Coalitie: geen taboes bij bezuiniging

De Telegraaf schrijft dat VVD en CDA bij de onderhandelingen over een nieuw bezuinigingspakket ook voorstellen ter sprake gaan brengen die eerder onbespreekbaar zijn geweest.

Daaronder vallen onder meer de hervormingen van de woningmarkt en de arbeidsmarkt. De PVV is hier sterk tegen. Het kabinet stelt volgens ingewijden dat er niet aan te ontkomen valt meer te bezuinigen. Het zal meer worden dan de 18 miljard euro die is overeengekomen in het regeerakkoord.

Share Button
Tagged with:
55 comments on “Coalitie: geen taboes bij bezuiniging
 1. henk says:

  Dan zijn de problemen groter dan we nu weten. Het verhaal van de DNB vorige maand over de HRA in relatie tot de funding van de banken was ook al ernstig.

 2. JoJo says:

  KAN IEMAND DAT TWITTER WINDOWTJE EEN BEETJE OPSCHUIVEN AUB KAN HET EERSTE BERICHT NIET GOED LEZEN !

 3. Buddy says:

  Merkwaardig gesprek opgevangen tijdens een bezoek aan een benzinestation

  Ik was aan het afrekenen bij een terwijl de kassabediende met een vaste klant aan het babbelen was.

  Vaste klant: De bank wilde 300.000 euro voor m’n huis geven maar daar trap ik niet in.
  Ik snap niet waarom ik het van de gemeente niet mag verhuren.

  Mijn gedachten:
  Waarom wil de bank het huis kopen?

  Iemand enig idee?

 4. AVE says:

  Lijkt me gewoon iemand die zwaar in de problemen zit. Als je dit soort gesprekken bij de benzinepomp voert, dan kun je toch al geen kant meer uit?

  De vaste klant zal ook wel niet aan de eisen van de Leegstandswet kunnen doen, anders kreeg hij wel een vergunning. Meestal strandt de aanvraag bij het vaststellen van de huurprijs, welke door de verhuurder hoger wordt ingeschat of ingegeven dan op basis van de puntentelling is toegestaan.

  Ik snap ook niet waarom iemand een woning zou willen huren met als basis een huurcontract op grond van de Leegstandswet(buiten een lage huurprijs dan).
  Zeker als je weet wat het aanbod in de vrije huursector momenteel is:

  http://www.verwey-vastgoed.nl/index.php?id=18&postback=1&aanbod=alles&regio=&plaats=&type=&bouw=&prijsmin=0&prijsmax=999999999

 5. Juan Belmonte says:

  henk: Dan zijn de problemen groter dan we nu weten. Het verhaal van de DNB vorige maand over de HRA in relatie tot de funding van de banken was ook al ernstig.

  Eens.

  Voortekenen worden inderdaad steeds ernstiger:
  – 250.000 woningen op Funda te koop
  – Alleen Urk zit met een gemiddelde verkooptijd van onder de 10 maanden, de rest wacht langer
  – gemiddelde transactieprijs significant onder de gemiddelde vraagprijs (wat volgens de theorie Dr IR Maartje Martens te verwachten moet zijn)
  – overgang van huizen leasen (aflossingsvrij met rentesubsidie HRA) bij kunstmatige lage rente naar lenen en terugbetalen is in volle gang
  – stijgende rentes in de markt voor staatspapier en dan ook -onvermijdbaar- op termijn stijgende rentes op hollandse hypotheken
  – zelfs CDA en VVD laten discussie aanpak HRA toe
  – grootbanken wijzen zelf op het risico van onhoudbaarheid van HRA op lange termijn
  – minister Donner geeft toe dat àls (àls nogmaals) HRA eraan zou gaan, de prijzen er ander uit te komen zien, dwz de politucs geeft gewoon antwoord en ontwijkt de vraag niet
  – waarschuwing Mr Vic van Heeswijk over een te verwachten aantal executieverkopen dat volgens hem duidt op een ingehouden
  – waarschuwingen Prof Dr Ir Hugo Priemus en Prof Dr Dolf van de Brink over grootte-echtheid van de zeepbel en verwacht prijsverloop (-25%)
  – Rabo verloor AAA (zeer spijtig, dit is een Hollands voorbeeld van een conservatieve cooperatie die serieuzer met geld lijkt te zijn omgegaan dan collegae in de private sector, die inmiddels niet meer zo privaat zijn) en verkocht Sarasin (komt goed uit voor solvabiliteit), is een voorzet op ?


  Maybe all is well and we can all go to sleep
  But hey who knows, it could be a bit of a bumpy ride.

 6. Juan Belmonte says:

  JoJo: KAN IEMAND DAT TWITTER WINDOWTJE EEN BEETJE OPSCHUIVEN AUB

  Waarschijnlijk kunt u dat het beste zelf, het is Juan gelukt om het op de blauwe kolom bovenin het artikel te zetten.

  Als zèlfs Juan
  het kan … 🙂

 7. Juan Belmonte says:

  JoJo,

  De admin heeft er zelfs iets voor voorzien:
  Bezoekers die problemen hebben met de Twitter widget kunnen dit verhelpen door de browser cache te legen/wissen. U kunt hiervoor ook CCleaner gebruiken.

  Zie kolom rechtsboven.

  Juan heeft die opties overigens met Firefox niet nodig gehad, succes en laat graag weten of het gelukt is.

 8. Maarten Post says:

  Ben benieuwd: als de euroleiders daadwerkelijk een soort fiscale unie afspreken, of de HRA dan in stand blijft. Zeker als men ook nog het IMF uitnodigt om de euro mede te “redden”, alwaar men nog een appeltje te schillen heeft met Nederland.

 9. TP says:

  JoJo

  Bij IE9, bovenin de browser waar de HTTP staat rechts ook een vergrootglasje en daarnaast een vakje wat gebroken lijkt.
  Dit is de compabiliteitsweergave, deze aanklikken en je beeldscherm is dan in orde.

 10. Schandalig says:

  NL betaalt nu een historisch lage rente. Die gaat vanzelf (dan wel door de ‘Eurobonds’) fors omhoog de komende jaren.

  Impact: ook de hypotheekrente zal fors stijgen. Lijkt me lastig voor de leen-je-rijk generatie(s).

 11. nhz says:

  henk: Dan zijn de problemen groter dan we nu weten.

  zeg maar gerust dat de problemen dan al over zijn, goedschiks of kwaadschiks. Werkelijk verschrikkelijk hypocriet zulke berichtjes van de coalitie. Ze zijn te laf om ook maar enige maatregelen van belang te nemen, en schuiven het probleem op het bordje van een volgend kabinet: na ons de zondvloed. Ik hoop van harte dat de zondvloed nog komt onder het bewind van Rutte, en dat de drie verantwoordelijke partijen hier (niks doen, of beter gezegd alleen bezig zijn met je eigen zakken vullen, terwijl het land naar de knoppen gaat) keihard op afgerekend worden.
  Bovendien, je gelooft toch nooit dat deze club de HRA van de veel verdieners gaat afpakken? Ze hádden het kunnen doen met gelijktijdig verlaging van de IB voor gedeeltelijke compensatie, die kans hebben ze voorgoed laten lopen. Nu wordt het gewoon een botte bijl bezuiniging, die vermoedelijk zal inhouden dat heel het land zwaar moet boeten om de HRA (of de compensatie van zielige huiseigenaars) te blijven betalen. De leen-je-rijk generatie blijft aan bal totdat het hele land naar de knoppen is; ik hoop dat ze daarna nog veel ‘plezier’ gaan ondervinden in hun luchtkasteel in de polder (en overigens: bij de vakbond zie je precies hetzelfde probleem als bij VVD/CDA/PVV).

 12. Long Time Lurker says:

  http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/bevolking/cijfers/extra/piramide-fx.htm

  Kijk ook naar de demografie! de babyboomers hebben gewoon pertinent meer zetels dan de generatie 18-40. Ze hebben per leeftijd jaar een zetel extra in de tweede kamer.

 13. Willem Nass says:

  @11 @12
  Laten wij elkaar niet op leeftijd gaan afrekenen. Ik ben ook babyboomer en herken mij totaal niet in het beeld dat soms van de babyboomers wordt gegeven. Ook beschouw ik de politici van hogehuizenprijzenminnend NL niet als mijn vertegenwoordigers, ongeacht hun leeftijd.

 14. lorenzo says:

  Schandalig: NL betaalt nu een historisch lage rente. Die gaat vanzelf (dan wel door de ‘Eurobonds’) fors omhoog de komende jaren.

  de hypotheek rente ? Nee hoor , is historisch hoog op dit moment.

 15. Steven says:

  rente is natuurlijk historisch laag. wel aan de feiten houden. Overigens kan ie best nog lager: geen idee.

  http://huisverkopen.biz/huis-kopen-lage-rente.htm

 16. dalen says:

  @ 15

  Als je tegen Lorenzo zegt dat iets wit is, is het in zijn ogen zwart. Waarschijnlijk komt deze info van zijn wannabe makelaars website tweede woningen. Staat veel meer van dergelijke info op………

 17. JR says:

  De rente kan nog lager en zou ook een volle procent unt lager moeten staan. De euribor rente staat namelijk op het laagste niveau ooit, zelfs nog lager toen je in 2003 voor 4% afsloot. E.e.a. zou wel te maken hebben met de risicos die banken tegenwoordig lopen bij hypotheekverstrekking. Er is namelijk nooit zoveel onzekerheid wat betreft onderpand geweest.

  Hopelijk gaat de regering de huisvesting problematiek aanpakken. Ben zeer benieuwd

 18. nhz says:

  Willem Nass: Laten wij elkaar niet op leeftijd gaan afrekenen.

  ben ik met je eens, maar globaal gezien klopt het wel. Babyboomers die het niet met de huidige koers eens zijn zijn slecht vertegenwoordigd in Den Haag.

  JR: Er is namelijk nooit zoveel onzekerheid wat betreft onderpand geweest.

  DUS de rente staat niet te laag; de risico opslag is gewoon veel hoger dan een paar jaar geleden (en logischerwijs hoger dan in bijv. Duitsland waar geen huizenbubble is). En dat lijkt me winst, want het betekent dat bij de banken de oogjes langzaam aan het opengaan zijn. Ik denk trouwens dat die 0.5-1% renteopslag wegens risico in geen verhouding staat tot de echte risico’s op de huizenmarkt, het zou nog veel meer moeten zijn (zeker als je meeneemt dat in al die andere landen een aanbetaling van 5-20% vereist is, dat ontbreekt hier ook nog steeds!!).

 19. Juan Belmonte says:

  nhz: DUS de rente staat niet te laag; de risico opslag is gewoon veel hoger dan een paar jaar geleden (en logischerwijs hoger dan in bijv. Duitsland waar geen huizenbubble is)

  Kinkt logisch nhz.

  Sterker nog: als de rente een werkelijk afspiegeling zou zijn van van de risico’s op waardedaling op huizen anno 2011, dan zijn alle rentestanden onder de zeg 10% een gulle gift 🙂
  Rente op Grieks 10-jaars papier haalde 15% in de markt tot de ECB ingreep.

  Bovenstaand bericht (HRA onderdeel van bezuinigingen) samen met de factoren in post 5:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/04-12-2011/coalitie-geen-taboes-bij-bezuiniging/#comment-92790
  geven toch echt uitzicht op een daling van die huizenprijs.

 20. Frans says:

  tjonge, tjonge! Stil toch! Dit veroorzaakt alleen maar onrust op de woning markt!!
  (Of moet ik zeggen rust haha!)
  🙂

 21. dr.t says:

  Wat het kabinet vooral wil is de aanpak van de arbeidsmarkt. Een grens stellen aan de WW-duur en ontslagvergoedingen maximaliseren.

  Indien de HRA wordt aangepakt zal de huursubsidiesector zeker ook niet aan maatregelen ontkomen.

  Overigens is het maar zeer de vraag of dit soort maatregelen met de PVV als gedoogpartner er door heen komen.

  Verder Juan de Rabobamk is vooral tegen de NHG omdat de regeling haar monopoliepositie in de weg staat.

  En inderdaad de hypotheekrente is hoog in verhouding tot de rente die banken zelf betalen.
  Dat de rentetarieven voor Duitsland en NL iets omhoog gaan heeft met het gebrekkige politieke beleid te maken in antwoord op de crisis, maar er zijn ook tekenen dat men eindelijk gaat doorpakken.
  De oplossing: strikte juridische en economische regels over de begrotingen van (zuidelijke) europese landen en paralel daaraan het optreden van de ECB als lender of last resort.
  Men heeft simpelweg geen andere keuze en zelfs politici maken dan uiteindelijk de juiste beslissing.

 22. tufkaj says:

  dr.t: Verder Juan de Rabobamk is vooral tegen de NHG omdat de regeling haar monopoliepositie in de weg staat.

  Ben ik het niet echt mee eens. Rabo investeert in een AAA rating (tegenwoordig AA). Dat kost ze geld en één van de voordelen die ze daar uit zouden kunnen halen is geld lenen tegen lagere tarieven. De NHG haalt die prikkel weg uit de markt.
  Dit is dezelfde werking als het deposito garant stelsel. Risocovolle banken konden een hogere spaarrente bieden, maar zodra ze omvallen moeten alle banken (waaronder Rabo) garant staan en boeten. De consument voelt dan geen pijn, terwijl hij wel degelijk een keuze zou moeten maken of hij hoog óf laag risico wil tegen een hoger of lager potentieel rendement. Nu kiest hij altijd voor het hogere rendement omdat er toch wel een vangnet is. Beide regelingen bevorderen risicovol gedrag en hebben bijgedragen aan de bankencrisis van 2008.

 23. floor says:

  @dr.t
  Je weet toch wel dat dat ook de oplossing niet is hè?
  Men heeft wel een andere keus trouwens, ook een slechte maar minder slecht uiteindelijk voor Duitsland en Nederland dan die jij voorstaat.
  Wat denk je nou dat die zuid europeanen doen wanneer Duitsland de teugels echt dreigt aan te halen?
  Juist ja, hun middelvinger opsteken en alsnog failliet gaan.
  Dit weten de finaciële markten dus ook, vandaar die oplopende rente voor Duitsland en Nederland vorige week.
  Zolang als dat het de financiële markten nog iets oplevert, mag Europa met al dat wishful thinking nog even een tijdje de can down the road kicken, maar op een gegeven moment houdt de weg op.
  En dan wordt je ‘smorgens wakker in een andere wereld.

 24. Steven says:

  moeilijk is gewoon Japan na te doen: Gewoon de rente laaghouden en schulden afbetalen. Ook zij hadden een vastgoedbubbel natuurlijk. heb ook nooit gesnapt dat wij dan ook maar een bubbel gingen maken, maar dat zal wel zijn omdat misschien 1 procent van de bevolking macro-economische kennis heeft.

  Echte oplossing heb ik ook niet. Ook de gedachte van sommige huiseigenaren dat de inflatie het wel oplost is denk ik niet ok. Want zien ze hun loon dan zo veel stijgen? denk eerder dat dan de rente gewoon omhoog gaat. Zelf heb ik al jaren de oplossing: ik spaar zilveren munten en huur. (en betaal dus wel mee aan de HRA van anderen, maar dat moet dan maar nog effe)

  Ik neem altijd andere producten als voorbeeld: als iemand een nieuwe mercedes koopt en de rente kan aftrekken van zijn loon blijft die schuld gewoon staan hoor!

 25. Scheefwoner says:

  Long Time Lurker:
  cbs.nl/nl-NL/menu/…xtra/piramide-fx.htm

  Kijk ook naar de demografie! de babyboomers hebben gewoon pertinent meer zetels dan de generatie 18-40. Ze hebben per leeftijd jaar een zetel extra in de tweede kamer.

  De generatie babyboomers heeft minder problemen dan
  de generatie dertigers die rond 2005 op de top heeft
  gekocht. Vanaf geboortejaar 1965 t/m geboortejaar 1975
  waren rond 2005 dertigers. Dat is een groep van 2.7 miljoen mensen. Het percentage huiseigenaren daarvan zit veelal met een (aflossingsvrije) tophypotheek die bij verdere prijsdalingen steeds verder onder water komt te staan. Voor hen is de HRA essentieel. Vanaf 2030 komt deze groep op de pensioenleeftijd en het zal tot 2040 duren voordat deze groep gepensioneerden kleiner wordt. Het is dan nog maar de vraag of er een aardig pensioen is. Dat pensioen moet dan de woonlasten gaan dekken die hoger zijn geworden doordat de HRA dan wegvalt (30 jaar gebruikt). Als men dan het huis vanwege de hoge lasten wil verkopen zal blijken dat de kopersmarkt kleiner is geworden voor eengezinswoningen. Meer vergrijzing (eenpersoonshuishoudens) en minder starters. Die groep zal echt moeten aflossen want niet aflossen/einde HRA termijn/minder vraag door demografische ontwikkelingen worden dan een dodelijke cocktail.

  De groep babyboomers daarentegen heeft over het algemeen al aardig afgelost en heeft overwaarde dus eventuele beëindiging HRA is voor hen meer een luxe
  probleem en dat zeteltje extra dat zij hebben komt de groep dertigers waar ik het over heb wel heel goed van pas. Ik stel voor dat de babyboomers hun eigen kroost (2e generatie boomers) ondersteunen in zware tijden dan blijft het voor de familie broekzak/vestzak ipv parasitaire hulp te zoeken bij de belastingbetaler. De babyboomers hebben namelijk ook vaak aan hun eigen kroost het advies gegeven om te kopen. (sky is the limit syndroom)

  Fijn hoor zo’n koophuis, brengt toch een heerlijk stukje vrijheid. (NOT)

  @ Donner,

  let op nog meer scheefwoners gesignaleerd. (winkelcentrum ‘t loon in Heerlen om precies te zijn)

 26. Steven says:

  mercedes koopt= mercedes leent

 27. Juan Belmonte says:

  Scheefwoner: let op nog meer scheefwoners gesignaleerd. (winkelcentrum ‘t loon in Heerlen om precies te zijn)

  De bodem zakt inderdaad letterlijk onder de huizenmarkt vandaan, een opmerkelijk toepasselijk beeld bij dat winkelcentrum, ook breder (landelijk) van toepassing.

  Niet leuk voor een kleine groep, zoals Kees de Kort ook betoogde, maar langer de boel omhoogliegen lukt ook niet meer immers, de gaten in de bodem zijn zichtbaar.

  Het verbaast Juan dat ze in de Tweede Kamer alleen de situatie in Heerlen willen snappen.
  Dàt ook nog eens ontkennen zou echt totaal en absoluut geen optie zijn, net als de situatie op de totale NL huizen-“markt”.

 28. Juan Belmonte says:

  Optie gecontroleerd laten inzakken, staat nu op de agenda’s in Heerlen en Den Haag.

  Den Haag volgt, como siempre.

 29. floor says:

  @Steven
  Oei, don’t worry, die Japanners zijn na Europa aan de beurt.
  Japan heeft geen enkele mogelijkheid meer om geld op te halen, afnemende bevolkingsgroei en een bevolking die geen spaarcenten meer heeft. Die spaarcenten zitten allemaal al in de japanse staatsobligaties.
  Dus tenzij er een contignent is die nog wat over heeft om uit te lenen, is het over en uit voor Japan.
  De rente kan daar helemaal niet omhoog, dan is het nu al einde verhaal. Maar dat geld voor het westen idem dito.

 30. Juan Belmonte says:

  Even wat reclame’s uit de recente oude doos op deze site:

  Huis kopen in 2010?
  De NVM gaf 7 redenen om in 2010 te kopen

  Inmiddels zijn huizen gemiddeld 13% goedkoper in aanschaf.

  De VGH Vereniging van Huizenleasers dacht in 2010 dat huizenprijzen niet konden dalen omdat 64% van de NL-ers volgens een peiling van Maurce de Hond dat dacht…

  Mispoes voor De Hond en de VGH.

  Huis Kopen in 2011 ?
  Slimme Z !

  Welnu wie nu nog niet doorheeft dat hier ook andere visies over bestaan, die moet ook maar Kamikazekopen ook. Probleem voor reële prijsvorming is dat er een Staatsfonds garanties afgeeft tot 10 maal het bruto inkomen van de Hollandse Jan Modaal. TIEN MAAL.

  Kortom, als de huizen-“markt”in Holland niet volledig op de intensive-care ligt, dan eet Juan zijn pet op 😛

 31. Juan Belmonte says:

  floor: De rente kan daar helemaal niet omhoog, dan is het nu al einde verhaal. Maar dat geld voor het westen idem dito.

  Vandaar kunstmatig laag, die rente.

  Zonder ECB was Griekenland failiet om maar niet over Spanje te spreken, ze laten de grootste problemen het langst in de put zitten.

  Kennelijk is de put zo diep dat hier het IMF en BRIC voor nodig zijn, bizar, Europa leent zich kennelijk blut zonder dat het in staat is om zichzelf te corrigeren.

 32. floor says:

  Pff foutje, moet natuurlijk “geldt” zijn.
  Kan ook niet Juan, de vraag is niet of de euro blijft bestaan, maar hoe lang ze ‘m in de huidige vorm nog laten bestaan.
  Een transferunie zoals ik ergens hier boven beschreef, als dat voorstel al door het duitse parlement komt, is zelf destructie voor Duitsland.
  En ja, die rente moet gewoon laag gehouden worden en ik verwacht trouwens binnenkort wederom een verlaging want anders valt er geen tijd meer te rekken, met andere worden dan zijn we reeds aan het einde van die weg beland.
  En zoals ik al zei, de klap komt volkomen onverwacht.
  Overheden moeten hier gewoon over liegen, kan niet de bedoeling zijn dat iedereen vooraf gewaarschuwd over de plannen z’n centjes alvast maar van de bank haalt toch?

 33. Juan Belmonte says:

  floor: En ja, die rente moet gewoon laag gehouden worden en ik verwacht trouwens binnenkort wederom een verlaging want anders valt er geen tijd meer te rekken, met andere worden dan zijn we reeds aan het einde van die weg beland.

  Dr Bernanke van de FED schreef een blanco cheque uit tot en met 2013:
  – US $ rente blijft kunstmatig laag. (dus euro % ook)

  Gèk he, als de Amerikaanse overheid van alles wat ze besteedt, 60% leent. Bron: Kees de Kort op BNR.

  We hebben de hoogste opleidingsgraad ooit
  maar wie denkt er nog gewoon na. ?

 34. floor says:

  Pff foutje, moet natuurlijk “geldt” zijn.
  Kan ook niet Juan, de vraag is niet of de euro blijft bestaan, maar hoe lang ze ‘m in de huidige vorm nog laten bestaan.
  Een transferunie zoals ik ergens hier boven beschreef, als dat voorstel al door het duitse parlement komt, is zelf destructie voor Duitsland.
  En ja, die rente moet gewoon laag gehouden worden en ik verwacht trouwens binnenkort wederom een verlaging want anders valt er geen tijd meer te rekken, met andere worden dan zijn we reeds aan het einde van die weg beland.
  En zoals ik al zei, de klap komt volkomen onverwacht.
  Overheden moeten hier gewoon over liegen, kan niet de bedoeling zijn dat iedereen vooraf gewaarschuwd over de plannen z’n centjes alvast maar van de bank haalt toch?
  En het draait niet zozeer om Spanje of Griekenland of Ierland of Portugal (hier hebben ze afgelopen week trouwens de pensioenpotten geplunderd).
  Het draait om Italië en Frankrijk. Zoals ik al eerder stelde, die beerput die Italië heet is vele malen groter dan men ons wenst te doen geloven.
  Super Mario heeft nog net ff snel die deksel op die put terug kunnen rammen.
  En Italië zou zo maar eens nu reeds die middelvinger op kunnen steken en de EMU voor gezien kunnen houden en dan gaan alle franse banken voor gaas.
  En vervolgens alle grote banken, incluis die van ons, ook de Rabo.

 35. Juan Belmonte says:

  floor: En vervolgens alle grote banken

  Heeft u hier dan bronvermeldingen bij, Juan kan het niet overzien en zonder feiten is het lastig een mening te vormen.

 36. Juan Belmonte says:

  En genoeg van zich afgedacht voor vandaag…
  buenas noches
  Juan

 37. floor says:

  Ik zie dat er een gedeeltelijke dubbele post staat, geen idee hoe ik dat voor elkaar gekregen heb.
  Deze site blijft mij qua techniek verbazen.

 38. floor says:

  @Juan
  Gij bedoelt te zeggen dat u deze bron niet vertrouwd?
  Geen probleem hoor, als je even wat nachtjes door wilt lezen heb ik nog wel wat linkjes. Je moet ze alleen wel zelf aan elkaar denken.

 39. tufkaj says:

  floor,

  tufkaj denkt weleens dat de spamfilters hier mede debet aan zijn en dat deze niet helemaal recht doen aan de vaste groep reageerders hier en het fatsoen waarmee zij converseren. Een inlognaam met mogelijkheid tot editten zou eea nog veel aangenamer kunnen maken hier dan het nu al is 😉

 40. floor says:

  @tufkaj
  Kan best, heb ik geen verstand van om je de waarheid te zeggen.
  Maar die edit knop staat wel op m’n verlanglijstje.

 41. nick says:

  Hoogervorst, voormalig VVD minister van Financiën en Volksgezondheid (zorgstelsel) en nu voorzitter van International Accounting Standards Board (IASB), op 30 november jl. bij ‘Pauw en Witteman’ over euro, schuldenberg, politici met boter op het hoofd en tophypotheken.

  Op 10’10” over afschaffen van de hypotheekrenteaftrek: “Ik ben er van overtuigd dat dat gaat gebeuren. …”
  http://pauwenwitteman.vara.nl/Fragment-detail.1548.0.html?&tx_ttnews%5Btt_news%5D=24278&tx_ttnews%5BbackPid%5D=116&cHash=9943e6c2f3d4961e9e413fb1d855180f

 42. Juan Belmonte says:

  nick,

  Sakkerloot, ze kunnen het wèl snappen. Jammer dat deze man niet meer in de Tweede Kamer zit, hatti nog inzicht kunnen overdragen.

  Als Juan Sakkeloot roept dan is er politieke erkenning voor de waangedachten van een stierenvechtertje. 🙂

  8:20 De heer Drs Hans Hogervorst beschrijft de Kredietorgie:

  DE KERN VAN DEZE CRIS IS DAT MEER DAN 10 jaar LANG GELD KUNSTMATIG GOEDKOOP IS GEHOUDEN (LAGE RENTES) WARDOOR IS AANGEMOEDIGD OM SCHULDEN AAN TE GAAN.

  Italie heeft moeiteloos heel lang een hele hoge schuod kunnen hebben omdat de rente heel laag was.
  En op een gegeven moment is de orgie afgelopen, wat hebben we gedaan ?

  Nee maar, iemand die nadenkt en wel hardop ?

  Kijk Juan roept al meer dan twee jaar dat DE KERN het probleem de kunstmatig lage rente is, Keynessiaans stimuleren houdt een keer op (zie anders Japan).
  Hetzelfde geldt voor alle kunstgrepen op de NL huizenmarkt.

  P.S. 1
  Dr A. Greenspan, de architect van kunstmatig lage rentes had een zwak verhaal hierop:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/07-04-2010/hypotheekmarkt-op-dieptepunt/#comment-35404

  P.S. 2 vorige sakkerloot was deze:
  Prof Dr Dolf van Den Brink onderschrijft het opblazen met geldgroei van vastgoed (sakkerloot)
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/11-06-2010/renteaftrek-en-realiteitszin/
  http://www.rtl.nl/(/financien/rtlz/nieuws/)/components/financien/rtlz/2010/weken_2010/41/1015_1530_kaz_recessie_is_gezond.xml

 43. Juan Belmonte says:

  Maar let op dat Spanje een groter probleem kan zijn dan Italië.

  Toegegeven: Juan kan de situatie in Italië niet goed overzien maar 20% werkloosheid in Spanje en een enorme vastgoedbubbel zonder het industriële apparaat om het op te kunnne hoesten (dat noord Italië wèl heeft), is een andere orde grootte.

  We zullen zien.

 44. Juan Belmonte says:

  en nu basta
  Juan

 45. hugo says:

  En wederom krijgen de critici, na eerst genegeerd danwel neer geknuppeld te worden (net weten te voorkomen) , vervolgens voor het naarste soort mens mogelijk te zijn uitgemaakt (inc dezelfde knuppel) uiteindelijk hun gelijk krijgen. Net zoals de HSL, Afganistan, Betuwe route, JSF, Joris Demmink, Mexicaanse vogelpestgriepprik, Noord zuid lijn etc etc.

  ”Grote fouten bij invoering euro’ aldus de jager http://www.nu.nl/economie/2684854/grote-fouten-bij-invoering-euro.html

  Uiteraard laat men het hier niet bij en gaat men het in een hervormde unie met dezelfde voorwaarden opnieuw proberen. Een ezel, aangezien die slimmer is, gebeurt dat niet. Wat een circus dat leven en zgn maatschappij.

 46. dalen says:

  Ik ben persoonlijk van mening dat van alle berichten van de laatste weken deze het schrikbarends is.

  “Berlijn overweegt nationalisatie Commerzbank”

  http://www.telegraaf.nl/dft/11056420/__Commerzbank_nationaliseren__.html

  Deze bank zit zwaar in de hypotheken en is door de Duitse regering al met miljarden overeind gehouden.

  De dochter van deze bank: Eurohypo is aan geen overnamekandidaat te slijten. Lehman Brothers in Europa?

  Is dat de reden dat de rente voor Duitsland oploopt?

  Gelukkig is het in Nederland veel beter geregeld, zie hij met enige cynisme.

 47. nhz says:

  Steven: Gewoon de rente laaghouden en schulden afbetalen.

  Uh, schulden afbetalen?? Dan gaat het dus niet over Japan want daar staan de meeste schulden nog steeds open; inclusief rente.

  floor: Japan heeft geen enkele mogelijkheid meer om geld op te halen, afnemende bevolkingsgroei en een bevolking die geen spaarcenten meer heeft.

  precies, het moment van Game Over is ook voor Japan aanstaande; heeft meer dan 20 jaar geduurd, maar dan krijg je ook wel een epische implosie.

  Juan Belmonte: Kennelijk is de put zo diep dat hier het IMF en BRIC voor nodig zijn,

  die zijn helemaal niet nodig, ze worden alleen gebruikt om te maskeren dat de ECB allerlei dingen doet (massief geld printen) die helemaal niet toegestaan zijn. Het meeste IMF geld moet straks van de ECB komen. En de BRIC landen hebben al lang gezegd dat ze geen interesse meer hebben om aan deze onzin mee te doen.

  floor: En Italië zou zo maar eens nu reeds die middelvinger op kunnen steken en de EMU voor gezien kunnen houden en dan gaan alle franse banken voor gaas.

  maar voordat het zover is krijgen ze nog even een jaar gratis geld van de ECB, hartelijk dank belastingbetalers in Noord Europa!!
  _____________

  er was gelukkig ook nog goed nieuws te melden vandaag: Yankie spy drone neergeschoten (tamelijk intact) boven Iran. Goed voor de economie, moet er gelijk een nieuwe gemaakt worden!! (plus nog transportkosten, na het laatste incidentje in Pakistan zal dat ook wel in de miljoenen lopen). En wie weet is het de standaard list van onze grote Nobelprijswinnaar om nog veel meer economische groei te gaan organiseren, er gaat tenslotte niks boven bommen gooien om GBP en beurs omhoog te krijgen!

 48. nick says:

  Juan Belmonte,

  “Jammer dat deze man niet meer in de Tweede Kamer zit”

  Weet niet meer wie het was, volgens mij een Duits politicus die ooit iets zei in de trant van “Iedere politicus weet wat er moet gebeuren, maar zeggen dat niet omdat ze dan niet meer gekozen worden.”

  Vermoedelijk spreekt hij zo juist omdat hij niet meer in het Haagse verkeert.
  Maar kan desalniettemin wel de geesten vast rijp maken.

  En dat zijn staat van dienst ten tijde van zijn Haagse beslommeringen nu zo geweldig was, dat kan ik niet zeggen.
  Denk alleen maar aan de privatisering van het zorgstelsel en alles waar toen voor gewaarschuwd werd wat nu met het jaar meer en meer bewaarheid wordt.

  Overigens, een zijstraat, daarmee samenhangend: in hoeverre is het medische vastgoed mede bepalend voor de ziektekostenpremie. Iemand een idee?
  Of zou wat meer en meer handel in ziekte en dood is geworden, ook mede een – wettelijk verplicht aan te schaffen – pilaar onder o.a. dat deel van de vastgoedbranche zijn.

  Heb Hoogervorst ook wel eens zoiets horen zeggen als dat hij pas bij de AFM inzicht kreeg in hoe de financiële sector ervoor stond / in elkaar stak.
  Hoogst merkwaardig als je zijn eerdere functies ziet. Kun je nagaan wat het niveau van bestuurders is en dus ook alle gevolgen daarvan.

  De lichaamstaal bij de ‘schuldenberg’ die hij in de clip uitbeeldt zegt genoeg: totale verrassing en derhalve onnozelheid als je als regeerders met dergelijke zelfgecreëerde feiten wordt geconfronteerd. Het lijkt me dat je bij regeren de risico’s vooraf moet zien en alles moet doen om dat te vermijden. Lijkt me inherent aan de status en het gewicht van de functie. (Wie dat bereiken worden later ‘staatsman’ genoemd. Is maar voor weinigen weggelegd.)
  Het liep dus anders. Zoals hij zelf in de clip al aangeeft: voor zover ze de risico’s al zagen, hebben ze om andere hen moverende redenen toch maar voor gestemd.
  Met in het geval van de ziektekostenverzekering overigens het CDA dat in de Eerste Kamer op soortgelijk dubieuze en halfslachtige wijze de doorslag gaf.

 49. nick says:

  dalen,

  Zerohedge had deze week daags na het gecoördineerd interveniëren van zes centrale banken ook een – zij het speculatief – artikel in de richting van een mogelijk falende bank.
  http://www.zerohedge.com/news/did-large-european-bank-almost-fail-last-night

  Een gecoördineerd interveniëren dat ook erg deed denken aan de opmerkingen van Hoogervorst op dezelfde dag over het noodzakelijke meedoen aan interventie door o.a. VS en China en de urgentie ervan. Zie de clip in 41.

 50. jvjv says:

  commerzbank kan niet failliet, die speculeren op eigen ondergang

  bron xandernieuws

 51. dr.t says:

  floor: En Italië zou zo maar eens nu reeds die middelvinger op kunnen steken en de EMU voor gezien kunnen houden en dan gaan alle franse banken voor gaas.

  maar voordat het zover is krijgen ze nog even een jaar gratis geld van de ECB, hartelijk dank belastingbetalers in Noord Europa!!

  Vandaar ook dat Berlusconi is afgetreden en men nu aan een economisch hervbormingsprogramma begint.
  Italië is een te groot land om te laten vallen.
  Wat ik ervan begrijp ligt dat bij Griekenland wel anders, maar misschien leest iedereen uit de krantenberichten datgene wat zijn mening bevestigd.

 52. dalen says:

  xandernieuws voorspeld eenmaal per week een wereldoorlog en regelmatig het einde van de wereld.

  Veel posters komen met de meest gruwelijke verhalen met als bewijs de bijbel.

  Ieder zijn ding maar met ieder bericht wordt een inktzwart scenario geschetst.

 53. Startert says:

  Ach, het kabinet is er iig in geslaagd om rust op de huizenmarkt te brengen. Er wordt geen huis meer verkocht.

 54. nhz says:

  nick: Heb Hoogervorst ook wel eens zoiets horen zeggen als dat hij pas bij de AFM inzicht kreeg in hoe de financiële sector ervoor stond / in elkaar stak.
  Hoogst merkwaardig als je zijn eerdere functies ziet.

  ja, dat is opvallend en ik denk dat het klopt. Ik denk ook dat hij zo geschrokken is van wat hij ontdekte dat hij sindsdien hardnekkig aan de bel blijft trekken (maar ja, de hele regering, Tweede Kamer en hogere bestuurslagen zijn Oostindisch doof, dus helpt niks). Het lijkt me duidelijk dat de politieke elite van dit land al vele jaren in een parallel universum leeft; alleen zo ergens rond de verkiezingen opent er even een wormhole naar de gewone wereld waar wat informatie doorsijpelt.

  En dan lees ik vandaag weer dat de uitgaven voor AOW dit jaar explosief stijgen en dat dat blijkbaar een verrassing is. Zelfs de meest evidente zaken worden dus over het hoofd gezien; het meeste wat in Den Haag zit is bij gebrek aan gewicht omhooggedreven, helaas.

  nick: Overigens, een zijstraat, daarmee samenhangend: in hoeverre is het medische vastgoed mede bepalend voor de ziektekostenpremie. Iemand een idee?

  mede bepalend, het enige ziekenhuis in mijn regio dreigt al een tijdje failliet te gaan, en de boekwaarde van het gebouw is daarin een belangrijke factor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*