Crisis in de keistad: Vinexwijk blijft bouwput

In het tweede deel van de serie ‘Crisis in de Keistad’ bezoekt Netwerk de Amersfoortse bouwput Vathorst. Ook hier laat de financiële crisis haar sporen na.

Toen het economisch nog goed ging, was het plan dat in de nieuwe Vinex-wijk ruim 10.000 woningen gebouwd zouden worden. Maar inmiddels durft niemand zich meer aan een voorspelling te wagen en het aantal nieuwe woningen dat jaarlijks nog gebouwd gaat worden is flink gedaald.

Hele woningblokken staan leeg, de weinige winkels die er zijn hebben last van criminaliteit door ontbrekende sociale controle en mensen die hun nieuwe huis al weer willen verlaten, krijgen het niet verkocht.

bron: Netwerk.tv

Share Button
Tagged with: , , , ,
9 comments on “Crisis in de keistad: Vinexwijk blijft bouwput
 1. Sven says:

  Maar ja…,we hebben natuurlijk wel onze ouwe degelijke “krapte op woning markt” nog hè. (voor de struisvogels onder ons)

 2. Me says:

  Vinexwijken zijn de sloppenwijken van de toekomst. Tis leuk om daar en tijdje te wonen in het begin, tis hip en comfortabel, maar het zijn in feite nieuwbouwdorpen in the middle of nowhere, geen sfeer. Met Almere heeft men geprobeerd nog een echte stad te bouwen, vinex wijken zijn een soort aanhangsels, ver weg van de stad waar ze bijhoren. Bij vathorst gaat het wel erg snel, maar ik ben bang dat dit lot bij andere locaties ook gaat gelden. Ik denk niet of de vergelijking met de bijlmer helemaal opgaat maar er zijn raakvlakken.

 3. Mark says:

  @Me

  Dat hoeft niet, de sfeervolle jaren 30 wijken waren in de jaren 30 ook nieuwbouwwijken.
  Voor de meeste vinex wijken heb je gelijk, de bouwkwaliteit het soort huizen en de infrastructuur zijn hier nu al slecht, dus dat komt nooit meer goed.

 4. KariZ says:

  Wat ik absoluut níet begrijp is dat sommige hun huis alweer te koop hebben staan. Het is een nieuwbouwproject, recent opgeleverd en hup we gaan weer weg (met uitzondering van hen die de dubbele lasten niet meer kunnen dragen).

  Huis gekocht in Vathorst…o nee toch maar wonen in leusden 5 min. verderop, hoppa nog maar een huis kopen, oude verkopen we wel weer…toch?

 5. Joop Kl; says:

  Ik begrijp zelf ook niks van de keuze om dit soort nieuwbouwpuisten aan enkele grote steden van dit land te plakken. Geef kleinere gemeentes ook kansen kleinschalige nieuwbouwprojecten te bouwen ipv dit soort “groeikernen” aan te wijzen.

 6. xandr says:

  Bij veel van de Vinex-wijken krijg ik altijd direct een ontzettend benauwd gevoel. Er is ontzettend dicht op elkaar gebouwd, en toch voor best wel veel geld. Staat niet bovenaan mijn lijstje.

 7. KariZ says:

  @Joop. Inderdaad, het feit dat deze groeikernen worden aangewezen (dus van staatswege wordt opgelegd), zegt ook alweer heel veel over de Nederlandse huizenmarkt…. en het gebrek aan keuze mogelijkheden om ergens te wonen.

  Als argument werd dan veelal gebruikt: het tekort aan ruimte. Daar heeft men op zich wel een punt voor een klein land met 16,5 milj. inwoners, maar als dan vervolgens blijkt dat het halve ‘Groen Hart’ (opzich al een mythe) in de randstad vol staat met troosteloze bedrijventerreinen, dan weet je dat de lokale wethouders/overheden toch weer gezwicht zijn voor het geld en hun aanvankelijke argumenten snel hebben laten varen.

 8. starter.. says:

  Het is zo dat de lokale politici en makelaars huizen kochten en weer met winst verkopen binnen 1a2jaar. Nu gaat dat niet meer en dus blijft er veel onverkocht staan. Bied maar eens 2/3e van de prijs, heb je het!

 9. Doorloper says:

  In zwolle hebben ze ook zo’n nieuwbouwgedrocht aan de stad geplakt, genaamd Stadshagen. De uitbreiding hiervan is net als Vathorst ook al op een veel lager pitje gezet:

  http://www.destentor.nl/regio/zwolle/4472031/Bouw-Stadshagen-in-fasen-door-crisis.ece

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*