Kees de Kort: Natuurlijk willen buitenlandse banken onze hypotheken niet

Buitenlandse banken melden zich nog steeds vrijwel niet voor Nederlandse hypotheken. De markt is daarvoor nog steeds onvoldoende aantrekkelijk voor buitenlandse partijen.

De ministers Henk Kamp van Economische Zaken en Jeroen Dijsselbloem van Financiën stelden dat in een Kamerdebat naar aanleiding van berichten over hoge marges die Nederlandse banken op hypotheken rekenen. Kamp wees er op dat zich al enige tijd geen buitenlandse banken hebben gemeld op de Nederlandse hypotheekmarkt, ondanks de gestegen marges. Een Indiase bank zag er op het laatst van af en ook de Duitse banken aarzelen nog.

Als het inderdaad ”zo’n vetpot” zou zijn zouden ze volgens Kees direct komen…

Share Button
Tagged with: , ,
390 comments on “Kees de Kort: Natuurlijk willen buitenlandse banken onze hypotheken niet
 1. Henk 6 says:

  Wanneer er wel interesse is vanuit het buitenland, dan zitten we dicht bij een bodem?

 2. Claude says:

  Henk 6: Wanneer er wel interesse is vanuit het buitenland, dan zitten we dicht bij een bodem?

  Willen of vooral mogen buitenlandse partijen überhaupt wel bij een LTV hoger dan 90%?

 3. ll says:

  Henk 6: Wanneer er wel interesse is vanuit het buitenland, dan zitten we dicht bij een bodem?

  Maar nu nog ff niet. 😉 Loan to value ratio world

  http://4.bp.blogspot.com/-Wb1y_fnNNLQ/TptnvKtiVYI/AAAAAAAAASo/I_xWDWQITjY/s640/Loan%2Bto%2Bvalue%2Bratio.png

 4. Oplossing says:

  Dat wordt dus een enorm probleem als die groep van 0-60% Loan to Value af gaat lossen met spaargeld, want die vallen dan uit het gemiddelde van NL weg, zoals al eerder door iemand opgemerkt bij het stuk over het onder water staan van de Rabo hypotheken.

 5. Frans says:

  LTV gemiddeld is natuurlijk niet fraai met 1.5 miljoen huishoudens onder water.

 6. Frans says:

  Maar denk erom hoor! Niet teveel aflossen, wat volgens Rutte moeten we niet somberen en weer lekker gaan uitgeven!
  Dat uw pensioen straks er niet meer is zijn zorgen van later. We leven nu!

 7. Dawg says:

  Oplossing: Dat wordt dus een enorm probleem als die groep van 0-60% Loan to Value af gaat lossen met spaargeld, want die vallen dan uit het gemiddelde van NL weg, zoals al eerder door iemand opgemerkt bij het stuk over het onder water staan van de Rabo hypotheken.

  Vraag me af of dit een goed argument is. Het risico voor de bank zijn de leners met een slechte solvabiliteit. Die verdwijnen niet door hun bestaan te camoufleren door ook leners met een goede solvabiliteit op je balans te hebben.

 8. Claude says:

  Raakte ik daar zojuist mijn algemene heffingskorting ineens kwijt?

 9. Heinz says:

  Ja, als je boven de 55.991 euro bruto zit. In stapjes, dat wel.

 10. John k says:

  Een mooi moment om te kopen lijkt mij.. De economie trekt weer aan, de rente is laag en de huizenprijzen zijn laag.. Je moet instappen in crisistijden niet als het goed gaat.. Anders betaal je weer de hoofdprijs

 11. tufkaj says:

  Had snorkel deze al gezien in een tweet van de admin? http://images.mises.org/6318/Fig3.png

 12. tufkaj says:

  Allemaal gezien dat het hele circus van makelaarslandcijfers niet alleen moeilijk te verifieren en rond te rekenen was, maar ook bestaat uit een extrapolatie van 2% marktaandeel? http://www.destentor.nl/2.2545/economie/blog-heilige-huisjes-de-rituele-dans-op-de-woningmarkt-1.3988688

 13. Henk 6 says:

  Frans:
  Maar denk erom hoor! Niet teveel aflossen, wat volgens Rutte moeten we niet somberen en weer lekker gaan uitgeven!
  Dat uw pensioen straks er niet meer is zijn zorgen van later. We leven nu!

  Nee Rutte zegt dat het wel vaker voorkomt dat je opnieuw moet beginnen. Wen er maar aan. Hij gaf als voorbeeld zijn ouders, die tweemaal opnieuw zijn begonnen.

  Of te wel NL jullie gaan nog veel kwijt raken.

 14. maarten says:

  tufkaj,

  ja Tufkaj, ik ging er al vanuit dat deze cijfers onder voorbeheoud waren, en later in alle stilte naar beneden bijgesteld zullen worden. Je hoeft er geen raketgeleerde voor te zijn. Je moet alleen niet angstig zijn voor de blabla van mensen die steeds een te grote broek aanhebben

 15. Hans says:

  Beetje vreemd verhaal. Wat stopt een buitenlandse bank in nederland hypotheken te verstrekken met bijv 25% eigen geld, met een aantrekkelijke rente? En wat is het risico, de bank krijgt tot altijd zijn geld terug?

 16. tufkaj says:

  maarten,

  het valt mee hoe vaak het achteraf wordt bijgesteld. Wel was dat een maand geleden het geval. Ik krijg de cijfers overigens niet rond.

 17. maarten says:

  Hans,

  Nederland: hoge arbeidskosten, diensteneconomie, veesector op niet duurzame principes gebaseerd, consumentenvertrouwen laag, grote financiele sector, vergrijzing. Vraagje aan jou…Waar zit de groei?

 18. Heinz says:

  De veel te hoge prijs die wordt gevraagd voor een woning. LTV is niet in verhouding.

 19. eric406 says:

  Hans:
  En wat is het risico, de bank krijgt tot altijd zijn geld terug?

  Ja, zolang als het nog te betalen is

 20. DenVrolijkeHuurder says:

  Heinz:
  Ja, als je boven de 55.991 euro bruto zit. In stapjes, dat wel.

  55.991 euro? Zijn dat niet net die starters die het topsegment van veel te duur geprijsde babyboomerhuizen moet kopen? Wie gaat er straks nog 2-onder-1 kappers kopen voor 600k als de koopkracht zelfs onder die ‘grootverdieners’ al wordt uitgehold?

  🙂

 21. maarten says:

  Hans,

  ik vergat er een: financieele repressie van het leeuwendeel van de NL bevolking ten gunste van de top als officieel regeringsbeleid, waar zit de groei? in de maserati’1 soms ?
  http://www.zerohedge.com/news/2013-09-04/recovery-here-spot-outlier

 22. Animal Crackers says:

  Buitenlandse banken? Het is een wereldwijde operatie!
  Alsof ONZE banken niet meededen en tot in the core corrupt nog steeds ons bloed aftappen, hun levensader dat zijn wij! Aderlaten mag de spaarder doen en de huurder, daar is ie voor uitgevonden. Een schuldgedreven economie is precies de bedoeling!
  Daarom moeten we vertrouwen, meer consumeren en moet schulden maken of dat hebben gedaan kost wat kost verdedigd en gestimuleert! Onafhankelijkheid of de gedachte over wat dat is moet in banen geleid en gecontroleerd, geconditioneerd, geïmplementeerd!

  Larry Summers,the “overwhelming favorite” of the Obama team for the job as Federal Reserve chairman:

  “In the shadows, between 2000-2008, the OTC derivatives market grew from $95.2 trillion to $672.6 trillion, notational value. When the dark market deals started to go sour, the impact was felt around the world. The man who was featured on the cover of Time Magazine as part of the “Committee to Save the World” with Robert Rubin and Alan Greenspan in 1999, instead helped bring it to its knees.”

  Obama: ¥€$ we can!

  http://truth-out.org/news/item/18586-failing-up-to-the-fed-a-reporters-guide-to-the-paper-trail-surrounding-larry-summers

 23. DenVrolijkeHuurder says:

  tufkaj:
  Allemaal gezien dat het hele circus van makelaarslandcijfers niet alleen moeilijk te verifieren en rond te rekenen was, maar ook bestaat uit een extrapolatie van 2% marktaandeel? destentor.nl/2.254…oningmarkt-1.3988688

  Schokkende is uiteraard hoe heel ‘journalistiek’ nederland dit zonder blikken of blozen over neemt op de voorpagina’s als zijnde uitbodeming van de woningmarkt. Sinds ik dit blog ben gaan volgen 3 jaar terug heb ik het werkelijk als schokkend ervaren hoe (bewust) onwetend de media op dit vlak is. Makelaars en lobbyisten citeren als experts, geen feiten checken, etc etc.

 24. Hermanes says:

  En toch jongens 50% meer huizen verkocht………. rara

 25. maarten says:

  schuldgedreven economie, ja schuld van de banken, mogen wij aub rente vangen van de banken ? als financiers van de banken middels belastingbetaling

 26. maarten says:

  Hermanes,

  niet echt, het is een fantasietje, 50 % is teveel, wel heb ik jolig kantoorvolk in Amsterdam Zuid gezien die ineens geinteresseerd rondkeek naar huizen in werktijd, meer heb ik er niet over te zeggen over dat boerenbedrog

 27. tufkaj says:

  DenVrolijkeHuurder: Schokkende is uiteraard hoe heel ‘journalistiek’ nederland dit zonder blikken of blozen over neemt op de voorpagina’s als zijnde uitbodeming van de woningmarkt.

  Ik weet van de auteur van dat blog dat hij persoonlijk heeft voorkomen dat zijn krant dat ook zou doen. Maar er is wel durf voor nodig volgens mij.
  Ik ben ook heel anders naar media gaan kijken. Ik ben vrij overtuigd dat ik veel dichter op het nieuws zit dan de voltallige NOS-redactie bijvoorbeeld. En als ik dan zie wat zij selecteren voor ‘nieuws’, kan ik daar enerzijds boos om worden. Anderzijds maak ik me heel veel zorgen om wat voor rotzooi ik krijg voorgeschoteld op de onderwerpen waar ik níet zoveel van af weet.

 28. Animal Crackers says:

  Hermanes,

  Geen flauw benul en toch…
  recht van spreken. lol

 29. Claude says:

  Het torpederen van de algemene heffingskorting zal er trouwens voor zorgen dat de appetite van dertigers met een goed salaris om een huis van meer dan 4 ton te kopen drastisch zal afnemen.

  Tufkaj merkt op Twitter trouwens terecht op of dit geen invloed zal hebben op de leencapaciteit van huishoudens. Immers, 150 tot 300 euro netto minder te besteden als huishouden hakt er natuurlijk wel in. Tel daarbij verplichte aflossing en bij een bepaald inkomen nauwelijks toeslag voor de kinderopvang en je vraagt je af wie die rijtjeshuizen voor 6 ton in Amstelveen nog kan kopen.

 30. Claude says:

  Ik hoop trouwens niet dat de VVD de algemene heffingskorting weggeeft ten behoeve van de status quo voor de HRA bij bestaande hypotheken. Ik begin het wel te vrezen namelijk.

 31. DenVrolijkeHuurder says:

  Hans:
  Beetje vreemd verhaal.Wat stopt een buitenlandse bank in nederland hypotheken te verstrekken met bijv 25% eigen geld, met een aantrekkelijke rente? En wat is het risico, de bank krijgt tot altijd zijn geld terug?

  Wat ze stopt? Dat er ongeveer 0,0 modale inkomens zijn die 40k spaargeld in kunnen leggen voor een vinex-krot. Dat is wat ze stopt.

  Reken even na:

  – je bent een stel, 2x eind 20
  – 1x HB0 en 1x MBO opgeleid
  – Je hebt 1 klein kindje
  – Gezamenlijk netto inkomen is ongeveer 2700,-
  – Je huurt particulier een huisje in de randstad: 1100
  – Je hebt wat abbonnementjes, krantje, internet, tel: 200
  – Boodschappen kost je zo’n 400,- in de maand
  – Kind kost je zo’n 200,- in de maand
  – Je hebt een goedkoop autootje, verzekering + benzine + afschrijving kost je ook zo’n 250,- in de maand
  – Gemeentelijke lasten ongeveer 40,- in de maand
  – Kinderopvang kost je zo’n 300,- in de maand. Kun je ook niet doen, maar dan gaat netto inkomen omlaag.
  – Je wilt misschien 1x per jaar op vakantie, omgerekend ook zo’n 100,- per maand opzij leggen voor een weekje weg met z’n 3-en.

  Zien we waar het heen gaat? Dan heb ik het nog niet over nieuwe kleding, spullen voor je kind, je huidige huis een beetje opknappen of inrichten, sportabbonnement/sportschool, extravagante hobbies, buiten de deur lunchen of uit eten, meerdere vakanties etc per jaar.

  Er blijft simpelweg niets over. En dit is een stel dat beide WERKT.

  Dus leuk die buitenlandse banken die 80% LTV hypo’s aan gaan bieden, maar wijs mij de doelgroep maar aan die dat kan betalen.

  Bovenstaand normaal Nederlands gezin kan in deze berekening 100,- per maand opzij leggen. Positief geschat. In dat geval kost het ze uberhaupt VIJF JAAR om de 5000,- bij elkaar te sparen die het NIBUD als minimum buffer noemt. Hopelijk krijgen ze geen 2e kind!

  En stel in het positiefste geval: ze hebben een sociale huurwoning en kunnen per maand ipv 100,- door de lagere huur per maand wel 500,- sparen. Dan nog duurt het TIEN JAAR voor ze de benodigde 40.000,- bij elkaar hebben gespaard om de meest karige klote vinex woning aan te schaffen a 200.000,- (met 80% LTV).

  Let wel: dit is de doelgroep voor dit soort deprimerende hokken waar je nog niet dood gevonden wilt worden.

  Ik blijf erbij: als de doelgroep het niet kan betalen, is het te duur. Simpeler kan ik het niet maken.

 32. Dawg says:

  Hermanes: En toch jongens 50% meer huizen verkocht………. rara

  Ten opzichte van augustus 2012 wat een heel slecht maand was.

 33. maarten says:

  DenVrolijkeHuurder,

  40k spaargeld (wat het onderkomen eigenlijk waard is)en dan een schuld op de koop toe hell no!

 34. DenVrolijkeHuurder says:

  Hermanes:
  En toch jongens 50% meer huizen verkocht………. rara

  Er werden deze week ook 90% minder vergast dan vorige week. Echt een goede week voor Syrië!

  Je bent toch wel een erg cynische trol als je bewust de manipulatie van het ijkpunt niet meeneemt?

 35. maarten says:

  ik begin te vermoeden dat het allemaal nog erger is dan op dit blog doet voorkomen. De stem van de rijke, en assertieve groep klinkt het hardst door, en de klank van de utopisten klinkt het hardst door, verschrikkelijk

 36. Henk 6 says:

  Buitenlandse banken zouden wel kunnen targeten op de oudere hypotheken met een lage LTV. Ze kunnen daar een concurrerend aanbod doen met lage rente. Het gevolg is wel dat de grootbanken relatief steeds meer onderwaterhypotheken krijgen.

  Belangrijk voor deze buitenlandse bank is natuurlijk wel dat ze niet meedoen aan deposito garantie stelsel.

 37. Claude says:

  DenVrolijkeHuurder: En stel in het positiefste geval: ze hebben een sociale huurwoning en kunnen per maand ipv 100,- door de lagere huur per maand wel 500,- sparen. Dan nog duurt het TIEN JAAR voor ze de benodigde 40.000,- bij elkaar hebben gespaard om de meest karige klote vinex woning aan te schaffen a 200.000,- (met 80% LTV).

  Waarom lukt het in België en Duitsland dan wel? In België uit een nieuwsbericht van dit jaar: “De stijging van het eigen ingebrachte kapitaal was het grootst bij singles die een eerste woning kopen. Die eigen spaarpot steeg van 67.000 naar 87.924 euro (+31 procent). Bij tweeverdienende starters daarentegen nam de eigen inbreng toe van 69.000 tot 75.000 euro (+9 procent). ”

 38. maarten says:

  Henk 6,

  oudere hypotheken zijn in nederland een belastingconstructie van de rijken om wat geld van de fiscus terug te krijgen. En daar hebben ze ongelovelijk veel recht op als je die ontevreden lieden op hun woord mag geloven

 39. Frans says:

  tufkaj: Ik ben vrij overtuigd dat ik veel dichter op het nieuws zit dan de voltallige NOS-redactie bijvoorbeeld. En als ik dan zie wat zij selecteren voor ‘nieuws’, kan ik daar enerzijds boos om worden.

  Corporate fascism bitchez!
  Wen er maar aan: hoe langer kun je jezelf nog voor de gek houden dat het toeval is, en dat de NOS niet beter weet. Tijd om in te gaan zien dat de NOS de spreekbuis is voor de machten achter de schermen, en dat is niet de regering.

 40. erik(amusanttentrol) says:

  Den vrolijke huurder… De reden dat men dit in het buitenland wel kan is dat die vaak geen pensioen afdracht doen en de jeugd al goed begint te verdienen bij 18 jaar. Iets wat ze nou ook is in Nederland moeten gaan invoeren zodat de modale 50+ ook weer is aan de bak komt.

 41. Dawg says:

  tufkaj: Anderzijds maak ik me heel veel zorgen om wat voor rotzooi ik krijg voorgeschoteld op de onderwerpen waar ik níet zoveel van af weet.

  Ik herhaal deze quote van Chomsky nog maar eens:

  “The smart way to keep people passive and obedient is to strictly limit the spectrum of acceptable opinion, but allow very lively debate within that spectrum – even encourage the more critical and dissident views. That gives people the sense that there’s free thinking going on, while all the time the presuppositions of the system are being reinforced by the limits put on the range of the debate.”

  De omroepen weten precies hoe dit spelletje gespeeld moet worden.

 42. Henk 6 says:

  maarten:
  Henk 6,

  oudere hypotheken zijn in nederland een belastingconstructie van de rijken om wat geld van de fiscus terug te krijgen. En daar hebben ze ongelovelijk veel recht op als je die ontevreden lieden op hun woord mag geloven

  Ok. Maar een buitenlandse bank kan dan nog steeds proberen deze mensen over te sluiten. Dit is het enige segment dat leukemie voor hen. De rest is gevaarlijk.

 43. DenVrolijkeHuurder says:

  Claude:
  Het torpederen van de algemene heffingskorting zal er trouwens voor zorgen dat de appetite van dertigers met een goed salaris om een huis van meer dan 4 ton te kopen drastisch zal afnemen.

  Tufkaj merkt op Twitter trouwens terecht op of dit geen invloed zal hebben op de leencapaciteit van huishoudens. Immers, 150 tot 300 euro netto minder te besteden als huishouden hakt er natuurlijk wel in. Tel daarbij verplichte aflossing en bij een bepaald inkomen nauwelijks toeslag voor de kinderopvang en je vraagt je af wie die rijtjeshuizen voor 6 ton in Amstelveen nog kan kopen.

  Het grappige is dat dit waarschijnlijk geen invloed gaat hebben op de leencapaciteit. Die wordt immers op basis van het bruto inkomen vastgesteld. Ook weer zo’n mooie kronkel.

  Mensen lenen een immens bedrag op basis van een ratio tussen bruto inkomen versus lening die zogenaamd als prudent wordt beschouwd.

  Vervolgens sleutelt de overheid vervolgens zo aan de spelregels dat je bruto misschien hetzelfde blijft verdienen, maar netto opeens 15% minder over houd. Rarara wat gaat dat met de woonquote doen?

  Het grappige was dat ik al in de veronderstelling was dat ik tot de doelgroep behoorde die nergens meer op te pakken was.

  – ik ben jong
  – schuur tegen de 52% schijf aan
  – krijg dus 0 toeslagen
  – huur particulier
  – geen kinderen, en dus geen bijbehorende toeslagen
  – sociale voorzieningen verwacht ik dusdanig te zijn uitgekleed tegen de tijd dat ik er een keer gebruik van zou moeten maken dat het niet eens meer de moeite loont

  Kortom: je betaald overal voor, maar krijgt vrij weinig terug. (behalve uiteraard infrastuctuur, defensie etc, maar die zou ik in een nachtwakerstaat met 20% belastingdruk ook hebben gehad…)

  Maar ik had buiten die heffingskorting gerekend!! Hebben ze toch nog een manier gevonden om jonge hoogopgeleiden die niet sociaal huren nog ergens te naaien!

  (voetnoot: ik betaal overigens graag belasting om in een humaan goed georganiseerd land te leven hoor, maar laten we het dan wel even goed organiseren…)

 44. erik(amusanttentrol) says:

  Claude, Sprak trouwens pas een net getrouwd stel uit Belgie op een verjaardag vorige week. Rente 30 jaar vast gezet voor 3,1%. Moet je is kijken wat er in Nederland gebeurd als dat hier ook kan……….

 45. maarten says:

  Henk 6,

  leukemie? ik hoop het niet

 46. Heinz says:

  Claude,

  Omdat men in Duitsland aan bausparen doet, gelijk als je begint te werken ga je sparen voor je huis.

 47. Claude says:

  Frans: Wen er maar aan: hoe langer kun je jezelf nog voor de gek houden dat het toeval is, en dat de NOS niet beter weet. Tijd om in te gaan zien dat de NOS de spreekbuis is voor de machten achter de schermen, en dat is niet de regering.

  Voordeel: jonge generatie kijkt bijna een stuk minder reguliere Nederlandse televisie. Wij downloaden de series en films en docu’s die we interessant vinden en kijken dan wanneer we willen. Wat dat betreft zijn we minder beïnvloedbaar dan de generaties voor ons.

 48. Animal Crackers says:

  tufkaj,

  De media werken alle kritische journalisten met een staat van dienst – voorzover je daarover kunt spreken – er uit om goedkopere zzp ers in te huren die jonger zijn, minder kosten en minder rechten hebben opgebouwd.
  Verbazingwekkend is dat allemaal allerminst het is namelijk de trend in dit neo liberale tijdgewricht in alle bedrijfstakken.
  Zorg voor jezelf is een vaak onbegrepen eufemisme.
  Het is vertier, het metier van de waan van de dag, brood en spelen, voor elk wat wils, dat gebracht moet worden omdat het iets oplevert, daarmee verkrijgt de msm bestaansrecht. Het gaat niet om de zaak maar om de marketing volgens mij. Ik neem er steeds meer afstand van omdat ik steeds beter doorkrijg dat er andere informatie bronnen zijn die vroeger omdat er geen internet bestond in de marge opereerden. Het is geen hogeschool leren om de regie weer zelf in handen te nemen bij het bestuderen van mechanismen die optreden. Je wordt vanzelf beter in het selecteren van nieuwsbronnen die de moeite waard zijn.

  Althans zo denk ik erover maar ik heb dan ook al heel lang geen tv of krant die ik wel af en toe bekijk of lees om te constateren dat het steeds plattere en semi intellectuele onzin bevat die mijn aandacht nauwelijks waard is omdat ik inmiddels zoveel meer hoogwaardige kennis kan vergaren. Blijkens de links die hier vaak geplaatst worden (nooit door trollen!) ben ik niet de enige!

 49. DenVrolijkeHuurder says:

  Claude: Waarom lukt het in België en Duitsland dan wel? In België uit een nieuwsbericht van dit jaar: “De stijging van het eigen ingebrachte kapitaal was het grootst bij singles die een eerste woning kopen. Die eigen spaarpot steeg van 67.000 naar 87.924 euro (+31 procent). Bij tweeverdienende starters daarentegen nam de eigen inbreng toe van 69.000 tot 75.000 euro (+9 procent). ”

  Ben benieuwd, zou daar wel eens wat verhalen over willen lezen. Zou een leuke interviewreeks vormen voor een weekendeditie: hoe sparen mensen in het buitenland voor hun huis.

 50. maarten says:

  Henk 6,

  wie mag dat betalen? die winst voor de bank op die belastingvoordeeltjes voor de rijke oudere hypotheeknemer, ik hoop niet dat ik dat ben

 51. tufkaj says:

  Dawg,

  hmm, daar zit veel wijsheid in inderdaad. Mooi ‘debat’ tussen boelhouwer en een makelaar organiseren.

  Btw: wie doet er mee een Boelhouwer-fanclub op te richten? Al die negativiteit is ook maar zo zo. Toejuichen die man, gewoon nog een schepje er bovenop 😀

  Claude: Voordeel: jonge generatie kijkt bijna een stuk minder reguliere Nederlandse televisie. Wij downloaden de series en films en docu’s die we interessant vinden en kijken dan wanneer we willen. Wat dat betreft zijn we minder beïnvloedbaar dan de generaties voor ons.

  Jawel, maar als ik heel eerlijk ben hangt er ook weer veel af van je eigen inschattingsvermogen dan. Iedereen zoekt een groep opinieleiders bij zijn eigen mening. Het is niet beter, maar ook niet slechter. Ik weet het nog niet zo… De keuze is iig wel groter en als je ergens echt alles vanaf wilt weten kan dat.

 52. erik(amusanttentrol) says:

  Den vrolijke huurder…

  De reden dat men dit in het buitenland wel kan is dat die vaak geen pensioen afdracht doen en de jeugd al goed begint te verdienen bij 18 jaar. Iets wat ze nou ook is in Nederland moeten gaan invoeren zodat de modale 50+ ook weer is aan de bak komt.

 53. erik(amusanttentrol) says:

  Moet je is uitrekenen wat je opzij kan zetten als je vanaf 18 jaar, 8 jaar lang 400 euro per maand opzij kan zetten, en dat kan met de salarissen die je daar krijgt(Duitsland) als bijbaantje. Precies 40.000 euro(zonder partner!). Op die manier gaat er meer winst naar individuen, komt de oudere generatie makkelijker aan de bak, door geen concurrentie met de jeugdsalarissen, nadeel= langer wachten op je big mac…….

 54. maarten says:

  erik(amusanttentrol),

  allemaal eutopische gedachten

 55. Dawg says:

  tufkaj: hmm, daar zit veel wijsheid in inderdaad. Mooi ‘debat’ tussen boelhouwer en een makelaar organiseren.

  Dat bedoel ik. Het ‘vrije debat’ begint al bij de selectie van de onderwerpen en de gespreksdeelnemers.

 56. Frans says:

  Claude: Wij downloaden de series en films en docu’s die we interessant vinden en kijken dan wanneer we willen. Wat dat betreft zijn we minder beïnvloedbaar dan de generaties voor ons.

  Het effect van niet naar propaganda kijken is natuurlijk positief. Helaas is de game industrie ook onder invloed van de illuminati, en dus ook een vorm van hersenspoeling.
  Maar ik ben het eens dat het internet nu in ieder geval de gelegenheid bied om aan goede informatie te komen. (Als je als jeugd alleen maar bent geinteresseerd in Lady GaGa, ook een illuminati produkt, dan schiet het natuurlijk niet echt op…)
  Verder gaat langzaam maar zeker de geloofwaardigheid van de officiele bronnen achteruit.
  Ik ben benieuwd hoe snel mensen wakker worden.

 57. DenVrolijkeHuurder says:

  erik(amusanttentrol):
  Moet je is uitrekenen wat je opzij kan zetten als je vanaf 18 jaar, 8 jaar lang 400 euro per maand opzij kan zetten, en dat kan met de salarissen die je daar krijgt(Duitsland) als bijbaantje. Precies 40.000 euro(zonder partner!). Op die manier gaat er meer winst naar individuen, komt de oudere generatie makkelijker aan de bak, door geen concurrentie met de jeugdsalarissen, nadeel= langer wachten op je big mac…….

  Hahahaha, grapjas.

  Het bruto minimumloon is minder dan 700 op je 18e.
  http://www.berekenhet.nl/werk-en-inkomen/minimumloon.html

  Jij hebt echt geen flauw benul waarover je praat he? Met je 400,- per maand sparen? Ja, als je 8 jaar bij je ouders blijft wonen, geen kostgeld betaald en van 200,- per maand rond kunt komen, dan wel ja.

 58. maarten says:

  erik(amusanttentrol),

  denk nou eens na, wat zeg je nu eigenlijk?

 59. maarten says:

  dus een 18 jarige dwingen 8 jaar lang geen geld uit te geven? van welke planeet kom jij?

 60. Animal Crackers says:

  Dawg,

  Dank! Het is dan wel geen link en een citaat van een belangrijke moderne denker, maar vooral geen betweterige trollen retoriek! Die hoeven namelijk niet te linken omdat ze weten hoe het zit. Daarom ziet hun propaganda er ook zo knullig uit. Ze denken voor zichzelf en zijn daar dan trots op. 🙂
  Terwijl de insteek waarom ze hier posten hun afhankelijkheid is aan de corrupte verhoudingen.

  Overigens denk ik in tegenstelling tot jou niet dat de omroepen weten waar ze mee bezig zijn. De intuïties zijn verkeerd en het persoonlijk welzijn staat voorop, ze hebben ook niet de ballen, sorry dames, om zelf zonder schulden te maken hun werk te doen. De uitzendingen van uitzenbureau’s in tijden van stijgende werkloosheid.

 61. maarten says:

  oja planeet Rutte…

 62. DenVrolijkeHuurder says:

  Frans: Het effect van niet naar propaganda kijken is natuurlijk positief. Helaas is de game industrie ook onder invloed van de illuminati, en dus ook een vorm van hersenspoeling.
  Maar ik ben het eens dat het internet nu in ieder geval de gelegenheid bied om aan goede informatie te komen. (Als je als jeugd alleen maar bent geinteresseerd in Lady GaGa, ook een illuminati produkt, dan schiet het natuurlijk niet echt op…)
  Verder gaat langzaam maar zeker de geloofwaardigheid van de officiele bronnen achteruit.
  Ik ben benieuwd hoe snel mensen wakker worden.

  Frans, ik vind je bijdragen amusant, maar ik vraag me wel af of dit soort posts niet precies de reden zijn waarom dit blog en de bijbehorende inzichten niet breder geciteerd wordt in de media…

  De wereld wordt niet bestuurd door een select groepje corporate overlords. Binnen iedere organisatie en op ieder niveau heb je amateurs, en boefjes die er een slaatje uit proberen te slaan. Daarin heb je grote en kleine boefjes, maar in de praktijk is iedere organisatie en interactie tussen organisaties een georganiseerde chaos.

  Dat soort samenzweringspraat klinkt ongetwijfeld aantrekkelijk omdat het een bepaalde structuur en overzicht suggereert, maar het is in de basis een simplistische manier van kijken naar de wereld. Ook al maak je jezelf ongetwijfeld wijs dat dit soort uitspraken een soort ‘diepere blik’ op de zaken laten zien die anderen ontberen.

 63. king says:

  DenVrolijkeHuurder,

  Met 2 x vakantiegeld en 2 x 13e maand moeten de sociale huurders toch wel 10.000 per jaar opzij kunnen zetten?

  Beetje hulp van opa en oma. En hoppa de nieuwe badkamers vliegen weer in het rond.

 64. DenVrolijkeHuurder says:

  maarten:
  dus een 18 jarige dwingen 8 jaar lang geen geld uit te geven? van welke planeet kom jij?

  Goed voor de economie ook!

 65. maarten says:

  DenVrolijkeHuurder,

  18 jarigen bellen maandelijks al voor meer dan dat bedrag, of is dat tegenwoordig niet meer zo?… nouja ze geven ergens dat geld maandelijks uit, vraag maar aan de ouders… 😉

 66. erik(amusanttentrol) says:

  Maarten: Er wordt hier een vraag gesteld hoe jongeren in Duitsland en Belgie aan geld komen om een huis te kopen. Ga is informeren in Belgie of Duitsland hoe het zit met pensioen en vergelijk dat is met Nederland. Leg daarnaast het plaatje van onze jeugdsalarissen ten opzichte van de jeugdsalarissen in onze buurlanden. Wat je zult zien is dat de urgentie om een huis te kopen vele malen groter is dan in Nederland omdat er daar een veel beperkter pensioen is. Hierdoor ziet men het kopen van een huis als een stukje pensioen voorziening, in tegenstelling tot wat er in Nederland gebeurde de afgelopen 15 jaar om maar zo veel mogelijk te lenen om zo snel mogelijk winst te maken. Kinderen in Nederland kunnen door de belachelijk lage jeugdsalarissen niks sparen, sterker ze bouwen gelijk schulden op. Tevens komen de oudere hierdoor veel moeilijker aan de bak. Ik kom regelmatig in Duitsland en zie veel jongeren inderdaad sparen voor hun eerste huis, juist omdat het fiscaal aardig aantrekkelijk is vanwege het bouwsparen en het kan omdat men de beschikking heeft over meer geld dan de jeugd hier in Nederland. Tijd voor verandering zou ik zeggen.

 67. maarten says:

  erik(amusanttentrol),

  nou probeer het eerst eens bij je eigen kinderen, als je denkt dat je er beter van wordt

 68. DenVrolijkeHuurder says:

  erik(amusanttentrol):
  Maarten: Er wordt hier een vraag gesteld hoe jongeren in Duitsland en Belgie aan geld komen om een huis te kopen. Ga is informeren in Belgie of Duitsland hoe het zit met pensioen en vergelijk dat is met Nederland. Leg daarnaast het plaatje van onze jeugdsalarissen ten opzichte van de jeugdsalarissen in onze buurlanden. Wat je zult zien is dat de urgentie om een huis te kopen vele malen groter is dan in Nederland omdat er daar een veel beperkter pensioen is. Hierdoor ziet men het kopen van een huis als een stukje pensioen voorziening, in tegenstelling tot wat er in Nederland gebeurde de afgelopen 15 jaar om maar zo veel mogelijk te lenen om zo snel mogelijk winst te maken. Kinderen in Nederland kunnen door de belachelijk lage jeugdsalarissen niks sparen, sterker ze bouwen gelijk schulden op. Tevens komen de oudere hierdoor veel moeilijker aan de bak. Ik kom regelmatig in Duitsland en zie veel jongeren inderdaad sparen voor hun eerste huis, juist omdat het fiscaal aardig aantrekkelijk is vanwege het bouwsparen en het kan omdat men de beschikking heeft over meer geld dan de jeugd hier in Nederland. Tijd voor verandering zou ik zeggen.

  Oke, en dan nu even je eigen redenering volgen naar zijn logische conclusie:

  – je signaleert dat jongeren in NL nauwelijks kunnen sparen
  – je signaleert dat dit in Duitsland beter is, mensen kunnen daar meer en voordeliger sparen
  – we constateren ook allemaal dat het prijsniveau van huizen in Nederland hoger ligt dan in Duitsland.

  Waarom ben je dan niet in staat om daaruit de logische conclusie te trekken dat huizenprijzen hier DUS verder omlaag moeten gaan?

 69. erik(amusanttentrol) says:

  Heinz. Voor zover ik heb begrepen worden die mini baantjes vooral bezet door mensen die wat willen bij verdienen. Zie ik geen probleem mee.

 70. Animal Crackers says:

  DenVrolijkeHuurder,

  Ik begrijp je weerzin wel tegen het complotdenken en ben zelf ook niet erg gecharmeerd van de etiketten die op mechanismen worden geplakt. Dat werkt ook vaak versluierend en leidt af van de werkelijke ontwikkelingen. In die zin vindt ik het ook jammer dat Frans termen als de Illuminatie overneemt. Het gaat om de zichtbare wereld en het helpt veel minder om te speculeren wat zich achter de schermen afspeelt.

  De feiten spreken voor zich maar als jij concludeert dat het aan chaos is te wijten dat momenteel overal ter wereld de middengroepen worden verdeelt en een bovenklasse puissant rijk geworden de spelregels bepaalt en de politici achter haar karretje spant, best. Dan kun je vanaf nu ook je leven naar het toeval inrichten.

  Doe geen moeite!

 71. Dawg says:

  Animal Crackers: Overigens denk ik in tegenstelling tot jou niet dat de omroepen weten waar ze mee bezig zijn. De intuïties zijn verkeerd en het persoonlijk welzijn staat voorop, ze hebben ook niet de ballen, sorry dames, om zelf zonder schulden te maken hun werk te doen. De uitzendingen van uitzenbureau’s in tijden van stijgende werkloosheid.

  Journalistieke gemakzucht, onnozelheid, vooringenomenheid,’t zal allemaal een rol spelen. Constateer toch ook vaak tendenzen die wat mij betreft wijzen in de richting van het sturen van de publieke opinie. Absolute dieptepunten zijn wat mij betreft de berichtgeving rond de EU, de EMU. Zo werd bij de oprichting van het EMS bijvoorbeeld een vrijwel volledige media black out in acht genomen.

 72. DenVrolijkeHuurder says:

  erik(amusanttentrol):
  Heinz. Voor zover ik heb begrepen worden die mini baantjes vooral bezet door mensen die wat willen bij verdienen. Zie ik geen probleem mee.

  Precies, iets bijverdienen, zo is het. Net zoals een zwerver de vuilnisbakken langs loopt omdat hij er nog iets bij wil eten. Zie ik geen probleem mee.

 73. erik(amusanttentrol) says:

  Den vrolijke huurder.

  Oke, en dan nu even je eigen redenering volgen naar zijn logische conclusie:

  – je signaleert dat jongeren in NL nauwelijks kunnen sparen
  – je signaleert dat dit in Duitsland beter is, mensen kunnen daar meer en voordeliger sparen
  – we constateren ook allemaal dat het prijsniveau van huizen in Nederland hoger ligt dan in Duitsland.

  Waarom ben je dan niet in staat om daaruit de logische conclusie te trekken dat huizenprijzen hier DUS verder omlaag moeten gaan?

  Niet mee eens: Prijzen zijn hier hoger omdat de hypotheekrente aftrek hier is. We betalen ook meer belasting dus voor nu terecht. Overigens zijn de huizenprijzen zeker niet overal goedkoper dan in Nederland, er zijn genoeg grote steden waar je veel meer voor een huis betaald dan in een gemiddeld stad in Nederland.

  Ik zeg overigens niet dat ik het systeem hier beter vind, dat vind ik namelijk niet.

 74. Heinz says:

  erik(amusanttentrol),

  Nou, daar verschil ik van mening met je. In duitsland is er een enorme tweedeling ontstaan tussen rijk en arm. Er zijn heel veel mensen daar die meerdere jobs moeten nemen om te kunnen leven, en dan nog moeten worden ondersteund door de bijstand. Leiharbeid bijvoorbeeld. En over de jeugdlonen in Duitsland, die zijn niet landelijk vastgesteld. Er is namelijk geen landelijk minimumloon in Duitsland. Je moet geluk hebben dat je in een bedrijfstak terecht komt die wel wat geregeld hebben, maar dat wordt dan ook weer ontdoken door bijvoorbeeld leiharbeiders. Zag daar laatst nog een documentaire over hoe dat ging bij Daimler in Stuttgart. Daar lusten de honden geen brood van, dat is pure uitbuiting.

 75. Juan Belmonte says:

  @ artikel

  Natuurlijk willen buitenlandse banken
  onze hypotheken niet

  Hoewel er in Holland méér rente gerekend wordt
  – bijna 2% tov Duitsland (+40% tov Duitse 2,6% voor 10 jaarslening)
  is er geen buitenlandse interesse.

  Kortom: Buitenlandse Banken Bevestigen de Bodem
  🙂

  Volstrekt logisch toch 8)

  (Juan vertaalt ook wel eens berichten naar het Hogehuizenprijsminnends … 🙂

  En het rijtje met banken die gestopt zijn is niet misselijk….

  Referentie:
  Opsomming van banken die gestopt zijn met verstrekken hypotheken (van Lanschot SNS BNP Paribas etc):
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/19-04-2013/winstmarges-hypotheken-gestegen-door-strengere-eisen-aan-banken/#comment-139994

 76. DenVrolijkeHuurder says:

  Animal Crackers:
  DenVrolijkeHuurder,

  Ik begrijp je weerzin wel tegen het complotdenken en ben zelf ook niet erg gecharmeerd van de etiketten die op mechanismen worden geplakt. Dat werkt ook vaak versluierend en leidt af van de werkelijke ontwikkelingen. In die zin vindt ik het ook jammer dat Frans termen als de Illuminatie overneemt. Het gaat om de zichtbare wereld en het helpt veel minder om te speculeren wat zich achter de schermen afspeelt.

  De feiten spreken voor zich maar als jij concludeert dat het aan chaos is te wijten dat momenteel overal ter wereld de middengroepen worden verdeelt en een bovenklasse puissant rijk geworden de spelregels bepaalt en de politici achter haar karretje spant, best. Dan kun je vanaf nu ook je leven naar het toeval inrichten.

  Doe geen moeite!

  De uitholling van de middenklasse is een gevolg van bepaalde wereldwijde trends en geen bewust ingezette strategie door een globale elite die 1x per jaar in een bilderberg hotel samen komt.

  Inkomensgelijkheid zoals we die die van 1950-1990 hebben gezien is voor historische begrippen volstrekt ongebruikelijk; gedurende de industriele revolutie zijn west europese samenlevingen nooit zo egalitair geweest.

  Dat de pendulum nu weer de andere kant op zwaait vind ik ook zorgelijk, maar is simpelweg het gevolg van het outsourcen van steeds een trapje hoge op de waardeketen.

  En ja, dan kun je beweren dat daar een internationaal complot achter zit dat aan de touwtjes trekt, maar dat is echt kinderlijk naief. Op dat niveau zijn er talloze belangengroeperingen die trekken en duwen om het gelijk aan hun kant te krijgen. Het is een georganiseerde chaos zoals ik beschrijf, die overigens niet zoveel met toeval te maken heeft.

 77. Animal Crackers says:

  Animal Crackers,

  Als 91% van de Amerikanen volgens polls tegen het aanvallen van Syrië is en het congres (de ‘zogenaamde’ ‘volksvertegenwoordiging’) er nochtans toe besluit, is dat dan democratie? Of maakt dat hen tot complotdenkers?

  Kortom het was en is nog nooit zo duidelijk geweest en verdient een serieus onderzoek niet de simplistiche betekenis die jij er aan wilt geven.

 78. Animal Crackers says:

  En als chaos geen toeval is volgens jou, wat is dan het doel als ik zo vrij mag zijn?

 79. Juan Belmonte says:

  Een GROTE zeepbel ontstaat J.i. pas
  als een kleintje nogal krampachtig wordt ontkend
  en bestreden met kortetermijnsmaatregelen
  die dat kleintje alleen maar doen groeien
  ….
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/31-08-2013/huizenprijzen-versus-inflatie/#comment-157379

  Dat is natuurlijk TOTAAL onherkenbaar 🙂

 80. Juan Belmonte says:

  buenas
  Juan

 81. Adamus says:

  DenVrolijkeHuurder: Precies, iets bijverdienen, zo is het. Net zoals een zwerver de vuilnisbakken langs loopt omdat hij er nog iets bij wil eten. Zie ik geen probleem mee.

  Lijkt me meer een psychiatrisch beeld.

 82. Animal Crackers says:

  Adamus,

  Jij bent zeker een steenbok 🙂

 83. Adamus says:

  erik(amusanttentrol):
  Maarten: Er wordt hier een vraag gesteld hoe jongeren in Duitsland en Belgie aan geld komen om een huis te kopen. Ga is informeren in Belgie of Duitsland hoe het zit met pensioen en vergelijk dat is met Nederland. Leg daarnaast het plaatje van onze jeugdsalarissen ten opzichte van de jeugdsalarissen in onze buurlanden. Wat je zult zien is dat de urgentie om een huis te kopen vele malen groter is dan in Nederland omdat er daar een veel beperkter pensioen is. Hierdoor ziet men het kopen van een huis als een stukje pensioen voorziening, in tegenstelling tot wat er in Nederland gebeurde de afgelopen 15 jaar om maar zo veel mogelijk te lenen om zo snel mogelijk winst te maken. Kinderen in Nederland kunnen door de belachelijk lage jeugdsalarissen niks sparen, sterker ze bouwen gelijk schulden op. Tevens komen de oudere hierdoor veel moeilijker aan de bak. Ik kom regelmatig in Duitsland en zie veel jongeren inderdaad sparen voor hun eerste huis, juist omdat het fiscaal aardig aantrekkelijk is vanwege het bouwsparen en het kan omdat men de beschikking heeft over meer geld dan de jeugd hier in Nederland. Tijd voor verandering zou ik zeggen.

  Een huis is daar op de pensioengerechtigde leeftijd betaald en afgeschreven. Niks geen pensioen in huis, gewoon rijp voor sloop wat hun betreft.

 84. Adamus says:

  Animal Crackers:
  Adamus,

  Jij bent zeker een steenbok

  🙂 hij is leuk

 85. Maria says:

  Henk 6:
  Buitenlandse banken zouden wel kunnen targeten op de oudere hypotheken met een lage LTV. Ze kunnen daar een concurrerend aanbod doen met lage rente. Het gevolg is wel dat de grootbanken relatief steeds meer onderwaterhypotheken krijgen.

  Belangrijk voor deze buitenlandse bank is natuurlijk wel dat ze niet meedoen aan deposito garantie stelsel.

  De slechte hypotheken van de grootbanken steken we in het NHI, met uw pensioen uiteraard!

 86. Animal Crackers says:

  Adamus,

  Een kreeftengang in het jaar van de slang!
  De melodie herkennen! Leuk? ach…

 87. Maria says:

  Frans: Corporate fascism bitchez!
  Wen er maar aan: hoe langer kun je jezelf nog voor de gek houden dat het toeval is, en dat de NOS niet beter weet. Tijd om in te gaan zien dat de NOS de spreekbuis is voor de machten achter de schermen, en dat is niet de regering.

  Maar wil Nederland ook wel anders?
  Sylvie en Raf en hoe ze ook alweer domineren de Telegraaf samen met een voetballer waarvoor Europa 100 miljoen euri’s betaald, dat schijnt belangrijk te zijn. Het komt nog net niet bij het 8 uur journaal maar daar zijn we niet ver vanaf.

 88. Stoelgang says:

  maarten:
  Hans,

  Nederland: hoge arbeidskosten, diensteneconomie, veesector op niet duurzame principes gebaseerd,consumentenvertrouwen laag, grote financiele sector, vergrijzing. Vraagje aan jou…Waar zit de groei?

  De groei zit in de werkloosheid, de staatsschuld, de ratio private schulden ten opzichte van het BNP en de hopeloosheid en kansloosheid dat het op korte termijn goedkomt in sterfhuis NL.

 89. Maria says:

  Claude: Voordeel: jonge generatie kijkt bijna een stuk minder reguliere Nederlandse televisie. Wij downloaden de series en films en docu’s die we interessant vinden en kijken dan wanneer we willen. Wat dat betreft zijn we minder beïnvloedbaar dan de generaties voor ons.

  Godzijdank! Als het dan maar niet Seks and the City is!

 90. Animal Crackers says:

  ABC
  NHG
  NHI
  NHJ

  Voorspelbaar volstrekt intuïtief 🙂

 91. Stoelgang says:

  Even iets anders: http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3246461/2012/04/25/Als-reactor-Fukushima-instort-wordt-leven-weggevaagd.dhtml

  Het berichtje is een paar maarden oud maar wel actueel nu het bewuste gebouw inclusief enorme kernreactor kennelijk aan het verzakken is. Het schijnt een niet te stoppen proces te zijn met een enorme nucleaire brand als gevolg, los van het gegeven dat de constructie erg gevoelig is voor een aardbeving die in Japan nogal eens voorkomt. Wordt allemaal een beetje weggepoetst uit de mainstream, maar toch. Ik heb liever een financiële meltdown.

 92. Maria says:

  DenVrolijkeHuurder: Waarom ben je dan niet in staat om daaruit de logische conclusie te trekken dat huizenprijzen hier DUS verder omlaag moeten gaan?

  +10

 93. Stoelgang says:

  Hermanes:
  En toch jongens 50% meer huizen verkocht………. rara

  Bulltrap mijn waarde, een klassieke bulltrap. Met de kanttekening dat de door het dak knallende verkoopcijfers wel eerst onder een vergrootglas gelegd moeten worden om ze überhaupt te kunnen waarnemen. De versnelling naar het zuiden gaat binnenkort in volle hevigheid beginnen. Je zal maar net een koopkooi gefinancierd hebben, dan sta je slecht. Ik heb met de ‘believers’ te doen.

 94. Maria says:

  Dawg: Journalistieke gemakzucht, onnozelheid, vooringenomenheid,’t zal allemaal een rol spelen. Constateer toch ook vaak tendenzen die wat mij betreft wijzen in de richting van het sturen van de publieke opinie. Absolute dieptepunten zijn wat mij betreft de berichtgeving rond de EU, de EMU. Zo werd bij de oprichting van het EMS bijvoorbeeld een vrijwel volledige media black out in acht genomen.

  Hoe zou dat toch mogelijk kunnen zijn?
  Frans, kom er maar in!!

 95. Stoelgang says:

  Animal Crackers: ,

  Kijk eens wat onze bezielende ‘leiding’ heeft gekozen. Ik zie een parallel. Armoede troef in dit voormalige land. Nu is de heersende armoede nog hoofdzakelijk geestelijk en intellectueel van aard. De meer feitelijke variant laat niet lang meer op zich wachten.

 96. Maria says:

  Animal Crackers:
  Animal Crackers,

  Als 91% van de Amerikanen volgens polls tegen het aanvallen van Syrië is en het congres (de ‘zogenaamde’ ‘volksvertegenwoordiging’) er nochtans toe besluit, is dat dan democratie? Of maakt dat hen tot complotdenkers?

  Kortom het was en is nog nooit zo duidelijk geweest en verdient een serieus onderzoek niet de simplistiche betekenis die jij er aan wilt geven.

  +10

 97. Animal Crackers says:

  Stoelgang,

  Afgezien van de bron die je je citeert kun je ervan uit gaan dat fall out een tijdelijk probleem is waarop onze wetenschappers tijdig een oplossing vinden, tezijnertijd. Ijskoud volharden in het geloof dat het zo is helpt. Het ontbreekt immers aan vertrouwen. Tijd om ons bezig te houden met triviale bijzaken. Dat geeft rust. De vertrouwde belangrijkheidsindex van de msm.

 98. Stoelgang says:

  maarten:
  Henk 6,

  oudere hypotheken zijn in nederland een belastingconstructie van de rijken om wat geld van de fiscus terug te krijgen. En daar hebben ze ongelovelijk veel recht op als je die ontevreden lieden op hun woord mag geloven

  Tja, schermen met verworven rechten is sommigen eigen.

 99. Stoelgang says:

  erik(amusanttentrol):
  Den vrolijke huurder… De reden dat men dit in het buitenland wel kan is dat die vaak geen pensioen afdracht doen en de jeugd al goed begint te verdienen bij 18 jaar. Iets wat ze nou ook is in Nederland moeten gaan invoeren zodat de modale 50+ ook weer is aan de bak komt.

  Ik meen dat private schulden van 285% van het BNP en de belachelijk hoge (100% overgewaardeerde) kottenprijzen er ook wel wat mee te maken hebben.

 100. Animal Crackers says:

  NHI wild vlees, gecertificeertd Voor de goeie verstaander. ll het beest is nog niet af. De modificatie in volle gang! Het is genetisch bepaalt! 🙂

 101. Maria says:

  Animal Crackers:
  NHI wild vlees, gecertificeertd Voor de goeie verstaander. ll het beest is nog niet af. De modificatie in volle gang! Het is genetisch bepaalt!

  Maar het beest wordt nu erg zichtbaar!!

  Bad boys, bad bank!

  En wie betaalt?

  Jij, want de overheid, DAT BEN JIJ!!!!

 102. Stoelgang says:

  maarten:
  erik(amusanttentrol),

  allemaal eutopische gedachten

  Maarten, bespaar je de moeite. De stumperd heeft kennelijk al een vinexkooi gekocht en nu probeert hij stelselmatig zijn domme beslissing achteraf te rechtvaardigen, indien nodig met drogredenen. In de psychologie is daar een mooie verklaring voor. Cognitieve dissonantie zoals in dit geval wordt namelijk niet zelden opgevangen door het onaangename gevoel van een slechte keuze krampachtig achteraf te rechtvaardigen om een positief zelfbeeld te behouden.

 103. Animal Crackers says:

  As always juanito rules big time.
  Sommige liedjes krijg je niet uit je hoofd, zomaar!

 104. Frans says:

  Maria: Hoe zou dat toch mogelijk kunnen zijn?
  Frans, kom er maar in!!

  Yes, inkoppertje! 🙂

  En verder: mensen die denken dat het toeval is zijn uhmmmm…. Nou ja, CF in optima forma.

 105. Frans says:

  Maria: Sylvie en Raf en hoe ze ook alweer domineren de Telegraaf samen met een voetballer waarvoor Europa 100 miljoen euri’s betaald, dat schijnt belangrijk te zijn.

  Voetbal: de prima donna van de afleidingsmanouvres.

 106. Frans says:

  Adamus:
  wijwordenwakker.or…8;ss=P2189&l=NL

  Frans wakker?

  Ja, bekend. Zouden meer mensen moeten doen: David Icke volgen. Wel even slikken voor de eerste keer als je bij de reptilians uitkomt, maar dat kun je eerst ook gewoon links laten liggen.
  Reptilians, ala, maar andere dimensies en de invloed van kwade krachten: yes.

 107. Maria says:

  Frans: Yes, inkoppertje!

  En verder: mensen die denken dat het toeval is zijn uhmmmm…. Nou ja, CF in optima forma.

  Even uitleggen:

  CF= Corporate fascisme
  TINA= there is no alternitave

 108. Frans says:

  Adamus:
  wijwordenwakker.or…8;ss=P2189&l=NL

  Frans wakker?

  Verdomd leuk artikel om te lezen!!! 🙂
  Aanrader voor een ieder.
  Ik heb trouwens in directe omgeving twee van dit soort mensen mogen meemaken…

 109. ll says:

  Alles proberende in één zin samen te vatten 🙂 , ( de discussie gisterenavond hier gevoerd op dit blog )……. Adamus met stuk over de reptielenmens ( die via de evolutie ‘ survival of the fittest ‘ samen met de ADHD-er straks de sterkste mensen zullen blijken te zijn ) , en de implodering van de kerncentrale van Stoelgang ? kom ik tot de conclusie, dat er maar één overwinnaar is op deeezzz aarde ……., niet het beest dat zó groot is dat je het niet meer ziet, maar de cockroach ……. 🙂

  Dat is pas een Back To Normal ……… 😉

 110. Heinz says:

  Nieuw ballonnetje Vereniging eigen huis op het nos jornaal vanmorgen:
  Banken moeten zorgen voor vervangende woning als gezin huis uitgezet wordt…

 111. ll says:

  En over tot de orde van de dag 🙂

  De Vereniging ‘ Geleend ‘ Huis ( copyright Juan ) wil dat de banken een nieuw huis gaan regelen voor diezelfde mensen die de bank straks uit hun huis gaan zetten …..

  http://nos.nl/artikel/547888-bank-moet-ander-huis-regelen.html

 112. ll says:

  Ondertussen in Australië, uitverkoop van de huizen aan de goud-kust ……. voor de helft van de prijs 🙂

  http://www.bloomberg.com/news/2013-09-04/australia-gold-coast-homes-at-50-below-2010-lure-buyers.html

 113. Hans says:

  Sommige starters, misschien niet eens een klein aantal hoeven toch niet alles te sparen voor hun eigen 20%? Ze kunnen ook lenen van hun ouders. Zo heb ik het ook vroeger gedaan.

 114. azijnseikerT says:

  Lol @reptielenbrein
  Zagen we ook bij een ander fenomeen, geloof. Creationisme en intelligent design proberen te infiltreren in de wetenschap en ook op basis van deze wetenschap hun eigen theorie te bewijzen. Nooit is er ook maar 1 onderzoek waarin geprobeerd wordt om hun eigen theorie te falsificeren. Het is haast om te lachen, als het niet zo droevig was.

 115. azijnseikerT says:

  Waarschijnlijk krijg ik nu allemaal onheilspellende voorspellingen over me heen. Want ja, angst is toch wel de motor van dit soort theorieen.

 116. ll says:

  Nl – er hunkert naar oekoenomische opleving ……

  Hoelang duurt de Kondratieff-Winter nog …….. gemiddeld 20 jaar, we hebben er nu 13 jaar opzitten ………

  http://www.nu.nl/economie/3567299/consument-hunkert-economische-opleving.html

 117. Maria says:

  ll:
  Nl – er hunkert naar oekoenomische opleving ……

  Hoelang duurt de Kondratieff-Winter nog …….. gemiddeld 20 jaar, we hebben er nu 13 jaar opzitten ………

  nu.nl/economie/356…mische-opleving.html

  Dan zijn we al over de helft en kan het aftellen beginnen! Yes!!

 118. DenVrolijkeHuurder says:

  Animal Crackers:
  Animal Crackers,

  Als 91% van de Amerikanen volgens polls tegen het aanvallen van Syrië is en het congres (de ‘zogenaamde’ ‘volksvertegenwoordiging’) er nochtans toe besluit, is dat dan democratie? Of maakt dat hen tot complotdenkers?

  Kortom het was en is nog nooit zo duidelijk geweest en verdient een serieus onderzoek niet de simplistiche betekenis die jij er aan wilt geven.

  Wees nou eens eerlijk? Wat is simplistischer dan roepen dat er één grote samenzwering achter zit? Het is ook zo’n lekker one-size-fits al antwoord op alles wat je niet begrijpt, of waar je het niet mee eens bent.

  Een gekozen volksvertegenwoordiging opereert niet per referendum en neemt en soms ook besluiten waar de bevolking op dat moment niet achter staat. Dat is het hele punt van representatieve democratie. Verder zijn er institutionele verhoudingen in het spel, lees bijvoorbeeld:

  http://www.theatlantic.com/politics/archive/2013/09/Yes-Congress-Can-Authorize-War-Without-Formally-Declaring-It/279261/

  Echt, ik heb rondgelopen bij zowel overheidsorganisaties als multinationals… er wordt daar niet met een sigaar en een glas whisky besloten om de kleine man nog eens even extra te pakken ten bate van het grootkapitaal. Die organisaties bestaan gewoon uit mensen die meer of minder hard werken om er iets van te maken, zowel voor zichzelf als het bedrijf/overheid waarvoor ze werken.

  Alles en iedereen heeft een belang, dat geldt zowel op indidivueel als op corporate niveau. En ja, ik zie ook dat big-moneyed interests in de VS een erg zware vinger in de pap hebben en de laatste tijd ook houden.

  Maar dat is volstrekt niet verbazend als je het in het licht plaatst van trends als de globalisering van arbeid.

  Je kunt er inderdaad ook een grote samenzwering achter zien. Voor deze goede verstaander moge duidelijk zijn welke lezing van het verhaal simplistisch is, en welke rekening houdt met de complexe aspecten en afhankelijkheden in de rotzooi die wij werkelijkheid noemen.

 119. DenVrolijkeHuurder says:

  Animal Crackers:
  En als chaos geen toeval is volgens jou, wat is dan het doel als ik zo vrij mag zijn?

  Er is dus geen doel. Het leven heeft ook geen doel. Je wordt geboren, je gaat dood. Probeer in de tussentijd een leuke tijd te hebben.

  Zingeving anno 2013

 120. Dawg says:

  azijnseikerT:
  Lol @reptielenbrein
  Zagen we ook bij een ander fenomeen, geloof. Creationisme en intelligent design proberen te infiltreren in de wetenschap en ook op basis van deze wetenschap hun eigen theorie te bewijzen. Nooit is er ook maar 1 onderzoek waarin geprobeerd wordt om hun eigen theorie te falsificeren. Het is haast om te lachen, als het niet zo droevig was.

  Heb je het artikel wel gelezen? ‘t Gaat ‘gewoon’ over psychopatie.

  http://psychcentral.com/news/2013/07/06/narcissists-lack-of-empathy-tied-to-less-gray-matter/56907.html

 121. Henk 6 says:

  maarten:
  Henk 6,

  leukemie? ik hoop het niet

  Sorry moet zijn leuke..

 122. Nico de Geit says:

  maarten:
  dus een 18 jarige dwingen 8 jaar lang geen geld uit te geven? van welke planeet kom jij?

  Haal dat rijbewijs
  Ga lekker op vakantie
  Doe wat je leuk vindt
  Morgen is je geld misschien niets meer waard

 123. Nico de Geit says:

  maarten:
  dus een 18 jarige dwingen 8 jaar lang geen geld uit te geven? van welke planeet kom jij?

  Een 18 jarige die spaart voor een huis spoort niet.

 124. Magnum says:

  Een van de redenen waarom de Belgische OG markt nog zo lang door kan door hobbelen

  http://www.demorgen.be/dm/nl/997/Consument/article/detail/1699003/2013/09/05/Zwart-geld-stroomt-massaal-terug.dhtml

  Dat geld zoekt een weg naar wat rendement. Ondertussen zakt de hypotheek verstrekking terwijl de prijzen stijgen.

  Niet dat die BE jongeren zoveel rijker zijn. Maar wat gedacht van een zachte achtergestelde lening uit de ‘pensioenreserve’ van pa en ma.

 125. Nico de Geit says:

  erik(amusanttentrol): Hierdoor ziet men het kopen van een huis als een stukje pensioen voorziening

  Klopt, maar dat blijkt een ernstige misvatting. Ook als je oud bent moet je ergens wonen. Veel oude mensen zitten in een ‘onverkoopbaar’ huis. Ze blijven er zitten tot hun dood.

  De oudjes van nu hebben ‘overwaarde’ op kunnen nemen. In de toekomst zal dat waarschijnlijk niet meer kunnen.

 126. erik(amusanttentrol) says:

  Stoelgang: Stumpert?? Weer beledigen. Triest mannetje ben jij zeg, je stukjes zeggen genoeg. Zo een uit de hoogte mannetje die denkt alles te weten maar eigenlijk zo onzeker is als de pest en o zo in zijn broekje poept dat ie dan toch de bodem heeft gemist.

  Ik vind je ECHT zielig en hoop dat je ooit nog het licht gaat zien, knap je vast van op.

  XX

 127. erik(amusanttentrol) says:

  Nico de Geit,

  Het blijven zitten in een afbetaald huis is ook pensioen voorziening. Scheelt aardig in maandlasten…..

 128. snorkel says:

  Hans:
  Beetje vreemd verhaal.Wat stopt een buitenlandse bank in nederland hypotheken te verstrekken met bijv 25% eigen geld, met een aantrekkelijke rente? En wat is het risico, de bank krijgt tot altijd zijn geld terug?

  Wat ik zo even in 10 seconden uit m’n hoofd kan verzinnen
  – Ze gaan er van uit met een “max 80% LTV aanbod” geen marktaandeel te kunnen verwerven op de ‘verwende’ Nederlandse markt
  – Ze weten dat de prijzen hier nog veel verder gaan dalen en laten die liever graag bij de inheemse banken vallen
  – Ze vrezen langlopende juridische procedures om hun geld terug te krijgen
  – Ze houden de hand op de knip, want moeten aan Basel III voldoen. Het geld dat ze wél uitzetten zetten ze liever uit in bekende markten

 129. Nico de Geit says:

  erik(amusanttentrol): Kinderen in Nederland kunnen door de belachelijk lage jeugdsalarissen niks sparen

  Het doel is om ze kennis te laten maken met het arbeidsproces. Hogere lonen betekent minder jongeren die kennis maken met het arbeidsproces en dat is niet slim. Zie het als een (laag) betaalde stageplaats.

 130. snorkel says:

  tufkaj:
  Had snorkel deze al gezien in een tweet van de admin? http://images.mises.org/6318/Fig3.png

  Wow! Nee niet gezien. Probleem met indexen is natuurlijk altijd dat de hoogte van de pieken nogal afhankelijk is van het basisjaar. Je ziet bijna nooit dat het langjarig gemiddelde als basis wordt genomen… Maar het gaat om “het profiel” natuurlijk, en dat is (ook hier) weer een duidelijk verhaal 😉

 131. erik(amusanttentrol) says:

  Nico de Geit,

  Niet mee eens. we hebben zat werk in Nederland. Laat ze maar technische vaardigheden leren tegen een normaal salaris, werk zat in.

 132. erik(amusanttentrol) says:

  Het is gewoon een kwestie dat de scholen veel beter moeten gaan aansluiten op beroepen waar behoefte aan is. Veel meer vakscholen die gelijk in werk resulteren.

  Indien je de jongeren ook gelijk een goed salaris daar geeft zijn ze ook veel gemotiveerd en zal de criminaliteit afnemen.

 133. Nico de Geit says:

  DenVrolijkeHuurder: De uitholling van de middenklasse is een gevolg van bepaalde wereldwijde trends en geen bewust ingezette strategie door een globale elite die 1x per jaar in een bilderberg hotel samen komt.

  Inkomensgelijkheid zoals we die die van 1950-1990 hebben gezien is voor historische begrippen volstrekt ongebruikelijk; gedurende de industriele revolutie zijn west europese samenlevingen nooit zo egalitair geweest.

  Dat de pendulum nu weer de andere kant op zwaait vind ik ook zorgelijk, maar is simpelweg het gevolg van het outsourcen van steeds een trapje hoge op de waardeketen.

  En ja, dan kun je beweren dat daar een internationaal complot achter zit dat aan de touwtjes trekt, maar dat is echt kinderlijk naief. Op dat niveau zijn er talloze belangengroeperingen die trekken en duwen om het gelijk aan hun kant te krijgen. Het is een georganiseerde chaos zoals ik beschrijf, die overigens niet zoveel met toeval te maken heeft.

  Mee eens. Mijn motto: red jezelf.

 134. Maria says:

  Robin Fransman over de NHI.

  Lees het stuk en lees waar overheid staat jij!
  Want de overheid, dat ben jij!!

  http://www.ftm.nl/column/waarom-nationale-hypotheek-instelling-goed-idee/

 135. Nico de Geit says:

  Claude: Voordeel: jonge generatie kijkt bijna een stuk minder reguliere Nederlandse televisie. Wij downloaden de series en films en docu’s die we interessant vinden en kijken dan wanneer we willen. Wat dat betreft zijn we minder beïnvloedbaar dan de generaties voor ons.

  Al die films en docu’s zijn in het Engels. Nederlanders beheersen over het algemeen geen Russisch of Manderijn. En omdat ze veroordeeld zijn tot de Engelse taal komen ze vanzelf in het Angelsaksische vaarwater terecht.

 136. bart says:

  Even over dat sparen: modaal is ong 1800 netto in de maand, dus keer twee heb je 3600, dus 2000 euro sparen als je van 1600 kan leven. Moet je wel allebei iets van minimaal HBO hebben, maar dan heb je dus in 4 jaar een ton.

  Stel dat een normaal huis 2 ton kost, heb je 50k om te klussen, 10k kk en 20% eigen geld. Dan kun je daarna voor rond de 1000 per maand wonen.

  Moet een normaal huis wel 2 ton kosten, dus nog wel zeker 30% minder dan nu

 137. lorenzo says:

  Frans: Maria: Sylvie en Raf en hoe ze ook alweer domineren de Telegraaf samen met een voetballer waarvoor Europa 100 miljoen euri’s betaald, dat schijnt belangrijk te zijn.

  ja jammer va zo’n jongen , nu weer een paaldanseres die naar verluidt geld ondergeschikt vindt, een kindje , een geslachtsziekte en straks alimentatie . Is het niet mogelijk naast het voetbal nog iets anders te leren , menskennis / beginnende psychoanalyse bijvoorbeeld. Of dwalen we nu af ?

 138. snorkel says:

  Claude: je vraagt je af wie die rijtjeshuizen voor 6 ton in Amstelveen nog kan kopen.

  Niemand. Niet voor 6 ton althans. Voor 4 ton misschien 😉

  Claude:
  Ik hoop trouwens niet dat de VVD de algemene heffingskorting weggeeft ten behoeve van de status quo voor de HRA bij bestaande hypotheken. Ik begin het wel te vrezen namelijk.

  Ben ik ook bang voor. Hoeven ze hun verkiezingsbelofte niet te breken…

  Ik begrijp het ook niet zo goed van ‘de kiezer’ hoor. Als semi-weldenkende burger begrijp je toch zelf ook wel dat de geimpliceerde belofte “we gaan op ALLES bezuinigen, behalve de HRA” betekent dat je uiteindelijk toch wel gepakt gaat worden. Het is niet zo dat als je als burger nee zegt tegen bezuinigen op de HRA dat daarmee de kous af is, de economie gered en de regering helemaal van hun bezuinigingspad af is.

  Ik ben wel heel benieuwd wat er uit zou komen als je een onderzoekje zou doen onder de Nederlandse bevolking. Nu worden alle onderzoeken (en een stemronde is ook een soort onderzoek) gedaan op de volgende wijze:

  HRA aanpakken? ja / nee (*doorhalen wat niet van toepassing is)

  Dit suggereert dat bezuinigingen te vermijden zijn. En dan kiest de meerderheid natuurlijk nee. Maar dat onderzoek klopt natuurlijk van geen kant, want onze regering verzint dan gewoon iets anders om op te bezuinigen. Dus eigenlijk zou je het als volgt moeten aanpakken:

  Gemiddeld gaat de Nederlandse burger er volgend jaar €100 per maand op achteruit. Als u MOET kiezen, hoe wilt u dan dat er bezuinigd gaat worden?
  – HRA versneld verlagen, ook voor bestaande gevallen
  – vergoeding kinderopvang verlagen
  – BTW verhogen
  – belastingvoordelen voor bedrijven verlagen
  – pensioenen verlagen
  – inkomensafhankelijke zorgpremie
  – huurverhoging
  – etc

  Moet je natuurlijk wel een goede lijst verzinnen met onderling vergelijkbare opties en enigszins een indicatie geven van de impact. Maar dat zou een veel beter beeld geven.

  Misschien leuk om een polletje uit te zetten en een info-graphic van te maken?

 139. snorkel says:

  DenVrolijkeHuurder: Het grappige was dat ik al in de veronderstelling was dat ik tot de doelgroep behoorde die nergens meer op te pakken was.

  – ik ben jong
  – schuur tegen de 52% schijf aan
  – krijg dus 0 toeslagen
  – huur particulier
  – geen kinderen, en dus geen bijbehorende toeslagen
  – sociale voorzieningen verwacht ik dusdanig te zijn uitgekleed tegen de tijd dat ik er een keer gebruik van zou moeten maken dat het niet eens meer de moeite loont

  Kortom: je betaald overal voor, maar krijgt vrij weinig terug. (behalve uiteraard infrastuctuur, defensie etc, maar die zou ik in een nachtwakerstaat met 20% belastingdruk ook hebben gehad…)

  Maar ik had buiten die heffingskorting gerekend!! Hebben ze toch nog een manier gevonden om jonge hoogopgeleiden die niet sociaal huren nog ergens te naaien!

  (voetnoot: ik betaal overigens graag belasting om in een humaan goed georganiseerd land te leven hoor, maar laten we het dan wel even goed organiseren…)

  Same here! Maar ben wel ZZP’er en had er eigenlijk al rekening mee gehouden meer belasting te moeten gaan betalen. Nou, dat klopt dus… alleen wel op een andere manier dan ik dacht 😉

 140. lorenzo says:

  snorkel: Niemand. Niet voor 6 ton althans. Voor 4 ton misschien

  een aanname zonder welke fundering dan ook .

 141. Claude says:

  snorkel: Ben ik ook bang voor. Hoeven ze hun verkiezingsbelofte niet te breken…

  Tenzij de aanpak van de HRA ‘budget-neutraal’ wordt gepresenteerd: IB-tarief gaat naar 49% in ruil voor snellere afbouw naar 42% (of 39%) van max HRA-aftrek.

  En dan gebruiken ze deze verlaging ook als een soort doekje voor het bloeden voor het afschaffen van de algemene heffingskorting in de hoogste schijf.

  We zullen zien! Er is trouwens al zo veel uitgelekt, kunnen ze net zo goed alles publiceren nu. Ben wel echt heel benieuwd.

 142. snorkel says:

  erik(amusanttentrol):
  Moet je is uitrekenen wat je opzij kan zetten als je vanaf 18 jaar, 8 jaar lang 400 euro per maand opzij kan zetten, en dat kan met de salarissen die je daar krijgt(Duitsland) als bijbaantje. Precies 40.000 euro(zonder partner!). Op die manier gaat er meer winst naar individuen, komt de oudere generatie makkelijker aan de bak, door geen concurrentie met de jeugdsalarissen, nadeel= langer wachten op je big mac…….

  Ik ga er even van uit dat wat je zegt klopt voor Duitsland (heb er zelf geen zicht op). En dan nog het effect van bausparen, betaalbare huurwoningen en minder gedwongen pensioensparen er bij. Ja, dan zit je inderdaad veel sneller op een €40k om zelf in te brengen. En die €40k is ook nog eens meer waar, omdat de huizen betaalbaarder zijn… Dat gaat een Nederlandse jongere nooit en te nimmer redden natuurlijk.

  Ik ga maar eens emigreren naar Duitsland denk ik!

  En verder: Kunnen we nu dus concluderen dat ons pensioenstelsel (waar de jongere van nu toch al geen zak aan gaat hebben omdat ‘ie te vaak van baan wisselt in zijn leven) (mede) onze jongeren belet om te sparen voor een eigen huis? En dat de pensioenlobby dus te sterk is tov de bouw- / bank- en makelaarslobby?

 143. snorkel says:

  lorenzo: een aanname zonder welke fundering dan ook .

  Daarom staat er ook “misschien”. 😉

  Heb je al gelezen dat de “stichting restschuld” beweert dat de bank juridisch in haar recht staat wanneer e aanspraak doet op het eigendom van een met hypotheek belaste woning Lorenzo?

  PS. Zullen we afspreken dat je stopt met dit kinderachtige spelletje? Of vindt jij dit een goede manier van converseren en vraag je mij om kilo’s zout op al jouw woorden te leggen? Want dan ga ik je vragen stellen over de verkoopcijfers van e-bikes en het aantal keren dat de gemiddelde Nederlander op buitenlandse vakanties gaat. En als dat geen 5 keer is dan is de crisis opgelost! 😉 Zeg ‘t maar

 144. snorkel says:

  lorenzo: snorkel: Niemand. Niet voor 6 ton althans. Voor 4 ton misschien

  een aanname zonder welke fundering dan ook .

  Ik neem trouwens aan dat een huis zonder enige fundering zeker geen 6 ton “waard is” 😉

 145. snorkel says:

  Claude: Tenzij de aanpak van de HRA ‘budget-neutraal’ wordt gepresenteerd: IB-tarief gaat naar 49% in ruil voor snellere afbouw naar 42% (of 39%) van max HRA-aftrek.

  En dan gebruiken ze deze verlaging ook als een soort doekje voor het bloeden voor het afschaffen van de algemene heffingskorting in de hoogste schijf.

  We zullen zien! Er is trouwens al zo veel uitgelekt, kunnen ze net zo goed alles publiceren nu. Ben wel echt heel benieuwd.

  Ja, daar hadden we het enig tijd geleden al over… Toen het top-onderzoek over het marginale belasting-top-tarief door top-econoom Bas Jacobs ineens uit de lucht kwam vallen. Zou me niks verbazen als het inderdaad zoiets wordt. Ik heb het destijds verwerkt in http://postimg.org/image/oh6tymr4d/

 146. Nico de Geit says:

  erik(amusanttentrol): Stumpert??

  Ik ben fan van je Erik, en ik weet niet zo zeker of de groep die jij vertegenwoordigt aan het kortste eind gaat trekken. Ben jij dit echt in dit filmpje?

  https://www.youtube.com/watch?v=Oe_PUve7kpc

 147. lorenzo says:

  snorkel: Daarom staat er ook “misschien”.

  ja , als ik zo zou werken hier ( en de tijd zou hebben ) kwam er snel een juridisch einde aan mijn bestaan , ook wel faillissemnet genoemd.

  Iets beweren doe ik ook geregeld voor de rechtbank , de aanspraak gaat trouwens zover dat de claim op de zorgplicht nog moet worden uitgekritaliseerd .
  De rechter heeft tevens al beslist dat een executieverkoop niet mag bij een betalingsachterstand, in de gegeven omstandigheden alsmede aanvullende executie van prive eigendommen in dezelfde omstandigheden. Dit doet niets af van het feit of iets eigendom is of ook weer niet .
  Ik kan me de vorige topic nog herinneren met jouw comments (eigendom)..

  Dan jouw laatste alinea ( je vraagt me immers te ‘zeggen’): de basis van jouw probleem is dat Snorkel niet teveel of eigenlijk helemaal niet mag worden tegengesproken , we dan emoties zien of anders’op de persoon gerichte handelingen. De oplossing kan dan zijn niet op blogs ed. te verschijnen want alle is nl. inherent aan een blog. Zoete koekjes.. en dat brengt me op het volgende smaakje ( van de 4 );
  zout ; is hierin niet aan te bevelen , de mens krijgt gemiddeld ruim 10 gram per dag binnen terwijl het een max. van cirka 6 gram moet zijn . De kalium inname in deze verhogen .

 148. Lex says:

  Claude: “De stijging van het eigen ingebrachte kapitaal was het grootst bij singles die een eerste woning kopen. Die eigen spaarpot steeg van 67.000 naar 87.924 euro (+31 procent). Bij tweeverdienende starters daarentegen nam de eigen inbreng toe van 69.000 tot 75.000 euro (+9 procent). ”

  Even goed nadenken voor je zo’n bericht zonder context op een blog zet. De getallen bij een single zijn hoger dan voor een stel! Daar mag wel wat uitleg bij. Waarom stijgt het harder bij singles? En waarom brengen ze meer geld in als ze in Belgie een huis kopen? Zijn ze beter opgeleid en kopen ze duurdere huizen. Wat zijn dat voor stellen, wat zijn typische banen etc.? En een gemiddelde huizenprijs zou ook leuk zijn om de vergelijking met Nederland wat beter te maken. Dus als je deze info hebt, aub even delen.

  Wat je in ieder geval ziet is dat de mensen die in Belgie een huis kopen eerst gespaard hebben, ipv vers uit de schoolbank de bank binnen te lopen voor een hypotheek omdat ze nu zogenaamde high potentials zijn. Bovendien is in Belgie de cultuur meer om een eigen huis te bouwen, en minder om iets bestaands te kopen. Het aanbod is niet voor niets zo divers en groot.

  DenVrolijkeHuurder: De uitholling van de middenklasse is een gevolg van bepaalde wereldwijde trends en geen bewust ingezette strategie door een globale elite die 1x per jaar in een bilderberg hotel samen komt.

  Inkomensgelijkheid zoals we die die van 1950-1990 hebben gezien is voor historische begrippen volstrekt ongebruikelijk; gedurende de industriele revolutie zijn west europese samenlevingen nooit zo egalitair geweest.

  Dat de pendulum nu weer de andere kant op zwaait vind ik ook zorgelijk, maar is simpelweg het gevolg van het outsourcen van steeds een trapje hoge op de waardeketen.

  En ja, dan kun je beweren dat daar een internationaal complot achter zit dat aan de touwtjes trekt, maar dat is echt kinderlijk naief. Op dat niveau zijn er talloze belangengroeperingen die trekken en duwen om het gelijk aan hun kant te krijgen. Het is een georganiseerde chaos zoals ik beschrijf, die overigens niet zoveel met toeval te maken heeft.

  Helemaal eens. Simpelweg een groep zeer grote en grote bedrijven die winst aan het maximaliseren zijn, en helaas maar waar, ze vissen allemaal in hetzelfde vijvertje genaamd middenklasse, en natuurlijk ook wat aan de hoge kant van de onderklasse. En partijen met veel geld zullen natuurlijk lobbyen en trekken om hun zin te krijgen. Zie bijvoorbeeld de tabaksindustrie. Iedereen weet wel dat je van roken in ieder geval niet gezonder wordt, maar toch blijft het bestaan en wordt er goed aan verdient. Zie de parallelen met de hypotheken in Nederland. Iedere randdebiel weet dat het niet goed zit, dat de hypotheek rente aftrek elk jaar evenveel kost als het begrotingstekort (oh hoe toevallig), maar er gebeurd weinig. Geen complot, gewoon gevestigde belangen.

  Nico de Geit: Het doel is om ze kennis te laten maken met het arbeidsproces. Hogere lonen betekent minder jongeren die kennis maken met het arbeidsproces en dat is niet slim. Zie het als een (laag) betaalde stageplaats.

  Ja leuk stage lopen. Lekker murf geslagen worden voor een paar lousy kut centen, en aangeleerd krijgen dat werken en het niet leuk vinden is wat iedereen doet. Lekkere stage plek. Laat ze liever graties stage lopen bij mensen die rijk zijn zodat ze daar de kneepjes kunnen leren om niet als de meeste elke dag in het keurslijf van een onderneming te moeten, maar een onderneming overnemen of creeeren. Want zeg nou eerlijk, wat wordt er hier in europa en de VS nog gedaan dat over 10-20 jaar ook niet geoutsourced kan worden naar een of ander ummagumma land waar ze het niet zo nauw nemen met de situatie van de mensen aldaar? Je moet mensen niet opleiden voor een arbeidsproces maar voor een kritische zelfdenkzaamheid en zelfredzaamheid zodat ze niet afhankelijk zijn van ondernemingen of overheid. Kijk maar eens om je heen, want dat soort hersenloze mensen hebben we nu. Vandaar dat de media ook klakkeloos alle diarree van makelaars en politici overneemt, en brengt als zijnde het “nieuws”. Te veel mensen zijn opgeleid voor het hersenloze arbeidsproces. Leuk als je je hele leven wilt werken, en na de pensioenering uitgeknepen wilt worden en dan snel overlijden aan een of andere klote ziekte waar je zorgverzekering geen dekking voor heeft. Maar de politiek en eigenaren van bedrijven zullen blij met je zijn. Dan heeft je leven toch nog iemand behaagt behalve jezelf. Waarom jezelf zo afhankelijk maken van dat soort eikels en al je tijd in dienstbaarheid doorbrengen. De beste baas die je kunt worden is de baas over je eigen gedachte. Het arbeidsproces strookt daar niet zo mee.

  Maria: Want de overheid, dat ben jij!!

  Dan begin ik meteen met een flinke dosis zelfhaat. Ik dacht vanmorgen al, wat is die vieze smaak in mijn mond? Zal het stukje overheid in me wel zijn geweest. Bah. 😉

 149. DenVrolijkeHuurder says:

  snorkel: Ja, daar hadden we het enig tijd geleden al over… Toen het top-onderzoek over het marginale belasting-top-tarief door top-econoom Bas Jacobs ineens uit de lucht kwam vallen. Zou me niks verbazen als het inderdaad zoiets wordt. Ik heb het destijds verwerkt in http://postimg.org/image/oh6tymr4d/

  Mooie infographic. Die beroepen bij de decielen kloppen alleen niet echt. 🙂

 150. Lex says:

  lorenzo: Is het niet mogelijk naast het voetbal nog iets anders te leren , menskennis / beginnende psychoanalyse bijvoorbeeld. Of dwalen we nu af ?

  Goed idee…..Echter, daar is geen markt voor. Intellectuele ontwikkeling verkoopt niet zo goed als voetbal, Idols, en autoreclames. Dus ik denk dat we niet zomaar met zijn allen de intellectuele toer op gaan omdat het beter voor ons zou zijn. Wie koopt er dan al het bier, de sigaretten, de chips, hamburgers ( 😉 ) van McDonalds, de smoothies van de appie? En wie laat zich dan plastic jopen en botox aanpraten om “erbij” te horen? Wie leest er dan de story en de prive, en de artikelen van de Playboy? Wie luistert er dan nog naar het gebrabbel van makelaars, hypotheekverstrekkers en voetballers die effectief 60% of meer van de tijd het woord “jahhhhhhhh…euhhhhhhhhhh…” gebruiken omdat ze anders niets te zeggen hebben (of omdat hun hersens geen andere gedachte kunnen vormen)? Wie zou er dan nog luisteren naar politici die naarstig zoeken naar een of andere kut smoes waarom ze met de secretaresse hebben liggen krikken of waarom een of ander land dat bv olie heeft echt binnengevallen moet worden om de mensen te “helpen” tegen een regime?

  Maar ja, ik maak me naast de poep op ons vlees ook vooral zo’n zorgen over de poep in het hoofd van onze “leiders”, “high potentials” en “visionaire figuren”.

  Maar als iemand een goed boek heeft gelezen, een analyse heeft gemaakt, of een andere uiting van intellectuele vorming kwijt wil, ik heb er wel oren naar. Misschien moeten we een groepje oprichten van eigenheimers welke een beetje moe zijn van de onzin die ons dagelijks via de media opdringt en ook wel eens verlichting van de geest willen ipv verlichting van de kamer door de tv.

 151. Claude says:

  snorkel: Ik heb het destijds verwerkt in http://postimg.org/image/oh6tymr4d/

  Ik kende wel je andere infographics, maar deze nog niet. Leuk gemaakt en erg informatief (de beroepen zijn inderdaad minder goed gekozen, of het gaat over een slechte advocaat die 35k verdient of een slechte tandarts die 40k verdien 🙂 )!

  Wat populistischer, maar wellicht kun je eens aan de gang met informatie zoals hier staat: http://www.nivelleren-is-een-feest.nl/ . Dat zou een hit kunnen worden op de interwebs, zeker na prinsjesdag.

 152. snorkel says:

  DenVrolijkeHuurder: Die beroepen bij de decielen kloppen alleen niet echt.

  Die heb ik van één of andere site waar gemiddelde inkomens per beroepsgroep op staan. Iets als deze (maar weet niet meer of het deze ook was) http://www.gemiddeld-inkomen.nl/per-beroep.php

 153. Nico de Geit says:

  snorkel: gemiddelde inkomens per beroepsgroep

  Daar werkt de bank ook mee. Maar die inkomens moeten ieder jaar wel weer gerealiseerd worden. Wat verdient een notaris volgens de bank? Door al die gemiddelden stikt het van de foute aannames.

 154. Deutsche Mark says:

  Heinz:
  Claude,

  Omdat men in Duitsland aan bausparen doet, gelijk als je begint te werken ga je sparen voor je huis.

  Op deze manier Bausparen speelt slechts een ondergeschikte rol bij de financiering van wooneigendom.
  De meeste Bausparcontracten zijn daarvoor te klein en vaak op het koopmoment niet voldoende bespaard om te gebruiken als financieringszuil(tje).

  Veelal worden minicontracten afgesloten om de premie van de staat mee te pakken en een gedeelte dat de werkgever meebetaalt. Werkgever betaalt ~40€/maand en bij een inleg van 1000€/jaar krijg je onder bepaalde voorwaarden een premie van 100€.
  Allemaal gerommel in de marge, maar zelf heb ik het destijds ook meegepakt. (iedere € is er één!) Nu gaan die ~40€ in het bedrijfspensioen, maar niet iedere werkgever accepteert(/de) een andere vorm dan Bausperen om de zogenaamde “vermögenswirksame Leistungen” aan zijn werknemers uit te keren.

 155. snorkel says:

  Nico de Geit,

  Sure! Maar dat is een heel andere discussie… In dit geval heb ik vanuit de cijfers van het CBS gewerkt, en daar ter illustratie een beroep bijgezet zodat men zich een voorstelling kan maken waar we het over hebben. Misschien heb ik de beroepen niet goed gekozen (dat kan – ondanks dat ik ze dus rechtstreeks heb overgenomen van een website die pretendeert gemiddelde inkomens per beroepsgroep te presenteren). Maar dat doet niks af aan de cijfers

 156. Deutsche Mark says:

  Nog even over het “Bausparen”:
  populair is (vooral onder kredietverkopers, want de beste provisie!) de “vorfinancierte Bausparer”. Hier wordt een bausparcontract niet VOOR, maar pas bij afsluiten van de financiering NA het kopen van een huis bespaard. Omdat het geld natuurlijk wel direct nodig is voor de koop, wordt dit bedrag dan met een aflossingsvrije lening “vorfinanciert”. Een merkwaardige constructie, waarbij de klant gelokt wordt met een zekere/gunstige rente na afloop van de 1e rentevaste periode. De kosten van deze “zekerheid” zijn echter in 99% van de gevallen te hoog en profiteren doet eigenlijk alleen de bankmedewerker die deze constructie verkoopt.

 157. Deutsche Mark says:

  erik(amusanttentrol),

  Vanaf ongeveer hier begint onze huistrol een stortvloed van feitelijke onjuistheden over Duitsland over het blog uit te kotsen, waar mijn haren van overeind gingen staan.
  Ik weet nauwelijks waar te beginnen om deze flauwekul te corrigeren.

  Verder stoor ik me steeds meer aan het consequente gebruik van het woord “is” waar het “eens” moet zijn.
  Perfect ABN verwacht ik hier echt van niemand, maar er zijn grenzen, die bij het verwisselen van is en eens wat mij betreft overschreden worden.

 158. Deutsche Mark says:

  begint =begon

 159. Deutsche Mark says:

  Dat bijv. duitse jongeren in concurrentie van de ouderen ondervinden, omdat ze zulke “hoge” inkomens zouden hebben is klinklare onzin.
  Het is precies omgekeerd: in vele branchen is er helemaal geen minimumloon (ook niet voor de ouderen!) en daardoor is het mogelijk deze exact zo beroerd te betalen als de jongeren. In de praktijk gebeurt dat dan ook vaak.

  Minijobs worden door de werkgever gebruikt om “Lohnnebenkosten” te besparen, omdat hier de afdrachten van sociaal verzekerd werk niet van toepassing zijn. (behoudens een kleine “Pauschale” van ik meen 15%)
  Dat maakt deze jobs voor de werkgever veel goedkoper dan vaste verzekerde banen. (Niedriglohnsektor!)

  Deze minijobs worden zowel door mensen die een extraatje willen verdienen, als door mensen die zo zonder andere baan de eindjes aan elkaar proberen te knopen (vaak nog met een uitkering erbij) waargenomen.
  Uiteindelijk gaat het ten koste van vast sociaal verzekerd werk, en om die reden ben ik kritisch.
  De werkgevers worden er beter van, de minijobbers doorgaans niet. (behalve de groep die zo’n belastingvrij baantje er naast een goede 1e baan bij hebben)

 160. Deutsche Mark says:

  Sorry voor de typefouten vandaag: ik heb haast.

 161. snorkel says:

  lorenzo: de basis van jouw probleem is dat Snorkel niet teveel of eigenlijk helemaal niet mag worden tegengesproken ,

  Als je met argumenten komt, prima. Zo lang je met dooddoeners komt, dan heb ik daar inderdaad weinig boodschap aan. Vooralsnog heb ik gelijk, ook in de discussie over ‘eigendom’… Waar dus wél degelijk grenzen aan zitten, en wat dus wél degelijk te claimen is door de bank

 162. snorkel says:

  lorenzo: De rechter heeft tevens al beslist dat een executieverkoop niet mag bij een betalingsachterstand, in de gegeven omstandigheden alsmede aanvullende executie van prive eigendommen in dezelfde omstandigheden.

  Ik neem aan dat je het hebt over het recente, en geisoleerde, geval waarin de beklaagde aannemelijk heeft weten te maken dat de betalingsachterstand
  A) reeds bijna ingelopen was
  B) binnenkort helemaal weggewerkt zou worden, dankzij een recent ingzette structurele stijging van de persoonlijke inkomsten

  Niet te gemakkelijk generaliseren dus. Lorenzo.

  En mijn vraag was of je een spelletje mierenn*ken wilt beginnen. Ik heb daar geen zin in. Maar als jij het wél wilt, zeg dat maar gewoon. Ik wacht af

 163. RealisT says:

  John k:
  Een mooi moment om te kopen lijkt mij.. De economie trekt weer aan, de rente is laag en de huizenprijzen zijn laag.. Je moet instappen in crisistijden niet als het goed gaat.. Anders betaal je weer de hoofdprijs

  De bijeenkomst van NVM is bezig in de andere zaal! Gewoon de lucht van gratis appeltaart volgen en je kunt het niet missen.

 164. peter z says:

  DenVrolijkeHuurder: En stel in het positiefste geval: ze hebben een sociale huurwoning en kunnen per maand ipv 100,- door de lagere huur per maand wel 500,- sparen. Dan nog duurt het TIEN JAAR voor ze de benodigde 40.000,- bij elkaar hebben gespaard om de meest karige klote vinex woning aan te schaffen a 200.000,- (met 80% LTV).

  daroom gaan de prijzen omlaag.. geen andere scenario is mogelijk

 165. Voerman says:

  peter z: daroom gaan de prijzen omlaag.. geen andere scenario is mogelijk

  Jawel, ze blijven gewoon in hun sociale huurwoning! 🙂

 166. Voerman says:

  Voerman: Jawel, ze blijven gewoon in hun sociale huurwoning!

  Hoeft wat mij betreft natuurlijk niet, maar denk wel, dat zolang er niet een economie ontstaat die niet gebaseerd is op het alles tegelijk en nu willen bezitten er meer en meer mensen komen die in het huis van iemand – of iets anders wonen.

  Voerman ziet echter als gevolg van de komende grote volksverhuizing (die al in volle gang is) op europese (EU) en mondiale (vluchtelingen) schaal nog eerder grotere sociale problemen ontstaan waardoor het huizengedoe een bagatelle wordt.

 167. Voerman says:

  peter z: daroom gaan de prijzen omlaag.. geen andere scenario is mogelijk

  Sterker nog!
  Prijzen verdwijnen helemaal! 🙂
  Wel eens hehoord van een Voerman die zijn huis geheel heeft afgeschreven tot waarde 0 ?
  Ondanks die waarde 0 is het rendement van het huis zo hoog, dat het niet te koop is voor een prijs die heden iemand kan – of wil betalen.
  Denk, dat er steeds meer van die Voermangevallen komen.
  Als Voerman het uitlegt aan zijn soortgenoten knipperen zij een paar keer met hun ogen, snappen ze het vrij snel en halen hun huis uit de verkoop! 🙂

  Los van dat argument is er nauwelijks een alternatief voor ouderen!

 168. snorkel says:

  Voerman: Jawel, ze blijven gewoon in hun sociale huurwoning!

  En met de huurverhogingen wordt het alleen maar néog moeilijker om geld bijeen te sparen om te kopen. En blijven deze mensen nóg langer ‘plakken’ in hun sociale huurwoning. En gaan de wachtlijsten voor mensen die écht een sociale huurwoning nodig hebben dus nóg langer worden! Contra-productief beleid van onze grote vriend Blok dus

  Voerman: Als Voerman het uitlegt aan zijn soortgenoten knipperen zij een paar keer met hun ogen, snappen ze het vrij snel en halen hun huis uit de verkoop!

  Ook jouw huis en dat van je ‘soortgenoten’ (generatie was een lelijk woord… ik vind soortgenoten ook niet echt mooi 😉 ) komt ooi in de verkoop Voerman. Ooit. Dat is onvermijdelijk.

  Laten we hopen dat het nog vele jaren mag duren voordat het zo ver is…

 169. erik(amusanttentrol) says:

  Deutsche Mark. Het is zeker en vast dat jij in een heel ander gedeelte in Duitsland woont als waar ik regelmatig kom. De onjuistheden waar jij het over hebt zijn in elk geval niet van mij afkomstig maar van vele familie en vrienden die ik heb wonen in hetzelfde Duitsland als waar jij het over hebt. Heb nog even contact gehad met wat kinderen van me schoonzus, alle werkzaam in bij DM drogist als bijbaan, in de leeftijd tussen de 18 en 20 jaar. Verdienen allemaal vanaf 11 euro netto! per uur. Tevens zijn ze gewoon verzekerd etc. Wat betreft mijn Nederlands, zolang jij het begrijpt vind ik het prima genoeg,ben niet van die Duitse precieze bombardementen. Hoop dat je het naar je zin hebt tussen je Duitse rukkers en blijf vooral daar.

 170. Voerman says:

  snorkel: ik vind soortgenoten ook niet echt mooi

  Heb je gelijk in, maar er is denk ik geen mooi woord om een groep te benoemen. Kudde, roedel, meute, school, vlucht, nest, bejaarden. Jeugd en jongeren klinkt leuk, maar als je daar niet bij hoort………
  Wijzen doet het tegenwoordig ook niet meer. 🙂

  Mijn huis, overigens, komt waarschijnlijk wel ooit in de verkoop; anders wel de grond waar het uiteindelijk als krot op heeft gestaan. Al duurt dat nog vele gelukkige jaren, ik ga dat waarschijnlijk niet meemaken; zo is het leven, zo is het einde daarvan.

 171. Voerman says:

  snorkel: En gaan de wachtlijsten voor mensen die écht een sociale huurwoning nodig hebben dus nóg langer worden!

  Misschien een onbedoeld remmetje op de eerdergenoemde volksverhuizing in onze richting?

 172. tja says:

  DenVrolijkeHuurder: En stel in het positiefste geval: ze hebben een sociale huurwoning en kunnen per maand ipv 100,- door de lagere huur per maand wel 500,- sparen. Dan nog duurt het TIEN JAAR voor ze de benodigde 40.000,- bij elkaar hebben gespaard om de meest karige klote vinex woning aan te schaffen a 200.000,- (met 80% LTV).

  500 euro pm sparen levert mij in tien jaar 60.000 euro op excl. rente op rente.
  Met het rekenonderwijs in NL gaat het ook al een tijdje bergafwaarts….

 173. Dawg says:

  tja,

  Zojuist op het Staatsjournaal:

  ‘De inflatie is in augustus licht gedaald. Betekent dat de koopkracht iets is gestegen’.

  Laten we ‘t maar op onvermogen houden

 174. Frans says:

  DenVrolijkeHuurder: De wereld wordt niet bestuurd door een select groepje corporate overlords. Binnen iedere organisatie en op ieder niveau heb je amateurs, en boefjes die er een slaatje uit proberen te slaan. Daarin heb je grote en kleine boefjes, maar in de praktijk is iedere organisatie en interactie tussen organisaties een georganiseerde chaos.

  Het is EN, EN, mijn beste, niet OF, OF.

 175. Steven says:

  Dawg,

  Werkgever aan werknemer: we hebben je loon in augustus maar een beetje verlaagd; dus u heeft iets meer te besteden. 😉

  Het is soms om te janken zo stom inderdaad. Hebben ze het ook over de huurverhoging gehad, of is dat even onder het tapijt gemoffeld?

 176. Frans says:

  Animal Crackers: Ik begrijp je weerzin wel tegen het complotdenken en ben zelf ook niet erg gecharmeerd van de etiketten die op mechanismen worden geplakt. Dat werkt ook vaak versluierend en leidt af van de werkelijke ontwikkelingen. In die zin vindt ik het ook jammer dat Frans termen als de Illuminatie overneemt. Het gaat om de zichtbare wereld en het helpt veel minder om te speculeren wat zich achter de schermen afspeelt.

  Illuminati: what’s in a name.
  Complotdenken: daar doe ik niet aan, ook al zullen velen denken van wel, voor mijzelf naar beste weten houd ik me daar niet mee bezig.
  Misschien doe ik wel aan eenzijdige interpretatie, sluit ik niet uit, zelfs waarschijnlijk.

 177. Frans says:

  Wat ik me afvraag denvrolijkehuurder: doe je wel eens wat aan onderzoek op het gebied van geopolitiek, monetaire geschiedenis, van het centraal bankieren?
  Of roep je zomaar wat?
  Samenzweringsdenken of complotdenken is de meest onbenullige niet inhoudelijke karaktermoord die er is.
  Ik kom vaak genoeg met inhoudelijke argumenten, of met links waar achtergronden en informatie te halen is. Dus volgende keer roep niet zomaar wat maar val me maar aan op mijn standpunten en daar reageer ik dan wel inhoudelijk op.

 178. Frans says:

  Mark Twain:
  “Never argue with stupid people: they will drag you down to their level, and then beat you with experience”

  Beetje snobistische uitspraak maar toch…..

 179. De Pessimist says:

  tja: 500 euro pm sparen levert mij in tien jaar 60.000 euro op excl. rente op rente.
  Met het rekenonderwijs in NL gaat het ook al een tijdje bergafwaarts….

  Ik denk dat met rente op rente min inflatie wel 90% de fout ingaat.

 180. Dawg says:

  Frans,

  Som is één waarneming voldoende om twijfel te laten ontstaan over een algemeen aanvaard paradigma. Adamus heeft hier ooit eens leuk beschreven hoe hij zich begon te verdiepen in de monetaire rol van goud maar daardoor ook steeds meer onthecht raakte van heel andere vanzelfsprekendheden.

 181. Denvrolijkehuurder says:

  Frans:
  Wat ik me afvraag denvrolijkehuurder: doe je wel eens wat aan onderzoek op het gebied van geopolitiek, monetaire geschiedenis, van het centraal bankieren?
  Of roep je zomaar wat?
  Samenzweringsdenken of complotdenken is de meest onbenullige niet inhoudelijke karaktermoord die er is.
  Ik kom vaak genoeg met inhoudelijke argumenten, of met links waar achtergronden en informatie te halen is. Dus volgende keer roep niet zomaar wat maar val me maar aan op mijn standpunten en daar reageer ik dan wel inhoudelijk op.

  Leuk dat je het vraagt! Ik heb een MA in political science en een MA geschiedenis. Scriptie bij de laatste op t vlak van economische geschiedenis.

  En jij?

 182. erik(amusanttentrol) says:

  Den vrolijkehuurder:

  Dus je bent werkloos! Vandaag geen koopwoning……

  Leuk dat je het vraagt! Ik heb een MA in political science en een MA geschiedenis. Scriptie bij de laatste op t vlak van economische geschiedenis.

 183. Deutsche Mark says:

  snorkel: Ik ga er even van uit dat wat je zegt klopt voor Duitsland (heb er zelf geen zicht op). …

  Ik heb er veel beter zicht op dan Erik-trollemans en kan zijn woorden in het kort samenvatten: Stammtischgelaber!

  Leuke kroegenpraat, maar niet geschikt als input voor een inhoudelijke discussie, want grotendeels klinklare onzin.
  Beter is af te spreken dat Erik vanaf nu verslag doet vanuit Leidschenveen betreffende de situatie aldaar, en dat ie het duitse gebeuren aan op dat vlak competentere bloggers, zoals bijv. ik, overlaat.

 184. Steven says:

  aan Denvrolijkehuurder en Frans

  Ik geloof ook niet zo in voorop gezette illuminatie plannen en zo, maar wel aan macht en wat dat met mensen doet. Een mooi voorbeeld is uiteraard het redden van de banken. Voor de machthebbers was dat gewoon iets logisch, want je zou anders niet meer kunnen pinnen of zelfs het hele geldsysteem ligt dan even op zijn gat en dat is niet fijn als je een riant salaris hebt. Vervelende is dus juist dat er weer niets veranderd. De banken liggen aan het infuus en de werkenden/ondernemers kunnen blijven storten. Geloof wel dat de banken nu een beetje aan het afbouwen zijn. Zal eens een grafiek zoeken hoeveel bankmedewerkers er waren en zijn.

 185. Dawg says:

  Denvrolijkehuurder: Ik heb een MA in political science en een MA geschiedenis. Scriptie bij de laatste op t vlak van economische geschiedenis.

  Maar is dat een argument of een excuus? (Of een flauwe grap van mij) Ik weet een ding of twee van economie, maar wat is tijdens mijn opleiding geleerd heb over monetaire theorie grenst op z’n best aan onzorgvuldigheid en op z’n slechts aan misleiding.

 186. Deutsche Mark says:

  Van #158-#163 heb ik overigens geprobeerd zonder te lang van stof te zijn (niet eenvoudig, want regelingen vaak gecompliceerd) enkele misperen in de discussie van gisteren over Dld. te corrigeren.
  Ik zal er nog e.e.a. aan toevoegen vanavond.

 187. Denvrolijkehuurder says:

  erik(amusanttentrol):
  Den vrolijkehuurder:

  Dus je bent werkloos! Vandaag geen koopwoning……

  Net zo’n non sequitur als je overige redeneringen, quelle surprise

 188. Denvrolijkehuurder says:

  Dawg: Maar is dat een argument of een excuus? (Of een flauwe grap van mij) Ik weet een ding of twee van economie, maar wat is tijdens mijn opleiding geleerd heb over monetaire theorie grenst op z’n best aan onzorgvuldigheid en op z’n slechts aan misleiding.

  Het was geen argument, slechts een antwoord op zijn vraag.

 189. Nico de Geit says:

  tja: 500 euro pm sparen levert mij in tien jaar 60.000 euro op excl. rente op rente.
  Met het rekenonderwijs in NL gaat het ook al een tijdje bergafwaarts….

  Daar gaat ieder jaar 1,2% VRH vanaf en als de overheid de bank moet redden kan dat je dat zomaar 30% kosten. Solidariteitsheffing. Als je ooit nog iets terugziet.

  Iemand die zijn geld direct opmaakt kan tot de allerslimsten gerekend worden. Misschien nog beter: andermans geld opmaken.

  Ik ben spaarder en voel me zo’n ongelooflijke kneus. Wie heeft mij dat sparen ooit aangepraat?

 190. Nico de Geit says:

  Frans: Never argue with stupid people

  ‘Overleg met hen die aan ander pad bewandelen leidt tot niets’ (Confucius)

 191. Steven says:

  Nico de Geit: Ik ben spaarder en voel me zo’n ongelooflijke kneus. Wie heeft mij dat sparen ooit aangepraat?

  geen idee. toch is het lekker wat achter de hand te hebben. Ik spaar geen euro’ s, maar wat edelmetaal. (kan je over de hele wereld omruilen voor de daar geldende valuta (als ze het niet op reis van je afpakken, ja dat kan uiteraard ook nog, maar dat kunnen ze ook met papiergeld doen)

  schulden hebben is misschien wel slim, maar ik voel me er niet lekker bij. (had het te lang en te veel)

 192. snorkel says:

  Deutsche Mark: Ik heb er veel beter zicht op dan Erik-trollemans en kan zijn woorden in het kort samenvatten: Stammtischgelaber!

  Check! dan is dat “alles klar” 😉

 193. snorkel says:

  Dawg:
  tja,

  Zojuist op het Staatsjournaal:

  ‘De inflatie is in augustus licht gedaald. Betekent dat de koopkracht iets is gestegen’.

  Laten we ‘t maar op onvermogen houden

  Huurverhoging van juli zit er niet in toch? En die is de hoogste in 30 (oid, kan ook 20 zijn – ik maak maar vast een voorbehoud voor het geval Lorenzo wer begint) jaar las ik in een CBS persbericht

 194. Steven says:

  snorkel,

  laat die Lorenzo toch. Dat rare nederlands en steeds hetzelfde: we gaan 5 keer op vakantie en in de weekeinden gaan we met de e-byke naar de woonboulevard de nieuwe badkamer uitkiezen.

  (zo pré 2007 toch?)

 195. Dawg says:

  snorkel,

  Denk dat die huurverhoging er wel in. Weet ‘t niet zeker.

 196. tja says:

  Nico de Geit: Daar gaat ieder jaar 1,2% VRH vanaf en als de overheid de bank moet redden kan dat je dat zomaar 30% kosten. Solidariteitsheffing. Als je ooit nog iets terugziet.

  Iemand die zijn geld direct opmaakt kan tot de allerslimsten gerekend worden. Misschien nog beter: andermans geld opmaken.

  Ik ben spaarder en voel me zo’n ongelooflijke kneus. Wie heeft mij dat sparen ooit aangepraat?

  Mee eens, net zoals je als huurder meebetaald aan het huis van een huiseigenaar via de HRA, subsidieer je als spaarder de schuldenaren met de huidige spaarrente. Toch zet ik mijn geld nog liever op een spaarrekening dan dat ik er iets mee aanschaf dat ik niet nodig heb, en ben ook blij dat ik geen schuldslaaf ben. Eigenlijk ben ik gewoon tevreden met wat ik heb, dat valt niet in geld uit te drukken.

 197. Henk 6 says:

  Rente lijkt te gaan stijgen in nl en Duitsland. Is dit een blijvende trend?

 198. tja says:

  erik(amusanttentrol):
  Den vrolijkehuurder:

  Dus je bent werkloos! Vandaag geen koopwoning……

  Leuk dat je het vraagt! Ik heb een MA in political science en een MA geschiedenis. Scriptie bij de laatste op t vlak van economische geschiedenis.

  Goh, toevallig familie van Mark Rutte? Of…… BEN jij Mark Rutte en is Trol jouw pseudoniem?!?!

 199. Steven says:

  Henk 6,

  t’ is maar hoe je het ziet. (ik zie het Japan scenario)

  http://www.z24.nl/wp-content/uploads/2013/08/rente-vs-10-jaar.png

 200. ll says:

  Zó lief, we krijgen onze eigen Fannie Mae 😉

  a Fannie Mae for the netherlands.

  http://www.swfinstitute.org/swf-news/a-fannie-mae-for-the-netherlands-87411/

 201. snorkel says:

  Dawg:
  snorkel,

  Denk dat die huurverhoging er wel in. Weet ‘t niet zeker.

  Wow… Als dat inderdaad het geval is, dan zou ik bijna zeggen: Deflatie in aantocht 😉

 202. Steven says:

  ll,

  ha ha. ja dat kunnen we goed: Amerika achteraan rennen terwijl het daar zo slecht ging.

  voor mij wordt die 50 procent (er nu nog af) steeds dichterbij. 😉

 203. Steven says:

  hmmm mijn nederlands wordt er ook niet beter op door de witte wijn in de zon, maar als er vragen zijn.. ga je gang.

 204. ll says:

  Wat een archief toch 🙂

  De rol van Fannie Mae en Freddie Mac in de Amerikaanse hypotheekmarkt DNB, huizenmarkt-zeepbel ……

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/14-08-2008/de-rol-van-fannie-mae-en-freddie-mac-in-de-amerikaanse-hypotheekmarkt/#comments

 205. Steven says:

  ll,

  ha ha,,, wat een maffe tekst. (we make home possible)

  doet me direct denken aan allerlei extra leningen in nederland voor de starter. Terwijl de eenvoudigste manier toch echt een lagere prijs is.

 206. snorkel says:

  ll:
  Zó lief, we krijgen onze eigen Fannie Mae

  a Fannie Mae for the netherlands.

  swfinstitute.org/s…e-netherlands-87411/

  Het beest heeft een jonkie gekregen… En we noemen het: Fannie 😉

 207. ll says:

  BIS the great depression as a credit boom go wrong

  ff weer uit de oude doos gehaald 🙂

  http://www.bis.org/publ/work137.pdf

 208. Frans says:

  Nico de Geit: ‘Overleg met hen die aan ander pad bewandelen leidt tot niets’ (Confucius)

  Prachtig, en een veel beter uitdrukking! Bedankt! 🙂

 209. Voerman says:

  Steven: Terwijl de eenvoudigste manier toch echt een lagere prijs is.

  Dus rondkijken in het segment wat behoort bij lage prijzen! 🙂

 210. Voerman says:

  Frans: Prachtig, en een veel beter uitdrukking! Bedankt!

  Maar hij zei ook:

  Alleen de allerwijsten en de allerdwaasten. veranderen nooit van mening.

 211. Frans says:

  Denvrolijkehuurder: Leuk dat je het vraagt! Ik heb een MA in political science en een MA geschiedenis. Scriptie bij de laatste op t vlak van economische geschiedenis.
  En jij?

  Niets van dat alles, maar op zich heb ik bijvoorbeeld wel HTS gedaan om er achter te komen dat je opleiding je gevangenis is. (heb ik hier al een keer eerder gezegd)
  Bovendien heb ik conservatorium achter de rug, en neem van mij aan dat dit geen enkele garantie is of iemand een echt goede muzikant is.
  Dus: een fraaie achtergrond, mooi als basis voor het veruimen van je blik daarna.
  Beweren dat je door die opleiding je de noodzakelijke kennis hebt om het wereldspel nu te doorgronden houd wat mij betreft totaal geen stand.
  Neem de economen die het allemaal zo goed weten: laat me niet lachen, de meeste zijn cijferneukers en prutsers omdat ze niet origineel kunnen/willen denken.
  Dat laatste is dus echt nodig, omdat opleidingen ook onderdeel van de matrix zijn.
  Heb je ooit op de middelbare school tijdens geschiedenis iets over ons slavenverleden gehoord?
  Over de misstanden van ons coloniaal verleden?

 212. Frans says:

  P.S. met de fraaie achtergrond bedoelde ik die van jou mee. 🙂

 213. Steven says:

  Voerman: Dus rondkijken in het segment wat behoort bij lage prijzen!

  Nee hoor. gewoon wachten tot dat er 50 procent af is. (veel fijner voor de toekomst)

 214. Frans says:

  P.S.2: je hebt trouwens mijn vraag niet beantwoord of je je verdiept hebt in de geschiedenis van het centraal bankieren, geopolitiek & de monetaire geschiedenis.

 215. Frans says:

  Voerman: Maar hij zei ook:

  Alleen de allerwijsten en de allerdwaasten. veranderen nooit van mening.

  Oef! Ben ik in ieder geval niet de allerdwaaste! 🙂

 216. erik(amusanttentrol) says:

  Oke dan updaten we toch even vanuit Leidschenveen/Leidschendam. Vrijwel alles tussen 85k en 150k wordt zeer snel verkocht.(Dit zijn vrijwel allemaal appartementen in Leidschendam), Alles tussen 150k en 200k wordt redelijk snel verkocht(veel eengezinswoningen in Leidschendam van wat oudere bouw en circa 90m2),Alles tussen 200k en 250k in Leidschenveen(eengezinswoningen) wordt vrijwel allemaal nu verkocht(met uitzondering van 5 tal echt bagger woningen),250k tot 300k(allemaal eengezinswoningen Leidschenveen), gaat ook steeds beter, daarboven is het nog mak en wordt sporadisch wat verkocht.

 217. Steven says:

  aan Voerman

  Het duurt gewoon een jaar of 3 tot 5 minstens. Dus nu al rondkijken heeft geen zin. 😉

 218. Frans says:

  Steven:
  aan Denvrolijkehuurder en Frans

  Ik geloof ook niet zo in voorop gezette illuminatie plannen en zo, maar wel aan macht en wat dat met mensen doet. Een mooi voorbeeld is uiteraard het redden van de banken. Voor de machthebbers was dat gewoon iets logisch, want je zou anders niet meer kunnen pinnen of zelfs het hele geldsysteem ligt dan even op zijn gat en dat is niet fijn als je een riant salaris hebt. Vervelende is dus juist dat er weer niets veranderd. De banken liggen aan het infuus en de werkenden/ondernemers kunnen blijven storten. Geloof wel dat de banken nu een beetje aan het afbouwen zijn. Zal eens een grafiek zoeken hoeveel bankmedewerkers er waren en zijn.

  Als ik jou was zou ik de link hier ergens boven maar eens beluisteren. (Professor

  DenVrolijkeHuurder: Frans, ik vind je bijdragen amusant, maar ik vraag me wel af of dit soort posts niet precies de reden zijn waarom dit blog en de bijbehorende inzichten niet breder geciteerd wordt in de media…

  Ja, inderdaad, daar heb je gelijk in. De waarheid hoort niet thuis in de media.
  Wist je dat Reuters eigendom is van Rothschild?
  Ga op die laatst naam maar eens googlen, en wees eens een avond zoet en braaf met studie.

 219. ll says:

  Lekkere rente op de spaarrekening heeft de ING 9.25 % 😉

  http://www.ingvysyabank.com/scripts/interest.aspx

 220. Denvrolijkehuurder says:

  Frans: Niets van dat alles, maar op zich heb ik bijvoorbeeld wel HTS gedaan om er achter te komen dat je opleiding je gevangenis is. (heb ik hier al een keer eerder gezegd)
  Bovendien heb ik conservatorium achter de rug, en neem van mij aan dat dit geen enkele garantie is of iemand een echt goede muzikant is.
  Dus: een fraaie achtergrond, mooi als basis voor het veruimen van je blik daarna.
  Beweren dat je door die opleiding je de noodzakelijke kennis hebt om het wereldspel nu te doorgronden houd wat mij betreft totaal geen stand.
  Neem de economen die het allemaal zo goed weten: laat me niet lachen, de meeste zijn cijferneukers en prutsers omdat ze niet origineel kunnen/willen denken.
  Dat laatste is dus echt nodig, omdat opleidingen ook onderdeel van de matrix zijn.
  Heb je ooit op de middelbare school tijdens geschiedenis iets over ons slavenverleden gehoord?
  Over de misstanden van ons coloniaal verleden?

  Lol je pakt wel steeds de verkeerde voorbeelden en vragen. Mijn eindexamen geschiedenis ging notabene over indonesie en de politionele acties!

 221. Frans says:

  Oeps, foutje!
  De link die ik bedoelde kan ik even zo snel niet terug vinden. Sorry!

 222. Steven says:

  erik(amusanttentrol): daarboven is het nog mak en wordt sporadisch wat verkocht.

  Het is te duur of iedereen met een wat hoger inkomen wacht uiteraard. Ik merk om me heen dat mensen met lagere inkomens nog steeds graag kopen. (jong en zien de bui niet hangen)

 223. maarten says:

  ll,

  maar, maar, ik wíl helemaal geen Fannie Mae 😉

 224. Frans says:

  Denvrolijkehuurder: Lol je pakt wel steeds de verkeerde voorbeelden en vragen. Mijn eindexamen geschiedenis ging notabene over indonesie en de politionele acties!

  Dan lees je niet goed wat ik schrijf, bovendien pak ik je naar mijn gevoel nergens op aan.
  (Ik had het over de middelbare school)

 225. snorkel says:

  Frans: Rothschild?
  Ga op die laatst naam maar eens googlen

  Ik hoorde laatst dat je de naam Rothschild online kunt ‘kopen’. Voor honderd dollar ofzo kun je die offcieel achter ja naam laten zetten. Dan heet je dus eerst John Smith en daarna ineens “John Smith Rothschild”. Voor honderd dollar ofzo. Bizar.

 226. Denvrolijkehuurder says:

  Frans:
  P.S.2: je hebt trouwens mijn vraag niet beantwoord of je je verdiept hebt in de geschiedenis van het centraal bankieren, geopolitiek & de monetaire geschiedenis.

  Als het nog niet duidelijk was:ja.

  Maar verdiepen is wel iets anders Dan zoeken naar snippers die in een vooraf vaststaand narrative passen.

 227. Denvrolijkehuurder says:

  Frans: Dan lees je niet goed wat ik schrijf, bovendien pak ik je naar mijn gevoel nergens op aan.
  (Ik had het over de middelbare school)

  En als ik eindexamen zeg doel ik daarmee uiteraard op de middelbare school… Waar anders doe je eindexamen ?

 228. Juan Belmonte says:

  ll: De Vereniging ‘ Geleend ‘ Huis ( copyright Juan ) wil dat de banken een nieuw huis gaan regelen voor diezelfde mensen die de bank straks uit hun huis gaan zetten …..

  Tsja.

  Even kijken of Juan het nog snapt…

  EERST gaat de VGH (Vereniging Geleased Huys) jarenlang pleiten voor aflossingsvrije leningen

  – onder het mom van – huizenprijzen maar niet laten dalen.
  Hiermee zijn ze een grote speler in het blazen
  van een kleine zeepbel in 2003
  tot een grote zeepbel in 2013.

  En als het dan fout gaat, de zeepbel klapt, dan moeten de banken -naast verliezen nemen- ook nog eens de woonsituatie van scheefleners oplossen ?

  Er is ook geen journalist die nog eens Drs Rob “Aflossen is onwenselijk” Mulder van de VGH
  of Hans Andrfé de la Porte
  het vuur aan de schenen legt met vragen over de eigen rol van de VGH in het blazen van de zeepbel.

  Zolang dat niet gedaan wordt
  zijn het non discussies

  Aflossen is onwenselijk volgens Rob Mulder (VGH) anno mei 2011:
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/17-06-2011/rutte-niet-blij-met-hypotheekvoorstel-rabobank/#comment-78966

  Ja hoor Juan snapt het nog =0

 229. Steven says:

  maar even down to earth.

  Is het jullie de laatste tijd niet opgevallen in de supermarkt dat er steeds minder yuppen zijn?

  Ik bedoel dus de brallers met wagonladingen aan BBQ spullen en vooral heel erg luid verkondigen dat ze weer gaan feesten? Moet haast wel. Ik zie ze weinig meer. Een huizenprijs daling van 5 procent voor een woning ven 400.000 is 20.000 euro en dat is al snel de helft van een netto yuppen salaris. (maar neem het met een korrel zout want ik ben weer aan de wijn en hoef morgen niet te werken… 😉

 230. Denvrolijkehuurder says:

  Frans: Dan lees je niet goed wat ik schrijf, bovendien pak ik je naar mijn gevoel nergens op aan.
  (Ik had het over de middelbare school)

  Check voor indonesie in 2003 eindexamen:
  http://www.examenblad.nl/9336000/1/j9vvhinitagymgn_m7mvgx1j4zil2ir_n11vg41h1h4i9qe/vg41h1he16wa

  Graag gedaan.

  Al zul je nu natuurlijk beweren dat dit niet telt omdat hier niet het ECHTE verhaal verteld wordt…

 231. Deutsche Mark says:

  Voerman: Dus rondkijken in het segment wat behoort bij lage prijzen!

  Troep?

 232. Juan Belmonte says:

  Dawg: huurwoningen.nl/ni…grootste-in-19-jaar/

  Een huis kopen wordt zo onderhand aantrekkelijker dan een huis huren. Terwijl de huizenprijzen nog steeds dalen – weliswaar in een gematigd tempo – werden de huurprijzen in juli flink opgeschroefd.

  Haha huis kopen in 2013 SLIMME ZET !

  Eerder gezien ?

  Nu in 2013:
  – pleit Bouwend NL nog voor halvering van de grondprijzen
  – treedt geen buitenlandse bank toe tot NL hypotheekaanbieders ondank ruim 1,5% hogere rente dan EU gemiddelde
  – overweegt de overheid -naast NHG- Superkunstgrepen (NHI) in een poging de zeepbel te stabiliseren.
  – NL export naar Azie -10%

  Kortom wie nu nog gelooft in:
  – het eeuwig argument van woningnood
  – de starters die de boel vlottrekken
  – 50% meerverkopen tov extreem slechte maand vorig jaar
  – overige Hogehuizenprijsminnende prietpraat

  Die ziet de zeepbel nog steeds niet in volle omvang.

  Kan een prima keuze zijn maar zeg niet dat de signalen er niet waren… 🙂

 233. snorkel says:

  Surprise, surprise!

  Banken zien het niet als hun verantwoordelijkheid om te zoeken naar vervangende woonruimte voor mensen die door een gedwongen verkoop uit hun huis worden gezet. Dat liet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten in reactie op een oproep van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

  http://www.welingelichtekringen.nl/economie/217232/zoeken-naar-nieuw-huis-geen-taak-van-bank.html?utm_source=buffer&utm_campaign=Buffer&utm_content=buffer251a2&utm_medium=twitter

  Saillant detail: die site (Welingelichte kringen, wat een soort repost-site voor nieuws is) heeft comments onder alle huizenmarkt gerelateerde artikeltjes uitgezet 😉 Bij de meeste andere onderwerpen kun je wél reageren…

 234. Steven says:

  Deutsche Mark,

  ja gewoon effe wachten. Gaan we Japan en Ierland achterna dan misschien eens kijken, maar zelfs met 50 procent er af vind ik het meeste inderdaad gewoon troep. Huren is best ok. Net is de buitenkant weer “gratis” geschilderd.

 235. Juan Belmonte says:

  Spanje geeft aan:

  Prijzen in MADRID op -60% tov piek in 2007

  La vivienda usada de Madrid ya cuesta un 60% menos que en su pico más alto tocado en 2007

  http://www.elmundo.es/elmundo/2013/09/03/suvivienda/1378212124.html

  Nu -12% tov 2012.

 236. Juan Belmonte says:

  buenas noches
  Juan

 237. Juan Belmonte says:

  snorkel: Banken zien het niet als hun verantwoordelijkheid om te zoeken naar vervangende woonruimte voor mensen die door een gedwongen verkoop uit hun huis worden gezet. Dat liet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten in reactie op een oproep van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

  De media besteden wel aandacht aan gekissebis.

  Maar niet aan een fatsoenlijke analyse.

  Wat is er nu nog zo mis met die hollandse huizen-“markt”:
  – dat een NHI overwogen wordt
  – dat gepleit wordt grondprijzen te halveren
  – waar is het debat casametrie vs zeepbel ?

  Het èchte debat CASAMETRIE (Prof Dr Marc Francke)
  Huizenprijzen dalen in het slechtste geval 3% (uit 2009)
  versus
  Het ineenstorten van de geïntegreerde woningmarkt (Dr Ir Maartje Martens)
  overwaardespriaal verwordt in onderwaardespiraal door bewustwording van risico’s van de schuldenberg

  IS al drie jaar bekend
  IS in 2013 NOG STEEDS NIET GEVOERD.
  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/08-08-2013/vvd-wil-scheefhuurders-huis-uit-kunnen-zetten/#comment-155123

 238. Steven says:

  Juan Belmonte,

  man. dat zijn de cijfers. -60 procent. idioot dat men denkt dat de bodem bereikt is hier.

 239. Juan Belmonte says:

  Niet doorvertellen hoor
  – er zijn GROTE maatregelen nodig.

  Maar er is Géén Probleem.

  Vroeger hoorden een probleem
  en een bijbehorende oplossing
  nog wel eens bij elkaar.

  🙂

  Eerst stap 1
  dan 2

 240. Frans says:

  Denvrolijkehuurder: Check voor indonesie in 2003 eindexamen:
  examenblad.nl/9336…1h4i9qe/vg41h1he16wa

  Graag gedaan.

  Al zul je nu natuurlijk beweren dat dit niet telt omdat hier niet het ECHTE verhaal verteld wordt…

  Ik heb geschiedenis laten vallen in het Atheneum, dus inderdaad, je hebt gelijk, het valt wel onder de lesstof. 🙂

 241. Frans says:

  Denvrolijkehuurder: Maar verdiepen is wel iets anders Dan zoeken naar snippers die in een vooraf vaststaand narrative passen.

  Dan wel een heel wagonlading met snippers.
  En inderdaad, zoals gezegd bestudeer ik selectief.
  Je weetwel, bij de mensen die WEL de huizenbubbel zagen van te voren, die WEL al jaren geleden hebben geduid op trends die nu allemaal uitkomen, bij diegenen die al 20 jaar dingen roepen, voor gek werden uitgemaakt, en nu worden gerehabiliteerd omdat de waarheid nu aan het licht komt.
  Onder de bronnen bevinden zich professoren, geleerden, en mensen op zeer hoge postities, al dan niet in het verleden.
  Dus niet van 1 bron, maar van velen.
  Maar goed, ik het lijkt mij teveel op een contest van de langste pik, heb ik geen zin aan: wij verschillen blijkbaar van mening, en dat zal wel zo blijven.

 242. Steven says:

  Juan Belmonte,

  zou je niet kunnen stellen dat alles boven inflatie lucht is en dus weer terug gaat naar bouwkosten en zo> maar door de enorme schulden ook weer ver er onder? Spannende tijden. Ben het met Voerman niet eens dat huizenprijzen maar een klein probleem is. In Nederland is het toch echt HET probleem.

 243. Steven says:

  hmm zijn wel meer problemen hoor.. straks komt Nico de Geit weer, maar we hebben het over huizenprijzen en als iets vergelijkbaar is met Spanje en Ierland dan is het wel die idioot hoge huizenprijs in NL.

 244. Voerman says:

  Deutsche Mark: Troep?

  Ja.

 245. Voerman says:

  Steven: Ben het met Voerman niet eens dat huizenprijzen maar een klein probleem is. In Nederland is het toch echt HET probleem.

  Zolang je dat blijft denken valt het allemaal nog wel mee!
  🙂

 246. Voerman says:

  Truste allemaal!

 247. de markies says:

  Steven:
  maar even down to earth.

  Is het jullie de laatste tijd niet opgevallen in de supermarkt dat er steeds minder yuppen zijn?

  Ik bedoel dus de brallers met wagonladingen aan BBQ spullen en vooral heel erg luid verkondigen dat ze weer gaan feesten? Moet haast wel. Ik zie ze weinig meer. Een huizenprijs daling van 5 procent voor een woning ven 400.000 is 20.000 euro en dat is al snel de helft van een netto yuppen salaris. (maar neem het met een korrel zout want ik ben weer aan de wijn en hoef morgen niet te werken…

  Nee. Niet opgevallen. Wel steeds vaker gast op verjaardagen waar naturelchips de plaats hebben ingenomen van luxe zalmtorilla of met roomkaas gevulde pepers…. Maar zo dreigen we offtopic te raken….

 248. Steven says:

  Voerman: Zolang je dat blijft denken valt het allemaal nog wel mee!

  hmm.. zo lang ik dat blijf denken valt het wel mee. (dat zegt meer over jou dan over mij: maar dat is een doordenkertje)

 249. Nico de Geit says:

  Steven: geen idee. toch is het lekker wat achter de hand te hebben. Ik spaar geen euro’ s, maar wat edelmetaal. (kan je over de hele wereld omruilen voor de daar geldende valuta (als ze het niet op reis van je afpakken, ja dat kan uiteraard ook nog, maar dat kunnen ze ook met papiergeld doen)

  schulden hebben is misschien wel slim, maar ik voel me er niet lekker bij. (had het te lang en te veel)

  Als ik iets groots koop, bijvoorbeeld een auto, en ik heb geen geld op de bank dan vraagt de belastingdienst: ‘waar komt dat geld vandaan?’

  Als ik dan zeg dat ik het ooit heb opgenomen omdat ik de banken en de overheden niet vertrouw dan wordt mij verweten dat ik over al die tijd geen VRH heb betaald en volgt alsnog een aanslag met boete.

  Wit geld moet wit blijven. Met zwart geld kun je je rekeningen niet betalen. Als ik nou gewoon niks had was het probleem opgelost.

 250. Deutsche Mark says:

  erik(amusanttentrol),

  Door specifieke voorbeelden en overgeleverde verhalen wordt je snel op het verkeerde been gezet.
  De uurlonen die jij aangeeft zijn mogelijk, maar wel de krenten in de pap.
  Hier een lange thread op een “meidensite” waarin de jongedames aangeven welk uurloon ze krijgen: http://www.kleiderkreisel.de/foren/rat-und-tat/307785-stundenlohn-als-aushilfe
  11€/uur is meer top dan gemiddeld en een kleine recherche in het www leerde me dat DM goed betaalt in vergelijking met de rest van de branche. Je voorbeeld is dus niet representatief voor de duitse jongere in het algemeen. Deze verdient eerder 7 tot 10€/uur.
  Het verzekeringsthema ligt voor jongeren van 18-20jr die nog thuis bij de ouders wonen en een opleiding volgen anders dan voor zelfstandig uitwonende jongeren die met hun ouders niets meer te maken hebben.

  Het is een complex thema met teveel verschillen Dld. NL om in een ontspannen borreluurtje alles de revue te laten passeren. Daardoor ontstaat snel het gevaar van halve waarheden.

 251. Deutsche Mark says:

  Voerman,

  Was ik al bang voor.
  Met 2x modaal en bijv. 40k€ eigen geld kun je met LTI van 4 een huis van zo’n 3 ton incl.kk financieren.
  Daar zie ik nog steeds geen “droom van je eigen 4 muren” uitkomen. Alleen al omdat het meeste aanbod in deze prijsklasse niet eens 4 muren heeft, maar slechts 2 of 3.

 252. Deutsche Mark says:

  erik(amusanttentrol),

  Hoe komen jongeren in Dld. aan geld om huizen te kopen?

  -een heleboel helemaal niet. Daarom wordt er veel gehuurd en is kopen minder vanzelfsprekend dan in NL.
  -hebben geen geld nodig, omdat de huizen al in familiebezit zijn (vaak 2 of 3-familiehuizen waarin meerdere generaties bij elkaar wonen) en ooit op naam van deze jongeren komen, danwel door erven of schenking. (het recht laat door hoge vrijbedragen zonder belasting toe!! hoe anders in NL)
  -ze sparen zodat ze eigen geld meebrengen. Vaak begint dat sparen pas ergens op te lijken nadat de 1e vaste baan een feit is. Van bijbaantjes spaar je zelden grote bedragen bij elkaar. (Erik kent natuurlijk slechts de uitzonderingen op de regel) Veel geld met bijbaantjes verdiend wordt door jongeren in mijn buurt aan autorijden uitgegeven, omdat het openbaar vervoer klote is.
  -zoals ik eerder al heb uitgelegd speelt bausparen geen doorslaggevende rol op weg naar een eigen huis.

 253. Steven says:

  Steven: Zolang je dat blijft denken valt het allemaal nog wel mee!

  wat heb jij voor opleiding gehad? Wat is je IQ? Zie je jezelf slimmer dan mij? Heb je voldoende gelezen over de materie? Heb je uberhaupt enige kennis van grafieken? Weet je daarom niet dat zeer intelligente personen als Juan Belmonte, NHZ, Maria,ill, Snorkel, ik enz. enz. dagelijks aan het denken zijn hoe het afloopt?
  Vind die opmerking gewoon smakeloos.

  maar hoort er bij hoor. alles met een lach. 😉 Maar ik ben nog mild met twee flessen wijn op. Zit hier uiterst menens te zeggen dat het de kant van Spanje of Japan op gaat en krijg dan als antwoord: “Zolang je dat blijft denken valt het allemaal nog wel mee!”

  (zal er morgen ook wel om moeten lachen hoor)

  neem het met een korrel zout (alleen de twee flessen wijn is echt een feit)

 254. Steven says:

  daar begit het al: was aan Voerman. 😉

 255. Deutsche Mark says:

  erik(amusanttentrol),

  Ik weet niet precies wat Erik met “jeugdsalarissen” bedoelt.
  De meeste jeugd in Dld. heeft helemaal geen salaris.
  Wat dan wel:
  -zitten op middelbare school of WO/HBO/MBO en hebben dan hooguit een bijbaantje.
  -gaan na de middelbare school het leerlingwezen in en krijgen daar een “leerlingvergoeding” ter hoogte van ongeveer 600-700€/maand netto (wordt belast)

  Voordat er van een echt salaris sprake is, zijn de meeste jongeren bij ons al een jaar of 22/23 en soms nog wel ouder. En de aanvangssalarissen zijn in vele delen van Dld. niet bepaald een vetpot. In München, waar Erik z’n expertise vandaan haalt zijn de lonen wel behoorlijk hoog. Omdat daar momenteel voor minder dan 5 ton zo goed als geen woning te koop is, helpen deze lonen de jonge “starter” bijster weinig.

 256. Deutsche Mark says:

  Henk 6:
  Rente lijkt te gaan stijgen in nl en Duitsland. Is dit een blijvende trend?

  Las ik ook. De hyp.rente in Dld. gaat de laatste weken snel naar boven.
  Gelukkig maar, want die doldwaas hoge financieringen met rond de 2% rente verleiden slechts tot het nemen van teveel schuld en het kopen van te dure huizen. (die zich in prijs snel aan deze belachelijk lage rente hebben aangepast.)

  Door die idiote hyp.rente van 2 tot 3% beginnen in Dld. nu overal zeepbellen te ontstaan. Zelfs bij ons op het land stijgen de prijzen licht en alles gaat razendsnel weg.

 257. Deutsche Mark says:

  Gute Nacht.

 258. De Pessimist says:

  Deutsche Mark,

  Staan de winkelstraten daar ook half leeg ?

 259. Frans says:

  Frans: Maar goed, ik het lijkt mij teveel op een contest van de langste pik

  Doe ik natuurlijk zelf net zo hard aan mee: excuus! 🙂

 260. ll says:

  Kort door de bocht.

  1 miljoen huishoudens met ‘ eigen ‘ huis met onbetaalbare woonlasten ( onder water )

  1 miljoen huurders nu/straks met onbetaalbare huurlasten.

  http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3503604/2013/09/04/Vredesakkoord-over-huurbelasting-is-dikke-ellende.dhtml

  2 miljoen huishoudens dreigen op straat te komen ?

 261. ll says:

  @ admin

  Souvereign Wealth Fund ( grootste instituut ter wereld ? ) steekt de draak met NL

  http://www.swfinstitute.org/swf-news/a-fannie-mae-for-the-netherlands-87411/

 262. ll says:

  10 – 15 jaar uithollen van de koopkracht ? Zo lang houdt niemand het vol …… En is daar al iemand met pek en veren de straat op geschopt ? Dat zal eens tijd worden ………. 71 miljoen verlies op grond ? Toestemming om te lenen ? ( door dezelfde narren die de waardeloze grond tegen woekerprijzen hebben verworven zeker ? ) Tuurlijk, doe het maar weer met derivaten, wat een eikels daar …….. 😉

  http://www.rijnmond.nl/nieuws/05-09-2013/lansingerland-wacht-sobere-jaren

 263. Nico de Geit says:

  Frans: Beweren dat je door die opleiding je de noodzakelijke kennis hebt om het wereldspel nu te doorgronden houd wat mij betreft totaal geen stand.

  In veel opleidingen is er aandacht om bepaalde fenomenen te verklaren. Maar of dat de enige en juiste verklaring is valt nog te bezien. Veel studenten voelen zich hoog verheven omdat zij het antwoord op bepaalde vragen uit hun hoofd hebben geleerd. Ze denken werkelijk dat ze de wijsheid in pacht hebben. Vaak blijven ze in dat stadium hangen.

  Ze zijn te druk met andere dingen om onderzoek te doen en informatie te verzamelen. Velen zien daarvan het nut ook niet want ze weten immers alles al.

 264. Nico de Geit says:

  Steven: Is het jullie de laatste tijd niet opgevallen in de supermarkt dat er steeds minder yuppen zijn?

  De auto’s worden gemiddeld wel steeds ouder.

 265. Nico de Geit says:

  snorkel: Banken zien het niet als hun verantwoordelijkheid om te zoeken naar vervangende woonruimte voor mensen die door een gedwongen verkoop uit hun huis worden gezet.

  Waar kan iemand van 60+ die volledig is kaalgeplukt terecht? Waarschijnlijk met alleen een bijstandsuitkering. Zonder partner of familie wordt dat een kamertje huren. Van X5 naar lijn 5.

 266. Nico de Geit says:

  Nico de Geit: Waar kan iemand van 60+ die volledig is kaalgeplukt terecht?

  De overheid heeft een verantwoording voor haar burgers. Wonen is onbetaalbaar gemaakt. Huren is duur, eigenaar zijn van een in waarde dalende woning nog veel duurder.

  Krijgen we straks tent-city in Nederland? De campings staan al vol met mensen die ‘tijdelijk’ geen huis hebben.

  In Noord-Korea is het ondenkbaar dat oude mensen op straat gezet worden. Dat doen ze alleen in de kapitalistische wereld waar de banken de macht hebben.

  De overheid heeft er alles aan gedaan stam-, familie- en gezinsbanden te vernielen. Nu staan veel mensen er alleen voor en de overheid doet niets voor ze.

  De overheid vraagt steeds meer geld van de werkenden maar die werkenden krijgen er steeds minder voor terug.

 267. ll says:

  Stukkie van Ewald Engelen.

  http://www.groene.nl/2013/36/muur-van-ontkenning

  Toch gek is het 😉 …….. Is alleen Sweder van Wijnbergen nog over die zegt: betalen, betalen, betalen ? 🙂

  Nico de Geit,

  Oh Geit, wat jij schrijft zat in mijn hoofd, alleen komt het er bij niet uit, bij jou wel Thankxxxxxxx 🙂

 268. Deutsche Mark says:

  De Pessimist:
  Deutsche Mark,

  Staan de winkelstraten daar ook half leeg ?

  In sommige gemeenten wel, andere houden nog net de boel op orde.
  Ik woon tussen twee gemeentekernen met ~15.000 inwoners. In één van beide ziet het “centrum” er niet meer uit, in de andere valt het nog mee, maar eerste “gaatjes” zijn er inmiddels ook.
  In de grote steden is het eveneens wisselend. Er zijn winnaars en verliezers. Als gevolg van eerste leegstand verliest een stadcentrum z’n attractiviteit en gaat het van kwaad tot erger.
  Ik schrijf hier over NRW, dwz het Ruhrgebiet + Düsseldorf/Köln/Bonn en het landelijk gebied ten zuiden/oosten daarvan.
  Erik’s München heeft beslist met leegstand geen enkel probleem, maar daar wonen slechts 1,4 van de ~80mln. duitsers, niet werkelijk representatief dus. (NRW heeft 17,5mln. inwoners)

 269. Deutsche Mark says:

  Nico de Geit: De auto’s worden gemiddeld wel steeds ouder.

  Bij ons hetzelfde.
  Autoverkopen in Dld. 1e halfjaar ’13: 1,5mln., minus 8,1% tov ’12.
  (en ’12 was al een relatief zwak jaar!)
  (bron KBA)

  Het segment van de kleinste autootjes (Up/Panda etc.) groeit licht (+9,6%), de iets grotere kleintjes (Polo/Fiesta etc.) daalt (-16,4%), de compactklasse (Golf/Astra etc.) blijft stabiel (+2,5%), de middenklasse (Passat/A4/BMW3/Octavia etc.) zakt ook weg (-16,3%).
  Grote auto’s en Vans verkopen slecht, evenals sportauto’s en Cabio’s. (alles rond de -15%), en de populaire SUV’s blijven relatief constant. (+2%)

  Privé -9%, en zakelijk -7,4%.

  Er wordt dus later en kleiner/goedkoper gekocht. Privé wordt nog iets langer gewacht dan zakelijk. Logisch, want die moeten wel en kunnen hun verkopers/installateurs enz. niet in oude wrakken laten rondrijden. En de managers hebben zowiezo recht op een nieuwe leasebak, want het gaat zo goed met onze economie….. (sic)

 270. Deutsche Mark says:

  Admin: alles verdwijnt weer in het spamfilter. Legen aub.

 271. lorenzo says:

  snorkel: Als je met argumenten komt, prima. Zo lang je met dooddoeners komt, dan heb ik daar inderdaad weinig boodschap aan. Vooralsnog heb ik gelijk, ook in de discussie over ‘eigendom’… Waar dus wél degelijk grenzen aan zitten, en wat dus wél degelijk te claimen is door de bank

  Als je in de praktijk net zo volhardend zou zijn als op een plek als deze waar het tevens je enige referentiekader betreft zou je nu in een mooi huis wonen .
  Ik merk je begint weer over eigendom (Eigendom is nog het meest omvattende recht ) en zegt zelfs gelijk te hebben (..) , waar is dat in het BW dan geregeld en welke directe relatie heeft dat met het zekerheidsrecht , de hypotheek ?

 272. Claude says:

  Claude:
  Leegstand neemt toe: statline.cbs.nl/St…=81293NED&LA=nl

  Leegstand neemt dus met 4% toe. Ook stijgt de woningvoorraad met 50.000 woningen (ongeveer 40% van de totaal verkochte woningen in 2012).

 273. lorenzo says:

  snorkel: Niet te gemakkelijk generaliseren dus. Lorenzo.

  Generaliseren (..) kan niet zoals ik voorheen ook heb gezegd. De te ontwikkelende jurisprudentie geeft een zekere richting en dus een zekere interpretatie van de huidige wetgeving op specifieke gevallen.
  Betrof slechts een door mij aangehaalde casus die wel enige richting laat zien, in reactie op een ”bewering” van een groepering zoals jij stelt . Zo werkt dat helaas niet , ook al zouden we willen . Wetgever kan en zal jurisprudentie gaan bijsturen , indien nodig . Dat is te voorzien .

 274. lorenzo says:

  273 , maar heeft de burger ook nog zelf een verantwoording ? Ik denk zelf van wel.

 275. snorkel says:

  lorenzo,

  Nou, ten eerst: “Als je een hypotheekrecht op een huis vestigt geef je daarmee een stuk van jouw eigendomsrecht prijs. ”

  http://wetenschap.infonu.nl/recht-en-wet/74308-wat-is-een-hypotheek.html

  En dan nog:

  BW3, boek3, Titel9, Afd1,

  Art227: “Een recht van pand of hypotheek op een zaak strekt zich uit over al hetgeen de eigendom van de zaak omvat.”

  Art229: Het recht van pand of hypotheek brengt van rechtswege mee een recht van pand op alle vorderingen tot vergoeding die in de plaats van het verbonden goed treden, waaronder begrepen vorderingen ter zake van waardevermindering van het goed.

  Art233: De pand- of hypotheekgever die niet tevens de schuldenaar is, is aansprakelijk voor waardevermindering van het goed, …

  Art264: Indien de hypotheekakte een uitdrukkelijk beding bevat waarbij de hypotheekgever in zijn bevoegdheid is beperkt, […], kan dit beding […], worden ingeroepen

  Art 267: In de hypotheekakte kan worden bedongen dat de hypotheekhouder bevoegd is om het verhypothekeerde goed in beheer te nemen, indien de hypotheekgever in zijn verplichtingen jegens hem in ernstige mate te kort schiet en de voorzieningenrechter van de rechtbank hem machtiging verleent. Eveneens kan in de akte worden bedongen dat de hypotheekhouder bevoegd is de aan de hypotheek onderworpen zaak onder zich te nemen, indien zulks met het oog op de executie vereist is. […]

  Art 268: 1. Indien de schuldenaar in verzuim is met de voldoening van hetgeen waarvoor de hypotheek tot waarborg strekt, is de hypotheekhouder bevoegd het verbonden goed in het openbaar ten overstaan van een bevoegde notaris te doen verkopen.

  Art 269: Tot op het tijdstip van de toewijzing ter veiling of van de goedkeuring door de voorzieningenrechter van de onderhandse verkoop kan de verkoop worden voorkomen door voldoening van hetgeen waarvoor de hypotheek tot waarborg strekt, alsmede van de reeds gemaakte kosten van executie. Dit is hetgene dat het onderscheid maakte in de zaak waar jij het over had Lorenzo. Waarom was jij daarvan niet op de hoogte?

  Lijkt me ruimschoots voldoende onderbouwing van mijn stelling dat er nogal wat beperkingen zitten aan de rechten van de woningeigenaar… En nu vind ik het wel mooi geweest. Ik verwacht van jou weer één of andere reactie die inhoudelijk compleet leeg is maar alleen om de zaken heendraait.

  Ik heb wel een leuke uitdaging voor je: Kom eens met een leuk feitje, een artikel, een weetje, een openbaring, een berekening, een grafiek… Ik heb natuurlijk niet alles gelezen op deze site, maar ik heb jou nog nooit op een inhoudelijke comment kunnen betrappen. Behalve dan volledig ongefundeerde beweringen over de 5 buitenlandse vakanties per jaar en de e-bikes van de Nederlander.

 276. snorkel says:

  snorkel,

  En in Titel 10 staat nog het één en ander over het verhalen van vorderingen. Zoals art 276: “Tenzij de wet of een overeenkomst anders bepaalt, kan een schuldeiser zijn vordering op alle goederen van zijn schuldenaar verhalen.”

 277. snorkel says:

  artikel Joris Luyendijk in het NRC

  Het meten van prestaties: http://nrch.nl/332b

  Gaat over bankiers, maar lijkt me niet beperkt daartoe. Ook juristen, verzekeraars, en zo ongeveer elk groot bedrijf werkt op deze manier

 278. Keesje says:

  Nico de Geit: De overheid heeft een verantwoording voor haar burgers. Wonen is onbetaalbaar gemaakt. Huren is duur, eigenaar zijn van een in waarde dalende woning nog veel duurder.

  Krijgen we straks tent-city in Nederland? De campings staan al vol met mensen die ‘tijdelijk’ geen huis hebben.

  In Noord-Korea is het ondenkbaar dat oude mensen op straat gezet worden. Dat doen ze alleen in de kapitalistische wereld waar de banken de macht hebben.

  De overheid heeft er alles aan gedaan stam-, familie- en gezinsbanden te vernielen. Nu staan veel mensen er alleen voor en de overheid doet niets voor ze.

  De overheid vraagt steeds meer geld van de werkenden maar die werkenden krijgen er steeds minder voor terug.

  Gezellig op de camping tegenwoordig: werkende hongerloon-Polen naast werkeloze uitgezette Nederlandse gezinnen 🙂

  Sarcasme….

 279. Nico de Geit says:

  lorenzo:
  273 , maar heeft de burger ook nog zelf een verantwoording ? Ik denk zelf van wel.

  Voor mensen aan de onderkant van de maatschappij is het wel knap lastig om huisvesting te vinden, laat staan redelijk betaald werk. De overheid zou er moeten zijn voor alle mensen, en niet alleen voor de mensen die zich toch wel redden.

  Probleem is natuurlijk dat de overheid het hand-ophouden beloont en hard werken en sparen bestraft.

  Het systeem is vast aan het lopen, daarom is mijn motto: red jezelf.

 280. de markies says:

  Zijn er overigens landen in West-Europa waar kopen nu een goede Z is?

 281. Voerman says:

  de markies: Zijn er overigens landen in West-Europa waar kopen nu een goede Z is?

  Ligt eraan wie – en wat je bent.
  Soms wel en soms niet dus.
  De kunst is, om het voor jezelf te bekijken.
  Kan helaas niet iedereen.

 282. Tsjaa.. says:

  De schuldenberg in Nederland is enorm, de vergrijzing komt er aan met exploderende zorgkosten, het pensioen van jongeren bedraagt nog maar 40% van het laatst verdiende loon, de verzorgingsstaat barst en kraakt, de werkloosheid staat op recordniveau, het begrotingstekort van de regering is volgend jaar 3,9% van het BBP, de gasbel onder Slochteren raakt leeg, waardoor de ABN Amro snel naar de beurs gebracht wordt en boren naar schaliegas opeens ‘okay’ is en ondertussen worden ook nog mediterrane neefjes op de been gehouden met onhoudbare schulden. De minister-president schets een beeld van Nederland waar de overheid zich terug trekt, niet uit keuze, maar onder dwang, aangezien de verzorgingsstaat niet langer betaalbaar is.

  In dat licht heeft de Libertarische Partij Dr. Tom Palmer uitgenodigd voor een visie op de huidige problematiek en ontwikkelingen. Tom Palmer is senior fellow bij het Cato instituut en executive VP van de Atlas Economic Research Foundation. Hij zal twee lezingen houden in Nederland.

  Maandag 16 september.
  Tom Palmer spreekt over de situatie na de verzorgingsstaat. De eigen verantwoordelijkheid, drang tot sparen, het voorbereiden op de toekomst en het werken zijn waarden die door de reddingsdrang van de overheid niet meer lijken te bestaan. Het is tijd om de slapende generatie te wekken, de generatie die de rekening krijgt van deze onverantwoordelijkheid. De jeugd moet worden voorbereid op het tijdperk na de verzorgingsstaat.
  Details: aanvang 20:00 uur, Libertarische Partij, p/a Haags Juristen College, Landgoed Marlot, Leidsestraatweg 77A, NL-2594 BB ‘s-Gravenhage, T 070-4262600. Aanmelden mogelijk maar niet verplicht: https://www.facebook.com/events/716762978350646/

  Dinsdag 17 september.
  Tom Palmer spreekt over de moraliteit van het kapitalisme. Hij benadrukt het verschil tussen vrije markt kapitalisme en “crony” kapitalisme welke laatste een vorm is van staatsinterventie in de economie. Kapitalisme heeft een enorme impact gehad op de welvaart en tot op heden is er een relatie tussen economische vrijheid en groei. Hij gaat nader in op het ondernemerschap en de morele grondslagen van eigendom en ruil.
  Details: aanvang 20:00 uur, Café Heffer Zaal: Baantjermuseum, Oudebrugsteeg 7, Aanmelden mogelijk maar niet verplicht: https://www.facebook.com/events/294873117318314/

  Beide lezingen zullen in het Engels zijn.

 283. Voerman says:

  Voerman: In dat licht heeft de Libertarische Partij Dr. Tom Palmer uitgenodigd voor een visie op de huidige problematiek en ontwikkelingen

  Mag Voerman hier ook reclame maken voor zijn adviesbureau?

 284. Homo emere domus says:

  snorkel,

  Bonussen werken zelfs averechts (zie link).
  http://www.youtube.com/watch?v=rrkrvAUbU9Y

  Maar ja, wetenschappelijk onderbouwde stellingen zijn ook maar een mening ….

 285. Voerman says:

  http://nos.nl/audio/548415-cbs-minder-mensen-wisselen-van-baan.html

  Dus wordt er minder verhuisd.
  Dus worden er minder huizen gekocht.

  Natuurlijk niet de enige, maar wel een belangrijke oorzaak van stagnatie op de woningmarkt.

  Door deze oorzaak dalen zowel vraag als aanbod, dus je zou mauwelijks denken dat deze oorzaak op zichzelf gevolgen heeft voor het prijsniveau.

 286. Deutsche Mark says:

  Voerman,

  Heeft verhuizen altijd met verandering van baan te maken?
  Kinderen krijgen en groter huis zoeken kan toch ook met dezelfde baan?

  Minder wisselen van baan komt imho door de angst van de regen in de drup te geraken. “Houe wat je hep” zogezegd, en niet op straat komen te staan als het met die nieuwe baan misloopt.

  Hoeveel invloed vraag en aanbod momenteel op het prijsniveau hebben is nog maar de vraag. Wordt meer door de leencapaciteit bepaald. En die past niet best bij de vraagprijzen.

 287. Dawg says:

  Tsjaa..: De eigen verantwoordelijkheid, drang tot sparen, het voorbereiden op de toekomst en het werken zijn waarden die door de reddingsdrang van de overheid niet meer lijken te bestaan. Het is tijd om de slapende generatie te wekken, de generatie die de rekening krijgt van deze onverantwoordelijkheid. De jeugd moet worden voorbereid op het tijdperk na de verzorgingsstaat.

  ‘t Is wel te hopen dat de heer Palmer ook enige aandacht kan schenken aan de oorzaken van de schuldencrisis: de explosie van particuliere schuld en de rol die particuliere geldcreatie door banken hierbij speelt. Ik zie nogal wat ideologen die proberen het ijzer te smeden wanneer het heet door van wat in wezen een bankencrisis is een crisis van de verzorgingsstaat te maken.

 288. Deutsche Mark says:

  Jammer dat vandaag weer een helebooel reacties in het filter blijven hangen. 3 van mij, maar beslist nog meerdere van andere bloggers.
  Zo komt er nauwelijks discussie op gang, als slechts een paar schrijvers door het filter komen.

 289. Deutsche Mark says:

  de markies:
  Zijn er overigens landen in West-Europa waar kopen nu een goede Z is?

  Nederland iig niet en Dld. ook steeds minder. In de omgeving van mijn huis zie ik momenteel niet zulke aantrekkelijke kansen, zowel voor bestaand als nieuwbouw. Tamelijk duur alles, oorzaak voornamelijk de te lage rente ergo te goedkope schuld.

 290. snorkel says:

  Voerman: Door deze oorzaak dalen zowel vraag als aanbod, dus je zou mauwelijks denken dat deze oorzaak op zichzelf gevolgen heeft voor het prijsniveau.

  Juist niet. Het relatieve aanbodoverschot ( / vraagtekort) stijgt, dus de prijs daalt. Bovendien wordt voor de huizen die echt verkocht móéten worden de druk steeds groter, maar de afzetmogelijkheid (zowel absoluut als relatief) steeds kleiner.

  Verdere prijsdaling dus. Maarja, of we dat nou de grote ontdekking van deze dag mogen noemen 😉

 291. snorkel says:

  snorkel: relatieve aanbodoverschot ( / vraagtekort)

  Waarmee ik dus bedoel: het aantal beschikbare huizen per huizenzoeker. Dat lag voor 2008 geloof ik altijd zo rond de 5. Vorig jaar 17 geloof ik… Weet de cijfers niet meer uit m’n hoofd maar de stijging is enorm.

  (Offtopic voorbehoud: voordat Lorenzo weer begint te miepen, ik weet de cijfers niet uit m’n hoofd, dus het zou ook net even anders kunnen zijn. Feit is in ieder geval wél dat het aantal beschikbare huizen per huizenzoeker enorm gestegen is de afgelopen jaren. Of wil je daar een onleesbaar verhaal omheen fabriceren Lorenzo?)

 292. snorkel says:

  ll:
  @ admin

  Souvereign Wealth Fund ( grootste instituut ter wereld ? ) steekt de draak met NL

  swfinstitute.org/s…e-netherlands-87411/

  FTM over het NHI – http://www.ftm.nl/column/waarom-nationale-hypotheek-instelling-goed-idee/

  Robin Fransman vind het NHI een goed idee. Maar die werkt dan ook voor de bankensector.
  De reageerders op FTM niet zo. Maar dat zijn dan ook simpele burgers

  Weten we meteen voor wie dit hele idee eigenlijk bedoeld is 😉 Niet voor de simpele burgers…

  Is het trouwens toeval dat “Freddie Mac” en “Fannie Mae” dezelfde initialen hebben als “Free Money” en “Fuck Mankind!”? Nu nog een Nederlandse naam voor het NHI met de initialen FM en we zijn rond….

 293. lorenzo says:

  snorkel: En in Titel 10 staat nog het één en ander over het verhalen van vorderingen. Zoals art 276: “Tenzij de wet of een overeenkomst anders bepaalt, kan een schuldeiser zijn vordering op alle goederen van zijn schuldenaar verhalen.”

  Zoals Dalen ook al meldde vorige week verwijzend naar BW 1,3,5,6,7 e.v.
  In dit kader te zien hoe een Amsterdamse rechter (LJN CA0869) onlangs de zorplicht ruim interpreteerde door een openbare veiling te verbieden met ook als argument de huidige economische situatie.

 294. lorenzo says:

  Nico de Geit: Voor mensen aan de onderkant van de maatschappij is het wel knap lastig om huisvesting te vinden, laat staan redelijk betaald werk. De overheid zou er moeten zijn voor alle mensen, en niet alleen voor de mensen die zich toch wel redden.

  Probleem is natuurlijk dat de overheid het hand-ophouden beloont en hard werken en sparen bestraft.

  Het systeem is vast aan het lopen, daarom is mijn motto: red jezelf.

  Dat laatste is in vele landen van toepassing , ruim meer dan in dit niet zelfredzaamheid landje. We zijn 75 % oververzekert (..) , hebben net iets teveel materieel en komen wellicht op termijn achter dat als we het huis afbetalen we ook een (stukje) pensioen hebben .
  Change , hoewel enigeszins laat maar begin maar .

 295. lorenzo says:

  Deutsche Mark: Jammer dat vandaag weer een helebooel reacties in het filter blijven hangen. 3 van mij, maar beslist nog meerdere van andere bloggers.
  Zo komt er nauwelijks discussie op gang, als slechts een paar schrijvers door het filter komen.

  mischien zit er wel een leugendetector achter …..:)

 296. snorkel says:

  lorenzo,

  Zoals ik je al een aantal malen eerder heb voorgehouden: In die specifieke zaak was de betalingsachterstand inmiddels ingelopen, wat het dus volgens het door mij
  hier geposte artikel 269 al onmogelijk maakt te executeren. Wel heeft de schuldenaar de reeds gemaakte kosten moeten vergoeden, zoals ook in hetzelfde wetsartikel voorgeschreven staat. Voor voldoening hiervan hebben beide partijen een betalingsregeling getroffen.

  Daarnaast kon de schuldenaar aannemelijk maken dat hij onlangs een structurele groei in inkomen had genoten. De kans op herhaalde betalingsachterstand was hiermee dus verkleind. Zoals ik zei: je kunt deze zaak niet te gemakkelijk veralgemeniseren, want er hebben nogal wat situatiespecifieke overwegingen aan de uitspraak ten gronden gelegen. Grappig trouwens dat jij hier NU pas mee komt. Ik heb deze zaak maanden geleden al eens hier gepost 😉

  Kom op Lorenzo, je kunt beter dan dit 😉 De huidige stand is dat jij nog steeds niet bewezen hebt dat de eigenaar van een pand waar een hypotheek op rust ALLE rechten heeft en behoudt. De stelling dat een deel van die rechten vergeven is (zoals ik specificeerde: het recht het pand te verhuren, ingrijpend te verbouwen, te laten verkrotten, en wellicht andere, of opeisbaar is door de bank onder omstandigheden blijft daarmee overeind, gesteund door het Burgerlijk Wetboek, de uitspraken in de door jou aangehaalde zaak, Wikipedia (LOL), én de Stichting Restschuld.

 297. Deutsche Mark says:

  lorenzo,

  Dan zouden de meeste threads hier bijkans leeg moeten blijven…. 🙂

 298. Deutsche Mark says:

  ll:
  Arme Lorenzo ……. 500 autopanden staan leeg …

  vastgoedjournaal.n…0-panden-staan-leeg/

  Wellicht een kans voor Lorenzo. Ombouwen tot E-bike-shops zou een toekomstgericht investment kunnen zijn. 🙂

 299. snorkel says:

  Deutsche Mark,

  Met koffie+appeltaartterrasje voor de deur. Nog een reisbureautje voor buitenlandse reizen in het pand beginnen (e-bikes nemen veel minder ruimte in de auto’s natuurlijk dus ruimte zat), en men loopt binnen! Kan men er zo nog een huis of twee bij kopen

 300. ll says:

  Huizen zijn over het algemeen behoudend gefinancierd ( copyright Ger Hukker ). Is dit incl. de restschuld ? ………. Snapt u het nog ? 😉

  Blok verhuis alleen als het echt nodig is ……..

  http://www.vastgoedjournaal.nl/news/12133/57/Woningminister-Blok-Verhuis-alleen-als-het-echt-nodig-is/

 301. snorkel says:

  ll,

  RENNEN NAAR DIE MAKELAAR! Maar alleen als het écht nodig is…

  Kan wat mij betreft maar één ding betekenen: De problemen zijn groter, en er zit nog meer ‘beleid’ aan te komen, dan wat het gepeupel nu mag weten…

 302. Stoelgang says:

  Voerman:
  nos.nl/audio/54841…sselen-van-baan.html

  Dus wordt er minder verhuisd.
  Dus worden er minder huizen gekocht.

  Natuurlijk niet de enige, maar wel een belangrijke oorzaak van stagnatie op de woningmarkt.

  Door deze oorzaak dalen zowel vraag als aanbod, dus je zou mauwelijks denken dat deze oorzaak op zichzelf gevolgen heeft voor het prijsniveau.

  Dode handel is niet goed voor het prijsniveau. Het dalende aantal transacties is op hoofdlijnen een vrij goede voorspeller van een afnemend prijsniveau. Zoveel is duidelijk als je de afgelopen jaren hebt opgelet. Verder verslechteren de omstandigheden – eerst en vooral die op de arbeidsmarkt – gaandeweg zeer sterk. Het einde daarvan is nog lang niet in zicht. Het kopen van een huis van 250K of meer is daardoor financieel gezien al een hele uitdaging terwijl gezinnen daar ‘vroeger’ hun handjes niet voor omdraaiden. En de ineenstorting is nog maar net begonnen want (voor ll) de Kondratieff-winter is pas een jaar of 5/6 bezig, dus we hebben nog even te gaan als je weet dat een dergelijk herstelproces een jaar of 20/25 kan duren.

 303. Stoelgang says:

  Aanvullend op de ineenstorting: de afgelopen periode. Zijn slechts de fundamenten van de woning’markt’ ongunstig beïnvloed door de crisis. De grote klap naar beneden volgt daarna simpelweg omdat het geld dan op is. We naderen de fase dat het geld echt grondig op is, dus riemen vast.

 304. Stoelgang says:

  Deutsche Mark: Nederland iig niet en Dld. ook steeds minder. In de omgeving van mijn huis zie ik momenteel niet zulke aantrekkelijke kansen, zowel voor bestaand als nieuwbouw. Tamelijk duur alles, oorzaak voornamelijk de te lage rente ergo te goedkope schuld.

  Als je handig bent in landbouw of techniek denk ik dat Griekenland nu een goede kanshebber is. Het neerwaarts risico is daar in ieder geval een fractie van de reuzenglijbaan waar de NL hutten’markt’ nu in terecht gaat komen.

 305. Stoelgang says:

  snorkel: Juist niet. Het relatieve aanbodoverschot ( / vraagtekort) stijgt, dus de prijs daalt. Bovendien wordt voor de huizen die echt verkocht móéten worden de druk steeds groter, maar de afzetmogelijkheid (zowel absoluut als relatief) steeds kleiner.

  Verdere prijsdaling dus. Maarja, of we dat nou de grote ontdekking van deze dag mogen noemen

  Vandaar ook mijn opmerking aan Voerman over het hebben opgelet de afgelopen jaren 😉

 306. Stoelgang says:

  lorenzo: mischien zit er wel een leugendetector achter …..:)

  Gezien jouw continue stroom aan berichten (tijdens kantooruren) te zien zit er in ieder geval geen onzin- of herhalingsfilter op. Ouwe e-biketeller die je daar rondloopt 😉

 307. Stoelgang says:

  ll:
  Huizen zijn over het algemeen behoudend gefinancierd( copyright Ger Hukker ).Is dit incl. de restschuld ?………. Snapt u het nog ?

  Blok verhuis alleen als het echt nodig is ……..

  vastgoedjournaal.n…s-het-echt-nodig-is/

  Deze goedebedoelde vaderlijke tip zal wel iets te maken hebben met het op de loer liggende verlies aan voldoende aard en nagelvast met de ondergrond verbonden belastingmelkkoeien 🙂

 308. Oplossing says:

  We hebben een systeem dat banken geld uit het niets laat creëren. Spaargeld mag een bank weer 10 keer creëren en uitlenen. Een oplossing zou zijn om het geld niet door banken te laten uitgeven, maar door overheden. Momenteel maken banken winst door de marge tussen inkoop van verzonnen geld en het uitlenen ervan. Waarom geeft de overheid dat geld niet zelf uit aan de burgers? Dan zou de overheid ook de winst pakken en … de overheid zou geen rente hoeven betalen op de enorme staatsschuld die uiteindelijk ook weer door de mensen gedragen wordt. Zie http://www.youtube.com/watch?v=cvoMBxS5a9o desnoods alleen het laatste stuk.

 309. Deutsche Mark says:

  Stoelgang: Als je handig bent in landbouw of techniek denk ik dat Griekenland nu een goede kanshebber is.

  Ten 1e is Griekenland zuid-oost-Europa en geen west, ten 2e ben ik niet handig genoeg op aangegeven vlak, en
  ten 3e kan de onrust daar zelfs een gratis onderkomen onaantrekkelijk maken.

 310. Deutsche Mark says:

  Oplossing:
  Waarom geeft de overheid dat geld niet zelf uit aan de burgers?

  Omdat onze machthebbers dat van de werkelijke machthebbers niet mogen.
  (en wie het toch probeert wordt deaud)

 311. Dawg says:

  Oplossing: Spaargeld mag een bank weer 10 keer creëren en uitlenen. Een oplossing zou zijn om het geld niet door banken te laten uitgeven, maar door overheden

  De werkelijkheid is dat de banken ons spaargeld niet eens nodig hebben om krediet te verlenen en op die manier geld te scheppen. De mate waarin dat gebeurt is slechts beperkt door de bereidheid van het publiek om krediet op te nemen en de bereidheid van de banken om krediet te verlenen. Deposito’s zijn in de tijd van centrale banken slechts een goedkope en stabiele financieringsbron voor banken.

  Belangrijker is, inderdaad, dat we eind maken aan de privatisering van de geldcirculatie.

 312. Jean-Paul says:

  Tsjaa..: Tom Palmer is senior fellow bij het Cato instituut en executive VP van de Atlas Economic Research Foundation.

  Voerman: Mag Voerman hier ook reclame maken voor zijn adviesbureau?

  De Kochtopus reikt inmiddels ook tot deze site. Cato Inst. was en is het propagana instituut van het Koch conglomeraat.

 313. De Pessimist says:

  Oplossing,

  Je hebt wel een erg hoge pet op van de intenties en capaciteiten van de overheid. Ze falen laatste jaren in het toezicht daar is gelukkig nog wel wat aan te doen in een democratie al gaat het langzaam.Wanneer de staat het zelfde is als bank is er geen correctie meer mogelijkheid meer. Dat (gezeur)over hoge staatsschuld hebben ze er goed ingekregen dat heel veel pensionaris afhankelijk zijn van staatsschuld hoor je nooit .

 314. De Pessimist says:

  Oplossing,

  Wel een aanrader denk ik als je wat tijd over hebt.
  https://www.coursera.org/course/money

 315. Adamus says:

  Frans:
  Maar denk erom hoor! Niet teveel aflossen, wat volgens Rutte moeten we niet somberen en weer lekker gaan uitgeven!
  Dat uw pensioen straks er niet meer is zijn zorgen van later. We leven nu!

  Op naar de strandtent met een biertje van €4; lekker leven met die deflatie 😉

 316. Adamus says:

  Hermanes:
  En toch jongens 50% meer huizen verkocht………. rara

  Welke straat?

 317. Adamus says:

  Overigens denk ik in tegenstelling tot jou niet dat de omroepen weten waar ze mee bezig zijn.

  Gewoon ordinair opportunisme en een flinke dosis ijdelheid. “Wouter Eikelboom bevindt zich nu aan de Turkse kant van de grens met Syrië” . Hele verzorgingshuizen lachen zich een deuk met het diepgravende heldennieuws.

 318. Voerman says:

  Jean-Paul: De Kochtopus reikt inmiddels ook tot deze site. Cato Inst. was en is het propagana instituut van het Koch conglomeraat.

  Was Hugo ook geen voorvechter van de libertarische partij?
  Waar is hij overigens gebleven?

 319. Adamus says:

  Nico de Geit: Haal dat rijbewijs
  Ga lekker op vakantie
  Doe wat je leuk vindt
  Morgen is je geld misschien niets meer waard

  Nostradamus?

 320. Adamus says:

  Voerman: Was Hugo ook geen voorvechter van de libertarische partij?
  Waar is hij overigens gebleven?

  Utrechtse binnenstad heeft ook een uitgaansleven.

 321. Adamus says:

  Nico de Geit: Klopt, maar dat blijkt een ernstige misvatting. Ook als je oud bent moet je ergens wonen. Veel oude mensen zitten in een ‘onverkoopbaar’ huis. Ze blijven er zitten tot hun dood.

  De oudjes van nu hebben ‘overwaarde’ op kunnen nemen. In de toekomst zal dat waarschijnlijk niet meer kunnen.

  Via CAK is er nog overwaarde op het huis op te nemen om zorgappertement te betalen

 322. DenVrolijkeHuurder says:

  Oplossing:
  We hebben een systeem dat banken geld uit het niets laat creëren. Spaargeld mag een bank weer 10 keer creëren en uitlenen. Een oplossing zou zijn om het geld niet door banken te laten uitgeven, maar door overheden. Momenteel maken banken winst door de marge tussen inkoop van verzonnen geld en het uitlenen ervan. Waarom geeft de overheid dat geld niet zelf uit aan de burgers? Dan zou de overheid ook de winst pakken en … de overheid zou geen rente hoeven betalen op de enorme staatsschuld die uiteindelijk ook weer door de mensen gedragen wordt. Zie http://www.youtube.com/watch?v=cvoMBxS5a9o desnoods alleen het laatste stuk.

  Bankieren komt voor een groot deel neer op het inschatten van risico’s.

  Vind je de overheid (en daarmee de politiek) daar erg geschikt voor?

 323. Voerman says:

  DenVrolijkeHuurder: Bankieren komt voor een groot deel neer op het inschatten van risico’s.
  Vind je de overheid (en daarmee de politiek) daar erg geschikt voor?

  Neen!
  De banken ook niet!
  Doe het zoveel mogelijk zelf, helaas moet je sommige dingen aan de politiek en de banken overlaten. Op die terreinen gaat het ook het meest fout! 🙂

 324. Nico de Geit says:

  Adamus: Via CAK is er nog overwaarde op het huis op te nemen om zorgappertement te betalen

  Dus dat eigen huis wordt omgeruild voor een zorgappartement? De mensen die geen vermogen hebben opgebouwd krijgen zeker weer alles gratis? Waarom zou je dan vermogen opbouwen?

 325. maarten says:

  … This may lead to the private pension systems shutting down,” said Rafal Benecki of ING Bank Slaski.”

 326. Adamus says:

  Nico de Geit: Waar kan iemand van 60+ die volledig is kaalgeplukt terecht? Waarschijnlijk met alleen een bijstandsuitkering. Zonder partner of familie wordt dat een kamertje huren. Van X5 naar lijn 5.

  Volgens de wet van Rutte moet het mogelijk zijn om voor een derde keer door te starten.
  Nieuwe tijden nieuwe kansen 😉

 327. Adamus says:

  Nico de Geit: Dus dat eigen huis wordt omgeruild voor een zorgappartement? De mensen die geen vermogen hebben opgebouwd krijgen zeker weer alles gratis? Waarom zou je dan vermogen opbouwen?

  Wist ook niet wat ik hoorde maar ook op die manier hoeft een huis niet gedumpt te worden

 328. Adamus says:

  maarten:
  Polen “ontschuldt” door confiscatie van pensioenfondsen
  zerohedge.com/news…-sovereign-debt-load

  Was Rabo’s Eureko daar rond 2008 ook niet een succesverhaal?

 329. Adamus says:

  Voerman: Neen!
  De banken ook niet!
  Doe het zoveel mogelijk zelf, helaas moet je sommige dingen aan de politiek en de banken overlaten. Op die terreinen gaat het ook het meest fout!

  Zij doen ook het werk van God volgens bankier Blankfein van Goldman Sachs. Onmogelijke klus en daarom hebben we ook tsunami’s en andere ongein.

 330. Maria says:

  snorkel: En met de huurverhogingen wordt het alleen maar néog moeilijker om geld bijeen te sparen om te kopen. En blijven deze mensen nóg langer ‘plakken’ in hun sociale huurwoning. En gaan de wachtlijsten voor mensen die écht een sociale huurwoning nodig hebben dus nóg langer worden! Contra-productief beleid van onze grote vriend Blok dus

  Helemaal juist Snorkel.
  Ik heb laatst een huis verkocht aan een jong stel waarvan zij zei: Tja, dan zeggen ze wel dat we moeten sparen, maar met deze huren valt gewoon niet te sparen!

  Sparen gaat niet met deze huren, zorgpremies en overige lasten. We worden uitgekleed tot op het bot.

  De andere kant van het verhaal is, dat een hypotheek in deze tijd rondkrijgen, bijna onmogelijk is.
  Vandaag weer een drama verhaal hierover gehoord.
  Zelfs mensen met geld krijgen amper een hypotheek, het gaat met de banken nog slechter dan wij met z’n allen denken! Wees voorzichtig met je geld!

  De politiek leeft in een luchtbel en heeft geen oog voor werkelijkheid.

 331. Adamus says:

  Oplossing:
  We hebben een systeem dat banken geld uit het niets laat creëren. Spaargeld mag een bank weer 10 keer creëren en uitlenen. Een oplossing zou zijn om het geld niet door banken te laten uitgeven, maar door overheden. Momenteel maken banken winst door de marge tussen inkoop van verzonnen geld en het uitlenen ervan. Waarom geeft de overheid dat geld niet zelf uit aan de burgers? Dan zou de overheid ook de winst pakken en … de overheid zou geen rente hoeven betalen op de enorme staatsschuld die uiteindelijk ook weer door de mensen gedragen wordt. Zie http://www.youtube.com/watch?v=cvoMBxS5a9o desnoods alleen het laatste stuk.

  Haal je hart op 🙂

  http://fofoa.blogspot.nl/

 332. Maria says:

  Voerman: Misschien een onbedoeld remmetje op de eerdergenoemde volksverhuizing in onze richting?

  Dat zou mooi zijn, is het tenminste nog ergens goed voor!

 333. Maria says:

  Dawg:
  tja,

  Zojuist op het Staatsjournaal:

  Laten we ‘t maar op onvermogen houden

  Da’s lief!

 334. Denvrolijkehuurder says:

  They say the old system effectively made Polish public debt appear higher than it really is.

  Lolquote uit zerohedge stuk over polen.

  Daar ga je dan met je ‘pensioen is uitgesteld loon’

 335. Maria says:

  tja: Eigenlijk ben ik gewoon tevreden met wat ik heb, dat valt niet in geld uit te drukken.

  Super!

 336. Maria says:

  Steven:
  hmmm mijn nederlands wordt er ook niet beter op door de witte wijn in de zon, maar als er vragen zijn.. ga je gang.

  Steven, je moet toch wel een mooie dag hebben gehad, witte wijn in de zon. Ik stel me dan voor, afgaande op je filmpje, dat je ook nog in een groene omgeving met water woont. En dan een lekker glas koele witte wijn, wat zou je je meer kunnen wensen!

 337. Voerman says:

  Maria: Dat zou mooi zijn, is het tenminste nog ergens goed voor!

  Voor die conclusie is in dit landschap niet alleen verstand nodig, maar nog veel meer moed! 😐

 338. Maria says:

  Frans,

  Of over de geldschepping, wie de eigenaren van de banken zijn, hoe de overheid en de politiek met de banken in bed ligt, wie de werkelijke macht bezit?

  Niets van dat al was kennis van school. Het is jammer dat je daar te laat achter komt, ik in ieder geval.

  Mijn kinderen zal dat niet overkomen!

 339. Maria says:

  Steven: Nee hoor. gewoon wachten tot dat er 50 procent af is. (veel fijner voor de toekomst)

  Yes!

 340. Maria says:

  erik(amusanttentrol):
  Oke dan updaten we toch even vanuit Leidschenveen/Leidschendam. Vrijwel alles tussen 85k en 150k wordt zeer snel verkocht.(Dit zijn vrijwel allemaal appartementen in Leidschendam), Alles tussen 150k en 200k wordt redelijk snel verkocht(veel eengezinswoningen in Leidschendam van wat oudere bouw en circa 90m2),Alles tussen 200k en 250k in Leidschenveen(eengezinswoningen) wordt vrijwel allemaal nu verkocht(met uitzondering van 5 tal echt bagger woningen),250k tot 300k(allemaal eengezinswoningen Leidschenveen), gaat ook steeds beter, daarboven is het nog mak en wordt sporadisch wat verkocht.

  Er wordt op dit moment ook best veel verkocht, dat zijn geen makel-leugens!

  Wat wel leugens zijn is dat de bodem bereikt zou zijn en ik denk van niet.

  Maar… rente is nog op een aanvaardbaar niveau, als je al een hypotheek krijgt….(erg moeilijk hoor!) en je ziet het huis van je dromen waar je zeg, zeker 20 jaar in zou willen wonen….?

  Tja, een leven gaat snel voorbij, te snel!
  Genieten is ook een mogelijkheid, indien betaalbaar!!!

 341. Voerman says:

  Maria: Niets van dat al was kennis van school. Het is jammer dat je daar te laat achter komt, ik in ieder geval.

  Was je anders beter af geweest, Maria?

  (Niet minder respect daarom voor de levenswijze van Frans!)

 342. Maria says:

  ll:
  Lekkere rente op de spaarrekening heeft de ING 9.25 %

  http://www.ingvysyabank.com/scripts/interest.aspx

  Waar en hoe?

 343. Maria says:

  Juan Belmonte: van een kleine zeepbel in 2003

  Juan,

  de zeepbel was het grootst in 2003!!
  Uit mijn hoofd en anders moet ik het corrigeren, maar volgens mij 13,2%!!
  Ik kijk het na!

 344. Voerman says:

  Maria: Tja, een leven gaat snel voorbij, te snel!
  Genieten is ook een mogelijkheid, indien betaalbaar!!!

  Ja, dat getuigt van aardse wijsheid, Maria.
  Bijna 50!
  Acteren en reageren binnen je eigen actieradius.
  Ook begrijpelijk voor de mensen die ervoor gekozen hebben om hun leven met je te delen. 🙂

 345. Maria says:

  Juan Belmonte:
  Niet doorvertellen hoor
  – er zijn GROTE maatregelen nodig.

  Maar er is Géén Probleem.

  Vroeger hoorden een probleem
  en een bijbehorende oplossing
  nog wel eens bij elkaar.

  Eerst stap 1
  dan 2

  Maar die mensjes in die Eerste en Tweede Kamer durven die grote maatregelen niet te nemen omdat ze bang zijn voor hun baan en verdere carriere.

  Liever een land naar de kl…te!!

 346. Maria says:

  Nico de Geit: Wit geld moet wit blijven. Met zwart geld kun je je rekeningen niet betalen. Als ik nou gewoon niks had was het probleem opgelost.

  Mag ik jou mijn rekeningnummer toesturen?

 347. Maria says:

  Steven: Weet je daarom niet dat zeer intelligente personen als Juan Belmonte, NHZ, Maria,ill, Snorkel, ik enz. enz. dagelijks aan het denken zijn hoe het afloopt?
  Vind die opmerking gewoon smakeloos.

  Thanks!

 348. Maria says:

  Nico de Geit: Ze zijn te druk met andere dingen om onderzoek te doen en informatie te verzamelen. Velen zien daarvan het nut ook niet want ze weten immers alles al.

  Het voordeel van de jeugd Nico, jij wist ook nog niet wat je nu weet toen je zeg 25 was!

 349. snorkel says:

  Maria: het gaat met de banken nog slechter dan wij met z’n allen denken! Wees voorzichtig met je geld!

  Dat denk ik ook ja!

 350. Dawg says:

  DenVrolijkeHuurder: Bankieren komt voor een groot deel neer op het inschatten van risico’s.
  Vind je de overheid (en daarmee de politiek) daar erg geschikt voor?

  Dat de Staat voortaan het geld in circulatie brengt wil nog niet zeggen dat de Staat dan ook de kredietverlening door de banken maar over moet nemen. Banken kunnen dan alleen geen geld meer scheppen wanneer ze krediet verlenen. Ze moeten dit geld eerst aantrekken bij aandeelhouders of het rentedragend lenen. Van de Staat bijvoorbeeld.(Ha. Weten ze ook eens hoe dat voelt.)

 351. De Pessimist says:

  Nico de Geit: Waarom zou je dan vermogen opbouwen?

  Misschien was het ook maar een waan dat je met werken vermogen kon opbouwen, meer dan een spaarcentje is het niet.Het is maar weinigen gegeven een klasse sprong te maken en nog moeilijker is het om het twee generaties of meer te laten duren .Ik denk dat het dubbeltjes en kwartjes verhaal nog steeds net zo hard geld al gingen sommige mensen zich in de dol dwazen jaren van voor de crisis geloven dat ze echt een klasse hoger waren terecht gekomen.

 352. Nico de Geit says:

  Maria: Mag ik jou mijn rekeningnummer toesturen?

  Ik heb heel veel inkomstenbelasting betaald over dat geld voordat het op mijn rekening terecht kwam. En nu verdampt het door inflatie en VRH en misschien pakken ze zomaar 30% af om de bank te redden. Ik dacht dat sparen zinvol was, en nuttig en zo. Maar dat was een domme en heel foute aanname.

  Een auto – ik wilde altijd al een 928 – is na 10 jaar niks meer waard en bij aanschaf gaat de helft naar de belastingdienst. En ik heb al een auto. Ik koop geen OG meer in multicul-gebieden vanwege slechte ervaringen en dan wordt het dus lastig in Nederland, want Nederland is erg muliculti.

  Een huis kopen dan maar? Ik wil geen huis in multicul-Nederland. Verhuizen dat geld? Ook niet echt, ik acht Nederland nog steeds een relatief veilige haven.

  Misschien komt er een 928 met 14% bijtelling en bijgevolg investeringsaftrek. Maar dan komt het geld nog niet op. Ik wil helemaal geen 928, patserbak.

  Zeilboot dan maar? Wie betaalt zijn zeilboot nou met wit geld?

  Nu weet ik wat ik wil: ik wil zwart geld en dat lekker uitgeven aan onnozele dingen. Misschien moet ik me eens aanmelden bij de VVD, daar schijnen ze te weten hoe het moet. Misschien is de VVD ook iets voor jou, maar er zitten vast risico’s aan het beschikbaar stellen van je bankrekeningnummer. Daar kunnen ze bij de VVD vast meer over vertellen.

 353. De Pessimist says:

  snorkel: Dat denk ik ook ja!

  Lijkt me sterk .
  De lonen liggen nog steeds op een hoog niveau en er worden bonussen en dividend uitgekeerd en ze hebben altijd nog een sociaal vangnet wanneer het door pech helemaal fout zou gaan.

 354. maarten says:

  zwart geld? dan raad ik je aan actief te worden op de tweedehands automarkt 😉 zie ook car strippers op National Geographic

 355. maarten says:

  snelle auto’s lekkere meiden, alles wat god verboden heeft…

 356. Maria says:

  Deutsche Mark:
  Jammer dat vandaag weer een helebooel reacties in het filter blijven hangen. 3 van mij, maar beslist nog meerdere van andere bloggers.
  Zo komt er nauwelijks discussie op gang, als slechts een paar schrijvers door het filter komen.

  Soms is geduld een schone zaak!
  Ik loop er zelf ook tegen aan en denk dan dat admi. het niet eens is met wat ik schrijf.

  1 post is ooit niet doorgekomen, degene waarin ik afscheid nam van dit blog.

  Tja….

  Steven: Weet je daarom niet dat zeer intelligente personen als Juan Belmonte, NHZ, Maria,ill, Snorkel, ik enz. enz. dagelijks aan het denken zijn hoe het afloopt?
  Vind die opmerking gewoon smakeloos.

  Thanks!

 357. Maria says:

  ll:
  Nog ff en we krijgen geld toe

  homefinance.nl/alg…formatie/euribor.asp

  Nog effe en we mogen betalen om ons geld te stallen, zie Zwitserland!

 358. Maria says:

  Stoelgang: En de ineenstorting is nog maar net begonnen want (voor ll) de Kondratieff-winter is pas een jaar of 5/6 bezig, dus we hebben nog even te gaan als je weet dat een dergelijk herstelproces een jaar of 20/25 kan duren.

  Gatsie!!Kom op, een klein beetje meer vertrouwen in ons!!

 359. Maria says:

  Stoelgang: Deze goedebedoelde vaderlijke tip zal wel iets te maken hebben met het op de loer liggende verlies aan voldoende aard en nagelvast met de ondergrond verbonden belastingmelkkoeien

  +10

 360. Maria says:

  Oplossing:
  We hebben een systeem dat banken geld uit het niets laat creëren. Spaargeld mag een bank weer 10 keer creëren en uitlenen. Een oplossing zou zijn om het geld niet door banken te laten uitgeven, maar door overheden. Momenteel maken banken winst door de marge tussen inkoop van verzonnen geld en het uitlenen ervan. Waarom geeft de overheid dat geld niet zelf uit aan de burgers? Dan zou de overheid ook de winst pakken en … de overheid zou geen rente hoeven betalen op de enorme staatsschuld die uiteindelijk ook weer door de mensen gedragen wordt. Zie http://www.youtube.com/watch?v=cvoMBxS5a9o desnoods alleen het laatste stuk.

  Zie een kind van 12 jaar in Canada:

  http://www.youtube.com/watch?v=Bx5Sc3vWefE&feature=player_embedded

  Eeuuhhhhhh……..!!!!

 361. Maria says:

  Jean-Paul:
  De Kochtopus reikt inmiddels ook tot deze site. Cato Inst. was en is het propagana instituut van het Koch conglomeraat.

  En wat zou nu mis zijn met een kleinere overheid?

 362. Maria says:

  Adamus: Nostradamus?

  +10

 363. Maria says:

  maarten:
  Polen “ontschuldt” door confiscatie van pensioenfondsen
  zerohedge.com/news…-sovereign-debt-load

  What’s new? Gebeurt hier ook, alleen heet het hier NHI!

 364. Frans says:

  Maria:
  Frans,

  Of over de geldschepping, wie de eigenaren van de banken zijn, hoe de overheid en de politiek met de banken in bed ligt, wie de werkelijke macht bezit?

  Niets van dat al was kennis van school. Het is jammer dat je daar te laat achter komt, ik in ieder geval.

  Mijn kinderen zal dat niet overkomen!

  Precies, zat ik ook al aan te denken. De basis van geld: wat is het, hoe wordt het in omloop gebracht.
  En liefst ook nog een stukje historie van het centraal bankieren, de financieele centra in de wereld.
  Alles wat de machthebbers niet willen dat bekend wordt moet je inderdaad zelf aan je kinderen leren, op school krijgen ze niet deze elementaire leerstof.

 365. Maria says:

  Voerman: Voor die conclusie is in dit landschap niet alleen verstand nodig, maar nog veel meer moed!

  Hebben we toch op deze site met zijn allen!!

 366. Maria says:

  Voerman: Was je anders beter af geweest, Maria?

  (Niet minder respect daarom voor de levenswijze van Frans!)

  Moeilijke vraag, antwoord is wel dat ik dan waarschijnlijker gemakkelijker geleefd had.

  Teveel geleefd naar de standaard van andere mensen, vroeger. Teveel gekeken naar de buitenkant, vroeger. Jezelf zijn en daarnaar kunnen leven is een onbetaalbaar iets. Dat heeft niets met grote huizen, dikke auto’s of dure kleding te maken!

  Rijkdom is, om dat je kinderen mee te kunnen geven!
  Het mooiste wat je kunt worden is: jezelf!!

 367. Maria says:

  Voerman: Ja, dat getuigt van aardse wijsheid, Maria.
  Bijna 50!
  Acteren en reageren binnen je eigen actieradius.
  Ook begrijpelijk voor de mensen die ervoor gekozen hebben om hun leven met je te delen.

  ?

 368. Maria says:

  De Pessimist: Misschien was het ook maar een waan dat je met werken vermogen kon opbouwen, meer dan een spaarcentje is het niet.Het is maar weinigen gegeven een klasse sprong te maken en nog moeilijker is het om het twee generaties of meer te laten duren .Ik denk dat het dubbeltjes en kwartjes verhaal nog steeds net zo hard geld al gingen sommige mensen zich in de dol dwazen jaren van voor de crisis geloven dat ze echt een klasse hoger waren terecht gekomen.

  Waar!

 369. Maria says:

  Nico de Geit,

  Als geld de baas over je wordt, heb je een probleem.
  Het hebben van (veel) geld is tegenwoordig meer last dan lust. Het vreet je op omdat je je zorgen maakt over het behoud ervan.

  Nie goe, nie!

 370. Maria says:

  Nico de Geit: Een auto – ik wilde altijd al een 928

  Nico, koop hem dan, niet voor Mark, maar voor jezelf!
  Genieten is ook een kunst!

 371. Nico de Geit says:

  Maria: Nico, koop hem dan, niet voor Mark, maar voor jezelf!
  Genieten is ook een kunst!

  De nieuwe 928 is nog niet leverbaar, zeker niet met 14% bijtelling. Er is al wel een Panamera met 14% bijtelling. Maar ik wil dat helemaal niet echt. Ik heb al een auto en ik hoef mezelf niet te bewijzen. En harder dan 130 km/u ga ik niet.

  Huizen blijven in waarde dalen en daarom is het beter te blijven huren – ik huur nu mooi. Maar ik word wel steeds ouder. Als we nog eens tien jaar verder zijn dan wil ik die lang begeerde vrijstaande woning onder de bomen niet meer, net als dat ik nu geen 928 meer wil. Ook niet met investeringsaftrek en 14% bijtelling.

  Tegen de tijd dat huizen betaalbaar zijn is heel Nederland veranderd in een grote achterstandswijk, inclusief de mooie plekjes. Ik heb nog wel foto’s van vroeger.

 372. Nico de Geit says:

  Maria: Genieten is ook een kunst!

  Ik geniet van mijn machiato en kokoskoekje. Meer heb ik eigenlijk niet nodig.

 373. Maria says:

  Nico de Geit: Ik geniet van mijn machiato en kokoskoekje. Meer heb ik eigenlijk niet nodig.

  Dan hoef je je ook geen zorgen meer te maken over je geld! Een machiato en een kokoskoekje is niet zo heel duur!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*