BAM: woningmarkt herstelt niet

De Nederlandse woningmarkt heeft zich de afgelopen maanden niet hersteld. Steeds meer woningbouwprojecten worden uitgesteld of stopgezet. Dat heeft bouwbedrijf BAM donderdag bekendgemaakt.

Volgens het concern is er in toenemende mate sprake van een somber perspectief voor de Nederlandse woningmarkt. Vereniging Eigen Huis (VEH) herkent zich in de constatering van BAM. ,,Nieuwbouwprojecten hebben last van vertraging. Er is de laatste tijd weinig verkocht. Dat betekent dat er in de toekomst dus minder wordt gebouwd”, aldus een woordvoerder.

bron: ANP

Share Button
Tagged with:
33 comments on “BAM: woningmarkt herstelt niet
 1. nhz says:

  minder gebouwd, dat was toch goed? … volgens dezelfde lieden die de laatste maanden doorlopend pleiten voor een sloopfonds dat massaal aan de sloop gaat in Nederland op kosten van de belastingbetaler.

  Lijkt me een goed project voor het Ministerie van ‘Defensie’, hoeven ze niks te verschepen naar Afghanistan, Pakistan of Yemen maar gewoon hier die bommen gooien. Vriendelijk gebaar naar de burgers in Verwegistan, veel meer ‘bang for the buck’ en Elco z’n vrinden blij op de koop toe.

  Misschien wel even afspreken dat alle bewoonde VEH huizen een schildje op de deur krijgen waarop staat dat je er omheen moet bombarderen, net als bij Rijksmonumenten. Al ziet het gemiddelde VEH lid misschien ook wel vraag dat het huis van de buurman wordt meegenomen, kan alleen maar goed zijn voor de waarde van je eigen huis nietwaar?

 2. Henri says:

  @nzb
  “minder gebouwd, dat was toch goed?”
  Nee. Heb jij wel eens de Freggels (poppenserie) gezien? In die serie leven de freggels en de doeners vreedzaam samen. De doeners maken grote constructies van suikerbiet en de fregels slopen die constructies om ze op te eten.
  In een zekere aflevering besluiten de freggels de bouwsels niet meer stuk te maken, want het is zielig voor de doeners als hun zware werk vernield wordt.
  Binnen de kortste keren staat de hele grot vol met bouwsels en gaan de doeners teleurgesteld weg op zoek naar nieuwe ruimte.

  De vergelijking met de BAM lijkt me evident. Er moet niet minder gebouwd worden. Er moet meer gesloopt worden om ruimte te maken voor nieuwe bouwsels!

 3. Starter says:

  @ 2 en 3: leuk voorbeeld :-)! Dit snapt de gemiddelde PVV-stemmer zelfs!
  Hopen dat het kabinet snel valt en dat bij een nieuwe stemronde er wat geleerd is.

 4. floor says:

  De gemiddelde PVV stemmer stemt niet op deze partij vanwege het behoud van HRA meneer de Starter.
  Maar dat snap jij natuurlijk niet.

 5. nhz says:

  @2:
  briljant voorstel, blijkbaar is het verstoren van de markt voor staatsobligaties erger dan het volledig verstoren van de huizenmarkt? Ik heb zo’n idee dat dat voor de gemiddelde burger heel anders ligt, tenzij je scheeflener bent natuurlijk want dan is dit handje onder de markt vast meer dan welkom.

  Ik denk ook niet dat de overheid voldoende ambtenaren in dienst heeft om al die huizen in gebruik te nemen (in de VS gaat naar schatting 20% van de huiseigenaars failliet de komende jaren). Op dat punt is Nederland wel weer anders, zeker als het kabinet Rutte besluit dat iedere ambtenaar recht heeft op een extra dienstwoning. Ik denk alleen niet dat ze genoegen gaan nemen met de woningen die nu bij Rabo op de slooplijst staan, in poldertraditie zullen het dan wel luxe villa’s voor de ambtenaren moeten worden.

  Misschien massale sloop én opkoop van alle (toekomstige) woningen door de overheid tegelijk dan?

 6. nhz says:

  @7:
  bizarre regeling als je nadenkt over de mogelijke gevolgen, helemaal als fraudeurs dit in de gaten krijgen. Zou Prov. Brabant ook geadviseerd worden door G$ucks bij hun financieel beleid?

 7. nhz says:

  @5:
  ik denk dat het toch wel even duurt voordat zoiets als #4 doordringt bij de gemiddelde PVV fan. Dat kabinet moet dus niet te snel vallen…

 8. tinus says:

  Minder bouwen in de toekomst?

  Dat is hoe de BAM het graag spint.

  Als de prijzen verder dalen, gaan de bouwers vroeg of laat goedkoper bouwen.
  En de bouwers die dat niet kunnen, die gaan failliet.

  Schikbeeld voor de BAM en voor politiek Den Haag, reden waarom de marktbeweging zoveel mogelijk wordt gemanipuleerd met fratsen als het ophogen van de NHG, sloop, hypo aftrek en starterssubsidies.

 9. Simply Henky says:

  Ik weet niet of het zo is, maar denk dat een hoop mensen geen vertrouwen hebben in een goede afloop met het huidige kabinet.
  Een nieuw (links) kabinet zou dan maar zo de hypotheekrenteaftrek kunnen afschaffen.
  Dit zou het huidige kabinet alsnog kunnen besluiten, want politiek is vandaag nee zeggen en morgen ja.

 10. Goudbelegger says:

  Vind dit kabinet behoorlijk goed, minder immigratie, geen boetes om de burger te pakken, flitsen in woonwijken, waar de meeste ongelukken gebeuren. Uiteraard kunnen er heel veel zaken beter, minder corruptie, maar ja, redelijk allemaal.

 11. Claude says:

  @10 Enerzijds: ja. Ons Franske Weekers heeft al aangekondigd dat er wellicht een grote hervorming aankomt in de belastingen. Als ze nu een flat tax/belastingverlaging er door heen krijgen met opgeven/snelle afbouw van de HRA dan zal dat ook door de rechtse kiezer gewaardeerd worden. Dit overlaten aan het volgende, wellicht linkse, kabinet is gevaarlijker voor de woningbezitter/aspirant woningkoper. Die zullen wraak eisen op de maatregelen die nu tegen huurders genomen worden.

  Anderzijds: nee. De HRA is natuurlijk een unique selling point voor VVD/CDA/PVV die de vorige keer ongetwijfeld het extra zetje heeft gegeven voor de 76ste zetel.

  Liefhebbers van de HRA in Nederland: uw lot ligt in handen van Brinkman/Ferrier/Koppejan. Dat moet toch niet lekker voelen…

 12. Claude says:

  @11 Eens. Los van het niet aanpakken van de koopzijde van de woningmarkt ben ik groot fan van dit kabinet.

 13. Claude says:

  @7 Lemon Socialism (of Lemming Socialism, wat je wilt). Ongelooflijk. Het is een morele plicht van de overheid om dit soort grappen te laten betalen door mensen die (gratis) overwaarde hebben genoten de laatste decennia. Een klap in het gezicht van degene die goed rentmeesterschap willen naleven.

 14. Robald says:

  De markt voor nieuwbouw trekt wel weer aan, maar niet zoals de afgelopen 20 jaar.
  Dat was om alle kinderen van de babyboomers een huis te kunnen geven.
  Na deze generatie komt een generatie geboren in de jaren 70 en 80 die demografisch gezien met veel minder zijn in aantallen gezien. Daarbij gaan de babyboomers in toenemende mate uit hun eensgezinswoningen. Het aantal alleenstaanden neemt daarbij toe met een miljoen en die zijn over het algemeen minder kapitaalkrachtig dan tweeverdieners. Al met al een dalende woningmarkt die overigens nog steeds mogelijkheden biedt voor ontwikkelaars.

 15. Nou, says:

  Dalende woningmarkt misschien, Robald, maar ik denk dat er geen kansen meer zijn voor ontwikkelaars.

  Ik denk dat minder Kapitaalkrachtige alleenstaanden gewoon een woning gaan delen. De woningen in Nederland zijn veel te groot om in je eentje in te wonen, maar prima voor 2,3 of meer.

  Zodra het aantal personen per huishouden ook maar iets omhoog gaat zijn er gewoon geen extra woningen meer nodig.

 16. Goudbelegger says:

  @18 da’s een goeie, zaken kunnen inderdaad totaal anders worden. Vriendinnen van rond de 50, 60 die met z’n drieën in een huis wonen, noem maar wat. Zo eind 2011 op z’n vroegst, 2012 zal dat wel gebeuren schat ik zo. Kan het helemaal fout zien natuurlijk..

 17. adamus says:

  Vind dit kabinet behoorlijk goed, minder immigratie, geen boetes om de burger te pakken, flitsen in woonwijken, waar de meeste ongelukken gebeuren. Uiteraard kunnen er heel veel zaken beter, minder corruptie, maar ja, redelijk allemaal.

  enne waar het gepeupel 130 wil rijden op de nieuwe 5 baans: 8km file 🙂

  Charly Aptroot kom er maar in.

  Opslag co2 gaat niet door, geld is op. Wel de kerncentrale, blijkt straks ook dat geld op te zijn. Niets doen is ook vooruitgang.

 18. ll says:

  UK heeft geen geld meer voor overstromingspreventie,
  daarom dreigen de verzekeringsmaatschappijen geen verzekeringen meer kunnen te verstrekken,
  daarom kunnen de mensen geen hypotheken meer krijgen,
  daarom dreigen hun huizen onverkoopbaar te worden.

  Het gaat om 1 op de 6 huizen in de UK. BBC News.

 19. KariZ says:

  @13 Instellingen korten op hun budget als de ‘toppers’ meer verdienen dan de norm.

  Kan ik me ook in vinden!

  Rutte valt me mee tot nu toe (1 weekje) 🙂

  Deze woningmarkt corrigeert zichzelf wel. kwestie van tijd.

  We kunnen nu eenmaal niet én de banken én de pensioenfondsen én de huizenmarkt een bail-out geven!

 20. nhz says:

  @13:
  nog verdere ontwrichting van de woniongmarkt, gelijk weer oorlog gaan voeren in Afghanistan, smerige kernenergie er door drukken, vrijbaan voor milieu viespeuken alom, nog meer geld overhevelen van gewone mensen naar topinkomens; ja gaat goed zo met Nederland.

  dat de immigratie afneemt dat moet nog maar blijken, daar heeft ondanks alle gekrakeel van PVV etc. Nederland relatief weinig invloed op – hangt veel meer af van de wereldeconomie (mijn voorspelling: meer asielzoekers dankzij hogere voedselprijzen, climate change en politieke onrust alom) en van EU regelgeving.

  @14:
  VVD heeft overduidelijk gezegd dat ze een flattax MET behoud van HRA en alle andere extraatjes voor veelverdieners willen.

  @18:
  kan in theorie, maar zou heel erg on-Nederlands zijn want wij zijn juist extreme individualisten, en onze huizen zijn daar veel minder op afgestemd dan in veel andere landen (waar ze op z’n minst een zelfstandig optrekje voor grootmoeder of een betalende huurder hebben).

  @20:
  die kerncentrales worden toch wel gefinancierd, want dat gaat altijd onder tafel. Vanuit binnenlandse veiligheid, defensie, de NAVO ofzo – er moeten tenslotte ook weer kernwapens bijkomen om moslimlandjes plat te gooien.

  @21:
  gelukkig ligt Nederland boven de zeespiegel en hebben wij dat probleem niet. Bovendien heeft Nederland begrepen dat het veel goedkoper is om de hypotheken boven water te houden (30 miljard per jaar) dan om de dijken te verhogen 91 miljard per jaar) 😛

  @22:
  denk jij dat er één instelling is die het een barst interesseert als ze het salaris van de bobo’s korten op het budget? Ach kom, dan doen ze gewoon nog minder (soms misschien wel een voordeel ..) of ze overvragen volgend jaar nog meer. Allemaal spel voor de buhne, wedden dat de inkomens bij semi-overheid volgend jaar opnieuw hoger blijken?

 21. nhz says:

  @23-21:
  typefoutje, moest zijn:
  om de dijken te verhogen (1 miljard per jaar)

 22. nhz says:

  @20:
  opslag CO2 gaat niet door: toeval zijn dat dit in de eerste week van het nieuwe kabinet gebeurt? Geen subsidie meer voor CO2 experimenten en andere ‘klimaat onzin’? Of zouden er veel luxe villa’s boven de geplande opslag staan?

 23. Jorge says:

  @ 25

  Heel goed, kijk op Funda, half Portland (Barendrecht) staat te koop en niemand wil(de) het hebben vanwege de verwachte CO2 opslag onder deze wijk.

  De belangen van de Rabo (CDA) bank gaan voor op de belangen v/d Shell (PvdA).

  De rest is de bekende bla… bla… van de corrupte Haagse politici.

 24. ll says:

  Draait het hier niet allemaal om ?

  ” We kunnen nu eenmaal niet én de banken én de pensioenfondsen én de huizenmarkt een bail-out geven! ”

  Verkeerde keuze gemaakt ?

  Als de banken niet waren ‘geholpen’, had de markt haar werk kunnen doen. De goeden waren blijven bestaan en de slechten failliet verklaard.

  Nu zijn we allemaal het haasje.

  Let wel 1 op de 13 huizen zijn onverkoopbaar.

 25. nhz says:

  @27:
  en zonder de banken was de woningmarkt noodgedwongen weer in beweging gekomen, in plaats van dat al die sukkels hun huis nog een jaar langer in de verkoop houden voor een veel te hoge vraagprijs, op kosten van de belastingbetaler.

  Om van een probleem een echte puinhoop te maken heb je politici nodig.

 26. KariZ says:

  @28 Pensioenen en/of woningmarkt is toch min of meer een ‘local issue’.

  De banken zijn TBTF, helaas.

 27. nhz says:

  @29:
  met al die garantieregelingen, opkoop/sloopfondsen etc. is de woningmarkt allang geen ‘local issue’ meer, alleen heeft de man in de straat dat nog niet in de gaten.

  Banken zijn TBTF gemaakt, kunnen we ook weer terugdraaien. Alleen geen politicus die het wil.

 28. Marketwatch says:

  Uitgebreider berichtgeving mbt BAM’s vastgoedtak AM:

  http://www.telegraaf.nl/dft/bedrijven/bam_groep/8120269/__BAM_achteraf_niet_gelukkig_met_investering_AM__.html

  “BAM kampt al jaren met een kwakkelende woningmarkt in Nederland, die de afgelopen maanden verder inzakte. Het bedrijf verwacht forse kortingen te moeten geven op huizen die in de komende maanden worden opgeleverd.”

 29. Buddy says:

  @ 17 goed gezien
  @ 18 gebeurd in al zo’n 10 jaar. Stadswoningen maar ook wat grotere panden in dorpscentra worden omgebouwd naar (kleinere) appartementen. Koop 500k euro Verkoop 3 x 300k euro.

  @ 31
  BAM voorbeeld een maand geleden nog 320k von
  Nu vanaf 245k von
  http://www.nieuwpoelveld.nl/poelveld-bartijn.htm

 30. papo says:

  @21 & 23
  Als Nederland in financiële problemen komt bieden zwakke dijken ook kansen. Als hierdoor een polder onderloopt is er sprake van een calamiteit/natuurramp en kan Nederland volgens de regels van het verdrag van Maastricht zonder gezichtsverlies aanspraak maken op EU/ECB steun.:-)

 31. nhz says:

  @33:
  en nog beter: misschien gaan de limieten voor rood staan in de rijksbegroting dan wel weer van de baan, de sky is the limit 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*