Zweden lonkt naar Nederlandse immigrant

faluröd husZweden stort zich vol op het binnenhalen van Nederlandse immigranten. Vijf gemeenten in het noorden van het Scandinavische land zien Nederlanders als de ideale inwoners voor de toekomst.

De Zweden hopen dat Nederlanders vallen voor de vrije natuur, de rust en de spotgoedkope woningen. “Voor 20.000 euro heb je bij ons een groot vrijstaand huis”, zegt Stig Kerttu namens de gemeenten Kalix, Överkalix, Haparanda, Pajala en Övertorne, in de oksel van de Botnische golf. “Onze rust is niet te vergelijken met de drukte bij jullie. Per vierkante kilometer telt onze omgeving twee inwoners, tegen 398 in Nederland. We weten dat ieder jaar 130.000 Nederlanders emigreren en 120.000 Nederlanders hebben aangegeven dat ze willen emigreren naar Canada. Dan denk ik: waarom komen ze niet hier? Je hebt hier alles. Vooral kansen.”

De drang naar Nederlanders is vooral ingegeven door economische motieven. De werkloosheid is namelijk groot in het gebied.

“We denken dat jullie, met jullie ondernemersgeest, banen gaan scheppen. Daar is dringend behoefte aan. We hebben een prachtig investeringssysteem, lage kosten, subsidies, verzekeringen. Luchthavens zijn in de buurt. En om de kou hoef je ook niet weg te blijven. Als het in jullie natte klimaat min tien graden is, is het koud. In onze droge lucht merk je niets van min tien.”

Als de werkloosheid in het gebied zo hoog is, rijst de vraag of Nederlanders niet zullen worden gezien als indringers die de laatste Zweedse baantjes inpikken. Kerttu: “Er zijn hier zeker mensen die het niet leuk zullen vinden, maar we hebben jullie hier gewoon nodig.”

bron:  Telegraaf.nl

Share Button
Tagged with:
5 comments on “Zweden lonkt naar Nederlandse immigrant
 1. kees says:

  uitnodiging tot belasting betalen in Zweden…..

 2. lorenzo says:

  of…we zijn nu slaaf aan bank , baas en veelal vrouw.
  Het klagen hier ten lande bevalt trouwens ook wel…

 3. greaterfool says:

  Zweden heeft veel geld uitgeleend aan de MOE-landen (oostblok), dus Nederlanders die de gevolgen hiervan willen betalen zijn natuurlijk meer dan welkom. Sparen heeft er toch geen zin met hun negatieve rente.

 4. jan says:

  weet er iemand een verkoop site van huizen in zweden

  maar ze hebben wel een stabielere huizen markt lijkt mij

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*