Bouwers eisen opnieuw steun van kabinet

NVB - Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemersHet kabinet moet snel maatregelen nemen om de woningmarkt en daarmee de bouwsector overeind te houden. Nog langer wachten is zowel economisch als maatschappelijk onverantwoord. Naar schatting staan er 100.000 banen in de bouwsector op de tocht.

Dat schrijft de Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers (NVB) maandag in een brief aan het kabinet. Hierin doet de brancheorganisatie van 220 bouwondernemers een ultieme poging het kabinet te overtuigen van de ernst van de huidige crisis voor de woningmarkt.

Begin december was de NVB al een van de ondertekenaars van een brief aan minister Eberhard van der Laan (Wonen en Wijken) met daarin het dringende verzoek maatregelen te nemen om de ingezakte huizenmarkt weer op de been te helpen.

Volgens de NVB worden er de komende drie jaar 80.000 woningen minder gebouwd. De brancheorganisatie roept op tot maatregelen variërend van daadwerkelijke financiële steun tot een verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie van 265.000 naar 350.000 euro.

‘De nood is hoog, over een half jaar hebben maatregelen geen zin meer en is het leed al geschied’, aldus NVB-directeur Nico Rietdijk. Volgens Rietdijk kost het voorgestelde pakket van acht (tijdelijke) maatregelen ruim 1 miljard euro op jaarbasis. ‘Als we niks doen, is de schade vele malen groter.’

Behalve verhoging van de Nationale Hypotheekgarantie en directe financiële steun stelt de NVB onder andere voor de eenmalige onbelaste schenking van ouders aan kinderen dit jaar te verhogen naar 100.000 euro. Ook zouden huizenkopers die hun oude woning nog niet hebben verkocht, de hypotheekrente van beide woningen mogen aftrekken zolang de crisis duurt.

Share Button
Tagged with: , ,
11 comments on “Bouwers eisen opnieuw steun van kabinet
 1. martin says:

  De sector moet saneren, het jarenlang zakkenvullen is ten einde. Waarom wil iedereen toch teren op de schatkist?
  De economie gaat naar de kelder van al die subsidiering.
  De sectoren die het hardst lijden, hebben de laatste jaren het hardst geprofiteerd.

 2. Bert says:

  Waarom verhogen?

  Waarom zou je de NHG verhogen naar 350.000 euro?

  Er is maar 1 goede reden voor, maar ze durven het niet hardop zeggen.
  De huizenprijzen zijn dermate snel gestegen dat de NHG voor een groot gedeelte koopwoningen niet meer toereikend is.

  En al zouden ze het verhogen dan nog zal het niks meer uitmaken.
  Bos heeft al vaker gezegd, de NHG wordt niet verhoogd, laat de markt zijn werk doen.

 3. Jeroen says:

  Het is weer een bedelbrief van tranentrekkend niveau. De maatregelen zijn bijna allemaal gericht op het makkelijker en meer geld vrijmaken voor aspirant-kopers: geforceerd sitmuleren van koopgedrag dus. Er wordt met geen woord gerept over maatregelen die de sector zélf kan nemen. Ik ben alweer, net als na de vorige brief van banken, makelaars en bouwsector begin december 2008, een leuke tegenbrief aan het dichten aan de Tweede Kamer. We moeten méér tegengeluid laten horen aan de politiek om te voorkomen dat de ‘eigen-geld-eerst’ lobby van dit soort partijen voet aan de grond krijgt en onze maatschappij straks volledig ontwricht.

 4. ZK says:

  Als Duitse bouwers hier voet aan de grond gaan krijgen, die voor meer dan 20% lagere prijs een betere kwaliteit kunnen leveren, dan is er iets mis met de Nederlandse bouwsector, er worden te hoge prijzen berekend.
  Laat inderdaad de markt zijn werk doen.

 5. xandr says:

  Bovendien, ik vind dat we als belastingbetaler deze heren al ruimhartig genoeg gesteund hebben. De bouwfraude iemand?

 6. Mark says:

  Mee eens, een idiote brief.
  We kunnen wel iets doen, op gemeentelijk niveau dan.
  Bouwbesluiten, grondprijzen, vergunningen e.d. kunnen allemaal wel wat simpeler en goedkoper. Veel meer dan dat moet er echt niet komen.

 7. Lex says:

  Precies xandr, decennialang de belastingbetaler op grote schaal oplichten en dan nu weer willen voortprofiteren op de zakken van diezelfde belastingbetaler. Hondsbrutaal is nog zacht uitgedrukt.

 8. House says:

  Heren, niet zo hoog van de toren blazen………
  De markt dient inderdaad de bouwsector te corrigeren, maar dat de woningprijzen zijn doorgeschoten ligt aan de kopers die hadden eerder moeten stoppen met kopen en dat is van vandaag of gisteren dat was al in 2001.
  En dat de markt daarvan heeft geprofiteerd het zij zo, dan moet er nu gecorrigeerd worden.
  De inflatie index op basis van 100 peildatum 2000 is de reële koop- bouwprijsprijs.
  Het is de taak van het ministerie van economisch zaken hierin voorlichting te geven.

 9. Lex says:

  @House Het gaat er hier vooral om dat bedrijven/ondernemers wel hun winsten wensen te nemen voor zichzelf, maar de verliezen en risico’s willen afwentelen op heel Nederland. Zelf ondernemer zijnde kan ik zeggen dat dat getuigt van een ernstige beroerde ondernemersmentaliteit. Als je de voordelen van ondernemen wilt, neem je er ook de nadelen bij.

 10. anoniem says:

  de meeste reacties hierboven, zijn van mensen die geen huis kunnen kopen, en zich daarom gefrustreerd afzetten!

 11. xandr says:

  de meeste reacties van mensen die denken dat de huizenprijzen niet significant gaan dalen, komen van lui niks maar dan ook helemaal niks snappen van een kapitalistisch economie en de rol van kapitaal hierin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*