Hugo Priemus: ‘Woningmarkt het liefst hervormen volgens SER-plan’

Emeritus hoogleraar Volkshuisvesting ziet het liefst dat de woningmarkt wordt hervormd overeenkomstig het SER-plan van april 2010. De Commissie Sociaal-Economische Deskundigen van de SER stelde in april integrale hervormingen voor die over een periode van dertig jaar moeten worden ingevoerd.

‘Betrouwbaar betekent niet niks doen’
Volgens Priemus is de vakwereld van bouwen en wonen het in grote lijnen wel eens over wat er aan de woningmarkt moet gebeuren. Nu is de overheid aan zet, vindt Priemus. ‘Een betrouwbare overheid betekent niet niks doen,’ aldus Priemus.

De vereniging eigen huis papegaait wat de leden willen horen. Daar worden ze natuurlijk ook voor betaald…

De woningmarkt als blijvende groeimotor van de economie… 😳

bron: Nirov

Share Button
69 comments on “Hugo Priemus: ‘Woningmarkt het liefst hervormen volgens SER-plan’
 1. nhz says:

  kort samengevat: de overheid moet doen wat de vastgoed maffia goed vindt.

 2. Hugo says:

  ”‘Een betrouwbare overheid”
  contradictio in terminis

 3. Goudbelegger says:

  @2 je hebt gelijk. Voel me een sukkel dat ik niet tonnen declareer bij de overheid zoals nu zoveel mensen die ik persoonlijk ken.. Het is niet normaal meer.

 4. nhz says:

  @2:
  juist wél hardstikke betrouwbaar, voor een bepaald soort mensen; wat gewone burgers zoals jij vinden doet niet terzake 😉

 5. RealisT says:

  “….hervormingen …… periode van dertig jaar ….. een betrouwbare overheid….”

  * Gaap !! *

 6. Dawg says:

  Over afbouw van de hra kan alleen met de VEH gepraat worden als de overheid er tevens toe bereid (“integrale aanpak van de woningmarkt”)is meer huurders de koopmarkt op te drijven (“doorstroming”)om de huizenprijzen op peil te houden. (“scheefhuren tegengaan”)

 7. Patrick says:

  VEH, mogen huurders SVP ZELF bepalen hoeveel ze aan wonen willen uitgeven?

  Staks wordt je nog verplicht om minimaal een x percentage van je besteedbaar inkomen te “verwonen” op straffe van gedwongen verhuizing, BOAH!

 8. Priemus is niet prima.
  Linkse rakker nauw verbonden aan het VROM bolwerk dat grond schaars houdt (ruimtelijke ordeningsbeleid) waardoor we allen slaaf van de woningbouw of de bank zijn. DE oplossing is grond niet meer kunstmatig schaars houden waardoor huizen betaalbaar kunnen worden. Er is grond zat in de polder, schaarste is absoluut kunstmatig. Nederland is vol = BULL SHIT. Als dat echt zo was was de Markerwaard allang ingepolderd.

 9. ll says:

  Kijk, dit snap ik nu toch helemaal niet. Gedachte NVM, ga eerst na hoe lang je huis te koop staat en koppel er dan een prijs aan.

  ” Maak met mij de volgende gedachteoefening: de woningen die nu binnen een half jaar verkocht worden, geven 6 procent toe op de prijs. Wordt een woning tussen de 6 en de 9 maanden verkocht, dan zakken verkopers gemiddeld 8 procent. Woningen die 1 tot 2 jaar in de verkoop staan geven 12 procent toe op hun vraagprijs. En verkopers die hun huis langer dan 2 jaar in de verkoop hadden, zakten gemiddeld 17 procent in prijs. Met een goede kennis van de markt, zou je dus eigenlijk kunnen uitrekenen hoe lang je huis in de verkoop staat.”

  Let wel, 1 op de 18 koopwoningen staat te koop.

 10. ll says:

  Wat eigenlijk het gedachtegoed is ” haal vandaag 30% van de prijs en je verkoopt morgen je huis ” ZEG DAT DAN……

 11. Martijn says:

  Als ik me niet vergis heeft Priemus zelf meegeschreven aan dat rapport.

 12. nhz says:

  @8:
  grond duur maken/houden lijkt me toch echt meer een rechtse hobby. Dat een aantal salonsocialisten daar ook erg voor is zegt alleen maar wat over het linkse gehalte van hun partij. Heeft weinig te maken met ruimtelijke ordering maar bovenal met grondpolitiek; landbouwsector en vastgoed maffia (beide vooral CDA) bepalen de regels.

 13. KariZ says:

  5 jaar niks doen en dan tot 2030-2040 langzaam hervormen…

  Die gasten gaan ongelooflijk hard ingehaald worden door de realiteit.

 14. ll says:

  @ Dalen, nog even over de eigendomsrechten, puinhoop in US

  Waar heb ik het over? Wel, je weet dat Amerikaanse banken vroeger nogal actief waren met “securitisations”. Het bundelen en herverpakken van hypotheekleningen in diverse tranches om ze vervolgens te verwerken in producten gericht op specifieke doelgroepen.

  Nu een steeds groter deel van die hypotheken onbetaald blijven, zien banken zich verplicht om deze huizen aan te slaan en vervolgens op de markt te verkopen.

  Hier onstaat het probleem. De hypotheek van een wanbetaler werd vaak in stukken gereten en zit nu ergens in één of andere CDO. Het is zo’n boeltje geworden. Niemand weet nog wie wat bezit.

  Het kan maanden en maanden duren vooraleer een bank de nodige documenten bij mekaar heeft om effectief over te gaan tot een “foreclosure”. Vooraleer over te gaan tot een inbeslagname dienen banken echter aan te tonen dat zij het recht hebben om het huis in kwestie aan te slaan.

  Komt daar nog bij dat banken zowat verdrinken in de dossiers. Er komen verhalen naar buiten van bankbediendes die maandelijks 10.000 dossiers moeten behandelen. Ieder dossier moet echter geverifiëerd en afgetekend worden vooraleer het wordt ingediend bij de rechtbank.

  In realiteit worden soms honderden dossiers per dag ondertekend. Bankmedewerkers verklaren dat ze enkel de datum verifiëren.

  Advocaten wrijven zich al in de handen. Dergelijke inbeslagnames zijn niet rechtsgeldig.

  Verzekeraars zien de bui al hangen. Zij verleenden “title insurance” aan kopers waardoor zij gecompenseerd worden voor schade die ontstaat wanneer blijkt dat er een probleem is met de eigendomsrechten van de woning.

  Maar deze verzekeraars stopten afgelopen week resoluut met het verstrekken van verzekeringen aan kopers van woningen die door banken in beslag werden genomen.

  Dat is toch wel bijzonder slecht nieuws voor de banken. Zij hebben miljoenen woningen in beslag genomen en zonder “title insurance” wordt het bijzonder moeilijk om deze te verkopen.

  Maarten Verheyen

 15. ll says:

  Binnenkort in ons theater ;-(

 16. Vinex says:

  Hier in de Vinexwijk willen de mensen het maar niet snappen en zakken daarom nog steeds niet met hun vraagprijs. Sommigen kunnen dit ook niet, omdat ze de ‘overwaarde’ willen meenemen naar het nieuwe huis of de investering willen terugzien van de verbouwing of de dure keuken, badkamer etc. Sommigen zakken een beetje in de vraagprijs en wachten nog steeds op de verlossing die langs komt.

  Aankomende zaterdag a.s. is het open huizen dag a.s. en dan gaan gaan we ook weer wat woningen bekijken in de wijk. Prijsklasse tussen 250 tot 300. Wat ons betreft vaak nog een te hoge vraagprijs als je ziet wat je ervoor krijgt.

  Ondertussen blijven we tevreden huurders in de Vinexwijk met een bovenmodaal inkomen. We zullen wel zien wat de toekomst wel of niet brengt op huizengebied.

  In de Vinexwijk lopen de kortingen trouwens behoorlijk op bij reeds gebouwde huizen die nu een jaar leeg staan. De grootste klapper is een eenmalige korting van 166 euro voor een project in de klasse 500 tot 700 Euro.

 17. adamus says:

  Vinex,

  nieuw huis von 290. Hypotheek 325.
  Nu bij verkoop max. 275 kk. In het meest gunstige geval restschuld 50K. En dan ook nog een ander huis van 375kk willen gaan kopen 🙂

 18. adamus says:

  eenmalige korting van 166 euro voor een project in de klasse 500 tot 700 Euro.

  dat is wel heel cynisch.

 19. Peter2 says:

  30 jaar, das zo’n beetje de rest van mijn verwachtbare leven. Kan ik dit kwalificeren als iets vergelijkbaars als “poging tot moord”?

 20. dalen says:

  @ 18 Peter2

  Misschien kan je ook je reactie hier (http://www.vvd.nl/actueel/1036/vrijheid-en-verantwoordelijkheid-het-concept-regeer-en-gedoogakkoord#reaction_11961

  plaatsen en voorstellen dat de hypotheekrenteaftrek mag blijven voor bestaande hypotheken. Dat daarnaast meer bouwgrond ter beschikking moet komen i.p.v. het onder water te zetten http://www.zuidoord.nl/gemaakt-bezwaren-/-opmerkingen

 21. Kopersstaking says:

  Het nieuwe kabinet, de banken en het vastgoedwereldje heeft de handen ineengeslagen om met list en bedrog een echte vrije woningmarkt tegen te werken.

  Potentiële kopers staan nu voor een dillema. De meesten weten wel dat de huizen overgewaardeerd zijn. Desalniettemin is het moeilijk te voorspellen wat de politiek nog allemaal gaat doen om huiseigenaren te helpen. Het vooruitzicht om nog 10 jaar in de veel te kleine en dure (vrije sector) huurwoning te zitten en volledig te worden uitgeknepen om de huiseigenaren en vooral de genoemde sectoren te steunen is ook niet plezierig. Langzaam capituleren potentiële kopers dan ook en steken hun nek in de nog redelijk loszittende strop van een koopwoning.
  Het is kiezen tussen twee kwaden. Is er dan geen uitweg? Die is er zeker! Het vergt alleen een soortgelijke strategie als de banken, vastgoedwereled en politiek nu voeren: prijsafspraken!

  – iedere potentiële koper wacht tot de gemiddelde vraagprijs van een woning (bron: Kadaster) zakt tot onder de 150k
  – niemand sluit meer een hypotheek af van meer dan 4.5 keer het bruto jaarinkomen, gebaseerd op maximaal 1.5 FTE (dus geen twee voltijdsbanen).

  Ik weet dat het lastig is om je op deze manier te organiseren, maar ik zou zeggen: geef het een kans en sluit je aan bij de algehele kopersstaking!

 22. Peter2 says:

  Ik het fundamenteel oneens met het oude man en zijn idee dat de huizen bezitter met torenhoge schuld ontzien moet worden. Dertig jaar lang wachten om tot een nieuw bestel te komen zou hen de tijd moeten geven zonder groot verlies achter te blijven?

  In welke droomwereld leeft die man eigenlijk? Zodra het de massa duidelijk is waar het met de prijzen heen gaat in de toekomst, gaat iedereen zich daarop aanpassen en worden de plannetjes volkomen door de realiteit ingehaald. De overheid werkt zoals vanouds bij ons tegen de wil van de meeste mensen en een vrije markt in met kapitaal vernietiging en onrecht tot gevolg.

  Kennelijk geloofd meneer nog in een centrale planeconomie en communisme. Wel inzien dat geld rondpompen geen zin heeft, maar niet snappen hoe een markt gaat reageren als het sentiment omslaat. Recente voorbeelden ten overvloede!

  En alles wat centraal geregeld wordt om een enkele groep financieel te ontzien, impliceert dat er onrechtmatige lasten bij een andere groep terecht zullen komen, want de lasten zijn er nu eenmaal. Lasten die overigens vrijwillig aangegaan zijn door de betrokkenen. Hoe denkt die man daar breed draagvlak voor te vinden?

  En wat gaan de jongeren beslissen op dit gebied beslissen zodra het meest oude gepeupel weg zit te rotten in de Nederlandse bejaarden opberg tehuizen? Ik voorspel een hardvochtig beleid zodra we op dat punt aankomen, en terecht is mijn mening.

  En drie jaar met een heel team, kom op zeg…wat een verspilling.

 23. Martijn says:

  De economische crisis en het instorten van de kantorenmarkt leiden ertoe dat Amsterdam de bouw van ruim 11.500 woningen en 284.000 vierkante meter kantoren schrapt. Dat maakte verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) woensdag bekend.

 24. Peter2 says:

  @19: Dalen,

  Ik heb een reactie geplaatst, maar die is nog niet doorgekomen. Gaat mogelijk niet gebeuren, het past immers niet bij het feestje.

  Na een groot deel van de wel geplaatste reacties te hebben lezen, wat een dom volk zeg. Vooral heel veel, maar mijn speeltje dan…

  En iedereen die discutabel doel dat wel geld ontvangt die zegt wat een mooi akkoord dit is.

  Typisch politiek, socialist spelen met een andermans geld.

  Dat gezegd, ik kan in ieder geval tevreden zijn dat het niet paars-plus geworden is. Dat had volgens mij nog slechter geweest vanwege Job C.

  Mijn steun hebben ze geen van allen. Ze vertegenwoordigen mij in zijn geheel niet en dus heeft niemand mijn stem deze keer mogen ontvangen.

 25. nhz says:

  ik citeer hier even een uitspraak van enkele dagen geleden van een zeer wijze bankier, bijgenaamd o.a. Heliben of Bernokkio:

  “If something cannot go on forever, it will stop. One way or the other, fiscal adjustments sufficient to stabilize the federal budget will certainly occur at some point. The only real question is whether these adjustments will take place through a careful and deliberative process that weighs priorities and gives people plenty of time to adjust to changes in government programs or tax policies, or whether the needed fiscal adjustments will be a rapid and painful response to a looming or actual fiscal crisis.”

  Als Ben het snapt, dan moeten onze politici het ook snappen. Nee, dit ging niet over huizen in de polder, maar het lijkt me volledig van toepassing.

  @25:
  inderdaad, bijna allemaal socialisten: socialisme voor de rijken bij VVD, D’66 en GL; socialisme voor bovenmodale ambtenaren bij PvdA (+GL) en socialisme voor mensen met een uitkering of minder vet baantje bij o.a. SP. Pick your poison.

 26. adamus says:

  Wat eigenlijk het gedachtegoed is ” haal vandaag 30% van de prijs en je verkoopt morgen je huis ” ZEG DAT DAN……

  http://www.rebogroep.nl/html/index.php?page_id=412436
  wist iemand te vertellen dat een Achterhoeks huis van >400K na 5 mnd in verkoop eerst drie maanden uit de verkoop was gegaan om vervolgens 30K van de prijs af te doen. Procent of 7.

 27. adamus says:

  Priemus is niet prima.
  Linkse rakker nauw verbonden aan het VROM bolwerk dat grond

  zoals Dir. Kadaster van pvda is. Doorgroeien zit er voorlopig niet meer in …….

 28. RealisT says:

  @15

  Leuk experiment voor as Zaterdag:

  Je zou eigenlijk eens aan een verkopende partij moeten kunnen vragen of zij zelf nu nog in staat zouden zijn om hun eigen woning voor de vraagprijs te kopen. Bij velen is het antwoord negatief. Kunnen de financiering gewoon niet rond krijgen of de nieuwe maandlasten niet opbrengen. Ondanks een hoger salaris tov moment van aankoop.

  Maar wel stug met droge ogen beweren dat hun huisje voor de marktwaarde te koop staat…

  In mijn eigen gemeente leuren ze trouwens al ruim twee jaar met dezelfde nieuwbouwwoningen van 500-600k. De laatste maanden met maar liefst met 10k korting. Alleen wordt er nu wel casco opgeleverd.

  Sigaar iemand?

 29. adamus says:

  Er is grond zat in de polder, schaarste is absoluut kunstmatig. Nederland is vol = BULL SHIT. Als dat echt zo was was de Markerwaard allang ingepolderd.

  Markerwaard: afdeling zoetwaterbederf. Maar wat mij betreft had de Zuiderzee er nog mogen zijn. Wat hebben die polders nu opgeleverd? Ook is men nu bezig de dijken rondom het Ijsselmeer te verzwaren. Een dijkje aangelegd tussen Enkhuizen en Lelystad zodat straks de snelweg Alkmaar/Zwolle een feit kan zijn. Alles wordt positief bekrachtigd 🙂 Een volk dat rouwt treurt om zichzelf, nee bouwen moeten we. Aan Elco’s handje.
  Wilders is misschien wel leuk omdat er misschien wel helemaal geen beslissingen worden genomen. Economie=de kleine ruimte uitpezen met zo weinig mogelijk middelen.

 30. adamus says:

  Die gasten gaan ongelooflijk hard ingehaald worden door de realiteit.

  de fiscale crisis bij lagere overheden is nog niet eens binnengekomen. Er worden nog steeds wethouders (depla et al.) aangenomen met lijntjes naar den Haag. Dus lui die denken dat geld een kwestie van budget beschikbaar stellen is. Dat poen ergens opgehaald moet worden komt echt niet in hun dode hersencellen op.

 31. adamus says:

  DE oplossing is grond niet meer kunstmatig schaars houden waardoor huizen betaalbaar kunnen worden. Er is grond zat in de polder, schaarste is absoluut kunstmatig.

  dat is een verkeerde opmerking. Je wilt het blijkbaar van anderen afpakken? Er is bepaald door overheid waar gebouwd mag worden, niet waar niet gebouwd mag worden. Er kan dus bijna overal gebouwd worden als de lagere overheden dat willen. Gemeente verdient dan niets aan de grond en dat is dan weer jammer.
  Wie gaat trouwens drempels in de polderweg betalen?

 32. adamus says:

  “If something cannot go on forever, it will stop.

  is dat een citaat uit de film Being There?

 33. adamus says:

  rtl.nl/%28/financi…w_11000_woningen.xml

  tekort is niet erg als ze maar niet te fors worden….
  dan zijn die forse tekorten er al.

 34. E van Noorwegen says:

  Even helemaal off-topic:
  Op de website van de SNS bank kan men zelf de overwaarde van de eigen woning berekenen. Je vult dan gegevens als woonoppervlak, perceeloppervlak, etc in en de huidige hypotheeksom.
  Ditzelfde kan je ook fictief doen, met gegevens van woningen die op funda staan. Dan moet je ook even een fictief huidig hypotheekbedrag invullen en dan krijg je je zogenaamde overwaarde. Geeft een indicatie van hoe deze bank de waarde van dat huis inschat.
  Ik heb dat een aantal malen gedaan, en vervolgens bij het NBWO, via hun sms-dienst waarde taxaties voor dezelfde woningen opgevraagd. Het verschil is in meerdere gavallen ruim een ton. Een bepaalde woning die bij de sns 269k deed, was volgens NBWO 153k.
  Het lijkt me zo onwaarschijnlijk dat banken, die inmiddels allesbehalve scheutig zijn met hypotheken, nog wel een zwaar overdreven overwaarde (en daarmee de theoretische mogelijkheid tot ruim oversluiten) hanteren.
  Iemand suggesties? Ik ben zelf niet zo thuis in het hypotheek/bankbelang wereldje.

 35. adamus says:

  Juan het gaat goed op mejudice. Petje af.

  Straks krijgen we een Ivo Opstelten antwoord: U kunt dat nu wel denken, maar het is niet zo……..over CBS cijfertjes bijv.

 36. Henri says:

  @36
  “Ik heb dat een aantal malen gedaan, en vervolgens bij het NBWO, via hun sms-dienst waarde taxaties voor dezelfde woningen opgevraagd.”
  Bij het NBWO krijg je per adres 4 SMSjes a 1,50 euro. En dat heb jij ‘een aantal malen’ gedaan. Dure hobby heb jij.

 37. E van Noorwegen says:

  @Henri

  Nee, Henri met het betweterige oordeel…
  Ik probeer een beeld te krijgen, van de informatie-verstrekkende instanties om me heen. En juist sterk afwijkende cijfers geven te denken.
  Als je alleen maar reageert om af te kraken, houd dan gewoon je mond, je voegt niets toe. Dat is een onnozele tijdsbesteding.

 38. adamus says:

  Het verschil is in meerdere gavallen ruim een ton. Een bepaalde woning die bij de sns 269k deed, was volgens NBWO 153k.

  6983 HG no 2 kom ik op een hogere prijs uit dan de vraagprijs.

 39. nhz says:

  @36:
  de werkelijke waarde interesseert SNS niks, NHG/WeW dekt alle risico. Het enige wat hen interesseert is of de koper redelijkerwijs de hypotheeklasten kan betalen. Als je niet in aanmerking komt voor NHG hypotheek zal het een ander verhaal zijn.
  En misschien is het SNS model achter die website wel van een paar jaar geleden, en sindsdien niet meer geupdate.

 40. FT says:

  Even een beetje off-topic.

  @diversen,

  Ik zie wat reakties over huizenprijzen.

  Wat eigenlijk het gedachtegoed is ” haal vandaag 30% van de prijs en je verkoopt morgen je huis ” ZEG DAT DAN……

  Ik kreeg vandaag een mailtje van een kennis. Via de makelaar ofzo om te helpen het huis te verkopen.

  Appartement in hoogbouw, 55m2 erfpacht. Vraagprijs een jaar gelden 109.000 na diverse verlagingen nu 99.500.

  Help mijn huis verkopen, want ik snap niet waarom het niet weg wil”

  Ik denk niet dat ik erop ga reageren want ik zou deze persoon alleen maar afzeiken, ookal ben ik oprecht.

  Even met de natte vinger mijn calculatie:

  Laten we zeggen 1250 per m2 is prima betaald.
  Dan kom ik op een prijs van ca 70.000. Omdat grond tegenwoordig ca 1/3 van de prijs is, stel ik een korting voor van ca 20.000.
  De reeele vraag prijs zou dan rond de 50.000 moeten liggen + huur voor de grond (en een hoop servicekosten-maandhuur niet te vergeten).

  Ik zou het ook vriendelijker kunnen zeggen. Vraag bij het kadaster de prijzen van je postcode op. Hooi het in de verkoop voor de 2005 prijs, want als je nog even wacht krijg je de 2000 prijs. Ik ben er an overtuigd dat de laatste de prijs eind 2013 is.

  PS.
  @E van Noorwegen, ik heb het pandje ook even in de SNS gegooid. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
  125K, de idioten.

 41. Hugo says:

  @3
  Ach al die mensen zijn binnenkort alles kwijt als de EUro klapt. Wij zijn eerlijk aan ons echte geld gekomen de koopkracht zal verveelvoudigen. Wraak is zoet.

  @4
  Voor de Demminks wel. Verder lijkt het wel een overheidstaak om zoveel mogelijk mensen in een ponzi te zuigen en ze dan een dolk in de rug te planten. Ook op EU vind dat een leuk spel.

  @7
  Dat mag je niet zelf bepalen. Straks bepaald de overheid wat je aan vakantie, energie, gezondheidszorg etc moet uitgeven. Welkom in de EUSSR.

  @13
  Das mooi, ik hoop dat die hele zooi klapt. Dan kan er eens met hervormen worden begonnen. Eerder zal dat niet gebeuren. Euro opheffen, EU opheffen, max 10% belasting etc

  @18 Slavernij in een modern jasje? Als je niet tot de knuffelgroep behoort betaal je +- 80% belasting

  @20 Breidt uit met de Euro’s dumpen en EM kopen. Voordat dit over is kan je voor 25 troy ounce een heel blok opkopen (mocht je dat willen)

  @26
  Ik denk dat Heliben de betonnen muur ziet en weet dat deze niet meer te ontwijken is. Hij (en anderen zoals hij) geven nu een beetje extra gas om wat sneller te stoppen 🙂

 42. nhz says:

  @42:
  leuk die SNS waardering. 50K lijkt me realistisch, de ‘vriendelijke versie’ trouwens ook: als je geluk hebt krijg je de 2005 prijs, als je je poot stijf houdt misschien over een paar jaar de 1995 prijs.

  Ik heb de SNS taxatie even losgelaten op het appartement wat ik momenteel huur (ruim 100m2). SNS komt op 235K, zowaar onder de vraagprijs (het staat al een paar jaar te koop voor 300K, recent gezakt naar 275K). Het is een beetje bijzonder geval, maar ik denk dat 200K al moeilijk wordt als de eigenaar er snel vanaf zou willen (wat wellicht niet het geval is …).

 43. Hugo says:

  Gutsie heeft Griekenland alweer gelogen. Maakt verder niet uit, niemand is verantwoordelijk behalve u. Wilt u even betalen? Heel toevallig is de echte fraude periode (ca 1999-2002) niet onderzocht. Wat een joke.

  De FED heeft 98 jaar over gedaan om 98% van de koopkracht van de dollar te verwijderen. De EUro zal dit in 20 jaar regelen is mijn inschatting. Enige wat je aan ze over kan laten is geldontwaarden.
  http://www.zerohedge.com/article/greece-caught-lying-again-debt-and-deficit-figures-shoot-post-audit

 44. nhz says:

  @43-26:
  Bernokkio mag nu gaan bewijzen dat hij meer is dan een tovenaarsleerling. Er zal serieuze magie nodig zijn om de economie er levend uit te slepen.

  De eerste betonnen muur is al in zicht, benieuwd wat er gaat gebeuren de komende dagen. Gaan we wel of niet QE2 doen, terwijl de hele wereld ondanks meevallende economische cijfers nu vol belegd is voor een nieuwe QE ronde in het kwadraat?

 45. Okkie says:

  @19
  Als de HRA alleen voor bestaande gevallen mag blijven, zal er geen enkele starter meer instappen.

 46. Okkie says:

  @8
  Grond is niet schaars. Gewilde locaties in het centrum van een grote stad zijn schaars. Hierbuiten betaal je veel minder.

 47. nhz says:

  @45:
  Grieken zullen wel denken: wat Ierland kan met de staatsschuld, dat kunnen wij beter! Binnen 2 jaar een overzees gebiedsdeel van China …

 48. adamus says:

  Euro opheffen, EU opheffen, max 10% belasting etc

  + grenzen opheffen.
  (Waarom Eustatius nu bij NL hoort?)

  Hij (en anderen zoals hij) geven nu een beetje extra gas om wat sneller te stoppen

  en TPTKnow weten wat Ben gaat doen en kunnen zich op voorhand nog wat toeëigenen en straks met goedkoper papier/digits afrekenen.

  “Debt is the money of slaves”
  En wij hebben vertegenwoordigers die namens ons de schulden aangaan…….

 49. adamus says:

  Gutsie heeft Griekenland alweer gelogen

  chinezen betalen in $$$ i.p.v. €€?

 50. Okkie says:

  @43
  De knuffelgroep van het aankomende kabinet is de bovenste inkomenspercentiel.

 51. Hugo says:

  @46

  Zeg dat wel, oproepen uit ‘serieuze kingen’ qua omvang van QE2 zijn tussen de 1.5 en 7 biljoen.

  Ik vraag me soms af of B. B. te W. niet doelbewust op die eerste afvliegt. Ze weten daar heus wel dat het over en uit is met de dollar. Wie weet ligt de Redback al klaar.

 52. adamus says:

  De knuffelgroep van het aankomende kabinet is de bovenste inkomenspercentiel.

  dat zijn er inmiddels X + 1,5 miljoen?

 53. adamus says:

  Of de EU/€ nu wel of niet klapt maakt niet uit. Afbetalen gaat wel wel gebeuren. De bank komt altijd: Duitsland heeft die weekeinde het laatste restje moeten betalen van WO1. De kleinkinderen kunnen aan de bak 😉

 54. Okkie says:

  @44
  Het appartement waar ik woon is volgens de SNS ‘taxatie’ goedkoper dan de 5 vrijwel identieke appartementen in mijn flat waarvan er een aantal al langer dan 2 jaar te koop staat. Ik ben benieuwd wie er als eerste de vraagprijs gaat verlagen.

 55. Hugo says:

  @49
  Jup. de Grieken dienen hen die het meest betalen als je het mij vraagt (zie geschiedenis). Betalingen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

  @50
  ‘+ grenzen opheffen.’
  Schengen, de grens is nu overal.
  Blijf dromen, doe ik ook. TBTF afschaffen, ‘ik regel het zelf wel’ optie toevoegen om maar wat te noemen.

  ‘“Debt is the money of slaves”
  Vertel dan ook meteen dat gold the money of kings en silver the money of merchants is 😉

  @52
  Wilders is linkser dan de SP….

 56. Hugo says:

  @55

  ”Duitsland heeft die weekeinde het laatste restje moeten betalen van WO1.”

  Kom op dat was voor de show om weer wat ‘vertrouwen’ aan schuldpapier te geven. Je komt er nooit vanaf, right.

 57. Hans- says:

  Off topic, AD 6okt.
  Gemeente Rijswijk verhoogd ozb met het max.(3,5 %) toelaatbare, om de gemeentekas tevullen, ivb aankomende bezuiniging overheid.
  Amtenaren blijfen feesten, en reizen.(orientatie reizen buitenland)

 58. nhz says:

  @51:
  nee, ze betalen in schepen als je het verhaal goed leest 😉

  @59:
  het maximum is 20%, die 3.5% is denk ik de gemiddelde verhoging die is toegestaan voor alle gemeenten samen. Nu even afwachten hoeveel de grote gemeentes er bovenop doen, dan weten we wat er voor de kleintjes overblijft 😉
  Ik ken ook heel weinig voorbeelden van gemeentes waar echt bezuinigd gaat worden; meestal bedoelen ze met bezuinigen: lastenverhoging voor de burger, via hogere ozb of gewoon meer zelf betalen voor allerlei zaken. Snijden in eigen vlees is onvoorstelbaar voor de ambtenaren.

 59. adamus says:

  ‘“Debt is the money of slaves”
  Vertel dan ook meteen dat gold the money of kings en silver the money of merchants is

  ik ben gestopt met het wakkermaken van de slapende hond.

 60. adamus says:

  Snijden in eigen vlees is onvoorstelbaar voor de ambtenaren.

  en toch gaat het vroeg of laat gebeuren, daar helpen lijntjes met den Haag echt niet meer bij.

  tot 2015 komen er geloof ik nog 4000 rijksambtenaren bij; anders kunnen ze niet krimpen. Ik snap het niet helemaal.

 61. adamus says:

  Amtenaren blijfen feesten, en reizen.(orientatie reizen buitenland)

  anders vertrekken de toppers naar het bedrijfsleven. Zouden we dat willen? Ja dus.

 62. adamus says:

  Kom op dat was voor de show om weer wat ‘vertrouwen’ aan schuldpapier te geven. Je komt er nooit vanaf, right.

  wat voor sancties waren er bij wanbetaling? Niets over gehoord.

 63. alek_a says:

  Vandaag op de TV. UWW heeft budget voor uitkeringen van 20 miljard. Okee, we kunnen een diskusie over voeren. UWW kosten zelf: 8 miljard! Wat mij betreft is dat schandalig.

 64. tinus says:

  @Alek,

  De kosten op jaarbasis van UWV zijn 1,6 miljard.
  Met 20.000 werknemers die ruim 1 miljoen uitkeringen verzorgen en honderdduizenden mensen naar werk begeleiden, niet zo slecht.

  Het klopt dat er ongeveer 20 miljard in de fondsen zit.
  Dit is echter premiegeld voor de arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en werkloosheidsverzekering, opgehoest door werkgevers en werknemers.

  Als de staat deze pot gaat afromen voor andere doeleinden, dan is dat ordinaire diefstal. Zeker als bijvoorbeeld gelijktijdig de verzekeringen worden versoberd.
  Ik wil dan eigenlijk gewoon mijn ingelegde premiegeld terug…

 65. alek_a says:

  @66 tinus

  Met 1.6 miljard aan operationele kosten is het oke. TV zei 8.

  De uitekringen budget stel ik niet ter discussie.

 66. nhz says:

  @66:
  de staat doet al lang aan diefstal uit dat soort potjes. Mijn eigen bijdrage aan het UVW is ook gewoon gestolen, om zwangere onderneemsters een hele tijd riant onbetaald verlof te gunnen. Ik zou er nu eigenlijk recht op hebben maar krijg niks, lekker jarenlang voor hop premie betaald want het gevulde potje is ‘herbestemd’. Over premies terug hoef je al helemaal niet te beginnen.
  Wat is politiek een mooi vak. Ik ben dus helemaal niet verbaasd als straks kabinet Wilders II besluit om de pensioenenbuffers te gebruiken om systematisch de huizenprijzen omhoog te houden.

  @67:
  iedereen wilde wachten tot de onbeperkte HRA gegarandeerd was. Alles geregeld, nu dus partytime. Gaan al die NVM makelaars nu extra personeel aannemen om de stampede van kopers in goede banen te leiden?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*