Geen stormloop op bouwkavels Meerstad

De kavelverkoop voor Meerstad, waar 10.000 woningen zijn gepland, is dit weekend begonnen. Naar verluidt zijn 250 mensen een kijkje komen nemen, maar van een stormloop op de kavels is nog geen sprake. Twee mensen hebben zich inmiddels ingeschreven. Toch wordt niet gevreesd voor een mislukking zoals bij Blauwe Stad, zegt makelaar Jacco van der Houwen.

Hij wijst erop dat het vakantie is en de eerste loting voor de kavels die nu op de markt worden gezet pas in september plaatsvindt. Over de verschillen met Blauwe Stad, zegt hij: “Hier wordt veel diverser gebouwd, vooral voor mensen uit de regio. En we zitten hier vlakbij de stad Groningen.

Daarnaast houden we heel erg rekening met de vraag vanuit de markt. Hoe het er hier precies uit komt te zien, weten we dus ook niet en er wordt zeer gefaseerd ontwikkeld. Niet alles wordt ineens te koop gezet. Bijzonder is ook dat hier heel veel kan. Als mensen bijvoorbeeld een paardenbak en stallen aan huis willen hebben, is daar ook over te praten.”

bron: Dagblad van het Noorden

Share Button
Tagged with: , , ,
35 comments on “Geen stormloop op bouwkavels Meerstad
 1. Haha says:

  “er wordt zeer gefaseerd ontwikkeld”

  Lees als: komende 10-20 jaar wonen in een bouwput!

 2. ll says:

  Volkskrant 23 april 2009

  En het vier jaar geleden als ‘grootste nieuwbouwproject van het Noorden’ aangekondigde Meerstad, ook een ‘kindje’ van Calon, loopt al een poosje ernstige vertraging op.

  Ja, en nu 1 miljoen per maand rente te betalen voor 2 inschrijvingen ?

  Duur verdienmodel……

 3. Juan Belmonte says:

  Verkoopargument: in Meerstad kunt u zelf bepalen wat u met grond doet en heeft u weinig last van schoonheidscommissies, bestemmingsplannen, milieuzones en wat dies meer zij.

  Juan zegt: met de huidige tekorten op gemeentebudgetten zal straks iedere wethouder in hééél NL openstaan voor particulier initiatief als de gemeente er maar geld kan halen. U mag straks zelfs in het Gooi (geen krimpgebied) aangeven wat u wilt, komt voor elkaar.

  Want Prof Dr Willem Buiter’s voorspelling The next crisis is a fical crisis zien we al dudielijk in de grote steden, waar bouwactiviteiten worden opgeschort.

 4. Juan Belmonte says:

  Maar in Groningen bouwt men er nog even een stad bij.

  En niet van strokarton.

 5. adamus says:

  ach, wat de chinezen kunnen, moet hier ook mogelijk zijn. Alleen houden wij rekening met de markt.

 6. dalen says:

  Zelfde verhaal las ik zaterdag in Het Dagblad van het Noorden.

  Titel: Kavels in Een niet te slijten. Kan het bericht online niet zo snel vinden.

  Verhaal in het kort is dat de wethouders verbaasd zijn omdat eerst alles als warme broodjes werd. Zelfde verhaal in Roden en Noordenveld.

  Anyway zeilen kan je hier prima (daar kom ik voor) en a.s. weekend de Sneekweek.

 7. dalen says:

  omdat eerst alles als warme broodjes werd. Moet zijn:

  omdat eerst alles als warme broodjes verkocht werd.

 8. adamus says:

  bedank IL, jij hebt het paraat.

  de wethouders snappen het niet en die staan nog wel met de voeten in de klei. Moeten wij dan?

 9. Frank says:

  Het is toch onvoorstelbaar, in die afgraving genaamd de blauwe stad wil je nog niet begraven worden. Nu verwachten ze dat als ze 20 minuten verderop gaan zitten er wel allemaal randstad bewoners komen?

  Ze leven daar echt in een eigen wereldje.

 10. adamus says:

  ll Zegt:
  4 August 2010 om 8:06 am

  Gaat lekker zo daar in Meerstad, de Groningers moeten 1 miljoen per maand opbrengen om de rente te kunnen betalen over project Meerstad, al jaren, en nu gaat het van start en zijn er 2 inschrijvingen.

  Prov. kan zich dat wel permitteren, immers nog 2 miljard te verbranden van het Zuiderzeelijn project.

  Straks blijkt de media geen positieve invloed te hebben gehad.

  drijfzand “zuigmeer”

  En andere creatieve oplossingen, zo zijn hier twee prima (grote) gratis parkeerplaatsen aan de rand van de stad gesloten door de toegang met wat grote betonbuizen af te sluiten

  nhz, dat terrein moet beveiligd worden en er moest een nieuw type betaalautomaat worden aangeschaft. Misschien dat het “parkeerbedrijf” even geen nieuwe fte’s mocht creëren? Nu ligt het terrein voor iedereen zichtbaar braak, “er moet dus iets mee gedaan worden”.

  domme, overbetaalde managers.
  als ergens eigenwijsheid en eigengereidheid is uitgevonden dan is het in onderwijsland. Leve de particuliere scholen.
  Er wordt nog steeds badinerend verwezen naar de kostscholen/internaten van vroeger, maar waren wel het gevolg van particulier initiatief.

  IL, nibc with flying colours:
  http://www.adbroere.nl/a_b/nl/financiele-economische-ontwikkelingen/de-dirk-scheringa-bank.php

 11. ll says:

  Breaking News. Met één pennenstreek is in Frankrijk [ zonder gepolder ] de hypotheekrenteaftrek afgeschaft, zonder pardon.
  Opbrengst 100 miljard.

  Alleen nieuwe huizenkopers krijgen een paar jaar een renteloze lening.

  Bron: rtlz tv

 12. adamus says:

  nhz Zegt:
  4 August 2010 om 10:44 am

  @80:
  NIBC bestaat uitsluitend dankzij gratis overheidsgaranties voor hun goedkoop aangetrokken spaargeld.

  en vanL omdat er nog oud geld naartoe gaat als er aangevuld moet worden. Denk eraan dat de accounts daar goed gemanaged worden, ze hoeven niet te adverteren met achtergestelde leningen zoals DSB dat deed.

 13. Ain says:

  Gemeente Emmen in SBS-nieuws gister, zag het tijdens het zappen:

  Raadsvragen over Emmer-CompascuumDe problemen in Emmer-Compascuum zijn inmiddels ook tot de politiek doorgedrongen

  De gemeenteraadsleden van de partij Wakker Emmen hebben maandag schriftelijke vragen gesteld aan de wethouder. Maar die blijft zeggen niets te kunnen doen omdat de panden allemaal particulier eigendom zijn.

  Heel grappig..

  http://www.hartvannederland.nl/nederland/drenthe/2010/gemeenteraad-stelt-vragen/

 14. Ain says:

  Wat heeft die makelaar gerookt? Een tussenwoning voor 175.000 en een kavel voor 160.000 die dan nog bebouwd moet worden op het platteland van Groningen…volgens mij kan je voor dat geld heel veel beters krijgen in Groningen…daar staat zoveel te koop

  En alles is anders in de Blauwe stad…ahum…die blatende makelaars, wat een sneue lui zijn dat over het algemeen..

  @10 en nog weer 20 minuten verder zit je stukken goedkoper en beter in Dld.

 15. nhz says:

  @10:
  misschien hengelen ze naar een innovatiesubsidie, voor tegen de tijd dat half Nederland onder water staat omdat er wel geld was voor hypotheeksubsidie maar niet voor betere dijken etc.

  @12:
  opbrengst 100 miljard, over 10 jaar ofzo? Kan volgens mij nooit, gezien de relatief beperkte hoogte van de HRA (vergeleken met wat je in de polder kunt aftrekken), ook niet als je de omvang van het land meerekent.

  maar mocht de VVD toch besluiten om een liberale partij te worden en de HRA in één klap af te schaffen, dan wil ik volgende keer wel op ze stemmen 😉

  @14:
  hoeveel HRA zou er naar Emmer-compascuum gaan, voor alle tophypotheken van die instortende pandjes? HRA = subsidie op leegstand.

 16. Ain says:

  @ 14 De partij Wakker Emmen wil dat de gemeente wat doet aan de huizen die aan het vervallen zijn in Emmer-compascuum. Maar de gemeente zegt niets te kunnen omdat het particulier bezit is…
  Wakker Emmen heeft de oplossing, proactieve houding van de gemeente (is dus geld investeren dat er waarschijnlijk niet is) en met de projectontwikkelaar om de tafel (ahu). Dat wordt wel wat in Emmer-Compascuum.

 17. Ain says:

  Volgende bericht op site rtv Noord, blijkbaar wil de eigenaar heel graag van zijn pand af (of suggereer ik nu iets wat niet zo is)

  Brand in leegstaand pand Emmer-Compascuum

  Gewijzigd: zaterdag 31 juli 2010 10:06

  EMMER COMPASCUUM – Vrijdagnacht heeft er brand gewoed in een leegstaand pand aan het Hoofdkanaal Westzijde in Emmer-Compascuum.

  Twee weken geleden werd er bij hetzelfde pand een poging tot brandstichting gedaan. De brandweer had het vuur toen snel onder controle.

  Deze keer kon een uitslaande brand niet worden voorkomen. De brand was maar moeilijk te blussen. Keer op keer leek de brand onder controle maar telkens laaide het vuur weer op. Pas na een aantal uren kon het sein ‘brand meester’ worden gegeven. Ook was de brandweer druk bezig om de naastgelegen kerk te sparen voor de vlammenzee.

  De brandweer is uiteindelijk nog geruime tijd bezig geweest met nabluswerkzaamheden.

 18. adamus says:

  nu op BNR. hra

 19. adamus says:

  nhz Zegt:
  4 August 2010 om 10:15 am

  @11:
  het lijkt me ook dat scheefhuren bij de jonge generatie not done is; die wonen liever ver boven hun stand.

  meisje(22) doet licht administratief werk voor 3 dagen, krijgt flat van 645 ex servicekosten met huurtoeslag. Zeist en scheefhuren!

 20. adamus says:

  opbrengst 100 miljard, over 10 jaar ofzo

  als goud 100x gaat? 🙂

 21. Ain says:

  @ 20 even teruggeluisterd via de site van BNR, duidelijk verhaal. De VVD weet inderdaad goed wat ze doet en wil de achterban tevreden houden. Ik denk dat Rutte wel een man is die wat socialer is en de noodzaak van het afschaffen van de HRA wel inziet, maar hij zal het binnen de VVD wel niet verkocht krijgen.

  En wie weet wat er mogelijk is, zodra de partijen echt gaan regeren, dan schroeven ze gewoon het eigenwoning forfait op en doen ze niks aan de HRA (het blijven politici).

 22. Claude says:

  http://peilinghypotheekrenteaftrek.blogspot.com/2010/08/eigenwoningbezit-de-nationale-geldboom.html

  Soms komen er in de samenleving dingen bovendrijven die lange tijd verzwegen zijn of waar bewust geen aandacht aan is gegeven. Partijen die daarmee te maken hebben, hebben er dan belang bij om dingen niet aan de grote klok te hangen. Maar vroeg of laat komen zaken toch aan het daglicht, bijvoorbeeld omdat de situatie te lang op zijn beloop is gelaten en onhoudbaar is geworden, omdat er iemand uit de school is geklapt of omdat – zoals nu – de dekmantel van de economische voorspoed is verdwenen. Als geldstromen plotseling opdrogen, kunnen zorgvuldig opgebouwde structuren barsten gaan vertonen en worden de onderliggende verbanden opeens duidelijk zichtbaar. Zo ook in de woningbouw.

  Geen woord over de HRA maar wel aardig pleidooi voor subsidie voor armlastige huurders in plaats van goedkope sociale woningen. En een herhaling dat de grondprijzen omlaag moeten.

 23. adamus says:

  Ain, er moet dan nog wel wat uit te wringen zijn.

 24. Ain says:

  @24 goed verhaal

  @25 dat is waar, anders een implosie?

 25. bert says:

  Ik woon in groningen (stad), heb blauwe stad op de voet gevolgt en nu ook meerstad.

  Op het moment dat de plannen op tafel kwamen te liggen over blauwe stad lachde ik me al rot.
  Veel te groot opgezet en veel te duur, en vooral op een plek waar niemand wil wonen.
  Toen ook nog de doelgroep de rijkere westeren waren wist ik vanaf dag 1 dat dit een fiasco zou worden.
  Als ze in een rustige omgeving willen wonen dan gaan ze naar drenthe een oude boerderij op kopen en renoveren naar een woonboerderij.
  Dan zit je ook niet te ver overal vandaan.

  En zo ook meerstad, het idee is mooi en ziet er ook nog mooi uit als je de plannen bekijkt.
  Maar het is te duur, het plan meerstad stamt ook uit de tijd voor de crisis waar nog alles tot de hemel groeide.
  Het uitvoeren van deze plannen in de huidige economische tijden met de ouderwetse prijzen gaat niet werken.
  Er zijn nog steeds heel veel leeg staande nieuwbouw huizen te koop die 2 jaar geleden al klaar waren.
  Als dat niet verkocht wordt, ondanks 20.000 euro korting, hoe ga je dan meerstad verkopen?

 26. nhz says:

  @25:
  tja, stel je voor dat er echt goedkope woningen komen in de polder, dat kunnen we niet hebben. Dan wordt de vereniging van hogehuizenprijzenminners BOOS. Nee, liever mensen in veel te dure woningen stoppen en vet subsidieren, zo houden we een bodem onder de prijzen.

  @28:
  Scheldekwartier in Vlissingen is eigenlijk hetzelfde verhaal, al wordt dat dan ontwikkeld in een platgegooide wijk van een bestaande stad. Véél te ambitieus voor een kleine verpauperde stad, en verregaand gericht op diezelfde doelgroep van mensen met veel geld die buiten de randstad willen wonen/recreeren. Projectontwikkelaars weten vast dat het onhaalbaar is, maar die spelen gewoon mee en sturen maandelijks de vette rekeningen voor hun meedenk werkzaamheden. De laatste berichten duiden er op dat Scheldekwartier zwaar uitgekleed gaat worden of helemaal niet doorgaat; dat Vlissingen (net als Groningen?) straks artikel 12 gemeente is lijkt me vrijwel zeker.

 27. RealisT says:

  “Bijzonder is ook dat hier heel veel kan. Als mensen bijvoorbeeld een paardenbak en stallen aan huis willen hebben, is daar ook over te praten.”

  Mooi! Ik zou het graag eens willen hebben over grondprijzen die vergelijkbaar zijn met die van de oosterburen 10km verderop, een degelijke bouwkwaliteit en een ruimtelijke indeling die je niet aan een favela doet denken.

  En vooral van te voren op papier vastleggen dat ambtenaren zich niet met de kleur van de voordeur zullen bemoeien, dat mijn vrije uitzicht ook daadwerkelijk zo blijft en mijn woning niet als een melkkoe gaan gebruiken als de gemeentebegroting weer eens sluitend gemaakt moet worden omdat ze veel te veel geld hebben verspild aan allerlei voorzieningen waar niemand om heeft gevraagd.

  ‘t Zal ondanks de verscheidenheid aan onderwerpen toch een kort gesprek worden vrees ik…

 28. nhz says:

  @30:
  “Als mensen bijvoorbeeld een paardenbak en stallen aan huis willen hebben, is daar ook over te praten.”

  tja, je mag dan grondprijzen verwachten die vergelijkbaar zijn met percelen waar dat nu al zo werkt, dus 3-4 euro/m2.

 29. Okkie says:

  @nhz:
  Vinden de buren het ook zo fijn om naast een paardenbak te wonen? Op zich vind ik het goed dat men zich niet teveel met het uiterlijk van je huis bemoeit.

  Over Scheldekwartier gesproken, ik woonde ooit korte tijd in de buurt van de boulevard in Vlissingen. Je kon er ‘s avonds niet veilig over straat.

 30. adamus says:

  en vooral op een plek waar niemand wil wonen.

  dan zorgen wij dat men er gaat wonen. Dat heet maakbare samenleving.

  dat Vlissingen (net als Groningen?) straks artikel 12 gemeente is lijkt me vrijwel zeker.

  of er komt een gemeente Walcheren om de kosten te spreiden.

 31. FT says:

  of er komt een gemeente Walcheren om de kosten te spreiden.

  Dat werkt in Vlissingen misschien, maar Ommeland?
  Alles ten oosten van Stad is toch al falliet?

 32. Janus says:

  @ FT

  Het is dat er in Groningen nog overheid(IBG, Gasunie) zit. IT-dienstverleners bestaan er alleen bij de gratie van deze instellingen.
  Een soort van klein Griekenland of is dat ietwat gechargeerd?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*