussie maar als je belegt en de juiste zaken wil selecteren om je geld in te stoppen toch belangrijk. Wordt nog heel leuk voor de gepensioneerden als er echt sterke inflatie komt.
Weet niet of je dit onderzoek al kende, econoom van Boston University Kotlikoff geeft aan dat verplichtingen US, pensioenen, medicare, uitkeringen etc. etc. ongeveer $200 triljard zijn, op een GDP van ongeveer $15 triljard. Niet dat het in Europa beter is, lijkt me allemaal hetzelfde, zie je ook wel beetje aan Eur/ USD koers. Canada is wel goed : )
http://dailyreckoning.com/bridging-the-fiscal-gap-of-unfunded-liabilities/
@10. Dat is een denkfout. Printen van geld is niet het startpunt van hyperinflatie. Het GEBREK aan vertrouwen in de fiat-munt maakt dat er hyperinflatie komt! Fofoa (istie weer) heeft een hele mooie post over dit geschreven….dus ff struinen 😉
@9 Bijkopen als goud boven de 1000 euro komt????? Hopelijk wel in de papieren variant? Fysiek is voor doemdenkers Niek……en bijkopen was toch dat je het op dalen deed in die opgepompte markt? Meen me te herinneren dat je noemde in de E 800+ zone, geloof me daar geraken we enkel als de comex knalt en men haar papier dumpt. Zo zie je, een mens die nooit haar mening wijzigt heeft nooit iets geleerd 😉
@19:
zoals ze wel vaker zeggen: de trend is onhoudbaar dus hij zal stoppen. Ongetwijfeld doordat in één of andere vorm de rechten die mensen denken te hebben worden uitgekleed, door inflatie of gewoon door steeds meer uit het pakket (social security, medicare etc.) te halen wat er nu nog wel in zit.
@20:
zoals ik al aangaf mee eens, alleen als je megaveel geld bijprint zoals nu dan wordt het verschil bijna academisch.
@21:
als goud boven 1000 euro komt (per ounce) dan start er een nieuwe uptrend en zitten we voor je het weet op 1500 euro of meer. In een normale markt worden gaps altijd gevuld, vandaar dat ik eigenlijk een daling naar minimaal 915 en eigenlijk 85-860 verwacht. Maar deze markt tart alle historische ervaring en laat steeds vaker grote gaps open staan, zeker de laatste twee weken. Het begint erg te lijken op een ‘crackup boom’.
Ik probeer zeker niet dogmatisch te zijn bij beleggen, want dat is een recept voor snel al je geld kwijtraken. Ik zit momenteel maar op 8% belegd in goud (of misschien 10% gezien de stijgingen) en wil naar 25-50% toe; maar ik ga natuurlijk niet in één keer alles op 1000 euro bijkopen … Zelfs als we door de $1400 / EUR 1000 grens heengaan hou ik rekening met een terugval naar $700/EUR 500.
@22
Ben er ook va overtuigd dat we na de komende sprong nog wel een x terugkomen op dit niveau, maar een garantie heb je nooit. Houd mijn percentage ook nog onder de 40%……eerst nieuwe toppen maken. Dan correctie en meestal na 3 pogingen breekt hij door.
Nu staan we al sinds juni lager, dat is een lange termijn…..echter de laatste sprong was gigantisch (mede gedragen door verzwakking euro) , dus geduld is een schone zaak.
Geloof nog helemaal niets van een hype, want elke gesprekspartner over het onderwerp goud staart nog evenzeer als een konijn in de koplampen als 1 jaar geleden.
Het is echt pas het begin, maar volatiliteit neemt wel stapsgewijs toe, en dus moet je een ijzersterk fundament hebben om niet toe te happen op verkeerde momenten.
@20 nee, dat is niet waar. De overheid moet geld bij blijven drukken voor hyperinflatie, alleen vertrouwen in geld verliezen is niet genoeg, dan kom je nooit maar dan ook nooit op hyperinflatie van 100%, 1000%, 10.000% omdat het geld voor dergelijke prijzen er dan gewoon niet is. Als iedereen z’n vertrouwen verliest en z’n geld uitgeeft en de overheid drukt niet bij is het snel afgelopen met de inflatie..
Weet dan ook niet of er hyperinflatie komt, het zou kunnen, sterke inflatie is bijna zeker.
Maar niet in alles, gisteren appartementen bekeken, Amsterdam, van ING real estate, staat heel veel leeg in een van hun objecten, krijg je nu ‘korting’ van Euro 1200 per maand het eerste jaar Euro 1000, dan Euro 1100, dan de oude prijs. In plaats van dat ze zeggen dat ze te duur zijn krijg je ‘korting’. Het blijft een rattenbusiness, ook een ‘leuke’ tussenpersoon, Actys.
Staan in deze buurt al gauw zo’n 100 appartementen leeg in een straal van een kilometer.. Dat zijn de huurappartementen, dan staan er nog zo’n 25 appartementen te koop.
@24 Goudbelegger, wat boefke zegt klopt: verlies van het vertrouwen in de currency is het begin van hyperinflatie.
De overheid wordt hierdoor op den duur gedwongen steeds meer geld bij te drukken, hetgeen uiteindelijk het vertrouwen nog meer ondermijnt.
@25 het hangt wel samen maar verlies in geld komt meer voort uit een overheid die maar bijdrukt. Het is niet zo dat we met z’n allen beslissen het vertrouwen te verliezen en dat de overheid dan gaat bijdrukken.
Maar ok, laat maar. Hebben we overheden die inflatie willen creëren? Ja, 100% zeker. Hebben we overheden die hyperinflatie willen creëren? Nee, denk het niet. Zou het kunnen ontstaan in het Westen? Waarschijnlijk niet.
Maar dan nog, 5 jaar achter elkaar tussen de 15 en 40% inflatie en de waarde van je geld dat je had in het eerste jaar is ook gedecimeerd. Een oorlog en je geld kan je daarna als toiletpapier gebruiken. Wat dat betreft..
@23:
ja, helemaal mee eens. Als ik nu al op 40% van mijn vermogen aan goud zat, dan zou ik nu zeker niet gaan bijkopen … maar nu moet ik mij indekken als het hard verder stijgt, en de correctie pas vanaf een veel hoger nivo van start gaat (en dus vermoedelijk minder ver terug gaat). Ik meen dat in een gold bullmarket de correcties uiteindelijk vaak -62% zijn, dus maak je borst maar nat …
ALs je ziet hoe het edelmetaal elke dag verder omhoog blijft vliegen kan inflatie bijna niet uitblijven vrees ik…
Het gemak waarmee iedereen hier uitgaat van inflatie heb ik toch enige moeite mee.
Of de overheid moet die truqe van na 2001 nog een keer gaan uithalen. Maar kan mij daar niets bij voorstellen.
Het feit dat verkoop/koop van huizen maar blijft dalen lijkt mij toch een teken aan de wand.
Dit geld niet alleen voor huizen, de consument is echt wel voorzichtiger geworden.
En zoals het was zal het nooit meer worden, dat lijkt me duidelijk.
En het is de consument die gaat bepalen wat het gaat worden.
Meen dat voor bedrijven om winst te maken een economische groei van minimaal 2,5% nodig is, zie ik niet snel gebeuren.
@29:
“Meen dat voor bedrijven om winst te maken een economische groei van minimaal 2,5% nodig is”
dat kun je nooit zo zeggen, het hangt helemaal af van de reële rente, inflatie en andere factoren. Bovendien, de meeste bedrijven in NL die nog ‘winst maken’ draaien volledig op overheidsgeld/subsidie; die zouden ook winst maken bij een jaarlijkse krimp van 10%, simpelweg omdat ze niet in een echte markteconomie werken.
“Het gemak waarmee iedereen hier uitgaat van inflatie heb ik toch enige moeite mee.”
en ik snap eigenlijk niet hoe mensen nog steeds kunnen twijfelen aan inflatie, zelfs de officiele (met alle mogelijke middelen omlaag gemanipuleerde) CPI cijfers zijn in bijna alle EU landen ahrd aan het oplopen; voor het eind van het jaar zit een groot deel van EU + UK rond de 5%.
De VS zit officieel al op bijna 4% inflatie, maar volgens Shadowstats (véél betrouwbaarder) al op 9% – en nog blijft men zeuren over deflatie gevaar, echt onvoorstelbaar …
Op hele lange termijn ben ik het met je eens dat er geen zekerheden zijn, maar dan nog is de kans op deflatie puur statistisch gezien zeer minimaal; de ervaring leert gewoon dat overheden in 99% van de gevallen de inflationaire weg kiezen.
Ja nhz, dat laatste ben ik helemaal met je eens, alleen hebben overheden uiteindelijk nog iets te kiezen?
Zoals ik al zei, het is de consument die daar (deflatie) over beslist, niet de overheid.
En ………. USA is voor mij een ander verhaal, maar wij zitten hier in Europa, Nederland zelfs als ik me niet vergis.
Waar is de inflatie/deflatie aan gerelateerd tegenwoordig?
Wanneer we het over belastingen hebben dan zie ik inderdaad uitsluitend inflatie, maar ook dat zal ophouden op een gegeven moment, aangezien het volk het niet meer kan betalen.
En voordat dat gebeurd zijn de voedselprijzen naar mijn bescheiden mening allang gedaald.
Huizenprijzen hoef ik het op deze site niet over te hebben, daar zijn we het wel over eens wat daar mee zou moeten gebeuren.
@29 Floor
Gegeven de schuldenlast waarmee huishoudingen (gezinnen, bedrijven en overheden),ligt deleveraging voor de hand. En zou iiiideraad een deflationaire krimp moeten optreden. Probleem is dan wel dat bij zo’n krimp de schuldenlast nog zwaarder gaat wegen. Kijk maar eens tegen welke problemen landen als Ierland, Griekenland Portugal momenteel aanlopen: iedere bezuiniging leidt tot nieuwe tegenvallers op de begroting.
En dus geldt ten aanzien van deleveraging: damned if you do and damned if you don’t. Inflatie is daarmee de enige manier om aan deze catch 22 te ontsnappen. En dat treft. In een systeem waar de waarde van het geld is opgehangen aan een papieren standaard en zo’n 40% van alle uitgaven via de collectieve sector lopen (20% bestedingen, 20% overdrachten) kan een overheid ieder denkbaar inflatiepercentage teweeg brengen dat wenselijk wordt geacht.
Hoe lang denk je dat voedselprijzen zullen dalen in een situatie waarin steeds meer door centrale banken vrijwel gratis geschapen liquiditeit
hun weg gaan vinden naar de commodity markten? (rethorische vraag).
Tja, alles is al jaren voorbijgekomen op dit forum, inflatie, deflatie, en nu gaat het erop aankomen. Hoe gaat het in de praktijk, ik denk heel geleidelijk, bijna zonder het te merken.
Maar als gezinnetje in Olland, sta je toch niet liever op straat, want het is te nat en te koud. Dus blijf je zitten in je huis, zolang mogelijk. Eten voor de kinderen, daarvoor kan je naar een voedselbank. Het is wel moeilijk om je daar aan te melden, met een eigen huis, dat moet je eerst verkopen, en nu blijkt je huis ook nog eens onverkoopbaar. Warmte kan je eventueel zonder, het went.
Maar mensen die geen schulden hebben, zullen weinig tot geen problemen hebben.
Als er een ministerie is, die de salarissen niet meer kan uitbetalen, is dit een teken aan de wand.
@31:
voedselprijzen dalen?? Kijk eens naar de Agri commodities, er is een enorme prijsstijging in aantocht (in het komende halfjaar, schat ik). Prijzen zijn in een jaar tijd al bijna verdubbeld. De prijs in de winkel bestaat voor een groot deel uit verpakking en transport, maar dan nog – reken maar dat de prijzen van fatsoenlijk voedsel sterk gaan stijgen, overal.
@32:
inderdaad, alle regeringen kiezen de makkelijke uitweg van inflatie. Burgers met een hypotheek zijn belangrijker dan de burgers zonder.
@33:
ik hoor dat er bij de voedselbank bij ons ook mensen met eigen huis en auto komen. Hoorde trouwens gisteren ook weer een verhaal van een mevrouw die zich beklaagde dat ze – omdat ze in de schuldsanering zit – moet rondkomen van een paar honderd euro per maand. Maar ze rijdt wel in een superdikke BMW, gaat regelmatig op buitenlandse vakantie en is vaak op de terrasjes te vinden. Treurige boel blijkbaar, die schuldsanering. En dan zijn ze nog verbaasd dat er enorme wachtlijsten daarvoor zijn …
Ok, we gaan het zien, maar ben het niet met je eens.
Om de voor mij meest zwaarwegende rede en dat is dat een overheid niet op kan tegen een niet spenderende consument.
Deflatie kan een overheid helemaal de nada mee.
En die consument gaat echt niet meer als vanouds spenderen.
@35:
kijk alleen vandaag alweer: goud, zilver, bijna alle commodities 2-5% hoger in één dag; en zo gaat het al twee weken. Het meeste staat 40-50% hoger dan 2 maanden geleden en bijna 100% hoger dan 1-2 jaar geleden. Wie dan nog gelooft dat er geen inflatie is gelooft in sprookjes.
Die consument zal meer moeten spenderen – aan voedsel, energie etc.; want anders wordt het houtje bijten in een koud huis. Voorzover er tenminste nog geld over blijft voor spenderen, want ziektekosten, belastingen enz. gaan voor gewone mensen (effectief) ook dit jaar weer vele procenten omhoog. En ja, dan is er dus minder geld voor de hypotheek, maar dat noem ik geen deflatie.